Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πεμπτη 8 Μαρτιου 2012

Δημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 08, 2012 2:44 pm Θέμα δημοσίευσης: Οδηγίες σε σιτιζόμενους πολίτες από κάδους σκουπιδιών!!!!!
Ξεπέρασαν κάθε όριο θράσους και αναισθησίας. Δίνουν οδηγίες (το υπουργειο Υγειας και Κοινωνικης Αλληλεγγυης κολαει ανακοινωσεις στους καδους σκουπιδιων) σε πολίτες που ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί "να χρησιμοποιούν αποστειρωμένα γάντια κατά τη διάρκεια του ψαξίματος!!! Αυτοί δεν έχουν να αγοράσουν ούτε μισό κιλό ψωμί και τους λένε να φοράνε αποστειρωμένα γάντια, αποστειρωμένο κάλυμμα κεφαλής, αποστειρωμένο χιτώνιο και ... να καθαρίζουν τα δόντια τους πριν και μετά το φαγητό!!! Δεν είναι αστείο! Είναι η σημερινή φρικτή πραγματικότητα που βιώνουμε. Και δεν ντρεπόμαστε που λεγόμαστε άνθρωποι. Που μας έκλεψαν και την ελάχιστη αξιοπρέπεια που μας είχε απομείνει.





Δημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 08, 2012 2:00 pm Θέμα δημοσίευσης: ΤΡΕΛΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ! ΣΕ ΑΙΜΑ
- ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ!
Στις 29.12.2011 η Φωνή της Ρωσίας, σε άρθρο με τίτλο «Η Αμερική θα πωλήσει στο Ιράκ όπλα έναντι 11 δισεκ. Δολαρίων» εκτιμούσε ότι «Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προμηθεύσουν στο Ιράκ όπλα συνολικής αξίας 11 δισεκ. δολαρίων. Πρόκειται για καταδιωκτικά F-16, άρματα μάχης «Abrams», μεγάλα πυροβόλα όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού. Ένα μέρος των εξοπλισμών ήδη έχει παραδοθεί στο Ιράκ. Οι αμερικανικές προμήθειες θα δώσουν στους Ιρακινούς τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα σύνορα τους και να αναγεννήσουν τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πριν τον πόλεμο στον Περσικό κόλπο το 1991 θεωρούνταν από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και διαλύθηκαν μετά την εισβολή σ΄ αυτή τη χώρα των ΗΠΑ το 2003. Οι ΗΠΑ, οι οποίες πρόσφατα απέσυραν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ, θεωρούν αυτή τη χώρα ως προμαχώνα της αντιμετώπισης της ιρανικής επιρροής στην περιοχή».
Οι διαπιστώσεις του αρθρογράφου είναι σωστές: η υφαρπαγή και νέα μοιρασιά των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Ιράκ αποτέλεσαν βασικό στόχο της αμερικανοβρετανικής εισβολής του 2003 με πρόσχημα την καταστροφή του ανύπαρκτου οπλοστασίου του Σαντάμ με όπλα μαζικής καταστροφής. Ακολούθησε η λεηλασία του ορυκτού πλούτου από τις πετρελαϊκές βιομηχανίες της Δύσης, με το μερίδιο του λέοντος να καταλήγει στις Αμερικανικές. Ο πόλεμος όμως σημαίνει κέρδος, φέρνει πλουσιοπάροχα συμβόλαια από την τεράστια καταστροφή του λαού και των υποδομών. Αυτά μεταφράζονται σε συμφωνίες Ανοικοδόμησης, σε παρουσία ιδιωτικών στρατών και αγορές όπλων.
Η ανασυγκρότηση των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα από τους Αμερικανούς, αποσκοπεί στην παρουσία ενός στρατιωτικού-κατασταλτικού μηχανισμού που θα καθυποτάξει το λαό και την Αντίσταση του, θα επιβάλλει την καπιταλιστική τάξη και ασφάλεια καθώς ο εμφύλιος μεταξύ Σιιτών-Σουνιτών σέρνεται, θα προστατέψει τις πηγές και δρόμους ενέργειας, αποτελώντας παράλληλα ένα ανάχωμα στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις του Ιρανικού καθεστώτος. Τέλος, εντασσόμενο το νέο ιρακινό καθεστώς στο γαϊτανάκι των εξοπλισμών και αναπτύσσοντας προοπτικά ισχυρές ένοπλες δυνάμεις θα καταλάβει και αυτό τη θέση που του αντιστοιχεί στον ανταγωνισμό των χωρών της περιοχής και του κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ, αποτελώντας ταυτόχρονα και έναν από τους καλύτερους πελάτες της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ανάσα που δίνει η Σαουδική Αραβία στην αμερικανική οικονομία παραγγέλνοντας 84 πολεμικά αεροσκάφη F-15, εκατοντάδες ελικόπτερα και άλλα συστήματα, αξίας 60.5 δις δολ., προκαλώντας και τις ισραηλινές αντιδράσεις.
Τελευταία εξέλιξη στις ιρακινές αγορές όπλων αποτέλεσε η παραγγελία δύο Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης από την εταιρεία River Hawk Fast Sea Frames των ΗΠΑ. Τα δύο σκάφη θα παραδοθούν στο Αμερικανικό Ναυτικό, το οποίο θα τα μεταφέρει και παραδώσει στο Ιράκ, μέσω του προγράμματος FMS. Η παράδοσή τους θα γίνει τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, καθώς η προμήθειά τους είχε υπογραφεί το 2011, έναντι 70,15 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εκπαίδευσή των πληρωμάτων αποτελεί ξεχωριστό συμβόλαιο και θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ. Κάθε σκάφος είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο των 30 χλστ MSI Seahawk, με ηλεκτροπτικό σύστημα διεύθυνσης και δέκα πολυβόλα Μ2ΗΒ. Ακόμη, θα μεταφέρουν δύο φουσκωτά σκάφη. Τα σκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εξεδρών άντλησης πετρελαίου και τον εφοδιασμό τους. Το Ιρακινό Πολεμικό Ναυτικό εξάλλου εφοδιάστηκε με 14 ταχύπλοα σκάφη αξίας 20 εκατ. δολ. με κύρια αποστολή την προστασία των τερματικών σταθμών πετρελαίου στην Αλ-Βασόρα και Khor Al-Amiya, μέσω των οποίων διακινούνται περισσότερα από1.7 εκατ. βαρέλια που φορτώνονται σε δεξαμενόπλοια για εξαγωγή.
Προηγουμένως, στα μέσα Αυγούστου του 2011 έφτασε στο Ιράκ το τελευταίο φορτίο με άρματα M1A1 Abrams. Πρόκειται για τα τελευταία πέντε άρματα από τη συνολική παραγγελία των 140 τα οποία παραγγέλθηκαν από την ιρακινή κυβέρνηση με χρηματοδότηση FMS. Επιπλέον, παραδόθηκαν και οκτώ βαρέα άρματα περισυλλογής. Όπως δήλωσε στέλεχος του Αμερικανικού Στρατού, τα συγκεκριμένα άρματα είναι πλήρως ψηφιακά και είναι τα πιο σύγχρονα στη Μέση Ανατολή. Με την άφιξή του, κάθε άρμα παραδίδεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης στη Μπεσμάγια (Ιράκ), όπου δοκιμάζεται πριν παραδοθεί στον Ιρακινό Στρατό. Στο πακέτο FMS περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση των πληρωμάτων και των τεχνικών. Εκπαιδεύτηκαν αρχικώς 40 άτομα ως εκπαιδευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους εκπαίδευσαν άλλα 180 στελέχη. Για τους δε τεχνικούς, 14 πέρασαν το πρόγραμμα κι έγιναν εκπαιδευτές για άλλου 46. Η κατανομή των αρμάτων θα γίνει στα τέσσερα τεθωρακισμένα συντάγματα της 9ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας του Ιράκ. Κάθε σύνταγμα θα παραλάβει 35 M1A1 και δύο άρματα περισυλλογής. Η περαιτέρω κατανομή θα γίνει με 11 άρματα να πηγαίνουν σε κάθε ουλαμό της κάθε επιλαρχίας. Τα άρματα αυτά είναι η βάση για την ανάπτυξη των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών του Ιρακινού Στρατού, ειδικά μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας των αμερικανικών στρατευμάτων.
Μεγάλη σημασία όμως έχουν και οι παραγγελίες πολεμικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με το κείμενο «Προκαταβολές για τα Ιρακινά F-16», της 30/9/2011, «τονωτική ένεση υπήρξε για την Lockheed Martin η προκαταβολή που κατέβαλε το Ιράκ για 18 F-16 Block 52+ Advanced, στα πλαίσια ενός συμβολαίου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα αποτελέσουν και την βάση της νέας Ιρακινής Αεροπορίας. Η αμερικανική εταιρία ελπίζει ότι η ιρακινή παραγγελία θα επεκταθεί και με άλλα 12 ή 18 αεροσκάφη, κάτι που εξετάζεται από την Ουάσιγκτον. Χωρίς την παραγγελία του Ιράκ η γραμμή παραγωγής των F-16 θα έκλεινε το Φθινόπωρο του 2013, ενώ τώρα θα επεκταθεί μέχρι το 2015, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η Lockheed Martin ελπίζει να εξασφαλίσει και άλλες παραγγελίες»!
Όμως γρήγορα η αρχική παραγγελία επεκτάθηκε. Με επιστολή της ιρακινής κυβέρνησης προς το Κογκρέσο στις 12 Δεκεμβρίου 2011 ζητά την έγκριση δεύτερης σύμβασης για 18 νέα F-16 IQ Fighting Falcon, συνολικού ύψους 2,3 δις δολάρια. Στην σύμβαση συμπεριλαμβάνεται και η αγορά 24 κινητήρων Pratt and Whitney F100-PW-229 ή General Electric F110-GE-129. Επιπλέον οι Ιρακινοί επιθυμούν την αγορά ατρακτιδίων σκόπευσης, όπλα κα σύμμορφες δεξαμενές. Και η δεύτερη αγορά όπως και η πρώτη θα πραγματοποιηθεί μέσω πιστώσεων FMS.
Φυσικά, όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί που πραγματοποιούνται στο όνομα «της άμυνας, της ασφάλειας, της ειρήνης», γίνονται από το υστέρημα του πολύπαθου ιρακινού λαού και απειλούν να τον εμπλέξουν σε νέες πολεμικές περιπέτειες.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ





Φασιστάκια ειναι οι Ροδίτες που επιτεθηκαν και έδιωξαν τους πολιτικούς από την παρέλαση, αφηνοντας μονο τους στρατιωτικους και τους παπαδες, φωναζοντας, "αλητες προδοτες, πολιτικοι" και "λαος στρατος στην εξουσια". Η παρελαση διεξήχθη κανονικά υπό την Στρατιωτική και Εκκλησιαστική ηγεσία, τραγουδώντας μάλιστα τα εμβατήρια που παιάνιζε η μπάντα, οπως το γνωστο "Μακεδονια ξακουστη του Αλεξανδρου η χωρα". Δεν αλλάζουν τα δουλικά. Δουλικά παραμένουν... Τα αφεντικά μόνο αλλάζουν. Ανάλογα με την προσφορά
Για την ιστορία... Πληροφορίες από την Ρόδο, αναφέρουν ότι οι 8 συλληφθέντες, ανήκαν σε αντιεξουσιαστική ομάδα που επιχείρησε να στραφεί κατά της παρέλασης και των ενστόλων...

Επέτειος Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου 2012: Παρέλαση με αυγά & γιαούρτια στη Ρόδο (διακόπηκε…: μπούκαρε ο κόσμος & “περιέλαβε” τους “επισήμους”) & συνθήματα διαμαρτυρόμενων στην Κω…
Επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, όπου παραβρέθηκαν ο γγ Νησιωτικής Πολιτικής, Δ. Χαλκιώτης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Ιατρίδη και Γ. Κασσάρας. Στην Κω (χωρίς εκπρόσωπο Κυβέρνησης ή Βουλευτές) η παρέλαση έγινε με διαμαρτυρόμενους εργατικού κέντρου και εκπαιδευτικών της Β΄ ΕΛΜΕ (πλακατ, συνθήματα και “διάλογο” με Δήμαρχο…) απέναντι από την εξέδρα των επισήμων… Ενώ κάποιοι σύλλογοι όπως οι Πόντιοι δεν γύρισαν το κεφάλι προς τους επίσημους επευφημούμενοι.
Ο κόσμος της Ρόδου ανατρέπει τα κάγκελα & μπουκάρει
Αφθονία από γιαούρτια και αυγά βρήκαν στόχο την εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Έντρομοι οι «επίσημοι» κλειδαμπαρώθηκαν στο κτίριο της περιφέρειας
Διέλυσε για λίγο η παρέλαση στη Ρόδο, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, όταν περισσότεροι από 300 αγανακτισμένοι διαδηλωτές όρμησαν στην εξέδρα, γιαούρτωσαν τους επίσημους τους οποίους φυγάδευσε η αστυνομία στο κτίριο της περιφέρειας. Μετά από λίγο η παρέλαση συνεχίστηκε χωρίς τους επισήμους βουλευτες και κυβερνητικους, μονο με επισημους τους καραβαναδες και το παπαδαριο, ενω διαφοροι αλητες φωναζαν συνεχεια "αλητες προδοτες πολιτικοι" και "λαος στρατος εθνικισμος".
Παρευρίσκοντο ο Γ.Γ. του υπουργείου Ναυτιλίας Δημήτρης Χαλκιώτης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο βουλευτής επικρατείας του ΛΑΟΣ Γιάννης Κοραντής. Στην εξέδρα ευρίσκοντο εκτός των στρατιωτικών. αστυνομικών και λιμενικών αρχών ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιπεριφεριεάρχης Φώτης Χατζηδιάκος κ.α.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι: Μίκα Ιατρίδη και Γιώργος Κασσάρας, οι διαγραμμένοι βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν το μνημόνιο.
Σύμφωνα με τις πληροφοριες, ομάδα πολιτών, αφού επί αρκετή ώρα αποδοκίμαζαν τους πολιτικούς με υβριστικά συνθήματα, έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και εκσφενδόνισαν προς την εξέδρα των επισήμων γιαούρτια και μπουκάλια με νερό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παρέλαση.
Οι πολιτικοί αποχώρησαν ενώ πολίτες παραμένουν στο σημείο κοντα την εξέδρα, όπου βρίσκονται μονο οι εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και της εκκλησιας.






Γιούχα και γιαούρτια σε βουλευτές στη Ρόδο
από e 14:05, Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
ξεφτιλικια
από ενας εκει 16:13, Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
Μετα απο το σκηνικο φυσικα η παρελαση συνεχιστηκε και ολοι ηταν ευχαριστημενοι. Απεναντι απο την εξεδρα των επισημων μια τεραστια ελληνικη σημαια και ενα ματσο χρυσαυγουλα. Ακριβως απο διπλα ενα πανο εγραφε "τοτε ηταν ο φασισμος των ιταλων τωρα ειναι ο φασισμος των τραπεζων". Ναι ρε φιλε, ακριβως διπλα τους ηταν κατι ατομα δεν ξερω αγανακτισμενοι χιπιδες και καθονταν και παρακολουθουσαν παρελαση. Διπλα διπλα με τα εθνικια φιλαρακια, μπροστα η παρελαση και μπατσοι περιφρουρηση. Αντι να κανουν τιποτα παρακολουθουσαν το θεαμα. Μεγαλη ξεφτιλα να φανουν τα εθνικια, περνουσε ο στρατος και σηκωναν γροθιες φωναζοντας λαος στρατος εθνικισμος ανετοι.
Τελοσπαντων, μολις τελειωσε η παρελαση καμια 10αρια ατομα βγηκαν απο αυτο το πληθος και μπατσοι μπλεδες τους ακολουθησαν και τους μαζεψανε, απ'ο,τι ακουσα εξω απο το τμημα γιατι και καλα ενας φανταρος χτυπησε και πηγε νοσοκομειο (μαλλον απο μπουκαλι -πλαστικο εννοειται- και δεν ειναι επιβεβαιωμενο). Ακολουθησε το γνωστο μικρο πληθος εξω απο το τμημα σε ηρεμους σχετικα τονους, αντε να ανεβηκαν μερικες φορες, ουτε σε κεινο το σημειο δεν συνεβη τιποτε. Τα κλασικα "αφηστε τα παιδια δεν εκαναν τιποτα". Ενταξει απο τους μπατσους δεν περιμενα τιποτα διαφορετικο, οι τακτικες τους ειναι γνωστες, αλλα απο τον κοσμο η απογοητευση τεραστια. Και απο τον κοσμο που περιμενεις να κανει κατι. Η φαση ειναι αγανακτισμενοι κι αν, μπυρες και αλφαδια με peace and love
Eνω το σκηνικο με τα μπουκαλια και τα γιαουρτια ξεκινησε απο το ''πατριωτικο'' μπλοκ οι συλληψεις oμως εγιναν στους ''αγανακτισμενους χιπιδες''
Μετά από πολλές ώρες έξι από τους νεαρούς αφέθηκαν ελεύθεροι, κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης και οπλοκατοχή (σουγιάς ψαρέματος).
Δύο κρατούνται ακόμα ένας εξ αυτών ανήλικος, κατηγορούμενοι για επίθεση σε αστυνομικό. Ο μοναδικός μάρτυρας της υποτιθέμενης επίθεσης είναι ο ίδιος ο αστυνομικός.
Παράλληλα συνελήφθησαν και πέρασαν από αυτόφωρη διαδικασία και οι μητέρες των δυο ανήλικων με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκου.







Ισημερινός: Πορεία διαμαρτυρίας των ιθαγενών κατά της κυβέρνησης
Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012, 11:30
Πορεία διαμαρτυρίας ξεκινά σήμερα η Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνικοτήτων του Ισημερινού -η μεγαλύτερη οργάνωση ιθαγενών στον Ισημερινό- διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, σχετικά με τη γη και το νερό και ενώ απομένει λιγότερο από ένας χρόνο μέχρι τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας.
Η Συνομοσπονδία, η οποία αρχικά είχε υποστηρίξει τον Κορέα, τον μέμφεται τα τελευταία χρόνια ότι εφαρμόζει ένα συγκεκαλυμμένο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα και εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Η πορεία 700 χιλιομέτρων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα από την κοινότητα Ελ Πάνγκι, στην επαρχία Σαμόρα Τσιντσίπε, στον Αμαζόνιο, και να καταλήξει την 22α Μαρτίου στην πρωτεύουσα Κίτο.






«PIGS» κατά Σόιμπλε για την Ελλάδα
Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012, 10:51
Φοιτητές «τα έψαλαν» στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκαλώντας τον έντονο εκνευρισμό του.
Ο υπουργός εξοργίστηκε όταν, κατά τη διάρκεια ημερίδας, οι φοιτητές φόρεσαν μάσκες χοίρων, με αναφορά στις χώρες «PIGS» (χοίροι) -Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία- που θεωρούνταν από τους επενδυτές ως οι πιο ευάλωτες.




«Οι κυανόκρανοι έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή»
Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012, 06:34
Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α, Bill Clinton, παραδέχτηκε την Τετάρτη πως ένα μέλος της ειρηνευτικής αποστολής του Ο.Η.Ε. στην Αϊτή βρίσκεται πίσω από το ξέσπασμα χολέρας που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους στο νησί της Καραϊβικής, μετέδωσε το Associated Press. Ωστόσο, υποστήριξε πως αυτή η μεταφορά του ιού είναι πιθανό να έγινε ακούσια, ξεκαθαρίζοντας ότι το ζητούμενο πλέον είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας.
Έρευνες ακτιβιστικών οργανώσεων είχαν αφήσει να εννοηθεί πως κυανόκρανοι από το Νεπάλ μετέφεραν τον ιό στην Αϊτή, λίγους μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ τον Ιανουάριο του 2010.
«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο άνθρωπος που έφερε τη χολέρα στην Αϊτή γνώρισε ότι κουβαλούσε τον ιό», εξήγησε στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, Πορτ ο Πρενς.








ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Επιχειρεί να τρομοκρατήσει το λαό που αγωνίζεται εναντια στο χαρατσι στο νερο!
Με ένα απαράδεκτο, προκλητικό και διαρκώς εντεινόμενο αυταρχισμό σε βάρος των δημοτών, απαντά ο δήμαρχος Τυρνάβου Ν. Μαλάκος - πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - στις συνεχιζόμενες, μαζικές και δυναμικές, αγωνιστικές λαϊκές αντιδράσεις στη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να επιβάλλει αύξηση στην τιμή του νερού που ξεπερνάει το 300%! Στο πλαίσιο αυτής της τρομοκρατικής τακτικής, προχτές το βράδυ, μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλους συμβούλους της παράταξής του και με την παρουσία αστυνομικής δύναμης, επιχείρησαν να πετάξουν, με τη βία, έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δημότες που την είχαν καταλάβει, διαμαρτυρόμενοι κατά της φορομπηχτικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής.
Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, ο δήμαρχος, εμφανιζόμενος, ξαφνικά, όρμησε εναντίον δημοτών, ξεκινώντας έναν καβγά που, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη, καθώς εκσφενδονίζονταν καρέκλες, ποτήρια με νερό και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί εκατέρωθεν κι ένας από τους δημότες να μεταφερθεί τραυματισμένος στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου.
Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου καταφεύγει στον αυταρχισμό, αλλά και στη χρησιμοποίηση της αστυνομίας προκειμένου ν' αντιμετωπίσει την έντονη λαϊκή αντίδραση που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της.
Αναφερόμενος στα προχτεσινοβραδινά επεισόδια ο Γ. Σακοράφας επισημαίνει ότι «η προκλητικά αντιδημοκρατική - αυταρχική τακτική της Δημοτικής Αρχής δεν πρόκειται να τρομοκρατήσει το λαό που διαμαρτύρεται δικαίως για το βαρύ χαράτσωμα που του επιβάλλουν και, μάλιστα, για το νερό που είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους και όχι να μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπορικό προϊόν, απλησίαστο για τα λαϊκά βαλάντια».
Οι κάτοικοι του Δήμου Τυρνάβου έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα για φτηνό νερό και παλεύουν για την κατάργηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση του νερού.





ΛΕΤΟΝΙΑ
Νέα «επεισόδια» στην καμπάνια διαστρέβλωσης της Ιστορίας
Ο Πρόεδρος της Λετονίας καλεί τους πολίτες να υποκλιθούν στους Λετονούς λεγεωνάριους των SS λεγοντας πως είναι παράλογο να θεωρούμε ότι οι Λετονοί λεγεωνάριοι των SS ήταν εγκληματίες
Την έντονη αντίδραση των βετεράνων αντιφασίστων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πρόεδρου της Λετονίας, Αντρις Μπερζίνς, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του (28/02) στο λετονικό κανάλι LNT, ανέφερε πως πρέπει να υποκλιθούμε μπροστά στους Λετονούς λεγεωνάριους των SS, επειδή πολλοί από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους για τη Λετονία. Υπογράμμισε πως «είναι παράλογο να θεωρούμε ότι οι Λετονοί λεγεωνάριοι των SS ήταν εγκληματίες». Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν κρίνει αναγκαίο να καθιερωθεί σε επίσημη αργία η «Ημέρα της μνήμης των Λετονών λεγεωνάριων των SS», την οποία τα φασιστικά αποβράσματα έχουν καθιερώσει στις 16 Μάρτη, μέρα ίδρυσης αυτών των φασιστικών στρατιωτικών τμημάτων.
Στις 4 Μάρτη του 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο της λετονικής Ενωσης των αγωνιστών της αντιχιτλερικής συμμαχίας απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Λετονό Πρόεδρο, στην οποία εκφράζεται οργή κι αγανάκτηση για αυτές τις δηλώσεις. Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται: «Εμείς είμαστε αυτοί που πολεμήσαμε στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, της βασικής δύναμης, που απελευθέρωσε τον κόσμο από τον απάνθρωπο φασισμό και τώρα εσείς μας προτείνετε να υποκλιθούμε μπροστά στους μπράβους του φασισμού, σ' εκείνους που πολεμούσαν για τη νίκη του φασισμού». Στην επιστολή τους οι βετεράνοι του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ρωτούν για ποιο λόγο πρέπει να υποκλιθούν στους συνεργάτες των ναζί, μήπως «για την ανελέητη εξολόθρευση του άμαχου πληθυσμού, για τη μαζική εξολόθρευση των εβραίων στη Λετονία και του άμαχου πληθυσμού στη Λευκορωσία» και υπενθυμίζουν πως το δικαστήριο της Νυρεμβέργης καταδίκασε τα SS ως εγκληματική οργάνωση.
Από τη μεριά τους, οι εθνικιστικές οργανώσεις της Λετονίας εξέφρασαν «τη βαθιά ευγνωμοσύνη» στο Λετονό Πρόεδρο για τη δημόσια υποστήριξη των Λετονών «λεγεωνάριων», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου ως «τολμηρή πράξη», που είναι αντάξια στον Πρόεδρο.
Στο μεταξύ, οι αρχές της Λετονίας ανησυχούν πως όλο και περισσότεροι νέοι τιμούν την Ημέρα της Αντιφασιστικής νίκης στις 9 Μάη. Ετσι, σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής «για την πατριωτική διαπαιδαγώγηση», βουλευτές από τα εθνικιστικά κόμματα πρότειναν να παρακολουθούνται οι μαθητές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη στις 9 Μάη και να τους γίνεται μομφή!





ΣΥΡΙΑ
«Παζάρι» εκ νέου στον ΟΗΕ
Ενδείξεις για δράση πρακτόρων στην πόλη - προπύργιο των αντικαθεστωτικών, Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Αρχισαν, χθες, κεκλεισμένων των θυρών οι συζητήσεις μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πρέσβη του Μαρόκου, που είναι η μοναδική αραβική χώρα στην τρέχουσα σύνθεση του Συμβουλίου, για το νέο σχέδιο απόφασης που εκπόνησαν οι ΗΠΑ και αναφέρεται στη Συρία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε αυτό το κείμενο γίνεται προσπάθεια, έστω επιφανειακά, να τηρηθούν ορισμένες ισορροπίες για να εκμαιευθεί η ρωσο-κινεζική συναίνεση, κάτι, όμως, που δεν φαίνεται πιθανό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα.
Και χθες, η Μόσχα ζήτησε «άμεσο τερματισμό της βίας από όλες τις πλευρές και διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας». Ο Κινέζος απεσταλμένος στη Δαμασκό επανέλαβε την άποψη περί πολιτικής λύσης, ανακοίνωσε την απομάκρυνση «για προληπτικούς λόγους» των Κινέζων εργατών από τη Συρία ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί και με ορισμένα τμήματα της αντιπολίτευσης, που παίρνουν αποστάσεις από την ένοπλη δράση όπως η Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή, το Ρεύμα για την Ανοικοδόμηση του Εθνους και το Λαϊκό Μέτωπο για την Αλλαγή και την Απελευθέρωση.
Μόσχα και Πεκίνο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αποστολή της επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος και του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που μεταβαίνει στη Δαμασκό το Σάββατο. Η Εϊμος συναντήθηκε, χθες, στη Δαμασκό με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών και αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι έφτασε με τον Ερυθρό Σταυρό στη Χομς και στη συνοικία Μπάμπα Αμρ.
Δράση μυστικών υπηρεσιών
Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, εντοπίστηκαν πολλές σοροί «ξένων υπηκόων» με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση ενός «πιθανότατα Ευρωπαίου» που έφερε τα χαρτιά του Ισπανού ανταποκριτή της «ελ Μούντο» που έφυγε από τη Χομς στις 29 Φεβρουαρίου. Οι συριακές αρχές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον ο Ευρωπαίος νεκρός είναι «μέλος είτε υπηρεσιών ασφαλείας είτε εταιρείας ασφαλείας» και ότι ο Ισπανός δημοσιογράφος «δεν έχασε τα χαρτιά του, όπως υποστηρίζει, αλλά τα έδωσε γνωρίζοντας την ταυτότητα αυτού που τα πήρε». Τι άλλο δείχνει αυτό παρά την δράση πρακτόρων; Αλλωστε και στο παράδειγμα της Λιβύης αποδείχτηκε η δράση τέτοιων ομάδων που προετοίμασαν την επέμβαση των ιμπεριαλιστών.





ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Διαδηλώσεις κατά διοδίων και δουλέμπορων της μερικής απασχόλησης
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--
«Η πλειοψηφία των φτωχών εργαζομένων χρησιμοποιεί τις λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας γιατί δεν μπορεί να κάνουν αλλιώς. Η κυβέρνηση μας λέει να σφίξουμε τις ζώνες αλλά οι ζώνες έχουν πλέον φθάσει μέχρι το κόκκαλο. Φτάνει!» δήλωσε χτες έξω από το υπουργείο Μεταφορών στο Γιοχάνεσμπουυργκ ο γενικός γραμματέας του COSATU (Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων), Ζουλινζίμα Βάβι, προειδοποιώντας πως εάν εφαρμοστούν τα νέα αυξημένα ηλεκτρονικά διόδια «θα στήσουμε οδοφράγματα»...
Οι δηλώσεις του γγ του COSATU εμπεριείχαν και αιχμές για τα ανεπαρκή πεπραγμένα προς όφελος της εργατικής τάξης από το κυβερνών ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) κατά τα 18 χρόνια διακυβέρνησης.
Οι κινητοποιήσεις πάντως χτες έγιναν από πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Κέιπ Τάουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ν. Αφρικής. Σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ, οι διαδηλώσεις ήταν από τις πιο μαζικές των τελευταίων τριάντα χρόνων...
Η αιτία των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το COSATU ήταν διττή: Aφ' ενός, τα νέα ακριβότερα διόδια που θεσπίζονται σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους πολλών αστικών κέντρων με δραματικές συνέπειες για το «πορτοφόλι» των Νοτιοαφρικανών εργαζόμενων. Αφ, ετέρου, οι εταιρίες μεσαζόντων που «πουλούν» φθηνούς εργαζόμενους μερικής απασχόλησης σε εταιρείες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται (όταν δημιουργούνται...) επισφαλείς, κακοπληρωμένες και ανασφάλιστες θέσεις εργασίας...
Σε απάντησή του το ANC υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στα διόδια έγιναν στο πλαίσιο αναχρηματοδότησης δημόσιων έργων υποδομής ώστε να μειωθεί ο ξένος δανεισμός, σημειώνοντας ότι απ' αυτά εξαιρέθηκαν μέσα μαζικής μεταφοράς και μίνι λεωφορεία - ταξί με τα οποία μετακινούνται εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί πολίτες.
Το COSATU αντέτεινε πως τέτοια έργα θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τους φόρους που πληρώνει ο νοτιοαφρικανικός λαός τονίζοντας επιπροσθέτως ότι η επιβολή των ακριβών διοδίων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν εξοικονομούνταν χρήματα από την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διαφθοράς και απάτης.




ΛΙΒΥΗ
Τρώγονται οι «απελευθερωτές»
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Προς μια νέα δίνη βίας μοιάζει να βαδίζει η Λιβύη καθώς οι «απελευθερωτές» που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι με τη βοήθεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, φαίνεται ολοένα περισσότερο ότι ως μοναδικό μέλημά τους είχαν και έχουν τη νομή της εξουσίας και κατ' επέκταση τα κέρδη που ο έλεγχός της θα φέρει μέσα από τις συμφωνίες με τα διάφορα μονοπώλια (κυρίως βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά) που έχουν ερείσματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η αρνητική αυτή προοπτική για το λιβυκό λαό, του οποίου τα βάσανα εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών συνεχεια αυξανονται εξαιτιας της κατοχης απο τους ιμπεριαλιστες και τα ντοπια τσιρακια τους, εκφράστηκε σαφώς από την ανεπίσημη, προς το παρόν, ανακήρυξη «ημι-αυτονομίας» της επαρχίας της Κυρηναϊκής αλλά και από τη σαφή προειδοποίηση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ότι θα χρησιμοποιηθεί βία για ν' αποτραπεί διαίρεση της χώρας.
Ο Τζαλίλ υποστήριξε ότι η διαίρεση, «υποδαυλίζεται από ορισμένες αραβικές χώρες» χωρίς να τις κατονομάζει. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει κάπως την ένταση, ένας εκπρόσωπος της τοπικής ηγεσίας της Κυρηναϊκής υποστήριζε ότι «η όλη κίνηση στοχεύει μόνο στη διοικητική διάκριση και όχι στην ανεξαρτησία».
Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Εθνικό Συμβούλιο, Αμπντέλ Ραχίμ αλ Κιμπ, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί τίποτε σχετικό, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές και ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές τον Ιούνιο χωρίς καμία καθυστέρηση.





ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Οχι» στην κρατική τρομοκρατία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Διαδηλώσεις σε περισσότερες από 20 πόλεις της Κολομβίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για τα Θύματα της Κρατικής Τρομοκρατίας. Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στον αναγκαστικό ξεσπίτωμα των αγροτών από τη γη τους και στις απειλές κατά εκείνων που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της κλεμμένης γης στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη γη τους, περίπου 10 εκατομμύρια εκτάρια, αφήνοντάς την στο έλεος των πολυεθνικών και των μεγαλογαιοκτημόνων, που ας σημειωθεί είναι συγχρηματοδότες των παραστρατιωτικών οργανώσεων και εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της χώρας. Σημειώνεται πως από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος τον Αύγουστο του 2010 περισσότεροι από 20 ηγέτες των αγροτών έχουν δολοφονηθεί.





ΧΙΛΗ
Λαϊκές κινητοποιήσεις
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Συγκέντρωση αλληλεγγύης με το Λαϊκό Κίνημα της Χιλιανικής Παταγονίας πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Χιλής από φοιτητές, συνδικαλιστικές και εργατικές οργανώσεις. Ανάμεσα στους διοργανωτές ήταν η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής, η Συνομοσπονδία Εργατών, η Εθνική Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων στο τομέα της Υγείας, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται στο αμφιλεγόμενο σχέδιο «Hydro Aysen» που αφορά την κατασκευή πέντε υδροηλεκτρικών σταθμών στη χιλιανική Παταγονία, που θα αποφέρει κέρδος στους καπιταλιστές και οικολογική καταστροφή.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω οργανώσεις εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις στην περιοχή Αϊσέν στην Παταγονία στο νότο της Χιλής για όλα τα λαϊκά προβλήματα, από την Παιδεία, την Υγεία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, την ακρίβεια, αλλά και για την ανυπαρξία υποδομών και οδικής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, το 81% του λαού της Αϊσέν είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.




ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι μισές εργαζόμενες με μερική απασχόληση
Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις οποίες η μερική απασχόληση των γυναικών είναι περισσότερο γενικευμένη, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κύρια σε βάρος των γυναικών. Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου στατιστικών «Destatis», μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 ως 64 ετών που εργάζονται στη Γερμανία, το 45,6% εργάζεται με μερική απασχόληση, έναντι 54,4% με πλήρη απασχόληση. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις γυναίκες είναι 30,8% και μόνο η Ολλανδία έχει υψηλότερο ποσοστό γυναικών με μερική απασχόληση, 74,7%. Αλλη μια απόδειξη ότι η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της χτυπάει ακόμα πιο σκληρά τις γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα.





ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΑΧΤΣΙΒΑΝ.-- Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν πραγματοποιήθηκε στην αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν, που υπάγεται διοικητικά στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα, υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και των μεταφορών. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση στο Βαν της Τουρκίας το Σεπτέμβρη.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Περίπου 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι έκαναν απεργία και χτες στη Γερμανία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις ύστερα από την έκκληση των συνδικάτων Ver.di και DBB. Ιδιαίτερη απήχηση είχε η κινητοποίηση στα κρατίδια Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Βάδη-Βιτεμβέργη, Βραδεμβούργο, Θουριγγία, Σαξονία, Σαξωνία-Ανχαλτ. Τα συνδικάτα διεκδικούν αύξηση 6,5% μηνιαίως για τα περίπου δύο εκατομμύρια μέλη τους, με ελάχιστο ποσό αύξησης τα 200 ευρώ.








Ξανά στο εδώλιο ένας από τους διαδηλωτές που αθωώθηκαν για τα επεισόδια στην παρέλαση της 28ης στη Θεσσαλονικη
από seleo.gr 17:05, Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012
Thursday, 08 March 2012 15:53
Στο εδώλιο θα ξανακαθίσει ένας από τους έξι διαδηλωτές που αθωώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου και την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.





Το παράδοξο της Ιστορίας και ο Στάλιν
από Παραλληλο 20:47, Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012
Οι δεκαετίες που πέρασαν πριν και μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο και ως το τέλος του Β¨ ήταν για την δυτική κοινωνία και τον καπιταλισμό μια εποχή καταστροφής. Μα πόλεμος σημαίνει μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων της ανθρωπότητας, του αψύχου και έμψυχου πλούτου της, υπερκατανάλωση υλικών, γρήγορη κίνηση κεφαλαίου ,ανανέωση του ίδιου παγκόσμιου συστήματος και διάσπαση των λαών μια και έχουμε έξαρση του αστικού σωβινισμού.Οι τεράστιες αποικιοκρατικές καπιταλιστικές αυτοκρατορίες πέρα από τους πολέμους συγκλονιστήκαν από οικονομικές κρίσεις εσωτερικές κοινωνικές αναταραχές μα και εξεγέρσεις στις αποικίες τους, με αποτέλεσμα να αναστραφεί η δημιουργία μιας παγκόσμιας οικονομίας , όνειρο τον τότε φιλελεύθερων- οι λέξεις είχαν ακόμα το σωστό νόημα τους – που είχαν ξεκινήσει την πορεία τους τον 19 αιώνα όχι όμως και να αμφισβητηθεί του κυρίαρχο σύστημα του αποικιοκρατικού καπιταλισμού. Τα καπιταλιστικά κράτη την εποχή εκείνη ήταν βέβαια αποικιοκρατικά. Η Αγγλία είχε κάτω από την αυτοκρατορική σημαία της το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού και γενικά Αγγλία Γαλλία Ιταλία Ισπανία Ολλανδία και Πορτογαλία δυνάστευαν το 30% της ανθρωπότητας.
Από τα χρόνια εκείνα ακουγόταν φωνές που ζητούσαν την ένωση των κρατών που την ονόμαζαν Πανευρώπη. Ποιος θα δεχόταν όμως να βάλει στην υπηρεσία της Πανευρώπης τις αποικίες του; Τα αντίθετα αποικιοκρατικά συμφέροντα εκμηδένιζαν την τάση συνένωσης των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, άσε που αυτό θα άνοιγε και την πόρτα των αποικιών στην ηττημένη του Α πολέμου, Γερμανία.
Οι ΗΠΑ που τότε ήταν ασφαλής από πολέμους και επαναστάσεις και χωρίς καταστροφές στα εδάφη της αποκαλούσε την Γερμανία σύμμαχο και έδωσε την απαιτούμενη βοήθεια σε χρήμα τεχνογνωσία και πρώτες ύλες ώστε να ανακάμψει από την ήττα της. Πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχουν δυο παράλληλους στόχους. Και την Αγγλία μα και την Γαλλία να φέρουν σε δύσκολη θέση και να τις υποχρεώσουν να ανοίξουν τις πόρτες στις πλούσιες αποικίες τους, μα και τον διαιτητή να κάνουν ρυθμίζοντας τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου.
Η Αγγλία δεν έφερε εμπόδια στην βοήθεια των ΗΠΑ προς την Γερμανία μια και πίστευε ότι θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει σαν βοηθητικό σύμμαχο για την κατάκτηση των αγορών τις νιογέννητης τότε ΕΣΣΔ μα και της Κίνας και ταυτόχρονα να επιβληθεί αυτή σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε έτσι να έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον πρωτοεμφανιζόμενο Αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σε κάτι όμως οι αντιθέσεις εξανεμίστηκαν. Και αυτό ήταν η εισβολή 14 διαφορετικών εθνικών στρατών, σχέδιο του Τσόρτσιλ στα εδάφη της ΕΣΣΔ.
Η ΕΣΣΔ
Η πρόοδος και η καθυστέρηση, με τα μέτρα της Ιστορίας μετριούνται με κριτήριο το ποιος κινεί την ανθρώπινη εξέλιξη και ποιος αντιδρά σε αυτήν και είναι φορέας οπισθοδρόμησης. Στην αρχές λοιπόν του 20ου αιώνα η Ρωσία ήταν το πιο οπισθοδρομικό με απόλυτη μεσαιωνική φεουδαρχική εξουσία κράτος της Ευρώπης. Οι αναλφάβητοι λαοί της ζούσαν μέσα στον σκοταδισμό στην εξαθλίωση και σε μια κατάσταση χρόνιου υποσιτισμού. Οι αγροτικοί λαοί της δεν διέθεταν ούτε καν σιδερένιο άροτρο και το ένα τέταρτο δεν είχε ούτε άλογο ούτε βόδι για να οργώσει. Ο θερισμός δε γινόταν με το δρεπάνι.
Σε σύγκριση με την Γαλλία το Βέλγιο ή την Αγγλία ο Ρώσος χωρικός ζούσε την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα όπως τον 14ο. Και όμως ο Τσάρος πήρε μέρος στο Α πόλεμο μα όταν από τα τέλη του 1916 άρχισε η κατάσταση να γίνεται όλο και πιο τεταμένη στο εσωτερικό της χώρας, μια και η Ρωσία είχε χάσει από τα Γερμανικά στρατεύματα την Πολωνία την Λετονία και μέρος της Λιθουανίας, μα και από την εσωτερική επαναστατική κατάσταση λόγο της εξαθλίωσης του λαού. Η καμαρίλα του Τσάρου, όπου δέσποζε ο Ρασπούτιν, επιζητούσε την ξεχωριστή ειρήνη με την Γερμανία.
Αντίθετα η αστική τάξη που ήταν εξαρτημένη από χρηματιστικό κεφάλαιο της Αγγλίας και Γαλλίας, που ταυτόχρονα είχε και μεγάλες επενδύσεις στην Ρωσία και που δάνειζε και το τσαρικό κράτος, πίστευε πως η συνέχιση του πολέμου θα την εξυπηρετούσε γιατί κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις θα έπεφτε ο Τσάρος. Έτσι θα απαλλασσόταν η αστική τάξη από την κηδεμονία του Τσάρου και ταυτόχρονα θα εκτόνωνε την επαναστατική κατάσταση με την παραχώρηση μερικών δικαιωμάτων στον λαό. Υπολόγισαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους τους κομμουνιστές.
Έτσι εισέρχεται στην Ιστορία ο Στάλιν.
Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι γεννήθηκε στο Γκόρι της Γεωργίας ήταν γιος τσαγκάρη από οικογένεια δουλοπάροικων όπως και η μητέρα του Εκατερίνα. Στην διάρκεια τον πέντε χρόνων που ήταν μαθητής στο Δημοτικό ξεχώρισε για την ευφυΐα του και για την φωτογραφική του μνήμη κάτι που του άνοιξε την πόρτα στην ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση και στο τότε σημαντικότερο ίδρυμα της Γεωργίας, την Θεολογική σχολή Τιφλίδας. Εκεί και με την τριβή του με γόνους των ανώτερων τάξεων που όμως ήταν ριζοσπάστες για την εποχή τους έρχεται σε επαφή με τα συγγράμματα του Μαρξ.
Η εξέλιξη του είναι γνωστή.
Είναι; Ή μήπως τα υποθετικά σενάρια είναι απείρως καλύτερα τα πραγματικά;
Εάν δε αγνοούν και τον παγκόσμιο, συνεχώς μεταβαλλόμενο, συσχετισμό δυνάμεων ,τις κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις,πολιτικά αδιέξοδα με βάση τα δεδομένα των καιρών, ακόμα και θεωρητικές ανεπάρκειες μια και ο κομμουνισμός επιχείρησε να εφαρμοστεί σε κατεστραμμένες και εξουθενωμένες περιοχές μα και τόσα αλλα,τοτε είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τις αλήθειες μας;
Το ιδεολογικό γεγονός πάντως είναι ότι ο Μαρξ έγκαιρα είδε ότι ένα κράτος που ενσαρκώνει την πολιτική εξουσία της όποιας άρχουσας τάξης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει σχέση με την εργατική επανάσταση.Σε αντίθεση όμως με τους αναρχικούς υποστήριξε ότι η εργατική επανάσταση δεν είναι σε θέση να καταργήσει αμέσως την πολιτική εξουσία.
Όμως τις αποφάσεις των ανθρώπων έχουν αξία αν τις δούμε μέσα από την ιστορική έρευνα του κάθε φορά δοσμένου ιστορικά κοινωνικό –οικονομικού σχηματισμού που εξελίσσεται αδιάκοπα και των γεγονότων που το συνοδεύουν. Με αυτό το σκεπτικό,πέρα και πάνω από τον Στάλιν ο αντίκτυπος της Οκτωβριανής επανάστασης ήταν παγκόσμιος. Όντας το έναυσμα μιας νέας πορείας στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Εχθρός του ιμπεριαλιστικού κόσμου, εχθρός της νεοαποικιακής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.
Πανευρώπη
Και όλα αυτά έγιναν την ώρα που οι καπιταλιστικές χώρες σπαράσσοντας από αντιθέσεις και ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποια χώρα θα έπαιζε τον ηγεμονικό ρόλο στην διαδικασία δημιουργίας της Ένωσης. Και το όλο ζήτημα των ανταγωνιστών γινόταν ακόμα πιο περίπλοκο γιατί συνδεόταν και με την προετοιμασία τους για την νέα παγκόσμια σύρραξη. Ωστόσο η Γερμανία με την αμέριστη συμπαράσταση του χρηματιστικού αμερικανικού κεφαλαίου γινόταν όλο και πιο ισχυρότερη. Η όλη η τάση για ενοποίηση έτσι προσέκρουε στην αποφασιστική αντίδραση των ΗΠΑ.
Η Πανευρώπη μετατρέπονταν σε ένα από τα στοιχεία της διαδικασίας για την έκρηξη του δευτέρου πολέμου.
Με την άνοδο δε των φασιστών στην εξουσία και την έντονη στρατικοποίηση του κράτους με την ιδεολογική κάλυψη του εθνικοσοσιαλισμού,( εθνικός κρατικομονοπολιακός καπιταλισμός), έδωσε την δυνατότητα στον Γερμανικό ιμπεριαλισμό να επιχειρήσει την ενοποίηση της Ευρώπης –το κύριο σύνθημα των ναζιστών- κάτω από την μπότα του με κύριο στόχο να στρέψει αυτήν την ένωση τόσο ενάντια στην ΕΣΣΔ όσο και στον ευεργέτη της Γερμανίας ΗΠΑ. Μα η Γερμανία δεν μπορούσε να προχωρήσει τόσο μακριά αν οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν παίζανε το παιχνίδι που παίξανε.
Ο Sammer Welles αμερικανός γερουσιαστής έγραψε ότι : «Σε εκείνα τα προπολεμικά χρόνια οι εκπρόσωποι των σημαντικών χρηματιστικών και εμπορικών κύκλων των δυτικών δημοκρατικών χωρών ήταν σταθερά πιπισμένοι ότι ο πόλεμος ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και στην Γερμανία θα μπορούσε να ήταν ευνοϊκός για τα συμφέροντα τους. Υπολόγιζαν στο γεγονός πως σίγουρα η Ρωσία θα νικηθεί και ταυτόχρονα θα εξαφανιζόταν ο κομμουνισμός. Ακόμα υπολόγιζαν πως η Γερμανία θα ήταν εξασθενημένη και έτσι δεν θα αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντα τους» (Sammer Welles: The time of Decision. Σελ 321.)
Τα Γεγονότα
Το Μάρτη του 1936 τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Ρηνανίας.
Στις 11 Μαρτίου του 1938 οι εφημερίδες της Ευρώπης κατακλύζονται από την είδηση ότι οι κομμουνιστές ετοιμάζουν εξέγερση στην Αυστρία μετά από δυο μέρες και ως εκ θαύματος η Βερμαχτ προσαρτά την χωρά στην Γερμανία. Ο Τσάμπερλαιν αφήνει ανεμπόδιστο τον Χίτλερ και τον σπρώχνει προς την ανατολή. Είναι η συμφωνία του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1938, όπου Τσάμπερλαιν και Νταλαντιέ διαμελίζουν την Τσεχοσλοβακία και παραχωρούν το ένα κομμάτι της στον Χίτλερ.
«Έφερα την ειρήνη στην γενιά μας» διαλαλεί μετά την συμφωνία ο Τσάμπερλαιν.
Στο τέλος ομως του 1938 η ναζιστική Γερμανία άρχισε διπλωματική επίθεση κατά της Πολωνίας, δημιουργώντας τη λεγόμενη κρίση του Ντάντσιχ.
Ο Γάλλος στρατηγός Γκαμελέν έλεγε: «Οι κύριοι αυτοί θελαν αντί του πολέμου ενάντια στη χιτλερική Γερμανία πόλεμο ενάντια στην ΕΣΣΔ.» (Camelin: Servir La Guerre σελ 199).
Σωστό μια και ο Χίτλερ στις 19-3-39 καταλαμβάνει ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Ε. Μπένες της Τσεχοσλοβακίας δε δέχτηκε τη βοήθεια της ΕΣΣΔ. Στη συνέχεια ο Χίτλερ κατέλαβε την περιοχή Μέμελ της Λετονίας και επέβαλε στη Ρουμανία υποδουλωτικό «οικονομικό» σύμφωνο.
Στις 19-10-39 Αγγλία Γαλλία και Τουρκία υπογράφουν συμφωνία συμμαχίας ενάντια στην ΕΣΣΔ. Παρά τις εκλύσεις και τις προτάσεις του Μολότοφ όλοι κρατάνε απομονωμένη την ΕΣΣΔ. Οι δρόμοι είναι κλειστοί.
Τον Ιούλη του 1939, Αγγλία και Ιαπωνία υπογράφουν συμφωνία, με την οποία η Αγγλία αναγνώριζε τις ιαπωνικές κατακτήσεις στην Κίνα και οι ΗΠΑ παρέτειναν για 6 μήνες την ακυρωμένη προηγούμενη εμπορική συμφωνία τους με τους Ιάπωνες.
Τον Ιούνιο δε του 1939 Αγγλία και Γερμανία είχαν συνεχή διπλωματικές επαφές, με τον Hudson οι Άγγλοι με τον Wohltat οι Γερμανοί . Σκοπός της Αγγλίας ήταν να προστατεύσει τα συμφέροντα της από τις ΗΠΑ δίνοντας κάποιες σφαίρες επιρροής στην Γερμανία.
Τον Αύγουστο του 1939 η Ιαπωνία εισβάλει στα εδάφη της ΕΣΣΔ από την Μογγολία. Τα στρατεύματα του Στάλιν σπρώχνονται εκεί. Και είναι τότε που ο Στάλιν υπογράφει το σύμφωνο μη επίθεσης με τον Χίτλερ στις 23 Αυγουστου του 39. Σύμφωνο που επιτρέπει στην ΕΣΣΔ να τσακίσει την Ιαπωνία (55.000 νεκροί Ιάπωνες) και βοήθησε στην αναδιοργάνωση του Στρατού. Ταυτόχρονα ο Χίτλερ με όπλο το σύμφωνο προσπάθησε να εκβιάσει της δυτικές δυνάμεις για περισσότερες παραχωρήσεις. Και το πράγμα φαινόταν ότι πήγαινε κατά κει αν κρίνουμε από την περίοδο αυτή που η Αγγλία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία και που έμεινε γνωστή ως ο “Γελοίος Πόλεμος” (Drole de Guerre) γιατί, παρά την κήρυξη πολέμου, η μια μερίδα των εμπολέμων, οι σύμμαχοι δεν έπαιρνε μέρος σε πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.!
Στις 9 Απριλίου του 1940 οι Γερμανοί, για να εκμεταλλευθούν τα λιμάνια της, εισέβαλαν στη Νορβηγία. Πάλι τίποτα, Γάλλοι και Άγγλοι αποχωρούν.
Στις 10 Μαΐου του 1940 οι Γερμανοί εισβάλουν στην Γαλλία. Την ίδια μέρα ο Τσάμπερλαιν παραιτείται. Πρωθυπουργός ο Τσώρτιλ και αλλαγή πολιτικής.
Σε αυτό το ιστορικό σκηνικό οι ΗΠΑ είχαν ως στόχο να κυριαρχήσουν σε χώρες της περιφέρειας και πρώτα πρώτα στις αγγλικές αποικίες. Και καθώς θεωρούσαν τον πόλεμο αναπόφευκτο, ασχέτως από τις παραχωρήσεις της Αγγλίας στην Γερμανία, το πρόβλημα τους ήταν πως θα κυριαρχήσουν στην αποικιακή αυτοκρατορία της Αγγλίας.
Ακόμη και όταν ξέσπασε ο πόλεμος οι ΗΠΑ γύρευαν από την Αγγλία η κυβέρνηση της και ο στόλος της να καταφύγει στον Καναδά και από εκεί με την «βοήθεια» των ΗΠΑ να υπερασπιστεί τα εδάφη της στην Ευρώπη και της αποικίες της.
Τώρα όμως είναι πρωθυπουργός ο Τσώρτσιλ. Και ο Τσώρτσιλ έδωσε την αρνητική απάντηση του: «Αν εμείς (χωρίς την βοήθεια σας) νικηθούμε, τότε θα έχετε ενάντια σας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης κάτω από την ναζιστική κυριαρχία , που θα είναι πολύ πιο πολυπληθείς, δυνατότερες και καλύτερα εξοπλισμένες από ότι οι ΗΠΑ». Έδειξε δηλαδή ο Τσώρτσιλ πως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι δυο κύριοι αντίπαλοι για την παγκόσμια ηγεμονία, ΗΠΑ και Αγγλία, έπρεπε να συμμαχήσουν για να μην κατακτήσει το Γ Ραιχ την Αγγλία γιατί άνοιγε η πόρτα των ΗΠΑ.
Όμως δεν ήταν η παραπάνω συμμαχία που έσωσε τον καπιταλισμό και τις κοινοβουλευτικές δυτικές δημοκρατίες. Αντίθετα ήταν η πρόσκαιρη συμμαχία μεταξύ του καπιταλισμού και του κομμουνισμού απέναντι στην Χιτλερική Γερμανία που τις έσωσε. Και επετεύχθητε ουσιαστικά από τον Κόκκινο Στρατό του Στάλιν. Η αλλόκοτη αυτή συμμαχία είναι το παράδοξο της ιστορίας που διαμόρφωσε τον αρμό του μεταπολεμικού καπιταλισμού. Χωρίς αυτήν την νίκη του Στάλιν που επιτεύχθηκε από ένα κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο με την σειρά του ήταν καρπός της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο δυτικός κόσμος πιθανόν σήμερα να αποτελείτο από παραλλαγές φασιστικών καθεστώτων παρά από κοινοβουλευτικά κράτη.
Πρόκειται για την ειρωνεία της Ιστορίας.
Ο κομμουνισμός του Στάλιν που ως επιδίωξη του είχε το γκρέμισμα του καπιταλισμού να τον σώζει από τα δίχτυα του φασισμού που αυτός ο ίδιος δημιούργησε! Και ήταν ο φόβος του καπιταλισμού απέναντι στον κομμουνισμό που του έδωσε το κίνητρο να αυτομεταρρυθμιστεί μετά τον πόλεμο κάνοντας τον δημοφιλή στις δυτικές κοινωνίες λόγο του οικονομικού σχεδιασμού του, που παραχώρησε κάποια δικαιώματα στους εργάτες φοβούμενος την παγκόσμια προώθηση της επανάστασης. Κάτι όμως που ο Στάλιν δεν επεδίωξε. Αντίθετα πήρε μέρος στο μοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής.
Σήμερα ο αδηφάγος καπιταλισμός παίζοντας μόνος χωρίς τον φόβο του αντίπαλου δημιουργεί νέες ανισότητες. Και στα κράτη της δύσης μα και στην πρώην αποικιοκρατική περιφέρεια που σήμερα ονομάζεται «αναπτυσσόμενη». Οι καπιταλιστές βέβαια παντού στον κόσμο και ως τις μέρες μας αδυνατούν να κατανοήσουν αυτά τα προβληματάκια που προκαλεί η ανισότητα, και ακόμα χειρότερα γι αυτούς δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προβληματάκια αυτά πρέπει να επιλύονται πριν ξεσπάσει η επανάσταση. Διότι αν και όταν ξεσπάσει θα πάρει τον δρόμο της και θα επιλύσει της ανισορροπίες με τον δικό της τρόπο. Και οι επαναστάσεις δεν είναι ούτε «αγνά» ούτε «ηθικά» κινήματα. Μα πραγματοποιούνται από απελπισμένους ανθρώπους που ξεπερνούν τους εαυτούς τους.
Πηγές
Eric Hobsbawm. Η Εποχή των άκρων.
Νίκος Ψυρούκης: Η Ιστορία της Αποικιοκρατίας Τόμος ΣΤ.
Νίκος Ψυρούκης: Οι ταξικοί αγώνες στην Εποχή του Καπιταλισμού Τόμος Δεύτερος.
Ιαν Γκρέι: Stalin man of history, εκδ.Weidenfeld and nicolson