Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Κυριακη 21 Δεκεμβριου 2014


Ποιος είναι ο Γιώργος Αποστολόπουλος
Ο Γιώργος Αποστολόπουλος ο οποίος φέρεται ως μεσάζοντας στην απόπειρα χρηματισμού του Παύλου Χαικάλη, εργάστηκε για διάφορα ξένα funds και την Deutsche Bank. Λίγο πριν την άφιξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα, παίρνει μέρος σε κλειστές συσκέψεις υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, που αφορούσαν την κρίση. Μετά την ένταξη στο μνημόνιο, ο Αποστολόπουλος εμφανίζεται στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος ο Σαμαράς τον συστήνει στον Πάνο Καμμένο ο οποίος ήταν τότε στη ΝΔ, ως τον άνθρωπο που θα κάνει αποκαλύψεις για το θέμα των CDS και την εμπλοκή της οικογένειας Παπανδρέου Με την υπόδειξη του Δημήτρη Σταμάτη, ο Αποστολόπουλος έδωσε στοιχεία στον Πάνο Καμμένο για να δημοσιοποιηθεί το “σκάνδαλο των CDS “. O Αποστολόπουλος δέχθηκε και κατέθεσε για το θέμα στην Εισαγγελία. Όταν ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε από τη ΝΔ, ο Γιώργος Αποστολόπουλος τον συνάντησε αρκετές φορές και του ζήτησε να τον βοηθήσει σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Και ακολουθει τον Πανο Καμμενο στους ΑΝΕΛ. Το 2013, όπως ειπε ο Πανος Καμμενος, φευγει παλι από τους; ΑΝΕΛ, και επιστρεφει στη ΝΔ. Την ίδια περίοδο, δίνει στοιχεία για την υπόθεση των CDS στη δημοσιογραφική ομάδα του HOT DOC και αρθρογραφεί με το ψευδώνυμο “Δευκαλίων” . Πριν από ένα χρόνο μεταξύ σοβαρού και αστείου προτείνει στον εκδότη του περιοδικού Κώστα Βαξεβάνη να μην τα βάζει με τραπεζίτες θηρία και θα κανονίσει αυτός να του σβηστούν τα δάνεια. Μετά από αυτή την προσέγγιση, η ομάδα του HOT DOC σταματά κάθε επαφή μαζί του. Ο Αποστολόπουλος το 2013 ανακοινώνει στον Πάνο Καμμένο πως επιστρέφει στη ΝΔ και πιάνει δουλειά στην Τράπεζα Πειραιώς. Στις αρχές Δεκεμβρίου αρχίζει επαφές με τον Παύλο Χαικάλη κάνοντάς του τις προτάσεις χρηματισμού οι οποίες έχουν βιντεοσκοπηθεί Σχολιο.- Καμένος και Χαϊκάλης ενημέρωσαν τον Ντογιάκο, τον άνθρωπο της Ν.Δ στην δικαιοσύνη. Φυσικό ήταν να ενημερωθεί ο Αποστολόπουλος τελευταία στιγμή και έτσι να ακυρωθεί η δουλειά. Να αρθεί το απόρρητο όλων των εμπλεκομένων. Ντογιάκου, Αποστολόπουλου και Χαϊκάλη για να βρεθεί τι έγινε.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «πέρασαν» εν όψει εκλογών καταιγισμο από 42 τροπολογίες χθες στη Βουλή - Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μετά από τις τροπολογίες ρεκόρ στη Βουλή
Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόμενος για την «βροχή» τροπολογιών, είτε υπουργικών που καταθέτονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, είτε βουλευτικές τροπολογίες που γίνονταν δεκτές σωρηδόν, την στιγμή που οι περισσότερες είχαν ρουσφετολογικό και προεκλογικό χαρακτήρα. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, υπογράμμισε την έντονη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την επιμονή της κυβέρνησης να διατηρήσει, αν και με αλλαγές, το άρθρο 12 για τις καταπατήσεις των δασών, όπως και την τροπολογία για την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, μίλησε για «κατάπτωση» και «παρόξυνση» και για «κορύφωση του ευτελισμού του κοινοβουλίου». Ο Θ. Δρίτσας τόνισε ότι «αυτή η Βουλή δεν πρέπει και δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» κι υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, είχε προειδοποιήσει ότι «θα οδηγηθούμε σε σήψη». Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στην συγκυβέρνηση επισημαίνοντας ότι, αφού το κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει, τότε «θα συναντηθούμε στις κάλπες». Νωρίτερα παρόμοια απόφαση για αποχώρηση από την ψηφοφορία είχε ανακοινώσει και το ΚΚΕ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ζούλας, ο Δούκας, ο Χατζηνικολάου και η δημοσιογραφία (ή ο Χαϊκάλης και ο ηρωισμός)!
Υπάρχει μεταξύ των ΜΜΕ μια ευγενική συνήθεια να μην σχολιάζονται/χαρακτηρίζονται οι δημοσιογράφοι αφού αυτό που έχει σημασία είναι η είδηση και όχι ο φορέας της. Στην Ελλάδα όμως η είδηση είναι οι δημοσιογράφοι και άρα δεν υπάρχει χώρος για ευγένειες. Χθες ο Παύλος Χαϊκάλης αποκάλυψε την απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε οποιαδήποτε δημοκρατία (και σε μερικές δικτατορίες) αυτή η αποκάλυψη θα είχε οδηγήσει σε παραιτήσεις κυβερνήσεων, υπουργών και υποψηφίων. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τα ΜΜΕ θα είχαν σταματήσει την κανονική ροή του προγράμματός και θα ενημέρωναν τον κόσμο για όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Οι εφημερίδες θα τύπωναν έκτακτα φύλλα και ο υποψήφιος Πρόεδρος θα είχε ήδη συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη κοινωνία η δικαιοσύνη θα είχε διατάξει την ίδια ημέρα κατεπείγουσα έρευνα και θα είχε προχωρήσει στη σύλληψη του ύποπτου που πρόσβαλε τον ύψιστο θεσμό της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα είναι απλά Σάββατο. Αλλά επειδή οι καιροί είναι περίεργοι και οι συνθήκες έκτακτες τα ΜΜΕ δεν προσπάθησαν απλά να υποβαθμίσουν την συγκλονιστική είδηση. Αντίθετα επιχείρησαν να τη διαστρεβλώσουν, να τη γελοιοποιήσουν και να την εντάξουν στην προπαγάνδα τους. Σε αυτό το έργο βλέπουμε τρία διαφορετικά είδη δημοσιογράφων που αξίζει να μνημονεύσουμε.
Ο Κλουζό της ελληνικής δημοσιογραφίας: Κωνσταντίνος Ζούλας! Ο αγαπητός δημοσιογράφος του ομίλου Αλαφούζου μας είναι γνωστός από τότε που αποκαλύψαμε ότι ο ΣΚΑΪ δεν πλήρωνε τα χαράτσια του. Τότε είχε χρησιμοποιήσει το Twitter για να μας επιτεθεί καταφέρνοντας να στρέψει όλα τα βλέμματα στην απίστευτη πραγματικότητα, και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Ο ΣΚΑΪ τελικά αναγκάστηκε να παραδεχτεί (όχι δημόσια φυσικά) ότι δεν πλήρωνε ούτε το ΤΑΠ ούτε το ΕΕΤΗΔΕ και πλήρωσε στη...ζούλα αυτά που όφειλε. Ο κύριος Ζούλας όμως κατάφερε χθες να γελοιοποιηθεί ακόμη μια φορά στο πανελλήνιο επιχειρώντας να απαξιώσει τις καταγγελίες του Χαϊκάλη γράφοντας «μα καλά 2-3 φορές που είδε (τον μεσάζοντα) δεν μπορούσε να το παγιδεύσει με προσημειωμένα χαρτονομίσματα;». Ο Κωνσταντίνος Ζούλας πρέπει να είναι από τους τύπου που βλέπουν αστυνομικές σειρές στην τηλεόραση και χρειάζεται βοήθεια για να του εξηγήσουν τι έγινε στο τέλος. Δεν του πέρασε από το μυαλό ότι συνηθίζεται να μην δίνει λεφτά αυτός που χρηματίζεται αλλά αυτός που χρηματίζει. Ο Ζούλας είναι ο επιθεωρητής Κλουζό της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Η λοβοτομημένη δημοσιογραφία του Προκόπη Δούκα! Τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά με τον Προκόπη Δούκα. Τον υπερασπιστή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που οραματίζεται μια αδέσμευτη δημοσιογραφία αλλά δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα όταν οι εγγυητές της (τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου) παραιτούνται καταγγέλλοντας δημόσια κρατικές παρεμβάσεις. Ο απολογητής της κρατικοδίαιτης ΝΕΡΙΤ σε μια πλήρη σύμπνοια με τον Γιάννη Πρετεντέρη δεν είδε τίποτα συγκλονιστικό στην καταγγελία ενός Βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου που συνοδεύεται από οπτικοακουστικό αποδεικτικό υλικό. Αντίθετα επικεντρώθηκε στο ότι ο Πρόεδρος του κόμματος στο οποίο ανήκει ο βουλευτής είναι «ψεκασμένος» (κλασσική επιχείρηση λάσπης, ο Πάνος Καμμένος δεν έχει κάνει ερώτηση για ψεκασμούς όπως έχει κάνει ο Φώτης Κουβέλης και ο Μάκης Βορίδης). Επιπλέον θεώρησε φοβερά ύποπτο ότι στην υπόθεση ενεπλάκη ο πετυχημένος σατιρικός καλλιτέχνης Λάκης Λαζόπουλος, ίσως και επειδή ο Προκόπης πρέπει να προσθέτει επί ένα μήνα τα νούμερά του για να ανταγωνιστεί την τηλεθέαση μιας εκπομπής του Λαζόπουλου. Όταν λοιπόν σήμερα γράψαμε στο twitter ότι «άλλος ένα λοβοτομημένος δημοσιογράφος δεν βρίσκει τίποτα συγκλονιστικό στην καταγγελία χρηματισμού βουλευτή» ο Προκόπης μας ενημέρωσε ότι θα σημειώσει τα tweet μας «και θα τα χρησιμοποιήσει». Τσίσα (που λέει και ο Αποστόλης της Ελληνοφρένειας). Η πιο απολαυστική απάντηση του Προκόπη Δούκα ήταν όμως αυτή που έδωσε όταν του ανέφερα ότι θα του αφιερώσω ένα κείμενο σήμερα. Μου έγραψε «όχι δεν θα το κάνεις» προφανώς παρασυρμένος από τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί δημοκρατικά στη ΝΕΡΙΤ. Μετά, δυστυχώς, μας έκανε μπλοκ και χάσαμε την ευκαιρία να δούμε το ταλέντο του -στην παραποίηση της δημοσιογραφίας- να ξεδιπλώνεται. Πέραν της πλάκας, ο Προκόπης Δούκας ασκεί το είδος της δημοσιογραφίας που συχαινόμαστε. Υπερασπιστής πάντοτε των αφεντικών και των συμφερόντων θίγεται πολύ εύκολα παρόλο που έχει κάνει το λειτούργημα... λειτουργικό μηχανισμό. Υποτίθεται ότι εμφορείται από αξίες και δεοντολογικές αρχές αλλά μπορεί να παραβλέψει το καθεστωτικό μαύρο στην ΕΡΤ ή την συγκλονιστική αποκάλυψη (σύμφωνα με το CNN, το BBC, τον Guardian και το Reuters) προκειμένου να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες που βολεύουν την κυβέρνηση.
Και ο ευέξαπτος κύριος Χατζηνικολάου! Ο κύριος Χατζηνικολάου κυκλοφόρησε σήμερα την εφημερίδα του (Αγορά) με την ίδια φωτογραφία που βγήκαν το Εθνος και τα ΝΕΑ, με αυτή δηλαδή που δείχνει τον κύριο Αποστολόπουλο να βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν του επισημάναμε στο twitter ότι «είναι κρίμα που δεν βρέθηκε ένας γραφίστα να τον απομονώσει» μας επιτέθηκε άμεσα (όπως κάνει πολύ συχνά) κατηγορώντας μας για εμπάθεια και ισχυριζόμενος ότι η φωτογραφία δείχνει την υψηλή πρόσβαση που είχε ο κύριος Αποστολόπουλος στα ανώτατα κλιμάκια. Στο ίδιο πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Προτείνουν Κουβέλη στην Τρίτη ψηφοφορία» βρίσκονταν και τρεις απομονωμένες φωτογραφίες ανεξάρτητων βουλευτών που προτείνουν τον Κουβέλη για ΠτΔ, παρόλο που υπάρχουν φωτογραφίες τους με τον κύριο Σαμαρά που θα αποδείκνυαν πολύ έμπρακτα τις σχέσεις τους με υψηλά κλιμάκια σε αυτή την περίπτωση -προφανώς από λάθος- δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Ο ηρωισμός του Παύλου Χαϊκάλη Άσχετα με το ποιος είναι ο Παύλος Χαϊκάλης και το τι πιστεύει ο καθένας μας για αυτόν πιστεύω ότι σήμερα οφείλουμε να αναγνώσουμε την στάση του στην υπόθεση, όπως την γνωρίζουμε δηλαδή μέχρι στιγμής. Επειδή κάποιοι δημοσιογράφοι τον λοιδορούν και λένε «εύκολα λόγια» θα είχε ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε τι θα έκανε ο καθένας στη θέση του;. Γιατί υποπτεύομαι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα είχε πάρει τις ράβδους χρυσού και τα μετρητά και θα την είχε κάνει για Σεϋχέλλες. Αντίθετα ο «κωμικός» (όπως τους αρέσει να τον χαρακτηρίζουν σήμερα) Χαϊκάλης από την πρώτη στιγμή όχι μόνο δεν χρηματίστηκε αλλά απευθύνθηκε στην εισαγγελία καταγγέλλοντας την απόπειρα χρηματισμού. Θα μπορούσε απλά να αρνηθεί και να μην μπει στον κόπο να στήνει κρυφές κάμερες και να διακινδυνεύει τη ζωή του ολόκληρη. Ο Παύλος Χαϊκάλης θα μπορούσε να γλιτώσει τις δεκάδες μηνύσεις που δέχεται αυτές τις ώρες και την αφόρητη πίεση. Θα μπορούσε να μην ανέχεται την ειρωνική φάτσα του Πρετεντέρη που αντί να του απευθύνεται με σεβασμό του μιλούσε ως ανακριτής προσπαθώντας να διασώσει τον Αντώνη Σαμαρά από οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Ο Παύλος Χαϊκάλης δεν χρησιμοποίησε την βόμβα που κρατούσε στα χέρια του παρά μόνο λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία. Πήγε στη δικαιοσύνη και περίμενε υπομονετικά επί δύο εβδομάδες την αντίδρασή της (που όλοι είδαμε ποια ήταν). Μέχρι χθες απλά παρακολουθούσε τα ΜΜΕ του ΔΟΛ να προαναγγέλλουν την θετική του ψήφο στον Σταύρο Δήμα και δεχόταν το πολιτικό κόστος αυτών των δημοσιευμάτων. Ο Χαϊκάλης δεν διακανόνισε το δάνειό του και τώρα η Τράπεζα που θα τον διευκόλυνε θα είναι πιθανότατα πολύ πιο επιθετική στο εξής. Ο Παύλος Χαϊκάλης ίσως να μην είναι ήρωας και η στάση του σε αυτή την περίπτωση να μην διαγράφει ούτε ένα από όσα έχει πει ή έχει κάνει ως εκπρόσωπος των ελλήνων πολιτών. Ωστόσο η πράξη του ήταν από κάθε οπτική γωνία ηρωϊκή και αυτό θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ραούλ Κάστρο: Ανυποχώρητη η Κούβα από τις σοσιαλιστικές της αρχές
Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο αποσαφήνισε πως η επιδίωξη αποκατάστασης των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν συνεπάγεται καμιά αλλαγή στο κουβανικό καθεστώς. Όπως είπε, σε ομιλία του στο κουβανικό κοινοβούλιο, «ο λαός της Κούβας χαιρετίζει αυτή τη δίκαιη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επικυρώνει την άρση ενός εμποδίου στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας… Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας», είπε, δηλώνοντας ότι δέχεται να συζητήσει για οποιοδήποτε θέμα για την Κούβα, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης. Υπογραμμίζοντας ότι η Κούβα επιμένει στις σοσιαλιστικές της αρχές, αποσαφήνισε ότι «όπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας».Επιπλέον, ο κουβανός ηγέτης υπενθύμισε τη ρήση του αδελφού του, Φιντέλ Κάστρο, «θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τον σεβασμό απέναντι στην εθνική μας ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση», τονίζοντας ότι η Κούβα αντιμετωπίζει «έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα» πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της, εν μέρει διότι ισχυροί κύκλοι κουβανοαμερικανών εξορίστων θα αποπειραθούν «να σαμποτάρουν τη διαδικασία» της εξομάλυνσης. Από την πλευρά του, ο Ομπάμα επανέφερε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θέτουν οι αντίπαλοι του κουβανικού καθεστώτος, λέγοντας ότι η Κούβα εξακολουθεί να κυβερνάται από «ένα καταπιεστικό καθεστώς» και ότι «θα αλλάξει, είναι αναπότρεπτο, αλλά δεν προβλέπω αλλαγές από τη μία ημέρα στην άλλη».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΓΣΕΕ - ΕΚΘ έστειλε εξώδικο στους εργάτες της ΕΛΒΟ
για να ξερουμε το ρολο που εχει παιξει η ΓΣΕΕ σε αυτα που εχουν παθει οι εργαζομενοι.
Η ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΕΚΘ, συνεπικουρούμενη από την ηγεσία του σωματείου εργαζομένων ΕΛΒΟ (που πρόσκειται στις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) σήμερα 19/12/14 έστειλε εξώδικο στους αγωνιζόμενους εργάτες της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ» που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Με το εξώδικο αυτό απαιτεί με χυδαίο τρόπο από τους εργάτες να «ανακαλέσετε και να διαψεύσετε εγγράφως τους (…) ψευδείς, συκοφαντικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς». Δίνουν, μάλιστα, και περιθώριο τριών (3) ημερών στους εργαζόμενους για να μην κινηθούν νομικά (!). Τι ήταν, όμως αυτό που προκάλεσε την μήνη και την οργή των καρεκλοκένταυρων των ΓΣΕΕ-ΕΚΘ;
Λίγα λόγια για την προϊστορία: Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ήδη από τον Γενάρη του ΄14 έχει μπει σε διαδικασία εκκαθάρισής. Παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και κοινοβουλευτικών παρατρεχάμενων που μετέφεραν στο εργοστάσιο τα φερέφωνα τους ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, όλο τον προηγούμενο χρόνο, ότι δεν θα κλείσει η επιχείρηση, το ελληνικό κράτος προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην διάλυση της. Ακόμη και σήμερα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία προσπαθεί, με νύχια και με δόντια, να αποτρέψει τους εργαζόμενους να πάρουν μαχητική στάση απέναντι στο κλείσιμο και την επερχόμενη ανεργία. Τα τελευταία δύο χρόνια επεδίωξε με κοινοβουλευτικές συναντήσεις να κατευνάσει και να πείσει τους εργαζόμενους, ότι η λύση βρίσκεται όχι στον αγώνα αλλά στη συνδιαλλαγή. Και μάλιστα δεν διστάσανε να συναντηθούν ακόμη και με το πιο μαύρο κομμάτι του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή που με κοινοβουλευτικές συναντήσεις και "πόλεμο ανακοινώσεων" προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων η συνδικαλιστική γραφειοκρατία προσπαθεί να εκτελέσει το βασικό της καθήκον που είναι να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους. Έτσι σε αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις των εργατών ενώ προσπάθησε να κερδίσει "λευκή επιταγή" στον χειρισμό της υπόθεσης, κάτι που δεν υιοθετήθηκε από τους εργαζόμενους, διέλυσε με χειρισμούς τις συνελεύσεις έτσι ώστε να μην μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τον ίδιο τους τον αγώνα στα δικά τους χέρια. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου εξακολουθεί έτσι να διατηρεί τον έλεγχο των δράσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις κινητοποιήσεις που αγωνιστές εργαζόμενοι συγκαλούν και υλοποιούν, όχι μόνο δεν τις στηρίζουν αλλά τις αγνοούν επιδεικτικά. Είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά από 11 μήνες εκκαθάρισης βάλλουν όσο μπορούν ενάντια στην ανάγκη κατάληψης του εργοστασίου από τους εργάτες, βασικό βήμα για την ανάδειξη του ζητήματος και πίεσης ενάντια στο ξεπούλημα και την διάλυση της εταιρείας.
Τι είπαν (και κυρίως τι έκαναν) οι αγωνιστές εργάτες της ΕΛΒΟ που εξόργισε τους εργατοπατέρες (εντός και εκτός εργοστασίου); Στις 25/11/14 λίγο πριν την γενική πανελλαδική απεργία η «Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ» μοίρασε ένα σύντομο κείμενο κάλεσμα στους συναδέλφους εργαζόμενους του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το κείμενο οι αγωνιστές εργάτες της ΕΛΒΟ διατύπωσαν ότι συζητιέται και λέγεται σε κάθε δρόμο και πλατεία της χώρας. Συγκεκριμένα: «Για μια ακόμη φορά η Συνδικαλιστική εργατοπατερία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε απεργία εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο την παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού με απεργία «τουφεκιά στον αέρα» προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους και να διαιωνίσουν τα προνόμια τους κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που ψελλίζει ευχές για την αλλαγή πολιτικής, χωρίς να ζητάει την άμεση πτώση της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης». Αυτά τα αυτονόητα και κοινώς παραδεκτά «τόλμησε» να εκφράσει το σχήμα των αγωνιζόμενων εργατών της ΕΛΒΟ και τώρα απειλείται από σύσσωμη την ηγεσία των εργατοπατέρων με μηνύσεις και οικονομική εξόντωση. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που η ηγεσία δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων του εργατικού συνδικαλισμού παρεμβαίνει τόσο ωμά και απερίφραστα στην στοιχειώδη συνδικαλιστική ελευθερία έκφρασης πολιτικής γνώμης και άποψης μέσα στα συνδικάτα. Είναι όμως ακόμη πιο χυδαίο, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτοί που δεν έχουν κινηθεί νομικά (πόσο δε πολιτικά, αγωνιστικά και κινηματικά) ενάντια σε κανένα αφεντικό τα τελευταία χρόνια του αντεργατικού μεσαίωνα που ζούμε, εξαντλούν την επιθετικότητα τους ενάντια σε εργαζόμενους που παλεύουν με συλλογικό τρόπο ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου. Ζητάνε μάλιστα με υπέρμετρο θράσος να κατονομαστούν ποια είναι η «εργατοπατερία» και ποιοι οι «επαγγελματίες συνδικαλιστές που υπερασπίζουν τα προνόμια τους».
Ποιοι ζητάνε εξηγήσεις: Αυτοί που συναγελάζονται με υπουργούς και τρώνε με μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτοί που τροφοδοτούνται με την εκμετάλλευση χιλιάδων νέων στα σύγχρονα κάτεργα της νεολαίας που λέγονται προγράμματα Voucher. Αυτοί που διοργανώνουν συνέδρια εκατομμυρίων. Αυτοί που ψάχνουν «λύσεις» σε συναντήσεις με τα βωθρολύματα της Χρυσής Αυγής. Αυτοί που διαλύσανε το εργατικό κίνημα για να μείνει ένα μικρό και ελεγχόμενο ποσοστό στα όποια συνδικάτα έχουν απομείνει. Αυτοί που στηρίξανε την συγκυβέρνηση, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι χάνανε τις δουλειές τους, την ασφάλιση τους, τα σπίτια τους και τα παιδιά τους στη μετανάστευση. Παναγόπουλοι και Τσαραμπουλίδηδες αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι εργατοπατέρες και οι γραφειοκράτες, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Είναι πλέον φανερό, ότι τρέμουν και φοβούνται, όταν ένα κομμάτι εργαζομένων διαλέγει δρόμο αγωνιστικό και ανεξάρτητο από το καπέλο των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Το είδαμε στην περίπτωση της ΒΙΟΜΕ, το βλέπουμε και στην περίπτωση της ΕΛΒΟ. Με αυτούς τους εργαζόμενους, που διαλέγουν τον δύσκολο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, εμείς στην Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση συντασσόμαστε αλληλέγγυοι. Να μην αφήσουμε την συνδικαλιστική ανεξαρτησία και το δικαίωμα στην πολιτική γνώμη να γίνουν βορρά του μίσους της εργατικής κομματικής γραφειοκρατίας για την ίδια την τάξη που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Να μην αφήσουμε τα τσιράκια του κεφαλαίου μέσα στην εργατική τάξη, να τρομοκρατήσουν ούτε έναν ακόμη εργάτη. Ο κοινός αγώνας όλων εργαζομένων όλων των κλάδων ενάντια στο κλείσιμο της ΕΛΒΟ, αλλά και κάθε εργοστασίου, περνάει μέσα και από την περιθωριοποίηση των οργάνων και των φερέφωνων των αφεντικών, περνάει μέσα από την πραγματική αγωνιστική και ταξική ενότητα. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ που αγωνίζονται έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλου του ταξικού και μαχόμενου εργατικού κινήματος, σε κάθε βήμα και στάδιο αυτού του δύσκολου μα και αναγκαίου αγώνα. Αγώνας διαρκείας για να παραμείνει η ΕΛΒΟ ανοιχτή, με εργατική, ταξική αξιοπρέπεια. Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους! Η τρομοκρατία ΓΣΕΕ-ΕΚΘ δεν θα περάσει.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κινητοποίηση τη Δευτέρα στο ΣτΕ για τις μετεγραφές στις Αρχιτεκτονικές σχολές
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχωρούν τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη οι πρωτοετείς φοιτητές που εχει ορισει η κατοχικη κυβερνηση μετεγγραφή στην Αρχιτεκτονική του ΕΜ Πολυτεχνείου, για τους οποίους το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να παγώσουν οι μετεγγραφές τουλάχιστον μέχρι το Φλεβάρη, οπότε θα εκδικαστεί η προσφυγή που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ οι Αρχιτεκτονικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης κατά των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων για τις μετεγγραφές.
Δηλαδη, είναι σωστος ενας νομος, που η κατοχικη κυβερνηση Σαμαρα κατοπιν εντολης της τροικας περασε, προσπαθωντας να διαλυσει τα ελληνικα πανεπιστημια? Γιατι ολοι οι πρυτανεις και οι καθηγητες πανεπιστημιων, το εχουν πει. Δεν μπορουν να λειτουργησουν τα πανεπιστημια, όταν τα αναγκαζει η τροικα να διπλασιασουν τον αριθμο των φοιτητων τους, μειωνοντας στο μισο την χρηματικη επιχορηγηση που τους δινουν. Και δεν είναι και σωστο καποιος που εχει περασει σε πανεπιστημιο της επαρχιας, να απαιτει να φοιτησει σε πανεπιστημιο της Αθηνας και της Θεσσαλονικης!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εγώ αν κάνω μήνυση για προσβολή της νοημοσύνης μου για να το αποδείξω πρέπει να προσκομίσω όλα τα βίντεο με τα δελτία ειδήσεων των καναλιών ή θα θεωρηθεί προϊόν παράνομης καταγραφής ;
Τα βοθροκάναλα με τα παπαγαλάκια ταυτισμένα στη γραμμή Σαμαρά αναπαράγουν και διατυμπανίζουν τον βλακώδη ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι δήθεν ο Χαϊκάλης πήγε και του είπε θέλω να δωροδοκηθώ !!! και τί να κάνει κι΄αυτός υπέκυψε και άρχισε τις προτάσεις !! Ρε ζώα ντροπή δεν είναι λοβοτομημένοι όλοι όσοι σας ακούνε
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δήμος Βερύκιος: "Αποκλείει η αστυνομία το ενδεχόμενο, ο Μένης Κουμανταρέας να έφυγε πάνω στην ερωτική πράξη;" Το σιχαμένο σκουλήκι των ερτζιανών, ο ομοφοβικός με το μικρόφωνο, το "παπαγαλάκι" που αναπαράγει τα σκουπίδια των ναζί, ενάντια στην Elena Akrita, ξανά σε στιγμές αηδιαστικού παραληρήματος.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Ποταμι στην Κατερινη. Θα μιλησει ο Μιλτος Κυρκος. Υπάρχει λύση;
Αν υπάρχει, λέει! Και μάλιστα καθαγιασμένη από το πνεύμα της Βίβλου: Μιχαήλ εγέννησε Λεωνίδαν, Λεωνίδας εγέννησε Μίλτον! Έτσι το 'χουμε εμείς εδώ. Κληρονομικώ δικαίω! Έστω κι αν ο απόγονος είναι καρικατούρα των προγόνων, ο άγραφος νόμος πρέπει να τηρείται. Καλύτερος είναι, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Γιωργάκης Παπανδρέου;
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι απαγχονισμένες πλούσιες κυρίες του ΕΛΑΣ
H Σοφία ήταν από τζάκι της Μαγνησίας, τους Τοπάληδες. Ο πατέρας της Παναγιώτης είχε έρθει από την Ρουμανία αφού παντρεύτηκε την Ολλανδή Lucie van Schelle (δηλαδή Λουκία) στα 1900 και έκανε μεγάλη περιουσία στα Λεχώνια (ανατολικά του Βόλου). Ωστόσο η Σοφίκα όπως την φώναζαν οι φίλοι της, δεν ήταν κανένα κακομαθημένο που ζούσε στον πλούσιο κόσμο της. Ήταν ευαίσθητη, έδινε με την σέσουλα μεγάλα ποσά σε ιδρύματα και σε κοινωφελή έργα όπως το διδακτήριο του σχολείου Λεχωνίων και η βρύση κοντά στα παλιά ψαράδικα του Βόλου για να ποτίζονται τα ζώα. Στα 1944, στον 3ο χρόνο της γερμανική κατοχής, η Σοφίκα ήταν 37 ετών και οργάνωνε συσσίτια για τα παιδιά της περιοχής. Ο πατέρας της Τοπάλης είχε πεθάνει εδώ και χρόνια και ζούσε το αρχοντικό τους στα Λεχώνια με την μητέρα της Λουκία βοηθώντας όσο μπορούσαν με την περιουσία τους την αντίσταση του ΕΛΑΣ από το 1943. Την περιουσία των Τοπάληδων όμως την έβαλαν στο μάτι το καλοκαίρι του 1944 ο τοπικός Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσης. Τα μπουμπούκια που υπηρετούσαν σε αυτό τον «Σύλλογο» κότσαραν ένα γαλάζιο περιβραχιόνιο ή ένα δίκοχο με τα αρχικά της οργάνωσης και ξαμολήθηκαν. Το «αγροτικός» το στρίμωξαν για δείξουν τάχα ότι δουλεύουν για τα συμφέρονται του αγροτικού κόσμου τα οποία «εξυπηρετούσαν» ξεκοιλιάζοντας Έλληνες αριστερών πεποιθήσεων και κανονίζοντας παλαιούς λογαριασμούς. Δεν πρόκειται για οργάνωση που δημιουργήθηκε για να διώξει τους Γερμανούς, τουναντίον, συνεργάστηκαν εξαιρετικά ενώ ο τραμπουκισμός τους, εκνεύριζε ακόμα και άλλους δωσίλογους συναδέλφους τους. Έχοντας ένα τέτοιο βιογραφικό τέτοιας πάστας έξυπνοι «πατριώτες» -που η ελληνική κυβέρνηση Παπανδρέου χρησιμοποίησε μετά από λίγους μήνες εναντίον του ΕΑΜ- βάλανε στο μάτι την περιουσία των Τοπάληδων. Έτσι μια ωραία καλοκαιρινή μέρα του 1944 μπουκάρουν οι ΕΑΣΑΔίτες στο αρχοντικό και βρίσκουν την κυρία Λουκία. Ένας πιτσιρικάς που ήταν και φίλος της οικογένειας είπε ότι ο κρετίνος επικεφαλής της οργάνωσης προσποιήθηκε αντάρτη του ΕΛΑΣ και ρώτησε την κυρά Λουκία αν έστειλαν καθόλου τρόφιμα στον ΕΛΑΣ. Η ανυποψίαστη ηλικιωμένη απάντησε ότι είχε στείλει την προηγούμενη μέρα και αμέσως την πήρανε σηκωτή. Φτιάξανε κατηγορητήριο οι κατσαπλιάδες. Λίγο μετά φτάνει και η κόρη της η Σοφία και βρίσκει στο πατρικό της την μητέρα της στα χέρια των ΕΑΣΑΔιτών. Αμέσως την συνέλλαβαν και αυτή. Τις πήγανε στον Βόλο και κει για μέρες τις σακατέψανε στο ξύλο τις καημένες για να μαρτυρήσουν που είχανε πράγματα αξίας και χρήματα κρυμμένα. Μετά τις πήρανε δεμένες με καλώδια και τις πήγανε πίσω στα Λεχώνια. Τις περνάνε αγχόνες στο λαιμό και αρχίζουν να τραβάνε τα κεφάλια τους προς τα πάνω, στα κλαδιά της κεντρικής μουριάς τη πλατείας. Η μητέρα Σοφία άρχιζε να φωνάζει υπέρ της αντίστασης και η κόρη στο πιτσιρικά μάρτυρα να προσέχει τα υπόλοιπα παιδιά των συσσιτίων. Μαζί με την μάνα και την κόρη απαγχόνισαν και την συντοπίτισσά τους την Φιλίτσα Καλαβρού επειδή ο άνδρας της ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Μετά από του αρχικούς σπασμούς οι τρείς γυναίκες άρχισαν να κουνιούνται σαν άψυχες κούκλες με τους ΕΑΣΑΔίτες από κάτω να κουβεντιάζουν με απάθεια μεταξύ τους και να παίζουν με τα οπλάκια τους.. Ύστερα από ώρες τις ξεκρέμασαν και τις πήγανε σέρνοντας μέχρι την εκκλησία για να τις θάψουν. Τελικά φαίνεται ότι άξιζε γι αυτούς ο κόπος. Για τις επόμενες 8 μέρες από το σπίτι μείνανε μόνο τα ντουβάρια. Γερμανοί και ΕΑΣΑΔίτες σήκωσαν χρεώγραφα δανείων σε χρυσό αξίας 60.000 αγγλικών λιρών, 2.000 χρυσές αγγλικές λίρες, χρυσά κοσμήματα και πολύτιμες πέτρες αξίας έως 8.000 χρυσών λιρών. Μαζί με αυτά πήραν σερβίτσια, έπιπλα και χαλιά. Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα από το πλιάτσικο διαρκείας.
Ίσως ανακουφίζει ότι ο ΕΛΑΣ εκτέλεσε τον αρχηγό των ΕΑΣΑΔ στο Κιλκίς καθώς αποχωρούσε με τους Γερμανούς στα τέλη του 1944…Οι υπολοιποι βεβαια πηγαν με τους Εγγλεζους, συνεχισαν τα εγκληματα τους και την αρπαγη περιουσιων, και αναγνωριστηκαν και σαν «αντιστασιακοι»!
Σχολιο.- Και τωρα οι απογονοι τους κυβερνουν Σχολιο.- Φασιστες,ρουφιανοι,προδοτες συνεργατες των γερμανων ναζι που βγαζουν και γλωσσα..Την ιστορια την ξερουμε καλα... Σχολιο.- Για να μαθαινουν οι νεωτεροι τις ριζες των ΒοριδοΓεωργιαδηδων και των λοπων εθνοσωτηρων... Σχολιο.-- αυτοι ειναι οι προγονοι των κωλοπαιδων που τωρα σε κυβερνουν Σχχολιο.- Έτσι λειτουργούν οι φασιστες με δολοφονίες & πλιάτσικο. Τι διαφορά έχουν οι σημερινοί ανθέλληνες κυβερνήτες αυτού του ταλαιπωρούν τόπου; Φονεύουν με το γάντι(αυτοκτονίες) & κάνουν πλιάτσικο στους αδυνάτους(φορολογική πολιτική). Σχολιο.- to gamoto einai oti ta ekanan . pos legotan aytoi ? kai poy einai shmera oi peroysies aytes ......... onomata 8elο ...... Σχολιο.- Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει μια έρευνα για να μάθουμε τι απέγινε αυτή η περιουσία και πώς προόδευσαν αυτοί οι φονιάδες...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Ποταμι στην Ελευσινα. Θα μιλησει ο Αντωνης Καφετζοπουλος
Στο μεταξύ, ο κύριος Αντώνης Καφετζόπουλος, αυτός που έβαζε γράσο στην αλυσίδα του ποδηλάτου του GAP και λούζεται εσχάτως στα νερά του Ποταμού του Σταύρου Θεοδωράκη, κατηγόρησε τον βουλευτή Παύλο Χαϊκάλη για έλλειψη σοβαρότητας!...
Σχολιο.- η πορεια του στο πλυντηριο της οικολογιας, εχει υπαρξει ακομη πιο διασκεδαστικη... Σχολιο.- Ξέρει αυτός πού πάει. Διαλέγει πάντα "πλευρά"... ΕΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ-ΕΛΙΑ-ΠΟΤΑΜΙ-...-...-..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βαρυμπόμπη: Και η Δούρου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα διόδια
Με κεντρικό σύνθημα «να φύγουν τα διόδια από την Αττική» πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στον κόμβο Βαρυμπόμπης εκφράζοντας την αντίθεσή του στο καθεστώς των διοδίων εντός Αττικής αλλά και στην προγραμματισμένη τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον 'Αγιο Στέφανο. «Η νέα περιφερειακή αρχή στέκεται δίπλα στο δίκαιο αγώνα των πολιτών», δήλωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα από την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους Διονύσου, Κηφισιάς και Ωρωπού. «Αυτή η απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική διπλασιασμού των διοδίων μετατρέπει τους πολίτες σε ελεύθερους πολιορκημένους», πρόσθεσε η κα Δούρου. «Τα παράπλευρα διόδια είναι παράλογα διόδια», είπε από την μεριά του ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ενώ την αντίδραση τους εξέφρασαν επίσης οι δήμαρχοι Ωρωπού και Διονύσου. «Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Βορειανατολικής Αττικής αναγκάζονται καθημερινά να πληρώνουν ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την εθνική οδό για τις μετακινήσεις τους. Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βαρύ κόστος των διοδίων χρησιμοποιούν ημιτελείς και επικίνδυνους παραδρόμους και εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο και ταλαιπωρία σε δρόμους αυξημένης κυκλοφοριακής συμφόρησης», τονίζεται στην ανακοίνωση -κάλεσμα
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κοντά στο Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης
Μυστική συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Σπύρο Λυκούδη σε καφέ του Ψυχικού. Το σύνθημα του Ποταμιού «Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» επανέλαβε και ο Σπύρος Λύκουδης. Ο Λυκουδης, Ψαριανος, και Τατσοπουλος, εχουν δηλωσει ότι θα πολιτευτουν με το Ποταμι. Μέχρι την άλλη Κυριακή...αναμένουμε νεώτερα!
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία του Σπύρου Λυκούδη με το “Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει στην προεκλογική τους σύμπραξη και το μόνο που απομένει είναι ο σχηματισμός μίας φόρμουλας ώστε ο Σπύρος Λυκούδης να ενταχθεί μαζί με τους συνεργάτες του στην Σεβαστουπόλεως. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Θεοδωράκης έχει σημειώσει στο παρελθόν ότι στο κόμμα του δεν θα υπάρχουν συνιστώσες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Αβάνα στη νέα εποχή
Ρούμι, μάμπο, πούρα, επιβλητικά μπαρόκ κτίρια, ερωτισμός, τα αμερικάνικα αυτοκίνητα της δεκαετίας του '50 και ο... Τσε είναι οι εικόνες που συνθέτουν τον μύθο της Κούβας, της χώρας που πολλοί στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ παρομοιάζουν με το μικρό....γαλατικό χωριό που αντιστάθηκε κι αντιστέκεται για περισσότερο από μισό αιώνα στο αμερικανικό εμπάργκο. Γι' αυτούς, η χώρα της Καραϊβικής των 11 εκατομμυρίων κατοίκων ορθώνεται ως το αντίπαλο δέος στον καπιταλισμό, ενώ για τους γιανκιδες και ευρωπαιους αποικιοκρατες, αποτελεί καθεστώς καταπίεσης και ανελευθερίας, μια στυγνή δικτατορία που φυλακίζει και φιμώνει όποιον πληρωνουν να εναντιώνεται. Κτίρια που καταρρέουν λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και οικοδομικών υλικών, πόρνες -οι Jineteras-, λαθρέμποροι, μικροαπατεώνες, με τους κατοίκους να κάνουν ουρές έξω από τα καταστήματα, για να προμηθευτούν τα αναγκαία, τα οποια βεβαια ποτε δεν λειπουν και απλως πρεπει να περιμενεις στην ουρα, είναι η άλλη εικόνα της Κούβας. Δυο νομισματα, ένα για εσωτερικη καταναλωση, και ένα για τους τουριστες, οι οποιοι τουριστες πηγαινουν σε ξεχωριστα μαγαζια καταναλωνοντας το δικο τους νομισμα. Κι αυτή είναι η εικόνα που η πλειονότητα των Κουβανών ελπίζει ότι θα αλλάξει μετά την ιστορική συμφωνία του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο να εξομαλύνουν έπειτα από 53 χρόνια ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης τις διπλωματικές τους σχέσεις. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις και να διευκολύνονται τα ταξίδια προς την Κούβα.
Επίσης όμως η πλειοψηφία των Κουβανών ελπίζει πως η οικονομική ανακούφισή τους δεν θα καταστρέψει το κοινωνικό κράτος που διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα υγείας και παιδείας που τους παρέχει.
Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 70.000 γιατροί και η ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν, ενώ καλύπτει και μία ή δύο διαγνωστικές επισκέψεις τον χρόνο στον οικογενειακό γιατρό. Το προσδόκιμο όριο ζωής είναι στα 79 όταν στις ΗΠΑ είναι στα 78, και, γενικότερα, το κουβανέζικο σύστημα υγείας θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη Λατινική Αμερική. Μάλιστα η Κούβα «εξάγει» και ιατρικό προσωπικό σε τρίτες χώρες με αντάλλαγμα τρόφιμα και χρήματα, κάτι που δίνει μια ανάσα οξυγόνου στην -υπό ασφυκτική πίεση- οικονομία του νησιού. Ηδη στη Βενεζουέλα βρίσκονται 30.000 επαγγελματίες υγείας (περισσότερο από το ήμισυ όλων όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα) και στη Βραζιλία 4.500. Πεντακόσιοι πήγαν στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό Εμπολα. Το πρόγραμμα εξαγωγής 50.000 γιατρών σε 66 χώρες ετησίως αναμένεται να αποδώσει στην οικονομία 8,2 δισ. δολάρια. Χαμηλοί μισθοί Παρ' όλη ωστόσο την υψηλή κατάρτιση του ιατρικού προσωπικού, ο μισθός δεν ξεπερνάει τα 30 δολάρια τον μήνα για τους γιατρούς, ενώ ένας οδοντίατρος συχνά δεν ξεπερνάει τα 12 δολάρια τον μήνα. Ενας οδηγός ταξί μπορεί να βγάζει περισσότερα χρήματα απ' έναν γιατρό, ενώ η σύνταξη κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 δολαρίων τον μήνα. Γενικά, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν ξεπερνάνε τα 30 δολάρια, ενώ οι πιο καλοπληρωμένοι είναι οι αστυνομικοί που παίρνουν ως και 150 δολάρια τον μήνα.
Ολοι όμως οι κάτοικοι είναι εφοδιασμένοι με οικογενειακά βιβλιάρια διατροφής -libreta- με τα οποία παίρνουν δωρεάν ρύζι, φασόλια, λάδι, αλάτι, ζάχαρη και ψωμί. Δικαιούνται επίσης ένα κομμάτι σαπούνι, 1 οδοντόβουρτσα και ένα σωληνάριο οδοντόκρεμα. Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες είναι δωρεάν και υποχρεωτική μέχρι τα 16. Περισσότερο από 97% του πληθυσμού ξέρει να διαβάζει και να γράφει. Εξάλλου, η Κούβα είναι το μόνο έθνος παγκοσμίως που διαθέτει το 13% του εθνικού προϋπολογισμού του στην εκπαίδευση. Τα ενοίκια των σπιτιών είναι πολύ χαμηλά, δεν ξεπερνούν ποτέ το 10% του εισοδήματος του ενοίκου. Από το 2011, οι Κουβανοί μπορούν όχι απλώς να ανταλλάσσουν ή να κληροδοτούν τις κατοικίες τους, αλλά και να τις πωλούν, αποκτώντας ξανά μέρος της ιδιοκτησίας τους ύστερα από μισό αιώνα. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι μία από τις πολλές που έχουν προκύψει τα τρία τελευταία χρόνια υπό τον Ραούλ Κάστρο. Η Εθνοσυνέλευση νομιμοποίησε και την αγορά και πώληση αυτοκινήτων, χορήγησε άδειες σε μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και μη επαγγελματίες ανεξάρτητους εργολάβους, και κατήργησε τις άδειες εξόδου που περιόριζαν τα ταξίδια και τη μετανάστευση των Κουβανών από το 1961. Επίσης, η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους για τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κούβα και επέτρεψε τη μίσθωση κρατικής γης σε ιδιώτες αγρότες. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του ανοίγματος της οικονομίας έχουν ήδη φανεί στα όμορφα κτίρια της Αβάνας που ανακαινίζονται, στα μικρά καφέ που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, στα σπα για κατοικίδια, και στους 300.000 και πλέον εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που περιλαμβάνει ακόμα και γραφεία διοργάνωσης εκδηλώσεων. Περισσοτεροι 500.000 δημοσιοι υπαλληλοι απολυθηκανε από τα γραφεια τους, και αναγκαστηκανε να κανουνε πιο παραγωγικες δουλειες. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να είναι κανείς... ιδιώτης στην Κούβα, αφού υπάρχει τεράστια έλλειψη αγαθών - ελέω εμπάργκο. Ενας εστιάτορας, για παράδειγμα, είναι υποχρεωμένος να αγοράζει σχεδόν τα πάντα στη μαύρη αγορά, ακόμα και τις πατάτες. Από την ελεύθερη αγορά εξαιρούνται μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κι αρχιτέκτονες, με το σκεπτικό ότι εφόσον έχουν σπουδάσει δωρεάν, οι γνώσεις και δεξιότητές τους πρέπει να ωφελούν το κράτος. Πολλοί λοιπόν αναγκάζονται να οδηγούν πειρατικά ταξί, να δουλεύουν ως γκαρσόνια, ή να μετατρέπονται σε αυτοδίδακτοι ξεναγοί για λίγα δολάρια. Το αμερικάνικο όνειρο Es dificil -είναι δύσκολα- συνηθίζουν να λένε οι Κουβανοί για τη ζωή τους όμως οι πολλοί δεν ονειρεύονται το Μαϊάμι και το αμερικάνικο όνειρο. Είναι οπλισμενοι, ετοιμοι να αντισταθουν σε αμερικανικη εισβολη, πιστοι στις ιδεες του Τσε Γκεβαρα και του Φιντελ Καστρο. Ελαχιστοι, γινονται πρακτορες και κατασκοποι των ΗΠΑ, όπως η 38χρονη μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες, που εχει λαβει τον εξοπλισμο της και χιλιαδες δολαρια από τους γιανκιδες για να κανει προπαγανδα, σε ένα καθεστως που δεν την ενοχλει, παροτι οι δυτικοι αποικιοκρατες λενε ότι δεν υπαρχει ελευθερια, και που έχει λάβει πολυάριθμα αμερικανοευρωπαικη αποικιοκρατικα βραβεία για τα χρονικά της καθημερινής ζωής στην Κούβα που αναρτά στο μπλογκ της το «Generacion Y». Σε αυτό προπαγανδιζει ότι αισθάνονται εγκλωβισμένοι: «Η θάλασσα που μας περιβάλλει δεν είναι θάλασσα ελευθερίας, αλλά κάτεργο», δήλωσε πρόσφατα η Σάντσες που έχει δεχτεί πολλές απειλές από τον κοσμο και τον κουβανικο λαο, εξαιτίας όσων αναρτά στο μπλογκ της. Η Σαντσες και οι αλλοι δεκα πληρωμενοι πρακτορες των γιανκιδων, που κανουν και πορειες στην Αβανα, εισπρατοντας τα γιουχα του κοσμου. Την ίδια όμως στιγμή, που λεει αυτά η Σαντσες, μέσα από τα στενά, κακοφωτισμένα και κακοδιατηρημένα δρομάκια, αναδύεται ένας λαός χαμογελαστός και φιλόξενος. Σοκάκια γεμάτα παιδιά που παίζουν ανέμελα, που δεν κινδυνεύουν να μπουν σε συμμορίες για να επιζήσουν. Σοκάκια και πλατείες όπου στήνονται καθημερινά σχεδόν αυτοσχέδια πάρτι με μουσική και χορό και παιχνίδια μπέιζμπολ, το αγαπημένο άθλημα των Κουβανών προσθέτουν το δικό τους χρώμα σ' ένα νησί για το οποίο, όπως συνηθίζουν να λένε οι κάτοικοί του, χρειάζεται κανείς για να το δει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, για να το γνωρίσει δύο μήνες και για να το καταλάβει μια ζωή.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΚΟΥΒΑ ΠΡΙΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!
Μια νέα σελίδα φαίνεται ότι ανοίγει στην ιστορία της Κούβας μετά τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ. Κάτι αλλάζει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής! Πριν αλλάξει για πάντα πρόσωπο το νησί του Τσε, σε καλεί σε ένα ταξίδι στην απαράμιλλη γοητείας μέσα από 14 δυνατές εικόνες! Αν το ταξίδι στην Κούβα είναι στα άμεσα σχέδια σου, τότε προλαβαίνεις ακόμα να πάρεις μια γεύση από τη χώρα που ζει (για λίγο ακόμα) στους δικούς της ρυθμούς! Περιπλάνηση στην παλιά Αβάνα Η Κουβανική πρωτεύουσα έχει πολλά να δεις και να κάνεις, αλλά η παλιά Αβάνα, που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco κλέβει τις εντυπώσεις. Εδώ σίγουρα θα αφιερώσεις πολύ χρόνο για να περιπλανηθείς σε όλες τις γνωστές αλλά και κρυφές γωνιές της! Στο λιμάνι της Αβάνας Η μεγάλη προκυμαία, Malecon, κατασκευάστηκε για να προστατεύει την πόλη από τη θάλασσα. Από εδώ μπορείς αν δεις το Castillo de los Reyes Magos Tres del Morro, του 17ου αιώνα, ενώ το γειτονικό κάστρο, Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, του 18ου αιώνα, είναι το μεγαλύτερο φρούριο της Λατινικής Αμερικής. Μοχίτο, όπως μόνο οι Κουβανοί ξέρουν να πίνουν Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, ο Πάμπλο Νερούδα και ο Έρνεστ Χέμινγουει ήταν ανάμεσα στους διάσημους πελάτες του Bodeguita del Medio, που είναι ένα από τα πιο διάσημα Bar. Επισκέψου την ετοιμόρροπη αποικιακή πόλη του Τρινιντάντ Παλιά σπίτια γεμάτα με τις καλύτερες πορσελάνες και κρύσταλλα, που αγοράστηκαν από τα τεράστια κέρδη που έφερναν η ζάχαρη και οι σκλάβοι, με τοιχογραφίες και περίτεχνες προσόψεις που καταρρέουν στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, είναι όσα θα δεις στην πόλη που ανήκει στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Βόλτα στο Varadero Το Varadero είναι το πιο σημαντικό θέρετρο της Κούβας, με την καλύτερη πρόσβαση και τις καλύτερες παραλίες, με μαλακή λευκή άμμο και ρηχά, πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σοκ στις ΗΠΑ: Σκοτώνουν αστυνομικούς τον έναν μετά τον άλλο – Και τρίτος αστυνομικός νεκρός από πυρά αυτή τη φορά στη Φλόριντα
- Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ αστυνομικό στη Φλόριντα - Ο δράστης κρατείται από τις αρχές που αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες - Χθες δύο αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από μαυρο άνδρα, που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, στη Νέα Υόρκη. Αφησε σημειωμα που ελεγε, ότι για κάθε μαυρο που σκοτωνεται εσεις οι ρατσιστες αστυνομικοι, θα σκοτωνουμε δυο από εσας. - Προβληματισμός και ανησυχία για πυροδότηση του ήδη τεταμένου κλίματος εναντίον των ενστόλωνΤο ένα σοκ διαδέχεται το άλλο στις ΗΠΑ, που δοκιμάζονται τους τελευταίους μήνες από το σφοδρό κύμα αντιδράσεων της κοινής γνώμης για τον τρόπο που η Δικαιοσύνη έχει αντιμετωπίσει υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά των αστυνομικών έναντι πολιτών, και δη μαύρων.
Μετά το χθεσινό περιστατικό, που συγκλονίζει τη Νέα Υόρκη, όταν μαυρος ένοπλος εκτελεσε δύο αστυνομικούς στο Μπρούκλιν και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, οι ρατσιστες των ΗΠΑ θρηνούν και τρίτο αστυνομικό. Στη Φλόριντα, ένας δράστης πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικό, όταν ο τελευταίος κλήθηκε στην περιοχή από κατοίκους, καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες κάποιος άγνωστος χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών και παρενοχλούσε τους περίοικους. Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), λίγες μόλις ώρες μετά την δολοφονία των δύο αστυνομικών στο Μπρούκλιν. Μέχρι στιγμής πάντως, οι αρχές δεν έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες και οι πρωτες πληροφοριες λενε ότι δεν συνδέετε η δολοφονία του αστυνομικού στη Φλόριντα με την εκελεση των δύο ένστολων στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται πως ο δράστης της επίθεσης στο Μπρούκλιν φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να είχε κάνει μια καταχώριση σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στην οποία έγραφε ότι ήθελε να να εκδικηθεί το θάνατο ενός άοπλου μαύρου, του Έρικ Γκάρνερ, από αστυνομικό. Αν οι φόνοι αποδειχθεί πως είχαν κίνητρο το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ, μπορεί να πυροδοτήσουν νέα ένταση, στο ήδη τεταμένο γύρω τις φυλετικές σχέσεις κλίμα που ταλανίζει τις ΗΠΑ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!
Βυθίζουν στην απελπισία 265.000 δικαιούχους. Τι προβλέπει ο Νόμος Λοβέρδου και πως συνδέεται ο βαθμός αναπηρίας με τις παροχές.
Στη μέγγενη του μνημονιακού νόμου 3863 μπαίνουν από το 2015 όλες οι συντάξεις, ακόμη και οι αναπηρικές! Ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας, οι συντάξεις θα μειώνονται κάτω από την οροφή των 500 - 600 ευρώ που είναι σήμερα, βυθίζοντας σε πραγματική απελπισία τους 265.000 δικαιούχους αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος. Τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων προβλέπει ο Νόμος Λοβέρδου (2010) και όπως σημειώσαμε η βασική σύνταξη θα μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Σήμερα, η μέση σύνταξη προ φόρων και κρατήσεων περίθαλψης, ανέρχεται μόλις στα 545 ευρώ για τις γυναίκες και στα 677 ευρώ για τους άνδρες. Ακόμα χειρότερη όμως προδιαγράφεται η κατάσταση για τους ασφαλισμένους με αναπηρική σύνταξη που δεν έχουν συμπληρώσει 15ετία καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν οι δικαιούχοι αναπηρικής με λίγα χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνουν το ποσοστό που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης ή θα μένουν στη βασική σύνταξη. Υπενθυμίζουμε πως η εφαρμογή του Νόμου Λοβέρδου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της τριχοτόμησης της κατώτατης σύνταξης όπως απαιτεί η τρόικα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό η κατώτατη σύνταξη θα αντιστοιχεί σε προνοιακό επίδομα το οποίο θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ (μέχρι 15 χρόνια) θα φθάνει τα 330 ευρώ στην ενδιάμεση κατηγορία και θα έχει "ταβάνι" τα σημερινά 480 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς.
Σε απόγνωση και οι ανασφάλιστοι Ωστόσο οι μειώσεις ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν σταματάνε εδώ, καθώς από το "μαχαίρι" στις αποδοχές δεν θα γλυτώσουν οι περίπου 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που σήμερα παίρνουν μηνιαία σύνταξη - επίδομα 360 ευρώ! Σύμφωνα με τον νέο νόμο το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ ή στην περίπτωση εγγάμων το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ, να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν τουλάχιστον 20ετή παραμονή στην Ελλάδα. Από την 1.1.2015 οι συντάξεις που θα καταβάλλουν τα ταμεία, βάσει του νέου διπλού τρόπου υπολογισμού, θα είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που θα λάμβανε ο δικαιούχος εάν συνταξιοδοτούνταν μόνο με τους όρους που ισχύουν σήμερα. Όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης: Tο πρώτο θα υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 σύμφωνα τις καταστατικές διατάξεις των Tαμείων και το αναλογικό τμήμα- για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011, με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς και αναλογία της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Να ανοιξουν αμεσως τα κινητα και τα e-mail. Οποιος ισχυριζεται ότι το απαγορευει ο νομος, κατι θελει να κρυψει… Ποιος ειδοποιησε τον μεσαζοντα? Και δεν πηγε στο ραντεβου με τον Χαικαλη, οπου θα τον επιαναν στα πρασα?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ηδη η Δκαιοσυνη καλεσε τον Σουκουρα να καταθεσει ως υποπτος για την υποθεση χρηματισμου της Ξουλιδου, τα ντοκουμεντα της οποιας (διαλογου facebook), παριστανουν ολοι οι κατοχικοι ότι είναι ξεχασμενα, λες και ο λαος εχει αμνησια.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πάνος Καμμένος : «Μετά την αποτυχία προσέλκυσης βουλευτών, με προσκλήσεις, απειλές και απόπειρες χρηματισμού, ο κ. Σαμαράς βγάζει στο σφυρί υπουργικούς θώκους...
Πάνος Καμμένος: «Μετά την αποτυχία προσέλκυσης βουλευτών, με προσκλήσεις, απειλές και απόπειρες χρηματισμού, ο κ. Σαμαράς βγάζει στο σφυρί υπουργικούς θώκους. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αποτελεί παρελθόν για τη χώρα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πολιτική του ερημιά».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για άλλα …60 επεισόδια στη ΝΕΡΙΤ, ο πολιτευτής της ΝΔ, Ρ. Χαραλαμπίδης... στο αδελφάτο του Αντωνάκη * Πλήρωνε μαλάκα Έλληνα τον πλουτισμό των γερμανοτσόγλανων!
Ανανέωσε η ΝΕΡΙΤ τη σύμβαση για τηλεπαιχνίδι «Κάθε τόπος και ιστορία» το οποίο που παρουσιάζει ο ηθοποιός-σκηνοθέτης και πολιτευτής της ΝΔ, Ρένος Χαραλαμπίδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η “Real News”. Το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ ανανέωσε την συγκεκριμένη εξωτερική παραγωγή για άλλα 60 επεισόδια, με συνολικό κόστος 318.830 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η... εφημερίδα στο ρεπορτάζ της υπενθυμίζει πως ο Ρ. Χαραμπίδης στο πρόσφατο παρελθόν δηλώσε ότι «επικροτεί απόλυτα το κλείσιμο της ΕΡΤ» και ότι «το μαύρο το έριξαν οι καταληψίες».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οικονόμου: Με ικανοποιεί πλήρως το διάγγελμα Σαμαρά - Θα ψηφίσω Σταύρο Δήμα #einai_polla_ta_lefta
«Με ικανοποιεί πλήρως το διάγγελμα Σαμαρά, θα ψηφίσω Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία» (Αμέσως 3.000.000 μετρητά.)... * Eίδε κι όραμα με τον αγαπητό μακαρίτη Μεσογαίας...
«Με ικανοποιεί πλήρως το διάγγελμα Σαμαρά, θα ψηφίσω Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία» (Αμέσως 3.000.000 μετρητά.) «Θα αναλάβω πρωτοβουλία, προκειμένου και οι 8, αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές να κινηθούμε προς την... ίδια κατεύθυνση», (Ακόμα 8.000.000 μετρητά)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ξέπλυμα στο Στοίχημα, 9.627 κερδισμένα δελτία από το ίδιο άτομο!
ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ
Πραγματικό... περιβόλι είναι τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και αφορούν στις βεβαιώσεις κερδών που εξέδωσε ο ΟΠΑΠ από το 2010 μέχρι και το 2012. Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις που... βγάζουν μάτι, αλλά εκείνη που εξοργίζει αφορά βεβαίωση κέρδους του 2010, σε ένα πρόσωπο, με 9.627 κερδισμένα δελτία! Τι σημαίνει αυτό; Πως κάθε ημέρα του 2010 (365 μέρες το χρόνο, δηλαδή) ο συγκεκριμένος τύπος που πήρε τη βεβαίωση έπαιζε 26 δελτία στοιχήματος και κέρδιζε και στα 26! Κι αν νομίζετε πως αυτή η περίπτωση είναι μοναδική, κάνετε μέγα λάθος! Την ίδια χρονιά υπάρχει και δεύτερος σούπερ τυχερός με9.369 κερδισμένα δελτία... Συνολικά το 2010 εκδόθηκαν 39 βεβαιώσεις κερδών με πάνω από 1000 δελτία η κάθε μια, το 2011 οι βεβαιώσεις με πάνω από 1000 δελτία ήταν 33, ενώ ο αριθμός έπεσε το 2012, όταν μόλις 19 από τις βεβαιώσεις που δόθηκαν αφορούσαν πάνω από 1000 κερδισμένα δελτία. Και κάπου εδώ σταματάει η... πλάκα κι αρχίζουν τα σοβαρά: Τα στοιχεία της ΕΕΕΠ προωθήθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στο ΣΔΟΕ και είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε πότε (και αν) θα γίνει έρευνα και τι θα αποδειχτεί... Γιατί, αν δεν κάνουμε λάθος, στις ίδιες αρχές είχαν προωθηθεί και τα στοιχεία του 2013, αλλά μέχρι τώρα... ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.
Με ονόματα και διευθύνσεις Το ωραίο είναι πως η νέα διοίκηση της ΟΠΑΠ επιδιώκει να ξεκαθαρίσει πλήρως το συγκεκριμένο θέμα και γι΄ αυτό στο υλικό που έστειλε στην ΕΕΕΠ, υπάρχουν: -Τα πλήρη στοιχεία όσων έχουν ζητήσει βεβαιώσεις κερδών, με αναγραφή του ποσού κάθε βεβαίωσης (ποσό που παίχτηκε και ποσό που κερδήθηκε) και την ημερομηνία έκδοσής της. -Τα κερδισμένα δελτία που περιλήφθηκαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό του. -Τον χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο (με πλήρη στοιχεία του συμβεβλημένου πράκτορα), όπου παίχτηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό του. Συνεπώς τόσο το ΣΔΟΕ, όσο και η αρχή καταπολέμησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ στη διάθεσή τους. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο... Αντε να δούμε τι μπάλα θα παίξουν

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Dear friend,
“Whilst we celebrate the return of all of the Miami Five to Cuba, and the changes foreshadowed in President Obama’s speech are to be welcomed, we have to emphasise that the blockade has not ended.”
A statement from the Cuba Solidarity Campaign:
CSC welcomes the return of Ramón Labañino, Antonio Guerrero and Gerardo Hernández to Cuba to join Fernando González and René González.
We celebrate along with their families, the people of Cuba, and the international “Jury of Millions” who have fought successfully for the release of these unjustly imprisoned men. CSC is proud to have played a role in publicising the case and winning widespread support here in Britain for the campaign for freedom and justice.
We want to thank all those who gave their support and worked tirelessly for this victory, including our members and affiliates, the international coalition Voices for the Five, and the Trade Union movement whose contribution to this struggle has been exemplary.
Unjustly imprisoned for acting to prevent terrorist attacks launched from Florida against the people of Cuba, the Five were given draconian sentences by the US courts and were locked up for 16 years, with Gerardo facing a double life sentence and the prospect of dying inside prison.
On Wednesday 17 December President Obama said that, “Today America chooses to cut lose the shackles of the past” and that a “new chapter” was being opened that would see changes in US-Cuba relations. “We will end an outdated approach that for decades has failed to advance our interests.”
Whilst this will lead to the establishment of diplomatic relations, a general increase in visitors, increased remittance limits and a variety of exchanges it does NOT mean the end of the blockade.
Some US politicians have already declared their opposition to Obama’s modest amendments. Some are threatening to block the appointment of an Ambassador to Cuba. The Office for Foreign Assets Control (OFAC) will still be empowered to fine third country companies that trade with Cuba. And the pillars of the blockade – the Helms-Burton Law and the Torricelli Act can only be repealed by Congress, where Obama has no majority.

Ανώνυμος είπε...



A White House press statement issued on the same day revealed some of the thinking behind the shift in US policies. Fundamentally the statement conceded that the blockade had failed to bring about any of the US desired changes inside Cuba. On the contrary this “Long standing US policy towards Cuba has isolated the United States from regional and international partners.”
It makes clear that the policy changes are ones of tactics rather than goals – the objective remains the same, to turn Cuba into an economic satellite of United States’ big business and a pawn of Washington.
Indeed it is clear from the press statement that the intention of some of the changes is precisely to seek the erosion of the social gains that have been made in Cuba looking to restore the means of exploitation that existed under Fulgencio Batista, the dictator overthrown by the Cuban Revolution of 1959.
At the core of the question of the Cuba-United States relationship must be mutual respect for the sovereignty of the other. As President Raul Castro said on Wednesday, “we must learn the art of coexisting with our differences in a civilised manner.”
The Cuba Solidarity Campaign commits to redoubling our efforts to ensure that the British Government moves forward to develop strong diplomatic, trade, scientific and cultural relations between our two countries based on mutual respect and understanding.
We urge anyone who is not already a member, to help us fight to end the blockade once and for all, by joining the Cuba Solidarity Campaign today.
We celebrate the return of all the Five heroes to their families. We remain vigilant and continue to demand; “Hands off Cuba, End the blockade Now!”

Please help end the blockade by joining the Cuba Solidarity Campaign here today.

Ανώνυμος είπε...



Αγαπητέ φίλε,
"Ενώ γιορτάζουμε την επιστροφή του συνόλου των Μαϊάμι Πέντε στην Κούβα, καθώς και οι αλλαγές που προανήγγειλθηκαν στην ομιλία του προέδρου Ομπάμα είναι ευπρόσδεκτες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο αποκλεισμός δεν έχει τελειώσει."
Μια δήλωση από την εκστρατεία Κούβα Αλληλεγγύης:
CSC χαιρετίζει την επιστροφή των Ramón Labañino, Αντόνιο Γκερέρο και Gerardo Hernández στην Κούβα για να ενταχθούν με Fernando González και René González.
Γιορτάζουμε μαζί με τις οικογένειές τους, τους ανθρώπους της Κούβας, καθώς και τη διεθνή οργανωση «Δικαστηριο των Εκατομμυριων" που έχουν αγωνιστεί με επιτυχία για την απελευθέρωση αυτών των άδικα φυλακισμένων ανδρων. CSC είναι περήφανη που έχει παίξει κάποιο ρόλο στην προβολή της υπόθεσης και εχει κερδίσει ευρεία υποστήριξη εδώ στη Βρετανία για την εκστρατεία για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που έδωσαν την υποστήριξή τους και εργάστηκαν ακούραστα για αυτή τη νίκη, συμπεριλαμβανομένων των μελών μας και των συμπαθουντων, των διεθνών Φωνων του συνασπισμό για τους Πέντε, και του Συνδικαλιστικού Κινήματος, του οποίου η συμβολή σε αυτό τον αγώνα ήταν υποδειγματική.
Άδικα φυλακισμένοι επειδη ειχαν ενεργήσει για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ειχαν ξεκινησει από τη Φλόριντα σε βάρος του λαού της Κούβας, στους Πέντε δόθηκαν δρακόντειες ποινές από τα δικαστήρια των ΗΠΑ και ήταν κλεισμένοι για 16 χρόνια, με τον Gerardo αντιμετωπίζει μια διπλή ποινή ισόβιας κάθειρξης και την προοπτική του θανάτου μέσα στις φυλακές.
Την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι, «Σήμερα η Αμερική επιλέγει να κόψει τα δεσμά του παρελθόντος» και ότι «ένα νέο κεφάλαιο» ήταν το άνοιγμα που θα δείτε με τις αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας. «Εμείς θα τελειώσουμε μια παρωχημένη προσέγγιση που για δεκαετίες έχει αποτύχει να προωθήσει τα συμφέροντά μας».
Αν και αυτό θα οδηγήσει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, μια γενική αύξηση των επισκεπτών, αυξημένα όρια των εμβασμάτων και μια ποικιλία των ανταλλαγών δεν σημαίνει το τέλος του αποκλεισμού.
Ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στις μέτριες τροποποιήσεις του Ομπάμα. Κάποιοι απειλούν να μπλοκάρουν τον διορισμό του Πρέσβη στην Κούβα. Το Γραφείο Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) θα εξακολουθεί να έχει την εξουσία για να επιβάλουν πρόστιμα στις εταιρείες τρίτων χωρών που συναλλάσσονται με την Κούβα. Και οι πυλώνες του αποκλεισμού - η Χελμς-Μπάρτον και ο νόμος Τοριτσέλι μπορεί να καταργηθεί μόνο από το Κογκρέσο, όπου ο Ομπάμα δεν έχει πλειοψηφία.

Ανώνυμος είπε...

Ένα δελτίο Τύπου του Λευκου Οίκου που εκδόθηκε την ίδια ημέρα αποκάλυψε μερικές από τις σκέψεις πίσω από τη στροφή στις πολιτικές των ΗΠΑ. Ουσιαστικάστη δήλωση παραδέχθηκε ότι ο αποκλεισμός είχε αποτύχει να επιφέρει οποιαδήποτε για τις ΗΠΑ επιθυμητές αλλαγές στο εσωτερικό της Κούβας. Αντίθετα αυτή η «πάγια πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα έχει απομονώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους."
Καθιστά σαφές ότι οι αλλαγές πολιτικής είναι σε αυτές της τακτικής και στους στόχους - ο στόχος παραμένει ο ίδιος, για να μετατρέψει την Κούβα σε μια χωρα οικονομική δορυφόρο των μεγάλων επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών »και ένα πιόνι της Ουάσιγκτον.
Πράγματι, είναι σαφές από το δελτίο Τύπου ότι η πρόθεση του είναι κάποιες από τις αλλαγές και είναι ακριβώς να ζητήσει τη διάβρωση των κοινωνικών κατακτήσεων που έχουν γίνει στην Κούβα και ψάχνουν να αποκαταστήσουν τα μέσα εκμετάλλευσης που υπήρχαν με τον Φουλχένσιο Μπατίστα, τον δικτάτορας που ανατράπηκε από το κουβανική Επανάσταση του 1959.
Στον πυρήνα του ζητήματος της σχέσης της Κούβας με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για την κυριαρχία του άλλου. Όπως είπε ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, την Τετάρτη, «πρέπει να μάθουν την τέχνη της συνύπαρξης με τις διαφορές μας με ένα πολιτισμένο τρόπο."
Η Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Κούβα δεσμεύεται να εντείνει τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση κινείται προς τα εμπρός για να αναπτύξει ισχυρές διπλωματικές, εμπορικές, επιστημονικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας που να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση.
Καλούμε όσους δεν είναι ήδη μέλοι, να μας βοηθήσουν να παλέψουμε για να σταματήσει ο αποκλεισμός τωρα και για παντα, με την ένταξή τους στην εκστρατεία Κούβα Αλληλεγγύης σήμερα.
Γιορτάζουμε την επιστροφή όλων των Πέντε ήρωων στις οικογένειές τους. Παραμένουμε σε εγρήγορση για να συνεχίσουμε να απαιτούμε! "Κάτω τα χέρια από την Κούβα, να σταματήσει ο αποκλεισμός Τώρα!"

Παρακαλώ βοηθήστε να σταματήσει ο αποκλεισμός με τη συμμετοχή στην Eκστρατεία Κούβα Αλληλεγγύης εδώ σήμερα.