Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τριτη 18 Ιανουαριου 2011 ______17.20

Το κάπνισμα μέσα σε κανό, στα διεθνή ύδατα, επιτρέπεται;




Τον συνέλαβαν ως «Voliotaki»
Ο δημοσιογραφος Α. Κουμιωτης αρνειται οποιαδηποτε σχεση με το blog Voliotaki, και μιλαει για τις γνωστες σκευωριες της ασφαλειας, του Σφακιανακη και της βρωμερης διωξης ηλεκτρονικου εγκληματος που οπως ειναι πασιγνωστο κατασκευαζει σκευωριες! Για αυτο το λογο εχει ιδρυθει αλλωστε!
Στη σύλληψη του ραδιοφωνικού παραγωγού Αντώνη Κουμιώτη ως διαχειριστή του blog «Voliotaki» οδηγήθηκαν χθες αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου. Μαζί με τον Αντ. Κουμιώτη... παρεμπιπτόντως συνελήφθη και ο πατέρας του, δημοσιογράφος Γιώργος Κουμιώτης, για διαφορετικές σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υποθέσεις και συγκεκριμένα για αποφάσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του.
Την «επίσκεψη» κλιμακίου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Αντώνης Κουμιώτης στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού του πατέρα του (ΜΑΡΚΟΝΙ 9,61). Τη σύλληψή του προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες η καταγγελία την οποία κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Δήμαρχος Σκιάθου Ν. Πλωμαρίτης, εμφανιζόμενος ως θιγόμενος από αναρτήσεις του Voliotaki.blogspot.com για υπόθεση ελλείμματος στο Δήμο Σκιάθου





Ανομία καπιταλιστών
«Η ανομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας. Ουδείς σέβεται τους νόμους... μέρος της κοινωνίας αδιαφορεί για τους νόμους και το κράτος αδυνατεί να τους επιβάλει... Η ανομία δεν αντιπαλεύεται με την ανομία» («Καθημερινή», 16/1/2011). Πασχίζει να επιβάλει στις λαϊκές συνειδήσεις πως ο αγώνας για τη ζωή τους είναι παράνομος, ενώ η ισχυροποίηση των καπιταλιστών με την κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι νόμιμη. Νόμος για τον εφοπλιστή Αλαφούζο, ιδιοκτήτη της εφημερίδας και όλους της τάξης του, είναι να κερδίζουν αμύθητο πλούτο από την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους με μισθούς πείνας, να θαλασσοπνίγουν ναυτεργάτες, να ναυπηγούν βαπόρια στη νοτιοανατολική Ασία καταστρέφοντας τα ναυπηγεία και τους εργαζόμενους σ' αυτά στην Ελλάδα αφήνοντάς τα χωρίς δουλειά, να μειώνουν μισθούς στους εργαζόμενους των επιχειρήσεών τους κάνοντας τη ζωή τους κόλαση. Αλλά αυτή είναι η ανομία τους γιατί καταστρέφει ζωές εργατών. Ε, λοιπόν, απέναντι στην ανομία τους, νόμιμο είναι για τους εργαζόμενους να παλεύουν για την κατάργηση της κόλασης των καπιταλιστών, διεκδικώντας την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους, μέχρι να κάνουν δική τους ιδιοκτησία τον πλούτο που παράγουν απαλλοτριώνοντας τους καπιταλιστές.






ΤΥΝΗΣΙΑ
Εξαγγελίες για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»
Εξαιρετικά ρευστή η κατάσταση, με λαϊκές διαδηλώσεις και ελιγμούς από το καθεστώς του διωχθέντος Μπεν Αλι
ΤΥΝΙΔΑ.-- Το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ανακοίνωσε, χτες, ο πρωθυπουργός Μουχάμαντ Γκανούσι, έχοντας λάβει σχετική εντολή από τον υπηρεσιακό Πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάτζα, που ανέλαβε καθήκοντα Προεδρου, με την εκδίωξη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα Μπεν Αλι, την Παρασκευή, μετά από τις πολυήμερες διογκούμενες λαϊκές διαμαρτυρίες. Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει την εντύπωση «πραγματικών» αλλαγών, ο Γκανούσι γνωστοποίησε ότι στο 19μελές κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τριών αντιπολιτευτικών κομμάτων, τα οποία, όμως, βρίσκονταν στη Βουλή και επί καθεστώτος Μπεν Αλι.
Πρόκειται για τα κόμματα «Ενωση της Ελευθερίας και της Εργασίας» (υπ. Υγείας), «Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα» (υπ. Ανάπτυξης), «Εταζντίντ» «Κίνημα Ανανέωσης» (υπ. Ανώτατης Εκπαίδευσης) (το κόμμα αυτό προήλθε από το ΚΚ Τυνησίας, όταν αυτό μετονομάστηκε μετά τις αντεπαναστατικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες ακολουθώντας τη γραμμή των «ανανεωτών» - αρνητών του σοσιαλισμού). Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν και έξι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, μεταξύ αυτών οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας. Εκπρόσωποι κομμάτων, όπως ο Μονσέφ Μαρζούκι και το χαρακτηριζόμενο ως «αριστερό λαϊκό κόμμα» του «Συνεδρίου για τη Δημοκρατία», αλλά και ο Ρασίντ Γανούσι από το Ισλαμιστικό Κόμμα «Νάχντα», που μέχρι σήμερα ήταν εκτός νόμου, δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Τυνήσιος ισλαμιστής ηγέτης, Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος είναι εξόριστος στο Λονδίνο, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην Τυνησία «παρά μόνον αν υπάρξει ένας νόμος περί αμνηστίας» που να εξαλείφει την καταδίκη του σε ισόβια, η οποία χρονολογείται από το 1991.
Ο πρώτος χαρακτήρισε «παρωδία» την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», αν και προανήγγειλε τη συμμετοχή του στις εκλογές. Το Κομμουνιστικο Κομμα Εργατων, μαοικων πεποιθησεων, ανακοινωσε οτι δεν θα συμμετασχει στις εκλογες, γιατι θα ειναι εκλογες-παρωδια του προηγουμενου καθεστωτος, και καλεσε το λαο να συνεχισει τον αγωνα για Δημοκρατικες Αλλαγες.
Ο Μ. Γκανούσι, ο πρωθυπουργος του Μπεν Αλι, στις δηλώσεις του, δεσμεύτηκε για σειρά συνταγματικών αλλαγών που «θα διασφαλίζουν την ελεύθερη λειτουργία όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, όλων των ΜΜΕ» καθώς και τη διενέργεια «ελεύθερων εκλογών, εφόσον καταστεί δυνατό, εντός 60ημέρου». Μίλησε για κατάργηση του υπουργείου Πληροφοριών (που ήλεγχε τα ΜΜΕ), για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και «εντοπισμό και τιμωρία» όλων όσοι ενεπλάκησαν σε διαφθορά και φαινόμενα αυταρχισμού. Διαβεβαίωσε δε ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό για ν' αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων και να αποκατασταθεί πλήρως η τάξη.
Αβεβαιότητα και ένταση
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και χτες τους δρόμους της Τύνιδας, ζητώντας τη διάλυση του κόμματος «Συνταγματική Δημοκρατική Συγκέντρωση» του Μπεν Αλι, στο οποίο ανήκουν συμμετέχοντες και στο νέο σχήμα, κάτι που εκπρόσωποι των νομίμων «αντιπολιτευόμενων» κομμάτων υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος ανάλογο με ό,τι επικράτησε στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή, όταν διαλύθηκε όλος ο παλιός κρατικός μηχανισμός. Αν και ακούστηκαν πυρά, και χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και κανόνια νερού και αν και παραμένει σε ισχύ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κατά την οποία ο στρατός ελέγχει τη χώρα, και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.
Ενας πρώτος συνολικός επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς τις τελευταίες βδομάδες. Αγνωστες, επίσης, παραμένουν οι αιτίες της πυρκαγιάς στη φυλακή του Μοναστίρ, το Σάββατο, όπου σκοτώθηκαν (καικαν) 42 άνθρωποι, οταν οι διαδηλωτες επιτεθηκαν στη φυλακη, οι φυλακες αρχισαν να πυροβολουν, και οι κρατουμενοι εβαλαν φωτια στα κελια τους .
Αντίθετα, δυνάμεις του στρατού συγκρούστηκαν με ομάδες που λεηλατούσαν, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ φέρονται να συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Μπεν Αλι, αλλά και να σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του πρώην Προέδρου, μεσα στο προεδρικο μεγαρο, τους οποιους συνελαβαν.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας ψευδομενη αισχρα, διέψευσε τις πληροφορίες της γαλλικης εφημεριδας Le Monde, ότι ο εκδιωχθείς και η οικογένειά του πήραν μαζί τους 1,5 τόνο χρυσό, ενώ οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι «περιμένουν οδηγίες από Τυνησία για το τι να κάνουν με τους λογαριασμούς και την ακίνητη περιουσία στη Γαλλία του εκδιωχθέντα». Ο Μπεν Αλι, που κατέλυσε τελικά στη Σαουδική Αραβία, κατά πληροφορίες, το καλοκαίρι θα μεταβεί στον Καναδά, οπου διαμενει σε βιλα η παντρεμενη κορη του, η οποια ζει εκει πλουσιοπαροχα με τα λεφτα του Τυνησιακου λαου.





«Επιδημία» αυτοπυρπολήσεων
ΑΛΓΕΡΙ - ΚΑΪΡΟ.-- Διαστάσεις «επιδημίας» φαίνεται ότι λαμβάνουν οι απόπειρες αυτοπυρπόλησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την οξυνόμενη φτώχεια σε γειτονικές στην Τυνησία χώρες, καθώς η αυτοπυρπόληση του 26χρονου Μουχάμαντ Μπουαζίζι λειτούργησε καταλυτικά στο ξέσπασμα της λαϊκής οργής, που οδήγησε στην εκδίωξη του επί 23 χρόνια ηγέτη Μπεν Αλι. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, χτες, ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στόχος του ήταν να διαμαρτυρηθεί για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Κατά τις ίδιες πηγές, επρόκειτο για τον ιδιοκτήτη ενός μικρού εστιατορίου. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε ελαφρά εγκαύματα.
Στην Αλγερία έχουν αναφερθεί, τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά αυτοπυρπόλησης ως διαμαρτυρία για τη φτώχεια. Κατά τις πηγές αυτές, τα περιστατικά έχουν καταγραφεί στις πόλεις Μοσταγκάνεμ, Τζιζέλ, Μπορντζ Μενάιλ και στην επαρχία Τεμπέσα, όπου φέρεται να πέθανε ο αυτόχειρας. Μετά τις εξελίξεις στην Τυνησία, η ανησυχία πολλών αραβικών ηγεσιών είναι έκδηλη ενόψει της πιθανότητας να λειτουργήσει ως παράδειγμα η εκδίωξη του Μπεν Αλι και η, ούτως ή άλλως, έντονη λαϊκή οργή να εκφραστεί με τη μορφή ενός τόσο μαζικού και επίμονου ξεσπάσματος που να δρομολογήσει δραματικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας.
Φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και διαμαρτυρόμενος για την άσχημη πολιτική κατάσταση στη Μαυριτανία ένας 43χρονος επιχειρηματίας, ο Γιακούμπ Ουλντ Νταχούντ, αυτοπυρπολήθηκε χτες το πρωί μέσα στο αυτοκίνητό του που βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νταχούντ υπέστη βαριά εγκαύματα στο πρόσωπο και τα πόδια και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για νοσηλεία.






ΚΙΝΑ
Νέα αυτοκτονία στη «Foxconn»
ΠΕΚΙΝΟ.-- Τα μέτρα υποχρεωτικής ψυχανάλυσης και ο αποκλεισμός των παραθύρων φαίνεται ότι δεν αποδίδουν στην εξέλιξη του κύματος αυτοκτονιών της εταιρείας «Foxconn» στην περιοχή Σενζέν της νότιας Κίνας, εκεί που οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής «τσακίζουν κόκαλα». Μία ακόμα 25χρονη εργαζόμενη έκανε βουτιά θανάτου. Η νέα αυτόχειρας στη λίστα της «Foxconn» έδωσε τέλος στη ζωή τους κατά τη διάρκεια «άδειας ασθενείας», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η νεαρή μηχανικός είχε διαφωνήσει με στελέχη του εργοστασίου και πίστευε ότι θα απολυόταν.
Η «Foxconn Technology Group», εμπορική ονομασία της «Hon Hai Precision Industry Co. Ltd», αποτελεί το μεγαλύτερο πολυεθνικό όμιλο παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών και τμημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, με βασικούς της πελάτες την «Apple», την «Hewlett Packard», την «Dell», τη «Sony», τη «Nintendo», τη «Motorolla» κ.ά., για τις οποίες αναλαμβάνει κατασκευές φασόν. Η εταιρεία έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με τα θύματα της εργασιακής πολιτικής της να φτάνουν μέχρι στιγμής τα 13






ΙΤΑΛΙΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «FIAT» ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ
Εκβιασμός για χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων
Τα συμβιβασμένα συνδικάτα και οι «αριστεροί ανανεωτές», που για χρόνια αφόπλισαν το εργατικό κίνημα συνέβαλαν στο να κάνουν τους εργάτες (μέσω δημοψηφίσματος!) συνένοχους του σφαγιασμού τους
ΡΩΜΗ.-- Το 54% των εργατών στη βιομηχανική μονάδα της «FIAT Μιραφιόρι» στην περιοχή του Τορίνο, ψήφισε υπέρ της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εκβιαστικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Συνολικά, περισσότερο από το 94% των περίπου 5.500 εργαζομένων πήρε μέρος στο δημοψήφισμα που επέβαλαν η εργοδοσία και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές με την απειλή ή της αποδοχής του εργασιακού μεσαίωνα ή της αποχώρησης της επιχείρησης που συνεργάζεται με την αμερικανική «Chrysler». Πρόβαλε μάλιστα τον «μπαμπούλα» της ακύρωσης επένδυσης για την παραγωγή έως 280.000 «Jeep» και «Alfa Romeo» ετησίως.
Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που κινούνται στη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, είχαν δεχθεί την εργοδοτική πρόταση από το Δεκέμβρη, εκτός από το Συνδικάτο Μετάλλου «Fiom», που ανήκει στο μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας «Cgil», επίσης με συμβιβαστική γραμμή, που μίλησε για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, ωστόσο επίσης καλούσε σε διάλογο με την εργοδοσία. Μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος το συνδικάτο «Cgil» ανακοίνωσε πως μπορεί να στραφεί δικαστικά ενάντια στη νέα συμφωνία.
Η συμφωνία που επιχειρείται να γίνει «πιλότος» για την επίθεση του κεφαλαίου στην Ιταλία και όχι μόνο, προβλέπει:
Κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας. Δυνατότητα το εργοστάσιο να λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση έως έξι ημέρες τη βδομάδα. Ο χρόνος εργασίας θα είναι 40 ώρες τη βδομάδα, ωστόσο με την νέα σύμβαση, η εταιρεία θα μπορεί να ζητά μέχρι και 120 υπερωρίες το χρόνο. Με το συγκεκριμένο τρόπο, η εταιρεία θα μπορεί να επιβάλει 10ωρες βάρδιες ή και παραπάνω ωρών για ένα χρονικό διάστημα και για άλλο θα μειώνει το ωράριο, αναγκάζοντας τους εργάτες να δουλεύουν εξαντλητικά σε περιόδους αιχμής με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Μείωση των διαλειμμάτων στο ωράριο εργασίας. Μειώνονται σε δύο 10λεπτα στη βάρδια αντί για τρία 20λεπτα.
Περικοπές στις ημέρες αναρρωτικής άδειας αλλά και μείωση των αποδοχών λόγων αναρρωτικής άδειας.
Απαγόρευση της απεργίας ως τρόπο διαπραγμάτευσης και δε γίνονται αποδεκτοί οι εκπρόσωποι των εργατών που έχουν ταχθεί κατά της νέας εργοδοτικής πρότασης.
Ως δέλεαρ αναφέρεται ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα αυξηθούν έως 3.700 ευρώ μεικτά λόγω της νυκτερινής εργασίας και των υπερωριών, δηλαδή του ξεζουμίσματος στην κυριολεξία, θέμα που χρησιμοποίησαν ως «χρυσωμένο χάπι» και τα συμβιβασμένα συνδικάτα.
Η συγκεκριμένη συμφωνία δείχνει το πού οδηγεί η υποταγή και ο συμβιβασμός με το κεφάλαιο, μια διαδικασία που έχει μακρά ιστορία στην Ιταλία. Από την περίοδο του «ευρωκομμουνισμού», που ητανε όλες οι αντεπαναστατικές μεταλλάξεις και ανανεώσεις, η απώλεια των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, η ανυπαρξία Κομμουνιστικού Κόμματος με επαναστατική στρατηγική για την ενίσχυση της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάντια. Οι εργάτες να διαπραγματεύονται μόνο το τι θα χάσουν και να μη διεκδικούν τον κοινωνικό πλούτο που μόνο οι ίδιοι παράγουν για να τον ιδιοποιούνται τα παράσιτα οι καπιταλιστές.




ΑΪΤΗ
Επιστροφή του δικτάτορα Ντιβαλιέ
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Με τη χολέρα να εξακολουθεί να θερίζει, καθώς τα θύματα έχουν φτάσει τις 4.000 και τα κρούσματα σε πάνω από 170.000, με 1,5 εκατομμύριο πληγέντες του σεισμού να αργοπεθαίνουν στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν ένα χρόνο πριν, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το αδιέξοδο των εκλογών - παρωδία που απειλεί να ρίξει τη χώρα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, η επιστροφή του πρώην δικτάτορα Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ αιφνιδιαστικά τίποτε καλό δεν προμηνύει για τον πολύπαθο αϊτινό λαό.
Ο 59χρονος Ντιβαλιέ, γνωστός και ως Μπεμπέ Ντοκ, επέστρεψε με πτήση της «Air France» στις 5.50 μ.μ. της Κυριακής, εφοδιασμένος με διπλωματικό διαβατήριο και δηλώνοντας ότι επέστρεψε «για να βοηθήσει» τον αϊτινό λαό... Η επιστροφή του, με διπλωματικά έγγραφα που του παρείχε η Γαλλία καθώς ζει στο Παρίσι 25 χρόνια, έπειτα από τη φυγή του στις 7 Φλεβάρη 1986 μετά από λαϊκές διαδηλώσεις, συνδυάζεται με τις εξελίξεις όσον αφορά τις εκλογές - παρωδία. Δύο υποψήφιοι που φέρονται κατά την έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) να προηγούνται, η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ και ο Μισέλ Μαρτελί, διάκεινται «φιλικά», ενώ ο Μαρτελί έχει δημόσια εκφραστεί θετικά για τα τάγματα θανάτου του Ντιβαλιέ, τους διαβόητους Τοντόν Μακούτ.
Το κυριότερο είναι ποιος επέτρεψε στον Ντιβαλιέ, για τον οποίο εκκρεμούν κατηγορίες για γενοκτονία, να επιστρέψει και κυρίως να μη συλληφθεί με την επιστροφή του. Το είχε προσπαθήσει εξάλλου και πέρσι μετά το σεισμό όταν «προσέφερε» χρήματα - προφανώς από αυτά που ο ίδιος και ο πατέρας του, επίσης δικτάτορας, Κλοντ Ντιβαλιέ είχαν ληστέψει από τον αϊτινό λαό - και ζήτησε επίσης να επιστρέψει για να «βοηθήσει στην ανοικοδόμηση». Ο κατοχικος Πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, που ειχε διορισθει απο τους αληταραδες κατοχικους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, οταν εξορισανε τον νομιμο Προεδρο Ζαν Μπεντραντ Αριστιντ, είχε απαντήσει ότι ο δικτατορας μπορεί να επιστρέψει, αλλά θα δικαστεί για τα εγκλήματά του. Ωστόσο, ο κατοχικος πρωθυπουργός της Αϊτής, Ζαν - Μαξ Μπελρίβ, επεσήμανε πως ο Ντιβαλιέ είναι «Αϊτινός πολίτης και επιστρέφει στην πατρίδα του, όπως έχει το δικαίωμα»... Στο μεταξύ, αιφνιδιαστική επίσκεψη με απόλυτη μυστικότητα πραγματοποίησε χθες ο ΓΓ του OAS Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πρεβάλ όσον αφορά τις εκλογές και την επιστροφή Ντιβαλιέ, σύμφωνα με το δίκτυο Τελεσούρ.





ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Μπορει οι αμερικανοισραηλινοι να μετατρεψουν τα πυρηνικα εργοστασια του Ιραν σε ενα νεο Τσερνομπιλ?
Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια δίνει η «Ροσάτομ»
Τη Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph» υπαινίχθηκε πως, σύμφωνα με πληροφορίες από Ρώσους ειδικούς, που εργάζονται στο συγκεκριμένο ιρανικό πυρηνικό σταθμό, στα πληροφοριακά συστήματά του έχει προκληθεί μεγάλη βλάβη από επιθετικους ηλεκτρονικούς ιούς, που εβαλαν στο συστημα αμερικανοι και ισραηλινοι κυβερνητικοι χακερ πρακτορες, και που μπορεί να μετατρέψει το Μπουσέρ σ' ένα δεύτερο Τσερνόμπιλ.
Αμεση ήταν η διάψευση από τη Μόσχα. Τα κομπιούτερ του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ δεν απειλούνται από ηλεκτρονικούς υιούς, δήλωσε τη Δευτέρα 17/1 η ρωσική κρατική εταιρεία «Ροσάτομ», που έχει αναλάβει την κατασκευή του.
«Δεν υπάρχουν ιοί στα πληροφοριακά συστήματα του πυρηνικού σταθμού, πολύ περισσότερο σ' αυτά που είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού, αφού το σύστημα είναι τοπικό, απομονωμένο από ξένες πηγές», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της «Ροσάτομ», Σεργκέι Νόβικοφ.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Ιράν είχε παραδεχτεί κάποιες καθυστερήσεις στην προώθηση του πυρηνικού του προγράμματος, εξαιτίας του ιού Stuxnet, που σύμφωνα με εκτιμήσεις κατασκεύασαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και κατάφεραν να το διοχετεύσουν στο Ιράν.




ΣΟΥΔΑΝ
Εξελιξεις και συσπειρωση για Δημοκρατια στο Βορρα.
ΧΑΡΤΟΥΜ._ Στο βορρά και μάλιστα στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χτες τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ που το ονόμασαν «Δυνάμεις Εθνικής Συναίνεσης»(ΔΕΣ). Οι εκπρόσωποι του μπλοκ υποστήριξαν ότι οι «ΔΕΣ» θα πρωτοστατήσουν στην πραγματοποίηση λαϊκών διαμαρτυριών ενάντια σε πολιτικές λιτότητας ή περιστολής των πολιτικών ελευθεριών στα χνάρια των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων του λαού στην Τυνησία...Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, «Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου», έσπευσε να απειλήσει πως θα πάρει πίσω τις «ελευθερίες» που δόθηκαν σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης «σε περίπτωση που επιχειρηθεί η υποκίνηση ανταρσίας»... Ηδη υπηρξαν συλληψεις διαφορων αντιπολιτευομενων ισλαμιστων στο Βορρα.
Στη σύλληψη του ηγέτη της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, Χασάν αλ-Τουραμπί, προχώρησαν οι αρχές στο Σουδάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα». Ο εκπρόσωπος Τύπου τού κόμματος του Λαϊκού Κογκρέσου, ανακοίνωσε ότι κρατούνται ακόμη 5 μέλη του κόμματος.




ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Οι Τζον Γκιγκς και Μπάρμπαρα Σχενστόουν παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ως επικεφαλής των προγραμμάτων Αρωγής των Προσφύγων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, αντίστοιχα. Με βάση τη λιτή επίσημη ανακοίνωση, ο Γκιγκς θα αναλάβει καθήκοντα στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη και η Σχενστόουν θα επιστρέψει στην πατρίδα της τον Καναδά. Αν και δεν αναφέρονται τα αίτια της απόφασης, έντονη είναι η εντύπωση ότι ιδιαίτερα ο Γκιγκς υποχρεώθηκε σε παραίτηση υπό ισραηλινές ασφυκτικές πιέσεις επειδή είχε, επανειλημμένα, ανοιχτά εμφανιστεί εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στην ισραηλινή κατοχική πολιτική.
ΚΑΪΡΟ.-- Σε θάνατο καταδικάστηκε ο άνδρας που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία έξι κοπτών χριστιανών, πέρσι το Γενάρη, έξω από εκκλησία στην περιοχή Ναγκάα Χαμάντι. Από τα πυρά του νεκρός είχε πέσει και ένας μουσουλμάνος αστυνομικός ενώ είχαν τραυματιστεί άλλοι εννιά άνθρωποι.