Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Δευτερα 26 Μαρτιου 2012

Ο κινεζικός γίγαντας αναζητεί νέα κατεύθυνση
Έντονη διαπάλη στην ηγεσία του ΚΚK – Στα όριά του το μοντέλο Nτενγκ Σιαοπίνγκ
Ολα έμοιαζαν φυσιολογικά στο βασίλειο της Ουράνιας Γαλήνης μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Απτόητη από τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση του διεθνούς καπιταλισμού, η αναδυόμενη υπερδύναμη συνέχιζε να απολαμβάνει αξιοζήλευτους ρυθμούς ανάπτυξης και το ηγετικό δίδυμο Χου Ζιντάο - Γουέν Τζιαμπάο ετοιμαζόταν να παραδώσει ομαλά τη σκυτάλη στους προεπιλεγμένους διαδόχους κατά το προγραμματισμένο για το φθινόπωρο κομματικό συνέδριο. Να όμως που ήρθε η απροσδόκητη καθαίρεση του χαρισματικού Μπο Σιλάι, ταχύτατα ανερχόμενου στελέχους στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, να εδραιώσει την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά πίσω από την κουρτίνα της «κοινωνίας της αρμονίας».
Κινέζοι και Δυτικοί αναλυτές μίλησαν για τη χειρότερη πολιτική κρίση μετά τις αιματηρές ταραχές της πλατείας Τιενανμέν, το 1989. Πράγματι, ο κυβερνήτης της υπ΄ αριθμόν ένα βιομηχανικής μεγαλούπολης του πλανήτη, του Τσονκίνγκ με τα 33 εκατομμύρια κατοίκους, δεν έχασε το αξίωμα και τις ηγετικές φιλοδοξίες του μόνο εξαιτίας ενός μυστηριώδους πολιτικού σκανδάλου (ο υπαρχηγός του αναζήτησε καταφύγιο σε αμερικανικό προξενείο) ή επειδή το έντονα προσωπικό στυλ του θορύβησε την απρόσωπη «συλλογική ηγεσία». Η καθαίρεσή του είχε ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα, όπως εμμέσως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο μιλώντας για τον κίνδυνο να ξαναστοιχειώσουν την Κίνα οι δαίμονες της χαοτικής «υπεραριστερής» περιόδου της Πολιτιστικής Επανάστασης, επί Μάο Τσετούνγκ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κατά πάσα βεβαιότητα επόμενος ηγέτης του κόμματος και του κράτους, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε για «παρεκκλίσεις» και προανήγγειλε εκκαθαρίσεις με στόχο την αποκατάσταση της «ιδεολογικής καθαρότητας».
Αιρετικό προφίλ
Ο Μπο Σιλάι είχε διαμορφώσει όντως αιρετικό προφίλ, με την «κόκκινη εκστρατεία» του για τη διάδοση της κληρονομιάς του Μάο, την εξύμνηση του ακραίου κοινωνικού εξισωτισμού της Πολιτιστικής Επανάστασης, τις πολιτικές αναδιανομής υπέρ των ασθενεστέρων και τις (όχι πάντα εντός ορίων της νομιμότητας) διώξεις επιχειρηματιών και αξιωματούχων στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, εμφανιζόταν ως ο αρχιτέκτονας του «μοντέλου του Τσονκίνγκ», εναλλακτικού δρόμου ανάπτυξης μιας Κίνας, η οποία πορεύεται, εδώ και τρεις δεκαετίες, με βάση το μοντέλο που διαμόρφωσε ο τελευταίος των ιστορικών ηγετών της, Ντενγκ Σιαοπίνγκ: οικονομικός φιλελευθερισμός με πολιτικό αυταρχισμό, προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και ταχύρρυθμη ανάπτυξη εξαγωγικών βιομηχανιών χάρη στη συμπίεση του κόστους εργασίας. Για την ώρα, φαίνεται ότι οι επίγονοι του Ντενγκ κέρδισαν τη μάχη απέναντι στους αμφισβητίες. Ωστόσο, και μόνο η ανοιχτή εκδήλωση της κρίσης ίσως υποδηλώνει ότι το μοντέλο Ντενγκ αγγίζει τα όριά του και η μεγάλη χώρα είναι αναγκασμένη να αναζητήσει νέα κατεύθυνση.




Σάαρ: Μπροστά οι Χριστιανοδημοκράτες σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα
Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012, 22:40
Με ποσοστό 35,2%, αυξημένο κατά 0,7% από τις εκλογές του 2009, που ειχαν 34,5%, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κέρδισαν την αναμέτρηση στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάαρ, σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα που εξέδωσε η Εφορευτική Επιτροπή.
Η CDU ωστόσο θα υποχρεωθεί κατά πάσα πιθανότατα να συγκυβερνήσει και πάλι με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι συγκέντρωσαν το 30,6% των ψήφων, αυξανοντας το ποσοστο τους από 24,5% που ειχαν,σημειώνοντας άνοδο κατά 6%, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), εξαφανιστηκαν συγκεντρωνοντας μόλις το 1,2% των ψήφων - 8% λιγότερο από ό,τι στις εκλογές του 2009 που ειχαν 9,2%- και αποκλείστηκαν από την τοπική Βουλή.
Οι Πράσινοι τελικά καταφέρνουν να παραμείνουν στην Βουλή, εξασφαλίζοντας οριακά το απαραίτητο 5%, με πτώση 0,9% από τα ποσοστά του 2009, στα οποια ειχαν 5,9%, ενώ η Αριστερά χάνει 5,1% των δυνάμεών της και περιορίζεται στο 16,1%, από 21,5% που ειχαν λογω Λαφοντεν. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό του πρωτοεμφανιζόμενου Κόμματος των Πειρατών, το οποίο συγκέντρωσε το 7,4% των ψήφων, εισερχομενο θριαμβευτικα στη βουλη.



Απεργούν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012, 08:51
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι έκτακτοι αρχαιολόγοι προχωρούν την Τρίτη σε 24ωρη απεργία.
Το νομοσχέδιο -μεταξύ άλλων- προβλέπει ότι την ευθύνη για την επιλογή των αρχαιολόγων και εργατοτεχνικού προσωπικού στα ιδιωτικά έργα θα έχει ο εργολάβος και όχι η Αρχαιολογική Υπηρεσία.


Ο Π. Καμμένος παρέλαβε τα βιογραφικά των υποψήφιων
Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012, 18:40
Περισσότεροι από 370γυναίκες και άνδρες, όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων, κατέθεσαν τα βιογραφικά τους για να συμπεριληφθούν στις λίστες των Υποψηφίων βουλευτών με το κίνημα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Οι δημοσκοπησεις δινουν στο κομμα του κ. Καμμενου 11%. Μαλλον βασιζομενος σε αυτές δηλωσε πριν 4 ημερες ότι «είναι ετοιμος να κυβερνησει», και επειδη προφανως δεν είναι ηλιθιος για να νομιζει ότι θα παρει 50%, εννοουσε ότι είναι ετοιμος να συγκυβερνησει με τα κομματα του Μνημονιου, παροτι αυτος δηλωνει αντιμνημονιακος.