Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Πεμπτη 11 Ιανουαριου 2018



οι συμβολαιογραφοι θα εκπλειστηριαζουν πλεον και πρωτες κατοικιες κι απο τα κινητα τους #πσοφοςςςςς_αγυρτες_αληταροφασισταρια



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παλαιστίνη: Η ελιά ως σύμβολο αντίστασης
*Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Applied Research στην Ιερουσαλήμ (ARIJ), περίπου 1,2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καταστράφηκαν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, από το 1967.

Παλαιστίνη: Η ελιά ως σύμβολο αντίστασης
13/10/2014
Κατά την εβδομάδα που ξεκίνησαν δειλά οι βροχές του φθινοπώρου, ξεκίνησε και η ετήσια συγκομιδή ελιάς στην Παλαιστίνη. Η συγκομιδή είναι μια εποχή αφοσιωμένη στην εργασία και τη γιορτή, αλλά είναι επίσης μια επικίνδυνη εποχή, λόγω των επιθέσεων των εποίκων εναντίον των αγροτών και των οικογενειών τους.
Η ελιά είναι ένα σύμβολο της Παλαιστίνης, οι ρίζες της βρίσκονται σταθερά μέσα στη γη και γνωρίζει όλη την παλαιστινιακή ιστορία. Έχει αναφερθεί ότι στην Παλαιστίνη βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο ελιάς στον κόσμο. Το γνωστό δέντρο αλ-Μπαντάουι στο χωριό αλ-Γουαλαζα της Βηθλεέμ , χρονολογήθηκε μεταξύ 4.000-5.000 ετών από Ευρωπαίους και Ιάπωνες επιστήμονες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Applied Research στην Ιερουσαλήμ (ARIJ), περίπου 1,2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καταστράφηκαν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, από το 1967.
Οι επιθέσεις από εποίκους κατά αγροτών και των δέντρων τους έχουν ήδη αρχίσει στην τρέχουσα συγκομιδή. Από την αρχή του Οκτωβρίου, οι αγρότες έχουν υποστεί επιθέσεις, ενώ τα δέντρα τους κάηκαν και ξεριζώθηκαν σε χωριά των περιοχών Σαλφίτ, Ναμπλούς και Βηθλεέμ.
Στο χωριό Μπέιτ Ρίμα κοντά στη Ραμάλα, η Επιτροπή της Ένωσης Αγροτών (UAWC) ξεκίνησε την ετήσια εκστρατεία συγκομιδής ελιάς το Σάββατο. Με το σύνθημα «Η ελιά είναι η αντίστασή μας», η εκστρατεία έχει στόχο να παράσχει εθελοντές και υποστήριξη στους αγρότες στα διάφορα χωριά που βρίσκονται κοντά σε εποικισμούς και, επομένως, σε δυνητικό κίνδυνο επίθεσης. Εθελοντές της Επιτροπής, από τη Χεβρώνα και τη Ραμάλα, συμμετέχουν μαζί με τους αγρότες στη συγκομιδή ελιάς που έχει ξεκινήσει στο Μπέιτ Ρίμα. Αν και δεν έχουν κατασκευαστεί σε εδάφη στο Μπέιτ Ρίμα, οι εποικισμοί του Χαλαμίς και του Μπέιτ Αϊρέ, βρίσκονται δίπλα στο χωριό.
Η στήριξη της συγκομιδής της ελιάς είναι σημαντική για πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τον Χάλεντ Χίντμι, διευθυντή του UAWC της Ραμάλα:
«Η γεωργία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παλαιστινιακή οικονομία. Η συγκομιδή της ελιάς φέρνει ολόκληρες οικογένειες μαζί, όπου τα διάφορα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετικούς ρόλους, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους. Τα δέντρα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Το Ισραήλ προσπαθεί να αποικίσει τη γη μας και να καταστρέψει την ιστορία και τις κοινότητές μας γι’ αυτό η στήριξη των αγροτών στη συγκομιδή της ελιάς είναι μια πολιτική πράξη. «
Η Επιτροπή της Ένωσης Αγροτών αναφέρει ότι η «βιομηχανία ελαιόλαδου αποτελεί το 14% του γεωργικού εισοδήματος για τα κατεχόμενα και υποστηρίζει τα προς το ζην περίπου 80.000 οικογενειών».

2010
Εις το όνομα της Βίβλου, στη «Γη της Επαγγελίας» δεν πρέπει να ριζώσουν ελιές Παλαιστινίων. Αυτό υποστηρίζουν οι έποικοι Εβραίοι, όταν καίνε και ξεριζώνουν τα δέντρα... (φωτ. Ass. Press) Ενα εκατομμύριο δέντρα από τα δέκα που κατέχουν οι Παλαιστίνιοι έχουν κάψει ή ξεριζώσει οι Εβραίοι έποικοι και οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού τα τελευταία δέκα χρόνια. Το 80% των δέντρων αυτών είναι ελαιόδεντρα.
Μόνο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτώβρη 2010 οι έποικοι έχουν προκαλέσει ζημιά σε τουλάχιστον 3.500 ελαιόδεντρα. Εκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι «χιλιάδες ελαιόδεντρα Παλαιστινίων είχαν υποστεί ζημιά» από τους Εβραίους εποίκους κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η χρηματοδοτούμενη από διεθνείς οργανισμούς οργάνωση Oxfam κατήγγειλε ότι «η πώληση του ελαιόλαδου των Παλαιστινίων συνεχώς βρίσκει εμπόδια στα εκατοντάδες ισραηλινά σημεία ελέγχου, ενώ η μεταφορά του καθίσταται ασύμφορη και δαπανηρή εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές κατοχής για την απόκτηση αδειών συγκομιδής και μεταφοράς».
Η απόφαση και ο «διωγμός»
Το Σάββατο 16/10/2010, ύστερα από πολλά χρόνια δικαστικού αγώνα, οι οικογένειες ελαιοπαραγωγών στο χωριό Qusin, που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο εβραϊκούς οικισμούς εποίκων Shave Shomeron και Shave Shomron, μπόρεσαν να περάσουν μερικές ώρες στα χωράφια τους για να μαζέψουν τις ελιές τους, πριν τους αναγκάσουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες να φύγουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ισραηλινό δικαστήριο με απόφαση ζήτησε από τους στρατιώτες να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους αγρότες να περάσουν στα χωράφια τους και να τους προστατεύσουν. Πώς τους προστάτεψαν από τους εποίκους; Διώχνοντάς τους από τα χωράφια μόλις εμφανίστηκαν οι έποικοι: «για το καλό σας» τους είπαν.
16/10/2010 στα περίχωρα της Ναμπλούς ο Shaher Tawil μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Μαζεύαμε ελιές όταν ήρθαν οι Εβραίοι που μένουν στον οικισμό εποίκων Havat Gilad. Ενας από αυτούς άρχισε και έβαζε φωτιές», λέει ο Παλαιστίνιος ελαιοπαραγωγός... «Οταν είδαμε τις φλόγες, καλέσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν τους άφησαν να σβήσουν τη φωτιά και έτσι ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο κάτω από το βλέμμα των στρατιωτών». Ο Tawil συνεχίζει: «Την περασμένη εβδομάδα οι έποικοι της Havat Gilad μάζεψαν τις ελιές από τα 800 δέντρα που ανήκουν στην οικογένειά μου. Κάθε χρόνο κλέβουν τις ελιές μας και μετά βάζουν φωτιά στα δέντρα».
Την Τρίτη 19/10/2010 το απόγευμα, οι Εβραίοι έποικοι εισέβαλαν στα χωράφια του χωριού Husa δυτικά της Βηθλεέμ και έκαψαν μεγάλο μέρος των ελαιόδεντρων του χωριού.
Τρίτη 26/10/2010 οι έποικοι άνοιξαν τους αγωγούς αποχετεύσεων με αποτέλεσμα να χυθούν τα λύματα του οικισμού εποίκων Elon Moreh μέσα στους ελαιώνες του χωριού Deir al-Hatab ανατολικά της Ναμπλούς.
Περίπου το 45% της γεωργικής γης στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας καλύπτεται με περίπου 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, με δυνατότητα παραγωγής ώς και 34.000 τόνους ελαιόλαδου σε μια καλή χρονιά και 5.000 τόνους σε μια κακή χρονιά. Σε μια καλή χρονιά το ελαιόλαδο συμβάλλει στο 15-19% της παλαιστινιακής γεωργικής παραγωγής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 160-191.000.000 δολάρια. Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι ένα από τα κύρια προϊόντα παλαιστινιακών εξαγωγών, απασχολούν 100.000 αγρότες, από τα έσοδα των οποίων ζουν πάνω από 800.000 Παλαιστίνιοι. Περίπου το 95% της παραγωγής ελιάς χρησιμοποιείται για το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο για επιτραπέζιες ελιές και σαπούνι. Η τοπική αγορά είναι ο βασικός καταναλωτής των προϊόντων ελιάς, με μέσο όρο 12.000 τόνους ετησίως. Το υπόλοιπο εξάγεται προς τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία.
Καρπός επιβίωσης
Ο «πόλεμος της ελιάς» που κήρυξαν οι έποικοι, προτάσσοντας το μύθο της Βίβλου για τη «Γη της Επαγγελίας» ότι εκεί «δεν πρέπει να ριζώσουν οι ελιές των Παλαιστινίων», έχει θορυβήσει όχι μόνο τους Ισραηλινούς πολίτες που δεν διστάζουν να πάρουν το μέρος των Παλαιστίνιων αγροτών στη συγκομιδή της ελιάς, αλλά και πολλούς διεθνείς ακτιβιστές από πολλές χώρες της Ευρώπης, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που τρέχουν στους ελαιώνες των Παλαιστινίων για να σχηματίζουν «ανθρώπινες ασπίδες» μπροστά στους Εβραίους εποίκους. Οι επιθέσεις των εποίκων έχουν θορυβήσει ακόμα και το Βατικανό, που στην τελευταία σύνοδό του κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την ιδέα της «Γης της Επαγγελίας» για να δικαιοληγήσει τη διάπραξη αδικιών σε βάρος των Παλαιστινίων.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η σήψη αυτού του κόσμου έχει φτάσει σε τέτοιον βαθμό που κάποιοι βρίσκουν το νόημα της ζωής τους, στα τουριστικά "αντιτρομοκρατικά" καμπς που έχει δημιουργήσει το Κράτος Κατοχής της Παλαιστίνης και "διασκεδάζουν" τους τουρίστες με το να δολοφονούν Παλαιστίνιους
Ο κωμικός τζέρι σάινφελντ και η οικογένειά του πήγαν ένα ταξίδι σε ένα αντι-Τρομοκρατικό στρατόπεδο σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Για ποιο θέμα είναι ο στρατιωτικός τουρισμός του Ισραήλ;



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 Η κυρία Τριανταφύλλου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο. (Και) αυτό το άτομο το είχαμε και το νταχτιρντίζαμε στην ΚΟΕ, και δίναμε μάχες να είναι υποψήφια. Λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία για το 3ο μνημόνιο το 2015, φώναζε στο περιστύλιο της Βουλής «έχουμε ιστορία εμείς, δεν ξεπουλιόμαστε». Μετά από μισή ώρα μπήκε μέσα και είπε «ναι σε όλα» (προφανώς εννοούσε «δεν ξεπουλιόμαστε όσο-όσο»).
- Δεν είναι βέβαια η μόνη που μας δούλεψε ψιλό γαζί, καλά να πάθουμε, και να προβληματιζόμαστε για το πόσο εύκολα κάποιος ψωνίζεται ή/και γλυκαίνεται από το μέλι, και περνάει απέναντι. Χτυπάει όμως ακόμη πιο άσκημα επειδή την ίδια στιγμή άλλοι άνθρωποι (και μάλιστα πολύ πιο ταλαιπωρημένοι οι περισσότεροι), που δεν τους το 'χες, σφίγγουν τα δόντια και παραμένουν αξιοπρεπείς.
-Ομολογώ ότι στενοχωριέμαι έτσι που τη βλέπω να κυλιέται στο βούρκο, όχι γι' αυτήν αλλά για εμάς: εν μέρει δική μας αποτυχία είναι που βγάλαμε και τέτοια άτομα, διμούτσουνα. Άσε που διαπιστώνω ότι στο μεταξύ (έχω να την ανταμώσω και δυόμιση χρόνια) η φάτσα της στρίτζωσε: έχει γίνει όπως παλιότερα του Κουβέλη. Τεσπα, ο Θεός να σχωρνάει τα αποθαμένα της, διότι εμείς, χλωμό το βλέπω.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έχει νόημα αν -μιλώντας για κάποιον εργάτη- αναφέρεσαι στο αν έχει ή όχι ταξική συνείδηση. Αν έχει, δηλαδή, επίγνωση ότι τα προσωπικά του συμφέροντα συμπίπτουν μ' αυτά της τάξης του.
Όταν, όμως, μιλάς για τον Τσίπρα, τον Τσακαλώτο, τον Σταθάκη, τον Σκουρλέτη, τον Φλαμπουράρη κ.λπ. κ.λπ., είναι ανοησία να λες πως δεν έχουν ταξική συνείδηση.
Δεν προέρχονται από τη δική μας τάξη και θα μπορούσαν, προδίδοντας την τάξη τους, να παραμείνουν αριστεροί. Δεν το έκαναν, υπακούοντας στην ταξική τους συνείδηση.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μα και το δικαίωμα στην απεργία; Και δεν ντρέπονται;
Όχι, ρε φίλε! Δεν ντρέπονται. Και δεν ντρέπονται, γιατί τώρα πια έχουν γίνουν τόσο κυνικοί που μεταξύ τους ανταγωνίζονται στο ποιος καταφέρνει να προωθήσει τους κολλητούς του με μεγαλύτερη επιτυχία.
Ξέρεις τι θα πει να κονομάς κάμποσα χιλιάρικα κάθε μήνα ως βουλευτής ή και υπουργός ή να 'χεις εξασφαλισμένο το χιλιαρικάκι ως ρουφιανάκος σε μια θεσούλα;
Και ποιον να ντραπούν; Αυτοί με τους οποίους συναγελάζονται είναι ακριβώς σαν τα μούτρα τους. Εμάς μας θεωρούν πολύ κορόιδα. Και την κοινωνία την περιφρονούν. Όλο τον κόσμο, που δεν ήταν τόσο πονηρός ώστε να αναρριχηθεί τόσο γρήγορα όσο οι ίδιοι.
Ανυποψίαστοι για το ότι όσο γρήγορη ήταν η αναρρίχηση τόσο ξαφνική θα 'ναι η κατάρρευση. Όταν δεν θα προλαβαίνουν να φυλαχτούν από τις κλοτσιές της οργής.

Σχολιο.-  Όσο μου έρχεται σε μυαλό ένας διάλογος γνωστού μου με τον μπαλαουρα .
Του λέει ότι δεν έχει να πληρώσει την ΔΕΗ και αυτός ο κοινωνικός δολοφόνος τον ρώτησε " μα καλά δεν έχεις 500 ευρώ να πληρώσεις την ΔΕΗ ;"



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Να μιλήσουμε και για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία ακόμα και για λόγους ευγονικης η είναι πολύ μακριά και ποιος να ασχοληθεί; Μου θυμίζει την εποχή που το φεμινιστικό κίνημα αναδεικνυε τους βιασμούς στην Ινδία αλλά για τις ΗΠΑ που τα νούμερα ήταν αντίστοιχα ούτε κουβέντα.
Σχολιο.- Βασική διαφορά του βιασμού από οτιδήποτε άλλο, είναι η έλλειψη συναίνεσης... Εμπεδώστε επιτέλους!! Στην δε πατριαρχία, φυσικό κι επομενο και οι γυναίκες να έχουν εμπεδώσει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο που τους επιβληθηκε, ως σεξουαλικά αντικείμενα... Μετά από 4.000 χρονια ομως και προσχωρήσάμε στην κατηγορια σάπιενς... Προσαρμοστείτε αναλόγως... Άμα γουστάρω πηδιέμαι, άμα δεν γουστάρω δεν μ ακουμπάει κανείς με κανέναν τρόπο και γιά κανέναν λόγο. Τόσο απλά.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

ΑΓΚΥΡΑ.--
Την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει ακόμα μια φορά το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλη του 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσε προχτες ο αντιπρόεδρός της Μπεκίρ Μποζντάγ. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που έλαβε απόφαση για παράταση των μέτρων που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς και μένει η συγκεκριμένη πρόταση να κατατεθεί στη Βουλή για να λάβει και την οριστική απόφαση.
Το καθεστώς αυτό επιβλήθηκε στο όνομα της διατήρησης της «ασφάλειας και σταθερότητας» της χώρας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού αλλά και απαγόρευσης συγκεντρώσεων, κινητοποιήσεων κ.τ.λ.  Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του κυβερνώντος ΑΚΡ με πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για ομάδες «ένοπλων πολιτών» που το ΑΚΡ εκπαιδεύει, για να «αντιμετωπίσει» ενδεχόμενα εκλογικά αποτελέσματα που δεν θα το ικανοποιήσουν.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΤΑΛΙΑ
Πάνω από 30% η ανεργία στους νέους
ΡΩΜΗ.--
Στο 32,7% έφτασε η ανεργία των νέων στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ISTAT) για τον περασμένο Νοέμβρη. Το συνολικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα έφτασε στο 11%, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για «θετικά στοιχεία», επειδή η ανεργία μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά ...0,1%. Η ουσία βέβαια είναι ότι, με συνταγές «καπιταλιστικής ανάπτυξης», κάθε μείωση της ανεργίας δεν είναι παρά «προσαρμογή» της απασχόλησης με τους όρους και τα χαρακτηριστικά που βολεύει την καπιταλιστική κερδοφορία. Γι' αυτό και σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ (και γενικότερα), τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης καλπάζουν, μαζί με τους ρυθμούς επέκτασης όλων των «ελαστικών μορφών απασχόλησης».
Την ίδια στιγμή, οι προεκλογικές διεργασίες στην Ιταλία εντείνονται, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 4 Μάρτη.
Προχτες, το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι οι ηγέτες των βασικών κομμάτων της «κεντροδεξιάς» συμφώνησαν να συνεργαστούν στις εκλογές. Πρόκειται για τη «Φόρτσα Ιτάλια» (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), την ρατσιστική ακροδεξια «Λίγκα του Βορρά», όπως και το φασιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας». Τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση στελεχών των αντίστοιχων κομμάτων για να διαμορφωθεί κοινή εκλογική πλατφόρμα. Πάντως, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Ιταλία δεν πρέπει να φύγει από το ευρώ, ενώ πρόσθεσε και ότι «ο (σ.σ. επικεφαλής της "Λίγκας του Βορρά") Σαλβίνι δεν είναι πλέον της άποψης ότι θα πρέπει να φύγουμε από το ευρώ... Εχει καταλάβει πως δεν θα ήταν βιώσιμο για την οικονομία μας».



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΡΑΝ
Εντείνονται οι κόντρες, εντός και εκτός συνόρων...
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Οι παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών χωρών στο Ιράν, σε συνδυασμό με την όξυνση της αποικιοκρατικης ιμπεριαλιστικης επεμβασης, εξακολουθούν να μπαίνουν στο πρώτο πλάνο των εξελίξεων με αφορμή τις πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της ηγεσίας της χώρας.
Προχτες, ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, κατήγγειλε τη «συνωμοσία» ΗΠΑ και Ισραήλ με την εξόριστη ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού» πίσω από τις πρόσφατες, αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του με αφορμή το τελευταίο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Συναντώντας πολίτες από την πόλη Κομ, ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις παραπάνω δυνάμεις αλλά «και πλούσιες οικογένειες χωρών του Περσικού Κόλπου» πως προετοίμαζαν επί «πολλούς μήνες» ταραχές «σε μικρές πόλεις, οι οποίες στη συνέχεια θα επεκτείνονταν στην πρωτεύουσα». Ωστόσο, επισήμανε πως θα πρέπει κανείς να διακρίνει τα «δίκαια και έντιμα αιτήματα» των διαδηλωτών από τη βία και τις πράξεις βανδαλισμού άλλων. «Πρέπει να εισακουσθούν οι ανησυχίες τους. Πρέπει να ακούσουμε, πρέπει να προσφέρουμε απαντήσεις», τόνισε ο Χαμενεΐ.
Η παρέμβαση του Αλί Χαμενεΐ φαίνεται να «απαντά» στις δηλώσεις την Δευτερα του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, που είχε επισημάνει πως «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το χάσμα μεταξύ αξιωματούχων και της νέας γενιάς». Είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στη νέα γενιά να ζήσει όπως ζήσαμε εμείς»...

Κατ' οίκον περιορισμός για τον Αχμαντινετζάντ
Αυτά ενώ και προχτες ξένα Μέσα Ενημέρωσης επέμεναν πως τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε χαράξει σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης με τη Δύση. Ο Αχμαντινετζάντ φέρεται πως αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε σε αντικυβερνητική συγκέντρωση στις 28 Δεκέμβρη στη δυτική πόλη Μπουσχέρ, καθώς κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία πως «ζει αποκομμένη από τα προβλήματα και τις έγνοιες του λαού».

Αύριο Πέμπτη ο Ζαρίφ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες
Το ίδιο διάστημα, η ιρανική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, παίρνοντας μέτρα και σε σχέση με την πιθανότητα οι ΗΠΑ να υλοποιήσουν τις απειλές τους και να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Προχτες επίσης επιβεβαιώθηκε πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου θα συμμετάσχουν και οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, με βασικό θέμα συζήτησης τη διαφύλαξη της διεθνούς συμφωνίας. Σε μία σπάνια δημόσια εμφάνισή του σε σύσκεψη του ισραηλινού υπουργείου Οικονομίας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Γιόσι Κοέν, δήλωσε πως η χώρα του έχει «μάτια, αυτιά και πολύ περισσότερα στο Ιράν» και πως παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Ισχυρίστηκε ότι «η πραγματικότητα σπρώχνει τον κόσμο στους δρόμους», κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την αύξηση της επιρροής τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και ότι ο ίδιος θα ήθελε να δει στο Ιράν «μία επανάσταση».



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε προειδοποιητικές απεργίες από χτες οι μεταλλεργάτες
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Σε απεργιακές προειδοποιητικές κινητοποιήσεις βρίσκονται από προχτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου και ηλεκτρικής βιομηχανίας μετά από απόφαση του συνδικάτου IG Metall, διεκδικώντας για τους 3,9 εκατ. εργαζόμενους του κλάδου αυξήσεις στους μισθούς τους κατά 6% και μειωμένο ωράριο 28 ωρών τη βδομάδα (αντί για 35) για δυο χρόνια, για όσους εργαζόμενους έχουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους που πρέπει να τους φροντίζουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με την πρόταση της IG Metall, οι εργοδότες θα επωμίζονται μέρος της μισθολογικής διαφοράς για το μειωμένο ωράριο.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα οργανώνονται και άλλες παρεμβάσεις. Μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, έχουν προγραμματιστεί 140 δράσεις. Σε όλη τη χώρα οι προειδοποιητικές απεργίες θα κλιμακώνονται και θα κορυφωθούν την Πέμπτη, οπότε θα γίνει ο τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ συνδικάτου και εργοδοτών.
Οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις κατά 2% και απορρίπτουν το αίτημα για μειωμένο ωράριο, επικαλούμενοι και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο απέρριψε προχτες το αίτημα της Νότιας Κορέας να αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τη διμερή συμφωνία του 2015 για το ζήτημα των «γυναικών αναψυχής» (γυναικών που κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγήθηκαν σε οίκους ανοχής της Ιαπωνίας). Η Σεούλ έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του 2015 «έχει σοβαρά προβλήματα», ωστόσο το Τόκιο απαντά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναθεώρησής της θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Η Αλγερία απαγόρευσε προσωρινά την εισαγωγή 900 προϊόντων, ανάμεσά τους κινητά τηλέφωνα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και λαχανικά, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες της για τις εισαγωγές μετά τη μείωση των εσόδων από την Ενέργεια. Η χώρα, μέλος του OPEC, προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες της από τα μέσα του 2014, οπότε ξεκίνησε η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ο προϋπολογισμός της Αλγερίας βασίζεται κατά 60% στα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως αυτά έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά τη μείωση των τιμών.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τα σύνορα με τη γειτονική Ερυθραία έκλεισε χτες το Σουδάν, λίγες μέρες αφότου ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ αποφάσισε να επιβάλει για έξι μήνες κατάσταση «έκτατης ανάγκης» στις πολιτείες Βόρειο Κορντοφάν και Κασάλα, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών και διακίνησης ανθρώπων χωρίς νόμιμα έγγραφα. Νωρίτερα, το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ότι η Αίγυπτος έστειλε ενισχύσεις σε στρατιωτική βάση της Ερυθραίας στο λιμάνι Μπερμπέρα. Στο μεταξύ, κλιμάκιο γιατρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μελετά δεκάδες κρούσματα ιογενούς αιμορραγικού πυρετού που προκάλεσαν πριν λίγες βδομάδες το θάνατο τριών ατόμων.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΥΡΙΑ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και απειλές από την Τουρκία...
Ενώ οι Ρώσοι «φωτογραφίζουν» τις ΗΠΑ πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη σε ρωσικές βάσεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--
Οξύνονται οι επιχειρήσεις ξένων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, καθώς η ιμπεριαλιστική αποικιοκρατικη επιθετικοτητα δείχνει να φουντώνει ακόμη περισσότερο, μετά την ήττα τζιχαντοφασιστών του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους» από τα περισσότερα πεδία συγκρούσεων στη Συρία.
Προχτες, λίγο πριν τα χαράματα, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τρεις πυραυλικές επιθέσεις, κοντά σε στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή Αλ Κουτάιφα, περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού. Η συριακή αεροπορία αντέδρασε και, σύμφωνα με Σύρο αξιωματούχο, χτύπησε ένα από τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναχαιτίστηκαν «αρκετοί» από τους ισραηλινούς πυραύλους. Εκπρόσωπος του συριακού στρατού κατήγγειλε τις πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ στη χώρα του ως κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, προειδοποιώντας ότι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν «επικίνδυνες επιπτώσεις για τις οποίες το Ισραήλ θα φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη».
Το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε πως αρκετοί από τους πυραύλους των Ισραηλινών εκτοξεύτηκαν από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου στις 2.40 π.μ. Ακολούθησε η ρίψη πυραύλων στις 3.04 π.μ. και στη συνέχεια η εκτόξευση άλλων τεσσάρων πυραύλων από τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν στις 4.14 π.μ. από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε πρέσβεις ΝΑΤΟικών χωρών στο Ισραήλ, είπε πως η πολιτική της κυβέρνησής του στη Συρία παραμένει η ίδια και πως επιδιώκει «την αποτροπή της μεταφοράς όπλων που μπορεί να αλλάξουν το παιχνίδι στη "Χεζμπολάχ" μέσω συριακού εδάφους».

Οι Ρώσοι επανέρχονται στις επιθέσεις με drones
Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επανήλθαν στις ανακοινώσεις της Δευτερας που έκαναν με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων τζιχαντοφασιστών κατά ρωσικών βάσεων σε Χμέιμιμ και Ταρτούς, που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο με 13 τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), τελευταίας τεχνολογίας που προέρχεται από χώρα (τις ΗΠΑ) που έχει προηγμένα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Τόνισαν, μάλιστα, ως τουλάχιστον «περίεργο» το γεγονός πως τις τέσσερις ώρες που κράτησε η επίθεση, πετούσε πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις ρωσικές βάσεις, σε ύψος 7.700 ποδιών αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου Poseidon.

Τουρκικές αντιδράσεις κατά της Δαμασκού
Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον συριακό στρατό ότι πλήττει δυνάμεις της δήθεν «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» στην επαρχία Ιντλίμπ (όπου από τον Οκτώβρη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού...). Ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο αυτόν «υπονομεύονται οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση» στον πόλεμο στη Συρία, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη σύγκληση του λεγόμενου «Εθνικού Συριακού Κογκρέσου» στο τέλος του μήνα στο Σότσι της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι «οι ομάδες που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι δεν πρέπει να το κάνουν αυτό».
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν μία μέρα αφότου ο συριακός στρατός ανακατέλαβε 14 χωριά από τους ισλαμοφασιστες στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. Αργότερα χτες βράδυ, πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφεραν πως κλήθηκαν οι πρέσβεις Ιράν και Ρωσίας, προκειμένου να εκφραστεί η ενόχληση της Τουρκίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ επειδή κατά τη γνώμη της τελευταίας παραβιάζεται η τριμερής συμφωνία αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία.
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η μεγαλύτερη ισλαμοφασιστική δύναμη που δρα στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ είναι η οργάνωση τζιχαντοφασιστών «Ταχρίρ αλ Σαμ», που είναι παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και του πρώην «Μετώπου Νούσρα».
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου γίνονται λίγες βδομάδες αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτήρισε στα τέλη Δεκέμβρη τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «τρομοκράτη», προκαλώντας την αντίδραση της συμμάχου του, Ρωσίας. Ο Ερντογάν, μάλιστα, μιλώντας χτες σε βουλευτές του κόμματός του, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στις περιοχές Αφρίν και Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας θα συνεχιστούν ώστε να «ολοκληρωθεί» η διαδικασία που ξεκίνησε με τη χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στη Συρία, με την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΥΡΙΑ
Τριβές στον «άξονα» Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Με δεδομένο ότι όσο πλησιάζει η «επόμενη μέρα» στη Συρία, θα φουντώνουν και η επιθετικοτητα των δυτικων αποικιοκρατων-ιμπεριαλιστών - που άλλωστε ήταν αυτοί που οδήγησαν στην επέμβαση - σημειώνονται τριβές και ανάμεσα στις χώρες που συγκροτούν «άξονες συνεργασίας».
Χτες, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, υπήρξαν ρωσικές παροτρύνσεις προς το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού να πάρει μέτρα και να αυξήσει τον έλεγχο της βόρειας συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις ισλαμοφασιστών σε βάρος των ρωσικών στρατευμάτων. Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατήγγειλε χτες στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Ν. Υόρκη τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να εστιάσουν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ στις συγκρούσεις με τους ισλαμοφασιστες που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην επαρχία Ιντλίμπ και στο προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γκούτα, ενώ αποφεύγουν να πουν το παραμικρό για την ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι της Ράκα, που έχουν μείνει σχεδόν αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι οι περισσότεροι στον πρόχειρο καταυλισμό εκτοπισμένων Ρούκμπαν.
Οι πιέσεις Τσαβούσογλου
Από την άλλη, με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τις πιέσεις του σε Ιράν και Ρωσία (που είναι μαζί με την Τουρκία «εγγυήτριες δυνάμεις» στη Συρία) «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να αποτρέπουν τα πλήγματα από τις δημοκρατικες κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ.
Ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία θα διοργανώσει σύνοδο υπουργών Εξωτερικών χωρών που δεν συμμετέχουν στις ενδοσυριακές διεργασίες που γίνονται στην Αστάνα, μετά από τη συνεδρίαση του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» στις 29 και 30 Γενάρη στο Σότσι της Ρωσίας. Υποστήριξε ότι οι διεργασίες σε Αστάνα και Σότσι γίνονται προκειμένου να υποστηριχτούν οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ και η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν ζητήσει από την Τουρκία να μεσολαβήσει στην κρίση που περνούν οι σχέσεις των δύο πλευρών μετά το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις 30 Σεπτέμβρη. Είπε, μάλιστα, ότι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την ενδεχόμενη μεσολάβηση στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στη Βαγδάτη στις 21 Γενάρη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με Ντονμπάς και Κριμαία
Απαντώντας η ρωσική κυβέρνηση στις «προβοκάτσιες» της φασιστικης Ουκρανίας, όπως τις χαρακτηρίζει, στα σύνορα της Κριμαίας (που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία μετά από ελευθερο δημοκρατικο δημοψήφισμα το Μάρτη του 2014), αναπτύσσει 2 συντάγματα με αντιπυραυλικά συστήματα «S-400». Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην ανάπτυξη στρατευμάτων της φασιστικης Ουκρανίας στην περιοχή, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, και στις περιοδικές επιχειρήσεις σαμποτάζ που παρατηρούνται από ειδικές δυνάμεις, με στόχο να προκαλέσουν προβλήματα σε διάφορες υποδομές.
Ανησυχία στη Ρωσία προκαλεί επίσης η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ να προχωρήσει στην προμήθεια του φασιστικου «ουκρανικού» στρατού με λεγόμενα «αμυντικά όπλα». Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, στις  Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Χτες οι αντιφασιστες πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ κατήγγειλαν τη μεταφορά αντιπυραυλικών συστημάτων BUK από τον φασιστικο «ουκρανικό» στρατό κοντά στη λεγόμενη γραμμή αντιπαράθεσης, κάτι που παραβιάζει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που προέβλεπε την απομάκρυνση βαρέων όπλων από αυτήν την περιοχή.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αποκλεισμός παλαιστινιακών χωριών
ΡΑΜΑΛΑ.--
Δρακόντεια μέτρα αποκλεισμού παλαιστινιακών χωριών έξω από τη Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη επέβαλαν, χτες, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές μετά την εκτέλεση 35χρονου Εβραίου εποίκου το βράδυ της Τρίτης.
Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε έως χτες βράδυ την ευθύνη της δολοφονίας του 35χρονου ραβίνου Ραζιέλ Σεβάχ, ενώ η «Χαμάς» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τη χαρακτήρισε «ηρωική». Παρ' όλα αυτά, υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ήταν Παλαιστίνιος ο δράστης της εκτέλεσης του εποίκου από τον εποικισμό Χαβάτ Γκιλάντ.
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του την πεποίθηση ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας» θα συλλάβουν τους δράστες της επίθεσης για να τους προσαγάγουν «στη Δικαιοσύνη και να εμποδίσουν την ενίσχυση της τρομοκρατίας».
Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ Μάλικι, επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση γιατί με τη στάση της δίνει το «πράσινο φως» στο Ισραήλ «να κάνει ό,τι θέλει με τη γη των Παλαιστινίων». Αφορμή γι' αυτήν τη δήλωση έδωσε η ανακοίνωση νέων σχεδίων από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές για την ανέγερση άνω των 1.285 παράνομων κατοικιών για Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΓΚΥΡΑ.-- Πάνω από το 50% του τσιμεντένιου τείχους μήκους 144 χλμ. που φτιάχνει η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν, για να αποτρέψει κύματα μεταναστών, τζιχαντιστών ή κυκλώματα λαθρεμπόρων, έχει ήδη κατασκευαστεί, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Οικιστικής Ανάπτυξης. Την κατασκευή του τείχους έχει αναλάβει το τουρκικό μονοπώλιο «ΤΟΚΙ», που έχει αναλάβει την κατασκευή ανάλογου έργου και στα σύνορα της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο Μελχιόρ Βατελέ, ανώτερο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χαρακτήρισε χτες άκυρη τη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Μαρόκου με την ΕΕ για την αλιεία, επειδή δεν σέβεται τα δικαιώματα των αυτοχθόνων της αυτόνομης περιοχής της «Λαοκρατικής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας» (γνωστής και ως Δυτικής Σαχάρας). Το Μαρόκο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της χώρας και τη θεωρεί νότια επαρχία της, αφότου έπαψε το 1976 να είναι αποικία της Ισπανίας.

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ.-- Τη νοτιοανατολική Πολιτεία των ΗΠΑ Αλαμπάμα επέλεξε χτες η κοινοπραξία των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών «Τογιότα» και «Μάζντα» για να φτιάξει νέο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων. Το νέο εργοστάσιο θα φτιαχτεί στην περιοχή Χάντσβιλ της κομητείας Λαϊμστόουν, θα απασχολεί 4.000 εργαζόμενους με στόχο ετήσια παραγωγή 300.000 αυτοκινήτων, και αναμένεται να λειτουργήσει το 2021.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ
Αγόρασαν ρωσικό αέριο λόγω ψύχους
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ από τη Ρωσία, λόγω του κύματος ψύχους που πλήττει τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, σχολιάζει σε χτεσινό του δημοσίευμα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Deutsche Welle».
Σύμφωνα με τον Σβιάτοσλαβ Μπικχ, από τη δεξαμενή σκέψης «Κέντρο Αναλύσεων της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», «δεν υπάρχει πολιτική διάσταση» στην αγορά ρωσικού αερίου από τους Αμερικανούς και δεν αποκλείεται και στο μέλλον οι ΗΠΑ να προμηθευτούν ρωσικό αέριο, όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες. Η είδηση προκάλεσε εντύπωση, καθώς οι εξαγωγές φυσικού αερίου αποτελούν πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών μονοπωλίων, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει ανοιχτά - και μέσω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - να παρεμποδίσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου, κυρίως στην Ευρώπη, και να προωθήσει το αμερικανικό LNG.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο μέρος της μεταφοράς του (από τη βόρεια Ρωσία ή τη Σιβηρία μέχρι τη δυτική Ευρώπη) να γίνεται μέσω των αγωγών της «Gazprom». Παράλληλα, ενισχύονται οι επενδύσεις στο υγροποιημένο αέριο, όπου δραστηριοποιείται η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική εταιρία αερίου, «Novatek». Η ρωσική εταιρία, που κατέχει το 60% της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο γαλλικός κολοσσός πετρελαιοειδών «Total», καθώς και Κινέζοι επενδυτές, εξορύσσει στο νησί Τζαμάλ στον Πολικό Κύκλο τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου αερίου.
Μάλιστα η πώληση LNG προς τις ΗΠΑ έγινε μέσω Γάλλου μεσάζοντα, αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Εντείνεται το παζάρι εντός ΝΑΤΟικού χρονοδιαγράμματος
Στην Ελλάδα σήμερα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
Εντείνονται οι διεργασίες προς διευθέτηση του Σκοπιανού εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δύο μόλις μέρες μετά την έλευση στην Αθήνα του αν. πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Αλβανού, Μπ. Οσμάνι, για επαφές με την ηγεσία του ΥΠΕΞ στην Αθήνα, σήμερα έρχεται στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ της γείτονος, Ν. Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. Επισήμως, «οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
Η συνάντηση εντάσσεται αντικειμενικά σε ένα δοσμένο χρονοδιάγραμμα, κατά το οποίο στις 17 - 18/1 πάει στα Σκόπια ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, που θα απευθύνει και ομιλία σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Επίσης, στις 17 - 18/1 οι εκπρόσωποι Αθήνας και Σκοπίων συναντιούνται στη Νέα Υόρκη για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα, Μ. Νίμιτς. Παράλληλα - ανάλογα και με τις εξελίξεις - ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο περιθώριο του Νταβός.
Ολα προκειμένου, αν συμφωνήσουν, επισήμως, οι δύο πλευρές, η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Ιούλη, στις Βρυξέλλες.
«Κοινό όραμα» η ευρωατλαντική «ολοκλήρωση» στην περιοχή
Στο μεταξύ, την ταύτισή τους σε ό,τι αφορά τα βασικά προτάγματα της αστικής τάξης και τους «ρόλους» που διεκδικεί στα Βαλκάνια, σπεύδουν να επιβεβαιώσουν με κάθε ευκαιρία και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Ταύτιση, που φάνηκε και από τις δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, που υπό το φως της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Βουλγαρία το α' εξάμηνο 2018, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Β. Ιβάνοφ.
Επισήμως, άλλωστε, στη συνάντηση συζητήθηκε και η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Διαπιστώθηκε, δε, «σύμπτωση απόψεων» ως προς την ανάγκη «ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων». Ο ίδιος ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητο να δοθεί καθαρό και αξιόπιστο μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την πορεία τους προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πορεία που πρέπει να είναι ανεμπόδιστη και γι' αυτό προϋποθέτει την προηγούμενη επίλυση των θεμάτων που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής».
Να σημειωθεί ότι παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Εκκλησία. Χτες συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Σε ανακοινωθέν της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας"».



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΛΒΑΝΙΑ
Ανοίγει ξανά θέμα «Τσάμηδων»

Θέμα «Τσάμηδων» ανοίγει ξανά η Αλβανία, ενόψει μάλιστα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στις 19/1 στην Κορυτσά.
Συγκεριμένα, ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντ. Μπουσάτι είπε χτες ότι στο «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών («διασυνοριακή συνεργασία», θαλάσσιες ζώνες, δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο κ.ά.), συμπεριλαμβάνεται και το «ζήτημα της Τσαμουριάς», ως κομμάτι της άρσης του λεγόμενου εμπολέμου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οπως είπε, «πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων (σ.σ. στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η αλβανική πλευρά), το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ στην Αλβανία κ.λπ.».
«Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα». Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».
Ως τρίτο «πακέτο», ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραψε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά, και από την άλλη η απόφαση του 2009, του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, που ακύρωσε προηγούμενη συμφωνία Αθήνας και Τιράνων για ρύθμιση αυτών των ζωνών.
Από πλευράς κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ λεγόταν χτες: «Πάγια ελληνική θέση είναι ότι δεν υφίσταται "τσάμικο ζήτημα" για την Ελλάδα. Ουδεμία συζήτηση σχετικά με αυτή την άποψη της αλβανικής πλευράς έχει γίνει. Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν τη διαδικασία διαλόγου, την οποία ξεκίνησε η Ελλάδα, ως υπεύθυνη δύναμη στην περιοχή και στην ΕΕ. Τέτοιες δηλώσεις ουδόλως συμβάλλουν στην προώθηση της όποιας μελλοντικής ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας»...



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ακόμα μια ανησυχητική δήλωση για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Ο αληταρας Μουζαλας βλέπει «βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες»
Δηλωσεις των 8 Τουρκων αξιωματικων μεσω των δικηγορων τους

Μια δήλωση που γεννάει ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για τις μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με την τουρκική κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, έκανε την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που ούτε λίγο ούτε πολύ αποφάνθηκε ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες».
Με χτεσινή δήλωσή τους στην «Καθημερινή», μέσω των δικηγόρων τους, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί σημειώνουν πως «η πρόσφατη απόφαση της εκ νέου κράτησης του ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών είναι προφανώς παράνομη για πολλαπλούς λόγους, όπως άλλωστε και αυτή των υπολοίπων 7.
Παρά ταύτα και οι 8 έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους, καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές, με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους.
Δυστυχώς, όμως, διάφοροι φόβοι που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ιδιαιτέρως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από "ικέτες", οιονεί "όμηροι".
Επισημαίνουν, για μια ακόμα φορά, ότι είναι αθώοι - κάτι το οποίο άλλωστε έχει κριθεί παρεμπιπτόντως και από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ο οποίος τόνισε ότι οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν παντελώς αόριστες και αθεμελίωτες - ενώ επαναλαμβάνουν ότι έχουν στοχοποιηθεί εξαιτίας μιας κακής συγκυρίας και όχι βάσει στοιχείων.
Λυπούνται που η περιπέτειά τους γίνεται αντικείμενο πολιτικών και διπλωματικών αντιπαραθέσεων και στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτές των υπολοίπων συναδέλφων τους αξιωματικών του ΝΑΤΟ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».
Να σημειωθεί ότι σε χτεσινό δημοσίευμά της με τίτλο «Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον Πρόεδρο Ερντογάν», η γερμανική εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine Zeitung» σημειώνει ότι «σχεδόν 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τις "εκκαθαρίσεις" στην πατρίδα τους», λέγοντας ότι «οι εξόριστοι φοβούνται το μακρύ χέρι του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ιδίως τώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ακυρώσει το άσυλο που χορηγήθηκε στους Τούρκους στρατιωτικούς».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εσταξε «χολή» για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ

Κατά το «φωνάζει ο κλέφτης...» αντέδρασαν κυβερνητικοί παράγοντες στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», ξετσίπωτα έκανε λόγο για «μπούλινγκ» και για «πολιτική αλητεία» του ΠΑΜΕ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επαναλάβει απειλές που είχε εκτοξεύσει και ο υπουργός της ΝΔ Γ. Βρούτσης το 2013, περί «λογαριασμού» για ζημιές, που σκοπεύει να στείλει στο ΠΑΜΕ.
Είχε προηγηθεί η προκλητική ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, που έκανε λόγο για «ακατανόητη εισβολή μελών του ΠΑΜΕ», χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων «επικοινωνιακό σόου»!
Το «σκονάκι» του υπουργείου αναπαρήγαγαν κι άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου, που δήλωναν έκπληκτα και δυσκολεύονταν να κατανοήσουν το λόγο των εργατικών κινητοποιήσεων. Δήλωναν μάλιστα «υπέρμαχοι του διαλόγου αντί της καταστολής», την ίδια στιγμή που με επείγουσες διαδικασίες επιχειρούν την απαγόρευση της απεργίας λίγο καιρό μετά την προσπάθεια που έκαναν να την περάσουν στα μουλωχτά.
Την επίθεση ενάντια στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ φρόντισε να «ενοποιήσει» αλλά και να ενισχύσει με συκοφαντίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, εγκαλώντας το Κόμμα γιατί δεν στήριξε την κυβέρνηση όταν παζάρευε με το κουαρτέτο για το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπερασπιζόμενος την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, έφτασε να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ «δεν έχει στόχο την ενίσχυση της εργασίας, αλλά να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις»...
Πληρωμένες απαντήσεις από στελέχη του ΚΚΕ
Την απάντησή τους τα κυβερνητικά στελέχη πήραν από παρεμβάσεις στελεχών του ΚΚΕ σε ΜΜΕ.
Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον «Real FM» είπε ότι ο νόμος για την απαγόρευση της απεργίας θα έχει τα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και όποιων άλλων πρόθυμων να τον στηρίξουν. Οπως είπε για τους υπουργούς της κυβέρνησης, «γνωρίζουμε κι εμείς πάρα πολύ καλά ότι απέναντι στις αντιδράσεις των συνδικάτων, των εργαζομένων, νιώθουν πάρα πολύ άβολα. Οταν απέναντί τους έχουν συνδικαλιστές που λένε αλήθειες, νιώθουν πάρα πολύ άβολα. Εχουν μάθει να έχουν τις κάμερες όταν πηγαίνουν στο "Χίλτον" και διαπραγματεύονται με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ και είναι μες στα χαμόγελα, αλλά όταν μπροστά τους έχουν συνδικαλιστές, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, προέδρους συνδικάτων που είναι μέσα στη βαριά βιομηχανία και όλη μέρα ζούνε τα τεράστια προβλήματα και βγάζουν την οργή των εργαζομένων, και μεταφέρουν την οργή των εργαζομένων, τότε το ρίχνουν στην τρέλα και λένε ότι αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνίδια».
Αναφερόμενος στη «διάθεση διαλόγου» της υπουργού Εργασίας, σημείωσε: «Να θυμήσουμε ορισμένα στοιχεία. Το νόμο για το λοκ άουτ, που η κυβέρνηση τον έχει φέρει και μάλιστα στην πιο σκληρή του μορφή, τη μισθολογική, (...) νύχτα πάλι, μέσα στο καλοκαίρι, σε ένα νομοσχέδιο για την αλιεία, και οι συνδικαλιστές δίκαια το βάφτισαν νομοσχέδιο για τα ψάρια. Αμέσως μετά, πάλι νύχτα, έφερε ένα νόμο για τις ομαδικές απολύσεις. Τον επόμενο μήνα, πάλι νύχτα, έφερε ένα νόμο για την "απελευθέρωση" του ωραρίου στους γιατρούς, για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, καταργώντας το ωράριο (...) Αυτό το νομοσχέδιο πάλι νύχτα το έφερε. Και όταν μάθανε ότι θα υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία από το ΚΚΕ το πήραν πίσω για να το φέρουν άλλη φορά, και τώρα τούτο δω το νομοσχέδιο το φέρανε αμέσως μετά τις γιορτές για να το ψηφίσουν μέσα σε 1.500 σελίδες. (...) Αυτοί εδώ μιλάνε για διάλογο...».
«"Πολιτική αλητεία" είναι η πολιτική της κυβέρνησης που τα έχει δώσει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο και τώρα παραδίδει και το μοναδικό όπλο της εργατικής τάξης, το δικαίωμα στην απεργία», επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σε συνέντευξη στον «Αθήνα 9,84», σχολιάζοντας την προκλητική επίθεση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδη, στο ΠΑΜΕ. Το στέλεχος του ΚΚΕ θύμισε μάλιστα ότι τις ίδιες απειλές με τον Αν. Νεφελούδη, ότι «θα στείλει το λογαριασμό» στο ΠΑΜΕ ή στο ΚΚΕ, είχε χρησιμοποιήσει και ο υπουργός της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, απέναντι σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ το 2013. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ στηρίζει το ταξικό κίνημα και όλες τις μορφές πάλης που επιλέγει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και να διεκδικεί αυτά που έχασαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τον τρόπο κήρυξης της απεργίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας  είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Έτσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης  και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται  η ρύθμιση από την Κυβέρνηση μας βρίσκει αντίθετους».
10/1/2018 Ιωαννης Βρουτσης




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Το 2018 είναι αφιερωμένο στη ψηφιοποίηση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των Απάντων του Β.Ι. Λένιν και της Παγκόσμιας Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών ΕΣΣΔ (και πάλι με την ευκαιρία ευχαριστούμε τον σ. Κώστα και για τα δύο) είναι το επόμενο μεγάλο έργο.
Το πλάνο μάξιμουμ ως προς την ταχύτητα υλοποίησης είναι ένας τόμος την εβδομάδα, το μίνιμουμ ένας το μήνα. Ως προς τις μορφές και τη λειτουργικότητα το μίνιμουμ είναι djvu και pdf χωρίς OCR λόγω πολυτονικού και το μάξιμουμ είναι με OCR με δυνατότητα αναζήτησης κλπ. Το μάξιμουμ είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του πολυτονικού, χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόσμο να ασχοληθεί και όχι ένα μόνο άτομο.
Η αρχή έγινε. Σύντομα και η ανάρτηση του πρώτου τόμου (djvu και pdf χωρίς OCR).
https://vivlio2ebook.blogspot.gr/



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/1 ΣΤΙΣ 12:00



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βενεζουέλα: Δολοφονήθηκε μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης
11/1/2018
Ένα μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, ενός σώματος με ευρείες εξουσίες τα μέλη του οποίου είναι αποκλειστικά υποστηρικτές του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δολοφονήθηκε από έναν άγνωστο την Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές και μετέδωσαν ΜΜΕ της χώρας.
«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Τομάς Λουσένα», μέλους της Συντακτικής Συνέλευσης που εκπροσωπούσε την Πολιτεία Τρουχίγιο, τόνισε η πρόεδρος του σώματος Ντέλσι Ροντρίγκες σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εκφράζοντας παράλληλα «τα συλλυπητήριά μας στους γονείς του, στα παιδιά του και στους φίλους του».
Η Ροντρίγκες, η οποία θεωρείται στενή συνεργάτιδα του προέδρου Μαδούρο, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι δράστες αυτού του φόνου, στη Βαλέρα, στην Πολιτεία Τρουχίγιο, στη δυτική Βενεζουέλα, θα συλληφθούν και «θα τιμωρηθούν» από τη δικαιοσύνη. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκε το έγκλημα



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Aliki Papachela
Τι ζω μπαναιια μ;
Με παίρνει μεσίτρια για το ξενοδοχείο (η τέταρτη σήμερα) και με ρωτάει αν έχω τηλέφωνο επικοινωνίας με τους καταπατητές γιατί θέλει να το δείξει σε ενδιαφερόμενους απ το Ντουμπάϊ χωρίς να φάνε ξύλο!
Μας ψεκάζουν, τέλος!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κατεχομενη Παλαιστινη..στο χωριο Ναμπί Σαλεχ...Καταγγελια απο τον πατερα της 16ΧΡΟΝΗΣ ΑΧΕΝΤ ΤΑΜΙΜΙ
''Ο Ισραηλινός στρατός κατοχής εισεβαλε χτες το βραδυ στο σπίτι μου και συνέλαβε τον γιο μου Μοχάμεντ 19 χρονων.''
Μπάσεμ αλ-Ταμίμι



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ Βαλτιμορη /κανει τρομερες θερμοκρασιες κρυου και δω βλεπουμε το american dream..2 σεκιουριταδες πανε μια ασθενη με το αναπηρικο καροτσακι στην σταση λεωφορειου γιατι ηταν ανασφαλιστη και την αφηνουν εκει μονο με την νοσοκομειακή ποδιά πανω της ...
Σχολιο.- Και το νοσοκομείο τώρα θ'απολύσει 3 σεκιουριτάδες και καμια νοσοκόμα, επειδή ακολούθησαν οδηγίες, ρίχνοντάς τους το φταίξιμο, διότι αυτοί δεν είχαν ιδέα για τον φόνο. Εγώ που είμαι ανασφάλιστη δεν περνάω ούτε περαστική έξω απο νοσοκομείο. Πόσες φορές έχω αρρωστήσει και ουρλιάζω και κλαίω απο πόνους, αιμορραγίες και ο Λευτέρης φωνάζει να πάμε και δεν κουνάω. Λέω αν πεθάνω πέτα το πτώμα μου εδώ στο Χάντσον γιατί ούτε λεφτά για κηδεία έχουμε.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δεν ξέρω γιατί, αλλά τον έβλεπα να στέκεται όρθιος και ας ήταν καθιστός στο αναπηρικο καροτσακι των 101 χρόνων του. Ολόρθος εκεί.
Ανάμεσα στους ανυπότακτους ήρωες των ταινιών του και στους ανθρώπους του σινεμά στην 75η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες.
«Σε αυτά τα 100 χρόνια της ζωής μου δεν έχασα ποτέ το χιούμορ μου. Όταν απέκτησα πρόβλημα στη φωνή -και τι μπορεί να κάνει ένας ηθοποιός χωρίς φωνή;- πρότεινα σε όλους τους φίλους μου τους παραγωγούς να επιστρέψουμε στον βωβό κινηματογράφο»!
Αυτός είναι, στην πιο μεγάλη δυσκολία σχεδιάζει το ξεπέρασμα της.
Ο αιώνιος αγωνιστής, ο σπουδαίος Κερκ Νταγκλας, Ο "Σπάρτακος" που μια φορα μόνο αντέξαμε να δούμε το τέλος της ταινίας...
"...Ο Κερκ Ντάγκλας, πραγματικό όνομα Ισούρ Ντανιέλοβιτς, δεν μπορεί επομένως να ιδωθεί αλλιώς παρά μόνο στητός. Έτσι όπως ήταν στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στη μακαρθική μαύρη λίστα, όταν βάδιζε α λα μπρατσέτα με την Λορίν Μπακόλ, τον Ζυλ Ντασεν, τον Χάμφρεϋ Μπόκαρτ και τόσους άλλους καλλιτέχνες που αρνιόντουσαν να προσκυνήσουν.
Αλλά και όπως ο Σπάρτακος στην ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε και χρηματοδότησε με σκηνοθέτη τον μαγεμένο από το έργο του Σεργκέι Αϊζενστάιν και του Όρσον Γουέλς, Στάνλεϋ Κιούμπρικ. Ή όπως ο πολυβραβευμένος πλέον σεναριογράφος Ντόναλντ Τράμπο, (συγγραφεας και σκηνοθετης της επικης ταινιας «Ο Τζονη πηρε το οπλο του») πρώτο όνομα στη λίστα του γερουσιαστή ΜακΚάρθι. Ο Τράμπο διώχτηκε για τις κομμουνιστικές του ιδέες τις οποίες και ποτέ δεν αρνήθηκε, όταν την ίδια στιγμή, καλλιτέχνες, όπως ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, κατέδιδαν συνεργάτες τους σαν μέλη του κομμουνιστικού κόμματος.
Ο δε Κιούμπρικ, ένα βήμα πριν από τη μαύρη λίστα της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, αυτοεξορίζεται στη Βρετανία με την οικογένειά του για να διατηρήσει την αυτονομία και την ελευθερία του. Αυτούς επέλεξε ο παραγωγός Ντάγκλας..."
Αυτούς επέλεξε ο παραγωγός Ντάγκλας.
Όταν λοιπόν στις 6 Οκτωβρίου του 1960 έκανε πρεμιέρα ο Σπάρτακος, ήταν η πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 1947 που οι προγραμμένοι έβλεπαν το όνομά του στους συντελεστές χωρίς δήλωση μετανοίας ή κατάδοση συναδέλφου.
Γι’ αυτό και ακροδεξιές οργανώσεις και συντηρητικοί πολίτες οργάνωναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από αίθουσες όλης της χώρας ζητώντας την απαγόρευση της ταινίας.
Απ’ την άλλη μεριά δεκάδες καλλιτέχνες άρχισαν να μιλούν ανοιχτά κατά της λίστας.
Το ζήτημα είχε διχάσει τη χώρα μέχρι τη στιγμή που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζον Κένεντι προέβη σε μια συμβολική κίνηση: Εμφανίστηκε έξω από έναν κινηματογράφο, προσπέρασε τους διαμαρτυρόμενους και παρακολούθησε την ταινία, καταδεικνύοντας την πρόθεσή του να τελειώνει με αυτές τις πρακτικές. (Το οριστικό τέλος της Μαύρης Λίστας ήλθε το 1962).
Αυτός είναι ο Κερκ Ντάγκλας!
Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια ρωσοεβραίων μεταναστών, μικρός πουλούσε τρόφιμα σε ανθρακωρύχους για να βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι του, δηλώνει πως «στα παιδιά μου θυμίζω τακτικά πως είναι εγγόνια ανθρακωρύχου».
Ταινίες του όπως το αντιπολεμικό δράμα Σταυροί στο μέτωπο (1957), πάλι του Κιούμπρικ και Το τελευταίο ατού (1951) του Μπίλι Γουάιλντερ συγκλονίζουν. Η πρώτη είναι μια συνταρακτική καταγραφή, του κυνισμού και της φρίκης στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια επίθεση στον μιλιταρισμό. Η Γαλλία για 20 χρόνια απαγόρευε την προβολή του φιλμ.
Ο ίδιος από τις 54 ταινίες του ξεχωρίζει την ταινία Συμβιβασμός (1969) του Ηλία Καζάν «ενός τεράστιου σκηνοθέτη στο ύψος του Στάνλεϋ Κιούμπρικ και του Βίνσεντ Μινέλι».
Ανικανοποίητος, στο απόγειο της κινηματογραφικής καριέρας του έφυγε από τα στούντιο και ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι του Μπρόντγουεϊ, όπου το 1963 πρωταγωνίστησε στο ανατρεπτικό για την εποχή έργο Στη φωλιά του κούκου. Ενθουσιασμένος από το βάθος του έργου και των χαρακτήρων προσπάθησε να πείσει το Χόλυγουντ να γυριστεί σε ταινία. Συνάντησε το κατηγορηματικό «όχι» των παραγωγών.
Θα έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια και να βρεθεί ένας νεαρός τολμηρός παραγωγός, ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας, για να μεταφέρει τη Φωλιά του Κούκου (1975) στη μεγάλη οθόνη.
Ο Ντάγκλας παρέμεινε ένας αγωνιζόμενος πολίτης.
Πριν λίγα χρόνια έγραψε ένα γράμμα στους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ. «Τους υπενθύμισα ποια ήταν η Κου Κλουξ Κλαν, το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ζει σε ένα σπίτι, τον Λευκό Οίκο, που έχτισαν σκλάβοι. Δεν μπορούμε να σβήσουμε τα βαριά λάθη του παρελθόντος, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον κάθε μορφής διάκρισης. Σκέφτομαι τον πάπα Φραγκίσκο, μια αξιόλογη προσωπικότητα για όλες τις θρησκείες. Και το λέω εγώ που είμαι Εβραίος».
Έτσι ορθοστατών συνεχίζει.
Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ο Κερκ Ντάγκλας δημοσιεύει ένα κείμενο-καταπέλτη κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ: «Θα επιθυμούσα να σβήσω ήρεμα τα κεριά των 100στών γενεθλίων μου, χωρίς να έχει εκλεγεί ένας πρόεδρος που θα διαλέγει τους μετανάστες και θα ζητάει ιδεολογικά πιστοποιητικά» γράφει.
Ο διάσημος ηθοποιός ανατρέχει στο παρελθόν, εξιστορεί την εξορία των γονιών του από την τσαρική Ρωσία στις ΗΠΑ και τις αξίες που υπερασπίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης.
Κάνει ιδιαίτερη μνεία στη στάση και την πολιτική που υιοθέτησε ο Χίτλερ το 1933, τον οποίο, όπως λέει, στη αρχή δεν πήρε κανείς στα σοβαρά, με αποτέλεσμα αρκετά σύντομα η υφήλιος να πνιγεί σε ένα λουτρό μίσους και αίματος.
«Η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα, πριν από λίγες εβδομάδες, προκάλεσε ρίγη στην γυναίκα μου Αν, η οποία μεγάλωσε στην Γερμανία. Η ομιλία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είχε εκφωνηθεί το 1933» σημειώνει.
«Μέχρι σήμερα πίστευα ότι τα μάτια μου έχουν δει τα πάντα. Τώρα όμως, πρώτη φορά στη ζωή μου γίνομαι μάρτυρας τέτοιας διασποράς φόβου από έναν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ… Έζησα μία μακρά, καλή ζωή. Δεν θα είμαι εδώ να δω τις συνέπειες, εάν το κακό αυτό πιάσει ρίζες στη χώρα μας. Θα είναι όμως εδώ τα παιδιά σας και τα δικά μου» καταλήγει.
«Ξέρεις πώς να σφυρίζεις, δεν ξέρεις; Απλά ενώνεις τα χείλη σου και φυσάς» μου είπε κάποτε, υπογραμμίζει με νόημα ο Ντάγκλας, η πολυαγαπημένη μου φίλη Λορίν Μπακόλ στην ταινία Να έχεις και να μην έχεις.
Ναι, απλά ενώνεις τον κόσμο γύρω από αξίες, ανάγκες και δικαιώματα με παραδειγματικές πράξεις που ανοίγουν δρόμους ώσπου να ζεις.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Απορρίφθηκε αίτημα του Ισημερινού να παραχωρηθεί διπλωματικό καθεστώς στον Τζούλιαν Ασάνζ
 Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 16:02
Η Βρετανία αρνήθηκε αίτημα του Ισημερινού να παραχωρήσει διπλωματικό καθεστώς στον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.
Ο Ασάνζ κατέφυγε πριν από πέντε χρόνια και πλέον στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου του δόθηκε άσυλο το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορουνταν.
«Η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε πρόσφατα να δοθεί διπλωματικό καθεστώς στον κ. Ασάνζ εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Το ΗΒ δεν δέχθηκε αυτό το αίτημα ούτε είμαστε σε συνομιλίες με τον Ισημερινό για το θέμα αυτό.»
«Ο Ισημερινός γνωρίζει πως ο τρόπος επίλυσης αυτού του θέματος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», είπε ο εκπρόσωπος.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υεμένη: Δεκατέσσερις νεκροί σε αεροπορικες επιδρομές του αλητικου αραβικού αποικιοκρατικο συνασπισμού των σειχιδων
 Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 13:38
Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Υεμένη από τις αεροπορικές επιδρομές του αλητικου αποικιοκρατικου συνασπισμού υπό τη ισλαμοφασιστικη καθυστερημενη Σαουδική Αραβία εναντίον μιας αγοράς και ενός σπιτιού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο SABA που πρόσκειται στους πατριωτες αντάρτες Χούτι.
Δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από τις επιδρομές σε αγορά της Κάταφ, μιας πόλης στην επαρχία Σάαντα, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Το SABA ανέφερε παρόμοιο απολογισμό και κατηγόρησε τον υπό τη ισλαμοφασιστικη Σαουδική Αραβία αλητικο αποικιοκρατικο συνασπισμό ότι στις επιθέσεις αυτές χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς.
Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για δύο νεκρούς από μια αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός σπιτιού, που βρισκόταν στην περιοχή Μπάκιμ της ίδιας επαρχίας.
Η επαρχία Σάαντα, που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, είναι το προπύργιο των πατριωτων σιιτών ανταρτών Χούτι.
Στο μεταξύ, ο αλητικος αποικιοκρατικος αραβικός συνασπισμός των εμιριδων προειδοποίησε ότι το βασικό λιμάνι της Υεμένης αποτελεί απειλή για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, αφού οι Χούτι λενε οι αλητες σαουδαραβες θα εμποδίσουν την κυκλοφορία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Το λιμάνι της Χοντέιντα (στη δυτική Υεμένη) είναι το σημείο από όπου εξαπολύονται τρομοκρατικές επιχειρήσεις οι οποίες απειλούν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τα στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ» δήλωσε ένα καθικι ο Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος του αλητικου σουνιτοφασιστικου αποικιοκρατικου συνασπισμού.
Η δήλωση αυτή έγινε αφού ο πολιτικός ηγέτης των Χούτι, ο Σάλεχ αλ Σάμαντ, απείλησε τη Δευτέρα να εμποδίσει την κυκλοφορία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αν ο αλητικος αποικιοκρατικος αραβικός συνασπισμός των εμιριδων δεν άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στα λιμάνια της Υεμένης και το διεθνές αεροδρόμιο της Σανάα.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μάλικι, οι δηλώσεις του Σάμαντ αποτελούν «απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα».
Στη δυτική ακτή της Υεμένης υπάρχουν πολλά λιμάνια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι αυτό της Χοντέιντα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πατριωτων Χούτι.
Ο υπό τη καθυστερημενη ουαχαμπιτικη σουνιτοφασιστικη Σαουδική Αραβία αλητικος αποικιοκρατικος συνασπισμός ενίσχυσε τον αποκλεισμό των λιμανιών που ελέγχονται από τους πατριωτες σιίτες αντάρτες μετά την εκτόξευση τον Νοέμβριο ενός απαρχαιωμενου βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος αναχαιτίστηκε πάνω από το Ριάντ.
Ο αποκλεισμός δηθεν έχει αρθεί μερικώς, όμως διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν ότι παραμένουν περιορισμοί οι οποίοι εμποδίζουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γαλλία: «Την ευχή για ελευθερία της πληροφόρησης» απευθύνουν διανοούμενοι σε Τούρκους φυλακισμένους δημοσιογράφους
 Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 11:46
«Την ευχή για ελευθερία της πληροφόρησης» εκφράζουν 14 Γάλλοι συγγραφείς και δημοσιογράφοι στους συναδέλφους τους που βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία, σε σημερινό δημοσίευμά τους στον ιστότοπο του γαλλικού περιοδικού «L'Obs» και στην τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Cumhuriyet».
Ο σκιτσογράφος Πλαντί, οι δημοσιογράφοι Φλοράνς Ομπενά, Εντουί Πλενέλ, Ελίζ Λισέ, Πιέρ Ασκί και ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Γκονκούρ, Μπερνάρ Πιβό, έγραψαν τις ευχές τους για ελευθεροτυπία, κυρίως «για να ξέρουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα ότι δεν τους ξεχνούν και για να ακουστεί ο αγώνας τους πέραν των συνόρων», υπογραμμίζει η «Cumhuriyet».
«Δεν είσαι μόνος σου Αχμέτ» γράφει ο συγγραφέας Σορζ Σαλαντόν, απευθυνόμενος στον ερευνητικό δημοσιογράφο Αχμέτ Σικ. «Η οικογένειά σου, οι συνάδελφοί σου, οι φίλοι σου στην Τουρκία ή αλλού, είμαστε ένα μικρό μέρος της ελευθερίας που σου έχει αφαιρεθεί, των πουλιών που πετούν από πάνω σου στον ουρανό και του αέρα που σου μιλάει» προσθέτει.
Η Φαμπιέν Σαντές, του France Inter, εκφράζει τις ευχές της στη Ζεχρά Ντογάν, μία νεαρή κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνιδα που βρίσκεται στη φυλακή. «Για το 2018, σου εύχομαι ελευθερία. Αυτή των μετακινήσεων, αυτή επίσης του να γράφεις και να ζωγραφίζεις, όπως το κάνουμε εμείς εδώ χωρίς να συνειδητοποιούμε πλήρως την τύχη μας» σημειώνει.
Τις ευχές τους εκφράζουν επίσης ο κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ Ζαν-Ξαβιέ ντε Λεστράντ, οι δημοσιογράφοι Ανίκ Κοζάν, Μαρί-Μονίκ Ρομπέν, Πατρίκ ντε Σεντ-Εξιπερί και Ζαν-Κλοντ Γκιγεμπό και η γυναίκα των γραμμάτων Κατρίν Κλεμάν.
Τα μηνύματά τους δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο εκστρατείας που πραγματοποιεί η ένωση Prix Albert Londres 2017 - Scam, σε συνεργασία με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) και την ένωση «Informer n'est pas un delit» (η Πληροφόρηση δεν είναι αδίκημα).
Η δίκη συνεργατών της εφημερίδας «Cumhuriyet», η επόμενη ακροαματική διαδικασία της οποίας προβλέπεται να γίνει στις 9 Μαρτίου, προκαλεί ανησυχία στους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας, καθώς περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη χώρα αυτή βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Συνολικά 17 στελέχη, δημοσιογράφοι και λοιποί εργαζόμενοι τώρα ή στο παρελθόν στην «Cumhuriyet» δικάζονται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», σε μια υπόθεση που έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
Η Τουρκία βρίσκεται στην 155η θέση του καταλόγου για την ελευθερία της έκφρασης των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» που περιλαμβάνει 180 χώρες.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ισραήλ: Εγκρίθηκε η κατασκευή 1.100 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 11:13
Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή περισσότερων από 1.100 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση «Ειρήνη Τώρα».
Οι 1.122 νέες κατοικίες που εγκρίθηκαν την Τετάρτη βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας για την κατασκευή τους: 352 έχουν λάβει την τελική έγκριση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερσή τους, ενώ 770 έλαβαν την πρώτη έγκριση, σύμφωνα με την οργάνωση.
Το 2017 εγκρίθηκε η κατασκευή 6.742 νέων κατοικιών. Πρόκειται για τις περισσότερες από το 2013, τόνισε η «Ειρήνη Τώρα». Το 2016 είχαν εγκριθεί 2.629 νέες κατοικίες.
Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρίνει ανοικτά τη συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού, όμως η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αλλάζει στάση στο θέμα.
Ο εποικισμός, δηλαδή η κατασκευή κατοικιών στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ισπανία: Οδηγία για τα αδέσποτα στα αεροδρόμια
 Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 10:42
Με εσωτερική κανονιστική εγκύκλιο για την ασφάλεια, η υπηρεσία διαχείρισης των ισπανικών αεροδρομίων ΑΕΝΑ απειλεί με κυρώσεις όσους εργαζομένους των 46 αεροδρομίων που ελέγχει περιθάλπουν, δίνουν τροφή ή τοποθετούν ταΐστρες και καταφύγια στα αδέσποτα ζώα που περιφέρονται στην περίμετρό τους. Στόχος της εγκυκλίου αυτής, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι «να αποφευχθεί η δημιουργία ανεξέλεγκτων αγελών ζώων», που θα εγκυμονούν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια.
Οι ποινές για όσους παραβιάζουν την εγκύκλιο θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη έως την αφαίρεση «πόντων» από το βιβλιάριο εργασίας των υπαλλήλων του αεροδρομίου.
«Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Οργάνωση της Διεθνούς Αεροπλοΐας καθορίζει την περιβάλλουσα πανίδα ως έναν από τους κυριότερους κινδύνους για την αεροπλοΐα και αξιώνει από τα αεροδρόμια να διαθέτουν τους αναγκαίους και επαρκείς μηχανισμούς για τη διαχείρισή τους. Επιπλέον, η ισπανική Υπηρεσία για την Εναέρια Ασφάλεια (AESA) απαιτεί από τα αεροδρόμια της χώρας να διαθέτουν αντίστοιχους μηχανισμούς» τονίζει η ΑΕΝΑ, η οποία κάθε χρόνο δαπανά 3,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Εντούτοις, οι εργαζόμενοι που έχουν ευαισθητοποιηθεί για την τύχη των αδέσποτων, που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στην περίμετρο των αεροδρομίων, δηλώνουν πως θα αψηφήσουν την εγκύκλιο. «Οι μοναδικοί που έχουμε ενδιαφερθεί και ηθικά διαχειριζόμαστε το ζήτημα τούτο είμαστε εμείς. Εμείς αγοράζουμε από την τσέπη μας την τροφή και όλοι μας γνωρίζουμε πως εάν δεν τους δώσεις τροφή, αυτά θα τριγυρίζουν για να την αναζητήσουν σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου. Η εγκύκλιος είναι παράλογη» τονίζει μία από αυτούς, η Ελένα, η οποία εργάζεται στο Μπαράχας και φροντίζει προσωπικά τις πολυάριθμες γάτες που περιφέρονται στην περίβολο και τους χώρους του.
Η ίδια υποστηρίζει πως έχει προσωπικά καταθέσει ένα σχέδιο διαχείρισης των αδέσποτων στην ΑΕΝΑ, με βάση το πρωτόκολλο ΣΣΑ (Συλλογή, Στείρωση, Απελευθέρωση), προκειμένου να ελεγχθεί και να περιορισθεί ο πληθυσμός τους. Το ίδιο αίτημα έχει καταθέσει και προς την κυβέρνηση ο γερουσιαστής Κάρλες Μουλέτ της Κοινοβουλευτικής Ένωσης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Ζώων, «χωρίς όμως να εισακουσθεί». «Δεν είχαμε καμία είδηση και τώρα, από το πουθενά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την απαγόρευση» σημειώνει η Ελένα.
Αντίθετη με το μέτρο αυτό δηλώνει και η κεντρική συνδικαλιστική ένωση CSIF των εργαζομένων, η οποία τονίζει πως 400 γάτοι εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο Αδόλφο Σουάρεθ-Μπαράχας. «Το ότι τα ζώα αποτελούν δυνητικό κίνδυνο και δεν πρέπει να βρίσκονται στην περίμετρο του αεροδρομίου δεν το αντικρούει κανείς. Είναι κίνδυνος για τα αεροσκάφη, τους ανθρώπους και για τα ίδια, όμως δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται απαγόρευση για να τους χορηγείται τροφή, γιατί αυτό εμπίπτει στον νόμο για την κακοποίηση των ζώων» τονίζει η ένωση.
Η ζωοφιλική ένωση GFAM ήδη έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα Change.org μία σχετική καταγγελία, η οποία έχει συγκεντρώσει 19.000 υπογραφές, που ζητούν από την ΑΕΝΑ «να μεταχειρισθεί ηθικά κάθε ζώο που για οποιονδήποτε λόγο αναζητεί καταφύγιο στην περίμετρο των αεροδρομίων».
«Το μόνο που απαιτούμε είναι να μας αφήσουν να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο και να ασχοληθούμε εμείς με τη μεταχείρισή τους. Οι γάτες δεν μπαίνουν στους κινητήρες των αεροσκαφών γιατί κρυώνουν, αυτές προτιμούν τους τερματικούς σταθμούς ή σημεία όπου υπάρχουν άνθρωποι. Ποτέ δεν υπήρξε ένας γάτος που τον πάτησε κάποιο αεροσκάφος» υπερθεματίζει από τη μεριά της η Ελένα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ανακαλύφθηκαν δύο μετεωρίτες στη Γη που έχουν νερό και βασικά οργανικά συστατικά της ζωής
 Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 10:11
Δύο μετεωρίτες που είχαν πέσει ξεχωριστά στη Γη το 1998, ο ένας στο Τέξας και ο άλλος στο Μαρόκο, αφού προηγουμένως περιφέρονταν στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία επί δισεκατομμύρια χρόνια, βρέθηκαν τώρα να διαθέτουν στο εσωτερικό τους κάτι κοινό: αφενός νερό και αφετέρου ένα μείγμα πολύπλοκων οργανικών χημικών ουσιών, όπως υδρογονάνθρακες και αμινοξέα.
Είναι οι πρώτοι μετεωρίτες που ανακαλύπτονται να έχουν και τα δύο θεμελιώδη συστατικά της ζωής: το νερό και οργανικά μόρια. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη χημική ανάλυση οργανικής ύλης και υγρού νερού μέσα σε κρυστάλλους, οι οποίοι υπάρχουν σε μετεωρίτες που βρέθηκαν στη Γη. Το παγιδευμένο νερό μέσα στους μετεωρίτες μπορεί να έχει την ηλικία του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ανάλυση της χημικής σύστασης των μικροσκοπικών έγχρωμων κρυστάλλων μέσα στους μετεωρίτες δίνει ενδείξεις και για τους πιθανούς «γονείς» των δύο περιπλανώμενων διαστημικών βράχων. Ίσως είναι η Δήμητρα, ο καφέ νάνος πλανήτης που αποτελεί το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών, ή ο αστεροειδής Ήβη, μια βασική πηγή προέλευσης των μετεωριτών που πέφτουν στον πλανήτη μας.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την πλανητική επιστήμονα Κούινι Τσαν του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας και τον Ντέηιβιντ Κιλκόιν του Εθνικού Εργαστηρίου Μπέρκλεϊ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances».
Οι κρύσταλλοι αλάτων είχαν μήκος μόλις δύο χιλιοστών. «Είναι σαν να βρίσκει κάποιος μια μύγα μέσα σε κεχριμπάρι» δήλωσε ο Κιλκόιν, ο οποίος χρησιμοποίησε ισχυρά μικροσκόπια ακτίνων-Χ για να μελετήσει τους μετεωρίτες.
Αν και τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη, ενισχύουν τις πιθανότητες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει ή να έχει συμβεί κάποτε. «Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προέλευση της ζωής κάπου αλλού είναι πράγματι δυνατή» δήλωσε η Τσαν.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πολωνία: Προς αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις
 Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 09:42
Η Πολωνία ενδέχεται να αυστηροποιήσει ακόμη περισσότερο την ήδη περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις έπειτα από μια συζήτηση που ξεκίνησε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, περισσότερο από έναν χρόνο μετά τη διαμαρτυρία των γυναικών κατά της προηγούμενης ανάλογης απόπειρας που είχε γίνει σε αυτήν τη συντηρητική, καθολική χώρα.
Το πολωνικό κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι ακροδεξιοι καθυστερημενοι καθολικοι ακραιοι  συντηρητικοί του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), αποφάσισε χθες το βράδυ να στείλει προς εξέταση μια πρόταση που θα σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις.
Μια άλλη πρόταση που του υποβλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των πολιτών, βάσει της οποίας θα επιτρέπονταν χωρίς όρους οι αμβλώσεις, απορρίφθηκε έπειτα από μια έντονη συζήτηση που διήρκεσε μερικές ώρες.
Η πρόταση που εστάλη προς εξέταση υποβλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την οργάνωση «Σταματήστε τις Αμβλώσεις», προβλέπει την απαγόρευση των «αμβλώσεων ευγονικής», δηλαδή όσων γίνονται εξαιτίας δυσμορφίας του εμβρύου ή επειδή το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί ενδέχεται να έχει κάποια αναπηρία, σωματική ή νοητική.
Σύμφωνα με την Κάγια Γκόντεκ, αρμόδια της οργάνωσης αυτής, για τέτοιους λόγους έγιναν 1.046 νόμιμες αμβλώσεις το 2016 στην Πολωνία, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 96% των αμβλώσεων στη χώρα.
«Το νομοσχέδιο, που είναι πολύ σύντομο, προβλέπει να καταργηθεί από τη νομοθεσία το δικαίωμα να σκοτώνονται ανάπηρα παιδιά ή παιδιά που κινδυνεύουν να είναι ανάπηρα» εξήγησε η Γκόντεκ.
Αν ψηφιστεί η τροποποίηση στη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που υιοθετήθηκε το 1993 έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, οι επεμβάσεις αυτές δεν θα επιτρέπονται στην Πολωνία παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας και όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία.
«Οι πολίτες στην Πολωνία συμφωνούν ότι πρέπει να απαγορεύεται να σκοτώνονται ανάπηρα παιδιά. Σε διάστημα δύο μηνών η πρόταση υπογράφηκε από 830.000 ανθρώπους» τόνισε η Γκόντεκ.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που πρόσκειται στην καθολική εκκλησία, δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο να επικυρώσει τη νομοθεσία. «Θα υπογράψω τον νόμο που απαγορεύει την ευγονική άμβλωση, πάνω απ’ όλα για να αφαιρέσω το δικαίωμα να σκοτώνονται παιδιά με σύνδρομο Down» είχε δηλώσει.
Το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα είναι λιγότερο περιοριστικό από αυτό που είχε προκαλέσει το 2016 μεγάλες διαδηλώσεις γυναικών ντυμένων στα μαύρα σε πολλές πόλεις της Πολωνίας, οδηγώντας τελικά στην απόρριψή του από το κοινοβούλιο.
Εκείνο το νομοσχέδιο προέβλεπε ποινές έως και πέντε χρόνια φυλάκισης για τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που συμμετέχουν σε επεμβάσεις αμβλώσεων, αλλά και για τις ίδιες τις γυναίκες.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, αντίθετοι στην αλλαγή της νομοθεσίας, φορώντας μαύρα ρούχα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν και να «υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών».
«Σκέφτομαι σοβαρά να μεταναστεύσω. Αγαπώ πολύ τη χώρα μου, όμως το πολιτικό κλίμα αλλάζει τόσο, που δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω και να μεγαλώνω τα παιδιά μου εδώ» δήλωσε η 32χρονη Καμίλα Ραντέκα.
Απέναντι περίπου 15 διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων είχαν τοποθετήσει μια γιγαντοοθόνη, στην οποία προέβαλλαν εικόνες ματωμένων μωρών και μεγάφωνα από τα οποία ακούγονταν κραυγές παιδιών. «Η άμβλωση είναι ο φόνος ενός αθώου παιδιού» δήλωσε ένας διαδηλωτής.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το όνομα του Ασάνζ εμφανίζεται στη βάση δεδομένων του ληξιαρχείου του Ισημερινού
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 06:30
Το όνομα του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίζεται στη βάση δεδομένων του ληξιαρχείου του Ισημερινού, γεγονός που εντείνει τη σεναριολογία περί του ότι ο Αυστραλός ίσως έχει λάβει την υπηκοότητα της χώρας των Άνδεων.
Ο Ασάνζ παραμένει για πάνω από πέντε χρόνια αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Το Κίτο του είχε χορηγήσει πολιτικό άσυλο το 2012, όταν ο Ασάνζ προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου είχαν γίνει στημενες καταγγελίες σε βάρος του για υποτιθεμενο ψευτικο «βιασμό» χαφιεδισων.
Οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές έβαλαν τον Μάιο στο αρχείο την υπόθεση των καταγγελθέντων, όμως η βρετανική αστυνομία έχει καταστήσει σαφές πως ο ιδρυτής του WikiLeaks θα συλληφθεί τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ανακάλυψε μια εγγραφή με το όνομα «Τζούλιαν Πολ Ασάνζ» στο ληξιαρχείο του Ισημερινού, οι καταχωρίσεις στο οποίο συμπεριλαμβάνουν μόνο πολίτες της λατινοαμερικάνικης χώρας. Μια εκπρόσωπος του ληξιαρχείου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα εάν έχει χορηγηθεί η υπηκοότητα του Ισημερινού στον Ασάνζ.
Μετά τη δημοσίευση της πληροφορίας αυτής σε μέσα ενημέρωσης του Ισημερινού την Τετάρτη, ο Ασάνζ ανέβασε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται με τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας. Ούτε ο ίδιος, ούτε οι δικηγόροι του απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επιδιώκει να λύσει το ζήτημα του Ασάνζ, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά σε θέματα ιθαγένειας. Το ΥΠΕΞ στο Κίτο απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια.
Την Τρίτη, η επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναζητήσει διεθνή μεσολάβηση για να διευθετηθεί το ζήτημα.
Ο Ασάνζ φοβάται ότι οι αρχές της Βρετανίας θα τον συλλάβουν και θα προχωρήσουν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσίευση από τον WikiLeaks στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.
Η αποκάλυψη αυτών των ντοκουμέντων μετέτρεψε τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δημιούργησε τον WikiLeaks το 2006, σε παρία για τις ΗΠΑ, μολονότι οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα, πρωτοπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βενεζουέλα: Δολοφονήθηκε μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 06:49
Ένα μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, ενός σώματος με ευρείες εξουσίες τα μέλη του οποίου είναι αποκλειστικά υποστηρικτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δολοφονήθηκε από έναν άγνωστο την Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές και μετέδωσαν ΜΜΕ της χώρας.
«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Τομάς Λουσένα», μέλους της Συντακτικής Συνέλευσης που εκπροσωπούσε την Πολιτεία Τρουχίγιο, τόνισε η πρόεδρος του σώματος Ντέλσι Ροντρίγκες σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εκφράζοντας παράλληλα «τα συλλυπητήριά μας στους γονείς του, στα παιδιά του και στους φίλους του».
Η Ροντρίγκες, η οποία θεωρείται στενή συνεργάτιδα του προέδρου Μαδούρο, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι δράστες αυτού του φόνου, στη Βαλέρα, στην Πολιτεία Τρουχίγιο, στη δυτική Βενεζουέλα, θα συλληφθούν και «θα τιμωρηθούν» από τη δικαιοσύνη. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκε το έγκλημα.
«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη Συντακτική Συνέλευση η οποία προασπίζει τη Βενεζουέλα», συμπλήρωσε πάντως η Ροντρίγκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δολοφονία είχε πολιτικά κίνητρα.
Σύμφωνα με τον Τύπο της Βενεζουέλας, ο Λουσένα, ο οποίος επέβαινε σε αυτοκίνητο, σκοτώθηκε από έναν άγνωστο που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, τον προσέγγισε και πυροβόλησε εναντίον του επανειλημμένα.
Η Συντακτική Συνέλευση, εξελέγη την 30ή Ιουλίου. Βασική αποστολή της είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της Βενεζουέλας.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ινδία: Τα θύματα βιασμού υποβάλλονται σε ταπεινωτικές ιατρικές εξετάσεις, καταγγέλλουν ακτιβιστές
 Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 06:02
Τα θύματα βιασμού στην Ινδία συνεχίζουν να υποβάλλονται σε αδιάκριτες ιατρικές εξετάσεις παρότι η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη τις έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ακτιβιστές.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το 2013 ότι η εξέταση κατά την οποία ένας γιατρός εισάγει δύο δάκτυλά του στον κόλπο της γυναίκας για να διαπιστώσει αν το θύμα βιασμού είναι σεξουαλικά ενεργό, παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.
Το 2014 η κυβέρνηση εξέδωσε νέες οδηγίες που έδωσαν τέλος στην πρακτική αυτή, η οποία κατ΄ούσίαν είναι ένα τεστ παρθενίας, με το αιτιολογικό ότι "δεν έχει καμία σχέση με υποθέσεις σεξουαλικής βίας".
Οι οδηγίες επίσης κατηύθυναν τους ερευνητές στο να επικεντρώνονται περισσότερο στο θύμα και στις μαρτυρίες αυτοπτών αντί στην εξέταση για τον έλεγχο τυχόν τραυματισμών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ωστόσο ο προσβλητικός αυτός σωματικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται, ελάχιστη βαρύτητα δίνεται στις μαρτυρίες των θυμάτων, ενώ οι ερευνητές "ασχολούνται με τους τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα", σύμφωνα με περισσότερους από 50 ακτιβιστές και ειδικούς που υπογράφουν επιστολή προς το υπουργείο Υγείας της Ινδίας.
"Η απουσία τραυματισμών συχνά συνδέεται με την απουσία επίθεσης και στερεί (από το θύμα) τα δικαιώματα και την αυτονομία του", αναφέρεται στην επιστολή, την οποία είδε το Ίδρυμα Thomson Reuters.
Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις μετά τον ομαδικό βιασμό που επέφερε τον θάνατο μιας 23χρονης μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί το 2012, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Οι ακτιβιστές εξέφρασαν ελπίδα ότι οι νέες οδηγίες θα αυξήσουν το ποσοστό των καταδικαστικών αποφάσεων μετατοπίζοντας το επίκεντρο των ερευνών στις μαρτυρίες και όχι στις αναποτελεσματικές και ταπεινωτικές ιατρικές εξετάσεις.
Ωστόσο, η επιστολή επισημαίνει ότι λιγοστά μόνο κρατίδια έχουν εκδώσει διαταγή για την εφαρμογή των οδηγιών και ότι μόνο λίγες αστικές υγειονομικές εγκαταστάσεις σε αυτά τα κρατίδια τις εφαρμόζουν.
«Σύμφωνα με την παραδοσική μορφή εξέτασης, η πλειονότητα των θυμάτων δεν θα είχε πέσει θύμα βιασμού», λέει η Πάντμα Ντεοστάλι, μια από τις υπογράφουσες και συμβούλους της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις του 2014.
Το νότιο κρατίδιο της Κεράλα έχει εκδώσει την δική του εκδοχή οδηγιών, η οποία περιλαμβάνει αυτή την ταπεινωτική σωματική εξέταση και όπως ανακοίνωσε η επιστολή εστάλη στο υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα.
Σε απάντησή του με email το υπουργείο ανέφερε ότι πραγματοποιεί σεμινάρια σε ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να κατανοήσουν τις οδηγίες. Κάποια κρατίδια τις έχουν ήδη εφαρμόσει, ενώ άλλα βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής τους, σύμφωνα με το υπουργείο.
Το υπουργείο θα αναλάβει δράση αν δεχτεί πληροφορίες ότι οι οδηγίες δεν τηρούνται, είπε ο Σαντζίβα Κουμάρ, ένας γραμματέας της υπηρεσίας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Σε έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο χρόνο και η οποία εξέταζε τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch διαπίστωσε ότι τα θύματα είχαν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ότι γιατροί σε ένα νοσοκομείο του Ρατζαστάν εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν την ταπεινωτική σωματική εξέταση.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Ισημερινός χορήγησε υπηκοότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 20:07
Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ «απέκτησε την υπηκοόητα» του Ισημερινού στις 12 Δεκεμβρίου 2017, έπειτα από αίτημά του, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τονίζοντας ότι επιδιώκει μια «αξιοπρεπή και δίκαιη» λύση στην διένεξή του με τη βρετανική κυβέρνηση.
Νωρίτερα σήμερα, η Βρετανία αρνήθηκε αίτημα του Ισημερινού να παραχωρήσει διπλωματικό καθεστώς στον Ασάνζ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις.
Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου βρισκόταν αντιμέτωπος με στημενες καταγγελίες για δηθεν «βιασμό».
Ο ιδρυτής των WikiLeaks αρνείται τις κατηγορίες και εκφράζει φόβους ότι η Σουηδία θα τον παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημοσίευση από τον ιστότοπο στρατιωτικών μυστικών και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.
«Ο Ισημερινός διερευνά επί του παρόντος άλλες λύσεις στοn διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως γραφεία αναγνωρισμένων αρχών, άλλες χώρες, ή διεθνείς οργανισμούς που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξεύρεση μιας δίκαιης, τελικής και αξιοπρεπούς λύσης για όλες τις πλευρές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας επιβεβαίωσε το αίτημα του Ασάνζ για απόκτηση υπηκοότητας, τονίζοντας ότι υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για απειλές ενάντια στη ζωή του που έρχονται από τρίτες χώρες.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς η χορήγηση υπηκοότητας του Ασάνζ μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της σύλληψής του από τη βρετανική αστυνομία.
Τον Μάιο, οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση των στημενων καταγγελθέντων «βιασμών». Εντούτοις, η βρετανική αστυνομία έχει καταστήσει σαφές πως ο ιδρυτής των WikiLeaks θα συλληφθεί τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.
«Στις 16 Σεπτεμβρίου επιδίωξε να λάβει υπηκοότητα από το υπουργείο Εξωτερικών και…στις 12 Δεκεμβρίου του χορηγήθηκε», σημείωσε η Εσπινόσα.
«Ο Ισημερινός γνωρίζει ότι ο τρόπος επίλυσης αυτού του θέματος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία για να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του του Φόρεϊν Όφις.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πακιστάν: Δύο νεκροί από την αστυνομια σε διαδήλωση μετά τον βιασμό και την άγρια δολοφονία ενός 7χρονου κοριτσιού που η αστυνομια καλυπτει τους δολοφονους
 Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018, 21:51
Τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κασούρ, στο ανατολικό Πακιστάν, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης που οργανώθηκε μετά τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 7χρονου κοριτσιού, του δωδέκατου κατά σειρά παιδιού που δολοφονείται υπό παρόμοιες συνθήκες σε αυτήν την πόλη τα τελευταία δύο χρόνια, έγινε γνωστό από την αστυνομία.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ξέσπασαν επεισόδια, καθώς ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να επιτεθεί εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος, επεσήμανε η ίδια πηγή.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος.
Οι διαδηλωτές «άρχισαν να πετάνε πέτρες εναντίον του αστυνομικού τμήματος, ενώ μεταξύ του πλήθους υπήρχαν και ένοπλοι που πυροβόλησαν εναντίον της αστυνομίας. Προκειμένου να τους σταματήσουν, τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της επαρχίας Πουντζάμπ, Μαλίκ Μουχάμαντ Άχμαντ Χαν.
«Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, η κατάσταση παραμένει τεταμένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Πουντζάμπ εξήγησε ότι οι ειδικές δυνάμεις εστάλησαν στην Κασούρ με στόχο την αποκατάσταση της τάξης σε αυτήν την πόλη, η οποία συγκλονίστηκε το 2015 από ένα τεράστιο σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, το κοριτσάκι που κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε ήταν ηλικίας 7 ετών. Η Ζαϊνάμπ είχε απαχθεί την 4η Ιανουαρίου και η σορός της βρέθηκε χθες Τρίτη μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων.
Πρόκειται για το 12ο κατά σειρά περιστατικό άγριας δολοφονίας ενός μικρού παιδιού τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή, λέει η αστυνομία, σημειώνοντας ότι οι ερευνητές της δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφόνο ή όχι.
Η δολοφονία της Ζαϊνάμπ έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων της Κασούρ, μιας πόλης που βρίσκεται στα σύνορα με την Ινδία αλλά και σοκ στην υπόλοιπη χώρα. Οι πολίτες καταγγέλλουν ότι οι αρχές αδυνατούν να ρίξουν φως σε τέτοιους είδους υποθέσεις.
Οι γονείς της 7χρονης, που δεν βρίσκονταν στη χώρα όταν η κόρη του απήχθη, επέστρεψαν σήμερα. «Θέλω δικαιοσύνη! Θέλω δικαιοσύνη!» φώναξε η μητέρα της Ζαϊνάμπ, ενώ την πολιορκούσαν δημοσιογράφοι στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κύπρος: Εκλεχθηκε στη βουλή της «ΤΔΒΚ» ο καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018, 21:20
Θέση στη Βουλή της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» εξασφάλισε ο τουρκος Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος των εποίκων «Αναγέννηση» και ένας από τους καταζητούμενους για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, το καλοκαίρι του 1996.
Ο Ερχάν Αρικλί καταζητείται όχι μόνο από τις κυπριακές αρχές αλλά και από την Ιντερπόλ.
Ο Αρικλί, γνωστός για την εμπρηστικό του λόγο και την πολιτική του δράση, εξελέγη στην Αμμόχωστο και είναι ανάμεσα στους 21 νέους βουλευτές.
Παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί συνολικά 11 εντάλματα σύλληψής για τους δολοφόνους των Ισαάκ και Σολωμού, αυτοί κυκλοφορούν μέχρι σήμερα ελεύθεροι, καθώς η Τουρκία και κάποια κράτη «δορυφόροι» της, αρνούνται να εκτελέσουν τα εντάλματα.
Ο Αρικλί είχε συλληφθεί το 2012 στο Κιργιστάν, από το οποίο η Κύπρος ζήτησε άμεσα την έκδοσή του, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει κατορθωτό. Έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στα κατεχόμενα.
Ο Αρικλί κατάγεται από το Ardahan της βορειοδυτικής Τουρκίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας το 1997.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ελληνικη Βιομηχανια Ζαχαρης. Καταληψη για 10,2 εκατ. Χρωστουμενα στους αγροτες

Στο ίδιο έργο θεατές, με άλλους όμως πρωταγωνιστές. Σε κατάληψη βρίσκονται από χθες τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη από εξαγριωμένους τευτλοπαραγωγούς οι οποίοι πήγαν για… να μείνουν μέχρι να εξοφληθούν.
Και όλοι ανακάλεσαν στη μνήμη τον Γενάρη του 2015, παραμονές εκλογών, με τους απλήρωτους αγρότες να μένουν στα γραφεία της ΕΒΖ για δύο βδομάδες και τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να τους συναντά σε… αποθήκη της Σίνδου προκειμένου να βρεθεί λύση, να πεισθεί δηλαδή και πάλι η Τράπεζα Πειραιώς (με άλλο ιδιοκτήτη τότε) για να πληρωθούν οι αγρότες.
Στις συζητήσεις που έγιναν χθες στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ στην πλατεία Αριστοτέλους, το πρώτο και άμεσο θέμα ήταν φυσικά η διεκδίκηση των 10,2 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες.
Οι φωνές και η ένταση στις στιγμές του διαλόγου δεν έλειψαν, αλλά μέχρι εκεί.
Η παντελής απουσία αστυνομίας, ακόμη και οι… ανοιχτές τηλεφωνικές συνομιλίες έκαναν περισσότερο ουσιαστική και λιγότερο «τηλεοπτική» τη διαμαρτυρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία
Το πρώτο κύμα διαμαρτυρίας των τευτλοπαραγωγών δέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Παναγιώτης Καραχάλιος, που εισέπραξε σχόλια του τύπου «το δούλεμα πάει σύννεφο».
Ακολούθησε… τηλεφωνική διάσκεψη με τον πρόεδρο της ΕΒΖ Παναγιώτη Αλεξάκη. Από κινητό τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση και παρουσία δεκάδων αγροτών που ρωτούσαν ή διαμαρτύρονταν εντόνως, ο κ. Αλεξάκης έκανε γνωστό ότι υπάρχει πιθανότητα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να δοθούν τα 4 από τα 10,2 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα από κέρδη προηγούμενων ετών των «χρυσοφόρων» θυγατρικών της Σερβίας, αλλά το ποσό πρέπει να εγκριθεί από το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς.
Οπως είπε ο κ. Αλεξάκης, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή «η τράπεζα δεν έδωσε δάνειο αντί ενεχύρου παραχθείσης ζάχαρης, όπως έκανε μέχρι τώρα, επειδή θα αυξηθεί η δανειακή της έκθεση».
Για τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια; Οι αγρότες θα περιμένουν να πουληθεί η παραχθείσα ζάχαρη και… βλέπουμε.
Τι σχολίαζαν οι αγρότες; «Μόνο με τη Σερβία μπορεί να σωθεί η ΕΒΖ. Αν τελειώσουν τη Σερβία, πάπαλα!».
Ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης βγήκε από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για να επικοινωνήσει με αγροτοσυνδικαλιστές και να τους πει ότι η κυβέρνηση έχει πιέσει όσο δεν πάει.
Κάτι ξέρουν πάντως από πιέσεις και οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους ζητούσαν από την αρχή παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού.
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου τευτλοεξαγωγέων Στέλιος Νικητόπουλος, που μίλησε με τον κ. Χαρίτση, σε δήλωσή του  λέει πως «χθες επιτύχαμε τον πρώτο στόχο, να νιώσουν όλοι την πίεση. Αλλά με εξόφληση του 40% των οφειλομένων δεν καλυπτόμαστε. Τι να πληρώσουμε πρώτα, Εφορία ή ΦΠΑ; Και πώς θα ζήσουμε; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα κινηθούμε νομικά. Θα βρούμε τρεις αγρότες στους οποίους οφείλονται από 120 χιλιάδες στον καθένα και θα πάμε τα μέλη της διοίκησης για κακούργημα…».

«Θα μείνουμε εδώ»
«Ακούμε αερολογίες για εξόφληση του 40%. Αυτό λένε τα συμβόλαιά μας;», διερωτάται ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Αθανάσιος Πίππας.
Οπως τονίζει στην εφημερίδα μας, «θα μου κάνουν ρύθμιση να πληρώσω το 40% της Εφορίας; Θα μείνουμε στα γραφεία της ΕΒΖ μέχρι να πληρωθούμε, αλλιώς να κινηθούμε νομικά».
Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά πως «κάποιοι μάλλον δεν γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή εγώ θα έπρεπε να προετοιμάζομαι για τη σπορά της επόμενης περιόδου. Τι πρέπει να κάνω σε είκοσι μέρες από σήμερα;».
Εχοντας ζήσει την ένταση της κατάληψης του 2015, ο τότε πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, δίνει το «παρών» και σε αυτή την κινητοποίηση και μας δηλώνει πως «η αναφορά για αποπληρωμή του 40% που μας οφείλουν μας βάζει σε αμφιβολίες για την ολική αποπληρωμή μας. Γιατί όσα έγιναν σήμερα με την κατάληψη δεν έγιναν εδώ και δύο μήνες; Ποιος θα μας πείσει ότι δεν μας λένε ψέματα;».
Κύκλοι της διοίκησης, απαντώντας σε όσα έγιναν χθες, έλεγαν  πως «έχουμε πιέσει μαζί με την κυβέρνηση την τράπεζα όσο δεν πάει. Αλλά η τράπεζα πήρε “προίκα” το χρέος της ΕΒΖ από την Αγροτική και τώρα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Εδώ που έχει φτάσει η υπόθεση της ΕΒΖ, θα πρέπει να το πούμε πολύ καθαρά: αν η Βιομηχανία βουλιάξει, θα χάσει και η τράπεζα».

Επιστολή των εργαζομένων στον πρωθυπουργό
Στο μεταξύ, δραματική διάσταση δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ οι οποίοι, σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζουν πως «κάποιοι σας εκθέτουν» διότι «δυστυχώς η ΕΒΖ τελειώνει» και ρωτούν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να διασωθεί η Βιομηχανία.
Οι εργαζόμενοι, αφού θυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού τον Νοέμβριο του 2017, αναρωτιούνται:
«Κύριε πρωθυπουργέ, ποιοι είναι αυτοί που σας εκθέτουν; Η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Η πιστώτρια τράπεζα; Ξένα συμφέροντα; Αυτό που προκύπτει πάντως από τις τοποθετήσεις της νέας διοίκησης της εταιρείας είναι ότι δεν ταυτίζονται με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις σας». Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα πως «η πιστώτρια τράπεζα με τον τρόπο της εφαρμόζει το σχέδιό της: συρρίκνωση της παραγωγής με οριστική κατάργησή της, με μοναδική δραστηριότητα την εμπορία ζάχαρης ξένων οίκων».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Επιδείνωση του καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χιόνια
Που θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα…
Σε ισχύ βρίσκεται το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το οποίο κάνει λόγο για βροχές, καταιγίδες και χιόνια.
Τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες, αρχικά στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο και από τις βραδινές ώρες στην υπόλοιπη Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Πυκνές χιονοπτώσεις από το βράδυ στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 700 μέτρα).
Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων μέχρι 6 μποφόρ στα πελάγη, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στη βόρεια Ελλαδα



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Επομένως αυτό που αναφέρει ο Όμηρος για τον Αχιλλέα είναι σωστό. Ήταν ξανθός! Όχι πως έχει σημασία. Όμως αυτή είναι η αλήθεια
Κατοίκησαν εδώ και Άραβες και έγιναν προσμίξεις αλλά ο Αχιλλέας ήταν ξανθός! Όπως επίσης ξανθοί ήταν και όλοι οι Δωριείς. Οι γνήσιοι Σφακιανοί που λέγεται πως είναι Δωριείς είναι ξανθοί με γαλανά μάτια.
Τι το περίεργο να ήταν ξανθός ο Αχιλλέας;



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



11/1/2018
Μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν, λίγο μετά τις 10:00, σε συμβολαιογραφείο στην οδό Θεμιστοκλέους 42 και προκάλεσαν φθορές σε ηλεκτρικές συσκευές, υπολογιστές και εκτυπωτές. Στην ανάρτηση της ομάδας στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου indymedia, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η παρέμβαση έγινε επειδή το συγκεκριμένο συμβολαιογραφείο πλειστηριάζει πρώτες κατοικίες για λογαριασμό τράπεζας.
Τα μέλη του Ρουβίκωνα, μόλις μπήκαν στο γραφείο, χωρίστηκαν σε υποομάδες και μπήκαν σε όλες τις αίθουσες. Ένας εξ αυτών, μαζί με τον «καμεραμάν», κατευθύνθηκαν στο γραφείο όπου βρισκόταν η συμβολαιογράφος.
«Ξέρουμε πως φοβάσαι και πως θες να αλλάξεις όνομα και διεύθυνση. Σου συνιστούμε να το κάνεις. Ολοι οι συμβολαιογράφοι έχετε προειδοποιηθεί, θα έρθουν χειρότερα. Σου μιλάω πολύ ήρεμα τώρα, αλλά αν συμμετάσχεις σε άλλο πλειστηριασμό, θα μιλήσουμε πολύ διαφορετικά», είπε μεταξύ άλλων στη συμβολαιογράφο Ουρανία Καϋμενάκη, ενώ την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα μέλη κατέστρεφαν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, εκτυπωτές) ρίχνοντας αλατόνερο.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νέα αντιπαράθεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ ξεκίνησε μεταξύ Εκκλησίας και Υπουργείου Εξωτερικών. Η  ιερά Σύνοδος συνεδρίασε χθες για το θέμα και στην απόφασή της καλεί την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος.
Πέραν της ελληνικότητας της Μακεδονίας προβάλλει, ως επιπλέον λόγο, τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη «και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ‘Μακεδονίας’»…
Πιο αναλυτικά, η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί όνομα με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία εξηγεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις με την ονομασία  της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας» και καλεί την κυβέρνηση να κατανοήσει την ανησυχία της.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, επιπλέον, αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
O  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσωπικά εμφανίστηκε ανυποχώρητος όσον αφορά στη χρήση της λέξης «Μακεδονία» στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Τάχθηκε, όμως, και κατά των συλλαλητηρίων και των λαοσυνάξεων, γιατί «η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη».
«Όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό, Εκκλησίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης ημέρας συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Επ’ αυτού, πρόσθεσε ότι «Πήραμε ορισμένες αφορμές, συζητήσαμε, καταλήξαμε σε μερικές απόψεις του θέματος, δεν μπήκαμε εις βάθος. Θα ρωτήσετε γι’ αυτά και θα σας απαντήσει ο άγιος Σύρου. Εγώ πρέπει να σας πω ότι παρακολουθούμε με πολλή αγωνία, αλλά και συγκίνηση το θέμα. Λοιπόν, σε αναμονή…».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ζεσταινουν τις μηχανες και παλι οι αγροτες. Τις μορφες αντιδρασης και τις ημερομηνιες αποφασιζουν αυριο οι αγροτες της Ημαθιας στον κομβο της Κουλουρας. Ακλουθει πανελλαδικη συσκεψη την Πεμπτη.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ζεσταινουν τα τρακτερ οι αγροτες στο Νομο Λαρισας. Στα Φαρσαλα βγαινουν σε συλλαλητηριο στις 19 Γεναρη.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ακυρωθηκαν οι απολυσεις στη Λαρισα στην επιχειρηση εστιασης που ειχαν γινει επειδη οι εργαζομενοι δεν επεστρεψαν το δωρο.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μάθανε ότι γαμιόμαστε... πλάκωσαν κι οι τουρκαλβανοί που θέλουν την "Τσαμουριά" ως την Πρέβεζα! Τα πουλητάρια, ο νεοταξίτης αμερικανοτσολιάς Κοτζιάς με κραυγές δήθεν διαμαρτυρίας...



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Αμερικανοτσολιάδες, 'αριστεροί' κεντρώοι, δεξιοί υπάλληλοι του 4ου Ράιχ, αντιεξουσιαστικά τσουτσέκια του Σόρος... πάντα "Μακεδονία" ήταν τα Σκόπια;
Και το γραμματοσημο της Γιουγκοσλαβιας του 1939 που γραφει ταΣκοπια σαν Vardarska, τι είναι?



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Π. Καμμένος: «Δέχομαι μόνο το όνομα Vardaska»
11/01/2018 - 17:50
Σταθερός στη θέση του για μη παραχώρηση του ελληνικού όρου Μακεδονία στο νέο όνομα των Σκοπίων παρουσιάστηκε ο Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων .
 «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο "Μακεδονία"» τόνισε αρχικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και συνέχισε: «Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε»
«Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι, αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Επισήμανε, δε, ότι η μόνη ελπίδα για τη γειτονική χώρα είναι η εξεύρεση λύσης, που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μαλβινα...H Μακεδονια ειναι Ελληνικη
«Το  δικιο το εχει εκεινος που είναι πατριωτης»
(Ευτυχως ο Μικης καταλαβε από τοτε, και το πηρε αλλιως)
https://www.youtube.com/watch?v=GWliRf5VtLI&feature=share