Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Παρασκευη 20 Απριλιου 2012

Ανυποχώρητη η Farc στην Κολομβία
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, 07:18
O ηγέτης των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc) ξεκαθάρισε με πρόσφατη ανακοίνωσή του πως η έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του προέδρου, Juan Manuel Santos, δε μεταφράζεται σε μια «άνευ όρων παράδοση» των μαχητών της οργάνωσης.
«Από την πλευρά μας η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου δε σημαίνει οποιοδήποτε είδος παράδοσης ή συμβιβασμού», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Timoleon Jimenez, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο τους ισχυρισμούς του προέδρου της χώρας, ο οποίος είχε δηλώσει στην αρχή της εβδομάδας πως «η Farc εκλιπαρεί για ειρήνη μετά από 50 και πλέον χρόνια συγκρούσεων».
Παρά τις κινήσεις καλής θέλησης της Farc, η κυβέρνηση της Κολομβίας παραμένει ανυποχώρητη όσον αφορά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει πρώτα όλοι οι μαχητές να καταθέσουν τα όπλα τους. Τον περασμένο μήνα αφέθηκαν ελεύθεροι τουλάχιστον 10 αξιωματούχοι της Αστυνομίας και του Στρατού οι οποίοι κρατούνταν όμηροι για πολλά χρόνια.
Η Farc ιδρύθηκε το 1964 και εκτιμάται απο την κυβερνηση πως περίπου 4.500 μαχητές της παραμένουν ενεργοί μέσα στις ζούγκλες στο βορειοδυτικό και νότιο τμήμα της χώρας.




Στο Ελ Σαλβαδόρ κρατούμενοι του Γκουαντάναμο
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, 07:04
Τη μεταφορά δύο Κινέζων Ουϊγούρων οι οποίοι παρέμεναν στο Γκουαντάναμο για αρκετά χρόνια, παρά το γεγονός πως δεν είχε διατυπωθεί καμία κατηγορία σε βάρος τους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α.. Οι δύο κρατούμενοι θα οδηγηθούν στο Ελ Σαλβαδόρ.
«Οι κρατούμενοι αυτοί έπρεπε να αποφυλακιστούν με βάση μια δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2008. Θα εγκατασταθούν με τη θέλησή τους στο Ελ Σαλβαδόρ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι δύο άνδρες ανήκαν σε μια ομάδα 22 Ουϊγούρων (Τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Κίνας) οι οποίοι συνελήφθησαν κατά λάθος στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001.
Οι κατηγορίες σε βάρος τους για επιθέσεις που έθεταν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και τη δημόσια τάξη αποσύρθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση και οι 17 από αυτούς μεταφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια σε τρίτες χώρες. Οι πέντε που απέμειναν στο Γκουαντάναμο δεν είχαν βρει χώρα υποδοχής και οι Η.Π.Α. αρνούνταν να τους στείλουν στην Κίνα γιατί εκεί μπορεί να διώκονταν από τις Αρχές.
Μετά την αποφυλάκιση των δύο, απομένουν πλέον τρεις Ουϊγούροι οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι στο Γκουαντάναμο.




Επιτέθηκε με οξύ στη σύζυγό του στο Πακισταν
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, 13:33
Της επιτέθηκε με οξύ για να παραμορφώσει το όμορφο πρόσωπό της.
Ο λόγος για έναν άνδρα από το Πακιστάν που έριξε οξύ στην σύζυγό του, Σάμα, επειδή ήταν πολύ όμορφη. «Είχαμε συχνούς καυγάδες στο σπίτι. Το βράδυ πριν πέσω για ύπνο μου είπε ότι είμαι υπερβολικά υπερήφανη για την ομορφιά μου», ανέφερε η Σάμα από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται.
Η γυναίκα, μητέρα τεσσάρων παιδιών δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ τα εγκαύματα που της προκάλεσε η επίθεση έχουν καλύψει το 15% της επιφάνειας του σώματός της.
Μετά την αποτρόπαιη αυτή πράξη του, ο δράστης διέφυγε και οι Αρχές τον αναζητούν. Ο ίδιος φρόντισε να πάρει μαζί του το κινητό της Σάμα, για να την αποτρέψει να καλέσει σε βοήθεια.
Εκτιμάται ότι πάνω από 150 γυναίκες κάθε χρόνο πέφτουν θύματα παρόμοιων επιθέσεων στο Πακιστάν.





Ξέφραγο αμπέλι δείχνει η έκθεση Ρακιντζή
Σημεία και τέρατα στο πόρισμα για την κλοπή του Πικάσο!
Η φράση «ξέφραγο αμπέλι» δεν είναι αρκετή για να περιγράψει τα σημεία και τέρατα που συνέβαιναν στην Εθνική Πινακοθήκη και περιγράφονται στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος πραγματοποίησε μπαράζ ελέγχων μετά την εισβολή διαρρηκτών στο κτίριο και την κλοπή του μοναδικού Πικάσο της Ελλάδας και δύο πινάκων του Μοντριάν.
Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, την ώρα που η διεύθυνση της Πινακοθήκης σκορπούσε αφειδώς τεράστια χρηματικά ποσά για δεξιώσεις, δημόσιες σχέσεις και πολυτελή έπιπλα, οι μπαταρίες του συναγερμού του μουσείου ήταν άδειες και κανείς δεν τις άλλαζε, με αποτέλεσμα να βγαίνει off το σύστημα, οι κασέτες των καμερών είχαν τελειώσει, ενώ μεγάλος αριθμός από τους φύλακες είχε μετατεθεί στην γκαρνταρόμπα και στην έκδοση εισιτηρίων!
Σαν να μην έφταναν αυτά, αποδείχτηκε ότι οι φρουροί δεν είχαν οδηγίες για το τι έπρεπε να κάνουν σε περίπτωση ληστείας, η ενδοεπικοινωνία μεταξύ τους δεν λειτουργούσε, ενώ δεν υπήρχε και σύνδεση των συστημάτων ασφαλείας με την Αστυνομία.
Δεν υπάρχει online σύνδεση με το υπουργείο Πολιτισμού ή την Αστυνομία. Η Αστυνομία ειδοποιείται από την ιδιωτικη εταιρεία ΕΡΜΗΣ που εχει αναλαβει την φυλαξη και όχι από τον φύλακα
Στην ουσία, το καταληκτικό συμπέρασμα της έκθεσης που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου είναι ότι η Πινακοθήκη ήταν ξέφραγο αμπέλι. «Προκύπτει ότι η διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν είχαν επαρκώς αξιολογήσει τον κίνδυνο πιθανής διάρρηξης ή κλοπής και δεν είχαν λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποτροπή του. Η διοίκηση της Πινακοθήκης θα έπρεπε να έχει επιδείξει επιμέλεια για την αποτροπή τυχόν διάρρηξης ή κλοπής. Ανακύπτουν ευθύνες»...



ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Χτες ο Χ. Καρζάι καταδίκασε τις φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών που ποζάρουν δίπλα σε νεκρούς Αφγανούς, υπεραμυνόμενος της μεταβίβασης της ασφάλειας της χώρας στις «αφγανικές αρχές», ενώ ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι καταδικάζουν τις «απάνθρωπες και βάρβαρες πράξεις του Αμερικανού κατακτητή και των απαίδευτων σκλάβων του». Βεβαια, αυτη η αποκτηνωση των στρατιωτων ειναι γενικευμενα φαινομενα σε οποιοδηποτε πολεμο. Ολοι οι στρατοι θελουν τους απλους στρατιωτες να ειναι κτηνοι και ηλιθιοι και να μην εχουν μυαλο αισθηματα και να σκεφτονται. Εαν οι φανταροι σε οποιοδηποτε στρατο σκεφτονται, τιμωρουνται για αυτο. Το οτι οι κωλοαμερικανοι ναζιστες προβαλλουν την αποκτηνωση των στρατιωτων τους, εχει η τη μορφη προπαγανδας, του στυλ αυτα παθαινει οποιος μας αντιστεκεται, ειτε απλως καλλιεργουν κλιμα αποχωρησης, του στυλ κοιταχτε που καταντησαν οι αμερικανοι στρατιωτες μας, λες και οι πανιβλακες που πανε στο στρατο στην αμερικη εχουν τη δυνατοτητα να σκεφτουν.





ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επανεμφάνιση «κλώνου» του ΟΥΤΣΕΚΑ
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η επανεμφάνιση οργάνωσης - κλώνου των αυτονομιστών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ στα Βαλκάνια, του λεγόμενου «Στρατού για την Απελευθέρωση των Αλβανικών Κατεχόμενων Εδαφών» (ACTOSH) και οι απειλές για την ανάληψη ένοπλης δράσης μεταξύ άλλων και για την «απελευθέρωση αλβανικών» περιοχών σε ΠΓΔΜ, Σερβία και Ελλάδα, έκαναν χτες εκπρόσωπο της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο να προσπαθησει να διαψεύσει την ύπαρξη ένοπλων οργανώσεων στο προτεκτοράτο, που φυσικα γνωριζει την υπαρξη τους, μιας και οι ιδιοι οι κατακτητες τις εχουν δημιουργησει.
Ο μαλακας αληταρας αναπληρωτής εκπρόσωπος της KFOR Μαρκ Στίμλερ ψευδομενος αισχρα είπε πως η ΝΑΤΟική δύναμη «δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο» σχετικά με την ύπαρξη οποιωνδήποτε ένοπλων οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο και ατόμων περισσότερο οπλισμένων... «απ' ό,τι συνήθως στην περιοχή».
Αφορμή για τις παραπάνω μαλακισμενες δηλώσεις έδωσε πρόσφατο «τελεσίγραφο» της οργάνωσης κατά Πρίστινας, Σκοπίων και Αθήνας, αλλά και οι προχτεσινές εκκλήσεις του Σέρβου υπουργού αρμόδιου για το Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, προς το ΝΑΤΟ, ώστε να ερευνήσουν την ύπαρξη ένοπλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Αφορμή στάθηκε η κυκλοφορία βίντεο που έδειχνε Αλβανούς με στολές στρατιωτικής παραλλαγής να κάνουν δοκιμές εκτοξευτήρων ρουκετών σε περιοχές της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.
Αυτά ενώ στις 17 του μήνα κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με «έκτακτο συνέδριο» Αλβανών αυτονομιστών του λεγόμενου ACTOSH, που φέρεται πως ιδρύθηκε στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Οι αυτονομιστές σε ανακοίνωση που έδωσαν στο αλβανικό πρακτορείο «Noa.al» ισχυρίζονται ότι είναι καλά οργανωμένοι και εξοπλισμένοι και ότι δίνουν «διορία δύο βδομάδων» στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, για «αποκατάσταση της αρχής» και καταστροφή των λεγόμενων παράλληλων σερβικών διοικητικών δομών στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με ένοπλη δράση. Την ίδια προθεσμία έδωσαν στα Σκόπια, «ώστε να αποσυρθεί από τα αλβανικά εδάφη που κατέλαβε, διαφορετικά θα υπάρξουν επιθέσεις κατά των αστυνομικών και στρατιωτικών δομών». Τέλος, η οργάνωση φέρεται να προειδοποιεί και την ελληνική κυβέρνηση «να μην παίζει με τη μοίρα των Αλβανοτσάμηδων γιατί θα δεχθεί επιθέσεις από την πλευρά μας», λες και υπαρχουν αλβανοτσαμιδες γουρουνια στην Ελλαδα. Αλλα ετσι τους ειπανε τα αφεντικα τους, ετσι λενε.
Εν μέσω αυτών, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Ντιακονέσκου, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι το Βουκουρέστι παραμένει συνεπές στη θέση του για μη αναγνώριση του προτεκτοράτου επειδή «δεν εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο για να λειτουργήσει ως κράτος».




ΣΥΡΙΑ
Για ανάγκη «ίσως και εκατοντάδων παρατηρητών για να διασφαλιστεί η εκεχειρία» έκανε λόγο, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, υποδεχόμενος τους ομολόγους του αλλά και άλλες αντιπροσωπείες από τις περισσότερες από 50 χώρες και οργανισμούς που συμμετέχουν στην «Ομάδα Φίλων της Συρίας». Οι «Φίλοι», παρά τις προσπάθειες να διαμορφώσουν μια συμπαγή ενιαία αντιπολίτευση, προκειμένου να την αξιοποιήσουν ως εμπροσθοφυλακή για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή, δεν το έχουν καταφέρει. Ο Ζιπέ, ανοίγοντας τη συνάντηση που άρχισε αργά χτες βράδυ με κύριο θέμα την εξεύρεση περισσότερων τρόπων πίεσης της συριακής ηγεσίας, εκτίμησε ότι «αν αποτύχει το σχέδιο Ανάν, θα ακολουθήσει εμφύλιος, που μπορεί να διαχυθεί σε όλη την περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες».
Κατά πολλούς αναλυτές, οι «Φίλοι» έχουν απορρίψει για τα καλά το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής επέμβασης αλά Λιβύη και με δεδομένη την πολυδιάσπαση της συριακής αντιπολίτευσης, φέρονται αποφασισμένοι να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν αλλά με «δική τους ερμηνεία», δηλαδή μέσα από την καλλιέργεια της άποψης ότι χρειάζεται η δημιουργία «ζωνών ασφαλείας», κάτι που προϋποθέτει και ένοπλες δυνάμεις (έστω και αν είναι παρατηρητές) εντός συριακού εδάφους. Ξερογλυφονται οι δυτικοι αποικιοκρατες για την Συρια, και θελουν να ξαναεπαναλαβουν και σε αυτη τη χωρα τις εισβολες που εκαναν στο Ιρακ και στη Λιβυη. Μονο που εδω αλλαζουν τα δεδομενα. Κουμαντο στην Συρια κανουν οι Ρωσοι, και εχουν δωσει σε ολους τους τονους μηνυματα, πως θα γαμισουν τα πρεκια σε οποιον τολμησει να κανει εισβολη. Εντούτοις, ενας πληρωμενος αληταρας απο τους δυτικους αποικιοκρατες των εξοπλισμενων τους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που για τα ματια του κοσμου λενε οτι πρόσκειται στο, ελεγχόμενο από τους ισλαμοφασιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ενω στην ουσια και τα δυο τα εχει στησει η CIA επαναλάμβανε χτες ότι «θέλουν στρατιωτική επέμβαση από φίλες δυνάμεις έστω και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ».




ΙΝΔΙΑ
Δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει οποιοδήποτε στόχο στην Κίνα, ολόκληρη την Ασία και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρας, προχώρησε χθες η Ινδία, όπως δημοσιοποιήθηκε από τον ινδικό στρατό, με τη σιωπηλή ανοχή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, ο πύραυλος «Agni V» εκτοξεύθηκε από θαλάσσια βάση στην Ορίσα, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές εάν η δοκιμή ήταν επιτυχής ή όχι, με το αποτέλεσμα να αναμένεται σε λίγο καιρό. Δεδομένου ότι η Ινδία θεωρείται ως πολύτιμος σύμμαχος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ασία, προχώρησε στη σχετική δοκιμή, χωρίς τα συνήθη καταδικαστικά σχόλια από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που ακολουθούν άλλα κράτη. Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Βρετανία.



ΟΝΔΟΥΡΑ
Καταλήψεις γης από τους αγρότες
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--
Χιλιάδες αγρότες με τις οικογένειες τους άρχισαν σταδιακά από την Τρίτη, παγκόσμια μέρα του αγώνα των ακτημόνων αγροτών, τις καταλήψεις 120.000 στρεμμάτων αρόσιμης δημόσιας γης, «που έχει αρπαχτεί βίαια και παράνομα από μεγαλοτσιφλικάδες, στην οποία έχουν δικαίωμα να καλλιεργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ονδούρας και έχουν καταθέσει τις νόμιμες αιτήσεις χρόνια πριν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αγροτικής οργάνωσης Via Campesina και στέλεχος του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP, Ραφαέλ Αλεγκρία.
Μέχρι χτες καταλήψεις που οργανώθηκαν μέσω της Via Campesina και του FNRP είχαν γίνει ή κάποιες βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη στις επαρχίες Γιόρο, Κορτές, Σάντα Μπάρμπαρα, Ιντιμπουκά, Κομαγιάγουα, Φρανσίσκο Μορασάν, Ολάντσο, Ελ Παραΐσο και Τσολουτέκα με σημαντικότερη ίσως αυτή στην επαρχία Κορτές όπου 1.500 αγρότες κατέλαβαν τις εκτάσεις που υποτίθεται ανήκουν στην εταιρεία Compana Azucarera Hondurena, S.A. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αστυνομία αλλά και ιδιωτικοί στρατοί των τσιφλικάδων ανέλαβαν το έργο της εκδίωξης των αγροτών, όπως στην περίπτωση της Λα Λίμα, μόλις 10 χλμ. από το Σαν Μανουέλ Κορτές που είχε αναδειχθεί σε κέντρο της πάλης, όπου πάνω από 30 οπλισμένοι με αυτόματα πολυβόλα ιδιωτικοί φρουροί εκδίωξαν, απειλώντας, περίπου 80 αγρότες και τις οικογένειές τους, οι οποίοι όμως μέχρι χτες παρέμεναν στη γη με στόχο να την ανακαταλάβουν.
Το πρόβλημα της αναδιανομής γης είναι κεντρικό ζήτημα του αγώνα στην Ονδούρα εδώ και χρόνια, που βρήκε μια πολύ πρόσκαιρη δικαίωση με τη νομοθεσία που είχε εισάγει ο ανατραπέντας με πραξικόπημα Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια. Αυτό που υλοποιείται σήμερα από το καθεστώς Λόμπο, διάδοχο του πραξικοπήματος είναι η αργή αλλά πολύ βίαιη εξόντωση του αγροτικού κινήματος. Πλέον χαρακτηριστική και φονική περίπτωση η περιοχή Μπάχο Αγουάν, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν δολοφονηθεί δεκάδες κατά κύριο λόγο από τους παραστρατιωτικούς του μεγαλογαιοκτήμονα Μιγκέλ Φακουσέ. Τελευταία θύματα τρεις εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στην αγροβιομηχανία του Φακουσέ Quimicas Dinant, οι οποίοι δολοφονήθηκαν την Κυριακή μία μόλις μέρα μετά τη δολοφονία ενός ακόμη αγρότη




ΙΣΡΑΗΛ
Δίωξη απο το σιωναζιστικο καθεστως κατά του επικεφαλής του «Χαντάς»
«Διώκομαι επειδή είμαι κομμουνιστής και Άραβας» δηλώνει ο Μουχάμαντ Μπαράκεχ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-
Την Τετάρτη άρχισε απο το σιωναζιστικο καθεστως η δίκη του Μουχάμαντ Μπαράκεχ, βουλευτή και επικεφαλής του «Χαντάς» -Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα- σε κακουργιοδικείο του Τελ Αβίβ. Ο Μπαράκεχ, που είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους το Μάη του 2005 «επιτέθηκε πιάνοντας από το λαιμό» μέλος των σιωναζιστικών δυνάμεων καταστολής αποτρέποντάς τον να χτυπήσει έναν ανήλικο Παλαιστίνιο διαδηλωτή και ότι τον Ιούλιο του 2006, πάλι σε διαδήλωση αυτή τη φορά κατά της ισραηλινής σιωναζιστικης στρατιωτικής επίθεσης στο Λίβανο, «επιτέθηκε» κατά ακροδεξιού που συμμετείχε σε αντισυγκέντρωση που προσπαθούσε να διαλύσει διά της βίας τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισραήλ υποστηρίζει ότι, όπως ανέφεραν και οι συνήγοροι του Μπαράκεχ, στην πρώτη περίπτωση απλώς προσπάθησε να προστατεύσει έναν ανήλικο από ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας που είχε παρεισφρήσει στη διαδήλωση φορώντας πολιτικά ρούχα και στη δεύτερη να αποτρέψει να δεχτούν επίθεση εκατοντάδες διαδηλωτές, εκ των οποίων πολλοί ήταν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι. «Είναι πολιτική δίκη» δήλωσε ο ίδιος ο Μπαράκεχ μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Διώκομαι επειδή είμαι κομμουνιστής και Αραβας». Η δίκη θα συνεχιστεί την Κυριακή με τη συνέχιση της κατάθεσης μαρτύρων.




ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Επίδειξη πυραύλων
ΣΕΟΥΛ.--
Νέο τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς νοτιοκορεατικής κατασκευής «που μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε περιοχή και στόχο της Βόρειας Κορέας» παρουσίασαν χτες αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της Ν. Κορέας επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες για μυστικό βαλλιστικό πρόγραμμα που παραβιάζει ακόμη και τη συμφωνία της Σεούλ με την Ουάσιγκτον που τάχα εμπόδιζε τη Ν. Κορέα να αναπτύξει βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές άνω των 300 χλμ...
Η δημοσιοποίηση των νέων πυραύλων έγινε από τον υποστράτηγο Σιν Γον Σικ που παρουσίασε σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Αμυνας σχετικό βίντεο ρίχνοντας έτσι τις μάσκες της υποκρισίας και των κατηγοριών που εκτοξεύει τόσα χρόνια η Σεούλ κατά της ΛΔ Κορέας για το «επικίνδυνο» και «προκλητικό» πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της τελευταίας...
Η αποκάλυψη έγινε, όπως είπε ο υποστράτηγος Σιν, για να καθησυχάσει τάχα ο νοτιοκορεατικός λαός για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο 24ωρο στη ΛΔ Κορέας, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εντοπίστηκε το σφάλμα που προκάλεσε την αποτυχία στη διαδικασία εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τη Μ. Παρασκευή για να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος και πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι την τελική ευόδωση του στόχου...





ΤΣΕΧΙΑ
Νέα κυβερνητική κρίση
ΠΡΑΓΑ.--
Νέα εσωτερικά ...προβλήματα αντιμετωπίζει ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Τσεχία μετά την ανακοίνωση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Καρολίνα Πεάκε να αποχωρήσει από το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης, τις «Δημόσιες Υποθέσεις» (VV), ενέργεια που αναδεικνύει τις δυσκολίες διαχείρισης του συστήματος. Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις και πιθανά έως και 10 βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος έχουν δηλώσει τη πρόθεση να την ακολουθήσουν και να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα, αντιδρώντας στην πρόσφατη καταδίκη του άτυπου αληταρα κλεφταρα επικεφαλής των «VV» Βιτ Μπάρτα για υπόθεση διαφθοράς. Οι διαφοροποιήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό - «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS), νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και το «Κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων (VV), διέθετε 118 έδρες στο 200μελές Κοινοβούλιο από τις εκλογές του 2010 - έρχονται σε μια περίοδο που επίκεινται νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας ανακοίνωσε πως δίνει διορία έως την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να φανεί αν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλιώς δήλωσε διατεθειμένος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Τα νέα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες με αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των συντάξεων κ.ά. έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Υστερα από πιέσεις από τα κάτω η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας (CMKOS) -που χρόνια συμμετέχει στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο»- αναγκάστηκε να προκηρύξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Σάββατο με κύρια αιτήματα να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.




ΜΑΝΑΜΑ.-- Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν και ιδιαίτερα στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πίστα της Φόρμουλα 1 καθώς η, σιιτική, αντιπολίτευση (ολος ο λαος του Μπαχρειν ανηκει στο σιιτικο δογμα του ισλαμισμου, ενω ο εγκαθιδρυμενος απο την Σαουδικη Αραβια σειχης-βασιλιας ειναι σουνιτης ισλαμοφασιστας), διαδήλωσε διαμαρτυρόμενη για την προγραμματισμένη διεξαγωγή, την Κυριακή, του γκραν πρι. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή αγνοεί το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες στη χώρα σημειώνονται διαδηλώσεις και καταπατούνται δικαιώματα, ενώ χρησιμοποιείται σκληρή καταστολή κατά των διαδηλωτών και μοιάζει να νομιμοποιεί τη στάση της βασιλικής οικογένειας. Παράπλευρη απώλεια των επεισοδίων φαίνεται ότι ήταν και μια ομάδα τεχνικών που είχε μεταβεί στην πίστα για δοκιμές, και κατήγγειλε ότι δέχτηκε βόμβες μολότοφ.