Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πεμπτη 22 Μαρτιου 2012

Γενική απεργία στην Πορτογαλία
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 10:59
«Η λιτότητα δεν απέδωσε στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να λειτουργήσει και στην Πορτογαλία». Με αυτό το σύνθημα του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στη χώρα (CGTP) καλούνται σήμερα σε γενική απεργία και διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας οι Πορτογάλοι.
Η δεύτερη γενική απεργία μέσα σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του μνημονίου σηματοδοτεί ένα ρήγμα στις κοινωνικές ισορροπίες και στα πολιτικά ήθη των τελευταίων 30 ετών στη χώρα. Οι μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική αποτελούν κάθε άλλο παρά σύνηθες φαινόμενο για τη χώρα μετά την πτώση της δικτατορίας και την «επανάσταση των γαρυφάλλων» το 1974.
Τα μέσα μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες και άλλοι τομείς του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία. Η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση η εργοδοτικη προδοτικη UGT και προσκείμενη στο σοσιαλιστικό κόμμα (το οποίο υπέγραψε και στηρίζει το μνημόνιο με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ) αντιτίθεται στην απεργία καθώς έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση.


Συλλήψεις μελών του κινήματος «Occupy Wall Street»
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 02:52
Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές του κινήματος «Occupy Wall Street» απομακρύνθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης από ένα πάρκο της Νέας Υόρκης. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε πως έγιναν έξι συλλήψεις, με τους αστυνομικούς να κλείνουν το πάρκο Γιούνιον Σκουέαρ, στα βόρεια του Γκρίνουιτς Βίλατζ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, δίνοντας εντολή στους διαδηλωτές να απομακρυνθούν.
«Τους προειδοποιήσαμε να φύγουν από το πάρκο γιατί έκλεινε», ανέφερε.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στον χώρο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 100 διαδηλωτές, αλλά η Αστυνομία απέφυγε να δώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό.
Ένας άνδρας που αρνήθηκε να φύγει από το πάρκο συνελήφθη. Οι διαδηλωτές συνέχισαν να περιφέρονται στην περιοχή και λίγο προτού ξημερώσει η Αστυνομία συνέλαβε άλλους πέντε επειδή απέκλεισαν τη διάβαση των πεζών. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι παρεμπόδιση δικαιοσύνης και αντίσταση κατά της αρχής.



ΧΙΛΗ - ΠΑΤΑΓΟΝΙΑ
Διευρύνεται η αλληλεγγύη
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Με νόμους της εποχής Πινοτσέτ, για την «ασφάλεια του κράτους» προσπαθεί η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα να αντιμετωπίσει το ολοένα και διευρυνόμενο κίνημα των κατοίκων της Αϊσέν, στην Παταγονία, στο νότο της Χιλής και 1.670 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Σαντιάγκο.
Χθες διαδηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα τους πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και άλλες πόλεις, διαδηλώσεις στις οποίες κάλεσε η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής (CONFECH). Παράλληλα πολύμορφες κινητοποιήσεις αναμένονται και τις επόμενες μέρες από το λαϊκό κίνημα και ενόσω χθες όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι πραγματοποιήθηκε μία ακόμη διευρυμένη επιχείρηση καταστολής. Ωστόσο όπως προειδοποιούν στελέχη του λαϊκού Μετώπου που έχει σχηματιστεί, η καταστολή το μόνο που θα προκαλέσει είναι τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Ενός κινήματος που απαιτεί λύσεις για όλα τα λαϊκά προβλήματα, από την Παιδεία, την Υγεία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, την ακρίβεια, αλλά και για την ανυπαρξία υποδομών και οδικής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα. Μία ανυπαρξία που ουσιαστικά έχει ρίξει τους κατοίκους στην ανέχεια αφού το κόστος ζωής και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (κοντά στο νότιο πόλο) είναι τεράστιο.
Στο μεταξύ λαϊκές οργανώσεις κατέθεσαν χθες επιστολή διαμαρτυρίας και καταγγελίες στο Κοινοβούλιο κατηγορώντας την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Εσωτερικών «για κρατική τρομοκρατία» αναφέροντας τις δολοφονικές πρακτικές των σωμάτων των καραμπινιέρων και την ενεργοποίηση χουντικών νόμων με τους οποίους διώκονται μέχρι στιγμής 22 συλληφθέντες και οι οποίοι μπορεί να καταδικαστούν για «στάση» με ποινές μέχρι και δέκα χρόνων κάθειρξης.



ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεν βρίσκουν αποδείξεις για τη σφαγή 16 αμάχων
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Ελάχιστες» είναι οι αποδείξεις, οι οποίες ενοχοποιούν τον Αμερικανό κατοχικό στρατιώτη Ρόμπερτ Μπέιλς για τη σφαγή των 16 αμάχων Αφγανών στην περιοχή της Κανταχάρ, πριν από δύο βδομάδες περίπου, σύμφωνα με το δικηγόρο του Τζον Χένρι Μπράουν. Ο Αμερικανός στρατιώτης που δολοφόνησε εν ψυχρώ 16 αμάχους αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την αγριότητα του υπερδεκαετούς ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, κρατείται σε αμερικανική βάση στο Κάνσας. Οι βουλευτές του Αφγανιστάν, με δεδομένη την έκταση που έχει πάρει το ζήτημα και τις μαζικές αντιδράσεις με την κλιμάκωση του αντιαμερικανισμού στη χώρα, έχουν ζητήσει να σταματήσει να ισχύει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, που δεν επιτρέπει τη δίκη κατοχικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.



ΤΡΙΠΟΛΗ - ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Οι αρχές της Μαυριτανίας συμφώνησαν να εκδώσουν στη νέα ηγεσία της Λιβύης, στο «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο», τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Καντάφι, Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, που συνελλήφθη επί μαυριτανικού εδάφους, υποστήριξε εκπρόσωπος της Τρίπολης. Από την πλευρά τους, βέβαια, οι αρχές της Μαυριτανίας δεν έχουν επιβεβαιώσει την έκδοση.
ΜΠΑΜΑΚΟ.—Πραξικοπημα εγινε στο Μαλι με σφοδρές ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν χτες το απόγευμα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μάλι (στην βορειοδυτική Αφρική) κοντά στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οχήματα μεταφοράς στρατιωτών απέκλεισαν το Προεδρικό Μέγαρο στο πλαισιο για το πραξικόπημα.
KAMΠΑΛΑ.-- Επιχείρηση κατά μελών της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις» που θεωρούνται ύποπτα για την υποκίνηση στάσης κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Γιοβέρι Μουσεβένι ξεκίνησε χτες ο στρατός της Ουγκάντας προκαλώντας τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν πως ο απώτερος στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η στοχοποίηση πολιτικών της αντιπολίτευσης.
AMΠΙΤΖΑΝ.-- Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού που κατηγορούνται κατά καιρούς για φόνους, παράνομες συλλήψεις και άλλες βαριές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δρουν από μόνες τους δίχως κυβερνητική εντολή ισχυρίστηκε χτες ο Ντούντου Ντιέν, ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ σε ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έκθεσή του για τις παραβιάσεις στη δυτικοαφρικανική χώρα.
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ισλαμοφασιστες της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» εξαπέλυσαν χτες επίθεση στην πόλη Τάντουμ Ουάντα της βόρειας νιγηριανής πολιτείας Κάνο στο σπίτι ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας και σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, βάζοντας ακολούθως φωτιά σε παρακείμενη τράπεζα. Από το αστυνομικό τμήμα οι δράστες έκλεψαν στολές της αστυνομίας, όπλα «καλάσνικοφ», αλεξίσφαιρα γιλέκα και πυρομαχικά...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα με στόχο τη μεγιστοποίηση της πίεσης στους εργοδότες μια περίπου βδομάδα πριν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις 28 και 29 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι εμμένουν σε αυξήσεις 6,5%, τουλάχιστον όμως 200 ευρώ, ενώ οι εργοδότες αντιπροτείνουν σταδιακές αυξήσεις 3,3% μέσα σε μια διετία.