Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Παρασκευη 17 Φεβρουαριου 2017


17/2/2017
"ΤΙ ΕΣΤΙ ΒΙΑ!!!
«Βία είναι να ξυπνάς από το χάραμα, να δουλεύεις 10 με 12 ώρες για 700 ευρώ και να μην τολμάς να πεις κουβέντα γιατί ξέρεις ότι 100 βιογραφικά περιμένουν στο γραφείο του αφεντικού σου» «Βία είναι να είσαι άνεργος, να ψάχνεις ένα χρόνο για δουλειά και να μην σε προσλαμβάνει κανείς γιατί είσαι πάνω από τα σαράντα»"
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ατάλια Μπεν-Άμπα: "Αρνούμαι"
Η ισραηλινή Ατάλια, 19 ετών, από την Ιερουσαλήμ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αρνείται να καταταχθεί στον ισραηλινό στρατό κατοχής.
https://www.facebook.com/JewishVoiceforPeace/videos/10155784594614992/?hc_ref=NEWSFEED
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Κι εκεί που διάβαζα πως η μάνα φίλου και συντρόφου πήρε 427 από τα μέχρι τώρα 538 ευρώ σύνταξη (μείωση κατά 111 ευρώ, ήτοι 20%), μαθαίνω και πως η ΕΛ.ΑΣ. προκηρύσσει διαγωνισμό για να προμηθευτεί κλούβες για τα ΜΑΤ, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολλοί οι αντιφασίστες-ίστριες που βρεθήκαμε σήμερα το πρωι της Πεμπτης στη δίκη της συμμορίας των ναζί δολοφόνων. Οι ίδιοι εξαφανισμένοι. Κατά την πάγια τακτική τους, εμφανίζονται όταν τους παίρνει, κάνουν αθλιότητες με τις πλάτες της αστυνομίας και όταν δουν τα σκούρα εξαφανίζονται. Όλα στα μουλωχτά, όπως συνηθίζει να κάνει κάθε θρασύδειλο ψοφίμι. Υποχρέωσή μας, λοιπόν, να 'μαστε στη δίκη. Και εκτός από την προσωπική ευθύνη καθενός και καθεμιάς μας, ας το οργανώσουμε πιο συγκεκριμένα.
Οι αντιφασίστες του Πειραιά και των συνοικιών που βρίσκονται εδώ κοντά, ας παρακολουθούν τη δίκη στις φυλακές Κορυδαλλού: 23 Φεβρουαρίου και 2, 9, 14 και 20 Μαρτίου. Από Αθήνα στο Εφετείο, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας: 24 και 28 Φεβρουαρίου και 3, 7, 8, 13, 16 και 30 Μαρτίου. Για να μη μένει κενό γράμμα το "ο Παύλος είναι παντού".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτό ακριβώς και δεν είναι η πρώτη φορά ξεφτίλες του #ΑNTI #Skai και #Star που εκμεταλεύεστε εμπορικά την δουλειά ατόμων ή ομάδων που λειτουργούν συνεργατικά χωρίς κανένα υλικό όφελος. Γνωστές ιστοσελίδες του φασιστικού χώρου. Θα μπορούσε να είναι και δόκιμη ορολογία για αναφορά στα φερόμενα ως «μέσα μαζικής ενημέρωσης», ΑΝΤ1, SKAI.gr και Star Channel. Άλλωστε, για μεγάλες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα για τους νέους, η τηλεόραση - όπου υπάρχει ακόμα - είναι πια ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο στα σπίτια, για να γεμίζει ο χώρος. Το βέβαιο είναι πως κανείς δεν ασχολείται με τα από καιρό απαξιωμένα «δελτία ειδήσεων» που βασίζονται σχεδόν εξολοκλήρου στην κακοχωνεμένη αναπαραγωγή, διαστρέβλωση και κακοποίηση ειδήσεων και «ειδήσεων» που αλιεύουν από τον φυσικό αντικαταστάτη τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γι’ αυτό και υπάρχουν πια μόνο ως «ιστοσελίδες» - εργασιακές γαλέρες, επιβιώνοντας χάρη στους κακοπληρωμένους ή απλήρωτους εργαζόμενους που ανεβάζουν δέκα - δέκα τα copy-paste. Τα «μέσα» αυτά δεν θα περιμέναμε να εφαρμόσουν τώρα κάποια στοιχειώδη δεοντολογία που ποτέ δεν εφήρμοσαν. Δεν την εφήρμοσαν όταν ένα συγγενές τους κανάλι - που τώρα πια κλείνει χρεωκοπημένο - έπαιξε «τροποποιημένο» το βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου• όταν αντέγραφαν το ένα βίντεο πίσω απ’ τ’ άλλο ή και ολόκληρες ειδήσεις ακόμα από διάφορους χρήστες του διαδικτύου, χωρίς ποτέ ν’ αναφέρουν πηγές, για να γεμίσουν τα δελτία• όταν έλεγαν για την δολοφονία του Π. Φύσσα «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο». Γνωστές ιστοσελίδες, λοιπόν, του φασιστικού χώρου.
Ο κατσικοκλέφτης του διαδικτύου, ο ΑΝΤ1, αντέγραψε το βίντεο - ντοκουμέντο από την επίθεση των χρυσαυγιτών μέσα στην δικαστική αίθουσα με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και σημείωσε - με υπονοούμενο - ότι το «ανήρτησε στο διαδίκτυο η(sic) ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου». Χωρίς βέβαια να αναφέρει ποιά είναι αυτή «η (μία και μοναδική; ) ιστοσελίδα». Το Star Channel και ο SKAI.gr δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναφέρουν ότι από κάπου το πήραν.
Όχι, λοιπόν, το OmniaTV (https://omniatv.com/blog/) δεν είναι «η ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου», δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας κόμβος συνεργασίας λίγων ανθρώπων που σας έχουμε σιχαθεί, ακριβώς για τους προαναφερθέντες λόγους. Δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό ή «αντιεξουσιαστικό χώρο» - που ανάθεμα κι αν οι αμόρφωτοι συντάκτες σας ξέρουν και τί εννοούν μ’ αυτό. Το αποτέλεσμα της εργασίας μας το διαθέτουμε πάντα ελεύθερα σε όλους τους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Αλλά δεν δουλεύουμε για να βγάζετε δωρεάν εσείς εμπορικά προϊόντα και δη του χειρίστου είδους. Θα τα πούμε, λοιπόν, «αγαπητές», γνωστές ιστοσελίδες του φασιστικού χώρου...
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπογράφω: Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού
https://secure.avaaz.org/el/petition/Pros_Elliniki_Kyvernisi_Dikaioma_psifoy_stoys_Ellines_toy_exoterikoy/?fiikJlb&pv=27&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-378259-Pros_Elliniki_Kyvernisi_Dikaioma_psifoy_stoys_Ellines_toy_exoterikoy&utm_term=iikJlb%2Bel
Γιατί σε όλες τις χώρες, αυτοί που μένουν στο εξωτερικό, ψηφίζουν στις πρεσβείες. Γιατί εδώ συζητάνε να ψηφίζουν οι λαθρομετανάστες που έχουν έρθει και να τους πολιτογραφήσουν σαν πολίτες, χωρίς να πληρώνουν εισφορές. Θα ψηφίζουν οι ξένοι, και δεν θα ψηφίζουν οι Έλληνες? Και οι λαθρομετανάστες τι θα ψηφίζουν? Ότι τους πούνε! Kαι πως θα το κάνουμε? Θα ψηφίζουν οι λαθρομεταναστες, και δεν θα ψηφίζουν οι Έλληνες? Ε όχι!
Δυστυχως δεν ειναι σενάριο. Είναι πραγματικότητα που ζούμε. Ηδη οι αλβανοι πηγαινουν στο στρατο, και βγαζουν φωτογραφιες με τον αλβανικο αετο. Δεν υπαρχουν πλεον για την εξουσια ελληνες πολιτες, γιατι πολιτης σημαινει οτι σημετεχει στη Δημοκρατια. Δεν υπαρχουν πολιτες, αλλα υπηκοοι. Δεν υπαρχει πατριδα, αλλα ενας χωρος. Οπως ακριβως επι Οθωμανικης αυτοκρατοριας. Τοτε ειμαστε υπήκοοι-σκλαβοι του σουλτανου, τωρα της Γερμανιας.
Αίσθηση είχε προκαλέσει η προσφώνηση της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη κατά την ορκωμοσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τον Φεβρουάριο του 2005, σε μία περίοδο που ήταν πρόεδρος της βουλής. Η συγκεκριμένη και αινιγματική δήλωση ήταν η εξής:
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης.
28.725 υπογραφές μεχρι τωρα
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ποιος θα μπορούσε να μιλήσει για λαϊκισμό, αν παιρνόταν μια απόφαση για δραστική μείωση των εσόδων όλων των υπουργών, των βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στο ύψος ενός αξιοπρεπούς μισθού (π.χ., των 1.500 ευρώ), με φροντίδα να μπορούν ν' ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους; Παράλληλα, να μειώνονταν οι αποδοχές και όλων των άλλων συριζαίων που εργάζονται στον κομματικό και τον κρατικό μηχανισμό, στο ύψος του μισθού που επιβάλλουν στην πλειονότητα των εργαζομένων. Εκεί κοντά στα 600 ευρώ.. Τα εκατομμύρια που θα εξοικονομούνταν κάθε μήνα θα μπορούσαν να διατεθούν για την οικονομική στήριξη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Αν και δεν θα σωζόταν ο κόσμος, θα αποδεικνυόταν πως οι συριζαίοι δεν έχουν καταλάβει τις θέσεις αυτές για να κονομάνε. Και θα έκλειναν τα στόματα των κακοπροαίρετων, όπως είμαι εγώ, π.χ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΤΗΝΩΔΙΑ: Μουσουλμάνοι απήγαγαν μία έφηβη χριστιανή στην Δ. Αφρικη – Μόλις δείτε ΠΩΣ την τιμώρησαν για την πίστη της, θα παγώσετε!
17-02-2017 15:09
Στη Δυτική Αφρική, ένα 14χρονο κορίτσι χριστιανικής καταγωγής απήχθη από μουσουλμάνους άντρες και τιμωρήθηκε για την εξάσκηση της πίστης της με τον πιο τραγικό τρόπο, με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων. Η έφηβη, με το όνομα Lydia, επέστρεφε σπίτι της από το σχολείο, όταν απήχθη από εξτρεμιστές άντρες και την ακρωτηρίασαν βάναυσα. Οι άντρες στη συνέχεια την παράτησαν μόνη να αιμορραγεί και να ουρλιάζει για βοήθεια. Ένας ντόπιος άκουσε τις φωνές της Lydia και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Όταν διακομίσθηκε, έπεσε σε κώμα και έκτοτε αγωνίζεται για την ζωή της.
Η έφηβη έγινε στόχος εξαιτίας της χριστιανικής της πίστης. Μιλούσε συχνά για τον Εσταυρωμένο και την Ανάστασή του. Η τραγική ιστορία γρήγορα έγινε viral, και πολλοί ζητούν οι εγκληματίες να τιμωρηθούν από το νόμο. «Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να διαβάσουν αυτή την ιστορία και ίσως έτσι καταλάβουν γιατί ο Τραμπ θέλει να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Αν αυτή ήταν η κόρη σας;» σχολίασε ένας χρήστης στο Facebook. «Έφτασε ο καιρός να το σταματήσουμε αυτό. Πρέπει να υπερασπιστούμε το έδαφός μας και να υποστηρίξουμε τον πρόεδρό μας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εκδιωχθούν από την Αμερική πριν συμβεί το ίδιο σε κάποια κόρη μας,» σχολίασε κάποιος άλλος.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ!
Προς Ελληνική Κυβέρνηση: Δημοψήφισμα τώρα: Να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή
2.011 υπογραφές μεχρι τωρα
Η Χρυσή Αυγή που κατηγορείται ως ναζιστικό μόρφωμα ‐ όπως δείχνουν και τα βίντεο και η πολύχρονη εγκληματική δράση της ‐ γι’ αυτό και ως εγκληματική οργάνωση που εκτός των άλλων οργάνωσε και εκτέλεσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν έχει καμία θέση σε κανένα δημοκρατικό κοινοβούλιο. Οι ναζιστές στην Ιστορία κατέστρεψαν μαζικά την ανθρώπινη διάσταση και όχι μόνο εκατομμύρια ανθρώπους, γι' αυτό δεν έχουν θέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους. Ο ελληνικός λαός που πολέμησε τους φασίστες δεν ανέχεται ούτε ίχνος φασισμού.
Η Χρυσή Αυγή η οποία εναντιώνεται και πολεμάει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα που αυτή προασπίζεται, δεν νοείται να τα εκμεταλλεύεται για να βολεύεται σε δημοκρατικά κοινοβούλια. Όσο για αυτούς που στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή και μέσα από την ίδια την Αστυνομία (και όπου αλλού σε δημόσιες θέσεις) και νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, που τούς πληρώνει από το υστέρημά του εν μέσω κρίσης για να τον προστατεύουν από εγκληματίες, η θέση τους είναι επίσης η ίδια με της Χρυσής Αυγής: Εκτός κοινωνίας, εκτός συνύπαρξης, εκτός νόμου. Στις φυλακές, στην απομόνωση, και στην καλύτερη στα ψυχιατρεία. Αν οι ναζιστές πρόγονοί τους δεν τιμωρήθηκαν, δεν θα μείνουν και οι ίδιοι ατιμώρητοι.
Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση δημοψήφισμα τώρα, για να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Δεν έχουμε καμία ανοχή σε κανενός είδους ναζιστή φασίστα. Κι επειδή θα υπάρχουν πάντα π.χ. εγκληματίες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους αφήνουμε να περιφέρονται ελεύθεροι νομίμως να κάνουν ότι θέλουν με τις ευλογίες μας. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, λοιπόν. Κι ας μας γίνει μάθημα για να συνεχίσουμε επί της ουσίας ως πολίτες πια και όχι ως νοικοκύρηδες κυρ Παντελήδες που κοιτάνε μόνο το σπιτάκι τους και τη δουλίτσα τους, αδιαφορώντας για όλα τα κοινά προβλήματα. Κι ας μην ξαναξεχάσουμε ότι ο φασισμός ξεκινάει μέσα από τα σπίτια μας. Καλούνται όλοι οι νοήμονες άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, που τα αντανακλαστικά τους φάνηκαν στο παρελθόν να είναι έως και σε βαθμό καταστολής, να αντιδράσουν απέναντι στο ναζισμό. Έξω οι ναζί από τη βουλή.
https://secure.avaaz.org/el/petition/Pros_Elliniki_Kyvernisi_Dimopsifisma_tora_Na_vgei_ektos_nomoy_i_Hrysi_Aygi_2/?fWwwJhb&pv=6&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-408650-Pros_Elliniki_Kyvernisi_Dimopsifisma_tora_Na_vgei_ektos_nomoy_i_Hrysi_Aygi&utm_term=WwwJhb%2Bel
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Τέλος τα μπλόκα
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017, 20:57
Την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τα μπλόκα αύριο Παρασκευή πήραν οι αγρότες μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, αλλά και από τα υπόλοιπα μπλόκα που συντάσσονται με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, προχωρούν σε αλλαγή των μορφών των κινητοποιήσεων τους. "Αλλάζουμε μορφή κινητοποιήσεων και αύριο αποχωρούμε από το μπλόκο της Νίκαιας. Θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, αλλά και καλούμε τους αγρότες στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Κιλελέρ στις 19 Μαρτίου" είπε ο Βαγγέλης Μπούτας. Υπενθυμίζεται πως ήδη οι αγρότες από το μπλόκο της Μελούνας, αποφάσισαν χθες την αποχώρηση των τρακτέρ για αύριο Παρασκευή από το μπλόκο που είναι στημένο στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης στον κόμβο του Αργυροπουλίου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ρούπα καταγγέλλει σχέδιο δολοφονίας στις φυλακές
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, 13:30
Στην καταγγελία ότι το κράτος σχεδιάζει να την δολοφονήσει προχώρησε η Πόλα Ρούπα μέσω του δικηγόρου της. Ειδικότερα, στο σχετικό κείμενο αναφέρει ότι, τις τελευταίες ημέρες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού εκτυλίσσεται ένα σχέδιο φθοράς των κρατουμένων, ένας σχεδιασμένος ψυχολογικός πόλεμος. «Γνωρίζω ότι πρακτικές ψυχικής φθοράς των κρατουμένων με μέσα που προσβάλουν τους κρατούμενους και τις κρατούμενες όχι μόνο ηθικά αλλά και ψυχολογικά-σωματικά, είναι στην εξουσία των εκάστοτε υπηρεσιών στις φυλακές, οι οποίες ενίοτε πατούν πάνω στον ίδιο τον ποινικό κώδικα της φυλακής προκειμένου να “νομιμοποιούν” τις πρακτικές τους και να τις περιφρουρούν από οποιονδήποτε θέλει έστω και να ερευνήσει την “νομιμότητά” τους. Και αυτό βασίζεται κυρίως στην εξουσία που τους αναθέτει ο ίδιος ο ποινικός κώδικας της φυλακής, με βάση τον οποίο αφενός απαγορεύεται η προσβολή της αξιοπρέπειας των κρατουμένων αφετέρου τιμωρείται οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης των εντολών και των ενεργειών οποιουδήποτε προσώπου της υπηρεσίας, η οποία λαμβάνει τον χαρακτήρα της απειλής και της προσβολής προς το πρόσωπό του» αναφέρει μεταξύ άλλων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Δέκατη τέταρτη μέρα που ο κόσμος στη Γαλλία καταλαμβάνει τους δρόμους ενάντια στην αστυνομική βία. Οι μαζικές συλλήψεις και το καθεστώς εκτάτου ανάγκης μαζί με τις αμέτρητες αστυνομικές δυνάμεις (που περικυκλώνουν ασφυκτικά τις γειτονιές), δεν κατάφεραν να σωπάσουν την οργή των κατοίκων στα παρισινά προάστια Aulnay Sous Bois, Bobigny Rouen και όπως και στις υπόλοιπες πόλεις Lille, Saint Étienne, Toulouse,Marseille. Κάθε μέρα υπάρχουν καλέσματα,αυθόρμητες πορείες και επιθέσεις σε αστυνομικούς. Ειδικά στο απόκεντρο του Παρισιού οι αστυνομικοί περπατάνε στους δρόμους και ο κόσμος τους βρίζει. Επικρατεί μία γενικευμένη κοινωνική οργή, αντίκτυπο μίας πολύχρονης συστηματικής ρατσιστικής βίας από την μεριά του κράτους, με δολοφονίες, βιασμούς και κακοποίηση κυρίως σε όσους είναι μαύροι, άραβες και σκουρόχρωμοι. Να τιμωρηθούν οι βιαστές του Théo, να ελευθερωθούν οι γειτονιές, καμία ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Γιάννης Γιαννίκος: Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης της «Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας»
17/2/2017
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο εκδότης Γιάννης Γιαννίκος, το όνομα του οποίου ταυτίστηκε με την έκδοση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας και την επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας "Πράβντα", την οποία αγόρασε το 1991. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Πούσκιν ο Γιάννης Γιαννίκος ήταν «ο άνθρωπος που έμαθε στους Έλληνες να αγαπούν τη Ρωσία». Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Πούσκιν αναφέρεται: «Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Γιαννίκος, ένας από τους τελευταίους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εκδότες. Eξέδωσε πλήθος εγκυκλοπαιδειών και ταύτισε το όνομά του με την έκδοση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, η οποία γνώρισε πρωτοφανή εκδοτική επιτυχία στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Γιαννίκος κυριάρχησε για δεκαετίες στις ελληνορωσικές σχέσεις και προώθησε στην Ελλάδα το ρωσικό πολιτισμό, είτε μέσα από τις εκδόσεις των σημαντικότερων σοβιετικών έργων, είτε μέσω του Ινστιτούτου Πούσκιν. Ανέπτυξε πολυσχιδείς επιχειρηματικές σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η επανέκδοση της θρυλικής εφημερίδας "Πράβντα", την οποία αγόρασε το 1991. Ο Γιάννης Γιαννίκος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1923. Ο πατέρας του ήταν μετανάστης από την Αμερική, που ήρθε στην Ελλάδα για να πολεμήσει στον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και η μητέρα του ήταν μία γυναίκα εγγράμματη, κάτι σπάνιο για εκείνη την εποχή. Μεγάλωσε έξω από τα στερεότυπα, που διέπνεαν τις ελληνικές επαρχιακές πόλεις στις αρχές του περασμένου αιώνα. Έζησε όλα τα δύσκολα προπολεμικά, κατοχικά και μεταπολεμικά χρόνια της Ελλάδας, πάντοτε όμως συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά με αγνή αγωνιστική διάθεση. Ήταν από τους πρώτους, που εντάχθηκαν στην Εθνική Αντίσταση και μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ πολέμησε τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές.
Επικεφαλής της ΟΠΛΑ Μεσσηνίας, μόλις 22 ετών, μπήκε με την ομάδα του στην πόλη της Καλαμάτας στις 9 Σεπτεμβρίου 1944 και μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, στις 23 Μαρτίου του 1945 συνελήφθη. Το 1947 δικάστηκε στο Ναύπλιο και καταδικάστηκε δέκα φορές σε θάνατο. Μεταφέρθηκε στο κελί 9, στην Ακτίνα Θ, στις φυλακές της Κέρκυρας ως θανατοποινίτης. Το 1952, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία, λόγω της μη εκτέλεσής του εντός πενταετίας, η θανατική του καταδίκη μετατράπηκε αυτόματα σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το 1956, μετά από 12 χρόνια, από την κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή, λόγω προβλημάτων υγείας- απόρροια των πολύμηνων απεργιών πείνας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης για αυτόν και τους συγκρατούμενούς του. Για τη δράση του στην κατοχή ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, βραβεύτηκε από τον Βρετανό στρατιωτικό διοικητή ανατολικής Μεσογείου, Χάρολντ Αλεξάντερ, (για τη συμβολή του στην ασφαλή μετάβαση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Μεσσηνία στην Κρήτη), καθώς και από την τότε σοβιετική κυβέρνηση.
Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, το 1956, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των εκδόσεων, εκδίδοντας τις περισσότερες από κάθε άλλον ΄Ελληνα εκδότη, εγκυκλοπαίδειες καθώς και πλήθος βιβλίων. Η πρώτη του εκδοτική δραστηριότητα ήταν η "Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας" του Σεργκέγεφ και το βιβλίο "Ένας πραγματικός άνθρωπος" του Μπορίς Πολεβόϊ. Εξέδωσε τις εγκυκλοπαίδειες: "Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια των Νέων" (1961), "Ακαδημαϊκή Εγκυκλοπαίδεια" (1974), "Επιστήμη και Ανθρωπότητα" (1963), "Ποιος πότε, γιατί". Επίσης την τρίτομη "Ποιητική Ανθολογία" του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, την πρώτη εγκυκλοπαίδεια της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα "Στα άρματα, στα άρματα" (1966), έργο, που έκανε γνωστή για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ, ανοίγοντας για πρώτη φορά ουσιαστικά στο ελληνικό κοινό τη συζήτηση για το αντάρτικο, ένα θέμα ταμπού μέχρι τότε. Πρωτοπόρος στις εκδόσεις, εξέδωσε την πρώτη "Εγκυκλοπαίδεια Αυτοκινήτου" (1967) στην Ελλάδα, την πρώτη "Ερωτική Σεξουαλική Εγκυκλοπαίδεια" (1966), το "Λεξικό των Δύο Φύλων" (1965), το"Γιατρός στο σπίτι", τη "Ρωσική Μαγειρική" και τη "Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια" (1976).
Εξέδωσε βιβλία, που ανέτρεπαν τα δεδομένα της εποχής, όπως την αυθεντική μετάφραση από τα γαλλικά του γραμμένου το 1738 βιβλίου "Η ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας" (1963) του Ντε Σπανχάϊμ, τους "Ειρηνοποιούς" (1974) για τη Σύγκλιση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με το Βατικανό, την "Ιστορία της Ευρώπης" του Ταρλέ. Υπήρξε επίσης και συνεκδότης σε μια σειρά μερικών μεγάλων εγκυκλοπαιδειών στην Ελλάδα, όπως η "Παγκόσμια Ιστορία της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ" και η "Εγκυκλοπαίδεια της Γυναίκας". Υπήρξε πρωτοπόρος και στην κυκλοφορία των εγκυκλοπαιδειών σε τεύχη τη δεκαετία του '60, κάνοντας τις ακριβές εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις προσιτές σε όλους. Ίδρυσε τους εκδοτικούς οίκους "Ακάδημος", "Πυρφόρος" και "Γιαννίκος" και ήταν ο άνθρωπος, που προετοίμασε και σχεδίασε την επανέκδοση της εφημερίδας "Έθνος".Ο Γιάννης Γιαννίκος ήταν αντιπρόσωπος και συνεργάτης των μεγαλύτερων σοβιετικών κρατικών οργανισμών στην Ελλάδα και μετέπειτα οργανισμών και εταιριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το 1991 στη Ρωσία ανέλαβε την επανέκδοση της ιστορικής "Πράβντα", της μεγαλύτερης εφημερίδας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το 1992 έγινε επίσημα πρόεδρος της εφημερίδας και κύριος μέτοχος- ιδιοκτήτης του 55% των μετοχών του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της Ρωσίας.
Στη Ρωσία εξέδωσε επίσης πλήθος βιβλίων, εφημερίδες και περιοδικά τη δεκαετία του '90, όπως "Πράβδα 5", "Μπαλέλτσικ", "Ακροπολ" κα το "Σβομπόντναγια Μυσλ", το περιοδικό θρύλος των διανοούμενων της Ρωσίας την εποχή της περεστρόικα και μετά. Το 1992, μετά από πρόταση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ανέλαβε τη συνέχιση της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα, ιδρύοντας το πρώτο στον κόσμο, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, κέντρο διδασκαλίας, εκμάθησης και πιστοποίησης της ρωσικής γλώσσας. Το Ινστιτούτο Πούσκιν σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ρωσικής γλώσσας εκτός Ρωσίας και το πρώτο εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης της ρωσικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ενθάρρυνση του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, δημιούργησε το Ίδρυμα Ελληνορωσικής Συνεργασίας.
Χρηματοδότησε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Επίδαυρο μέχρι το Μπολσόι, που συνέτειναν στην αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών. Συντόνιζε για πολλές δεκαετίες πλήθος διακρατικών επαφών και σε κυβερνητικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπήρξε αντιπρόσωπος μεταξύ άλλων του πανεπιστημίου Λομονόσοφ, του πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι και του πανενωσιακού οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων της Σοβιετικής Ένωσης ΒΑΑΠ. Τη δεκαετία του '90, με την εκδοτική παρουσία του στη Ρωσική Ομοσπονδία, επηρέασε θετικά όσο ελάχιστοι ξένοι, τις πολιτικές εξελίξεις της Ρωσίας και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ήταν παντρεμένος με την Ευτυχία Γιαννίκου, με την οποία απέκτησαν τέσσερα τέκνα.Τον Χρήστο - καθηγητή Πανεπιστημίου ΗΠΑ, τον Θεόδωρο - δικηγόρο και στέλεχος της ΦΙΦΑ, την Πόλα - ιατρό και τον Στάθη - πολιτικό μηχανικό. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στη μία το μεσημέρι από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Συνέδεσε και επισήμως το Αιγαίο με τις επικίνδυνες κόντρες στη Μαύρη Θάλασσα
Με απόφαση για παραμονή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο έληξε χτες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την παραμονή στο Αιγαίο της ναυτικής δύναμης SNMG2, η οποία συνδέεται πλέον και επισήμως με την αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα
Με απόφαση για παραμονή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο έληξε χτες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Με τον πλέον επίσημο τρόπο, μάλιστα, από τα χείλη του γγ του ΝΑΤΟ, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώθηκε ότι η παραμονή της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο, που επισήμως βρίσκεται εδώ για «διαχείριση» του Προσφυγικού, στην πραγματικότητα «κοιτάζει» προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και τα υπόλοιπα μέτωπα, όπου η λυκοσυμμαχία αντιπαρατίθεται με τη Ρωσία. «Σημαντική εθνική επιτυχία» χαρακτήρισε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας τη συγκεκριμένη απόφαση, που βάζει τη σφραγίδα στο Αιγαίο ως «ΝΑΤΟική» θάλασσα και με την οποία διαφώνησε η Τουρκία. Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους για το λαό ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτοί οι πουσταράδες και τα μουνόπανα, που τους πληρώνουμε 35.000 ευρώ το μήνα... "χάρισαν" στον Καναδά το όνομα της φέτας...
Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Μαρία Σπυράκη Μανώλης Κεφαλογιάννης Ελίζα Βόζενμπεργκ Γιώργος Κύρτσος Θοδωρής Ζαγοράκης
Του Ποταμιού Γεώργιος Γραμματικάκης Μιλτιάδης Κύρκος
Απο το ΠΑΣΟΚ: Εύα Καϊλή (* o Ανδρουλάκης απουσίαζε και γι' αυτό δεν υπερψήφισε)
Υπερψήφισαν σήμερα την πρόταση να μπορεί να παράγει ο Καναδάς τυρί με την ονομασία φέτα. Σήμερα ο Καναδάς... αύριο όποιος άλλος θελήσει. Ο Έλληνας παραγωγός στα δόντια των καρχαριών με τις ευλογίες των βουλευτών μας, που αμείβονται αδρά απο τον φτωχό Έλληνα φορολογούμενο, για να προασπίζεται τα συμφέροντά μας. Άν αυτό δεν είναι άλλη μια γροθιά στο στομάχι για να μας ξυπνήσει...τότε... ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μήνυμα Χασάν Νασράλα στο Ισραήλ: "Διαθέτουμε κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατάληξη οποιουδήποτε πολέμου"
Ο Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, έστειλε μήνυμα τρόμου προς το σιωνιστικό ισραηλινό ναζιστικό καθεστώς: "Το Ισραήλ να απομακρύνει από τη Χάιφα τις δεξαμενές αμμωνίας και να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό της Dimona, ειδάλλως μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων από αυτό που διαθέτουμε καλά κρυμμένο κι είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατάληξη οποιουδήποτε πολέμου".
Ο πανικός έχει κυριεύει την ισραηλινή ηγεσία και ο τρόμος κυριαρχεί στους ισραηλινούς κατοίκους της κατεχόμενης Παλαιστίνης, μετά από μια μακρά περίοδο συνεργασίας και εφησυχασμού, που τους παρέχει ο πρόεδρος Αμπάς. Ο τρόμος επιστρέφει στο Τελ Αβιβ και δεν αρκεί πλέον η συνεργασία με τον Αμπάς και τα αραβικά δικτατορικά καθεστώτα που έχουν υποταχθεί στο σιωνιστικό κατοχικό καθεστώς και είναι σε αγαστή συνεργασία μαζί του, στην υποστήριξη των τζιχαντιστών του χαλιφάτου. Έχουμε ήδη επισημάνει το γεγονός του ότι το Ισραήλ έχει ηττηθεί μόνον από τη Χεζμπολάχ -η πανωλεθρία του "ανίκητου" ισραηλινού στρατού το 2006.
Αυτές οι σαφείς απειλές του Seyyed Hassan Nasrallah, προς το κατοχικό ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ, πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της εκδήλωσης για να τιμηθούν οι μάρτυρες μαχητές της Αντίστασης. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Χεμπολάχ, αναφορικά με τις δηλώσεις του νέου αμερικανού προέδρου πως θα επέτρεπε μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου, επισήμανε: "Όμως, η Αντίσταση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν φοβάται τους εχθρούς της και πως η ισχύς της βασίζεται στο λαό του Λιβάνου" και ακόμη πως η συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο "τελείωσαν οριστικά τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες", μιας και το κατοχικό καθεστώς δεν έχει σταματήσει συνεχόμενους νέους εποικισμούς από το 2014 ως σήμερα.
Ουσιαστικά ο Νασράλα αποτελεί σήμερα, μαζί με τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ, τον άξονα της Αντίστασης για την Παλαιστινιακή πατρίδα, αφού τόνισε με βαρύτητα πως "ο πρόεδρος του Λιβάνου στηρίζει με αποφασιστικότητα την Αντίσταση". Η ήττα της "αραβικής άνοιξης made in USA" στη Συρία, οι αποκαλύψεις για την δημιουργία των τρομοκρατών της ISIS από τη δύση, με τη στήριξη του Ισραήλ, των αραβικών μοναρχιών και της Τουρκίας, αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Η ήττα των ιμπεριαλιστών στη Συρία, η μεγαλύτερη νίκη μετά το Βιετνάμ, σηματοδοτεί εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο κι ολόκληρο τον κόσμο.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Αντιπαράθεση Τραμπ με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας
Μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας Τάρεκ ελ Αϊσαμί, με την κατασκευασμενη «κατηγορία» ότι διευκόλυνε διακίνηση ναρκωτικών, πλαστη κατηγορία που απέρριψε ως άθλια προβοκάτσια, ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε με παρέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας. Ζήτησε την απελευθέρωση του ηγέτη της προδοτικής νεοφιλελε αντιπολίτευσης, Λεοπόλντο Λόπεζ, και συναντήθηκε με την γυναίκα του, Λίλιαν Τιντόρι, μέσω του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.
Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντέλσι Ροντρίγκες, να δηλώνει ότι «ο Τραμπ υπερασπίζεται και ζητάει την απελευθέρωση ενός διοργανωτή αιματηρών αντισυνταγματικών δραστηριοτήτων το 2014, που οδήγησαν στο θάνατο 43 ανθρώπους και στον τραυματισμό πάνω από 800. Για αυτές τις πράξεις έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω της αρμόδιας αρχής Τηλεπικοινωνιών προχώρησε στην απαγόρευση στο αμερικανικό κανάλι CNN στα ισπανικά να μεταδίδει σήμα για 30 μέρες και προχωράει σε δικαστική διερεύνηση, γιατί το τελευταίο διάστημα το κανάλι, πέρα από τη σκληρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, προχώρησε σε ρεπορτάζ που καλούν σε βίαιες ενέργειες, ενώ εμφανίζουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο σε πλάνα με αιματοβαμμένες σημαίες της χώρας και αίματα στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την αρχή των Τηλεπικοινωνιών, αυτό αντιβαίνει στο σύνταγμα, που διώκει όσους επιδιώκουν το μίσος και την προτροπή στη βία.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενώ στο Λονδίνο τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν μείωση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ.
Κι ενώ οι Βρετανοί αξιωματούχοι εντείνουν τα διερευνητικά παζάρια για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της χώρας, δημοσιοποιήθηκαν νέα στοιχεία που καταγράφουν αναιμικές αυξήσεις (της τάξης του 2,6%) στους μισθούς πολλών εργαζομένων, ενώ παρατηρούνται, το ίδιο διάστημα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από το 2005!
Ετσι, η επίσημη ανεργία περιορίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016 στο 4,8%, με το συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.600.000 άτομα. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 31.800.000, περίπου το 74,6% του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, ανάμεσά τους είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι (από ανάγκη...), είτε πολλοί που αναγκάζονται να δουλεύουν τετράωρα ή ακόμη και με συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», οι οποίες δεν εξασφαλίζουν ούτε μία ώρα δουλειάς το μήνα (και ας υποχρεώνονται να είναι, ανά πάσα στιγμή, στη διάθεση του εργοδότη!) και να μη θεωρούνται άνεργοι. Αλλο ένα στοιχείο που δημοσιοποιήθηκε σε σχέση με την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πως οι γυναίκες εργαζόμενες έφτασαν το 2016 στο 70% του γυναικείου εργατικού δυναμικού, ρεκόρ από το 1971.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Απειλές Νασράλα στους σιωναζι για επίθεση στον ισραηλινό πυρηνικό σταθμό
Η προκλητική στάση της ισραηλινοναζιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για υπό όρους «άμεσες διαπραγματεύσεις» με τους Παλαιστίνιους, πιθανή εγκατάλειψη της εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των δύο βιώσιμων, ανεξάρτητων κρατών και απειλές για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στο Ιράν δείχνει να ανεβάζει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Χτες, ο αρχηγός της μοναδικης πατριωτικης λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, κάλεσε το Ισραήλ να διαλύσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα που έχει στην πόλη Ντιμόνα (κοντά στην έρημο Νεγκέβ), επισημαίνοντας ότι η ύπαρξή του απειλεί το Ισραήλ «σε περίπτωση που χτυπηθεί από κάποιον πύραυλο της οργάνωσης»! Σημείωσε ότι η προκλητική στάση της ισραηλινής κυβέρνησης ενθαρρύνεται από την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δεν μας φοβίζει η εκλογή του ακόμη και εάν βγουν αληθινές οι φήμες πως θα δώσει το πράσινο φως στον Νετανιάχου για να ξεκινήσει πόλεμο στο Λίβανο».
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Χτες στις έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν. Οσον αφορά στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε το παραμικρό αποτέλεσμα. Αντίθετα, βγήκε στη φόρα η οργή της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας για το «διπλό παιχνίδι» που παίζει η Τουρκία, η οποία, από τη μία, πραγματοποιεί χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία από τις 24 Αυγούστου με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και, από την άλλη, δηλώνει «παρούσα» στα διπλωματικά παζάρια για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Συρία...
Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας (και πρέσβης της χώρας του στον ΟΗΕ), Μπασάρ Τζααφάρι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αστάνα του Καζακστάν μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, κατήγγειλε την Τουρκία πως παραβιάζει τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα, πραγματοποιώντας χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος και υποστηρίζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις. «Η Τουρκία δεν μπορεί να ανάβει φωτιές και μετά να τις σβήνει», είπε ο Τζααφάρι, καλώντας την Αγκυρα να σταματήσει τη στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος και να διευκολύνει την είσοδο στη Συρία «δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων». Τόνισε ότι οι χτεσινές διαβουλεύσεις έληξαν δίχως αποτέλεσμα λόγω σκόπιμης αργοπορίας της τουρκικής αντιπροσωπείας και της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης... Ο Τζααφάρι κατήγγειλε το ρόλο της Ιορδανίας, που τις τελευταίες μέρες συμμετέχει στις διαβουλεύσεις Ρώσων, Τούρκων και Ιρανών αξιωματούχων στην Αστάνα. Κατήγγειλε την Ιορδανία πως είναι «σπόνσορας» οκτώ ένοπλων ομάδων αντικαθεστωτικών που τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουν εξαπολύσει επίθεση στη νότια πόλη Νταράα, εκτοξεύοντας, όπως σημείωσε, μπαράζ βλημάτων σε βάρος αμάχων.
Στη Βόννη, συναντήθηκαν χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία επιμένει στη συμμετοχή των εκπροσώπων της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Γενεύη, εχοντας διευκρινίσει οτι σε αυτήν θελει να συμπεριλαμβάνονται π.χ. οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας που θεωρούνται για την Αγκυρα «κόκκινο πανί»... Ο ντε Μιστούρα σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις στην Αστάνα «θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία» και στις επικείμενες ενδοσυριακές συνομιλίες της 23ης Φλεβάρη στη Γενεύη της Ελβετίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την υποστήριξη του ΟΗΕ στις προσπάθειες Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας για εξεύρεση λύσης.
Επίσης, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πανκουρδική συνδιάσκεψη με αφορμή τη 18η επέτειο από τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν το «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) από τη Συρία, η «Πατρική Ενωση Κουρδιστάν» (PUK), το «Κουρδικό Κόμμα Ελεύθερη Ζωή» (PJAK), το τουρκικό φιλοκουρδικό «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα» (HDP), η «Κουρδική Ισλαμική Ενωση» (IUK). Προσκεκλημένο ήταν επίσης το «Δημοκρατικό Κόμμα Ιρανικού Κουρδιστάν», εκπρόσωπος του οποίου δεν κατάφερε τελικά να μεταβεί στη συνδιάσκεψη, αλλά έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα.