Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σαββατο 25 Φεβρουαριου 2017


Για την ταινία «Neruda» του Παμπλο Λαραιν
Κείμενο του Χιλιανού ποιητή Χάιμε Σβαρτ
«Neruda: Μία κάκιστη ταινία που δεν αξίζει τον κόπο να δείτε»! Αυτός είναι ο τίτλος του κειμένου που λάβαμε από τον Χάιμε Σβαρτ, Χιλιανό ποιητή, συμπατριώτη του Πάμπλο Νερούδα, που ζει στην Αθήνα, με αφορμή την κυκλοφορία στις αίθουσες στη χώρα μας της ταινίας «Neruda» του Πάμπλο Λαραΐν.
Το κείμενο του Χάιμε Σβαρτ έχει ως εξής:
«Ο Πάμπλο Νερούδα, χιλιανός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα, όχι μόνο στη χώρα μου τη Χιλή, αλλά και στη Λατινική Αμερική και σ' όλο τον κόσμο. Ποιητής πολιτικά στρατευμένος με τους φτωχούς, με τους εργάτες, τους αγρότες και με τους πιο αδύναμους. Ενας μεγάλος αγωνιστής για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. "Ποιητής του εφηβικού έρωτα και ποιητής της υπαρξιακής αγωνίας".
Μετά την εμπειρία που βίωσε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία, υφίσταται μια ποιητική μεταστροφή και επιστρέφει για να κάνει μια λογοτεχνία στρατευμένη. Το Canto General είναι ένα από τα σημαντικά έργα του. Εδώ στην Ελλάδα μελοποιήθηκε από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ο Νερούδα κάνει στα ποιήματά του μια καταγγελία των κοινωνικών αδικιών. Ο Νερούδα με ένθερμη υπομονή, μαζί με τους καλόπιστους ανθρώπους, θα μας επιτρέψει να κατακτήσουμε τη λαμπρή πόλη που θα μας δώσει φως, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια σε όλους.
Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, εξαθλίωσης και νεοφασιστικής βαρβαρότητας, ο Ποιητής δεν θα έχει τραγουδήσει μάταια και θα συνεχίσει να τραγουδά και θα δίνει φωνή σ' αυτούς που δεν έχουν φωνή. Οσο και αν ένας συγκεκριμένος Χιλιανός σκηνοθέτης ο Πάμπλο Λαραϊν προσπαθεί να δολοφονήσει την εικόνα του ποιητή μας, δεν θα το πετύχει. Ούτε ακόμα κι αν κερδίσει βραβείο από τη Μέκκα του βορειοαμερικάνικου κινηματογράφου, δεν θα πετύχει να επισκιάσει το τεράστιο Υψος του Ποιητή.
Ενας κόκκος άμμου της ποίησής του θα είναι αρκετός για να συνεχίσει να αρωματίζει τους αιώνες, όπως έλεγε ο μεγάλος Kουβανός ποιητής Χοσέ Μαρτί. Η ποίηση πάντα ήταν ένα θανάσιμο όπλο κατά των αδικιών. Ορκιζόμαστε ότι η Ελευθερία θα υψώσει το γυμνό της άνθος πάνω από την ατιμασμένη άμμο της χώρας μου».άστιο Υψος του Ποιητή. Ενας κόκκος άμμου της ποίησής του θα είναι αρκετός για να συνεχίσει να αρωματίζει τους αιώνες, όπως έλεγε ο μεγάλος Kουβανός ποιητής Χοσέ Μαρτί. Η ποίηση πάντα ήταν ένα θανάσιμο όπλο κατά των αδικιών. Ορκιζόμαστε ότι η Ελευθερία θα υψώσει το γυμνό της άνθος πάνω από την ατιμασμένη άμμο της χώρας μου».
--------------------------------------------------------------------------------
Η Ρωσία απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ αν προωθηθεί ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017, 22:19
Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, που προωθούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία, την οποία κατηγορούν για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.
"Μόλις εξήγησα με σαφήνεια τη θέση μας στους εταίρους μας. Εάν υποβληθεί το κείμενο θα ασκήσουμε βέτο" είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, μετά από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Σαφρόνκοφ υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό είναι "μονομερές", ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά όπλα και ότι το προσχέδιο είναι αντίθετο "με τη θεμελιώδη αρχή" του να θεωρείται κανείς αθώος μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να αποδειχθεί το αντίθετο.
--------------------------------------------------------------------------------
Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λεει την αληθεια για τη Δημοκρατια του Μαδούρο στη Βενεζουέλα: Εχει κάνει θαύματα
23|02|2017 19:55
Μεσα στην κατηφεια οι δεξιοι και ακροδεξιοι αληταραδες προδοτες άκουσαν, όσοι ήταν στην ολομέλεια, την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριανταφύλλου Μηταφίδη να πλέκει το εγκώμιο της οικονομικής πραγματικότητας της Βενεζουέλας. Αφορμή για τις αληθειες που ειπε ο Μηταφίδης για τη Δημοκξρατια της Βενεζουέλας ήταν οι αναφορές ακροδεξιου αληταρα δημοσιογράφου σε τηλεοπτική εκπομπή.
Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Θεσσαλονικης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Επειδή άκουσα σήμερα έναν «υποτιθέμενο έγκυρο σχολιογράφο εκτός από αυτά τα υποτιμητικά και τα προσβλητικά που είπε για τις στρατιές των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους χωρίς κανένα κέρδος, αφού εκθείασε το κέρδος ότι είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας, είπε και το εξής εκπληκτικό: «Οι κομμουνιστές που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα, γιατί κομμουνιστές είναι, έχουν πρότυπό τους τον Τσάβες και τον Μαδούρο, ο οποίος εφαρμόζει την δίαιτα Μαδούρο και έχουν χάσει από έξι κιλά τουλάχιστον οι Βενεζουελάνοι».
«Θέλω, λοιπόν, να του απαντήσω σε όλα αυτά τα απαξιωτικά. Και ξέρετε ποια σχόλια θυμίζουν έτσι; Οι παλιοί τα θυμόμαστε. Με αυτά μεγαλώσαμε. Οι «Σοβιετολόγοι» τύπου Γεωργαλά τα έλεγαν αυτά. Τα θυμάστε αυτά. Και τα έλεγαν σε ποιους; Σε αυτούς που πηγαίναν στο σχολείο και έτρωγαν τα σκουπίδια κάθε πρωί», πρόσθεσε. «Σας δίνω, λοιπόν, ορισμένα στοιχεία για αυτούς που έχουν πάθει απίσχνανση και οι οποίοι είναι σε καθεστώς οικονομικού αποκλεισμού, όπως ξέρετε. Του ΟΗΕ είναι, αγαπητοί συνάδελφοι. Στο διάστημα έχουν ανεγερθεί ενάμισι εκατομμύριο κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες. Και δόθηκαν δωρεάν. Ξέρετε τι είναι οι φαβέλες σε αυτές τις χώρες. Ακούστε κάτι άλλο», τόνισε ο κ. Μηταφίδης και κατέληξε:
«Το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι στο 5%, η ακραία φτώχεια που πριν από την Μπολιβαριανή επανάσταση ήταν στο 30%, σήμερα είναι στο 5% του πληθυσμού. Μάλιστα, ο αρμόδιος Οργανισμός του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την Βενεζουέλα ελεύθερη από την πείνα. Μάλιστα, το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ φέρει και το όνομα του Τσάβες. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Και σας ευχαριστώ».
------------------------------------------------------------------------------
Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ...ΕΥΓΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟ(Σ)ΚΟΠΩΝ
25/2/2017
Διαβάζω μια απίθανη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του news247 και τραβάω τις τρίχες της κεφαλής μου (και της πάνω και της κάτω)! Ο τίτλος γράφει "Θετική η πλειοψηφία των Ελλήνων με τη συμφωνία για τα αντισταθμιστικά".Πρώτη απορία:Είδατε εσείς κάποια συμφωνία με αντισταθμιστικά μέτρα μάλιστα?
Πάμε όμως στις ερωτήσεις:
-Πρώτη ερώτηση:"Έτυχε να ακούσετε ή διαβάσετε πως έκλεισε η πολιτική συμφωνία για τη 2η αξιολόγηση".Απορία:Πότε...έκλεισε αυτή η συμφωνία ρε παιδιά και γιατί έρχεται το κουαρτέτο αφού έκλεισε? -Δεύτερη ερώτηση:"Το ότι η συμφωνία προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από 1/1/2018 είναι ένα αποτέλεσμα θετικό, μάλλον θετικό, μάλλον αρνητικό ή αρνητικό"?Απορία:Σε ποιο...όνειρο ο δημο(σ)κόπος είδε πως επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις να το δω κι εγώ?Ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν λέει κάτι τέτοιο! -Τρίτη ερώτηση:"Το ότι η συμφωνία προβλέπει το πάγωμα του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, είναι ένα αποτέλεσμα θετικό, μάλλον θετικό, μάλλον αρνητικό ή αρνητικό"?Απορία:Ορίστε?Έχουμε πάγωμα ομαδικών απολύσεων?Πολύ...επιστημονική φαντασία βλέπει ο...γκαλοπιέρης!
-Στο τέλος έρχεται και το...κερασάκι στην τούρτα:"Με ποια από τα παρακάτω μέτρα-αντιστάθμισμα στη μείωση αφορολογήτου συμφωνείτε"?Και απαριθμεί τη μείωση φορολογίας ελ.επαγγελματιών,τη μείωση ΦΠΑ στη ΔΕΗ,τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση! Μιλάμε νοιώθω....να ζω στον παράδεισο της αξιολόγησης.Όνειρο ζω,μη με ξυπνάτε!
Υ.Γ. Ακόμα και οι μαϊμούδες γελάνε με τέτοιες δημο(σ)κοπήσεις!
----------------------------------------------------------------------------------
Ποιος διαστρεβλώνει τα λεγόμενα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ; Μήπως αυτοδιαστρεβλώνεται;
Έχουν πυκνώσει τελευταία οι επιθέσεις του ΚΚΕ στην Iskra. Ο Ριζοσπάστης (23/2/2017) με σχόλιό του, το οποίο αναδημοσιεύει ο 902.gr, παίρνει την σκυτάλη από τον Βαγγέλη Μπούτα και προσπαθεί με λαθροχειρίες να απαντήσει σε όσα αποκάλυψε η Iskra για την πρόσφατη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην ΕΤ1 και στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη. Η κριτική τον ενοχλεί πολύ περισσότερο όταν είναι εμπεριστατωμένη και επίκαιρη.
Η Iskra, αγαπητοί σύντροφοι του Ριζοσπάστη, δεν χρησιμοποίησε δικά της λόγια. Αυτό που έκανε είναι να απομαγνητοφωνήσει και να μεταφέρει αυτούσιες τις απαντήσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το νόμισμα στη συνέντευξή του στην ΕΤ1, τις οποίες λογόκρινε, μόνο αυτές, ο 902.gr. Επομένως η Iskra δεν διαστρέβλωσε τίποτα, εκτός και αν ο Ριζοσπάστης θεωρεί την αυθεντική παράθεση των λεγομένων του Δ. Κουτσούμπα ως αυτοδιαστρέβλωσή του.
Η αλήθεια είναι ότι ο Δ. Κουτσούμπας και η ηγεσία του ΚΚΕ έχουν αλλεργία με το εθνικό νόμισμα, προφανώς γιατί σε αυτό το ζήτημα επιμένουν οι «οπορτουνιστές». Θυμόμαστε πολύ καλά το ΚΚΕ να βοηθάει τα μέγιστα το σύστημα προεκλογικά, ταυτίζοντας το εθνικό νόμισμα με «καταστροφή», θεωρώντας ότι έτσι έπληττε την ΛΑ.Ε.
Ακόμα και την έξοδο από την ΕΕ δεν την θεωρεί θετική το ΚΚΕ, παρά μόνο αν συνδέεται με την «επανάσταση» και τον «σοσιαλισμό» όπως το ΚΚΕ τον εννοεί, ως μια «καλή» εκδοχή του «υπαρκτού». Γι’ αυτό το σημερινό ΚΚΕ εισπράττει εγκώμια και προβολή από το σύστημα για την «σταθερότητα», και την «συνέπειά» του και θεωρείται ως μια «θεόσταλτη» «σταθεροποίησή» του. Γιατί θέτει ως προτεραιότητα, δήθεν, επαναστατικούς στόχους, τους οποίους βέβαια δεν ακούει «κανένας» και δεν ενοχλούν «κανέναν» και κυρίως το σύστημα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η πρακτική του ΚΚΕ είναι εντελώς αναντίστοιχη με τον επαναστατικό βερμπαλισμό του και εξαντλείται μόνο στις εκδηλώσεις μνήμης για τους ηρωικώς πεσόντες συντρόφους μας.
Αν το ΚΚΕ έθετε ως άμεσο στόχο το πιο πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για την ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, με την προώθηση του εθνικού νομίσματος και της εξόδου από την ΕΕ στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος παραγωγικού μετασχηματισμού με ορίζοντα έναν καινούργιο σοσιαλισμό, τότε θα ανακάλυπτε τι σημαίνει λυσσαλέα επίθεση του συστήματος με όλα τα δυνατά μέσα και τους μηχανισμούς του. Τότε θα αντιλαμβάνετο την διαφορά της σημερινής μακάριας εφησύχασής του γύρω από τα τείχη του Περισσού, με όλα τα βέλη να τα εισπράττουν όσοι «αφελώς» προβάλλουν την ανάγκη να ηττηθούν τα μνημονιακά και ευρώ-πληκτα μπλοκ ως τον μόνο δρόμο που ενώνει και απελευθερώνει δυνάμεις για βαθιές κοινωνικές αλλαγές.
Ένα σύγχρονο ΕΑΜ, χωρίς Λίβανους και Βάρκιζες και χωρίς διαγραφές και αποκηρύξεις αγωνιστών όπως ο Άρης, χρειάζεται ο τόπος και όχι να κατεδαφίζετε, σύντροφοι του ΚΚΕ, ακόμα και το παλιό ΕΑΜ, που χάρη στους αγώνες του υπάρχετε. Τώρα αυτό που λέτε ότι δήθεν είμαστε οπαδοί του Μάαστριχτ μέχρι και του Trump, για να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα, δεν τις πιστεύει κανένας γιατί όλοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Και όλοι ξέρουν τον σκληρό, ενάντια σε θεούς και δαίμονες, αγώνα που έδωσε η Iskra και τα στελέχη που την στηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη μνημονιακή συνθηκολόγησή του, όταν και εσείς από το ΚΚΕ μας χτυπούσατε πισώπλατα, όπως πισώπλατα συνεχίζετε να χτυπάτε και σήμερα τον αγώνα μας. Όπως ξέρουν ότι εδώ στην Iskra εγκαταλείψαμε κυβερνητικές θέσεις και βουλευτικά οφίκια για να υπερασπίσουμε αρχές και αξίες.
Το εθνικό νόμισμα για εμάς δεν είναι φετίχ, όπως φετίχ έχουν καταντήσει για κάποιους κάποια μεγάλα σύμβολα αλλά εργαλείο, όπως εργαλείο είναι και η αποδέσμευση από την ΕΕ, για να εφαρμοστούν καινούργιοι αναγεννητικοί μετασχηματισμοί στη χώρα. Γι’ αυτό απέναντι στα διλήμματα δεν λέμε «ούτε ευρώ ούτε δραχμή» – «τι μέσα τι έξω από την ΕΕ», στο όνομα ότι μπορεί και εκτός να υπάρξει καπιταλισμός. Εκτός μπορεί να υπάρξει καπιταλισμός, αλλά εντός είναι σίγουρος και παντοδύναμος!
Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια, για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, αυτούσιο το άρθρο του Ριζοσπάστη που αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα 902.gr:
Προς «Ίσκρα»: Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη
Είναι τέτοια τα πολιτικά αδιέξοδα της ιστοσελίδας «Ίσκρα» και του χώρου που εκπροσωπεί, που αναζητά, για μια ακόμα φορά, σανίδα σωτηρίας στη διαστρέβλωση των λεγομένων του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο μιας ζωντανής συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ. Φτάσανε στο σημείο να λένε ότι περίπου το ΚΚΕ προτείνει σοσιαλισμό με ευρώ ή διπλό νόμισμα σαν αυτό που πρότεινε ο μέχρι πρότινος δικός τους σύντροφος Γ. Βαρουφάκης. Είναι προφανές απ’ τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα, η οποία δημοσιεύεται ολόκληρη στο πόρταλ «902.gr», ότι όταν μιλάει για ευρώ, δραχμή ή διπλό νόμισμα, ως δυνατότητες, αναφέρεται στους σχεδιασμούς που «σκέφτονται» διάφορα επιτελεία της αστικής τάξης.
Όπως, επίσης, είναι προφανές ότι όποιος προτάσσει την αλλαγή νομίσματος στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας ως λύση-διέξοδο για το λαό στην ουσία -ηθελημένα ή άθελά του- παίζει το παιχνίδι αυτών των επιτελείων (τμημάτων του κεφαλαίου, διεθνών κέντρων, διαφόρων λόμπι) που σ’ αυτήν τη φάση θεωρούν ότι η επιστροφή σε εθνικά νομίσματα και η ενίσχυση μέτρων προστατευτισμού της καπιταλιστικής οικονομίας δίνουν απάντηση στις δυσκολίες της ανάκαμψης. Και φυσικά δεν είναι ο ρόλος του ΚΚΕ να προτείνει με ποιο «νόμισμα» (που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό εργαλείο) θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η κερδοφορία του κεφαλαίου, θα «μετρηθούν» τα αποτελέσματα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά να προβάλλει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, στον αντίποδα του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου που, με όποιο νόμισμα, οδηγεί τους λαούς στη βαρβαρότητα. Ας αφήσουν, λοιπόν, τις κουτοπονηριές τους, αν δεν πρόκειται για νοητικές ανεπάρκειες. Είναι γνωστό και στα μικρά παιδιά ότι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ είναι ασυμβίβαστη με την Ευρωζώνη, την ΕΕ και κάθε είδους τέτοια διακρατική καπιταλιστική ένωση.
Όμως, είναι εξίσου γνωστή και η ιστορία όλων αυτών που δήθεν «σοκάρονται» απ’ αυτά που υποστηρίζει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ. Από οπαδοί του Μάαστριχτ, της ΕΕ και της ΟΝΕ παλιότερα, δηλαδή της Ευρωζώνης, σήμερα έγιναν οπαδοί της δραχμής. Από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που ως υπουργοί και βουλευτές πρωτοστάτησαν στην εξαπάτηση του λαού, σήμερα εμφανίζονται ως απατημένες σύζυγοι. Αλήθεια, τι έκαναν όλοι αυτοί, οι δήθεν αντιμνημονιακοί, όταν το ΚΚΕ, απ’ τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατέθετε πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων; Ποιούσαν την νήσσαν.
Όσο για το παράπονό τους ότι το ΚΚΕ τούς ταυτίζει με τον Τραμπ κι άλλες παρόμοιες δυνάμεις, εμείς απλά παραθέτουμε τι δημοσιεύτηκε στην «Ίσκρα» για την εκλογή του Τραμπ: «Σαρώνονται και δεν ξέρουν πού να κρυφτούν κατεστημένα κέντρα και δημοσκόποι με τις προβλέψεις τους». «Η ανατροπή στις ΗΠΑ για όλο τον κόσμο μάλλον πρέπει να θεωρηθεί ανάλογη της ανατροπής που έχει προκαλέσει το ΒREXIT στις ευρωπαϊκές εξελίξεις (…) Η κατάρρευση διεθνώς των χρηματιστηρίων, μετά τη νίκη Τραμπ, δείχνει τους φόβους, αν όχι και τον τρόμο, του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου απέναντι σε αβέβαιες εξελίξεις (…) Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που θεωρούν ότι οι παλιές σταθερές της νεοφιλελεύθερης “παγκοσμιοποίησης” κλονίζονται και ότι η παγκόσμια τράπουλα θα ανακατευθεί πολύ δραστικά». Περαστικά σας…
--------------------------------------------------------------------------------
Αντιο Νικο Κούνδουρε!
Το συγκλονιστικό κείμενο με το οποίο ο κορυφαίος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος κλείνει το τελευταίο, αυτοβιογραφικό, βιβλίο του «Μνήμη απειθάρχητη - Ημερολόγιο»: «Λαέ, πίστεψε στον λαό. Αγωνίσου. Με ό,τι μπορείς με ό,τι σου μένει. Κάνε τη φωνή σου να ξεπεράσει την ασφυκτική παγίδα που μας έχει στήσει η ηγεμονία της Οικονομίας».
-------------------------------------------------------------------------------
Τελευταίο αντίο στον Νίκο Κούνδουρο
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 13:28
Το «τελευταίο αντίο» είπαν το πρωί του Σαββάτου στον μεγάλο σκηνοθέτη, Νίκο Κούνδουρο, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, φίλοι, συγγενείς, αλλά και πολλά άτομα του καλλιτεχνικού χρόνου. Η κηδεία του Νίκου Κούνδουρου πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο δημοσία δαπάνη. Ο μεγάλος σκηνοθέτη αν και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, αφήνει πίσω του ένα μεγάλο έργο αλλά και μια τεράστια κληρονομιά, η οποία θα μας συνοδεύει για πάντα.
Τον συγγραφέα του στην τελευταία του κατοικία συνόδεψαν πολλοί πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο Κώστας Λαλιώτης, o Φωτης Κουβελης, ο Κωστας Ζουραρης, ο Γιωργος Βαρδινογιαννης πρωην προεδρος του ΠΑΟ (1979-2000), η Ζωή Κωνσταντοπούλου, o Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος κρατούσε λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα κ.α. Παράλληλα, το παρών έδωσαν μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Γιώργος Κατσαρός, ο Bασίλης Λέκκας η Μαριζα Κωχ κ.α. Η οικογένεια του καλλιτέχνη διατύπωσε την επιθυμία του ίδιου και τόνισε, πως αντί στεφάνου ζητούσε την κατάθεση δωρεών στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Το Α Νεκροταφειο Αθηνων Βρίσκεται σε έναν λόφο κοντά στις στήλες του Ολυμπίου Διός, στο τέλος της οδού Αναπαύσεως. Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα του 1834, έπρεπε να είναι 100 μέτρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Η περιοχή του Μετς θεωρήθηκε η κατάλληλη τοποθεσία καθώς την περίοδο εκείνη ήταν ακατοίκητη. Το Πρώτο Νεκροταφείο βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αναπαύσεως, σε λόφο νότια του Παναθηναϊκού σταδίου και πέραν του Ιλισού.
--------------------------------------------------------------------------------
EKTAΚΤΟ: Η ΕΡΤ πληροφορήθηκε πως η Χρυσή Αυγή είναι... φασιστική οργάνωση
Αφού πρώτα δεν άφησε ομιλία για ομιλία των φασιστών της της Χρυσής Αυγής δίχως κάλυψη, αφού δεν της ξέφυγε σχεδόν ούτε μια εκδήλωση και ενέργεια μίσους χωρίς να την αναμεταδώσει, το υπό τον ψευδεπίγραφο της «Δημόσιας Τηλεόρασης» τίτλο παραμάγαζο της κυβέρνησης και μαγαζάκι θλιβερών τσακνήδων και αξιοθρήνητων ταγματάρχιδων και λοιπών πετ της Κουμουνδούρου, προφανώς υποκύπτοντας στις πιέσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και την κατακραυγή του κόσμου, αποφάσισε να κάνει μπλοκ στο νεοναζιστικό μόρφωμα, ξεκινώντας από την ομιλία Μιχαλολιάκου της Πέμπτης στην Κ.Ο. της εγκληματικής οργάνωσης. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ως αιτιολογικό ανέφερε το ότι «οι ομιλίες του ηγέτη της είναι διάσπαρτες από ρητορικές μίσους και ρατσισμού», κάτι που όπως φαίνεται το αντελήφθη με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση μερικών δεκαετιών, κάτι που θα έκανε ακόμη και τον αξιολάτρευτο Ραν Ταν Πλαν να δείχνει ευφυής...
Η ανακοίνωση:
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΡΤ, αφού άκουσε την ομιλία του Προέδρου της Χρυσής Αυγής κ. Νίκου Μιχαλολιάκου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στις 24/02/2017, αποφάσισε ομοφώνως ότι η ομιλία δεν είναι μεταδόσιμη από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, γιατί είναι διάσπαρτη από ρητορική μίσους και ρατσιστικού λόγου». Aξίζει να σημειωθεί πως και η ΠΟΣΠΕΡΤ αποφάσισε πως «κάθε φορά που θα προγραμματίζεται από την ΕΡΤ προβολή της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με οποιοδήποτε τρόπο, θα πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια αυτής της προβολής, ούτως ώστε, όποια ώρα και αν ήθελε να προγραμματιστεί από τη Διοίκηση ανάλογη μετάδοση, αυτή να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί».
--------------------------------------------------------------------------------
Το κόστος της δραχμής
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017, 22:57
Οι παραμετρικές απώλειες για το ευρωπαϊκό σύστημα από μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ ή αδυναμία πληρωμής των δανείων της ξεπερνούν το 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΕΚΤ που επικαλέστηκε η ΕΡΤ. Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, αν παραμείνει έτσι το χρέος, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το 2030, 322 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 160 είναι τόκοι. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που καταφέρει να αποπληρώσει αυτό το χρέος, θα μείνει υπόλοιπο άλλα 300 δισεκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πάντα σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ευρωπαϊκό χρέος προσεγγίζει τα 21 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Δημήτρης Καζάκης: "Αυτό το κόστος είναι των τραπεζών και των κερδοσκόπων, όχι των λαών"
Πρέπει να δούμε αρχικά από πού θα προκύψουν απώλειες και ποιος θα τις προκαλέσει: Αν είναι απώλειες από το τραπεζικό σύστημα αυτό είναι θετικό γιατί τα ενεργητικά τους είναι 4-5 φορές μεγαλύτερες από το ΑΕΠ της ευρωζώνης, διότι θα αναγκαστούν να στραφούν στην πραγματική οικονομία και να σταματήσει αυτό το... βιολί.
Προφανώς δεν είναι το κόστος που θα φορτώσει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Είναι οι επιθέσεις των κερδοσκόπων εις βάρος της Ευρωζώνης, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες στην Deutchebank και παραλίγο να την γκρεμίσουν και όλη τη γερμανική οικονομία. Αν μια οικονομία είναι τόσο επιρρεπής από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων είναι βιώσιμη; Και θα επιβιώνει πάντα υπό την απειλή αυτή;
Άρα αν ισχύει αυτή η εκτίμηση, τότε θα αναγκάσει τους πάντες να επαναπροσδιορίσουν το ζήτημα με βάση την πραγματική οικονπομία και όχι με βάση τα τραπεζικά ενεργητικά και τις χρηματαγορές. Εάν ισχύει τότε θα μπει ένα δίλημμα στους λαούς όλων των χωρών: Να τα πληρώσουμε εμείς αυτά ή οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι; Από αυτή την άποψη η έξοδος από την Ε.Ε. θα αποτελούσε τη θρυαλλίδα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας σε όλη την Ηπείρο. Με την προϋπόθεση ότι είναι βάσιμη εκτίμηση κι όχι αυτά που θα διακινούσε σκόπιμα η ΕΚΤ για να φοβίσει τον κοσμό...
http://www.zougla.gr/money/article/to-kostos-tis-draxmis
-----------------------------------------------------------------------------------
Kαταγγελία Ρούπα από τις φυλακές: Συνεργάτης της ευρωβουλευτού Κων/νας Κούνεβα απειράθηκε να με δωροδοκήσει...
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 12:19
Κείμενο της Πόλας Ρούπα, μέλους του Επαναστατικού Αγώνα, μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού εστάλη το μεσημέρι του Σαββάτου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του zougla.gr.
Το κείμενο φέρει τον τίτλο: Συνεργάτης της ευρωβουλευτού Κων/νας Κούνεβα, αποπειράθηκε να με εξαγοράσει και να με δωροδοκήσει... Το παραθέτουμε αυτούσιο:
Στις 24/2/17 το απόγευμα, μου ζητήθηκε επικοινωνία με συνεργάτη της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνεργάτης αυτός ,ήταν ο Κυπουρόπουλος ο οποίος μιλώντας εκ μέρους της Κούνεβα μου δήλωσε τη διαθεσιμότητά της ευρωβουλευτού να βοηθήσει την υπόθεση με το παιδί μου.
Η απάντησή μου ήταν :πως αν η Κούνεβα ενδιαφέρεται για την υπόθεση αυτή ,μπορεί να έρθει στη φυλακή που βρίσκομαι, να με βρει και να μιλήσουμε. Ο Κυπουρόπουλος ήταν αρνητικός και μου προσέφερε χρήματα! Φυσικά και αρνήθηκα. Αυτή η πράξη ήταν απόπειρα δωροδικίας, ήταν απόπειρα εξαγοράς!
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε στόχο το παιδί μου & μαζί με τον κρατικό μηχανισμό οργάνωσε και εκτέλεσε τη σύλληψή του & τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο, το κόμμα που πραγματοποίησε την πιο βίαιη και χυδαία κατασταλτική επίθεση στην ιστορία εναντίον ενός 6χρονου παιδιού και που το αντιμετώπισε ως υποψήφιο ‘’τρομοκράτη’’, το κόμμα που είναι υπεύθυνο σχεδίου οργάνωσης δολοφονίας μου στη φυλακή, τώρα, επιχείρησε να με δωροδοκήσει. Και αυτή η κίνηση έγινε την επομένη της δημοσίευσης του κειμένου μου για την ύπαρξη καταδότη ή καταδοτών που "συνέδραμαν" στη σύλληψή μου.
Λάθος κίνηση! Και όσο για το ζήτημα της κατάδοσής μου, περιμένω απάντηση. Τέλος, αν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι γνώστης αυτής της κίνησης του Κυπουρόπουλου (συνεργάτη) της ή όχι, να το πει δημόσια.
Πόλα Ρούπα μέλος του Επαναστατικού Αγώνα 25/2/17 - γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού
------------------------------------------------------------------------------
Οι χριστιανοι εγκαταλοιπουν μαζικα το Σινα λογω της απειλης της ISIS
Χριστιανικές οικογένειες και μαθητές εγκατέλειψαν μαζικά την επαρχία του Βόρειου Σινά της Αιγύπτου την Παρασκευή αφότου το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε το έβδομο μέλος της κοινότητάς τους σε μόλις τρεις εβδομάδες μεταφέρει το reuters 24.2.17.Ένας ρεπόρτερ του Reuters είδε 25 οικογένειες συγκεντρωμένες με τα υπάρχοντά τους στην ευαγγελική εκκλησία της πόλης Ismailia στο κανάλι του Suez και οι αξιωματούχοι της εκκλησίας μίλησαν για 100 οικογένειες επί περίπου 160 στο Βόρειο Sinai, έφυγαν. Πάνω από 200 μαθητές που σπουδάζουν στην Arish, την πρωτεύουσα της επαρχίας επίσης έφυγαν.
Δεκάδες αιγύπτιοι χριστιανοί έφυγαν από τη χερσόνησο του Σινά μετά από μια σειρά επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε 3 κόπτες χριστιανούς σε αυτήν την περιοχή όπου δραστηριοποιείται το Ισλαμικό Κράτος ανέφεραν την Παρασκευή υπέυθυνοι της Εκκλησίας. Γύρω στους 250 χριστιανούς κατέφυγαν σ΄ευαγγελική εκκλησία στην πόλη Ismaïlya κοντά στη διώρυγα του Suez (ανατολικά), ανέφερε στο AFP ο διάκος και διευθύνων της εκκλησίας Nabil Choukrallah. « Έφυγαν με τα παιδιά τους.Αυτή είναι μια κατάσταση πολύ δύσκολη εμείς περιμένουμε να δεχθούμε ακόμη 50 με 60 επιπλέον « , πρόσθεσε.
7 χριστιανοί σκοτώθηκαν στην αλ Αρίς από τις 30 Ιανουαρίου ως και την Πέμπτη.Ένας άνθρωπος αποκεφαλίστηκε. « Δεν πρόκειται να περιμένουμε το θάνατο, » λέει από το τηλέφωνο ο Rami Mina,που έφυγε από την Arish το πρωί της Παρασκευής. »Έκλεισα το restaurant μου κι έφυγα από εκεί.Αυτοί οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι » αναφέρει σύμφωνα με το Reuters.«Ο πατέρας μου είναι το δεύτερο όνομα στη λίστα τους. Οποιοδήποτε χριστιανό τον βάζουν στη λίστα » λέει ο Munir Adel, ένας πωλητής λαχανικών που έφυγε την Παρασκευή. Την Πέμπτη ένα χριστιανός σκοτώθηκε και κάηκε το σπίτι του στην πόλη Al-Arich στο βόρειο Σινά ανέφεραν υπεύθυνοι της ασφάλειας αναφερόμενοι σ΄ενδεχόμενη επίθεση τζιχαντιστών.Την Τετάρτη πίσω από ένα σχολείο στην Al-Arich εντοπίστηκε το διάτρητο σώμα από σφαίρες ενός χριστιανού γύρω στα 60 και του γιου του που τον έκαψαν ζωντανό .
« Φοβόμαστε και τις σκιές μας.Έχουμε τοι φόβο ότι κάποιος θα μπορούσε να περπατάει από πίσω μας και να μας πυροβολήσει. Οι χριστιανοί αποτελούν στόχο με άσχημο τρόπο , » είπε ένας μεσήλικας που αρνήθηκε να δώσει τ΄όνομά του. « Κάποιοι φοβούνται να ανοίξουν τις πόρτες τους και να βγουν να αγοράσουτν τρόφιμα , » πρόσθεσε.channelnewsasia. Την Κυριακή η ISIS διακίνησε βίντεο όπου υπόσχεται να πάρει ως στόχο τα μέλη της χριστιανικής κοινότητας.Οι κόπτες αποτελούν το 10% των 92 εκατομυρίων αιγυπτίων.
-------------------------------------------------------------------------------
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΟΡΑΛΕΣ! «Διώχνει» από την Βολιβία τους Ρόθτσιλδ
Η Βολιβία αποφάσισε να περιορίσει τη δυνατότητα σε τραπεζικούς ομίλους που ελέγχουν οι Ρότσιλδ, να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα τους. Σύμφωνα με είδηση που έχει κάνει την εμφάνιση της στο εξωτερικό εδώ και μερικές μέρες, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες «διώχνει» τους τραπεζικούς ομίλους που ελέγχονται από την οικογένεια Ρότσιλδ καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα Anonews, αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί αποτελούν την κύρια πηγή βοηθείας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και που τους υποβάλλουν σε ακραία λιτότητα με αποτέλεσμα την δεινή οικονομική κατάσταση τους. Δάνεια από τους οργανισμούς αυτούς χορηγούνται με σκληρούς όρους αποπληρωμής και υποχρεώνουν τη χώρα που λαμβάνει το δάνειο σε πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού της συστήματος. Αυτά τα σκληρά μέτρα συνεπάγονται την επιβολή των πολιτικών λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης των εθνικών βιομηχανιών. Αυτό αφήνει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας ευάλωτα σε «αρπακτικά» όπως είναι οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, με μια από αυτές να είναι και ο τραπεζικός όμιλος Ρότσιλδ.
Με τα χρόνια έχει γίνει όλο και πιο σαφές ότι αυτές οι πολιτικές αποσκοπούν περισσότερο στον πλουτισμό αυτών των μεγάλων εταιρειών και λιγότερο στην βελτίωση του απλού λαού. Πριν από την εκλογή του Έβο Μοράλες, η Βολιβία ήταν η φτωχότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής. Όταν ο Μοράλες ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2006, όλα αυτά άλλαξαν, σύμφωνα πάντα με το άρθρο. Ο Μοράλες, ο οποίος είναι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας, έχει μεταμορφώσει τη χώρα σε μια υγιές αναπτυσσόμενη οικονομία. Η ατζέντα του Μοράλες έχει επικεντρωθεί στη μείωση της φτώχειας και την οικονομική αυτάρκεια της χώρας και, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες του ήταν άκρως επιτυχημένες. Για παράδειγμα, οι ξένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν στη χώρα πρέπει να καταβάλει το 82% των κερδών τους σε φόρους. Τα έσοδα που προκύπτουν από αυτή την πολιτική πηγαίνουν σε κοινωνικά προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας και στην εκπαίδευση.
Η δύναμη της Βολιβιανής οικονομίας κατά την παρούσα στιγμή έδωσε το θάρρος στον Μοράλες να απορρίψει την βοήθεια των οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας συνολικά. Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Tarija στο νότιο τμήμα της χώρας ο Μοράλες είπε, «Προκειμένου να πάρουμε βοήθεια από το ΔΝΤ, που θα μας ανάγκαζε να απωλέσουμε μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, έχουμε απελευθερωθεί από αυτούς, οικονομικά και πολιτικά, και πλέον δεν εξαρτώμεθα από άλλες χώρες ή οργανισμούς.» Η μεταμόρφωση της Βολιβίας από τον Μοράλες δίνει ελπίδα σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η βολιβιανή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν να μετατρέψει θετικά μια οικονομία, χωρίς να υποκύπτει στην επιρροή του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των εταίρων τους στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.
-------------------------------------------------------------------------------------
Έρευνα ΣΟΚ: Το 62% των αστέγων είναι Έλληνες
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (85,4%) είναι άντρες και το μεγαλύτερο μέρος (57%) των αστέγων ανήκει στη δυναμική ηλικιακή ομάδα 35-55 To προφίλ των αστέγων της Αθήνας αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δήμου Αθηναίων προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη βοήθεια και την επανένταξη αυτών των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας – Το 62% των αστέγων είναι Έλληνες. – Στη συντριπτική τους πλειονότητα (85,4%) είναι άντρες. – Το μεγαλύτερο μέρος (57%) των αστέγων ανήκει στη δυναμική ηλικιακή ομάδα 35-55. – Μεγάλο ποσοστό οδηγήθηκε στον δρόμο την τελευταία 5ετία (71%) και τον τελευταίο χρόνο το 21,7%. – Το 29% δηλώνει ότι δεν θέλει να μετακινηθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας – Το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο. – το 47% δηλώνει ως αιτία που είναι άστεγος, την απώλεια της εργασίας του.
Την έρευνα προλόγισε ο επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος κ. Αναστάσιος Βάλβης, επιμελήθηκε μεθοδολογικά η εταιρία Public Issue, και διενεργήθηκε από τις ειδικές συνεργάτιδες του street work του ΚΥΑΔΑ, κυρίες Χαρά Μουρτέζου και Μαρία Βανικιώτη. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, που πραγματοποιήθηκε στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων για τα αποτελέσματα του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Μέσω του προγράμματος δόθηκαν συνολικά 46.156 κουπόνια αξίας 1.846.240 ευρώ, σε 3.724 δικαιούχους (οικογένειες), που αντιστοιχούν σε 8.996 μεμονωμένα άτομα.
--------------------------------------------------------------------------------
ΟΗΕ: «Υπερβολικά επιεικής και απαράδεκτη η ποινή στον Ισραηλινό στρατιώτη που σκότωσε άοπλο Παλαιστίνιο»
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017, 05:15
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε την Παρασκευή πως η ποινή 18μηνης φυλάκισης, στην οποία καταδικάστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης που σκότωσε έναν τραυματία και άοπλο Παλαιστίνιο, ήταν «υπερβολικά επιεικής» και «απαράδεκτη». «Αυτή η υπόθεση κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα και να ενισχύσει τη νοοτροπία της ατιμωρησίας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Ο στρατιώτης, που σκότωσε έναν τραυματισμένο και ακινητοποιημένο παλαιστίνιο δράστη επίθεσης με μαχαίρι εναντίον ισραηλινών στρατιωτών τον Μάρτιο του 2016, καταδικάστηκε την Τρίτη σε φυλάκιση 18 μηνών, σε μια επίδειξη επιείκειας που προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων στο τέλος μιας από τις πιο διχαστικές δίκες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στην ιστορία του Ισραήλ.
---------------------------------------------------------------------------------
Γερμανοί βουλευτές ζητούν από την Τουρκία την αποφυλάκιση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017, 22:25
Σχεδόν 170 Γερμανοί βουλευτές, με ανοιχτή επιστολή τους, ζητούν την "τάχιστη" απελευθέρωση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την τουρκική αστυνομία με την κατηγορία της "τρομοκρατίας". "Όπως συμβαίνει σε όλους τους δημοσιογράφους και όλα τα πνεύματα που ασκούν κριτική, η δουλειά (του Ντενίζ Γιουτζέλ) προκαλεί καμιά φορά αποδοκιμασίες" γράφουον οι 166 βουλευτές, από όλο το πολιτικό φάσμα που εκπροσωπείται στην Μπούντεσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο. Όμως ταυτόχρονα αυτό είναι και μια ένδειξη "της ελευθερίας της σκέψης και της ανοιχτής συζήτησης", συνεχίζουν στην επιστολή τους που απευθύνεται στον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γερμανία, τον Αλί Κεμάλ Αϊντίν.
Αυτή ακριβώς η ανοιχτή συζήτηση "είναι το καλύτερο όργανο κατά της τρομοκρατίας" κάτι για το οποίο "παραδόξως κατηγορείται" ο δημοσιογράφος. Ο 43χρονος δημοσιογράφος καταζητείτο από την αστυνομία για τα ρεπορτάζ του σχετικά με την επίθεση χάκερ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα μηνύματα που κλάπηκαν από τους χάκερ αποκαλύπτουν τις πολιτικές πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης και τη στρατηγική χειραγώγησης της κοινής γνώμης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
----------------------------------------------------------------------------------
Φύγαμε... Επίδομα 1.800 ευρώ το μήνα για άνδρες που θα παντρευτούν Ισλανδή
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσφέρει επίδομα 1.800 ευρώ το μήνα σε όποιον άνδρα αποφασίσει να παντρευτεί Ισλανδή και να συνδράμει στην αύξηση του πληθυσμού της χώρας, η οποία εμφανίζει απελπιστική έλλειψη νεαρών ανδρών, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι γυναίκες.
Η είδηση δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη μορφή, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από την κυβέρνηση της Ισλανδίας. Στην πανέμορφη αυτή χώρα των 320.000 μόλις κατοίκων, η πλειονότητα των ανδρών είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, γι' αυτό και τίθεται σοβαρά πια το ζήτημα της λήψης μέτρων για την αύξηση του πληθυσμού. Η σκέψη αυτή δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη μορφή, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της Ισλανδίας και μάλιστα κατά το παρελθόν είχε επικοινωνηθεί ξανά μέσω διαδικτύου, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ποσά 5000 δολαρίων. Και τότε κάτι τέτοιο είχε διαψευστεί...
Ωστόσο, ήδη η πρόνοια που λαμβάνεται στη συγκεκριμένη χώρα για την αύξηση των γεννήσεων είναι από τις πλέον πλουσιοπάροχες στην Ευρώπη. Τα επιδόματα τέκνων παρέχονται σε όλα τα ζευγάρια και τα ύψη τους καθορίζονται σύμφωνα με τα εισοδήματα των γονέων. Σημειώνεται πως τα επιδόματα παρέχονται μέχρι την ηλικία των 18 ετών για κάθε παιδί, ενώ μέχρι τα 7 έτη δίδεται επιπλέον επιδότηση. Τα επιδόματα τέκνων χορηγούνται ανά τρίμηνο. Στην πανέμορφη αυτή χώρα των 320.000 μόλις κατοίκων, η πλειονότητα των ανδρών είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, γι' αυτό και τίθεται σοβαρά πια το ζήτημα της λήψης επιπλέον μέτρων για την αύξηση του πληθυσμού. Άλλωστε με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη ο πληθυσμός θα φτάσει τις 442.000 από τις 320.000 σήμερα, το 2062.
Έρευνες στην Ισλανδία απέδειξαν πως για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια ο μέσος όρος παιδιών που αντιστοιχεί σε κάθε γυναίκα έπεσε στο 1.9 τη στιγμή που το 1970 ήταν 4.02. Παράλληλα, σε ετήσια βάση αυξάνονται οι αριθμοί των ξένων υπηκόων που γίνονται μόνιμοι κάτοικοι Ισλανδίας. Υπολογίζεται πως τον Γενάρη ήταν 31.150 οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι και πλέον ένα στα δέκα παιδιά γεννιούνται από οικογένεια με αλλοδαπό γονέα. Όσο για το ποιοι επιλέγουν κατά κύριο λόγο να ζήσουν μόνιμα στην Ισλανδία; Πολωνοί και Λιθουανοί...
http://www.dokari.gr/stiles/trito-imihrono/45000-fygame-epidoma-1800-eyro-mina-gia-andres-poy-tha-pantreytoyn-islandi