Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τεταρτη 2 Νοεμβριου 2011

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αναρτήθηκε από το eamgr.wordpress.com 1 Νοεμβρίου, 2011
Τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη 2011 ο πρωθυπουργός Παπανδρέου επιχείρησε με ακραίου χαρακτήρα υπονομευτικές ενέργειες και μεθοδεύσεις, να επιταχύνει τη διαλυτική οικονομική και κοινωνική αποδιοργάνωση της χώρας.
Αυτή τη πολιτική που υπηρέτησε πιστά τα 2 χρόνια της διακυβέρνησης του κάνοντας τη χώρα σάκο του μποξ αγορών και Αμερικάνων και των ανταγωνισμών τους με τον ευρωγερμανικό ιμπεριαλισμό.
Σήμερα, προφανώς με την υπόδειξη του Αμερικανικού διευθυντηρίου της πρωθυπουργικής αυλής, εκβιάζει το λαό και τη χώρα με τη πλήρη πτώχευση, την οποία ο ίδιος μαζί με το μαύρο πολιτικό μέτωπο φροντίζει να καταστεί αναπόφευκτη.
Ανοίγει έτσι το δρόμο σε κάθε μορφής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον εμφύλιο πόλεμο ακόμη και στο διαμελισμό της χώρας για να διασώσει την εξουσία της ξένης κηδεμονίας και τη δική του.
Η παραπέρα παραμονή Παπανδρέου στο θώκο του πρωθυπουργού είναι απόλυτα επικίνδυνη για τη χώρα, το λαό και τη δημοκρατία.
Η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία ανταποκρινόμενη σε συνταγματική υποχρέωση τους πρέπει να απαιτήσουν και να επιβάλλουν σε όλα τα θεσμικά όργανα που έχουν ευθύνη για τη δημοκρατική ομαλότητα, το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από την παρούσα βουλή, με εντολή τη διεξαγωγή εκλογών και με διαδικασίες που δεν θα εμποδίζουν την ανάδειξη νέου πολιτικού δυναμικού, ικανού να δώσει δημοκρατική, προοδευτική διέξοδο, στη διαλυτική κρίση που οδήγησε τη χώρα το διεφθαρμένο και εξαντλημένο εξουσιαστικό πολιτικό σύστημα.
Τα ποντίκια που σήμερα το σκάνε από το παπανδρεικό σκάφος προσφέρουν υπηρεσίες μόνο στη δραπέτευση του αρχηγού τους, για να κολλήσουν οι ίδιοι σε άλλα παραπλέοντα πειρατικά σκάφη.
Προοδευτική, δημοκρατική και αντινεοφιλελεύθερη διέξοδος υπάρχει.
Αυτή τη διέξοδο μόνο η κοινωνία της εργασίας, η εργατική τάξη και ο λαός μπορεί να αναδείξει και να διασφαλίσει μακριά από τα πρώην και νυν πειρατικά πληρώματα του εξουσιαστικού πολιτικού συστήματος
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ




Συμφωνα με τις ανακοινωσεις τους, τα αναρχοφασιστοειδοι, ετοιμαζονται να ξαναεπιτεθουν εναντιον των διαδηλωτων, την Παρασκευη στη πλατεια Συνταγματος! Το οτι ειναι καποιος εναντιον της ιδιοκτησιακης πολιτικης των κουκουτζιδων στο λαικο κινημα, καθως και της προσπαθειας των κουκουτζιδων να υπερασπισουν την κυβερνηση και το παραπεοντα συστημα, δεν μπορει να τον κανει να μην βλεπει την αληθεια, που ακουγεται αλλωστε απο ολες τις πλευρες! Οτι τα αναρχοφασιστοειδη της ασφαλειας, σε συνεργασια παντοτε μαζι της, και με τις εντολες που εχουν απο τους προισταμενους τους, και την προηγουμενη φορα στις 20 Οκτωβρη, οπως λενε οι μαρτυριες ολων των διαδηλωτων, δεν χτηπουσαν την περιφρουρηση του κουκουτζη, αλλα τους απλους διαδηλωτες που ηταν πισω, πετωντας τους πετρες δυναμιτακια και μολοτοφ, επιχειρωντας ετσι να διαλυσουν τη διαδηλωση!! Αυτη ειναι η αληθεια, και αυτο να μη μας διαφευγει! Πιθανον να το επιχειρησουν παλι κι αυτη τη φορα!!!!








«ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΤΩΡΑ», ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΟ G20
Η μάχη των Κανών
«Πρώτα οι άνθρωποι, μετά οι οικονομίες», βροντοφώναξαν χθες στη Νίκαια χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού στη γαλλική πόλη του Νότου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δική τους «αντι-σύνοδο», απάντηση στη σύνοδο του G20 που τυπικά αρχίζει αύριο.
Εως και 12.000 ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες στη θορυβώδη και ζωηρή διαδήλωση που πέρασε από πολλούς δρόμους της Νίκαιας και έστειλε μήνυμα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακατανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων, ενώ έκανε πλήθος πολιτικών «δηλώσεων» για όσα επίκαιρα συμβαίνουν στις μέρες μας στον κόσμο. Εχοντας προμηθευτεί καπέλα του Ρομπέν των Δασών και κρατώντας σακιά που συμβόλιζαν τα χρηματιστήρια, πολλοί διαδηλωτές φώναζαν υπέρ της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. «Να πάρουμε από τους πλούσιους και να δώσουμε στους φτωχούς, να ανακατανείμουμε τον πλούτο», είπε ένας 23χρονος Γάλλος διαδηλωτής. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων που ήρθαν όχι μόνο από τη γειτονική Ισπανία ή από το Βέλγιο, αλλά και τη Βρετανία και το Μεξικό.
Η αστυνομία, που είχε ισχυρή παρουσία στη διαδήλωση και θα παραμείνει επί ποδός όλη την εβδομάδα, συνέλαβε χθες το πρωί, πριν από την κινητοποίηση, τρεις Ισπανούς και δύο Βέλγους, για τους οποίους είχε υποψίες ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια, μια και βρέθηκαν επάνω τους -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση- σουγιάδες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κουκούλες και καρφιά. Μετά το πέρας της διαδήλωσης αφέθηκαν ελεύθεροι.
Περίπου 2.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στη Νίκαια και συνολικά 12.000 σε όλη την περιοχή. Οι Κάνες βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ. και έχουν γίνει φρούριο. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι η μεγάλη κινητοποίηση ήταν αναγκαία, γιατί «η χρονιά ήταν περίπλοκη διεθνώς με το θάνατο του Μπιν Λάντεν, επεμβάσεις όπως αυτή της Λιβύης... οπότε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής αυξήθηκε σε κόκκινο κωδικό».
Η αντι-σύνοδος της Νίκαιας συνεχίζεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας με δράσεις και σεμινάρια, προκειμένου, όπως το έθεσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Attac, «ο κόσμος να μιλάει για τη Νίκαια τόσο όσο για τις Κάνες».

Στις Κάνες για εξηγήσεις ο Παπανδρέου
Στις Κανες καλεσαν σημερα τον Γιωργακη Παπανδρεου η Μερκελ και ο Σαρκοζι για να δωσει εξηγησεις για το δημοψηφισμα
Η σημερινή παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση εκπροσώπων της Ευρώπης και του ΔΝΤ στις Κάνες, έπειτα από γαλλογερμανική πρόσκληση, για εξέταση του τρόπου με τον οποίο «θα τηρηθούν οι ανειλημμένες δεσμεύσεις», ανέτρεψε το καθιερωμένο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ετσι, τη διαδικασία δεν θα «ανοίξει» σήμερα το απόγευμα, όπως προβλέπεται, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά υπουργοί και βουλευτές.
Ο αρχηγός της κυβέρνησης αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα λάβουν το λόγο αύριο και την Παρασκευή τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία.







FRONTEX
Ζητά αποστρατικοποίηση των ελληνοτουρκικών συνόρων!
Σε έκθεση συστήνεται η απόσυρση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και ο έλεγχος «αποκλειστικά από πολιτικές αρχές επιβολής του νόμου»
Αποστρατικοποίηση των ελληνοτουρκικών συνόρων ζητά ο FRONTEX, σε μια νέα απροκάλυπτη ευρωενωσιακή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, όπως δείχνει η πολυσέλιδη «Εκθεση Αξιολόγησης», που συντάχθηκε από τα κεντρικά του ευρωενωσιακού οργανισμού (συντονίζει τις επιχειρήσεις καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ) και προλογίζεται από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλό του Φιλανδό Ιλκα Λάιτινεν, σχετικά με τη διαβόητη επιχείρηση «Rabit 2010».
Πρόκειται για επιχείρηση που εκτυλίχθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, από το Νοέμβρη 2010 ως το Μάρτη 2011, με 576 αξιωματικούς απεσταλμένους του FRONTEX, από 26 διαφορετικές χώρες, με αποστολή να συντονίσουν τις επιχειρήσεις καταστολής κατά προσφύγων του ιμπεριαλισμού.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση σημειώνεται: «(...) οι παραποτάμιες περιπολίες κατά μήκος των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως οριοθετούνται από τον Εβρο ποταμό, παρουσιάζουν δύσκολες συνθήκες για τον έλεγχο των συνόρων (σ.σ.: από τον FRONTEX), εξαιτίας του γεγονότος ότι τα σύνορα είναι στρατιωτικοποιημένα και η παρουσία του Ελληνικού Στρατού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μια σειρά ζητήματα, όπως οι κανόνες εμπλοκής και η πρόσβαση στην περιοχή».
Και παρακάτω: «(...) η στρατιωτική παρουσία/περιπολίες κατά μήκος των χερσαίων συνόρων τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική πλευρά πρέπει να αναφερθούν ως μια δυσάρεστη κατάσταση. Ως γενική αρχή, τα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και να ελέγχονται αποκλειστικά από πολιτικές αρχές επιβολής του νόμου». Η έκθεση δε λέει κουβέντα για το τι να κάνει η τουρκική πλευρά, ούτε διευκρινίζει αν σχεδιάζει αυτές οι υπηρεσίες να είναι αποκλειστικά ελληνικές ή θα συμμετέχουν και ευρωενωσιακοί. Πάντως, αυτό μικρή σημασία έχει, καθώς η λειτουργία τους υπό την επίβλεψη και «ομπρέλα» του FRONTEX, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας έχουν προηγούμενο, καθώς από τα τέλη 2009 - αρχές 2010, ο FRONTEX επιχείρησε να συνάψει συνοριακή συμφωνία με την Τουρκία (!) και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ο Οργανισμός δεχόταν τις συνοριακές διεκδικήσεις της Τουρκίας, ακόμη και στο Αιγαίο, και της παραχωρούσε δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.
Το θέμα δημοσιοποίησε ευρέως το Γενάρη 2010 το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, όπου κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση συμφώνησε στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ FRONTEX και τουρκικών αρχών με σκοπό τη σύναψη συνοριακής συμφωνίας για κοινές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, στο όνομα της αντιμετώπισης της "παράνομης μετανάστευσης" (...) οι τουρκικές αρχές έθεσαν ακόμη μια φορά θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων, εμμένοντας στη χρησιμοποίηση του όρου "συνοριακές περιοχές", δηλαδή επαναφέροντας τις θεωρίες περί "γκρίζων ζωνών" (...) Ετσι, μετά τις συμφωνίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για κοινή ελληνοτουρκική στρατιωτική συνδιαχείριση του εναέριου χώρου του Αιγαίου με ΝΑΤΟική επιδιαιτησία, προωθείται τώρα η συνδιαχείριση και των θαλάσσιων συνόρων κάτω από την ευρωενωσιακή - αυτή τη φορά - ομπρέλα του Frontex και η υποκατάσταση των ελληνικών αρχών από τους μηχανισμούς της ΕΕ».
Απαντώντας τότε η κυβέρνηση προσπάθησε να θολώσει τα νερά, υποστηρίζοντας ότι τα κείμενα που έχουν υπογραφεί μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας είναι «τεχνικής φύσης», στο πρότυπο παρόμοιων συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί με τρίτες χώρες, όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων.





ΣΙΩΝΑΖΙ
Εποικισμοι απο τους ισραηλινους σιωναζι για την απόφαση της «Unesco»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ.-- Τα «αντίμετρα» που θα ληφθούν μετά την αποδοχή της Παλαιστίνης ως ισότιμο μέλος στην «Unesco» επρόκειτο να εξετάσει, αργά το βράδυ χθες, σε συνεδρίασή του το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Μια πρόγευση, πάντως, των ισραηλινών αντιδράσεων είχε, ήδη, δοθεί. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να επιταχυνθεί η ανέγερση 2.000 επιπλέον κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «πρώτη απάντηση στις μονομερείς κινήσεις που κάνει η παλαιστινιακή πλευρά». Παρέλειψε, βέβαια, να υπενθυμίσει ότι η ισραηλινή πλευρά, παγίως, προχωρεί σε μονομερείς κινήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατοχή και τον εποικισμό.




ΡΩΣΙΑ
Νέες προειδοποιήσεις για την «ασπίδα»
ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία προειδοποίησε και πάλι χτες πως πρόκειται να λάβει «ανταποδοτικά μέτρα» αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίσουν να αγνοούν την θέση της για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι».
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για την αντιπυραυλική ασπίδα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», τονίζει σημειώνοντας ωστόσο πως «αν οι εταίροι μας συνεχίσουν στο μέλλον να αγνοούν τη θέση μας, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας με άλλες μεθόδους (...). Ισως χρειαστούν ανταποδοτικά τεχνικο- στρατιωτικά μέτρα». Εσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει πως «δεν επιθυμούμε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων».
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής «αντιπυραυλικής ασπίδας», ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απαντούν πως είναι υπέρ δύο ξεχωριστών συστημάτων.





ΣΟΜΑΛΙΑ
Χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος του κενυατικού στρατού προειδοποίησε τους κάτοικους δέκα σομαλικών πόλεων (ανάμεσά τους το Κισμάγιου και η Μπαϊντόα), όπου θεωρείται ισχυρή η παρουσία ισλαμιστών πατριωτων, ότι θα βρίσκονται «υπό διαρκή επίθεση».
Το ίδιο 24ωρο, η σομαλική κατοχικη "κυβέρνηση" των αποικιοκρατων απέπεμψε τον επίτροπο του προαστίου Χαμάρ Τζαλάμπ του Μογκαντίσου, Μπασίρ Αμπντί Νουρ, γιατί τον Αύγουστο διαπιστώθηκε κλοπή στο 50% της διεθνούς βοήθειας σε τρόφιμα και τον επίτροπο της περιοχής Καράν, Αμπντουλαχί Μοχάμεντ Ρόμπλε, έπειτα από τις επιθέσεις στρατιωτών και αστυνομικών τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά γυναικών που προσπαθούσαν να πάρουν μερίδιο από βοήθεια σε τρόφιμα...
Ο Σομαλός κατοχικος "πρωθυπουργός" των αποικιοκρατων Αμπντιραχμάν Ομάρ Οσμάν ισχυρίστηκε ότι οι αποπομπές είναι προπομπός άλλων που θα ακολουθήσουν γιατί συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για κλοπή της διεθνούς βοήθειας σε τρόφιμα...




ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Θα κλείσει η αμερικανική βάση;
ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Ο νεοεκλεγείς φιλορωσος Πρόεδρος της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ ανακοίνωσε χτες πως η στρατιωτική βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Μάνας θα πρέπει να κλείσει επειδή η παρουσία της θέτει σε κίνδυνο τη χώρα για τυχόν ανταποδοτικό χτύπημα από αυτούς που βρίσκονται σε συγκρούσεις με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε πως η Κιργιζία θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει επιτρέποντας τη λειτουργία της βάσης έως τα μέσα του 2014, οπότε αυτή λήγει.
«Γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ συχνά εμπλέκονται σε συγκρούσεις. Πρώτα στο Ιράκ, μετά στο Αφγανιστάν και τώρα έχει τεταμένες σχέσεις με το Ιράν», τόνισε προσθέτοντας πως «δεν θα ήθελα μία απ' αυτές τις χώρες να εκτοξεύσουν μια αντεκδικητική επίθεση κατά της στρατιωτικής βάσης».
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ εγκατέστησαν το «διαμετακομιστικό κέντρο» στην αεροπορική βάση Μάνας μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το 2001 ώστε να στηρίξουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και να συνεχίσουν την κατοχή τους στο Αφγανιστάν. Το 2009, μετά από πιέσεις και ανταλλάγματα, οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανανεώσουν την συμφωνία παραμονής τους στη βάση Μανάς εξαγοράζοντας ουσιαστικά την τότε κυβέρνηση με 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για ενοίκιο - τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.





ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις σε πετρελαιοφόρες περιοχές
XAΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Πρόταση για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την πετρελαιοπαραγωγό σουδανική πολιτεία Νότιο Κορντοφάν έπειτα από τις ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή που βρίσκεται στη μεθόριο του ισλαμοφασιστικου Σουδάν με το ανεξάρτητο χριστιανικο Νότιο Σουδάν έκανε χτες στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος SPLM - NORTH (Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Βορρά, που προέρχεται από το ομώνυμο κόμμα των πρώην ανταρτών του νότου που τώρα είναι κυβέρνηση στο Νότιο Σουδάν) .
Σύμφωνα μάλιστα με διεθνή πρακτορεία, από προχτές υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί «πολλές εκατοντάδες» αντικυβερνητικοί ένοπλοι και ισλαμοφασιστες στρατιώτες, όταν οι πρώτοι απώθησαν στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Ταλόντι. Σύμφωνα με αναλυτές, τυχόν κατάληψη της στρατηγικής μεθοριακής πόλης Ταλόντι θα υπολογιζόταν ως μεγάλη επιτυχία για τους ένοπλους υποστηρικτές του SPLM - NORTH.
Ωστόσο, το τομαρι ο Αχμέντ Χαρούν, διορισμένος από τη ισλαμοφασιστικη σουδανική κυβέρνηση κυβερνήτης της πολιτείας Νότιο Κορντοφάν και καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, ισχυρίστηκε ότι οι συγκρούσεις ήταν νικηφόρες για το ισλαμοφασιστικο στρατό και ότι τα περισσότερα θύματα ήταν «εκατοντάδες ένοπλοι του SPLΜ - ΝORTH», κατηγορώντας, μάλιστα, το γειτονικό Νότιο Σουδάν ότι υποδαυλίζει την κρίση εξοπλίζοντας τους τελευταίους.
Δεν είναι εντούτοις τυχαίο πως τους τελευταίους μήνες σημειώνονται κατά διαστήματα σφοδρές συγκρούσεις σχεδόν σε όλες τις πετρελαιοφόρες περιοχές (Νότιο Κορντοφάν, Πολιτεία Μπλε Νείλου, Αμπγέι, Γιούνιτι) που βρίσκονται πάνω στα ακαθόριστα ως σήμερα σύνορα του Σουδάν με το (ανεξάρτητο από τις αρχές Ιούλη) Νότιο.





ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Καταδίκη Αμερικανού πεζοναύτη για βιασμό μαθήτριας
ΣΕΟΥΛ.-- Η δεύτερη πολυετής καταδίκη Αμερικανού πεζοναύτη εδώ και περίπου 20 χρόνια καταγράφηκε χτες στα νοτιοκορεατικά δικαστικά χρονικά με πρωταγωνιστή έναν 21χρονο στρατιώτη που βρέθηκε ένοχος για επανειλημμένους βιασμούς, άλλες σεξουαλικές επιθέσεις, ταπείνωση και βασανισμό μίας 16χρονης μαθήτριας μέσα σε δωμάτιο του μικρού οικοτροφείου όπου κατοικούσε.
Οι επανειλημμένες σεξουαλικές επιθέσεις του 21χρονου πεζοναύτη χαρακτηρίστηκαν αποτρόπαιες, σαδιστικές και ιδιαίτερα διεστραμμένες ενέργειες από τους δικαστές γι' αυτό και απεδείχθησαν μάλλον αναποτελεσματικές οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον για απαλλαγή του δράστη με μία σαφώς πιο ελαφριά καταδίκη από την 10ετή κάθειρξη.
Αρχικά οι δικαστές επιζητούσαν 15ετή κάθειρξη αλλά στη συνέχεια φάνηκαν ηπιότεροι εξαιτίας του λευκού ως τότε ποινικού μητρώου του νεαρού δράστη...
Σε αμερικανικές βάσεις της Ν. Κορέας υπάρχουν περίπου 28.500 πεζοναύτες και κατά καιρούς προβαίνουν σε διάφορα εγκλήματα και επιθέσεις σε βάρος του τοπικού πληθυσμού. Το 2002 η προκλητική αθώωση δύο Αμερικανών μεθυσμένων στρατιωτών που σκότωσαν με το αυτοκίνητό τους δύο μαθήτριες δημοτικού σχολείου είχε προκαλέσει θυελλώδεις διαμαρτυρίες κατά της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα τους.





ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εθνικοποίηση καλλιεργήσιμης γης
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Την απαλλοτρίωση 290.000 εκταρίων ακαλλιέργητης αγροτικής γης που νεμόταν η εταιρεία «Agropecuaria Flora», θυγατρική του βρετανικού γίγαντα τροφίμων «Vestey Group», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.
Την ανακοίνωση της απαλλοτρίωσης ακολούθησε η κατηγορηματική άρνηση της μητρικής εταιρείας να αποδεχθεί τη διαδικασία εθνικοποίησης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση το 2005, σύμφωνα με το νόμο με τον οποίο άνοιξε ο δρόμος για την εθνικοποίηση ακαλλιέργητων γαιών. Ωστόσο, η εταιρεία αρνήθηκε την εφαρμογή του νόμου, ενώ συνάμα απαιτούσε τεράστιο ύψος αποζημίωσης και μάλιστα καταβαλλόμενου σε ξένο συνάλλαγμα. Εκτός της ακαλλιέργητης γης, σύμφωνα με την «Vestey Group», η «Αgropecuaria Flora» επίσης έχει 130.000 μοσχάρια σε 11 ράντσα που ανήκουν στην εταιρεία στις επαρχία Απούρε, Φάλκον και Γκουαρίκο.
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση Τσάβες είχε προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της ισπανοβενεζουελάνικης εταιρείας γεωργικών προμηθειών «Αγκροϊσλένια» και την εθνικοποίηση 200.000 εκταρίων αρόσιμης γης (495.000 στρέμματα), γης επίσης θυγατρικής του βρετανικού «Vestey». Ολες οι απαλλοτριώσεις και εθνικοποιήσεις εντάσσονται στους σχεδιασμούς για την αύξηση της εγχώριας γεωργικής παραγωγής και παραγωγής τροφίμων και την απεξάρτηση του τομέα από την αγορά. Σχέδια που συνοδεύονται με τα έργα υποδομών τόσο του οδικού δικτύου, όσο και του τετραπλασιασμού της έκτασης του αρδευτικού συστήματος, μέχρι, δηλαδή, τα 32.000 εκτάρια έως το 2015.





ΣΥΡΙΑ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Συμφωνία για αποκλιμάκωση συγκρούσεων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.-- Συμφωνία επιτεύχθηκε, νωρίς χθες το απόγευμα, ανάμεσα στον Αραβικό Σύνδεσμο και στις συριακές αρχές, σχετικά με την πρόταση που είχε καταθέσει ο οργανισμός για αποκλιμάκωση της έντασης. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Μουράντ Μεντέλσι. Το περιεχόμενο της συμφωνίας παραμένει άγνωστο. Διπλωμάτες του Συνδέσμου από την έδρα του στο Κάιρο δήλωναν ότι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, η Ουάσιγκτον έσπευσε, πάντως, να εκφράσει τη δυσφορία της απέναντι στην προοπτική εκτόνωσης της κατάστασης χωρίς κάποιου είδους δική της παρέμβαση ή έλεγχο. Ετσι, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «ικανοποίηση» για τις διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης, αλλά συμπλήρωσε ότι «επιμένει στην άποψη ότι πρέπει ν' απομακρυνθεί ο Ασαντ από την Προεδρία»!
Εντός Συρίας, νέα μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Προέδρου Ασαντ πραγματοποιήθηκε στο Ντέιρ αλ Ζουρ.





ΠΑΡΙΣΙ.-- Με περισσότερους από 12.000 αστυνομικούς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής διαδηλώσεων, ελικόπτερα αλλά και ταχύπλοα της αστυνομίας σε όλες τις μαρίνες της Νίκαιας και των Καννών, οι γαλλικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής της G20 που πραγματοποιείται Πέμπτη και Παρασκευή στη δεύτερη. Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση στη Νίκαια, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, που έστρεψαν την μήνη τους κυρίως κατά των αγορών και των τραπεζών χωρίς ουσιαστικό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.
TOKIO.-- Πυρηνικός σταθμός της ιαπωνικής ηλεκτρικής εταιρείας «Kyushu» στην πόλη Γκενγκάι της νομαρχίας Σάγκα που είχε αναστείλει τη λειτουργία του στις 4 Οκτώβρη λόγω ανωμαλιών στο υδραυλικό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει εντός 24ωρου, προκαλώντας ανησυχίες σε κατοίκους της περιοχής. Στο μεταξύ, παράσταση στα διεθνή ΜΜΕ έδωσε ο βουλευτής Γιασουχίρο Σονόντα του κυβερνώντος κόμματος που ήπιε νερό από το εσωτερικό του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να αποδείξει τάχα την αποτελεσματικότητα του συστήματος απορρύπανσης.
ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγορεί την κυβέρνηση του Προέδρου της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι, ότι καταπιέζει ολοένα και περισσότερο τους επικριτές τής.
ΓΕΝΕΥΗ.-- Εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ανακοίνωσε χτες ότι δεκάδες χιλιάδες παιδάκια στη ΛΔ Κορέας αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη του υποσιτισμού εξαιτίας μείωσης της διεθνούς χρηματοδότησης για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα.
MΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 6 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 56 έχουν συλληφθεί στο κύμα βίας που σαρώνει 56 επαρχίες της Κολομβίας μετά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Τοπικές εκλογές που σημαδεύτηκαν επίσης από βία, σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις της ψηφοφορίας αλλά και της καταμέτρησης.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μεγάλη επιχείρηση βιομηχανικής κατασκοπείας, που εξαπολύθηκε μέσω Διαδικτύου από το έδαφος της Κίνας, έβαλε στο στόχαστρο 29 εταιρείες χημικών και 19 εταιρείες που παράγουν προηγμένα υλικά για τον αμερικανικό στρατό, ανακοίνωσε η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών «Symantec».
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Την έκθεση της ηγεσίας της αστυνομίας που ουσιαστικά αθωώνει τους τέσσερις αστυνομικούς που δολοφόνησαν εν ψυχρώ δύο φοιτητές, στις 22 Οκτωβρίου, απέρριψε ο δικτατορας-"πρόεδρος" Πορφίριο Λόμπο διατάσσοντας ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται ουσιαστικά για ελιγμό και ουσιαστικά προσπάθεια συγκάλυψης του δολοφονικού έργου των αρχών ασφαλείας, καθώς οι δολοφονίες του 24χρονου Κάρλος Ροντρίγκες Νταβίντ Πινέδα και του 22χρονου Βάργκας Ραφαέλ Καστεγιάνος έχουν προκαλέσει σάλο, καθώς ο Καστεγιάνος είναι γιος της πρύτανη του Αυτόνουμου Πανεπιστημίου της Ονδούρας.









ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19-20/10
από ΟΚΔΕ-Σπάρτακος 14:29, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
Η διήμερη Γενική πολιτική Απεργία στις 19-20 Οκτώβρη αποτέλεσε μια ακόμα κορύφωση της ταξικής πάλης και έκφραζε τις φανερές διαθέσεις των εργαζόμενων και των μεσαίων στρωμάτων για την πτώση της κυβέρνησης. Οι πορείες της Τετάρτης 19 Οκτώβρη στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας ήταν οι μεγαλύτερες εργατικές πορείες των τελευταίων δεκαετιών και φανερώνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της κοινωνικής δυσαρέσκειας και την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων μαζών να συγκρουστούν και να ανατρέψουν την βάρβαρη καπιταλιστική πολιτική της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και των φωστήρων της Τρόικας. Η Γενική Απεργία άλλωστε προετοιμάστηκε με τον καλύτερο τρόπο από τις κλαδικές απεργίες και τις καταλήψεις υπουργείων, δημαρχείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, που προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, στην “ομαλή” οικονομική ζωή και τη διοικητική λειτουργία του κράτους και φανέρωσαν τη ρήξη που επήλθε στη συνείδησή τους και την οξύτητα των συναισθημάτων τους. Από τις καταλήψεις πλατειών τον Ιούνη περάσαμε σε καταλήψεις δημόσιων οργανισμών γεγονός που υποδεικνύει μια ποιοτικά διάφορη κατάσταση. Δεν έχουμε βέβαια ακόμη οδηγηθεί σε καταλήψεις εργασιακών χώρων. Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα την επόμενη μέρα ήταν επίσης μαζική, ωστόσο αυτό το εργατικό και λαϊκό ποτάμι δεν κατάφερε να αποτρέψει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το νέο πακέτο μέτρων που έρχεται να καταφέρει νέα αβάσταχτα πλήγματα στις ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων.
Για μια ακόμα φορά οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από την βάρβαρη αστυνομική βία. Η έκφραση των θερμών συλλυπητηρίων στην οικογένεια και στους συναγωνιστές/τριες του Δημήτρη Κοτζαρίδη, ο οποίος έπεσε θύμα της αστυνομικής καταστολής και έχασε τη ζωή του διαδηλώνοντας ενάντια στη κυβέρνηση του κοινωνικού κανιβαλισμού και της τυφλής υποταγής στην εξυπηρέτηση της εθνικής και διεθνούς κεφαλαιοκρατίας, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε: η ανατροπή του σημερινού συστήματος και η νίκη της εργατικής τάξης θα είναι η μόνη δικαίωση των αγώνων και της μνήμης του Δ. Κοτζαρίδη.
Στην αδυναμία που παρουσίασαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ανάχωμα στην προέλαση της καπιταλιστικής επίθεσης συνέβαλαν αποφασιστικά οι ηγεσίες των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Αλέξη Τσίπρα, κατήγγειλε τη συνωμοσία σιωπής της κυβέρνησης, με την οποία καλύπτει την πολιτική της, ωστόσο περιόρισε την αντιπολιτευτική του στάση στην απαίτηση εκλογών, πολύ μακριά και πίσω από τις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και από τις διαθέσεις της για μια ριζική κοινωνική ανατροπή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ διεκδικεί για λογαριασμό του την πιο κατάπτυστη πολιτική στάση. Η ηγεσία του ΠΑΜΕ επέλεξε την ημέρα της περικύκλωσης της Βουλής να πάρει θέση μπροστά στο Κοινοβούλιο και να το ‘περικυκλώσει’, με την πλάτη στραμμένη σε αυτό. Ουσιαστικά η στάση του, παρά τη φαινομενική συμπόρευση και συνύπαρξη με τα άλλα κομμάτια του κινήματος, τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, συνίστατο στην περιφρούρηση της Βουλής από τις τυχόν ριζοσπαστικές και συγκρουσιακές διαθέσεις των εργαζόμενων που κατέκλυσαν την πλατεία. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, παρατάσσοντας τις ομάδες περιφρούρησης, με πλήρη εξάρτυση, απέκλεισαν οποιοδήποτε άλλο μπλοκ από το να πάρει θέση μπροστά στη Βουλή. Οι ομάδες περιφρούρησης προπηλάκισαν και χτύπησαν μέλη διάφορων μπλοκ, τα οποία οι ίδιοι θεώρησαν “επικίνδυνα”. Και δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό, αλλά προχώρησαν σε σταλινικού τύπου διαστρέβλωση των γεγονότων και χαφιεδολογία. Είναι παραπάνω από σαφές: το ΚΚΕ στην κρίσιμη στιγμή επιβεβαίωσε τη λογική του ότι δεν υπάρχει κίνημα έξω από αυτό και ως εκ τούτου όποιος δεν είναι μαζί του είναι εχθρός του και ταυτόχρονα έδωσε πιστοποιητικά συμβιβασμού και νομιμότητας στην κυβέρνηση και το σύστημα. Έκανε τα πάντα από τη μεριά του ώστε η περικύκλωση του Κοινοβουλίου να μην είναι πραγματικός αποκλεισμός και να περιοριστεί σε μια, μαζική μεν αλλά ειρηνική και τελικά ακίνδυνη και αναποτελεσματική, πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία, κατά το γνωστό μοτίβο του. Η ηγεσία του ΚΚΕ είναι εντελώς προσκολλημένη στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι και προετοιμάζει τις δυνάμεις του κόμματος για την διάδοχη κατάσταση.
Είναι πιθανόν τις επόμενες εβδομάδες να προκηρυχθούν εκλογές και το ΚΚΕ θα εμφανιστεί σε αυτές ως το υπεύθυνο κόμμα της Αριστεράς που θα αναλάβει τη συνεπή αντιπολίτευση, μακριά από ανατρεπτικές και συγκρουσιακές πρακτικές, στην κυβέρνηση που θα προκύψει, είτε αυτοδύναμη είτε εθνικής ενότητας. Για αυτήν του την πρακτική, το ΠΑΜΕ καταδικάστηκε από τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Ωστόσο, αυτή η δίκαιη κριτική απέναντι στην στάση του ΠΑΜΕ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση με πέτρες, καδρόνια, καπνογόνα και βόμβες μολότοφ που επέλεξαν να εξαπολύσουν εναντίον μελών του ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό/αναρχικό χώρο. Καταγγέλλουμε τέτοιες πρακτικές αφού η χρήση βίας στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος είναι απαράδεκτη καθόσον δεν στρέφεται ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, λειτουργεί δε διαλυτικά για το κίνημα και δεν αποτελεί κινηματική πρακτική. Το πραγματικό αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών ήταν η ματαίωση μιας συγκλονιστικής συγκέντρωσης και εκδήλωσης του θυμού των εργαζόμενων, χωρίς να αναφερθούμε στους αστούς προπαγανδιστές που δεν έχασαν την ευκαιρία να μιλήσουν για εμφύλιο πόλεμο που απογοητεύει τμήματα των εργαζόμενων που εισέρχονται στο προσκήνιο της πολιτικής. Το γεγονός ότι προσπάθησαν να καλυφθούν πίσω από μια ρητορεία περί σταλινισμού του ΚΚΕ και να παρουσιάσουν τη βίαιη επίθεση ως λαϊκή οργή απέναντι στην ιδιοκτησιακή λογική του ΠΑΜΕ δεν πρέπει να πείθει κανένα. Γιατί στην πραγματικότητα και οι ίδιοι την ίδια λογική μοιράζονται, όταν μετατρέπουν κάθε πορεία σε ανεξέλεγκτο ξέσπασμα με το έτσι θέλω και δεν δίνουν την ευκαιρία στα μαζικά οργανωμένα μπλοκ να υλοποιήσουν το δικό τους σχεδιασμό. Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τον εύκολο χαρακτηρισμό τους ως παρακρατικών, μηχανισμών ασφάλειας που είναι μεταμφιεσμένοι κλπ. Η βάση για την εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών είναι στην πραγματικότητα η φετιχοποίηση της βίας ως
μέσο επίλυσης πολιτικών διαφορών. Αυτή η φετιχοποίηση οδηγεί μακριά από οργανωμένες πολιτικές πρακτικές, μακριά από το οργανωμένο εργατικό κίνημα, δηλαδή μακριά από τις πραγματικά επικίνδυνες για το σύστημα μορφές δράσης. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι επιθέσεις την προηγούμενη ημέρα στο μπλοκ των εκπαιδευτικών και την επόμενη σε μέλη του ΚΚΕ, μέχρι και σε τοπικά γραφεία του κόμματος τις επόμενες μέρες, σε μια λογική βεντέτας.
Πάντως, πέρα από τις δημοσιογραφικές αναφορές για το ποιος άρχισε και ποιος έφταιγε την Πέμπτη στο Σύνταγμα, θεωρούμε ότι η στοίχιση του ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των αστικών θεσμών είναι καταστροφική, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα για το εργατικό κίνημα. Η απάντηση όμως σε αυτό πρέπει να δοθεί πολιτικά από το ίδιο το κίνημα και όχι από αυτόκλητους δήθεν εκφραστές της λαϊκής διάθεσης.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι τώρα η συνέχιση των μαζικών καταλήψεων σε χώρους δουλειάς (δημαρχεία, υπουργεία κλπ) και δημόσια κτίρια και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργίες διαρκείας και μπλοκάρισμα της παραγωγής , η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης.
Με αυτή τη λογική θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στο ΠΑΜΕ ή σε οποιονδήποτε άλλο να “βρίσκεται μπροστά στη Βουλή”. Η πρόταση μας για το κίνημα και τις πρακτικές του είναι πολιτική και όχι αυτή του δημοσιογράφου ή του παρατηρητή. Έτσι, χρέος το επόμενο διάστημα για μας είναι η οικοδόμηση ενός ρεύματος μέσα στο εργατικό κίνημα που, βασισμένο στην ενιαιομετωπική δράση θα γίνει κυρίαρχο και θα δίνει τον τόνο στις απεργίες, κινητοποιήσεις και καταλήψεις που έρχονται. Αυτό το ρεύμα θα έρχεται σε ανελέητη σύγκρουση με τον συμβιβασμό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, με τον παιδονόμο – στρατονόμο του κινήματος που ακούει στο όνομα ΠΑΜΕ και με τον φετιχισμό της βίας των αντιεξουσιαστών. Για ένα πολιτικό εργατικό κίνημα που θα στείλει στα σκουπίδια την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες, την ΕΕ και το ΔΝΤ, και τελικά θα ανοίξει το δρόμο της ανατροπής της αστικής κοινωνίας και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.
Δυστυχώς η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τους πραγματικούς πολιτικούς στόχους της ηγεσίας του ΚΚΕ. Να μην κατανοεί ότι η κοινή δράση και το ενιαίο μέτωπο του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να γίνει με τους όρους του ΠΑΜΕ. Ότι αυτό το ενιαίο μέτωπο οφείλει να γίνει με τους όρους του ίδιου του μαζικού κινήματος, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που φάνηκε ότι μπορεί να αποκτήσουν οι αγώνες την περίοδο που προηγήθηκε της Γενικής Απεργίας. Η ανακοίνωση του Κεντρικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντίθετα υποκλίνεται μπροστά στις επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ και –ακόμα χειρότερα- τις δικαιολογεί πολιτικά. Το Κεντρικό Συντονιστικό οφείλει κατά την άποψη μας να αποσύρει αυτήν την ανακοίνωση.
ΟΚΔΕ-Σπάρτακος (ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς)








Αθρόες συλλήψεις Κούρδων ακτιβιστών από την τουρκική αστυνομία
από **** 8:51, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
Μεταξύ τους εκδότης 'αιρετικών' βιβλίων
Αγκυρα, Τουρκία .-- Σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα και σχετίζονται με Κούρδους αυτονομιστές προχώρησε την Τρίτη η τουρκική αστυνομία μετά από δικαστική απόφαση.
Όπως μετέδωσε το Anadolu κρατούνται 44 άτομα ενώ τρεις ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μεταξύ τους είναι ο Ράγκιπ Ζαρακολού, εκδότης ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες διώξεις λόγω των βιβλίων που έχει κυκλοφορήσει ο εκδοτικός του οίκος, Belge: τα βιβλία αφορούν τις μειονότητες στην Τουρκία, μεταξύ τους και την ελληνική.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Μπισρά Ερσανλί, καθηγήτρια πανεπιστημίου και μέλος της επιτροπής του τουρκικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) για το Σύνταγμα.
Η τουρκική δικαιοσύνη θεωρεί τους συλληφθέντες συνδεδεμένους με μια οργάνωση που υποστηρίζει πως είναι πολιτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, οι συλληφθέντες, πολλοί εκ των οποίων ανακρίνονται για περίπου 11 ώρες, φέρονται να είναι «μέλη μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» λόγω της σύνδεσής τους με την Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK). Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2005 από το PKK, με στόχο την δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού σχήματος, σύμφωνα με μια δίωξη που είχε γίνει το 2009.
Σημειώνεται ότι πάνω από 2.500 Κούρδοι, περιλαμβανομένων πέντε βουλευτών του BDP και πολλών εκλεγμένων δημάρχων, βρίσκονται στη φυλακή.
Περίπου 100 άνθρωποι είχαν προφυλακιστεί στο πλαίσιο της ίδια έρευνας πριν από ένα μήνα. Άλλοι 150 πολιτικοί και ακτιβιστές δικάζονται στο Ντιγιάρμπακιρ για την ίδια υπόθεση, σε ειδική, μεγάλη δικαστική αίθουσα. Παρόμοιες δίκες διεξάγονται σε αρκετές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.
Οι τελευταίες συλλήψεις ακολουθούν την κλιμάκωση των επιθέσεων του PKK κατά των τουρκικών δυνάμεων αλλά και τις αεροπορικές και χερσαίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον ανταρτών της οργάνωσης.
Από τα μέσα του καλοκαιριού μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει σχεδόν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη χωρίς ο τουρκικός στρατός να έχει καταφέρει να σταματήσει πλήρως τις επιχειρήσεις των Κούρδων.