Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Δευτερα 3 Οκτωβριου 2011

Κύμα μαζικής φυγής από τη Σύρτη
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011, 09:44
Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Σύρτη, γενέτειρα του έκπτωτου ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, καθώς τα τσουτσεκια που πρόσκεινται στους σταυροφορους και στο ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη, όπως μετέδωσε ενα ααβικο τηλεοπτικό δίκτυο των σταυροφορων.
«Επωφελούμαστε από τη σύντομη ηρεμία και εγκαταλείπουμε τη χώρα, καθώς η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται» δήλωσε στο Al Arabiya κάτοικος της Σύρτης.
Τα λιβυκα τσουτσεκια του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι προετοιμάζουν μία ευρεία επιχείρηση κατά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην Λιβυη και στον Καντάφι και επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση στην πόλη επί πολλές εβδομάδες. Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Σύρτη.


3/10/2011------9.13
Στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης
Tο Χόλιγουντ ενώνει τις δυνάμεις του με τους «Αγανακτισμένους» της Νέας Υόρκης
Νέα Υόρκη.- Πολλοί διάσημοι σταρ έσπευσαν να ενώσουν τις «φωνές» τους με τους Αγανακτισμένους της Νέας Υόρκης. Η Σούζαν Σάραντον, ο Μάικλ Μουρ, η Γιόκο Όνο, ο Μάικ Ράφαλο ήταν μερικοί μόνο από όσους τάχθηκαν με τους διαδηλωτές ή κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, για να λάβουν μέρος στην πορεία «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ».
«Το να αγωνίζεται κανείς για την ελευθερία, για τη δικαιοσύνη και την ισότητα είναι όσο πιο "αμερικανικό" γίνεται. Είστε πραγματικά εναντίον αυτού;» έγραψε το Σάββατο ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο στο Tweeter.
«Οι αλλαγές δεν γίνονται ποτέ από την κορυφή, οι αλλαγές γίνονται από τη βάση. Αυτό είναι υπέροχο» είπε σε διαδηλωτές η Σούζαν Σάραντον, η οποία συμμετείχε στην πορεία «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ».
«Η αλλαγή πρέπει να αρχίσει από κάπου. Γιατί όχι από εδώ;» είπε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ στο συγκεντρωμένο πλήθος.



2/10/2011-------10.34
Για παρακώλυση συγκοινωνιών
Εκατοντάδες συλλήψεις «Αγανακτισμένων» της Νέας Υόρκης
Νέα Υόρκη.- Πάνω από 700 διαδηλωτές της πορείας «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ» συνέλαβε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Ο κύριος όγκος των συλλήψεων έγινε στη γέφυρα του Μπρούκλιν, όπου την πορεία -καθ' οδόν προς το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ- σταμάτησαν αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οι διαδηλωτές δεν έμειναν στο τμήμα για τους πεζούς, αλλά κατέλαβαν και το δρόμο.
Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά την κράτησή τους, ενώ η γέφυρα άνοιξε για τα οχήματα ελάχιστες ώρες αργότερα.
«Πάνω από 700 (διαδηλωτές) συνελήφθησαν στη γέφυρα του Μπρούκλιν αργά το απόγευμα», αφού «παρακώλυσαν την κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση το Μπρούκλιν επί δύο ώρες», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Σε ανάλογη, παράλληλη διαδήλωση στη Βοστόνη, στα γραφεία της Bank of America, συμμετείχαν τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η αστυνομία ανέφερε ότι συνελήφθησαν 24 διαδηλωτές.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές «απελευθερώθηκαν μετά από μερικές ώρες, άλλοι θα περάσουν μια ημέρα» στο κρατητήριο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» διατρανώνει την αντίθεσή του όχι μόνο στην «απληστία του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου», σύμβολο της οποίας θεωρείται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά διαμαρτύρεται επίσης και για τα ακόμη υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις κατασχέσεις κατοικιών για χρέη στις τράπεζες.
Οι διαμαρτυρίες μετρούν σχεδόν δύο εβδομάδες, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Zuccotti, όπου και δηλώνουν πως θα παραμείνουν για μήνες.



2/10/2011------19.42
Έρχεται απεργία στις 30 Νοεμβρίου
Εν μέσω διαδηλώσεων το ετήσιο συνέδριο των Τόρις στο Μάντσεστερ
Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο.- Τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Μάντσεστερ, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας. «Έξω οι διεφθαρμένοι Συντηρητικοί» φώναζαν οι διαδηλωτές περνώντας μπροστά από το χώρο όπου φιλοξενείται το συνέδριο του κόμματος.
Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί και πυροσβέστες, αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της Βρετανίας (TUC) που οργάνωσε τη διαδήλωση με την ονομασία «Η εναλλακτική λύση: δουλειά, ανάπτυξη, Δικαιοσύνη».
«Είμαι κατά της πολιτικής μείωσης των συντάξεων. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εδώ, αλλά αμφιβάλλω αν οι Συντηρητικοί τους ακούν» είπε ένας 64χρονος υπάλληλος σε εταιρεία πιστοποίησης συναγερμών.
«Οι περικοπές δεν είναι το φάρμακο», «Μάντσεστερ, μια πόλη κατά των περικοπών» και «Πρέπει να φύγει» (απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον), ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσε το πλήθος.
Το πρόγραμμα λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης στοχεύει στη μείωση του βιοτικου επιπεδου της χώρας μέχρι το 2015 μέσω της αντιδραστικης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της περικοπής 300.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.
Τα συνδικάτα σκοπεύουν να οργανώσουν 24ωρη απεργία στις 30 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει ζήσει η Βρετανία εδώ και 80 χρόνια.
«Αν μετά της 30 Νοεμβρίου δεν υποχωρήσουν, αν συνεχίσουν με τις περικοπές, αν συνεχίσουν να μας κλέβουν τις συντάξεις, τότε θα απεργήσουμε μέχρι να κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε» διεμήνυσε ο Μαρκ Σέροτκα, ο επικεφαλής του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων (PCS).
Το συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος διεξάγεται από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη στο Μάντσεστερ και αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομική κατάσταση και σε ευρωπαϊκά ζητήματα.


1/10/2011--------22.13
Ζητούν καλύτερη ζωή
Χιλιάδες Πορτογάλοι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας
Λισαβόνα, Πορτογαλία.- Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Λισαβόνας και του Πόρτο διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνεται στη χώρα μετά το σχηματισμό της νέας, κεντροδεξιάς κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούνιο.
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι από κάθε γωνιά της Πορτογαλίας ανταποκρίθηαν στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGTP και συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις «αδικίες» που υφίστανται και την «οικονομική εξαθλίωσή» τους.
«Όχι στις αυξήσεις των τιμών», «Όχι στην καταστροφή των υπηρεσιών υγείας» και «Καλύτερες συνθήκες εργασίας» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές που συνέρρευσαν στην κεντρική λεωφόρο Λιμπερντάντε της Λισαβόνας. Ο φόρος στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από 6% αυξήθηκε σήμερα στο 23%.
Ο πρόεδρος της CGTP Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα είπε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 130.000 άτομα. Οι αρχές δεν έχουν κάνει κάποια επίσημη εκτίμηση για τη συμμετοχή.
Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ είχε ανακοινώσει ότι στον προϋπολογισμό του 2012, που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται και νέα μέτρα λιτότητας.






KKE: "Είχε δίκιο ο Άρης, αλλά..."
Γιατί ο Περισσός δεν αποκατέστησε τον ηγέτη του ΕΛΑΣ
Στην «απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη για να επιτεθούν στο ΚΚΕ» αποδίδει ο Περισσός τις αλγεινές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση της ηγεσίας του κόµµατος να αποκαταστήσει πολιτικά τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, όχι όµως και κοµµατικά! Στην απόφαση που ελήφθη στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που συγκάλεσε το ΚΚΕ τον περασµένο Ιούλιο, όπου εγκρίθηκε ο δεύτερος τόµος του ιστορικού δοκιµίου για την πορεία και δράση του κόµµατος κατά την περίοδο 1949-1968 και η οποία δηµοσιεύεται µε καθυστέρηση δύο µηνών στο θεωρητικό και πολιτικό περιοδικό της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΚΚΕ «Κοµµουνιστική Επιθεώρηση» που κυκλοφορεί,
µαζί µε τις αποφάσεις για την ξευτιλισμενη πλήρη πολιτική και κοµµατική αποκατάσταση του προδοτη οταν βρισκοταν στο Νταχαου Νίκου Ζαχαριάδη και του στελέχους του παράνοµου µετεµφυλιακού κοµµατικού µηχανισµού Νίκου Βαβούδη, τονίζεται ότι «είχε δίκιο (ο Αρης Βελουχιώτης) ως προς την εκτίµηση που έκανε για τη Συµφωνία της Βάρκιζας», αλλά συµπεραίνεται ότι η άρνησή του να παραδώσει τα όπλα, όπως προέβλεπε η Συµφωνία για τους µαχητές του ΕΛΑΣ, «δεν δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του κόµµατος και την παραβίαση από αυτόν της κοµµατικής πειθαρχίας»!
Δηλαδη, παρ τα αυγο και κουρευτο!!!! Τι αλλο εκτος απο μαλακιες θα ελεγε το ΚΚΕ? Στην ουσια ηθελε να αποκαταστησει τον Ζαχαριαδη, και πεταξε καπνο σαν τη σουπια για τον πρωτοκαπετανιο Αρη, ενω στην ουσια εμενη στις ιδιες παλιες μαλακισμενες αποφασεις του!!!
Το πλήρες κείµενο του δοκιµίου, αναµένεται να εκδοθεί σε ξεχωριστό τόµο εντός του προσεχούς Νοεµβρίου. Ως τότε η ηγεσία του ΚΚΕ αποφάσισε να δώσει στη δηµοσιότητα τις προαναφερθείσες τρεις αποφάσεις που έλαβε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη µαζί µε τον πρόλογο και την εισαγωγή της ΚΕ του κόµµατος στο δοκίµιο. Στην απόφαση για τον Αρη Βελουχιώτη επισηµαίνεται ότι «αντιτάχθηκε στη Συµφωνία της Βάρκιζας και τη χαρακτήρισε λαθεµένη», καθώς και ότι «στο διάστηµα Φεβρουάριος - Απρίλιος 1945 ανέλαβε µε δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ», µε αποτέλεσµα να διαγραφεί κατά την 11η Ολοµέλεια της ΚΕ τον Απρίλιο του 1945 και να αποκηρυχθεί από το ίδιο του το κόµµα.
Η ρήξη με την ηγεσία
Ο Αρης είχε ταχθεί σθεναρά υπέρ της συνέχισης της ένοπλης δράσης θεωρώντας αδικαιολόγητη την υποχωρητική στάση των ηγεσιών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο πλαίσιο της Συµφωνίας της Βάρκιζας (12 Φεβρουαρίου 1945), η οποία επήλθε µετά την ήττα των εφεδρικων τμηματων του ΕΛΑΣ Αθηνας, ενω τα πραγματικα ετοιμοπολεμα τμηματα του ΕΛΑΣ με τους καταδρομεις μαυροσκουφηδες του Αρη, και με τον Αρη επικεφαλης, ειχαν σταλει να κυνηγανε φαντασματα στην Ηπειρο, εναν Ζερβα που δεν υπηρχε πουθενα, Κατά την ένοπλη σύγκρουση του ∆εκεµβρίου 1944 του ΕΛΑΣ των Ελληνων µε τους Βρετανούς και τα τσουτσεκια τους τους λιγοστους προδοτες ελληνες που παρισταναν τις "κυβερνητικές" δυνάµεις, προέβλεπε τον αφοπλισµό όλων των ένοπλων ανταρτικών οµάδων, (στην ουσια του ΕΛΑΣ γιατι αυτη ηταν η μονη ενοπλη ανταρτικη δυναμη που πολεμουσε τους γερμανους κατακτητες), την ανασύνταξη του Εθνικού Στρατού, (που εστειλε ολους τους Ελληνες ανταρτες στη Μακρονησο), την εκκαθάριση του κρατικού µηχανισµού από τους δοσίλογους, (παπαρια καπαμα ως γνωστον), αµνηστία για τα πολιτικά αδικήµατα, (εννοουσαν αμνηστια για τους προδοτες ταγματασφαλητες των γερμανων ναζιστων, τους γνωστους γερμανοτσολιαδες, τους κουκουλοφορους συνεργατες των ναζιστων, και τους μαυραγοριτες συνεργατες τους), δηµοψήφισµα για το πολιτειακό ζήτηµα και εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης για την κατάρτιση νέου Συντάγµατος (πουτσες μπλε, τιποτε απο αυτα δεν εγινε, ετσι τα λεγανε οι πουστροεγγλεζοι που ξεραν απο πουτανιες!). Αποτέλεσµα ήταν να εξαπολυθεί ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό από οµάδες παρακρατικών, ταγµατασφαλιτών και συνεργατών των Γερµανών κατά χιλιάδων αγωνιστών της Αντίστασης (βασικα του ΕΛΑΣ δηλαδη) κατά του κατακτητή. Ο Βελουχιώτης, πριν τη Βαρκιζα, είχε εκπονήσει σχέδιο για την κατάληψη της Αθήνας αµέσως µετά την αποχώρηση των Γερµανών, προτού οι Βρετανοί προλάβουν να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ µετά τη Συµφωνία της Βάρκιζας, πολυ αργοτερα, οταν τον κυνηγουσαν οι ταγματασφαλιτες και το κομμα τον ειχε αποκηρυξει, εξήγγειλε αυτοβούλως τη δηµιουργία Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας (ΜΕΑ) και τη συνέχιση του ένοπλου αγώνα. Ο εκτελών τότε χρέη γραµµατέα του ΚΚΕ Γιώργης Σιάντος είχε εµµείνει στη στάση της «αναµονής» µε το προκάλυµµα της «µαζικής πολιτικής δράσης» και απευθυνόµενος στον Βελουχιώτη µε επιστολή του στις 3 Μαρτίου 1945 του έγραφε: «Σου συνιστούµε να ξανασκεφθείς καλά αυτό το ζήτηµα», ενώ παράλληλα σε µια προσπάθεια να τον θέσει υπό τον κοµµατικό έλεγχο τον είχε καλέσει στην Αθήνα «ως εφεδρεία», αμεσως μετα τη Βαρκιζα, ή σε αντίθετη περίπτωση του είχε ζητήσει να παραµείνει κρυµµένος. Ενω οπως ειναι γνωστο του εδωσαν εντολη να παει στην Γιουγκοσλαβια, ενω οταν εφτασε στα συνορα διαπιστωσε οτι δεν τον αφηναν να περασει γιατι το ΚΚΕ δεν τον ειχε εφοδιασει με τα απαραιτητα εγγραφα.
«Ο Κλάρας ξαναπροδίδει»
Εκείνος ξαναγυρισε πισω, και αρχισε να προπαγανδιζει το ΜΕΑ, και τον ίδιο µήνα έστειλε επιστολή προς τα µέλη της ΚΕ στην οποία διατύπωνε τις διαφωνίες του. Ακολούθησε η διαγραφή του, η οποία ωστόσο παρέµεινε υπουλα κρυφή απο τον πολυ κοσμο, για να μην εξεγερθει και καρυδωσει τους αληταραδες του ΚΚΕ μαζι με τους ταγματαλιτες και τους εγγλεζους τους, για να δηµοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη» δύο µήνες αργότερα (Σάββατο 16 Ιουνίου 1945, την ηµέρα που άφηνε την τελευταία του πνοή αυτοκτονώντας με πιστολι στη χαράδρα του Φάγγου, στη Μεσούντα Αρτας, περικυκλωµένος από τομαρια της Εθνοφυλακής (ΤΕΑ) πρωην συνεργατες των ναζιστων και παρακρατικούς συµµορίτες του κρατους συνεργατες τους) η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, η οποία ανέφερε: «Ο Κλάρας, αφού µια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ επειδή λύγισε µπροστά στην τροµοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξαναγοράσει µε το αίµα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ τούδωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήµερα, όµως, σε µια δύσκολη και κρίσιµη στιγµή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συµφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ µε την τυχοδιωκτική και ύποπτη στάση του που µονάχα τον εχθρό ωφελεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε µεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συµβιβάζονται µε το κοινό συµφέρον και όταν παραβιάζεται η δηµοκρατική εσωκοµµατική πειθαρχία».
Οι ευθύνες του Ζαχαριάδη
Ο Ζαχαριαδης ειχε γινει γραμματεας του ΚΚΕ το 1930. Ειναι μεγας μυθος πως μαζικοποιησε το ΚΚΕ! Το ΚΚΕ 5% ειχε και πριν το Ζαχαριαδη, απο το 1920 που ιδρυθηκε, 5% και επι Ζαχαριαδη! Το μονο που ειχε ο Ζαχαριαδης ειναι οτι ηταν μεγας δημεγερτης. Ακομα και αντιπαλοι του αναγνωριζουν οτι ειχε λεγειν, οτι ηξερε πως να τα πει, και τι να πει. Οταν μιλαγε γεμιζαν σταδια, και ακουγαν ολοι τον αρχηγο, δεν επεφτε καρφιτσα και επικρατουσε σιωπη. Βεβαια στην αιγλη που περιεβαλε τον Ζαχαριαδη ητανε ισως και οτι ηταν μελος της Εκτελεστικης Επιτροπης της 3ης Διεθνους, της Κομιντερν.
Το ζητημα ειναι οτι οταν γυρισε ο Ζαχαριαδης το 1945 απο το Νταχαου, εβγαλε αυτη την καταπτυστη ανακοινωση για τον Αρη Βελουχιωτη, ακουγωντας τους ακαπνους ατολμους αγραμματους μαλακες που ειχε βαλει ο ιδιος στο Πολιτικο Γραφειο. Ο ιδιος οπως ειχε αποκαλυψει λιγο πριν αυτοκτονησει σε εμπιστο του, στον Αχιλλεα Παπαιωαννου, ζαχαριαδικο, που εχει γραψει και βιβλιο, συνταγματαρχη του ΔΣΕ, "το μεγαλυτερο κριμα που κουβαλαω στο κεφαλι μου ειναι η αποφαση εκτελεσης του πρωτοκαπετανιου Αρη Βελουχιωτη".











Κατηγορουμενοι γερμανοι ναζιστες εγκληματιες πολεμου 1940-44!
από .. 13:04, Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011
Ο Ηρώδης πέρασε από το Κοµµένο
Το πιο στυγερό έγκληµα από τον µακρύ κατάλογο της φρίκης: 318 εκτελεσθέντες, από τους οποίους οι 66 ήταν παιδιά
Λαός χωρίς ιστορική µνήµη δεν µπορεί ποτέ να ευελπιστεί σε ένα αξιοπρεπές µέλλον. Αντίθετα, όσο µια κοινωνία τροφοδοτείται µε µνήµες από το παρελθόν ενισχύει τον αυτοσεβασµό της, αυξάνει τον βαθµό συνοχής της και βρίσκεται πάντοτε έτοιµη να αντιµετωπίσει τις όποιες προκλήσεις, εκούσα άκουσα, κληθεί να διαχειρισθεί. Ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος και οι εξαιρετικές πράξεις ηρωικής αντίστασης που προέβαλε ο ελληνικός λαός στον Αξονα είναι οι πιο πρόσφατες, µαζί µε την περίοδο της χούντας, σελίδες µεγαλείου που κατέγραψε η νεότερη Ιστορία της χώρας.
Στο δεύτερο άρθρο της σειράς µε θέµα τους φακέλους των δικογραφιών που συνέταξε το Ελληνικόν Εθνικόν Γραφείον Εγκληµάτων Πολέµου (Greek National War Crimes Office) συνεχίζεται η αναφορά σε πόλεις και χωριά της ελληνικής επικράτειας όπου στήθηκαν θυσιαστήρια αµάχων. Σηµειωτέον, σε όλες τις περιπτώσεις των δικαστικών εγγράφων, πλην των ονοµάτων των κατηγορουµένων, περιγράφονται τα εγκλήµατα λεπτοµερώς και παρατίθενται τα ονόµατα τόσο των θυµάτων όσο και των µαρτύρων. Τα δύο τελευταία, χάριν οικονοµίας του χώρου, παραλείπονται.
1. Ηλεία (Κουρτέσι ). Κατηγορούµενος ο αρχιλοχίας Hans Holle για φόνους αµάχων και πυρπόληση οικιών ως αντίποινα στη δράση ανταρτών της περιοχής. Γαστούνη. Κατηγορούµενος ο υπολοχαγός Max Schefed για τον φόνο εξ επαφής µε περίστροφο του Αγγελου Θεοδωρόπουλου στον σιδηροδροµικό σταθµό της πόλης την ύστατη στιγµή που εγκατέλειπαν τα γερµανικά στρατεύµατα τη χώρα.
Κυλλήνη. Κατηγορούµενος ο δεκανέας Irich Breika για βασανιστήρια εις βάρος αµάχων.
Πύργος. Ο µεταφραστής Herman Wagner για συλλήψεις, βασανιστήρια και πλιάτσικο οικιών.
Καστρίτσιον. Κατηγορούµενοι ο συνταγµατάρχης Wolfinger, στρατιωτικός διοικητής Πατρών, ο υποπλοίαρχος του γερµανικού Ναυτικού Grohman και ο ανθυπολοχαγός της SD Pless για εµπρησµούς.
2. Μεσσηνία (Καλαµάτα). Κατηγορούµενοι: Ο ταγµατάρχης Schmidt και ο υπολοχαγός Pipkoln για παράνοµες συλλήψεις και εκτελέσεις οµήρων. Ο λοχίας Bauer για άσκηση τροµοκρατίας και εκτελέσεις οµήρων, ο στρατηγός Von Zesuir, ο ναύαρχος Gelvach και ο αρχιλοχίας της Γκεστάπο Jioseph Leger. Επίσης ο λοχαγός George Offermann, όλοι τους για µαζικές εκτελέσεις αµάχων, ο δε τελευταίος για πυρπόληση ιστορικής µονής στην περιοχή.
3. Ηπειρος (Κοµµένο Αρτας). Κατηγορούµενοι ο στρατηγός Von Stettner και ο ταγµατάρχης Fahnler του τάγµατος Εντελβάις για µαζικές εκτελέσεις (πάνω από 318 θύµατα, µεταξύ αυτών 66 µικρά παιδιά), βιασµούς και δολοφονίες γυναικών και πυρπόληση 300 οικιών. Από τα γνωστότερα εγκλήµατα στη διάρκεια του πολέµου που έκαναν τον γύρο του κόσµου για τη θηριωδία των ναζιστών.
Χωριά Αγνάντα, Καταρράκτης, Κ ουκούλια, Κτιστάδες, Γραικικό, Ράµια, Μικροκκλησιά, Μονόλιθο, Πλατανούσσα. Κατηγορούµενοι οι στρατηγοί Hubert Lanz και Ritter von Stettner, ο ταγµατάρχης Zockbanm, δηµαρχεύων στην πόλη των Ιωαννίνων, και οι υπολοχαγοί Hotzer, Sommer και Damm για µαζικές εκτελέσεις πολιτών, πυρπολήσεις και απάνθρωπα βασανιστήρια.
4. Εύβοια (Ροβιές). Κατηγορούµενοι:
Ο υπολοχαγός Kleinert και ο λοχίας W. O. Coodgsesle για πλιάτσικο και πλήρη ισοπέδωση του χωριού ως αντίποινα σε αντιστασιακές πράξεις ανταρτών της περιοχής.
5. Καστοριά. Ο διοικητής της πόλης Hauptmann Benner για εκτελέσεις πολιτών µόλις εγκαταστάθηκε στην πόλη, προς εκφοβισµό.
Κλεισούρα. Κατηγορούµενος ο υπολοχαγός Hildembrandt για συλλήψεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις και πλιάτσικο. 6. Θεσσαλία (Ελασσόνα). Κατηγορούµενος ο ταγµατάρχης Antonio Fetsi, δηµαρχεύων στην πόλη, για τροµοκρατία εις βάρος του πληθυσµού και πλιάτσικο οικιών.
7. Αιτωλοακαρνανία (Αράχοβα). Κατηγορούµενοι ο λοχαγός Holl Hann Hauptman, o υπολοχαγός Hilbig και οι Willy Yannis και Karl Paar για πυρπολήσεις, συλλήψεις και εκτελέσεις οµήρων και θυµάτων καταναγκαστικής εργασίας. 8. Θεσσαλονίκη. Κατηγορούµενος ο λοχαγός Paul Herle ή Hertea για δολοφονίες και βασανιστήρια αµάχων.
Κατηγορούµενος ο αξιωµατικός SD της Γκεστάπο Tony Kramer για εκτελέσεις αθώων στις φυλακές Βαγιάνο και Παύλου Μελά, βασανιστήρια και υφαρπαγή λύτρων.
Κατηγορούµενοι οι αξιωµατικοί Brunner των Ες-Ες και Stroop, καθώς και ο πολιτικός σύµβουλος Merten για δολοφονίες και εκτοπισµό εβραίων της πόλης. Οι Meissner, Kuhn, Wagner, Donnestag και Wentzel για λεηλασίες και οι Ες-Ες Gierbin, Dagatz, Boudourian (µεταφραστές), οι λοχίες Tsita, Boehn, Linermann, Brunbach, Jacombo, Pitchohans, Manjik, Feizler, Portik και Bayier για βασανιστήρια εις βάρος αµάχων.
Κατηγορούµενος ο λοχαγός Hilbing για δολοφονίες και πυρπόληση 15 οικιών στην Καλαµαριά.
Κατηγορούµενος ο διαβόητος αξιωµατικός των Ες-Ες Wiessliscennyi για τον εκτοπισµό 54.000 εβραίων της πόλης και άλλων 10.000 από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ολοι τους, πλην ελαχίστων, εξοντώθηκαν στα κρεµατόρια του Αουσβιτς - Μπιρκενάου.
Κατηγορούµενος ο ταγµατάρχης Gruhn, ο επικεφαλής της Γκεστάπο Max Steindorf και ο υπολοχαγός των Ες-Ες Herte για παράβαση του κοινού Ποινικού Κώδικα: κλοπές, αφαίρεση ιδιωτικής περιουσίας, βασανιστήρια.
9. Κρήτη Τυµπάκι. Κατηγορούµενοι οι στρατιωτικοί µηχανικοί Konman και Ramps για απάνθρωπη συµπεριφορά εις βάρος εργαζοµένων σε καταναγκαστικά έργα στην οµώνυµη στρατιωτική βάση. Κοξαρέ. Κατηγορούµενοι ο λοχαγός Tecker και ο αστυνοµικός διευθυντής Eugen Kiesling για πλιάτσικο και ανατίναξη µε χειροβοµβίδες ολόκληρου του οικισµού, µαζί µε το σχολείο και την εκκλησία, καθώς και µαζικές δολοφονίες. Τύλισσος. Κατηγορούµενοι για δολοφονίες αµάχων, οµηρεία, βασανισµούς και πλιάτσικο οι δηµαρχεύοντες Johan Leuzer και λοχαγός Pretz, καθώς και ο λοχίας Ernest Mann.
Γερµιάδες. Για δολοφονίες και βάναυσες πράξεις εις βάρος αµάχων ο Ιταλός Antonio Giabriello και ο λοχίας Fritz Schubert, ο δηµαρχεύων Kaizer και ο Hans Sauts.
Κίσσαµος. Κατηγορούµενοι ο στρατηγός Krinppe και ο συνταγµατάρχης Berker για εκτελέσεις αµάχων, καταστροφές οικισµών, πλιάτσικο, βασανιστήρια. Ηράκλειο. Κατηγορούµενος ο δηµαρχεύων στην πόλη στρατηγός Müller για εγκλεισµούς αµάχων, εκτελέσεις οµήρων σε αντίποινα, πυρπολήσεις και λεηλασίες οικιών.
Βούτες. Κατηγορούµενοι ο υπολοχαγός Zauner και ο σωµατάρχης Anton Kurta, συνεργάτες του Müller, µε τις ίδιες κατηγορίες.
Χανιά (Κάνδανος). Κατηγορούµενοι ο στρατιωτικός διοικητής Κρήτης, στρατηγός Student και ο λοχαγός Nieber για µαζικές εκτελέσεις των κατοίκων του χωριού και για την πλήρη ισοπέδωσή του Χανιά (Κάνδανος). Κατηγορούµενοι ο στρατιωτικός διοικητής Κρήτης, στρατηγός Student και ο λοχαγός Nieber για µαζικές εκτελέσεις των κατοίκων του χωριού και για την πλήρη ισοπέδωσή του. Γραµβούσα. Κατηγορούµενος ο γκεσταπίτης Fred Spaher για εγκλεισµό και βασανιστήρια ανύποπτων πολιτών. Καστέλλι. Κατηγορούµενος ο ZepRaitz για βάναυση συµπεριφορά εις βάρος πολιτών.
Σητεία. Κατηγορούµενος ο υπολοχαγός Fritz Pach της Γκεστάπο και ο στρατιώτης Alexander Manat για πλιάτσικο. Φουρνιές. Κατηγορούµενοι οι Willy Haptmann, Herbert Zeiman και Helmont Kluck για µαζικές εκτελέσεις οµήρων.
∆ιαβόητοι υπήρξαν επίσης οι εγκληµατίες Hartman, σωµατώδης, ξανθός ηλικίας 42-45 ετών, γεννηµένος στη Θεσσαλονίκη, µυστικός πράκτωρ που µιλούσε ελληνικά, ιταλικά, βουλγαρικά και αραβικά, και ο στρατηγός Andrae Waldemar, που έδρασε και στην Αθήνα. Επίσης οι Trüber, Lemm, Betmann και Eibe.
ΑΘΗΝΑ
Οι δήµιοι της Καισαριανής
Κ ατηγορούµενοι συνολικά 16, οι: Shuster ή Boster και Hans Sanders, στελέχη της Γεωργικής Σχολής στο Μαρούσι, για ιδιαζόντως ειδεχθείς δολοφονίες ακόµη και ανηλίκων (ενός δεκαεπτάχρονου παιδιού γιατί τόλµησε να κόψει µια ντοµάτα να τη φάει...).
Οι αξιωµατικοί των Ες-Ες Karl Wanei (Βύρωνας), της Λουφτβάφε στρατηγός Felmy (εκτελέσεις 200 στην Καισαριανή, άλλων 50 τον Σεπτέµβριο του ‘44, καθώς και 15 απεργών της Siemens, εγκλεισµούς στο Χαϊδάρι κτλ.), ο ΕςΕς Fritz Beke για τη σύλληψη και εκτέλεση της αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη (τα δύο της παιδιά διέφυγαν την εκτέλεση), ο στρατιώτης Eugen Herbutt, o στρατηγός Ratke, ο κτηνίατρος Karl Külm για τη σύλληψη 200 και την εκτέλεση 15 στην περιοχή Νέα Σφαγεία, ο αξιωµατικός της Αεροπορίας Doeninger (Φάληρο, Σκαραµαγκάς), ο Ες-Ες Franz Schubert για εγκλήµατα στο Χαϊδάρι και στις φυλακές Αβέρωφ.
Επίσης ο ανθυπολοχαγός Karl Fischer, δικηγόρος από το Βερολίνο και διοικητής του στρατοπέδου, για βασανιστήρια και εκτελέσεις οµήρων, όπως και οι απλοί στρατιώτες Kowatz και Smitzer. Τις ίδιες κατηγορίες αντιµετώπισε και ο προκάτοχος του Fischer, ταγµατάρχης Ratomsky, διοικητής στο Χαϊδάρι µεταξύ Οκτωβρίου 1943 και Απριλίου 1944.
∆ιαβόητος πλέον όλων ήταν όµως ο στρατηγός των Ες-Ες και διοικητής του σώµατος για όλη την Ελλάδα Simana, ευθυνόµενος για τα µπλόκα στον Βύρωνα και στην Κοκκινιά και τις συλλήψεις ελλήνων εβραίων. Για τη σύλληψη των εβραίων της Αθήνας ειδικότερα ασχολήθηκε προσωπικά ο ταξίαρχος και ανώτατος αξιωµατικός των Ες-Ες στην Ελλάδα Stroop.
Κατηγορία για υποχρέωση του πληθυσµού σε καταναγκαστική εργασία αντιµετώπισε και ο στρατηγός Speider, επικεφαλής των γερµανικών δυνάµεων κατοχής της χώρας.