Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Πεμπτη 18 Δεκεμβριου 2014


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 5 ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ:
«Μετά από 16 χρόνια φυλάκισης κάτω από σκληρές συνθήκες, ο Χεράρδο Ερνάντες, ο Αντόνιο Γκερέρο και ο Ραμόν Λαμπανίνο, οι τρεις Κουβανοί δεσμώτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι ελεύθεροι. Οι τρεις πατριώτες, μαζί με τους Ρενέ Γκονσάλες και Φερνάντο Γκονσάλες, που είχαν ήδη αποφυλακισθεί μετά την έκτιση της ποινής τους, είναι γνωστοί ως "Οι Πέντε Κουβανοί" και έχουν ανακηρυχθεί ήρωες της Κουβανικής Επανάστασης για την αυταπάρνηση και την αλύγιστη στάση τους απέναντι στις απάνθρωπες πιέσεις που δέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Έγκλημά τους ήταν ότι έφεραν στο φως στοιχεία για τις τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα που σχεδιάζονται και οργανώνονται σε αμερικανικό έδαφος με την ανοχή και την υποστήριξη του επίσημου κράτους και η δίκη και οι καταδίκες τους είναι παραδείγματα δικαστικής αυθαιρεσίας και αφόρητης παρέμβασης της αμερικανικής διοίκησης στη δικαιοσύνη. Η απελευθέρωση των τριών Κουβανών πατριωτών, που ήταν καταδικασμένοι σε ισόβια, αποτελεί σημαντική νίκη των ίδιων και του κουβανικού λαού ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των ιμπεριαλιστών. Ακόμα επιβραβεύει τις προσπάθειες των φίλων της Κουβανικής Επανάστασης που πήραν μέρος στη μακρόχρονη, παγκόσμια κινητοποίηση για τον τερματισμό της άδικης φυλάκισής τους».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λ.Δ. Λουγκάνσκ: κατάληψη και επαναλειτουργία κλειστού εργοστασίου από τους εργάτες
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ οι εργάτες μεγάλου εργοστασίου μηχανικών επισκευών το κατέλαβαν και επανεκκίνησαν την παραγωγή που είχε σταματήσει όταν η διοίκηση τo έκλεισε και είχε αρχίσει να πουλάει τον εξοπλισμό για παλιοσίδερα. Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες παραγγελίες.
Το κρατικής ιδιοκτησίας εργοστάσιο «Luganskugleremont» που βρίσκεται στην πόλη Αντρατσίτ είχε σταματήσει τη λειτουργία του μετά την εκποίηση μεγάλου μέρους του εξοπλισμού του από τη διοίκηση. Οι εργάτες συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά 600 μέτρων νέου ηλεκτρικού καλώδιου, για να ξανααρχίσει η παραγωγή. Από την εποχή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο αριθμός των ειδικευμένων εργατών του εργοστασίου έχει μειωθεί στο ένα εικοστό πέμπτο. Από τους δυόμισι χιλιάδες εργάτες απασχολεί σήμερα μόνο εκατό. Ενώ, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, η διοίκηση άρχισε να ξεπουλάει τον εξοπλισμό. Τελευταία εκποίηση ήταν το καλώδιο τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεων. Ο Σεργκέι Προκούντιν, εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση του εργοστασίου, είπε πως η διοίκηση πούλησε το καλώδιο σε τιμή scrap, γύρω στο ένα εκατομμύριο χρίβνια, αλλά η εργοστασιακή κολεκτίβα αυτά τα χρήματα δεν τα είδε ποτέ, αν και τους είπαν ότι το ποσό θα καλύψει μέρος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων. Όταν πουλήθηκαν και τα τελευταία 600 μέτρα του καλωδίου, η επιχείρηση σταμάτησε εντελώς την λειτουργία της. Καταλήγοντας, ο Σ. Προκούντιν είπε πως «οι μισθοί μπορούν να πληρωθούν με την επαναλειτουργία της επιχείρησης, και όχι με την εκποίηση του εξοπλισμού της». Οι πρώτες παραγγελίες έχουν ήδη δοθεί, αλλά επίσης αναγνωρίζεται το γεγονός ότι αυτό δεν αρκεί λόγω του περιορισμένου εξοπλισμού. Βοήθεια υποσχέθηκε να δώσει η κυβέρνηση της Λ.Δ. του Λουγκάνσκ. Ο Ντμίτρι Λιάμιν, Υπουργός Καυσίμων, Ενέργειας και Ορυχείων είπε πως η βιομηχανία άνθρακα και οι μηχανολογικές επιχειρήσεις θα έχουν πρώτη θέση στις κρατικές παραγγελίες. «Το Λουγκάνσκ χρειάζεται άμεσα την αποκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την άντληση νερού από πλημμυρισμένα ορυχεία. Σύντομα η παραγωγή άνθρακα θα αρχίσει ξανά και τα προϊόντα του εργοστασίου θα είναι και πάλι σε ζήτηση».
http://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2014/12/17/%CE%BB-%CE%B4-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%83%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συγκέντρωσε 27.000 ευρώ για άστεγο που προσφέρθηκε να της πληρώσει ταξί
Μέσω ιστοσελίδας, η Ντομινίκ ζήτησε όσοι επιθυμούν να κάνουν δωρεά 3 λιρών
Μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του «Central Lancashire», στο Πρέστον της Μεγάλης Βρετανίας, συγκέντρωσε περισσότερα από 27 χιλιάδες ευρώ για έναν άστεγο άνδρα, ο οποίος της είχε προσφέρει τις τελευταίες του 3 λίρες (3,8 ευρώ), για να μπορέσει η νεαρή να πάρει ταξί.
Η Ντομινίκ Χάρισον Μπέντζεν είχε χάσει την κάρτα της τράπεζας και έψαχνε τρόπο να επιστρέψει στο σπίτι της με ασφάλεια ένα βράδυ, με έναν άστεγο άνδρα με το όνομα Ρόμπι να της προσφέρει χρήματα, για να πάρει ταξί. Η 22χρονη αρνήθηκε την προσφορά, ωστόσο η κίνηση του άστεγου άνδρα την συγκίνησε τόσο, που αποφάσισε να ξεκινήσει μία εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, για να τον βοηθήσει να βρει μία στέγη. Μέσω ιστοσελίδας, η Ντομινίκ ζήτησε όσοι επιθυμούν να κάνουν δωρεά 3 λιρών, ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό που της προσέφερε ο Ρόμπι, αλλά και να μείνουν μία νύχτα στο δρόμο δίπλα στους άστεγους, με την ιστορία της να διαδίδεται γρήγορα, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι δεν είχα χρήματα και ένας άστεγος άνδρας με πλησίασε, χαρίζοντάς μου τις τελευταίες 3 λίρες που είχε. Επέμενε να τα δεχτώ, για να πάρω ταξί και να βεβαιωθεί ότι επέστρεψα ασφαλής στο σπίτι», δήλωσε στα βρετανικά μέσα η φοιτήτρια. Αρκετοί διάσημοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο εγχείρημα της 22χρονης, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ιστοσελίδα «έπεσε», λόγω του ασυνήθιστα υψηλού αριθμού επισκεπτών. Ο έρανος, σύμφωνα με τον «Guardian», έληξε το πρωί της Τετάρτης, με την Ντομινίκ να δημοσιεύει στο Facebook: «Αυτό δεν θα αλλάξει μόνο τη ζωή του Ρόμπι, αλλά και αρκετών ακόμη αστέγων του Πρέστον». Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί μία μόνιμη στέγη για τον Ρόμπι, καθώς και για να βοηθηθούν άλλοι άστεγοι της περιοχής. «Με την ευλογία του Ρόμπι, θα βοηθήσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Ο Ρόμπι έχει ήδη προτείνει κάποιες τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Πρέστον, που έχουν ενισχύσει τόσο τον ίδιο όσο και άλλους αστέγους», πρόσθεσε η 22χρονη φοιτήτρια.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πάνω από 90.000 φτηνοί εργαζόμενοι «πέφτουν» στην αγορά
Μισθοί πείνας
Αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται η προκήρυξη 50.000 θέσεων πεντάμηνης απασχόλησης με τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι μηνιαίες αποδοχές έχουν συμπιεστεί στα 490 ευρώ και στα 425 ευρώ, για μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών αντίστοιχα. Στους προηγούμενους γύρους υλοποίησης του προγράμματος, οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι για μήνες. Σημαντικά προβλήματα προκύπτουν όσον αφορά στις συνθήκες δουλειάς και τα μέτρα προστασίας. Αντίστοιχα, μέχρι τις 22 Δεκέμβρη γίνονται αιτήσεις για 42.000 θέσεις στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» (voucher). Με αυτό οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν τζάμπα εργαζόμενους για πέντε μήνες κάτω από την ταμπέλα της «πρακτικής άσκησης». Στο πρόγραμμα οι νέοι δεν πληρώνονται καν κάθε μήνα. Αρχικά έπρεπε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για να καταβληθεί η αμοιβή τους, ενώ τώρα, μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις, πληρώνονται σε τρεις δόσεις. Αν είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, παίρνουν 2.300 ευρώ και 2.000 ευρώ οι υπόλοιποι. Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να φτάσουν έως το τέλος του πεντάμηνου, μιας και πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά, δεν δικαιούνται καμία αποδοχή για το διάστημα που εργάστηκαν. Στους «μισθούς» πείνας, προστίθεται η απαγόρευση της απεργίας, με το άθλιο επιχείρημα ότι δεν είναι εργαζόμενοι, αλλά «ωφελούμενοι», «πρακτικά ασκούμενοι» και άλλα παρόμοια.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν αντέχουν οι Έλληνες άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων
Η κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών παραβιάζει Διεθνείς Συμβάσεις - Επιστολή της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας στον Πωλ Τόμσεν.
Επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο και συγκεκριμένα στον Πωλ Τόμσεν απέστειλε, μετά από παρέμβαση της ΓΣΕΕ, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Σάρον Μπάρροου. Στην επιστολή εκφράζεται η έντονη ανησυχία της ΓΣΕΕ, την οποία φυσικά συμμερίζεται η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, για τις νέες σκληρές απαιτήσεις της τρόικας, τονίζεται η αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων στη χώρα μας και ζητείται άμεσα εφαρμογή μια νέας στρατηγικής που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, στη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας και φυσικά στην κοινωνική προστασία.
Όπως τονίζεται στην επιστολή:
1. Οι αλλαγές θα πλήξουν το δικαίωμα στην απεργία με νέες συνθήκες για τη διαδικασία κήρυξης μιας απεργίας και επαναφορά του εργοδοτικού δικαιώματος για λοκ-άουτ . Ειδικότερα, η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από γενική συνέλευση με μεγαλύτερο ποσοστό απαρτίας και συμμετοχή στην ψηφοφορία του 50%+1 των μελών του σωματείου (και όχι των παρόντων που ισχύει σήμερα και βασίζεται όχι μόνο στο ν. 1264/1982 αλλά και στον Αστικό Κώδικα). Ταυτόχρονα, παρεμποδίζουν τη νόμιμη άσκηση συνδικαλιστικής δράσης μέσα από την αυστηροποίηση στο καθεστώς των αδειών που χορηγούνται στους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα συνδικάτα. Η Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και εκπροσώπων και μάλιστα υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του Κράτους παραβιάζοντας την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Σήμερα όλα τα στοιχεία που αφορούν τα συνδικάτα (καταστατικό, πρακτικά εκλογών, νόμιμη εκπροσώπηση) τηρούνται σε ειδικό μητρώο στα Πρωτοδικεία της χώρας. Το προτεινόμενο μητρώο υπό την εποπτεία του Κράτους είναι περιττό και ασυμβίβαστο με τις δημοκρατικές αρχές. Επιπροσθέτως, διευκολύνεται η απόλυση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Αυτό, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα μέτρα, φαίνεται να αγνοεί την τριμερή υψηλού επιπέδου διαδικασία με επίκεντρο τις ομαδικές απολύσεις και τη συλλογική δράση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και συντονίστηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και μέσα από την οποία συνδικάτα, εργοδότες και κυβέρνηση επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις τριμερείς διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) όπως τροποποιήθηκαν προσφάτως. Τέλος, θα πληγούν ακόμα μια φορά οι δικαιούχοι συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας με τις προτάσεις για διετές πάγωμα συντάξεων, 2016 και 2017, και την περαιτέρω αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και των ετών καταβολής εισφορών. 2. Οι μειώσεις σε συντάξεις και άλλα κοινωνικά επιδόματα σε συνδυασμό με τη δραματική πτώση των πραγματικών μισθών και το γεγονός ότι το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός εργασίας, ζητήματα στα οποία κατ’ επανάληψη έχετε αναφερθεί όταν ήσασταν αρχηγός της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σημαίνουν πως οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Περαιτέρω περικοπές στην κοινωνική προστασία και αποδυνάμωση της προστασίας των εργαζομένων και του συστήματος εργασιακών σχέσεων θα μετατοπίσουν ακόμα περισσότερο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες εργαζόμενους. Τα πρόσθετα μέτρα που προτείνονται, δεν βασίζονται σε καμία προφανή οικονομική λογική και, πράγματι, φαίνεται να εκμεταλλεύονται την κρίση και έχουν ως αυτοσκοπό να αποδυναμώσουν τα εργατικά δικαιώματα. 3.Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με όσες επιχειρήθηκαν το 2011 και 2012 κατήργησαν στην πράξη το σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα. Ο αριθμός των εργαζόμενων που καλύπτονταν από συλλογικές συμβάσεις μετά από διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα σημείωσε θεαματική πτώση, όπως και οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν ότι παραβιάζουν τις θεμελιώδεις Συμβάσεις του ILO. Και ακόμα χειρότερα, φαίνεται να έχουν μικρό, εάν όχι καθόλου, θετικό αποτέλεσμα για την Ελληνική οικονομία και αντίθετα αύξησαν τα επίπεδα της φτώχειας και της ανισότητας υπονομεύοντας κάθε ελπίδα για βιώσιμη ανάπτυξη. 4. Καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, σας ζητώ να σκεφτείτε το τρομακτικό βάρος που κλήθηκαν να επωμιστούν οι Έλληνες εργαζόμενοι τα προηγούμενα επτά χρόνια και να στηρίξετε μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα βασίζεται στις επενδύσεις, τις παραγωγικές θέσεις εργασίας και την ενισχυμένη κοινωνική προστασία. Η ΔΣΣ, μέσα από το γραφείο μας στην Ουάσινγκτον ή από εμένα την ίδια και με τη σύμπραξη της ΓΣΕΕ που είναι οργάνωση μέλος μας, με χαρά θα συμμετείχαμε σε συζητήσεις μαζί σας σχετικά με τα παραπάνω θέματα και για τους τρόπους με τους οποίους το ΔΝΤ θα μπορούσε να στηρίξει μια ανάπτυξη με έντονη αύξηση της απασχόλησης και χωρίς αποκλεισμούς.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έλενα Ακρίτα: Ετοιμάζει πόλεμο για τις κατηγορίες που της προσάπτουν
Το θέμα με τη σύνταξη του πατέρα της έχει κάνει έξαλλη τη δημοσιογράφο
Εδώ και δύο μήνες το θέμα που έθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς μέσω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, για το αν της καταβάλλεται ακόμη η σύνταξη του πατέρα της Λουκή Ακρίτα, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η ίδια έχει απαντήσει με ένα «όχι» σαν του Μεταξά πως δεν λάμβανε τη σύνταξη την οποία έκοψε η χούντα και για την οποία κατηγορείται πως ελάμβανε ως το 2010. Όπως αναφέρει η ίδια, δεν την έλαβε ούτε στο μισό που δικαιούταν αργότερα ως παντρεμένη, επικαλούμενη το προσωπικό αξιακό της σύστημα. Μάλιστα προχώρησε και σε δηλώσεις στο Facebook με τις οποίες ενημερώνει για τα εξώδικα, τις αγωγές και τις μηνύσεις προς διάφορα έντυπα μέσω δικαστικής οδού, καλώντας και τους φίλους της να κοινοποιήσουν την ανάρτησή της.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
«Έμφραγμα» στην κυκλοφορία των τραίνων στην Πορτογαλία, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας που έχει τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου (Refer). Περισσότερα από δύο στα τρία δρομολόγια ακυρώθηκαν, σε όλη την Πορτογαλία, προκαλώντας στην κυκλοφορία σοβαρά προβλήματα. Η Ομοσπονδία των Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών (Fectrans) είχε κηρύξει την απεργία για να καταγγείλει το σχέδιο συγχώνευσης της Refer και της Estradas de Portugal (EP), της εταιρείας που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο. Η συγχώνευση αυτή, που σύμφωνα με τα συνδικάτα απειλεί θέσεις εργασίας, αναμένεται να αποφέρει «μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ» ήδη από το 2015, σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα. Η απεργία των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι μία από τις κινητοποιήσεις στις μεταφορές που οργανώνονται τον τελευταίο καιρό. Εν μέσω εορταστικής περιόδου, επίκεινται απεργιακές κινητοποιήσεις δώδεκα συνδικάτων της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Αϊτής, απαιτώντας την παραίτηση και του προέδρου της χώρας Μισέλ Μαρτελί, μετά από αυτήν του πρωθυπουργού Λοράν Λαμόντ που παραιτήθηκε την Κυριακή. Ως πρόσχημα των διαμαρτυριών εμφανίζεται η απροθυμία από το 2011 να γίνουν βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, με προσχημα ότι η χώρα χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό το 2010.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



Dear friend,
After 16 years of unjust imprisonment in US jails all of the Miami Five are now free and at home with their families in Cuba. On Wednesday 17 December, Cuba and the United States announced that a prisoner exchange would take place which would see Antonio, Gerardo and Ramon released and back home in Cuba.
Rob Miller, CSC Director said: “This is the right thing to do. It is truly wonderful news for the Five, their families, all those who have campaigned to see this day and above all for the Cuban people.
We now hope that this will see the end of 50 years of the failed policy of aggression and blockade and the beginning of a new era of friendly relations between two countries and two peoples.”
In addition to the release of the remaining members of the Miami Five President Raul Castro and Barack Obama announced the beginning of normalisation of Cuba-US relations.
“We have agreed to re-establish diplomatic relations, but this does not mean that the main issue has been resolved, the blockade that generates economic losses and humanitarian problems in our country must stop,” said Raul Castro.
A full report of the announcement can be read here.
The Cuba Solidarity Campaign thanks the thousands of supporters in Britain and the world who have campaigned tirelessly for the release of the Five and an end of the blockade.
Follow us on twitter @cubasolidarity and facebook for the latest updates
Volvieron!

Ανώνυμος είπε...


Αγαπητέ φίλε,
Μετά από 16 χρόνια άδικης φυλάκισης στις φυλακές των ΗΠΑ όλοι οι Μαϊάμι Πέντε είναι πλέον ελευθεροι και στο σπίτι με τις οικογένειές τους στην Κούβα. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι μια ανταλλαγή κρατουμένων θα λάβει χώρα και ετσι θα δούμε Αντόνιο, Gerardo και Ramon να κυκλοφορησουν και να επιστρεψουν πίσω στο σπίτι στην Κούβα.
Rob Miller, CSC Διευθυντής, δήλωσε: «Αυτό είναι το πιο σωστό πράγμα που εγινε. Είναι πραγματικά μία θαυμάσια είδηση για τους Πέντε, τις οικογένειές τους, όλους εκείνους που έχουν αγωνιστεί για να δουμε αυτή τη μέρα και πάνω απ 'όλα για τον κουβανικό λαό.
Ελπίζουμε τώρα ότι θα δούμε το τέλος των 50 χρόνων από την αποτυχημένη πολιτική της επιθετικότητας και του αποκλεισμού και την αρχή μιας νέας εποχής των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών. "
Εκτός από την απελευθέρωση των υπόλοιπων μελών των Μαϊάμι Πέντε ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο και ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν την έναρξη της ομαλοποίησης των σχέσεων Κούβας και ΗΠΑ.
"Έχουμε συμφωνήσει να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κύριο ζήτημα έχει επιλυθεί, ο αποκλεισμός που δημιουργεί οικονομικές απώλειες και ανθρωπιστικά προβλήματα στη χώρα μας και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Ραούλ Κάστρο.
Μια πλήρης έκθεση της ανακοίνωση αυτή μπορεί να διαβασετε εδώ.
Οι εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Κούβα ευχαριστεί τους χιλιάδες των οπαδών στη Βρετανία και σε ολον τον κόσμο που αγωνιζόταν άοκνα για την απελευθέρωση των πέντε και τον τερματισμό του αποκλεισμού.
Ακολουθήστε μας στο twitter και το facebookcubasolidarity για τις τελευταίες ενημερώσεις
Volvieron! (Επέστρεψαν!)