Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Κυριακη 16 Νοεμβριου 2014


Εκδήλωση – Συζήτηση για το νέο βιβλίο "Τσε Γκεβάρα: Η πολιτική οικονομία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού" του Κάρλος Ταμπλάδα... Το άλλο Σαββατο 22 του Νοεμβρη το απόγευμα στις 6.30...
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση – συζήτηση το Σάββατο, 22 Νοέμβρη, στις 6.30 μμ. στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4).
«Ο Τσε πίστευε στον άνθρωπο. Αν δεν πιστεύουμε στον άνθρωπο, αν θεωρούμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα αδιόρθωτο ζωάκι, που μπορεί να πάει μπροστά μόνο αν το ταΐζεις χορτάρι ή το δελεάζεις με ένα καρότο ή το δέρνεις με μια μαγκούρα – όποιος το πιστεύει αυτό, όποιος είναι πεισμένος γι’ αυτό, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει επαναστάτης• δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κομμουνιστής.» – Φιντέλ Κάστρο
Με τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης το 1959, έλαβε νέα ώθηση η προοπτική απελευθέρωσης του εργαζόμενου λαού από τα δεσμά της αποικιοκρατίας και του καπιταλισμού στην... αμερικανική ήπειρο – αλλά και παγκόσμια. Ο Τσε Γκεβάρα υπήρξε κομμάτι της συλλογικής ηγεσίας που οδήγησε στον θρίαμβο αυτό της αγωνιζόμενης ανθρωπότητας ως ένας εξαιρετικά ικανός στρατιωτικός ηγέτης. Ωστόσο η σημαντικότερη συμβολή του στην Επανάσταση δεν ήταν στο στρατιωτικό πεδίο, και παραμένει άγνωστη στο ευρύτερο κοινό: Ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, υπουργός Βιομηχανίας κ.ά., επεξεργάστηκε θεωρητικά και πρακτικά τη μετάβαση από την καπιταλιστική οικονομία του ατομικού κέρδους στη σοσιαλιστική κοινωνία της αλληλεγγύης του εργαζόμενου λαού. Πώς κατευθύνεται η παραγωγή ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού; Πώς σχετίζεται η σχεδιασμένη οικονομία με τη συμμετοχή και την κοινωνική συνείδηση του απλού εργαζόμενου; Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί και οι τιμές σε μια σοσιαλιστική οικονομία; Ποιος είναι ο ρόλος της τράπεζας και του χρήματος; Πώς μετατρέπεται η δουλειά από βιοποριστική ανάγκη σε κοινωνική προσφορά; Πώς μπορούν να αντισταθμιστούν οι συνέπειες του άνισου ανταλλακτικού εμπορίου ανάμεσα σε χώρες με διαφορετική στάθμη ανάπτυξης; Ο Τσε στηρίζει τις απαντήσεις του στην καθημερινή εμπειρία της Κούβας, στην παρατήρηση της πρακτικής του σοσιαλιστικού στρατοπέδου της εποχής τους και στη μελέτη της παρακαταθήκης του Κ. Μαρξ και του Β.Ι. Λένιν από προηγούμενες επαναστατικές ανατροπές. Αυτή την τόσο καίρια προσφορά του “θρυλικού αντάρτη” έρχεται να φωτίσει –μέσα στη σημερινή, αδιέξοδη καπιταλιστική κρίση– το έργο του Κουβανού οικονομολόγου Κάρλος Ταμπλάδα. Για το βιβλίο αυτό, βασισμένο εξολοκλήρου στις ομιλίες και τα γραπτά του Γκεβάρα της δεκαετίας του 1960, απονεμήθηκε στον συγγραφέα το Ειδικό Βραβείο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα του οργανισμού Casa de las Américas το 1987. Έκτοτε το έργο έχει δημοσιευτεί σε 14 χώρες και σε 9 γλώσσες, σε μισό εκατομμύριο αντίτυπα.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση – συζήτηση το Σάββατο, 22 Νοέμβρη, στις 6.30 μμ. στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4).
Τη συζήτηση θα ανοίξουν οι: Βαγγέλης Γονατάς (Από τους μεταφραστές του βιβλίου, Blogger (La Red Solid@ria Griega), Παναγιώτης Κατσαρός (Χαλυβουργός), Θωμάς Νάνος (συνταξιούχος). Συντονίζει η Νατάσα Τερλεξή (εκδόσεις Διεθνές Βήμα, εργαζόμενη στις αερομεταφορές). Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κοβάτσο Μαρτίνες, ενώ στο χώρο θα φιλοξενηθεί η έκθεση των έργων του Αντόνιο Γκερέρο, ενός από τους Πέντε Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα «απαγορεύομεν και διατάσσομεν» της Ουρανίας στη Χρυση Αυγη
Παραγκωνίζει παλαιότερα μέλη και επιβάλλει τους δικούς της κανόνες... με τις πλάτες του μπαμπά. Αυτές είναι οι κατηγορίες που προσάπτει στη φιλόδοξη θυγατέρα ο Σωτήρης Δεβελέκος, οδηγός του Μιχαλολιάκου και πρώην επικεφαλής του Μετώπου Νεολαίας, όπως καταγράφηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία του. «Να κάτσω στο Μέτωπο να κάνω τι; Να βλέπω την Ουρανία, τον Λάζαρο και τον Λύρη να κάθονται στις προεδρικές θέσεις;... Δεν μπορώ να ξέρω ότι άνθρωποι που είναι για τον μπ... είναι από πάνω μου. Ουρανία über alles». Είναι τα λόγια του Σωτήρη Δεβελέκου, πρώην επικεφαλής του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής και οδηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου που περιγράφει σε «συναγωνιστή» του αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό της φασιστικής οργάνωσης. Μέσα από τις αναφορές σκιαγραφεί το αρχηγικό προφίλ που λανσάρει η κόρη του αρχηγού, η οποία παραγκωνίζει παλαιότερα μέλη και επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στο Μέτωπο Νεολαίας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε κώμα διαβητικός που του έκοψαν το ρεύμα, αφού απέτυχε η απόπειρα αυτοκτονίας
Στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου μεταφέρθηκε τη νύχτα του Σαββάτου ο πατέρας τριών παιδιών Aρτέμης Ρουσσουνέλος που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι του το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία του, αφού είναι απαραίτητο να κάνει τις ενέσεις του, οι οποίες εκτός ψυγείου είναι άχρηστες. Πριν χτυπήσει την «άχρηστη» ένεση ινσουλίνης και οδηγηθεί στο νοσοκομείο ο κ. Ρουσσουνέλος, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας προσπαθώντας να πηδήξει από την ταράτσα του σπιτιού του. Συγκεντρωμένα τα έξι αδέλφια του έξω από τα Επείγοντα Περιστατικά του Νοσοκομείου, τόνισαν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο άνδρας, αφού τόσο ο ίδιος όσο και συγγενείς του ζήτησαν βοήθεια από παντού, αλλά δεν βρήκαν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα logotypos.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στην οικογένεια αυτή, στην οποία εκτός από τον κ. Ρουσσουνέλο, τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους (11 ετών, 8 ετών και 6 μηνών) στο σπίτι μένει και η καρκινοπαθής αδελφή του. Το ποσό που χρωστάει στη ΔΕΗ ανέρχεται στα 3.200 ευρώ για το οποίο έχει γίνει διακανονισμός (300 ευρώ τον μήνα). «Η κατάσταση είναι τραγική το αποτέλεσμα είναι να τον φέρουμε ετοιμοθάνατο», δήλωσε στην ιστοσελίδα η μητέρα της συζύγου του Μαρκέλλα, ενώ η αδελφή του, Ζωή (καρκινοπαθής) συμπλήρωσε: «Αναγκαστικά χτύπησε ινσουλίνη που βρισκόταν εκτός ψυγείου και μετα από μισή ώρα τον φεραμε στον νοσοκομείο... Είχε ανέβει πολύ το ζάχαρο. Έλεγε ότι έτσι κι αλλιώς χαμένος ήταν. Εμείς τού λέγαμε να μην τη κάνει. Έχει ένα μωρό έξι μηνών και δύο παιδιά άρρωστα που πρέπει να τα μεταφέρει στο "Παίδων"» Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Έκανα ό,τι μπορούσα και πλήρωσα 1.200 ευρώ μαζεμένα. Τώρα δεν πλήρωσα τη δόση του Οκτωβρίου συν το τρέχον ρεύμα και ήρθαν αμέσως και μου το έκοψαν ημέρα Παρασκευή μάλιστα, που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένω μέχρι τη Δευτέρα για να γίνει κάτι. Δυστυχώς μας βλέπουν ως ευρώ».
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Δούρου και Πλούταρχος δεν συναντήθηκαν ποτέ για ντοκιμαντέρ 1.000.000 ευρώ.
Κατηγορηματική διάψευση από την Περιφέρεια Αττικής των περί συνάντησης Δούρου - Πλούταρχου, για το ντοκιμαντέρ του 1.000.000 ευρώ
Νοέμβριος 16 2014 13:01
Σε συνέχεια της διάψευσης του τραγουδιστή κ. Γιάννη Πλούταρχου όσον αφορά δημοσίευμα της Espresso που τον ήθελε να συναντά την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, βάσει πληροφοριών του News 247, διευκρινίζονται τα εξής: Η δημοσιογράφος επικοινώνησε με το γραφείο της Περιφερειάρχη Αττικής ζητώντας συνάντηση, αίτημα που παραπέμφθηκε στην αρμόδια αντιπεριφερειάρχη. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου, δεν παραβρέθηκε ο κ. Πλούταρχος. Η συνάντηση αφορούσε πρόταση της δημοσιογράφου για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, με στόχο την τουριστική προβολή της Αττικής, με τη συμμετοχή του κ. Πλούταρχου. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η πρόταση, της οποίας η χρηματοδότησή ήταν κατά πολύ μικρότερη από του αναφερθέντος 1.000.000, δεν έγινε δεκτή.
Το επίμαχο δημοσίευμα
Το δημοσίευμα ανέφερε, ότι η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ενημερώθηκε πρόσφατα από συνεργάτες της ότι εκκρεμεί αίτημα για συνάντηση από τον Γιάννη Πλούταρχο και τη Ρούλα Χάμου, οι οποίοι ύστερα από τις πρώτες φιλοφρονήσεις και τις ευχές, της ανέπτυξαν το σχέδιό τους για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, που θα προβάλει τις ομορφιές της Αττικής και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσέλκυση τουριστών. Στο ντοκιμαντέρ θα εκτελούσε χρέη παρουσιαστή ο δημοφιλής τραγουδιστής, ενώ η Ρούλα Χάμου θα αναλάμβανε τη γενικότερη επιμέλεια της παραγωγής, καθώς τα τελευταία χρόνια ασχολείται με αυτόν τον τομέα. Η κυρία Χάμου έχει υπάρξει στα πάνελ πολλών εκπομπών της τηλεόρασης. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Espresso, η ιδέα ακούστηκε κατ' αρχήν πολύ καλή, αλλά όταν η συζήτηση έφτασε στο "δια ταύτα" η Περιφερειάρχης έμεινε άφωνη, καθώς ο προϋπολογισμός για μία τέτοια παραγωγή θα έφτανε ούτε λίγο ούτε πολύ στο εξωφρενικό ποσό του 1.000.000 ευρώ!
Πλούταρχος: Ψευδέστατο, συκοφαντικό και απαξιωτικό το δημοσίευμα
Ο δημοφιλής τραγουδιστής, με ανακοίνωση που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, διέψευσε το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως δεν συναντήθηκε ποτέ με την Περιφερειάρχη Αττικής και δεν έκανε καμία πρόταση ούτε ζήτησε χρήματα. "Αντιπαρέρχομαι στο πρωτοσέλιδο ψευδέστατο δημοσίευμα της Espresso, στο οποίο αναφέρεται ότι, δήθεν, απαίτησα ποσό 1.000.000 ευρώ από την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, για δήθεν, παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που θα προέβαλλε τις ομορφιές της Αττικής και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσέλκυση τουριστών", έγραψε ο δημοφιλής τραγουδιστής, προσθέτοντας: "Διαψεύδω κατηγορηματικά το ανωτέρω συκοφαντικό και απαξιωτικό για το πρόσωπό μου δημοσίευμα που ανηπαρήχθη από μέρος του ηλεκτρονικού τύπου, δεδομένου του ότι ουδέποτε πραγματοποίησα συνάντηση με την νεοκλεγείσα Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και ουδεμία πρόταση παραγωγής ντοκιμαντέρ έκαμα, καθώς καμία σχέση δεν έχω επιχειρηματικά με παραγωγή των ντοκιμαντέρ". Ο Γιάννης Πλούταρχος έκανε λόγο για "συκοφάντες", καλώντας όποιον τον αμφισβητεί να ρωτήσει το γραφείο της Περιφερειάρχου Αττικής και την ίδια τη Ρένα Δούρου και σημείωσε, ότι δεν θα επιτρέψει άλλο "τη στοχοποίησή του με ανυπόστατα και άθλια δημοσιεύματα".
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ- ΧΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΩ ΟΤΙ ΑΠΛΑ... ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!.... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! ΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ. ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΡΙΟΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΝ ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΠΑΛΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
TO ΠΟΤΑΜΙ. Η εξεγερση των φοιτητων το 73 ηταν μια ηρωικη πραξη, κοντρα στους κομματικους μηχανισμους της εποχης.
Επί χούντας υπήρχαν κόμματα, και η εξέγερση δεν έγινε κατά της χούντας αλλά κατά των κομμάτων. To Potami, ο ασυγκράτητος ποταμός μαλακίας!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
Σαν σήμερα, στις 16 Νοεμβρίου 1980, δολοφονήθηκαν ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η εργάτρια από το Περιστέρι, Σταματίνα Κανελλοπούλου -θύματα και οι δύο της δολοφονικής βίας που άσκησαν οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης Ράλλη στην πορεία του Πολυτεχνείου του 1980, για να μη φτάσει η απαγορευμένη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Την πολιτική πρωτοβουλία για την προσπάθεια να σπάσει η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου είχαν πάρει οι δυνάμεις της τότε Επαναστατικής Αριστεράς (συγκεκριμένα πέντε οργανώσεις: ΕΚΟΝ Ρ.Φ.-Β´ Πανελλαδική, ΚΚΕ (μ-λ), Κ.Ο.ΜΑΧΗΤΗΣ, ΟΚΔΕ, ΟΣΕ) και υποστηρίχτηκαν από τη μειοψηφία του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Μπορεί να μην καταφέραμε να διαπεράσουμε τα αστυνομικά φράγματα και να θρηνήσαμε ακόμα δυο νεκρούς σε σχέση με το Πολυτεχνείο (όπως και τον Μιχάλη Καλτεζά λίγα χρόνια αργότερα επί ΠΑΣΟΚ), αλλά η ιστορική συνέχεια δεν έσπασε και ο γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία διατηρείται 40 χρόνια τώρα, συνιστώντας μέχρι τώρα μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Γι' αυτό και η αστική εξουσία συνεχίζει να επιτίθεται με δολοφονική μανία ενάντια σε όσους συνεχίζουν να παλεύουν για τη διατήρηση του εξεγερτικού πνεύματος του Πολυτεχνείου και θέλει να το καταστείλει, αν μπορεί να μας κάνει λοβοτομή και να το αφαιρέσει από την ενεργό μνήμη μας...
Εμείς όμως θα συνεχίσουμε (και) να φωνάζουμε: ΚΟΥΜΗΣ-ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ ΜΑΤ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε κάποιο άρθρο που δημοσιεύεται σε αριστερά σάιτ για τα γεγονότα του 1980 και τη δολοφονία των Κουμή - Κανελλοπούλου, και αναδημοσιεύεται και από φίλους στο FB, ας επιτραπεί μια διόρθωση: Eκεί που αναφέρονται οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη σύγκρουση, το άρθρο μιλάει για ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ, Ρήγας Φεραίος-Β΄ Πανελλαδική, ΚΚΕ μ-λ, ΕΚΚΕ... Οι ΠΠΣΠ και ΑΑΣΠΕ ήταν παρατάξεις των ΚΚΕ μ-λ και ΕΚΚΕ. Δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη οργάνωση ΕΚΟΝ, αλλά ΕΚΟΝ (δηλ. Ελληνική Κομμουνιστική Νεολαία) Ρήγας Φεραίος (Β΄ Πανελλαδική).
Σχολιο.- Αυτό με τα ονόματα των οργανώσεων είναι το λιγότερο. Το άρθρο είναι απολύτως ανακριβές στο πιο κρίσιμο σημείο. Παρουσιάζει το μπλοκ που επεχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό σαν κάτι ξένο προς την πορεία του Πολυτεχνείου. // Γράφει: "Η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα και τα κύρια μπλοκ της αρχίζουν σταδιακά να διαλύονται ειρηνικά. Ωστόσο, γύρω στις 9 το βράδυ, συγκεντρώνονται υπό την αιγίδα της μειοψηφίας της ΕΦΕΕ περίπου 3.000 άτομα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και επιχειρούν να κινηθούν προς την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, όπου είναι παρατεταγμένοι αστυνομικοί και από πίσω τους τα ΜΑΤ." // Είναι και ανυπόγραφο. Αναρωτιέμαι ποιος το έγραψε και βάσει ποιων πληροφοριών. http://tvxs.gr/.../%CE%
Σχολιο.- ωΧωρίς να είμαι απολύτως βέβαιος, έχω την εντύπωση ότι βασίζεται σε περσινό άρθρο του Lifo, το οποίο όμως στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ πιο ακριβές: «Η πορεία ανέβηκε την οδό Σταδίου, συνέχισε στην πλατεία Συντάγματος, όπου συγκεντρωμένοι στο πεζοδρόμιο πολίτες διαφόρων παρατάξεων έβριζαν όσους συμμετείχαν, και μπήκε στην οδό Β.Σοφίας. Στο ύψος της βουλής είχαν παραταχθεί οι "δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης". Για λίγα λεπτά τα δύο μέτωπα έμειναν ακίνητα και ανταλλάχθηκαν κάποιες φράσεις. Στην συνέχεια το μπλοκ των διαδηλωτών έκανε τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό των Ματ και τότε αυτά επιτέθηκαν.»http://www.lifo.gr/team/sansimera/33697
Σχολιο.- παντως , οι οργανωσεις που αναφερει το αρθρο , δεχτηκαν κυριως την επιθεση , στη γωνια της ΒΣοφιας . και οντως ορισμενα μπλοκ ειχαν προχωρησει προς Πανεπιστημιου και ειχαν αρχισει να διαλυονται . δεν ηταν ομως ξεχωριστες πορειες .
Σχολιο.- Τα γεγονότα συνέβησαν όπως τα περιγράφει το περσινό άρθρο του Lifo (βλ. προηγούμενο σχόλιο). Η κεφαλή της πορείας ήταν εκεί που έγινε η σύγκρουση, στο ύψος των λουλουδάδικων, περίπου στη γωνία Β. Σοφίας και Ακαδημίας. Υπήρξε ένα ολιγόλεπτο διάστημα διαπραγματεύσεων με την αστυνομία, όπου τα μπλοκ της ΚΝΕ, του "δεξιού" Ρήγα και του ΠΑΣΟΚ, με την παρότρυνση των ηγεσιών τους, άρχισαν πράγματι να διαλύονται, αν και μεγάλο μέρος του κόσμου τους περίμενε να δει τί θα γίνει μπροστά. Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν με ευθύνη των τριών μελών της μειοψηφίας του ΔΣ της ΕΦΕΕ οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία διακόπηκαν και η πορεία προχώρησε συντεταγμένα με σκοπό να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Οι αστυνομικοί άσκησαν βία πρωτόγνωρη για εκείνη την εποχή, και κατάφεραν να μας απωθήσουν και να διαλύσουν τις πρώτες γραμμές. Μετά ο κόσμος άρχισε να τρέχει ασύντακτος προς τα πίσω και τότε η βία ήταν ακόμα πιο άγρια.
Σχολιο.- Και κάτι ακόμα, που ίσως εξηγεί την παραχάραξη των γεγονότων από το συγκεκριμένο άρθρο του tvxs: Αν η επίσημη αριστερά το 1973 (ΚΚΕ, ΚΚΕεσ) μαζί με το ΠΑΚ (μετέπειτα ΠΑΣΟΚ) οφείλει να ντρέπεται για τη στάση της στο Πολυτεχνείο του 1973, για την οποία ποτέ δεν έκανε την παραμικρή αυτοκριτική, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά οφείλει εξίσου να ντρέπεται για τη στάση της μετά την καταστολή της πορείας τον Νοέμβρη του 1980. Διότι μετά τη σύγκρουση και τους δύο νεκρούς, όλα τα στελέχη των ηγετικών τότε ομάδων της Β΄ Πανελλαδικής και των άλλων εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων κρύφτηκαν (στην κυριολεξία). Αρνήθηκαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη της σύγκρουσης και εξαφανίστηκαν για μία περίπου εβδομάδα (θεωρώντας ότι η αστυνομία θα τους συνελάμβανε). // Αυτό, εκτός των άλλων, είχε σαν αποτέλεσμα και το πολιτικό τέλος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εκείνα τα χρόνια.
Σχολιο.- Παντα ξεχνατε οτι και σ αυτη τη συγκρουση οπως και σε ολες τις αλλες συμμετειχαν οι Αντεξουσιαστεςοι οποιοι και εδωσαν τελικα την κυρια μαχη...
Σχολιο.- Οι αντιεξουσιαστες επιτεθηκαν πρωτοι με πετρες και μολοτοφ όταν γινονταν οι διαπραγματευσεις με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελεις, και κατά την προσφιλη τους συνηθεια, σηκωθηκαν αμεσως μετα και εφυγαν για το Πολυτεχνειο καλωντας ολο το κοσμο να τους ακολουθησει, αποσυντονιζοντας τα παντα. Ευτυχως κανεις δεν τους ακολουθησε. Η βια των ΜΑΤ ξεσπασε στις οργανωσεις της εξωκοινοβουλευτικης αριστερας, που τους αντιμετωπισαν οσο μπορουσαν με ροπαλα, αλλα ηταν λιγοι. Τα ΜΑΤ σταματησαν αρχικα στις αλυσιδες του ΚΚΕ, που δημιουργηθηκαν μεχρι να διαλυθει ο κοσμος του, και μετα επιτεθηκαν αφηνιασμενα, στην εξωκοινοβουλευτικη αριστερα και παλι. Ο Κουμης ηταν οπαδος του ΚΚΕ (μ-λ) αν θυμαμαι καλα, και η Κανελοπουλου της ΟΚΔΕ.
ΣΧΟΛΙΟ.- Μιας και έγινε όμως λόγος για τους αντεξουσιαστές, έχει ίσως αξία για την ιστορία του πράγματος να προστεθεί ότι ένας από τους λόγους που (προσχηματικά) επικαλέστηκαν οι ηγεσίες των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων για να εξαφανιστούν και να μην αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των γεγονότων ήταν ακριβώς αυτός. Ότι δηλαδή από ένα σημείο και μετά το γεγονός δεν ήταν η αρχική σύγκρουση της πορείας με την αστυνομία, αλλά το μπάχαλο που προκάλεσαν οι αντεξουσιαστές.
Σχολιο.- Μ’ αυτά και με τ’ άλλα το αποτέλεσμα ήταν ότι η πορεία αυτή καταγράφτηκε στην ιστορική μας μνήμη εξ αιτίας των δύο νεκρών, κι όχι σαν μια απόπειρα του κινήματος να υπερβεί τα πολιτικά όρια που σύσσωμο το πολιτικό σύστημα (δεξιά κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και καθωσπρέπει Αριστερά) του επέβαλε. // Κι ίσως είναι τώρα η ώρα – παραμονές πιθανής αριστερής διακυβέρνησης – που οφείλουμε να δούμε κι αυτή την πλευρά εκείνων των γεγονότων.
Σχολιο.- Επειδή κι εγώ ήμουν εκεί και συμμετείχα και στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, συμφωνώ με αυτά που λεει παραπανω Από τον αντιεξουσιασικό χώρο είχε κυκλοφορήσει προκήρυξη με το σύνθημα "Τι κόκα κόλα τι πέπσι κόλα", λέγοντας πως δεν έχει σημασία αν θα πάμε Βουλή ή Πρεσβεία. Στις πρώτες γραμμές της σύγκρουσης στα λουλουδάδικα ήμασταν μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (θυμάμαι πολλά πρόσωπα) και εκεί δόθηκε η μεγάλη μάχη. Οι αντιεξουσιαστές έδρασαν στη συνέχεια, αλλά δεν ήταν εκεί μπροστά, καθώς είχαν την άποψη πως δεν έχει νόημα η επιμονή να πάμε στην πρεσβεία.
Σχολιο.- οι αντιεξουσιαστές δεν ήταν στην κύρια σύγκρουση γιατί δεν ενδιαφέρονταν για το αν θα πάει στην πρεσβεία η πορεία και παραπανω έγραψαν τόσα και τόσα ως κριτικη στη στάση των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα, το 1980, δολοφονούνται από την αστυνομία ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής, Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, κατά τη διάρκεια της 7ης επετείου του Πολυτεχνείου. Για τους θανάτους διατάχτηκε ΕΔΕ που δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι οικογένειες των νεκρών κατέθεσαν μηνύσεις αλλά κανένας από τους δολοφόνους τους δεν βρέθηκε ποτέ. Όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα συμβάντα της 16ης Νοεμβρίου 1980 αθωώθηκαν επτά χρόνια αργότερα. Την εντολή για την διάλυση της καθιερωμένης πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία την είχε δώσει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας, Γ. Κουβέλης. Η αστυνομία, σε μία πρωτοφανή έκταση αγριότητας μετά την πτώση της δικτατορίας, έκανε χρήση μέχρι και τις "αύρες", τα ειδικά τεθωρακισμένα οχήματά της. Για τον Ι. Κουμή ο Ιταλός ιατροδικαστής Ντουράντε περιέγραψε ως αιτία θανάτου ένα καίριο πλήγμα αποκοπής του εγκεφάλου. Για την Μ. Κανελλοπούλου το πόρισμα του ιατροδικαστή ανέφερε 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κουμής καθόταν σε παρακείμενο καφενείο στην Πλατεία Συντάγματος την ώρα που έγινε η άγρια επίθεση των ΜΑΤ. Η κυβέρνηση της δεξιάς καλύφθηκε δια στόματός Ράλλη: "Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη"!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έχεις παράσιτα δεν σε ακούμε !!! Απάντησαν οι Έλληνες πιλότοι στον Ελεγκτή βάρδιας του RADAR της Ρόδου..
…και κυνήγησαν τα Τούρκικα μέχρι το αεροδρόμιο του Dalaman !! Ήταν ενα καλοκαιρινό πρωινό του 2000 και τίποτε δεν προμήνυε κάτι το ασυνήθιστο …Ο Ελεγκτής βάρδιας του RADAR της Ρόδου ψάχνει τον ουρανό για κάτι το παράξενο αλλά μάταια! Ξάφνου χτυπάει το alert στο IFF και δείχνει δύο εισβολείς να έρχονται καταπάνω τους ! Σημαίνει συναγερμός και ειδοποιείται το κέντρο επιχειρήσεων και το ΑΤΑ στη Λάρισα ,που ο Αρχηγός του Ιπτάμενος και ο ίδιος από τους λίγους ,κατέβασε όλα τα διαόλια που ήξερε ! Οι Τούρκοι εισβολείς παραβιάζουν το Ελληνικό FIR και με περισσή θρασύτητα πετούν βόρεια της Ρόδου και παραλιακά μέχρι την Λίνδο … Από την Κάρπαθο έχουν σηκωθεί δυο Ελληνικά μαχητικά με χειριστές δυο από καλύτερους Άσσους της Πολεμικής Αεροπορίας με τα νεύρα τους τσατάλια ! Μόλις τα Ελληνικά μαχητικά φτάνουν σε απόσταση να μπορούν να πάρουν νούμερα τους και να καταγράψουν τον οπλισμό τους τα Τούρκικα απομακρύνονται … Στροφή των Ελληνικών και τα Τούρκικα επιστρέφουν για κυκλική περιστροφή ,ανήσυχος ο ελεγκτής του Radar της Ρόδου καλεί τον Αρχιελεγκή και τον ενημερώνει για την απότομη στροφή των Τούρκικων και την εισβολή ! »Αρπαγμένος» απο το παιχνίδι των Τούρκων ο Επικεφαλής των Ελληνικών μαχητικών ενημερώνει για εμπλοκή και τραβάει πίσω τα καύσιμα στο τέρμα ! Ορμάει πίσω από τον Τούρκο που αρχίζει να απομακρύνεται προς τις Μικρασιατικές ακτές πανικόβλητος ενώ από πάνω τους ακολουθεί κατά πόδας και ο νεαρός χειριστής έχοντας πάρει στο κατόπι τον άλλο Τούρκο που προσπαθεί να σπάσει το lock ! O έμπειρος αρχιελεγκτής αρχίζει να καταλαβαίνει τι πα να γίνει και αρχίζει τις φωνές προς τους χειριστές ..Προσοχή είσαστε πάνω από μαύρη περιοχή ουρλιάζει στο μικρόφωνο , κάντε στροφή 180 Μοιρών διατάζει στους Έλληνες Χειριστές ! Έχεις παράσιτα δεν σε ακούμε απαντάει ο επικεφαλής ενώ ο νεαρός πιλότος ζητάει από τον Αρχιελεγκή να κάνουν το check επαλήθευσης !!! Οι Τούρκοι πανικόβλητοι πλέον φτάνουν πάνω από το αεροδρόμιο dalaman ενώ ο ένας Τούρκος προσγειώνεται ο άλλος συνεχίζει την πορεία του πάνω από τα βουνά προσπερνώντας το αεροδρόμιο με τον νεαρό “Ελληνα στην ουρά του ! Το Ελληνικό μαχητικό κάνει κύκλο πάνω από τους δίδυμους μιναρέδες του Dalaman και στη στροφή πετάνε και τα δυο χαμηλά πάνω από το τζαμί τρομοκρατώντας τους Χοτζάδες που δεν πίστευαν στα μάτια τους ! Επικρατεί πανικός ενώ ο Αρχηγός του ΑΤΑ σημαίνει συναγερμό στην ετοιμότητα που απογειώνεται ,ενώ προετοιμάζει τη Σκύρο για τα χειρότερα … Τα Ελληνικά πετάνε προς τη Ρόδο όταν καταφτάνουν δυο Τούρκικα μαχητικά ….Ο ηρωισμός των Ελλήνων χειριστών δεν έχει όρια, αντί να τρέξουν προς το Ελληνικό FIR όπου είχαν ήδη φτάσει τα Ελληνικά μαχητικά κάνουν ανάποδο loop και βρίσκονται πίσω από τα Τούρκικα που χωρίζουν προσπαθώντας να σπάσουν την lock των Ελληνικών μαχητικών ! Οι Τούρκοι τα χάνουν μην πιστεύοντας αυτό που βλέπουν,τους αναχαιτίζουν Ελληνικά μαχητικά μέσα στην Τουρκία !!! Οι φωνές του Αρχιελεγκτή του RADAR της Ρόδου και η εντολή του Αρχηγού του ΑΤΑ αναγκάζουν τα Ελληνικά να εγκαταλείψουν την εμπλοκή και να επιστρέψουν στην Κάρπαθο ! Αρχηγός ΑΤΑ που είναι ένας από τους ποιο τσαμπουκάδες τους Αιγαίου …Αρπάζει το τηλέφωνο και μιλάει ο ίδιος με τον Αρχιελεγκή τον ρωτάει τι ακριβώς συνέβη ! Αναφέρει τα πάντα ο Αρχιελεγκής και του λέει ότι όλα έχουν καταγραφεί … Τότε εμβρόντητος ακούει τον Αρχηγό να διατάζει δεν το κατάλαβες καλά …Αυτά που μου λες δέν έγιναν ποτέ και αυτό είναι διαταγή !!! Οι Τούρκοι δεν ανέφεραν ποτέ το γεγονός ,ούτε παραπονέθηκαν στο ΝΑΤΟΪΚΌ Αρχηγείο της Νάπολης όπου καταγράφονται τα Πάντα ! Πώς να δικαιολογήσουν άλλωστε στον Τούρκικο λαό το τότε Στρατιωτικό κατεστημένο του Στρατού για ανίκητες Τουρκικές Δυνάμεις , οτι οι Ρωμιοί έφτασαν μέχρι το Στρατιωτικό αεροδρόμιο του DALAMAN…Χωρίς να τους πάρουν μυρωδιά !!! Αυτή είναι μια από τις δεκάδες ιστορίες της Πολεμικής Αεροπορίας που δεν φτάσουν ποτέ να γίνουν πρώτο θέμα στις ειδήσεις ,ούτε βέβαια τα παιδιά της Αεροπορίας που είναι καθημερινοί ήρωες να πάρουν και ένα παράσημο από τα χέρια ενός πολιτικού που δεν θα εγκρίνει βέβαια ποτέ και τις πράξεις τους ! »Η Ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και δεν χωράνε παρερμηνείες »! Ένα μικρό αφιέρωμα στα παιδιά των μαχητικών που τα νιώθουμε κάθε ημέρα δίπλα μας !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Δεν πηγαίνω πλέον στις εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο. Δεν μου λένε τίποτα οι εορτασμοί με καλοντυμένους μικροαστούς και με σουβλάκια". Το λένε και το ξαναλένε κάμποσοι. Και καρφώνονται οι τύποι... Εμείς, που συνεχίζουμε να πηγαίνουμε, έχουμε να τους δούμε από τότε που σταμάτησαν να έρχονται καλοντυμένοι μικροαστοί και κατά συνέπεια έπαψαν να ψήνονται σουβλάκια. Και καλό είναι να μην αρχίσουν πάλι να έρχονται.Ούτε το σουλούπι τους γουστάρουμε ούτε την τσίκνα από τις ψησταριές που θα ξαναστηθούν για να τους ταΐσουν. Το ζήτημα το γελοιοποιούν αυτοί που έχοντας δεκαετίες να κατέβουν στο Πολυτεχνείο, νομίζουν πως ακόμα πουλιούνται σουβλάκια εκεί και πως στις πορείες κατεβαίνουν γραβατωμένοι παράγοντες. Και το λένε δημοσίως και σ' αυτούς απαντάω.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ρέστα έδωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε μια τελευταία επίδειξη τουρκοφροσύνης, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι την Αμερική δεν την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος αλλά... Μουσουλμάνοι! Ορκίστηκε, μάλιστα, ότι αν η Κούβα το επιτρέψει θα χτίσει τζαμί «σε αυτό τον λόφο» προς τιμήν των «εξερευνητών». «Μουσουλμάνοι ναύτες έφταξαν στις ακτές της Αμερικής το 1178. Στο ημερολόγιό του ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε λόγο για την παρουσία ενός τζαμιού στην κορυφή ενός βουνού στην Κούβα» ανέφερε ο Ερντογάν στην τελετή λήξης της πρώτης συνόδου των Λατινοαμεριακών Μουσουλμάνων ηγετών υποστηρίζοντας ότι η αναφορά στο ημερολόγιο αποτελεί απόδειξη ότι «η θρησκεία του Ισλάμ ήταν διαδεδομένη» όταν ο πρώτος ευρωπαίος εξερευνητής ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο το 1492. Η ιδέα αυτή δεν ανήκει στον Ερντογάν αλλά την πρωτοδιατύπωσε ο Γιουσέφ Μρουέ του ιδρύματος As-Sunnah ο οποίος το 1996 είχε αναφέρει την παρουσία ενός προ-Κολόμβου τζαμί στην Κούβα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Noμιμοποιουν τις προκλησεις του «Barbaros» με την επισκεψη Νταβουτογλου στην Αθηνα. Άλλο ένα τραγικο «λαθος» του Σαμαρα! Είναι όμως «λαθος», η μηπως είναι εσκεμενη προδοσια?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Μας γυριζουν στην εποχη του Καιαδα. Σκοτωνουν τους υπερηλικες! Υπαρχει εντολη να μην τους δινουν ακριβα φαρμακα καταγγελλει ο πρωην υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος
------------------------------------------------------------------------------------------------
Τσιλιαδορος ο Καρατζαφερης. Του πεταγαν καποια κοκκαλα. Όταν εδιναν 1.640.000 ευρω στον αρχηγο του ΛΑΟΣ, φανταστειτε ποσα ετρωγαν οι υπουργοι που υπεγραφαν τις συμβασεις και οι πρωθυπουργοι που τις ενεκριναν.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
17 Noεμβρη 2014. 40 χρονια μετα το Πολυτεχνειο, ηρθε η χουντα, η κατοχη, η ξενη ακριδα, και το μνημονιο. Το οραμα παραχαραχτηκε, αλλα δε ξεφτισε.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βρε σεις, ποιος είναι αυτός που ανεμίζει με καμάρι τη γαλανόλευκη; Να είναι εθνικιστής; Να είναι ψώνιο; Να είναι αστός βολεμένος; Να είναι προσκυνημένος; ... Να είναι πατριδοκάπηλος;
ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ: «Ο προβολέας του τεθωρακισμένου που στεκόταν μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου εκείνο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973 ήταν ο μόνος που φώτισε το πρόσωπό του. Εκείνη τη νύχτα, μα και τα επόμενα χρόνια... Η στεντόρεια κραυγή «όχι αδέλφια, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό» τη στιγμή που ανέμιζε την ελληνική σημαία σκαρφαλωμένος στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου το μοναδικό άκουσμα της ύπαρξής του. Η πρώτη και η τελευταία «δήλωση» ως το απροσδόκητο τέλος... Το καρέ στο περιώνυμο φιλμ της εισβολής του τεθωρακισμένου στο Πολυτεχνείο, όπου διακρίνεται να καταρρέει και να χάνεται δίπλα από τις ερπύστριες του τανκ, ήταν το τελευταίο που ήθελε να αποτυπώνεται η παρουσία του, ο αγώνας, η προσφορά του. Όπως αυτός τουλάχιστον τη θεωρούσε και τη μετρούσε... Πιστεύοντας ότι τίποτε δεν χρειαζόταν εξαργύρωση. Μόνο η ίδια του η ζωή χαμένη πάντα σ' ένα παρανάλωμα.
"Τον θυμάμαι συνέχεια πάνω στην πύλη, να κρατάει τη σημαία, να φωνάζει συνθήματα. Ηταν με μια παρέα φίλων από την Ικαρία και γειτονόπουλων από τα Λιόσια. Δεν ήταν στο μπλοκ των φοιτητών, δεν γνώριζε κανέναν, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι μαχητικός, να παρασέρνει τους υπόλοιπους" ξαναφέρνει στη μνήμη της η Θάλεια Φράγκου, φοιτήτρια τότε της ΑΣΟΕΕ, που καταγόταν από την Ικαρία και ήξερε τον Γιώργο.
Ο Γιώργος Κηρύκου κατέρρευσε μπροστά στα μάτια της. Εκείνη στεκόταν λίγα βήματα πιο πίσω. Χαθήκανε. Η Θάλεια οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Γκύζη και βασανίστηκε. Ο Γιώργος κρατήθηκε ένα μήνα στο ΚΕΒΟΠ και στην ΕΣΑ, όπου ξυλοκοπήθηκε δίχως έλεος. "Δεν ξέραμε πού βρισκόταν. Οταν πήγαμε στο Χαϊδάρι, μας είπαν ότι δεν είχαν κανένα κρατούμενο με το όνομα αυτό. Οταν ήλθε σπίτι μας, τα ρούχα του ήταν γεμάτα αίματα. Τον χτυπούσαν με δύναμη στο στομάχι και αυτό του δημιούργησε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Το στομάχι του τον βασάνιζε ως το τέλος" θυμάται με δυσκολία και με πνιγμένη φωνή η μητέρα του κυρία Χρύσα Κηρύκου.
Ο Γιώργος Κηρύκου, ο άνθρωπος που φαίνεται να "καταπίνει" το στρατιωτικό άρμα όταν εισβάλλει στο Πολυτεχνείο και του οποίου ουδείς γνώριζε για πολλά χρόνια μετά τα γεγονότα του 1973 το όνομά του, επέζησε, συνελήφθη, βασανίστηκε, αποσύρθηκε, σιώπησε, επέλεξε, κάηκε ζωντανός στην καταστρεπτική φωτιά της Ικαρίας το 1993. Προσπαθώντας να απεγκλωβίσει από τον πύρινο κλοιό μια γερόντισσα που κουβαλούσε στην πλάτη του. Είκοσι χρόνια μετά, η νέα, η τελευταία θυσία. Ο 39χρονος Γιώργος Κηρύκου, ένα από τα πέντε παιδιά μιας φτωχής οικογένειας από τα Λιόσια, είχε επιλέξει τον δρόμο της φωτιάς ως το τέλος.»