Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Παρασκευη 5 Δεκεμβριου 2014


Τι είχες Φορτσάκη, τι είχα πάντα - Λουκέτο ξανά στη Νομική
Εν'όψει των κινητοποιήσεων του Σαββάτου
Συνεχίζει την πρακτική των Lock - out, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης ο οποίος ύστερα από το αυθαίρετο κλείσιμο της Νομικής τις ημέρες του Πολυτεχνείου, την έκλεισε πάλι "προληπτικά" εν'όψει των κινητοποιήσεων του Σαββάτου για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Το λουκέτο στο κτίριο της Νομικής έχει προκαλέσει την αντίδραση των φοιτητών.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προληπτικό λοκ-άουτ στη Νομική προς αποφυγή κινητοποιήσεων / Καταλήψεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Νέα κίνηση αυταρχισμού απο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Φορτσάκη.
Σε λοκ-άουτ στη Νομική Σχολή της Αθήνας προχώρησαν χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση οι πρυτανικές αρχές προκειμένου να αποτρέψουν κινητοποιήσεις στο χώρο του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές από το πρωί της Παρασκευής βρήκαν τις πόρτες της σχολής κλειστές χωρίς προειδοποίηση. Ενώ ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας για 26η ημέρα και η ζωή του έχει τεθεί άμεσα σε κίνδυνο, η αλληλεγγύη δυναμώνει σε όλη την Ελλάδα. Κινητοποιήσεις, πορείες και καταλήψεις κτιρίων γίνονται σε πανελλαδική κλίμακα. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου και νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός.Παρακάτω παρουσιάζουμε όλες τις κινητοποιήσεις και ανανεώνουμε συνεχώς. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. με έκτακτη ανακοίνωση της την Πέμπτη, απαγορεύει κάθε πορεία και συνάθροιση από 06:00 ώρα της Παρασκευής 05/12 μέχρι και την 15:00 ώρα του Σαββάτου 06/12.
Κινητοποιήσεις στο "Γ.Γεννηματά" - Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 12 το μεσημέρι καλούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Γεώργιος Γεννηματάς». - Συγκέντρωση στο νοσοκομείο είναι προγραμματισμένη και για τις 5 το απόγευμα - Υπό κατάληψη βρίσκεται το Πολυτεχνείο στην Πατησίων - Υπό κατάληψη παραμένει το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων από αλληλέγγυους στον Ν. Ρωμανό
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ * Υπό κατάληψη το δημαρχείο Ρεθύμνου * Υπο κατάληψη το δημαρχείο Βύρωνα * Υπο κατάληψη το δημαρχείο Ηρακλείου στην Κρήτη * Υπο κατάληψη το δημαρχείο Αγίας Παρασκευής
Υπό κατάληψη τα 2 ΕΠΑΛ Αιγάλεω
Θεσσαλονίκη: - Yπό κατάληψη το Ολύμπιον, - Νέα συνέλευση θα γίνει στις 2 το μεσημέρι. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Ν. Ρωμανό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης:
Πάτρα: Υπό κατάληψη βρίσκεται το Παράρτημα στην Πάτρα το οποίο που λειτουργεί ως « κέντρο αγώνα, αντιπληροφόρησης, οργάνωσης και δράσης» Υπό κατάληψη τελούν 13 σχολεία της Πάτρας για το Ν. Ρωμανό 12.00 Συγκέντρωση στο Παράρτημα με μικροφωνική αντιπληροφόρησης 18.00 Ποδηλατομηχανοκίνητη πορεία 20:30 Συνέλευση αλληλεγγύης μετά την πορεία
Χανιά: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Ν. Ρωμανό Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Ν. Ρωμανό, την Παρασκευή 5/12/2014 στην πλατεία αγοράς στις 18.30, στα Χανιά.
Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/12/blog-post_431.html#ixzz3L1O5G3qt
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Morrissey και το «νόημα που έχει κάτι από τις φωτιές»
(στην καταπληκτική φωτογραφία νεαρή οπαδός των Smiths από τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Αγγλία αποδεικνύει ότι το συγκρότημα παραμένει επίκαιρο σήμερα. Η κίνηση του κιθαρίστα Τζόνι Μαρ να απαγορεύσει στον Πρωθυπουργό Τζέιμς Κάμερον να αποκαλεί τον εαυτό του θαυμαστή του συγκροτήματος εκτιμήθηκε δεόντως). Δείτε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Στην Αθήνα σχεδιάζω να εκτοξευτώ φλεγόμενος από την κάννη ενός κανονιού! Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα σταθώ στη σκηνή και θα τραγουδήσω. Χωρίς εξωτικές χορεύτριες και περιστρεφόμενα σκηνικά. Μια απλή ανθρώπινη φωνή, που στις μέρες μας είναι κάτι… ασυνήθιστο. Το ελληνικό κοινό θα μπορέσει σήμερα Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 (πλην απροόπτου) να απολαύσει τον βρετανό καλλιτέχνη στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do στο παλαιό Φάληρο. Ο καλλιτέχνης πριν λίγο καιρό αποκάλυψε ότι είναι σοβαρά άρρωστος, έχει υποβληθεί ήδη σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά για την ώρα αισθάνεται καλά: «Αν είναι να πεθάνω, θα πεθάνω. Και αν δεν είναι να γίνει, δεν θα γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι γιατροί του συνέστησαν να παρατήσει τελείως τη μουσική και τις ζωντανές εμφανίσεις, αλλά αυτός συνεχίζει. Γιατι όμως; Απλό: Επειδή η μουσική είναι ο μοναδικός λόγος της ύπαρξής μου. Είναι το μόνο πράγμα που με κρατάει ζωντανό. Δεν έχω απολύτως κανέναν άλλο λόγο για να ζω.
Χαρακτηρίζει το ελληκό κοινό ως το πιο πιστό απ’όλα: «Το κοινό ήταν απίστευτο, µου έδινε την αίσθηση ότι θα άντεχε να µε ακούει για άπειρες ώρες, όσο µπορούσα να αντέξω. Υπήρχε κόσµος κρεµασµένος στα κάγκελα και πολλοί ακόµη που κάλυπταν τα βραχάκια. Το ελληνικό κοινό σού δίνει την αίσθηση ότι είναι το πιο πιστό απ” όλα. Μείναµε όλοι µε το στόµα ανοιχτό. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ µου κάτι τέτοιο.» Με αφορμή την τελευταία συνέντευξη του βρετανού καλλιτέχνη στην Ελλάδα, δημοσιεύω το αφιέρωμα που είχα κάνει στον Morrissey στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία πριν από πολλά χρόνια με αφορμή την πρώτη συναυλία του στην Ελλάδα στο Ρόδον (το εισιτήριο τότε έκανε 10.000 δρχ σε ένα χώρο που με 1.200 άτομα γεμίζει ασφυκτικά, πάλι φθηνότερο από τα 37 ευρώ που κοστίζει η σημερινή συναυλία): του Δημήτρη Τζιαντζή (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 20.10.1999)
Πάνω από εκατό βιβλία έχουν εκδοθεί σχετικά με τη ζωή και του έργο του άγγλου ποιητή και τραγουδιστή Steven Patrick Morrissey ή απλά Moz. Ήταν ο αρχηγός, το πρόσωπο και η ψυχή των Smiths μέχρι τη διάλυση τους και αργότερα ακολούθησε μια επεισοδιακή σόλο καριέρα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι Smiths χαιρετίστηκαν ως το «πρώτο αληθινό αγγλικό συγκρότημα» από τα ΜΜΕ. Κατά γενικά παραδοχή σήμερα αναγνωρίζονται ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών και άσκησαν βαθιά επίδραση όχι μόνο στη μεταγενέστερη μουσική σκηνή αλλά και στη σύγχρονη τέχνη, σαν ευρύτερο φιλοσοφικό και ιδεολογικό ρεύμα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, που ήταν μια εποχή κρίσης για την κουλτούρα στο σύνολό της, από τα οικονομικά της θεμέλια ως το ιδεολογικό της ρετιρέ, οι Smiths εναντιώθηκαν στο πνεύμα της σύγχρονης αποξένωσης πολύ πιο αυθεντικά από άλλα συγκροτήματα, όπως π.χ οι U2, που γνώρισαν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο ίδιος ο αινιγματικός Morrissey αποτέλεσε για τους φανατικούς οπαδούς του την εξαίρεση που ανατρέπει τον κανόνα. Σε μια βιομηχανία όπου ο ηδονισμός αναγορεύεται σε μοναδικό σκοπό της ζωής, επέλεξε (ή καλύτερα πρόβαλε) την αποχή από το σεξ σαν κάτι το απόλυτα φυσικό γι’αυτόν, μια απόφαση που εξόργισε και αμφισβητήθηκε από πολλούς, αλλά χωρίς για μεγάλο διάστημα να βρεθεί κάποιος να τον διαψεύσει και να πείσει ότι πρόκειται περί διαφημιστικού τεχνάσματος. Οι στίχοι του, όπως συμβαίνουν με κάθε αυθεντικό έργο τέχνης, εκφράζουν μια διαμαρτυρία απέναντι στην κυρίαρχη πραγματικότητα. «Κάψτε την ντίσκο, κρεμάστε τον DJ, γιατί τα τραγούδια που παίζει ασταμάτητα δεν λένε τίποτα για τη ζωή μου». Διαμαρτυρία συνειδητή ή ασυνείδητη, ενεργητική ή παθητική, αισιόδοξη ή απαισιόδοξη, ωστόσο κανείς δεν τραγούδησε με τόση αγάπη και πάθος για τη μαζική μοναξιά της νεολαίας στην εποχή της επέλασης του θατσερικού νεοφιλελευθερισμού. Αν και τα τραγούδια του είχαν στοιχεία από τον απόηχο των μεταπολεμικών γενιών, ταυτόχρονα καταδίκαζαν τα παλαιότερα ρεύματα αντίστασης και καταπιάνονται με τα ερωτήματα και τα μυστήρια της δικής του γενιάς. Ο Morrissey αποτέλεσε μια μοναχική μορφή αμφισβήτησης με τα μέτρα και τα κριτήρια της δεκαετίας του ’80 και όχι των παλαιότερων δεκαετιών. Η άγρια ποιητική ατομικότητα που διαπερνά το έργο του Morrissey η οξύνοια αλλά και η ματαιοδοξία του, καθιστούσαν το εγχείρημα του θνησιγενές την ίδια ώρα που η αξία του αναδεικνύεται διαχρονική.
Μέσα σε μια κοινωνία της παρακμής που αδυνατεί να προσφέρει τους απαραίτητους όρους ανάπτυξης στα καλλιτεχνικά ρεύματα που ανταποκρίνονται κατά κάποιον τρόπο στην εποχή τους η καριέρα του Morrissey δεν μπορούσε, αργά ή γρήγορα, να μην ακολουθήσει φθίνουσα πορεία. Μια κατηφορική πορεία που κατά καιρούς τη διέκοπταν εκλάμψεις πρωτοποριακής δημιουργικότητας αλλά και εμπορικής εκτίναξης. Στη δεκαετία του ’90 η ματιά του έγινε ακόμα πιο πεσιμιστική, απομακρυσμένη «από τη ζωή», αγγίζοντας σε πολλά ζητήματα τα όρια της γραφικότητας. Όπως δήλωσε εύστοχα ο ίδιος η μόνη θετική κριτική που περιμένει από τους δημοσιογράφους είναι η αναγγελία του θανάτου του. Η απομάκρυνση του από την κοινωνία παίρνει τη μορφή του ακραίου αναχωρητισμού. Οι συναυλίες του στην Ελλάδα τον βρίσκουν χωρίς δισκογραφική εταιρεία, χωρίς συμβόλαιο, χωρίς τον παλιό του μάνατζερ και έχοντας απολέσει ένα μέρος από τη λάμψη του παρελθόντος. (σ.σ αυτό το κείμενο γράφτηκε πριν από την πρώτη συναυλία του στο Ρόδον αλλά περιέργως ακριβώς η ίδια κατάσταση -σε πολύ πιο δραματική μορφή- περιγράφει και το σήμερα).
Ο έκπτωτος πρίγκιπας της ανεξάρτητης βρετανικής ποπ
Ο παραλληλισμός με τον Όσκαρ Ουάιλντ δεν είναι τυχαίος. O Morrissey συχνά καταφεύγει σε ειρωνικούς αφορισμούς που θυμίζουν τον μεγάλο αγγλοϊρλανδό συγγραφέα, όπως το «εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εκτός και αν τους γνωρίζω». Έχει πει επίσης ότι οι καλλιτέχνες δεν είναι αληθινοί άνθρωποι και για να επιβεβαιώσει του λόγου του το αληθές δηλώνει ότι ο ίδιος είναι «κατά 40% χάρτινος». Σαν τον Όσκαρ Ουάιλντ, πήρε το δρόμο της εξορίας στην Ισπανία και στο Λος Άνζελες δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να ζήσει πολλά χρόνια ακόμα. Πέρασε και αυτός από τη δοκιμασία μιας ατιμωτικής δίκης για οικονομικές διαφορές, όπου ο εισαγγελέας τον χαρακτήρισε «αναξιόπιστο, υποκριτή και βίαιο». Ο Morrissey, ο άνθρωπος που για ένα χρονικό διάστημα έκανε την αυτολύπηση μόδα, είναι ένας εξαιρετικά αντιφατικός δημικουργός. Επιδειξιομανής στη σκηνή και υπερβολικά συνεσταλμένος στις υπόλοιπες δημόσιες εμφανίσεις (τις οποίες συστηματικά αποφεύγει). Σήμερα αν και διατηρεί έναν σκληρό εκρηκτικό πυρήνα ορκισμένων οπαδών, τα ΜΜΕ προεξοφλούν για πολλοστή φορά ότι ο «ατιμασμένος προφήτης» βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσυρσης! Όμως όταν θα αρχίσει το πρόγραμμα του με το τραγούδι «you’re gonna need someone on your side» οι έλληνες οπαδοί του θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει ακόμα «ένα φως μέσα του που δεν θα σβήσει ποτέ». Ενώ οι περισσότεροι καλλιτέχνες που έγιναν διάσημοι με κάποιοι συγκρότημα στη σόλο καριέρα αναμασάνε «από τα έτοιμα» του παλιού του εαυτού ο Morrissey απέφευγε για πάνω από μια δεκαετία να τραγουδήσει κομμάτια εκέινης της περιόδου. Ο έκπτωτος πρίγκιπας είναι εδώ , συμβιβασμένος με το παρελθόν του, αιώνια περιπλανώμενος μαζί με τα φαντάσματα της εποχής που έρχεται
http://mao.gr/morrissey/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η πρώτη προκήρυξη της Ο.Π.Λ.Α
Από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Ιάσωνα Χανδρινού "Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1943" δημοσιεύουμε την πρώτη προκήρυξη της ΟΠΛΑ που υπολογίζεται ότι εκδόθηκε το φθινόπωρο του 1943:
«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (Ο.Π.Λ.Α) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
Οι κατακτητές και η προδοτική Κυβέρνηση του μέθυσου Ράλλη και του κύναιδου Ταβουλάρη, αφού με την πείνα, την ομηρία, το κάψιμο χωριών και περιοχών, τις δολοφονίες και τις συλλήψεις δεν μπόρεσαν να γονατίσουν τον Ελληνικό Λαό, έφεραν το δήμιο ΣΙΜΑΝΑ με ειδικούς δημίους να οργανώσουν επιστημονικώτερα δολοφονίες, εμπρησμούς, ανατινάξεις για την εξόντωση του λαού και των αγωνιστών του. Οργάνωσαν και εξόπλισαν εκτός από τις ασφάλειες ειδικά Τάγματα Ασφαλείας με σκοπό το χτύπημα του λαού που παλεύει για να ζήσει και να ελευθερωθεί. Σύμμαχοι, συνεργοί και βοηθοί των κατακτητών ενάντια στο λαό είναι οι οργανώσεις που καθοδηγούνται και πληρώνονται από το Βασιληά. Τον Γλύξμπουργκ τον υπεύθυνο υποκινητή εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Το βασιληά που με τους Παπαδόγγονες, Χρυσοχόου και άλλους αποβλέπει να διαλύσει με τη βοήθεια των Γερμανών τις πραγματικές εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, να ξανάλθει στην Ελλάδα και να καταλάβει την εξουσία. Όλοι αυτοί, κατακτητές, προδοτική Κυβέρνηση, αντιδραστικές οργανώσεις, εξοπλίζουν σήμερα σώμα δολοφόνων που ονομάζουν Ειδική Ασφάλεια και που σ' αυτό στρατολογούνται γνωστά καθάρματα του ΕΔΕΣ, της ΕΣΠΟ,της Χ,της Εθν. Δράσης. Αυτοί δολοφόνησαν τον δικηγόρο Γιαννακόπουλο, από τους Αρχηγούς του ΕΔΕΣ γιατί ήθελε να ξεκαθαρίσει τον ΕΔΕΣ από τους γκεσταπίτες. Αυτοί κάθε μέρα δολοφονούν, πυροβολούν, συλλαμβάνουν, κάνουν έρευνες και τρομοκρατούν το λαό. Πάνε να λυγίσουν το λαό. να διαλύσουν τις οργανώσεις του. Ο Ελληνικός Λαός δεν ανέχεται να δολοφονείται και να τρομοκρατείται από τα καθάρματα αυτά. 0 λαός μαζί με την ΟΠΛΑ του θα δώσει απάντηση και θα τη δώσει γρήγορα. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (Ο.Π.Λ.Α.) οργάνωση του λαού ενάντια στους καταχτητές και τους προδότες ΔΗΛΩΝΕΙ ότι: 1) Θα υπερασπίσει και θα περιφρουρήσει τις πραγματικές εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις που αγωνίζονται τον τραχύ αγώνα ενάντια στους καταχτητές για την απελευθέρωση της Ελλάδας μας και για τη λαοκρατία. 2) Θα εξοντώσει κάθε προδότη που συνεργάζεται με τους καταχτητές και θα τιμωρήσει σκληρά καθένα που δολοφονεί, προδίδει και συλλαμβάνει αγωνιστές του λαού. 3) Θα περιφρουρήσει τους λαϊκούς αγωνιστές και τους αγώνες του λαού. ΚΑΛΕΙ Τους αξιωματικούς όλων των όπλων, την αστυνομία, την χωροφυλακή, τους ευζώνους και καθένα που θέλει να λέγεται Έλληνας να ΜΗ υπακούσουν στις εντολές των καταχτητών και των προδοτών, να ΜΗ γίνουν δολοφόνοι και προδότες του λαού. ΚΑΛΕΙ τον Ελληνικό Λαό να περιφρουρίσει τους αγωνιστές του και να ενισχύσει την Ο.Π.Λ.Α. καταγγέλνοντας με συγκεκριμένα στοιχεία κάθε προδότη. Η Ο.Π.Λ.Α. είναι ο άγρυπνος ΦΡΟΥΡΟΣ των αγωνιστών του λαού και των λαϊκών αγώνων, ο ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ του λαού και ο αμείλικτος ΤΙΜΩΡΟΣ κάθε προδότη. Η Νίκη πλησιάζει και θα είναι ΝΙΚΗ του λαού.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (ΟΠΛΑ)»
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επίθεση εναντίον του Μανώλη Γλέζου... από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ, τον γνωστό υπερασπιστή των "Τούρκων" της Θράκης, εκείνο το τσογλάνι που έλεγε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ "εμείς η Τούρκοι δεν ψηφίζουμε τη γύφτισσα"! Ρε μαζέψτε τους πράκτορες του Σόρος και γρήγορα!
ΑΧ, βρε ΜΑΝΩΛΗ (που έμπλεξες)....
Aϊχάν Καραγιουσούφ : Η δήλωση του Γλέζου ήταν μια άσχετη δήλωση Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ μίλησε στην εφημερίδα Γκιουντέμ σχετικά με την δήλωση που έκανε σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση ο ευρωβουλευτής Γλέζος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ σχολίασε λέγοντας:... ¨ Η δήλωση του Γλέζου ήταν μια άσχετη δήλωση. Τις σχετικές με την μειονοτική εκπαίδευση θέσεις του κόμματος τις καθορίζει η επιτροπή παιδείας. Πιστεύω πως δεν είναι σε θέση να μιλά για την μειονοτική εκπαίδευση¨. Ο Καραγιουσούφ ανέφερε πως υπάρχουν τμήματα στον ΣΥΡΙΖΑ επιφορτισμένα με τον καθορισμό θέσεων για διάφορα θέματα και είπε ¨Υπάρχει η επιτροπή παιδείας που καθορίζει και εκφράζει τις σχετικές με την παιδεία θέσεις του κόμματος. Εμείς μετέχουμε σε εκείνη την επιτροπή. Η επιτροπή αυτή είναι που καθορίζει τα της παιδείας, άρα και σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση. Ο κύριος Γλέζος με μια ευαισθησία αριστερού εξέφρασε μια άποψη. Έστειλε έναν χαιρετισμό σε μια εκδήλωση που γινόταν στην Κομοτηνή. Αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει δηλώσεις για την μειονοτική εκπαίδευση¨. Τέλος ο βουλευτής Καραγιουσούφ εξέφρασε τις εξής απόψεις : ¨Ο κ. Γλέζος είναι κάποιος που παίρνοντας ψήφους ρεκόρ από όλη την Ελλάδα, εξελέγη ευρωβουλευτής. Αλλά τα εντός κόμματος καθήκοντα του δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Αφήστε να μιλάμε εμείς για αυτά τα θέματα ως μειονοτικοί βουλευτές. Νομίζω πως θα ήταν καλύτερα αν ο κ. Γλέζος μιλούσε για τις πολεμικές αποζημιώσεις που πρέπει να δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα¨.
Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ 68
Ο Καραγιουσούφ ανέφερε πως η μειονοτική εκπαίδευση στηρίζεται στο μορφωτικό πρωτόκολλο του 1968 και ότι λειτουργεί με αυτό και είπε : ¨ Στα μειονοτικά σχολεία υπάρχει ένα δίγλωσσο σύστημα παιδείας. Στα ελληνικά που είναι η κρατική και επίσημη γλώσσα και τα τουρκικά που είναι η γλώσσα της μειονότητας και των μειονοτικών μαθητών¨. Ο Καραγιουσούφ συνέχισε λέγοντας : ¨Το πρωτόκολλο αυτό ακόμη εφαρμόζεται. 46 χρόνια πέρασαν από την υπογραφή του. Στο διάστημα αυτό Τουρκία και Ελλάδα έκατσαν στο τραπέζι και συζήτησαν διάφορα θέματα. Μακάρι μέχρι σήμερα οι σχετικές συνθήκες και τα πρωτόκολλα να είχαν συζητηθεί με έναν ειλικρινή διάλογο. Ο στόχος εδώ είναι τα παιδιά τα οποία σπουδάζουν και αποφοιτούν από τα μειονοτικά σχολεία να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα χριστιανόπουλα που σπουδάζουν και αποφοιτούν από τα κρατικά σχολεία. Πιστεύω πως ορισμένες ρυθμίσεις σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση θα έπρεπε να εξετασθούν ανάμεσα στις δύο χώρες¨. Εφ. Γκιουντέμ 2/12/2014 ...και ο έτερος: Χουσείν Ζεϊμπέκ : ¨Δεν συμφωνώ με την άποψη του κυρίου Γλέζου¨ Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση. Στην δήλωση που έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ αναφέρει : ¨Είναι προσωπική άποψη του κυρίου Γλέζου. Δεν δεσμεύει το κόμμα. Εμείς ως βουλευτές του ίδιου κόμματος, φυσικά δεν συμφωνούμε με την άποψη του. Και δεν την βρίσκουμε σωστή. Φυσικά και υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Προσωπική του άποψη είναι, αλλά εμείς δεν συμφωνούμε¨.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«'Οταν αφήσεις το λαό να πεθαίνει στους δρόμους, να κουρελιαστεί ψυχικά και σωματικά, και λες έπειτα πως θα κάνεις στον κατάλληλο καιρό εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, είσαι ένας συνειδητός απατεώνας και συνεργάτης του εχθρού. Γιατί είναι σα να λες ότι θα βάλεις ένα κουφάρι να πολεμήσει» Δημήτρης Γληνός(«Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», Αθήνα 1944)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ΕΑΜ συγχωρούσε, ο Αθανασίου ποτέ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για την καταγωγή του Χαράλαμπου Αθανασίου κάνει τα τελευταία 24ωρα το γύρο του διαδικτύου. Ο πατέρας του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης ήταν επικεφαλής της οργάνωσης Χ (δηλαδή συνεργάτης των Ναζί) αλλά γλίτωσε τη ζωή του εκλιπαρώντας του αντάρτες του Δημοκρατικού στρατού. Παραθέτουμε για το λόγο αυτό ένα απόσπασμα από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Hot Doc προσθέτοντας μια μικρή επισήμανση: Μπορούμε να κατηγορούμε έναν άνθρωπο για τα αμαρτήματα των γονιών του; Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Μήπως όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες οικογένειες στην Ελλάδα οφείλουν τη σημερινή τους δύναμη στο δωσιλογισμό των προγόνων τους; Ή μήπως, τουλάχιστον, δικαιούμαστε να φανταζόμαστε πως θα ήταν αυτή η χώρα αν οι συνεργάτες των Ναζί είχαν τιμωρηθεί ή εκτελεστεί όπως συνέβη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και δεν στελέχωναν, μετά τον εμφύλιο, τον κρατικό μηχανισμό και τα «τζάκια» που κυβερνούν ακόμη και σήμερα τη χώρα; Και τώρα το απόσπασμα από το Hot Doc: Η οικογένεια του Χαράλαμπου Αθανασίου, ήταν μία από τις παραδοσιακές δεξιές οικογένειες της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Ο πατέρας του Χριστόφας Αθανασίου, υπήρξε επικεφαλής της «Οργάνωσης Χ» κατά διάρκεια του Εμφυλίου, όπως καταγράφει στο βιβλίο του «Το Αντάρτικο της Λέσβου», ο παλιός αντάρτης και συγχωριανός του Νίκος Θεοχάρης, το 1986. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τον Δεκέμβριο του 1946, μέλη της οργάνωσης «Χ», (οι γνωστοί χίτες που βρήκαν κοινό τόπο δράσης με τους γερμανούς κατακτητές κατά των κομμουνιστών και του ΕΑΜ), μπήκαν σε σπίτια μελών του ΕΑΜ στο χωριό Νάπη της Λέσβου και ξυλοκόπησαν σχεδόν μέχρι θανάτου όσους είχαν πάρει μέρος στον αντιστασιακό αγώνα. Ανάμεσα στους βασανιστές, οι κάτοικοι του χωριού είχαν αναγνωρίσει και τον Χριστόφα Αθανασίου, πατέρα του σημερινού υπουργού. Μερικές μέρες μετά, ένοπλα τμήματα των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, μπήκαν στο χωριό Νάπη μεταμφιεσμένα σε τμήματα χωροφυλάκων για να βρουν και να τιμωρήσουν τους βασανιστές. Μπαίνοντας σε ένα από τα καφενεία του χωριού, ο Χριστόφας Αθανασίου, νομίζοντας πως είναι φιλικά τμήματα Εθνικοφρόνων, τους υποδέχθηκε ως αρχηγός της οργάνωσης «Χ» και δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Οι αντάρτες τον συνέλαβαν μαζί με άλλους δύο που οι κάτοικοι του χωριού αναγνώρισαν ως δράστες. Πριν τους οδηγήσουν όμως σε δίκη, όπως γράφει ο Νίκος Θεοχάρης, ο ίδιος και ο επικεφαλής των ανταρτών υπέκυψαν στις ικεσίες του Χριστόφα Αθανασίου αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν πρόκειται να στραφεί στο μέλλον εναντίον των ανταρτών και τον άφησαν ελεύθερο. Μετά το 1981, ο Χριστόφας Αθανασίου, κάνοντας χρήση του νόμου του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Αντίσταση, παρουσιάστηκε με δύο μάρτυρες και δήλωσε αντιστασιακός και ζήτησε την αναγνώρισή του ως μέλος της Εθνικής Αντίστασης.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Νεκρός από πυρά αστυνομικού έπεσε ένας Αφροαμερικανός στην πολιτεία της Αριζόνα, ενώ σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο άλλων δύο άοπλων Αφροαμερικανών υπό παρόμοιες συνθήκες. Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι αστυνομικός επιχείρησε να συλλάβει τον 34χρονο Αφροαμερικανό Ρομέιν Μπρίσμπον, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι διακινούσε ναρκωτικές ουσίες. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ο Μπρίσμπον προσπάθησε να διαφύγει και αρνήθηκε να υπακούσει σε «αρκετές εντολές» ενός λευκού 30χρονου αστυνομικού με επταετή εμπειρία στο Σώμα. Το όνομα του αστυνομικού, ο οποίος πυροβόλησε δύο φορές στο στήθος τoν Μπρίσμπον, δεν έχει αποκαλυφθεί. Το νέο θανατηφόρο περιστατικό έρχεται ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκλονίζονται από το θάνατο δύο άλλων άοπλων Αφροαμερικανών: του έφηβου Μάικλ Μπράουν στο Μισούρι και του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ, πατέρα έξι παιδιών στη Νέα Υόρκη. Και στις δύο περιπτώσεις το Σώμα των ενόρκων αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των λευκών αστυνομικών που ευθύνονται για τους θανάτους .Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ σε περιοχές της Νέας Υόρκης, με πανό που έγραφαν «Θάνατος στον Ρατσισμό» ή «το Φέργκιουσον είναι παντού», ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το πλήθος. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και το βράδυ της Τετάρτης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βγάλτε το σκασμό
Για τον Νίκο Ρωμανό
Το αίτημα για ικανοποίηση των αιτημάτων του Νίκου Ρωμανού αγκαλιάζει πλατιά κομμάτια της κοινωνίας. Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα Ρωμανού και ότι πρέπει να δείξει πυγμή. Όσοι ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, ίσως ψηφίζετε πασοκνδχρυσήαυγήποταμι, απλώς ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ. Δεν μπορώ να γίνω πιο ευγενικός. Θεωρήσατε το Ρωμανό επικίνδυνο εγκληματία και δεν είπατε τίποτα για τον Αντώνη Καντά που καταχράστηκε μίζες ύψους 14 εκ. ευρώ από τα εξοπλισιτκά προγράμματα και που πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος με τα λεφτά στην τσέπη. Θεωρήσατε πως ο Ρωμανός αποτέλεσε κίνδυνο για την περιουσία και τις καταθέσεις σας και δεν είπατε τίποτα για τον Άρη Φλώρο και τον Βασίλη Μηλιώνη (ιδιοκτήτες των Energa και Hellas Power, των δύο εταιριών ενέργειας) που έκλεψαν απ' το δημόσιο 270 εκ. ευρώ, Τσινήξατε με την περίπτωση διαφυγής του Ρωμανού, κατάπιατε τη γλώσσα σας όμως με την οργανωμένη φυγή Χριστοφοράκου. Τσαντιστήκατε με τον Ρωμανό, όχι όμως και με το πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Αντρέα Παπαμιμίκο που τσέπωσε 2,5 εκ. ευρώ από το Ελληνικό δημόσιο στήνοντας ΜΚΟ για την "ειρήνευση στην Ανατολική Ευρώπη". ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ, σαν κοινωνικό σώμα, γιατί "έχετε αφορμίσει και εκχέετε δυσώδες πύον". Ίσως είναι αυτό που λέει ο Σέρεν Κίρκεγκορ: "Ο φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός". Ίσως πάλι είναι αυτό που λέει ο Αλμπέρ Καμύ: "Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει". Με άλλα λόγια είναι ο φθόνος για το ότι ένας πιτσιρικάς διδάσκει αξιοπρέπεια και αντοχή, ανθρώπους οι οποίοι όταν έτρωγαν τη σφαλιάρα συνήθισαν τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια, να γυρνάνε και το άλλο μάγουλο. Είναι το μίσος προς κάθε τι που θυμίζει άνθρωπο. Το μίσος για τον φοιτητή, για τον μετανάστη, για τον εκπαιδευτικό, για τον άνεργο που μπαίνει στο μετρό χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Είναι το πισωγύρισμα της Ελλάδας στο σκότος όταν στη Νορβηγία δίνεται το δικαίωμα στον Μπρέιβικ με 77 δολοφονίες να σπουδάζει, αλλά στον Ρωμανό όχι. Είναι η εκδικητικότητα της εξουσίας που δεν θέλει να δει τον σπόρο του Δεκέμβρη να αναπτύσσεται. Και που θέλει να κόψει από τη ρίζα αυτόν που θα θελήσει να την τσαλακώσει. Είναι ότι ένας πιτσιρικάς δημιουργεί τρόμο στο κράτος τρομοκράτη και επιστρατεύουν ορδές από χιλιάδες ψυχανώμαλους ματατζήδες για τις επόμενες διαδηλώσεις. Είναι ότι η δημοκρατία τους ζέχνει φασισμό. Είναι ότι θα σας πείσουν και πάλι "για τους κουκουλοφόρους που θα θέλουν να κάψουν την Αθήνα". Με μια διαφορά από το 2008: Η συσσωρευμένη οργή από την κρίση θα απελευθερώσει πολλαπλάσιες δυνάμεις συγκρινόμενη με τον Δεκέμβρη του '08. Νομοτελειακά. Ας ξέρουν λοιπόν ότι όσοι σκάβουν τον λάκο του Ρωμανού, αυτή τη φορά δεν θα βρεθεί μέσα μόνος ένας πιτσιρικάς. Νομοτελειακά και αυτό. ΒΓΑΛΕ λοιπόν ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ, διότι δεν έχετε να προσφέρετε τίποτα στα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας. Ο Νίκος Ρωμανός - παρά τις κάθετες διαφωνίες μας με τον τρόπο δράσης του - μπαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τη χαμένη αξιοπρέπεια μιας νεολαίας που έχει βιαστεί κατά συρροή. Αν δεν θέλετε να τον στηρίξετε τουλάχιστον ΒΓΑΛΤΕ το ΣΚΑΣΜΟ (και είμαι πολύ ευγενικός όταν τα λέω αυτά).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κέρδη της ΔΕΗ: 17 φορές πάνω!
Απίστευτο ακούγεται. Αύξηση κερδών κατά… 1.717,9% (!) ανακοίνωσε η ΔΕΗ την Πέμπτη για το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2014. Τα κέρδη μετά τους φόρους το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013 ήταν 6,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος απογειώθηκαν στα 121,8 εκατομμύρια – αυξήθηκαν 17 φορές! Το εκπληκτικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ… μειώθηκε κατά το διάστημα αυτό – από τα 4,494 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκε κατά 69 εκατομμύρια ευρώ και έπεσε στα 4,425 δισεκατομμύρια! Υπέρμετρη αύξηση των κερδών όμως με ταυτόχρονη μείωση του κύκλου εργασιών σημαίνει απλούστατα ότι την πλήρωσαν τόσο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ όσο και οι καταναλωτές. Οι μεν εργαζόμενοι με απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκχωρήσεις δραστηριοτήτων σε άλλους εργολάβους κ.λπ., οι δε καταναλωτές με αυξήσεις τιμών. Το εξοργιστικό είναι ότι τις διαρκώς ακριβότερες τιμές ρεύματος που καταβάλλουν τα χειμαζόμενα νοικοκυριά τις αξιοποιεί η ΔΕΗ για να δίνει φτηνότερο ρεύμα στις… μεγάλες βιομηχανίες! Τα κορόιδα οι φτωχοί χρηματοδοτούν μέσω της ΔΕΗ τους πλούσιους! Ωραία μηχανή! Να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος για τους φτωχούς καταναλωτές ούτε που περνάει από το μυαλό της διοίκησης της ΔΕΗ, φυσικά. Χώρια που το κράτος θησαυρίζει εκβιάζοντας μέσω της ΔΕΗ όλους τους Έλληνες, έχοντάς τη μετατρέψει σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό άκρως αποτελεσματικό. «Είδες η ΔΕΗ;» που έλεγε παλιότερη διαφήμισή της
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπάρχει Νόμος, ο 2776 του 99 που λέει ότι επιτρέπεται κρατούμενος να σπουδάζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που είναι ο Ρωμανός, με αφορμή τη δραπέτευση του Ξηρού, η πολιτική εξουσία δηλαδή η κυβέρνηση, ψήφισε νύχτα νέο Νόμο που λέει ότι έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του Εισαγγελέα να επιτρέψει ή όχι τον Νόμο 2776 του 99 !!! Αυτό όμως θεωρείται καθαρή παρέμβαση. Κι από τη στιγμή που η πολιτική εξουσία παρεμβαίνει στην δικαστική 1ον) Δεν υπάρχει δικαιοσύνη 2ον) Δεν υπάρχει δικαιοσύνη 3ον) Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, άρα 4ον γάμησέ τα!
Μετά τιμής Δήμος Μούτσης τραγουδιστης-συνθετης (ο οποιος ψηφιζει ΔΗΜΑΡ)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στάση εργασίας εξήγγειλε οΣύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας, ως εκδήλωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 8/12/2014
Η αρνητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, στο καθ’ όλα νόμιμο αίτημα του κρατούμενου αναρχικού Νίκου Ρωμανού φοιτητή του ΤΕΙ Αθήνας, πού βρίσκεται στην 25η μέρα απεργίας πείνας και η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, συνιστά κατάφωρη καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η εξέλιξη αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του καθώς διανύει την 25η μέρα απεργίας πείνας. Πρόκειται προφανώς για ζητήματα που δεν αφορούν μονάχα το πρόσωπο του Νίκου Ρωμανού, αλλά και όλους μας. Ενώ αρχικά θέλησαν να τον βραβεύσουν για την επιτυχία του, τώρα του αρνούνται τη δυνατότητα να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τα μαθήματά του. Παράλληλα ανακοινώνεται ότι ετοιμάζεται και τροπολογία-κοροϊδία μετατρέποντας την συμμετοχή στην ακαδημαϊκή διδασκαλία, σε παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης. Με την ίδια σκληρότητα και αδιαφορία άλλωστε μεταχειρίστηκαν την δημόσια παιδεία αλλά και την κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Διάλυση δομών κοινωνικής προστασίας, περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκών ελευθεριών. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Αθήνας όπως και οι συνάδελφοί μας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνεις πολλούς μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια δύσκολη διαδρομή και συνεχίζουμε. Θεωρούμε αδιανόητο να μην νικήσει ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού για πρόσβαση στην παιδεία, στην μόρφωση. Δεν θα σιωπήσουμε , δεν θα γίνουμε συνένοχοι ! Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. προκηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 8/12/2014 από 8:00 έως 11:00 πμ. και με προοπτική άμεσης κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο έξω από την κεντρική διοίκηση. Καλούμε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία Δυτικής Αττικής. Ο ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Σύμφωνο του Λιβάνου: Ένας απαράδεκτος συμβιβασμός
Μετά την υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, το Συνέδριο του Λιβάνου είναι ο δεύτερος μεγάλος ιστορικός σταθμός όπου το ΕΑΜικό κίνημα προχωρεί σε απαράδεκτους συμβιβασμούς και η Μεγάλη Βρετανία ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την θέση της στις ελληνικές υποθέσεις ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την θέση της ελληνική αστικής τάξης στην Ελλάδα. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 17 έως 20 Μαΐου 1944 στη Βηρυτό, στο ξενοδοχείο «Δάσος της Βουλώνης». Εκεί- υπό το άγρυπνο μάτι των Εγγλέζων- έλαβαν μέρος ουσιαστικά δυο παρατάξεις και δύο αντίπαλα κοινωνικά στρατόπεδα. Από την μια μεριά ήταν η παράταξη του ΕΑΜικού κινήματος που εξέφραζε και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Από την άλλη ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος που στη ουσία δεν εξέφραζε τίποτα παρά μόνο μια απειροελάχιστη κοινωνική κατηγορία, αυτή των ανθρώπων του πλούτου (είτε ήταν με το μέρος των Εγγλέζων είτε με το μέρος των κατακτητών), όσων τρέφονταν από αυτούς και φυσικά τους δοσίλογους, τους μαυραγορίτες και όσους είχαν συμφέρον να τρέμουν από μια μεταπολεμική εξουσία στην οποία κουμάντο θα έκανε ο λαός. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι εκείνη την εποχή ο αστικός πολιτικός κόσμος αποτελούνταν από κόμματα- σφραγίδες και ξοφλημένους πολιτικούς που είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα με την είσοδο των δυνάμεων του άξονα ή είχαν μείνει στη χώρα χωρίς όμως ποτέ να ανταποκριθούν στον πόθο του ελληνικού λαού και να συμμετάσχουν στο κίνημα της εθνικής αντίστασης. Οι μόνοι, ίσως, από τους εκπροσώπους της αντιεαμικής παράταξης που είχαν κάποιο μικρό λαϊκό έρεισμα ήταν οι αντιπρόσωποι του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ. Με δυο λόγια, αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους εξουσίας, το Συνέδριο του Λιβάνου, από την μια μεριά ήταν η ΠΕΕΑ, η κυβέρνηση δηλαδή των βουνών που είχε στα χέρια της πραγματική εξουσία κι από τη άλλη ήταν η κυβέρνηση του Καΐρου υπό τον Γ. Παπανδρέου που δεν είχε καμία δύναμη εκτός απ’ αυτή που της εξασφάλιζαν οι Εγγλέζοι.
Η Σύνθεση του Συνεδρίου
Αναλυτικότερα στο Συνέδριο του Λιβάνου πήραν μέρος: ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: • Κυβέρνηση Καΐρου: Γεώργιος Παπανδρέου, πρωθυπουργός. • Κόμμα των Φιλελευθέρων: Σ. Βενιζέλος, Κ. Ρέντης, Γ. Εξηντάρης, Γ. Βασιλειάδης. • Λαϊκό Κόμμα: Δ. Λόντος. • Εθνικό Λαϊκό Κόμμα: Σπ. Θεοτόκης. • Προοδευτικό Κόμμα: Γ. Σακαλής. • Εθνικό Ενωτικό Κόμμα: Π. Κανελλόπουλος. • Αγροτικό Δημοκρατικό κόμμα: Α. Μυλωνάς. • Ένωση Αριστερών (Αγροτικών σοσιαλιστών: Ι. Σοφιανόπουλος. • «Ανεξάρτητος» αντιπρόσωπος: Φ. Δραγούμης, πρώην υπουργός. • ΕΔΕΣ- ΕΟΕΑ: Κ. Πυρομάγλου (υπαρχηγός ΕΔΕΣ), Στ. Μεταξάς (αντισυνταγματάρχης), Α. Μεταξάς (Λοχαγός). • ΕΚΚΑ: Γ. Καρτάλης. • Εθνικές Δυναμικές Οργανώσεις: Κ. Βεντήρης (υποστράτηγος), Α. Σταθάτος. ΕΑΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: • ΠΕΕΑ: Αλ. Σβώλος (πρόεδρος), Αγγ. Αγγελόπουλος, Ν. Ασκούτσης. • ΕΑΜ: Μ. Πορφυρογέννης, Στ. Σαράφης, Δημ. Στρατής. • ΚΚΕ: Πέτρος Ρούσος Μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. Οι Εγγλέζοι- που ήταν και οι πραγματικοί διοργανωτές του Συνεδρίου- επιδίωκαν να προλάβουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, να φρενάρουν δηλαδή την διαγραφόμενη πορεία προς μια μεταπολεμική Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατία που καθημερινά έπαιρνε σάρκα και οστά με την αναμφισβήτητη και συνεχώς ογκούμενη λαϊκή συσπείρωση γύρω από το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, με την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, τη διενέργεια εκλογών και την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου, δηλαδή της λαϊκής βουλής στις Κορυσχάδες. Από την άλλη, το ΕΑΜικό κίνημα πήρε μέρος στο συνέδριο ευελπιστώντας στην επίτευξη μιας ευρύτατης εθνικής ενότητας την οποία θεωρούσε αναγκαία, ειδικά σ’ εκείνη την περίοδο που πλησίαζε η απελευθέρωση και χρειαζόταν η πιο πλατιά συγκέντρωση δυνάμεων για το οριστικό διώξιμο του κατακτητή από την ελληνική γη. Μια τέτοια θέση ασφαλώς ήταν σωστή σε ότι αφορούσε το πεδίο των μαχών. Από θεωρητική και πολιτική όμως άποψη αποδείχτηκε λαθεμένη δεδομένου ότι υπέτασσε το ταξικό συμφέρον στο λεγόμενο εθνικό το οποίο το αντιλαμβανόταν εντελώς στατικά. Το κυριότερο, παρέκαμπτε το γεγονός ότι το εθνικό ζήτημα είχε λυθεί εντελώς πρωτόγνωρα, για τη χώρα, κι εντελώς διαφορετικά για την μέχρι τότε ιστορία της καθώς- λόγω του πολέμου και της τεράστιας ανάπτυξης του ΕΑΜικού κινήματος- η παλιά εθνική ενότητα γύρω από την αστική τάξη είχε γίνει σμπαράλια και μια νέα εθνική ενότητα είχε ήδη διαμορφωθεί γύρω από την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Επρόκειτο, δηλαδή, για ένα ουσιαστικό λάθος που οδήγησε σε οδυνηρά αποτελέσματα. Ένα λάθος που ούτε κατ’ ελάχιστον διανοήθηκαν να διαπράξουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού καπιταλισμού και οι Εγγλέζοι. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Συνέδριο του Λιβάνου δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για του λόγου το αληθές.
Το περιβόητο «Συμβόλαιο του Λιβάνου»
Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με ομιλία του Γ. Παπανδρέου ο οποίος ασκήθηκε ύβρεις και συκοφαντίες εναντίον της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Για τον Γ. Παπανδρέου για όλα έφταιγε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ που αναγορεύονταν σε κύριο εχθρό της Ελλάδας και που στην καλύτερη των περιπτώσεων εξισώνονταν με τους Γερμανούς κατακτητές αν δεν ήταν χειρότεροί τους. «Κόλασις είναι σήμερον η κατάστασις της Πατρίδος μας»έλεγε στον εναρκτήριο λόγο του ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθετε: «Σφάζουν οι Γερμανοί. Σφάζουν τα Τάγματα Ασφαλείας. Σφάζουν και οι Αντάρται. Σφάζουν και καίουν… Η ευθύνη του ΕΑΜ είναι ότι δεν απέβλεψε μόνον εις τον απελευθερωτικόν αγώνα, αλλά ηθέλησε να προετοιμάση την μεταπολεμικήν δυναμικήν του επικράτησιν». Για τον Παπανδρέου το ΕΑΜ ήταν υπεύθυνο ακόμη και για την δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας. «Με την τρομοκρατικήν αυτήν δράσιν του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, είπε χαρακτηριστικά, εδημιουργήθη δυστυχώς, το ψυχολογικόν κλίμα το οποίον επέτρεψεν εις τους Γερμανούς να επιτύχουν εις το τρίτον έτος της δουλείας ό,τι δεν είχαν κατορθώσει κατά τα δύο πρώτα έτη- την κατασκευήν των Ταγμάτων Ασφαλείας…». Η λύση που πρότεινε ο Παπανδρέου για να εκλείψουν όσα περιέγραφε και για να επιτευχθεί η περιβόητη εθνική ενότητα ήταν να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ. «Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος- είπε- από τον οποίον οφείλωμεν το ταχύτερον να εξέλθωμεν, και προς τούτο εις μόνον υπάρχει τρόπος: Η κατάργησις του ταξικού και η δημιουργία Εθνικού Στρατού»[1] Ο τραχύς και προκλητικός τρόπος με τον οποίο μίλησε ο Γ. Παπανδρέου για το ΕΑΜ και η θρασύτατη απαίτηση του να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ ήταν μέρος της τακτικής που είχε αποφασιστεί, από κοινού με τους Εγγλέζους, να ακολουθήσει η αντιεαμική πλευρά στο Συνέδριο με στόχο να βρεθεί η ΕΑΜική αντιπροσωπεία σε θέση άμυνας και να προβεί σε παραχωρήσεις, πράγμα που τελικά έγινε. Έτσι, όταν πια οι αντιπρόσωποι των βουνών ξεπέρασαν κάθε όριο διαλλακτικότητας και υποχωρήσεων, η άλλη πλευρά απέσυρε προσωρινά το αίτημα της για διάλυση του ΕΛΑΣ. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν απέσυρε τίποτα αφού δεν ήταν σε θέση να επιβάλει τίποτα. Πολύ περισσότερο δεν ήταν σε θέση να επιβάλει την διάλυση ενός στρατού σαν τον ΕΛΑΣ. Έτσι φτάσαμε στο περιβόητο συμβόλαιο ή σύμφωνο του Λιβάνου. Το «συμβόλαιο» αυτό στο πρώτο κεφάλαιο καταδίκαζε το κίνημα της Μ. Ανατολής ως «έγκλημα κατά της πατρίδος» καιστο δεύτερο κεφάλαιο προέβλεπε την δημιουργία μελλοντικά «εθνικού στρατού, ο οποίος θα είναι απηλλαγμένος πάσης επιρροής κομμάτων, θα ανήκει μόνο εις την πατρίδα και θα υπακούσει εις τας διαταγάς της κυβέρνησεως». Στο τρίτο κεφάλαιο γινόταν λόγος για «κατάργηση της τρομοκρατίας εις την ελληνικήν ύπαιθρον» αλλά και στις πόλεις, γεγονός που σήμαινε ευθεία βολή κατά του ΕΑΜ. Καταγραφόταν βεβαίως η διαφωνία της αντιπροσωπείας των βουνών με τον όρο «τρομοκρατία» αλλά αυτό σε τίποτα δεν άλλαζε την ουσία. Επίσης αφηνόταν αόριστο το πότε και αν κλιμάκιο της κυβέρνησης θα ανέβαινε στα βουνά. Στο πέμπτο κεφάλαιο προβλεπόταν «Η εξασφάλισις, κατά την προσεχή από κοινού μετά των συμμαχικών δυνάμεων απελευθέρωσιν της Πατρίδος, της τάξεως και της ελευθερίας του ελληνικού λαού...». Αυτό σήμαινε ευθεία αναγνώριση στους Άγγλους του δικαιώματος να επεμβαίνουν σε κάθε εσωτερική ελληνική υπόθεση αφού θα εξασφαλιζόταν όχι μόνο η απελευθέρωση αλλά και η τάξη της χώρας από κοινού με τους συμμάχους, δηλ. την Αγγλία!!! Το πολιτειακό αντιμετωπιζόταν εντελώς αόριστα χωρίς να προβλέπεται καμιά δέσμευση. Αόριστα έμπαινε επίσης και το ζήτημα της διάρκειας της κυβέρνησης. Ακόμη, δεν προβλεπόταν καμιά καταγγελία για τα τάγματα ασφαλείας, την κυβέρνηση Ράλλη και τους συνεργάτες των Γερμανών. Γινόταν γενικά λόγος για προδότες της πατρίδας. Τέλος, στο τελευταίο- όγδοο- κεφάλαιο γινόταν λόγος για «τη δημιουργία μιας νέας ελευθέρας και μεγάλης Ελλάδας»,πράγμα που παρέπεμπε σε εθνικιστικού χαρακτήρα διεκδικήσεις. Στο Λίβανο, ακόμη, συμφωνήθηκε και ο συσχετισμός δυνάμεων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τα υπουργεία δηλαδή που θα έπαιρνε κάθε δύναμη. Για την ΠΕΕΑ, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ συμφωνήθηκε να δοθούν 5 υπουργεία σε σύνολο 14 ή 15.
Ένας απαράδεκτος συμβιβασμός
Δεν χωράει αμφιβολία πως η ΕΑΜική αντιπροσωπεία έκανε στο Λίβανο απαράδεκτες υποχωρήσεις που, εξ αντικειμένου λειτουργούσαν υπονομευτικά στις κατακτήσεις εθνικοαπελευθερωτικού- λαϊκοδημοκρατικού κινήματος. Στην πραγματικότητα η άλλη πλευρά χωρίς να έχει τίποτα τα πήρε όλα ενώ η αντιπροσωπεία των βουνών τα έδωσε όλα χωρίς, επί της ουσίας, να πάρει τίποτα. Όμως δεν ήταν μοιραία μια τέτοια εξέλιξη και δεν θα οδηγούμασταν, πιθανόν, σ’ αυτήν αν η ΕΑΜική αντιπροσωπεία είχε τηρήσει έστω κι ένα μέρος από τις βασικές οδηγίες που είχε αποφασίσει η ΠΕΕΑ στις 22/4/1944 ως κατευθυντήρια γραμμή της στις διαπραγματεύσεις του Λιβάνου. Οι οδηγίες αυτές προέβλεπαν[2]: «1/ Δεν πρέπει να πάρουν μέρος στις συζητήσεις όσοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή ή χτύπησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού. 2/ Ν' απελευθερωθούν οι κρατούμενοι για πολιτικούς/δημοκρατικούς ή ΕΑΜικούς/λόγους από την ελληνική κυβέρνηση. 3/ Να γίνει σαφής και έντονη αποκήρυξη του Ράλλη και των εθνοπροδοτών και χαιρετισμός στους αγώνες του λαού και στα θύματα. 4/ Να κρατούνται λεπτομερή πρακτικά των συζητήσεων, να υπογράφονται κάθε φορά και να δημοσιεύονται. 5/ Να εξασφαλισθεί η επικοινωνία των αντιπροσωπειών με την έδρα τους. 6/ Να καθορισθούν οι προγραμματικές κατευθύνσεις της Ενιαίας Κυβέρνησης με βάση τους σκοπούς της ΠΕΕΑ. Όσον αφορά, ειδικότερα, τα "εθνικά ζητήματα", αν υπάρξουν διαφορετικές γνώμες από εκείνες που έχει η πράξη της ΠΕΕΑ και το διάγγελμα της, καθένας θα διατηρήσει τις απόψεις του, η κυβέρνηση θα ξανασυζητήσει τα σχετικά ζητήματα και ο ελληνικός λαός θ' αποφασίσει τελικά. 7/ Στην κυβέρνηση δεν θα μετάσχουν τα πρόσωπα της παρ.1. Όσον αφορά τις διάφορες οργανώσεις και τυχόν μικρά κόμματα που τυχόν προβάλλουν αξιώσεις δυσανάλογες με τη σημασία τους, θα υποστηριξωμε ότι οπωσδήποτε άμα καθορισθεί η συμμετοχή του έξω του ΕΑΜ, Κ.Κ. και ΠΕΕΑ κόσμου, μπορούν μεταξύ των οι άλλοι να καθορίσουν τη συμμετοχή όπως θέλουν. 8/ Ο στρατός και οι υπηρεσίες θα ξεκαθαρισθούν από την κυβέρνηση απ' τα στοιχεία που έδρασαν στην περίοδο της 4ης Αυγούστου εναντίον του λαού και τα φασιστικά εν γένει στοιχεία. 9/ Η έδρα της κυβέρνησης μπορεί να είναι και έξω απ' την Ελεύθερη Ελλάδα, αλλά απαραίτητα τμήμα της με ορισμένα υπουργεία, δηλαδή των στρατιωτικών/ υφυπουργείον/, εσωτερικών, δικαιοσύνης, επισιτισμού, προνοίας, παιδείας, γεωργίας και ενδεχόμενα και άλλα, θα εδρεύουν στην Ελεύθερη Ελλάδα. 10/ Η σύνθεση της κυβέρνησης θα στηριχθεί στη βάση ότι η πλειοψηφία ή το ελάχιστο το μισό των εδρών πρέπει να δοθούν στην ομάδα ΕΑΜ- ΚΚ- ΠΕΕΑ και ειδικά τα υπουργεία εσωτερικών και στρατιωτικών. Για την Προεδρία και το υπουργείο εξωτερικών θα καταβληθεί προσπάθεια να κερδισθούν για την ομάδα. Πάντως στην Ελεύθερη Ελλάδα θα υπάρχει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την ομάδα. 11/ Θα γίνει Ενιαίος Στρατός. Θα έχωμε υπ' όψη για αρχιστράτηγους τους Σαράφη και Σαρηγιάννη. Θα είναι δεκτοί αξιωματικοί πρόθυμα με ανάλογες θέσεις εκτός απ' τους εθνοπροδότες. Όσο διαρκεί η κατοχή ο στρατός είναι κατ' αρχήν εθελοντικός. Το σημερινό σύστημα οργανώσεως και διοικήσεως πρέπει να διατηρηθεί. Αν υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τους καπεταναίους, να ζητηθούν οδηγίες. 12/ Ο στρατός και οι πληθυσμοί πρέπει να εφοδιαστούν και να ενισχυθούν αμέσως. 13/ Θα ζητηθεί απαραίτητα να γίνει οριστική και ανεπιφύλακτη δήλωση του Γεωργίου ότι δεν θα επιστρέψει με οποιαδήποτε ιδιότητα ή αφορμή πριν γίνει δημοψήφισμα. Θα επιδιωχτεί να γίνει αντιβασιλεία. 14/ Οι τρεις αντιπροσωπείες θα είναι ουσιαστικά συνδεδεμένες μεταξύ τους με τις παραπάνω οδηγίες. Θα εμφανίζονται εξωτερικά όπως κρίνουν, δηλαδή χωριστές η ενωμένες με αρχηγό τον Πρόεδρο της ΠΕΕΑ.» Στη συνεδρίαση της ΠΕΕΑ που αποφασίστηκαν οι παραπάνω όροι- όπως μας πληροφορούν τα πρακτικά- πήραν μέρος: Ο Πρόεδρος Α. Σβώλος. Τα μέλη: Ε. Μπακιρτζής, Η. Τσιριμώκος, Γ. Σιάντος, Ε. Μάντακας, Ν. Ασκούτσης, Σ. Χατζήμπεης, Α. Αγγελόπουλος, Π. Κόκκαλης. Από το ΕΑΜ ο Μ. Πορφυρογέννης και ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο Π. Ρούσος. Επίσης συμμετείχε και ο Στ. Σαράφης. Όλοι αυτοί υπέγραψαν τόσο το πρακτικό της συνεδρίασης όσο και το κείμενο με τις παραπάνω οδηγίες. Τι προκύπτει από τις παραπάνω οδηγίες; Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως με τους όρους που με απόλυτη σαφήνεια έθεταν αυτές οι οδηγίες, η αντιπροσωπεία του ΕΑΜικού κινήματος όχι μόνο δεν είχε δικαίωμα να υπογράψει το λεγόμενο συμβόλαιο του Λιβάνου αλλά και ότι έπρεπε να αποχωρήσει από τις συζητήσεις, από την πρώτη στιγμή, αν και το σωστότερο θα ήταν να μην πάει στο Λίβανο αλλά- αν έπρεπε για λόγους τακτικής να γίνουν κάποιες διαπραγματεύσεις- να κληθεί η κυβέρνηση του Καΐρου στο βουνό. Εν πάση περιπτώσει η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Αλλά το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως στο Λίβανο το ΕΑΜικό κίνημα υπέστη μια μεγάλη ήττα που κανένας συσχετισμός δυνάμεων δεν την δικαιολογούσε και που ενδεχομένως ούτε οι αντίπαλοί του την περίμεναν σε τέτοια έκταση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δίωξη στελέχους της ακροδεξιας αντιπολίτευσης για συνωμοσία δολοφονίας του Μαδούρο Η εισαγγελία του Καράκας ανακοίνωσε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της 47χρονης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετικού στελέχους της ακρδεξιας αξιωματικης αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στη συνωμοσία που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και απέβλεπε στη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο. Ο εισαγγελέας άφησε να εννοηθεί ότι η συνωμοσία υποκινήθηκε από ξένα κέντρα, τονίζοντας ότι οι όποιοι συνωμότες, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός της χώρας, θα τιμωρηθούν με ποινές από 8 έως 16 χρόνια κάθειρξη. Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, που πρωτοστάτησε στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων των φοιτητών από τα ακριβά ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα πλούσια προάστια του Καράκας τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι γνωστή για τις σχέσεις που διατηρεί με πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ και της γειτονικής Κολομβίας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Άνθρωποι σαν τον Ρωμανό καθρεφτίζουν την αμηχανία και την ανημπόρια μας»
«Αυτές τις μέρες με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, πραγματικά δυσκολεύομαι να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, (μελος του Δ.Σ. του Μεγαρου Μουσικης) μιλώντας στους 93.4 Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Με μια Ομπρέλα Κόκκινη» των Στράτου Κερσανίδη και Έλσας Σπυριδοπούλου. Μίλησε για την εγκατάλειψη που νιώθουμε οι περισσότεροι απ’αυτόν τον τόπο και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον Ρωμανό, τόνισε ότι άνθρωποι σαν αυτό το παιδί «υψώνουν έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία και υποχρεωτικά καθρεφτιζόμαστε όλοι. Αυτό είχε συμβεί και με τη δολοφονία του Φύσσα. Στεκόμαστε αμήχανοι μπροστά στον καθρέφτη και συνειδητοποιούμε ότι το είδωλο είναι σπασμένο».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αναβάλλεται η συναυλία του Morrissey στην Αθήνα! Τι συνέβη;
Δυστυχώς οι θαυμαστές του δημοφιλή τραγουδιστή του συγκροτήματος The Smiths δεν θα τον απολαύσουν τελικά σήμερα αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας πριν από λίγο, η συναυλία στο Τae Kwon Do αναβάλλεται γιατί ο Μοrrissey έχασε την πτήση του!
Διάβασε την ανακοίνωση: Η σημερινή συναυλία αναβάλλεται. Ο Morrissey έχασε την πτήση του (καθυστέρησε η πτήση του από το Δουβλίνο για το Λονδίνο και έχασε το δεύτερο σκέλος της, την πτήση για Αθήνα). Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να βρεθεί σήμερα στην Αθήνα και η συναυλία δεν θα πραγματοποιηθεί. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία της συναυλίας, για την οποία ισχύουν κανονικά τα ήδη αγορασμένα εισιτήρια. Ζητούμε την κατανόηση του κοινού για την ταλαιπωρία του από αυτό το απροσδόκητο συμβάν. Τις προσεχείς ώρες θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαβρόφ: Επιμένει η Δύση να μας κατηγορεί αδίκως για την κρίση στην Ουκρανία
Επικριτικός απέναντι στη Δύση που εξαπολύει συνεχώς κατηγορίες εναντίον της χώρας του για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είναι απομονωμένη. Ο Λαβρόφ επανέλαβε τις εκκλήσεις της Μόσχας προς το Κίεβο να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα» να αναζητηθούν λύσεις στην κρίση χωρίς την εμπλοκή των αυτονομιστών. «Οι συνάδελφοί μας από τη Δύση, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική πρώτη (...) επιθυμούν να μας παρουσιάζουν ως τους κύριους υπεύθυνους, κάτι που κάνουν συνεχώς (...). Αυτό δεν είναι σωστό, δεν θα έχει αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός. Παράλληλα ο Λαβρόφ ζήτησε από τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, να πιέσουν την Ουκρανία να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, βάσει των οποίων θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες. Με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφαλείας στην Ευρώπη, η Ρωσία επιθυμεί μια νέα πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και του Ευρασιατικού Οικονομικού Μπλοκ, το οποίο δημιουργεί η Μόσχα ως αντίβαρο στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιες χώρες είναι αντίθετες σε αυτή την ιδέα, όμως ο Λαβρόφ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συναντήθηκε με αρκετούς ομολόγους του και απεδείχθη ότι η πρόταση γίνεται ευρύτερα αποδεκτή. Χαιρέτισε μάλιστα το γεγονός ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να συζητήσει κάτι τέτοιο. «Να εκπληρώσει η Γαλλία τις υποχρεώσεις της για τα Mistral» Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι το Παρίσι «θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του» σε ό,τι αφορά την παράδοση στη Μόσχα του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral. «Με έχει κουράσει αυτή η ερώτηση. Είναι θέμα υπόληψης για τη Γαλλία. Πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της βάσει του συμβολαίου», είπε ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας την απόφαση του Παρισιού να θέσει ως προϋπόθεση για την παράδοση του Mistral την επίτευξη προόδου στην ουκρανική κρίση. Στις 25 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλεται «μέχρι νεωτέρας» η παράδοση του πρώτου Mistral στην Μόσχα, εκτιμώντας ότι «η τρέχουσα κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία δεν επιτρέπει» κάτι τέτοιο. Η Μόσχα είχε απειλήσει με πρόστιμο τη Γαλλία, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε ανακοίνωση της 5ης ΕΛΜΕ που καλεί σε εξέγερση, αμφισβητεί το πολίτευμα, καθυβρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει τους Νόμους ως τυραννία και παροτρύνει σε εγκληματικές ενέργειες, όπως δήλωσε η γελοια κατοχικια Σοφία Βούλτεψη. Η γελοια κατοχικια κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή η ανακοίνωση πρέπει να αποδοκιμαστεί από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τα κόμματα και πρωτίστως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανακοίνωση της 5ης ΕΛΜΕ
Το εκπαιδευτικό site alfavita.gr δημοσίευσε ολόκληρη την επιστολή:
"Στις 6 Δεκέμβρη του 2008 ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ξεψύχησε από σφαίρες αστυνομικού στην αγκαλιά του παιδικού του φίλου Νίκου. Ο έφηβος Νίκος, ο Νίκος Ρωμανός, διάλεξε ένα δικό του προσωπικό τρόπο να συγκρουστεί με ένακράτος δολοφόνων, που τροφοδοτείται από μια κοινωνία απάθειας, αδιαφορίας και συνενοχής. Ταυτόχρονα, εξαντλώντας τα περιθώρια που παρέχει το σκληρό, ταξικό σύστημα εκπαίδευσης, που εμείς οι καθηγητές και οι γονείς σας αντιμετωπίζουμε μαζί σας, ο Νίκος έγινε φοιτητής. Από τον Φλεβάρη του 2013, που συνελήφθη για ληστεία στον Βελεβενδό Κοζάνης, επανηλειμένα βασανίστηκε, κακοποιήθηκε βάναυσα από τους ανθρωποφύλακες συναδέλφους του δολοφόνου του φίλου του, του Αλέξη. Όλο αυτό το διάστημα της φυλάκισης και των κακοποιήσεων, ο Νίκος αρνήθηκε να προσκυνήσει. Κράτησε ψηλά το κεφάλι, αντιστάθηκε, έφτυσε στα μούτρα τους βασανιστές του και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, που φτάνουν μέχρι και τον «αγωνιστή» Πρόεδρο της σημερινής «Δημοκρατίας». Για τον λόγο αυτό, το κράτος των δολοφόνων τον τιμώρησε με έναν ακόμα τρόπο, που παραβιάζει τους ίδιους του τους νόμους: Του στέρησε το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες, μην αφήνοντάς του την παραμικρή χαραμάδα ανάσας στις απάνθρωπες συνθήκες που ζει. Ούτε αυτή η τιμωρία τον τσάκισε. Από τις 10 του Οκτώβρη ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο στοιχειώδες δικαίωμά του στη μόρφωση. Έτσι, το κράτος των δολοφόνων αποφάσισε, έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του φίλου του Αλέξη, να οδηγήσει και τον Νίκο στο θάνατο, απορρίπτοντας την αίτησή του. Η στάση του κράτους απέναντι στον Νίκο Ρωμανό, συμβολίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη στάση του Συστήματος, που αυτό το κράτος εκπροσωπεί, απέναντι στη σημερινή νεολαία, σε εσάς, στα παιδιά μας: Το ίδιο κράτος που δολοφόνησε τον Αλέξη, που βασανίζει και οδηγεί στον θάνατο το Νίκο, είναι το κράτος που κλείνει σχολεία, που απολύει δασκάλους, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες. Το κράτος των Τραπεζιτών και των «τραπεζών θεμάτων», που επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στα όνειρα και στις ανάγκες σας, οδηγώντας σας στην ανεργία, σε μια ζωή μίζερη και χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένο κεφάλι. Είναι το ίδιο το κράτος, που σας κλείνει πονηρά το μάτι, με τους ένστολους υπάλληλους ή συνεργαζόμενους ναζί νταήδες του λέγοντάς σας: «Αν θέλεις να έχεις κάποιες πιθανότητες σωτηρίας, γίνε το ίδιο βάρβαρος με εμάς». Εμείς οι καθηγητές της Ε΄ ΕΛΜΕ θεωρούμε ότι, άσχετα από τη γνώμη που ο καθένας μπορεί να έχει για τις προσωπικές επιλογές αντίστασης του Νίκου Ρωμανού, η αφαίρεση των μορφωτικών του δικαιωμάτων είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανατραπεί. Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων αυτών. Στεκόμαστε στο πλάι κάθε μαθητή μας, που διεκδικεί, φτάνοντας να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του, το αυτονόητο δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση. Φίλοι μαθητές, βοηθήστε να σωθεί ο Νίκος και να κερδίσει το στοιχειώδες ίδιο με το δικό σας δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή. Η αλληλεγγύη για τη σωτηρία της ζωής του Νίκου είναι αγώνας και για τη δική σας ζωή και μόρφωση. Όταν η Τυραννία είναι Νόμος, η εξέγερση δεν είναι απλά ο τρόπος ζωής, που έχει το περισσότερο νόημα . Όπως διδάσκουν ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτονας, γίνεται ΚΑΘΗΚΟΝ".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Πάνος Καμμένος στα Προπύλαια: "Είμαστε εδώ, ενάντια στην απαγόρευση, και καλούμε τον Ελληνικό Λαό να ξεσηκωθεί"
Πριν από λίγο (το παρον γραφτηκε χθες Πεμπτη 4/12/2014) επισκέφτηκαν τα γραφεία του Άρδην, της Χριστιανικής, του ΔΗΚΚΙ και του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και μας παρέδωσαν απαγόρευση της αυριανής πορείας που διοργανώνουμε από κοινού, μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης Κουρδιστάν, το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα, την Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν τους Ανεξάρτητους Έλληνες κ.ά. Το έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, Κ. Μιχαιρίνα, επικαλείται την «ανάγκη προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των ανωτέρω ξένων επισήμων και των μελών συνοδείας τους και την εξασφάλιση σε αυτούς του αισθήματος ασφαλείας κατά το χρόνο παραμονής τους στη Χώρα μας». Κάπως έτσι λοιπόν, ο Νταβούτογλου και η κουστωδία του επιβάλουν την απαγόρευση του αναφαίρετου δικαιώματος των Ελλήνων Πολιτών στην διαδήλωση και την διαμαρτυρία, σε μια τεράστια έκταση της πόλης, από την πλατεία Κολοκοτρώνη μέχρι… την Αττική οδό και το Αεροδρόμιο! Δεν δικαιούμαστε, επομένως, να διαδηλώσουμε ελεύθερα απέναντι σε μια τουρκική κυβέρνηση η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει διαπράξει εγκλήματα εναντίον τόσο των περισσότερων γειτονικών λαών –από την Συρία μέχρι την Κύπρο και το Ιράκ– όσο και εναντίον όσων τολμούν και αμφισβητούν την μονολιθική της εξουσία στ’ όνομα του αυτοπροσδιορισμού των καταπιεζόμενων εθνοτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων της τουρκικής κοινωνίας –Κίνημα της πλατείας Ταξίμ, Κούρδοι, Αλεβίτες, αντικεμαλική Αριστερά. Η ελληνική κυβέρνηση, σπεύδει να εξυπηρετήσει προθύμως τις απαιτήσεις των Τούρκων “επισκεπτών”, και θα εξαπολύσει, όπως από το πρωΐ διαλαλούν όλοι οι μεγάλοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, τους κρανοφόρους των ΜΑΤ για να επιβάλουν σιωπή νεκροταφείου στο κέντρο, μιας Αθήνας που πρέπει να σκύψει με το ζόρι μπροστά στον νέο επικυρίαρχο της ευρύτερης περιοχής. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της “ελληνοτουρκικής φιλίας” και των κοινών υπουργικών συμβουλίων, να μεταβληθεί η ελληνική κυβέρνηση σε παράρτημα διοίκησης του αστυνομικού κράτους του Ταγίπ Ερντογάν –στηρίζοντας βέβαια όλα της τα σχέδια για την εγκαθίδρυση μιας νέας περιφερειακής ηγεμονίας. Εμείς, παρά τις φετφάδες των παραβιάσεων και του κλίματος αστυνομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η ελληνική διοίκηση της νεο-οθωμανικής επικράτειας, επιμένουμε και καλούμε όλον τον κόσμο να στηρίξει μαζικά την αυριανή συγκέντρωσή διαμαρτυρίας στα Προπύλαια την Παρασκευη, τα οποία ούτως ή άλλως δεν τόλμησαν να συμπεριλάβουν στην “απαγορευμένη ζώνη”.
ΕΞΩ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΞΩ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚOΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 5:30 μμ.
ΑΡΔΗΝ ΔΗΚΚΙ Χριστιανική Δημοκρατία Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα Ανεξάρτητοι Έλληνες
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια για την επίσκεψη Νταβούτογλου
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014, 19:52
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησαν στα Προπύλαια μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), του ΑΡΔΗΝ, του ΔΗΚΚΙ, της Χριστιανικής Δημοκρατίας, του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν, της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν και του Πατριωτικού Κοινωνικού Κινήματος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός δέχεται τον Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν δέχεται όμως τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για εθνικά θέματα» ενώ σχετικά με τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, τόνισε πως «εμείς θα συναθροιζόμαστε». Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε επίσης στην αντίσταση στο Κομπάνι εναντίον των τζιχαντιστών.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νομοσχεδιο ΥΠΕΚΑ. Νομιμα τα καταπατημενα!!!!! Χαριζονται στους «ιδιωτες» οι δημοσιες δασικες εκτασεις τις οποιες εχουν καταπατησει, «ξεχειλωνουν» τα ορια του σχεδιου πολεως και μονιμοποιουνται οι αδειες στα καταστηματα αναψυχης στην Πλακα και Εξαρχεια, με υπο καταθεση νομοσχεδιο
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ντραγκι. Προετοιμασια για μετρα χωρις προηγουμενο από τον Ιανουαριο
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Παρέμβαση για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική
Η επέμβαση ΕΕ, ΗΠΑ στην Ουκρανία, η στάση της Ρωσίας και τα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας, τα ζητήματα που απασχόλησαν στην ετήσια ομιλία Πούτιν
ΜΟΣΧΑ.-- Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική ενώπιον και των δύο Σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) στο Κρεμλίνο έκανε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Επρόκειτο για μια παρέμβαση εφ' όλης της ύλης με επίκεντρο τις διεθνείς εξελίξεις και τη στάση της Ρωσίας και την εσωτερική κατάσταση, με αναφορά στην οικονομία και κίνητρα για την προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους ότι έρχονται δύσκολα χρόνια.
Κριμαία, Ουκρανία και κυρώσεις στο επίκεντρο
Στο πρώτο τμήμα της ομιλίας του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, λέγοντας ότι «έγινε γιατί το ζήτησε ο πληθυσμός με δημοψήφισμα και με απόφαση του εκλεγμένου κοινοβουλίου» και χαρακτήρισε το γεγονός «ιστορικό». Τόνισε ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη αποτελούν την «πνευματική πηγή του ρωσικού έθνους που με τον χριστιανισμό συγκροτήθηκε σε ενωμένο και μοναδικό» και επίσης ότι έχουν ιερή και πολύ σημαντική στρατηγική σημασία για τη Ρωσία, παρομοιάζοντάς τες μάλιστα με την Ιερουσαλήμ. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία χαρακτήρισε τη στάση των «δυτικών εταίρων» ως υποκριτική και κυνική και σημείωσε ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ρωσική πολιτική «ήταν η σωστή», δε στήριξε όπως έκαναν οι δυτικοί την κατάληψη της εξουσίας με τη βια και τα όπλα, ενώ σημείωσε ότι η εκδίωξη του Β. Γιανουκόβιτς, «που δεν ανέβαλε αλλά ανέστειλε τη σύνδεση με την ΕΕ» ήταν «απομάκρυνση του νόμιμου προέδρου» και είπε πως «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τύχει υποστήριξης η ένοπλη κατάληψη της εξουσίας» ή «οι μαζικές δολοφονίες στην Οδησσό». Επικρίνοντας τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος να προσπαθήσει να απευθυνθεί κανείς στη Ρωσία από θέση ισχύος. Ορισμένες χώρες θα επιθυμούσαν τη διάλυση της Ρωσίας, όπως έγινε με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. Οι «χτεσινοί εχθροί της Ρωσίας ήθελαν γι' αυτήν τη μοίρα που είχε η Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του '90», είπε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το γιουγκοσλαβικό σενάριο του διαμελισμού και της συντριβής και σε εμάς, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε για τους λαούς της Ρωσίας. Αυτό δε συνέβη. Δεν το επιτρέψαμε», κατέληξε. Η Δύση ήταν τόσο αποφασισμένη να καταστρέψει τη Ρωσία, που οι κυρώσεις θα είχαν επιβληθεί και χωρίς την κρίση της Ουκρανίας, είπε. Η Ουκρανία δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού οι Δυτικοί επεδίωκαν εδώ και καιρό μία ανάσχεση της πορείας της χώρας, επέμεινε. «Οι κυρώσεις δεν ήσαν παρά μία νευρική αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας. «Αλλά χωρίς αυτά (την Ουκρανία, την Κριμαία) θα είχαν εφεύρει άλλο πράγμα για να φρενάρουν την αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας», είπε. Ενώ έκανε αναφορά στην κατάληξη που είχε ο Χίτλερ «όταν θέλησε να κατακτήσει τη Ρωσία». Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της απομόνωσης και της κούρσας των εξοπλισμών, αλλά θα υπερασπιστεί την άμυνά της. Ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα διευρύνει τις συνεργασίες της στην Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία - Ειρηνικό, που σημείωσε ότι αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Κάνοντας μια μικρή αναφορά στη χτεσινή επίθεση στο Γκρόζνι, ο Βλ. Πούτιν, είπε ότι «η τρομοκρατική αυτονομιστική δράση είναι μέρος του σχεδίου από το εξωτερικό». Στη συνέχεια, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν επιπτώσεις και σε αυτούς που τις επιβάλλουν αλλά λειτούργησαν και ως κίνητρα για τις ρωσικές επιχειρήσεις και ότι η Ρωσία παρέμεινε ανοικτή στις ξένες επενδύσεις.
Ανησυχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη
Πάνω από το μισό μέρος της παρέμβασής του αφορούσε την ανάγκη ενίσχυση του καπιταλιστικού κράτους, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ώστε η Ρωσία «να έχει τη δυνατότητα της αυτοδύναμης ανάπτυξης, ώστε να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις διεθνείς συγκυρίες». Φυσικά, κάτι τέτοιο στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, είναι αδύνατο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε υπαρκτά προβλήματα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, δηλώντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν του 0% αύξησης του ΑΕΠ (για το 2015 προβλέπεται 0,8%) με κριτήριο την ενίσχυση των «πατριωτών επιχειρηματιών», των ελεγκτικών μηχανισμών, τα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής, που πρέπει, όπως είπε, να παραμείνει σταθερή για τουλάχιστον 4 χρόνια. Ταυτόχρονα, προσέφερε «πλήρη αμνηστία» για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν, λέγοντας ότι οι Ρώσοι που θα επιλέξουν να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους δε θα αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για την προέλευσή τους και δεν θα αντιμετωπίσουν επιβολή φορολογίας ή άλλες κυρώσεις. Επίσης, έκανε αναφορά σε ένα ευρύτερο ζήτημα, αυτό της ύπαρξης των «φορολογικών παραδείσων» που θέλει διεθνή αντιμετώπιση. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει κάνει βήματα στη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των επενδύσεων. Υποσχέθηκε ειδικό καθεστώς με κίνητρα για τα στρατηγικά λιμάνια όπως του Βλαδιβοστόκ και της Σεβαστούπολης. Μίλησε για «αρμονία του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα», ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», του τομέα της αγροτικής παραγωγής, για την ανάγκη περιορισμού των εισαγωγών, ειδικά νέων τεχνολογιών και μηχανημάτων και κάλεσε τους επιχειρηματίες με περισσότερο θάρρος και ρίσκο να αναπτύξουν τη δράση τους σε αυτόν τον τομέα, ώστε να αναπτυχθεί η «εθνική παραγωγή». Επίσης, ζήτησε πιο θαρραλέα είσοδο ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, «ώστε με τον ανταγωνισμό να βελτιωθεί η ποιότητα». Ομως, δεν παρέλειψε να ζητήσει περικοπές 5% στις δημόσιες δαπάνες, που η εμπειρία δείχνει ότι συχνά αφορούν σε κοινωνικές δαπάνες. Κατά τα άλλα επέκρινε τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, που ειδικά, όπως είπε, αν εκδηλώνονται στον τομέα της εθνικής άμυνας συνιστούν «τρομοκρατία». Ακόμα ζήτησε τα επόμενα χρόνια να πέσει ο πληθωρισμός στο 4%. Ο Πούτιν, επίσης, παραπονέθηκε ότι δεν υπάρχει «κέντρο σχεδιασμού και έρευνας που θα συντονίζει την προσπάθεια», κάτι βέβαια αντιφατικό στον καπιταλισμό, ώστε να αξιοποιείται για το σύνολο της κοινωνίας και ζήτησε ενίσχυση στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Τέλος, ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να λάβει μέτρα, για να τεθεί τέλος στην κερδοσκοπία κατά του ρουβλιού, που συνεχώς πέφτει και λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Εκανε λόγο για κερδοσκόπους που «παίζουν με τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ρουβλιού» και κατέληξε «οι αρχές γνωρίζουν ποιοι είναι οι κερδοσκόποι. Εχουμε τα μέσα να τους αντιμετωπίσουμε».