Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Πεμπτη 28 Οκτωβριου 2021

 

Τι είναι Ελληνας?

Καλώς ή κακώς –κακώς, όπως αποδείχτηκε– η ιδιότητα του Αθηναίου πολίτη στην αρχαία Αθήνα μπορούσε ν' αποκτηθεί μόνο εκ γενετής. Η Ρώμη, πιο διορατική, ήδη απ' τις απαρχές της πολιτογραφούσε κιόλας. Η Αθήνα σχεδόν ποτέ.


Το θέμα δεν είναι αν είμαστε η όχι καθαροί Ελληνες. Το θέμα είναι αν εμείς που βρεθήκαμε σε αυτό το κράτος τα τελευταία 200 χρόνια είμαστε κύριοι και αφέντες αυτού του τόπου η όχι. Αν όσα υπάρχουν εδώ μας ανήκουν η θα μας τα πάρουν οι ξένοι τσάμπα. Αν τον πλούτο της χώρας μας θα τον μοιραστούμε όλοι εξίσου η μήπως είναι μόνο για μερικούς ..Αυτά είναι ερωτήματα και τελευταίο αν και πόσο είμαστε όλοι Ελληνες...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΟΙ ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ.ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για την επέτειο του ΟΧΙ και την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ!

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα 28 Οκτωβρίου 2021

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας. Ο Ελληνικός Λαός απάντησε στο ιταμό τελεσίγραφο του Μουσολίνι με έναν ομόθυμο και πρωτόγνωρο ξεσηκωμό κι έσπευσε στα σύνορα να υπερασπιστεί την πατρίδα, την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του. Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων, που εκδηλώθηκε με την κήρυξη του πολέμου και τη γενική επιστράτευση, τα χαμογελαστά πρόσωπα των φαντάρων μας, που έσπευδαν με χαρά και υπερηφάνεια στο μέτωπο και η χαλύβδινη θέληση του λαού μας να υπερασπιστεί την πατρίδα μας και να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον φασιστικό Άξονα ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο Κωστής Παλαμάς, με τους εξαίσιους στίχους του, συνέδεσε ευθέως το νέο ξεσηκωμό με την Επανάσταση του 1821: «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα». Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους απλούς πολίτες, διανοούμενοι, λογοτέχνες, καλλιτέχνες πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κανείς δεν λείπει από το προσκλητήριο της πατρίδας.

Οι θρυλικές γυναίκες της Πίνδου, η ομόθυμη λαϊκή συμμετοχή και ο ηρωισμός του στρατού μας κάλυψαν τις πλημμέλειες της πολεμικής προετοιμασίας και συντέλεσαν καθοριστικά στην πρώτη νίκη εναντίον του Άξονα, πριν ακόμη συγκροτηθεί η Αντιφασιστική Συμμαχία. Η Ελλάδα, με το ηρωικό της παράδειγμα, έδωσε θάρρος σε όλους τους λαούς της Ευρώπης στην πιο σκοτεινή εποχή της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας. Με μία πρωτόγνωρη ομοψυχία ο ελληνικός λαός δεν δίστασε ούτε στιγμή να βροντοφωνάξει δύο φορές το μεγάλο του ΟΧΙ σε δύο σιδερόφρακτες αυτοκρατορίες, τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία. Δεν ταλαντεύτηκε και δε συμβιβάστηκε ούτε στιγμή με την ιδέα της υποταγής και της δουλείας. 

Όταν στις 27 Απριλίου 1941 μπαίνουν τα γερμανικά άρματα στην Αθήνα οι Έλληνες μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και δείχνουν, από την πρώτη στιγμή, την βούλησή τους να αντισταθούν στους κατακτητές. Ακολουθεί ο πάνδημος συναγερμός και η παλλαϊκή ηρωική Αντίσταση της Μάχης της Κρήτης, που βάζει τον θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού κινήματος λαϊκής Αντίστασης. Τη νύχτα που πέφτει η Κρήτη, ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, σε μια πράξη ανείπωτης γενναιότητας, κατεβάζουν τη γερμανική πολεμική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη και βάζουν φωτιά στις καρδιές των νέων σε όλη την Ευρώπη, που γρήγορα πυκνώνουν τις γραμμές της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης. 

Η μακρά νύχτα της τριπλής βάρβαρης Κατοχής, που είχε ξεκινήσει στις 9 Απριλίου 1941 με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα, κράτησε τριάμισι ολόκληρα αιματοβαμμένα χρόνια. Όμως ο Ελληνικός Λαός με την Αντίσταση και τη θυσία του γράφει μια νέα εποποιία, συμβάλλοντας σημαντικά στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Αναμφίβολα, το έπος του ’40, η Μάχη της Κρήτης και η Εθνική Αντίσταση είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821. 

Ο Ελληνικός Λαός κέρδισε με το σπαθί του και με το αίμα του την ελευθερία του αλλά η πλήρης δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του δεν έχει ακόμη έλθει. Ογδόντα χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, εβδομήντα έξι χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τριάντα ένα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, αρνείται να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα ανείπωτα δεινά που προκάλεσε το ναζιστικό γερμανικό κράτος στον Ελληνικό Λαό και συνεχίζει να καταπατά την υπογραφή της στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953. 

Άραγε η Άνγκελα Μέρκελ, που κλείνει τη θητεία της ως Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επισκεπτόμενη την Αθήνα, ανήμερα, μάλιστα, της εθνικής μας επετείου, κομίζει κάποιο μήνυμα σχετικά με το μείζον ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα; Ή θα εξακολουθήσει την αδιάλλακτη και προσβλητική για την Αντίσταση και τη θυσία του Ελληνικού Λαού στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης; Προωθώντας, μάλιστα, αντί της απόδοσης Δικαιοσύνης πρωτοβουλίες ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» (Ελληνογερμανική Συνέλευση, «Ελληνογερμανικό» Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, προπαγανδιστικά προγράμματα για την Ιστορία της Κατοχής στα ελληνικά σχολεία και άλλες ενέργειες), που επιχειρούν την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών;

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία του Ελληνικού με τον Γερμανικό Λαό και όλους τους Λαούς. Η ειλικρινής, όμως, φιλία και συνεργασία των Λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια του αμοιβαίου σεβασμού, της Ιστορικής Αλήθειας και της Δικαιοσύνης! Ο αγώνας μας για Μνήμη, Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, που συσπειρώνει και πολλούς δημοκράτες και συλλογικότητες από τη Γερμανία, είναι αγώνας για την προάσπιση και τη θωράκιση της Δημοκρατίας, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αποτελεί γέφυρα κοινής αντιφασιστικής πάλης του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλουν κατά τις συναντήσεις τους με την Καγκελάριο Μέρκελ να επιμείνουν στην εθνική γραμμή διεκδίκησης, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και τις ρηματικές διακοινώσεις του Ιουνίου 2019 και του Ιανουαρίου 2020, θέτοντας στην Καγκελάριο της Γερμανίας ευθέως το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στην πρώτη φωτογραφία, ο πρώτος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, το 1941, με αντικατοχική διαδήλωση κομμουνιστών φοιτητών, μετά από κάλεσμα του νεοσύστατου ΕΑΜ, και συγκρούσεις με τους Ιταλούς καραμπινιέρους στο κέντρο της Αθήνας.

Στη δεύτερη, ο πρώτος μεταπελευθερωτικός εορτασμός και πάλι από το ΕΑΜ, το 1944. 

Όχι! Δεν ήταν οι καθεστωτικοί που επέβαλαν τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, για να μη γιορτάζουμε, τάχα, την Απελευθέρωση, όπως οι άλλοι λαοί και άλλα τέτοια δικαιωματικά ευρωλιγούρικα και ανιστόρητα. 

Ο λαός τον επέβαλε, για να θυμάται τη μεγάλη νίκη του κατά των φασιστών εισβολέων. Την πρώτη νίκη σε παγκόσμιο επίπεδο κατά του φασιστικού Άξονα. Και τον επέβαλε με αίμα, ήδη από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 19 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

Την Παρασκευή 29/10 δικάζονται σε δύο δίκες στα δικαστήρια Ναυπλίου 19 αγωνιστές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας στο Άργος το 2017. 

Οι τράπεζες και οι μνημονιακές κυβερνήσεις έβγαλαν στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα μεταξύ των οποίων ακόμα και πρώτες κατοικίες ανθρώπων που αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν όχι από επιλογή ή επειδή ήταν «μπαταχτσήδες» αλλά εξαιτίας της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που προκάλεσε η κρίση και η λιτότητα των μνημονίων από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Ο κόσμος όμως δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια να βλέπει να του αρπάζουν τους κόπους μιας ζωής. Το μαζικό πανελλαδικό κίνημα που αναπτύχθηκε μπόρεσε πολλές φορές με τις κινητοποιήσεις του να ματαιώσει τέτοιους πλειστηριασμούς. 

Η απάντηση από πλευράς κυβερνήσεων ήταν η καταστολή των ΜΑΤ, οι συλλήψεις όπως έγινε στο Άργος και σε άλλες πόλεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προκειμένου να καμφεί αυτό το μεγάλο και μαχητικό κίνημα.

Σήμερα με τον πτωχευτικό νόμο 4738/20 της ΝΔ η προστασία της λαϊκής κατοικίας αίρεται ακόμα περισσότερο προς όφελος των τραπεζών. Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μόλις 10.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν πάνω από 90 δις. Κι όμως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει παύσει κάθε καταναγκαστική εκτέλεση εις βάρος τους, όπως είναι οι πλειστηριασμοί. 

Ταυτόχρονα ζούμε στην χώρα με το μεγαλύτερο στεγαστικό κόστος στην Ευρώπη και το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για πολιτικές στέγης! Είναι ανάγκη ο αγώνας μας να συνεχιστεί!

-ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

-ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 19 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/10, 10:00 πμ

«ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ STOP» ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



28η Οκτώβρη 2021...

- στην Ελλάδα με επίσημη πρόσκληση του Ελληνικού κράτους η μισητή καγκελάριος της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ...

- στην Ελλάδα ενας εργάτης γίνεται κομμάτια γιατί μια εταιρεία με κέρδη 21 εκατομμύρια ευρώ αρνείται να μειώσει τις βάρδιες, σε χρόνο και άτομα...

- στην Ελλάδα "γιορτάζουμε" το ΟΧΙ στον φασισμό με παρελάσεις απαγορευμένες στη μισή Ελλάδα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σόου για λαϊκή εκτονωση η προσαγωγή των Ζητάδων με χειροπέδες!!!!

Κρίμα που δεν τους έχωσαν φυλακή, ούτως ώστε κανείς μπάτσος να μην ξαναασχολειθει με τους καημένους τους κλεφτες-επιδοξους εγκληματίες. Το εννοώ, κρίμα για το θάνατο ενός κλέφτη ρομά και νέου μάλιστα, αλλά πιο κρίμα είναι που......καποιος (προφανώς ο πατέρας του) τον έμαθε να παρανομεί. Και ακόμη πιο κρίμα θα ήταν αν έφερνε σε πέρας το.....θεάρεστο έργο του. Να σκοτώσει κάποιον η κάποιους από τους αστυνομικούς που έπεσε επί τούτου πάνω τους!!!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Είναι γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

στο σαλονάκι του πρώτου ορόφου της έπαυλης του πρωθυπουργού Μεταξά, στην Κηφισιά, 

βρίσκεται απέναντι στον πρωθυπουργό, 

ο πρεσβευτής της Ιταλίας, κόμης, Εμμανουέλε Γκράτσι.

μιλούν γαλλικά και ο Γκράτσι επιδίδει στον πρωθυπουργό τελεσίγραφο

με το οποίο απαιτούσε, την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο... 

ο Μεταξάς ποτέ δεν είπε ΟΧΙ. η φράση του ήταν «Alors, c’ est la guerre» (λοιπόν, έχουμε πόλεμο)

ο Μεταξάς πολύ θα ήθελε να έλεγε ΝΑΙ στον Γκράτσι άλλα αυτό ήταν εντελώς αδύνατον. 

οχι γιατί ήταν κανένας φλογερός πατριώτης, αλλά για τις

πολλαπλές εξαρτίσεις που είχε από τους Εγγλέζους 

στην αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph ειχε δηλώσει την πραγματική αποστολή του καθεστώτος του: 

«Ό,τι κάνομε γίνεται κατά σύστασιν ή παράκλησιν της Αγγλίας. 

Η Ελλάς είναι ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής αμύνης».

στην ουσία και ο ίδιος και το καθεστώς του είχαν στηθεί και υποστηρίζονταν απ τους Εγγλέζους...

αλλά και η εξάρτηση απ τους Γερμανούς δεν είναι μικρή.

ο Μεταξάς ήταν απόφοιτος της περίφημης Πολεμικής Ακαδημίας του Βερολίνου

και οι σχέσεις του με τους Γερμανούς φασίστες ήταν πολύ στενή.

ο ίδιος ο Μεταξάς είχε διατάξει τον Υφυπουργό Δημόσιας Ασφαλείας

Κωνσταντίνο Μανιαδάκη

να συνδεθεί η ελληνική Ειδική Ασφάλεια με την γερμανική Γκεστάπο

(αργότερα η Ειδική Ασφάλεια υπήρξε μια απ μήτρες των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας)

άλλωστε, 

ήταν θαμαστής του ναζισμού και είχε υποδεχτεί σε επίσημες επισκέψεις,

με απίστευτες τιμές, τους υπουργούς του Χίτλερ:

Ρόμπερτ Λάι

Χέρμαν Γκέρινγκ

Γιόζεφ Γκέμπελς 

και αλλους...

όταν λοιπόν επιτέθηκαν οι Ιταλοί ο Μεταξάς βρέθηκε σε δεινή θέση...

απ τη μια η δουλειά 

(η θέση του και το καθεστώς του που τα χρωστούσε στους Αγγλους)

και

απ την άλλη η φασιστική ιδεολογία της Ιταλίας του Μουσολίνι 

και της Γερμανίας του Χίτλερ.

γιατί στην ουσια και ο Μεταξάς ήταν ένας απ αυτούς.

έγραφε στο ημερολόγιο του:

«αν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι αγωνίζονταν πραγματικά για την ιδεολογία που υψώσανε για σημαία,

έπρεπε να υποστηρίζουν παντού την Ελλάδα με όλη τους την δύναμη»

(Προσωπικό Ημερολόγιο του Ι. Μεταξα . Τομ Δ .σελ 553).

γιαυτό λοιπόν 

είχε καταλήξει στην ιδέα μιας ηρωικής αντίστασης και ενός γρήγορου αλλά ένδοξου τέλους.

έτσι ικανοποιούσε και τους μεν και του δε

μόνο που ο ελληνικός στρατός δεν του έκανε το χατίρι.....

Το πρώτο βάρος της ιταλικής επίθεσης το σηκώνει το μικρό Απόσπασμα Πίνδου υπό τον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη...

ο Κωνσταντίνος Δαβάκης ήταν γνωστός δημοκρατικός αξιωματικός που τον είχε αποστρατεύσει το καθεστώς Μεταξά (επισήμως για λόγους υγείας)

και τον Αύγουστο του 1940 κλήθηκε στην υπηρεσία και τοποθετήθηκε διοικητής του αποσπάσματος Πίνδου.

σε αυτόν έπεσε το πρώτο βάρος της πρώτης επίθεσης των Ιταλών.

μόνο που απ ότι ζήτησε απ τη διοίκηση δε του χορηγήθηκε σχεδόν τίποτα.

αναγκάστηκε να επιστρατεύσει χωρικούς με φτυάρια και κασμάδες απ τα γύρω χωριά...

-τα πυρομαχικά ήταν ανεπαρκή 

-δεν υπήρχαν εφεδρικά 

και 

-τα κιβώτια αυτών που υπήρχαν υπήρχε διαταγή να μην ανοιχτούν πριν την επίθεση των Ιταλών.

όμως ο Δαβάκης έδειξε ανυπακοή και τα μοίρασε στις μονάδες.

όλες οι αναφορές του Δαβάκη για ενισχύσεις και εφόδια έπεφταν στο κενό.

στην πραγματικότητα το απόσπασμα Δαβάκη ήταν απόσπασμα αυτοκτονίας αφού είχε 2000 άνδρες για να καλύψει ένα μέτωπο 35 χιλιομέτρων 

και να αμυνθεί, 

της άριστα εξοπλισμένης 3ης Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών "Τζούλια" που είχε πάνω από 10.000 άντρες...

η εγκατάλειψη του αποσπάσματος Δαβάκη απ την κυβέρνηση 

και οι ανεπάρκειες στην οργάνωση της Άμυνας της Πίνδου 

επιβεβαιώνονται και από τον ίδιο τον διοικητή

του Γραφείου Αρχηγού ΓΕΣ Αθανάσιου Κορόζη

(βιβλίο: Οι πόλεμοι 1940-1941: Επιτυχίαι και ευθύναι)

ο Δαβάκης παρακολουθούσε την ιταλική επίθεση και είχε διακρίνει τις αδυναμίες των Ιταλών.

όταν έφτασαν κάποιες ενισχύσεις μετά από τρεις ημέρες 

(νωρις νωρις δλδ...)

αν και αυτές ήσαν ανεπαρκείς, 

ο Δαβάκης εξαπέλυσε αντεπίθεση και πλευροκόπησε τους Ιταλούς...

σε αυτήν την αντεπίθεση ο ιδιος ο Δαβάκης τραυματίστηκε στο στήθος.

αντί δλδ να πεθάνει και ο ίδιος και το απόσπασμα του και να δώσουν το ένδοξο και γρήγορο τέλος που ευελπιστούσε ο Μεταξάς

αυτοί οι μ@λ@κες νικούσαν...!!!

το σημερινό ποστ ειναι αφιερωμένο σε όσους φωνάζουν

ΖΗΤΩ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ...

τι ζήτω ρε καημένοι;

χαλαρώστε λίγο και ανοίξτε κανα βιβλίο αλλιώς μη μιλάτε για πράγματα που δεν ξέρετε

ΥΓ. ο Άγγλος στρατάρχης Μέτλαντ Ουίλσον γράφει: 

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει κανενός είδους προετοιμασία στην 

Ήπειρο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση». 

ΥΓ2. Ο αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων Αλέξανδρος Παπάγος έγραφε για το Μεταξά:

«την απρόκλητον ιταλικήν επίθεσιν της 28ης 

Οκτωβρίου υπέστη η Ελλάς ούσα σχεδόν ανεπιστράτευτος».

Σχολιο.- Ο Μεταξάς που δεν πάτησε ούτε.μια μέρα να επιθεωρήσει το μέτωπο ο κύριος ωχ μπροστά στον Γκράτσι ένα καθεστώς όπως ακριβώς το σημερινό πλήρως παραδομένο στην Αγγλία και στη Γερμανία αυτός ο τύπος που θα έριχνε μερικές πιστολιες και θα έφευγε τον έχεις για ήρωα?Προδότης ήταν όπως και εσύ και όσοι τον στηρίζετε 80 χρόνια μετά.Το μέτωπο το κράτησε ο λαός ο Δαβάκης με τον Κατσιμήτρο και τους άλλους που ζητούσαν απεγνωσμένα από το καθεστώς εφόδια και τους εγραφε στα @@ του το φασιστομουτρο .Είπαμε λαός αμόρφωτων

Βλακα που άμα δεν ήταν ο Άρης και το ΕΑΜ που εσείς οι γερμανοτσολιάδες αποκαλείται απαξιωτικά κομμουνιστές θα μιλούσες Γερμανικά Ιταλικά και καμιά 10αρια ξένες γλώσσες ακόμα.Οι κομμουνιστές που έσπαγαν τα κάγκελα στις φυλακές και ετρεχαν στο μέτωπο για να ελευθερώσουν εσένα τον βλάκα που φαντάζομαι ότι θεωρείς και τον Τσολάκογλου πατριώτη ε?

Σχολιο.-- μη μας μαυρίζεις την ψυχή μέρα που ναι!

Ζήτω το ΟΧΙ (του λαού, του Μεταξά, της Αντάντ, όποιου θέλεις).

Βέβαια, στον Β'ΠΠ δεν υπήρχε Αντάντ, αλλά καταλαβαίνουμε ποιούς εννοεί.

Να πούμε επίσης, ότι τους Γερμανούς τους άφησε η Αγγλία και η άλλη κουφάλα της Ιστορίας να παρελάσουν μέχρι την ημέρα που ξύπνησε και φοβήθηκε ότι μπορεί να τους πάρει μπάλα ο κοντός με το μουστάκι.

Σχολιο.- ΠΟΙΟΣ, ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ ΕΙΠΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΤΟ «ΟΧΙ»;

Πλησιάζει η επέτειος που το ΚΚΕ θα ξαναμιλήσει περί του «ΟΧΙ – που δεν το ειπε ο Μεταξάς αλλά ο λαός»….Και η ακροδεξια θα ξαναμιλήσει περι του «αλάνθαστου του εμπνευσμένου Κυβερνητη»…

Και καπως ετσι θα περάσει, μεσα από γνωστές αντιπαραθέσεις και αυτή η επέτειος…

Εχουμε και λέμε λοιπον:

1)Τοσο ο (γερμανοφιλος και γερμανοσπουδαγμένος) Μεταξας οσο και ο αγγλοφιλος Βενιζελος ειχαν διατυπώσει, από αμνημονευτων χρονων, το διαχρονικο εθνικο δογμα ότι η Ελλάδα «ανήκε» στην Ανταντ.

Μαλιστα, στις σημειώσεις του, ο Μεταξάς το ειχε γραψει ξεκαθαρα:

«Ανεξαρτητα από την προτιμηση της εκάστοτε ελληνικής κυβερνησης, αυτή οφειλει να συντασσεται συμμαχικα με τις Ναυτικές Δυναμεις". 

2) Το «ΟΧΙ» το ειχε πει, στα μουλωχτα, ο Μεταξας πολλους μηνες πριν του επιδοθει τελεσιγραφο από τον Ιταλό πρεσβυ. 

Στα αποχαρακτηρισμένα αρχεια του Φορεϊν Οφις (όποιος εχει προσβαση στην πηγη, ας την παραθέσει) βρεθηκε μυστικο σύμφωνο που προέβλεπε ότι σε περιπτωση ευρωπαϊκού πολέμου με τον Αξονα , η Ελλάδα θα ταχθεί με το πλευρο των αγγλογαλλων και ότι η τελευταια γραμμη αμυνας θα ηταν η Κρητη, της οποιας τα νερα θα υπερασπιζόταν το βρεττανικο ναυτικο ενώ την ξηρα γαλλικα στρατευματα. 

Τελικα αυτό το σύμφωνο ουδεποτε υλοποιηθηκε επειδη, λογω «μπλιτς κριγκ», ο γαλλικος στρατος σκορπισε «με το καλημερα»….

3)Μιλώντας για «Κρητη», οφειλουμε να πουμε ότι ο Μεταξάς το χοντρομαλάκισε! Α) Επειδη ειχε αφοπλισει το νησι, φοβούμενος ότι αν οι Δημοκρατες Κρητικοι επαιρναν τα οπλα, το καθεστως της 4ης Αυγουστου θα επρεπε να κολυμπησει στο Αιγαιο για να σωθει, αφήνοντας το νησι εξω από τον έλεγχό του Β) Επειδη δεν ειχε εκπονησει σχέδιο και δεν ειχε δώσει εγκαιρα διαταγη ώστε, σε περιπτωση σύμπτυξης του Μετώπου, η Κρητικη Μεραρχια να μεταφερθει «αυθημερον» στο νησι ώστε να οργανώσει την άμυνά του. (Να θυμισω εδώ ότι η Κρητη είναι το αβυθιστο αεροπλανοφορο μεσω του οποιου ελεγχεται η Αφρικη, η Μεση Ανατολη και ΟΛΑ τα (τοτε) διαθεσιμα πετρελαια της….)

Τελικα, όταν μπούκαραν οι Γερμανοι, η Κρητικη Μεραρχια (δηλαδη ΟΛΟΙ οι οπλισμένοι νεοι του νησιου) σκορπισε, ελλεψει σχεδιων και διαταγων, στα βουνα της Ρούμελης, υποχωρωντας συνεχως και δεν μπορεσε να επιστρεψει στο νησι. Την αμυνα του νησιου, τελικα, ανέλαβαν ο αοπλος λαός (και προχωρημενης ηλικιας) πληθυσμο του νησιου με λιγοστούς Άγγλους που αποχωρούσαν.

Αν η Κρητικη Μεραρχια είχε καταφερει να μεταφερθει συντεταγμενα στην Κρητη (χωρις τα καϊκια της να εντοπιστουν από τα Στουκας και να την μακελεψουν) ο Χιτλερ θα παιδευόταν επι μηνες, για να την καταλαβει. Κι η εξελιξη του πολεμου, συνολικα, ισως να ειχε παρει εντελώς διαφορετικη τροπη. (π.χ. μεγαλύτερη καθυστερηση στην εναρξη της Επιχειρησης Μπαρμπαροσσα, κατά της ΕΣΣΔ)

4) Ήταν βασικά ο λαος που ειπε το «ΟΧΙ» και σιγουρα το αγκάλιασε με ενθουσιασμο. Εκείνος που, επισης, ειπε «ΟΧΙ», με επιστολη από την φυλακη, ηταν ο γραμματεας του ΚΚΕ, ο Ζαχαριάδης (και επικριθηκε για αυτό, από καποιους). Αντιθετα, η υπολοιπη οργανωση διέδιδε ότι η επιστολη του Ζαχαριαδη ήταν πλαστη, δημιουργημα του Μανιαδακη.

5) Μεταγενέστερη θέση μετά από τέσσερις μήνες του Ζαχαριάδη (μια ζωη, αυτά τα παιδια, να κλωτσανε την καρδαρα με το γαλα) , όταν ο ελληνικος στρατος ξεκινησε την αντεπιθεση στο Αλβανικο Μετωπο ήταν ότι η Ελλαδα διεξαγει ….ιμπεριαλιστικο πολεμο, από τη στιγμη που τα στρατεύματά της πέρασαν την ελληνοαλβανικη μεθοριο κι αρχισαν να κυνηγανε τους Ιταλους, καταλαμβανοντας ελληνικες πολεις της Β. Ηπειρου…

ΥΓ1: Επίσης το ΌΧΙ το βροντοφώναξαν μέσα από τους τόπους εξορίας τους οι εκτοπισμένοι φυλακισμένοι κομμουνιστές, τουλάχιστον στην μεγάλη τους πλειοψηφία. Υπήρξαν κι αρκετοί που διατελούσαν σε σύγχυση από τις διώξεις του Μεταξά που τους είχε διαλύσει.

ΥΓ2: Μετά από 81 έτη το ΟΧΙ αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ΝΑΙ εξαιτίας των ευρωνενέκων και των ευρωμασόνων. Η σημερινή επίσκεψη της Μέρκελ στην αποικία της βρίθει συμβολισμών...

ΥΓ3: Να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα του λαού μας τότε. Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας σήμερα, γιατί αν περιμένουμε τα σχολεία....



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ και ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ πανηγυρι.

Σε μια χωρα οπου ο πηχης και οι στοχοι Αριστειας εχουν κατακρημνιστει στο κατωτατο δυνατο επιπεδο, εφυγε απ΄ την ζωη ενα ατομο/πολιτικος που - για να περισωσει απο την διαλυση μετα τα "κατορθωματα" του - ανελαβε την ηγεσια ενος κομματος που κατεστρεψε ο,τι ειχε απομεινει απο την χωρα, αλλαξε ονομα για να μην πληρωσει τα εκατομμυρια που χρωστουσε (και χρωσταει), εξαπατησε επανειλημμενα και διαχρονικα τον Λαο που το εμπιστευτηκε (απο το  "Λεφτα υπαρχουν" και "Μαζι τα φαγαμε"), ληστεψε, υπερχρεωσε και φτωχοποιησε μεχρι και τα δισεγγονα των Πολιτων της χωρας που κυβερνησε, επετρεψε στον αερα να παρει την σημαια απο τα Ιμια και, αφου εβγαλε απο τα σπλαχνα του μερικους απο τους χειροτερους πολιτικους που περασαν απο το Κοινοβουλιο, διεπραξε σωρεια εγκληματων κατα του Πολιτη και της χωρας.

Τι ακριβως "τιμουμε" λοιπον σε αυτην την χωρα με αυτην την επιδειξη? 

Την δουλοπρεπεια που μας διακρινει σαν Λαο?

ΡΑΓΙΑΔΕΣ !



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σαν σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ και την απελευθέρωση !!!

Γιορτάζουμε όμως και την αντίσταση πολιτών . 

Για το δικαίωμα τους να γιορτάσουν την απελευθερωση και το ΟΧΙ , όπου πέρυσι τέτοια μέρα , είχε απαγορευτεί !!!

Σαν σήμερα πέρυσι 9 πολίτες φυλακίστηκαν και πέρασαν τρεις μέρες στη ΓΑΔΑ και εκκρεμεί δικαστήριο , γιατί εκαναν το έγκλημα να αφήσουν ένα στεφάνι στο Σύνταγμα και να μη φορούν στο δρόμο μάσκα. 

Σαν σήμερα πέρυσι στο Σύνταγμα ομάδες καταστολής ΜΑΤ έσπρωχναν πολίτες στις σκάλες, για να μην καταθέσουν στεφάνι. Ανάμεσα τους γονείς και ανήλικα παιδιά .

Σαν σήμερα πέρυσι στο Σύνταγμα , έκοβαν πρόστιμα σε πολίτες, γιατί ανεπνεαν χωρίς μάσκες , τις οποίες δε φόραγαν ούτε οι αστυνομικοί . 

Σαν σήμερα περυσι, οι δημοσιογράφοι, ήθελαν να κολλήσουν την ταμπέλα του ψεκασμένου σε πολίτες, που τιμούσαν τους πεσόντες του Β. Πολέμου. 

Τιμώ λοιπόν τους σύγχρονους Ήρωες που αντιστάθηκαν στον φασισμό και στον διαχωρισμό λέγοντας το δικό τους ΟΧΙ σε αυτή την παράνοια .



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Για τον Άρη Βελουχιώτη Το ΟΧΙ στον ξένο κατακτητή, είτε Γερμανού είτε Εγγλέζου και Αμερικάνου, δεν ήταν λόγια του αέρα! Απόδειξη ότι θυσίασε και τη ζωή του για την Λευτεριά. Τα τελευταία του λόγια: «Έζησα 42 χρόνια. Και καλά και άσχημα. Σκεφτείτε τώρα τι θα κάνετε εσείς».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!!! 

ΝΑΙ στην Λαϊκή Εξουσία, την Εθνική Ανεξαρτησία και το Εθνικό Νόμισμα!

ΝΑΙ στην έξοδο απ' την Γερμανοκρατούμενη ΕΕ και το ΑμερικαΝΑΤΟ.

ΝΑΙ στην Τιμωρία όλων των Δωσίλογων!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έχουμε τη δύναμη Ως Λαός να λέμε ΟΧΙ.

Όχι όμως και την οργάνωση και το σθένος να επιβάλλουμε Το ΟΧΙ απέναντι σε κάθε ακροδεξιό εξουσιαστή και προδότη!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αν δεν είχαμε καταντήσει ραγιάδες θα έπρεπε σήμερα να διαδηλώνουμε χωρίς μάσκες υποταγής και με το σύνθημα "ΕΞΩ Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βλέπω ότι παντού γίνονται μαθητικές παρελάσεις.

Κάτι δεν κατάλαβα καλά; δεν είπαν ότι θα ματαιώνονταν λόγω του πένθους για τη Φώφη Γεννηματά;

Σχολιο.- Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Θεσσαλία, Νομός Πιερίας,  σποραδικώς και κατά τόπους... 

Σχολιο.- Εθνικό πένθος ήταν χθες.Ακυρώθηκαν αυτές οι μαθητικές της Θεσσαλονίκης.Αυτό έλειπε να ακυρώσουν και τις σημερινές.Αυτό έλειπε,να κηρύξουν εθνικό πένθος και για την 28η Οκτωβρίου!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Μεταξάς ήταν γερμανομαθής και γερμανόφιλος από τα νιάτα του,για να μην αναφέρω ότι είχε αποφοιτήσει από την Στρατιωτική Ακαδημία του Βερολίνου.Οι φωτογραφίες του με τον Γκέμπελς ήταν το 1937, ήταν κάποια χρόνια πριν πέσει η πρωτη σφαίρα στην Ευρώπη και όταν Άγγλοι και Γάλλοι έσφιγγαν το χέρι του Χίτλερ και υπέγραφαν συμφωνίες μαζί του.

Σχολιο.- Ο Μεταξάς ήταν γερμανόφιλος και γερμανοτραφής. Είχε σταλεί σε στρατιωτικά σχολεία της εποχής για εκπαίδευση όπως στέλνονται σήμερα στις σχολές του ΝΑΤΟ οι διάφοροι αξιωματικοί ή στα αεροπορικά σχολεία της Γαλλίας πιλότοι μας. Το να κατηγορήσεις πχ ένα πιλότο του Μιραζ ή του Ραφάλ τώρα για γαλλοτραφή και γαλλομαθή αντί για εξειδικευμένο σε ένα όπλο είναι παράνοια. Το αυτό και για τον Μεταξά. Στα στρατιωτικά σχολεία πας μετά από εισήγηση των ανωτέρω σου.

Σχολιο.-  ασφαλώς ήταν γερμανοτραφής και γερμανόφιλος αλλά πολύ περισσότερο επηρεασμένος βαθιά μέσα του από τη Γερμανία του αυτοκράτορα Γουλιέλμου παρά από εκείνη του Χίτλερ, παρά τα εξωτερικά γνωρίσματα του καθεστώτος του.

Σχολιο.- Για αυτό στα απομνημονεύματα του , περνά τους γερμανούς γενιές 14... επειδή είναι γερμανοτραφής...

Σχολιο.- τους περνάει αφού μας επιτέθηκε η Ιταλία, όταν έγινε σαφές ότι ήταν με το μέρος της.

Σχολιο.- Γερμανομαθής και γερμανόφιλος έγραψα και όχι ναζιστόφιλος.Και το εγραψα προς υπέράσπιση τους για το σχόλιο για τις περιβόητες φωτογραφίες με τον Γκεμπελς! Ο Μεταξάς επηρεάστηκε σε μέγιστο βαθμό από την εκπαίδευση του στο Βερολίνο.Για κάποιο λόγο εσύ αντιδράς σαν να έγραψα ναζιστόφιλος. Φασίστας  ήταν όχι ναζιστής.

Σχολιο.--  Το οχι φίλε μου δεν ειπώθηκε τον Οκτώβριο του 40.... Έχει ειπωθεί νωρίτερα. Ένα έτος νωρίτερα μάλιστα όταν έστειλε ο Μεταξάς επιστολή στους γερμανούς για να παρέμβουν ως προς την επιθετικότητα της Ιταλίας. Η Ιταλία εφάρμοζε τότε (γιατί πολλοί το αγνοούν) παρόμοια τακτική προκλήσεων με αυτή που ασκεί η Τουρκία σήμερα. Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε στο γράμμα του Μεταξά ότι θα έπρεπε να δείξουμε κατανόηση στις Ιταλικές απαιτήσεις, κάτι που ο Μεταξάς τους απάντησε ότι δεν ήταν αποδεκτό από ελληνικής πλευράς. Η από τότε άρνηση του Μεταξά να υποκύψει στις απαιτήσεις Ιταλών κ Γερμανών οδήγησε στον τορπιλισμό της Έλλης τον Αυγουστο του 40. Ο Μεταξάς όμως γνώριζε (και για αυτό σας λέω διαβάστε το ημερολόγιο του ) ότι ο άξονας θα ηττήθει και το έχει γράψει. Διότι απέτυχε στην Δουνκέρκη να εγκλωβίσει τον Αγγλικό στρατό τον Μαη του 40. Και όπως ξεκάθαρα γράφει, από την στιγμή που διεσώθει ο αγγλικός στρατός και το ναυτικό της Μεγ. Βρετανίας είναι άθικτο τότε είναι σίγουρη η νίκη των ναυτικών δυνάμεων. Για τον πολιτικό Μεταξά και το καθεστώς του όλοι μπορεί να διαφωνήσουμε.... Για τον Στρατιωτικό Μεταξά.... ΟΧΙ. Δεν λέω ότι το κάνεις εσύ και αυτό σε τιμά.

Αντιδρώ γιατί όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως που εντασσόμαστε πολιτικά δεν καταλαβαίνουμε ένα απλό πραγματάκι. Οτι τα κράτη έχουν συμφέροντα. Κάτι που στο ημερολόγιο του Μετάξα, θα το διαβάσεις πολύ συχνά. Μπορεί στην ιστορία τα συμφέροντα δύο κρατών να συμπορευτούν. Πχ όπως με την Μεγ. Βρετανία την επίμαχη περίοδο. Δεν το έκανε όμως γιατί ήταν Αγγλόφιλος αν και οι υποχωρήσεις του προς αυτούς ήταν περισσότερες. Το έκανε γιατί η επιβίωση του κράτους επέβαλλε την σύμπλευση με την Αγγλία που είχε ακριβώς τα ίδια συμφέροντα με εμάς. Αυτό το απλό πραγματάκι οι Έλληνες αδυνατούν διαχρονικά να το καταλάβουν και κατατάσσουν το κάθε ιστορικό πρόσωπο ώς αγγλόφιλο, γερμανόφιλο κοκ.

Σχολιο.- Ο Μεταξάς ήταν έντονα επηρεασμένος και πολιτικά και στρατιωτικά από τα χρόνια του στην Γερμανία.Και γερμανομαθής και γερμανόφιλος,με την έννοια ότι προσπάθησε (ή ήθελε)να κάνει ''αντιγραφή'' πολλά πράγματα που είδε στο Βερολίνο.Δεν ήταν γερμανόφιλος με την έννοια ότι ήθελε να δεθεί στο γερμανικό άρμα.Στο βρετανικό άρμα δέθηκε,γιατί προέβλεψε σωστά για τα ελληνικά συμφέροντα και παρά το γεγονός ότι ήταν γερμανόφιλος!Τα έδειξε άλλωστε όλα αυτά 

Σχολιο.- Στην Ελλάδα ιδρύθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ η αεροπορική σχολή της Καλαμάτας. Θα γίνουν ή γίνονται επενδύσεις σε εξομοιωτές πτήσης, εκπαιδευτικά αεροσκάφη κλπ κλπ. Σε αυτά περιμένεις να φοιτήσουν ποτέ Τουρκοι ή Ιρανοί πιλότοι??

Επειδή θα φοιτήσουν εκεί πιθανότατα Βελγοι, Ολλανδοί κλπ αυτοί θα γίνουν Φιλέλληνες ή Φιλοισραηλινοί?

Αν αυτοί που εκπαιδευτούν εδώ , μεταφέρουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες που απέκτησαν στις χώρες τους τι είναι?? Φιλέλληνες , επηρεασμένοι από την Ισραηλινή κουλτούρα ή απλά ευσυνείδητοι επαγγελματίες που κάνουν αυτό για το οποίο τους έστειλε η χώρα τους ?

Και ξεχνάς ένα απλό πραγματάκι. Οτι ο Μεταξάς σε γλύτωσε από την τραγωδία της Καλλίπολης το 1915 που ήθελε να μπλέξει την χώρα ο Βενιζέλος. Και δεν το έκανε γιατί ήταν γερμανόφιλος. Το έκανε γιατί αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι είχε δίκιο.

 Αν θες να πεις κάτι για τον Μεταξά εκείνη την περίοδο μπορείς να του πεις ότι διακατεχόταν από το σύνδρομο της Μικρασιατικής Καταστροφής, γιατί ευθείς εξαρχής ήταν ενάντιος στην Μικρασιατική εκστρατεία . Και αυτό φαίνεται γιατί δεν επιτέθηκε στο Λιμάνι του Αυλώνα να τελειώνει τους Ιταλούς. Οι λόγοι για τους οποίους προέβη σε αυτή την απόφαση γνωστοί και χιλιοειπωμένοι. Αλλά επειδή είχε το σύνδρομο της μικρασιατικής καταστροφής , ήθελε να φέρει το μέτωπο σε αυτό το σημείο ώστε να συνθηκολογήσει η Ιταλία χωρίς να πληγεί το κύρος της και να αποφύγει την επέμβαση της Γερμανίας. Εκανε λάθος σε αυτό.

ΥΓ Δεν προλαβε κιόλας πέθανε Ιανουάριο του 41

Σχολιο.- Μα τι είναι αυτά που γράφεις για πιλότους που πάνε στο εξωτερικό για εκπαίδευση?Το εγραψες και παραπάνω.Δεν γύρισε κανείς από αυτούς από τη Γαλλία για να γίνει πολιτικός και να κυβερνήσει τη χώρα!Ο Μεταξάς το έκανε και είχε γερμανικές επιρροές και πολιτικά και στρατιωτικά.Δεν ανακάλυψε την πολιτική του ταυτότητα στο χωριό του,ούτε είδε στον ύπνο του τον γνωστό χαιρετισμό.Οι επιρροές του ήταν καθαρά Γερμανικές και απορώ που το συζητάμε κιόλας..ΥΓ.Σε στρατιωτικό επίπεδο,είχε δίκιο στα περισσότερα που είπε ή έκανε.

Σχολιο.- Φιλε μου κατάλαβε κάτι , ξεκαθάρισε το μέσα στο μυαλό σου. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Μεταξά δεν είχε καμία σχέση με την χούντα παπαδόπουλου πχ το 67. Καμία απολύτως. Το καθεστώς της 4ης αυγούστου επιβλήθηκε ως λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, συμφώνησαν όλα τα κόμματα σε συνεργασία με το παλάτι. Ηταν η αδυναμία συνεννόησης των τότε παρατάξεων που οδήγησαν τον Βασιλιά σε συνεργασία με τον Μεταξά να επιβάλουν το καθεστώς της 4ης αυγούστου.

Σχολιο.- Πάμε από την αρχή ,μπας και συνεννοηθούμε.Βήμα-βήμα.Έγραψε ένας παραπάνω,ότι ο Μεταξάς έβγαζε φωτό με Ιταλούς και τον Γκέμπελς.Και το εγραψε προφανώς για την αποδόμηση του Μεταξά.Και του απάντησα,ότι οι φωτό ήταν πριν τον πόλεμο,όταν ΟΛΟΙ έβγαζαν όχι μόνο φωτό,αλλά υπέγραφαν και συμφωνίες με τον Χίτλερ.Δεν ήταν μόνο ο Μεταξάς(που δεν υπέγραψε και καμία συμφωνία μαζί του όπως Άγγλοι,Γάλλοι και Σοβιετικοί) και ο οποίος ήταν γερμανομαθής και γερμανόφιλος.

Σχολιο.- Η γνωστή φωτογραφία με τον Γκέμπελς που αναφέρεται ο φίλος παραπάνω είναι από εκείνη την εποχή , και μια περιοδεία "φιλίας" που είχε κάνει ο Γκέμπελς σε διάφορες χώρες ενόψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 36. Από τότε είναι η φωτογραφία. Βέβαια εκείνη την εποχή να μην πουμε τι έκανε ΟΛΗ η ευρώπη και οι πέρα του ατλαντικού με το γνωστό εξώφυλλο στο Life για τον Men Of the Year....

Σχολιο.- Αυτό ήταν το νόημα από την αρχή.Η υπόλοιπη κουβέντα ήταν αχρείαστη.Και για την οικονομία της κουβέντας,να θυμίσω ότι μιλάμε για την μακρά εποχή που στην Ελλάδα,ΟΛΟΙ οι πολιτικοί και ΟΛΟΙ οι στρατιωτικοί ήταν ανοιχτά Αγγλόφιλοι ή Γαλλόφιλοι ή Γερμανόφιλοι!Μακρά περίοδος που ξεκίνησε από σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση του 1821.ΥΓΟι Ρωσόφιλοι είχαν τελειώσει αρκετά χρόνια πριν,μια και πλέον δεν υπήρχε Ρωσία και είχαν ''αντικατασταθεί'' από τους κομμουνιστές!

Αυτό για την Αυλώνα,νομίζω το έχουμε ξανακουβεντιάσει.Δεν ήταν ακριβώς λάθος.Ναι,είχε κατά νου την μικρασιατική καταστροφή,αλλά μάλλον σωστά την είχε κατά νου.Στον Αυλώνα είχε συμπτυχθεί σχεδόν όλος ο όγκος του Ιταλικού στρατού.Και είχαν το λιμάνι για ανεφοδιασμό.Υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι,ακριβώς όπως και στην μικρασιατική καταστροφή.

Σχολιο.- Ο Μεταξάς δεν άφησε γυμνό το στρατό και λεπτομέρειες πάνω σε αυτό μπορείς να διαβάσεις στην Ιστορία της Ελλάδας του Φοίβου Γρηγοριάδη... ο οποίος ήταν ο Φώτης Βερμαίος, ο γνωστός καπετάνιος του ΕΛΑΣ!

Σχολιο.- Ο Μεταξάς  ανασυγκρότησε τον στρατό,μετά από χρόνια!

Σχολιο.- Δηλαδή στο Καλπάκι γιατί σταμάτησες τον Ιταλικό στρατό?? Με τι κανόνια το έκανες?? Αφου γυμνός ήταν ο στρατός...

Σχολιο.- δεν καταλαβαίνεις ότι τον ναζισμό τότε, το 1937, δεν τον έβλεπε ο κόσμος με το σημερινό μάτι - δεν είχε γίνει ο Β΄ ΠΠ ακόμα και δεν είχαν ανοίξει τα Άουσβιτς κλπ. Ειδικά μάλιστα ο Μουσολίνι πριν μας επιτεθεί είχε θαυμαστές που... δεν πάει το μυαλό σου ποιοι ήταν.

Σχολιο.- Σημαίνει ότι όταν χρειάστηκε ο Μεταξάς έκανε αυτό που έπρεπε,παρά το γεγονός ότι είχε γερμανικές επιρροές.Με το δικό σου σκεπτικό,θα πρέπει να κατηγορηθούν και οι Αγγλογάλλοι για τις συμφωνίες που έκαναν με τον Χίτλερ.Και αυτοί ήξεραν ότι είναι ναζί και του έσφιγγαν το χέρι.Έτσι δεν είναι?

Σχολιο.- οι Αγγλογάλλοι πρέπει σίγουρα να κατηγορηθούν τουλάχιστον για τη μη επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας και για τη συμφωνία του Μονάχου.

Σχολιο.- Δεν ξέρουν κάποιοι ότι δυο κράτη έχουν εμπορικες και διπλωματικές σχέσεις και οι κυβερνώντες τους μπορούν να συναντηθουν και να συζητήσουν. Ότι η Ελλαδα ειχε κλείσει συμφωνία με την Γερμανία λόγου χαρη για τα καπνα της, ότι ο Γκαίμπελς είχε έλθει εδώ για να οργανώσει την για πρώτη φορά αφή της ολυμπιακης φλόγας (αυτήν που κανουμε μέχρι σημερα, και η οποια είναι ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ έμπνευσης). Δεν ειναι αναγκη δηλαδή να είναι ΚΑΝ φίλα προσκειμενα ιδεολογικως (ώστε να πρέπει κάποιος να δικαιολογήσει τους χαριεντισμούς με το οτι "ο ναζισμός δεν είναι δείξει ακόμα το πρόσωπό του".. Είναι παρόμοιας ηλιθιότητας με αυτούς που λένε οτι οι Σοβιετικοί υπέγραψαν σύμφωνο ειρήνης με τους Ναζί...

Σχολιο.- Εκτός του ότι ο Γκαίμπελς ήρθε για να επιβλέψει την αφή της ολυμπιακής φλόγας - ο Γκαίμπελς ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 1936 ενώ η Ολυμπιάδα του Βερολίνου έγινε τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Σχολιο.- Δεν διαφωνώ.Αλλά τονίζω στην ουσία,αυτό που έγραψες στο παραπάνω σου σχόλιο.Πριν τον πόλεμο,η πλειοψηφία στην Ευρώπη ήθελε να τα έχει καλά με τον Χίτλερ.Όλοι υπέγραφαν συμφωνίες μαζί του και τον γλυκοκοίταζαν,την ώρα που αυτός τους δούλευε ψιλό γαζί.Και όταν λέμε όλοι,εννοούμε ΟΛΟΙ!

Σχολιο.- όλοι βλέπανε τι έρχεται.. όλοι ξέρανε τις ιδέες του ναζισμού.. απλά κάνανε τα στραβά μάτια γιατί δεν υπολόγιζαν στη δύναμη της φτωχής μετά τον Α ΠΠ Γερμανίας... κανείς δεν έκανε τίποτα για να κόψει από τη ρίζα την εξάπλωση του ναζισμού όταν μπορούσε μέχρι που τους έπιασε στο ύπνο ο μανιακός...

Για όλη την Ευρώπη τότε ο μόνος εχθρός ήταν η σοβιετική Ένωση και ο κομμουνισμός... Όλοι υπόλογοι είναι για την εξάπλωση του ναζισμού

Σχολιο.- είναι όλοι υπόλογοι αλλά δεν ισχύει ότι έβλεπαν τι έρχεται - νομίζανε ότι μπορούσαν να "χειραγωγήσουν" τους ναζί. Και πάντως ειδικά η Ελλάδα δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να αποτρέψει τον Β΄ ΠΠ - μόνο οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής μπορούσαν.

Σχολιο.- για τις μεγάλες δυνάμεις μιλάω προφανώς... Η ελλαδιτσα τι να κάνει; Η δικτατορία της ελλαδιτσας ήταν ιδεολογικά μαζί τους..

Σχολιο.- και να μην ήταν μαζί τους, δηλαδή και να είχαμε ένα άλλο καθεστώς δημοκρατικό, πάλι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι. Εξάλλου, οι περισσότεροι αστοί δημοκράτες πολιτικοί αρχηγοί της εποχής, συμπεριλαμβανομένου και του Βενιζέλου, για να μην πούμε για τον Πλαστήρα αλλά και για αρκετούς άλλους, δήλωναν θαυμαστές του Μουσολίνι! Και πάλι είμαι βέβαιος ότι θα είχε πει το ΟΧΙ κάποιος απ' αυτούς αν είχε βρεθεί στη θέση του Μεταξά  γιατί η Ελλάδα ανήκε στην αγγλική σφαίρα επιρροής ! Αλλά δεν πρόκειται να κρατούσε τόσους μήνες η αντίσταση στους Ιταλούς.

Σχολιο.- Η δικτατορία της Ελλάδας δεν ήταν φυσικά αγγλική δικτατορία. Δεν ήταν όμως και φίλα προσκείμενη στους Γερμανούς.Και εκεί ήταν όλη η ιστορία με τον Μεταξά.Ο ίδιος είχε έντονες επιρροές και στρατιωτικά και πολιτικά από την Γερμανία του Κάιζερ.Κι όμως από την αρχή προέβλεψε ότι πρέπει να συνταχθεί με τους Άγλλους.Γενικά το είχε με τις στρατιωτικές προβλέψεις σε μεγάλο βαθμό.

Σχολιο.- Ειναι δυνατόν ένα προτεκτοράτο της Αγγλιας, η Ελλάδα, να έχει γερμανόφιλη κυβέρνηση. Το "εικαστικό" προφίλ της δικτατορίας του Μεταξα, που μοιαζει με αυτό των φασιστικών καθεστώτων, είναι φασιστικό, είναι αυτό που μπερδεύει. 

Σχολιο.- Ήταν και λίγο παραπάνω από ''εικαστικό'' το προφίλ.Αλλά και πάλι δεν έπαιξε κανένα ρόλο για τον Μεταξά.Εφάρμοσε αρκετά από αυτά που εβλεπε και στην προΧίτλερ Γερμανία αλλά και στην Γερμανία του Χίτλερ.Βαθιά επηρεασμένος,αλλά μέχρι ένα σημείο.Για παράδειγμα,ποτέ δεν είδε κυνήγησε Εβραίους.Το σημείο που επηρεάστηκε από τους Γερμανούς,τελείωνε εκεί που είχε πιστέψει ότι ξεκινάει το Ελληνικό συμφέρον.Και αυτό το είχε καθορίσει απέναντι στους Γερμανούς και στους συμμάχους τους.Από την αρχή.Υπάρχει και κάτι΄ρνας μύθος των φασιστών της Ελλάδας που δεν ξέρουν πολλοί. Δήθεν οι Γερμανοί είχαν προσεγγίσει τον Μεταξά,όταν είχαμε πάρει φαλάγγι τους Ιταλούς με μια άκρως δελεαστική πρόταση,που προέβλεπε διατήρηση των όλων των θέσεων που είχε καταλάβει ο ελληνικός στρατός στην Αλβανία. Και δεν δέχτηκε ο Μεταξάς.

Σχολιο.- Αυτός είναι ο Στρατάρχης Γκρεγκόρι Ζούκοφ. Αυτός κράτησε την Μόσχα όταν ο θείος Στάλιν ήταν κρυμμένος....

Σχολιο.- όχι ειχε βγει απο την κρυψώνα ο Στάλιν.. Μια βδομάδα κράτησε η απουσία του... Οι Γερμανοί έφτασαν στην Μόσχα μήνες αργότερα. Ηδη τοτε ο Στάλιν ήταν ο αρχηγός του αγώνα.

Σχολιο.- ο Στάλιν ουδέποτε κρύφτηκε και επιτέλους μη γράφετε ό,τι νάναι. Αντίθετα μαζί με τον Ζούκωφ υπερασπίστηκαν και κράτησαν τη Μόσχα.

Σχολιο.- Δεν ήξερα ότι είπε κάτι τέτοιο,αλλά δεν παίζει και μεγάλο ρόλο.Η ουσία είναι αυτή που έγραψες.Ότι δεν πίστευε πόσο μαλακα τον έπιασε ο Χίτλερ.Η αλήθεια πάντως είναι ότι μέχρι να συνέλθει από το σοκ,οι Γερμανοί είχαν προωθηθεί αρκετά και είχαν κάνει ήδη τεράστια ζημιά που άλλο κράτος δεν θα την άντεχε.Οι Σοβιετικοί άντεξαν λόγω της ρωσικής σκληροπετσίασης(έτσι την λεω με τα καλά και τα άσχημα της) του ρωσικού χειμώνα που εκεί την πάτησε και ο Ναπολέοντας την τεράστια έκταση της χώρας και επειδή γνώριζαν ήδη τι θα πάθουν αν δεν αντισταθούν μέχρι τελικής πτώσεως πριν ακόμα βγει η  διαταγή του Στάλιν για επί τόπου θέρισμα όσων γυρίσουν την πλάτη και τρέξουν που υπάρχει σε όλους τους στρατούς του κόσμου. Η αδράνεια του λόγω του σοκ προκάλεσε ζημιά.

Σχολιο.- Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς γιατι επί τεσσερα χρόνια προετοίμαζε την χώρα για πολεμο. 

Σχολιο.- η απάντηση στο ερώτημά σου τι θα έκαναν οι κομμουνιστές άμα ήταν στην εξουσία το 1940 έχει δοθεί με το γράμμα του Ζαχαριάδη.

Τα δυο επόμενα γράμματα δεν αναιρούσαν το πρώτο, απλώς έθεταν "όρους και προϋποθέσεις" - ανέφικτους ασφαλώς αλλά μάλλον με αυτά ο Ζαχαριάδης ήθελε να "είναι καλυμμένος" απέναντι στην Κομμουνιστική Διεθνή, δηλαδή στη Σοβιετική Ένωση.

δεν λέμε το ίδιο, διότι εσύ έγραψες ότι το δεύτερο και το τρίτο γράμμα είχαν εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο από το πρώτο.

Σχολιο.- Το 1939 υπογράφηκε το σύμφωνο μη επίθεσης Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, μια στρατηγική κίνηση του Στάλιν για να κερδίσει χρόνο στρέφοντας το βλέμμα των Ναζί στη Δύση. Το σύμφωνο παραβιάστηκε από τους Ναζί το 1941. Αν πιστεύεις πως υπήρχε πρόθεση συμμαχίας μεταξύ κομμουνιστών και ναζιστών, μάλλον εσύ πρέπει να μην γράφεις ό,τι να'ναι.

Σχολιο.- πραματικα αυτο που γινετε τα τελευταια χρονιοα δεν μπορω να το καταλαβω. Το Οχι δεν το ειπε ο Μεταξας(επειδη ηταν διδακτορας)το ειπε ο Λαος, δεν πρεπει να γιορταζουμε την 28η Οκτωμβρη αλλα την 12η Οκτωμβρη(που εφυγαν ο Γερμανοι απο την Αθηνα)Ελεος δηλ που πρεπει να τσακωνομαστε καθε χρονο τετοια μερα οι μεν με τους δεν!!!

Σχολιο.- Το ερώτημα είναι δευτερεύον και εν πολλοίς βλακώδες, ειδικά για την ιστορική επιστήμη. Τον διαχωρισμό καλός - κακός σε ιστορικά γεγονότα τον κάνει ο κόσμος. Έτσι, π.χ., ο Μεταξάς είναι καλός όταν τάσσεται ενάντια στη Μικρασιατική εκστρατεία και κακός όταν καταλύει το πολίτευμα στις 4 Αυγούστου. Δεν λειτουργεί έτσι η Ιστορία όμως - δεν ενδιαφέρεται για καλούς και κακούς. Εξάλλου οι ρολοι αλλάζουν με βάση τη σκοπιά από την οποία εξετάζει κανείς τα γεγονότα. Το μόνο που ενδιαφέρει την ιστορία είναι το ΓΙΑΤΙ. Και, στην περίπτωση του ΟΧΙ, η απάντηση αφορά την προσκόλληση στη βρετανική σφαίρα επιρροής. Οπότε μικρή σημασία έχει αν το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς ή ο λαός.

Σχολιο.- Το να αδικείς -ακόμη και- τον εχθρό σου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας. Αλλά το ΟΧΙ που αγκάλιασε όλος ο λαός, το είπε. Και είναι μικροπρέπεια να διαολιζόμαστε αν το είπε έτσι ή αλλιώς. Το "ΟΧΙ" είναι η πιο λιτή και περιεκτική άρνηση, εξέφρασε εκείνη τη στιγμή απόλυτα και την βούληση του λαού, γι΄ αυτό και καθιερώθηκε από τον ίδιο τον λαό καθώς συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο την παλλαϊκή απόφαση για αντίσταση και μη παράδοση μετά το ιταλικό τελεσίγραφο.

Η σημασία του ΟΧΙ του Μεταξά έχει καταλυτική σημασία και αξία. Ας σκεφτούμε μόνο ότι ο Σημίτης γκρίζαρε ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο γιατί δεν είπε ΟΧΙ αλλά "ευχαριστώ"... και ο λαός δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα από το να καταπιεί την ήττα και την ντροπή.

Για να έχουμε όμως πλήρη εικόνα για τις τότε περιστάσεις, για τον Μεταξά και το δικτατορικό καθεστώς του, πρέπει να ανατρέξουμε στον λόγο του Γιώργου Σεφέρη, για το «Όχι» του Μεταξά, όπως τον διατύπωσε: "Το ξύπνημα του λαού μας μπροστά στην αδικία ήτο απερίγραπτο. Στις 28 Οκτωβρίου, και όχι στις γιορτές του Σταδίου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι μαζί του, μαζί με την απάντηση που έδωσε στον Γκράτσι την αυγή. Δεν κατάλαβε όμως ότι η μέρα εκείνη δεν επεκύρωνε τη δικτατορία, αλλά την κατάργησή της. Διότι αν το ένιωθε έπρεπε να στείλει στα σπίτια τους, τους διάφορους ανάξιους, που τον περιστοίχιζαν και να μαζέψει γύρω του τους ανθρώπους που ήσαν ικανοί να τον βοηθήσουν στον τρομακτικό αγώνα όπου έμπαινε το Έθνος".

Τέλος, ως προς τις κατηγορίες ότι η ηγεσία πιάστηκε εξ απίνης και ήταν απροετοίμαστη για πόλεμο, ας έχουμε υπ' όψιν την παρακάτω ιστορική συνάντηση και ανακοίνωση του δικτάτορα Μεταξά "προς τους ιδιοκτήτας και αρχισυντάκτας του Αθηναϊκού Τύπου

εις το Γενικόν Στρατηγείον (ξενοδοχείον "Μεγάλη Βρεταννία) εις τας 30 Οκτωβρίου 1940".

Mη νομίσητε ότι η απόφασις του ΟΧΙ πάρθηκε έτσι, σε μια στιγμή. Μην φαντασθήτε ότι εμπήκαμε στον πόλεμο αιφνιδιαστικά. Ή ότι δεν έγινε παν ό,τι επετρέπετο και μπορούσε να γίνει δια να τον αποφύγωμε. Από την εποχήν της καταλήψεως της Αλβανίας το Πάσχα πέρυσι το πράγμα άρχισε να φαίνεται. Από τον περασμένο Μάιο είπα καθαρά στον κ. Γκράτσι ότι αν προσεβαλλόμεθα εις τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ανθιστάμεθα αντί πάσης θυσίας και δι' όλων των μέσων. Συγχρόνως όμως μου ήρχοντο από την Ρώμην, από την Βουδαπέστην, από τα Τίρανα, από παντού πληροφορίαι αντίθετοι .

Εις τας 15 Αυγούστου έγινεν ο τορπιλλισμός της ΕΛΛΗΣ. Γνωρίζετε ότι από την πρώτην στιγμήν διεπιστώθη ότι το έγκλημα ήτο Ιταλικόν. Εν τούτοις δεν επετρέψαμεν να γνωσθή ότι είχομεν και τας υλικάς πλέον αποδείξεις περί της εθνικότητος του εγκληματίου . Συγχρόνως όμως διέταξα τα αντιτορπιλικά τα οποία συνώδευον τα πλοία που μετέφερον τους προσκηνητάς από την Τήνον μετά το έγκλημα, άν προσβληθούν από αεροπλάνα ή οπωσδήποτε άλλως να κάμουν αμέσως χρήσιν των όπλων των. Θα σας αποκαλύψω τώρα, ότι τότε διέταξα να βολιδοσκοπηθή καταλλήλως το Βερολίνον. 

https://el.m.wikisource.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%99._%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AC_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C_%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF,_30_%CE%9F%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85_1940?fbclid=IwAR2oxf1R2E8Qf3n26GvXdqv-cGBmHEFtSEMSnZEl_OdGAR7tiVPXuN-F0eg

σχολιο.- συμφωνω. Ταυτοχρονα ομως υπαρχει και το πορισμα Καθενιωτη κατ’εντολην του Τσολακογλου. Γραφει ενδιαφεροντα πραγματα για διαφορες τασεις.

Σχολιο.- Υπήρχε κάποια μερίδα της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας που να επιθυμούσε να συνταχθούμε με τον Άξονα; Γιατί η εμπορική ναυτιλία/ναυαρχίδα της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης ήταν πάντα οργανικά προσδεδεμένη με τη Μεγάλη Βρετανία. Διότι νομίζω πως ο ατομικός παράγοντας σπανίως παίζει ρόλο στη Ιστορία.

Σχολιο.- Η όλη συζήτηση για το ΟΧΙ του Μεταξά ξεκίνησε από δικαιωματικούς ειδικά τα τελευταία χρόνια, που πορεύεται ύπο το σύνθημα ότι οτιδήποτε αφορά εθνικό ζήτημα ή ακόμα και θρησκευτικό έθιμο είναι αυτόματα φασισμός. Φυσικά επειδή η θέση τους δεν στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία ή γεγονότα έχει καταντήσει αστεία και άνευ σημασίας

Σχολιο.- Το αν υπήρχε η δεν υπήρχε μεγάλο μέρος η όχι της αστικής τάξης που συντάχθηκε με τους κατακτητές νομίζω ότι το έχει γράψει η ιστορία. Τον αν η Ελλάδα ήταν μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες ' σύμμαχοι" και κατακτητές ήταν σε απόλυτη συνεργασία για την επόμενη μέρα επίσης.Η τύχη των άκροναυπλιωτων κομμουνιστών όπου ζήτησαν από την κυβέρνηση Μεταξά να πάνε στο μέτωπο να πολεμήσουν είναι καταγεγραμμένη..

Σχολιο.- Ποιος ο λόγος ξεπλύματος ενός αντικομμουνιστή φασίστα δικτάτορα;

Σχολιο.- η ιστορική αλήθεια δεν είναι ξέπλυμα.

Σχολιο.- Ποια η ανάγκη επισήμανσης όμως;

Σχολιο.-  αυτή την ερώτηση θα τη ζήλευε ο Βισίνσκι.

Σχολιο.- Από το ύφος του ποστ φαίνεται πως είστε ενοχλημένος και σπεύδετε να... αποκαταστήσετε το όνομα ενός φασίστα αντικομμουνιστή. Από πού πηγάζει αυτή η ενόχληση ρωτάω...

Σχολιο.- Βέβαια η ιστορική αλήθεια αναφέρει ότι ο Μεταξάς είπε το "ΌΧΙ" γιατί ήταν σίγουρος ότι ο ελληνικός στρατός δεν θα άντεχε πάνω από 2-3 ημέρες να αντισταθεί στις πάνοπλες ιταλικές μεραρχίες αλλά την πάτησε!!!

Σχολιο.- άλλα προκύπτουν από το ημερολόγιό του.

εγώ ρωτάω από πού πηγάζει η αντίληψη ότι δεν πρέπει να γράφουμε την αλήθεια όταν δεν τη γουστάρουμε;

Σχολιο.- Αφενός το ποστ σας δεν περιέχει κάποια ιστορική αναφορά. Αφετέρου, δεν νομίζω πως ο Μεταξάς, ο οποίος από την ιστορία του Δημοτικού παρουσιάζεται λίγο-πολύ ως "εθνικός ήρωας", έχει ανάγκη οποιαδήποτε ιστορική υπεράσπιση. Αν κάποιος χρειάζεται ιστορική υπεράσπιση είναι όσοι απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τους Ναζί, οι οποίοι δεν αναφέρονται σε κανένα σχολικό βιβλίο ιστορίας, ούτε σε κάποια εθνική επέτειο.

Απλώς αυτό που με πειράζει είναι η αναγωγή ενός σιχάματος σε "αντιστασιακό" πατριώτη είναι χαρακτηριστικό της δεξιάς παράταξης.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



πατριώτες, μη μπα και ξέρει κανείς σας, τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα;

το έχω πει πολλές φορές κ θα το ξαναπώ.

δεν αντιστάθηκε όλος ο λαός.

υπήρξαν πολλοί που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής.

και αντί να τιμωρηθούν μεταπολεμικά... επιβραβεύτηκαν!

για άλλη μια φορά και στην Ελλαδα επιβεβαιώθηκε

Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ

μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας

και

ιδεολογικός πρωθιερέας του ναζισμού,

που έλεγε το εξής

«Σε κάθε χώρα θα βρούμε αρκετά ιδιοτελή καθάρματα να κάνουνε τη δουλειά μας»

πάρτε μια γεύση.

ο διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Πόλεων στην κατοχή 

Νικόλαος Μπουραντάς

ήταν ταυτοποιημένος ότι είχε το γενικό πρόσταγμα μαζί με τον

Ιωάννη Πλυτζανόπουλο

για το μπλόκο της Κοκκινιάς με 315 θύματα.

το 1945 το Β΄Ειδικό Δικαστήριο δωσιλόγων τον απαλλάσσει.

το 1950 βγαίνει βουλευτής.

και το 1959 ο Καραμανλής τον διορίζει αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

το 1947 το Γ` Δικαστήριο δωσιλόγων αθωώνει Πλυτζανοπουλο & Σγουρό.

ο Πλυτζανόπουλος γίνεται υποστράτηγος κ ο Σγουρός διοικητής στη Μακρόνησο.

Την περίοδο της Κατοχής, ο Γεώργιος Θεμελής διορίστηκε νομάρχης Πέλλας από την δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου. 

σε μια μνημειώδη προκήρυξη είχε γράψει:

«Ο εγείρων τα όπλα κατά των Γερμανών δεν είναι Έλλην».

Μετά την απελευθέρωση

συνέχισε την καριέρα του στην Πολεμική Αεροπορία.

Στη συνέχεια ο Γεωργιος Θεμελής ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλεγόταν βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με την ΕΡΕ από το 1956 ως το 1967, 

ενώ την τριετία 1958-61 ήταν υφυπουργός Εθνικής Αμύνης με υπουργό τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ο προπολεμικά συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού Χρήστος Γερακίνης

αντι να σεβαστεί τον όρκο του Έλληνα αξιωματικού, κατετάγη στα τάγματα ασφαλείας και οι Γερμανοί τον έβαλαν επικεφαλή των Ταγμάτων σε ολόκληρη την Εύβοια.

Σε αναφορά του προς τη γερμανική Ανωτέρα Στρατιωτική διοίκηση Χαλκίδας μετά από μάχη εναντίον του ΕΛΑΣ στις 4/6/1944 γράφει το κατάπτυστο:

«Εκ των ημετέρων, εις Γερμανός στρατιώτης βαρέως τραυματίας». 

Μεταπολεμικά ο εν λόγω «ημέτερος» των Γερμανών

συνέχισε την ένδοξη καριέρα του και έγινε στρατηγός του Ελληνικού Στρατού.

προφανώς από τον ίδιο τύπο φιλοπατρίας εμφορούνταν και αυτοί που υπέγραφαν τις προαγωγές του. 

Από το 1945 ως το 1946 ήταν διοικητής της Σχολής Πεζικού και από το 1948 ως το 1950 ανέλαβε διοικητής του ΚΕΜ της 15ης Μεραρχίας.

Μετά την αποστρατεία του με το βαθμό του Αντιστράτηγου, πολιτεύτηκε με τον Ελληνικό Συναγερμό με τον οποίο εκλέχθηκε βουλευτής Χαλκίδας το 1952.

Στις 11 Απριλίου 1954 διορίστηκε υφυπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Παπάγου.

το 1959 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή πέρασε νόμο που:

"αναστέλλει αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται απόφαση δικαστηρίου

πάσα διαδικασία δίωξης

Γερμανών εγκληματιών πολέμου"

ΥΓ. πατριώτες

είναι πιο εύκολο να κρεμάσεις 10 σημαίες στο μπαλκόνι

παρα

να διαβάσεις 1 βιβλίο ιστορίας.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ποιός είπε το ΟΧΙ, στους Ιταλούς το 40; Το είπε με λόγια ο Μεταξάς, το είπε με πράξεις ηρωισμού ο Ελληνικός λαός

Ένας δικτάτορας, είτε το ήθελε, είτε εξαναγκάστηκε, είπε όχι στην παράδοση. Μετά από εβδομήντα χρόνια, το 2010, ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, παρέδωσε άνευ τελεσιγράφου την εθνική κυριαρχία. Και 75 χρόνια αργότερα, το 2015, ένας άλλος δημοκρατικά εκλεγμένος, το ΟΧΙ που είπε ο λαός, το έκανε ναι σε όλα.

Δεν πρέπει να γιορτάζονται τέτοιες εκτροπές, στους επικυρίαρχους δεν αρέσουν τα ΟΧΙ, αλλά τα ναι.

Όσο για το έπος του 40, κάποιος να πει στους "αντιφα" που έχουν τακημιάσει με τους φιλελέρες, πως το 40, ο Εληνικός λαός αντιστάθηκε σθεναρά στον φασισμό. Ακολουθώντας την ίδια σημαία που αυτοί φτύνουν. Γιατί τελικά όσο και αν κόπτονται, δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει αγώνας για λευτεριά.

Ζήτω η αδούλωτη Ελληνική ψυχή....όση έχει απομείνει



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΤΟ «ΟΧΙ»

Μας το περιγράφει γλαφυρότατα στο απόσπασμα στην φωτογραφία. Προέρχεται από το βιβλίο Tell Sparta του δημοσιογράφου των New York Times Αλεξ Σέντγουικ, ο οποίος παρακολούθησε το αλβανικό έπος και την κοινωνική του δυναμική μέσα στην ίδια την Ελλάδα. Δημοσιεύτηκε από την «κεντρώα» εφημερίδα Ελευθερία μεταπολεμικά.

Και τότε τι στην ευχή είπε, έλεγε και έκανε ο Μεταξάς;

«Alors, c' est la guerre (ώστε έχουμε Πόλεμο)» ήταν η απάντησή του ΜΕΤΑΞΑ στον ΓΚΡΑΤΣΙ. Κι όταν οδήγησε τον συνομιλητή του στην εξώπορτα, τον αποχαιρέτησε με βαθιά αλλοιωμένη φωνή λέγοντας: «Vous etes les plus forts (Είστε οι πιο ισχυροί)».

Γράφει για τον Μεταξά ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης που τότε εργαζόταν στην Διπλωματική Υπηρεσία του υπ. Εξωτερικών: 

«Ο λαός έκανε ό,τι μπορούσε για να του δώσει να καταλάβει τη βαθιά αλλαγή των πραγμάτων. Από τη νάρκη της αδιαφορίας όπου βρισκότανε ως τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ξύπνησε σύσσωμος μονομιάς φρέσκος ολοζώντανος. Αλλά είναι ζήτημα αν η κράση του Μεταξά ήταν από εκείνες που αισθάνονταν τα μηνύματα της ψυχής του λαού.»

Ο αρχιστράτηγος Αλ. Παπάγος, λίγες μέρες πριν την ιταλική εισβολή, έλεγε πως αν μας επιτεθούν «θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμήν των όπλων» ενώ ο δικτάτορας Μεταξάς σε συζήτηση με δημοσιογράφους, μόλις άρχισε η ιταλική επίθεση, δήλωνε πως η Ελλάδα δεν πολεμά για τη νίκη και, όπως σημειώνει στο ημερολόγιό του, τον ανησυχούσε «η υπεραισιόδοξος κοινή γνώμη».

Για τον ανύπαρκτο ανεφοδιασμό και την τροφοδοσία μας μιλάει ο Ελύτης στο Αξιον Εστί: «Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ' ένα μικρό δαδί, μία-μία εμοιραζόμασταν τη σταφίδα.» 

Και παρακάτω: «Ήταν φορές που εσέρνανε μαζί τους κι αιχμαλώτους (Ιταλούς), μόλις πιασμένους λίγες ώρες πριν, στα ξαφνικά γιουρούσια που κάναν τα περίπολα. Βρωμούσανε κρασί τα χνότα τους, κι οι τσέπες τους γιομάτες κονσέρβα ή σοκολάτες. Όμως εμείς δεν είχαμε, ότι κομμένα τα γιοφύρια πίσω μας, και τα λίγα μουλάρια μας, κι εκείνα ανήμπορα μέσα στο χιόνι και στη γλιστράδα της λασπουριάς.»

Αλλά και από στοιχεία που έδωσε ο Παπάγος και τα αρχεία του ΓΕΣ διαβάζουμε: «Τρόφιμα για 50 ημέρες, Καύσιμα για 45 ημέρες, Νομή (ζωοτροφές για τα μουλάρια και γαϊδούρια) για 30 ημέρες, Πυρομαχικά πεζικού γενικής εφεδρείας για 90 ημέρες.

Όσο για την πολεμική προετοιμασία του Μεταξά και το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού που υποτίθεται οτι φρόντισε με σχεδιασμό και εθνική μέριμνα, παρατίθενται πίνακες με τον εξοπλισμό, ο περισσότερος από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Βαλκανικούς, ασύγκριτα υποδεέστερος σε ποιότητα και ποσότητα από τον Ιταλικό στρατό, όπως και η σύγκριση των πολεμικών ναυτικών των εμπολέμων πλευρών. Για την αεροπορία δεν εκτελέστηκε ούτε μία παραλαβή.

Αυτά τα ολίγα για να μπαίνουν τα πράγματα στην θέση τους.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο '40-'41 από τον "ΑΝΤΑΡΤΗ"  του Νικηφόρου, υπαρχηγού του Άρη Βελουχιώτη

1. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Ξημέρωμα Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Σχολή Ευελπίδων

Το πρωί, σχεδόν πριν χαράξει, έγιναν ξανά όλα όπως την κάθε φορά. Ξυπνήσαμε με το εγερτήριο... ...ζεστά ακόμα από τον ύπνο και μισοκοιμισμένα τα νεανικά μας κορμιά, γεμίσαμε τα μελετητήρια για την πρωινή μελέτη.

Στην αίθουσα του δικού μας τμήματος της τρίτης τάξης υπήρχε τη μέρα αυτή διαολεμένο κέφι. Κανένας σχεδόν δεν είχε όρεξη για διάβασμα, λες και προαισθανόμασταν πως ό,τι είχαμε να μάθουμε σ’ αυτά τα θρανία τόχαμε μάθει πια... 

...Μπήκε ξαφνικά στην αίθουσα ο αρχηγός... ...είχε σκύψει στη θέση του, κλείδωνε το γραφείο του. Έκανε αργά. Σηκώθηκε κατόπιν ορθός. Το πρόσωπό του, είχε ένα αινιγματικό παιγνίδισμα. «Παιδιά! Έχουμε πόλεμο!» έκαμε ήρεμα. 

Μέσα στο θόρυβο, η μισή τάξη δεν καλοκαταλάβαμε τι είπε. Στα πρώτα όμως θρανία είχε σηκωθεί αναταραχή και φτερούγισε στον αέρα η μακάβρια λέξη: Πόλεμος! Αποσβολωθήκαμε όλη η τάξη. Πόλεμος; Με ποιον; Η Ιταλία!

Η Σχολή ολόκληρη, όλα τα σκυθρωπά τετράγωνα, άρχισαν ξάφνου να τραντάζονται συθέμελα. Κοπαδιαστά ορμούσαμε έξω απ’ τα μελετητήρια. Στους διαδρόμους ασφυκτικός, λαχανιαστός συνωστισμός. Από κάπου απέξω αντηχούσαν άγριες ιαχές... 

...Εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι σάλπιγγες να σημαίνουν. Συναγερμός! Το πιο σπάνιο σάλπισμα. Και το πιο άγριο. Ανίδεος νάσαι σηκώνεσαι στο πόδι, ότι κάτι τεράστιο τρέχει. Δυνάμωσε απότομα ο σεισμός που κουνούσε τη Σχολή. Μ’ άγριες φωνές οι τριτοετείς ανάγκαζαν, προπαντός τους πρωτοετείς να κάμουν σύντομα. Τακτοποιήσαμε τα κρεβάτια μας, αρπάξαμε τις εξαρτύσεις μας, τα κράνη, όπλα, γυλιούς. Μας έντυνε ο πόλεμος τη δική του στολή.

Ξάφνου άρχισαν να μουκανίζουν έξω και οι σειρήνες. Βούιζαν όλα τα πέρατα της Αθήνας, κάλπαζε αλαλιασμένο το μουκανητό τους σ’ όλο το λεκανοπέδιο. Άρχισε να ουρλιάζει πάνω απ’ τα κεφάλια μας και η δική μας σειρήνα, στα διάκενα των μυκηθμών της άκουγες τις άλλες, κοντινές και μακρυνές. Ξαπόλαγε ο πόλεμος τα δικά του τελώνια, τη δική του άγρια συμφωνία.

Πάψαν σε λίγο οι σειρήνες και μέσα στο πελώριο κενό που έμεινε, άκουγες την πόλη που κουνιότανε.

Μια οχλοβοή σηκωνόταν από παντού στον ουρανό. Από τα πιο κοντινά οι φωνές ήσαν πιο καθαρές. Ξεχώριζαν ιαχές και τα θούρια αυτών που στρατεύονταν και κατηφόριζαν για το κέντρο της πόλης, κύματα-κύματα. Τα κύματα μεγάλωναν όσο προχωρούσαν... ...Οι γυναίκες, οι γέροι, τα παιδιά, γύριζαν στους καινούριους, τους άνοιγαν δρόμο, εύχονταν και σ’ αυτούς να πάνε στο καλό και να τσακίσουν τους εχθρούς. Και οι καινούριοι διάβαιναν με φωνές και τραγούδια, κραύγαζαν συνθήματα κατά των εισβολέων, αποχαιρετούσαν τα πλήθη, συναρπασμένοι, ωραίοι, και με τα δυο τους χέρια ψηλά. Οι γυναίκες, οι γέροι, τα παιδιά, σμίγαν με άλλες γυναίκες και παιδιά από πίσω. Ο λαός πούμενε ξεπροβοδούσε το λαό πούφευγε.

Τελειώσαμε κι εμείς με τους θαλάμους. Ορμούσαμε πάλι κάτω στις σκάλες κι όξω, φορτωμένοι την πολεμική μας εξάρτυση. Οι λόχοι συντάσσονταν, μπροστά στο κτίριό του ο καθένας. Άγρια παραγγέλματα αντηχούσαν ανάμεσα στ’ άδεια ψηλά κτίρια και καμπάνιζαν οι χώροι της Σχολής σαν ηχεία:

«Διμοιρίαι κατά τριάδας εις παράταξιν! Σύνταξιιιις!».

Βρίσκαμε μπροστά μας τους αξιωματικούς μας να μας περιμένουν. Είχαν καταφτάσει ασθμαίνοντας, έστεκαν ωχροί, σιωπηλοί, ταραγμένοι. Η οχλοβοή καταλάγιαζε.

Άρχισε αναφορά. Μες στη σιωπή ακούγονταν δονούμενα, πυρετικά τα παραγγέλματα: «προσοχή…», «ανάπαυσις…», «λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω…», χτυπούσαν ξερά τα τακούνια των βαθμοφόρων.

Τέλειωσε κι η αναφορά. Απλώθηκε τέλεια σιγή για λίγο. Άγρια κι αυτή. Μάθαινες πόση άγρια δύναμη μπορεί νάχει η σιγή. Ύστερα σε κάποιο λόχο, η φωνή του διοικητή, επίσημη, παλλόμενη, κάτι άρχισε να λέει. Κατόπιν και σε άλλον, και σε άλλον.

Στο δικό μας λόχο ο διοικητής μας – λοχαγός Γεώργιος Γκαρέτσος – πήρε κι αυτός αναφορά, είπε βραχνά «ευχαριστώ». Ήρθε ένα-δυο βήματα πιο κοντά μας, στάθηκε κοφτά μπροστά στο λόχο του προσοχή, ανεβοκατέβαινε το καρύδι του στο μακρύ ισχνό λαιμό του, τέντωσε ψηλά το λιγνό μακρύ κορμί του, πέταξε εμπρός, λίγο λοξά, το σαγόνι του και μας ατένιζε άπληστα.

Λοιπόν, πάλευε άγρια κι αυτός να συγκρατηθεί. (Μας άδραξε κι εμάς ένας κόμπος στο λαιμό). Τέλος μπόρεσε ν’ αρχίσει. Με φωνή βραχνή, με υπεράνθρωπο κόπο, και με τη δική του παράξενη προφορά, που τον έκανε να δίνει τα πιο πολλά ι σαν ε και τα ου σαν ο, έλεγε: «Ε φύσες δεν με επροίκισε με το χάρισμα το λόγο. Μο εχάρεσε όμως μια καρδιά και μια ψυχή ελλενεκή!...».

Μας συγκλόνισε! Αδύνατο να βάλω ποτέ στο μυαλό μου πως ο ισχνός εκείνος και ψυχρός διοικητής μας, μπορούσε να κρύβει μέσα του τέτοια δύναμη, να φέρνεται τόσο συναρπαστικά. 

Προχώρησε ως το τέλος σταθερά, λέξη προς λέξη, νόημα προς νόημα, ίσιος σαν κολώνα, υπέροχος κι ακούγαμε απ’ το στόμα του την πιο σπάνια προσλαλιά που μπορεί ν’ ακούσει άνθρωπος. Εμείς από τα πρώτα λόγια του, φούσκωναν άγρια τα στήθια μας, καίγανε τα μάτια μας, έτοιμοι να μας πνίξουν οι λυγμοί. 

― Ζήτω ε Ελλάς! κραύγασε ολάξαφνα ο λοχαγός μας τινάζοντας το σαγόνι του ψηλά, έτοιμος να τον πνίξουν κι αυτόν οι λυγμοί. Τιναχτήκαμε κι εμείς σ’ ένα βραχνό, στεντόρειο ζήτω. Αντηχούσαν και στους άλλους λόχους όμοιες τραχειές ζητωκραυγές. Φορτιζόταν, φορτιζόταν ο αγέρας της Πατρίδας μας. Φορτιζόταν η ψυχή μας, η ψυχή του λαού μας... 

...Άρχισε αμέσως άλλη προετοιμασία. Μας ειδοποίησαν ότι φεύγουμε για τις μονάδες μας. Αμέσως!!! Για τις μονάδες μας!... έμεινα εκστατικός, συλλογισμένος... «Για τις μονάδες μας!...». Μας κάλεσαν, τους τριτοετείς, στη μεγάλη αίθουσα χορού, μια απέραντη σάλα. Φτάσανε βιαστικοί δυο-τρεις αξιωματικοί. Κρατούσε ο ένας τους στα χέρια του χαρτιά. Ανέβηκε σε μια έδρα κι άρχισε, δυνατά, επίσημα, εκφωνούσε τα ονόματά μας ένα-ένα. Μας χόρευε ένα ρίγος. Καθένας μας, ακούγοντας το όνομά του στεκόταν προσοχή, αποκρινόταν δυνατά «παρών!» κι ο αξιωματικός ανάγγελνε το όπλο.

― Πανταζόπουλος Γεώργιος!

― Παρών!

― Πεζικόν!

― Παπαθανασίου Αχιλλεύς!

― Παρών!

― Πεζικόν! 

― Θεοχάρης Δημήτριος!

― Παρών!

― Πεζικό!

……..

Διαβάστηκε κι ο 14ος, χόρευε η καρδιά μου. Άκουσα το όνομά μου, φώναξα κι εγώ παρών κι έκλεισα τα μάτια. 

― Ιππικόν! ανάγγειλε ο αξιωματικός...

ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ «ΑΝΤΑΡΤΗΣ"

1. Τριτοετής εύελπις Δημήτρης Ν. Δημητρίου. Με την κήρυξη του πολέμου έλαβε τον βαθμό του Ανθυπιλάρχου και πολέμησε κατά των Γερμανών εισβολέων στο μέτωπο της Δοϊράνης. Προτάθηκε για ηθική αμοιβή από τον διοικητή του ταγματάρχη Ιωάννη Βλαχάκη.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δηλαδή αν ζούσε ο Παπαδόπουλος, σήμερα θα διοριζόταν υπουργός εσωτερικών; Θα ήταν "pas mal" το ξέπλυμα, αν δεν ήταν ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα προς τον εκφασισμό της εξουσίας.

Για αυτά που έρχονται, αφήνω αυτό εδώ για να υπάρχει => 

-Ο νέος υπουργός εσωτερικών, μεταξύ άλλων συνίδρυσε την εθνικιστική μαθητική οργάνωση «Ελεύθεροι Μαθητές» (EM) ως μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών. Δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για εκφοβισμό Εβραίων ή πολιτικά αντιφρονούντων μαθητών από μέλη των ΕM, καθώς και για χρήση στιλέτων από μέλη τους.

-Τον Μάρτιο του 1985, ο Νίκος Μιχαλολιάκος (κατοπινός γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής) αποχώρησε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Νεολαίας της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως (ΕΠΕΝ), κόμματος το οποίο είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή ο έγκλειστος επικεφαλής της Χούντας των Συνταγματαρχών, Γεώργιος Παπαδόπουλος, και στη θέση του διορίστηκε από τον Παπαδόπουλο, ο Μάκης Βορίδης, που είχε γίνει γνωστός χάρη στη δράση του με τους Ελεύθερους Μαθητές

-Από τη θέση του ΓΓ της νεολαίας της ΕΠΕΝ προσπάθησε να δώσει ιδεολογικό χαρακτήρα στην οργάνωση έχοντας ως πρότυπο το ρατσιστικό και ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

-Στις 12 Μαΐου του 1985 ο Μάκης Βορίδης ήταν επικεφαλής ομάδας περίπου είκοσι ΕΠΕΝιτών που φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Μάλλιος ζει, αυτός μας οδηγεί» και «Πινοσέτ - Πινοσέτ» επιτέθηκαν στην πορεία αντιεξουσιαστών που διαδήλωναν ειρηνικά στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολιορκούμενους στο Χημείο ομοϊδεάτες τους. Σε μία φωτογραφία από το επεισόδιο που δημοσιεύθηκε το 2002 στη στήλη «Ιός» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία» διακρίνεται ο Βορίδης κρατώντας ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι μαζί με άλλους οπλισμένους χουντικούς ομοϊδεάτες του

-Τον Απρίλιο του 1986, ήταν επικεφαλής φασιστικής ομάδας που επιτέθηκε με λοστούς και στιλέτα σε φοιτητές στη Νομική, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εννιά φοιτητών και την υποβολή μήνυσης εναντίον του από το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ. Ο Μάκης Βορίδης υπερασπίσθηκε την συμμετοχή ΕΠΕΝιτών σε βίαια επεισόδια ως αμυντική στάση και ως τη μόνη απάντηση στη διαγραφή τους από τους φοιτητικούς συλλόγους πέραν της παραίτησης από τη δραστηριοποίηση στα ΑΕΙ.

-Την άνοιξη του 2005, ως πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου προσχώρησε μαζί με όλο το κόμμα, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ.) του Γιώργου Καρατζαφέρη. 

-Στις 21 Απριλίου του 2007, τεσσαρακοστή επέτειο του πραξικοπήματος του 1967, παρευρέθηκε σε μία συνεστίαση σε καφενείο στην Παλλήνη, όπου ήταν αναρτημένες αφίσες με σύμβολα και πρόσωπα της στρατιωτικής δικτατορίας και ομοτράπεζοι του φωτογραφήθηκαν κρατώντας τες. Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών από την εφημερίδα Documento το 2019, ο Βορίδης απάντησε ότι οι φωτογραφίες βγήκαν μετά την αποχώρησή του από τη συνεστίαση χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος.

-Επίσης σε άρθρο του του 2007,[37] τάχθηκε υπέρ της θανατικής ποινής, αναφέροντας ότι «Δεν είμαι εναντίον της θανατικής ποινής. Πιστεύω ότι είναι δίκαιη ποινή για την τιμωρία αποτρόπαιων εγκλημάτων.»



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ» 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Μέρος 1ο: ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ 

(Το τρίτο κλιμάκιο Βρετανών σαμποτέρ με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην Ευρυτανία)

Μέρος 2ο: ΜΑΧΗ ΚΡΙΚΕΛΟΥ 

(η 2η μάχη των ανταρτών του ΕΛΑΣ Ρούμελης υπό τον Άρη Βελουχιώτη)

Μέρος 3ο: ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ 

(30 άνδρες του ΕΛΑΣ υπό τους Νικηφόρο και Πελοπίδα συνοδεύουν του 4 Βρετανούς σαμποτέρ]

μέρος 3ο: ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ! 

...Από τη Δομνίστα μας είχαν δει κι έβγαινε ο κόσμος να μας υποδεχτεί. Φτάσαμε σμίγοντας η μέρα με τη νύχτα. Χύθηκε το πλήθος γύρω μας ζητωκραυγάζοντας, περνούσαμε με τα τραγούδια μας, είδανε τους αιχμαλώτους κι ο ενθουσιασμός έγινε παραλήρημα. Στην πλατεία ανακατώθηκε μαζί μας το πλήθος, αχόρταγοι ν' ακούσουν λεπτομέρειες, αχόρταγοι να περιεργαστούν τους ιταλούς. Απέναντι, το Κρίκελο, βυθιζότανε σιωπηλό στη δύσκολη νύχτα του.

Πήραμε στο πόδι ψωμί, πατάτες, κρεμμύδια, λίγο τυρί, εληές και φύγαμε αμέσως. Έστρωνε ο τόπος, λίγο ανήφορο είχαμε ακόμα και πέσαμε πίσω από τη ράχη, πάνω από ένα άλλο χωριό (στο δρόμο προς την Καστανιά - Προυσό). Μείναμε στο δάσος για τη νύχτα, μέσα στα πυκνά έλατα. Τρυπώσαμε και βολευτήκαμε σε ήσυχες ζεστές θέσεις. Είχε κρύο και υγρασία, αλλά η κούραση, η νίκη, η ασφάλεια, όλα να σε προστατέψουν και να σε ξεκουράσουν. Οι αιχμάλωτοι, σ' ένα μικρό χωραφάκι στην άκρη. Ο Δασκαλάκης και το Κρίκελο γίνανε σύνθημα και παρασύνθημα αυτό το βράδυ. 

Το πρωί κυτταχτήκαμε περίεργα ο ένας τον άλλον. Μας φαινόταν σα να είχαμε χρόνια και καιρούς να ειδωθούμε, μια πίκρα στο στόμα, ότι τάχα ο νεκρός σύντροφός μας δεν είχε πεθάνει, ότι ένα αστείο ήταν η διαφορά νεκρός ή ζωντανός. Και οι αιχμάλωτοι, σαν ψέμα σου φαινόταν, ότι έχεις εκεί-δα ανθρώπους, που τους «έπιασες» και τους είχες στη διάθεσή σου. Οι εγγλέζοι, ακόμα ζαλισμένοι. Δυο εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα και δεν είχανε πάρει στιγμή ανάσα. Δεν άφιναν τον Άρη από τα μάτια τους. Τον έβλεπαν όλο θαυμασμό. Κι όλο κάτι μουρμούριζαν μεταξύ τους.

Οι αιχμάλωτοι, χλωμοί, φαρμακωμένοι. Κάθονταν σμιχτά, αμίλητοι. Τους ρωτήσαμε και μας είπαν, ότι ήσαν από τη μονάδα του Καρπενησιού. Είχαν βγει για μας και γύριζαν στην έδρα τους. «Πού είχατε βγει;». Και μας είπαν: «ως το Μαυρολιθάρι»!...

...Από την Καστανιά μας ακολούθησαν καινούριοι αντάρτες. Φύγαμε την άλλη μέρα το πρωί για τον Προυσό. Μόλις γείραμε στη ράχη, μείναμε καταμαγεμένοι. Έβγαινε ο ήλιος εκείνη την ώρα και ήταν σαν Απρίλης, στιλπνός ο τόπος και καθαροπλυμένος. Είδαμε μπροστά μας, από κάτω, το όμορφο χωριό και χαμηλότερα το μεγάλο μοναστήρι. Οι κυψέλες γύρω-γύρω στο μοναστήρι σαν ψεύτικα παιδικά παιγνίδια. Θαύμαζες παντού τη φύση, θαύμαζες και το μόχθο του ανθρώπου, τι κατορθώνει. Βαθειές σκιές στις άπατες στενές χαράδρες και ευφραινόταν η ψυχή σου τέτοια ατελείω τη ομορφιά...

...Από τον Προυσό ανεβήκαμε στην Αντράνοβα, χωριό καταραχίς, ολάνοιχτος ορίζοντας βόρεια και δυτικά. Παντού βουνά. Βουνά, βουνά, τελειωμό δεν είχαν. Λίγος κόσμος σ' αυτό το χωριό, φτώχεια και των γονέων. Μίλησε κι εδώ ο Άρης, αλλά το κέφι του, ούτε κι αλλού. Το πήγε σαν κουβεντολόι, ανεβασμένος στον τοίχο της μάντρας στην εκκλησιά. Τρεις ώρες κράτησε. Οι αντρανοβίτες, κόσμος χλωμός, σκελετωμένος, α ξούριστες πλανταμένες φάτσες, τα ρούχα τους ρεμμένα. Ζωήρεψαν από τις πρώτες-πρώτες λέξεις. Χίλια γουστόζικα καλαμπούρια βρήκε αυτή τη μέρα ο Άρης για όλα κι ο κόσμος -γέλασε η όψη του, σπίθιζαν τα μάτια όλων των χωρικών και κάθε τόσο ξεσπούσαν σε χάχανα. Τρεις ώρες αστείρευτη αγωνιστική διδαχή, γεμάτη αστραφτερά επινοήματα και καταλάβαινες ξαφνικά, ότι γίνεται μπροστά σου μια ανάσταση. Ο νεκρωμένος εκείνος κόσμος, χαμένος στην άκρη της γης, ξαναδενόταν κλωστή-κλωστή, νεύρο προς νεύρο, σκέψη προς σκέψη με τη ζωή και με την αλήθεια και ξαναζωντάνευε, ξανάρχιζε να κυλάει ζωή στα κορμιά τους. Μια νεκρανάσταση. («Μη γελιόμαστε, ο λαός έμαθε από το ΕΑΜ να είναι απαιτητικός!». –Τόγραψε ένας στρατηγός, στις εκλογές 63-64)...

...Στη Χελιδόνα είδαμε και πάθαμε να στεγνώσουμε. Ανάψαμε φωτιές στην αυλή της εκκλησιάς. Λέγαμε σε λίγο, «εν τάξει!», ότι είχαμε στεγνώσει. Πηγαίναμε μέσα στην εκκλησιά να κοιμηθούμε κι ώσπου να βολευτού με, κρύωναν πάλι τα ρούχα μας και ξαναπαγώναμε. Όλη νύχτα γύρω στις φωτιές περάσαμε, ο ένας γυρτός στα πόδια του άλλου για μαξιλάρι... Μια στιγμή, όταν φούντωσε η φωτιά μας, βλέπουμε αντίκρυ φούντωνε άλλη μια θεόρατη κι ανεμιζόταν. «Η Αντράνοβα!» είπε ένας δυνατά χαρούμενος. Σταθήκαμε και βλέπαμε συγκινημένοι, σα να μας ανέμιζε ένα κόκκινο μαντήλι το φτωχό χωριό. Ώρες την κράτησαν αναμμένη τη φωτιά τους εκεί πέρα.

Αφού είχαμε φτάσει, με φωνάζουν σε λιγάκι, ότι με ζητούσαν οι εγγλέζοι. Άρχισαν να παραπονιούνται, ότι ο Άρης δεν τον ένοιαζε καθόλου να τους στείλει στον προορισμό τους, αυτοί όμως βιάζονταν. Ήταν ανάγκη. Σηκώθηκα και πήγα στον Άρη.

— Ποιον προορισμό τους, Νικηφόρε! -μούπε ζωηρά- μήπως ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει; Κι έπειτα γιατί τους αργούμε; Δώσαμε μια μάχη και κάνουμε αναγκαστικά έναν ελιγμό. Δυο-τρία εικοσιτετράωρα έχουν όλο κι όλο πούρθαν.

Ξαφνιάστηκα, δεν την είχα υποπτευτεί αυτή τη διάσταση. Από κάτι σα να προσπαθούσε να προφυλαχτεί ο Άρης. Άρχισε συζήτηση και με τους άλλους. Και σε μια στιγμή είπε πάλι ο Άρης:

— Ποιοι; Αυτοί; Πού βρεθήκανε αξιωματικοί;

— Δεν είναι δηλαδή αξιωματικοί; -ξαφνιάστηκα εγώ.

— Κατάσκοποι είναι! Πράκτορες, που ήρθαν να δουλέψουν εναντίον μας. Θα γκρεμίσουν και κάνα γιοφύρι, αλλά προπαντός να μας διαιρέσουν, να μας βάλουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας, για να μας ζέψουν πάλι στο ζυγό τους.

Πέταγαν σπίθες τα μάτια του. Άστραψε και στο δικό μου μυαλό ένα φως αλλοιώτικο. Κάτι ήξερα για τις ξένες επιρροές στη χώρα μας, την πολιτική των ξένων να μας διαιρούν, πόσο την πληρώσαμε. Να τώρα, η πολιτική αυτή απ' τα βιβλία γινόταν τρεις άνθρωποι μπροστά μας, πούπε σαν απ' τον ουρανό και τους προστατεύαμε, τους περιποιούμασταν καλλί τερα από τους εαυτούς μας και γύρευαν να τους διευκολύνουμε να πάνε στον προορισμό τους. Να ότι η πολιτική αυτή, γινόταν όχι πια θέμα να το ξέρεις, αλλά πρόβλημα να το αντιμετωπίσεις ο ίδιος, πρόβλημα δικό σου, πώς θα προστατέψεις την πατρίδα σου.

— Τι θα τους απαντήσω τώρα, καπετάνιε; ρώτησα στο τέλος. 

— Πες τους, αύριο ή μεθαύριο θα φύγουν.

Όταν πήγα και τους τόπα, χάρηκαν πολύ και μ’ ευχαρίστησαν...

...Στον αυχένα πριν το Παπαρούσι τόπος ανοιχτός, είχαμε νυχτώσει για καλά... 

Ο καιρός είχε χαλάσει πάλι. Ξάφνου, αντίκρυ προς τα βόρεια, φάνηκε μια φάλαγγα άνθρωποι, ο ένας πίσω απ' τον άλλον, μεγάλο μάκρος. Δεν ξεχώριζες τι ήταν. Για νάναι οι δικοί μας πούχανε πάει από Φουρνά ήσανε πολλοί. Ψάχναμε επισταμένα με τα κυάλια, πάλι όμως μέναμε αμφίβολοι. Τότε έδωσε διαταγή ο Άρης σ' ένα σαλπιγκτή να δώσει ένα σάλπισμα. Τεντώθηκε ο σαλπιγκτής, φύσηξε τη σάλπιγγά του να τη δοκιμάσει πρώτα. Αχολόγησε ο τόπος βουερά. Είδαμε τότε την αινιγματική φάλαγγα, στάθηκαν όλοι ξαφνιασμένοι, άστραψαν τα πρόσωπά τους γυρισμένα απότομα σε μας. Βούιζε τώρα το σάλπισμα κι από πέρα άρχισε πανζουρλισμός - χοροπηδούσαν, κουνούσαν τα χέρια τους, πετούσανε τα δίκωχά τους στον αέρα κι άρχισε κι ένας δικός τους σαλπιγκτής να σαλπίζει κι αυτός εκεί πέρα, κι αλάλαζαν οι στριγγοί αχοί, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον σε πλαγιές και σε λαγκάδια.

— Παλαβέε! Πω-πώωωω μεραρχίες! -άρχισαν από παντού να φωνάζουν μ' αγαλλίαση στον Κίμωνα κι αυτός, γελούσαν και τ' αυτιά του, πού χε γίνει τέτοιο αγαπητό σύνθημα η κουβέντα του. (Όλο ξυπόλητος βάδιζε ο φουκαράς και να ψάχνει πού να βάλει τις λιωμένες πατούσες του).

Αλλού κάπου πήγαινε το άλλο τμήμα, να περάσει το Μέγδοβα. Τώρα έστριψε αδίσταχτα νότια, ρίχτηκαν στις κατηφόρες πηλαλώντας και μέσα σε μια ώρα, φτάσανε κοντά μας ξαναμμένοι, όλο αγαλλίαση. Ήσαν οι δικοί μας 90 (είχανε αυγατήσει κιόλας) και είχαν ανταμώσει και το τμήμα της Ευρυτανίας, τον Ερμή, τον Καπλάνη και τον Άθω, άλλοι εβδομήντα δηλαδή αυτοί. Γινόταν πανηγύρι αθάνατο μέσα στα έλατα, ιαχές –ένα μεθύσι. Γελούσες κι έκλαιγες μαζί. Κι έφερναν και το λοχία τον τέταρτο εγγλέζο που τον είχαμε χαμένον. Έκανε κι αυτός σα παλαβός, βρίσκοντας τους δικούς του, είχε πάρει και αντάρτικα σουσούμια. Αυτόν κι αν τον είχαν γλυτώσει μέσα απ' τα χέρια των ιταλών! Είχε πέσει στα πρώτα-πρώτα σπίτια της πόλης...

...Άρχισε ξάφνου να βρέχει δυνατά και τρέχαμε ν' απαγγειάσουμε στα χοντρά έλατα. Ακούμε τότε, μας φώναζε ο Άρης, τον Πελοπίδα κι εμένα.

— Θα πάρετε τους τέσσερες εγγλέζους –είπε. — Θα τους συνοδέψετε στη Γκιώνα, να τους παραδώσετε στην υπόλοιπη αποστολή τους που θα βρείτε εκεί. Από κοντά σας φτάνουμε κι εμείς.

Ξαπέταξα ακούγοντας τα νέα, ότι φεύγουμε για τον τόπο μας. Και με τους εγγλέζους, «κάτι σπουδαίο συμβαίνει!» αναλογιζόμουνα, μαθαίνοντας για την άλλη αποστολή στη Γκιώνα. «Παιδιά! Απάνω! Φεύγουμε!» φώναξα στους άντρες των μονάδων κι αυτοί πετάχτηκαν στο πόδι αγαλλιώντας. Μοιράσαμε λίγο ψωμί και προσφάι και μασουλώντας ακόμα ξεκινήσαμε. Για τη Γκιώνα.

ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ «ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ» - ΤΟΜΟΣ Α'



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ε, λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι όμοιοι. Εμείς είμαστε απόγονοι ανταρτών, κάποιοι άλλοι είναι απόγονοι ταγματασφαλιτών, κουκουλοφόρων, συνεργατών των ναζιστικών δυνάμεων. 

Αργότερα, στη διάρκεια της ημέρας, θα έχουμε και άλλες αναφορές για την 28 Οκτωβρίου. Προς το παρόν μια τηλεγραφική αναφορά.

Αρχικά να αναφέρουμε την "ενσωματωμένη δημοσιογραφία" της εποχής.

Να θυμίσουμε δηλαδή. ότι στην κατοχή της χώρας μας από τις δυνάμεις του άξονα, το συγκρότημα Λαμπράκη που εκτός την φιλοναζιστική προπαγάνδα που έκανε, θησαύριζε, αφού οι δυνάμεις κατοχής της Ελλάδας του είχαν αναθέσει να τυπώνει όλα τα έντυπα/βιβλία/προκηρύξεις των Ναζί που χρησιμοποιούσαν στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Να αναφέριτμε την "Βραδυνή" που προπαγάνδιζε ασύστολα το "Γερμανοί είναι φίλοι μας", φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίζει την ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από το βράχο της Ακρόπολη την νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941, σαν πράξη "επαίσχυντον" και "επικίνδυνον".

Έγραφε μάλιστα ότι "δεν είνε δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τας φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν, εν ώρα νυκτός, την Γερμανική Σημαίαν...".

Να πούμε για την "Εστία" που την μέρα οι χιτλερικοί μπαίνουν στην Αθήνα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο: "Ο πόλεμος ετελείωσε διά την Ελλάδα. Θα νικήσει ο Αξων".

Να κάνουμε λόγο για τα δημοσιεύματα της "Καθημερινής" πού έλεγαν ότι "Καλώς συνετάγη" ο νόμος που τιμωρεί με θάνατο τους Ελληνες υπηκόους όσοι μετέχουν σε πολεμικές εχθροπραξίες κατά των Γερμανών.

Είναι η ίδια φυλλάδα που όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Κρήτη κυκλοφόρησε με εξώφυλλο που έγραφε: «Ημείς εδώ ζώμεν καλώς, ως φίλοι, ως συνεργάται, ως αδελφοί με τους Γερμανούς. Καλούμεν τους Κρήτας να μετανοήσουν εμπράκτως». 

Να ενημερώσουμε για τα εμετικά κείμενα που έγραφε το "Ελεύθερο Βήμα" υπέρ των κατακτητών και την προπαγάνδα που έκανε πρωτοσέλιδα για τους "βαρυσήμαντους λόγους του καγκελαρίου Χίτλερ".

(Αναφέρουμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατί θα χρειαζόμαστε ολόκληρο βιβλίο για να μιλήσουμε αναλυτικά για την στάση των αστικών εφημερίδων στην κατοχή).

Εκτός απ' αυτό να μην παραλείψουν να τονίσουμε την στάση της επίσημης Εκκλησίας, που απ' την πρώτη στιγμή που ο λαός μας έδειξε την διάθεση του να αγωνιστεί ενάντια στους εισβολείς, αυτή τους συνιστούσε να προσεύχονται και να περιμένουν την λύτρωση τους από τον "δικαιοκρίτην Θεόν".

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε «προς τον ευσεβή Ελληνικόν Λαόν» ο τότε αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός: 

«Ουδέν έχομεν να ωφεληθώμεν εξ οιωνδήποτε αποπει¬ρών και προκλήσεων εναντίον των Αρχών κατοχής. Διά τού¬το πάντες οφείλομεν, αφιερωμένοι εις την παραγωγικήν εργασίαν, ν' αναμείνωμεν την ώραν της ειρήνης, εγκαρτερούντες και πιστεύοντες εις τον δικαιοκρίτην Θεόν».

Και μια και που αυτές τις μέρες θα έχουμε δεκάδες σχετικά αφιερώματα. εξυπακούεται ότι οι "λειτουργοί της ενημέρωσης" θα πρέπει να μας θυμίσουν τους «κουίσλινγκ», που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις, με "πρωθυπουργούς" τους Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλο και Ι. Ράλλη.

Αυτονόητο είναι επίσης η αναφορά τους στους οικονομικούς δοσίλογους που θησαύρισαν, συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές, ληστεύοντας τον λαό, ποντάροντας στον θάνατο που σκορπούσε η πείνα της κατοχής.

Φανταζόμαστε ότι θα υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για τους εγκληματίες που στελέχωναν την "Ειδική Ασφάλεια", όπου θα αναφέρονται οι δολοφονίες και τα απίστευτα βασανιστήρια που έκαναν σε πατριώτες.

Το έχουμε δεδομένο, ότι σ' αυτά τα αφιερώματα θα υπάρχει μακροσκελή αναφορά για τις θηριωδίες και τα απίστευτα εγκλήματα που διέπραξαν τα γερμανοντυμένα ντόπια καθάρματα και όσοι στελέχωσαν τα "Τάγματα Ασφαλείας".

Εκτός απ' αυτά, αν είναι εύκολο, σ' αυτούς τους δημοσιολόγους, ας αφιερώσουν και δυο προτάσεις για τον αγώνα που έδωσε ο λαός μας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές ενάντια στους κατακτητές.

Πέρα απ' την πλάκα τώρα. 

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν αυτές οι μαλακίες για το "έθνος που αγωνίστηκε σύσσωμο ενάντια στον εισβολέα" και οι σχετικές παπαριές. 

Τους κατακτητές υποδέχτηκαν με ανθοδέσμες οι κάτοικοι του Κολωνακίου και όχι μόνο -υπάρχει κινηματογραφικό υλικό που το αποδεικνύει- ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν οι ντόπιοι ένοπλοι ή οικονομικοί δωσίλογοι που συνεργάστηκαν μαζί τους.

Από την άλλη οι ΕΑΜίτες και οι ΕΛΑΣίτες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας, αγωνιζόμενοι και χύνοντας το αίμα τους πολεμώντας τους κατακτητές.

Ε, λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι όμοιοι. Εμείς είμαστε απόγονοι ανταρτών, κάποιοι άλλοι είναι απόγονοι ταγματασφαλιτών, κουκουλοφόρων, συνεργατών των ναζιστικών δυνάμεων.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το 1919-20 ο Ι. Μεταξάς και ο Β. Δούσμανης καταδικάσθηκαν σε θάνατο για προδοσία,

επειδή παρέδωσαν το Ρουπελ στους Βούλγαρους, αμαχητί, το 1916.

Ο Μεταξάς πέρασε στο περιθώριο κι επειδή στην Ελλάδα οι προδότες αμοίβονται, το 1936 διορίσθηκε από τον βασιλιά, δικτατορας των Ελλήνων για να ''κυνηγάει τους κομμουνιστές, τους αριστερούς και τους πατριώτες, εκτός από τους προδότες.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό – Βαθαίνει η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα 

October 28, 2021 

 Η Βρετανία καταδίκασε σήμερα τη «δυσανάλογη» κατάσχεση από τη Γαλλία ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους στα γαλλικά χωρικά ύδατα, ένα περιστατικό που σηματοδοτεί μια οξεία επιδείνωση σε μια διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή. 

Η υπουργός Αλιείας Ανίκ Ζιραντέν δήλωσε πως το αλιευτικό κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, στο βόρειο λιμάνι της Χάβρης κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς δεν του επετράπη να ψαρέψει στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Σε ένα δεύτερο βρετανικό σκάφος επιδόθηκε προφορική σύσταση. 

Το περιστατικό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη, αφότου ανακοίνωσε χθες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία ή την αύξηση των δασμών εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. 

«Δεν είναι πόλεμος, είναι μια μάχη», επισήμανε η Ζιραντέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. 

Οι ενέργειες της Γαλλίας φαίνεται να αποτελούν προειδοποίηση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Βρετανία ώστε να συμβιβαστεί στις συνομιλίες με την ΕΕ. 

Όμως, η βρετανική κυβέρνηση είπε πως η αντίδραση της Γαλλίας είναι «απογοητευτική και δυσανάλογη και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο». 

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες περί δραστηριοτήτων επιβολής που αναπτύχθηκαν από τις γαλλικές αρχές και ερευνούμε το ζήτημα επειγόντως», τονίζεται σε μια ανακοίνωση. 

Το Παρίσι λέει πως η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων. 

«Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews. 

Από την πλευρά του, ο Μπάρι Ντις, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων της Βρετανίας δήλωσε πως η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη διαμάχη με τις άδειες. 

«Υποθέτω πρέπει να διερωτηθούμε γιατί. Επίκεινται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και νομίζω ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ρητορική κλιμακώνεται ενόψει αυτών αναφορικά με το ζήτημα της αλιείας», είπε στο BBC. 

Ο καπετάνιος του αλιευτικού που κατασχέθηκε, και βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο των γαλλικών δικαστικών αρχών, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, ενώ και η ψαριά του κατασχέθηκε, έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας.

 Μια οργάνωση που εκπροσωπεί Βρετανούς αλιείς αναγνώρισε το κατασχεμένο πλοίο ως το Cornelis Gert Jan, επισημαίνοντας πως είχε δικαίωμα να ψαρεύει στα γαλλικά ύδατα και ενδεχομένως δεν ήταν στον κατάλογο των εγκεκριμένων πλοίων από λάθος.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συνολικες απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού 

(εκτελέσεις, κακουχίες, μάχες)

Ελλάς 10% (750.000)

Σοβ. Ενωση 2,8%

Ολλανδία 2,2%

Γαλλία 2%

Πολωνία 1,8%

Γιουγκοσλαβία 1,7%

Βέλγιο 1,5%


ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ελλάς: 219

Νορβηγία 61

Γαλλία 43 [Η υπερδύναμη της εποχής]

Πολωνία 30

Βέλγιο 18

Ολλανδία 4

Γιουγκοσλαβία 3

Δανία 0 μέρες [Οι Δανοί παραδόθηκαν σε έναν μοτοσικλετιστή του Χίτλερ ο οποίος μετέφερε στον Δανό βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στον Χίτλερ]

Τσεχοσλοβακία 0

Λουξεμβούργο 0



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στάλιν, Joseph Vissarionovich Tzougasvili Stalin 1879-1953

Αρχηγός τής Σοβιετικής Ενώσεως από τό 1924 έως 1953

"Λυπάμαι διότι γηράσκω καί δέν θά ζήσω επί μακρόν διά νά ευγνωμονώ τόν Ελληνικόν Λαόν, τού οποίου ή αντίστασις έκρινε τόν 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον."

(Από ομιλία του πού μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας τήν 31 Ιανουαρίου 1943 μετά τήν νίκη τού Στάλιγκραντ καί τήν συνθηκολόγηση τού στρατάρχου Paulus.)

Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός

"Επολεμήσατε άοπλοι καί ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων.Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διοτι εκερδίσαμε χρόνο γιά να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι καί ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε".

(Οταν ο Χίτλερ επετέθη κατά τής Ε.Σ.Σ.Δ

Γεώργιος Ζουκώφ, Georgy Constantinovich Joucov 1896-1974

Στρατάρχης τού Σοβιετικού Στρατού

"Εάν ό Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στίς πόρτες τής Μόσχας, νά συγκρατήσει καί νά ανατρέψει τόν Γερμανικό χείμαρρο, τό οφείλει στόν Ελληνικό Λαό, πού καθυστέρησε τίς Γερμανικές μεραρχίες όλον τόν καιρό πού θά μπορούσαν νά μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία τής Κρήτης υπήρξε τό κορύφωμα τής Ελληνικής προσφοράς."

(Απόσπασμα από τά απομνημονεύματά του γιά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Μπενίτο Μουσολίνι, Benito Mousolini 1833-1945

Πρωθυπουργός τής Ιταλίας 1922-1945

"Ο πόλεμος μέ τήν Ελλάδα απέδειξεν ότι τίποτε δέν είναι ακλόνητον είς τά στρατιωτικά πράγματα καί ότι πάντοτε μάς περιμένουν εκπλήξεις."

(Από λόγο πού εκφώνησε στίς 10/5/1941.)

Αδόλφος Χίτλερ, Hitler 1889-1945

Αρχηγός τού Γερμανικού κράτους 1889-1945

"Χάριν τής ιστορικής αληθείας οφείλω νά διαπιστώσω ότι μόνον οί Ελληνες, εξ' όλων τών αντιπάλων οί οποίοι μέ αντιμετώπισαν, επολέμησαν μέ παράτολμον θάρρος καί υψίστην περιφρόνησιν πρός τόν θάνατον…."

(Από λόγο πού εκφώνησε στίς 4 Μαίου 1941 στό Ράιχσταγκ.)



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



30 φορές περισσότερο το διοξείδιο του άνθρακα,

κάτω από την μάσκα,

σε κατάσταση ηρεμίας του ανθρώπου.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



105 δις ευρώ, ο κεφαλικός φόρος στους Έλληνες, απλήρωτος ακόμα κι αυξανόμενος, από την ΑΑΔΕ.

Για σύγκριση, 5 δις είναι ο τεράστιος αμυντικός εξοπλισμός.

Σκεφθείτε την ληστεία που υφιστάμεθα!

Χάριν του ευρώ και της δήθεν ευρωπαϊκής δήθεν ένωσης.

Σχολιο.- Η ΑΑΔΕ είναι ο γερμανός γκαουλάιτερ που ληστεύει τους Έλληνες για να στείλει το πλιάτσικο πίσω στα γουρούνια τους γερμανοναζί

Σχολιο.- Δήθεν ανεξάρτητη αρχή, αντισυνταγματική, αφού στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται.

Σχολιο.- ούτε οι γερμανοτσολιάδες προβλέπονται αλλά ζουν και βασιλεύουν



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εσείς οι γιατροί, καθίστε λίγο κάτω και φτιάξτε πρότυπα, όπως κάναμε εμείς οι μηχανικοί που πήγαμε την ανθρωπότητα στο φεγγάρι, γιατί αυτό που ζούμε την τελευταία διετία δεν είναι επιστήμη, αλλά φέρνει σε μεσαιωνική μαγεία, ένα κράμα αυθαιρεσίας κι αυτοσχεδιασμών.

Πως είναι δυνατόν 80χρονοι παππούδες να παίζουν όλη μέρα χαρτιά στο καφενείο σαν να μην υπάρχει αύριο, ενώ ταυτόχρονα τα νήπια να φοράνε αναγκαστικά μάσκες για έναν ιό που προσβάλλει τους ηλικιωμένους κατά 95% ;

Θέλετε να με πείσετε ότι ένας 80χρονος εμβολιασμένος το Γενάρη του 21 δε θα κινδυνεύει από μεταλλάξεις του κορονοϊού το Γενάρη του 22, ενώ ένας 22χρονος ανεμβολίαστος αθλητής δυνατός σαν ταύρος κινδυνεύει ;

Ούτε πότε ακριβώς συμπληρώνεται μια κίτρινη κάρτα δε μπορείτε να μου πείτε. Το "κατά την κρίση" δεν αποτελεί πρότυπο.

Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά με τα πρότυπα σας.

Να τα φτιάξετε.

Αν δε μπορείτε, να βοηθήσουμε.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Πέμπτη 28/10/2021 - 18:17

Η μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι της COSCO είναι ήδη νικηφόρα

Μ. Μπεκρής: Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε σκληρά και να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες

Τους εργαζόμενους από όλη την Αττική που συνεχίζουν να καταφτάνουν στο ΣΕΜΠΟ, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργατών της COSCO χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στην μεγάλη παναττική συγκέντρωση.

«Αυτός ο αγώνας ξεκίνησε με ένα έγκλημα», είπε o M. Μπεκρής, αναφερόμενος στον Δημήτρη Δαγκλή που έχασε τη ζωή του στο κάτεργο της COSCO, «ένας νέος άνθρωπος 40 ετών, ένας καλός συνάδελφος» που «δούλευε στο πόστο του βοηθώντας τους νέους συναδέλφους».

«Ο θάνατος του Μήτσου ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη γέφυρα στην οποία έγινε και το τραγικό εργατικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο συνάδελφός μας, δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής του Δημήτρη και όλων μας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, συμπληρώνοντας πως «η γερανογέφυρα αυτή, που πέρασε πάνω από τον συνάδελφό μας, είναι ένα δείγμα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο λιμάνι. Για να μη βάλει το χέρι τσέπη η εργοδοσία, για να μη χαλάσει η CΟSCO κανένα ευρώ, όταν διαρκώς τα κέρδη της δεν έχουν προηγούμενο, θυσίασαν τον Δημήτρη Δαγκλή».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υπογράμμισε: «Μετά από αυτό πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε το λιμάνι να δουλεύει έτσι σαν να είναι παγίδα θανάτου; Πώς θα μπορούσαμε να δούμε στα μάτια τους συναδέλφους που είδαν τον Δημήτρη να ψυχορραγεί; Πώς θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε την αδερφή του;

Εμείς δεν ντρεπόμαστε να κλάψουμε για το συνάδελφό μας. Και όπως δουλεύουμε σκληρά ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε σκληρά και να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες.

Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας το δείχνει ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην e-food, των Μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των Οικοδόμων και αλλού όπου τα ταξικά σωματεία έχουν δύναμη».



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νύχτα πάνε να «φυτέψουν» τις ανεμογεννήτριες στα καμμένα δάση και στις αρχαιότητες της Εύβοιας



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το 2014 στον βομβαρδίσμο της Γάζας,για 50 μερόνυχτα ,σε νοσοκομεία που δεν είχαν ούτε γάζες ,κάποια στιγμή απελπισμένος ένας γιατρός από κλινικη παιδιων (να θυμίσω ότι στην Γάζα εκείνη την περίοδο που ερχόντουσαν Ισραηλινοί να παρακολουθήσουν το.θεαμα με τις βόμβες μασουλωντας ποπ κορν ,δολοφονήθηκαν πάνω από 2 000 παιδια ) είχε πει "αν ήταν σκυλάκια και γατάκια ο πλανήτης θα ειχε περισσότερο αντιδράσει στις δολοφονίες)

Δεν νικήθηκε ο ναζισμός ,άλλαξε απλά πρόσωπο 

Κάποιες ζωές είναι χωρίς καμία σημασια



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δικαιοσύνη και Φασισμός.

Στο εδώλιο της Νυρεμβέργης δεν κάθισε ποτέ η «Krupp» που τροφοδοτούσε όλη την πολεμική μηχανή του Χίτλερ, αλλά και που τα εργοστάσιά της όλως περιέργως έμεναν ανέπαφα όταν οι Αμερικάνοι ισοπέδωναν το Έσσεν.

Στο εδώλιο δεν κάθισε η «Deutsche Bank» που χρηματοδότησε τη δημιουργία και λειτουργία των ναζιστικών φούρνων του Αουσβιτς.

Στο εδώλιο δεν κάθισε η «Siemens». που έλυνε και έδενε επί φασίστα Μεταξά. Με πρόταση και χρηματοδότηση του επικεφαλής της «Siemens» στην Αθήνα, συγκροτήθηκαν τα Τάγματα Ασφαλείας ίο 1943.

Στο εδώλιο δεν κάθισαν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι οικονομικοί στυλοβάτες του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά που όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα παρέδωσε τους Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους στην Γκεστάπο για να μεταφερθούν στα Νταχάου και στα Άουσβιτς.

Στο εδώλιο δεν κάθισαν οι 25 από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους της Γερμανίας, αυτοί που το 1933 τροφοδότησαν το αποκαλούμενο και «Ταμείο του Χίτλερ» με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 3 εκατ. μάρκων. Ήταν στις εκλογές του '33 που οι Ναζί πήραν το 44% των ψήφων.

Στο εδώλιο δεν κάθισε η ελβετική «Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών». Ο πρόεδρος της, ο τραπεζίτης Σαχτ, ήταν ο υπουργός Οικονομικών του Χίτλερ από το 1934.

Στο εδώλιο δεν κάθισε η «Φάρμπεν» που κατασκεύασε το Κυκλώνιο Β. Ήταν το αέριο που χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων στα κρεματόρια. Ένα από τα ονόματα με τα οποία κυκλοφορεί σήμερα η «Φάρμπεν» είναι «Bayer»

Στο εδώλιο δεν κάθισαν οι 45 από τους μεγαλύτερους Γερμανούς βιομήχανους που στις επιχειρήσεις τους στέλνονταν για καταναγκαστική εργασία οι κρατούμενοι από το Μαουτχάουζεν.

Στο εδώλιο δεν κάθισαν:

Η αμερικανική πολυεθνική «ΙΒΜ». Η οργάνωση των 78 ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης έγινε με τεχνολογία της «ΙΒΜ». Ο πρόεδρος της «ΙΒΜ», ο Τ. Watson, τιμήθηκε από το Γ’ Ράιχ με το μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού, το 1937. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή που μπορούσε να αποδώσει το ναζιστικό καθεστώς σε μη Γερμανό πολίτη.

Η «Standard Oil». Η «Standard Oil», των συμφερόντων Ροκφέλερ, στη διάρκεια του πολέμου, εκτός από τους συμμάχους προμήθευε με καύσιμα και τον Αξονα.

Η «General Motors». Χιλιάδες θωρακισμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και τανκς για τον γερμανικό στρατό κατασκευάστηκαν από την «General Motors». «Ό,τι συμφέρει την «General Motors» συμφέρει την Αμερική», έλεγε ο Αϊζενχάουερ. Το αμερικανικό κράτος αποζημίωσε με 33 εκατ. δολάρια την «General Motors» για τις ζημιές που υπέστησαν τα εργοστάσια της σε Γερμανία και Αυστρία στον πόλεμο. Ήταν τα εργοστάσια που κατασκεύαζαν τανκς για τον Χίτλερ.

Η «Ford». Το 1/3 των φορτηγών της Βέρμαχτ το κατασκεύασε η αμερικανική πολυεθνική «Ford». Οι μισοί «εργαζόμενοι» της εταιρείας ήταν σκλάβοι από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος της «Ford», ο «κύριος» Ford, το 1938 γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του παραλαμβάνοντας από τους Γερμανούς πρόξενους στο Ντιτρόιτ το μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού.

Η τράπεζα «UBC». Ήταν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του ναζιστικού καθεστώτος. Πρόεδρος της ήταν ο «κύριος» Πρέσκοτ Μπους. Πατέρας και παππούς δυο αμερικανών προέδρων.

Κανένα από τα στελέχη των εταιρειών δυτικών συμφερόντων δεν τιμωρήθηκε μετά τον πόλεμο για τις σχέσεις του με τον ναζισμό. Τα αδικήματά τους παραγράφηκαν. Το φρόντισε ο κύριος John McCloy. Ήταν ο Ύπατος Αρμοστής των ΗΠΑ στη Γερμανία μετά τον πόλεμο. O McCloy ήταν από το 1947 ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πριν ως νομικός εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των Ροκφέλερ και της τράπεζας «Chase Manhattan».

Ο κατάλογος είναι μακρύς και το συμπέρασμα ασφαλές: Από το εδώλιο λείπουν όλοι αυτοί που είναι δίπλα, πίσω και κυρίως πάνω από τους «Χίτλερ».

Λείπουν τα μονοπώλια και όλοι αυτοί που κάνουν κουμάντο σε ένα σύστημα που είτε με φασισμό είτε χωρίς φασισμό, είτε με κοινοβούλιο είτε χωρίς κοινοβούλιο, έχει πάντα το ίδιο όνομα.

Λέγεται καπιταλισμός.

(Από την «Ανάκριση»,του Πέτερ Βάις )

Δομικά, ηθικά ,ιδεολογικά, είμαι ποτισμένος με την γνώση πως πρέπει να πατάξουμε τον φασισμό με κάθε τρόπο, μα παράλληλα να μην ξεχνούμε πώς η πρόταση απέναντι από τον φασισμό και τον ναζισμό είναι η ανθρωπιά.

Τιμή και δόξα στον καθένα που βάζει το στήθος του απέναντι στον φασισμό,

τιμή και δόξα στον καθέναν που βάζει στο πιάτο μας ανθρωπιά και αγάπη.

Κανένας πόλεμος ανάμεσα στους λαούς -

Αναθεμα σε φασισμέ.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό.

Μπέρτολντ Μπρεχτ 

(σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου)



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δόθηκε...

#save_agrafa

27/10/2021 Αρνητική Γνωμοδότηση της Δ/νσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ για τα δύο αιολικά έργα στα Άγραφα, στη Νιάλα και στον Αγ. Νικόλαο!

- «Επισημαίνουμε την αστάθεια των εδαφών της περιοχής που οφείλεται στον Φλύσχη. Εξάλλου είναι γνωστός ως «Φλύσχης των Αγράφων». Η όλη περιοχή είναι πτυχωμένη και τα υλικά διαρρηγμένα. Φαινόμενα κατολισθήσεων έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν και ολόκληρα χωριά έχουν μετεγκατασταθεί λόγω κατολισθήσεων. Επομένως η όποια κατασκευή γίνει στην περιοχή και ειδικά στις περιοχές με μεγάλη κλίση όπου σχεδιάζεται η οδοποιία, είναι a priori επισφαλής.»

- «…οι μετεωρολογικές συνθήκες μεγάλου υψομέτρου που επικρατούν στην περιοχή των έργων (αυξημένες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις και μακρές περίοδοι παγετού), θέτουν σε διακινδύνευση τόσο την εύρυθμη λειτουργία όσο και την συντήρηση των προτεινόμενων έργων. Το γεγονός αυτό δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς στις υποβληθείσες ΜΠΕ.»

- «Οι υποβληθείσες ΕΟΑ δεν εξετάζουν τις συνεργιστικές επιπτώσεις του συνόλου των αντίστοιχων έργων που έχουν χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί στην άμεση περιοχή των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ.»

- «Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι θέσεις στις οποίες προτείνονται τα έργα βρίσκονται εντός ή πλησίον ιδιαίτερα σημαντικών κρίσιμων ενδιαιτημάτων της προστατευόμενης ορνιθοπανίδας της περιοχής.» 

(Όρνιο, Πετρίτης, Κοκκινοκαλιακούδα, Φιδαετός, Μαύρος Δρυοκολάπτης, Χρυσαετός)

- «…τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων θα οδηγήσουν στην όχληση και κατά συνέπεια στον εκτοπισμό και στη μείωση του πληθυσμού της προστατευόμενης ορνιθοπανίδας της περιοχής. Επομένως δεν υπάρχει βελτίωση των επιπτώσεων αλλά αντίθετα μακροπρόθεσμη επιδείνωση της Κατάστασης Διατήρησης των ειδών.»

Η υλοποίηση των υπό εξέταση έργων:

-"θα επιφέρει σημαντική βλάβη στην Κατάσταση Διατήρησης του αγριόγιδου στην περιοχή των Αγράφων αλλά και σε Εθνικό επίπεδο, σύμφωναμε τις επισημάνσεις του προαναφερόμενου ΕΣΔ για το αγριόγιδο."

-"θα οδηγήσει στον κατακερματισμό και στην απώλεια των ενδιαιτημάτων του είδους λεπιδόπτερου Parnassius apollo στην περιοχή των Αγράφων, σε πλήρη αντίθεση με τους θεσμοθετημένους στόχους του ΕΣΔ."

-"Θα βλάψει τα ενδιαιτήματα του είδους προτεραιότητας Ursus arctos στην περιοχή με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό του, ενώ αντιβαίνει τον κύριο στόχο του υπό θεσμοθέτηση ΕΣΔ για το είδος σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις της χώρας για την βελτίωση της Κατάστασης Διατήρησης της καφέ αρκούδας."



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι λιμενεργάτες επιμένουν για δεύτερη μέρα απαιτώντας μέτρα ασφαλείας, μετά από ακόμα ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Και θα συνεχίσουν!

Αλλά τα 21 εκατομμύρια καθαρά κέρδη της COSCO φέτος δεν είναι αρκετά για να τους τα παρέχει.

Ας μιλήσουμε και πάλι για την αξία της ανθρώπινης ζωής μπροστά στο κέρδος…

21 εκατομμύρια καθαρά κέρδη της COSCO το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά αρνήθηκε το αίτημα των εργαζομένων η κάθε εργατική ομάδα να είναι έξι και όχι τέσσερα άτομα για λόγους ασφαλείας. Μετράμε νεκρούς για να μην χάσουν κέρδη.  Οι ζωές των εργατών μετράνε.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ανατριχιαστική ανάρτηση του θείου του Παύλου Φύσσα: Ο παππούς πολέμησε τους φασίστες, το εγγόνι του φονεύτηκε από τους φασίστες

Η ανάρτηση του Δημήτρη Καραϊσκάκη θύμισε το εξής. Το εγγόνι του Ανδρέα Καραϊσκάκη που πολέμησε τους φασίστες δολοφονήθηκε από φασίστες.

28 Οκτωβρίου 2021 19:01

Αν μία ανάρτηση για την 28η Οκτωβρίου ξεχώρισε, αυτή είναι του Δημήτρη Καραϊσκάκη, του θείου του Παύλου Φύσσα.

Ο κ. Καραϊσκάκης δημοσίευσε φωτογραφία του Ανδρέα Καραϊσκάκη, πατέρα της Μάγδας Φύσσας και έγραψε τα εξής ανατριχιαστικά: Αυτός είναι ο Ανδρέας Καραϊσκάκης. Πολέμησε τους φασίστες στο αλβανικό μέτωπο. Και έμελλε μετά από χρόνια να του σκοτώσουν το εγγόνι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. Είναι ο πατέρας της Μάγδας.

Σήμερα γράφτηκαν πολλά για την ημέρα, αλλά για μένα δεν υπήρξε άλλη ανάρτηση που να τα ένωσε και να τα συνέθεσε όλα σαν κι αυτή του Δημήτρη Καραϊσκάκη, του θείου του Παύλου Φύσσα, που ήταν η... φρουρά μας στη διάρκεια της δίκης. Με την άδειά του, αναδημοσιεύω.

Δημήτρης Καραϊσκάκης

Αυτός είναι ο Ανδρέας Καραϊσκάκης. Πολέμησε τους φασίστες στο αλβανικό μέτωπο. Και έμελλε μετά από χρόνια να του σκοτώσουν το εγγόνι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. Είναι ο πατέρας της Μάγδας.

Τα σχόλια περιττεύουν...

Τη σχετική ανάρτηση ανέδειξε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ιωάννης Μεταξάς: Το δήθεν ΟΧΙ και τι ήθελε - "Θα ρίξουμε μερικές τουφεκιές δια την τιμήν των όπλων"

Την 28η Οκτωβρίου 1940 ο ήρωας Κωνσταντίνος Δαβάκης αντιμετώπιζε στην Πίνδο την ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών ΤΖΟΥΛΙΑ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μεταξάς αναγκαζόταν σε έναν προσωπικό του συμβιβασμό.

28 Οκτωβρίου 2021 07:22

Ένας από τους διαχρονικούς μύθους της νεοελληνικής ιστορίας, είναι το "Όχι" του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940. Συνολικά άλλωστε, η περίοδος του Μεταξά είναι μια από τις πιο σκοτεινές ιδεολογικά, και λιγότερο φωτισμένες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, με διώξεις, εξορίες και βασανισμούς αντιφρονούντων, με λογοκρισία, με κάψιμο βιβλίων, και με ελάχιστες πληροφορίες για τις κοινωνικές διεργασίες που έλαβαν χώρα τη περίοδο πριν τον πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Μεταξάς δεν ήταν ο μεγάλος πατριώτης του ΟΧΙ προς τον Μουσολίνι. Το ΟΧΙ του Μεταξά ήταν η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τον ίδιο και το καθεστώς του, ήταν ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα για να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι ο ίδιος είχε διαφορετικά πλάνα για τη χώρα με τη πολιτική της "ουδετερότητας", αλλά δεν τον βοήθησαν οι συνθήκες προς την κατεύθυνση αυτή.

"Λάμπουν φωτεινές επιγραφές του "ΟΧΙ" όπου ένα μεσαίο τεράστιο "Χ" κι’ ένα στέμμα από πάνω του δίνουν το σήμα κατατεθέν του επίσημου γιορτασμού. […] Είναι αυτός ο γιορτασμός της μεγάλης μέρας, της ξακουστής 28ης Οκτωβρίου που ο ελληνικός λαός σαν ηλεκτρισμένος παρουσίασε τη μεγαλύτερη έξαρση της ιστορίας του; Είναι αυτός ο γιορτασμός της μεγάλης μέρας που είναι πριν απ’ όλα ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ;" έγραφε σε κύριο άρθρο στις 28 Οκτωβρίου 1945 ο διευθυντής της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" Κ. Καραγιώργης.

Το "Όχι" είχε αποφασιστεί από τις 6 Δεκεμβρίου του 1935, όταν η Βρετανία έθεσε το ερώτημα στις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία, αν επρόκειτο να υποστηρίξουν την Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση Βρετανο-ιταλικής σύρραξης λόγω των κυρώσεων στη Κοινωνία των Εθνών, προς τη χώρα του Μουσολίνι. Τον Ιούνιο του 1937, ο Μεταξάς δήλωνε ακόμη στη Sunday Times, σε συνέντευξή του στην Αθήνα, ότι τα ελληνικά συμφέροντα συνδέονται με την Αγγλία, καθώς το παλάτι τασσόταν άλλωστε ανοιχτά υπέρ της Βρετανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γεώργιος Β' παρείχε μεν στήριξη στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ωστόσο οι σχέσεις του με τον Μεταξά είχαν ψυχρανθεί σημαντικά όταν ο δικτάτορας προσπαθούσε να βρει τρόπο να εξασφαλίσει μια ουδετερότητα, την οποία για ένα διάστημα όντως διαπραγματεύτηκε με τους Γερμανούς.

Σήμερα, η απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο θεωρείται από αρκετούς ιστορικούς αποτέλεσμα πίεσης της κοινής γνώμης και απότοκος της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού η Ελλάδα προετοιμαζόταν χρόνια για επικείμενη επίθεση εχθρικών δυνάμεων.

Έτσι, το διάγγελμα του Μεταξά προς τον ελληνικό λαό με το οποίο ανακοίνωνε τον πόλεμο με την Ιταλία, ήταν μια αναγκαία κατάσταση για τον ίδιο από την οποία δεν θα μπορούσε να δραπετεύσει.

Η ηγεσία προετοίμαζε όνειδος

Ο διοικητής του Αποσπάσματος της Πίνδου, συνταγματάρχης Κ. Δαβάκης, έχει πει πως η ηγεσία "προετοίμαζε όνειδος", που ο Στρατός το μετέτρεψε σε έπος. Και πως οι οδηγίες ήταν "να ρίψωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμήν των όπλων". Και ο Γ. Καφαντάρης (σ.σ.: πρώην πρωθυπουργός), με το γνωστό καυστικό πνεύμα του, έλεγε πως προκάλεσε έκπληξη το "ΟΧΙ" του Μεταξά, γιατί ήταν ο μόνος Ελληνας που μπορούσε να πει το "ΝΑΙ" (Σπ. Λιναρδάτος "Το αντιφασιστικό ΟΧΙ του λαού μας και το "ΟΧΙ" που είπε ο Ι. Μεταξάς", περιοδικό "Αντί", τ. 4, 19.10.1974.).

Ο τότε πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι έχει γράψει, χαρακτηριστικά, ότι ο Μεταξάς "ήθελε πάση θυσία να αποφύγει τον πόλεμο με την Ιταλία, την οποία εφοβείτο πάρα πολύ". Ακριβώς επειδή φοβόταν για τον ίδιο του το εαυτό.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Μεταξάς είχε δεχθεί έντονη κριτική για τη διαχείριση των χρημάτων του ΙΚΑ, το οποίο ήταν υποχρέωση της Ελλάδας μετά την κύρωση διεθνών συμβάσεων εργασίας το 1920 (θεσπίστηκε με το νόμο 5733/1932 (άρθρο 12) επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου), με πρώτο διοικητή τον τότε καθηγητή κοινωνιολογίας, Παναγιώτη Κανελλόπουλο (την περίοδο 1934 - 1935), και δημιουργήθηκε κατόπιν έντονων ταξικών αγώνων. Περισσότερους μύθους για τη δήθεν "κοινωνική" πολιτική Μεταξά, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

http://www.katiousa.gr/istoria/o-mythos-gia-tin-koinoniki-politiki-tou-metaksa/

Ως προς τη διαχείριση των χρημάτων για τα μέτωπα των πολεμικών διεργασιών, μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.

Η καταγραφή για τον μύθο του ΟΧΙ, παρακάτω:

"Το δήθεν "ΌΧΙ" του φασίστα Μεταξά είναι ένας από τους διαχρονικούς μύθους της καθεστωτικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, που αναπαράγεται μέχρι σήμερα. Επιβάλλοντας φασιστική δικτατορία, η αστική τάξη και ο Μεταξάς είχαν κηρύξει, αντικειμενικά, εχθρό τον Ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση του στρατού χρησίμεψε για τα  πάρε δώσε με "προμήθειες" που απέρρεαν από αυτά, εξοπλισμούς κ.α. Ο Σ.Λιναρδάτος γράφει πως "οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες της 4ης Αυγούστου ουδόλως συνέβαλαν στην απόκρουση της ιταλικής επίθεσης, καθότι μονομερώς προσανατολισμένες στην απόκρουση του βουλγαρικού κινδύνου και - απόλυτα αναχρονιστικές: 2 ολόκληρα δισ. δρχ. έφυγαν για τα οχυρά της "Γραμμής Μεταξά" στην Ανατολική Μακεδονία, έναντι μόλις 1,5 - 2 εκατομμυρίων (ένα τοις χιλίοις!) που δαπανήθηκαν στην ελληνοαλβανική μεθόριο! Παραμονές του πολέμου, η στρατιά Ηπείρου δεν διέθετε ούτε καν αντιαρματικά όπλα, το δε απόσπασμα της Πίνδου (απόσπασμα Δαβάκη) το πρωί της 28ης Οκτωβρίου "ευρέθη άνευ εφεδρικών πυρομαχικών"!

Ο ίδιος ο  Α.Παπάγος,αρχηγός του ΓΕΣ το 1940, έγραψε πως "Την απρόκλητον Ιταλικήν επίθεσην της 28ης Οκτωβρίου υπέστη η Ελλάς ούσα σχεδόν ανεπιστράτευτος". Όλα αυτά δεν ήταν απλά θέμα "ανικανότητας" αλλά, πολιτικού  προσανατολισμού.

Παπάγος : Θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές δια την τιμήν των όπλων

Η Ελληνική αστική τάξη όσο πλησίαζε ο πόλεμος, τρομοκρατημένη, επεξεργαζόταν ηττοπαθή σχέδια γιατί φοβόταν ότι  ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση και παράτασή της θα έβαζε σε κίνδυνο την εξουσία της. "Ο Παπάγος δήλωνε στον επιτελάρχη συνταγματάρχη Γεωργούλη ότι "θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές δια την τιμήν των όπλων", (Σ.Λιναρδάρος, "Ο Ιωάννης Μεταξάς και οι μεγάλες δυνάμεις", σελ. 184).

Απόδειξη για αυτό είναι το σχέδιο  εγκατάλειψης της Ηπείρου, χωρίς ουσιαστική σύγκρουση, σε περίπτωση Ιταλικής  επίθεσης, το οποίο είχε επεξεργαστεί η στρατιωτική ηγεσία και κατέληγε σε άμεση υποχώρηση του στρατού προς Αιτωλοακαρνανία στο ύψος του Αμβρακικού και ανατολικά στα περάσματα της Ηπείρου προς τη Δυτική Μακεδονία!

Ο λόγος που ανατράπηκε η Ιταλική επίθεση της 28ης Οκτώβρη 1940 ήταν ακριβώς το ότι δεν εφαρμόστηκε αυτό το σχέδιο της διοίκησης Μεταξά, αφού τα τοπικά στρατιωτικά τμήματα στην Ηπείρου αρνήθηκαν να το εφαρμόσουν, αλλά και ο ηρωισμός του "αποσπάσματος Δαβάκη" την εγκατάλειψη του οποίου από την διοίκηση Μεταξά έχει επιβεβαιώσει ακόμα και ο ίδιος ο επιτελάρχης, τότε δεξί χέρι του Αρχηγού του ΓΈΣ Α. Κορόζη, στο βιβλίο του "Οι Πόλεμοι 1940-41": "έπρεπε εις κάποιον να φορτωθή η ποσοτική μας ανεπάρκεια της αμύνης της Πίνδου ο Συνταγματάρχης Κ. Δαβάκης, εθυσιάσθη. Η Αν.Διοίκησις, είχεν υποδείξει την αδυναμία μας εκεί. Έμενε λοιπόν η Κυβέρνησις, ο Ι.Μεταξάς ο οποίος όταν τω εζητήθη να προεπιστρατευθή η 1η Μερ. και να ταχθή εκεί, ηρνήθη να εγκρίνη το μέτρον".

Από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρξει - και δεν υπήρξε - κάποιο "ΟΧΙ"του Μεταξά. Και ο ίδιος ο Μεταξάς φοβόταν, αφού γνώριζε ότι η δικτατορία του στηριζόταν σε επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα (Βιομήχανοι, Εκδότες κ.α) στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό και τους Γλύξμπουργκ και ένας πόλεμος μπορεί να οδηγούσε τα αφεντικά του σε άλλες επιλογές η στην ανατροπή του από τον λαό.

Αυτό δεν είναι εκτίμηση αλλά τα λόγια του ίδιου του δικτάτορα, ο οποίος αργότερα, ανησυχούσε για τις νίκες του Ελληνικού στρατού: 5 Δεκεμβρίου 1940 γράφει στο ημερολόγιο του:

"Συνεχείς νίκαι προχωρήσεως. Ανησυχία για το μέλλον μου; Είναι σωστό αυτό; Εκ μέρους μου; Και 31 Δεκεμβρίου 1940: "Σε τέτοιον αγώνα τα εσωτερικά πολιτεύματα σβήνονται. Ποιό θα μείνει όρθιο; Ο Θεός βοηθός".

Τόσο θλιβερή η κατάσταση του Μεταξά, που ο Ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι γράφει  στο ημερολόγιο ότι σκεφτόταν μήπως "του μείνει το γεροντάκι στα χέρια" όταν του ανακοινώσει την κήρυξη πολέμου. Όταν του την ανακοίνωσε, 28 Οκτώβρη 1940, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, ήταν μόνο οι δύο τους (ο Γκράτσι και ο Μεταξάς). Και οι δύο, έχουν αφήσει γραπτές μαρτυρίες για την συνάντηση, που δεν αναφέρουν λέξη για κάποιο "ΌΧΙ" του δικτάτορα. Ο Γκράτσι στο βιβλίο του "Η αρχή του τέλους" γράφει ότι ο Μεταξάς έτρεμε και σχεδόν έβαλε τα κλάματα και του απάντησε, και του έλεγε  "και αν θα ήθελε να ενδώσει, δεν μπορούσε να βρει μέσα σε τρεις ώρες τον καιρό να πάρει διαταγές απ’ το Βασιλέα και να μεταβιβάσει τις αναγκαίες οδηγίες και "αν τουλάχιστον μπορούσα να του δείξω ποια ήταν τα στρατηγικά σημεία που ήθελε να καταλάβει η ιταλική κυβέρνηση".

Και αυτά αφοί απλά είχε αναγνωρίσει την κατάσταση ("Alors, c’est la guerre"- ώστε έχουμε πόλεμο). Ο Γκράτσι είπε ότι δεν είχε ιδέα και απάντησε "βλέπετε είναι αδύνατο (να κάνω τίποτα)".

Ο ίδιος ο Μεταξάς, που υποτίθεται ότι είπε το "ΌΧΙ", στό ίδιο το προσωπικό του ημερολόγιο, με ημερομηνία 28 Οκτώβρη 1940, γράφει: "Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν έρχεται ο Grazzi. Πόλεμος!" (Ι.Μεταξά: "Ημερολόγιο", τόμος Δ', σελ. 516). Ούτε ό ίδιος δηλαδή γράφει για κάποιο "ΌΧΙ".

Και δεν θα μπορούσε αφού η συνάντηση ήταν - στην ουσία - μια τυπική υπόθεση, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις των Ιταλών ήταν εξωφρενικές, αόριστα διατυπωμένες (συνειδητά), ενώ έδιναν περιθώριο μόλις 3 ωρών.

Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη.

Μεταξάς : Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος Κοινή Γνώμη

Έτσι ο δικτάτορας απλά αναγνώρισε την πραγματικότητα, αν και, ακόμα και εκεί, προσπάθησε να διερευνήσει – μάταια - "τρόπους συνεννόησης"με τους φασίστες εισβολείς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον υπουργό του Μεταξά Τζίφο, που μετείχε στην πρώτη σύσκεψη το ξημέρωμα εκείνης της ιστορικής νύχτας:

"Εξάλλου η προθεσμία του τελεσιγράφου ήτο τρίωρος ώστε δεν εδίδετο καν καιρός διά οιανδήποτε ενέργειαν, έστω και αν υπήρχε η παραμικρά διάθεσις". Το "ΌΧΙ"του φασίστα Μεταξά ήταν ένα κατασκεύασμα των εφημερίδων που - μπουκωμένες με χρήμα και προνόμια - λιβάνιζαν τον δικτάτορα.

Το μόνο πραγματικό "ΟΧΙ" ήταν αυτό που είπε ο λαός.

Όσο για τον Μεταξά, 28 Οκτώβρη 1940, μέρα που αρχίζει ο πόλεμος, δείχνει έκπληκτος ("Φανατισμός του λαού αφάνταστος") και την επομένη αρχίζει να ανησυχεί που ο λαός ξεσηκώνεται να πολεμήσει τους εισβολείς ("Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος Κοινή Γνώμη"). Η ίδια γραμμή της κυρίαρχης τάξης θα συνεχιστεί: Άρνηση απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων που ζητούσαν να πολεμήσουν, παράδοσή τους στους κατακτητές, άρνηση εξοπλισμού των Κρητικών, δωσιλογισμός, η δραπέτευση της πολιτικής ηγεσίας για Κάιρο κλπ.

Τέτοια μαύρη ιστορία των κυρίαρχων, χρειάζεται μύθους όπως το "ΟΧΙ" του Μεταξά, για να δικαιολογηθεί".

Και συμπληρώνουμε από το βιβλίο του Σπύρου Λιναρδάτου, "Ο Ιωάννης Μεταξάς και οι Μεγάλες Δυνάμεις", εκδόσεις Προσκήνιο, σελ. 183":

"Γιατί ο Μεταξάς, όπως είδαμε και στις κρίσιμες εκείνες ώρες, είχε την έγνοια του στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου, που ήθελε να διατηρηθεί όσο ζούσε αλλά και μετά τον θάνατό του. Για αυτό ήθελε να κάνει καθεστωτικό πόλεμο, όχι αντιφασιστικό και πανεθνικό. Γι’ αυτό, παρά τις πιέσεις των Αγγλων και του Επιτελείου απαγόρευσε τελικά να χρησιμοποιηθούν αξιόλογοι ανώτεροι αξιωματικοί (Στ. Σαράφης. Κ. Βεντήρης, Ι. Τσιγάντες, Δ. Ψαρός, Ε. Μπακιρτζής, Κ. Τσαμάκος, Ε. Καλαμπαλίκης κ.λπ.) γιατί ήταν δημοκρατικοί. Για αυτό διέταξε να παραμείνουν στα ξερονήσια και στις φυλακές οι εξόριστοι κομμουνιστές, που παραδόθηκαν, τελικά, ύστερα από την κατάρρευση, στην Γκεστάπο".



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Με τον κίνδυνο της φτώχειας βρίσκεται αντιμέτωπο το 31,5% των παιδιών στην Ελλάδα

 Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021, 18:09

Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 31,5% των παιδιών (κάτω των 18 ετών) στην Ελλάδα, έναντι ποσοστού 24,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ όσον αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας που διατρέχουν τα παιδιά, μετά τη Ρουμανία (41,5%), τη Βουλγαρία (36,2%), και την Ισπανία (31,8%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ κατέγραψαν η Σλοβενία (12,1%), η Τσεχία (12,9%), η Δανία (13,5%) και η Φινλανδία (14,5%).

Ειδικότερα, στην ΕΕ το 71,9% του πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών που ζούσε σε νοικοκυριά πολύ χαμηλής έντασης εργασίας με εξαρτώμενα παιδιά διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας. Επίσης, το 50,5% των παιδιών με γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας, έναντι 7,7% των παιδιών με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Eurostat, με τον κίνδυνο της φτώχειας απειλείται στην ΕΕ το 42,1% των μονογονεακών νοικοκυριών, το 29,6% των νοικοκυριών με τρία ή περισσότερα παιδιά και το 32,9% των παιδιών με τουλάχιστον ένα γονέα με μεταναστευτικό υπόβαθρο.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες προτρέπουν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των οικισμών

 Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021, 16:03

Η Γερμανία, η Γαλλία, μαζί με άλλα 10 ευρωπαϊκά κράτη, προέτρεψαν το Ισραήλ σήμερα να αναιρέσει την απόφασή του να προχωρήσει με τα σχέδιά του για την κατασκευή περίπου 3000 κατοικιών για εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Σε μια κοινή ανακοίνωση από τα υπουργεία Εξωτερικών του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, οι χώρες επισημαίνουν πως αντιτίθενται στην επέκταση των οικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Καλούμε όλες τις πλευρές στηρίξουν τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση της συνεργασίας και τη μείωση των εντάσεων», τονίζουν οι χώρες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι προχωράει με τα σχέδιά του να οικοδομήσει περίπου 3000 κατοικίες για Σιωναζί έποικους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αψηφώντας την εντονότερη έως σήμερα κριτική τέτοιων σχεδίων από τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων και αποκλεισμών δρόμων στον Ισημερινό 

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021, 10:54

Αρκετοί οδικοί άξονες αποκλείστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη στον Ισημερινό, όπου συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια. Η αστυνομία, με την υποστήριξη του στρατού, απομάκρυνε οδοφράγματα και παρέδωσε τους δρόμους που είχαν κλείσει στην κυκλοφορία. Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Το πρωί της Τετάρτης, ομάδα διαδηλωτών διέκοψε την κυκλοφορία βόρεια της πρωτεύουσας, κλείνοντας τη λεγόμενη Παναμερικανική λεωφόρο με πέτρες, χώμα και φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κλείσαμε τον δρόμο» διότι «η κυβέρνηση ανεβάζει ασταμάτητα την τιμή των καυσίμων», είπε ο Ντένις Βιτέρι, 28 ετών, εργάτης σε υφαντουργία.

Η Παναμερικανική λεωφόρος είναι η βασική οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα του Ισημερινού με τη γειτονική Κολομβία μέσω των Άνδεων.

Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, δρόμοι έκλεισαν σε 6 από τις 24 επαρχίες της χώρας.

Ο στρατός και η αστυνομία, που κάνουν περιπολίες σε όλη την επικράτεια, απομάκρυναν οδοφράγματα και αποκατέστησαν την κυκλοφορία, ιδίως στην πόλη Οτόν (βόρεια), όπου περίπου 20 φορτηγά περίμεναν για να συνεχίσουν προς την Κολομβία, ανάμεσά τους αυτό του Ρομπέρτο Άρο.

Οι διαδηλωτές «δεν υπολογίζουν ότι κι εμείς που πρέπει να μεταφέρουμε εμπορεύματα είμαστε χαμένοι», είπε, παρότι σημείωσε πως συμμερίζεται τη διαμαρτυρία για «το ακριβό ντίζελ».

Παρότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια, ο δημοσιογράφος Γκονσάλο Ρόχας σκοτώθηκε όταν έπεσε από φορτηγάκι καθώς τράβαγε πλάνα των διαδηλώσεων στην Τοακάσο, νότια του Κίτο, ανέφεραν το Κίνημα Αυτοχθόνων και Αγροτών της Κοτοπάξι (Movimiento Indigena y Campesino de Cotopaxi, MICC), του οποίου ο θανών ήταν πρόεδρος, και η μη κυβερνητική οργάνωση Fundamedios.

Οι αποκλεισμοί δρόμων, μετά το κάλεσμα της ισχυρής Εθνικής συνομοσπονδίας αυτοχθόνων λαών (CONAIE), έχουν σκοπό να πιέσουν τον συντηρητικό πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο να ακυρώσει την αναγγελθείσα αύξηση 12% στις τιμές των καυσίμων. Ο πρόεδρος υπόσχεται ότι οι τιμές θα σταματήσουν κατόπιν να αυξάνονται σε μηναία βάση. Αναπροσαρμόζονται αυτόματα από το 2020, βάσει των διεθνών τιμών.

Έκτοτε έχει αυξηθεί κατά 90% η τιμή του αμερικανικού γαλονιού (των 3,8 λίτρων) του πετρελαίου ντίζελ, από το 1 στα 1,90 δολάρια. Το ντίζελ είναι το καύσιμο που καταναλώνεται περισσότερο στη χώρα. Η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 2,55 δολάρια το γαλόνι.

Η κυβέρνηση πρέπει «να παγώσει τις τιμές των καυσίμων στο 1,50 δολάριο το ντίζελ και στα 2 δολάρια τη βενζίνη», είπε ο Λεωνίδας Ίσα, ο πρόεδρος της CONAIE, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση δίκαιες τιμές καυσίμων. Δεν λογαριάζει πως κάνει κακό στον λαό», είπε εξάλλου ένας από τους διαδηλωτές, καθώς ενίσχυε με κλαδιά οδόφραγμα στη βόρεια έξοδο της πρωτεύουσας.

Την Τρίτη, στο τέλος πορείας στο Κίτο, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία, όχι μακριά από την έδρα της προεδρίας. Τριάντα επτά πρόσωπα συνελήφθησαν, ενώ πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανέφεραν οι Αρχές.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ονδούρα: Η υποψήφια της αντιπολίτευσης προηγείται πλέον καθαρά ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου

 Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021, 07:40

Η Σιομάρα Κάστρο, η υποψήφια της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα στην Ονδούρα, κατέγραψε αλματώδη άνοδο και προηγείται πλέον καθαρά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, λίγο καιρό αφού η πρώην πρώτη κυρία εξασφάλισε την υποστήριξη μιας ακόμη παράταξης της αντιπολίτευσης (24804377).

Σε περίπτωση που κερδίσει την 28η Νοεμβρίου, η 62χρονη μπορεί να γράψει ιστορία: θα είναι η πρώτη φορά που θα καταλάβει γυναίκα το ανώτατο αξίωμα στην Ονδούρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε τηλεφωνικό από το Κέντρο Μελετών για τη Δημοκρατία (CESPAD), η κυρία Κάστρο προηγείται με το 38% των προθέσεων ψήφου, ενώ ο υποψήφιος της συμπολίτευσης Νάσρι Ασφούρα, δήμαρχος στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με το 21%.

Το 30% των πολιτών που ερωτήθηκαν σχετικά δήλωσε ότι είτε είναι αναποφάσιστο ή ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τη 12η ως την 20ή Οκτωβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.726 πολιτών της Ονδούρας που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Ο κ. Ασφούρα, 63 ετών, συντηρητικός επιχειρηματίας, δυο φορές δήμαρχος της πρωτεύουσας, βρισκόταν ως πρότινος στην πρώτη θέση.

Η κυρία Κάστρο είναι η σύζυγος του αριστερού πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με το σχετικά αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009, έπειτα από τη σκληρή διένεξη με τους αντιπάλους του που τον κατηγορούσαν ότι ήθελε να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η δημοσκόπηση του CESPAD είναι η πρώτη που διεξήχθη αφού το κόμμα Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), υποψήφια του οποίου είναι η Σιομάρα Κάστρο, και η παράταξη Εθνική Ένωση της Αντιπολίτευσης (UNO) του δημοφιλούς τηλεοπτικού παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα, ανακοίνωσαν πως ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Προτού ανακοινώσουν τη συνεργασία τους τα κόμματα LIBRE και UNO, ο κ. Ασφούρα είχε μικρό προβάδισμα, συγκέντρωνε το 21% έναντι της κυρίας Κάστρο και του κ. Νασράλα, που ισοψηφούσαν με το 18%.

Η υποψήφια της αριστεράς υπόσχεται ότι θα διαχειριστεί καλύτερα το δημόσιο εξωτερικό και εσωτερικό χρέος της Ονδούρας, που έχει φθάσει τα 13 δισεκ. δολάρια, ότι θα κάνει νόμιμη την άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμών, κινδύνων για τη ζωή της μέλλουσας μητέρας ή δυσμορφιών των εμβρύων, καθώς και ότι θα ιδρύσει νέα επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς με τη βοήθεια του ΟΗΕ.

Η κυρία Κάστρο ήταν επίσης υποψήφια του LIBRE το 2013, όταν ηττήθηκε με διαφορά περίπου 9% από τον απερχόμενο πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Τα οκτώ χρόνια του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στην προεδρία σημαδεύτηκαν από σωρεία κατηγοριών για διαφθορά, που ο αρχηγός του κράτους απορρίπτει. Στις ΗΠΑ, εισαγγελείς ερίζουν ότι ο κ. Ερνάντες δωροδοκήθηκε από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, μετατρέποντας τη χώρα του σε «ναρκωκράτος», κάτι που επίσης διαψεύδει. Ο αδελφός του, ο Τόνι Ερνάντες, πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών νωρίτερα φέτος.

Ο κ. Ασφούρα, συντηρητικός πολιτικός, επιχειρηματίας του τομέα των κατασκευών, δυο φορές δήμαρχος της πρωτεύουσας, είναι ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος του αρχηγού του κράτους. Αντιμετώπισε κατηγορίες για απάτη, κατάχρηση δημόσιου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι κατηγορίες πάντως τέθηκαν στο αρχείο από τη δικαιοσύνη της Ονδούρας.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COSCO

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα παίρνει απάντηση από τον ανυποχώρητο αγώνα

Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 28 Οκτώβρη για τρίτη μέρα η απεργία για μέτρα προστασίας που η εργοδοσία απορρίπτει

Παναττική συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ της COSCO

Με νέα 24ωρη απεργία, την τρίτη κατά σειρά, από την περασμένη Δευτέρα που έχασαν τον 45χρονο συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή στο εργασιακό γκέτο της COSCO λόγω της έλλειψης ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής τους, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά κλιμακώνουν σήμερα τον αγώνα τους. Διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να γυρίζουν όρθιοι στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο.

Στο πλαίσιο της απεργίας, σήμερα στις 5 μ.μ. πραγματοποιείται παναττική συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ της COSCO, μετά από κάλεσμα που απηύθυνε χτες το βράδυ το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Την απόφαση για τη σημερινή νέα απεργία την πήραν αργά χτες το βράδυ, με Γενική Συνέλευση που κάλεσε η ΕΝΕΔΕΠ και έγινε επιτόπου μπροστά στα κεντρικά γραφεία της COSCO, στην παγόδα του ΟΛΠ στην Ακτή Ξαβέρη του Πειραιά.

Το κεντρικό αυτό κτίριο της COSCO ήταν το σημείο όπου έφτασε η μεγάλη διαδήλωση που ταρακούνησε χτες απ' άκρη σ' άκρη το κέντρο του Πειραιά και ήταν η εξέλιξη της απεργιακής συγκέντρωσης που έγινε το απόγευμα στην πλατεία Κοραή.

Οι εργαζόμενοι, αν και είχαν ενημερώσει ότι θέλουν συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας στις 7.30 το απόγευμα, όταν έφτασαν στο κτίριο των γραφείων της COSCO βρήκαν τις σιδερόφραχτες πύλες κλεισμένες και ασφαλισμένες ακόμα και με αλυσίδες. Ενας σιδερένιος φράχτης όμως που δεν κατάφερε να εμποδίσει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» να αντηχεί, και με τις φράσεις «συνάδελφο εργάτη χάσαμε, όχι ζώο!», σε χρόνο μηδέν ένα μέρος της σιδερένιας πύλης ξηλώθηκε, με τους οργισμένους απεργούς να βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, όπου συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο των γραφείων, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνει η συνάντηση.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ποιοι απελευθέρωσαν την χώρα, για να κυματίζει, σήμερα περήφανα, η...

Ελληνική σημαία;

Τα ΜΜΕ μάλλον δεν γνωρίζουν Ιστορία!

Σιωπούν!

Δεν γνωρίζω ποια από τις δύο πλευρές, Ελληνική ή Γερμανική, πρότεινε να γίνει ειδικά σήμερα η επίσκεψη της Μέρκελ, στην χώρα μας.

Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι τουλάχιστον η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να ντρέπεται, για την προκλητικότητα της!

Δεν είμαστε όλοι λοβοτομημένοι!

Σε μια ημέρα μνήμης των αγώνων, κατά του φασισμού και του ναζισμού, για την απελευθέρωση,

Σε μια ημέρα, που οι συγκυρίες συμπίπτουν με την μνήμη των δολοφονικών Μνημονίων και της οικονομικής εισβολής της Γερμανίας, στην χώρα μας,

Σε μια ημέρα, που οι πολίτες βιώνουν νέα φασιστικά μέτρα,

Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ, η επίσκεψη της "μετανοούσας", αλλά αρνούμενης να επιστρέψει τον πλούτο της χώρας, που πλιατσικολόγησε, κυρίας Μέρκελ!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έχουν απαγορεύσει, λογοκρίνει, και  κατεβάσει από το internet τo sibilla-gr-sibilla.blogspot.com!!! Η λογοκρισία και ο φασισμός έχει απλωθεί παντού σαν γάγγραινα!!!! 

Βγάζει αυτό : Αυτό το ιστολόγιο βρίσκεται υπό εξέταση λόγω πιθανής παράβασης των Όρων Υπηρεσιών Blogger και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους συντάκτες