Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Τεταρτη 18 Ιανουαριου 2017


Άλλη μια μεγάλη νίκη του κινήματος αλληλεγγύης!
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χθες (Τρίτη) την απελευθέρωση του Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ εδώ και 36 χρόνια για τον αγώνα του υπέρ της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απένειμε χάρη σε 209 κρατούμενους, ανάμεσα στους οποίους, στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, και μετέτρεψε την ποινή του σε φυλάκιση που θα λήξει στις 17 του ερχόμενου Μαΐου, σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου, όπως ανακοίνωσε του πρακτορείο EFE.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απέλασαν Ρώσο διπλωμάτη από τη ρωσική Πρεσβεία της Αθήνας για να εισπράξουν ως αντίποινα την απέλαση Έλληνα διπλωμάτη από Μόσχα. Τα αδίστακτα στην υποτέλειά τους κυβερνώντα μειράκια του ευρωατλαντικού άξονα, δεν αρκούνται στον εξανδραποδισμό του λαού, αλλά εμπλέκονται κατ' εντολήν των αφεντικών τους και σε επικίνδυνες πολεμικές ενέργειες.
17.01.2017
Ο Λαβρόφ επιβεβαιώνει "κόντρες" ελληνικής και ρωσικής διπλωματίας
Όσοι πιστεύουν ότι όλα είνα ειδυλλιακά στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας κάνουν μεγάλο λάθος. Πριν από λίγο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ανησυχητικές πληροφορίες του ανταποκριτή ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού ότι απελάθηκε πρόσφατα Ρώσος διπλωμάτης από την ρωσική Πρεσβεία της Αθήνας και εν συνεχεία, σε αντίποινα, ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, πριν προλάβει καλά καλά να ανοίξει τις βαλίτσες του. "Ένα- ένα, είμαστε πάτσι" είπε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ανταποκριτή κατά την εναρκτήρια συνέντευξη τύπου του νέου έτους. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και φαίνεται πως θα κάνει ορατές μερικές ακόμη "εκπλήξεις"...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη»
Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Έλιο Γκάμες, αντιπροέδρου του ICAP (Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών), 19/11/16, στο άνοιγμα της 17ης Ευρωπαϊκής συνάντησης αλληλεγγύης με την Κούβα
[...] Το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα ανά τον κόσμο περιλαμβάνει πάνω από 2000 οργανώσεις από 153 χώρες.
Πραγματοποιείται φέτος (2016) μια σειρά συναντήσεων του κινήματος αυτού ανά ήπειρο που ξεκίνησε με τη Συνδιάσκεψη στο Σάντο Ντομίνγκο για τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική. Μετά από την Ευρώπη, θα ακολουθήσουν παρόμοιες συναντήσεις σε Ασία και Αφρική. […] H διαδικασία κανονικοποίησης των σχέσεων (της Κούβας με τις ΗΠΑ) που έχει ξεκινήσει παρουσιάζεται συχνά ως τερματισμός του αποκλεισμού, οπότε και η αλληλεγγύη έχει πια χάσει το αντικείμενό της. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη. Η διαδικασία βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, και έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ δρόμο, γεμάτο με δυσκολίες. Δεν μπορούμε να έχουμε κανονικές σχέσεις αν δεν ικανοποιηθούν βασικές μας απαιτήσεις:
Να πάψει ο εγκληματικός αποκλεισμός, οι βασικές πλευρές του οποίου παραμένουν παρά τις διακοσμητικές βελτιώσεις που έχουν μέχρι τώρα γίνει. Για παράδειγμα μόλις πριν 4 μέρες επιβλήθηκε (από τις ΗΠΑ) -για μια ακόμα φορά- πρόστιμο σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (ξένης χώρας) διότι είχε συναλλαγές με την Κούβα. Ακολούθησε πανικός από τα πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που μας επηρέασε πολύπλευρα. Φέρνουμε στο τραπέζι το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Να καταργηθούν οι εγκληματικοί μεταναστευτικοί νόμοι που ενθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση κουβανών προς τις ΗΠΑ ενώ παράλληλα φράζουν τον δρόμο στη νόμιμη μετανάστευση. Ένα καθεστώς κινήτρων που εφαρμόζουν μόνο για τους Κουβανούς σε αντίθεση με ότι ισχύει για όλους την υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Καθώς και προγράμματα όπως το Parole κ.ά. που στοχεύει να δελεάσει γιατρούς μας που εκτελούν διεθνιστικές αποστολές. Πρέπει να πάψουν την υποκίνηση ανατρεπτικών προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια και επιδιώκουν την ανατροπή του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος της χώρας μας. Τα προγράμματα αυτά έχουν συχνά στόχο τη νεολαία, όπως πρόσφατα οι "υποτροφίες" που υποτίθεται ότι θα δίνονται σε νέους Κουβανούς. Και δεν είναι υποτροφίες με στόχο την κατάρτιση των νέων, αλλά έχουν διακηρυγμένο στόχο τη «διαμόρφωση ηγετών». Το στρατόπεδο συγκέντρωσης, αυτή η παράνομη φυλακή που διατηρούν (οι ΗΠΑ) στη Ναυτική Βάση (τους) στο Γκουαντάναμο αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα. Πρέπει άμεσα να κλείσει και να επιστραφεί στον κουβανικό λαό αυτό το τμήμα της εθνικής μας επικράτειας.
Για αυτές τις διεκδικήσεις υπολογίζουμε στη διεθνή αλληλεγγύη, για αυτό ζητάμε από τους φίλους μας να συνεχίσουν δραστήρια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να μπούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα που θίγουν τις αρχές μας. Ποτέ δε θα κάνουμε υποχωρήσεις ούτε στην εσωτερική ούτε στην εξωτερική πολιτική μας. Δε θα χαρίσουμε ούτε θα πουλήσουμε τη χώρα μας. Συνεχίζουμε όπως πάντα να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας πρός τους δίκαιους αγώνες (σε ολόκληρο τον κόσμο). Όπως των αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, της Δυτικής Σαχάρα.
Είμαστε σε μια συνθετη διαδικασία επικαιροποίησης του σοσιαλισμού μας. Αλλά όχι κάτω από τις υποδείξεις των ΗΠΑ ή της ΕΕ. Είμαστε σε μια διαδικασία που έχει αποφασίσει ο Κουβανικός λαός. Διαδικασία επικαιροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου που έχουμε αποφασίσει εμείς οι ίδιοι. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν στο 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Αυτή η διαδικασία έχει στόχο την ενίσχυση της οικονομίας μας για να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το σοσιαλισμό μας – τον κουβανικό σοσιαλισμό. Λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιοκτήτης (της έννοιας) του Σοσιαλισμού. Δεν υπάρχει (παγκόσμια) πατέντα (για τον σοσιαλισμό). Τον φτιάχνουμε με βάση την εμπειρία μας, της ιστορία μας και με διαρκή λαική διαβούλευση, για το πού πάμε και πώς πάμε.
Εμείς οι Κουβανοί δεν αισθανόμαστε δάσκαλοι, γνώστες στο 100% της θεωρίας της επανάστασης. Δεν εξάγεται η επανάσταση. Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα δικά μας προβλήματα με βάση τις δικές μας εμπειρίες. Δεν έχουμε κάποιο πρότυπο να ακολουθήσουμε 100%. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, στα προβλήματα που έχουμε θα συνεχίσουμε επιδιώκουμε τις δικές μας λύσεις, να βαδίζουμε μπροστά. Ο καπιταλισμός για εμάς δεν αποτελεί εναλλακτική. Πόσο μάλλον όταν βλέπουμε ότι ο καπιταλισμός σε όλο τον κόσμο βρισκεται σε αυτή την κρίση, την συστημική του κρίση […] και πώς υποφέρουν οι λαοί.
Συνεχίζουμε να οικοδομούμε το σοσιαλισμό μας. Δεχόμαστε με πολλή περηφάνεια την αλληλεγγύη – διότι συνεχίζουμε να προσφέρουμε και εμείς αλληλεγγύη στους λαούς. Ενάντια στα όπλα του πόλεμου του αποκλεισμού εμείς συνεχίζουμε να προσφέρουμε στο λαό δημόσια υγεία παιδεία πολιτισμό αθλητισμό. Αυτό είναι το διεθνιστικό χρέος που μας άφησε ο Che Guevara, ο Fidel και συνεχίζει ο σύντροφος Raul. Ευχαριστούμε όλους εσάς που με τόσες θυσίες ήρθατε εδώ για να συμμετάσχετε στη συνάντηση. Το παράδειγμα σας μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν παλαιστίνιο έφηβο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων και παλαιστινίων διαδηλωτών στο χωριό Τακού της Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.
Πηγές από το χωριό όπου συνέβη το περιστατικό δήλωσαν πως το θύμα είναι ο Qusai Al-Amour, 17 ετών, και ότι είχε πυροβοληθεί στο στήθος.
Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία ως «βίαιη» στην οποία «ταραξίες πέταξαν πέτρες» σε ισραηλινούς στρατιώτες. «Η συνοριακή αστυνομία άνοιξε πυρ με σφαίρες διαμετρήματος 0.22 ιντσών προς τον βασικό υποκινητή της βίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο του», δήλωσε η εκπρόσωπος του στρατού, εφιστώντας την προσοχή στο σχετικά μικρό διαμέτρημα των σφαιρών που χρησιμοποιούνται - οι οποίες όμως παραμένουν αληθινά πυρά. Στο βίντεο που τραβήχτηκε κατά τη διαρκεια των συγκρούσεων φαίνεται καθαρά η στιγμή που ισραηλινός στρατιώτης πυροβολεί και σκοτώνει τον Al-Amour, και στη συνέχεια τους ισραηλινούς στρατιώτες να μεταφέρουν το σώμα του στο τζιπ τους.
https://www.youtube.com/watch?v=y0ydiLI0Se0
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο κόσμος αλαλάζει για τη ΝΑΤΟϊκή "επανάσταση" που σαρώνει τη Λιβύη, ενάντια σε άλλον ένα "μισητό δικτάτορα". Αυτή τη μέρα, ο υποφαινόμενος ψηφιοποιεί Το Πράσινο Βιβλίο του Μουαμάρ Αλ Καντάφι, που γράφηκε το 1976 και είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το 1982.
Το προσθέτει στη βιβλιοθήκη του Αθηναϊκού Indymedia, αλλά για κάποιον "ανεξήγητο λόγο" σε λίγα λεπτά το βιβλίο εξαφανίζεται! Προσπαθεί επανειλημμένα να το αναρτήσει και πάλι, επικοινωνεί με το μέσο χωρίς καμία ανταπόκριση. Προφανώς η φιλο-ΝΑΤΟϊκή γραμμή που έχει κατά περιόδους αγκαλιάσει στοργικά το κίνημα στην Ελλάδα, "κατέλαβε" το Indymedia. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που προσπάθησα να συνεισφέρω κάτι στο Indymedia. Σχεδόν 6 χρόνια μετά, το ξαναβρήκα σε έναν φάκελο, το επανεπεξεργάστηκα λιγάκι και το ανέβασα στη μεγάλη διεθνή βιβλιοθήκη Library Genesis. Ίσως μετά από όλες τις εξελίξεις που μεσολάβησαν, κάποιοι να ενδιαφέρονται.
http://libgen.io/book/index.php?md5=B96F5BFA7BAA64F8F1633F7E661F043C
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η κυβέρνηση της "Αριστεράς" έχει έτοιμο σχέδιο για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς-Η ταφόπλακα της λαϊκής περιουσίας: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή
- Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την ημεδαπή αλλά και την αλλοδαπή. - Συμβολαιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι τονίζουν ότι οι κινήσεις αυτές δεν οδηγούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά στην ακύρωση στην πράξη δικαστικών αποφάσεων για πολλούς που θα θέλουν να πωληθούν τα ακίνητά τους και να εισπράξουν - Τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, φέρνει με σχετικό νομοθέτημα η Κυβέρνηση, με σκοπό να αντιμετωπίσει τα κινήματα, όπως αυτό του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, όπου με δυναμικές παρεμβάσεις στα Ειρηνοδικεία, σταματάει τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφοριες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει έτοιμο το νομοθέτημα που προβλέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας τη διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο. Μάλιστα η σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζεται, αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες. Στις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει, όμως η έδρα του πλειστηριασμού που γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.
Επίσης θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφοριες, πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο για ακίνητα θα διενεργούνται και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και όχι μόνο κάθε Τετάρτη. Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την ημεδαπή αλλά και την αλλοδαπή.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ως γνωστόν, εχω την περιεργη συνήθεια κάθε Κυριακή να αγοράζω και να διαβάζω το ΒΗΜΑ -ξεκινώντας από τη στήλη του Γιάννη Πρετεντέρη. (Επειδή είμαι υποτασικια, να ξέρετε ότι ειναι θεραπευτικο, και πιο υγιεινό από το αλάτι). Ε κυβερνητική εφημερίδα ήταν, κυβερνητική θα παραμείνει. (Τωρα που ανελαβε διευθυντης ο Μουλοπουλος, πρωην διευθυντης του Βηματος, πρωην διευθυντης της Αυγης, πρωην βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ). Φιλομνημονιακη ήταν, φιλομνημονιακη θα παραμείνει. Δεν πάει ο ΔΟΛ στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει εκει που ήταν ο ΔΟΛ εδώ και καιρό...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Για να νικήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ιστορική μνήμη”
Nα ανακηρυχθεί η Μακρόνησοος Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η Μακρόνησος. Ένα μαύρο σημδι στην ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα. Ένα ιστορικό «πείραμα» αναμόρφωσης το οποίο στιγμάτισε τη σύγρονη ελληνική ιστορία. Ένας χώροςστον οποίο τραγικοποιήθηκε η ιστορία. Βασανιστήρια, ατιμώσεις, εξευτελισμοί από τους νικητές σε βάρος των ηττημένων. Ένας χώρος για τον οποίο όμως η αλήθεια είναι γυμνή. Τόσο για τους βασανιστές, όσο και γα τους τους βασανιζόμενους μίλησαν οι πράξεις. Ένας χώρος που για δεκαετίες και δυστυχώς με πολύ μικρές εξαιρέσεις παραμένει στο περιθώριο του επίσημου λόγου. Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε: “Ο κρατούμενος κοιμάται μάγουλο με μάγουλο με το θάνατο”, ενώ ο Μενάλαος Λουντέμης συμπλήρωσε: “To έγκλημα γίνεται με πρωινή γυμναστική”.
Tι στο καλό όμως ήταν η Μακρόνησος. Τι ήταν τα αναμορφωτήρια, οι κλωβοί, τα σύρματα, οι αματανόητοι, τα τρελάδικα. Ήταν η Ελλάδα που “βλάστησε”και αναγγενήθηκε πάνω σε ένα ξερονήσι; To μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα χώρο σημαντικής κληρονομιάς (ιδεολογικής-πολιτιστικής), που πρέπει να σωθεί από τη μέγγενη της ιστορικής λήθης. Η Μακρόνησος είναι ένας χώρος που πρέπει να παραμείνει ζωντανός για να μην ξεχάσουμε. Εμείς, τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές. Ένας χώρος που έχει εκαταλειφθεί στη μοίρα του και τα κτίρια πάνω του ρημάζουν.
Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να ετοιμαστεί και να αποστελεί στην UNESCO φάκελος με όλα τα απαραίτητα υλικά τεκμηρίωσης που θα αναδυκνύει την ανάγκη του να συμπεριληφθεί η Μακρόνησος ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι καθήκον μας. Για εκείνους, για εμάς, για τους επόμενους. Κυρίως για εκείνους που έμειναν εκεί κοιτάζοντας τον ήλιο μέχρ την τελευταία τους στιγμή “Για να νικήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ιστορική μνήμη”.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ρωσία: Διετής παράταση παραμονής δόθηκε στον Σνόουντεν
18/1/2017 9.00
Παράταση δύο ετών στην παραμονή του πρώην στελέχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Ρωσία, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών. «Η παραμονή του Σνόουντεν στη Ρωσία παρατάθηκε για μία διετία» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WikiLeaks: Μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ ο Ομπάμα
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 23:48
Την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης, μείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η Μάνινγκ , η οποία είχε καταδικαστεί το 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών, θα αποφυλακιστεί την 17η Μαΐου.
Ο κ. Ομπάμα μείωσε τις ποινές ακόμη 208 κρατουμένων και απένειμε χάρη σε 64 πρόσωπα. Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν -άνθρωπος «κλειδί» της υπόθεσης των μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της NSA- ευχαρίστησε «από καρδιάς» τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τη διαφυλική Τσέλσι Μάνινγκ «για όσα έχει κάνει για όλους», καλώντας την να παραμείνει δυνατή «για λίγο ακόμα», μέχρι την αποφυλάκισή της.
Ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε «νίκη» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Νίκη: Ο Ομπάμα μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ από τα 35 χρόνια στα 7. Η ημερομηνία αποφυλάκισης είναι πλέον η 17η Μαΐου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο οργανισμός που διαχειρίζεται στον ιστότοπο, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απαιτούμε τη διακοπή της προκαταρκτικής εξέτασης και την άρση κάθε δίωξης εναντίον μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, εναντίον του λαϊκού κινήματος.
ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΣΤΕΓΗ – ΡΕΥΜΑ - ΝΕΡΟ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ!
Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΒΕΑ : «Ανεπίτρεπτη» η δήλωση Μουζάλα. Θα κινηθούμε νομικά και πολιτικά για να προστατέψουμε τα μέλη μας»
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, 07:02
Απάντηση – κόλαφο κατά του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ξεκαθαρίζει πως είναι αποφασισμένη η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, να κινηθεί νομικά και πολιτικά για να προστατεύσει τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις τους καθώς και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ, Νίκος Σοφιανός, είπε χαρακτηριστικά: «Η δήλωση του Υπουργού, πως εξετάζει την επίταξη ιδιωτικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, είναι «ανεπίτρεπτη» και βάλλει κατά των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, του επιχειρηματία και του πολίτη. Ο κ. Μουζάλας προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά του, σε τρία καίρια θέματα: Πρώτον, «ως» αρμοδίου Υπουργού. Δεύτερον, στην πρόσληψη «ημετέρων» που δεν εμφανίζονται στα hot spots και στον τόπο εργασίας τους. Τρίτον, στην αδυναμία του αναφορικά με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία προφανώς χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται μισθοί. Το ν’ απειλεί τους ξενοδόχους πως θ’ επιτάξει τα ξενοδοχεία τους, ξεκαθαρίζουμε πως ως ΕΒΕΑ δεν πρόκειται να το ανεχθούμε και θα το πολεμήσουμε».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με το ποιες θα είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Επιμελητήριο ώστε ν’ αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Σοφιανός τόνισε: «Το ΕΒΕΑ θα υποστηρίξει νομικά και πολιτικά τα μέλη του και κυρίως το δικαίωμά τους, να ορίζουν και να διευθύνουν την επιχείρησή τους, όπως αυτά κρίνουν σωστό για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησής τους και την προστασία των εργαζομένων σ’ αυτές». Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ, αναφέρθηκε και στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση ευρύτερα στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού για την χώρα μας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε ένα έτος ο Σνόουντεν θα μπορεί να αιτηθεί τη ρωσική υπηκοότητα
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, 14:32
Έως το 2020 παρατάθηκε η άδεια παραμονής στη Ρωσία του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος θα πληροί σύντομα κάθε προϋπόθεση για να μπορεί να υποβάλει αίτηση για να πάρει την ρωσική υπηκοότητα, δήλωσε σήμερα ο Ανατόλι Κουτσερένα, ο δικηγόρος του πρώην πράκτορα της NSA. Νωρίτερα και οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι παρέτειναν την άδεια διαμονής του Σνόουντεν στο ρωσικό έδαφος. Στον Σνόουντεν είχε χορηγηθεί άσυλο στη Ρωσία μετά την αποκάλυψη στην οποία προέβη απόρρητων πληροφοριών για τις επιχειρήσεις κατασκοπείας των ΗΠΑ. «Η άδεια διαμονής του Σνόουντεν παρατάθηκε για τρία χρόνια ως το 2020», δήλωσε ο Κουτσερένα στο RIA Novosti, ενώ οι πληροφορίες που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα έκαναν λόγο για παράταση της άδειας διαμονής του στο ρωσικό έδαφος για δύο χρόνια.
«Στην πραγματικότητα τώρα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει την υπηκοότητα στο μέλλον, μετά το πέρας μιας συγκεκριμένης περιόδου, καθώς από το νόμο προβλέπεται μια περίοδος διαμονής στο ρωσικό έδαφος όχι μικρότερης των πέντε ετών (για να μπορεί κάποιος να πάρει την υπηκοότητα)», πρόσθεσε ο Κουτσερένα. «Τώρα διαμένει ήδη στο ρωσικό έδαφος για σχεδόν 4 χρόνια, δεν παραβιάζει το νόμο, δεν έχουν γίνει καταγγελίες εναντίον του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατάθηκε η άδεια διαμονής του» κατέληξε ο δικηγόρος του στις δηλώσεις που έκανε στο RIA Novosti.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Ευχαριστώ» Σνόουντεν σε Ομπάμα για τη μείωση της ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, 12:16
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν ευχαρίστησε σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση της ποινής κάθειρξης της Τσέλσι Μάνινγκ από 35 χρόνια σε επτά. «Ας ειπωθεί εδώ ειλικρινά, με καλή καρδιά: Ευχαριστούμε Ομπάμα» έγραψε ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν στη σελίδα του στο Twitter. Παράλληλα, ο Σνόουντεν ευχαρίστησε τη Μάνινγκ για όλα όσα έχει κάνει για τον κόσμο, αλλά και τον κόσμο που αγωνίστηκε για να της δείξουν οι αμερικανικές Αρχές επιείκεια.
«Ευχαριστούμε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία για επιείκεια για τη Μάνινγκ αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Εσείς το καταφέρατε» σημειώνει ο Σνόουντεν στο Twitter. «Σε κάποιους μήνες θα είσαι ελεύθερη. Σ' ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για όλον τον κόσμο Τσέλσι» καταλήγει. Σήμερα οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν κατά δύο έτη την άδεια παραμονής του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Σνόουντεν, ο οποίος διαμένει από το 2013 στη Ρωσία.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πίεση από τους χαφιεδες στον Ασάνζ να παραδοθει
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, 09:01
Οι εξελίξεις με τη μείωση της ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ φαίνεται πως έχουν κι άλλες προεκτάσεις. Αυτό διότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ειχε κανει την ανοησια και πανω στο αγχος του είχε ανακοινώσει ότι θα δεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ, εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε χάρη στη Μάνινγκ, πρώην μέλος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που καταδικάστηκε διότι παρέδωσε περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο. Κατι που φυσικα δεν πιστευε ότι θα συνεβενε ποτε. «Αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στη Μάνινγκ, ο Ασάνζ δέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, παρότι (σ.σ.: η υπόθεση για την οποία απειλεί πάντοτε να τον δικάσει το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης) παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα» ανέφερε ο ιστότοπος WikiLeaks μέσω του Twitter.
Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και παραμένει εκεί από τον Ιούνιο του 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου τον κατηγορουν οι χαφιεδες των μυστικων υπηρεσιων για δηθεν βιασμό, τις οποίες ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνείται. Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ. «Ήρθε η ώρα ο Τζούλιαν Ασάνζ να παραδώσει τον εαυτό του στις Αρχές των ΗΠΑ;» διερωτάται η κωλοφυλλαδα των μυστικων υπηρεσιων ο «Independent», η οποια κωλοφυλλαδα το παιζει και δηθεν «σοσιαλδημοκρατικη», τρομαρα της, η οποία κωλοφυλλαδα εκτιμά πως θα ασκηθούν πιέσεις για την έκδοσή του στην Αμερική. Ο καθενας καταλαβαινει, ότι εάν κανει τη βλακεια και παραδοθει ο Ασανζ, τον περιμενουν σκληρα βασανιστηρια, ενώ δεν προκειται να απελευθερωθει ποτε.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολύς κόσμος στα δικαστήρια της Θεσσαλονικης εναντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και στη δίωξη απέναντι στον Ηλ. Σμηλιο. Οι πλειστηριασμοί ακυρώθηκαν. Η αστυνομία αρνήθηκε να δεχτεί μηνύσεις για τις παρανομίες της συμβολαιογράφου. Ακολούθησε ενημέρωση και μια... διαφορετική κοπή βασιλόπιτας. Πάντως με τόσο κόσμο στα δικαστήρια θα πρέπει όντως να κάνουν "όχι δύο αλλά 1 εκατομμύριο δύο διώξεις" όπως είπε η εισαγγελέας για να σταματήσει το κίνημα. Και πάλι βλέπουμε...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απίστευτο αυτό που γίνεται σε βάρος της Χώρας μας - 200 εκ ευρώ πήραν 11 ΜΚΟ για να Ουρλιάζουν για τους Πρόσφυγες! Τι δεν καταλαβαίνεις;;;
Απίστευτο αυτό που γίνεται σε βάρος της Χώρας μας απο τις ΜΚΟ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ! Την ώρα που οι Ευρωπαίοι έχουν κλείσει όλους τους διαδρόμους και τα σύνορα και η Γερμανία θα μας στείλει πίσω πεσκέσι τους Λαθρομετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη …Ένα σχέδιο λάσπης κατά της Ελλάδος εξαπέλυσαν Διεθνή ΜΜΕ αλλά και τοπικά ΜΜΕ που τα αναπαράγουν ! ΟΙ Ευρωπαίοι αποκάλυψαν οτι πλήρωσαν κατευθείαν σε 11 ΜΚΟ που επιχειρούν στα νησιά για ποιο λόγο δεν έχουμε καταλάβει ,περί τα 200 εκ ευρώ ,την ώρα που η βοήθεια στις Κρατικές Δομές είναι πολύ λιγότερα!
Αλήθεια πόσες δομές λειτουργούν με έξοδα της Ύπατης αρμοστείας αλλά των ΜΚΟ και πού ; Για ποιό λόγο λύσαξε η Υπατη αρμοστεία να φύγουν οι Πρόσφυγες και οι Λαθερομετανάστες απο τα νησιά να πάνε στην ενδοχώρα ; Δεν υπάρχει συμφωνία όσοι απο αυτούς κάνουν αίτηση για άσυλο να παραμείνουν σε προσωρινές δομές ; Μήπως έχουμε καμιά υποχρέωση ώς Χώρα να ταΐζουμε και να ποτίζουμε τους απανταχού πεινασμένους και τους ριψάσπιδες που εγκατέλειψαν την Πατρίδα τους και τα παιδιά τους και μας ήρθαν εδώ ;mko
Μήπως οι Έλληνες έχουν χρήματα να αγοράσουν πετρέλαιο να ζεσταθούν στα αποκλεισμένα χωριά τους και δεν το ξέρουμε ; Βρώμικο σχέδιο είναι σε εξέλιξη κατά της Ελλάδας και δεν γίνεται τυχαία..Οι Ευρωπαίοι αφού είναι ανθρωπιστές γιατί απο τους 50.οοο καταμετρημένους πρόσφυγες να μην πάρουν βάση και της συμφωνίας απο 2.000 κάθε χώρα και να χυθεί αυτομάτως το πρόβλημα ; Τυχαία λέτε να είναι η συνδυασμένη επίθεση από τα Διεθνή ΜΜΕ με τους ΜΚΟ και τους Αλληλέγγυους σε ρόλο δημοσιογράφων κατευθυνόμενων και παραγωγή ειδήσεων μέσα απο τις Δομές την ώρα που απαγορεύεται σε Ελληνικά ΜΜΕ να πλησιάζουν ;
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Κατά την εξέγερση των Ιουλιανών του 1965, διαδηλωτές καταστρέφουν φύλλα των εφημερίδων του συγκροτήματος Λαμπράκη, του Βηματος και των Νεων, για να σταματήσει τη στήριξη του βασιλικού πραξικοπήματος της στηριξης της αποστασιας των πληρωμενων βουλευτων της Ενωσης Κεντρου με επικεφαλης τον Μητσοτακη και της κυβέρνησης των αποστατών. Πρόκειται για το αρχικα ιστορικό βενιζελικό εκδοτικό συγκρότημα που στη συνεχεια το συγκροτημα Λαμπρακη δεν δίστασε να στηρίξει και τη δικτατορία Μεταξά και τη γερμανική κατοχή και τον Παπάγο και τη Χούντα των συνταγματαρχών. Με την ιστορική αλήθεια ας είμαστε αυστηροί. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Τώρα ΧΛΩΜΙΑΣΕ ο Καρέλιας | Δεν το ΧΩΡΑΕΙ ανθρώπινος νους ΑΥΤΟ που πήγαν και του έκαναν…
Κανείς επιχειρηματίας δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα όταν του φορολογούν ακόμη και τα πριμ που δίνει στους εργαζομένους του! Πρόστιμα ΜΑMΟYΘ στην εταιρεία «ΚΑΡΕΛΙΑ» επειδή έδωσε παραπάνω χρήματα στους εργαζόμενους του! Ναι, καλά διαβάσατε. Η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΑΕ που μοίρασε πριμ 2,5 εκατομμύρια ευρώ στους υπαλλήλους της, φορολογήθηκε με δυσβάστακτο φόρο.
Αυτά και πολλά ακόμη σκαρφίστηκαν οι εγκληματούντες του υπουργείου οικονομικών, οι οποίοι πλέον με εντολές της τρόικας στοχεύουν ευθέως να στραγγαλίσουν και τις τελευταίες εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις. Έχουν πάρει εντολή να παραδώσουν καμμένη γη και επινοούν και τον πλέον απίθανο φόρο ή πρόστιμο, προκειμένου να μην αφήσουν τίποτε όρθιο. Με θεότρελες φορολογήσεις όχι μόνον δεν πρόκειται να πατήσει στη χώρα μας κανείς νέος επενδυτής (κορόιδο είναι να χάσει τα λεφτά του) αλλά και όσες επιχειρήσεις επιβιώνουν σήμερα, νιώθουν εντονότερα τη θηλιά του κράτους-δήμιου να σφίγγει γύρω από τον λαιμό τους!
Ήδη, ανάμεσα στους υγιείς επιχειρηματίες, ακόμη και στους λεγόμενους μεγάλους, επικρατεί έντονος προβληματισμός μια και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους νέους φόρους που επιβάλλει οι εκάστοτε κυβερνήσεις από 1/1/2014. Οποιαδήποτε διευκόλυνση προσφέρει η εταιρεία στον εργαζόμενό της θεωρείται «δώρο», παροχή υπηρεσιών και φορολογείται. Η εταιρεία Motor Oil για παράδειγμα που βρίσκεται στην Κόρινθο και παρέχει εταιρικό αυτοκίνητο στον τάδε υπάλληλό της προκειμένου να μετακινείται μέχρι την Αθήνα, το κράτος φορολογεί με δυσβάσταχτο φόρο αυτή τη διευκόλυνση.
Έτσι, στο τέλος του χρόνου ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει περίπου 800 ευρώ φόρο επειδή η εταιρεία του έδωσε αυτοκίνητο. Και επειδή συνήθως οι υγιείς εταιρείες καλύπτουν για λογαριασμό του προσωπικού τους τέτοιες δαπάνες, ο φόρος αυτός πληρώνεται από την επιχείρηση!
Για πόσο όμως καιρό και για πόσους υπαλλήλους μπορεί μια υγιής εταιρεία ν’ αντέξει αυτά τα απίστευτα χαράτσια; Ούτε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν σκαρφίζονταν τέτοιους εξοντωτικούς φόρους. Και όμως, αυτά γίνονται σε εποχές που υποτίθεται θα έχουμε …ανάπτυξη. Αυτήν που έχουν υποσχεθεί με βεβαιότητα ΟΛΟΙ οι υπηρέτες των τροϊκανών. Με τέτοιους όμως εξοντωτικούς φόρους όχι ανάπτυξη δεν έρχεται, αλλά αργοσβήνουν και οι υγιείς επιχειρήσεις.
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ: 3 ΕΚΑΤ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 35 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ 2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟ 2016. ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2015-2016!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ Ο,ΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στην αμερικάνικη αποικία του Τσίπρα, η Ελλαδα απελασε Ρωσσο διπλωματη και αρνηθηκε τον ανεφοδιασμο Ρωσσικων πλοιων που δρουν κατα του isis
Ενας συνδυασμος ακραιων διπλωματικων μετρων που γινονται μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις ψυχροπολεμικου κλιματος αναμεσα σε εχθρικες χωρες...."just another day at the office" για τον επικινδυνοτερο, αχρηστοτερο και γελοιωδεστερο υπεξ που εχει περασει ποτε απο την Ελλαδα...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πάνω από 88 τόνους τροφίμων πετιούνται στους κάδους απορριμμάτων στις χώρες της ΕΕ, σημείωσε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) που επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί απέτυχε να πάρει μέτρα για την εξοικονόμηση τροφίμων και τη διανομή τους σε ευπαθείς, οικονομικά, κοινωνικές ομάδες. Προτείνει, επίσης, η στρατηγική της ΕΕ για τη σπατάλη τροφίμων «να ενισχυθεί και να συντονιστεί καλύτερα».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΤΑΒΟΣ Εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα
Ο Κινέζος Πρόεδρος υπερασπίστηκε την καπιταλιστικη παγκοσμιοποίηση έναντι του προστατευτισμού
Στη χτεσινή πρώτη μέρα της σύναξης του διεθνούς κεφαλαίου, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, όπου συγκεντρώνονται διευθυντικά στελέχη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, επιστήμονες, ξεχώρισε η παρουσία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Οι διοργανωτές του Φόρουμ την πρόβαλαν ιδιαίτερα, λόγω της σημερινής συγκυρίας και της ανησυχίας που προκαλούν οι διακηρύξεις του εν αναμονή Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ορκίζεται μεθαύριο και ο οποίος δηλώνει ότι θα πάρει μέτρα εθνικού προστατευτισμού και θα επαναδιαπραγματευτεί διεθνείς συμφωνίες εμπορίου.
Υπερασπιστής της καπιταλιστικης παγκοσμιοποίησης ο Κινέζος Πρόεδρος
Ετσι, ο Πρόεδρος Σι, από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εκθειάστηκε ως ο υπερασπιστής της καπιταλιστικης οικονομικής παγκοσμιοποίησης κατά του προστατευτισμού. Ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο. Ως Κίνα θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του ελευθέρου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πούμε όχι στον προστατευτισμό». Για τις αντιφατικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα επιστημονικοτεχνικά επιτεύγματα αλλά συνεχίζονται περιφερειακές συγκρούσεις, διευρύνεται η ανισότητα και ανοίγει η ψαλίδα των εισοδημάτων των πλουσίων και των φτωχών, επιχειρώντας να απαντήσει, σημείωσε ότι «τα προβλήματα στην οικονομία και η χρηματοπιστωτική κρίση δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά είναι η συνέπεια της με κάθε κόστος επιδίωξης του κέρδους και της έλλειψης ρύθμισης στην αγορά». Πρόσθεσε ότι «η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται αναπροσανατολισμό ώστε να μη δημιουργεί αποκλεισμό» και υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να μπει στις διεθνείς αγορές, που παρομοίασε με έναν κοινό ωκεανό που μοιράζονται όλοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην αρχή ήπιαμε λίγο νερό, στη συνέχεια μάθαμε να κολυμπάμε», για να καταλήξει ότι η Κίνα συνεχίζει τη γοργή της ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη της εισαγωγής της καινοτομίας στην οικονομία και σε μια «νέα οικονομική θεωρία για την ισόρροπη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», όπως και στην ανάγκη συνεργασίας των κρατών, αφού υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των οικονομιών και όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και να προωθείται η γενική ευημερία, παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων. Γι' αυτό αναφέρθηκε στη χώρα του, που είναι «οικονομία ανοιχτή σε επενδύσεις και θέλει την πρόοδο όλων και δεν δυσαρεστείται όταν και οι άλλοι προοδεύουν». Υπερασπίστηκε, επίσης, «την επιλογή της κάθε χώρας να επιλέγει το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης», που ισχυρίστηκε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό και η Κίνα δεν έχει την άποψη να επιβάλει κάποιο συγκεκριμένο». Απέδωσε τις επιτυχίες της χώρας στο κυβερνητικο κομμα του το οποιο επιμενει να ονομαζεται «κομμουνιστικο» παροτι εφαρμοζει τον ακρατο νεοφιλελευθερο καπιταλισμο, και την προσπάθεια του λαού της, είπε ότι επιτεύχθηκε 700 εκατομμύρια άνθρωποι να ξεφύγουν από τη φτώχεια, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που σήμανε η κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων στην παραγωγή. Κατά τ' άλλα, ο Κινέζος Πρόεδρος καθησύχασε τους συνδαιτυμόνες του Φόρουμ ότι η χώρα του δεν θα υποτιμήσει το γουάν, ούτε θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, την χαρακτήρισε «νίκη που επιτεύχθηκε με δυσκολία» και ζήτησε την τήρησή της από όλους όσοι την έχουν υπογράψει.
Για τις οικονομικές προοπτικές σημείωσε ότι η χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων το 2016 αναπτύχθηκε με 6,7% του ΑΕΠ και ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα εισάγει εμπορεύματα αξίας 8 τρισ. δολαρίων, θα ενθαρρύνει 600 δισ. δολάρια ξένων επενδύσεων και θα προχωρήσει σε δικές της επενδύσεις στο εξωτερικό, αξίας 750 δισ. δολαρίων (πρόκειται για το σχέδιο της «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου» εμπορικής σύνδεσης με την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική). Μάλιστα, ο Κινέζος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διοργανώσει το Μάη σχετικό Φόρουμ για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας. Στην Ελβετία, επίσης, ο Σι Τζινπίνγκ αναβάθμισε τις σχέσεις της χώρας του με την Ελβετία, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της χώρας, Ντόρις Λόιθαρντ, και πρότεινε σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου». Ταυτόχρονα, είχε συνάντηση με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που συμμετέχει στις εργασίες στο Νταβός, στην οποία επιβεβαίωσαν τη διάθεση των δύο χωρών να συνεχιστούν οι «καλές σχέσεις» που επιτεύχθηκαν επί των κυβερνήσεων Ομπάμα, μια έμμεση προτροπή και προς τον νέο Πρόεδρο Τραμπ.
Διαψεύδει σύμβουλος του Τραμπ
Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του συμβούλου του Τραμπ, Αντονι Σκαραμούτσι, που μίλησε σε πάνελ στο Νταβός και αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά ζητήματα. Σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αλλά «μια διαδικασία ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου» και πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις έως τώρα ήταν «μη συμμετρικές». Για τις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ καθησύχασε ότι η έκφραση «παρωχημένο» παρερμηνεύτηκε και εννοούσε την ανάγκη μεταρρύθμισής του, ώστε «να εστιάσει λιγότερο στην καταπολέμηση του κομμουνισμού και πολύ περισσότερο στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι με τον ίδιο τρόπο η αναφορά περί «ΕΕ που ευνόησε τη Γερμανία» σημαίνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στην ΕΕ, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν ο νέος Πρόεδρος σχεδιάζει να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο, είπε ότι δεν θέλει την αύξηση της στρατιωτικοποίησης και ότι σε «καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών γιατί έχει παιδιά και εγγόνια...». Κατά τ' άλλα, στο Φόρουμ έγιναν συζητήσεις για διάφορα θέματα, όπως για τη διπλωματία σε δύσκολους καιρούς, με ομιλητή τον απερχόμενο Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, για το μέλλον της εργασίας, την ψηφιακή τεχνολογία, την υποδοχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (ρομποτική, αυτοματοποίηση, έξυπνες μηχανές κ.λπ.), αλλά και διαλέξεις για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, έλλειψης πόσιμου νερού για εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων.