Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πεμπτη 14 Απριλιου 2011 ______18.10

Για τη συνεργασία Πορτογαλικού ΚΚ - «Μπλόκου»
-- Στα αριστερά του αριστερού φάσματος στην Πορτογαλία βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία κινητικότητα. Το ΚΚ της χώρας με το Μπλόκο της Αριστεράς βρίσκονται σε διάλογο για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα ενταθεί στη χώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ποια είναι η άποψή σας για αυτές τις εξελίξεις στην Πορτογαλία των κοινών προβλημάτων και αδιεξόδων με τα δικά μας.
-- Ε, το ΚΚ Πορτογαλίας θα περάσει ετεροχρονισμένα τις δραματικές εμπειρίες που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1974, το 1989. Φαντάζομαι θα του είναι μέσα απ' όλη αυτή την ιστορία μια εμπειρία χρήσιμη. Τώρα πότε θα κριθεί αυτό, 6 μήνες, ένα χρόνο, ενάμιση.






ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογική εκστρατεία με καταστολή του λαϊκού κινήματος
Καταγγελία από το ΚΚ Τουρκίας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Απειλές, συλλήψεις και ξυλοδαρμούς καταγγέλλει το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) ότι χρησιμοποιεί για την προεκλογική του εκστρατεία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με αφορμή την επίθεση σε εργάτες στη Βιομηχανία Τσιγάρων στη Σαμψούντα από δυνάμεις της Αμεσης Δράσης, κατά την οποία τραυματίστηκαν πολλά άτομα, ενώ συνελήφθησαν 120 εργάτες, μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος του Κόμματος στην περιοχή, Μαχμούτ Τσελίκ, στις 12 Απρίλη.
Το ΤΚΡ αναφέρει ότι μετά την πώληση της Βιομηχανίας Τσιγάρων στη Σαμψούντα στη Βρετανο-Αμερικανική Καπνοβιομηχανία (BAT) η κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια στις απολύσεις και σήμερα επιτίθεται στους εργάτες που αναζητούν το δίκιο τους, προσπαθώντας να τους κάνουν να σκύψουν το κεφάλι. Υπογραμμίζει ότι η χώρα κυριαρχείται από την αυξανόμενη καταστολή και τη βία, εκφράζοντας την απαίτηση να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να σταματήσουν οι επιθέσεις. Διαμαρτυρόμενο για τη σύλληψη του υποψηφίου του τη μέρα που δόθηκαν οι λίστες των υποψηφίων στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, τονίζει ότι είναι απόδειξη της πρώτης φάσης καταστολής της κυβέρνησης που κατευθύνεται στους υποψήφιους του. Κλείνοντας, το ΚΚ Τουρκίας διαμηνύει ότι είναι κόμμα των εργατών που αντιστέκονται και κόμμα που δε σκύβει το κεφάλι. Θυμίζουμε ότι οι εκλογές στην Τουρκία γίνονται στις 12 Ιούνη.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε για ακόμα μία φορά να προωθήσει το προφίλ του υπερασπιστή του μουσουλμανικού κόσμου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα δε θέλει ένα νέο Ιράκ, αλλά ούτε Αφγανιστάν στη Μέση Ανατολή, ζητώντας να αξιολογηθεί η κατάσταση στη Λιβύη με βάση τα «ανθρώπινα δικαιώματα»... Παροτι τουρκικα αεροπλανα βομβαρδιζουν την Λιβυη... Ξεχειλίζοντας από υποκρισία, ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο το πετρέλαιο, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε και τους ανθρώπους», υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη αφορά «μόνο» την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας...





ΡΩΣΙΑ
Εμπόδια στην πολιτική δράση λόγω ... εμβλήματος και ονόματος
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας για πέμπτη συνεχή φορά εμπόδισε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) να κατέβει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, - μαζι με την προεκλογική κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2012 - επιστρατεύοντας μάλιστα την κατηγορία του «εξτρεμισμού».
Συγκεκριμένα, οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να επικυρώσουν με το καθεστώς του «πολιτικού κόμματος» το «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας» (ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ), που έχει συγκροτήσει το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ με άλλες δυνάμεις για την κάθοδο στις εκλογές.
Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή τη φορά η αρνητική απάντηση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εστιάζει στο Καταστατικό ή τις προγραμματικές αρχές του ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ, αλλά στο έμβλημα και στην ονομασία της οργάνωσης. Ετσι το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει στην απόφαση που κοινοποίησε πως «το έμβλημα του κόμματος με τη μορφή της σφιγμένης γροθιάς μέσα στο πεντάγωνο κόκκινο αστέρι, που συμβολίζει τη στρατιωτική διάσταση του σοβιετικού κράτους και ταυτόχρονα τον αγώνα κατά του υπάρχοντος κρατικού καθεστώτος, μπορεί να ερμηνευτεί σαν σύμβολο εξτρεμισμού». Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει πως δεν μπορεί να δεχτεί ούτε την ονομασία της οργάνωσης, επειδή, κατά τη γνώμη του, έμβλημα και ονομασία δεν ανταποκρίνονται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Να σημειωθεί πως ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ στα ρώσικα σημαινει «Κόκκινο Μέτωπο» και το εμβημα του παραπεμπει στο διεθνιστικό προλεταριακό χαιρετισμό της υψωμένης γροθιάς.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβούλιου της ΚΕ του ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ, «στην αρνητική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης παρουσιάστηκαν απολύτως νέες θέσεις, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, ξεκαθαρίζουν την κατάσταση και της προσδίδουν ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα».
Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕ του ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ σε ανακοίνωσή του δηλώνει πως δε θα αλλάξει πορεία και συνιστά στις αρχές να δείξουν λογική και σεβασμό προς το Σύνταγμα και να σταματήσουν να θέτουν εμπόδια στην πολιτική δράση του.



21.50






Ερυθρός Σταυρός: «Τραγική η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού»
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, 20:07
Πτώματα σκορπισμένα στους δρόμους συνοικιών της οικονομικής πρωτεύουσας της Ακτής του Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν, αθρόες συλλήψεις: αυτή είναι η κατάληξη της πεντάμηνης έκρυθμης κατάστασης στη δυτικοαφρικανική χώρα με την πολύ μεγάλη παραγωγή κακάο, ανέφεραν σήμερα εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, που ανέλαβαν δουλειά αμέσως μετά από το τέλος της αιματοχυσίας.
Ένα 24ωρο αφότου ο κουισλιγκ κατοχικος "πρόεδρος" Αλασάν Ουαταρά, πρωην στελεχος του ΔΝΤ, υποσχέθηκε στους συμπολίτες του την επάνοδο στην ασφάλεια και την ευημερία σε αυτήν τη δυτικοαφρικανική χώρα, ο οποιος στηριξε την ανοδο του στην εξουσια στους γαλλους κομαντος και στους μισθοφορους, σε μια χωρα που είχε επανέλθει σε εμφυλιοπολεμική κατάσταση, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε, επίσης, «εκτεταμένες λεηλασίες σε όλο το δυτικό τομέα της χώρας», προέτρεψε δε «να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους» το ταχύτερο.
Τη Δευτέρα οι «Δημοκρατικές νέες δυνάμεις» του κουισλιγκ "προέδρου" Ουαταρά συνέλαβαν τον πρωην "πρόεδρο" Λοράν Γκμπαγκμπό, που προστατευόμενος από τις "Δυνάμεις άμυνας κι ασφάλειας" δεν εγκατέλειπε μετά τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου 2010 το προεδρικό μέγαρο, στη συνοικία Παλέ του Αμπιτζάν, αρνούμενος να δεχτεί ότι ηττήθηκε στις εκλογές, στο τέλος της 10ετούς θητείας του στην προεδρία.
Στις συγκρούσεις που έγιναν μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, εκτοπίστηκαν ή εκπατρίστηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ επιδεινώθηκε σοβαρά η οικονομική κατάσταση της χώρας, πρώτης στον κόσμο στις εξαγωγές κακάο, τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός.
Εκατόν τριάντα χιλιάδες άμαχοι προσέφυγαν μόνον στη Λιβερία.






Ζήτησαν από τον Καντάφι να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, 18:33
Το ΝΑΤΟ ζήτησε σήμερα στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία, μια ημέρα μετά τη διατύπωση του ίδιου αιτήματος από την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συναντήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης που υιοθετήθηκε από τους μετέχοντες στην εαρινή σύνοδο υπουργούς Εξωτερικών.
«Υποστηρίζουμε τα αποτελέσματα της πρώτης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που έγινε χθες στην Ντόχα και επικυρώνουμε με έμφαση την έκκληση της συνόδου προς τον Καντάφι να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία καθώς και την προτροπή της για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο κείμενο που υιοθέτησαν.
Η Αφρικανικη Ενωση ειπε οτι το Συμβουλιο καταπιεσης Ασφαλειας του ξεφτιλοΟΗΕ δεν αποφασισε αποχωρηση του Κανταφι απο την εξουσια.
Τουλάχιστον είκοσι καθικια που εκπροσωπουσαν αντιστοιχες πουτανοχώρες και γαμοοργανισμους, μεταξύ των οποίων οι σειχιδες ο ξεφτιλοΟ.Η.Ε. οι σταυροφοροι απο τη κωλοευρωπαικη ενωση τις ΗΠΑ και το μπουρδελοΝΑΤΟ, μετείχαν στη σύνοδο της Ντόχα.




Στη Γαλλία ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο στο νερό της βροχής και το γάλα
Αφότου το ραδιενεργό σύννεφο από τη Ιαπωνία έφτασε στην Ευρώπη, οι Γαλλικές αρχές έχουν εντοπίσει ραδιενεργό ιώδιο-131 στο νερό της βροχής και το γάλα. Ο CRIIRAD, ανεξάρτητος Γαλλικός οργανισμός έρευνας αναφέρει ότι έχει εντοπιστεί ραδιενεργό ιώδιο-131 στο νερό της βροχής στη νοτιοανατολική Γαλλία. Την ίδια στιγμή το Γαλλικό Ινστιτούτο για την Προστασία από Ακτινοβολία και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN), ο εθνικός δημόσιος φορέας ελέγχου πυρηνικών και ραδιολογικών κινδύνων, αναφέρει ότι βρέθηκαν ιώδιο-131 στο γάλα. Κάτω από κανονικές συνθήκες, δεν πρέπει να ανιχνεύεται ίχνος ιωδίου-131 στο νερό της βροχής ή στο γάλα. Η ποσότητα αναφέρεται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, ιδιαίτερα σε σύγκριση με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά το Τσερνομπίλ το 1986, και οι αρχές τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Πάντως, σύμφωνα με CRIIRAD, η μόλυνση του αέρα, και κατά συνέπεια της βροχής, θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σπανάκι, σαλάτες και άλλα λαχανικά με μεγάλες επιφάνειες είναι από τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μόλυνση αν καλλιεργούνται έξω και εκτίθενται στη βροχή. Ενώ υπάρχει... έμμεση μόλυνση του γάλακτος σε διάστημα δύο ημερών, εάν οι αγελάδες βρίσκονται έξω και τρώνε γρασίδι προσθέτει ο CRIIRAD. Το ραδιενεργό ιώδιο-131 είναι εξαιρετικά τοξικό όταν απορροφάται από το θυρεοειδή και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου






Χεζμπολάχ:Δεν πολεμάνε μαχητές μας στη Λιβύη

Η λιβανική Χεζμπολάχ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των λιβυκών αρχών ότι στοιχεία της πολεμούν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών στην πόλη Μιζουράτα, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.
"Η Χεζμπολάχ διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και διαβεβαιώνει ότι οι δηλώσεις αυτές στερούνται οποιασδήποτε βάσης", σημειώνει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στις δηλώσεις που έκανε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Καάιμ.
"Οι ελεύθεροι σκοπευτές στη Μιζουράτα είναι στοιχεία της Χεζμπολάχ. Αυτό δεν είναι ανέκδοτο. Είναι αλήθεια", δήλωσε ο Καάιμ, σημειώνοντας ότι "οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται να είναι ενήμερες" για την ανάμειξη στοιχείων της Χεζμπολάχ στη Μιζουράτα.
Σήμερα τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 Αιγύπτιοι αντικαθεστωτικοι, σκοτώθηκαν από επίθεση των δυνάμεων που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στον τομέα του λιμανιού της Μιζουράτας, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντικαθεστωτικοί

Μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν φανεί "ίχνη" παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.
"Από την άποψη αυτή δεν έχω να ανακοινώσω λεπτομέρειες ικανοποιητικές ώστε να πούμε ότι υπάρχει σημαντική παρουσία της Αλ Κάιντα" δήλωσε στις 29/3 μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη.
Καταλήγοντας ο ναύαρχος Σταυρίδης δήλωσε ότι η ηγεσία της λιβυκής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι "είναι υπεύθυνη".

Η Χεζμπολάχ έκανε στις 20/3 δηλώσεις για την επιχείρηση στη Λιβύη.…
Συγκεκριμένα, ο σεΐχης Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι η επιχείρηση συνιστά επιβεβαίωση της δυτικής επέμβασης σε κάθε αραβική χώρα, υπενθυμίζοντάς μας την εποχή των κατοχών, των αποικιών και της χάραξης των συνόρων των νέων αραβικών κρατών…







Μαζεύουν υπογραφές για τα πυρηνικά εργοστάσια
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, 20:53
Την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, προκειμένου να σταματήσει η ανέγερση των δυο πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές της Τουρκίας, πήρε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σημειώνοντας πως η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν έχει θέση στις κοινωνίες του Αιγαίου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, που υπογράφουν ο Πρύτανης, καθηγητής Πάρις Τσάρτας, και οι Αντιπρυτάνεις αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης, καθηγήτρια Αγγελική Δημητρακοπούλου και καθηγητής Ιωάννης Κάλλας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ \ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/






"Έκλεισαν" τον Ηλεκτρικό
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, 20:46
Την ομαλή κίνηση των συρμών του Ηλεκτρικού εμπόδισε ομάδα ατόμων το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία διαμαρτυρήθηκε για την επιχωμάτωση του βωμού των 12 Θεών.
Για αρκετή ώρα παρέμεινε κλειστό το τμήμα του Ηλεκτρικού «Μοναστηράκι- Ταύρος».






Επίθεση εξωκοινοβουλευτικών κατά Λοβέρδου
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, 20:25
Βίαιο επεισόδιο σημειώθηκε νωρίς το βράδυ στο 1ο ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων στην οδό Πλαστήρα, σε συγκέντρωση όπου συμμετείχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Περίπου 15 άτομα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως καταγγέλλεται από στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εισέβαλλαν στην αίθουσα, πέταξαν αυγά και γιαουρτια στον υπουργό και επιτέθηκαν με αυγα και γιαουρτια εναντίον του συνεργάτη του κ.Δημήτρη Κωσταντόπουλου με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν.
Επίσης τραυματίστηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου των Αγίων Αναργύρων, κ.Πολύδωρος Τσελέκας.Και οι δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, οπου πηγαν για να τους καθαρισουν οι γιατροι και οι νοσοκομες τα αυγα και τα γιαουρτια απο τα κουστουμια τους.
Επιτελους κατι πρεπει να γινει. Δεν ειναι μονο οτι τα αυγα και τα γιαουρτια μπορουν να τραυματισουν με τα τσοφλια τους και τους κεσεδες τους. Ειναι και οτι κοστιζουν. Και μαλιστα σε τετοιες εποχες κρισης. Επιτελους! Σακουλες υπαρχουν. Σκατα μπορει ο καθενας να κανει. Σκατα λοιπον μεσα σε σακουλες στον καθε κλεφταρα υπουργο!!!!!
Κατα την παγια τακτικη του, δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε το κατοχικο ΠΑΣΟΚ της τροικα με αφορμή την επίθεση κατά του Ανδρέα Λοβέρδου στους Αγίους Αναργύρους. Σε ανακοίνωσή του «δείχνει» τον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Τερζόγλου και άλλα στελέχη του.