Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Σαββατο 31 Δεκεμβριου 2016


O τυφλός στη σπηλιά του σε τραβάει για να παλέψει (σχόλιο για την Κούνεβα)
31/12/2016
Όποιος έριξε μια ματιά στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών, θα είδε πραγματικά να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια του πολλά πολλά μηδενικά. Eκατομμύρια ευρώ… Θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς πολλά, όπως ότι ο πλουσιότερος εκλεγμένος βουλευτής είναι ο αρχηγός της φασιστικής ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος. Ή τις καταθέσεις του ΠΟΤΑΜΙσιου Σ. Θεοδωράκη και την περιουσία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Π. Καμμένου. Ή, αντίθετα, τα χαμηλά εισοδήματα του Δ. Κουτσούμπα και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ.
Ωστόσο, όλη η συζήτηση επικεντρώνεται στις καταθέσεις που δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα. Η ίδια δηλώνει πως τα χρήματα προέρχονται από τις δωρεές πολιτών και συνδικάτων που συγκεντρώθηκαν για τα έξοδα αποκατάστασης της υγείας της μετά την φρικιαστική επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπό της από τον κύκλο των εργοδοτών της, όταν αυτή διεκδίκησε δεδουλευμένα. Εύλογα τα ερωτήματα:
Από τους δεξιούς και νεοφιλελεύθερους που θέλουν να αντιπολιτευτούν το ΣΥΡΙΖΑ (για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη), πως και διαλέγουν την Κούνεβα και όχι ας πούμε τον Σταθάκη ή τον Τσουκαλά; Από τους αριστερούς και αριστερούληδες που έχουν αχρωματοψία στην σήψη της αστικής πολιτικής αλλά αρέσκονται να επισημαίνουν τη σήψη σε πρόσωπα που την εκπροσωπούν, πως και τόση ευαισθησία μήπως «δεν ήταν καθαρή η Κούνεβα;» και όχι για παράδειγμα για το αν ήταν βρώμικο να συμμετέχει κανείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη στιγμή της εκδίωξης;
Δεν πρόκειται φυσικά να υπερασπιστούμε την Κούνεβα ως ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μάλιστα επίγνωση της άθλιας χρήσης της υπόθεσης που θα κάνει το κυβερνητικό κόμμα, μήπως και καμουφλάρει το κόψιμο του ΕΚΑΣ και γενικά για την αντεργατική πολιτική του. Για τις σημερινές πολιτικές επιλογές της, η Κούνεβα θα κριθεί αυστηρά και πολιτικά, από τους εργαζόμενους και ακόμη περισσότερο από τις καθαρίστριες, τους φτωχούς, μα και τους μετανάστες και πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν αυτές τις μέρες. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι αυτό που έχει σημασία.
Ο κανιβαλισμός σε βάρος της Κούνεβα, δεν αφορά σε αυτό που κάνει σήμερα, αλλά σε αυτό που αντιπροσώπευσε κάποτε: Μετανάστρια, ταπεινά εργαζόμενη καθαρίστρια, γυναίκα, που τόλμησε να τα βάλει με τον εργοδότη της στα ίσα, για το δικό της δίκιο, αλλά και των συναδέλφων της. Αυτή ακριβώς η Κούνεβα πρέπει να δολοφονηθεί. Όχι στα μουλωχτά, αλλά δημόσια, με διαπόμπευση, με περιφορά, με «πίσσα και πούπουλα». Το γεγονός ότι σήμερα η Κούνεβα στηρίζει μια κυβέρνηση αντεργατική δεν τους αρκεί. Το παράδειγμά της υπερβαίνει τη σημερινή της στάση. Η εξουσία δε συγχωρεί…
Είναι απολύτως «αναγκαίο» να συμβεί αυτό και να κάποιοι σοβαροί λόγοι.
Πρώτον, δεν αξίζει ποτέ μια καθαρίστρια και γενικά ένας εργαζόμενος/η να είναι σε μια δημόσια υπεύθυνη θέση. Αυτή δικαιωματικά ανήκει στους εκπροσώπους της αστικής τάξης και τους μορφωμένους γελωτοποιούς της γραφειοκράτες και επαγγελματίες πολιτικούς, που χορεύουν σαν κατσίκια εμπρός τους. Δεύτερο, δε μπορεί μια μετανάστρια να έχει πολιτικά δικαιώματα και μάλιστα σε διακεκριμένη θέση. Τι όρεξη άραγε ανοίγει αυτό; Τρίτο, δεν είναι δυνατό μια εργαζόμενη γυναίκα να «βγάζει γλώσσα» στον εργοδότη της και όχι μόνο να επιμένει να επιζεί τις βιτριολικής επίθεσης, αλλά και να «περιφέρεται» ως υπενθύμιση του γεγονότος ότι καμία εργοδοσία δεν είναι τελικά ανίκητη. Πόσοι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν έτσι; Πόσες απλήρωτες και απλήρωτοι υπάρχουν στην Ελλάδα ή πόσες χιλιάδες και χιλιάδες που παίρνουν απλά «έναντι» ή είναι χωρίς ασφάλιση;
Τέταρτο, δεν μπορεί να επιτραπεί να περάσει η εντύπωση πως τα «φοβισμένα ανθρωπάκια» όπως θεωρεί τους εργαζόμενους η «καλή κοινωνία» του χρήματος και της εξουσίας, είναι δυνατόν να ανακαλύπτουν και να ασκούν το όπλο της αλληλεγγύης στους ανθρώπους της τάξης τους. Δίνοντας λεπτό το λεπτό από αυτό που δεν έχουν, ευρώ το ευρώ από αυτά που τους έχουν κλαπεί. «Μην είστε κουτοί. Μα είναι πολλά τα λεφτά!», αναφωνούν. Ξεχνιούν βλέπεις πως οι εργαζόμενοι είναι οι πολλοί και αυτοί είναι οι ελάχιστοι, οι λίγοι και όχι μόνο αριθμητικά
Πέμπτο, σε μια κοινωνία που υπέρτατη αρχή είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός και κανόνας επιβιοτικής συμπεριφοράς «ο θάνατός σου, η ζωή μου», πρέπει να συντριβεί κάθε ιδέα, ότι είναι δυνατό να επιζούν αξίες ανθρωπιάς και συλλογικότητας. Έκτο, σε μια πολιτική και κοινωνική ζωή που ο αμοραλισμός, η απόλυτη ανηθικότητα προβάλλονται ως οι μόνες ρεαλιστικές συντεταγμένες, κάθε απόπειρα προβολής άλλων αξιών και ήθους, πρέπει να αποδεικνύεται κάλπικη και ψεύτικη.
Ας μη το κουράσουμε άλλο.
Αν κάποιος είναι ανεξίτηλα βρώμικος ο μόνος τρόπος για να μην τραβάει την προσοχή ή να μην κάνει τους άλλους να κρατούν τη μύτη τους, είναι να βρει τρόπο να τους βρομίσει και αυτούς. Έτσι, «είναι όλοι ίδιοι», το βρώμικο είναι το «κανονικό». Και όταν εμφανιστεί κάποιος εκτός του κανόνα, ε, δε μπορεί, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν τα «άπλυτά» του! Κοντολογίς, ο τυφλός σε τραβάει πάντα μέσα στη σπηλιά του για να παλέψει μαζί σου. Εκεί έχει υπεροχή. Το φως είναι πρόβλημα, ακόμη και όταν πρόκειται για μια στιγμιαία αχτίδα από μικρή χαραμάδα της ιστορίας των εργατικών αγώνων Καλά κάνουν και ανησυχούν.
Τα φαντάσματα που κυνηγούν, θα γεννιούνται συνέχεια και θα τους καταδιώκουν. Ενίοτε, θα ορθώνονται μπροστά τους όχι ως σκιές, ως δυνατότητα, ως παρελθόν, ως υποψία, αλλά ως όρθιοι νικητές. Και «θα αποδίδουν δικαιοσύνη με ένα άστρο και ένα γιασεμί», όπως θέλει ο ποιητής. Διότι τυχαίνει αυτά να μη βρομίζουν ποτέ…
Σχολιο.- Πολύ καλώς υπήρξε αλληλεγγύη υπέρ της και καλώς έχει αποταμιεύσει χρήματα και διαμερίσματα για να φροντίσει την υγεία της, μα δεν θα στηρίξουμε και τις πολιτικές επιλογές της εθνικής υποτέλειας βουλευτών και ευρωβουλευτών, (μια τέτοια περίπτωση είναι και η Κούνεβα) που εξανάγκασαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους πολλές εκατοντάδες συμπατριωτών μας - που δεν είδαν ούτε ψίχουλο "αλληλεγγύης" από κανέναν.
Σχολιο.- Σωστά όσα λέτε, με την διαφορά ότι ούτε ένας δεν σχολίασε τις πολιτικές της επιλογές μέχρι χθες.Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς με τον εαυτό μας.
Σχολιο.- Άνθρωποι... αλληλεγγύοι...απο το υστέρημα τους βοήθησαν την κυρία Κούνεβα για την θεραπεία της..οταν αποθεραπεύτηκε.....όσα χρήματα περίσσεψαν επιστρέφονται.......αυτο ειναι το έντιμο.....
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Το ράσο μου ήταν μαύρο αλλά το πέρασμά μου λευκό» …
30/12/2016
Ο «Ανυπόμονος» παπάς της αντίστασης. –
«Ένα θα σας πω μονάχα και να βγάλετε εσείς το συμπέρασμά σας. Ξέρετε τι θα πει να είσαι νηστικός, να είσαι βρεγμένος, να είσαι ξυπόλητος, ψειριασμένος, να παίζεις τη ζωή σου μονά -ζυγά και να τραγουδάς; Αυτή ήτανε η εθνική μας αντίσταση» Το 1942 ήταν ηγούμενος στη μονή Δαδιού, τη σημερινή Αμφίκλεια. Την ίδια εποχή ο περίφημος καπετάνιος του ‘Αρη Δημήτρης Δημητρίου ή Νικηφόρος εξουδετέρωσε τη γερμανική φρουρά του σιδηροδρομικού σταθμού Αμφίκλεια. Για αντίποινα οι Ιταλοί, που είχαν την ευθύνη του χωριού και για να δικαιολογηθούν στους Γερμανούς, εκτέλεσαν δέκα Έλληνες, ανάμεσα τους και 4 παιδιά που τα μάζεψαν από το χωριό ενώ έπαιζαν μπάλα.
«Ο Άρης υπήρξε ο Ένας. Δεν υπάρχει άλλος. Ένας ο οποίος ήξερε να αξιοποιεί την προσφορά των πολλών. […] όλη η λάσπη που θέλησαν να ρίξουνε ακόμα και κάποιοι «σύντροφοι του», που να τους πάρει ο Θεός – όσοι ζούνε ακόμα – να ξεβρομίσει ο τόπος, δεν μπόρεσε να τον αγγίξει …»
Τον Μάιο του 1943 οι Ιταλοί έκαναν έρευνες στο χωριό και τη γύρω περιοχή, τρομοκρατώντας τους κατοίκους. Τι είχε συμβεί; Το ΕΑΜ είχε απαγάγει και εκτελέσει τον Ιταλό φρούραρχο, τον άνθρωπο που είχε μαζέψει τα παιδιά από το παιχνίδι. Αυτό στάθηκε η αφορμή που ο ηγούμενος Γερμανός μαζί με άλλους έφυγαν από το χωριό και πήγαν στην Καλοσκοπή της Γκιώνας για να καταταγούν στον ΕΛΑΣ. «Εκεί πρωτοείδα τον ‘Aρη Βελουχιώτη. […] Με συνέστησαν στον Άρη. Στην αρχή μού λέει: «Παπούλη, καλύτερα να μείνεις στο μοναστήρι για να μας βοηθάτε από εκεί. Η προσφορά σου θα είναι μεγαλύτερη αν μείνεις εκεί που είσαι τώρα. Εδώ έχουμε κόσμο». «Δεν με σηκώνει πια ο τόπος, έφτασε ο κόμπος στο χτένι», του απάντησα. «Καλά, άμα είναι έτσι κάτσε, αλλά δεν θα αντέξεις. Είναι σκληρή η ζωή εδώ πέρα», μου λέει. – «’Οσο αντέξω», του απάντησα διπλωματικά».
Οι νεοκαταταγέντες πήγαμε να γραφτούμε και να πάρουμε ψευδώνυμο. Καθόμασταν που λες σε μια αλάνα, και ο στρατολόγος, ο Λευτέρης Χρυσιώτης που αργότερα εξοντώθηκε με όλον τον λόχο του, μας έγραφε σε ένα τετράδιο. Εγώ βιαζόμουνα να με γράψει. -Καπετάν Λευτέρη εγώ τι ψευδώνυμο να πάρω; -Θα σου δώσω κι εσένα παππούλη. Τότε πετάχτηκε ο ‘Αρης που καθόταν πάνω σε ένα κούτσουρο και είπε: «Μην είσαι ανυπόμονος, θα σου δώσουμε κι εσένα». Έτσι μου έμεινε το «ανυπόμονος». [από συνέντευξη στο Ντίνο Γιώτη στην «Ελευθεροτυπία» το 1999] Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες. Μπροστάρης και ατρόμητος. Υπερασπίστηκε τα χώματα και τις πεζούλες της πατρίδας του, υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κυνηγήθηκε αργότερα, βασανίστηκε, δικάστηκε μέχρι τα χρόνια της εφτάχρονης δικτατορίας, αθωώθηκε και πέθανε τελικά στα 92 του χρόνια το 2004, παραμένοντας παπάς όπως το ήθελε. Μια ηρωική μορφή της Εθνικής αντίστασης που δεν ευτύχησε να τα έχει καλά με όλους τους ιστορικούς, ιδιαίτερα τους στρατευμένους, γεγονός που τον κράτησε αρκετά χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που άλλωστε ποτέ του δεν την επεδίωξε. Αντίθετα. Αν είναι να κρατήσουμε κάτι από αυτό τον παπά της αντίστασης και που τον χαρακτήριζε σε όλη τη ζωή του στα βουνά είναι ο χαρακτηρισμός που το προσέδωσε ο Άρης. Ανυπόμονος. Τούτες τις μέρες λοιπόν που είθισται να ευχόμαστε και να ανταλλάσσουμε ευχές στην αλλαγή του χρόνου, ευχόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας να είμαστε και να ζήσουμε ανυπόμονοι. Η υπομονή σκλαβιές κλωσάει. Τα χρόνια της υπομονής μας σκλάβωσαν. Καιρός να πάμε αλλιώς. Ανυπόμονοι μέχρι να ζωντανέψουν τα όνειρά μας, να ζήσουμε και να κατακτήσουμε όλα όσα μας ανήκουν.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Να θυμίσουμε ότι πρόπερσι τέτοιες ημέρες είχαμε το έγκλημα που άκουγε στο όνομα Norman Atlantic. Μιλάμε για το χρονικό άλλης μίας καπιταλιστικής ξεφτίλας… Αφού διευκρινήσουμε ότι πλήρωμα + επιβάτες = επιβαίνοντες ξεκινάμε το χρονικό με τα "εμπορεύματα" που ονομάζονταν επιβαίνοντες, διότι ως εμπορεύματα αντιμετώπισαν τους ανθρώπους. Ο κυβερνήτης του Norman Atlantic εκπέμπει sos και αναφέρει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων (56 πλήρωμα και 422 επιβάτες) είναι 478.
Βγαίνει η ΑΝΕΚ και «επιβεβαιώνει» τον αριθμό των επιβατών στους 422 (σύνολο 478 επιβαίνοντες). Βγαίνει το ΥΕΝ και κατεβάζει τον αριθμό των επιβατών στους 411 (σύνολο 467 επιβαίνοντες). Βγαίνει μετά η ΑΝΕΚ και στην ερώτηση, πόσοι ήταν τελικά μέσα στο πλοίο, απαντά ότι σας πει το ΥΕΝ!!! Βγαίνει εκ νέου το ΥΕΝ και «επιβεβαιώνει» τους αριθμούς της ΑΝΕΚ στους 422 επιβάτες (σύνολο 478 επιβαίνοντες), αναφέροντας 432 διασωθέντες, 36 αγνοούμενους και 10 νεκρούς!!!
Βγαίνουν οι ιταλικές αρχές και κατεβάζουν εκ νέου τον αριθμό των επιβατών στους 402 (σύνολο 458 επιβαίνοντες), αναφέροντας 427 διασωθέντες, 23 αγνοούμενους και 8 νεκρούς!!! Βγαίνει ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουσέπε Βόλπε και ανακοινώνει πως ο συνολικός αριθμός επιβαινόντων ήταν 499 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ. Βγαίνουν ΞΑΝΑ οι ιταλικές αρχές και ανεβάζουν τους επιβαίνοντες από τους 458 σε 475, εκ των οποίων οι 425 είναι διασωθέντες, 40 αγνοούμενοι και 10 νεκροί!!!
Στο μεταξύ περνά ο καιρός και οι ιταλικές αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 12… για τον αριθμό των προσφύγων που ταξίδευαν δεν αποκτήσαμε ποτέ εικόνα. Οι φασιστες βρίσκουν ευκαιρία και λένε την αληθεια ότι την φωτιά στο πλοίο την έβαλαν "λαθρομετανάστες" για να ζεσταθουν, σε ένα φορτηγο που ηταν κρυμμενοι, όπως λενε τα ρεπορταζ! Και ποιός τρέχει να το βάλει πρώτο θέμα στο δελτίο του; Το αγαπημένο μας Mega! Δύο χρόνια μετά έχουμε ως τελικό απολογισμό 12 νεκρούς, και επισήμως 18 αγνοούμενους (μή ρωτάτε για τους λαθρομετανάστες, αναλώσιμοι ήταν και μή εγγεγραμμένοι)... 30 άνθρωποι λοιπόν... και ένα πόρισμα να "εκκρεμεί".
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πορισμα – σοκ. Η Νοσος των Λεγεωναριων (νοσος από χαλασμενα αιρ κοντισιον) απειλει τη ΓΑΔΑ (Γενικη Αστυνομικη Διευθυνση Αθηνων).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπηκε ο ΟΠΑΠ στον τηλεοπτικο σταθμο ALPHA με 25%. Μεχρι το Πασχα η κυβερνηση θα δωσει προσωρινες αδειες εναντι 5.000.000 ευρω το χρονο. Το διλημμα του Μαρινακη.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
350 ευρω επιδομα κάθε μηνα σε 500.000 ανασφαλιστους. Θα δοθει σε ολους τους Δημους.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Από σημερα οι αιτησεις. Κοινωνικο Εισοδημα Αλληλεγγυης σε ολη τη χωρα. Τους 800.000 αναμενεται να φτασουν οι ωφελουμενοι. Ο 10% των ανεργων δικαιουχων θα εντασσεται σε προγραματα απασχολησης.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Ισραηλ σε απομονωση. Απαιτηση ολων να σταματηση ο εποικισμος.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Πανω από 60.000 παρανομα «φρουτακια» λειτουργουν μεσω διαδικτυου σε ολη την Ελλαδα! Ο ετησιος τζιρος τους είναι 6 δις ευρω και το κρατος χανει γυρω στα 300 εκατ ευρω το χρονο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προσφυγες στα στρατοπεδα συγκεντρωσης της Μερκελ. Το 4ο Ραιχ (δηλαδη η Γερμανια) εκπαιδευει μεθοδικα τα νεα εργατικα χερια που θα αντικαταστησουν μια γενια που θα φυγει με συνταξη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παραίτηση ενός διευθυντή
[του Γιώργου Δελαστίκ]
Αποφάσισα από σήμερα να πάψω να είμαι διευθυντής του Πριν. Όχι, η απόφασή μου αυτή δεν υποδηλώνει κατά κανένα τρό¬πο «αγεφύρωτες διαφορές με τη γραμμή του ΝΑΡ». Θα απογοητεύσω όσους νόμι¬σαν προς στιγμή ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τέτοιου είδους διάσταση απόψεων με την ηγε¬σία του ΝΑΡ. Όχι, επίσης, την παραίτησή μου δεν την επέβαλε κανείς, άμεσα ή έμμεσα. Κανείς, με άλλα λόγια, δεν προσπάθησε να επιβάλει την παραίτησή μου ως μέ¬σον απαλλαγής από την παρουσία μου στην ηγεσία της εφημερίδας μας. Θα συνεχίσω να αρθρογραφώ στο Πριν, στο βαθμό που η νέα διεύθυνση θα κρίνει τα άρθρα μου χρήσιμα. Εννοείται, φυσικά, ότι αυτή η αρθρογραφία θα είναι πολύ αραιότερη από ένα άρθρο την εβδομάδα.
Το 2017 όμως, θα είναι ένας χρόνος που ενδέ¬χεται να αποδειχθεί καθοριστικός για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η Βρετανία αποχώρησε ήδη από την ΕΕ. Τον Απρί¬λιο και το Μάιο θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ακολουθούμενες πιθανότατα από εκλογές στην Ιταλία. Ακολουθούν το Σεπτέμβριο εκλογές στη Γερμανία, με τους σοσιαλδημοκρά-τες καθηλωμένους γύρω στο 20% και άγνωστο το ποσοστό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AFD), ένα ποσοστό που θα αφαιρεθεί ολόκληρο από τη Δεξιά της Μέρκελ. Ίσως να έχω να προσθέσω κάτι στην ερμηνεία αυτών των εκλογι¬κών αποτελεσμάτων που να είναι χρήσιμο. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να γίνουν πρωταγωνι-στές των εξελίξεων. Το παιχνίδι έχει φύγει πλέον από αυτούς και έχει περάσει στις αστικές τάξεις των μεγά¬λων χωρών της ΕΕ ―τη γερμανική, τη γαλλική, την ιτα¬λική και φυσικά την πρωτοπόρο βρετανική αστική τάξη που πρώτη αποχώρησε από την ΕΕ. Η σύγκρουση των αστικών τάξεων δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης και τα μεσαία στρώματα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις όμως μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης, ίσως ακόμη και της ΕΕ ―και αυτό θα έχει καταλυτικές επι¬πτώσεις στην κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώ¬πη. Αυτή τη στιγμή παίζεται αν η Γερμανία θα συνεχίσει να οικοδομεί ασύδοτη το Τέταρτο Ράιχ της με οικονομικά μέσα και κύριο όπλο της το ευρώ ή αν θα υποχρεωθεί να αλλάξει πολιτική. Όσο για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, παρόλο που ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί επί του θέματος, υπάρχουν εκτιμήσεις που τον φέρουν να προσωποποιεί την αναμέτρηση με τη Γερμανία. Θα δούμε αν θα γίνει τελικά, αλλά είναι βέβαιο πως η κατάσταση είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Η οικοδό¬μηση του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση, αλλά όχι αδύνατη.
Ο λόγος που αποφάσισα να παραιτηθεί από διευθυ¬ντής του Πριν είναι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει ραγδαία και ριζικά. Με την ανεργία των νέων πάνω από 40% και με τις αμοιβές των νέων να κυμαίνονται γύρω στα 500 ευρώ, είναι προφανές ότι και το Πριν πρέπει να αναλά¬βουν νεότεροι άνθρωποι, με εμπειρίες που να σχετίζο¬νται με εκείνες των νέων ανθρώπων. Στην εποχή μου οικτίραμε τους πατεράδες που «φιλούσαν κατουρημέ¬νες ποδιές» για να διορίσουν το παιδί τους στο Δημόσιο, όπου θα έπαιρνε ένα μέτριο μισθό, αλλά για μια ολόκλη¬ρη ζωή. Σήμερα, όμως, φτάσαμε στο σημείο κάποιοι πατεράδες να φιλούν πάλι «κατουρημένες ποδιές», αλλά αυτή τη φορά με σκοπό να πάρουν το παιδί τους για πέντε μήνες σε κάποιο ΕΣΠΑ με ένα πεντακοσάρικο το μήνα, για να μην τρελαθεί το παλικάρι ή το κορίτσι λόγω της ανεργίας! Άλλοι καιροί, άλλες εποχές… Θυμάμαι, όταν πρωτοβγάλαμε το Πριν ως εβδομαδι¬αία εφημερίδα, τρέμαμε στην ιδέα μή¬πως το Πριν κυκλοφόρησε για 250 ή για 300 φύλλα —πράγμα που σήμαινε κυκλοφορία για 5 ή 6 χρόνια —χωρίς το ρεύμα μας να έχει γίνει πλειοψηφι¬κό στην Αριστερά. Τελικά στους αριθμούς αυτούς προ¬στέθηκαν πάνω από… 1.000 (!) φύλλα, που σήμαιναν μια ολόκληρη 20ετία επιπροσθέτως των 5 και 6 χρόνων που φοβόμασταν αρχικά. Έτσι ζυγώνουμε στα 27 χρό¬νια έκδοσης της εφημερίδας μας, χώρια ο ένας χρόνος έκδοσης του μηνιαίου περιοδικού Πριν. Ανέλαβα το περιοδικό και την εφημερίδα ως διευθυντής στην ηλι¬κία των 37 χρόνων και παραιτούμαι από τη διεύθυνση της εφημερίδας στην ηλικία των 64 ετών. Μου χάρισε η εφημερίδα μας μια ολόκληρη ζωή στη μαχόμενη δη¬μοσιογραφία. Οι εμπειρίες της ζωής αυτής ήταν μοναδικές. Πρώτα απ’ όλα, είχα πάντα το μέτωπο ψηλά ―πράγμα ανεκτί¬μητης αξίας σε ένα τόσο βρόμικο επάγγελμα όπως η δη-μοσιογραφία. Έπειτα, συνδυάζοντας τη δημοσιογραφική μου καριέρα με το Πριν, ταξίδεψα σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, σε 78 χώρες. Θα ήμουν ανάξι¬ος του εαυτού μου, αν δεν λάτρευα το Πριν!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συμμαχία για νέους παράνομους εποικισμούς
Το βετο που δεν εθεσε ο Ομπαμα στο ψηφισμα του ΟΗΕ εναντια στους ισραηλινους εποικισμους στα Παλαιστινιακα κατεχομενα… υποσχεται να προωθησει ο Ντοναλντ Τραμπ
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016, 19:04
Ένας άτυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην απερχόμενη διακυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα και το καθεστώς Μπίμπι Νετανιάχου το Ισραήλ. Και αυτό επειδή οι ΗΠΑ δεν έβαλαν βέτο σε απόφαση του ΟΗΕ που καταδίκαζε το Ισραήλ για την πολιτική της ανέγερσης οικισμών για εποίκους στα κατεχόμενα. Στον «πόλεμο» έχει εμπλακεί και ο νεοεκλεγείς πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέπληξε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αποκαλώντας τον “λυπηρό”, λίγες μέρες αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα ψήφισμα που απαιτεί το τέλος των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.
Η απόφαση αυτή είναι «πολύ κακή, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter «αλλά θα τα καταφέρουμε όπως κι αν έχει!» Αφορμή ήταν η αποχή των ΗΠΑ στην ψηφοφορία, αντί της χρήσης του βέτο που διαθέτει η Ουάσινγκτον, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πάγια πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης που συνήθιζε να στηρίζει έτσι τις ισραηλινές κυβερνήσεις. Πολλοί είναι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Ομπάμα να επιτρέψει να περάσει το ψήφισμα, εν μέρει οφείλεται στην κακή σχέση του απερχόμενου προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κι εν μέρει αποτελεί αντίδραση στις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα.
Χριστουγεννιάτικα σε ασυνήθιστη για αργία ενέργεια, οι πρεσβευτές 10 χωρών που έχουν πρεσβείες στο Ισραήλ και ο Αμερικάνος πρέσβης, κλήθηκαν στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, για να τους επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία. Όπως δήλωσε ο Νετανιάου το Ισραήλ θα εργασθεί ώστε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ανακληθεί, προσθέτοντας πως οι σύμμαχοι στο Κογκρέσο και την επόμενη διακυβέρνηση έχουν υποσχεθεί να «πολεμήσουν» εναντίον του μέτρου. Η απόφαση που καλούσε να τερματισθεί η κατασκευή των παράνομων ισραηλινών οικισμών είχε υποβληθεί αρχικά από την Αίγυπτο, αλλά αποσύρθηκε όταν το Ισραήλ ζήτησε από το Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει. Αλλά την πρόταση επανέφεραν η Μαλαισία, η Νέα Ζηλανδία, η Σενεγάλη και η Βενεζουέλα.
Η ηγεσία των Παλαιστίνιων εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του ΟΗΕ που είχε περάσει με 14 ψήφους έναντι καμιάς και μία αποχής (των ΗΠΑ). Η απόφαση του ΟΗΕ αντικατοπτρίζει την διεθνή ανησυχία για την ανάπτυξη των ισραηλινών οικισμών για εποίκους που αποτελούν άμεση απειλή για τη βιωσιμότητα ενός Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα προκύψει μετά από μια μελλοντική συμφωνία. Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Samantha Power είπε πως η απόφαση αντικατοπτρίζει «τα δεδομένα στο έδαφος, τα οποία προκαλούνται από την ανάπτυξη των οικισμών αυτών. Η δημιουργία των οικισμών αυτών χειροτερεύει απειλώντας την επίλυση με τη δημιουργία δύο κρατών».
Επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επειδή «δεν μπορεί κάποιος να συνεχίζει να αναγείρει οικισμούς εποίκων κι από την άλλη να μιλά για επίλυση του προβλήματος με δημιουργία δύο κρατών». Ωστόσο η Πάουερ είπε πως οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, επειδή «αφορούσε στενά στο ζήτημα των οικισμών». Έτσι τελικά η Ουάσιγκτον επέτρεψε να περάσει η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ αποφεύγοντας να υποβάλει βέτο. Στην πραγματικότητα είναι μια άνευρη απόφαση, οποία δεν προβλέπει κάποιου είδους αντίποινα στην περίπτωση που το Ισραήλ δεν σεβαστεί το διεθνή νόμο. Πάντως, η άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποβάλει βέτο προκάλεσε έντονη αντίδραση στους επηρεαζόμενους από το ισραηλινό λόμπι πολιτικούς τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και το Δημοκρατικό κόμμα, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσiα Chuck Schumer και του προέδρου της Βουλής του Ουινσκόνσιν Paul Ryan.
Είναι η πρώτη φορά επί διακυβέρνησης Ομπάμα, που οι ΗΠΑ δεν προβάλλουν βέτο ενώ επί διακυβέρνησης Μπους είχαν βαλει βετο σε έξι παρόμοιες αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο Ομπάμα, αποφάσισε να μην υποβληθεί βέτο, βλέποντας πως και η πλειοψηφία των Αμερικανών σε ποσοστό δύο τρίτων επιθυμεί να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη δραστήρια μέτρα για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Brookings poll. Η αντίδραση στην άρνηση να απορριφθεί με βέτο έστω μια άνευρη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ δείχνει πως λειτουργεί η αμερικάνικη πολιτική στο Ισραηλινο-Παλαιστινιακό, παρόλο που το αμερικάνικο κοινό έχει μεταστραφεί.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική τους ισχύ προκειμένου να σταματήσουν την πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ, να σταματήσει την επέκταση των οικισμών, καταπατώντας παλαιστινιακή γη, στα κετεχόμενα εδάφη και να την υποχρεώσει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώμτα των Παλαιστίνιων. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί σε μία χώρα όπου το πολιτικό σύστημα, με τους πολιτικούς και από τα δύο μεγάλα κόμματα της Βουλής και της Γερουσίας θέλουν να είναι αρεστοί στους μεγαλο – κεφαλαιούχους και βασικούς μετόχους των παναμερικανικών ΜΜΕ που εξαγριώνονται όταν απλώς ζητάνε από το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνή νόμο. Έτσι η επίλυση του προβλήματος παραμένει στα χαρτιά και μετατίθεται συνεχώς στις καλένδες.
Αυτό μπορεί άλλωστε να το διαβεβαιώσει και ο δισεκατομμυριούχος φιλο-ισραηλινός ιδιοκτήτης καζίνο Sheldon Adelson(*) σταθερός υποστηρικτής του Ισραήλ που υποστήριξε με πάθος την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ. Γεγονός παραμένει ότι η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Νετανιάου. Η ηγέτης του ισραηλινού κόμματος Meretz, Zehava Galon, επέκρινε τα σχόλια της κυβέρνησης και είπε πως νοιώθει ευτυχία επειδή η αμερικανική αποχή από την ψηφοφορία, «δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, αλλά η απόφαση του ΟΗΕ προκύπτει από την απόπειρα νομιμοποίησης οικισμών που το Ισραήλ κατασκευάζει έχοντας χάσει τη ντροπή του και ο κόσμος την υπομονή του»...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ινδία: Γυναίκα ξυλοκοπήθηκε επειδή αντιστάθηκε σε σεξουαλική παρενόχληση
Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016, 06:46
Μια γυναίκα ξυλοκοπήθηκε σε αγορά στην Ινδία από άνδρες που φέρεται να αποπειράθηκαν να την κακοποιήσουν σεξουαλικά. Το θύμα της επίθεσης φέρεται να απείλησε ότι θα αυτοπυροβοληθεί σε περίπτωση που δεν οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της επίθεσης. Βίντεο από το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στην πολιτεία Ούταρ Πραντές, στην περιοχή Mainpuri της Ινδίας, δείχνει τη γυναίκα σε στιγμές έντασης με μια ομάδα των ανδρών, καθώς και το χτύπημα που δέχθηκε από έναν άλλο άνδρα που την πλησίασε με ένα μεγάλο ραβδί και την χτύπησε δυνατά στο κεφάλι και την πλάτη. Όλα ξεκίνησαν όταν η γυναίκα ζήτησε πληροφορίες για την τοπική αγορά και μια ομάδα ανδρών προσπάθησε, όπως ανέφερε, να τη θωπεύσουν και να της αφαιρέσουν το κάλυμμα που είχε στο κεφάλι της. Όταν εκείνη αντιστάθηκε, δέχθηκε απανωτά χτυπήματα με το ραβδί. Το ίδιο υπέστη και ο σύζυγός της, που επίσης χτυπήθηκε, ενώ η κόρη τους ήταν παρούσα στο περιστατικό.
Η γυναίκα φέρεται να έχει υποστεί τραύματα στο κεφάλι και προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία, αναφέροντας ότι θα αυτοπυροβοληθεί αν δεν συλληφθούν οι ένοχοι. Τα τρία άτομα που εμπλέκονται στο περιστατικό αναζητούνται από την αστυνομία και ένας από τους υπόπτους, συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης. Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, μια δεκάχρονη μαθήτρια υπέστη εγκαύματα στο 60% του σώματός της μετά την κηροζίνη που χύθηκε πάνω της. Η ανήλικη είπε στην αστυνομία ότι αντιστάθηκε όταν δύο άνδρες προσπάθησαν να την βιάσουν.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ρουμανία: Ο σοσιαλδημοκράτης Σορίν Γκριντεάνου ορίστηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας
Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016, 05:42
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις όρισε την Παρασκευή τον Σορίν Γκριντεάνου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) νέο πρωθυπουργό, ανακοίνωσε η προεδρία, δίνοντας έτσι τέλος σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατούσε στη χώρα έπειτα από την νίκη της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Ο κεντροδεξιός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για τον διορισμό του 43χρονου μαθηματικού, πρώην αντιδημάρχου της πόλης Τιμισοάρα στη δυτική Ρουμανία και πρώην υπουργού Επικοινωνιών, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το κόμμα του κέρδισε άνετα στις πρόσφατες εκλογές και μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, την κεντροδεξιά Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών ALDE, ένα μικρό κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Καλίν Ταριτσεάνου, πιστός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών. Τα δυο κομματα διαθέτουν 250 από τις 465 έδρες στα δύο Σώματα της βουλής. 221 οι Σοσιαλδημοκρατες και 29 το ALDE.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ινδία: Ουρές στις τράπεζες για να μην χαθεί η αξία των αποταμιεύσεων που εχουν σχεδιασει οι μασονοι
Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016, 02:32
Ουρές σχημάτιζαν οι Ινδοί έξω από τις τράπεζες όλης της χώρας την Παρασκευή, καθώς ήταν η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορούσαν να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους, διαφορετικά θα έχαναν την αξία τους, καθώς καταργούνται τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας σε μια προσπάθεια να τους κλεψει η κυβερνηση τα χρηματα. Ο αληταρας μασονος πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μετά τις 30 Δεκεμβρίου καταργούνται τα χαρτονομίσματα 500 και 1.000 ρουπίων - συνολικής αξίας 256 δισεκ. δολαρίων που αντιστοιχούν στο 86% των μετρητών σε κυκλοφορία – δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ινδών.
"Είμαι εδώ για να καταθέσω λίγα παλαιά χαρτονομίσματα πριν λήξει η προθεσμία", δήλωσε ο Ρακές Κουμάρ που στεκόταν στην ουρά έξω από μια τράπεζα στο Νέο Δελχί. "Ελπίζω όμως η κυβέρνηση και η RBI (η κεντρική τράπεζα) να εφοδιάσουν τις τράπεζες και τα ATM με νέα χαρτονομίσματα ώστε να μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις χωρίς πρόβλημα". Μόνο το 35-40% των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης δίνουν αυτή τη στιγμή μετρητά, σύμφωνα με τον αληταρα μασονο Ραμασβαμί Βενκατατσαλάμ, γενικό διευθυντή της Fidelity Information Services για την Ινδία και τη Νότια Ασία.
Ο αληταρας μασονος Μόντι προσπαθησε να κοροιδεψει τον κοσμο λεγοντας ότι η κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στο χάος που δημιουργησε και θα αποκαταστήσει την ομαλότητα μέσα σε 50 ημέρες. Ωστόσο, αληταραδες μασονοι πληρωμενοι αναλυτές λένε ότι ο αντίκτυπος θα διαρκέσει για τουλάχιστον έξι ακόμα μήνες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση στη ζήτηση των προϊόντων. "Η οικονομική ανάπτυξη, το προφανές θύμα, θα επιβραδυνθεί περίπου στο 6,5% το δεύτερο εξάμηνο του δημοσιονομικού έτους 2016/17 έναντι μέσου ρυθμού ανάπτυξης 7,2% το πρώτο εξάμηνο", δήλωσε ο αληταρας μασονος Πάι Παναντίκερ, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικής πολιτικής RPG Foundation στο Νέο Δελχί. Ένα ακόμα ζήτημα θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στην αδήλωτη εργασία, όπου απασχολούνται οι περισσότεροι οικονομικά ασθενέστεροι, πρόσθεσε.