Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Πεμπτη 13 Απριλιου 2017



"Ήταν η πρώτη φορά εδώ και οχτώ χρόνια που ο αφέντης του Λευκού Οίκου έδρασε σαν πρόεδρος της Αμερικής".
Από το μήνυμα του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" (των "εξεγερμένων για δημοκρατία" κ.λπ. κ.λπ.) προς τον Τραμπ, μετά τον αμερικάνικο βομβαρδισμό της πατρίδας τους!
Έχει, άραγε, βαθιά πηγάδια η Συρία ή θα βρεθούν όλοι τους σε κάνα Μαϊάμι να πουλάνε πρέζα, μαζί με τους Κουβανούς νοσταλγούς του Μπατίστα;




--------------------------------------------------------------------------------------




Η Μόσχα καταγγέλλει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο NATO

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017, 12:42

Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «βαθιά εσφαλμένη» την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την άποψη ότι υπονομεύει τη σταθερότητα της Ευρώπης.

«Θεωρούμε πως η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι βαθιά εσφαλμένη, ότι αντιβαίνει στα πρωταρχικά συμφέροντα αυτής της χώρας, ότι πλήττει τη σταθερότητα των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ατλαντική συμμαχία «αντανακλά τη λογική της αντιπαράθεσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τη δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών», καταγγέλλει η ρωσική διπλωματία.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, το οποίο πρόκειται να γίνει έτσι το 29ο μέλος της συμμαχίας.

Αυτή η μελλοντική ένταξη διχάζει τη μικρή χώρα των 620.000 κατοίκων, όπου η φιλορωσική αντιπολίτευση ζητεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το θέμα. Το 2015 βίαιες διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει εναντίον της απόφασης αυτής, την οποία είχε πάρει ο πρώην πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Η Ρωσία είχε ήδη στο παρελθόν χαρακτηρίσει «πρόκληση» τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Χθες ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως έχει «αξιόπιστες πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα είχε υποστηρίξει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον συναντούσε στη Μόσχα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, που έγινε σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα, οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ έκαναν γνωστές τις διαφορές τους, ιδιαίτερα στο συριακό ζήτημα, ζητώντας πάντως να συνεχισθεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.




---------------------------------------------------------------------------------




Ρώσικο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

 Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, 22:41

Βέτο για το σχέδιο απόφασης το οποίο υποβλήθηκε από τους  δυτκους αποικιοκρατες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άσκησε η Ρωσία με στόχο να μπλοκάρει το ψήφισμα της πρότασης για την έκδοση κοινού κειμένου που θα καταδικάζει την κυβέρνηση της Συρίας για την επίθεση με χημικά.

Το έγγραφο σημειώνεται, πως συντάχθηκε από τους αλητες αποικιοκρατες τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εν μέσω διεθνούς κρίσης πάνω από την χρήση χημικών όπλων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στις 4 Απριλίου. Οι ΗΠΑ εχουν το θρασσος να έχουν ήδη δηλώσει ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ένοχος για την υποτιθέμενη επίθεση και ανταπέδωσε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων. Ενώ ξερουν την πραγματικη αληθεια μιας και οι ιδιοι προμηθευσαν με χημικα τους ισλαμοφασιστες τους.

Η Μόσχα επέκρινε τις ΗΠΑ για στρατιωτική δράση τους, χαρακτηρίζοντάς τις «παράνομες», ενώ η Ουάσιγκτον συνεχισε τα θρασυτατα ψεματα της και κατηγόρησε τη Ρωσία για συνενοχή στο υποτιθέμενο έγκλημα απαιτώντας να σταματήσει την υποστήριξη της κυβέρνησης του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ.

Πρόκειται για την όγδοη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το προνόμιό της αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τους αποικιοκρατες στον ΟΗΕ εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι: Δέκα ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά, τρεις αποχές. Το σχέδιο απόφασης δεν υιοθετείται εξαιτίας της καταψήφισης του από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου» ανακοίνωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι,

Η Κίνα η οποία έχει ασκήσει έξι φορές βέτο ενάντια σε ψηφίσματα για την Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου, απείχε από την σημερινή ψηφοφορία, μαζί με την Αιθιοπία και το Καζακστάν.

Μαζί με την Ρωσία ενάντια στο σχέδιο ψήφισε και η Βολιβία.




---------------------------------------------------------------------------------


ΣΑΝΑΑ.-- Εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού επιβεβαίωσε χτες το θάνατο πέντε Σουδανών στρατιωτών στη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Σιίτες Χούτι της Υεμένης, στο πλαίσιο συμμετοχής στη χερσαία και αεροπορική επίθεση που πραγματοποιούν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της από το Μάρτη του 2015, επιχειρώντας να ανακόψουν την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν.


--------------------------------------------------------------------------------------



ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εύσημα Μακέιν για την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ...
Ενώ ο Ράμα εκφραζοντας επεκτατικες διαθεσεις ειπε  ότι η στήριξη της αλβανικής μειονότητας σε επιλογές υπέρ των ιμπεριαλιστών ΕΕ και ΝΑΤΟ «έσωσε το Μαυροβούνιο δύο φορές»...
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--
Την επικείμενη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ κατά την εαρινή σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες επικρότησε χτες, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της γερουσίας, Τζον Μακέιν, δράττοντας παράλληλα την ευκαιρία, για να επικρίνει τη Ρωσία για την «απαράδεκτη», όπως ισχυρίστηκε, «συμπεριφορά της σε όλη την περιοχή και τον κόσμο».
Ο Μακέιν έχει στηρίξει σχεδόν όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις επαφές του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου με στελέχη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»" και πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο περιοδεία σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας Δύσης - Ρωσίας.
Ας σημειωθεί, πάντως, πως αργότερα χτες βράδυ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, υποστήριξε πως διαθέτει «αξιόπιστες» πληροφορίες, κατά τις οποίες φέρεται πως η Μόσχα στήριξε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη παραμονές των βουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, δίχως εντούτοις να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο...

Οι «Αλβανοί έσωσαν δις» το Μαυροβούνιο, λέει ο Ράμα
Περίεργες δηλώσεις έκανε το ίδιο 24ωρο ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, που ισχυρίστηκε ότι οι «Αλβανοί», συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου «το έσωσαν για δεύτερη φορά». Η πρώτη φορά, είπε, ήταν όταν η αλβανική μειονότητα εξέφρασε την υποστήριξή της στο δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ενωση με τη Σερβία που είχαν φτιάξει μετά τη διάλυση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Η δεύτερη, όταν υποστήριξαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό που είναι υπέρ της ένταξης του κρατιδίου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Οι δηλώσεις του Ράμα έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης στο δίκτυο «TV Teuta» του Μαυροβουνίου.




-------------------------------------------------------------------------------




ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε επιχειρηματικούς ομίλους το 30% των νοσοκομείων
Με περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και «λουκέτο» είναι αντιμέτωπα τα δημόσια νοσοκομεία στη Γερμανία. Στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή πόσο «αποδοτικά» και «κερδοφόρα» είναι. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς γίνονται περικοπές στο προσωπικό, στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ νοσοκομεία κλείνουν αν δεν κρίνεται «συμφέρουσα» η λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων με το 30% πλέον να ελέγχονται από επιχειρηματικούς ομίλους.
Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Νοσοκομείων (DKG) τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται. Από τα 6 δισ. ευρώ που απαιτούνται κάθε χρόνο, τα κρατίδια καταβάλλουν μόνο το 50%, αναφέρει ενώ το συνδικάτο Verdi μιλά για 162.000 κενές θέσεις εργασίας.
Μέσα σε μια δεκαετία τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2.139 το 2005, σε 1.956 το 2015. Οι ασθενείς φθάνουν πλέον τα 39 εκατομμύρια, ενώ οι εργαζόμενοι τα 1,2 εκ. Ταυτόχρονα, χρυσές δουλειές κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες. Η επιχείρηση «Helios» κατέγραψε το 2016, στα 112 νοσοκομεία που διαχειρίζεται, κέρδη ύψους 543 εκ. ευρώ. Επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η «Helios», η «Asklepios», η «Sana», η «Rhon» και άλλες διαχειρίζονται περίπου το 30% των γερμανικών νοσοκομείων, λέει ο Γερμανός σύμβουλος.
Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία υπάρχουν 3 κατηγορίες νοσοκομείων: Τα κοινοτικά (κρατικά, κρατιδιακά και δημοτικά), τα νοσοκομεία της Εκκλησίας, ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.λπ. και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κυρίως αλυσίδες και όμιλοι, όπου έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές εταιρείες (π.χ. AMEOS, «Klinikum», «Vivantes», «Sana», «Asklepios», «Deutscher Orden, Oberberg Kliniken»). Οι ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων συνεχίζονται - κυρίως των κοινοτικών - ενώ έχει προχωρήσει η αγορά ακόμα και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, π.χ. από την «Asklepios» το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αμβούργου.




-------------------------------------------------------------------------------




ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Λάδι στη φωτιά» με τον ερχομό του «Carl Vinson»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--
Την όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικοτητας σε Ασία - Ειρηνικό αναδεικνύει η αναμενόμενη άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Carl Vinson» στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, μετά την αλλαγή του δρομολογίου του (επρόκειτο να κατευθυνθεί προς την Αυστραλία) που αποφάσισαν οι αμερικανικές αρχές με πρόσχημα την ανάγκη «ετοιμότητας» απέναντι στις «απειλές της Βόρειας Κορέας».
Τη συνοδεία του «Carl Vinson» αποτελούν διάφορα άλλα πολεμικά πλοία όπως τα αντιτορπιλικά «Wayne E. Meyer» και «USS Michael Murphy», όπως και το καταδρομικό «USS Lake Champlain». Επίσης, το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό «Stripes» σημείωνε ότι τέτοιες αποστολές συχνά περιλαμβάνουν και «υποβρύχια παρουσία που δεν ανακοινώνεται».
Χτες, διάφορα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το επόμενο διάστημα πλοία του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με το «Vinson». Αντίστοιχα ενδεικτικές είναι και οι πληροφορίες περί συζητήσεων που έχουν ήδη γίνει μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο για το ενδεχόμενο προσφυγής σε «στρατιωτική δράση» κατά της Πιονγιάνγκ. Αν και ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, διέψευσε τις πληροφορίες, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, στο φόντο και της τελευταίας βαλλιστικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ που διαμηνύει τα σχέδιά της για ενίσχυση της στρατιωτικής της άμυνας.
Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνομίλησε τηλεφωνικά ακόμα μια φορά με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στη Χερσόνησο. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν σε ιαπωνικά ΜΜΕ πως η Ουάσιγκτον επισημαίνει όλο και συχνότερα πως δύο «λύσεις» υπάρχουν, είτε η «στρατιωτική δράση» είτε η μεγαλύτερη «κινητοποίηση» της Κίνας ώστε να «συνετίσει» τη ΛΔ Κορέας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δήλωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε είναι μια πυρηνική Βόρεια Κορέα να απειλεί την ακτή των ΗΠΑ και οποιαδήποτε άλλη χώρα ή ανθρώπινο ον».
Βεβαίως, όλη η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερης ιμπεριαλιστικης επιθετικοτητας. Μέσα σε αυτό, αυξάνονται και τα στρατιωτικά μέσα που συγκεντρώνονται στην περιοχή, όπως το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, στην εγκατάσταση του οποίου αντιδρούν Κίνα και Ρωσία, αφού θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ για καίρια στρατιωτικά χτυπήματα σε όλη την περιφέρεια.




---------------------------------------------------------------------------------




ΙΤΑΛΙΑ
Ετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα
Με βασικό στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος που, όπως και η δημιουργία του, φορτώνεται στις πλάτες του λαού

ΡΩΜΗ.--
Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας έδωσε προχτές το «πράσινο φως» για ένα «πακέτο» νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με την ΕΕ και με βάση τις σημερινές ανάγκες της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας, που εξακολουθεί να έχει μεγάλες δυσκολίες ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, έκανε λόγο για «διάφορες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των διορθώσεων του προϋπολογισμού», προσπαθώντας να εμφανίσει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ως κάτι θετικό και για τους εργαζόμενους. Βασικός στόχος είναι και η μείωση του δημόσιου ελλείμματος της χώρας, που φυσικά δημιουργήθηκε από την ίδια την πολιτική υπεράσπισης των μονοπωλίων και σήμερα φορτώνεται στις πλάτες του λαού, με στόχο να διασφαλιστούν και πάλι συνθήκες πιο ευνοϊκές για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης των εκάστοτε αναγκών του.
Ενδεικτικά παραδείγματα είναι το «πακέτο» σειράς ρυθμίσεων για τα Εργασιακά που διευκόλυνε απολύσεις και επέκτεινε την ευελιξία, η επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. των κρατικών ταχυδρομείων και σιδηροδρόμων).




------------------------------------------------------------------------------------




ΧΙΛΗ
Κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση στην Παιδεία

Χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια πραγματοποίησαν, την Τρίτη, μεγάλη κινητοποίηση στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο, καθώς η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ προωθεί το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Παρά τις υποσχέσεις της - για να υφαρπάξει την ψήφο στις εκλογές του Δεκέμβρη του 2013 - ότι θα εισακούσει τα αιτήματα του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, συνεχίζει στην πεπατημένη διατηρώντας τον πλήρως εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, ακόμα και τη νομοθεσία της χούντας του Πινοσέτ.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, δεν πέρασε λόγω της διαφοροποίησης 2 βουλευτών - μελών της που ήταν και στελέχη του φοιτητικού κινήματος στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2011, του Τζιόρτζιο Τζάκσον, με τη συμμαχία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και της βουλευτή του ΚΚ Χιλής Καμίλα Βαχιέχο, που διαφώνησε αλλά «για να μην πάει με τη δεξιά», όπως είπε, απείχε. Ετσι, το αποτέλεσμα ήταν 6 υπέρ, 6 κατά και 1 αποχή.
Το σχέδιο νόμου κρίνεται από τη Συνομοσπονδία Φοιτητών Χιλής ανεπαρκές, που δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά της για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση. Διατηρεί το μεικτό σύστημα, ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία, με τα δεύτερα να βουλιάζουν στην υποχρηματοδότηση και να έχουν επίσης δίδακτρα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν οι φοιτητές, ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει ο αριθμός των φοιτητών - φτάνει περίπου το 1 εκατομμύριο - των οποίων οι οικογένειες παίρνουν «σπουδαστικό» δάνειο 15ετίας, για να καλύψουν τα υψηλά δίδακτρα είτε των ιδιωτικών είτε τα λίγο μικρότερα των δημόσιων σχολών. Επίσης, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κρατικές υποτροφίες σε περίπου 90.000 φοιτητές με πολύ χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να δώσουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα, ούτε και οι υποσχέσεις της ότι «όταν καλυτερεύσει η οικονομική κατάσταση θα δοθούν περισσότερα χρήματα στο δημόσιο σύστημα».
Η κινητοποίηση της Τρίτης, η πρώτη μεγάλη μέσα στο 2017, που συνοδεύτηκε και από μέτρα καταστολής, δηλώνεται ότι θα είναι μόνο η αρχή και θα συνεχιστεί ο αγώνας για να μην προχωρήσει άλλο ένα σχέδιο που διατηρεί την Εκπαίδευση στη Χιλή στις ακριβότερες στον κόσμο αναφορικά με το επίπεδο των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις μετά την πτώση της δικτατορίας, τη δεκαετία του '90, και ειδικά οι δήθεν σοσιαλδημοκρατικες (αλλα ουσιαστικα νεοφιλελευθερες)  του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν πείραξαν νόμους της, που ώθησαν στην εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης.




----------------------------------------------------------------------------------------




ΣΥΡΙΑ  - ΟΗΕ
Χθες, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία κατέθεσαν ένα σχέδιο απόφασης για τον πρόσφατο περιστατικό με χημικά στο Ιντλίμπ. Σύμφωνα με διαρροές, το ψήφισμα αυτό ζητάει από τη συριακή κυβέρνηση να παράσχει σε ομάδα «διεθνών ερευνητών» όλα τα σχέδια πτήσης και τα ημερολόγια που αφορούν τις επιχειρήσεις στις 4 Απρίλη, τα ονόματα των διοικητών της συριακής αεροπορίας. Και η πρέσβης των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βάλουν ένα τέρμα σε αυτό τον πόλεμο στη Συρία» και πως «θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την επιρροή τους προς οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά για να προωθήσουν την ειρηνική επίλυση». Τόνισε εντούτοις πως δεν θα στηρίξουν μία διαδικασία που «θα καλύψει τον Πρόεδρο Ασαντ», δεν θα επιτρέψουν «να μείνει αναπάντητη νέα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», υπαινισσόμενη εμμέσως πλην σαφώς νέα στρατιωτική επίθεση στο συριακό έδαφος.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ, απάντησε ότι το σχέδιο ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας «είναι απαράδεκτο» με τη μορφή που υποβλήθηκε. Επίσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζακχάροβα, σημείωσε ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις στις 7 Απρίλη είναι σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιφερειακή αλλά για την παγκόσμια ασφάλεια» και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απρίλη συνάντηση Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε Γενεύη και Αστάνα.