Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Σαββατο 24 Δεκεμβριου 2016


ΛΕΣΒΟΣ 1944: GO BACK!
Mια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές στη ιστορία της Λέσβου είναι οι ημέρες των Χριστουγέννων του 1944. Μια μέρα σαν τη σημερινή πριν 72 χρόνια ο λαός της Λέσβου έγραψε την δική του εποποιία υπερασπιζόμενος την ελευθερία που είχε κατακτήσει. Απέτρεψε νικηφόρα την επιχειρούμενη απόβαση των αγγλικών στρατευμάτων υπό τον ταξίαρχο Τόρνμπουλ (Turnbull), που αποτελούνταν από Ινδούς.
Στη Λέσβο μετά από την αποχώρηση των Γερμανών από το νησί οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κατέχουν την εξουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 85% των κατοίκων ήταν οργανωμένο στις ΕΑΜικές οργανώσεις. Εγκαθίστανται νέοι θεσμοί της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, της Λαϊκής Δικαιοσύνης και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Εκλέγεται και λαϊκός Νομάρχης ο Κώστας Φριλίγγος. Επίσης εκδόθηκαν τραπεζογραμμάτια και συγκροτήθηκαν Λαϊκά Δικαστήρια που δίκασαν τους συνεργάτες των ναζί κατακτητών.
Την ανάσα αυτή της ελευθερίας θέλησαν να την διακόψουν τα αγγλικά στρατεύματα που επιχείρησαν να αποβιβαστούν στο νησί παραμονή Χριστουγέννων του 1944. Για τέσσερεις ημέρες σύσσωμος ο λαός της Λέσβου με την καθοδήγηση του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ ξεσηκώθηκε αναγκάζοντας τα αγγλικά στρατεύματα να φύγουν όπως ήρθαν χωρίς να πατήσουν πόδι στο νησί. Η αγιασώτικη ντοπιολαλιά το λέει χαρακτηριστικά «ήρταν γοι δουλ’ να σκλαβώσιν τ’ς λεφτιρ’» (Ηρθαν οι δούλοι να σκλαβώσουν τους λεύτερους). Σ' αυτό τον ξεσηκωμό είναι που έμεινε γνωστό στην ιστορία το ανάθεμα του λαού με την έκφραση «GO BACK» προς τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα.
Tα Χριστούγεννα του Δεκέμβρη του '44 έγιναν - από τότε μέχρι σήμερα και για πάντα - το ορόσημο: Από τη μια, ο λαός. Από την άλλη, οι δολοφόνοι του, οι εκμεταλλευτές του.Ο Δεκέμβρης της Λέσβου μας έδειξε ότι η ενότητα της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς και η συμμαχία τους με κάθε καταπιεσμένο, με κάθε άνθρωπο που βιώνει την εκμετάλλευση μπορεί να έχει νικηφόρα έκβαση απέναντι στους ντόπιους και ξένους δυνάστες του.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από τον τότε αγώνα δεν έλειψε και μερίδα του κλήρου της Λέσβου με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιο ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του ΕΑΜ Λέσβου. Το σύνθημα των Χριστουγέννων του 44 «Λευτεριά στο λαό - Θάνατο στο φασισμό» σήμερα είναι επίκαιρο όσο πότε.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ
Παραμονές Χριστουγέννων του 1960 ένα περιοδικό απευθύνθηκε σε γνωστούς καλλιτέχνες, ρωτώντας τους με ποιον θα ήθελαν να περάσουν τη γιορτινή μέρα. Μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο αστικής καταγωγής γοητευτικός πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου, που μέχρι τότε δεν είχε εκδηλώσει δημοσίως κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική. «Θα ήθελα να έκανα Χριστούγεννα μαζί με τον Μανώλη Γλέζο. Και αναφέρω αυτόν, γιατί για μένα ο Γλέζος είναι ένα σύμβολο», απάντησε ο Αλεξανδράκης, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, καθώς ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς ήταν για μια ακόμη φορά φυλακισμένος.
Παντρεμένος από το 1956 με τη συνάδελφό του Αλίκη Γεωργούλη, η οποία ήταν δραστήριο μέλος της ΕΔΑ, ο Αλεξανδράκης είχε ήδη επηρεαστεί υπέρ των αριστερών ιδεών. Τον επόμενο χρόνο, το 1961, θα γύριζε και την ταινία "Συνοικία το όνειρο", χαρακτηριστική της νέας ιδεολογικής του τοποθέτησης. Ο Γλέζος, βγαίνοντας από τη φυλακή τον Δεκέμβριο 1962, ενδιαφέρθηκε να γνωρίσει από κοντά τον Αλεξανδράκη και έκτοτε συνδέθηκαν με στενή φιλία.
Σχολιο.- πολλες σκηνες απο την ταινια τις κοψανε οι βασιλικοι. Έκαναν επιδρομή οι μπάτσοι στην πρεμιέρα. Σταμάτησε η προβολή, πήραν και την κόπια και ψαλιδίστηκε. Δυο χρόνια μετά, που ανέβηκε η Ένωση Κέντρου, προβλήθηκε όπως ήταν ολόκληρη.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
στην τράπεζα σήμερα παρακολούθησα σκηνικό οπου τύπος διαμαρτύρονταν για τοξεροκόμματο στους χαμηλοσυνταξιούχους ...με το εξής επιχείρημα...εγώ έλεγε πληρώνω ενφια 5.000 e εγώ και οι όμοιοι μου έπρεπε να πάρουν τα 200-300...δυνατά αυτά ...και δίπλα ΄μια ντουζίνα γεροντες , αγρότες και του ΙΚΑ στην πλειοψηφία τους με τα πρόσωπα σαν σταφίδα από τον ήλιο και τη δουλειά...ο κύριος αφράτος , αφράτος... ..παράλληλα σύμπαντα , απολύτως ταξικά
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νίκη!
Καλησπέρα σε όλους και όλες. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Maxime κυκλοφόρησε σήμερα (την Παρασκευή, 23 Δεκ) από την αίθουσα των συμβουλίων Turnhout με αντάλλαγμα την πληρωμή των καταθέσεων. Εχουμε και πάλι καταφερει να δείξουμε ότι ο φασισμός του Πρόεδρου Ερντογάν δεν θα αγγίξει την Ευρώπη. Κλαίμε μαζί για τη "νίκη" μετά από μια κουραστική μέρα αναμονής για τα καλά νέα ...
Μια πρώτη νίκη ...
Seda ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Μασσαλία, Γαλλία
23 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2016 - Καλησπέρα σε όλους και όλες. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο Maxime κυκλοφόρησε σήμερα (την Παρασκευή, 23 Δεκ) από την αίθουσα των συμβουλίων Turnhout με αντάλλαγμα την πληρωμή των καταθέσεων. Έχουμε και πάλι αποδείξει ότι ο φασιστας Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα αγγίξει την Ευρώπη. Κλαίμε μαζί για τη "νίκη" μετά από μια κουραστική μέρα αναμονής για τα καλά νέα. Κλείνω αυτή την αναφορά εδώ απόψε γιατί έχουμε φτάσει τον πρώτο στόχο μας, παρά τις κατηγορίες που εξακολουθούν να κρέμονται πάνω του ... Ευχαριστώ όλους εκείνους που μοιράστηκαν σε όλη αυτή τη μακρά εβδομάδα αυτή την αναφορά. Ευχαριστώ τους ανθρώπους που υπέγραψαν την παρούσα αναφορά, μερικές φορές με λέξεις που ζεστάνει την καρδιά. Μπορουμε ήταν όλα υπέροχα, όλοι έχουν δείξει ότι είμαστε όλοι ενωμένοι, όχι μόνο μεταξύ των Κούρδων, αλλά μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών προελεύσεων ... Και πάλι: ΝΙΚΗ! Και όπως λένε στην κουρδική γλώσσα: Derbasî να Heval Maxime! (Περαστικά σύντομα)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΠΑΜ
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΜΝΕΤΩΠΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πλαίσιο των προτάσεων για την έξοδο από την παρούσα κρίση που μαστίζει τον ελληνικό λαό αλλά και τις προϋποθέσεις ανασυγκρότησης της χώρας, παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης. Αναφέρθηκε στην πολιτική αδιεξόδου που εφαρμόζεται για επτά συναπτά έτη στην χώρα μας, με το αιτιολογικό (που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί) ότι « εάν είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις της τρόικας τότε σε κάποια στιγμή θα βγούμε από την κρίση και θα ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία». Γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί, όπως είπε ο ίδιος, διότι έχει ήδη αποδειχθεί ως τώρα το αντίθετο αποτέλεσμα. «Η λύση γι’ αυτούς», τόνισε ο κ. Καζάκης, «είναι να δανειζόμαστε από τις αγορές. Δηλαδή, να δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τα δανεικά. Μα αυτός είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την τραγική κατάσταση των νοικοκυριών, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή, κάθε σπίτι παρουσιάζει έλλειμμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό περίπου 20%. Δεν έχει δηλαδή, εισόδημα για να ανταποκριθεί στις αναγκαίες δαπάνες. Έτσι, είτε αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς, δημιουργώντας νέα χρέη είτε ψάχνει από διάφορες πηγές δανεισμού να βρει εισόδημα. Και ουσιαστικά οδηγείται πάλι σε αδιέξοδο.
«Και ποια είναι η λύση; Πρέπει να υπάρξει εισόδημα. Ποιος όμως να το δώσει; Μόνο το κράτος μπορεί διότι η ιδιωτική οικονομία έχει τσακίσει», είπε ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ και πρόσθεσε: «Για να το κάνει η χώρα, να δώσει εισόδημα, πρέπει να φύγει από το ευρώ. Έτσι ακριβώς προκύπτει το ζήτημα της επιστροφής στο εθνικό κρατικό νόμισμα». Ο κ. Καζάκης αναφέρθηκε και στον εμπαιγμό ουσιαστικά της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους, λέγοντας ότι «την ίδια ώρα που έχει περικόψει 50% τις συντάξεις, βγαίνει και λέει ότι δίνει επίδομα στους συνταξιούχους».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για να μπορέσει να αποκτήσει ξανά συντάξεις όπως ακριβώς ήταν προ της κρίσης, πρέπει να έχεις το δικό σου νόμισμα και τη δική σου δημοσιονομική πολιτική και τότε αρκεί μια απόφαση της κυβέρνησης να πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το ζητούμε ποσό προ κρίσης. Ουδείς μπορεί να πει κάτι». Όμως όπως εξήγησε ο ίδιος, η προϋπόθεση είναι μία: μη αναγνώριση του χρέους και άρνηση πληρωμής. «Είναι ο ίδιος ο δρόμος που μας οδήγησε στη δημιουργία της κοινωνικής ασφάλισης όταν ο Ελ. Βενιζέλος αρνήθηκε να πληρώσει τους τότε δανειστές, στηρίχθηκε στο εθνικό νόμισμα και έτσι υπήρξε απόθεμα για κοινωνικό έργο όπως και το έπραξε», τόνισε με έμφαση ο κ. Καζάκης. Διαφορετικά, από αρχές του έτους θα έχουμε νέες περικοπές διότι δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, το εισόδημα πρέπει να πέσει στην αγορά, δημιουργείται τζίρος και έτσι θα αρχίσει να κινείται η οικονομία.
«Για να μπορέσει να παράξει η χώρα, το ΕΠΑΜ προτείνει τρία πράγματα», είπε ο κ. Καζάκης και διευκρίνισε: «Υπάρχουν τρία θέσφατα. Αν δεν υπάρχουν αυτά δεν γίνεται απολύτως τίποτε. 1) εθνικό κρατικό νόμισμα για έχει εισόδημα ο πολίτης, 2) Σεισάχθεια, να γλυτώσει από τα χρέη ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο συνταξιούχος, ο ιδιώτης και 3) χρειαζόμαστε προστασία στην εγχώρια παραγωγή για να μπορέσει να ανακάμψει η χώρα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν να πάρουμε ξανά την πατρίδα μας πίσω» τόνισε με έμφαση ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ. Μεταξύ των παρευρισκομένων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ήταν και ο δημοσιογράφος – τουρκολόγος Ν. Χειλαδάκης, καθώς και ο παλιός αγωνιστής και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Κωνσταντινίδης, οι οποίοι εκφράστηκαν με θερμά λόγια, στα όσα ανέφερε ο κ. Καζάκης σχετικά με τις προτάσεις και τις θέσεις του ΕΠΑΜ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Επιθέσεις των ισλαμοφασιστων του DAESH στην Παλμύρα με 27 νεκρούς στρατιώτες
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016, 05:46
Τουλάχιστον 27 στρατιώτες και μελη ομαδων ενοπλων Συριων πολιτων σκοτώθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης σε επιθέσεις της τζιχαντοφασιστικής συμμοριας DAESH (ISIS) κοντά στην Παλμύρα, στην κεντρική Συρία, ανακοίνωσε χθες το Aποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Συρια. Η πόλη της Παλμύρας και οι αρχαιολογικοί της χώροι--μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO)--έπεσαν ξανά την 11η Δεκεμβρίου στα χέρια των τζιχαντοφασιστών του ISIS, που είχαν εκδιωχθεί από την περιοχή τον Μάρτιο κατόπιν επιχειρήσεων των ενοπλων δυνάμεων της Δημοκρατιας της Συριας με την υποστήριξη των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.
Οι τζιχαντοφασιστες προσπάθησαν έκτοτε να προελάσουν στην επαρχία Χομς, στην οποία ανήκει η Παλμύρα, εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη των στρατευμάτων της Συριακης Δημοκρατιας στο μέτωπο του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, που η κυβέρνηση έθεσε ξανά υπό τον πλήρη έλεγχό της. «Είκοσι επτά στρατιώτες των συριακών ένοπλων δυνάμεων και μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσε το ISIS εναντίον πολλών χωριών και κοινοτήτων (...) κοντά στη Τζεμπ αλ Τζάρα, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας της Χομς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αληταρας μπεκρουλιακας χαφιες διευθυντής του Αποικιακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια, ο χαφιες ισλαμοφασιστας των αμερικανοευρωπαιων αποικιοκρατων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα χωριά και οι κοινότητες που αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης κατοικούνται κατά πλειονότητα από Αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει η οικογένεια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Οι συγκρούσεις άρχισαν την Πέμπτη το βράδυ και συνεχίζονται», διευκρίνισε ο αληταρας χαφιες ισλαμοφασιστας των αμερικανοευρωπαιων αποικιοκρατων Άμπντελ Ραχμάν από το Λονδινο. Στόχος της επίθεσης του ΙSIS είναι να «περικυκλώσει εντελώς μια στρατιωτική βάση η οποία βρίσκεται σε αυτόν τον τομέα και να αποκόψει την οδό διά της οποία ανεφοδιάζεται», πρόσθεσε.
Η συγκεκριμένη βάση βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις της Παλμύρας και της Χομς, δυτικότερα. Το ISIS είχε καταλάβει για πρώτη φορά την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και προκάλεσε ένα μέρος των αρχαιοτήτων στην πόλη, πριν οι τζιχαντοφασιστες εκδιωχθούν από την περιοχή έπειτα από τις επιχειρήσεις των ενοπλων δυνάμεων της Συριακης Δημοκρατιας και του ρωσικού στρατού. Ήδη τη Δευτέρα τουλάχιστον 20 στρατιώτες και ομαδες ενοπλων πολιτων οι οποίοι μάχονταν στο πλευρό των συριακών ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε μια σειρά επιθέσεων του ΙΚ εναντίον της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΙ ΠOΡΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ: Οι Ιρλανδία βγήκε από τα μνημόνια αλλά… χιλιάδες Ιρλανδοί στην ουρά για το χριστουγεννιάτικο συσσίτιο
Μία τεράστια ουρά σχηματίστηκε στο κέντρο του Δουβλίνου με αφορμή τη διανομή 2.500 μερίδων του χριστουγεννιάτικου συσσιτίου. Χιλιάδες φτωχοί και άποροι Ιρλανδοί - μεταξύ των οποίων πολλοί ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά - περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για ένα πακέτο φαγητό. «Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάκαμψη, αλλά δεν υπάρχει ανάκαμψη για τους φτωχούς» ανέφερε στους Irish Times o Kevin Crowley, υπεύθυνος του Capuchin Centre, το οποίο πραγματοποίησε τη διανομή του συσσιτίου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Πνίγηκε' στο χρυσό η Γερμανία
24/12/2016 11.15
Η Bundesbank, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, επαναπάτρισε φέτος μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού χρυσού της χώρας από ό,τι σχεδίαζε, καθώς κινείται για την επάνοδο στη χώρα του μισού και πλέον αποθέματός της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γενς Βάιντμαν στην εφημερίδα Bild.
Η Γερμανια ειχε μεταφερει το χρυσο της μετατον Β Παγκοσμιο Πολεμο στην κεντρικη Τραπεζα των ΗΠΑ και στην Κεντρικη Τραπεζα της Γαλλιας για σιγουρια στον Ψυχρο πολεμο. Το απόθεμα χρυσού της Γερμανίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου.
«Φέραμε πίσω στη Γερμανία ξανά πολύ περισσότερο χρυσό το 2016 από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά. Πλέον, σχεδόν το μισό απόθεμα χρυσού βρίσκεται στη Γερμανία», είπε ο Βάιντμαν στη Bild, σύμφωνα με την περίληψη άρθρου της εφημερίδας, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα, που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο της εφημερίδας.
Όταν ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, πολλοί Γερμανοί εκφράστηκαν υπέρ του επαναπατρισμού του αποθεματικού της Bundesbank σε χρυσό (3.381 τόνοι) και της φύλαξής του εντός της χώρας. Ορισμένοι μάλιστα είχαν αμφισβητήσει αν ο χρυσός υπάρχει πραγματικά ακόμη, εξωθώντας το ομοσπονδιακό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα να δημοσιοποιήσει μια μακροσκελή λίστα με τις λεπτομέρειες για το αποθεματικό του το 2015.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντός της Γερμανίας φυλάσσονται σήμερα περίπου 1.600 τόνοι χρυσού και η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί στους 1.700 τόνους ως το 2020. Η Bundesbank θα «έχει ολοκληρώσει τη σχεδιαζόμενη μετακίνηση συντομότερα» του προβλεπόμενου, φέρεται να είπε ο Βάιντμαν στην εφημερίδα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ελευθερος ο αρχισατανιστης Κατσουλας.. Εκανε απαγωγη, παρενοχλουσε ανηλικες στις 5ημερες αδειες. Δεν προχωρησαν οι δικογραφιες γιατι φοβηθηκαν τα θυματα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Εργαζομενοι Ιδιωτικου Τομεα. 550.000 εργαζομενοι με αμοιβες κατω από το βασικο μισθο. Χαμηλωτερα από τον κατωτατο μισθο των 586 ευρω.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Γραμμα ιερεα από το Χαλεπι. Από 200.000 μειναμε 40.000
«Το τζαμι ηταν διπλα στην εκκλησια, χριστιανοι και μουσουλμανοι ηταν αδελφωμενοι, μετα χυθηκε πολύ αιμα…» Επιστολη του Συροορθοδοξου ιερεα Μπετρο Κασσις από το Χαλεπι, τραυματια από σφαιρες τζιχαντοφασιστων, την ωρα που με βηματα δειλα καποιοι χριστιανοι αρχιζουν να επιστρεφουν στις εστιες τους, στις περιοχες που εγκατελειψαν οι αλητικες συμμοριες των τζιχαντοφασιστων του DAESH (ISIS). «Από 200.000 μειναμε 40.000, παντου ερειπια, με τι χερια θα ξαναχτισουμε σπιτια και ναους, όταν θα τελειωσει αυτό το φοβερο κακο». Αλλα «…εχει ο Θεος, Καλα Χριστουγεννα» ευχεται ο ιερεας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 στους 10 νεους ηλικιας 18-24 ετων θα μεταναστευαν σε χωρα του εξωτερικου αν τους δινοταν η ευκαιρια
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη Λαρισα. Δεν θελουν λαθρο – «προσφυγοπουλα» με αρωστιες στα σχολεια τους.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο ζενιθ η απαισιοδοξια των Ελληνων. Είναι ρεαλιστες, δεν πιστευουν στα παραμυθια. Περιμενουν ότι η οικονομια θα χειροτερευσει, η ανεργια θα αυξηθει, το νοικοκυριο τους θα τα φερει δυσκολα βολτα. Το αρνητικο είναι ότι ολοι καθονται με σταυρωμενα χερια, δεν κανουν τιποτε για να αλλαξει η κατασταση, παροτι λενε ότι δεν εχουν εμπιστοσυνη στα πολιτικα κομματα, παλι στρεφονται για λυση σε αυτους που τους οδηγησαν σε χρεοκοπια, και χειροτερα, υποστηριζουν τους προδοτες ναζιστες. Συμφωνα με το Ευρωβαρομετρο του Νοεμβριου.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016
Νουριγέ Γκιουλμέν (Τουρκία): Ούτε η απόλυση ούτε η καταστολή θα τη φιμώσουν
Αφού βρέθηκε χωρίς δουλειά χάρη στο τυφλό πογκρόμ του καθεστώτος Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η καθηγήτρια Νουριγέ αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί δημόσια. Συλλαμβάνεται βίαια. Ξαναβγαίνει στον δρόμο. Συλλαμβάνεται και πάλι βίαια, όμως δεν το βάζει κάτω... Η Νουριγέ Γκιουλμέν ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ικονίου. Απολύθηκε όπως περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσά τους πολλοί πανεπιστημιακοί, θύματα του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν ενάντια σε όσους διαφωνούν με το ισλαμοσυντηρητικό του όραμα. Αλλά δεν σιώπησε και είναι αποφασισμένη να παλέψει για να επιστρέψει στη θέση της.
Μετά την απόλυσή της η Νουριγέ πήγε στην Αγκυρα. Κάθε μέρα στη 1.30 πηγαίνει σε κεντρικό πεζόδρομο, στέκεται μπροστά στο άγαλμα που είναι αφιερωμένο στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κρατώντας ένα χειρόγραφο πλακάτ που γράφει «Απολύθηκα. Θέλω πίσω τη δουλειά μου», διαδηλώνει. Κάθε μέρα συλλαμβάνεται. Κρατείται λίγες ώρες και αφήνεται ελεύθερη. «Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και απολύει δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Και υποτίθεται ότι εμείς δεν πρέπει να αντιδράσουμε; »Ζητάμε από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να δείξουν αλληλεγγύη, να σταθούν πλάι μας» ακούγεται να λέει στο εξαιρετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle.
Δεν προλαβαίνει να πει τίποτε άλλο. Αντρες με πολιτικά την τραβούν με τη βία και τη σέρνουν στο πάτωμα προτού εμφανιστούν οι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων που τη συλλαμβάνουν, όπως δείχνει το βίντεο. Ούτε δύο λεπτά δεν κράτησε η διαμαρτυρία. Την επομένη η Νουριγέ επιστρέφει στον πεζόδρομο. Γράφει ξανά το ίδιο πλακάτ και πηγαίνει και πάλι και στέκεται μπροστά στο άγαλμα για να επαναληφθεί το ίδιο τελετουργικό της αδιαλλαξίας και ανελευθερίας του καθεστώτος: την απομακρύνουν βίαια, την οδηγούν στο τμήμα και έπειτα από 4-5 ώρες την αφήνουν ελεύθερη. Κάθε μέρα το ίδιο. Εδώ και σχεδόν πέντε εβδομάδες. Περισσότερες από 30 συλλήψεις. Αλλά δεν πτοείται.
«Πάντα έχω άγχος για τη βία που ασκούν όταν με συλλαμβάνουν, αλλά αρχίζω κάπως να το συνηθίζω», λέει στην κάμερα «χαρούμενη» που εκείνη την ημέρα δεν φέρει παρά ελάχιστες αμυχές. «Στην αρχή προσπαθούσαν να με νουθετήσουν για να τα παρατήσω. Επειτα από τόσες ημέρες κατάλαβαν πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και ότι κι αύριο θα είμαι πάλι στο άγαλμα και θα διαμαρτύρομαι. »Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην είμαστε στο δρόμο, να μην μας βλέπει ούτε ακούει κανείς. Προσπαθούν να μας λυγίσουν, γι’ αυτό μας συλλαμβάνουν».
Μηνύματα συμπαράστασης της έρχονται από όλη τη χώρα και από το εξωτερικό ενώ τα κοινωνικά δίκτυα την έχουν αναγάγει σε ηρωίδα. Η ειρηνική, μοναχική της διαμαρτυρία την έκανε σύμβολο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζει η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αλλά και της άγριας καταστολής των διαφωνούντων με την πρόφαση ότι είναι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ομως η Νουριγέ, όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι απολυμένοι, δεν έχει καμία σχέση με το κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα. Είναι αριστερή και δραστήριο μέλος του συνδικάτου της. Απολύθηκε χωρίς ποτέ να της κοινοποιηθεί ο λόγος. Είναι αποφασισμένη να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στον αυταρχισμό του καθεστώτος. Ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνει και απεργία πείνας. Για το δίκαιο όσων αντιστέκονται. «Για να έρθουμε από το σκοτάδι στο φως», όπως λέει το ρεφρέν του παλιού σοσιαλιστικού τραγουδιού, που για αλλαγή στη μονοτονία των συλλήψεών της τραγουδά κάποιες μέρες.