Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Κυριακη 2 Νοεμβριου 2014


Με κράνος της ΔΕΗ η Ραχήλ Μακρή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
1/11/2014 17.34
Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχε η Ραχήλ Μακρή. Η ανεξάρτητη βουλευτής βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ φορώντας μάλιστα και... κράνος, καθώς και στο πλευρό των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ν. ΙΝΚΑ: Τα ελληνικά λεμόνια σαπίζουν στα δέντρα και εισάγουμε τούρκικα
Τα ελληνικά λεμόνια μένουν στα δέντρα να σαπίζουν και οι μεγαλέμποροι εισάγουν λεμόνια από τηνΤουρκία. Και δεν είναι μόνο αυτό, τα τουρκικά λεμόνια ραντίζονται με επικίνδυνα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Αυτές τις τρομερές καταγγελίες κάνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) με ανακοίνωση του στον Τύπο. Διαβάστε το πλήρες κείμενο: Να μην κόψεις ούτε ένα κιλό (λεμόνι), θα κόψεις όταν τελειώσει το τούρκικο (σ.σ. που έκανε εισαγωγή …)
Στιχομυθία μεγαλέμπορου οπωροκηπευτικών Αθηνών με συνάδελφο και συνεργάτη του πόλης της επαρχίας στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου… Εμπορος επαρχίας: Τι θα γίνει; υπάρχει λεμόνι στην περιοχή, να κόψω; Εμπορος Αθηνών: Να μην κόψεις κιλό, φέραμε λεμόνι από την Τουρκία. Εμπορος επαρχίας: Μα εδώ υπάρχει πολύ λεμόνι και είχα υποσχεθεί ότι θα κόψουμε την άλλη εβδομάδα Εμπορος Αθηνών: Να μην κόψεις ούτε ένα κιλό. Λεμόνι θα κόψεις όταν τελειώσει το τούρκικο !!! Εμπορος επαρχίας: Μα, θα μεγαλώσει και θα είναι άχρηστο. Εμπορος Αθηνών: Και εμένα τι με νοιάζει; Ωτακουστής: μέλος του ΙΝ.ΚΑ. που μας μετέφερε αγανακτισμένος την συνομιλία.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο σήμερα,2/11/2014, για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό μετά την παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.
Στην πλατεία του Έθνους στην Ουαγκαντούγκου, το σημείο όπου διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση του Κομπαορέ από την προεδρία, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό. Χθες Σάββατο,1/11/2014, ο αντισυνταγματάρχης της προεδρικής φρουράς Ισαάκ Ζιντά επιλέχθηκε από τον στρατό της χώρας για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση της χώρας κατήγγειλε την απόφαση αυτή, την ώρα που το σύνταγμα προβλέπει ότι επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης τίθεται ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. Ένας από τους διαδηλωτές κρατούσε ένα πανό που έγραφε «Ζιντά= Ιούδας». Εξάλλου σήμερα,2/11/2014 ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Μπουρκίνα Φάσο «υπό πολιτική ηγεσία» και «σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη». «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια μετάβαση υπό πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη δυτική Αφρική Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπα. «Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Θέλουμε να αποφύγουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη Μπουρκίνα Φάσο», πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα ο Σάμπα κάλεσε τις διάφορες πλευρές σε διάλογο. «Πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ των μεν και των δε», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να επιστρέψει άμεσα (η χώρα) στη συνταγματική τάξη», υπογράμμισε. «(Ο Ζιντά) δήλωσε ότι θα σκεφτεί και θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση και την Οικονομική Κοινότητα των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για να βρεθεί μια αποδεκτή συμφωνία η οποία θα είναι σύμφωνη με το σύνταγμα», κατέληξε ο Σαμπά.
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ Ο στρατός αναλαμβάνει και επίσημα
ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ 1/11/2014.-- Στο «κόκκινο» παραμένει το θερμόμετρο των πολιτικών εξελίξεων στη Μπουρκίνα Φάσο της Δυτικής Αφρικής, αφού οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν και το περασμένο 24ωρο, αναγκάζοντας τον, επί 27 χρόνια πραξικοπηματίας, «πρόεδρο» της χώρας, Μπλεζ Κομπαορέ, (ηταν «προεδρος»-δικτατορας από το 1987) να εγκαταλείψει την προεδρία και τα σχέδια για παράταση της θητείας του. Ο συνταγματάρχης της προεδρικής φρουράς, Ισαάκ Ζιντά, ανακοίνωσε την αποχώρηση του προέδρου και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ονορέ Τραορέ, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει εφεξής«αρμοδιότητες αρχηγού του κράτους», επικαλούμενος το σύνταγμα. Ο Τραορέ απέφυγε να αναφέρει εάν και πότε θα γίνουν εκλογές. Νωρίτερα, πάντως, ο Κομπαορέ είχε ανακοινώσει την παραίτησή του, προσθέτοντας ότι οι«επόμενες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε 90 μέρες». Διπλωματικές πηγές και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οχηματοπομπή, που φέρεται πως μετέφερε τον Κομπαορέ, κατευθύνθηκε προς την πόλη Πο, στο νότιο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κοντά στα σύνορα με την Γκάνα. Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Ενωση υποκριτικά ανέφερε ότι «εναπόκειται στο λαό της Μπουρκίνα Φάσο να αποφασίσει για το μέλλον του». Παράλληλα, οΦρανσουά Ολάντ, Πρόεδρος της Γαλλίας (που είχε ως αποικία της, πριν μερικές δεκαετίες, την Μπουρκίνα Φάσο), είχε ευχηθεί ο Κομπαορέ «να λάβει τις σωστές αποφάσεις» ώστε να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα του και τη σταθεροποίηση της περιοχής.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανοιξαν οι κάλπες στην ανατολική Ουκρανία για τις εκλογές των αντιφασιστών
Άνοιξαν οι κάλπες στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντιφασιστών αυτονομιστων για την εκλογή προέδρων και κοινοβουλίων. Τις εκλογές αναγνωρίζει η Ρωσία, ωστόσο οι δυτικοι αποικιοκρατες από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση τις έχουν καταγγείλει ως παράνομες, γεγονός που προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ Δυτικων αποικιοκρατων και Μόσχας. Τα εκλογικά κέντρα στις αντιφασιστικες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ άνοιξαν στις 7:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Οι δύο αυτές επαρχίες με την ψηφοφορία αυτή θα αποκτήσουν «νόμιμες κυβερνήσεις» και θα απομακρυνθούν περαιτέρω από το ναζιστικο Κίεβο. Οι ναζιστες του Κιεβου, αλλά και οι Δυτικοι Αποικιοκρατες καταγγέλλουν ότι οι εκλογές αυτές παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προέβλεπαν να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιφασιστων αυτονομιστών και του ναζιστικού στρατού του Κιεβου και να ακολουθήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.700 ανθρώπους, που εχουν δολοφονησει οι ναζιστες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το ναζιστικο Κίεβο επισημαίνει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν τη διεξαγωγή εκλογών βάσει του ναζιστικού νόμου. Μέσω αυτών θα εκλεχθούν τοπικοί αξιωματούχοι στην ανατολική Ουκρανία, με τους οποίους η ναζιστική κλικα του Κιεβου θα συμφωνήσει για την παροχή περισσότερων εξουσιών. Οι σημερινές εκλογές στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ διεξάγονται μία εβδομάδα μετά τις ναζιστικές «βουλευτικές εκλογές» βιας νοθειας και τρομοκρατιας στην υπολοιπη Ουκρανια. Βασικοί υποψήφιοι και φαβορί για τις εκλογές αυτές είναι οι νυν επικεφαλής των αντιφασιστων αυτονομιστών ανταρτών, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο στο Ντονέτσκ και ο Ίγκορ Πλοτνίτσκι στο Λουχάνσκ. Οι αντιφασιστες αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει ότι στην εκλογική διαδικασία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ζουν στις δύο αυτές επαρχίες, περιλαμβανομένων των μαχητών από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Πάντως, ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων δεν είναι ξεκάθαρος. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ Ρόμαν Λιάγιν δήλωσε ότι έχουν τυπωθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ενώ ο ομόλογός του στο Λουχάσκ, ο Σεργκέι Κοζβάκοφ, έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο. Οι αντιφασιστες αντάρτες στο Ντονέτσκ έχουν επισημάνει ότι στις εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν και ψηφοφόροι που ζουν εκτός της περιοχής μέσω του διαδικτύου, όμως χθες Σάββατο δεν ήταν προσβάσιμος ο ιστότοπος της εκλογικής επιτροπής.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στον πάτο οι μισθοί στα ύψη οι τιμές
Μπορεί η πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ από το 1960, οπότε και καταγράφονται στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, ωστόσο τα νοικοκυριά διαπιστώνουν ακρίβεια, παρά τη μεγάλη και πρωτοφανή μέσα σε τέσσερα χρόνια μείωση των μισθών τους.
Το παράδοξο αυτό γεγονός καταδεικνύει έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης, με δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την οποία και αποκαλύπτουν το «Εθνος της Κυριακής» αλλά και στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Με πιο απλά λόγια, την περίοδο της κρίσης 2010-2014, όπως έχει διαπιστώσει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι μισθοί μειώθηκαν 23,1% κατά μέσο όρο, αλλά οι τιμές σε 43 προϊόντα και υπηρεσίες που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του υπουργείου Ανάπτυξης, για την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 2,9%. Το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από τη σύγκριση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή του 2010 με εκείνον του 2014. Φέτος οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά εργαζόμενο, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, έχουν πέσει στα 21.930 ευρώ, όταν το 2010 ήταν 28.548 ευρώ. Η μείωση είναι 23,1%.
Η ανάλυση
Η μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρά σε ανάλυση των τιμών αλλά και των αιτιών της διαμόρφωσής τους σε υψηλά επίπεδα, συγκρίνοντας τις περιόδους Ιανουαρίου 2011 - Αυγούστου 2014. Η χώρα μας, λοιπόν, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (31 χώρες) έχει τη χαμηλότερη μεταβολή. Ο δείκτης τιμών μειώθηκε 0,4%. Το γεγονός αυτό αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από το 1960 που καταγράφονται στοιχεία του δείκτη. Επί 19 συνεχόμενους μήνες ο δείκτης τιμών είναι αρνητικός. Χαρακτηριστικά, μόνο άλλες δύο φορές στην ιστορία του έχει καταγραφεί αρνητική ετήσια μεταβολή για σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα (για οκτώ μήνες από τον Νοέμβριο του 1961 έως τον Ιούνιο του 1962 και για οκτώ μήνες από τον Οκτώβριο του 1967 έως τον Μάιο του 1968). Αλλά ακόμη και με αυτό τον δείκτη (-0,4%) να συγκριθεί η μείωση των μισθών (23,1%) και πάλι η «ψαλίδα» είναι τεράστια. Αξιο παρατήρησης είναι το γεγονός πως οι τιμές των υπηρεσιών σε σχέση με εκείνες των τροφίμων μειώθηκαν. Ο δείκτης τιμών υπηρεσιών έπεσε, το ίδιο διάστημα, 4,4%. Ωστόσο ο δείκτης διατροφής αυξήθηκε 0,4%. Η μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδει το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ακολουθούν, έστω και από απόσταση, τη μείωση των μισθών στο ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους έχει σημαντική επίπτωση στη διαμόρφωση των τιμών σε αυτό τον κλάδο. Μάλιστα οι τιμές των υπηρεσιών πέφτουν συνεχώς επί 25 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2012. Η Ελλάδα για το διάστημα Ιανουαρίου 2011 - Αυγούστου 2014 είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία καταγράφεται αρνητική μεταβολή (-4,4%). Την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος ρυθμός της ετήσιας μεταβολής τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφει αύξηση κατά 8,2% και 7,2% αντίστοιχα. Τι συμβαίνει, όμως, με τις τιμές των αγαθών; Η έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει: «Η διαδικασία αποπληθωρισμού στην κατηγορία των αγαθών παραμένει μικρότερης έντασης (παρότι ο δείκτης πέρασε σε αρνητικά επίπεδα από τον Αύγουστο 2013). Η υψηλή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές, τόσο των πρώτων υλών όσο και των τελικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις διαχρονικά υψηλές τιμές της ενέργειας, εμποδίζει τη μεγαλύτερη προσαρμογή των τιμών», αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας τις εξηγήσεις και ταυτόχρονα τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς. «Αξίζει να επισημάνουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των διακινούμενων βασικών καταναλωτικών αγαθών ενσωματώνει ελάχιστη εγχώρια υπεραξία (εισάγονται έτοιμα προς διάθεση) κατά συνέπεια η κοστολογική τους βάση επηρεάζεται ελάχιστα από τη μείωση μισθών», επισημαίνει η έκθεση του υπουργείου, αιτιολογώντας και την ανακολουθία μισθών - τιμών αγαθών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται «η μεγαλύτερη προσαρμογή των εγχώριων τιμών εξαιτίας του εισαγόμενου πληθωρισμού», λέει χαρακτηριστικά η μελέτη συνεχίζοντας: «Εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι διεθνείς τιμές των καύσιμων και των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων (food and non-food commodities), προκαλούν σημαντικές πληθωριστικές επιδράσεις». Χαρακτηριστικά, οι διεθνείς τιμές της ενέργειας ακολουθούν διαρκώς ανοδικές τάσεις με μικρές καθοδικές προσαρμογές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διεθνείς τιμές της ενέργειας καταγράφουν αύξηση από το Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 κατά 5,8%, ενώ από τον Ιανουάριο του 2009 η αύξηση αγγίζει το 93%.
Η σύγκριση με την ΕΕ Στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Ωστόσο η πίεση που ασκείται στις τελικές τιμές από τις παρατεταμένες αυξήσεις των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων (ενέργεια και πρώτες ύλες) φαίνεται να είναι συγκρατημένη, καθώς μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης του κόστους εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας έχει απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά, γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat, όπου η Ελλάδα κατέχει σταθερά τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις, δηλαδή, λόγω της μεγάλης βουτιάς της κατανάλωσης και της ζήτησης απορροφούν το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανίζει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Από τη σύγκριση μεταξύ του Αυγούστου του 2014 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) της Eurostat, η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη ετήσια μεταβολή σε ολόκληρη την Ευρώπη (-0,4%). Την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος ρυθμός της ετήσιας μεταβολής τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της Ευρωζώνης καταγράφει αύξηση κατά +6,9% και +6,4% αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και στην κατηγορία της διατροφής, όπου από τη σύγκριση μεταξύ του Αυγούστου του 2014 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 η Ελλάδα, παρότι καταγράφει οριακή αύξηση +0,4%, βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος ρυθμός της ετήσιας μεταβολής τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της Ευρωζώνης στην κατηγορία της διατροφής καταγράφει αύξηση κατά +6,1% και +5,9% αντίστοιχα. Παρατηρείται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εν.ΔΤΚ, η χώρα μας κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις σχεδόν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες της διατροφής συγκριτικά με τις υπόλοιπες 32 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία η Eurostat.
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση μεταξύ του Αυγούστου του 2014 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011: • Στην κατηγορία «Ψωμί και δημητριακά»: στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση -1,5% όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +6,2%. • Στο «Κρέας»: στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση +1,2% (+9,3% στην ΕΕ). • Στα «Ψάρια»: στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση +2,9% (+8,8% στην ΕΕ). • Στα «Γαλακτοκομικά και αβγά»: στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση +6,5%, όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +9%. • Στα «Ελαια και λίπη»: στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση -1%, όταν στην ΕΕ η αύξηση είναι στο +7,5%. • Στα «Φρούτα»: στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση +3,5%, όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +7%. • Στα «Λαχανικά»: στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση -11,1%, όταν στην ΕΕ καταγράφεται μείωση -8%. • Στην κατηγορία «Ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά»: στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση +1,8%, όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +7,7%. • Στα «Λοιπά προϊόντα διατροφής»: στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση +2,9%, όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +6,3%.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πως να ξεχάσουμε την πραγματική "Αραβική Άνοιξη" κι όχι τη σημερινή made USA-Israele...
Το βιβλίο του Δημήτρη Λιβιεράτου... «Η Αλγερινη Επανασταση του 1954», ανάγνωσμα για τα μέλη του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, που σήμερα μισούν τα νεοφιλελεύθερα γερμανοτσογλάνια Σημίτης, Γιωργάκης, Βενιζέλος...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ναζιστικός «διεθνισμός»: ρώσοι και ουκρανοί ναζί κατά των… φιλοπόλεμων του Ντονμπάς
«Οι Σλάβοι είναι ένα!», «Όχι στον πόλεμο ανάμεσα σε αδελφούς λαούς!». Με τα συνθήματα αυτά οργανώνονται μεθαύριο Τρίτη 4 Νοεμβρίου συγκεντρώσεις σε Κίεβο και Μόσχα. Οργανωτές είναι ναζιστικές οργανώσεις, όπως η ουκρανική «Σοσιαλιστική Παριωτική Συνέλευση Σλάβων» και η ρωσική «Ρώσοι», μετονομασία της «Σλαβικής Ένωσης» που τέθηκε εκτός νόμου λόγω ρατσιστικών δραστηριοτήτων το 2010. Οι δύο αυτές ταυτόχρονες κινητοποιήσεις γίνονται, όπως δήλωσε ο αρχηγός των «Ρώσων» Ντμίτρι Ντιομούσκιν, για να εκφραστεί η αντίθεση προς τους κομμουνιστές της ανατολικής Ουκρανίας που… δεν θέλουν την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών! Ας ελπίσουμε πως δεν θα δούμε σε τίποτα αριστερά ΜΜΕ δημοσιεύματα υποστήριξης των ναζί… φιλειρηνιστών!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άθλιο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μετά το 1974 και κυρίως μετά το 1981. Αυτό διατυμπανίζουν τα τελευταία χρόνια, με όλο και μεγαλύτερη επιμονή και ένταση, κυβερνώντες, πανεπιστημιακοί προσκείμενοι στους κυβερνώντες και παπαγαλάκια κάθε είδους. Ο εντοπισμός της χρονικής έναρξης της παρακμής για την οποία μιλάνε αφήνει να εννοηθεί ότι νοσταλγούν το εκπαιδευτικό σύστημα παλιότερων εποχών, πριν το 1974 ή έστω πριν το 1981. Θα μπορούσαν να το πουν καθαρά, αλλά είναι θρασίμια. Καλά αυτοί. Τη δουλειά τους κάνουν. Το σοβαρό πρόβλημα έγκειται στη συναίνεση και μεγάλου μέρους της κοινωνίας και μάλιστα μεγάλου μέρους από αυτούς που χάρη στην εκπαίδευση εξασφάλισαν την αναπαραγωγή της κοινωνικής τους θέσης ή την κοινωνική τους ανέλιξη. Θεωρούν πως είναι τενεκέδες ξεγάνωτοι; Πιστεύουν πως αυτοί που τελείωναν το πανεπιστήμιο πριν το 1974 ή έστω πριν το 1981 ήταν σωστοί επιστήμονες, ενώ οι ίδιοι είναι απατεωνίσκοι;
-------------------------------------------------------------------------------
"Ποτέ την Κυριακή"
Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, 11:00
Ανοιχτά έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν οι αλυσιδες μεγαλοεμπορικων και τα καταστήματα σήμερα, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου. Και αυτή φορά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για το εμπόριο, υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζόμενους. Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, η μέχρι στιγμής εμπειρία από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αποδεικνύει ότι «ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιουργεί λουκέτα και ανεργία και αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε απλήρωτη δουλειά. Χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν. Δούλεψαν «τζάμπα» για τους εργοδότες. Αυτό τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 Ευρώ το μήνα.». Στις 10.30 η ΟΙΥΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εμπορικό κέντρο «Τhe Mall Athens». Παράλληλα, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο καλεί σήμερα και η ΑΔΕΔΥ, που στηρίζει τον αγώνα της ΟΙΥΕ ενάντια στο «καταστροφικό για τον κλάδο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές», όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της. «Η μέχρι τώρα εμπειρία από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων με τεκμηριωμένα στοιχεία αποδεικνύει ότι πρόκειται για μέτρο που καταστρέφει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών. Δημιουργεί λουκέτα και ανεργία και αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος των ήδη εργαζόμενων σε απλήρωτη δουλειά και τις Κυριακές, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση, στον ελεύθερο χρόνο και στην οικογενειακή ζωή» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
---------------------------------------------------------------------------
Διαδηλωτής αντεπιτέθηκε στις γροθιές ενος πελάτη καταστήματος
Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, 13:45
Ένταση επικράτησε το πρωί της Κυριακής έξω από το κατάστημα Attica στη Θεσσαλονίκη. Μέλη σωματείων που διαμαρτύρονται για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων εμπόδιζαν «καταναλωτές» να εισέλθουν σε αυτά. Κάποιοι από τους «καταναλωτές» διαμαρτυρήθηκαν για την πράξη των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μικρής έκτασης επεισόδιο. Ένας από τους διαδηλωτές χτύπησε με γροθιές τον πολίτη που του επιτεθηκε και που ήθελε να πραγματοποιήσει αγορές στο συγκεκριμένο κατάστημα. Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων τα πνεύματα ηρέμησαν. Αμέσως μετά το επεισόδιο, άντρες των ΜΑΤ έλαβαν εντολή για να επιτεθουν σπρωχνοντας και να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την είσοδο του Attica.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Αττιλας Oil. Αγρια κλιμακωση της κρισης στην Κυπρο. Φερνουν και εξεδραοι Τουρκοι. Ενεκριναν 1,5 δις δολαρια για την προμηθεια της! Αθηνα, ολος ο στολος θα παει εκει αν χρειαστει!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μετα τις καθαριστριες ηθελε και prive σεκιουριταδες. Ρενα … Σγουρου (Δουρου). Την αδειασαν και οι δικοι της στο Περιφερειακο Συμβουλιο. Πρωτη σοβατη ηττα να ανανεωθει η θητεια συμβουλου του Γ. Σγουρου.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
5.260 δημοσιοι υπαλληλοι εβγαλαν εξω 1,5 δις. Δηλαδη γυρω στις 280.000 ο καθενας. Τα αλλα 225 δις ποιοι τα φαγανε? Ποιοι τα εβγαλαν εξω και που τα εχουν κρυψει?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τις τουρκικες παρανομες ενεργειες στην κυπριακη ΑΟΖ. Ουτε μια λεξη δεν ειπε ο πρωθυπουργος Σαμαρας για την Κυπρο στον γενικο γραμματεα του ΝΑΤΟ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γιαννης Ζουγανελης στο Χωνι. «Οι ψευδοκυβερνωντες μας θελουν ανικανους πολιτες»
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκια – Οδοιπορικο. Ο Σουλτανος στο Σαραι και ο τουρκικος λαος στη λασπη
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ ΧΩΝΙ: Το μόνο που ανατιμήθηκε είναι η... ανεργία!
Μας υπόσχονταν εσωτερική υποτίμηση και τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε ονειρικούς δείκτες. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε. Το µόνο που υποτιµήθηκε, τελικά, ήταν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Σε αντίθεση, βέβαια, µε την ανεργία! Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στα χρόνια του µνηµονίου υποτιµήθηκε µε ρυθµό πρωτοφανή για τα παγκόσµια δεδοµένα. Το ΑΕΠ από 341,6 δισεκατοµµύρια δολάρια το 2008 έπεσε σε 241,7 δισεκατοµµύρια δολάρια το 2013.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ απαιτούν τώρα οι δανειστές!
Το ΧΩΝΙ φέρνει στη δημοσιότητα το σχέδιο των δανειστών για μια νέα ωμή παρέμβαση, τους επόμενους μήνες, στα δημόσια πράγματα της Ελλάδας. Ετοιμάζουν "κοπτοραπτική" με στόχο την πλήρη εξάρτηση μας από τα μνημόνια. Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα πηγή, η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις της τρόικας, το Βερολίνο σκοπεύει να μας υπαγορεύσει και την αναθεώρηση του Συντάγματος! Οι δανειστές αντιμετωπίζουν ως πρώτης τάξεως ευκαιρία το γεγονός ότι η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική, ώστε να πιέσουν για να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα της Ελλάδας κάθε εμπόδιο για τις ανίερες βλέψεις τους για το απόλυτο πλιάτσικο στη χώρα μας .Ώστε να μην χρειάζονται, πλέον, απίθανοι ακροβατισμοί για να θεσμοθετηθούν οι αντισυνταγματικές απαιτήσεις τους. Μάλιστα, οι τροϊκανοί έχουν ήδη καταθέσει στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου λίστα με συγκεκριμένες απαιτήσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα (μονιμότητα, ιδιωτικά Πανεπιστημία, αιγιαλοί κ.α.)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΟΚ για τους συνταξιούχους: Καταρρέουν τα ταμεία, στον αέρα οι συντάξεις!
Τα ευχολόγια του Βρούτση περί δήθεν εγγυημένων συντάξεων καταρρέουν στην πράξη. Το ΧΩΝΙ δημοσιεύει αυτήν την Κυριακή την έρευνα - σοκ του εργατολόγου, Διονύση Τεμπονέρα που αποδεικνύει ότι η αλήθεια είναι άλλη και είναι ΣΚΛΗΡΗ. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ελλείματα που ξεπερνάνε συνολικάτα δύο δισ. ευρώ και οι συντάξεις είναι κυριολεκτικά ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!
Δείτε: - ποιο είναι το έλλειμμα στο καθε ασφαλιστικό ταμείο, - πώς ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τον εφιάλτη της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, - πώς η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα υποκαταστήσει οριστικά τη... ρήτρα διαβίωσης των συνταξιούχων, - γιατί οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν με σύνταξη 360 ευρώ το μήνα! - ποιο είναι το τσεκούρι που έπεσε από τη μνημονιακή κυβέρνηση στην κρατική επιχορήγηση προς τα διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία!
Δείτε ακόμη τις πέντε σημαντικότερες (δραματικές) αλλαγές που έρχονται από τις αρχές του 2015 και θα βάλουν στη δίνη του κυκλώνα 3,5 εκατ. συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.
Έρχεται νέος μνημονιακός εφιάλτης σε: - επικουρικές, - μερίσματα, - κύριες συντάξεις, - βασική σύνταξη, - ασφαλιστικό.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένας χρόνος από την ημέρα που τα ΜΑΤ συνέλαβαν την ενημέρωση
Νοέμβρης του 2013: Τα ΜΑΤ με εντολή Σαμαρά και με εκτελεστή τον Δένδια εισβάλλουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, διώχνουν τους εργαζόμενους και βάζουν χειροπέδες στην κεντρική πύλη! Νοέμβρης του 2014: Το ΧΩΝΙ δε ξεχνά την μαύρη επέτειο και κυκλοφορεί με ένα αφιέρωμα στην ημέρα που οι Σαμαράδες έδειξαν το πιο σκοτεινό, αντιδημοκρατικό τους πρόσωπο.
Δείτε: - πώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατάφερε ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στη Δημοκρατία, - το χρονικό της εισβολής, - τα συγκλονιστικά τελευταία λόγια του εκφωνητή της Ελεύθερης ΕΡΤ; - ποιοι βουλευτές αντέδρασαν και ποιοι... πανηγύριζαν, - την αντίδραση των πολιτών, - τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα. - πώς ο κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών καταδίκασε την εισβολή, - τις δηλώσεις που έκαναν αίσθηση, - την παγκόσμια κατακραυγή για την εισβολή. Ακόμη: το σήμερα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΡΤ! Ένα χρόνο μετά τη χουντικού τύπου εισβολή, η καρδιά της ΕΡΤ χτυπάει δυνατά και καθημερινά ξεσκεπάζει την κυβερνητική προπαγάνδα της... ΞΕΝΕΡΙΤ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5 αμυντικες συμφωνιες Τουρκιας – Αλβανιας. Κανουν «σαντουιτς» στην Ελλαδα
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τους Κούρδους του Κομπάνι
1/11/2014
Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 17.00 στα Προπύλαια, εκατοντάδες Κούρδοι (500-600 άτομα) και αρκετοί αλληλέγγυοι Έλληνες φώναξαν για περίπου δύο ώρες συνθήματα αλληλεγγύης στο Κομπάνι, συμπαράστασης στην κουρδική αντίσταση, καταδίκης της στάσης της Τουρκίας κ.ά. Το Άρδην ήταν εκεί με πανό που είχε το εξής σύνθημα: “Κύπρος, Κουρδιστάν, Αιγαίο μέτωπο ενιαίο”. Α-Ρ. Μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Κούρδους στο Κομπάνι
Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη την Τουρκία και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι η οποία πολιορκείται εδώ και πολλές εβδομάδες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Στην Τουρκία διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις από το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της χώρας, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP). Η μεγαλύτερη έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη “πρωτεύουσα” των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική πορεία η οποία διαλύθηκε στο τέλος, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν. Μόνο μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων εκτόξευσε πέτρες εναντίον αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Στο Χακάρι, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν το υποκατάστημα μιας τράπεζας. Στην Κωνσταντινούπολη περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Κούρδοι πολιτικοί, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διαδήλωσαν στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. “Το Κομπάνι είναι το σύμβολο της κουρδικής αντίστασης”, τόνισε ένας 51χρονος διαδηλωτής, ο Μπουλέντ, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Κούρδοι για να απωθήσουν τους τζιχαντιστές από την περιοχή αυτή. Σχεδόν 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο Σουρούτς, μια πόλη πάνω στα σύνορα με τη Συρία, απέναντι από το Κομπάνι. Στο Σουρούτς έχουν καταφύγει πολλές χιλιάδες κάτοικοι του Κομπάνι που έφυγαν από την πόλη τους για να γλιτώσουν. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Στις Βρυξέλλες, περίπου 800 άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης ενώ στο Λονδίνο 500 Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ κρατώντας πανώ με συνθήματα όπως “Αλληλεγγύη στο Κομπάνι” και “Στηρίξτε το Κομπάνι, στηρίξτε τη δημοκρατία”. Ένας διαδηλωτής, ο 28χρονος Άρι Άλι, εξέφρασε την ελπίδα να παρέμβει η βρετανική κυβέρνηση υπέρ των Κούρδων μαχητών. “Για αυτόν τον λόγο είμαστε εδώ, για να ξυπνήσουμε την κυβέρνηση”, είπε. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στο Μόναχο, το Αμβούργο, το Παρίσι και τη Λιόν. Στην πόλη αυτή, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια μεγάλη σημαία στα χρώματα του Δυτικού Κουρδιστάν (της Συρίας) ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ με το ερώτημα: “Γνωρίζετε ότι γίνεται σφαγή στο Κομπάνι;”
http://ardin-rixi.gr/archives/34909
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν υβρίζουν, εξαπατούν, αδικούν ή περιφρονούν την λαϊκή βούληση, να έχει ο πολίτης το δικαίωμα αυτοδικίας. Να τους γαμήσουμε την μάνα, στα κατακάθια της κοινωνίας μας!
Μια και θέτουν θέμα συνδικαλιστικού νόμου, να βάλουμε κι εμείς κάτι στο τραπέζι για συζήτηση: ΑΜΕΣΗ και αναδρομική ακύρωση ΚΑΘΕ ασυλίας απέναντι σε πολίτες. Ας έχουν ασυλία ΜΟΝΟ για πολιτικά θέματα, και μόνο μεταξύ βουλευτών για να μην σκοτωθούν μεταξύ τους τα χεσμένα καθίκια. Αν όμως... υβρίζουν, εξαπατούν, αδικούν ή περιφρονούν την λαϊκή βούληση, να έχει ο πολίτης το δικαίωμα αυτοδικίας. Να τους γαμήσουμε την μάνα, στα κατακάθια της κοινωνίας μας, το χειρότερο προσωπικό της υφηλίου και το ποιοτικά και μορφωτικά κατώτερο στην ιστορία της χώρας. Να είναι συνταγματική η αυτοδικία απέναντι σε πολιτικούς που θίγουν ή/και από πρόθεση αδικούν πολίτη. Να το βάλουμε στο τραπέζι. Να ανοίξει η συζήτηση.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Δεν θα σου χαρίσω ούτε ένα ευρώ», είπε σε άνεργο οικοδόμο για χρέος 296 ευρώ, ο σοσιαΛΗΣΤΗΣ διοικητής του ΙΚΑ, Ροβερτος Σπτροπουλος, γνωστός από το προσωπικό ημερολόγιο του χειριστή των “μαύρων ταμείων” της Siemens κου Χριστοφοράκου