Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Τριτη 15 Μαιου 2018



Για άλλη μια φορά στη αιματοβαμμένη Ιστορία τους, οι Παλαιστίνιοι και οι Παλαιστίνιες παραδίδουν σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα μαθήματα Αξιοπρέπειας, Αντίστασης και Αγώνα. 

Σημερα Τρίτη 15/5 Πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Προσυγκέντρωση στο Μετρό Μέγαρο Μουσικής στις 18.00. 
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η πρώτη γυναίκα που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στο #GreatReturnMarch είναι μια νεαρή Παλαιστίνια 15 ετών, η Wisal Alsheikh Khalil #RIP



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τρίτη, 15 Μαΐου 2018
55 νεκροί Παλαιστίνιοι στις διαδηλώσεις κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ

“Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί διεθνή αναρχία υποστηρίζοντας το Ισραήλ και τις κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των αποφάσεων διεθνούς νομιμότητας”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Saeb Erekat.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξέφρασαν τη Δευτέρα την καταδίκη τους για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, όπου οι συγκρούσεις άφησαν 55 νεκρούς και περισσότερους από 2.771 τραυματίες.

Ο Anas Qudieh , 21 ετών, ήταν ο πρώτος που πέθανε από σφαίρα πυροβόλου όπλου, ώρες πριν το άνοιγμα της πρεσβείας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ashraf al Qedra.
Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται επίσης οι νεαροί Hamdan Qadeh, 12,ετών, Izaldin Musa Al Samak , 14 ετών, και Izaldin Nahid al Aweiti, 23 ετών και ο αριθμός των νεκρών συνέχισε να να ανεβαίνει σταθερά.
Ανάμεσα στους τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι από πυροβόλα όπλα, υπάρχουν και τρεις δημοσιογράφοι.
Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων της Μεγάλης Πορείας Επιστροφής και την παραμονή του εορτασμού της 70ης επετείου της Νάκμπα (Καταστροφή), που οδήγησε στην εξορία περισσότερων από 700.000 Παλαιστινίων με τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ, οι κάτοικοι της Γάζα επανήλθαν, εκφράζοντας την καταδίκη τους στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
“Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί διεθνή αναρχία υποστηρίζοντας το Ισραήλ και τις κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των αποφάσεων διεθνούς νομιμότητας”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Saeb Erekat, αναφερόμενος ότι το Ισραήλ παραβίασε την απόφαση 181 του ΟΗΕ, σε σχέση με την Ιερουσαλήμ.
Ενώ ο Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, Rami Hamdala, θεωρεί ότι "η επιλογή μιας τραγικής ημέρας στην παλαιστινιακή ιστορία"για τη μεταφορά στην Ιερουσαλήμ "δείχνει μεγάλη αναισθησία και έλλειψη σεβασμού στις βασικές αρχές της ειρηνευτικής διαδικασίας ".
Καταδίκασε επίσης την Γουατεμάλα και την Παραγουάη, που ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ, θα είναι οι επόμενες που θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ. Κατά την γνώμη του, “διάλεξαν την λάθος πλευρά της ιστορίας”.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΪΟΥ 2018
Μέλη του ISIS αποκεφάλισαν δύο Σύριους στρατιώτες και όταν χάσουν τον πόλεμο, θα έλθουν σαν καημένοι «πρόσφυγες» εδώ!
Μην αμφιβαλετε, πως οσοι εγκληματιες προλαβουν και φυγουν απο κει, μετα το τελος του πολεμου, θα ελθουν εδω και θα παρουν και επιδομα....
Επιδομα που θα προελθει απο περικοπη μισθων και συνταξεων !
Τους έβαλαν να σκάψουν τον τάφο τους
Το Ισλαμικό Κράτος διακινεί φωτογραφίες όπου εμφανίζει 2 Σύριους αιχμάλωτους στρατιώτες να φέρουν πορτοκαλί στολές στα πρότυπα του Γκουαντάναμο και να εξαναγκάζονται να σκάψουν τους τάφους τους πριν τον αποκεφαλισμό τους και πριν τους πυροβολήσουν οι δήμιοι τζιχαντιστές στο στρατόπεδο παλαιστινίων προσφύγων στο Yarmouk στο Νότο της Δαμασκού.
Άλλη πηγή αναφέρει ότι η ISIS αιχμαλώτισε την Κυριακή 4 σύριους στρατιώτες εκ των οποίων τους 3 εκτέλεσε κι 1 αποκεφάλισε. Την ίδια στιγμή  η Wilayah Dimashq της ISIS δημοσιοποιεί φωτογραφία αποκεφαλισμού που έγινε πριν 2 εβδομάδες κι αναφέρεται σε μάχες στο Qadam στο Ν Δαμασκού.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Nasrallah:τη νύχτα των πυραύλων για α΄ φορά στοχεύθηκαν ισραηλινές θέσεις στο Golan μετά το 1967. Υπήρξαν τεράστιες εκρήξεις…
Kατά τη νύχτα των πυραύλων  «κατορθώσαμε να να προειδοποιήσουμε το Ισραήλ ότι αν  αυτό  παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές θα βομβαρδιζόταν το Tel Aviv» αποκάλυψε σήμερα ο ΓΓ της  Hezbollah ο sayed Hassan Nasrallah.
«Είναι η α΄φορά που θέσεις  ισραηλινές εντός του συριακού κατεχόμενου Golan στοχεύθηκαν μετά το 1967 », είπε σε λόγο του στη μνήμη του στρατιωτικού διοικητή  της Hezbollah Sayed Mousatafa Badreddine, που σκοτώθηκε στη Συρία το 2016.
Ο sayed Nasrallah συνέχισε : «αυτό που συνέβη αυτή τη  νύχτα εκεί είναι ότι 55 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση των στρατιωτικών θέσεων των ισραηλινών στο κατεχόμενο Golan . Υπήρξαν τεράστιες εκρήξεις κάτι που ανάγκασε τους κατοίκους του Golan και της Β Παλαιστίνης να κατέβουν στα καταφύγια » . Για την μεταφορά της πρωτεύουσας των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα ο Νασράλα είπε « οι παλαιστίνιοι δεν έχουν παρά μόνο 1 πράγμα να κάνουν  : να μην υπογράψουν », είπε. al manar 14.5.18



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τα τραγικά γεγονότα της χθεσινής μέρας, με τους πάνω από 50 Παλαιστίνιους νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν πρόκειται απλώς για χυδαία εξίσωση θύτη και θύματος, όπως θα μπορούσε από μια πρώτη ματιά να υποθέσει κανείς. Πρόκειται για απροσχημάτιστη αναγνώριση ότι το σιωνιστικό ρατσιστικό κράτος – τρομοκράτης της Μέσης Ανατολής έχει -μονοπωλιακώ τω τρόπω- δικαίωμα στη χρήση βίας, αρκεί αυτή να μην είναι “δυσανάλογη”. Χωρίς να διευκρινίζει από πόσους νεκρούς κι απάνω η βία του Ισραήλ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δυσανάλογη.
Συνάμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν ειρηνικοί, έναντι των δολοφόνων τους.
Οι εθελόδουλοι υπηρέτες αλλοτρίων συμφερόντων, η κυβέρνηση της υπόκλισης στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και στα βρόμικα σχέδιά του στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση που παίζει με τη φωτιά, συμμαχώντας με το σιωνιστικό κράτος – τρομοκράτη, σε βάρος της ειρήνης και των εθνικών συμφερόντων, απευθύνει μήνυμα ραγιαδισμού σ’ έναν αγωνιζόμενο λαό. Λίγες μόλις μέρες αφότου ο Τσίπρας έσφιγγε το χέρι του δολοφόνου Νετανιάχου. Του οποίου τα εγκλήματα αναγνωρίζει, με την επιφύλαξη να μην είναι… “δυσανάλογα”!…



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί και τους 2.000 οι τραυματίες από τις επιθέσεις του σιωνιστικού ρατσιστικού κράτους του Ισραήλ στη Γάζα. Μια μέρα πριν την εγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Όλοι και όλες σημερα Τρίτη, στις 7.30 το απόγιομα, στην πρεσβεία των φονιάδων εταίρων του Τσίπρα, στη λεωφόρο Κηφισίας στο Ψυχικό!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αγανακτεί ο ανθρωπάκος με τους "τεμπέληδες του Μετρό", που απεργούν και τον ταλαιπωρούν. Και φυσικά, ούτε που τον νοιάζει τον χλιμίτζουρα ο λόγος της απεργίας. Και γιατί να τον νοιάξει, άλλωστε;
Όταν το Μετρό καταντήσει σαν τα λεωφορεία, με τα τρένα να περνάνε ανά μισάωρο και τα πιο πολλά ξαχαρβαλωμένα να σαπίζουν στα αμαξοστάσια, ο χλέμπουρας πάλι τους εργαζόμενους θα βρίζει, όπως κάνει με τους οδηγούς των λεωφορείων, "που αράζουν και τον αφήνουν να περιμένει". Αύριο θα βρίζει κι αυτούς που σήμερα χάνουν το μεροκάματο για να μη διαλυθεί και αυτό το μέσο μαζικής μεταφοράς.
Αλλά τι τον νοιάζει τον ανθρωπάκο;



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γιορτή της Μητέρας χθες κι όπως κάθε χρόνο ακούσαμε και διαβάσαμε, μεταξύ άλλων, και επικίνδυνες απιθανότητες.
Ύμνους στη μητρότητα που αναγνωρίζεται ως ύψιστη αποστολή της γυναίκας, χωρίς την οποία η ζωή της δεν έχει καμιά αξία. Δεν υπογράφει ο Χίτλερ, αλλά χαμογελάει εκεί στην κόλαση.
Αποδοκιμασίες της μητρικής αγάπης, που κατευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, το παιδί της συγκεκριμένης γυναίκας, και γίνεται αντιληπτή σαν απανθρωπιά, με το υπονοούμενο του μίσους για τα άλλα παιδιά. Οι ψυχολόγοι, διαβάζοντάς τα, σκέφτονται να πάρουν τα βουνά.
Μέχρι και ξεδιάλεγμα ζητούν κάποιοι. Να αποδεικνύεται αν μια γυναίκα είναι κατάλληλη να γίνει μάνα και μετά να της επιτρέπεται να γεννήσει. Εξεταστές φαντάζομαι πως θα γίνουν οι ίδιοι, με τις τόσες γνώσεις ψυχολογίας και παιδαγωγικής, και τις τόσο λαμπρές ιδέες, που θα έκαναν τον Χάξλεϊ και τον Όργουελ να καταλάβουν πως δεν περιέγραψαν και σε τόσο βάθος τον εφιάλτη



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Για το 69% η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι. Για το 65% καλός άντρας είναι αυτός που βγάζει λεφτά.
Καθόλου άσχετα όλ' αυτά με το "ναι μεν, αλλά...", κάθε που ανοίγει κάποιο ζήτημα σχετικό με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τη σεξουαλική ιδιαιτερότητα, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κ.λπ. Όπως φαίνεται, νοικοκυροσύνη της γυναίκας, άντρας κουβαλητής και κουβέντα για δικαιώματα δεν κολλάνε...
Η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, για το 69% των Ελλήνων!
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, για την άποψη που έχουν οι κάτοικοι των χωρών της Ευρώπης σχετικά με τη θέση της γυναίκας και του άντρα ως προς το σπίτι.
Συγκεκριμένα οι Έλληνες όταν κλήθηκαν να απαντήσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την θέση ότι ο πιο σημαντικός ρόλος για μία γυναίκα είναι να φροντίζει το σπίτι της και την οικογένεια, σε ποσοστό 69% συμφώνησαν, με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 44%.
Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με πρώτη τη γειτονική Βουλγαρία όπου οι θετικές απαντήσεις που θέλουν την γυναίκα στο σπίτι και την οικογένεια φθάνουν το 81%. Το πλέον εντυπωσιακό τόσο στην χώρα μας όσο και σε αυτές που μας ξεπερνούν σε φαλλοκρατικές αντιλήψεις είναι τις απαντήσεις αυτές τις δίνουν και γυναίκες. Η φράση, “Σουηδία γίναμε” που κοροϊδευτικά συμβολίζει την χαλαρότητα των ηθών βρίσκει ταιριάζει στην περίσταση καθώς μόλις το 11% των κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας που συμμετείχε στην έρευνα συμφωνεί με την περιοριστική θέση της γυναίκας.
Στον αντίποδα και στο αντρικό στερεότυπο όπου “Ο πιο σημαντικός ρόλος ενός άνδρα είναι να βγάζει λεφτά” πάλι οι Έλληνες στηρίξαμε την άποψη σε ποσοστό 65%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης βρίσκεται στο 43%. Στα άκρα πάλι η Βουλγαρία (81%) και η Σουηδία (10%).



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



CityPlaza, ή αλλιώς η κορυφή του παγόβουνου για την λαμογιά του αριστερόστροφου παρακράτους. Δες Medico international, Roza Luxemburg Stiftung, ΣΥΡΙΖΑ και CIA, με ολιγον κι απο αυτονομο-αναρχι-κουλικες ΜΚΟ, ΛΑΕ, θυγατηρ Λαφαζανη, κου.του.λου, κου.του.λου... Τζιιιιιιιζ !!!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΓΈΤΗΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΆΧ: ΕΠΊΘΕΣΗ ΠΥΡΑΎΛΩΝ ΣΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΈΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ ΣΤΑ ΥΨΊΠΕΔΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΆΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΞΕΚΊΝΗΜΑ ΤΗΣ "ΕΝΤΕΛΏΣ ΝΈΑΣ ΦΆΣΗΣ"
14.5.2018
Η επίθεση πυραύλων στις 10 Μαΐου σε στρατιωτικούς στόχους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Γκολάν σημείωσε την έναρξη ενός "εντελώς νέου σταδίου", ανακοίνωσε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Σάγιετ Χασσαν Νασράλα στις 14 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Nasrallah, από το έδαφος της Συρίας ξεκίνησαν 55 πυραύλοι σε ισραηλινούς στόχους στα ύψη του Γκολάν. Ο ηγέτης της Χεζμπολά δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις πράξεις επιθετικότητας ή θα αντιμετωπίσει τα αντίποινα.
Η Νασράλα απέρριψε επίσης Ισραηλινούς ισχυρισμούς σχετικά με τον αριθμό των ατυχημάτων και την έκταση των ζημιών μετά τα χτυπηματα στη Συρία. Είπε ότι το Ισραήλ επιχειρεί να αποκρύψει τις αποτυχίες του μέσω τέτοιων ψεμάτων.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έθιξε επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην Παλαιστίνη, καταστρέφοντας την αμερικανική και ισραηλινή προσέγγιση έναντι της κατάστασης και καλώντας τα κινήματα αντίστασης σε όλη τη Μέση Ανατολή να μην εξουδετερώνουν τις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
"Η παλαιστινιακή υπόθεση βασίζεται σε περιφερειακά έθνη, που ποτέ δεν θα την προδώσουν. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρέπει να υπογράψει αυτή τη λεγόμενη συμφωνία του αιώνα με κανένα τρόπο », δήλωσε ο Νασράλα για την επίτευξη συμφωνίας παλαιστινιακού-ισραηλινού που αναμένεται να προταθεί σύντομα από τη διοίκηση των ΗΠΑ.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



και πυρηνικά να έριχνε το ''Ισραήλ'' στη Γάζα εξαφανίζοντας μεμιάς 1.8 μύρια ανθρώπους τα αναρχοσιώνια και οι νεοφιλελε αλητες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα το δικαιολογούσαν



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο κατάλογος των χωρών που θα παρευρεθούν στη δεξίωση για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Το όνομα "Σερβία" συνοψίζει την πικρή ειρωνεία της ιστορίας.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ο Fadi Abu Saleh, ακρωτηριασμένος στα πόδια απ τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στον πρώτο πόλεμο στη Γκάζα, σκοτώθηκε σήμερα απ τις ίδιες δυνάμεις κατοχής, 14/5/2018
Σχολιο.- Φοβερο τον θανατωσαν δυο φορες τι ζει αυτος ο λαος..



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η «Αυγουλα» πριν λίγες μέρες αναλωνόταν σε ύμνους για τη συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου. Τώρα περίσσεψε ο πόνος για τα θύματα του συνομιλητή και συμμάχου. Και είναι τόσο αβάσταχτος αυτός ο πόνος που θόλωσε τα μάτια. Και δεν είδε πως η σφαγή έγινε μεν για την Ιερουσαλήμ, αλλά στη Γάζα.
Ειρωνεύεται και την ανακοίνωση της Ε.Ε., που συνιστά "... αυτοσυγκράτηση". Ακριβώς το ίδιο που ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, που λάμπει δια της αποσιωπήσεως από το πονεμένο πρωτοσέλιδο της "Αυγής". Μέσα στον πολύ σπαραγμό, το ξέχασαν, όπως φαίνεται...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Το στρατιωτικό καθεστώς οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, οι αριστεροί και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις στο Πολυτεχνείο, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών".
Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κάποιας χώρας, εκείνων των ημερών του Νοέμβρη '73.
Αλλά καμία δεν είχε υπουργό στο ανάστημα του Νίκου Κοτζιά.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το 2016 κέρδιζε τον διαγωνισμό της Eurovision η εκπρόσωπος της Ουκρανίας. Ήταν τότε που ο ουκρανικός φασισμός σκορπούσε τον τρόμο, δολοφονώντας τον λαό του Ντονμπάς.
Το 2018 τον διαγωνισμό κέρδισε η εκπρόσωπος του Ισραήλ. Τις μέρες που στην Παλαιστίνη συντελείται μια ακόμη σφαγή αμάχων από τον στρατό της χώρας της.
Τυχαίες συμπτώσεις..



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΑΝΤΩΣ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΒΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ!
"Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών".
Προσέξτε! Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το μεν Ισραήλ ας ασκεί βία, αλλά όχι "δυσανάλογη". Οι Παλαιστίνιοι από τη μεριά τους οφείλουν να είναι ειρηνικοί. Απέναντι στη βία που όμως δεν θα είναι "δυσανάλογη".




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ακυρωθηκαν οι εξετασεις στα γαλλικα πανεπιστημια λογωτων διαδηλωσεων και των καταληψεων.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το αιτημα της Ουκρανικης Ορθοδοξης Εκκλησιας – Πατριαρχειο Κιεβου προς τον Οικουμενικο Πατριαρχη Βαρθολομαιο να συσταθει αυτοκεφαλη εκκλησια στην Ουκρανια εχει προκαλεσει την οξεια αντιδραση του Πατριαρχειου Μοσχας.
Η Μόσχα δεν κρύβει τον έντονο φόβο της για το ενδεχόμενο απόδοσης εκκλησιαστικής αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας, έχει ξεκινήσει αγώνα διπλωματικού δρόμου για να επηρεάσει άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Ιλαρίων επισκέφθηκε τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρο, Αντιοχείας Ιωάννη και Ιεροσολύμων Θεόφιλο καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, εκφράζοντας τους προβληματισμούς της Μόσχας και βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους για το θέμα, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος φέρεται ότι ενημέρωσε διεξοδικά για τους προβληματισμούς της Μόσχας τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο κατά το πρόσφατο ταξίδι του στα Τίρανα.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



To CNN γράφει για το "κάλεσμα για ενότητα" του Tζάρεντ Κουσνέρ προς την Κνεσετ. Το BBC είναι προσεκτικό να δείξει και τις "δύο πλευρές" της ιστορίας. Ένας Ισραηλινός βαδίζει με εβραίους εθνικιστές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και λέει στον ρεπόρτερ: "Δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι", και ο ισραηλινός εκπρόσωπος τύπου γκρινιάζει ότι "για όλα φταίει η Χαμάς" και το Ισραήλ "έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα".
Aυτό δεν είναι ειδησεογραφία. Είναι πορνογραφία.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Κηδεύουν τους νεκρούς τους στην Παλαιστίνη
 Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 13:50
«Σε μία ατμόσφαιρα αλαζονείας που έχει κυριαρχήσει στο πολιτικό σύστημα που ενισχύεται από έναν "συμπαθητικό" Aμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ικανοποίησε όλα τα αιτήματα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος αρνείται και να σκεφθεί την ειρήνη, εναπομένει μόνο η ελπίδα ότι τουλάχιστον σήμερα και την ώρα που κορυφώνεται η παλαιστινιακή "πορεία επιστροφής" οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα κάνουν  ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μαζικούς σκοτωμούς».
Το παραπάνω κείμενο δεν δημοσιεύεται σε κάποια μετριοπαθή εφημερίδα της Ευρώπης, ούτε σε κάποιο ανάλογου ύφους περιοδικό πολιτικής ανάλυσης στην Αμερική.
Το εν λόγω απόσπασμα αποτελεί τον κορμό του σημερινού editorial της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», η οποία αντέδρασε στην πρωτοφανή αγριότητα που επέδειξαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τη Δευτέρα επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τις μαζικές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στα Κατεχόμενα.
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με διεθνή κατακραυγή μετά το λουτρό αίματος. Πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 60 μετά τον θάνατο ενός βρέφους, της μόλις οκτώ μηνών Λέιλα αλ Γάντουρ, από εισπνοή δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 2.700.
Ήδη σήμερα, ημέρα κηδείας των 60 Παλαιστινίων που έπεσαν χθες νεκροί από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, έχουν σημειωθεί από το πρωί και νέοι τραυματισμοί. Συγκεκριμένα, δύο άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Χεβρώνας, το ένα με μία σφαίρα στο στομάχι και το άλλο με μία σφαίρα στον ώμο.

Υποκριτικα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα σήμερα, ενώ καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και (η χρήση της) δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε σήμερα πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.
Η Τουρκία κάλεσε για μια συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας την Παρασκευή. Είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Από τη μεριά του, και το Κρεμλίνο κάλεσε υποκριτικα σήμερα όλες τις χώρες, ιδιαίτερα όσες ανήκουν στο Κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων, προσθέτοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.
Από το 2002 το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Παλαιστίνης της Αθήνας για τη σημερινή επέτειο της «Nakba»:

Η «Ημέρα της Καταστροφής» - «Nakba» στα αραβικά-, τιμάται στις 15 Μαΐου σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου ζουν Παλαιστίνιοι, προς ενθύμηση του διωγμού του παλαιστινιακού λαού που συντελέστηκε αρχικά το 1948 και συμπίπτει με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
Η 15η Μαΐου 1948 αντιπροσωπεύει την αρχή της Παλαιστινιακής Nakba,καταστροφή. Η Nakba ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 418 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και του 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό 750.000 - δύο τρίτων του Παλαιστινιακού πληθυσμού - από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους την Παλαιστίνη στην εξορία.
Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί τι σημαίνει η λέξη Nakba για τον Παλαιστινιακό λαό. Ενώ η κυριολεκτική μετάφραση είναι «Καταστροφή» η έννοια της Nakba περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από μια συγκεκριμένη καταστροφή και μια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Δεν σηματοδοτούμε 70 χρόνια από τη Nakba, αλλά μάλλον 70 χρόνια συνεχιζόμενης Nakba. Αντί για γεγονός μιας συγκεκριμένης στιγμής, η Nakba είναι μια συνεχής διαδικασία συστηματικής άρνησης του δικαιώματος να ζει στη γη του ο κάθε ένας Παλαιστίνιος και να έχει δικαίωμα στην εθνική και πολιτική ταυτότητα ο Παλαιστινιακός λαός, ως σύνολο.
Παρ’ όλα αυτά και ανεξάρτητα από πόσες Nakba έχει περάσει τα τελευταία 70 χρόνια ο κάθε Παλαιστίνιος, όλες οι προσπάθειες για την εξάλειψη του παλαιστινιακού λαού από αυτή τη γη έχουν αποτύχει λόγω της βαθειάς σχέσης μας με τη γη εδώ και με τον ηρωισμό του περήφανου έθνους μας.
Η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης άρχισε να εφαρμόζεται το 1948, αλλά οι σπόροι της είχαν φυτευτεί δεκαετίες νωρίτερα. Ενώ οι πρώτοι Σιωνιστές μπορεί να διαφωνούσαν μεταξύ τους για κάποιες τακτικές και για το πώς θα ήταν ή θα λειτουργούσε το κράτος τους, στην ιδεολογία τους ήταν εγγενής η αναγκαιότητα να απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι από αυτή τη γη. Το 1979, 31 χρόνια μετά την έναρξη της Nakba, ένας ισραηλινός πολιτικός λογοκριτής απαγόρευσε στον Yitzhak Rabin να δημοσιεύσει ένα περιστατικό, όπου ο David Ben Gurion και το μέλος της Χαγκάνα Yigal Allon είχαν συμφωνήσει ότι η απάντηση στο ερώτημα «Τι πρέπει να γίνει με τον πληθυσμό;» ήταν «Να τους διώξουμε απ’ εκεί».
Η καταστροφή του 1948 δεν ήταν το τέλος της παλαιστινιακής Nakba, αφού το Ισραήλ συνέχισε τις προσπάθειές του να εξαλείψει την παλαιστινιακή ταυτότητα και τα εθνικά δικαιώματα των Παλαιστινίων. Η Nakba σήμαινε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς παλαιστινιακών στρατοπέδων προσφύγων στο Λίβανο τη δεκαετία του 60 και 70, τις σφαγές της Qibya και του Kufr Qassem και την εκτέλεση εκείνων που προσπάθησαν να επιστρέψουν στη γη τους. Η Nakba σημαίνει τις προσπάθειες άρνησης της ύπαρξης της ιστορίας με την ποινικοποίηση της μνήμης αυτής της ημέρας για τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.
Σήμερα τη Nakba μπορεί να την δει κανείς στη δρακόντεια πολιορκία ενάντια στη Γάζα, στον αγώνα των Βεδουίνων στην επαρχία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας, αλλά και στο Νακάμπ με τα αποκαλούμενα μη αναγνωρισμένα χωριά όπως το Um al-Hiran. Αυτοί οι Παλαιστίνιοι ήταν εδώ προτού δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ και πριν από την Κατοχή. Η συνεχιζόμενη Nakba σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες παραμένουν στο Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία, χωρίς να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Nakba σημαίνει ότι ενώ εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν επιτύχει στη ζωή τους αλλού, δεν είναι σε θέση να κάνουν το ίδιο στη πατρίδα τους: να εργάζονται, να σπουδάζουν, να επενδύουν, να παίζουν, να χορεύουν, να αγαπούν, να προσεύχονται ή απλά να είναι ... Παλαιστίνιοι.
Αλλά ο παλαιστινιακός λαός δεν υπάκουσε τις υπαγορεύσεις των καταπιεστών μας. Μπορέσαμε να επιβιώσουμε και να μετατρέψουμε την περίπτωσή μας σε διεθνή υπόθεση για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, όπως και τα άλλα απελευθερωτικά κινήματα του εικοστού αιώνα - από τη Νότια Αφρική μέχρι τη Νότια Ασία, από την Ιρλανδία μέχρι τη Νότια Αμερική. Είμαι βέβαιος ότι εκείνοι που δημιούργησαν τις πρώτες σιωνιστικές ομάδες για να εφαρμόσουν τη μεταφορά (εποίκιση), με τη γνώση των βρετανών αποικιοκρατών, δεν θα περίμεναν ότι 100 χρόνια μετά τη Διακήρυξη Balfour, η σημαία της Παλαιστίνης θα είναι αναρτημένη στα Ηνωμένα Έθνη και ότι 138 έθνη θα αναγνώριζαν το κράτος της Παλαιστίνης. Δεν θα είχαν ποτέ φανταστεί ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλο τον κόσμο θα υιοθετούσαν την παλαιστινιακή υπόθεση ως δική τους και ότι τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού θα εγκρίνονταν και θα αναγνωρίζονταν από τη διεθνή κοινότητα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
Ορισμένοι από αυτούς ανέμεναν ότι με την δειλή δολοφονία του Κόμη Folke Bernadotte, διαμεσολαβητή του ΟΗΕ που είχε καταγγείλει την εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης το 1948, το παλαιστινιακό δικαίωμα επιστροφής θα εξαλειφθεί. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των εκθέσεών του, ο κόσμος κατέληξε να εγκρίνει το
ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που εγγυάται το δικαίωμα επιστροφής και αποζημίωσης παλαιστινίων προσφύγων. Κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι με τον βομβαρδισμό της PLO στο Λίβανο θα μπορούσαν να εξαλείψουν το παλαιστινιακό αγώνα.
Όμως, αργότερα είδαν χιλιάδες Παλαιστίνιους να βγαίνουν ηρωικά τους δρόμους της κατεχόμενης πατρίδας μας κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα. Η Nakba σημαίνει την προσπάθεια εξάλειψης της ύπαρξης της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού. Η συλλογική ανταπόκρισή μας στη Nakba είναι να αγκαλιάσουμε έντονα τα δικαιώματά μας καθώς και την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο κόσμος είδε πως η εγκληματική ισραηλινή κατοχή άνοιξε πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη και ιδιαίτερα στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση γιορτάζει τη Nakba με μέρος του ρεπερτορίου που χρησιμοποιήθηκε για την εθνοκάθαρση του 1948: με πυροβολισμούς και τρομοκρατία αμάχων. Αλλά τα τελευταία 70 χρόνια έχουν αποδείξει ότι το Ισραήλ είναι λάθος: η Παλαιστίνη δεν έχει εξαφανιστεί από τη συλλογική μας συνείδηση ή θέληση.
Για να «βγάλει την Ιερουσαλήμ από το διαπραγματευτικό τραπέζι», η διοίκηση Trump γιορτάζει την Nakba αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετακινώντας την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ, την ίδια μέρα που σηματοδοτούνται τα 70 χρόνια από την αρχή της Nakba. Αλλά η Παλαιστίνη, όπως σημειώνει ο πατριάρχης Μισέλ Σαμπά, «δεν ανήκει στον κ. Τράμπ, αλλά στον λαό της και είμαστε ο λαός της, εμείς είμαστε η Ιερουσαλήμ». Η σύγχρονη ιστορία της Παλαιστίνης έδειξε ότι ανεξάρτητα από την ασυμμετρία των δυνάμεων, ο λαός της Παλαιστίνης δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από τα νόμιμα δικαιώματά του.
Σήμερα που σηματοδοτούνται τα 70 χρόνια από τη Nakba, παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Ο Πρόεδρος Abbas παρουσίασε το παλαιστινιακό όραμα της ειρήνης, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, του ζητήματος των προσφύγων και της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ζητήσαμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της με παραγωγικό τρόπο, διασφαλίζοντας την υπευθυνότητα και την ουσιαστική διαδικασία με σαφή και περιορισμένο χρονικό πλαίσιο και με όρους αναφοράς, με έναν σαφή στόχο: Την πλήρη εφαρμογή των παλαιστινιακών αναφαίρετων δικαιωμάτων,
που ήδη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, ώστε να κλείσει το σκοτεινό κεφάλαιο που ξεκίνησε με τη Διακήρυξη Balfour, συνεχίστηκε με τη Nakba, και την εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης το 1948, και που διαρκεί μέχρι σήμερα.
Στόχος μας παραμένει η πλήρης υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όπως και το να ζήσουμε ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο κράτος του Ισραήλ και να βρούμε βιώσιμη λύση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις μόνιμες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών των προσφύγων και των κρατουμένων.
Όπως το εξέφρασε όμορφα ο μάρτυρας Ghassan Kanafani: «Όλα σε αυτόν τον κόσμο μπορούν να ληστευτούν και να κλαπούν εκτός από ένα πράγμα, την αγάπη του ανθρώπου σε μια σταθερή δέσμευση, σε μια πεποίθηση, σε έναν αγώνα». Η πεποίθησή μας είναι να επιστρέψουμε την Παλαιστίνη στους χάρτες, ο αγώνας μας είναι η ελευθερία και η δικαιοσύνη.
Καθώς σηματοδοτούμε 70 χρόνια εξορίας από την αρχή της Nakba και πάνω από 50 χρόνια κατοχής, μπορούμε να πούμε ότι η πορεία προς την ελευθερία είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Όπως είπε ο αείμνηστος Mahmoud Darwish: «Οι δημιουργοί της Nakba απέτυχαν να σπάσουν τη βούληση του παλαιστινιακού λαού και να εξαλείψουν την εθνική τους ταυτότητα μέσω της διασποράς, μέσω της σφαγής, προσποιούμενοι ότι η οφθαλμαπάτη τους ήταν πραγματικότητα, μέσω της παραγωγής μιας πλαστής ιστορίας. Δεν κατάφεραν να μας ωθήσουν στην αποδοχή ότι είμαστε ανύπαρκτοι ή να μας βάλουν σε κατάσταση αμνησιακής άνοιας»…



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τα εγκαίνια της αμερικανοναζιστικης πρεσβειας πνίγηκαν στο αίμα των Παλαιστινιων στη Γαζα
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 08:46
Με τον τίτλο «Μία προβλέψιμη καταστροφή στη Γάζα - Το Ισραήλ δεν σήκωσε το δαχτυλάκι του για να αποτρέψει τις αιματηρές συγκρούσεις» κυκλοφόρησε το πρωί της Τρίτης η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz». Όμως, με τον τίτλο «Παρατηρώντας από το μέτωπο της Γάζας: Άραγε, ο ισραηλινός στρατός ενεργεί νομίμως;» κυκλοφόρησε η επίσης εβραϊκή εφημερίδα «Jerusalem Post».
Είναι προφανές πως η σφαγή αμάχων Παλαιστινίων καθ' όλη τη διάρκεια της Δευτέρας προκάλεσε σοβαρό ζήτημα και εντός του Ισραήλ, αφού δύο από τις σημαντικότερες εφημερίδες της χώρας εκφράζουν ευθέως την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Είχαμε πολύ καιρό, από την τελευταία Ιντιφάντα, να μετρήσουμε στο πεδίο των μαχών τόσους νεκρούς αλλά και, είναι χαρακτηριστικό, τόσες χιλιάδες τραυματίες από πυροβόλα όπλα. Για τους γνώστες των στρατιωτικών ζητημάτων είναι φανερό πως ο ισραηλινός στρατός απάντησε με καταιγιστικά πυρά εναντίον των αμάχων Παλαιστινίων.
 Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με διεθνή κατακραυγή μετά το λουτρό αίματος. Πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 59 μετά τον θάνατο ενός βρέφους, της μόλις οκτώ μηνών Λέιλα αλ Γάντουρ, από εισπνοή δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 2.700.
O Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Ζαΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν κατήγγειλε τον «σοκαριστικό φόνο δεκάδων ανθρώπων», ζητώντας «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την εξοργιστική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Ισραήλ «μέχρι νεωτέρας» λόγω της βίας με θύματα Παλαιστινίους. Η Τουρκία, που έκανε λόγο για «γενοκτονία», ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών της στο Τελ Αβίβ και στην Ουάσινγκτον.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από τη μεριά του κατήγγειλε μια «σφαγή».
Ιράν: Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε τη «σφαγή εν ψυχρώ από το ισραηλινό καθεστώς αναρίθμητων Παλαιστίνιων που διαδήλωναν στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου» κι έκανε λόγο για μια «ημέρα μεγάλης ντροπής».
Συρία: Η Δαμασκός «καταδικάζει τη σφαγή» δεκάδων «άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών», τόνισε πηγή προσκείμενη στο ΥΠΕΞ.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έναντι διαδηλωτών» σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στην απόφαση Τραμπ για την αμερικανική πρεσβεία.
ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ εμπόδισαν ψήφισμα για ανεξάρτητη έρευνα στη Γάζα
Το Κουβέιτ ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδίκαζε τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού κατά αμάχων και καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γάζα: Απεβίωσε βρέφος οκτώ μηνών έπειτα από εισπνοή δακρυγόνου στα χθεσινά επεισόδια
 Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 08:18
Ένα βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας στον θύλακα.
Το βρέφος ήταν η Λέιλα αλ Γαντούρ, ηλικίας οκτώ μηνών.
Με βάση τον απολογισμό που είχε δώσει νωρίτερα το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο θάνατος του παιδιού αυξάνει σε 59 τον απολογισμό των νεκρών στα επεισόδια της Δευτέρας.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία επιθυμεί η Αρμενία
 Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 03:25
Ο νέος πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο ίδιος πρόσθεσε κατά την πρώτη αυτή συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σημασία που έχουν οι στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Μπλόκο» των ΗΠΑ στη διεξαγωγή έρευνας για τα πολύνεκρα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας
 Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 01:46
Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη Δευτέρα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



28 εβραίοι διανοούμενοι προειδοποιούσαν από το 1948 οτι το Ισραήλ θα γίνει φασιστικό κράτος. Γράμμα προς τους New York Times, υπογεγραμμένο από την Χάνα Αρεντ και τον Αλμπερτ Αίνσταιν. (ακολουθεί στα σχόλια σκαναρισμένο, το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά).
http://www.soziale-opposition.de/einstein-arendt/
https://archive.org/stream/AlbertEinsteinLetterToTheNewYorkTimes.December41948/Einstein_Letter_NYT_4_Dec_1948#page/n0/mode/2up




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το δίλημμα στους Παλαιστίνιους: με τον άξονα της Αντίστασης, ή τα πετροδολάρια των σιωνιστών αράβων!
«...τα καθεστώτα του Κόλπου έδωσαν σε ορισμένους Παλαιστίνιους
εργασία κι υπηκοότητα για να ξεχάσουν το δικό τους αγώνα»
Ahmed Badereddin Hassoun, Μέγας Μουφτής της Συρίας
Σαν σήμερα, πριν 70 χρόνια, στις 15 Μάη 1948, οι σιωνιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν τους φόνους και την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους και τη γη τους.
Al Nakba... η ημέρα όπου ο Παλαιστινιακός λαός μεταμορφώθηκε σε ένα "έθνος προσφύγων", όπου 750.000 άνθρωποι, το 85% των Παλαιστίνιων, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, από τη γη τους, από την πατρίδα τους, που μετατράπηκε σε "γη του Ισραήλ": 15 Μάη 1948... H μεγαλύτερη κλοπή στην παγκόσμια ιστορία!
Αυτή την επέτειο καταστροφής επέλεξαν οι ναζί-σιωνιστές για να εγκαινιάσουν οι ΗΠΑ την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, αδιαφορώντας για το... διεθνές δίκαιο.
Σήμερα 70 χρόνια από την Al Nakba ("καταστροφή"), από τη σημερινή δολοφονική σφαγή στη φυλακή της Γάζας και την πρόκληση απέναντι σε όλες τις προσπάθειες να προστατευτεί η χαμένη τιμή του πιο εξευτελισμένου οργανισμού του πλανήτη (ΟΗΕ), έφθασε η ώρα ν' αποφασίσουν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι αν θέλουν πατρίδα ή "συζητήσεις" με τους δολοφόνους με αντίτιμο επιχορηγήσεις για τα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής.
Σήμερα στη Βηρυτό η Παγκόσμια Διάσκεψη της Διεθνούς Αντίστασης για την 70η επέτειο της Παλαιστινιακής Al Nakba ("καταστροφή").
Ο Ahmed Badereddin Hassoun,ο Μέγας Μουφτής της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Μουσουλμάνων της χώρας, έθεσε "τον δάκτυλον εις τον τύποντων ήλων" στην παρέμβασή του, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Η Συρία προτίμησε ν' αγκαλιάσει την Αντίσταση, αν και πληρώνει υψηλό τίμημα γι' αυτό...
Η Συρία υποστήριξε πάντα την Αντίσταση και αν είχε απαρνηθεί αυτή την υποστήριξη θα μετατρεπόταν σε πιόνι, Στάθηκε πρωτοπόρα και αυτό συνεπάγεται για τον ισλαμικό και τον αραβικό κόσμο να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των σχεδίων εναντίον τους...
110 χώρες συνωμότησαν εναντίον της Συρίας για να την καταστρέψουν και οι συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στόχευαν την υποστήριξη των τρομοκρατών. Τώρα καταρρέουν από τον ηρωικό στρατό της Συρίας που θα συνεχίσει το καθήκον του μέχρι να ξεριζώσει και τον τελευταίο τρομοκράτη στη Συρία...
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικίνδυνη μεταβολή, με δεδομένο πως τα καθεστώτα του Κόλπου έδωσαν σε ορισμένους Παλαιστίνιους εργασία κι υπηκοότητα για να ξεχάσουν το δικό τους αγώνα...
Όποιος εγκαταλείψει το τέμενος Αλ-Άκσα και την κατοχή της Ιερουσαλήμ, θα εγκαταλείψει τη Μέκκα».
Σήμερα 70 χρόνια από την "Καταστροφή" ολοκληρώθηκε, ή αν θέλουμε εξαντλήθηκε ο ρόλος της διεθνούς αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Σήμερα
Σήμερα οι ηγεσίες της "πολιτισμένης" δύσης είναι στα 'payroll'των αμερικανοσιωνιστών.
Αγόρασαν ακόμη και το πανηγύρι Eurovisione έγινε υπόθεση των σιωνιστών... Η "τέχνη", αυτός είναι ο "πολιτισμός" της Ευρώπης, θα έχει έδρα την Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.
Ο Ποδηλατικός γύρος Ιταλίας... του αίματος και της ντροπής! με επίσημο αντίτιμο 16 εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.
Σήμερα ο ΟΗΕ είναι ένα πολυέξοδο μαγαζί των ιμπεριαλιστών.
Σήμερα η επίσημη Ελλάδα, ο παραδοσιακός σύμμαχος της Παλαιστίνης είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, που προσφωνεί στην Ιερουσαλήμ τον Α. Τσίπρα, πρωθυπουργό της Αριστεράς και υποψήφιο της ευρωπαϊκής αριστεράς για το ανώτατο αξίωμα της Ε.Ε.: «Καλωσόρισες στην Ιερουσαλήμ, καλωσόρισες, φίλε μου!»...
Σήμερα, 70 χρόνια από την "Καταστροφή", δεν υπάρχουν διλήμματα για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς:
- Καμία συζήτηση, διάλογο με ή χωρίς διαμεσολαβητές με το ναζιστικό καθεστώς απαρτχάιντ!
- Άμεση αποχώρηση από το σιωνιστικό "αραβικό σύνδεσμο" του δικτάτορα Σαούδ!
- Με τον Άξονα της Αντίστασης ή υποταγή!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν σήμερα επίσημα την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, εν μέσω κλεισμένων οδών και βαριάς αστυνομικής παρουσίας, ενώ στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ως τώρα και περισσότεροι από 2.410 τραυματιστήκαν. Ο ισραηλινός στρατός έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων στους άοπλους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ.
Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 116 Παλαιστίνιους και τραυματίσει κοντά στους 10.500.
Η διαδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την ημέρα της Νάκμπα (15 Μαΐου 1948) όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ μετά από μια βίαιη εκστρατεία που οδήγησε στον διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα χωριά τους.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Ο Γρηγόρης Λαμπράκης (Κερασίτσα Αρκαδίας, 3 Απριλίου 1912 – Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 1963) ήταν ιατρός, αθλητής και πολιτικός που δολοφονήθηκε από ακροδεξιους παρακρατικούς. Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ανέχονταν, αλλά και εξέθρεψαν τον  ακροδεξιο παρακρατικό μηχανισμό.  Η υπόθεση Λαμπράκη αναζωογόνησε τον Ανένδοτο Αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου και έπαιξε τον πιο σημαντικό ίσως ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή τον ίδιο χρόνο.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας και ήταν το 14ο παιδί από τα συνολικά 18 που απέκτησαν οι γονείς του. Αδερφός του ήταν ο Θεόδωρος Λαμπράκης, ιατρός και βουλευτής με την Εθνική Πολιτική Ένωση Κέντρου (ΕΠΕΚ). Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη γυναικολογία. Υπήρξε αθλητής με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες και κατείχε για 23 χρόνια (ως το 1959) το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με επίδοση 7,37 μ. Στην διάρκεια της κατοχής διοργάνωνε με άλλους συναθλητές του αγώνες, διαθέτοντας τα έσοδα σε λαϊκά συσσίτια. Το 1950 κατέλαβε τη θέση του υφηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Aπέκτησε τρεις γιους, τον Γιώργο, τον Θοδωρή και τον Γρηγόρη.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 ο Λαμπράκης εξελέγη βουλευτής Πειραιάσυνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας, πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί και κρατηθεί για μερικές ώρες.
Αμέσως μετά μετέβη στο Λονδίνο για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες, Κύπριους και Άγγλους διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Βρετανίδα σύζυγός του Αντώνη Αμπατιέλου, Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου. Στόχος των διαδηλωτών ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία βρισκόταν στην αγγλική πρωτεύουσα προκειμένου να παραστεί σε βασιλικούς γάμους. Η σύζυγος του Αμπατιέλου ζήτησε ακρόαση από την Φρειδερίκη, η οποία την αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις του Λαμπράκη. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 22 Μαΐου, καθώς εξερχόταν από συγκέντρωση για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς. Τραυματίστηκε βαριά και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ της Θεσσαλονίκης, όπου είχε αφιχθεί τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες, για να μεταβεί σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Επιτροπή δια την διαθνή ύφεσιν και ειρήνην», στην οποία ήταν ομιλητής. Η κατάσταση ήταν τεταμένη. Από τις 6 το απόγευμα πολλές δεκάδες άτομα ακραίων δεξιών πολιτικών πεποιθήσεων είχαν αρχίσει να συγκροτούν αντισυγκέντρωση στα πεζοδρόμια των οδών Σπανδωτή, Ερμού και Βενιζέλου, κοντά στο κτίριο όπου επρόκειτο να γίνει η συγκέντρωση. Είχαν προηγηθεί διαβήματα στελεχών της ΕΔΑ τόσο προληπτικά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αργυρόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την αστυνομία, όσο και στο Ε΄ Αστυνομικό Τμήμα, μετά τη συνάθροιση των «αντιφρονούντων». Στον τόπο της συγκέντρωσης βρίσκονταν ήδη 180 χωροφύλακες εν στολή, καθώς και ο επιθεωρητής Χωροφυλακής Βόρειας Ελλάδας υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μήτσου και ο διευθυντής των αστυνομικών δυνάμεων της πόλης, συνταγματάρχης Ευθύμιος Καμουτσής.
Κανείς τους όμως δεν έδωσε διαταγή να διαλυθεί η ακροδεξια αντισυγκέντρωση, την οποια η ιδια η Χωροφυλακη ειχε διοργανώσει. Έτσι ο Γρηγόρης Λαμπράκης προπηλακίστηκε καθώς πήγαινε στο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, απ' όπου και εκφώνησε μετά από λίγο το λόγο του, κάτω από τις έξαλλες κραυγές του απεναντι πλήθους των «ακροδεξιων αγανακτισμένων πολιτών», ενώ έπεφταν βροχή οι πέτρες εναντίον του.
Μέσα σ' αυτή την έκρυθμη κατάσταση, αφού ολοκλήρωσε όπως-όπως την ομιλία του για την ειρήνη, ο βουλευτής της ΕΔΑ φώναξε από το μικρόφωνο:
Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Έθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου.
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς, που ήταν περαστικός από τη Θεσσαλονίκη, έσπευσε κι αυτός για τη συγκέντρωση, αλλά μόλις πλησίασε δέχθηκε άγρια επίθεση από τους «αντιφρονούντες", τραυματίστηκε κι ενώ τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, δέχθηκε ξανά επίθεση των παρακρατικών στοιχείων που τον κατέβασαν κάτω κι άρχισαν να τον χτυπούν και να τον κλωτσούν μανιωδώς. Πολίτες τον μετέφεραν αιμόφυρτο, στον Σταθμό Α΄ Βοηθειών.
Ο Λαμπράκης, που δεν είχε μάθει τίποτα για την περιπέτεια του Τσαρουχά, ετοιμαζόταν να φύγει. Παρουσιάστηκε ο μοίραρχος Παπατριανταφύλλου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η περιοχή είχε εκκαθαριστεί από τους συγκεντρωμένους. Βγαίνοντας ο Λαμπράκης συνάντησε τον συνταγματάρχη Καμουτσή, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ασυδοσία των παρακρατικών. Βλέποντας να εκκαθαρίζεται ο χώρος μπροστά στο κτίριο, ο Λαμπράκης μαζί με αρκετά άτομα ξεκίνησαν να περάσουν απέναντι στο ξενοδοχείο. Καθώς διέσχιζαν το δρόμο, ακούστηκε ο θόρυβος από μία τρίκυκλη μοτοσυκλέτα, που όρμησε με ξέφρενη ταχύτητα και έπεσε πάνω στην ομάδα του βουλευτή και των φίλων του, ενώ κάποιος που ήταν ανεβασμένος στην καρότσα, χτύπησε με ένα λοστό τον Λαμπράκη στο κεφάλι. Ο βουλευτής σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος. Οδηγός του τρίκυκλου ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, μεταφορέας, γνωστός στον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Ένας από τους εθελοντές συνοδούς του Λαμπράκη, ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, πήδηξε μέσα στην καρότσα του τρίκυκλου και άρχισε να συμπλέκεται με το άτομο που κρατούσε τον λοστό. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον ακροδεξιο Μανώλη Εμμανουηλίδη, καταδικασμένο για βιασμό, παιδεραστία, κλοπή κ.α. Ακολούθησε άγρια πάλη. Το τρίκυκλο σταμάτησε, ο Γκοτζαμάνης κατέβηκε και με μια αστυνομική ράβδο (γκλομπ) χτύπησε τον Χατζηαποστόλου, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός τροχονόμος, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών.
Στο μεταξύ ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένος. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη νύχτα της Αθήνας. Η κυβέρνηση διέθεσε ειδικό αεροσκάφος για να μεταφέρει στη συμπρωτεύουσα τον ειδικό νευροχειρουργό Δώρο Οικονόμου, για να χειρουργήσει τον βουλευτή της ΕΔΑ που χαροπάλευε. Η γνωμάτευσή του όμως ήταν παρόμοια με εκείνη του καθηγητή Νικόλαου Καβαζαράκη, του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρχε καμία ελπίδα σωτηρίας. Τέσσερις μέρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του, στη 1:22 μετά τα μεσάνυχτα της 26ης Μαΐου, ο Λαμπράκης εξέπνευσε.
Σύμφωνα με τη μετέπειτα καταγγελία του Θ. Γρέβια, φοιτητή τότε και υποστηρικτή του Γ. Λαμπράκη, αφότου ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, αφέθηκε να πεθάνει. Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο Γρέβιας δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τον άφησαν βαριά τραυματισμένο, χωρίς ορό στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου. Το σχέδιό τους πέτυχε».
Ο Θ. Γρέβιας περιέγραψε τις στιγμές που ακολούθησαν όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.
Τα μεσάνυχτα βρισκόμασταν έξω από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, όταν εξήλθε ένας γιατρός. Απευθύνθηκε σε μας, ρωτώντας αν ήμασταν εκεί για τον Λαμπράκη. Του απαντήσαμε 'ναι'. Είπε ότι χρειαζόταν ένας από μας, γιατί δεν επαρκούσε το νοσηλευτικό προσωπικό. Πήγα εγώ. Κατέβηκα με το γιατρό στο πρώτο υπόγειο. Από ένα μακρόστενο διάδρομο μπήκαμε σε ένα κλειστό θάλαμο. Στην είσοδο βλέπω τη γραμματέα της οργάνωσής μας Καίτη Τσαρουχά, να κρατάει στα χέρια της τον βαρύτατα τραυματισμένο πατέρα της, Γιώργη Τσαρουχά (χτυπήθηκε το ίδιο βράδυ), βουλευτή Καβάλας της ΕΔΑ. Στο βάθος δεξιά ξαπλωμένο ανάσκελα, το σώμα του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο Θ. Γρέβιας σημειώνει ότι ο Λαμπράκης ήταν ζωντανός, αλλά σε κωματώδη κατάσταση. «Ο γιατρός μου ζήτησε να καθίσω σε μια καρέκλα, πίσω από το κεφάλι του, να τοποθετήσω τα χέρια μου στην κάτω σιαγόνα και να κρατώ συνεχώς το κεφάλι του προς τα πίσω και έφυγε. Του είχαν κάνει τραχειοστομία. Δεν ήταν διασωληνωμένος, δεν είχε ορό. Κατά διαστήματα το στήθος του τρανταζόταν από ακανόνιστες εισπνοές και εκπνοές», συνεχίζει ο Θ. Γρέβιας. Ερωτηθείς για τον θάλαμο και το αν υπήρχε άλλος ασθενής εκεί, ο Γρέβιας απάντησε:
«Ο χώρος όπου βρισκόμασταν δεν ήταν θάλαμος νοσηλείας. Ούτε τα κρεβάτια ήταν κρεβάτια νοσηλείας. Το κρεβάτι στο οποίο ήταν ο Λαμπράκης, αποτελούνταν από τρεις ξύλινες σανίδες πάνω σε δύο μεταλλικά 'Π', πιθανότατα νεκροκρέβατο. Μάλλον ήταν ο νεκροθάλαμος του νοσοκομείου».
Το χτύπημα κατά του Λαμπράκη προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το σύνολο του κεντρώου και αριστερού Τύπου να κάνουν λόγο από την πρώτη στιγμή για οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας. Η επίσημη αστυνομική εκδοχή αντίθετα, ήταν ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα και αυτήν υιοθέτησε αρχικά και η κυβέρνηση της χώρας.
Η σορός του Λαμπράκη μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο ναό του Αγίου Ελευθερίου και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία έλαβε χώρα στη Μητρόπολη, στις 4 το απόγευμα της 28ης Μαΐου. Την κηδεία παρακολούθησαν όλοι οι αρχηγοί και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεκάδες χιλιάδες λαού.
Ήδη, στη Θεσσαλονίκη είχαν ξεκινήσει οι ανακρίσεις για το «ατύχημα», από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη και τους εισαγγελείς Δημήτριο Παπαντωνίου και Νίκο Αθανασόπουλο, υπό τη γενική εποπτεία του εισαγγελέα εφετών Παύλου Δελαπόρτα. Αργότερα ο Παπαντωνίου αντικαταστάθηκε από τον εισαγγελέα Στυλιανό Μπούτη. Αν και η ηγεσία της Xωροφυλακής Θεσσαλονίκης έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία και να εκφοβίσει τους μάρτυρες, η ανακριτική ομάδα (παρά τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις και πιέσεις που δέχτηκε από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετέπειτα -το 1967- πρωθυπουργό της χούντας Κωνσταντίνο Κόλλια) κατόρθωσε να στοιχειοθετήσει ότι επρόκειτο για προμελετημένο έγκλημα και να αποκαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς του. Έτσι, τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη ακολούθησαν τρανταχτά ονόματα.
Τον Ιούλιο του 1963 ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης απήγγειλε κατηγορίες για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του Γρ. Λαμπράκη εναντίον του υπομοίραρχου Εμμανουήλ Καπελώνη, διοικητή του αστυνομικού τμήματος Τριανδρίας, και του Ξενοφώντα Γιοσμά (που, λόγω της δράσης του στην Κατοχή, είχε καταδικαστεί ως δοσίλογος και, ακριβώς για τον λόγο αυτό, αποκαλούνταν συχνά κοροϊδευτικά Φον Γιοσμάς). Στις 14 Σεπτεμβρίου, με ομοφωνία ανακριτή και εισαγγελέως κρίθηκαν προφυλακιστέοι ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μήτσου, επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, οι συνταγματάρχες Ευθύμιος Καμουτσής, διευθυντής αστυνομίας, και Μιχαήλ Διαμαντόπουλος και ο μοίραρχος Τρύφων Παπατριανταφύλλου.
Στο απυρόβλητο της δικαιοσύνης έμεινε ο υπομοίραρχος της Ασφάλειας Δημήτριος Κατσούλης, του τμήματος «Δίωξης Κομμουνιστών». Όπως ισχυρίστηκε ο υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης, ο Κατσούλης της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ειδοποίησε όλα τα παραρτήματα να στείλουν τους άνδρες τους στον τόπο της συγκέντρωσης και να πάρουν μαζί τους «εθνικόφρονες πολίτες» για ν' αποδοκιμάσουν τους οπαδούς της ειρήνης. Επειδή όμως στο μεταξύ άλλαξε ο τόπος της συγκέντρωσης όπου θα μιλούσε ο βουλευτής, οι περί ων ο λόγος πολίτες εκλήθησαν να μαζευτούν στο Ε΄ Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί τους έβγαλε λόγο ο υπομοίραρχος Κατσούλης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τους τόνισε ότι «στόχος μας είναι ο Λαμπράκης». Στο υπόμνημά του ο υπομοίραρχος Καπελώνης ισχυρίστηκε ότι προ των επεισοδίων και της συγκέντρωσης, ο Κατσούλης πέρασε από τα γραφεία της Γενικής Ασφαλείας και δήλωσε κομπορρημονών στους αξιωματικούς: «Σήμερα θα δείτε τι θα γίνει...».[9]
Τελικά, για τον φόνο καταδικάστηκαν οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης, ενώ ο Γιοσμάς καταδικάστηκε μόνο για διατάραξη της κοινής ειρήνης.
Σημαντικό ρόλο στις αποκαλύψεις έπαιξε και η μαχητική έρευνα και αρθρογραφία τριών δημοσιογράφων που είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να καλύψουν το θέμα: Του Γιώργου Ρωμαίου του Βήματος (μετέπειτα υπουργού του ΠΑΣΟΚ), Γιάννη Βούλτεψη της Αυγής και Γιώργου Μπέρτσου (της τότε μεγάλης σε κυκλοφορία Ελευθερίας των Αθηνών).
Όταν το πρωί της 23ης Μαΐου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφθασε στο πολιτικό γραφείο, λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση, αναφώνησε οργισμένος: «Μα ποιος κυβερνά επιτέλους αυτήν τη χώρα;». Η πολιτική θύελλα που ξέσπασε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έπειτα από πέντε περίπου μήνες εκλογική ήττα της ΕΡΕ.
Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιωάννης Πασαλίδης, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του, κατήγγειλε ως υπεύθυνη της δολοφονίας την κυβέρνηση Καραμανλή και κάλεσε τον λαό σε «ξεσηκωμό», ώστε «η επίθεσις να γίνη η αρχή του τέλους της κυβερνήσεως του αίματος».
Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ακόμη δριμύτερος στη δήλωσή του: «Η Ένωσις Κέντρου καταγγέλλει και ενώπιον του έθνους και ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης τον αρχηγόν της ΕΡΕ κ. Καραμανλή, ως ηθικόν αυτουργόν της πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού Γρ. Λαμπράκη».
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής απάντησε με λακωνικό τρόπο: «Το πάθος, από το οποίον κατέχεται ο κ. Παπανδρέου, τον οδηγεί όχι μόνον εις πολιτικάς αλλά και εις ηθικάς απρεπείας. Δια την σημερινήν του δήλωσιν θα εντρέπεται εις όλην του την ζωήν».
Η Ένωση Κέντρου ήταν πολύ βιαιότερη στην ανταπάντησή της, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αι δημοκρατικαί κυβερνήσεις προλαμβάνουν τα εγκλήματα, όπως ήτο απολύτως δυνατόν να είχε συμβεί και εις την Θεσσαλονίκην. Αι τυραννικαί κυβερνήσεις οργανώνουν με τας συμμορίας των τα εγκλήματα και προσποιούνται εκ των υστέρων ότι τα διώκουν. Και βεβαίως δεν έχουν καμμίαν δυσκολίαν να θυσιάσουν και ολίγους τρομοκράτας των, εφ' όσον έχουν επιτευχθεί οι σκοποί των. Και αυτή είναι η σημερινή περίπτωσις. Η ΕΡΕ πρέπει να πληροφορηθή ότι εις μάτην προσπαθεί να δημαγωγήση. Πατριώται δεν είναι εκείνοι οι οποίοι με τας συμμορίας των οργανώνουν τας δολοφονίας».
Μάλιστα η ανακοίνωση της Ένωσης Κέντρου δεν δίστασε να επιτεθεί ευθέως κατά του πρωθυπουργού:
«Ο κ. Καραμανλής κατέχεται από το ευτελές και ιδιοτελές πάθος της φιλαρχίας, εις τον βωμόν της οποίας παραβιάζει την δημοκρατίαν. Και προβαίνει εις την οργάνωσιν τρομοκρατικών ομάδων, δια τα εγκλήματα των οποίων βεβαίως καθίσταται ηθικός αυτουργός».
Τη γραμμή αυτή υιοθέτησε και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κέντρου, η οποία, αφού συνεδρίασε εκτάκτως την επομένη της δολοφονικής επίθεσης, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται:
«Η κοινοβουλευτική ομάς της ΕΚ δοκιμάζει βαθυτάτην θλίψιν και αγανάκτησιν δια την δολοφονίαν του βουλευτού Λαμπράκη και καταγγέλλει και ενώπιον του έθνους και ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης τον αρχηγόν της ΕΡΕ κ. Καραμανλή και την παράνομον κυβέρνησίν του ως ηθικούς αυτουργούς της ανάνδρου δολοφονίας... Η δολοφονία του βουλευτού Λαμπράκη αποτελεί δυστυχώς την αιματηράν δικαίωσιν των καταγγελιών της ΕΚ και αποτελεί επίσης την απόδειξιν ότι η παράνομος κυβέρνησις της ΕΡΕ, κατεχομένη από το πλέγμα της ενοχής, έχει αποφασίσει να οδηγήση την χώραν εις εμφύλιον πόλεμον... Εν ονόματι του ψυχικού μεγαλείου του έθνους, το οποίον αποστρέφεται την ανανδρίαν της δολοφονίας και αρνείται να εξανδραποδισθή, επιβάλλεται η αποπομπή της κυβερνήσεως του αίματος προς αποκατάστασιν της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσοι ήλπισαν ότι η ανανδρία των τρομοκρατών θα καταβάλη την ορμήν της ελευθερίας, θα μετανοήσουν. Η δημοκρατία θα νικήση».
Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη φραστική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης γι' αυτό και με μακροσκελή ανακοίνωσή της επιχείρησε αντεπίθεση:
«Από της επομένης των εκλογών, η Ένωσις Κέντρου αγωνίζεται να δημιουργήσει κλίμα ανωμαλίας και αβεβαιότητος εις τον τόπον. Πιστεύει ότι συγκαλύπτει ούτω την αποτυχίαν της. Και προς τούτο, από της πρώτης στιγμής, συνεπικουρουμένη από την άκραν αριστεράν, χρησιμοποιεί το ψεύδος και την συκοφαντίαν δια να παροτρύνη τον λαόν εις αναρχικάς εκδηλώσεις... Και εις άλλας εποχάς πολιτικής οξύτητος περιστατικά ανάλογα έλαβον χώραν και μάλιστα σοβαρότερα εις έκτασιν και εις την χώραν μας και εις όλας τα χώρας του κόσμου. Δεν ευρίσκονται όμως πάντοτε οι αδίστακτοι δημοκόποι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα περιστατικά αυτά ως αφορμήν καπηλείας δια να υποδαυλίσουν τον φανατισμόν και να παρωθήσουν τας μάζας εις εγκληματικάς εκδηλώσεις... Η ηγεσία της ΕΚ τελεί υπό την ψευδαίσθησιν ότι ο έξαλλος φανατισμός και η μέχρι γελοιότητος υπερβολή θα την οδηγήσουν εις την εξουσίαν. Και εμφανίζεται πιστεύουσα ότι το πεζοδρόμιον, όπως κάποτε κατά το παρελθόν, θα δυνηθή να διαδραματίση και τώρα τον αυτόν ρόλον...».
Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν είχε δυσκολία να παρακολουθήσει την κυβέρνηση σε αυτό το επίπεδο αντιπαράθεσης:
«Εν εκ των δύο πρέπει να συμβαίνη: Ή η κυβέρνησις της ΕΡΕ και ο αρχηγός της είναι ασυνείδητοι εγκληματίαι ή έχουν χάσει τον έλεγχον της καταστάσεως και άλλοι οργανώνουν δολοφονίας προς επιδίωξιν ανοσίων σκοπών. Και εις τας δύο περιστάσεις η παράνομος και εγκληματική κυβέρνησις πρέπει να εξαφανισθή από προσώπου της γης».
Ο Γεώργιος Παπανδρέου «τυφλωθείς από το πάθος δεν αντιλαμβάνεται ότι εις την τακτικήν αυτήν τον χειροκροτεί μόνον ο κομμουνισμός» αναπάντησε εκ νέου η κυβέρνηση με άλλη ανακοίνωσή της. Τη γραμμή προβολής του κομμουνιστικού κινδύνου ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και όταν δεκατρείς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας τού απηύθυναν επιστολή στις 28 Μαΐου, όπου αφού χαρακτηρίζουν «πολιτικό έγκλημα» τη δολοφονία Λαμπράκη, αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Πιστεύομεν ότι, εάν ουδέν γίνη όπως προληφθούν περαιτέρω επιθέσεις κατά της ελευθερίας του λόγου και των συγκεντρώσεων της κοινοβουλευτικής αντιπολιτεύσεως εις την Ελλάδα, υπάρχει αληθής κίνδυνος ότι η μεγάλη σας χώρα, προς την οποίαν προσβλέπομεν ως την κοιτίδα της δημοκρατίας, είναι δυνατόν να απολέση όλα τα δικαιώματα του ανθρώπου και να υποκύψη εις τον φασισμόν».
Έξω φρενών ο Κ. Καραμανλής επέστρεψε ως απαράδεκτη την επιστολή, γράφοντας μεταξύ άλλων στην εκτεταμένη απάντησή του:
«Είμαι βέβαιος ότι υμείς και ολόκληρον το Εργατικόν Κόμμα γνωρίζετε άριστα ότι παρήλθεν η εποχή, καθ' ην η Ελλάς είχε προστάτιδας δυνάμεις. Αγωνισθείσα σκληρώς δια την ανεξαρτησίαν της εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, είναι αποφασισμένη να την προστατεύση και εναντίον των κομμουνιστών και εναντίον των συνοδοιπόρων των, οι οποίοι υβρίζουν την Ελλάδα, επιβαίνονταις αυτόκλητοι εις τα εωτερικά της... Ο διεθνής κομμουνισμός εκινητοποιήθει τελευταίως και πάλιν εναντίον της Ελλάδος. Με βαθείαν λύπην είμαι αναγκασμένος να διαπιστώσω ότι το επίκεντρον της επιθέσεως ταύτης εις το εξωτερικόν ευρίσκεται, την στιγμήν τουλάχιστον ταύτην, εν Λονδίνω και ειδικώτερον εις ορισμένους κύκλους του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας... Πρέπει να αντιληφθήτε εγκαίρως ότι οι κομμουνισταί επιχειρούν και πάλιν να δημιουργήσουν πράγματα εις τας αγαθάς σχέσεις των δύο χωρών μας, σχέσεις τας οποίας θέλομεν στενάς και φιλικάς, διότι αποτελούν έναν κρίκον ενισχύοντα την ενότητα και την δύναμιν του Δυτικού κόσμου. Εν εσχάτη αναλύσει εναντίον αυτής της ενότητος και εναντίον αυτής της δυνάμεως στρέφεται η κομμουνιστική επίθεσις, η οποία αυτήν την στιγμήν εκδηλούται εν Λονδίνω και η οποία ελπίζω ότι μόνον προς στιγμήν επηρέασεν τας σκέψεις σας... Θα παρεκάλουν, ως εκ τούτου, να μην προσβάλλετε τον ελληνικόν λαόν επεμβαίνοντες εις τας εσωτερικάς υποθέσεις και μάλιστα κατά τρόπον ενισχύοντα τας εις βάρος του επιδιώξεις του διεθνούς κομμουνισμού».
Η κατακραυγή για τη δολοφονία Λαμπράκη και τις αποκαλύψεις για την άμεση εμπλοκή της αστυνομίας, ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε σε παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή μέσα σε λιγότερο από τρεις βδομάδες από το έγκλημα (11 Ιουνίου 1963). Σχηματίστηκε άμεσα νέα κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Παναγιώτη Πιπινέλη. Το Σεπτέμβριο ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης σε συμφωνία με τον εισαγγελέα Δελαπόρτα διέταξε την προφυλάκιση των ανώτατων αξιωματικών της χωροφυλακής. Το Νοέμβριο διεξήχθησαν εθνικές εκλογές τις οποίες κέρδισε η Ένωση Κέντρου. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ, μετά την εκλογική του ήττα, ο Κ. Καραμανλής βρέθηκε αυτοεξόριστος στο Παρίσι αφού προηγουμένως οι σχέσεις του με το παλάτι είχαν διαρραγεί οριστικά.
Στις 3 Οκτωβρίου του 1966 άρχισε στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και τον βαρύ τραυματισμό του Γιώργου Τσαρουχά. Πρόεδρος του δικαστηρίου εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης ήταν ο εφέτης Ιωάννης Γραφανάκης και εισαγγελέας ο αντεισαγγελέας Εφετών Παύλος Δελαπόρτας. Οκτώ μήνες νωρίτερα είχε εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμφθηκαν ως φυσικοί αυτουργοί σε «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης, ως ηθικοί αυτουργοί ο υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης και ο Ξενοφών Γιοσμάς, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος του Γιώργου Τσαρουχά οι Αντώναρος Πιτσάκος και Χρήστος Φωκάς, για παράβαση καθήκοντος οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής Κωνσταντίνος Μήτσου, αντιστράτηγος, Ε. Καμουτσής συνταγματάρχης, Μιχαήλ Διαμαντόπουλος αντισυνταγματάρχης, Κωνσταντίνος Δόλκας και Δημήτριος Σέττας ταγματάρχες και Τρύφων Παπατριανταφύλλου μοίραρχος. Και για διατάραξη της κοινής ησυχίας 23 άτομα, παρακρατικοί, χωροφύλακες κ.α. Το Συμβούλιο Εφετών, όπως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, σύμφωνα και με τις προτάσεις του ανακριτή (και πολύ αργότερα Προέδρου της Δημοκρατίας) Χρήστου Σαρτζετάκη και του εισαγγελέα Στυλιανού Μπούτη, είχε απορρίψει τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί από την πολιτική αγωγή εναντίον πολιτικών προσώπων (Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κωνσταντίνου Τσάτσου, Δημήτρη Μακρή, Τρύφωνος Τριανταφυλλάκου κ.α.).
Ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας πρότεινε την ενοχή των 18 από τους 31 κατηγορούμενους (μεταξύ των οποίων τριών από τους έξι αξιωματικούς). Στην αγόρευσή του, είχε ζητήσει την ενοχή των ανώτατων αξιωματικών, λέγοντας:
Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται -προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς- ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ' αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;
Στις 28 Δεκεμβρίου, έπειτα από 12ωρη σύσκεψη των 10 ενόρκων που διήρκεσε από τις 10:45 το πρωί ως τις 10:45 τη νύχτα, ο προϊστάμενος των ενόρκων Δ. Τούσας διάβασε την απόφασή τους:
Όχι. Δεν είναι ένοχοι οι Σπ. Γκοτζαμάνης και Εμμ. Εμμανουηλίδης ότι την 22αν Μαΐου 1963 εκ προθέσεως απέκτειναν τον βουλευτήν Γρ. Λαμπράκην, επιβαίνοντες τρικύκλου, με οδηγόν τον πρώτον, το οποίον επέπεσε κατ' αυτού και ότι δι' αμβλέος οργάνου έπληξαν τούτον εις την κεφαλήν. Δια παμψηφίας οι ένορκοι απεφάνθησαν ότι: Όχι. Δεν είναι ένοχοι οι Εμμ. Καπελώνης και Ξεν. Γιοσμάς δι' ηθικήν αυτουργίαν εις την προαναφερθείσαν πράξιν. Δια της νομίμου πλειοψηφίας εγένετο δεκτόν ότι: Ναι. Είναι ένοχος ο Σπ. Γκοτζαμάνης διότι εκ προθέσεως επροξένησε σωματικήν κάκωσιν δια τρικύκλου που ωδήγει ο ίδιος και επέπεσε κατά του Λαμπράκη και του επροξένησε τραύμα -ουχί δι' αμβλέος οργάνου, αλλά δια του τρικύκλου- εις την κεφαλήν, εκδοράς εις τους πόδας και εκχυμώσεις εις τους οφθαλμούς, τον περιήγαγεν εις πλήρη αφασίαν και του προεκάλεσε σωματικήν βλάβην, η οποία επέφερε τον θάνατον. Ναι. Εσκόπει ο Γκοτζαμάνης να προκαλέση βαρείαν σωματικήν βλάβην εις τον Λαμπράκην... Όχι. Οι αξιωματικοί Κ. Μήτσου, αντιστράτηγος ε.α., Ευθ. Καμουτσής, συνταγματάρχης ε.α., Μ. Διαμαντόπουλος, αντισυνταγματάρχης ε.α., Κ. Δόλκας, αντισυνταγματάρχης ε.α., Δ. Σέττας, ταγματάρχης και Τρ. Παπατριανταφύλλου, μοίραρχος, δεν είναι ένοχοι δια παράβασιν καθήκοντος...
«Η ετυμηγορία εις ωρισμένα σημεία ομοιάζει με φως που δίδει εξηντλημένη στήλη ηλεκτρικού φακού», χαρακτήρισε την απόφαση των ενόρκων ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας.
Με βάση αυτή την ετυμηγορία των ενόρκων το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές: στον Γκοτζαμάνη κάθειρξη 11 ετών, στον Εμμανουηλίδη κάθειρξη 8½ ετών, στον Χρ. Φωκά φυλάκιση 15 μηνών, στον Ξ. Γιοσμά φυλάκιση ενός έτους. Μικρότερες ποινές -για «διατάραξιν οικιακής ειρήνης»- στους Γ. Λεονάρδο, Γ. Ντόγκα, Κ. Παραπάρα, Ο. Κοντουλέα και Ν. Παπαδόπουλο.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος σε μακρές δηλώσεις του, στις 30 Δεκεμβρίου του 1966, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επί τρία έτη και επτά μήνας διεσύρθη το όνομα της Ελλάδος. Και τώρα έρχεται, μάλιστα, η Ελληνική Δικαιοσύνη και αποκρούει, εις την περίπτωσιν του Λαμπράκη, τον εκ προθέσεως φόνον; Τι να είπω δια την ανίερον εκμετάλλευσιν του τραγικού τέλους ενός ατυχούς συναδέλφου (...) προς τον εθνικώς και ηθικώς απαράδεκτον σκοπόν της ενσταλάξεως εις τας αθώας ψυχάς ανίδεων Ελληνοπαίδων του δηλητηρίου του μίσους κατά του Κράτους, κατά των Σωμάτων Ασφαλείας και κατά παντός θεσμού;».
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής εκτοπίστηκαν μετά το πραξικόπημα του 1967 στην Γυάρο ενώ και ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης συνελήφθη και φυλακίστηκε για μήνες. Αργότερα, το 1985, ο Σαρτζετάκης εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ως «ιστορικό ψεύδος, το μεγαλύτερο ψεύδος της νεοελληνικής ιστορίας» χαρακτήρισε χρόνια αργότερα την υπόθεση Λαμπράκη ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε γραπτό ερώτημα του δημοσιογράφου Γ. Ρούσσου και προσθέτοντας:
«Το θλιβερόν δια την πολιτικήν ζωήν αυτού του τόπου είναι ότι οι αντίπαλοί μου εχρησιμοποίησαν εν πλήρει γνώσει της τερατώδους αναληθείας και του παραλογισμού των ισχυρισμών των, την υπόθεσιν αυτήν εντός και εκτός της Ελλάδος, δια να τρομοκρατήσουν το Στέμμα και να με δυσφημήσουν προσωπικά, μη αναλογιζόμενοι ότι με τον τρόπον αυτόν δυσφημούσαν την χώρα».
Σε σημείωμα που συμπεριλαμβάνεται στο αρχείο του, υπαγορευμένο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο Κ. Καραμανλής αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η πολιτική ευθύνη δια το έγκλημα λογικώς απεκλείετο: Πρώτον, διότι η κυβέρνησίς μου μόνον ζημία ηδύνατο να αναμένη εξ αυτού. Δεύτερον, διότι ο Λαμπράκης, ως πολιτικός παράγων, ήτο ασήμαντος, δια να μην είπω ανύπαρκτος. Και τρίτον και σπουδαιότερον, διότι μόνον οι ηλίθιοι θα ηδύναντο να οργανώσουν μιαν επισφαλή δολοφονίαν με τρίκυκλον και εν μέσω Αγοράς... Ο ανακριτής και εισαγγελεύς, οι οποίοι εχειρίζοντο την υπόθεσιν, απελάμβανον της εμπιστοσύνης της Ενώσεως Κέντρου. Και μολονότι τούτο ήταν γνωστόν εξ αρχής, απέφυγα από ευθυξίαν να τους απομακρύνω από την υπόθεσιν αυτήν. Παρά ταύτα, αμφότεροι απεφάνθησαν ότι εκ της διενεργηθείσης προσθέτου ανακρίσεως ουδεμία προέκυψε ευθύνη δια τα πολιτικά πρόσωπα. Επί τη βάσει δε των προτάσεών των εξεδόθησαν το υπ' αριθμ. 1126/64 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και το υπ' αριθμ. 133/65 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, δια των οποίων απερρίπτοντο ομοφώνως αι κατηγορίαι. Τέλος, τον Δεκέμβριον του 1966 και μετά ακροαματικήν διαδικασίαν 66 ημερών, το Κακουργιοδικείον Θεσσαλονίκης απεφάνθη παμψηφεί ότι δεν επρόκειτο περί ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αλλά απλώς περί θανατηφόρων τραυμάτων και ότι ουδείς ηθικός αυτουργός υπήρχε... Όταν δε και μετά την κατά τα ανωτέρω διαλεύκανσιν της θλιβεράς αυτής υποθέσεως έβλεπα να επιβιώνη και να καλλιεργήται η αρχική συκοφαντία, εσκεπτόμουν πόσον ανίσχυρος είναι η ιστορική αλήθεια μπροστά στην προκατάληψιν που δημιουργεί η πολιτική σκοπιμότης».
Είναι αλήθεια ότι στο ίδιο σημείωμά του ο Κ. Καραμανλής παραδέχεται, έμμεσα, σχέδια ακροδεξιών και ευθύνες αστυνομικών οργάνων, όταν αναφέρει:
«Κατά την διάρκειαν της ομιλίας του Λαμπράκη συνεκεντρώθησαν εις τον δρόμον εξτρεμιστικά στοιχεία της δεξιάς με πρόθεσιν να τον αποδοκιμάσουν. Φαίνεται ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και μερικοί ωργανωμένοι, που είχαν ως σκοπόν, όχι να δολοφονήσουν, αλλά να 'στραπατσάρουν', όπως έλεγαν, τον Λαμπράκη και να προκαλέσουν σύγχυσιν μεταξύ των κομμουνιστών. Φαίνεται δε, επίσης, ότι ορισμένα αστυνομικά όργανα ηνέχθησαν τα σχέδια αυτά, πιστεύοντας ότι με τον τρόπον αυτόν εκπληρούν την αντικομμουνιστικήν αποστολή των».
Άλλοι παράγοντες προέβαλαν ισχυρισμούς μεγαλύτερων ευθυνών του παλατιού, της αστυνομίας και του στρατού. Ο γραμματέας των Ανακτόρων, Γερ. Τσιγάντες, έγραψε ότι μετά τα πρώτα επεισόδια στο Λονδίνο με τη βασίλισσα και την Αμπατιέλου και τις πιέσεις του Λαμπράκη, η Φρειδερίκη είχε αναφωνήσει οργισμένη: «Δεν θα με απαλλάξει κανείς απ' αυτόν τον άνθρωπο;». Αργότερα, ο Γεώργιος Παπανδρέου, όταν έγινε πρωθυπουργός, είχε δείξει στον γιο του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, έγγραφα που ενοχοποιούσαν για τον φόνο του Λαμπράκη πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στο παλάτι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αφηγηθεί: «Ο στρατηγός Βαρδουλάκης, αρχηγός τότε της Χωροφυλακής, σε κάποια συζήτηση, είπε: "Κατά λάθος σκοτώθηκε ο Λαμπράκης. Είχε απλώς δοθεί η εντολή από τη βασίλισσα Φρειδερίκη να τον στραπατσάρουν..."».
Ο στρατηγός Βαρδουλάκης, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη τη νύχτα της δολοφονίας, όταν αργότερα δέχτηκε παρατήρηση από τον Σοφοκλή Βενιζέλο, γιατί δεν προχώρησε σε βάθος την έρευνα για τη δολοφονία του Λαμπράκη, απάντησε: «Τι να σου κάνω, κ. πρόεδρε, που μου έκλεισε την πόρτα το Α2;».
Η υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη έχει καταγραφεί στο μυθιστορηματικό «Ζ» (από το «Ζει») του Βασίλη Βασιλικού. Το βιβλίο έγινε το 1969 ταινία Ζ από τον Κώστα Γαβρά, με τον Υβ Μοντάν στο ρόλο του Λαμπράκη, τον Ζαν Λουί Τρεντινιάνστο ρόλο του Σαρτζετάκη και την Ειρήνη Παππά στο ρόλο της συζύγου του Λαμπράκη.
Μεταπολιτευτικά, διάφορα οικιστικά σημεία όπως τα δημοτικά στάδια της Καλλιθέας και του Ζωγράφου στην Αθήνα, η λεωφόρος στην Τούμπα Θεσσαλονίκης κ.ά, μετονομάστηκαν προς τιμήν του.
Από το 1963 η  Μαραθώνια Πορεια Ειρηνης Αθηνών διεξάγεται στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη κάθε Μαιο.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΝΑΤΟική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα
Συνεχίζονται οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Αυτήν τη φορά έγινε άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα όπου συμμετέχει και η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία διεκδικεί το ρόλο του σημαιοφόρου της λυκοσυμμαχίας σε διάφορα πεδία.
Στην άσκηση με την επωνυμία «Ασπίδα της Θάλασσας», που είχε ως βάση το λιμάνι της Κονστάντσα και διήρκησε από τις 4 έως τις 11 Μάη, συμμετείχαν 21 πλοία, 10 μαχητικά και 2.300 στρατιώτες. Πήραν μέρος δυνάμεις από Ρουμανία, που ήταν και η «συντονίστρια», Βουλγαρία, Ελλάδα (με στρατιωτικούς), Βρετανία, Ισπανία, Τουρκία, Ουκρανία και ΗΠΑ. Προβαλλόμενος σκοπός της άσκησης ήταν να εξεταστούν ο συντονισμός των δυνάμεων και η ετοιμότητα και συνεργασία για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας από ασύμμετρες επιθέσεις έως ναυτικό και υποβρυχιακό πόλεμο.
Στην άσκηση αντέδρασε η Ρωσία, που κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποφεύγει τις ασκήσεις τόσο κοντά στα σύνορά της «γιατί αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή», ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί «να δυσκολέψει και τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 Παρέμβαση για ρετουσάρισμα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ
ΠΑΡΙΣΙ.--
Σε παρέμβαση για το ρετουσάρισμα της ΕΕ προχώρησαν πάνω από 400 πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που με άρθρο που συνυπογράφουν στη γαλλική «Λε Μοντ» διαπιστώνουν ότι «κάτι πήγε στραβά στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εκφράζοντας ανησυχία (και έκπληξη;) για το ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιτρέπει τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μισθωτών», επειδή η Κομισιόν προβάλλει τη «θεωρία της "ανωτερότητας των μετόχων"» και επειδή η ΕΕ δείχνει «αδυναμία» «να αποτρέψει την καταστρατήγηση των φορολογικών κανόνων από άτομα με ισχυρά κέρδη».
Πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια να κρυφτεί ότι αιτία των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της ως ένωσης του κεφαλαίου, όσο και αν προσπαθούν,  να την εξωραΐσουν. Λένε χαρακτηριστικά «όπως οι μέτοχοι φέρνουν κεφάλαιο, έτσι και οι εργαζόμενοι επενδύουν το χρόνο τους, τις δεξιότητες και τη ζωή τους», καλώντας σε ταξική συνεργασία.
Ενδεικτικό των σκοπιμοτήτων που υπηρετεί άλλωστε η νέα αυτή «πρωτοβουλία» είναι πως το κείμενο υπογράφουν διακεκριμένοι υπηρέτες του κεφαλαίου, από διάφορα πόστα, όπως αυτά της πρόσδεσης των συνδικάτων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, της αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας κτλ. Ξεχωρίζουν οι πρώην πρωθυπουργοί Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και Δανίας Π. Ράσμουσεν, ο Ολιβιέ Φορ, Α' γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακόμα ο γγ της ξεπουλημένης Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής των «Πρασίνων» Ντανιέλ Κον Μπεντίτ κ.ά.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



τι εγινε ?δεν εχει ''je suis Gaza'' ουτε ειμαι ασφαλης στην Γαζα ?
ουτε παλαιστινιακη σημαια στον πυργο του Αιφελ ?
μπα,φταινε οι Παλαιστινιοι που αντι να καθησουν ησυχα ησυχα να πεθανουν,καθονται και διαδηλωνουν αοπλοι με σημαια την ελευθερια τους
No "je suis Gaza" campaign on Facebook? No "I am safe Gaza" status on Facebook? No Palestinian flag on the Eiffel Tower?




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πάνω από πέντε χιλιάδες Ισλανδοί υπογράφουν αίτηση να μποϊκοτάρουν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2019
Τρίτη 15 Μαΐου 2018 | 14.29
Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες Ισλανδοί υπέγραψαν τις τελευταίες 24 ορμές αίτηση για να ζητήσουν από την Ισλανδία να μποϊκοτάρει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος θα λάβει χώρα στο Ισραήλ το 2019, μη συμμετέχοντας.
Η Ισλανδία να μην συμμετάσχει στην Eurovision το επόμενο έτος
Η αναφορά  αναφέρει ότι, υπό το πρίσμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασκεί το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό, δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεράσπιτο να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό λαμπερού όπως η Eurovision υπό τη σκιά των υποκειμένων του Ισραήλ στους βίους της. Το ισραηλινό κράτος δολοφόνησε δεκάδες ανθρώπους εδώ και μήνες για να διαμαρτυρηθούν απλά για την κατάσταση.
Η οργάνωση Ισλανδία-Παλαιστίνη έχει επίσης επικρίνει την Ευρώπη για το ότι δεν στέκεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ψηφίζει για το Ισραήλ το Σάββατο.
Ο μουσικός Daði Freyr, ο οποίος ήρθε δεύτερης στην Ισλανδία prelimenarires πέρυσι, εξέδωσε δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό στην Ισλανδία το επόμενο έτος και ελπίζει ότι άλλοι μουσικοί θα ακολουθήσουν. "Δεν μπορούμε να φανταστούμε να συμμετέχουμε στη διασκέδαση που είναι η Eurovision με καθαρή συνείδηση, ενώ το ισραηλινό κράτος και ο στρατός τους χρησιμοποιούν τέτοια φοβερή βία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό".



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ..ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ… .ΛΙΓΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ… ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ…
Απλά Λευτεριά στην Παλαιστίνη.#Gaza #Palestine 15-5-18



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



:''Η Γάζα δεν είναι φυλακή.Οι κρατούμενοι μιας φυλακης έχουν νερό.
Έχουν φαγητό και στέγη.Υπάρχει ηλεκτρισμός.
Έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
Οι φρουροί σε μια φυλακη δεν σκοτώνουν τους κρατούμενους και μετά και τους γιατρούς που τους περιθάλπτουν''.
*Η Γάζα είναι ένα ανοιχτό πεδίο βολής σε συνεχή διαμόρφωση.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ελα να πέφτουν κι άλλα φράγκα από πολυεθνικές, κράτη κλπ!
Για τα φράγκα και την Τέχνη ρε γμτ!
Ο ελληνικός λαός πλήρωσε 150.000 για να πάει ο Νίκος Βασιλόπουλος στην Μπιενάλε της Βενετίας να διαφημίσει το "έργο" της καταπάτησης περιουσίας ιδιώτη. (λέγε με "κατάληψη City Plaza")
Τώρα και στην μέρα μουσείων!
Μουσειακό είδος η ελάχιστη τιμιότητα πλέον.
Οι εκδηλώσεις, οι χορηγοί κι η συμμετοχή της "ταινίας" για το "ήθος" City Plaza:
Το ήθος του City Plaza (2016, Ελλάδα)
Σκηνοθέτες: Konstantinos Tsaras, Yagmur Kocak, Leopold Helbich



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί ντρόουν (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για να ρίχνει δακρυγόνα σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα όπου βρίσκονται οι σκηνές με τις οικογένειες των Παλαιστινίων. Στη Γάζα οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι συμμετέχουν μαζί με τις οικογένειές τους στις διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί με αφορμή την επέτειο της Νάκμπα και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Παρόλα αυτά οι οικογένειες βρίσκονται μακρυά από τα σύνορα και προστατεύονται. Ο θάνατος της μικρής (8 μηνών) Λέιλα προήρθε από εισπνοή δακρυγόνου που έριξε ισραηλινό ντρόουν πάνω από τη σκηνή που έμενε με τη μητέρα της και πρόκειται ξεκάθαρα για δολοφονία.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Πυροβολώντας μια έγκυο Παλαιστίνια σκοτώνεις δυο" γράφει η μπλούζα του Ισραηλινού στρατιώτη.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Aμερικανικά ελικόπτερα φυγαδεύουν τρομοκράτες από 4 χωριά της Hasakah στη Συρία.
Aμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν σε 4 χωριά στην επαρχία της  Hasakah στη ΒΑ Συρία και κατά την πάγια τακτική τους εκκένωσαν τρομοκράτες προς άγνωστη κατεύθυνση.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τους Παλαιστίνιους τους σκοτώνει το Ισραήλ ή σκοτώνονται μόνοι τους;
15/05/2018
κείμενο του ερευνητή και συγγραφέα Χουάν Κόουλ για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων που δολοφονούνται από το κράτος του Ισραήλ:
«Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακρίνουν το ύφος και το λεξιλόγιο που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν οι New York Times, το CNN, ακόμα και ο Guardian, καλύπτοντας την είδηση ότι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν εν ψυχρώ περίπου 55 Παλαιστίνιους ειρηνικούς διαδηλωτές τη Δευτέρα και τραυμάτησαν περίπου 2700.
»Οι τίτλοι ή οι πρώτες παράγραφοι των ειδήσεων έκαναν λόγο για Παλαιστίνιους που «πέθαναν» , σαν να προσβλήθηκαν μυστηριωδώς και απρόσμενα από την ασυνήθιστη ασθένεια της διείσδυσης μιας σφαίρας. (Οι New York Times διόρθωσαν τη συμπεριφορά τους την Τρίτη, έπειτα από τις κριτικές που δέχτηκαν – ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να τη βγάλει καθαρή, αλλά αυτό δεν είναι ένα νέο πρόβλημα, δεδομένης της στάσης που τηρούν όταν πρόκειται για το Ισραήλ.)
»Μόλις ενημερώθηκα ότι το CNN International, που συνήθως είναι πιο σοβαρό από την αμερικανική έκδοση του CNN, αναφέρει ότι «συγκρούσεις» κατέληξαν σε «θανάτους», «πολλοί από τους οποίους» προκλήθηκαν από ισραηλινά πυρά. Λοιπόν, δεν υπήρξαν συγκρούσεις. Όλοι οι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη δική τους πλευρά του φράχτη που έχει φτιάξει το Ισραήλ. Κανένας Ισραηλινός δεν τραυματίστηκε. Και όλοι οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από ισραηλινά πυρά, είτε με κανονικές ή πλαστικές σφαίρες, είτε με δακρυγόνα που έπεφταν από drones. «Πολλοί από αυτούς» ήταν παιδιά ή δημοσιογράφοι.
»Γιατί είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτούν ότι ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινοί καταπατητές τακτικά σκοτώνουν Παλαιστίνιους; (Αν παρακολουθήσεις καθημερινά τις ειδήσεις από τη Δυτική Όχθη, υπάρχουν καθημερινά μικρής έντασης συγκρούσεις με σοβαρά περιστατικά.) Η σύγχρονη νεοφασιστική κυβέρνηση του Ισραήλ έχει προωθήσει και τη θεωρία ότι οι Παλαιστίνιοι μπορεί να σκοτώνονται κατά βούληση, ακόμα κι όταν δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν, όταν δεν κάνουν αυτά που τους λένε οι Ισραηλινοί να κάνουν.
»Είναι επειδή η Δύση κατηγοριοποιεί τους Παλαιστίνιους στους δεινόσαυρους και όχι στα θηλαστικά. Είναι τα τελευταία αποικιακά υποκείμενα και όχι πολίτες. Δεν έχουν κράτος. Δεν υπάρχει σύγχρονη κατηγορία για αυτούς. Είναι μοναδικοί. Οι άνθρωποι τους συγκρίνουν με τους κατοίκους της Δυτικής Σαχάρας ή τους Κούρδους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι σαν αυτούς. Οι Κούρδοι και οι κάτοικοι της Σαχάρας έχουν διαβατήρια και υπηκοότητα ενός κράτους. Είναι εθνοτικές ομάδες που θέλουν διαφορετική υπηκοότητα και διαφορετικό διαβατήριο που δεν υπάρχει ακόμα. Αυτός ο στόχος είναι εντελώς διαφορετικός από το να είσαι χωρίς ιθαγένεια. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα. Έχουν μόνο άδειες διέλευσης και οι κυβερνήσεις πολλών χωρών φοβούνται ότι μπορεί και να μείνουν εκεί. Είναι όλοι κρατούμενοι. Συχνά δεν μπορούν να είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας, όπως στο Λίβανο, ή η ιδιοκτησία τους δεν είναι ασφαλής, υπό τη διαρκή απειλή της απαλλοτρίωσης ή της καταστροφής από τους Ισραηλινούς. Οι ζωές τους είναι λες και έχουν φτιαχτεί από πλαστελίνη.
»Η Παλαιστίνη είναι η τελευταία αποικία, ένα λείψανο από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Βρετανία κυρίευσε τον κόσμο σαν αυτοκρατορικός κολοσσός, κυβερνώντας την Ινδία, τη Μαλαισία, τη Νιγηρία – αποικίες που στην πορεία έγιναν ανεξάρτητες χώρες και μάλιστα ανάμεσα στις σημαντικότερες του κόσμου. Όχι όμως η Βρετανική Διοίκηση της Παλαιστίνης.»



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Ο ισραηλινός στρατός έχει αρκετές σφαίρες για όλους"
Ο Άβι Ντίχτερ, Επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κνέσσετ και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, δήλωσε πως δεν φοβάται ότι οι Παλαιστίνιοι θα παραβιάσουν τα σύνορα γιατί "ο ισραηλινός στρατός έχει αρκετές σφαίρες για όλους".