Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Πεμπτη 23 Φεβρουαριου 2017


"1922" Του Νίκου Κούνδουρου
Η ταινία γυρίστηκε το 1978. Βασίστηκε σε αυθεντικές μαρτυρίες και στο μυθιστόρημα «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη.
Επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους, επειδή το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι τέτοιες ταινίες δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρόλα αυτά, ο Κούνδουρος πήρε μια κόπια του έργου και την πρόβαλε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1978, σαρώνοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας (Νίκος Κακαβουδάκης) Α' Ανδρικού (Βασίλης Λάγγος) και Α' Γυναικείου ρόλου (Ελεωνόρα Σταθοπούλου).
Αλλά και με τις μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ η ταινία δεν είχε καλύτερη τύχη. Προβλήθηκε βεβαια στις ελληνικες αιθουσες, αλλα μεχρι εκει. Το 1982, όπως αναφέρει ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Πισσαλίδης, η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βουδαπέστης. Όμως λίγο πριν την προβολή της ταινίας επενέβη το Ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών με προτροπή του Έλληνα πρέσβη και κατέσχεσε την κόπια. Μόνο με παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Καψή η κόπια αποδόθηκε στον Κούνδουρο. Ενώ του απαγορεύθηκε να προβάλει ποτέ την ταινία του στην Θράκη. Η συγκάλυψη της Ιστορίας λοιπόν, σε όλο της το μεγαλείο!
Για να δείτε την ταινία σε πλήρη οθόνη, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=NrzsxsSGIIw
1922, Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΙστορικήΈγχρωμηΔιάρκεια: 135'
Παραγωγή: Ελληνική Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κολοβός, Ελεωνόρα Σταθοπούλου, Μπέτι Βαλάση, Βασίλης Λάγγος, Ζαχαρίας Ρόχας
περίληψη
Μια ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328», που έχει χαρακτηριστεί ως «η Μπαλάντα της φρίκης και της βίας». Ο Νίκος Κούνδουρος θυμάται: «1922. Μια ιστορία μνήμης. Ηταν η ώρα που το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε μία ευλογημένη στιγμή της ύπαρξης του, λειτούργησε δημιουργικά και έξυπνα. Μας κάλεσε ο τότε πρόεδρος του, τον Κακογιάννη, τον Δημόπουλο και την αφεντιά μου και μας είπε «κάνετε ότι θέλετε». Και αυτό το «κάνετε ότι θέλετε» ξύπνησε μέσα μου ευφορία. Ηθελα να καταθέσω ένα ειλητάρι στην μνήμη της μικρασιατικής οδύνης, όπως εγώ την έζησα μέσα από μια κοπελιά που είχε μαζέψει η μάνα μου από τις Χαμένες Παρτίδες. Δανείσθηκα το βιβλίο του Βενέζη, το «Νούμερο 31328» και έφτιαξα το δικό μου νούμερο, το «1922», σε ένα σενάριο με την συνεργασία του Στρατή Καρρά».
υπόθεση
Η υπόθεση τοποθετείται στη Σμύρνη με αφετηρία του αφηγηματικού χρόνου την 15η Αυγούστου 1922. Λίγο πριν την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Σμύρνη, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι αισθάνονται τον κίνδυνο να εισέρχεται στην πόλη αθόρυβα, μέσα από τα στενά της. Όσοι δεν προλαβαίνουν να ανέβουν στα πλοία, εγκλωβίζονται σε μια πόλη που περιμένει την καταστροφή της. ¶λλοι δολοφούνται, άλλοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε πορείες εξόντωσης, προς το εσωτερικό της χώρας. Το φθινόπωρο του 1922, οι προσωπικές τραγωδίες των ανώνυμων ανθρώπων γράφουν τον επίλογο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ολες οι πλευρές, όλες οι στάσεις, βρίσκουν την έκφρασή τους στην ταινία, η οποία, μέσα από θραύσματα λόγου και καταστάσεων, θα μετέφερε στο θεατή το ζόφο των ημερών και τα αίτια της καταστροφής. Η ταινία αρχίζει με μια σκηνή αλληγορική: μια σκηνή από κάποια επιθεώρηση όπου ένας φαντάρος και ένας τσολιάς χορεύουν με μια Τουρκάλα και μία Ελληνίδα τραγουδώντας «μου αρέσει κι αυτό μου αρέσει κι εκείνο».
Σύνοψη της υπόθεσης:
Βασισμένη στο βιβλίο του Ηλία Βενέζη "Το νούμερο 31328", η ταινία του Νίκου Κούνδουρου αφηγείται μέσα από την προσωπική τραγωδία τριών προσώπων, την Μικρασιατική καταστροφή και την μαρτυρική πορεία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που συνελλήφθησαν και οδηγήθηκαν στο θάνατο από τα στρατεύματα του Κεμάλ αλλά και τις ένοπλες ομάδες Μουσουλμάνων. Η γυναίκα ενός εμπόρου, μια δασκάλα και ένας δεκαεφτάχρονος προσπαθούν να επιβιώσουν ακολουθώντας την φάλαγγα των αιχμαλώτων στα βάθη της Μικράς Ασίας. Η δασκάλα θα δολοφονηθεί από έναν Τούρκο, η γυναίκα του εμπόρου θα χάσει τα λογικά της και μόνο ο νεαρός θα καταφέρει να σωθεί.Για λόγους διπλωματικούς και πολιτικούς, η προβολή της ταινίας υπήρξε απαγορευμένη μέχρι το 1982.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών χθες Τεταρτη 22 Φεβρουαριου 2017 ο Κρητικός σκηνοθέτης, Νίκος Κούνδουρος. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Ποιος ήταν Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του, από ατελείωτες γενιές Κρητικοί, δεν ανέχονταν να πολιτογραφηθεί σαν Αθηναίος. Τον μετέφεραν στην Κρήτη, τυλιγμένο σε μία πάνα, ώστε να γραφτεί στα δημοτολόγια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1926. Είναι γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το 1948. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρονήσο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του. Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από το νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται. Ακολούθησαν "Οι παράνομοι" (1958), «Το ποτάμι» (1959), «Μικρές Αφροδίτες» (1963), «Το πρόσωπο της Μέδουσας» (1967), «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1974)
«1922» (1978) • . Μπορντέλο (1984) • Μπάυρον: Μπαλλάντα για ένα δαίμονα (1992) • Οι φωτογράφοι (1998) • Το Πλοίο , English: The Ship (2011)
Κατά τα ξημερώματα της 21 Οκτωβρίου του 2010, έπεσε θύμα ληστείας στο σπίτι του στο Μετς, από 3 μασκοφόρους λαθρομεταναστες τους οποίους η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει, ενώ ο ίδιος μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς». Υπήρξε θύμα ανάλογης ενέργειας και 2 μήνες νωρίτερα. Στο Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχτηκε υπέρ του «Όχι». Ηταν παντρεμενος με την Σωτηρία Ματζίρη με την οποια εκανε τα παιδιά του Σήφη και Διαλεχτή.
Για την ληστεια του απο τους λαθρομετανστες εδωσε συνεντευξη στο Βημα, την οποια βλεπουμε εδω
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=393433
Το ΚΚΕ για τον Νίκο Κούνδουρο
«Αποχαιρετούμε με θλίψη το Νίκο Κούνδουρο, έναν από τους κορυφαίους Έλληνες σκηνοθέτες, που εξέφρασε με βαθιά ανθρωπιά, διεισδυτικά και χωρίς εξιδανικεύσεις τις αγωνίες και τον καθημερινό αγώνα των λαϊκών ανθρώπων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Ο Νίκος Κούνδουρος έβλεπε στην κινηματογραφική δημιουργία ένα κοινωνικό ρόλο, δεν έκανε τέχνη για την τέχνη. Όπως ο ίδιος έλεγε: «Δεν κάνω κινηματογράφο για την αφεντιά μου. Οι άλλοι με νοιάζουν. Των άλλων τα ντέρτια, οι καημοί, οι δυστυχίες, οι έρωτες, οι θάνατοι». Τα έργα του ξεχωρίζουν για την ποιητικότητα και την εξαιρετική εικαστική απόδοση της ατμόσφαιρας, στοιχεία οφειλόμενα στις πολύπλευρες γνώσεις του και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του. Έχοντας ο ίδιος βιώσει τις διώξεις των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και την εξορία στη Μακρόνησο, συμπαραστάθηκε έμπρακτα σε πολλούς αποκλεισμένους από το δικαίωμα της εργασίας συγκρατούμενους - συναγωνιστές του, προσλαμβάνοντάς τους στο κινηματογραφικό συνεργείο του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Δεν το 'χει η χρονιά να πεθαίνουν γνωστοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες, όπως δεν το 'χε και η προηγούμενη ούτε καμιά άλλη. Κάθε χρόνο πεθαίνουν άνθρωποι, γνωστοί και άγνωστοι, με την ίδια συχνότητα. Εκτός κι αν πρόκειται για περίοδο πολέμου. Αλλού βρίσκεται το τραγικό σ' αυτή την υπόθεση. Το ότι χάνονται σιγά-σιγά εκείνοι οι άνθρωποι που προσέφεραν έργο τόσο σημαντικό και δυσαναπλήρωτο. Ακριβώς γιατί έζησαν σε καιρούς πολιτιστικών αναζητήσεων και τομών. Μένουν πίσω εκείνοι που προσπαθούν κάτι να δώσουν, σε καιρούς μίζερους, καιρούς πολιτιστικής ξηρασίας. Χωρίς να έχουν καταφέρει ακόμη να κάνουν μια νέα τομή, ανάλογη με αυτή που κατάφεραν αυτοί που φεύγουν. Χωρίς να το έχουν καταφέρει ακόμη. Τίποτα δεν είναι προδικασμένο για το μέλλον, ίσως και το πολύ άμεσο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
«Τα Σκυλιά μου Είναι Μοβόρα κι Έτσι θα Δείχνουν»: Η Ιστορία Ενός Χρυσαυγίτη που Ακρωτηριάζει Ζώα
Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Το Σάββατο, τα social media βούιξαν με μια φωτογραφία που φερόταν να είχε δημοσιεύσει χρήστης του Facebook, στην οποία απεικονίζεται ένα σκυλί ράτσας Ντόμπερμαν με ακρωτηριασμένα αυτιά και την περήφανη περιγραφή του ιδιοκτήτη του: «Φιλοζωϊκές κλάστε μου τ'αρχίδια!!». Η φωτογραφία κατέβηκε -ίσως εξαιτίας των αναφορών που δέχτηκε- αλλά ανέβηκε ξανά, με την παρακάτω μορφή: «Παμε άλλη μια!!.. Θα μου κλασετε τα παπαρια ολοι εσεις και οι φιλοζωικες!!»
Στο προφίλ του εν λόγω χρήστη, ο οποίος δηλώνει κάτοικος Πειραιά και είναι πιθανώς ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι, δεν βλέπεις κάτι άλλο παρά απανωτές κοινοποιήσεις ομιλιών βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αυτό επιβεβαιώνει κι ο Παναγιώτης Μήλας, ένας φιλόζωος που έγινε γνωστός τον Νοέμβριο του '15 όταν έμεινε μέσα σ' ένα φρεάτιο στο Γαλάτσι για να καταφέρει να βγάλει από εκεί ζωντανό ένα γατάκι. Ο Π. Μήλας, σε δημοσίευσή του στο facebook αναφέρει ότι επικοινώνησε μαζί του και είχαν την παρακάτω κουβέντα (μεταφέρουμε μέρος της δημοσίευσης - μπορείτε να τη δείτε όλη εδώ): «Με τον εν λόγω "κύριο" που έχει γίνει μεγάλο θέμα στο facebook με την προκλητική του συμπεριφορά, επικοινώνησα τηλεφωνικώς. Του μίλησα στον πληθυντικό και τον ρώτησα πού μπορούμε να βρεθούμε από κοντά να του κάνω μια "ενημέρωση" πάνω στο θέμα παράνομου ακρωτηριασμού ζώου.
Ο κύριος αυτός είναι τόσο μάγκας λοιπόν, που μου έλεγε να πάω από την οδό που φαίνεται παρακάτω στις φωτό (δεν γράφω εγώ γιατί είναι παράνομο, γι' αυτό χρησιμοποιώ φωτό από δική του απάντηση που το δημοσιεύει) όπου εκεί είναι το σπίτι του μαζί με μια εταιρεία security, δική του μάλλον». Σωστά, διαβάσατε. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έδωσε μόνος του στη δημοσιότητα τη διεύθυνσή του και τον αιρθμό τηλεφώνου του, προκαλώντας να τον καλέσουν όσοι διαφωνούν. Μάλιστα, μετά τις αναφορές που έκαναν χρήστες του facebook, συνέχιζε να παραδέχεται και σε άλλες φωτογραφίες ότι συστηματικά ακρωτηριάζει ζώα. «ΝΑΙ ΕΚΟΨΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑΑΑΑΑΑΑ!!!»
Έπειτα από αυτά τα περιστατικά, ο ιστότοπος zoosoos.gr, «που δείχνει όλα όσα δε θέλετε να ξέρετε γι' αυτά που συμβαίνουν στα ζώα στη χώρα μας», κατέθεσε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όλα τα στοιχεία του παραπάνω χρήστη του facebook, μιας και η νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύει την πράξη του, αφού συνιστά κακοποίηση. «Γαμηθηκατε με την εισαγγελια κουμμουνια!!.. Ας ερθει να μου κλασει τ αρχιδια!!»
Θυμίζουμε ότι η απαγόρευση ακρωτηριασμού των ζώων ισχύει στη χώρα μας εδώ και 23 χρόνια ενώ υπάρχει και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο βουλευτής Εύβοιας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, είχε ζητήσει επίμονα να εξαιρεθούν κάποιες ράτσες, κάτι που τελικά ευτυχώς δεν συνέβη.
Δείτε μερικές ακόμη περήφανες τοποθετήσεις του πρωταγωνιστή μας: «ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΚΟΒΩ ΑΥΤΙΑ!!» «ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΑΥΤΙΩΩΩΩΝΝΝΝΝ!!!!» «πολιτικες σου πεποιθησεις… Εισαι ελευθερος να προσκεισαι οπου γουσταρεις… Εχει να κανει με απαγορευση δια νομου… Τι δε καταλαβαινεις βρε ανθρωπε?» «ΣΚΥΛΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΒΩ ΑΝ ΘΕΛΩ!!! ΕΣΥ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΕΣΑ???» «Ετσι να βρισεις το σπιτι το δικο σου.. Εγω δεν σ εβρισα…. Και κανε πως το θαβεις να δουμε ποιος θα γελασει τελευταιος»
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τη σημερινή επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ
Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η οργάνωση νεολαίας του ΕΑΜ. Ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1943, με πρωτοβουλία της Κ.Ε. του ΕΑΜ Νέων. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, η Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία (της ΕΛΔ), η Αγροτική Νεολαία Ελλάδας (του Αγροτικού Κόμματος), η Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας (του Σοσιαλιστικού Κόμματος), η Λεύτερη Νέα, η Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, η φοιτητική οργάνωση Μαχητής, η Ενιαία Μαθητική Νεολαία, η Φιλική Εταιρεία Νέων, η Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης και ο Θεσσαλικός Ιερός Λόχος. Η ΕΠΟΝ ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα για την ένταξη των νέων στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, την οργάνωση και ανάπτυξη μαζικών αγώνων στους χώρους όπου ζούσε, εργαζόταν και σπούδαζε η νεολαία, και για την ενίσχυση του ένοπλου αγώνα, καθώς 32.000 μέλη της συμμετείχαν στον ΕΛΑΣ. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της ήταν η ίδρυση σχολείων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, η λειτουργία πολιτιστικών λεσχών, η διοργάνωση συσσιτίων, η οργάνωση της εθελοντικής βοήθειας σε αγροτικές εργασίες και κοινωφελή έργα κ.λπ. Όργανο της ΕΠΟΝ ήταν η εφημερίδα «Νέα Γενιά», βασικά της στελέχη οι κομμουνιστές Νίκος Ακριτίδης, Πέτρος Ανταίος (Σταύρος Γιαννακόπουλος) Φώκος Βέττας, Δημήτρης Βλαντάς, Μπάμπης Δρακόπουλος κ.ά., και πρόεδρός της ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεώργιος Γεωργαλάς.
H ανάπτυξη της οργάνωσης ήταν ταχύτατη και στις παραμονές της Απελευθέρωσης, το 1944, είχε στις γραμμές της 640.000 μέλη. Με την EΠON συνδέονταν και τα Αετόπουλα, στα οποία εντάσσονταν παιδιά ηλικίας δέκα έως δεκαπέντε χρόνων. H ΕΠΟΝ της Αθήνας συμμετείχε ενεργά στις μάχες των Δεκεμβριανών, κατά τις οποίες διακρίθηκε ιδιαίτερα ο φοιτητικός Λόχος «Λόρδος Μπάιρον». Τον Ιανουάριο 1946 πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο, στο οποίο αποφασίστηκε και η ένταξή της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ). Η ΕΠΟΝ κηρύχτηκε παράνομη με δικαστική απόφαση τον Φεβρουάριο 1947, που επικυρώθηκε με τον νόμο 509 που έθετε εκτός νόμου το ΚΚΕ και τις οργανώσεις του εαμικού κινήματος και άρχισε να ισχύει από τον Ιανουάριο 1948. Εντούτοις, συνέχισε να λειτουργεί στην παρανομία, έχοντας περιοριστεί κατά πολύ η οργανωτική της δύναμη και ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, όπου παράλληλα λειτουργούσε και η Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας. Πυρήνες της ΕΠΟΝ, ως οργάνωσης συνδεδεμένης άμεσα με το παράνομο ΚΚΕ, συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το 1958. Κατά καιρούς κυκλοφορούσε παράνομα η εφημερίδα «Νέα Γενιά» και άλλα έντυπα, όπως η «Λεβεντιά», της ΕΠΟΝ Αθήνας, το μαθητικό «Κρυφό Σχολιό», η φοιτητική «Φλόγα» κ.ά. Χιλιάδες ήταν οι επονίτες και επονίτισσες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της Κατοχής και του Εμφυλίου και πολλοί εκτελέστηκαν από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Μετά τη διάλυση της ΕΠΟΝ, το σύνολο των μελών της εντάχθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ.
Η ΕΠΟΝ αποτέλεσε την πρώτη μαζική αριστερή νεολαιίστικη οργάνωση με πλατιά απεύθυνση και πέρα από τους νέους που αυτοαναγνωρίζονταν ως κομμουνιστές. Απόφαση για ανάλογη πλατιά οργάνωση νεολαίας είχε παρθεί από το ΚΚΕ ήδη το 1935. Στην ίδια κατεύθυνση συγκροτήθηκε αργότερα, το 1964, η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Ουσιαστικά, από το 1943, με την αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ και την ένταξη των μελών της στην ΕΠΟΝ, δεν υπήρξε στην Ελλάδα κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας, παρά μόνο μετά το 1968, οπότε ιδρύθηκε από το ΚΚΕ η ΚΝΕ, ενώ το 1976 μετεξελίχθηκε σε κομμουνιστική οργάνωση και ο Ρήγας Φεραίος, νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
σχετικά με τις αδιανόητες δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη, και επιμένω:
Ένας αμόρφωτος τεχνοκράτης, που νομίζει πως τα Γιάννενα και στη συνέχεια η χώρα, στη διακυβέρνηση της οποίας συμμετέχει, απελευθερώθηκαν κατά τον... Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (!), με το που έκανε αυτή τη δήλωση θα έπρεπε να είχε φύγει από την θέση του με κλωτσιές. Αν, βέβαια, η στοιχειώδης μόρφωση και ο σεβασμός στην ιστορία είχαν κάποια αξία γι' αυτούς που κυβερνούν κι αυτούς που τους στηρίζουν. Ναι! Αυτούς που αγανακτούν με την αμορφωσιά της νεολαίας και των λαϊκών ανθρώπων (έτσι λένε!) και ανέχονται Τσίπρες και Σπίρτζηδες, με τους οποίους γελάει ο κόσμος!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Αθωωθηκε απο το δικαστηριο τελικα ο Δημαρχος Πατρας Πελετιδης στη μηνυση που του ειχε κανει ο αληταρας συμμοριτης ναζιστης χρυσαυγιτης πρωην βουλευτης ναζιστης Αρβανιτης, γιατι δεν του παραχωρησε προεκλογικα δημοτικο κτιριο για προεκλογικη εκστρατεια γιατι το σιχαμενο κομμα του αποτελειται απο προδοτες ανθελληνες ναζιστες αληταραδες!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
Στις 21/2 κλιμάκιο της φασιστοσυμμορίας της Χρυσής Αυγής με επικεφαλή τον βουλευτή Χ. Παππά επισκέφθηκε την πόλη και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την «απελευθέρωση των Ιωαννίνων». Αντιεξουσιαστές παρενέβησαν στην κατάθεση στεφάνου μελών της Χ.Α. και η αστυνομία με ζήλο προσπάθησε να προστατέψει τους νεοναζί. Το αποτέλεσμα ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός ενός εκ των αντιεξουσιαστών (μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος) και η σύλληψη 3 εκ των 6 προσαχθέντων. Στην άμεση παράσταση διαμαρτυρίας που ακολούθησε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απροειδοποίητα πριν καν ξεκινήσει η συγκέντρωση.
Δεν έχουν περάσει ούτε λίγες μέρες από το επεισόδιο στην δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου όσοι θέλησαν να παρακολουθήσουν τη δίκη και δεν άνηκαν στην Χρυσή Αυγή αντιμετώπισαν ξανά την καταστολή μέσα στο ίδιο το δικαστήριο! Οι χρυσαυγίτες δε, ανενόχλητοι έβριζαν και προκαλούσαν ακόμα και τη μητέρα του δολοφονημένου από την ίδια την ναζιστική συμμορία, αντιφασίστα μουσικού Π. Φύσσα. Η αποθράσυνση της Χρυσής Αυγής ευνοείται από την μνημονιακή κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ που προσπαθεί να «ξεπλύνει» και να «ενσωματώσει» τη Χ.Α. στο πολιτικό σύστημα. Πατάει πάνω στην συγκάλυψη και ατιμωρησία από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Η ναζιστοσυμμορία παραμένει μια «χρυσή εφεδρεία» του μνημονιακού καθεστώτος.
Το συγκεκριμένο περιστατικό στα Ιωάννινα δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε τυχαίο. Όλα αυτά σηματοδοτούν την επαναφορά του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης (βιομηχανία συλλήψεων και διώξεων, περιορισμό και ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, ξύλο και δακρυγόνα κ.ά.) που προσπαθούν να επιβάλλουν οι μνημονιακές δυνάμεις. Η καταστολή είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα δίπλα στα αντεργατικά νομοσχέδια-τέρατα.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ-ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ
Πρέπει να οργανωθούμε για να τους σταματήσουμε και να τους ανατρέψουμε! Απέναντι στην τρομοκρατία και την καταστολή, απέναντι στο φασισμό, ο μόνος δρόμος είναι η ενίσχυση των αγώνων μας, ένα ταξικό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με τις συνελεύσεις και τις επιτροπές, με τα σωματεία και τους συλλόγους, να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις!
 ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ στους συλληφθέντες/προσαχθέντες  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ  ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ  ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ
ΟΚΔΕ
--------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ - ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ & ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΟ 2011
Η προώθηση ιδιωτικοποίησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε συνδυασμό με την εφαρμογή του πανάκριβου συστήματος του "ηλεκτρονικού εισιτηρίου" - των μπαρών και τη δημιουργία ενός ακόμη "σώματος φυλάκων", δίνουν νέα διάσταση στη συμπαράσταση του κινήματος στους διωκόμενους αγωνιστές.
ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ! ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ & ΦΤΩΧΟΥΣ! ΟΧΙ ΣΤΟ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ" με τα κέρδη να πηγαίνουν στις εταιρείες ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ & ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των συναγωνιστών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 09 ΜΑΡΤΙΟΥ, ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 9:00, στo H΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας στο κτίριο ΠΡΟΚΑΤ αίθουσα 1 της πρώην σχολής Ευελπίδων, θα εκδικαστεί η υπόθεση της μήνυσης κατά μελών του κινήματος ενάντια στην αύξηση του εισιτήριου.
Το Γενάρη του 2011 άρχισαν οι κινητοποιήσεις από συνελεύσεις γειτονιάς και άλλες συλλογικότητες για το θέμα της αύξησης του εισιτηρίου και της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων. Στο Νέο Κόσμο έγιναν κινητοποιήσεις από τη Συνέλευση του Λόφου Λαμπράκη. Στη Νέα Σμύρνη από το « Δεν Πληρώνω Ν. Σμύρνης » και τη Δημοτική παράταξη « Μια Πόλη Ανάποδα », στις στάσεις του Τραμ κάθε περιοχής. Η συνέλευση του Λόφου Λαμπράκη διακινούσε ανακοίνωση όπου αναγραφόταν ένα κινητό τηλέφωνο. Στις 8 Φλεβάρη του 2011 κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από την ΤΡΑΜ Α.Ε.
Η ελληνική αστυνομία ζήτησε από τη Cosmote το όνομα του χρήστη της τηλεφωνικής σύνδεσης, και η Cosmote το έδωσε. Ζήτησε επίσης από τις δικαστικές αρχές των Η.Π.Α. να αποκαλύψουν τους διαχειριστές των παρακάτω blog.
http://lofoslabraki.wordpress.com/ http://denplhrononeasmyrni.blogspot.gr/ http://polianapoda.wordpress.com/ http://dorean-metakinisi.blogspot.gr/
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. απάντησε ότι το σύνταγμα των Η.Π.Α. απαγορεύει την ποινική δίωξη της ελευθερίας του λόγου και αρνήθηκε να δώσει στοιχεία. Τελικά η μήνυση της ΤΡΑΜ Α.Ε. έγινε στον Γιάννη Καράμπελα στον οποίο ανήκει ο αριθμός του κινητού. Ωστόσο η συνέχεια στην υπόθεση δόθηκε όταν ο Εισαγγελέας, αυτεπαγγέλτως, άσκησε δίωξη στους τρεις μάρτυρες υπεράσπισης, Δημήτρη Οικονομίδη, Πέτρο Δένδη και Ελπίδα Αλεβίζου που είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα, με τη κατηγορία δημόσιας πρόκλησης σε απείθεια κατά των νόμων και των διαταγμάτων μέσω φυλλαδίων. Πρόκειται δηλαδή για ξεκάθαρη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης ( γεγονός που έχει και άλλα νομικά προβλήματα).
Θεωρούμε ότι η παραπάνω ενέργεια από τη πλευρά του κράτους ήταν μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγώνων και του μαχητικού κινήματος που είχε δημιουργηθεί εκείνη τη περίοδο και που είχε σαν νικηφόρο αποτέλεσμα την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. Σήμερα όμως η απάντηση σε αυτούς τους αγώνες είναι η τοποθέτηση των μπαρών στους σταθμούς του Μετρό και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, σήμερα χρειάζεται πάλι ένα μαζικό κίνημα. Ζητάμε τη συμπαράσταση των συνελεύσεων και όσων συλλογικοτήτων είχαν ασχοληθεί με το θέμα . Γιάννης Καράμπελας, Δημήτρης Οικονομίδης, Πέτρος Δένδης και Ελπίδα Αλεβίζου
Αναρτήθηκε από ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
http://epitropi3den.blogspot.gr/2017/02/blog-post_19.html
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Μαγική πόλη έμεινε ορφανή σήμερα Τεταρτη. Ο Νίκος Κούνδουρος την εγκατέλειψε, αν και πολλά χρόνια τώρα ήδη οι μαγικές πόλεις της δεκαετίας του 50 είχαν αποσυρθεί στα κράσπεδα των πόλεων και της ζωής μας. Μαζί με όλα τα θαύματα που γέννησαν.
Το 1954 ο νεορεαλισμός με την ταινία “Μαγική πόλη” του νέου σκηνοθέτη Ν. Κούνδουρου, κάνει την εμφάνισή του δυναμικά στον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική καλλιτεχνική ζωή. Τα αυθαίρετα του Περάματος και οι μικρές ζωές των ανθρώπων παίρνουν σε αυτή την ταινία τη διάσταση κοινωνικού συμβάντος και σφραγίζουν την αισθητική αντίληψη της δεκαετίας. Δυό χρόνια μετά εκείνος ο ανεπανάληπτος “Δράκος” ανατρέπει τα δεδομένα. Ο μικρός άνθρωπος, ο φοβισμένος, που ξαφνικά γίνεται μια τρομερή απειλή από παρεξήγηση. Και το απολαμβάνει, αποκτώντας έστω και έτσι μια προσωπικότητα που δεν έχει, μια οντότητα που έχει στερηθεί.
Με αυτές τις δύο ταινίες ο Κούνδουρος έκανε την είσοδό του στον ελληνικό κινηματογράφο, τάραξε τα νερά του και άνοιξε τους δρόμους που ακολούθησε την επόμενη δεκαετία, τη χρυσή δεκαετία του ’60. Και μόνο αυτές τις ταινίες να είχε κάνει θα έφτανε να καταχωριστεί στους πρωτοπόρους, στους μεγάλους του ελληνικού κινηματογράφου. Γύρισε συνολικά 11 ταινίες (“Οι παράνομοι”, “Το ποτάμι”, “Μικρές Αφροδίτες” κ.ά.) και τρία ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτησε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και έγραψε τρια βιβλία. Τη δεκαετία του 80, το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης τίμησε το δημιουργό Ν. Κούνδουρο και ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρης, έκανε μια ομιλία που ήταν όλη σχεδόν φτιαγμένη πάνω στους τίτλους των ταινιών του, που τότε δεν είχαν συμπληρώσει τον αριθμό 11.
Μέλος εκείνης της ιστορικής παρέας που περιλάμβανε το Χατζιδάκι, τον Γκάτσο και τους λοιπούς, όχι μόνο όμορφος αλλά και γοητευτικός, κράτησε την αρχοντιά ως πολύτιμο υλικό της υπαρξής του, ακόμα κι όταν πριν μερικά χρόνια ληστές μπήκαν σπίτι του και τον ξυλοκόπησαν βάρβαρα κι έμεινε καιρό στο νοσοκομείο παλεύοντας να επιζήσει. Από τα χτυπήματα εκείνα δεν μπόρεσε να συνέλθει. Κι όμως, σχολίαζε το συμβάν ως ένα σύμπτωμα της εποχής μας κι όχι ως προσωπικό αδίκημα. Αριστερός από συνείδηση και γνώση, πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση και εξορίστηκε στη Μακρόνησο.
Μετά την απελευθερωσή του άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο. Στα συνεργεία του έβρισκαν πάντα δουλειά οι επιστρέφοντες μακρονησιώτες και άλλοι αριστεροί. Πολλά ονόματα του κινηματογράφου τεχνικοί και ηθοποιοί, ξεκίνησαν την καριέρα τους δουλεύοντας στις ταινίες του Κούνδουρου. Γενικά ο Νίκος Κούνδουρος κόσμησε τη ζωή μας με τις ταινίες και το όλο έργο του, με την αρχοντιά του, τη γοητεία και το χιούμορ του.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ισραήλ: Τιμωρία χάδι για την εν ψυχρώ δολοφονία αιμόφυρτου Παλαιστίνιου
Ο πολιτισμός μιας χώρας δεν κρίνεται μόνο από το πώς φέρεται κανείς στους δικούς του, αλλά και από το πώς φέρεται στους εχθρούς του. Και όταν ο εχθρός είναι βαριά τραυματισμένος, σωριασμένος αιμόφυρτος στο έδαφος, κι εσύ τον πλησιάζεις και τον αποτελειώνεις με μια σφαίρα στο κεφάλι, τότε θριαμβεύει o πρωτογονισμός. Κι όταν για την πράξη σου αυτή τιμωρείσαι μόνο με 18 μήνες φυλάκιση, τότε ανάβει το πράσινο φως για τη διαιώνιση της βαρβαρότητας όχι μόνο του ισραηλινού στρατού αλλά και των φανατικών ισλαμιστών. Όσο κτηνώδης είναι ο αποκεφαλισμός αιχμαλώτων από τους δήμιους του ΙSIS, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η ποινή-χάδι για μια εν ψυχρώ δολοφονία.
Αυτό συνέβη πέρυσι το Μάρτιο σε ένα φυλάκιο ελέγχου στη Χεβρώνα. Ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, ο Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σαρίφ, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, ρίχτηκε πάνω σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Γρήγορα εξουδετερώθηκε κι ενώ αιμορραγούσε, δεν τον πλησίασε κανένας από τα δύο ασθενοφόρα που είχαν φτάσει εκεί. Μόνο ένας 18χρονος στρατιώτης του Υγειονομικού, ζύγωσε, σκόπευσε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Αντί για πρώτες βοήθειες, όπως ήταν εκπαιδευμένος να παρέχει, έδωσε τη χαριστική βολή. Η υπόθεση αυτή δεν θα έφτανε ποτέ στο δικαστήριο αν ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής δεν βιντεοσκοπούσε τη δολοφονία. Η δίκη κράτησε αρκετούς μήνες και προκάλεσε πολιτική ένταση καθώς στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού, ανάμεσά τους και ο υπουργός Πολιτισμού, θεώρησαν άδικη την παραπομπή σε δίκη του 18χρονου «ήρωα». Σύμφωνα με την απόφαση του στρατοδικείου, που εκδόθηκε την Τρίτη, ο Αζαρία καταδικάστηκε σε ενάμιση χρόνο φυλάκισης λόγω προτέρου εντίμου στρατιωτικού βίου και «για να μην προκληθεί πόνος στη οικογένειά του».
Στις 22 Φεβρουαρίου, στο κύριο άρθρο της, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επιεική» την ποινή που επιβλήθηκε στον Αζαρία και τη θεωρεί αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού και στίγμα για την ισραηλινή στρατιωτική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους ακροδεξιούς κύκλους, εντός κι εκτός της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο Αζαρία δεν έπρεπε καν να οδηγηθεί σε δίκη αλλά να τιμηθεί σαν εθνικός ήρωας. Σε μια δημοσκόπηση, οι μισοί εβραίοι Ισραηλινοί, από όσους ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι όποιος επιχειρεί επίθεση εναντίον Ισραηλινών πρέπει να εκτελείται επί τόπου. Υποθέτουμε, ότι αυτό ισχύει ακόμα και αν ο επιτιθέμενος είναι ένα παιδί με μια σφεντόνα.
Τον γύρο του κόσμου έκανε η φωτογραφία του Ελόρ Αζαρία και της μητέρας του μόλις αρχίζει να ανακοινώνεται η απόφαση του στρατοδικείου. Εκείνος λάμπει από χαρά ενώ τα χέρια της μητέρας, φορτωμένα χρυσά δαχτυλίδια είναι απλωμένα προστατευτικά πάνω στο στέρνο του στρατιώτη. Σαν φτερούγες, ίσως σκεφτεί κάποιος, ή σαν θηλυκού γύπα με νύχια γαμψά.
Η άλλη μάνα η Παλαιστίνια, αυτή που είδε σε βίντεο να σκοτώνουν τον γιο της σαν να ’ταν σκυλί, προφανώς δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον για το φωτορεπορτάζ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Παμψηφεί αθώος ο σ. Κώστας Πελετίδης! Τον φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί!
Και στην Πάτρα ισχύει το ότι οι ναζί είναι νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα. Μόνο που εκεί ο δήμαρχος δεν τους αναγνωρίζει, καθώς συνάμα είναι και εγκληματική συμμορία με τα στελέχη της υπόδικα. Και σέρνεται στα δικαστήρια, όπου -κάτω από την πίεση ενός γιγάντιου λαϊκού κινήματος συμπαράστασης και αντιφασιστικής αλληλεγγύης- αθωώνεται.
Κάποιοι άλλοι, Βίτσηδες, Βούτσηδες κ.λπ., φωτογραφίζονται πλάι στους δολοφόνους. Γιατί, δήθεν, τηρούν τη νομιμότητα. Με τη σημερινή δικαστική απόφαση αθώωσης του Πελετίδη να τους αφήνει πλήρως εκτεθειμένους
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απαιτούμε το φως μέσα στο σκοτάδι.. κι ένα τραγούδι καινούριο ! Χωρίς φόβο μέσα απ το οργανωμένο ταξικό λαϊκό κίνημα απαιτούμε την άνοιξη !
ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ! Συντριπτικό χτύπημα στην καρδιά του φασισμού! Ο πρώτος χαιρετισμός μετά την πανηγυρική αθώωση στον λαό της Πάτρας που είχε κατακλύσει τον δρόμο μπροστά απ το Δικαστικό Μέγαρο ! Ακολούθησε μεγάλη πορεία μέχρι το Δημαρχείο !
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο «σφυρί» η βίλα του Γκορμπατσόφ στις Βαυαρικές Άλπεις
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 15:19
Ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που διαλυσε το σοσιαλισμο στις χωρες της Ανατολικης Ευρωπης κατ εντολη των δυτικων, αποφάσισε να πουλήσει τη βίλα που διαθέτει κοντά στην λίμνη Τέγκερνζεε, στις Βαυαρικές Άλπεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η αξία της βίλας φθάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπικού Τύπου, τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Προφανως τα λεφτα του τα ειχαν δωσει για να την αγορασει τα δυτικα αφεντικα του για οσα τους ξεπουλησε. Ενα μερος των λεφτων δηλαδη, γιατι τα αφεντικα του ξεπουλημενου ττομαριου Γκορμπι, του εδωσαν κι αλλα.
Η οικογένεια Γκορμπατσόφ είχε αγοράσει την βίλα Hubertus-Schlossl που βρίσκεται στην τοποθεσία Όμπεραχ της κοινότητας Ρόταχ- Έγκερν (στο Ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας) πριν από δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Tegernseerstimme, το 2006 το τριώροφο οίκημα, κατασκευής 1908, που διαθέτει 17 δωμάτια, το είχε αγοράσει η Ιρίνα Βιργκάνσκαγια , που είναι και η μοναδική κόρη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο ίδιος ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, είχε επισκεφτεί πριν από τρία χρόνια την βίλα μαζί με την κόρη του και τα εγγόνια του, ενώ αυτή την στιγμή στην βίλα δεν μένει κανένα μέλος της οικογενείας Γκρομπτασόφ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος της μικρής πόλης Όμπεραχ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζούσε στο σπίτι αυτό κυρίως μόνος του, ενώ τα τελευταία χρόνια σπανίως επισκέπτονταν την Βαυαρία. Όποτε όμως την επισκέπτονταν, οι κάτοικοι της μικρής αυτής πόλης τον συναντούσαν συχνά στους δρόμους και τα εστιατόρια της. Η συνολική έκταση του οικοπέδου, μέσα στο οποίο βρίσκεται η βίλα των 600 τετραγωνικών μέτρων, είναι συνολικά 2,6 στρέμματα. Ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι η αξία της βίλας ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ και πως υποψήφιος αγοραστής της είναι ο ρώσος μεγιστάνας Αλισέρ Ουσμάνοφ ο οποίος ήδη διαθέτει κάποια ακίνητα στις όχθες της λίμνης Τέγκερενζεε.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπέρ της απονομής χάρης στον στρατιώτη Αζαριά τάχθηκε ο Νετανιάχου
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 16:25
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τάχθηκε σήμερα υπέρ της απονομής χάρης στον Ισραηλινό στρατιώτη που καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε 18 μήνες φυλάκιση επειδή πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης που κειτόταν ανήμπορος στο έδαφος, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. «Εξακολουθώ να τάσσομαι υπέρ της απονομής χάρης στον στρατιώτη Αζαριά», δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του στην Αυστραλία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι θα ήθελε να απονεμηθεί χάρη στον στρατιώτη, προτού καν ανακοινωθεί η ποινή του.
Ο Γαλλοϊσραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2016 ενώ εκτελούσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σαρίφ ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος κειτόταν στο έδαφος, προφανώς σε κατάσταση που δεν μπορούσε να βλάψει κανέναν. Το στρατοδικείο του Τελ Αβίβ καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών τον στρατιώτη, η δίκη του οποίου είχε προκαλέσει βαθιά διαίρεση στη χώρα. Ο λοχίας είναι ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο θαυματουργός χυμός που βάζει τέλος στο ροχαλητό!
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 11:05
Θέλεις να σταματήσεις το ενοχλητικό ροχαλητό του συντρόφου σου (ή και το δικό σου); Αυτός ο χυμός είναι αρκετά αποτελεσματικός, εάν το ροχαλητό οφείλεται σε αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις ή παχυσαρκία!
Ξέρεις ότι ένας φρέσκος χυμός είναι καλός για την υγεία σου. Ήξερες όμως ότι μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το ροχαλητό; Πριν σου δώσουμε τη συνταγή, καλό είναι να πούμε μερικά πράγματα για τις αιτίες που μπορεί να προκαλούν το ροχαλητό, για να διαπιστώσεις με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλλει αυτός ο χυμός στην αντιμετώπισή του.
Πίνοντας λοιπόν τακτικά το χυμό που σου προτείνουμε οι ανεπιθύμητες βλέννες θα περιοριστούν Επιπλέον, επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλούν την υπερβολική παραγωγή εκκρίσεων και δυσκολεύουν την αναπνοή προκαλώντας το ροχαλητό.
Πώς θα φτιάξεις το χυμό για το ροχαλητό
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: 2 καρότα 2 μήλα 1 φέτα φρέσκο τζίντζερ το φρεσκοσκαμμένο χυμό από ¼ λεμονιού
Η εκτέλεση είναι πραγματικά πολύ απλή. Απλά βάζεις όλα τα υλικά μαζί στον αποχυμωτή και το πίνεις. Μπορείς να πίνεις ένα ποτήρι από αυτό που γευστικό και αποτελεσματικό μείγμα 3 φορές την ημέρα για να δεις άμεσα αποτελέσματα, τόσο στη μείωση των βλεννωδών εκκρίσεων όσο και στην απώλεια βάρους και, κατά συνέπεια, στο ροχαλητό και την ποιότητα του ύπνου σου (και των άλλων).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Παραμονές της ειρηνευτικής συνόδου που έχουν οργανώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη Συρία, στις 23 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, ισραηλινό μαχητικό πραγματοποίησε επιδρομή εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στα δυτικά της Δαμασκού κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 12:00
Αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη στρατιωτική παρέμβαση του Τελ Αβίβ στην πολυμερή συριακή πολεμική σύγκρουση. Πριν από ένα μήνα οι Ισραηλινοί είχαν βομβαρδίσει αεροδρόμιο του συριακου στρατού κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας. Αυτές οι σποραδικές -αλλά στοχευμένες- στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ αποτελούν προφανή ένδειξη ότι η συγκεκριμένη χώρα κάθε άλλο παρά επιθυμεί να επικρατήσει ειρήνη στην πολύπαθη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των δύο κρατών ουδέποτε υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία, επομένως επικρατούν ακόμη πολεμικές συνθήκες από το 1967.
Για τους Σύρους αξιωματούχους η επιθετική στάση του Ισραήλ στοχεύει στην ενίσχυση των ισλαμοφασιστών των δυτικων αποικιοκρατων που θέλουν να ρίξουν από την εξουσία τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσμενή θέση, έχοντας χάσει κομβικές θέσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας. Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έγινε στην περιοχή Jard Nalhleh στην οροσειρά Qalamoun, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι απώλειες των Σύρων στρατιωτών. Η διαμάχη Δαμασκού-Τελ Αβίβ διαρκεί δεκαετίες (από τον πόλεμο του 1967) λόγω της κατάληψης των συριακών υψίπεδων του Γκολάν, τα οποία εξακολουθούν να αναγνωρίζονται διεθνώς, ως κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς περιοχή της Συρίας.
Μόνιμη κατοχή
Ωστόσο, το 1981 το ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ) είχε ψηφίσει την προσάρτηση των δύο τρίτων της κατεχόμενης περιοχής. Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, έχουν επανειλημμένα αποφανθεί πως η ισραηλινή κατοχή στα Γκολάν είναι παράνομη, ζητώντας την επιστροφή τους στη Συρία. Το Απρίλιο του περασμένου χρόνου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου είχε συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη στα συγκεκριμένα κατεχομενα από τους σιωναζι υψίπεδα, επισημαίνοντας τότε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την περιοχή αυτή ως ισραηλινοναζιστικό έδαφος. Επιπλέον, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (η Μόσχα είναι θερμός υποστηρικτής του Άσαντ), ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει τα κατεχομενα από τους σιωναζι υψίπεδα του Γκολάν στη Δαμασκό.
Πάγιο αίτημα της Συρίας είναι να αποχωρήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στα προ του 1967 σύνορα. Ως δικαιολογία αρνησης της νομιμοτητας και συνεχισης της σιωναζιστικης κατοχης προτάσσεται από το σιωναζιστικο Τελ Αβίβ διαφορες δικαιολογιες για ηλιθιους όπως ότι σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Δαμασκός θα αποκτήσει πρόσβαση στη Θάλασσα της Γαλιλαίας -μία από τις κύριες πηγές ύδρευσης με πόσιμο νερό του Ισραήλ. Όπως υπενθυμίζει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, η στάση της Μόσχας, παραμένει αναλλοίωτη και βασίζεται στο διεθνή νόμο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Ανταλλαγές πυρών ανήμερα της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 11:34
Στρατιωτικά αεροσκάφη της Συρίας σαν απαντηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη βομβαρδισμούς σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισλαμοφασιστών των δυτικων αποικιοκρατων στις επαρχίες Ντεράα και Χάμα. Νωρίτερα, δυνάμεις που είναι στην υπηρεσια των αποικιοκρατων και παλευουν να ριξουν τον Προεδρο Άσαντ έριξαν ρουκέτες σε συριακούς στόχους. Τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια, στο δυτικό τμήμα της αραβικής χώρας οι ανταλλαγές πυρών ήταν λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι συνομιλίες στη Γενεύη θα διεξαχθουν σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της ισχύος μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ των Συριακών δυνάμεων και των ισλαμοφασιστών των αποικιοκρατων, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίασή της. Από την κατάπαυση αυτή του πυρός εξαιρούνται τζιχαντοφασιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμοφασιστικό χαλιφάτο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ινδονησία: Η περιουσία των τεσσάρων πιο πλούσιων ανθρώπων της χωρας ξεπερνάει αυτή των 100 εκατ. Φτωχών της Ινδονησιας
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 11:26
Η περιουσία των τεσσάρων πιο πλούσιων ανθρώπων της Ινδονησίας ξεπερνάει αυτή των 100 εκατομμυρίων φτωχών της μεγαλύτερης οικονομίας της νοτιοανατολικής Ασίας με τις κραυγαλέες ανισότητες, αναφέρει το πόρισμα έκθεσης της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο πλούτος των τεσσάρων αυτών δισεκατομμυριούχων έφτανε πέρυσι τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 23,7 δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή ξεπερνούσε αυτόν του 40% των κατοίκων της χώρας που θεωρούνται οι πιο φτωχοί, δηλαδή περίπου 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 255 εκατομμυρίων, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της. Σε μια ημέρα, ένας δισεκατομμυριούχος μπορεί να έχει το χιλιαπλάσιο εισόδημα μόνον από την εκμετάλλευση της περιουσίας του από το ποσό που δαπανούν οι πιο φτωχοί κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Η Ινδονησία κατέχει την 6η θέση στην κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο. Το 2016, το 1% των πιο πλούσιων κατείχε σχεδόν τον μισό (49%) πλούτο της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση. Σε αυτήν την οικονομία που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έφτασε από τον έναν που ήταν το 2002 σε 20 το 2016. Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία στα τέλη του 2014, έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής του για φέτος τη μείωση αυτών των ανισοτήτων.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους, αυξάνοντας τις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες και υποχρεώνοντας τους μεγάλους ομίλους και τους πλούσιους ιδιώτες να καταβάλουν αυτό που τους αναλογεί σε φόρους», υπογραμμίζει η Oxfam. «Η αύξηση του χάσματος μεταξύ των πλούσιων και του υπόλοιπου πληθυσμού αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ευημερία της Ινδονησίας στο μέλλον. Αν δεν καταπολεμηθούν οι ανισότητες, ο περιορισμός της φτώχειας θα γίνει ακόμη πιο δύσκολος και η κοινωνική αστάθεια μπορεί να αυξηθεί», καταλήγει στην έκθεσή της η ΜΚΟ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ισημερινός: Στις 2 Απριλίου ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 10:31
Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν τελικά οι προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό μεταξύ του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, του Σοσιαλιστή Λενίν Μορένο, και του πρώην τραπεζίτη Γκιγέρμο Λάσο, επιβεβαίωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) μετά τον πρώτο γύρο που διεξήχθη την Κυριακή. «Με τα αποτελέσματα που έχουμε μετά την καταμέτρηση του 99,5% των ψήφων (…) μπορούμε να ανακοινώσουμε στη χώρα ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 2 Απριλίου 2016» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του CNE Χουάν Πάμπλο Πόσο.
Ο Λενίν Μορένο, πρώην αντιπρόεδρος στη κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα από το 2007 ως το 2013, έλαβε το 39,3% των ψήφων, ενώ ο δεξιός αντίπαλός του Λάσο το 28,1%, σύμφωνα με το CNE. Για να κέρδιζε από τον πρώτο γύρο ο Μορένο θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει το 40% των ψήφων και να προηγείται δέκα μονάδων του Λάσο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δανία: Οι φασιστικες νεοταξιτικες αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για βλασφημία, για πρώτη φορά μετά το 1971, σε άνδρα που έκαψε το Κοράνι
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 05:03
Οι εισαγγελικές νεοταξιτικες αρχές της φασιστικης πλεον Δανίας ειχαν το θρασσος και απήγγειλαν κατηγορίες για βλασφημία για πρώτη φορά μετά από το 1971 εις βάρος ενός 42χρονου Δανού που έκαψε το Κοράνι και προέβαλε την πράξη του σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο facebook. Στο σκεπτικό της παραπομπής του άνδρα σε δίκη, οι νεοταξιτικες φασιστικες αρχές υπογράμμισαν ότι: «οι περιστάσεις που σχετίζονται με το κάψιμο ιερών βιβλίων όπως της Βίβλου ή του Κορανίου ενδεχομένως να συνιστούν παραβίαση του νόμου περί βλασφημίας, μέσα από την δημόσια χλεύη ή την προσβολή μιας θρησκείας».
«Οι περιστάσεις σε αυτή την υπόθεση μας οδήγησαν στην απόφαση παραπομπής του άνδρα σε δίκη», υποστήριξε ο Δανός νεοταξιτης εισαγγελέας Γιεν Ρέκεντροφ. Τον Δεκέμβριο του 2015 ο 42χρονος, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύπτεται, έκαψε το Κοράνι στον κήπο της οικείας του, δημοσιεύοντας έπειτα την πράξη του σε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο facebook, το οποίο έφερε τον τίτλο: «Ναι στην Ελευθερία, Όχι στο Ισλάμ».
Το άρθρο 140 του δανέζικου Ποινικού Κώδικα περί βλασφημίας προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τέσσερις μήνες, αλλά η εισαγγελία προτείνει την επιβολή ενός απλού προστίμου σε αυτή την υπόθεση. Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στην πόλη Άαλμποργκ στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί. Πρόκειται για μόλις την τέταρτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια, που οι δανέζικες αρχές απαγγέλουν κατηγορίες με βάση το άρθρο 140. Το 1938 τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν για αντισημιτικά κείμενα, ενώ το 1946 επιβλήθηκαν ποινές σε δύο άτομα που έκαναν μια παρωδία του εθίμου της βάπτισης κατά τη διάρκεια ενός πάρτι μασκέ.
Οι εισαγγελικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες σε 12 υποθέσεις, με την πιο γνωστή εξ αυτών, τις καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν στην καθημερινή εφημερίδα Jyllands-Posten το 2005 και έπειτα σε 17 δανέζικες εφημερίδες τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Οι δημοσιεύσεις τέτοιων σκίτσων προκάλεσαν βίαιες διαδηλώσεις σε αρκετές μουσουλμανοφασιστικές χώρες, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 ισλαμοφασιστες τρομοκράτες εξαπέλυσαν επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό με αποτέλεσμα 7 νεκρούς.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την Τετάρτη σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη (DPLC) να εισέλθει στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας για να εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί έπειτα από την καταστροφική επίθεση του 2014 στρατιωτική επίθεση.
"Η άρνηση που επιβλήθηκε αυθαίρετα από τις ισραηλινές αρχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτη" αντέδρασε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.
Η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Συλικιώτης, έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές παρόμοιες και "συστηματικές" αρνήσεις από το 2011, υπενθύμισε. Το Ισραήλ επέτρεψε μόνο μία σύντομη επίσκεψη του επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Τι υπάρχει στη Γάζα που πρέπει να μας κρύψουν;" διερωτήθηκε.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Απαγόρευσαν σε ευρωβουλευτές να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 03:10
Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την Τετάρτη σε πέντε ευρωβουλευτές να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία υπόκειται σε αποκλεισμό από το Ισραήλ εδώ και περίπου 10 χρόνια. «Η άρνηση που επιβλήθηκε αυθαίρετα από τις ισραηλινές αρχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτη» αντέδρασε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.
Η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Συλικιώτης, έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές παρόμοιες και «συστηματικές» αρνήσεις από το 2011, υπενθύμισε. Το Ισραήλ επέτρεψε μόνο μία σύντομη επίσκεψη του επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Τι υπάρχει στη Γάζα που πρέπει να μας κρύψουν;» διερωτήθηκε. Το Ισραήλ, που ελέγχει όλες τις διόδους πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας εκτός από τα νότια σύνορά της με την Αίγυπτο, εξήγησε ότι οι ευρωβουλευτές δεν περιλαμβάνονται στα πρόσωπα στα οποία επιτρέπεται η είσοδος στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Η ισραηλινή πολιτική είναι να επιτρέπεται σε επαγγελματίες ή σε υπευθύνους ανθρωπιστικών οργανώσεων να περνούν στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αναπτύξουν την οικονομία και τις υποδομές, καθώς και στους ξένους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στην Παλαιστινιακή Αρχή ή στο Ισραήλ» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Κόγκατ, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για την έκδοση τέτοιων αδειών. «Οι εξηγήσεις αυτές είναι απαράδεκτες» σχολίασε από την πλευρά του ο Κύπριος ευρωβουλευτής, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας».
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη ήθελε «να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά την ανοικοδόμηση» στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κυριότερος φορέας οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Εκτός από τον Συλικιώτη, στην αντιπροσωπεία μετείχαν η Μαργκρέτε Άουκεν από τη Δανία (Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία), ο Ιταλός Μπράντο Μπενιφέι (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), ο Σλοβένος Ίβο Βάιγκλ (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) και η Ισπανίδα Άνχελα Βαλίνα (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο υπουργειο Υγειας το πορισμα της επιτροπης για την ιατρικη χρηση καναβης. Χασις σε ελληνικα νοσοκομεια. Τι λενε οι ειδικοι. «είναι απαραιτητη η αμεση προσβαση των ασθενων σε σκευασματα και εκχυλισματα του φυτου». Ασθενεις με συγκεκριμενες παθησεις πρεπει να αποκτησουν προσβαση σε φαρμακευτικα σκευασματα με αποδεδειγμενο πλεον κλινικο οφελος.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Φιεστα εγκαινιων για το τζαμι μεσα στο Πασχα! Πανηγυριζει η Τουρκια! Σεδυο μηνες θα είναι ετοιμο το τζαμι στον Ελαιωνα. Τρεχουν να το ολοκληρωσουν σε χρονο-ρεκορ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Στο σφυρι» διαμερισμα ανεργου με τεσσερα παιδια για απληρωτα κοινοχρηστα. Ακυρωθηκε τελικα ο πλειστηριασμος.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Δανία: Αντιδράσεις για επιδόματα αναπηρίας σε τζιχαντιστές που πολεμούν στη Συρία!
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 22:52
Οι Αραβες που εχουν γινει Δανοί πολίτες που πολεμούν για το Ισλαμοφασιστικό χαλιφάτο στη Συρία παίρνουν επίδομα αρρώστιας ή αναπηρίας από την κυβέρνηση της πατρίδας τους! «Αραβες που εχουν γινει Δανοί πολίτες δηλώνουν πολύ άρρωστοι και ανίκανοι να δουλέψουν και έτσι παίρνουν το επίδομα, έπειτα ταξιδεύουν στην Συρία και παίρνουν μέρος στον πόλεμο», όπως δημοσίευσε η εφημερίδα Berlingske. «Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, στο οποίο εμείς ξοδεύουμε τα χρήματα μας από το ταμείο της πρόνοιας για ανθρώπους που πηγαίνουν στην Συρία ή οπουδήποτε αλλού και υπονομεύουν την δημοκρατία για την οποία εμείς παλεύουμε για εκατοντάδες χρόνια στη Δανία», δήλωσε ο υπουργός Troels Lund Poulsen στην εφημερίδα. «Το να μένεις σε μια ζώνη πολέμου και έμμεσα ή άμεσα να παίρνεις μέρος σε επιχείρηση στρατού για κανένα λόγο δεν είναι συμβατό με το να παίρνεις επίδομα πρόνοιας» πρόσθεσε. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει και να τους κόψει αυτό το αδικαιολόγητο επίδομα το οποίο δεν δικαιούνται.
«Η νομοθεσία δεν δίνει στα ταμεία της Δανίας την δυνατότητα να σταματήσουν την σύνταξη ενός παραλήπτη όταν υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιος ασθενής της πιθανώς να είναι καλά και να πολεμάει στην Συρία», όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο υποδιευθυντής του οργανισμού, Carsten Bodal. «Οι κανόνες για να διακόψεις σε κάποιον την σύνταξη του είναι, για παράδειγμα, αν ο παραλήπτης μπει στην φυλακή» πρόσθεσε ο υποδιευθυντής. Ο εκπρόσωπος μετανάστευσης της χώρας Naser Khader είπε φανερά σοκαρισμένος «Είναι εξωφρενικό ότι το δημόσιο σύστημα της Δανίας στηρίζει την τρομοκρατία».
Ο πρόεδρος της επιτροπής εργαζομένων ξαφνιάστηκε αφού, πολλοί πολίτες βγήκαν αρκετά άρρωστοι για να πάρουν το επίδομα πρόνοιας, αλλά αρκετά καλά στην υγεία τους για να πολεμήσουν. «Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την Δανία αφού πολεμούν στην Συρία και κλέβουν τα δημόσια ταμεία της χώρας» δήλωσε στην εφημερίδα. Η αποκάλυψη αυτή για τους μαχητές στην Συρία βγήκε στην επιφάνεια τον Δεκέμβριο έπειτα από ένα άρθρο το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Ekstra Bladet και έγραφε συγκεκριμένα πως περίπου 36 δανοί πολίτες που πολεμούν παίρνουν επίδομα πρόνοιας χωρίς να το δικαιούνται.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Πούτιν: Ο στόχος της Μόσχας στην Συρία είναι η «σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας»
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, 20:02
Ο στόχος της Ρωσίας στην Συρία είναι η «σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας» και να δώσει «ένα αποφασιστικό πλήγμα» στην τρομοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν εκ νέου σήμερα στην Γενεύη της Ελβετίας, δέκα μήνες μετά την κατάρρευση του προηγούμενου γύρου των συνομιλιών. «Δεν θέτουμε ως στόχο να αναμειχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας», όπου η Μόσχα έχει επέμβει στρατιωτικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 για να στηρίξει τις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε ο Πούτιν. Όταν πια ο πολεμος ειχε γυρει αποφασιστικα υπερ του Συριακου Αραβικου Στρατου.
Σε ομιλία του προς αξιωματικούς του ρωσικού στόλου που επέστρεψε από την Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα, πιστός σύμμαχος της Δημοκρατιας της Συριας, έχει «στόχο την σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας στην χώρα και να δώσει ένα αποφασιστικό πλήγμα στην διεθνή τρομοκρατία». «Όσο πιο σύντομα επέλθει μια πολιτική λύση στη χώρα, η διεθνής κοινότητα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για να δώσει ένα τέλος στην μάστιγα της τρομοκρατίας στη συριακή επικράτεια», πρόσθεσε, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
Όπως υποστήριξε, οι δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την αποστολή τους στην Συρία «συνέβαλαν άμεσα στην ασφάλεια της Ρωσίας». Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και των ισλαμοφασιστων των δυτικων αποικιοκρατων ξαναρχίσουν στην Γενεύη, ενώ οι ισλαμοφασιστες των αποικιοκρατων που φέρουν την υποστήριξη της Τουρκίας ανακοίνωσαν την «πλήρη απελευθέρωση» της πόλης αλ Μπαμπ, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμοφασιστικού κράτους στη βόρεια Συρία.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Εργατικές και μαζικές οργανώσεις του Εκουαδόρ καταδικάζουν την μετεκλογική βία
Εκπρόσωποι διάφορων μαζικών και εργατικών οργανώσεων του Εκουαδόρ καταδικάζουν τις ενέργειες και τα μηνύματα βίας που μέχρι σήμερα προωθούν και διαδίδουν τα κοινωνικά δίκτυα και κάποια ΜΜΕ μετά τις πρόσφατες εκλογές , όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina. H Ένωση Εκπαιδευτικών “Red de los Maestros”,το Κεντρικό Συνδικάτο “Central Unitaria de Trabajadores”, η Ένωση Αγροτών “Coordinadora Campesina Eloy Alfaro” και ο Συνασπισμός Κοινωνικών Οργανώσεων “Coalición de Organizaciones Sociales”, είναι μερικές από τις οργανώσεις που έκανα έκκληση να γίνει σεβαστή η θέληση των ψηφοφόρων όπως εκφράστηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Με δηλώσεις τους που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι “El Ciudadano”, οι παραπάνω οργανώσεις καταδίκασαν επίσης τις βίαιες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν έξω από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), όπου οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονται εδώ και δύο μέρες. Καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις που έγιναν γνωστό ότι εκδηλώθηκαν κατά προσώπων και δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει το CNE,μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του 100% των ψήφων.
Από μεριάς του, ο Βίλμερ Σαντακρούς, συντονιστής του Δικτύου Εκπαιδευτικών, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται μια ειρηνική πορεία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Από τις 5 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής που έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών που σε γενικές γραμμές κύλισαν ομαλά, μέλη της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονται έξω από την έδρα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου ζητώντας την διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών.
Οι εκκλήσεις για βία και κοινωνική αναταραχή έχουν αυξηθεί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αρχών και των διεθνών παρατηρητών για ηρεμία εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων από τα οποία θα προκύψει αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος για την εκλογή του προέδρου της χώρας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν κατά την προβλεπόμενη, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων, παρουσιάστηκαν διαφορές σε κάποια πρακτικά ψηφοφορίας, όσον αφορά βασικά τον αριθμό των ψήφων. Τόσο ο πρόεδρος του CNE, Χουάν Πάμπλο Πόσο, όσο και οι επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών και της Δια αμερικανικής Ένωσης Εκλογικών Οργανισμών, δήλωσαν ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με διαφάνεια.
Με το 97,8% των καταμετρημένων ψήφων, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Βλαντιμίρ Λενίν Μορένο έρχεται πρώτος με 38,32%, ενώ ακολουθεί με 28,22% ο πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο. Παρά την νίκη του με περισσότερο από 10% διαφορά, ο Μορένο δεν θα ανακηρυχθεί πρόεδρος αν δεν συγκεντρώσει πάνω από το 40% των ψήφων και οι περίπου 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν στις 2 Απρίλη για δεύτερη φορά στις κάλπες για να εκλέξουν ανάμεσα από τους δύο διεκδικητές τον διάδοχο του Ραφαέλ Κορέα.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Νίκος Κούνδουρος: «Ως γόνος μεγάλης οικογένειας που ήμουν, οι βασανιστές θέλησαν να αλαφρύνουν το δικό μου βασανιστήριο στο Μακρονήσι. “Ζήτα μια χάρη και θα σου την κάνουμε” μου είπαν και το μόνο που ζήτησα ήταν, να με αφήσουν να πάω να μείνω στο βουνό χωρίς φαΐ και χωρίς νερό, ενδεχομένως, αρκεί να μην τους βλέπω και να μη με βλέπουν. Το δέχτηκαν! Την πρώτη μέρα τράβηξα για το βουνό, βρήκα ένα μέρος να κάτσω και βάλθηκα να ατενίζω την απέραντη μοναξιά του τοπίου. Ξάφνου, ένας γρήγορος, αεράτος τύπος εμφανίζεται κρατώντας κάτι πασσάλους στα χέρια του και δυο τρία κομμάτια ύφασμα. Δεν μου μιλάει, δεν του μιλάω και σε ελάχιστα λεπτά με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις στήνει ένα αντίσκηνο! Το δικό μου αντίσκηνο! «Τι κάνεις;» τον ρωτάω. «Θα πεθάνεις εδώ πάνω» απάντησε σοβαρός και συνέχισε τη δουλειά. Για όλες τις επόμενες μέρες, για όσο καιρό έζησα σαν αγρίμι, εξόριστος μεσ’ στην εξορία, ο ίδιος τύπος πηγαινοερχόταν κάθε μέρα διανύοντας μια τεράστια απόσταση από το στρατόπεδο ίσαμε το βουνό, μόνο και μόνο για να μου φέρνει φαγητό να τρώω να μην πεθάνω. Ήταν ο Θανάσης Βέγγος, η απαρχή μιας μεγάλης φιλίας πάνω απ’ όλα.»
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Νίκος Κούνδουρος: Είμαι Έλληνας μέχρι το βάθος της ψυχής μου
«Καμιά φορά λέω πως είμαι Κρητικός και όχι Έλληνας» έλεγε ο μεγάλος σκηνοθέτης - Αποσπάσματα από την συγκλονιστική αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ονειρεύτηκα πως πέθανα» - Πώς διηγήθηκε την περιπετειώδη ζωή του εγκαίρως, προλαβαίνοντας τον θάνατο - Η σχέση του με τον Μάνο Χατζιδάκι αλλά και τον... Κώστα Ζουράρι
Ένα εξαιρετικό χάρισμα, αυτό της αφήγησης ιστοριών, ανεξαρτήτως του μέσου που κάθε φορά επέλεγε, ήταν ίσως το βασικό και ακαταμάχητο προσόν του Νίκου Κούνδουρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η αυτοβιογραφία του: Όχι μόνο συνέγραψε τα απομνημονεύματά του -και μάλιστα με έναν εντελώς κινηματογραφικό τρόπο- αλλά ζωγράφισε ο ίδιος την εικόνα του εξωφύλλου. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος τον Απρίλιο του 2009, δηλαδή περίπου οκτώ χρόνια πριν από την τελευτή του, καθώς ο Κούνδουρος μάλλον ήθελε να καταθέσει μια «διαθήκη», κλείνοντας εγκαίρως και όπως πρέπει το λογαριασμό του με τη μνήμη και την ιστορία.
«Ονειρεύτηκα πως πέθανα» είναι ο υπέροχος τίτλος που επέλεξε ο εκλιπών σκηνοθέτης, διότι ακριβώς έτσι είχε οραματιστεί το βιβλίο, σαν μια φυλλομέτρηση του άλμπουμ με τις φωτογραφίες και τα φιλμάκια της ζωής του. Μιας ζωής περιπετειώδους, πλούσιας σε εμπειρίες και πόνο, αλλά και συναναστροφές σχεδόν με όλους τους μεγάλους Έλληνες. Από τις σελίδες αυτού του αυτοβιογραφικού χρονικού, το οποίο συγκλονίζει, τόσο για το περιεχόμενο αλλά και για την λογοτεχνική του ποιότητα, ο Νίκος Κούνδουρος μιλά για όλα όσα έζησε και όλους όσους συνάντησε: Μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρεται στην Κατοχή, στα Δεκεμβριανά, στον τραυματισμό και τη σύλληψή του, στον στιγματισμό του ως ατόμου «αριστερών φρονημάτων». Και προχωρώντας διηγείται, άλλοτε ως ενεργός αυτόπτης και άλλοτε σαν απόμακρος παρατηρητής, αναμνήσεις από τη δολοφονία του Τσε, τον Μάη του '68 στο Παρίσι και την απογοήτευσή του από την Σοβιετική Ένωση. Η Μακρόνησος, ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης -ακόμη και ο Κώστας Ζουράρις τον οποίον ευγνωμονεί που του έμαθε τη λέξη «συναμφότερον»- παρελαύνουν στο κείμενο.
Ξεχωριστή θέση για τον Κούνδουρο, όμως, θα έλεγε κανείς ότι κατέχει η σφαγή του Διστόμου και η σχέση του με τον Μάνο Χατζιδάκη. «Δε θέλω να ξεχάσω και δεν ξεχνώ, κι ούτε η σύνεση ούτε η κούραση ούτε ο χρόνος θα υποτάξουν τις άγριες θύμησές μου από τους Γερμανούς» γράφει ο Νίκος Κούνδουρος, εξηγώντας «κι ας ξέρω τώρα πια πως η ιστορία πορεύεται με ένα δικό της αμείλικτο τρόπο, καταναλώνοντας με βουλιμία ό,τι βρεθεί στο δρόμο της. Δηλαδή όλα. Κι άντε τώρα εγώ, το τίποτα δηλαδή, να τα βάλω με τους ανεμόμυλους, νικημένος έτσι κι αλλιώς αλλά λεύτερος στον λίγο χώρο και τον λίγο χρόνο, τον ελάχιστο που μου αναλογεί. Και διαβήκανε οι καιροί και πήρανε των ομαθιών τους οι καταραμένοι κι άδειασε ο τόπος κι είπανε να γαληνέψουν οι άνθρωποι μα δεν την ήθελε την ειρήνη τούτος ο τόπος, ο αγριεμένος από τα βάσανα. »Κι αν ζήσω δυο χιλιάδες χρόνια, κι αν ο θεός ή ο διάβολος μού στερήσουν το οδυνηρό χάσμα της μνήμης θα κρατήσω με νύχια και με δόντια μια λέξη. Δίστομο. Πώς γίνεται και τούτη η λέξη από μόνη της να έχει χρεωθεί στο νου μου όλη τη φρίκη και το μίσος που μόνο ο άνθρωπος ανάμεσα στα ζώα του πλανήτη μπορεί να παινευτεί πως κατέχει».
Η αλληλογραφία με τον Μάνο Χατζιδάκη
«Εξομολόγηση. Έχω έναν μεγάλο θαυμασμό για τα ελαττώματά του» γράφει ο Νίκος Κούνδουρος αναφερόμενος στον Χατζιδάκη. «Πάντα τον θαύμαζα που αυτός, ο σπουδαίος, έγραφε τραγούδια και τραγουδάκια για το χατίρι ενός λαού που ακόμα δεν ξέρει αν τον αγαπάει ή αν τον σιχαίνεται. Τον θαύμαζα -και τον θαυμάζω- γιατί από τα χαρακτηριστικά της φυλής διάλεξε να κάνει δικά του όλα μας τα κουσούρια. Τη ραθυμία, τη φλυαρία, την αυταρέσκεια, τη φιληδονία. Μ' αρέσει γιατί είναι επιθετικός χωρίς κακία κι απλώνει το κεντρί του επί δικαίων και αδίκων, με οδηγό το ένα, μοναδικό κι αμάχητο δικό του κριτήριο. Τον θαυμάζω που μια ολόκληρη ζωή τα κατάφερε να μην πάει ποτέ στα ραντεβού του. Τον θαυμάζω που αυτός, ο φιλάρεσκος σα γυναίκα, έμεινε κοντά τριάντα χρόνια με σπασμένα τα μπροστινά του δόντια, προκλητικός και σ' αυτό, χωρίς λόγο, έτσι, γιατί βαριότανε να καθίσει μ' ανοιχτό το στόμα στην καρέκλα του οδοντογιατρού».
«Νίκο μου» απαντά ο Μάνος, «εσύ πάντα ίδιος, τρυφερός, ατίθασος, κι αγύριστο κεφάλι. Στο σύντομο πέρασμά μου από το Παρίσι σε αναζήτησα στα στέκια των φοιτητών και στα καφενεία της γειτονιάς σου. Όλοι σε ξέρανε. [...] Κλείνω με μια δικιά σου κουβέντα γραμμένη σαν υστερόγραφο σε γράμμα σου: 'Κάποτε Μάνο θα μετανιώσεις πικρά όχι γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια δική σου, αλλά γιατί εσύ δε θα 'σαι πια Έλληνας'». Ακολουθεί δεύτερη απόκριση του Κούνδουρου, η οποία παρεμπιπτόντως φωτίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόταν ο ίδιος τον εαυτό του: «Μάνο μου. Σε κυνήγησα μια ζωή, ταπεινός ακροατής της μουσικής σου, και είμαι τυχερός που ήσουνα εσύ ο παιδικός μου φίλος, κι ας μην ήμασταν παιδιά ούτε τότε. [...] Το λέω και το ξαναλέω, ο Μακρυγιάννης ήταν ο γκουρού που μ' έμαθε να 'μαι Ρωμιός, Έλληνας μέχρι το βάθος της ψυχής μου και του μυαλού μου. Καμιά φορά λέω πως είμαι Κρητικός και όχι Έλληνας. Μάνο, περάσαμε άγρια και δύσκολα χρόνια αλλά τώρα μπορώ να περπατώ όταν θέλω, να κάθομαι σ' ένα πεζούλι σπιτιού όποτε θέλω, και όταν οι καιροί το ζητούν, να είμαι πάντα παρών. Θέλω να διατηρήσω μέχρι το τέλος το δικαίωμα να είμαι με τους άλλους, να ουρλιάζω στα πεζοδρόμια, να είμαι αυτό που ήμουνα, ο φοιτητής, με τη γροθιά σηκωμένη στον ουρανό απειλητικά... Για σένα θα 'χω πάντα την απέραντη αγάπη μου και ελπίζω πως το μόνο που θα μας χωρίσει θα 'ναι η οργισμένη γροθιά και τα πεζοδρόμια».
Διακρίνοντας το τέλος
Καθώς αντιλαμβανόταν ότι, αναπόφευκτα, πλησίαζε όλο και περισσότερο στο φυσιολογικό τέρμα της ζωής του, ο Κούνδουρος περιεργαζόταν τη διαδρομή του: «Είμαι ακόμα σε κάποια αρχή ή στο τέλος του ταξιδιού μου; Δεν μπορώ να φτιάξω πια δικές μου ιστορίες και καταφεύγω στα εύκολα. Στο παρελθόν, στην τυμβωρυχία, στο ξέθαμα παλιών τάφων, μαγεμένος από το προσμενόμενο ξάφνιασμα, τι να 'ναι άραγε κάτω από αυτήν την πλάκα, κάτι που ξέρω, κάτι ξεχασμένο, κάτι που πέθανε οριστικά ή κάτι που ζει ακόμα κρυμμένο σε μια χαραμάδα του μυαλού και περιμένει; Παντού φαντάσματα. Άνθρωποι-σκιές, πρώην ζωντανοί. Και σε κάποια σκοτεινή άκρη, να το, κάτι παραμονεύει, μπορεί καλό μπορεί κακό, μα τίποτα πια δε με φοβίζει. Η μνήμη, χαλαρή, κάνει τα πάντα να σμίγουν σε μια γιορτή, απρόσιτη στους άλλους, στημένη μόνο για μένα. Αφήνω μια εικόνα και πιάνω μιαν άλλη που θα την αφήσω κι αυτή στη μέση, σαν τα ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης που οι τραγουδιστάδες δε λένε ποτέ τον τελευταίο στίχο, γιατί κάθε τέλος σέρνει μαζί του θλίψη. Τις αγάπες, τους έρωτες, τα πείσματα, τις προδοσίες, τους φίλους, τους φόβους. Και τέλος το θάνατο. Το θάνατο των άλλων και το θάνατο το δικό σου.
»Και εδώ τελειώνει το μεγάλο ταξίδι. Το μαγικό χαλί, κουρασμένο, χαμηλώνει και με αποθέτει λίγο απότομα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στην οδό Σταδίου, στο πατάρι του Λουμίδη και στις άβολες καρέκλες του. Βλέπω ή νομίζω πως βλέπω μέσα από μια θολούρα μορφές αγαπημένες. Το ταξίδι έχει αδυνατίσει λίγο το νου μου. Να είναι άραγε ο Χατζιδάκις που με κοιτά χαμογελαστός, είναι ο Γκάτσος εκείνος ο αγέλαστος πιο πίσω, είναι ο Μίνως Αργυράκης αυτός με τα γένια που δυσκολεύτηκα να αναγνωρίσω. Κλείνω τα μάτια. Όλα ψεύτικα. Και το χαλί και το ταξίδι και το καφενείο και όλα».
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική. : (Βενιαμίν Ντισραέλι )
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Xτες, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές οδήγησαν στη στεριά πέντε νεαρούς Παλαιστίνιους ψαράδες ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, τους συνέλαβαν και στη διάρκεια της σύλληψης τραυμάτισαν σοβαρά τον έναν από αυτούς, με σφαίρα στη μέση. Το θύμα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γάζας σε κρίσιμη κατάσταση.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΑΝΑΑ.-- Επίθεση Σιιτών Χούτι με ρουκέτα στο λιμάνι Μόκχα της Ερυθράς Θάλασσας στην Υεμένη είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο του υπαρχηγού του δοσιλογικου στρατού των προδοτων, στρατηγού Αχμεντ Σείφ αλ Γιαφίε.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες
Ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς ...τάζει «διορθώσεις» της αντιλαϊκής πολιτικής
Η παραπέρα ενίσχυση του γερμανικού στρατού και κατ' επέκταση της παρέμβασης του γερμανικού ιμπεριαλισμού, όπως ανακοινώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από την υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, επικυρώθηκε χτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η Γερμανία θα αυξήσει το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεών της κατά 5.000 στελέχη, φτάνοντας έως το 2014 τα 198.000 στελέχη. Αυτό περιλαμβάνεται στο πλαίσιο και νέου εξοπλιστικού προγράμματος 130 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, που προωθεί και τη ΝΑΤΟική συμφωνία για 2% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς, όπως πιέζει και η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ για όλα τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας (η Γερμανία σήμερα διαθέτει το 1,2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι στις πέντε χώρες που πιάνουν αυτό το όριο).
Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι η Γερμανία έστειλε τις προηγούμενες μέρες πάνω από 1.000 στρατιώτες στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης από το NATO στρατιωτικών μονάδων (4 ταξιαρχίες και τον αντίστοιχο εξοπλισμό) στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, που περιλαμβάνει επίσης τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες. Πέραν των 5.000 στρατιωτικών, οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν επίσης να προσθέσουν στο έμψυχο δυναμικό τους 1.000 πολιτικούς υπαλλήλους και περίπου 500 έφεδρους.
Η «αριστερή» χειραγώγηση του κοσμου απο τον Σουλτς
Στην ίδια τη Γερμανία και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτέμβρη, εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση. Μάλιστα, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ, εμφανίστηκε δήθεν κριτικά στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Είπε: «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν πραγματικά θα καθησυχαστούν οι γείτονες της Γερμανίας, αν μετατραπούμε σε μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη».
Ομως η έμφαση δίνεται στην προσπάθεια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και του υποψηφίου για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς (πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου), που επιχειρεί να χειραγωγήσει εργατικά στρώματα με δήθεν «διορθώσεις» στη λεγόμενη «Ατζέντα 2010». Το πακέτο αυτό μεταρρυθμίσεων του επίσης σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ήταν ο «μπούσουλας» για τη δυναμική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων για το κεφάλαιο, με το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, όπου «πάτησαν» και οι μετέπειτα κυβερνήσεις συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και την Μέρκελ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει τώρα το SPD και ο «άφθαρτος» Σουλτς, να αποστασιοποιηθούν από τους Χριστιανοδημοκράτες - και από διάφορους οπορτουνιστές παρουσιάζεται ως «στροφή στα αριστερά» - τάζουν να μειωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η υπόσχεση αυτή είναι γενικόλογη, «πατώντας» στην εύλογη αντίδραση εργαζομένων. Σήμερα υπολογίζεται ότι στα λεγόμενα «μίνι» τζομπς των 400 ευρώ το μήνα (ποσό κάτω από το όριο της φτώχειας) βρίσκονται κάπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Επίσης, τάζουν περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους (ουσιαστικά επιδότησης των εργοδοτών), περισσότερη ...ταξική συνεργασία με «δικαιώματα συναπόφασης για τα συνδικάτα στις μεγάλες επιχειρήσεις», «μέγιστη δυνατή αυτονομία στα ωράρια εργασίας» (δηλαδή συνέχιση της δυνατότητας των εργοδοτών στην ευέλικτη απασχόληση και την αξιοποίηση των δουλεμπορικών που νοικιάζουν εργαζόμενους).
Μάλιστα, ο Σουλτς, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Μπίλεφελντ, σημείωσε, δήθεν αυτοκριτικά: «Κάναμε λάθη κι εμείς, αλλά δεν αποτελεί ψόγο να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις». Πάντως, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εργοδοτών έσπευσε να επισημάνει ότι ο Σουλτς δεν έχει ακόμη όλα τα στοιχεία, ενώ υπερασπίστηκε την «Ατζέντα 2010» ως τα μέτρα που έδωσαν ώθηση στα κέρδη των επιχειρήσεων.