Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Σαββατο 10 Δεκεμβριου 2016


Απίστευτο! Πολυεθνικές αλυσίδες super market «έσπασαν» την απεργία της ΠΝΟ. Ναύλωσαν πλοίο για να τροφοδοτήσουν τα καταστήματα τους στην Κρήτη
8/12/2016
Την ίδια ώρα που οι αγρότες της Κρήτης καταστρέφονται από τη συνεχιζόμενη απεργία και την αδιαλλαξία της ΠΝΟ, πολυεθνικές εταιρείες super market «έσπασαν» την απεργία.
Το μεσημέρι έδεσε στο λιμάνι της Σούδας ένα οχηματαγωγό πλοίο με 12 νταλίκες, το οποίο ναύλωσαν πολυεθνικές προκειμένου να τροφοδοτήσουν τα καταστήματα τους. Το πλοίο είχε πλήρωμα με συμβάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν το επηρεάζει η απεργία των Ελλήνων ναυτικών. Πλήθος ερωτηματικών προκαλεί το γεγονός ότι το οχηματαγωγό απέπλευσε ανεμπόδιστο από τους απεργούς της ΠΝΟ από τον Πειραιά και έδεσε ανεμπόδιστο στη Σούδα. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αντώνης Πατεράκης μίλησε στο δελτίο της Νέας Τηλεόρασης Κρητης στις 15.00 χωρίς όμως να δώσει πειστικές εξηγήσεις.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέα κατορθώματα των ένστολων χρυσαυγίτικων συμμοριών του Τόσκα, με εντολή αυτή τη φορά του πανεπιστημιακού, πάλαι ποτέ αριστερού και νυν μεγαλοστελέχους του Ιδρύματος Νιάρχου, υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Τρεις φοιτητές στο νοσοκομείο... Άλλη μια αιματοβαμμένη σελίδα στο βιογραφικό του αμόρφωτου συμπλεγματικού ηγετίσκου. Αυτός, απ' ό,τι φαίνεται, αν δεν σκοτωθεί άνθρωπος, ώστε να εξαφανιστεί από προσώπου γης, δεν πρόκειται να ησυχάσει...
7/12: Φοιτητικοί Σύλλογοι & Μαθητές στο Υπουργείο Παιδείας -Επίθεση των ΜΑΤ
Δελτίο τύπου για τα γεγονότα στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 7/12/16
Την Τετάρτη 7/12 πραγματοποίηθηκε κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων και μαθητών στο Υπουργείο Παιδείας, με σαφή αιτήματα ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων μας και την αποστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτά (πχ αφαίρεση διδακτικής επάρκειας, μητρώα μηχανικών κ.ά.), τα πορίσματα του εθνικού διαλόγου, το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ωστόσο, υπουργείο και κυβέρνηση, επέλεξαν να εμπαίζουν φοιτητές και μαθητές επί ώρες, κλείνοντας τις πόρτες του υπουργείου, αρνούμενοι να στείλουν κάποιον εκπρόσωπο. Προκειμένου να κοινοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων, εκβιαστικά απαιτήθηκε η είσοδος στο Υπουργείο, όπου Υπουργός και κυβέρνηση για να την εμποδίσουν έστειλαν ΜΑΤ, τα οποία χτύπησαν σοβαρά φοιτητές, εκ των οποίων 3 πήγαν στο νοσοκομείο. Η δυναμική του φοιτητικού μπλοκ απέκρουσε την επίθεση των δυνάμεων καταστολής και εξασφάλισε την είσοδο φοιτητών και μαθητών στο κτήριο του υπουργείου.
Παρά την επιμονή φοιτητών και μαθητών ο Υπουργός αρνήθηκε να παρουσιαστεί όπως και κανένας πολιτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Οι ‘’εξωτερικοί του συνεργάτες’’ προσπάθησαν να εκτονώσουν την κατάσταση με τραγελαφικές δικαιολογίες για την απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ (για την οποία δεν έλαβαν την πολιτική ευθύνη) και δεσμεύονταν για ¨ραντεβού¨ με τον Υπουργό. Η κυβέρνηση πήρε εξ ολοκλήρου την πολιτική ευθύνη να αρνηθεί να φέρει πολιτικό εκπρόσωπο, έστω και για να ακούσει τα αιτήματά μας και επέλεξε να χτυπήσει φοιτητές και μαθητές. Το φοιτητικό κίνημα δεν θα δείξει καμία ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση, τα σχέδια και τις αυταρχικές πρακτικές της. Η νεολαία δε δέχεται ψέματα, δεν υποτάσσεται και θα δώσει σύσσωμη τη μάχη ενάντια στη διάλυση της εργασιακής προοπτικής και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης που βρίσκονται στο επίκεντρο των αναδιαρθρώσεων. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο και δηλώνουμε πως δεν πτοούμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και με επόμενες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται – δεν εκβιάζεται αλλά στο πλευρό του λαού και των εργαζόμενων και των ανέργων, θα τσακίσει τα νέα σχέδια της κυβέρνησης και του Γαβρόγλου.
Φ.Σ. Αρχιτεκτόνων Μηχ, Ηλεκτρολόγων Μηχ, Μεταλλειολόγων Μηχ, Ναυπηγών Μηχ, ΣΕΜΦΕ, Χημικών Μηχ, & Συντονισμός σχολείων Δυτικών προαστίων
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα, πριν τέσσερα χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Αλκαίος, ένας σπουδαίος ποιητής
«Μανουέλ Ντουάρντε απ’ το Πράσινο Ακρωτήρι/ ίσως ποτέ και να μη δω το πρόσωπό σου/ ωστόσο αν κρίνω απ’ το αιμάτινο γραφτό σου/ θα πρέπει να ‘ναι γιομάτο από λιοπύρι. Ελμπέρτο Κόμπος Παναμέζε αδελφέ μου/ ίσως ποτέ να μην ακούσω τη φωνή σου /ωστόσο ασίγαστη θε να ‘ναι σαν τη γη σου/ αν κρίνω απ’ τα μηνύματα του ανέμου. Ναϊμ Ασχάμπ απ’ τις όχθες του Ιορδάνη/ ίσως ποτέ και να μη σφίξουμε το χέρι/ ωστόσο δίπλα μου αγρυπνάει το ίδιο αστέρι /που δίπλα σου αγρυπνάει κι αυτό μου φτάνει. Απόψε σμίξαν τις καρδιές μας/ σ’ έναν έστω στιγμιαίο συντονισμό/ ίδιες ελπίδες καθώς μας φώτιζαν το δρόμο/ οι σελίδες απ΄ το κομμουνιστικό μας μανιφέστο» (Φλεβάρης 1848). Στίχοι: Αλκης Αλκαίος. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Ερμηνεύει η Μαρία Δημητριάδη. Αυτοί οι στίχοι – δημοσιευμένοι στο «Ρ» στο τέλος της δεκαετίας του ’70 στάθηκαν η αφορμή της γνωριμίας του Αλκη Αλκαίου, με τον Θάνο Μικρούτσικο ο οποίος διαβάζοντάς τους τους μελοποίησε δημιουργώντας το εκπληκτικό αυτό τραγούδι που ερμήνευσε μοναδικά η Μαρία Δημητριάδη. Η γνωριμία του με τον συνθέτη έφερε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους – ορόσημα, όπως το «Εμπάργκο» (1982) και «Στου αιώνα την παράγκα» (1996)». Το απόσπασμα που προηγήθηκε είναι από δημοσίευμα στον «Ριζοσπάστη» (Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012 – Σ.Α). Λίγες μέρες πριν, 10 Δεκεμβρίου 2012, είχε φύγει από τη ζωή ο Βαγγέλης Λιάρος (1949 -2012), ο ποιητής Άλκης Αλκαίος. Ακολουθεί η συνέχεια του κειμένου, με στοιχεία για τη ζωή του και το έργο του, μαζί με μελοποιημένους στίχους του, κι ένα σπάνιο βίντεο με τον Άλκη Αλκαίο και τον Θάνο Μικρούτσικο.
«Ο Αλκης Αλκαίος, που με την παρουσία του λάμπρυνε τη μουσική σκηνή του τόπου μας, γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από πολύ μικρός «πολιτογραφήθηκε» κάτοικος Πάργας, αφού τον περισσότερο καιρό έμενε εκεί, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο και γράφοντας τους υπέροχους στίχους των τραγουδιών του, έχοντας σαν «δάσκαλό του» την ποίηση του Κ. Καρυωτάκη. Το όνομά του το πήρε από το θείο του ΕΛΑΣίτη, που σκοτώθηκε σε ηλικία 23 χρόνων. Ο αδελφός της μητέρας του Ντίνος Ζήκος ήταν Μακρονησιώτης, μέλος του ΚΚΕ του οποίου παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του. Ο Β. Λιάρος σπουδάζει στη Νομική Σχολή την περίοδο της χούντας και τον Αύγουστο του 1973 συλλαμβάνεται για τη δράση του και κρατείται για μήνες στην Ασφάλεια, πράγμα που επιδεινώνει την επιβαρυμένη του υγεία. Μετά τη μεταπολίτευση γίνεται μέλος του ΚΚΕ στην Οργάνωση των Δικηγόρων.
Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου για τον Κ. Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤΝΕΜ (ιδρυτής του ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος) το βιβλίο του «Εμπάργκο – Ποιήματα», το οποίο περιλαμβάνει και το εμβληματικό ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου: «Αδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή / και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση / και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση / και σαν Ανατολή». Ζώσα ποίηση δεμένη με τη ζωή και τους αγώνες του λαού Οι στίχοι του – ζώσα ποίηση γραμμένη για τη ζωή με τους αγώνες και τις προσδοκίες της, για τον άνθρωπο και τα όνειρά του, για την ομορφιά και για τον έρωτα, ενέπνευσαν τους σημαντικότερους συνθέτες μας, όπως Θάνος Μικρούτσικος, Μάριος Τόκας, Μίλτος Πασχαλίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Μπάμπης Στόκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Νότης Μαυρουδής, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Χρήστος Θηβαίος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Σταμάτης Μεσημέρης, Χριστόφορος Κροκίδης, Δημήτρης Ψαρράς. Εκτός από τις ερμηνείες των τραγουδοποιών χαρακτηριστικές είναι και οι ερμηνείες των Δημήτρη Μητροπάνου, Μαρίας Δημητριάδη, Μανώλη Μητσιά, Χαρούλας Αλεξίου, Γιώργου Νταλάρα, Μελίνας Κανά, Ελευθερίας Αρβανιτάκη, κ.ά.
Ποιος δεν τραγούδησε την Πιρόγα… «Το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη και την τρελή σου κυνηγάει σκιά πώς να ημερέψει ο νους μ΄ ένα σεντόνι πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά αγάπη που σε λέγαμ΄ Αντιγόνη. Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει και σε ποιο γαλαξία να σε βρω εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι»… Ακούγοντας ξανά και ξανά τα τραγούδια που έγραψε, διαβάζοντας ξανά τους στίχους του, μπορεί να διακρίνει κανείς ότι και με τα πιο απλά υλικά των στίχων του ο Αλκαίου έκανε τέχνη και μας θυμίζει αυτό που έχει πει ένας άλλος θεράπων της γλώσσας και της ψυχής, ο Γ. Χειμωνάς ότι δηλαδή «ο σκοπός της Τέχνης είναι ένα πράγμα πάρα πολύ συγκεκριμένο. Η Τέχνη είναι για να παίρνει στα χέρια της το ανεκπλήρωτο όραμα του ανθρώπου… «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία/ πώς η ιστορία γίνεται σιωπή/ τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο/ συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω/ τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί»… «Η Τέχνη είναι για να παίρνει στα χέρια της αυτήν την αθεράπευτη στέρηση του ανθρώπου, να τη δουλεύει και να την επιστρέφει πάλι στους ανθρώπους».
«Το μπάντζο σφίγγανε στα χέρια οι μιγάδες / δέκα ρεπόρτερ καταγράφαν τα συμβάντα /πριν στο χορό τους μας τραβήξουν οι μαινάδες/ οι ανεμώνες μας βρεθήκαν μείον σαράντα. Πού πας χλομός καλέ μου Μιγκέλ/ γέμισε ο τόπος κίτρινες τουλίπες /και στην πλατεία Χόρχε ντ΄ Αλβαράδο/ περιπολούν δεινόσαυροι και γύπες. Ο σεισμολόγοι στο Παλάσιο Νασιονάλ/ τα βάζανε με τους κρατήρες της Σάντα Αννα/ φοράς σομπρέρο κι έχεις πρόσωπο οβάλ /κι ούτε που πρόλαβες να παίξεις στην αλάνα. Πού πας γυμνός καλέ μου Μιγκέλ/ γέμισε ο τόπος με κηλίδες απουσίας/ τις τεφροδόχους κλείσαν σε κρυφή σπηλιά/ και μας πουλάν ενέσεις ευθυμίας» (Στίχοι: Αλκης Αλκαίος. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Ερμηνευτές 1.Μαρία Δημητριάδη – 2.Υπόγεια Ρεύματα).
«Οσοι με το Χάρο γίναν φίλοι/με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη/ στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι/ πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί πάντα γελαστοί και γελασμένοι. Οσοι με το Χάρο γίναν φίλοι/ με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη/ στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι/ πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί πάντα γελαστοί και γελασμένοι». (Μουσική Θάνος Μικρούτσικος, τραγουδάει Δημήτρης Μητροπάνος). Αυτός ήταν ο Αλκης Αλκαίος όπως τον γνωρίσαμε μέσα από τους στίχους του. Ας τον αποχαιρετήσουμε με έναν δικό του πάλι στίχο: «Πάρε τη ζωή στα δυο σου χέρια/ τις γροθιές σου χτύπα στα μαχαίρια/ θα ‘φευγαν τα σύννεφα φαντάσου/ αν κουνούσες λίγο τα φτερά σου. Πουλί σε δέντρο αρχοντικό παλιό τραγούδι λέει/ αυτός που όλα τα ‘χασε ματώνει μα δεν κλαίει/ αν δε φυσήξει ο άνεμος το φύλλο δε σαλεύει/ αν δε θυμώσει η θάλασσα το κύμα δε χορεύει»».
Άλκης Αλκαίος (23 Νοεμβρίου 1949 - 10 Δεκεμβρίου 2012)
Ο Βαγγέλης Λιάρος (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα), γεννημένος στην Ήπειρο, ήταν φοιτητής της Νομικής όταν συμμετείχε στην οργάνωση της δραπέτευσης του κρατούμενου Αλέκου Παναγούλη. Συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια, με συνέπεια σοβαρά κινητικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Ένα του ποίημα στον "Ριζοσπάστη", το 1977, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Θάνου Μικρούτσικου και τον επόμενο χρόνο το ποίημα του Άλκη Αλκαίου "Φλεβάρης 1948" εντάχθηκε στον δίσκο "Τα τραγούδια της λευτεριάς".
------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Το να είναι κανείς δυνατός στο σώμα, είναι έργο της φύσης: το να τολμά όμως να λέγει εκείνα που συμφέρουν στην Πατρίδα είναι γνώρισμα ψυχικής δύναμης και σύνεσης».
Ο Βίας, ο μεγαλύτερος από τους σοφούς της αρχαιότητας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
"Τηνιακό": μπύρες και πολιτική κουβέντα
Το κλείσιμο του "Τηνιακού"-ένα σκληρό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα
Κλείνει το "Τηνιακό", το αγαπημένο μαγαζί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και κλείνει επί Τσίπρα. Το "Τηνιακό" καταρχήν ήταν πολιτικό στέκι των φοιτητών της Αριστεράς. Βασικά μάζευε σχεδόν μόνο τέτοιους. Ήταν πάμφτηνο και εκεί πήγαινες τον πρωτοετή για να τον ψήσεις και να πιείτε μπύρες. Που να τον πας, σε κανονικό μαγαζί, να σας έρθει ο ρεφενές κούκος αηδόνι και να τον χάσεις; Θα πας στο κλασικό μαγαζί που σέρβιρε μόνο "Κάιζερ", "Αμστελ" και "Χάινεκεν", είχε τραπεζάκια σιδερένια, τα ίδια που έστηνες στο τριήμερο του πολυτεχνείου, και οι ποικιλίες ήταν πάντα ψιλές φέτες ψωμιού με ζαμπόν, τυρί, τυροσαλάτα, λουκανικάκι και αυγό. Τρεις από το καθένα, μια αιώνια ρουτίνα που ποτέ δεν γνώριζε εξαίρεση. Ποτέ δεν φτιάχτηκε διαφορετικά η ποικιλία. Ένωνες τα τραπεζάκια, περνούσαν άλλοι πέντε-έξι, κονομούσες από δω και από κει καρέκλες, παράγγελνες και ξεκινούσες να εξηγείς τι είναι η συνδιοίκηση, γιατί η ΠΚΣ κατεβάζει παντα ξεχωριστά πλαίσια, τι σημαίνει περιφρούρηση της πορείας, ποιος ο ρόλος των καθηγητών στο εποικοδόμημα, τι είναι η ειδίκευση στο πτυχίο και τι ζημιά προκαλεί στα εργασιακά σου δικαιώματα, γιατί η ΕΑΑΚ βάζει 40 αιτήματα στα πλαίσια συνελεύσεων, πως συνδέεται το φοιτητικό κίνημα με το λαϊκό κίνημα, και τελείωνες να τον ρωτήσεις πως βλέπει την κατάσταση και τι λένε τα πράγματα στην Καρδίτσα.
Μπορούσες να πας και για χαλαρή κουβέντα, χωρίς πρωτοετά. Να πιάσεις θέματα όπως το τι σημαίνει πολιτικά το "όπλο παρά πόδας" του Ζαχαριάδη, για την υπόθεση Πλουμπίδη, για το κατά πόσον οι Δίκες της Μόσχας συντέλεσαν στην νίκη του Ερυθρού Στρατού το 1945, για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, για τη σχέση Ελλάδας-ΕΕ-ΗΠΑ, για τη Βάρκιζα και την αποχή του '46, για το τι γίνεται στη Λατινική Αμερική, στο Ιράκ και στο Κουρδιστάν. Και να τελειώσεις με τις αγαπημένες ταινίες. Και η κουβέντα ξαφνικά να ξαναφουντώνει για τον Μπουνιουέλ, τον Κεν Λόουτς και τον Άιζενστάιν. Και τελικά να καταλήγει στο "δεν πάμε ρε να τσιμπήσουμε τίποτα;", όταν το μαγαζί έκλεινε πια και οι γκαρσονομαγαζάτορες μετρούσαν τις μπύρες που είχες αφήσει πάνω και κάτω και δίπλα από το τραπέζι, καθώς και τα πιάτα της ποικιλίας στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, και ίσως να είχε μείνει η απαίσια τυροσαλάτα/τυροκαφτερή/τι στο διάολο ήτανε.-43 ευρώ παιδιά! και ο καθένας είχε κατουρήσει ήδη τρεις φορές!
Ενίοτε οι παρέες ήταν και μικτές, από άλλους πολιτικούς χώρους. Τότε η ένταση ήταν ακόμα πιο μεγάλη. Ειλικρινά, δεν θυμάμαι να έχει μουσική αυτό το μαγαζί! Ακουγόταν μέσα-έξω μια απίστευτη βαβούρα, ήταν ένα μελίσσι που όσο πλησίαζες, είτε από τη Λεωφόρο Αλεξάντρας είτε από τον κάθετο της Σπύρου Τρικούπη, ολοένα και δυνάμωνε, δυνάμωνε, μέχρι που έφτανες μπροστά στο θέαμα δεκάδων ανθρώπων να μιλάνε όλοι μαζί και δυνατά. Τα καλοκαίρια. Γιατί τον χειμώνα, με εξαίρεση κάτι άτυχους που δεν βρήκαν θέση ή καμμένους που κουλουριάζονταν στις καρέκλες έξω κάτω απ' τις τέντες, μέσα ήταν που επικρατούσε ο πανζουρλισμός. Ήταν ήσυχα μέχρι να ανοίξεις την τζαμόπορτα. Μετά σου ερχόταν απότομα το ηχητικό κύμα, σαν να σπάει το φράγμα του ήχου ένα αεροπλάνο, και εσύ σαστισμένος να χαιρετάς μέσα στο σύννεφο κάπνας τους γνωστούς και να ψάχνεις την παρέα σου που είχε έρθει από πριν. Κάποιοι μπορεί να μύριζαν και δακρυγόνο. Μικρό το κακό. Και εσύ μπορεί να μύριζες ιδρωτίλα, τσιγαρίλα και δακρυγόνο. Γιατί το "Τηνιακό" πάντα ήταν η κατάληξη μιας διαδήλωσης.
Υπήρχαν και οι φορές που πήγαινες μόνο για να πιεις μπύρες. Να ξεσκάσεις από το διάβασμα της εξεταστικής, ας πούμε. Να βγεις ρε παιδί μου. Πήγαινες μηχανικά εκεί. Τελικά αυτό το μαγαζί ήταν το πιο παραδοσιακό της ιστορίας. Παραδοσιακό με την έννοια της τήρησης της παράδοσης, πάντα τα ίδια και τα ίδια, καμία αλλαγή και σε τίποτα. Γι' αυτό λατρεύτηκε, οι ρουτίνες που λένε και οι ψυχαναλυτές. Αν το αναλύσεις, θα πεις ότι ήταν το πιο αντιεμπορικό-εμπορικό στέκι των ευρύτερων Εξαρχείων. Σκασίλα τους αν ήθελες κάτι άλλο για ποικιλία ή καμιά περίεργη μπύρα. Αυτό είναι, αν δε θες περιμένουν όρθιοι άλλοι είκοσι που έχουν πιάσει μάλιστα κανονικά κουβέντα. Όρθιοι. Δεν φεύγουν. Δεν είχε -Πέτρο, πά' να φύγουμε μωρό μου, είναι τίγκα. Άλλωστε, οι απογευματινοί σιγά σιγά αραιώνανε, πολλοί από αυτούς ολόχεστοι πια από τις μπύρες. Κάποιοι κάθονταν και με αγνώστους προσωρινά, ή και για όλη τη βραδυά,-κάτσε ρε φιλαράκι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το χαρακτηριστικότερο όμως είναι που καθόσουν πλάτη με πλάτη με τον από πίσω και γύριζες να μιλήσεις στον διπλανό σου και ανάμεσά σας υπήρχε ένα κεφάλι. Ο ένας δεν άκουγε τον άλλον, ο καθένας τα δικά του, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, δεν έδινες σημασία.
Για πολλούς, το "Τηνιακό" ήταν η αρχική έξοδος πριν πάνε σε κανένα μπαρ. Κανείς όμως δεν καθόταν κάτω από τρεις ώρες. Είχε και περίπτερο από κάτω για τα τσιγάρα σου. Είχε και σουβλατζίδικο πιο πάνω, όλα τα κομφόρ, αλλά έτσι και αλλιώς η Πλατεία ήταν κοντά. Ήταν ένα άσυλο. Κανείς δε μας ενόχλησε εκεί τα χρόνια που πήγαινα. Και η φωλιά του λύκου ήταν πιο πάνω. Ήταν λοιπόν ένα διαπανεπιστημιακό άσυλο, εκεί βρισκόταν όλες οι φυλές, γυναίκες, άντρες, Πολυτεχνείο, παρτάλια της Γεωπονικής, Νομική, ΑΣΟΕΕ, Φιλοσοφικές, ΤΕΙ, μαλλιά, μούσια και μοϊκάνες, σκουλαρίκια και μακριά φουστάνια, κόκκινα, μαύρα, μπλε μαλλιά, ροκάδες, μεταλλάδες, έντεχνοι και πάνκηδες, πρωτοετά και αιώνιοι (κυρίως αιώνιοι), άνθρωποι και σκυλιά, αριστεροί, κομμουνιστές, αναρχικοί (λίγοι, είχαν δικά τους στέκια) και τροτσκιστές (ζουν ανάμεσά μας!), αλλά και ενίοτε κάποιοι κουλαρισμένοι δαπίτοπασπίτες, λίγοι κνίτες που την ψάχνανε, βλάχοι, νησιώτες, κρητικοί και αρβανίτες, όχι όμως τηνιακοί. Η μόνο σχέση που είχε το μαγαζί με την Τήνο ήταν ότι η πολυκατοικία ανήκει σε κάποιον τηνιακό σύλλογο. Πάει κι αυτό. Έκλεισε επί Τσίπρα. Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο για την Αριστερά μετά την Πρώτη-Φορά-Αριστερά. Και τώρα που τα λεφτά είναι ακόμα πιο λίγα, μαζέψτε κομμάτια!
Σχολιο.- Ασχετο. Εκλεισε και ο Κάβουρας. Όχι μόνο το ρεμπετάδικο, που είχε κλείσει απο παλιά, αλλα και το σουβλατζίδικο που είναι από κάτω. Σχολιο.- Πωπω εκλεισε το Τηνιακο και αυτο το πραγμα σαν τυροκαυτερη στην ποικιλία που δεν το ετρωγε κανεις ακομα δεν εμαθα τι είναι Σχολιο.- Ας είμαστε αισιόδοξοι. Κάτι καινούργιο θα δημιουργηθεί, με την ίδια χάλια ποιότητα! Σχολιο.- Αυτό το γεγονός σημαίνει και σημειολογικά το τέλος της μεταπολίτευσης Σχολιο.- χαχα. Έγραψες! Τελικά έτσι είναι...πάμε γι'άλλα τώρα! Σχολιο.- Τι μνήμες ..... δεκαετία του 50 το Γρηγόρη να αγορευει μεσα στο Τηνιακό ( Καφενείο τότε ) στις δημοτικές εκλογές !!! Σχολιο.- τη δεκαετία του 80 είχα παει από εκει πολλες φορες. Δεν ηξερα την ιστορια του όμως, οτι ηταν στεκι αριστερων φοιτητων (η δεν θυμαμαι γιατι εχουν περασει και τοσα χρονια). Και δεν ηξερα οτι συνεχιζοταν μεχρι σημερα. Νομιζα ότι εκλεισε το 1998. Γιατι περνουσα από εκει με το λεωφορείο και δεν ειχα δει καρεκλες. Αλλα μαλλον τις ειχαν μαζεψει γιατι ηταν φθινοπορο. Σχολιο.- Δεκαετία του 80 αθάνατη. Πάντως δεν ήξερα ότι λειτουργούσε μέχρι σήμερα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αναστέλλεται η απεργία της ΠΝΟ
10/12/2016 10.00
Αναστέλλεται η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), μετά από αποφαση που έλαβε το συντονιστικό όργανο της απεργίας το πρωί του Σαββάτου στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιων του πρωθυπουργου ότι δεν προκειται να μειωθουν οι συνταξεις και οι μισθοι των ναυτικων.
Η κατάσταση στην Κρητη εκτονώθηκε όταν οι Κρητικοί αγροτες-παραγωγοί έλαβαν διαβεβαιώσεις πως τα φορτηγά με τα κηπευτικά θα φορτωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, 100 φορτηγά βρίσκονται ήδη στο λιμάνι φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα και φαίνεται σα να το «πολιορκούν» αναμένοντας την απόφαση. Χθες Παρασκευή το βράδυ, το λιμάνι Ηρακλείου, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν αγρότες που ζητούσαν να ναυλωθεί πλοίο για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων πολιόρκησαν πλοιο-οχηματαγωγό και επιτέθηκαν σε ναυτεργάτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να σπάσουν την απεργία. Μάλιστα, οι αγρότες πέταξαν φωτοβολίδες προς το πλοίο και έβαλαν φωτιά σε παλιά εκδοτήρια ενώ οι ναυτικοί απάντησαν με ρίψεις νερού.
Υπομονή ζήτησε ο Π. Κουρουμπλής
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής από την πλευρά του, κάλεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, για επίδειξη υπομονής μέχρι αύριο το πρωί του Σαββάτου. Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως πιστεύει ότι θα πρυτανεύσει η λογική, από τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς για το γιατί δεν επανδρώνεται και ένα δεύτερο πλοίο ασφαλείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, απάντησε ότι ο νόμος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο. «Κάνουμε ότι μπορούμε και αυτό το κατανοεί και η κοινή γνώμη. Χρειάζεται ψυχραιμία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Ναυτιλίας άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης. Όπως ειχε δηλωσει μετα τις εξαγγελιες του πρωθυπουργου η απεργια δεν εχει νοημα και πρεπει να σταματησει. «Προσπάθησα μία εβδομάδα να επικρατήσει η λογική και ακολούθησα ήπιους τόνους. Θεωρώ ότι αύριο τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που όλοι θα καταλάβουν πως η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλουμε τους ναυτικούς να μαλώνουν με τους νησιώτες» είπε και σημείωσε με νόημα ότι «αν μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν έχει δοθεί λύση, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», τόνισε ο ίδιος.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνεχίζεται η πολιορκία της Παλμύρας
10/12/2016 11.00
Το μέτωπο της Παλμύρας ενισχύει ο συριακός στρατός, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την ιστορική πόλη έναντι της πολιορκίας των τζιχαντοφασιστών του Ισλαμοφασιστικού κράτους. Οι φανατικοί ισλαμοφασιστες βρίσκονται στα περίχωρα της συριακής πόλης, έχοντας καταλάβει περιοχές στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά. Σύμφωνα με τον συριακό στρατό, οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σήμερα. Ο συριακός στρατός είχε εκδιώξει το ISIS από την πόλη, τον περασμένο Μάρτιο. Την ίδια ώρα, στο αρχηγείο των ισλαμοφασιστών εκτιμούν ότι η πολιορκία της Παλμύρας ευνοεί τους ίδιους, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα αναγκαστεί να μεταφέρει στρατεύματα από το Χαλέπι προς την ιστορική πόλη. Σημειώνεται ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα, με τη βοήθεια των συμμάχων τους, βρίσκονται μία «ανάσα» από την Σημειώνεται ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα, με τη βοήθεια των συμμάχων τους, βρίσκονται μία «ανάσα» από την ολική κατάληψη του Χαλεπίου , η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ισλαμοφασιστών αποκεφαλιστων.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΓΔΜ: Εκλογές στον αστερισμό βαθιάς πολιτικής κρίσης
10/12/2016 9.00
Με φόντο τη βαθιά πολιτική κρίση, μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μποϋκοτάζ του κοινοβουλίου, εκτεταμένης διαφθοράς και εγκληματικότητας οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται αύριο στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια στη μικρή χώρα των Βαλκανίων δεν έχουν προηγούμενο. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ επιδόθηκαν σε μια άγρια προσωπική κόντρα μέχρις εσχάτων, από την οποία δεν έλειψαν και οι δικαστικές διαμάχες. ΕΕ και ΗΠΑ επιστράτευσαν όλες τις διπλωματικές τους ικανότητες για να φέρουν τους δυο πολιτικούς αλλά και τα δυο κύρια κόμματα της αλβανικής μειονότητας στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών
Ο πολιτικός Γολγοθάς της μικρής χώρας των δυο περίπου εκατομμυρίων κατοίκων ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτές ο δικτατορας Νίκολα Γκρουέφσκι "κέρδισε" μεν, εντούτοις η αντιπολίτευση έκανε λόγο για μαζική εκλογική νοθεία και απάντησε με «μποϋκοτάζ» της βουλής. Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση εντάθηκαν όταν είδε το φως της δημοσιότητας το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από τις μυστικές υπηρεσίες. Επρόκειτο για πρωτόκολλα τηλεπικοινωνιών που στοιχειοθετούσαν πρωτοφανή κρούσματα διαφθοράς και εγκληματικότητας των κυβερνώντων, με απώτερο στόχο των έλεγχο των θεσμών και των ΜΜΕ της χώρας. Εν τω μεταξύ μια ειδική επιτροπή της εισαγγελίας επιβεβαίωσε ότι κορυφαίοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, δικαστές και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν συστηματικά επί χρόνια. Στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων βρίσκονταν συνολικά 20.000 άτομα, αναλογικά δηλαδή περίπου 1 στους 100 πολίτες της χώρας. Την ίδια ώρα όμως δικαστές φίλα προσκείμενοι στην δικτατορικη κυβέρνηση και τον δικτατορα Ν. Γκρουέφσκι έβαλαν συστηματικά κατά της «ειδικής εισαγγελίας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνείται όλες τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για το έργο μιας ξένης μυστικής υπηρεσίας. Η εισαγγελία από την πλευρά της αντιτείνει ότι επρόκειτο για τις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες, επικεφαλής των οποίων ήταν ένας έμπιστος του πρωθυπουργού.
Αναμένεται ξεκάθαρος νικητής ο δικτατορας Γκρουεφσκι
Το ήδη τεταμένο πολιτικά κλίμα ήρθαν να επιβαρύνουν και οι μαζικές διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών που κορυφώθηκαν μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του δικτατορα Γκρουέφκσι να χορηγήσει αμνηστία σε πολιτικούς που εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα. Επί εβδομάδες νέοι κυρίως σε ηλικία άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους των Σκοπίων, ηγούμενοι του νέου κινήματος της «πολύχρωμης επανάστασης». Οι κινητοποιήσεις αιφνιδίασαν την δικτατορικη κυβέρνηση που αναγκάστηκε να αναβάλει δυο φορές την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, μηπως και ηττηθει από τις νοθες εκλογες που κανει.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΕΤΑ: Ενισχυμένη η Συνδικαλιστική Αριστερά στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ
3 Δεκεμβρίου 2016
Με 8 έδρες στο νέο Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ και ποσοστό 9,03%, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ βγαίνουν ενισχυμένες σε ποσοστά και έδρες στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα προβλήθηκε, κυρίως απ’ αυτές τις δυνάμεις, η εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση σε όφελος των εργαζομένων, αλλά και η ενωτική τους πρόταση για την συγκρότηση ενός ευρύτερου ταξικού μετώπου όλων των Αριστερών, Ριζοσπαστικών, Αντικαπιταλιστικών και Αντιμνημονιακών Δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μια τέτοια προοπτική, θα συσπείρωνε, θα ενέπνεε και θα σηματοδοτούσε μια νέα ελπίδα για την επόμενη περίοδο που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, με τη δυναμική που θα ανέπτυσσε, θα μπορούσε να κατακτήσει και την πρώτη θέση στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που θα συνέβαλε σημαντικά στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και στο συντονισμό των συνδικάτων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όσες δυνάμεις αρνήθηκαν μια τέτοια εξέλιξη, στο όνομα μιας μικροπαραταξιακής παραλυτικής ισορροπίας ή και ατολμίας, πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών τους με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στην ηγεσία του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος. Παρόλα αυτά, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ θα επιμείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρούν ότι αποτελεί τη μοναδική ελπίδα και προοπτική.
Παρά το γεγονός όμως ότι συνολικά οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς αύξησαν τις δυνάμεις τους στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΣ (KKE): 17,74% και 15 έδρες, Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις (ANTAΡΣΥΑ), συνεργάστηκαν με ένα δυο προερχόμενους από την ΠΑΣΚΕ: 11,09% και 10 έδρες, και ΜΕΤΑ (ΛΑΕ): 9,03% και 8 έδρες), η επόμενη μέρα για το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων στο δημόσιο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνη. Η ανάδειξη της ΔΑΚΕ σε πρώτη δύναμη με 21,55% και 18 έδρες στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) σε τρίτη δύναμη με 16,95% και 14 έδρες και της ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ βασικα και μερικους τέως ΠΑΣΚΕ) σε τέταρτη δύναμη με 14,73% και 13 έδρες διαμορφώνουν μια πλειοψηφία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής πολιτικής, που δεν θα αμφισβητεί επί της ουσίας το μνημονιακό πλαίσιο, θα αποδέχεται με κάθε κόστος την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην ΕΕ, ενώ η όποια αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα είναι στην ουσία της ασκούμενης πολιτικής της αλλά για τα επιμέρους. Και ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ του Μπαλασοπουλου, πρωην ΠΑΣΚιτη της ΟΜΕ –ΟΤΑ, 6,34% και 5 εδρες. Και υπολοιπα ψηφοδελτια 2,54% και 2 εδρες.
Με λίγα λόγια, θα έχουμε μια πλειοψηφία αρεστή, «υπεύθυνη» και φιλική στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, όπως ευελπιστούσε και ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης, όταν δήλωνε προς την ΑΔΕΔΥ ότι «… Η πρωτοφανής σας θέση ότι η σημερινή κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική προδίδει βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό…»
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ Ε/Ε ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ Γ/Σ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Την Παρασκευή 9/12/2016 συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο (Γ/Σ) της ΑΔΕΔΥ, που αναδείχτηκε από το συνέδριό της που έγινε στις 29-30/11 και 1- 2/12/2016. Για τις εργασίες και τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας ενημερώσαμε, μέσα από τη σελίδα μας www . ergasianet . gr, με ανακοινώσεις (Ενισχυμένη η Συνδικαλιστική Αριστερά στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, αλλά; …) και αναρτήσεις ομιλιών των μελών και στελεχών της παράταξής μας (video). Στη συνεδρίαση του Γ/Σ εκλέχτηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή (Ε/Ε 17μελής) και το προεδρείο του Γ/Σ (5μελές).
Με βάσει τις έδρες που έχει η κάθε παράταξη στο Γ/Σ οι έδρες κατανεμήθηκαν ως εξής:
ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΔΡΕΣ ΜΕΤΡΟ 85/17 ΕΔΡΕΣ Α’ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΨΗΦΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΕΔΡΩΝ ΔΑΚΕ 18 5 3 3 4 ΔΗΣΠ(ΠΑΣΚ) 14 5 2 4 3 ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 15 5 3 0 3 ΕΑΕ (ΣΥΡΙΖΑ- π.ΠΑΣΟΚ) 13 5 2 3 3 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ- π.ΠΑΣΟΚ) 10 5 2 0 2 ΜΕΤΑ 8 5 1 3 1 ΣΥΝΑΝ (ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ) 5 5 1 0 1 ΑΑΑ 2 5 0 2 0 ΣΥΝΟΛΟ 85 - 14 3 17
Όπως λοιπόν φαίνεται από τον πίνακα από την πρώτη κατανομή διατέθηκαν οι δεκατέσσερις έδρες της Ε/Ε και έμειναν για τη δεύτερη κατανομή τρεις έδρες αδιάθετες. Η ΔΗΣΠ(ΠΑΣΚ) με το μεγαλύτερο υπόλοιπο (4) πήρε την μία έδρα και οι υπόλοιπες δύο έδρες κληρώθηκαν μεταξύ τριών παρατάξεων (ΔΑΚΕ- ΕΑΕ-ΜΕΤΑ) και εμείς ήμασταν οι άτυχοι αφού οι έδρες κληρώθηκαν για τις άλλες δύο παρατάξεις. Στην Ε/Ε εκλέχτηκε ο σ. Γρηγόρης Καλομοίρης και στο προεδρείο του Γ/Σ, ως Β’ γραμματέας ο σ. Μηνάς Μοναστηρίδης.
Για να δείτε τα υπόλοιπα μέλη του Γ/Σ της ΑΔΕΔΥ που εκλέχτηκαν από το ΜΕΤΑ κοιτεχτε ΕΔΩ.
Όπως είναι γνωστό, στις 2 Δεκέμβρη, ολοκληρώθηκε το 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου, εκλογές που σημαδεύτηκαν από τη νοθεία που επιχείρησε η ΔΑΚΕ δημόσιου τομέα. Βάσει των αποτελεσμάτων, το ΜΕΤΑ εξέλεξε 8 μέλη στο νέο Γενικό Συμβούλιο τα οποία είναι (κατά αλφαβητική σειρά): 1) Γιαννούλια Κατερίνα (Ομοσπονδία υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης), 2) Καλόγηρος Νίκος (ΔΟΕ), 3) Καλομοίρης Γρηγόρης (ΟΛΜΕ), 4) Μοναστηρίδης Μηνάς (ΠΟΕ-ΟΤΑ), 5) Πασχάλη Βιβή (ΠΟΕΔΗΝ), 6) Σουρούνης Ανδρέας (ΟΣΥΑΠΕ), 7) Σταυριανός Αντώνης (ΔΟΕ), 8) Χαρίσης Γιώργος (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Για την Επιτροπή Πιστοποίησης, εξελέγη ο Βελιγράδης Στέλιος (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
34.651 ΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΠΕΡΥΣΙ
Ινδία: πυρπόλησαν και πέταξαν στο πηγάδι 10χρονη επειδή αντιστάθηκε στο βιασμό της
09|12|2016 12:34
Μια μαθήτρια δέκα ετών, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο με εγκαύματα στο 60% του σώματός της, είπε στην αστυνομία ότι δύο άγνωστοι άνδρες στο χωριό Τζαρχάντ της ανατολικής Ινδίας την περιέλουσαν με κηροζίνη, την πυρπόλησαν και την πέταξαν σ' ένα ξεροπήγαδο επειδή αντιστάθηκε στο βιασμό της. Η αστυνομία αναζητεί τους δύο άνδρες και συνέλαβε και ανακρίνει πέντε άτομα σχετικά με το αποτρόπαιο περιστατικό, όπως αναφέρουν οι Hindustan Times.
To κοριτσάκι έπαιζε έξω απ' το σπίτι της χθες το πρωί όταν εμφανίστηκαν οι δύο άγνωστοι και προσπάθησαν να τη δελεάσουν με γλυκά. Όταν η μικρή αρνήθηκε, την άρπαξαν και την πήγαν σ' ένα λατομείο, όπου την έγδυσαν και προσπάθησαν να τη βιάσουν. Η δεκάχρονη είπε στην αστυνομία ότι αντιστάθηκε και προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά οι δύο άνδρες την έπιασαν, της έριξαν στην πλάτη κηροζίνη, της έβαλαν φωτιά και την πέταξαν σ' ένα εγκαταλελειμένο πηγάδι προτού φύγουν. Με εγκαύματα σχεδόν στο μισό κορμί της η μικρή ούρλιαζε απ' τον πόνο καλώντας σε βοήθεια. Ευτυχώς μια περαστική άκουσε τις κραυγές της και στη συνέχεια περίοικοι ανέσυραν τη μικρή απ' το πηγάδι και ειδοποίησαν τους γονείς της και την αστυνομία. Το κορίτσι είπε στην αστυνομία ότι μπορεί να αναγνωρίσει τους δράστες αν τους δει, αλλά δεν ξέρει τα ονόματά τους. Παρά τις συχνές διαδηλώσεις και τις αλλαγές στη νομοθεσία ο βιασμός και η βία κατά γυναικών είναι συχνό φαινόμενοσ την Ινδία. Μόνον πέρυσια καταγράφηκαν 34.651 βιασμοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα γνώριζαν τους βιαστές.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
«ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΟΡΩΝ»
Μάικλ Μουρ: O Τραμπ μπορεί να μη γίνει πρόεδρος
09|12|2016 11:24
Aφού προέβλεψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επικρατούσε σε πολιτείες-κλειδιά όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια, το Οχάιο και το Ουϊσκόνσιν και τελικά θα κέρδιζε τις εκλογές, τώρα ο Μάικλ Μουρ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο εκκεντρικός μεγιστάνας να μην καταφέρει τελικά να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. «Δεν θα συμφωνήσετε, ανεξάρτητα με το ποιον υποστηρίζετε, ότι αυτές είναι οι πιο παλαβές εκλογές όλων των εποχών; Τίποτα δεν έχει πάει σύμφωνα με τις προβλέψεις και την κοινή λογική οπότε πως μπορούμε να αποκλείσουμε το να συμβεί κάτι αναπάντεχο και να μην αναγορευτεί τελικά πρόεδρος ο Τραμπ;», είπε ο ο διάσημος σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ στην εκπομπή του NBC “Late Night with Seth Meyers”.
Από την επομένη των εκλογών, αναλυτές στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο αναζητούν τις σωστές ιδέες που θα μπορούσαν δυνητικά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα ώστε να μην αναγορευτεί ο Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ. Επαναληπτικές καταμετρήσεις ψήφων, έκκληση στους εκλέκτορες και πλείστες άλλες ιδέες παρουσιάστηκαν οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν το αναπόφευκτο. «Ο Τραμπ δεν είναι ακόμα πρόεδρος. Έχουμε έξι εβδομάδες μέχρι το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου και πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι παλαβό; Κάτι που δεν το περιμένουμε;», ρώτησε ο Μουρ. Αν και δεν προσδιόρισε τι εννοεί λέγοντας «κάτι παλαβό» ο Τραμπ περιέγραψε το Σώμα των Εκλεκτόρων ως μια «προσωρινή λύση», που σχεδιάστηκε για να εμποδίζει «τρελούς που θέλουν να γίνουν βασιλιάδες», να γίνουν πρόεδροι. Στις αρχές της εβδομάδας ένας εκλέκτορας απ' το Τέξας έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Τραμπ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016, 09:10
Προσωρινή εξομάλυνση της ασφυκτικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στα λιμάνια της χώρας λόγω των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών φέρνει η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτικών (ΠΝΟ) να αναστείλει την προγραμματισμένη έως τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου απεργία της. Η απόφαση για αναστολή της απεργίας ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, που ξεκίνησε στις 08.00 το πρωί. Ειδικότερα, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ συνεδρίασε προκειμένου να εξεταστεί το μέλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών. «Τα προβλήματά μας δεν λύθηκαν, ωστόσο δεν μπορούμε να δημιουργούμε μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα εν όψει Χριστουγέννων» τόνισε σε δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς, αφήνοντας ανοικτό, πάντως, το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων. Από τη μεριά του, ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «πρυτάνευσε η λογική έπειτα από διάλογο 8 ημερών», προσθέτοντας ότι «το αίτημα για το οποίο έγινε η απεργία, ικανοποιήθηκε». Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χαλέπι: Υπό τον έλεγχο της Συριακης Δημοκρατιας το 93% της πόλης
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016, 15:05
Με αργά αλλά σταθερά βήματα ο κυβερνητικός στρατός στη Συρία συνεχίζει την ανακατάληψη συνοικιών στο Χαλέπι. Ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου, υποστήριξαν ότι το 93% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. «Οι κάτοικοι φεύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων με σταθερή ροή προς τμήματα της πόλης που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση» δήλωσε ο Ίγκορ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ο Κονασένκοφ επεσήμανε επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των αμάχων, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα προελάσουν για να απελευθερώσουν ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της πόλης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχεδόν 18.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Χαλέπι
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016, 10:28
Περίπου 28 ισλαμοφασιστες από το ανατολικό Χαλέπι έχουν παραδοθεί τις τελευταίες 24 ώρες και σχεδόν 18.000 άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τις ισλαμοφασιστοκρατούμενες συνοικίες με τη βοήθεια του Ρωσικού Κέντρου για τη Συριακή Συμφιλίωση, ανακοίνωσε το ίδιο το κέντρο. «Τις τελευταίες 24 ώρες με τη βοήθεια του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση ακόμη 17.971 κάτοικοι της πόλης, περιλαμβανομένων 7.542 παιδιών, οδηγήθηκαν μακριά από τις συνοικίες του Χαλεπιού που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ισλαμοφασιστών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ρώσοι στρατιώτες αποναρκοθέτησαν περίπου 80 στρέμματα γης στο Χαλέπι επίσης τις τελευταίες 24 ώρες, απομακρύνοντας εκρηκτικά από 24 κτίρια, ανάμεσά τους και δύο σχολεία, δύο τεμένη και έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Βάσει της απόφασης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι 28 ισλαμοφασιστες που παρέδωσαν τα όπλα τους πήραν αμνηστία.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Ο στρατός κήρυξε κατάπαυση του πυρός γύρω από τη Δαμασκό και την Ιντλίμπ
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016, 00:46
Ο στρατός της Συρίας κήρυξε κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή σε αρκετές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό και στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει. Οι μισθοφοροι ισλαμοφασιστες αποκεφαλιστες δεν έχουν ακόμη κάνει κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη. Ανάμεσα στις περιοχές όπου κηρύχθηκε ανακωχή συμπεριλαμβάνονται η πόλη Μαντάγια, κοντά στη Δαμασκό, που πολιορκείται από τις δυνάμεις της Δημοκρατιας της Συριας, καθώς και οι κοινότητες Κεφράγια και αλ Φούα στην Ιντλίμπ, που πολιορκούνται από τους ισλαμοφασιστες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και… ξαφνικα 222 λαθρομεταναστες σε Λεσβο, Χιο, Καλολιμνο
Συμφωνα με στοιχεια του Λιμενικου, ενας ασυνηθιστα μεγαλος αριθμος αφρικανων λαθρομεταναστων εφηγαν ανεμποδιστα από τις τουρκικες ακτες και το πρωι της Παρασκευης περασαν στα ελληνικα νησια. Πληροφοριες κανουν λογο ότι ο σουλτανος Ερντογαν εχει δωσει εντολη να παψουν να φυλασονται τα στρατοπεδα που εχει μαζεψει τους αφρικανους λαθρομεταναστες, οι τουρκικες υπηρεσιες εχουν αποχωρισει, και αυτοι φευγουν ανεμποδιστα, και ερχονται σε επαφω με τα κυκλωματα διακινητων τα οποια εχουν ανασυσταθει, και φευγουν ανεμποδιστα από τα τουρκικα παραλια για τα ελληνικα νησια.
Ο Ερντογαν ανοιγει τις κανουλες λαθρομεταναστων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι λεκτικοι τσαμπουκαδες του Καμμενου απεναντι στον Ερντογαν, και η σιωπη Τσιπρα, σημαινει ότι εχει την αδεια και την παροτρινση των αμερικανων, τους οποιους υπηρετει πιστα. Όπως και σημαινει, ότι και ο Ερντογαν και οι λεκτικοι του τσαμπουκαδες εναντιον της Ελλαδας, είναι για εσωτερικη τουρκικη καταναλωση.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ρεγαλο και οι εκλογες. Το παρασκηνιο πισω από το διαγγελμα Τσιπρα για παροχες στους χαμηλοσυνταξιουχους μυριζουν εκλογες.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κουρεμα καταθεσεων σχεδιαζουν στην Ιταλια. Αρνηθηκε η Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα να δωσει παραταση για αντληση κεφαλαιων σε μια από τις μεγαλυτερες ιταλικες τραπεζες που ψυχορραγει.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Πλεονασμα υποκρισιας με Τσιπτα σε ρολο Σαμαρα. Κυνικος χλευασμος της ρημαγμενης κοινωνιας. Ο πρωθυπουργος κανει ότι ακριβως χαρακτηριζε βαθια ανηθικο το 2014.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκτακτο επιδομα ελεημοσυνης, αντιδωρο για τις περικοπες διαρκειας, ενώ διαπραγματευονται το 4ο Μνημονιο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παροχολογια χωρις αντικρισμα. Οργη συνταξιουχων για το «φιλοδωρημα» που εξηγγειλε ο πρωθυπουργος.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, για την πρόληψη της Καταστροφής της Κρατικής Υπόστασης της Ουκρανίας
Posted on 10/12/2016
Αναδημοσιεύουμε ενημερωτικά μια πρόσφατη ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. Κατά τα γνωστά, η Καμπάνια δεν ασπάζεται απαραίτητα το σύνολο των απόψεων που εκφέρονται στην ανακοίνωση. Μετάφραση στα ελληνικά: «Νέα Σπορά»
http://www.neaspora.gr/wp/?p=6150
Να εμποδίσουμε την καταστροφή της ουκρανικής κρατικής υπόστασης
Ανακοίνωση του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας
Δημοσιεύθηκε 2 του Δεκέμβρη του 2016
Τρία χρόνια της εξουσίας του κομπραδόρικου καθεστώτος των εθνικιστικών-ολιγαρχών οδήγησε την Ουκρανία δεκαετίες πίσω στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, επηρέασε με τραγικό τρόπο τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων συμπατριωτών μας και δημιούργησε μια πραγματική απειλή για την απώλεια της κρατικής υπόστασης του ουκρανικού λαού.
Αυτά τα χρόνια σημαδεύτηκαν από: – Πρωτοφανή εξασθένηση της εγχώριας οικονομίας (το ΑΕΠ μόλις υπερβαίνει το ένα τρίτο του επιπέδου των αρχών της δεκαετίας του 90’ σε ισοδύναμο δολάρια ΗΠΑ), υποβάθμιση του συστήματος, ολική αποβιομηχάνιση, υποτίμηση άνω του 80% των παγίων κεφαλαίων – Καίριο πλήγμα στις βασικές και εφαρμοσμένες επιστήμες. – Μείωση περισσότερο από το ήμισυ του εξαγωγικού δυναμικού, επικίνδυνη αύξηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, τροφίμων και φαρμάκων. – Υποτίμηση του Εθνικού νομίσματος (hryvnia), μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, ταχεία αύξηση των τιμών και την καθιέρωση ληστρικών, αφόρητων για δεκάδες εκατομμύρια των πολιτών κοινωνικών τιμολογίων, κομίστρων και λοιπών υπηρεσιών, καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ληστεία τεράστιων ποσών των καταθετών μέσω της τεχνητής τραπεζικής πτώχευσης. – Επιδείνωση της φτώχειας και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής εξαθλίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού, το ένα τέταρτο του οποίου είναι κάτω από τα όρια της επιβίωσης, σε συνδυασμό με τον πλουτισμό μιας μικρής ομάδας δυνάμεων, όπως σαφώς αποδεικνύεται από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις των βουλευτών και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων. – Πραγματική στέρηση πολλών συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, καταστροφή των περισσότερων εγγυήσεων για ένα πιο δίκαιο κοινωνικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εργασία, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που στην πράξη δεν ήταν διαθέσιμη για εκατομμύρια των μη προνομιούχων ατόμων, τη μετατροπή της Ουκρανίας σε χώρα που αργοπεθαίνει.
Μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014, η ναζιστική ιδεολογία έγινε ένα με το κράτος κατά παράβαση των συντάγματος. Αναπτύσσονται εκστρατείες σε κρατικό επίπεδο με στόχο την στέρηση από τον λαό της Ουκρανίας, της ιστορικής του μνήμης, ανατρέποντας τα αποτελέσματα του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, «ηρωοποιώντας» τους συνεργάτες των φασιστών. Οι μαχητές του σοβιετικού στρατού που απελευθέρωσαν την Ουκρανία από τους εισβολείς, ανακηρύσσονται σε δυνάμεις κατοχής και η χώρα ως κατεχόμενη. Η αντιπροσωπία της Ουκρανίας, μαζί με την αντιπροσωπία των ΗΠΑ και πάλι φέτος καταψήφισαν την υιοθέτηση απόφασης του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την «ηρωοποίηση» των ναζί εγκληματιών.
Η αντιπολίτευση καταστέλλεται βάναυσα ανάμεσα στα άλλα και με τη χρήση ένοπλων παραστρατιωτικών συμμοριών. Οποιεσδήποτε εκδηλώσεις της ελεύθερης σκέψης, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια για την ειρήνη απαγορεύονται. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε καταστολή, ηθική και φυσική τρομοκρατία. Τα γραφεία των κομμάτων και κινημάτων της αντιπολίτευσης λεηλατούνται και καταστρέφονται. Η εκστρατεία που επιβάλλεται από κορυφαίους αξιωματούχους για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας που αβάσιμα κατηγορείται για παραβίαση του Συντάγματος συνεχίζεται για τρία χρόνια. Η άνοδος του νεοναζιστικού καθεστώτος στη χώρα, η παραβίαση των γενικά αποδεκτών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, ιδίως της γλώσσας, ήταν οι κύριοι λόγοι της επικίνδυνης επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα που οδήγησε τελικά στην πραγματική απώλεια της Κριμαίας και στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, που εξαπέλυσε το καθεστώς του Κιέβου εις βάρος των πολιτών της Ουκρανίας, που ζουν στις περιοχές του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ και στην ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτός ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη υπό το ψευδές προκάλυμμα της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».
Δέκα χιλιάδες στρατιώτες και άμαχοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια έχασαν τα σπίτια τους και έγιναν εσωτερικοί πρόσφυγες ή αναζήτησαν προστασία στο εξωτερικό. Το αίμα των αθώων συνεχίζει να ρέει. Η οικονομία του Ντονμπάς έχει καταστραφεί σε μεγάλη κλίμακα. Το κράτος έχει υποστεί τεράστιες απώλειες. Για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του λαού της, το νεοναζιστικό καθεστώς υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο αλλά για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η δραστηριοποίηση των νεοναζί στην Ουκρανία επιφέρει μια πολυπλοκότητα στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ιδίως με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, δημιουργεί απειλή εδαφικών διεκδικήσεων. Έχουν ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες σχετικά με την αποκατάσταση των περιουσιών (επιστροφή) συμφερόντων ξένων πολιτών, ιδίως ιδιοκτησιών που ανήκαν πριν από το 1939. Οι διεργασίες στην Ουκρανία, ειδικά το «πάρτι» της διαφθοράς, η απουσία θετικών αποτελεσμάτων των «μεταρρυθμίσεων», οι ναζιστικές δραστηριότητες που δεν καταστέλλονται ή ακόμα και δεν καταδικάζονται από τις αρχές, ανησυχούν βαθιά τις δυτικές χώρες. Εκφράζοντας τη βαθιά μας ανησυχία για τις εξελίξεις αυτές, πιστεύουμε ότι η σωτηρία της χώρας, η πρόληψη της απώλειας της Ουκρανίας και ο αποκλεισμός της κατάρρευσής της είναι τώρα τα κρίσιμα, επείγοντα καθήκοντα! .
Κατά πρώτον, είναι απαραίτητο να σταματήσει ο πόλεμος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η επανόρθωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν είναι εύκολο καθήκον βέβαια, μετά από τρία χρόνια αλληλοκατηγοριών, δημιουργίας «ρωσοφοβικού» κλίματος στην Ουκρανία και «ουκρανοφοβικού» κλίματος στη Ρωσία. Αλλά οι χώρες μας προορίζεται να είναι πάντα δίπλα. Οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας που συνδέονται με τη μακραίωνη κοινή μοίρα, τα ίδια γενικά συμφέροντα. Νιώσαμε απόλυτα την κλίμακα της τραγωδίας και της αφύσικης ρήξης των σχέσεων καλής γειτονίας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.
Όπως τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει, στην τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο και στην Ευρώπη, μόνο ένα Ουδέτερο και Αδέσμευτο στάτους με ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια , βασισμένο στα επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς είναι αποδεκτό για τη χώρα μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραμείνουν μόνο προφορικές δηλώσεις, και ευχές. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από άλλα κράτη, Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία κ.α., προτείνεται να εξεταστούν πολυάριθμες προτάσεις για τη βελτίωση της κρατικής δομής της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής της ομοσπονδιακής μορφής με ισχυρές συνταγματικές εγγυήσεις της ακεραιότητας και της ενότητάς της. Αυτό θα χρησιμεύσει ως ένα αξιόπιστο αντίδοτο στις αποσχιστικές τάσεις. Στη ουσία, αυτή η προσέγγιση έχει γίνει αποδεκτή από τις συμφωνίες του Μινσκ για ορισμένα τμήματα των περιφερειών του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, που τώρα δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αρχών του Κιέβου. Οι συμφωνίες βασίζονται στην παραδοχή ότι οι περιφέρειες αυτές που αποτελούν οργανικό τμήμα της Ουκρανίας, θα πρέπει να διέπονται από ένα ειδικό καθεστώς και εξουσίες, λαμβάνοντας υπόψη «την ιδιαιτερότητά τους».
Το καθεστώς, τα χαρακτηριστικά των εκλογών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμμετοχή των περιφερειών αυτών (που αυτοαποκαλούνται Λαικές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ). Παρά τη στάση εκείνων που διαχειρίζονται αυτές τις περιοχές, σήμερα αντιπροσωπεύουν μια πραγματική δύναμη εκεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χωρίς επίλυση αυτής της σύγκρουσης, η αιματοχυσία θα συνεχιστεί. Η εμφανής χρεοκοπία των σημερινών Αρχών αναπόφευκτα θα απαιτήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών, ίσως και Προεδρικών Εκλογών . Οι Βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με αναλογικό σύστημα (με λίστες κομμάτων). Σε περίπτωση διατήρησης του μικτού εκλογικού συστήματος το νέο κοινοβούλιο θα έχει ακόμα χειρότερη σύνθεση, από την τρέχουσα. Σαφώς αυτό απαιτεί επειγόντως την Ανάπτυξη και υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού νόμου .
Το κόμμα μας, παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει τη δημόσια συζήτηση προτάσεων που στόχο έχουν στη σταθεροποίηση και ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα. Για την οργάνωση αυτού του έργου θα πρέπει να εγκριθεί και να διαμορφωθεί μια ομάδα από έμπειρα και με κύρος δημόσια πρόσωπα που θα λάβουν την εξουσιοδότηση να προετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα, βασιζόμενη στα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και άλλες μεταγενέστερες τυχών αναθεωρήσεις κατά την καθιέρωση του Συντάγματος της Ουκρανίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι έτοιμο να αναλάβει ενεργό συμμετοχή στο έργο αυτό. ψηφίστηκε ομόφωνα κατά τη σύνοδο του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας με τη συμμετοχή των Πρώτων Γραμματέων των Περιφερειακών Επιτροπών του Κόμματος την 1η Δεκέμβρη του 2016
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Η σημαία της Χεζμπολάχ υψώθηκε υπερήφανα στις εκδηλώσεις για τα 49 χρόνια ύπαρξης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Ζήτω η Αριστερή Πτέρυγα της Παλαιστινιακής αντίστασης Δόξα στην Χεζμπολάχ Νίκη στον Άξονα της Αντίστασης
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι φονιάδες γιορτάζουν τη Διεθνή ημέρα "ανθρωπίνων δικαιωμάτων"... Υποκριτές!
Ούτε δεκάρα τσακιστή στη Unicef, τους απατεώνες επαγγελματίες "φιλανθρώπους", "αντιρατσιστές" και λαμόγια ΜΚΟ! Η μαρτυρική Γάζα... σήμερα και οι απατεώνες στην Ελλάδα που "εξαφάνισαν τα χρήματα του τηλεμαραθώνιου (2009)...
Στο δολοφονικό εμπάργκο εναντίον του λαού της Συρίας, εναντίον των παιδιών της Συρίας, όλοι αυτοί αποτελούν μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι αμερικανοί ζητούν και παρακαλούν να επιτραπεί στα στελέχη της Cia να αποχωρήσουν με ασφάλεια από το Χαλέπι...
Ο πρώην πράκτορας της NSA και της CIA Edward Snowden αποκάλυψε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας Abu Bakr Al Baghdadi, είχε εκπαιδευτεί στο Ισραήλ...
O Kέρρυ ζητά απο τη Ρωσσία την διασφάλιση της ασφαλούς αποχώρησης των πρακτόρων του από το μικρό τμήμα του Χαλεπίου στο οποίο παραμένουν εγκλωβισμένοι...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σήμερα το πρωί 1.217 Αγωνιστές παραδόθηκαν στις κυβερνητικες δυνάμεις στο Χαλέπι
Ισλαμοφασιστες μαχητές παραδόθηκαν στις κυβερνητικες δυνάμεις στο Χαλέπι Mέχρι τωρα 50.000 άμαχοι έχουν εκκενωθεί από το ανατολικο Χαλέπι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Γεν Υποστράτηγος Igor Konashenkov ανακοίνωσε το Σάββατο.
"Το ρωσικο Κέντρο για τη Συμφιλίωση, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων κοντά Karim El-Hun και Mahayar, έχει οργανώσει την εκκένωση των αμάχων από τις ανατολικές περιοχές του Χαλεπίου στις ασφαλείς περιοχές της πόλης», είπε. Konashenkov πρόσθεσε ότι 1.217 μαχητές παραδόθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις και πάνω από 20.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν ανατολικό Χαλέπι στο πρώτο μέρος του Σαββάτου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η μεγαλύτερη επιχείρηση βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
Τα ανθρωπόμορφα κτήνη, οι μισθοφόροι δολοφόνοι της "πολιτισμένης δύσης, άφησαν ενθύμια στους απελευθερωτές του Χαλεπίου... Σύγχρονος οπλισμός και πολεμοφόδια της Γαλλίας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του Βελγίου κι όλων των ευρωπαίων της νεοναζιστικής ευρώπης... Η αποικία Ελλάδα συνεισφέρει και μάλιστα χωρίς να έχει βιομηχανία όπλων, με φονικό εμπάργκο εναντίον του λαού της Συρίας, για να μην στεναχωρήσει τη "μεγάλη ευρωπαϊκή και δημοκρατική οικογένεια", του 4ου Ράιχ...
- Aυτή η Ευρώπη, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη χιτλερική Γερμανία...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σκάνδαλο-Αλητεία με Νοτοπούλου: Πώς από "καθαρίστρια" (για το 1.000ρικάκι) την έκαναν διευθύντρια στο γραφείο Τσίπρα στη Θεσσαλονικη
Αυτοί που κατηγορούσαν τους προηγούμενους για ρουσφέτια και κατασπατάληση των χρημάτων των δημοτών θα μας εξηγήσουν, αν εργάστηκε στην αποκομιδή σκουπιδιών η δεσποινίς; Πληρώθηκε; Για ποιές υπηρεσίες; Μπορεί με τέτοια άνεση, ένας Δήμος να προσλαμβάνει δήθεν ως "καθαρίστρια" μια... δημότισσα και στη συνέχεια να εξαφανίζεται; Με ποια μόρια πέρασε η δεσποινίς Νοτοπούλου όταν μετρούν τα μόρια πολυτεκνίας και το εισόδημα και για να μπεις ως "σκουπιδιάρης" στο Δήμο Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχεις .....15 παιδιά και πάνω; Θα μας εξηγήσετε κ.Δήμαρχε;
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεργάτης του βουλευτή του σήμερα Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και εκπρόσωπος τύπου του ως υποψήφιου δημάρχου το 2010 στη Θεσσαλονίκη. Και μπορεί η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» να μην πήγε καλά και να αναδείχθηκε πέμπτη, αλλά δύο χρόνια αργότερα έγινε η πρόσληψη της Νοτοπούλου ως καθαρίστρια από τον επικεφαλής του Δήμου (και άλλης δημοτικής παράταξης) Γιάννη Μπουτάρη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έχουν αναγάγει την αποβλάκωση σε εθνικό σπορ στην Ελλάδα...
Έχουν αναγάγει την αποβλάκωση σε εθνικό σπορ στην Ελλάδα. Η Κούβα καταφέρνει να επιβιώνει για πάνω από μισό αιώνα κάτω από το πιο σκληρό εμπάργκο που έχει επιβληθεί ποτέ σε χώρα. Οι ΗΠΑ των "ελευθεριών" και της "υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" προσπάθησε να αφανίσει τους ανυπόταχτους Κουβανούς με το εμπάργκο και δεν τα κατάφερε. Και μιλάνε για την Κούβα αυτοί που έσκυψαν το κεφάλι και δέχθηκαν την επιτροπεία στη χώρα μας για τα επόμενα 100 χρόνια. Μιλάνε για την Κούβα αυτοί που στην... ιστορία τους ξεφτιλίστηκαν από έναν Πατσίφικο! Στη χώρα, που για έναν αγύρτη Βρετανό και μια κατά φαντασία αποζημίωση, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ από το Βρετανικό Ναυτικό κάθε λιμάνι της, της κατασχέθηκαν όλα τα πλοία και παραμιλούσε για ένα τρίμηνο μόνο, όχι για μισό αιώνα! Κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν τί επιπτώσεις έχει ένα εμπάργκο! Για τα λίγα χρόνια της γερμανικής κατοχής η χώρα μας υπολογίζεται ότι έχει υποστεί συνολική ζημία 269 δισ. € χωρίς να συνυπολογίζεται ο τόκος και η απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών που προκάλεσαν οι Γερμανοί με τον πόλεμο. Μαζί με αυτά ξεπερνάει τα 370 δισ. € χωρίς τους τόκους. Η Κούβα έχει υποστεί σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ μία ζημία που ξεπερνάει τελικά το 1,3 τρισ. $, χωρίς να υπολογίζεται η παράνομη κατοχή εδάφους των Κουβανών από τις ΗΠΑ. Η θρασυδειλία τους είναι τέτοια που αγνοούν επιδεικτικά πως ΚΑΘΕ χρόνο στον ΟΗΕ όλες οι χώρες ψηφίζουν να αρθεί το εμπάργκο, εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αν αυτό δεν είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κουβανικού λαού τότε τί είναι;
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο κενό θα πέσει η τρομοκρατία
Εχει θορυβηθεί η κυβέρνηση και το κατεστημένο από τη δυναμική, την αποφασιστικότητα και την αντοχή του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και της πολύπλευρης φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, που ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχει υψώσει «πύργο ατίθασο» εργατικής λαϊκής αλληλεγγύης και ανατροπής. Η εισαγγελία Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική εξέταση, μετά από ανώνυμη και παντελώς αόριστη καταγγελία που κατατέθηκε κατά δύο συγκεκριμένων αγωνιστών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Ηλία Σμήλιο, δημοτικό σύμβουλο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ζήση Κλεισιάρη, δικηγόρο και επί πολλά έτη μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΘ. Την πρώτη απάντηση την πήραν ήδη από το Συντονισμό: Σιγά μη φοβηθούμε! Μια δεύτερη πήραν προχθές από τη συγκλονιστική συναυλία στο κατάμεστο Ιβανώφειο, όπου χιλιάδες τραγούδησαν κάτω από τα πανό: Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους-τραπεζίτη. Και κανένας άνθρωπος χωρίς στέγη-ρεύμα-νερό-θέρμανση-περίθαλψη! Η τρίτη και καλύτερη στους δρόμους του ανυποχώρητου αγώνα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Αποχώρηση αμάχων και διπλωματικές διαβουλεύσεις
Συνεχίζεται σε γενικές γραμμές η μονομερής κατάπαυση πυρός από την πλευρά του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί, αν και παρατηρούνται και σποραδικές συγκρούσεις όπως χτες σε προάστια όπου από επιθέσεις ισλαμοφασιστών σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 16. Την ίδια ώρα, μετά από συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενεύη συνάντηση στρατιωτικών και διπλωματικών εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση στο Χαλέπι, με δεδομένη φυσικά τη διαφωνία των δύο για το ποιες θεωρούνται «τρομοκρατικές οργανώσεις» και ποιες «αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ασαντ».
Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι, οικογένειες, γυναίκες και παιδιά που αποχωρούν από το Χαλέπι και δέχονται ανθρωπιστική βοήθεια. Τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση επικαλούνται και επιτελεία ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που είναι οι κύριες υπεύθυνες για τη σύγκρουση στη Συρία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Αλτζαφάρι, υπογράμμισε ότι «ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση είναι η τρομοκρατία και οποιαδήποτε σοβαρή καταπολέμησή της μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πάντα διαθέσιμη να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς διακρίσεις. Επίσης, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο ενδοσυριακών συνομιλιών. Το θέμα επανέρχεται καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να επανεκκινήσει τη διαδικασία. Στην ίδια τη Συρία, ένας νέος βομβαρδισμός την Πέμπτη στη Ράκα, από τη συμμαχία των ΗΠΑ που υποτίθεται πολεμά το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι και ακόμη περισσότεροι να τραυματιστούν.
Στο μεταξύ, στη συριακή πρωτεύουσα βρέθηκε ο Κινέζος διπλωμάτης Σι Σιαογιάν, ο οποίος υποστήριξε μια διπλωματική λύση για τη σύγκρουση στη Συρία, ενώ καταδίκασε τόσο την επίθεση σε ρωσικό κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο από ισλαμοφασιστες όπως και τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων στη Ράκα. Σε δύο παράλληλες εξελίξεις, η τουρκική κυβέρνηση, που έχει εμπλακεί από την αρχή στην επέμβαση στη Συρία, ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 300 κομάντος στη λεγόμενη «Ασπίδα του Ευφράτη», την εισβολή στη Συρία χωρίς τη συμφωνία της συριακής κυβέρνησης, ενώ κατηγόρησε το Ιράν για το θάνατο 4 Τούρκων στρατιωτών την περασμένη βδομάδα, που αρχικά είχε αποδώσει στον ρωσικό και συριακό στρατό.