Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Τριτη 21 Αυγουστου 2018



Esra Al-Ghamgam. Δημοσιογράφος, φεμινίστρια και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Αποκεφαλίστηκε από το απολυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Ως συνήθως ο κατά τ' άλλα λαλίστατος επιλεκτικός "ανθρωπισμός" της Δύσης σιωπά, αφού οι Σαούντ είναι πιστά μαντρόσκυλα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ..

Η γυναικα ακτιβιστής στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει θανατική ποινή
20/8/2018 – 23.45
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για την πιθανο αποκεφαλισμό της Isra al-Ghomgham από την κυβέρνηση. Η Ισρα καταδικάστηκε προσωρινά σε θάνατο από δικαστήριο Ryadh.
Έξι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο
Πίσω στις 6 Αυγούστου σε ακρόαση ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου, ο εισαγγελέας συνέστησε τη θανατική ποινή για έξι κατηγορούμενους. Αυτές περιλαμβάνουν την al-Ghomgam καθώς και τον σύζυγό της Moussa al-Hashem. Βρισκόνται στη φυλακή εδώ και τρία χρόνια με την κατηγορία ότι βρισκόνταν σε δημοκρατικές διαδηλώσεις και υποκίνηση στην ανυπακοή του ηγεμόνα. Είναι επίσης επιβαρυμένοι με την παροχή ηθικής υποστήριξης σε συμμετέχοντες σε δημοκρατικές διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στην ανατολική περιφέρεια της Κιάτιφ με πλειοψηφία των σιιτών.
Η Ghomgam ήταν πράγματι ηγέτης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Qatif που συμβαίναν  το 2011. Οι διαδηλωτές ζητούν τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των Σιτών και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Αυτή με τον σύζυγό της συνελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου 2015 σε επιδρομή στο σπίτι.
Σαουδικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η Ghomgham και η οικογένειά της δεν μπορούσαν να αντέξουν δικηγόρο ενώ ήταν σε κράτηση, αλλά όταν έγινε γνωστή η περίπτωσή της, πολλοί δικηγόροι προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Η τελική σύνοδος για την υπόθεση της θα διεξαχθεί μόλις στις 28 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, ένας δικαστής είτε θα επιβεβαιώσει είτε θα ακυρώσει την προηγούμενη σύσταση της εισαγγελικής αρχής για τη θανατική ποινή.
Η θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιείται συνήθως μόνο μετά την επικύρωση της απόφασης από τον βασιλιά. Ο Ali Adubusi , διευθυντής της Ευρωπαϊκής Σαουδικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ESOHR), δήλωσε ότι η καταδίκη ενός θανάτου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Οι κυρώσεις δεν δικαιολογούν τη θανατική ποινή, ακόμη και βάσει του νόμου της Σαουδικής Αραβίας
Ο Adubusi υποστηρίζει ότι καμία από τις κατηγορίες εναντίον της Ghomgjam δεν περιλαμβάνει τη χρήση βίας και συνεπώς δεν δικαιολογεί τη θανατική ποινή σύμφωνα με τη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας. Ο Adubusi δήλωσε: «Είναι μια σε μεγάλο βαθμό εκδίκηση εναντίον της Αραβικής Άνοιξης και μια τιμωρία για τον Qatif, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας των μεγαλύτερων διαμαρτυριών από το 2011.» Το τελευταίο αποτέλεσμα του ESOHR δείχνει τουλάχιστον 58 άτομα, κυρίως Σιίτες σε θάνατο. 31 από αυτές έχουν επιβεβαιώσει τις αποφάσεις τους από το High Court. Αν γίνει αυτό θα ήταν η πρώτη εκτέλεση γυναικας ακτιβιστή από τη Σαουδική Αραβία.
Λάθος αναφέρει ότι η Ghomgham εκτελέστηκε ήδη
Αρκετές πηγές των μέσων ενημέρωσης έχουν ήδη αναφέρει ότι η Ghomgham έχει ήδη εκτελεσθεί. Σύμφωνα με μια πηγή : "Ο λογαριασμός Thefreethoughts Twitter και άλλες πηγές της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι η γυναίκα, που ονομάστηκε Esra al-Ghamgam, εκτελέστηκε την Κυριακή με εντολή του εισαγγελέα και μοιράστηκε ένα βίντεο που έδειχνε έναν εκτελεστή που την καθόριζε σε μια σταση στο έδαφος πριν αποκεφαλίζοντας την με ένα σπαθί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας στέκονταν γυρω. "
Ωστόσο, το βίντεο προέρχεται από έναν προγενέστερο αποκεφαλισμό μιας Σαουδικής γυναίκας που ήταν ευρέως διαδεδομένο στα κοινωνικά μέσα, τα οποία εντοπίστηκαν εσφαλμένα ως Ghomgham. Επίσης, η φωτογραφία δεν ήταν του Ghomgham ούτε του Samar Badawi, ένας άλλος φυλακισμένος Σαουδάραβας ακτιβιστής.
Συγγενείς και ακτιβιστές έχουν αντικρούσει τις αναφορές. Η αδελφή της Ghomgham εξέφρασε τη θλίψη σε αυτό που περιέγραψε ως ψευδή είδηση που κυκλοφόρησε. Είπε ότι οι εκθέσεις δεν έκαναν τίποτα για να προωθήσουν τον σκοπό του Ghomgham και προκάλεσαν δυσφορία στην οικογένεια.
Η Σαουδική Αραβία συχνά αποτελεί αντικείμενο κριτικής για τις εκτελέσεις και το νομικό σύστημα
Σύμφωνα με την Human Rights Watch, η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει 48 άτομα μόλις τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τα μισά είναι για τις μη βίαιες επιβαρύνσεις με ναρκωτικα. Η αμερικανική ομάδα προέτρεψε τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει αυτό που ονομάζει «άκρως αθέμιτο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης».
Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο για εκτελέσεις. Η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί για τρομοκρατικές ενέργειες, βιασμούς, ανθρωποκτονίες, ένοπλες ληστείες και ακόμη και εμπορία ναρκωτικών.
Μια έκθεση του ΟΗΕ τον Ιούνιο υποστήριξε ότι το βασίλειο χρησιμοποίησε νόμους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να καταστείλει εκείνους που απλώς υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μερικοί φυλακίζονται για χρόνια ενώ άλλοι εκτελούνται.



20/8/2018
TEHRAN - Σαουδάραβες πηγές καθώς και πηγές ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαφόρων επιβεβαίωσαν την αναφορά ότι η Σαουδική ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Esra al-Ghamgam , εκτελέστηκε τηνΠαρασκευή στις παραγγελίες του εισαγγελέα της KSA .
Ένα βίντεο, το οποίο το FRN έχει στην κατοχή του, αλλά με σεβασμό προς τον νεκρό, δεν θα μοιραστεί , δείχνει ότι ένας εκτελεστής το έθεσε σε επιρρεπή θέση στο έδαφος, πριν την αποκεφαλίσει με ένα σπαθί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας στέκονταν κοντά. Αυτή ήταν μια φρικτή επίδειξη της βαρβαρότητας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, που αντικατοπτρίζεται στις πανομοιότυπες πρακτικές των εξαρτημάτων της Αλ Κάιντα και της ISIS που υποστηρίζονται τόσο στην παγκόσμια τρομοκρατία όσο και στον πόλεμο εναντίον της Συρίας και της Υεμένης.
Η Esra al-Ghamgam κρατήθηκε, μαζί με τον σύζυγό της Seyyed Musa Ja'afar Hashem, κατά τη διάρκεια μιας τρομακτικής επιδρομής ασφαλείας στο σπίτι τους στην κυρίως περιοχή Shia του Qatif στην ανατολική επαρχία στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Έχει βρεθεί στη φυλακή από τότε και καταδικάστηκε στα δικαστήρια κατηγόρων του KSA για εγκλήματα που ισοδυναμούσαν με ασεβή προς την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Επιπλέον, αναφέροντας το λογαριασμό Twitter, η εφημερίδα του Αλ Κάουντ Αλ-Αραμπι, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε νωρίτερα ότι η κράτησή της είχε ανταποκριθεί στις δραστηριότητές της κατά της εγκατάστασης . Αυτές οι δραστηριότητες κατά της εγκατάστασης περιλαμβάνουν «σεχταριστικές» δραστηριότητες, όπως το να είσαι πρόσωπο της σιιτικής πίστης στο Ισλάμ, στο Σουνιτικό  Σλαφιστικό προσανατολισμένο κράτος.
Αποκαλύφθηκε στο FRN ότι η ακτιβιστής έλαβε μέρος σε ειρηνικές διαμαρτυρίες στην περιοχή για τη στήριξη της δημοκρατίας και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Με την ετυμηγορία της στις 16 Αυγούστου, η Shia Rights Watch (Σιιτικο Παρατηρητηριο Δικαιωματων) αναφέρθηκε με αυτή την επίσημη δήλωση:
"Το Shia Rights Watch ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς η Israa al-Ghamgham, μια κρατούμενη και μια γυναίκα ακτιβιστής των δικαιωμάτων των Σιιτών, καταδικάζεται στη θανατική ποινή για τη συμμετοχή της σε ειρηνικές διαδηλώσεις στο Qatif.
Ο Al-Ghamgham είναι η πρώτη γυναίκα που καταδικάζεται στη θανατική ποινή και αυτό εγείρει ανησυχία όσον αφορά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Σιιτών στη Σαουδική Αραβία. Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβε αρκετές γυναίκες από την ανατολική επαρχία με κατηγορίες που αφορούν την πολιτική συμμετοχή, μεταξύ των οποίων οι Ναμίμα Αλ Μουσούντ, Φατίμα Νασίφ, Νασίμα Αλ Σάδα και άλλοι. Παρά τις συχνές συλλήψεις, το al-Ghamgham είναι η πρώτη γυναίκα που καταδικάστηκε στη θανατική ποινή.
Η Αλ Γκάγκμπαμ συνελήφθη από τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας με τον σύζυγό του, Μούσα Τζάφαρ αλ-Χασίμ, στις 8 Δεκεμβρίου 2015, μετά από επιδρομή στο σπίτι τους. Η  Al-Ghamgham κρατείται στη Γενική Φυλακή για Πληροφοριών στο Dammam, όπου έχει κατηγορηθεί για προσλήψεις στο Qatif.
Το Shia Rights Watch ανέφερε ότι "ενώ η διεθνής κοινότητα επαίνεσε την ισότητα των φύλων για τους οδηγούς των γυναικών, η βία κατά του Σιιτισμου στο Βασίλειο έχει αγνοηθεί εδώ και καιρό. Δεδομένου ότι οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας έχουν πια την ελευθερία να οδηγούν και να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία, οι γυναίκες των Σιιτών όχι μόνο συλληφθούν επειδή επιδιώκουν την ελευθερία της θρησκείας αλλά τώρα τιμωρούνται με ανυποψίαστες ποινές για τις γυναίκες σε αυτό το Βασίλειο ".
Οι θανατικές ποινές του Al-Ghamghams έφεραν άμεσες ανησυχίες για γυναίκες θρησκευτικών μειονοτήτων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η SRW καλεί τη διεθνή επιτροπή να αναλάβει άμεση δράση για να σταματήσει την ποινή της Al-Ghamgham, καθώς μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε περισσότερες εκτελέσεις για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.
Ο βασιλιάς Πρίγκιπας βασιλιάς Mohammad bin Salman προσπαθεί να απεικονιστεί ως ο πρωταθλητής της κοινωνικής αναμόρφωσης και μια φιλελευθεροποιητική φιγούρα. Η χθεσινή εκτέλεση είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η «μεταρρύθμιση» και η «απελευθέρωση» αποτελούν το τυπικό μάρκετινγκ της KSA προς τα δυτικά ακροατήρια των μέσων ενημέρωσης από τη δεκαετία του 1950. Στην πραγματικότητα, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος και η μοναρχία του κόλπου εξακολουθεί να δικαιολογείται από το γεγονός της ύπαρξής τους. Τοποθετήθηκαν στην εξουσία από τη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά την Οθωμανική Αυτοκρατορία από την Αραβική Χερσόνησο.
 Τον Μάιο,  άρχισε  η αρση της απαγόρευσης του βασιλείου για την οδήγηση των γυναικών, αλλά λίγο πριν από αυτήν, οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν μια σύλληψη των γυναικών ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων μερικών ανθρώπων που υποστήριξαν την άρση της απαγόρευσης.
Οι αγωνιζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν πίσω από τα καγκελα, με συλλήψεις και συνεχιζόμενες κρατήσεις, αντλώντας ειλικρινείς  κριτικές  από διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων.
Η Esra al-Ghamgam θα θεωρηθεί κατά πάσα πιθανότητα μάρτυρας στις κοινότητες σιτιών σε όλο τον κόσμο. Η δουλειά και η μνήμη της θα ζουν ως παράδειγμα στην αντίσταση στην βάρβαρη και άπληστη Σαουδική μοναρχία, που είναι γνωστή για την υποταγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και την προδοσία τους για τα Παναραβικά εθνικιστικά, σοσιαλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα Σιιτών στη Μέση Ανατολή και στο Λίβανο.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
Καθορισμός της τιμής στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα στη Βενεζουέλα

Με τον μισθό να συνδέεται με το (κρυπτονόμισμα) Petro και τις τιμές των προϊόντων του “Σχεδίου 50” η ιδέα είναι να εξασφαλιστεί η κατανάλωση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Πρόεδρος Μαδούρο, σημειώνοντας επίσης ότι την προσεχή Τρίτη θα ανακοινωθούν οι συμφωνημένες τιμές ειδών και βασικών καταναλωτικών προϊόντων, μια μέρα μετά αφού τεθεί σε λειτουργία το νέο νομισματικό σύστημα.
“Την Τρίτη ξεκινάμε να δημοσιεύουμε όλες τις τιμές ώστε ο λαός να τις γνωρίζει και να τις υπερασπίζεται ”, ανέφερε την Κυριακή στη διάρκεια μας μετάδοσης στο Facebook Live, μαζί με την αντιπρόεδρο Ντέλσυ Ροντρίγκες.

Πρόκειται για το “Σχέδιο 50”, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την εξισορρόπηση της τιμής των βασικών προϊόντων.
Ανακοίνωσε επίσης ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ο βασικός μισθός θα καθοριστεί σε 1.800 Μπολίβαρες, το οποίο αντιστοιχεί σε μισό Petro (3.600 Mπολίβαρες).
«Εγγυόμαστε ότι το βασικό καλάθι κατανάλωσης είναι κάτω από μισό Petro, επειδή αυτές οι τιμές έχουν ήδη δολαριοποιηθεί,, δεν θα έπρεπε ούτε θα τοις αγγίξουν», δήλωσε ο Μαδούρο.
Την προηγούμενη Παρασκευή, 17 Αυγούστου, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει για 90 ημέρες τη διαφορά (από την αύξηση) στο κόστος μισθοδοσίας της μικρής και μεσαίας βιομηχανίας της χώρας, επισημαίνοντας με έμφαση ότι "Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για υπερβολικές αυξήσεις!".



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εκτός όλων των άλλων, πήγε και σε λάθος νησί! Όχι πως είμαι Κεφαλονίτης, αλλά η μυθική Ιθάκη δεν ήταν άλλη παρά η Κεφαλονιά. Στο Θιάκι δεν έχει βρεθεί κανένα αρχαιολογικό στοιχείο που να αποδεικνύει πως υπήρξε έδρα βασιλιάδων.
Εξάλλου, ο Όμηρος είναι σαφής: "Οδυσσεύς ήγε Κεφαλλήνας μεγαθύμους", γράφει.
Δεν λέει πουθενά για Θιακούς. Και επιπλέον, μεγάθυμοι είμεθα και σήμερα. Τρεις χιλιάδες χρόνια μετά! Από τότε που οι Θιακοί και οι Ζακυνθινοί έτρωγαν ακόμη αχινιούς και πεταλίδες.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νίκος Παππάς: "Διαψεύδονται όσοι ήθελαν μόνιμη επιτροπεία".
Άνγκελα Μέρκελ: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον, τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας”.
Κάποιος απ' τους δύο είναι απατεώνας. Κάποιος από τους δύο μας θεωρεί ανθρωπάκια. Όπως είναι όσοι του βαράνε παλαμάκια, ικανοποιημένοι από το άγριο δούλεμα και τον ηθικό ξεπεσμό.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



- Θα βγαίνεις όλη μέρα στο FB και θα γράφεις για το πόσο χαρούμενοι κι ενθουσιασμένοι πρέπει να είμαστε.
- Κι αν πεταχτεί καμιά γριά και με βρίσει γιατί της κόψαμε τη σύνταξη;
- Θα της πεις να πάει να ψηφίσει Κούλη.
- Κι αν πεταχτεί και κάνας πατέρας και με βρίσει γιατί το παιδί του είναι στην Αυστραλία;
- Και σ' αυτόν, τα ίδια. Να πάει να ψηφίσει Κούλη.
- Και στον άλλον που του βούτηξαν το σπίτι οι τράπεζες; Και στο κοριτσάκι που δουλεύει 10ωρα για 300 ευρώ; Και στο παιδί του απελπισμένου αυτόχειρα;
Και ποιος θα μείνει να μας ψηφίσει, ρε μεγάλε; Με μόνους τους διορισμένους δεν βλέπω να κερδίζουμε εκλογές.
Σχολιο.- Βγαίνουμε  από τα μνημονια...με 185% χρέος, από 125% όταν μπήκαμε!
Βγαίνουμε....με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ
Βγαίνουμε....με συντάξεις πείνας
Βγαίνουμε....με 450€ ανώτερο μισθό.
Βγαίνουμε....με χιλιάδες αυτόχειρες, και εκατομμύρια πτωχούς!
Βγαίνουμε....με χιλιάδες άστεγους!
Βγαίνουμε....με τον κόφτη πάνω από το κεφάλι μας!
Βγαίνουμε....με το Υπερταμείο στα χέρια των δανειστών!
Βγαίνουμε....με την Ελλάδα να κατακτά το χρυσό μετάλλιο καταστροφής της κοινωνίας.
Βγαίνουμε... με μηδέν ανάπτυξη.
Βγαίνουμε....και..που μπαίνουμε με αυτά τα χάλια?
Σχολιο.- Μια μικρή διόρθωση: 490€ βασικό μισθό και όχι ανώτερο και για τους κάτω των 25 ετών 430€! (Καθαρές αποδοχές) Κι αυτά για όσους έχουν μισθό με πλήρη απασχόληση, αφού η ανεργία στην Ελλάδα, τρέχει το 2018 σε ποσοστό πάνω από 20%, ενώ η μερική απασχόληση τα 4ωρα δηλαδή, με αντίστοιχα μειωμένο μισθό που φτανει τα 200 ευρω, χωρις καμια ασφαλιση, αποτελεί το 55% των νέων συμβάσεων εργασίας για το 2017 και το 2018!!!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



3.000 κατοίκους το Θιάκι, άρα θα χρειαστούν κάμποσες εκατοντάδες ανθρωποφύλακες για να προστατεύουν τον Ηγέτη Εκατονταετίας από τις λαϊκές εκδηλώσεις αγάπης!
Σχολιο.- δεν νομιζω να ειναι και τοσο ευπροσδεκτος στο θιακι ,αλλα θα παει με 1500 πραιτωριανους συνοδεια



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Αυτοί, πάντως, που αποφάσισαν να πάει το κνώδαλο στην Ιθάκη, θα έκαναν λαμπρή καριέρα ως σκηνογράφοι στις εκδηλώσεις για την Πολεμική Αρετή των Ελλήνων, κατά την επταετία.
Σκίζει από φαντασία το επιτελείο, και τραβάνε τα μαλλιά τους Όμηρος και Καβάφης. Αν δεν έχουν λυθεί στα γέλια, περιμένοντας καμιά ανιστόρητη ατάκα του απίθανου.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Διαβάζω συριζαίους να επικροτούν την επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Βρετανία και των αυτοκινητοδρόμων στην Ιταλία.
Κάτι λιμάνια, αεροδρόμια και τρένα που ξεπούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκα, αλλά είπα, ας πάει στο γερο-διάολο, μέρα γιορτής που 'ναι σήμερα!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Εάν αισθάνεστε άσχημα απλά παρατηρήστε τις γάτες. Θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα κι αυτό γιατί οι γάτες γνωρίζουν ότι η ζωή είναι αυτή που είναι, και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό
. Απλά γνωρίζουν.
Τσαρλς Μπουκόφσκι



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Eλαφρυνση χρεους μολις μοιραστουν οι υδρογοναθρακες….

Η ελληνική δοκιμασία δεν τελείωσε – μόνη "λύτρωση" μια πραγματική ελάφρυνση χρέους



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ν. Χουντής, ευρωβουλευτης της ΛΑΕ: H Οδύσσεια της λιτότητας και της επιτροπείας συνεχίζεται
 Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018, 14:25
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε από την Ιθάκη τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, «ενός προγράμματος που ήρθε να ολοκληρώσει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή των προηγούμενων» αναφέρει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τονίζει: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών και των ίδιων περιορισμών, δεν θα εγγυηθεί καμία λύτρωση. Η λύτρωση θα έρθει μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα για έξοδο από τη διαρκή λιτότητα και τη φυλακή του ευρώ, για την ανάκτηση της δημοκρατίας, της οικονομικής και νομισματικής κυριαρχίας».
«Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου -πιθανότατα ακολουθώντας το επικοινωνιακό πρωτόκολλο του ΔΝΤ- ενημέρωνε τον ελληνικό λαό από το Καστελόριζο για την ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς κηδεμονίας του Μνημονίου. Σήμερα, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ακολουθήσει το ίδιο πρωτόκολλο και από την Ιθάκη να ανακοινώσει τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Ενός προγράμματος που ήρθε να ολοκληρώσει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή των προηγούμενων», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Νίκος Χουντής.
Συνεχίζει σημειώνοντας πως, μέσα στα οκτώ αυτά χρόνια, ο ελληνικός λαός «είδε να γίνεται πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής απάτης», καθώς «ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές πλήρωσαν ακριβά για να σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και επέβαλαν στον ελληνικό λαό να πληρώσει το λογαριασμό», αλλά και «έδωσε σπουδαίες μάχες στους δρόμους, απέναντι σε τόνους χημικών και αστυνομικής βίας, αλλά και απέναντι στην οικονομική ανέχεια και τη φτώχεια. Μέσα από τους αγώνες του γεννήθηκε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης και μια ελπίδα για αλλαγή πολιτικής».
«Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας ενταφίασε αυτή την ελπίδα όταν το 2015 επέλεξε να εκπροσωπήσει τους ηττημένους του δημοψηφίσματος, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα, έναντι της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που έλεγε ένα μεγάλο ΟΧΙ στη συνέχιση της λιτότητας. Το σημερινό διάγγελμα του κ. Τσίπρα δείχνει ποια είναι η κατάσταση και η ποιότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Πλήρως αποκομμένο από τα προβλήματα και τις αγωνίες του ελληνικού λαού, φλυαρεί πάντα για τις επόμενες μέρες και για τις "Ιθάκες", με τον ελληνικό λαό ρημαγμένο. Τάζει καλύτερες μέρες, ενώ είναι πλήρως υποταγμένο στη νεοφιλελεύθερη λογική που αποτιμά την επικοινωνιακή διαχείριση και την πολιτική ατάκα, υψηλότερα από τις επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών και την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων» προσθέτει ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ και καταλήγει:
«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών και των ίδιων περιορισμών, δεν θα εγγυηθεί καμία λύτρωση. Η λύτρωση θα έρθει μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα για έξοδο από τη διαρκή λιτότητα και τη φυλακή του ευρώ, για την ανάκτηση της δημοκρατίας, της οικονομικής και νομισματικής κυριαρχίας».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



-Η κυρία Παπαχελά;
-Από που καλείτε;
-Είστε η ίδια;
-Πείτε μου ποιά είστε κι από που τηλεφωνείτε.
-Απ την εταιρεία first call για υπόθεση της ΔΕΗ.
-Σας ακούω.
-Εχετε μια οφειλή 2.500 ευρώ για το οικιακό σας τιμολόγιο στην οδό ..... .
-Κυρία μου αυτό το ακίνητο έχει νέο ιδιοκτήτη απ το 2016.
-Μα η ΔΕΗ σε εσάς το χρεώνει.
-Κι αν συνεχίσει θα την μηνύσω.
-Μα αφού η ΔΕΗ εσάς έχει τι να κάνω τώρα;
-Να το κόψετε το ρεύμα στον νέο ιδιοκτήτη αν δεν πληρώσει.
Μπραφ μου το κλεισε στα μούτρα.
Ετσι γιορτάζω φίλοι μου εγώ την έξοδο απ τα μνημόνια!
Μετά τους λογαριασμούς του City Plaza κι όποιου άλλου έχω χάσει απ τα υπέροχα μνημόνια τους έχω ικανούς να με χρεώσουν και με το ρεύμα του Λευκού Οίκου!
Βρήκανε παπά να θάψουν ότι υπάρχει!
Σχολιο.- Αυτό που λέω είναι για το πατρικό μου που έχασα το 2016, όχι για το ξενοδοχείο City Plaza.
Αυτό που αναφέρω δεν αφορά το ξενοδοχείο, αλλά το πατρικό μου που έχασα το 2016. Σιγά μην είναι 2.500 το ρεύμα του ξενοδοχείου! Αυτό ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ σίγουρα!
Σχολιο.-  ..ειναι γελοιοι δεν ξερω πως θα ξεμπλεξεις σε χρεωνουν για τιμολογια που δεν καταναλονεις..πρωτη φορα συμβαινει δεν εχει ματακουστει αυτο...



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πλευση Ελευθεριας
Εδώ βλέπουμε το σημείο από όπου έγινε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, πολύ μακριά από την πόλη της Ιθάκης σε ένα απόμερο σημείο με χωματοδρομο αναμεσα στα λιγοστα σπιτια.
Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες στο συγκεκριμένο σημείο ήταν και η γυναίκα του πρωθυπουργού
Στο νησί από νωρίς το πρωί είχαν μεταφερθεί από την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκάδα περίπου 60 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όπου χειροκρότησαν τον πρωθυπουργό κατά την άφιξη του στο νησί ενώ την ίδια στιγμή οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και ντόπιοι κάτοικοι του νησιού αποδοκίμαζαν τον πρωθυπουργό και του φώναζαν ότι είναι ανεπιθύμητος στο νησί



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αυτό ηταν; Όλη η επικοινωνιακή καταιγίδα για μια εφηβική έκθεση ιδεών με δύο ζητούμενα: αστείοι παραλληλισμοί με σκηνές της Οδύσσειας ( μπέρδεψε λίγο κι Αργοναυτική, μικρό το κακό...) και επίθεση σε αντιπάλους "σκοτεινούς".
Αυτή ήταν η μέρα θριάμβου; Με 50 ασφαλιτες και 20 κλακαδορους;
Η επικοινωνία τους πήγε μέχρι την Ιθάκη, όπως και τον "πρόγονο" του τον πήγε το καράβι του βασιλιά των Φαιάκων, ταλαίπωρο και μισοπνιγμενο. Ως εδώ όμως... Η αμείλικτη πραγματικότητα που με τραγικό τρόπο βιώθηκε αυτό το καλοκαίρι τους έχει τελειώσει οριστικά. Το ερώτημα ήδη αφορά το " μετά", αυτή είναι η συζήτηση...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μείωσαν την ανεργία στο 19,5 % διώχνοντας στο εξωτερικό 700000 νέους! Δηλώνουν ότι θέλουν να την πάνε στο 10%! Αλίμονό μας



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



60 κομματόσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζουν την υποτέλεια της χώρας και την διαρκής υποταγή του λαού στα κέντρα που κάνουν κουμάντο σε αυτήν
το μεγαλειώδες γκρουπακι, που υποδέχθηκε τον τσιπρα στην Ιθάκη.. Οι μισοί ηταν μεταφερομενοι κλακαδοροι οι άλλοι μισοί περίεργοι τουρίστες..



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018
Κυβερνοεπίθεση στο Cubainformacion.tv της Χώρας των Βάσκων κατέστρεψε μέρος του υλικού του και έθεσε για λίγες μέρες εκτός λειτουργίας τον ιστότοπο

Cubainformación - Στη διάρκεια των 11 χρόνων λειτουργίας του, ο ιστότοπος Cubainformación.tv έχει υποστεί δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις. Όμως καμία δεν ήταν σαν αυτή της περασμένης Παρασκευής 17 Αυγούστου που προκάλεσε την μερική καταστροφή του ιστότοπου.
Από το 2007, το Cubainformacion προσπάθησε να είναι, όπως λέει το σύνθημά του, “μία ρωγμή στον μιντιακό αποκλεισμό”. Το περιεχόμενό του σπάει τα καλούπια και τα κλισέ της ενημέρωσης, προσεγγίσει την κρυμμένη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πραγματικότητα του νησιού και κάνει άνω κάτω τις διαστρεβλώσεις, τις συκοφαντίες και τα μιντιακά ψέματα για την Κούβα.

Επέλεξε επίσης να επισημαίνει τις μήτρες του μιντιακού πολέμου, ενάντια σε άλλες κυρίαρχες διαδικασίες, όπως αυτή της Βενεζουέλας. Στις 9 Αυγούστου ένα βίντεο παραγωγής μας ( ver min. 5,20 ) χρησιμοποιήθηκε από τον βενεζουελάνο αντιπρόεδρο Επικοινωνίας και Κουλτούρας Χόρχε Ροντρίγκες για να δώσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της “μιντιακής τρομοκρατίας a la carte” που εφάρμοσε το καρτέλ των Μίντια ενάντια στη Βενεζουέλα. Μήπως αυτό έχει σχέση με τη βίαιη επίθεση ενάντια στον ιστότοπό μας ;
Η επίθεση κατόρθωσε να καταστρέψει ολοκληρωτικά όλο το δημοσιευμένο στο διαδίκτυο υλικό μας από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2018. Αποκαθιστούμε ένα μέρος από αυτό, κάτι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.
Με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες από διάφορες χώρες του κόσμου, που κατέστησαν αυτό το μέσο παράδειγμα δουλειάς στο διαδίκτυο, στο Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα και στους Πατριώτες Κουβανούς Μετανάστες, των οποίων οι δεκάδες οργανώσεις τροφοδοτούν το Cubainformacion.Tv με πληροφοριακό υλικό ,δουλεύοντας εθελοντικά.
Το χτύπημα ήταν δυνατό, αλλά είμαστε σε θέση να τραβήξουμε μπροστά. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε, περισσότερο από ποτέ, βοήθεια. Προγραμματίζουμε μία καμπάνια, που σύντομα θα ανακοινώσουμε

https://prensa-rebelde.blogspot.com/2018/08/cubainformaciontv.html?spref=fb



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οταν σχεδόν το μισό χρέος της Ελλάδας είναι τόκοι, υπέρ των ξένων Τραπεζών, είναι ηλίου φαεινότερον ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε".
Οταν, από το 1991, μέχρι το 2011, πληρώσαμε 664 δις ευρώ, για τοκοχρεολύσια και εξακολουθούμε να έχουμε ανεξόφλητο χρέος επιπλέον 322 δις ευρώ και κάτι δις ακόμα, ξεπερνώντας το 1 τρις, δεν μιλάμε για "νταβατζιλίκι", των Τραπεζών, αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι συντάξεις έριξαν έξω την οικονομία μας.
Οταν αυτό το 1 τρις δεν χάθηκε κάπου, αλλά απλώς άλλαξε τσέπες είναι ηλίου φαεινότερον ότι ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση, που πέρασε, από το ΄91, μέχρι σήμερα και απ΄αυτές που θα ψηφίζουμε, μέχρι το 2030, δεν ευθύνεται για τις υπογραφές της και τα προεκλογικά της ψέματα,αφού ηλίου φαεινότερον, ευθύνονται οι ψηφοφόροι.
Και τώρα, ας πανηγυρίσουμε, χέρι-χέρι με τους λήσταρχους της πατρίδας μου της Ευρώπης, την "έξοδο απ΄τα Μνημόνια" και ας αισθανθούμε περήφανοι, για την "υπόκλιση" στην υπομονή μας, που έκαναν όλοι οι διεφθαρμένοι καρεκλάτοι διεθνούς εμβέλειας.
Αυτήν την υπομονή πρέπει να κρατήσουμε ψηλά, μέχρι το 2030.
Τώρα πια "λεφτά υπάρχουν"!




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Τσεχοσλοβακία 1968: Η «Άνοιξη της Πράγας» ως δούρειος ίππος της αντεπανάστασης
Αυγ 19, 2017
Ήταν Αύγουστος του 1968- πριν 49 χρόνια- όταν στην πρωτεύουσα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας, στην Πράγα, η διεθνιστική αλληλεγγύη των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας συνέτριβε μια απ’ τις πλέον σημαντικές αντεπαναστατικές προσπάθειες του Ψυχρού Πολέμου. Τα γεγονότα της Τσεχοσλοβακίας αποτέλεσαν αναμφίβολα σταθμό στην πάλη του σοσιαλιστικού κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα, όμως, έγιναν – και συνεχίζουν να αποτελούν- αντικείμενο φαιάς αντικομμουνιστικής προπαγάνδας από αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Πόσα κροκοδείλια δάκρυα δεν χύθηκαν και πόση μελάνη δεν σπαταλήθηκε επί τόσες δεκαετίες, για «τα σοβιετικά τανκς» που «έπνιξαν στο αίμα την Πράγα» και έβαλαν τέλος στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο»!
Μονο που πλεον εχουν βγει τα συμπερασματα με την καταρρευση του σοσιαλιστικου μπλοκ χωρων το 1990, με την προδοσια του Γκορμπατσοφ και της νομεκλατουρας. Ολοι οι λαοι των Ανατολικων χωρων νοσταλγουν τον σοσιαλισμο, τις κατακτησεις που ειχε ο χωρος της εργασιας και του πολιτισμου, (και οι οποιες εχουν χαθει πλεον), αλλα ειναι πολυ αργα για δακρυα πλεον. Πρεπει να ξεκινησουν παλι απο την αρχη. Ο μονος που εχει επιβεβαιωθει ειναι ο Μαρξ, που ειπε, οτι αν καποια σοσιαλιστικη χωρα κανει πισω απο τον σοσιαλισμο, αυτο που θα βρει δεν θα ειναι ο σοσιαλισμος, αλλα η βαρβαροτητα!!!
Τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, η αστική ιστοριογραφία και- μαζί της- οι πάσης φύσης οπορτουνιστές, χρησιμοποίησαν τα γεγονότα της Τσεχοσλοβακίας ως μέσο για να χτυπήσουν την Σοβιετική Ένωση και να σπιλώσουν τον ιστορικό σοσιαλισμό του 20ου αιώνα. Η αντικομμουνιστική-αντισοβιετική αυτή προπαγάνδα βασίζονταν- και βασίζεται- σε ένα ψευδές επιχείρημα: Στο ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που προωθούνταν, η οποία έγινε γνωστή ως «Άνοιξη της Πράγας», είχε σκοπό να φέρει έναν «ανθρώπινο σοσιαλισμό», αντικαθιστώντας τον- δήθεν- «σταλινικό», σοβιετικό σοσιαλισμό που υπήρχε.
Σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά τα γεγονότα της Τσεχοσλοβακίας υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων στοιχείων και ντοκουμέντων, από τα οποία βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα για το χαρακτήρα της αντεπανάστασης και την συνεχή υπονομευτική δράση του ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για συμπεράσματα που γκρεμίζουν τις αντικομμουνιστικές ψευδολογίες και βάζουν τα πράγματα στην σωστή ιστορική τους διάσταση.
Η εξέταση των γεγονότων του 1968 στην Τσεχοσλοβακία δε μπορεί γίνεται έξω από το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου κατά το οποίο αυτά συνέβησαν. Το ιστορικό αυτό πλαίσιο δεν είναι άλλο από αυτό του Ψυχρού Πολέμου, της αντιπαράθεσης σε διεθνές επίπεδο δύο διαφορετικών κοινωνικών συστήματων- του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Το αναφέρουμε αυτό, διότι στο έδαφος αυτής της αντιπαράθεσης, ο διεθνής ιμπεριαλισμός (με προεξάρχοντες τις ΗΠΑ και, δευτερευόντως, τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης) είχε αναπτύξει ευέλικτη στρατηγική για την ανατροπή του σοσιαλισμού. Άλλωστε, 12 χρόνια πριν την «Άνοιξη της Πράγας», το 1956, είχαν προηγηθεί τα αντεπαναστατικά γεγονότα στη γειτονική Ουγγαρία.
Η εμπειρία της Ουγγαρίας είχε οδηγήσει σε τροποποίηση της τακτικής του ιμπεριαλισμού απέναντι στις σοσιαλιστικές χώρες. Την τακτική αυτή εξηγεί ένας εκ των αρχιτεκτόνων της τότε εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που αργότερα διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ, ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι: «Η πιο επιθυμητή μορφή αλλαγής θα άρχιζε με μια εσωτερική φιλελευθεροποίηση των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών… Η Ανατολική Ευρώπη με τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Δύση και με τις προοδευτικότερες συνθήκες διαβίωσης πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές, θα πραγματοποιήσει την αλλαγή αναμφισβήτητα γρηγορότερα από τη Ρωσία. Αυτό ισχύει κύρια για την Τσεχοσλοβακία και λιγότερο για την Ουγγαρία και την Πολωνία» (Alternative to Partition: For a Broader Conception of America’s Role in Europe, Atlantic Policy Studies, New York: McGraw-Hill, 1965).
Πριν απ’ τον Μπρεζίνσκι, την προώθηση «εκ των έσω» αντεπαναστατικών εστιών στις σοσιαλιστικές χώρες είχε θέσει ως άξονα της αμερικανικής πολιτικής, ήδη από τη δεκαετία του ’50, ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Άϊζενχάουερ, Τζων Φόστερ Ντάλες.
Η «εσωτερική φιλελευθεροποίηση» στην οποία αναφέρονταν ο Ζ. Μπρεζίνσκι ήταν ακριβώς το «κλειδί» που αξιοποίησε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοι του για το «ξεκλείδωμα» της αντεπανάστασης στην Τσεχοσλοβακία. Η επικράτηση δεξιών, οπορτουνιστικών δυνάμεων, στην ηγεσία του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, υπό το νέο Γενικό Γραμματέα Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, το Γενάρη του 1968, άνοιξε το δρόμο για μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» και «φιλελευθεροποίησης» του σοσιαλιστικού μοντέλου.
Η εκδοχή που προβάλλουν αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου είναι πως η «Άνοιξη της Πράγας» (έτσι ονομάστηκε το σύνολο των μεταρρυθμίσεων της ηγεσίας Ντούμπτσεκ) στόχευε στον «εκδημοκρατισμό» του σοσιαλιστικού μοντέλου της Τσεχοσλοβακίας και στη δημιουργία ενός- υποτιθέμενου- «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Πρόκειται, ασφαλώς, για ιστορικά αποδεδειγμένο ψέμα που ξεμπροστιάζει τόσο την χυδαία αστική προπαγάνδα, όσο και μια σειρά οπορτουνιστικά ρεύματα (βλ. ευρωκομμουνιστές) που τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της αντεπανάστασης.
Η περιβόητη «Άνοιξη της Πράγας» λειτούργησε ουσιαστικά ως ο δούρειος ίππος του ιμπεριαλισμού. Υπαρκτά προβλήματα (π.χ. στην οικονομία, την παραγωγή, τη σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση κλπ) έγιναν το πρόσχημα ώστε να προωθηθούν- στο πλαίσιο μιας ρεφορμιστικής λογικής- αντισοσιαλιστικές λύσεις, που οδηγούσαν σε πισωγύρισμα, στην παλινόρθωση του καπιταλισμού. Τον πραγματικό στόχο της «Άνοιξης της Πράγας» έχει παραδεχθεί δημόσια ένας από τους πρωταγωνιστές της, ο τσέχος οικονομολόγος Ότα Σικ (1919-2004). Ο Σικ, υπέρμαχος του λεγόμενου «τρίτου δρόμου», παραδέχονταν σε συνέντευξη του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ότι στόχος των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων δεν ήταν η ανανέωση του υπαρκτού σοσιαλισμού και η εγκαθίδρυση ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», αλλά η παλινόρθωση του καπιταλιστικού συστήματος. «Ο τρίτος δρόμος», σημείωνε ο Σικ, «ήταν ένας παραπλανητικός ελιγμός. Ακόμη και τότε, ήμουν πεπεισμένος ότι η μόνη λύση ήταν ένας καθαρόαιμος καπιταλισμός» (Συνέντευξη στην Mlada Fronta, 2/8/1990. Βλ. και Ριζοσπάστης 7/9/2003).
ΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ.
Η παλινόρθωση ενός «καθαρόαιμου καπιταλισμού», στην οποία στόχευαν οι μεταρρυθμίσεις της «Άνοιξης της Πράγας», υποβοηθήθηκε σημαντικά από μια σειρά αντεπαναστατικών δραστηριοτήτων του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Πλέον, έχουν δει το φως της δημοσιότητας έγγραφα της CIA και του αμερικανικού ΥΠΕΞ, στα οποία αναφέρονται με σαφήνεια «επιχειρησιακά σχέδια» για την πλήρη αποσταθεροποίηση της Τσεχοσλοβακίας. Σε αυτά τα σχέδια εντάσσονταν, μεταξύ άλλων, εκτεταμένα σαμποτάζ, δολιοφθορές, ευρεία αντικομμουνιστική προπαγάνδα, οργάνωση και χρηματοδότηση αντεπαναστατικών στοιχείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια βδομάδα πριν από την στρατιωτική βοήθεια των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είχαν καταφθάσει στην Πράγα περίπου 10 με 12 χιλιάδες δυτικογερμανοί, ενώ η τσεχοσλοβάκικη πρωτεύουσα είχε γεμίσει από πράκτορες της CIA.
Σε μια τοπική εφημερίδα της Καλιφόρνια δημοσιεύονταν δηλώσεις του προέδρου της οργάνωσης «Νέοι αμερικανοί για την ελευθερία», ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Τσεχοσλοβακία όπου είχε πάει να οργανώσει ομάδες φοιτητών ενάντια στον κομμουνισμό και να ετοιμάσει αντεπαναστατικές «ομάδες κρούσεις» (Γκας Χολ, Ο Ιμπεριαλισμός Σήμερα, 1972).
Σημαντικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά αντεπαναστατικά σχέδια ενάντια στην Τσεχοσλοβακία έπαιξε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία), από τα σύνορα της οποίας πέρασαν την άνοιξη του 1968 χιλιάδες πράκτορες, κατάσκοποι και σαμποτέρ ανακατεμένοι με τουρίστες. Τον Απρίλη του ’68 άνοιξαν 5 κέντρα θεώρησης διαβατηρίων, τα οποία πουλούσαν τη θεώρηση στους πολίτες της Δυτικής Γερμανίας με 8 δολάρια. Κάθε κέντρο επέτρεπε τη διάβαση των συνόρων σε πάνω από 7.000 αυτοκίνητα τη μέρα(«Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» – Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ, Σύγχρονη Εποχή, 2006).
Στις αρχές Αυγούστου 1968 ο αντεπαναστατικός κλοιός έσφιγγε ολοένα και περισσότερο την Τσεχοσλοβακία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οπλισμός αμερικανικής και δυτικογερμανικής κατασκευής είχε βρεθεί στα υπόγεια κυβερνητικών κτιρίων ενώ, με τη βοήθεια τηςCIA και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών λειτουργούσαν μεγάλης ισχύος κινητοί ραδιοσταθμοί που διέδιδαν αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Ήταν θέμα ημερών η υποδαυλιζόμενη αναταραχή να ξεφύγει τελείως του ελέγχου της κυβέρνησης και να εκδηλωθεί αντεπαναστατικό πραξικόπημα.
Η στρατιωτική παρέμβαση των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στις 20 Αυγούστου του 1968, έγινε ακριβώς την στιγμή που οι αντεπαναστατικές δυνάμεις, με την συνδρομή των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, «στραγγάλιζαν» την Τσεχοσλοβακία και το λαό της. Ήταν μια σωτήρια για το λαό της Τσεχοσλοβακίας παρέμβαση η οποία αφενός ακύρωσε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια απόσπασης της χώρας από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και, αφετέρου, πρόλαβε το επικείμενο εμφύλιο αιματοκύλισμα που θα έφερνε η αντεπανάσταση.
Η αστική και οπορτουνιστική ιστοριογραφία έχει- σκόπιμα- καταγράψει τη διεθνιστική παρέμβαση της ΕΣΣΔ και των λοιπών χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία ως «σοβιετική εισβολή» που, δήθεν, καταπάτησε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Αποκρύβουν, βέβαια, το γεγονός ότι τη βοήθεια της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών του Συμφώνου (Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία) την ζήτησαν μέλη της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και της εθνοσυνέλευσης. Αποσιωπούν, επίσης, ότι χωρίς την σοβιετική στρατιωτική παρέμβαση, η Τσεχοσλοβακία θα είχε μοιραία παραδωθεί στις αντεπαναστατικές δυνάμεις και στην επιρροή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Σήμερα, 49 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1968 και 25 χρόνια μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ανατολική Ευρώπη, ο λαός της άλλοτε ενιαίας Τσεχοσλοβακίας ζει στο πετσί του τι σημαίνει «καπιταλιστική ελευθερία». Γκρέμισμα των σοσιαλιστικών κοινωνικών κατακτήσεων, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα λαϊκής περιουσίας σε μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους, προώθηση του ατομισμού, ραγδαία αύξηση των αστέγων, αποκρατικοποίηση της Παιδείας είναι ορισμένα μόνο από τα «δώρα» του καπιταλισμού και της Ε.Ε..
Η Ιστορία διδάσκει και η περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας μπορεί να αποτελέσει πηγή χρήσιμων διδαγμάτων και συμπερασμάτων, για το χθες, το σήμερα και κυρίως, τους αγώνες του αύριο.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Γιορτάζοντας" τη... "λήξη"... των μνημονίων, με τη διατήρηση σε ισχύ, ΟΛΟΥ του νομοθετικού πλέγματος και των αποτελεσμάτων;