Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Παρασκευη 23 Δεκεμβριου 2016


Εμείς, θα επισημάνουμε μόνο, ότι με έναν ολόκληρο κουβανικό μισθό: Mπαίνεις 12 ώρες στο ιντερνέτ, ή αγοράζεις 40 βιβλία, ή 2.980 εφημερίδες, ή 120 περιοδικά. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις 1.490 φορές το λεωφορείο ( ή 59 το ταξί) και να πας, 199 φορές στον κινηματογράφο, ή 60 φορές στο θέατρο ή σε 20 συναυλίες. Αν πάλι τα βαριέσαι όλα αυτά, μπορείς να αγοράσεις 30 λίτρα χύμα ρούμι και 596 λαϊκά πούρα και να αράξεις.....
22 Δεκεμβρίου 2016
Πόσο πλούσιος είναι ο κουβανός εργαζόμενος με 25 δολάρια μισθό; (+πίνακες)
Πριν αρκετούς μήνες στην Αβάνα φτιάξαμε τους πίνακες που επισυνάπτονται στο τέλος της ανάρτησης. Επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς” στην Κούβα, ακολουθώντας την εξής απλή μέθοδο: Yπολογίσαμε ότι ξοδεύουμε έναν ολόκληρο μέσο μηνιαίο κουβανικό μισθό για να αγοράσουμε με αυτόν, κάθε ένα από 40 και κάτι προϊόντα και υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους 3 πίνακες. Ερασιτεχνική, πιθανόν και αυθαίρετη η μέθοδος, ενδεικτική όμως. Η σύγκριση με τον ελληνικό βασικό μισθό, στα ανάλογα είδη είναι προφανής. Είναι λίγο πιο σύνθετο να αναγάγουμε τον κουβανικό μισθό σε δικές μας αξίες, όμως προκύπτει αβίαστα ότι οι Kουβανοί είναι πιο πλούσιοι από τους Έλληνες. Πριν μπλέξουμε με “τα καλάθια της νοικοκυράς”, ας υπολογίσουμε το μηνιαίο κόστος για μια ελληνική οικογένεια για ΔΕΗ, φροντιστήρια παιδιών, μετακίνηση, γιατρούς, φαρμακεία κ.α, και θα μας προκύψει χαλαρά το κόστος 1-2 ελληνικών μισθών των 500 ευρώ (που φυσικά σήμερα με 30%+ ανεργία, ισχύει για την μειοψηφία των Ελλήνων). Αυτά στην Κούβα (Σχολεία , Νοσοκομεία , Είδη πλατιάς λαικής κατανάλωσης ) είναι δωρεάν για το σύνολο του πληθυσμού, ανεξάρτητα αν δουλεύει ή όχι, σπουδάζει ή είναι συνταξιούχος. Στην Κούβα δεν υπάρχουν ένσημα, βιβλιάριο υγείας, η πρόσβαση στις δομές και τις υπηρεσίας π.χ υγείας, γίνεται απλά με την ταυτότητα.
Επιπλέον, στην Κούβα υπάρχει ένα περίεργο οικογενειακό βιβλιάριο, σαν βιβλιάριο του ΙΚΑ, η διάσημη Libreta (τετράδιο). Με αυτό, κάθε οικογένεια προμηθεύεται δωρεάν από τα αντίστοιχα κρατικά καταστήματα, μια ποσότητα βασικών τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αντίστοιχη του αριθμού των μελών της οικογένειας. Η λιμπρέτα υπάρχει από τα πρώτα χρόνια της επανάστασης και έλυσε το πρόβλημα της δίκαιης διανομής βασικών ειδών, με τρόπο μοναδικό στον κόσμο, χωρίς την μεσολάβηση χρήματος. Η αξία των ειδών της λιμπρέτας, θα μπορούσε να συγκριθεί, κατ αντιστοιχία, με το ύψος του δικού μας επιδόματος ανεργίας. Τελειώνοντας αυτή την ενότητα, για κερασάκι στην τούρτα, θα θέλαμε να ξαναμοιραστούμε το σοκ που ζήσαμε στην Αβάνα, με την κουβανική ΔΕΗ . Mε όλα τα παραπάνω δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι η Κούβα είναι σήμερα ο παγκόσμιος παράδεισος των υλικών απολαβών. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ασέβεια, απέναντι σε έναν λαό που έφτυσε αίμα και υπέφερε τα πάνδεινα, υπερασπιζόμενος αξίες που για κάποιους δεν κοστολογούνται σε χρήμα. Αξίες όπως οι ιδέες, η αξιοπρέπεια, το δικαίωνα να τραβάς τον δρόμο σου και να βγάζεις κοροϊδευτικά την γλώσσα στην αυτοκρατορία απέναντι.
Η Κούβα έχει προβλήματα, που εύκολα διαπιστώνει κανείς, κυρίως από τον ανοιχτό-δημοκρατικό τρόπο που συζητιούνται παντού (στο δρόμο, στον τύπο, στην τηλεόραση) αλλά κυρίως από τον μαζικό και μαχητικό τρόπο που τα παλεύουν. Με βάση όλα αυτά λοιπόν, υπολογίστε τον κουβανικό μισθό, το “καλάθι της νοικοκυράς”, τον κουβανικό πλούτο και την κουβανική φτώχεια. Ο καθένας μπορεί να πάρει ότι θέλει από τους πίνακές μας και να υποστηρίξει και με πινακάκια τα συμπεράσματα που ήδη έχει βγάλει. Εμείς, θα επισημάνουμε μόνο, ότι με έναν ολόκληρο κουβανικό μισθό: Mπαίνεις 12 ώρες στο ιντερνέτ, ή αγοράζεις 40 βιβλία, ή 2.980 εφημερίδες, ή 120 περιοδικά. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις 1.490 φορές το λεωφορείο ( ή 59 το ταξί) και να πας, 199 φορές στον κινηματογράφο, ή 60 φορές στο θέατρο ή σε 20 συναυλίες. Αν πάλι τα βαριέσαι όλα αυτά, μπορείς να αγοράσεις 30 λίτρα χύμα ρούμι και 596 λαϊκά πούρα και να αράξεις.....
http://cubaniagriega.blogspot.gr/2016/12/25.html?spref=fb
------------------------------------------------------------------------------------------------------
23 Δεκ 2016 | 09:04
Υπόθεση Τάσου Θεοφίλου, 2η δικάσιμος
Με προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορά από τους πολιτικά ενάγοντες ξεκίνησε η 2η δικάσιμος του εφετείου του Τάσου Θεοφίλου, την Τρίτη 20/12/2016. Η αδελφή του νεκρού οδηγού ταξί, Δημήτρη Μίχα, άλλαξε την αρχική της κατάθεσή, καταδεικνύοντας τώρα τον φερόμενο ως δράστη Θεοφίλου, ως αυτόν που πάλεψε και πυροβόλησε τον αδελφό της «σύμφωνα με όσα έμαθε», ενώ δήλωσε ότι είχε δει το - μη δημοσιευμένο - βίντεο και εκεί αναγνώρισε τον Τάσο Θεοφίλου.
Ακολουθήσε η κατάθεση του Ε. Χαρδαλιά της αντιτρομοκρατικής, ο οποίος εκθείασε τη μέθοδο του DNA, κι ανέφερε πως το καπέλο δε φαίνεται στις φωτογραφίες επειδή το περισυνέλεξαν άμεσα καθώς «δίπλα έσκαγε το κύμα και είχε κόσμο» ενώ ισχυρίστηκε πως του είπαν ότι το δείγμα DNA που βρέθηκε στο καπέλο ήταν το μοναδικό και “καθαρό” δείγμα. Στο εύλογο ερώτημα της Προεδρεύουσας για το πώς γίνεται ένα καπέλο να έχει γενετικό υλικό μόνο ενός ατόμου και ούτε καν του πωλητή του καταστήματος, ο Χαρδαλιάς απάντησε ότι “μπορεί να το καθάρισε αυτός που το φόρεσε”, η πρόεδρος στη συνέχεια αναρωτήθηκε “καθάρισε του πωλητή αλλά άφησε το δικό του;” προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνελήφθη στη Ναύπακτο 47χρονη γυναίκα που πούλαγε ψάθινα καλάθια χωρίς άδεια. Από πού πηγάζει τόσο μίσος για τους απελπισμένους φτωχούς ανθρώπους; Τι συμβαίνει μ' αυτόν τον Τζιφρα τον ασήμαντο ανθρωπάκο; Πόσο πόνο και δυστυχία θα σκορπίσει ακόμη στο διάβα του για να ικανοποιηθεί το σύμπλεγμά του;
Δεν έχει καμιά δικαιολογία. Η νομοθετική ρύθμιση για παραχώρηση άδειας μικροπωλητή σε κάθε άνεργο είναι κάτι αυτονόητο. Το ότι ούτε που τον απασχολεί αυτόν και όλη την αλητεία που τον περιστοιχίζει φανερώνει το μέγεθος της παλιανθρωπιάς τους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μα, είναι δυνατόν; "Merry Christmas!" στα Αφγανάκια; Πόσο πιο αμόρφωτος θα μπορούσε να είναι αυτός ο απίθανος ανθρωπάκος; Τι αμαρτίες πληρώνει αυτός ο τόπος, ώστε να φτάσει να γίνει πρωθυπουργός ένα τέτοιο τίποτα; Πόσο γέλιο θα έριχναν οι φίλαθλοι παλαμακιστές του, αν όλες αυτές τις γελοιότητες τις έλεγε κάποιος πολιτικός τους αντίπαλος!
Σχολιο.- Εδώ ο άλλος πήγε κι έπαιξε μπάλα με τους άστεγους, που τα θέλει κι αυτών ο κώλος, τουλάχιστον ο Τσίπρας περιορίστηκε σε ευχές όπως συνηθίζουμε εμείς στη άγρια δύση!!
Σχολιο.- Μα να μιλήσει στα αγγλικά σε μικρά Αφγανάκια, ο κομπλεξικός; Και να ευχηθεί "Καλά Χριστούγεννα" σε μουσουλμανάκια που τον κοιτούσαν έκπληκτα καθώς δεν καταλάβαιναν Χριστό απ' αυτά που τους έλεγε το άθλιο αυτό τίποτα;
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Μας τηλεφώνησε "άτομο που φορούσε κουκούλα", γράφουν οι άνθρωποι στο anarchypress.wordpress και συνεχίζουν, παραθέτοντας κείμενο που τους υπέδειξε πού θα το βρουν, στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι εμπρησμού των τρόλεϊ. Και πήρε φωτιά το διαδίκτυο! Μα, είναι δυνατόν να γράφουν πως φορούσε κουκούλα; Πώς τον είδαν; Φυσικά, δεν διαβάστηκε το άρθρο, Ούτε η υποτιθέμενη προκήρυξη που είναι γραμμένη ακριβώς για να γελοιοποιήσει κάθε απόπειρα υπεράσπισης της αθλιότητας του εμπρησμού των τρόλεϊ. Πολύ γέλιο πάντως, με το πόσοι έσπευσαν να αποκαλύψουν την απάτη (ίσως και την Ασφάλεια!) πίσω από ένα τρολάρισμα!
Σχολιο.- Το τρολαρισμα το εκανε μαλλον το γνωστο γιατην αντιβια Πολιτικη του anarchypress.wordpress,,,Για τους γνωριζοντες ειναι φανερο ποιοι παιζουν και γιατι,,,, Σχολιο.- Εμένα με νοιάζει το ότι αυτός που καταστρέφει μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχει καμιά σχέση με οτιδήποτε επαναστατικό. Και δεν έχω καμιά διάθεση να κατανοήσω το γιατι το κάνει. Χάνω αρκετό χρόνο περιμένοντας λεωφορεία κάθε μέρα και βρίσκεται σαφώς στο αντίπαλο στρατόπεδο εκείνος που θα έκαιγε μερικά απ' αυτά και θα μου δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τη ζωη.
Σχολιο.- κι εμένα μου τηλεφώνησε μια που φορούσε ζαρτιέρες! Σχολιο.- Μα είναι προφανές. Τους είπε: Σας τηλεφωνώ και να ξέρετε, αυτή τη στιγμή φοράω κουκούλα! (πως λένε στις ροζ γραμμές, τι φοράς? - ένα μαυρο βρακάκι.)
σχολιο.- Πολλοι την πατησανε παντως με το τρολαρισμα, μεταξυ αυτων κι εγω. Περασαν το σατυρικο κειμενο για σοβαρο κειμενο που ελεγε τις αποψεις των καθυστερημενων αναρχομπαχαλων. Αλλωστε οι αναρχομπαχαλοι δεν εχουν μεγαλη διαφορα με τη γελοιοτητα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απεργούν εργαζόμενοι σε Ελληνα υπεργολάβο σε γαλλικό ναυπηγείο
21/12/2016
Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα και διεκδικούν υπογραφή σύμβασης εργασίας με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους
Σε απεργία, που ξεκίνησε χτες Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη, βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ναυπηγείο της Γαλλίας (Σαιν-Ναζαίρ) για λογαριασμό της εταιρείας «Α. Γράψας», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των γύψινων κατασκευών. Οι περίπου 30 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο υπεργολάβο, Ελληνες και μετανάστες στη Γαλλία, έχουν δημιουργήσει Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν και 2 μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με βασικότερα τα χαμηλά μεροκάματα και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία.
Χαρακτηριστικά, υπάρχουν εργαζόμενοι που αμείβονται ακόμα και με τέσσερα ευρώ την ώρα, ενώ το πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει επίσης πεντάωρη βάρδια κάθε Σάββατο, για την οποία αμείβονται με το ποσό των 25 ευρώ (κι όλα αυτά στη Γαλλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι...). Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες, αφού δουλεύουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς θέρμανση. Επίσης, δεν τους χορηγούνται αποδείξεις πληρωμών.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση του εργοδότη πως θα τους κρατήσει στη Γαλλία τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων, χωρίς όμως να τους πληρώσει για τις μέρες που το ναυπηγείο παραμένει κλειστό. Οι εργαζόμενοι ζητούν να αποζημιωθούν για τις μέρες που θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στον τόπο εργασίας τους, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Ακόμα και σε εργαζόμενους που ζήτησαν να τους χορηγηθούν εισιτήρια προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να επιστρέψουν όταν ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες στο ναυπηγείο, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν πως πρέπει να καλύψουν το κόστος της μετακίνησής τους από την τσέπη τους...
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, με στάση εργασίας, ενώ συνέχισαν με απεργία την Τρίτη. Χτες, η Επιτροπή Αγώνα είχε συναντήσεις με την CGT του Ναυπηγείου, ενώ σήμερα, στο πλαίσιο της απεργίας που συνεχίζεται, θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο χώρο του ναυπηγείου και θα έχει νέα συνάντηση με την Ομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον υπεργολάβο, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ναυπηγείο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το κτίριο του χρηματιστηρίου την Παρασκευή 23/12 9 το πρωί Λεωφόρο Αθηνών (Καβάλας) 110.
O Συντονισμος Συλλογικοτητων Αττικης έχει αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στηρίζει την κινητοποίηση και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολύχρωμη και αγωνιστική κινητοποίηση στο Χρηματιστήριο ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ
23/12/2016
Να ακυρωθεί η λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣ.
Αγωνιστική και πολύχρωμη ήταν η συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 23/12, μετά από κάλεσμα της ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων, μπροστά στο χρηματιστήριο Αθηνών, όπου συνεδρίασε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ, που χάρισε 40 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά της κυρίως στους ιδιώτες μεγαλομετόχους της (Paulson κλπ), αντί αυτά να διατεθούν για την βελτίωση των παροχών της προς το λαό.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει σε πολυεθνικές κατά αρχή το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και επίσης κατά αρχή το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ, με στόχο την πλήρη ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση τους. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η σημερινή απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ να χαρίσει αυτό το «έκτακτο μέρισμα» στους μετόχους, με βασικούς ωφελούμενους το ΤΑΙΠΕΔ, την τράπεζα Eurobank και ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, όπως ο περιβόητος Paulson. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε την συνέλευση των μετόχων στο χρηματιστήριο Αθηνών, θεωρώντας το χώρο του πιο φυλασσόμενο και ασφαλή γι αυτή, επειδή οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ με τα σωματεία τους και την υποστήριξη κοινωνικών κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ματαίωσαν την πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων την 1η του Δεκέμβρη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσπευσε να στηρίξει αυτή την μεθόδευση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, παρατάσσοντας μπροστά στο χρηματιστήριο ένα στρατό ολόκληρο από άνδρες των ΜΑΤ και κλούβες, προκειμένου να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους απεργούς εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και τους αλληλέγγυους στον αγώνα τους να ακυρώσουν τη νέα προσπάθεια εκχώρησης των πολύτιμων για την κοινωνία αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ. Από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η στάση εργασίας, που προκήρυξε η ομοσπονδία των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Ταυτόχρονα εκατοντάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης, αλλά και πολλοί αλληλέγγυοι στον αγώνα τους από συλλογικότητες και κοινωνικά κινήματα, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του χρηματιστηρίου με βασικό στόχο να ακυρωθεί η λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ και τα κέρδη και αποθεματικά της, αντί να μοιραστούν στους μετόχους, να δοθούν για : – Δωρεάν παροχή νερού σε άνεργους και φτωχούς – Έργα βελτίωσης των Δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης – Προσλήψεις νέων εργαζόμενων πλήρους και σταθερής εργασίας και με αξιοπρεπείς μισθούς.
Ούτε το ΝΕΡΟ, το απόλυτα βασικό στοιχείο της ύπαρξης ζωής, δεν γλιτώνει από τη μανία των δανειστών της χώρα μας, ώστε από το ξεπούλημά του να αποπληρωθούν τα δάνειά τους. Ιδιαίτερα, το νερό, επειδή είναι η βάση της ζωής, στρέφει επάνω του την επιδρομή ιδιωτικών συμφερόντων, γιατί τα κέρδη τους θα είναι σίγουρα και εξασφαλισμένα. Γι αυτό ηιδιωτικοποίηση του νερού είναι στα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης εφαρμογής των ευρωμνημονιακών μέτρων στην Ελλάδα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αεροπειρατεία στην Μάλτα: Απελευθερώθηκε ομάδα επιβατών με γυναικόπαιδα
23/12/2016 15.30
Αεροσκάφος της εταιρείας AFRIQIYAH AIRWAYS, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, κατελήφθη από αεροπειρατή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι οπλισμένος με χειροβομβίδα, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Μάλτα, όπου και προσγειώθηκε με 118 επιβαίνοντες (111 επιβάτες, εκ των οποίων 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα βρέφος, σύμφωνα με tweet του μαλτέζου πρωθυπουργού). Μία πρώτη ομάδα επιβατών, αποτελούμενη από γυναίκες και παιδιά, κατέβηκε τη σκάλα του αεροσκάφους, έγραψε στο TWITTER ο πρωθυπουργός της Μάλτας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Μάλτσας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί ελεύθεροι 65 άνθρωποι. Ο αεροπειρατής είπε στο πλήρωμα ότι ήταν "φιλο-Κανταφικός" και ότι προτίθετο να αφήσει τους 111 επιβάτες να εγκαταλείψουν το Airbus A320, αλλά όχι και το επταμελές του πλήρωμα, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, σύμφωνα με την εφημερίδα Times της Μάλτας. Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ". Δεν είναι σαφές το περιεχόμενο των αιτημάτων του αεροπειρατή και το αν έχει συνεργούς.
Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες. Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.
Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική. Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης. Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αίσιο τέλος στη Μάλτα - Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές
23/12/2016 16.30
Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία και η ομηρία 118 ανθρώπων που επέβαιναν σε λιβυκό αεροσκάφος την Παρασκευή, καθώς οι δύο αεροπειρατές παραδόθηκαν στις αρχές της Μάλτας, όπου είχαν οδηγήσει το αεροσκάφος. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υπέστησαν έρευνα από τις μαλτέζικες αρχές και πλέον κρατούνται στο νησί. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι δύο άνδρες, οι οποίοι δηλώνουν υποστηρικτές του πάλαι ποτέ ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ζητούν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα. Και οι 118 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, 111 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος, είναι σώοι και αβλαβείς.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τραμπ: Ας υπάρξει κούρσα εξοπλισμών, θα την κερδίσουμε
23/12/2016 15.15
Ας υπάρξει κούρσα εξοπλισμών, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε με την πρόσφατη ανάρτησή του για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Μιλώντας στο δίκτυο MSNBC, ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, ο οποίος θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2017, ανέφερε: «Θα τους κερδίσουμε όλους σε κάθε βήμα, θα τους ξεπεράσουμε όλους». Την Πέμπτη, μέσω Twitter, ο κ. Τραμπ είχε καλέσει σε ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ «μέχρι ο κόσμος να έλθει στα συγκαλά του σχετικά με τα πυρηνικά».
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ρωσία δοκίμασε 162 νέα όπλα στον πόλεμο της Συρίας
23/12/2016 13.00
Η Ρωσία έκανε δοκιμή στο πεδίο της μάχης για περισσότερα από 162 νέα όπλα της, όλο αυτό το διάστημα που μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού. "Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία, 162 προηγμένα και αναβαθμισμένα όπλα δοκιμάστηκαν στη μάχη. Αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά" δήλωσε ο Σοϊγκού χαρακτηριστικά στην καθιερωμένη ετήσια συνεδρίαση του υπουργείου Αμύνης, παρουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα ρωσικά όπλα που δοκιμάστηκαν στη μάχη
Παρά το γεγονός πως η Μόσχα τονίζει ότι πρωταρχικό της μέλημα είναι η επίλυση του πολέμου και η εγκαθίδρυση και πάλι του καθεστώτος Άσαντ στη χώρα, φαίνεται πως η χώρα δεν έχασε την ευκαιρία να τεστάρει τα οπλικά της συστήματα σε πραγματικές συνθήκες. Αν και δεν τα κατονόμασε όλα, ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένα από τα όπλα που πέρασαν από δοκιμή.
1. Ρωσικά Μαχητικά Su-30SM SukhoiSU-30 2. Ρωσικά Μαχητικά Su-34 Su-34 3. Στρατιωτικό ελικόπτερο Mi - 28 Φέρει το παρατσούκλι "Νυκτόβιος Κυνηγός". Mi-28 Night Hunter 4. Στρατιωτικό ελικόπτερο Ka52 Ka52
Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δοκίμασε πυραύλους Kalibr και εκατοντάδες ακόμη οπλικά συστήματα. Όπως μάλιστα εξήγησε ο Σοϊγκού σε 10 περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ατέλειες που δεν θα είχαν εντοπιστεί στις δοκιμές των συστημάτων εκτός πεδίο μάχης. Η εμπλοκή της Ρωσίας "απέτρεψε τη διάλυση του συριακού κράτους, έσπασε την αλυσίδα της «αραβικής άνοιξης» της CIA στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και ξεκίνησε μια διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης και συμβιβασμού ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές" σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του σημαντικού ρόλου της χώρας στον πόλεμο.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί και προετοιμάζεται
Στην ίδια συνεδρίαση η Μόσχα ισχυρίστηκε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ κλιμακώνουν την παρακολούθηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων. "Η ένταση της θαλάσσιας παρακολούθησης κοντά στα χωρικά μας ύδατα αυξήθηκε κατά 50%. Καταγράφουμε την κατάσταση και αποτρέπουμε κάθε προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας" σημείωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού. Όπως είπε, αντίστοιχη δραστηριότητα παρατηρείται και από αέρος. Σε ό, τι αφορά την "αμυντική ομπρέλα" που είναι στην ουσια επιθετικη ομπρελα, που στήνουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκό έδαφος έναντι της Ρωσίας, στη Μόσχα αναφέρουν πως παρά την αναβάθμιση της, οι Ρώσοι είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει άλλη επιλογή, από το να στοχεύει προς το αντιπυραυλικό σύστημα και να το καταστρέψει σε περίπτωση σύρραξης. Αν επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χαλαρώσουν, έστω και για ένα λεπτό, αν επιτρέψουμε μια και μόνο σοβαρή αποτυχία στην αναβάθμιση του στρατού και του ναυτικού ή στην εκπαίδευση των στρατευμάτων, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ραγδαία Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι καθ' όλα έτοιμες να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε απειλή, όμως τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να παραμείνουν αδρανείς. "Αν επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χαλαρώσουν, έστω και για ένα λεπτό, αν επιτρέψουμε μια και μόνο σοβαρή αποτυχία στην αναβάθμιση του στρατού και του ναυτικού ή στην εκπαίδευση των στρατευμάτων, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ραγδαία, δεδομένου του πόσο γρήγορα γίνονται τα πράγματα στον κόσμο".
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Παραπαίει η τουρκική οικονομία
23/12/2016 13.00
Η απόπειρα πραξικοπήματος και οι βομβιστικές ενέργειες «γονατίζουν» την τουρκική οικονομία. Μεγαλύτερη επίπτωση η δραματική μείωση του τουρισμού. Μόλις 2,7% ανάπτυξη προβλέπει ο οίκος Moody's για την επόμενη τριετία.
Για τον Χασάν Σελαμέτ, ιδιοκτήτη μικρού κοσμηματοπωλείου στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης, είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Λίγες μέρες μετά οι τουρίστες άρχισαν ξαφνικά να μειώνονται. Κατανοώ τους επισκέπτες που δεν θέλουν πια να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη μετά τα όσα έγιναν εδώ, λέει ο τούρκος έμπορος και τονίζει: «Οι δουλειές έχουν μειωθεί δραματικά. Αν συγκρίνω με πέρυσι διαπιστώνω μείωση που αγγίζει, σύμφωνα με συντηρητική προσέγγιση, το 80% ή ακόμα και το 90%».
Το 13% του τουρκικού ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Για την τρέχουσα χρονιά υπολογίζεται ότι ο τζίρος έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 40%. Η τουρκική οικονομία παραπαίει. Για πρώτη φορά από το 2009 συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2016 κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's εκτιμά ότι οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί την επόμενη τριετία μόλις κατά 2,7%, τιμή σαφέστατα χαμηλότερη από την μέση ανάπτυξη 5,5% την τετραετία 2010 – 2014.
Κατάρρευση τουρισμού, μείωση επενδύσεων
Τον τούρκο οικονομολόγο Εγκέ Γιαζγκάν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, απασχολεί κυρίως η μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στο μικρόφωνο της DW υπογραμμίζει τη σημασία της ΕΕ ως εμπορικού εταίρου της Τουρκίας: «Η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές. Παράλληλα η χώρα μας εξαρτάται από τις ξένες επενδύσεις, διότι από τη μία διαπιστώνεται στην Τουρκία μεγάλη έλλειψη επενδύσεων και από την άλλη είναι υπερβολικά χαμηλό το ποσοστό αποταμίευσης». «Βουτιά» ξένων επενδύσεων, ιστορικά χαμηλή ισοτιμία της τουρκικής λίρας, περιορισμός των εξαγωγών και κατάρρευση της τουριστικής κίνησης.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ναύπακτος: Συνελήφθη 47χρονη επειδή πωλούσε ψάθινα καλάθια
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016, 07:42
Χτύπημα στην φοροδιαφυγή κατάφεραν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας, προσάγοντας σιδηροδέσμιους στην δικαιοσύνη δυο επιτήδειους που στέρησαν το δημόσιο από... πακτωλό εσόδων στην προσπάθειά τους να βγάλουν μεροκάματο! Πιο κραυγαλέα περίπτωση, είναι αυτή μιας 47χρονης Ελληνίδας η οποία συνελήφθη στη Ναύπακτο από συνεργείο ελέγχων του τοπικού αστυνομικού τμήματος, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν είχε άδεια για να διαθέτει προς πώληση... ψάθινα καλάθια! Η άτυχη γυναίκα απειλείται με πρόστιμο που πιθανότατα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει. Το ίδιο θα συμβεί και σε έναν ηλικιωμένο που συνελήφθη στο Μεσολόγγι από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου. Ο άτυχος 70χρονος διέθετε προς πώληση ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά από τον έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν είχε την σχετική άδεια.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νεκρός o ύποπτος για το μακελειό στο Βερολίνο
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016, 11:20
Τέλος στο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Ανίς Άμρι, του 24χρονου Τυνήσιου ο οποίος καταζητείτο από τις γερμανικές αρχές για το μακελειό με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τη Δευτέρα, έβαλαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκαν οι βρετανικές εφημερίδες «Guardian» και «Dailymail», ένας άνδρας που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ρουτίνας στο Μιλάνο της Ιταλίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής είναι ο 24χρονος που αναζητούσε η μισή Ευρώπη. Οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν πως τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεκρού ταιριάζουν με τα αντίστοιχα που είχαν βρεθεί στο εσωτερικό της μοιραίας νταλίκας στη γερμανική πρωτεύουσα. Για την υπόθεση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, επισημαίνοντας ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Παράλληλα, έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία της αστυνομίας».
Oι πληροφορίες λενε οτι τελικά ο έλεγχος στον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν τυχαίος και οι ιταλικές αρχές δεν είχαν πληροφορίες για την άφιξη του καταζητούμενου. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του Ανίς Άμρι στην Ιταλία γεννά πολλαπλά ερωτήματα για τον βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών ασφαλείας στη Γερμανία, όπως το πως κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης και να βγει από τα σύνορα της χώρας. Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός για το πως μπόρεσε να κυκλοφορεί ανενόχλητος σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας πίσω του τη γερμανική και την ευρωπαϊκή αστυνομία να τον κυνηγά. Ο Ανίς Άμρι είχε επικηρυχθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ.
Ανταλλαγή πυροβολισμών
Σύμφωνα με τον Μάρκο Μινίτι, ο θάνατός του 24χρονου Τυνήσιου οφείλεται σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στον σιδηροδρομικό σταθμό «Sesto San Giovanni». Όλα ξεκίνησαν στις 03.00, τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) όταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων επιχείρησαν να του κάνουν έλεγχο. Ο άνδρας τράβηξε όπλο και αφού φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) άνοιξε πυρ. Στην κατοχή του εντοπίστηκε εισιτήριο αμαξοστοιχίας που είχε μόλις φθάσει από τη Γαλλία. Το όπλο του δράστη έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για βαλλιστικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Πολωνού οδηγού της νταλίκας, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στο εσωτερικό της νταλίκας στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.
«Μίλησα προσωπικά με τον αστυνομικό Κρίστιαν Μόριο, που τραυματίσθηκε, και τον ευχαρίστησα για τον επαγγελματισμό του. Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθώ στο νοσοκομείο. Χάρη στην ενέργειά του, οι Ιταλοί θα μπορέσουν να περάσουν πιο ήσυχα Χριστούγεννα» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μινίτι, προσθέτοντας πως «ολόκληρη η Ιταλία πρέπει να είναι υπερήφανη για τα σώματα ασφαλείας της».
Οι ιταλικές αρχές προτίμησαν να μη δώσουν δημοσιότητα στο περιστατικό μέχρι να διαπιστώσουν την ταυτότητα του ενόπλου και το αν τελικά είναι αυτός που καταζητείτο. Εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Γερμανίας δήλωσε πως οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ιταλικές. Τις προηγούμενες ημέρες γνωστοποιήθηκε πως ο Ανίς Άμρι είχε παραμείνει έγκλειστος για σχεδόν 4 χρόνια σε φυλακή στη Σικελία λόγω εμπρησμού σε κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Λαμπεντούζα. (Κριστιάν και Λούκα, οι δύο αστυνομικοί που τον εξουδετέρωσαν) Ο Ανίς Άμρι καταζητείτο για τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 56 στη γερμανική πρωτεύουσα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Άμρι είχε απειλήσει χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι»
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016, 00:48
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο 'Ανις 'Αμρι φέρεται να απείλησε χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι» όταν βρισκόταν σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Σικελίας. Αιτία της ακραίας αυτής συμπεριφοράς του 'Αμρι, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Στάμπα, φέρεται να ήταν το ότι ο χριστιανός κρατούμενος δεν ήθελε να ακούσει τις επίμονες προτροπές του 'Αμρι να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τον ισλαμισμό. Πρόκειται για στοιχεία, δηλαδή, που ενισχύουν τις υποψίες που εκφράζονται τις τελευταίες ώρες, ότι ο Τυνήσιος καταζητούμενος για την τρομοκρατική επίθεση του Βερολίνου μπορεί να είχε ταυτίσει την δράση του με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, ήδη την περίοδο κατά την οποία εξέτισε την ποινή του σε φυλακές της Κατάνης και του Παλέρμο, από το 2011, μέχρι 2015. Ο 'Αμρι καταδικάσθηκε από την ιταλική δικαιοσύνη για την πυρπόληση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Λαμπεντούζα και για συμμετοχή σε ταραχές στις φυλακές της Σικελίας.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σόιγκου: Η επέμβαση της Μόσχας εμπόδισε την κατάρρευση του συριακού κράτους
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016, 23:00
Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν σκοτώσει 35.000 μαχητές των ανταρτών και πέτυχαν να σταματήσουν μια αλυσίδα επαναστάσεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Μιλώντας σε συγκέντρωση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων, ο Σόιγκου είπε πως η επέμβαση της Μόσχας εμπόδισε την κατάρρευση του συριακού κράτους.
«Είμαστε τώρα ισχυρότεροι από οποιονδήποτε ενδεχόμενο επιτιθέμενο» δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ίδια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα. Ο Σόιγκου είπε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 18.000 εξόδους στη Συρία αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση του Κρεμλίνου πέρυσι, καταστρέφοντας 725 στρατόπεδα εκπαίδευσης, 405 εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονταν όπλα και σκοτώνοντας 35.000 μαχητές. «Η αλυσίδα των "χρωματιστών επαναστάσεων" που επεκτείνονταν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχει σπάσει» είπε ο Σόιγκου.
Ο Σόιγκου είπε ακόμη πως οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας θα ενισχυθούν το επόμενο έτος με τρεις επιπλέον μονάδες με σύγχρονο εξοπλισμό και πως η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει πέντε αναβαθμισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά. Εξάλλου, ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν συζητά το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στις συνομιλίες που διεξάγει με το Ιράν και την Τουρκία. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τρίτη και συμφώνησαν να συνδράμουν την επίτευξη μιας νέας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε πρόσφατες επιθέσεις μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) κοντά στη βόρεια συριακή πόλη αλ-Μπαμπ έχει φθάσει τους 16, ενώ άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά. Σε ομιλία του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Άγκυρα, ο Φικρί Ισίκ είπε πως συνολικά 35 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί αφότου υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες εισέβαλαν στη βόρεια Συρία στις 24 Αυγούστου σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Ο Ισίκ είπε πως συνολικά 1.005 μαχητές του Χαλιφάτου έχουν «εξουδετερωθεί» στη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Πρόσθεσε πως το iSIS προβάλλει μανιώδη αντίσταση κοντά στην αλ-Μπαμπ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πέταξαν αλεύρι στον Μανουέλ Βαλς
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016, 18:21
Αλεύρι πέταξε νεαρός άνδρας στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας και υποψήφιο για το χρίσμα της Κεντροαριστεράς Μανουέλ Βαλς, στο Στρασβούργο. Ο κ. Βαλς βρισκόταν στην πόλη της βόρειας Γαλλίας στο πλαίσιο της εσωκομματικής προεκλογικής του εκστρατείας και δέχθηκε την επίθεση έξω από τοπικό καφέ. Ο άνδρας φώναξε, πριν πετάξει το αλεύρι: «Δεν ξεχνάμε το 49.3». Πρόκειται για το άρθρο του συντάγματος της Γαλλίας το οποίο χρησιμοποίησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς προ μηνών για να περάσει τη αντεργατικη νεοφιλελευθερη μεταρρύθμισή της στα εργασιακά χωρίς να λάβει την ψήφο της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Ο ίδιος ο Βαλς, πάντως, αντιμετώπισε το περιστατικό με χιούμορ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του. «Αυτές είναι οι χαρές της καμπάνιας, η φαρίνα χωρίς γλουτένη είναι καλό σημάδι», είπε γελώντας ο σοσιαλιστής πολιτικός.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η πικρη αληθεια για τα Πομακοχωρια. Οι Τουρκοι κανουν κουμαντο στα τζαμια. Καταγγελιες του προεδρου του Πανελληνιου Συλλογου Πομακων Αχμετ Ιμαμ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι τρεχει? Το 4ο Ραιχ μαζευει στη Bundesbank ολο το χρυσο που κυκλοφορει.
----------------------------------------------------------------------------------------
Το 33% πληρωνει το 92,5% των φορων.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απύθμενη ψυχή κι ανδρεία... Απελευθέρωση κι αμέσως ανοικοδόμηση!
Δεν πρόλαβε ν' απελευθερωθεί το Χαλέπι κι άρχισε οι ανοικοδόμηση... Αδούλωτος κι Αδέσποτος λαός, αυτός της Συρίας!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Χαλέπι είναι πλέον ασφαλής πόλη...
...ανακοίνωσε επίσημα ο Αραβικός στρατός της Συρίας!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συμφωνώ απολύτως με τη δήλωση της Ελένης Πορτάλιου. Επιπλέον οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να πάρουν άμεσα θέση.
Ακολουθεί η δήλωση της Ελένης Πορτάλιου
ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ 8 ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
Η παράδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας του Ερντογάν σημαίνει εξόντωση με φριχτά βασανιστήρια.
Η εισαγγελέας, στην εκδίκαση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Εφετών 3 αξιωματικών από τους 8, τοποθετήθηκε κατά της έκδοσης ακριβώς με το παραπάνω σκεπτικό και το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά. Αντίθετα, θετικά υπέρ της έκδοσης αποφάνθηκε για 3 άλλους Τούρκους αξιωματικούς το δικαστήριο, οι οποίοι και άσκησαν έφεση.
Κατά της απόφασης μη έκδοσης των 3 προηγουμένων άσκησε έφεση ο εισαγγελέας και η υπόθεση θα κριθεί εντός 8 ημερών στον Άρειο Πάγο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε μετά την απόφαση κατά της έκδοσης ως Πόντιος Πιλάτος. Σέβεται μεν τη δικαιοσύνη αλλά η κυβέρνηση «έχει πει επανειλημμένα ότι δεν δίνει άσυλο σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι εμπλέκεται στο πραξικόπημα του καλοκαιριού στην Τουρκία». Θεωρεί (!) λοιπόν η κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με τον Ερντογάν, ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί εμπλέκονται στο πραξικόπημα, που σημαίνει ότι θα τους παραδώσει στους δήμιούς τους. Η σπουδή του εισαγγελέα να ασκήσει έφεση κατά της μη έκδοσης είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, πιθανότατα με πολιτικά κίνητρα.
Όσοι και όσες δεν θεωρούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα - εν προκειμένου το δικαίωμα ζωής ή θανάτου - δεν ισχύουν κατά περίπτωση και γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία μας τι σημαίνει εξόντωση ανθρώπων με βασανιστήρια, έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε την απέλαση, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση.
Ελένη Πορτάλιου
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΕΡΒΙΑ Συμφωνία για εξοπλισμό από τη Ρωσία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σε εξοπλιστικό πακέτο από τη Ρωσία προχωράει η Σερβία από τον ερχόμενο Μάρτη οπότε έχει προγραμματιστεί η αγορά έξι ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου «MiG-29», 30 αρμάτων μάχης Τ-72 και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης επιδιώκοντας την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της στα Βαλκάνια. Το κόστος του εξοπλιστικού πακέτου που ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κυμαίνεται μεταξύ 188 - 240 εκατομμυρίων δολαρίων υπό ιδιαίτερα προνομιακούς όρους και σε μία περίοδο αυξημένης έντασης των σχέσεων της Σερβίας με τη γειτονική Κροατία (που είναι μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ). Ο Βούτσιτς εντούτοις έσπευσε να υποστηρίξει ότι η χώρα του θα παραμείνει «ουδέτερη» στρατιωτικά μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Πιέσεις για σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ κατά των ισραηλινών εποικισμών
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Σχέδιο απόφασης με στόχο τον άμεσο τερματισμό της δημιουργίας νέων ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων στα παλαιστινιακά εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης προωθούσε χτες βράδυ προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η διπλωματική αποστολή της Αιγύπτου στον διεθνή οργανισμό, παρά την πιθανότητα οι ΗΠΑ να ασκήσουν και πάλι «βέτο» υπέρ του Ισραήλ, όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τελικά το σχέδιο αυτό αποσύρθηκε πριν καν συζητηθεί. Παρόμοιο σχέδιο είχαν προωθήσει αραβικές χώρες και το 2011, το οποίο τελικά δεν είχε καμία τύχη λόγω της άσκησης «βέτο» από την πλευρά των ΗΠΑ.
Δολοφονία 19χρονου Παλαιστίνιου από σφαίρες Ισραηλινοναζι
Μέσα σε αυτό το κλίμα χτες οι κατοχικές σιωναζιστικες δυνάμεις του ισραηλινοναζιστικου στρατού πυροβόλησαν και σκότωσαν ακόμη έναν Παλαιστίνιο έφηβο στη διάρκεια τρομοκρατικής εισβολής που πραγματοποίησαν στην πόλη Αλ Μπίρεχ της κεντρικής Δυτικής Οχθης. Το θύμα λεγόταν Αχμαντ Νασάτ Οτμαν αλ Καρούμπι και σκοτώθηκε από τις σφαίρες των Ισραηλινοναζιστών στρατιωτών στη διάρκεια συγκρούσεων στο Καφρ Ακάμπ, βορείως της Ιερουσαλήμ. Είναι ο δεύτερος 19χρονος Παλαιστίνιος που δολοφονείται από τις αρχές της βδομάδας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΚΙΝΟ.-- Ξεκινά σήμερα η κατασκευή της οδικής γέφυρας που θα ενώνει την Κίνα με τη Ρωσία πάνω από τον ποταμό Χεϊλονγκτζιάνγκ (νοτιοανατολική Κίνα). Η γέφυρα θα έχει μήκος 19,9 χιλιόμετρα και θα είναι η πρώτη που θα ενώνει τις δύο χώρες. Το κόστος της εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,47 δισ. γιουάν (355,6 εκατ. δολάρια), ενώ υπολογίζεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβρη του 2019.