Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Δευτερα 27 Φεβρουαριου 2017


Ο πόλεμος κατά των μετρητών. Οδεύουμε προς έναν ολοκληρωτισμό; Τα κίνητρα και οι υποκινητές
24/2/2017
Υπάρχει ένας πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τον πόλεμο κατά των μετρητών. Διεξάγεται σε όλο τον κόσμο, ενώ στην χώρα μας έχει λάβει μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή. Οι πολιτικοί μαζί με τους τραπεζίτες, υποστηρίζουν ότι αυτό θα κάνει πιο ασφαλή την κοινωνία μας. Όμως τίθεται το ερώτημα, μήπως πρόκειται για ακόμη μια προπαγάνδα; Μήπως αφορά στον απόλυτο έλεγχο των πολιτών και των χρημάτων τους από το κράτος και τις τράπεζες; Μπορεί η κατάργηση των μετρητών να σημαίνει κατάλυση της Δημοκρατίας και των προσωπικών μας ελευθεριών; Όλο και περισσότεροι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάργηση των μετρητών στη φυσική τους μορφή, μας οδηγεί σ΄έναν ολοκληρωτισμό όπου η ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των πολιτών θα περιοριστούν δραματικά και όλοι μας θα είμαστε ανυπεράσπιστοι, υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση του κράτους, των μυστικών υπηρεσιών, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους συλλογείς προσωπικών δεδομένων από τον κλάδο της πληροφορικής.
Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Νόρμπερτ Χέρινγκ (Norbert Häring), αρθρογράφος στη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, τη Handelsblatt, στο πιο πρόσφατο βιβλίο με τίτλο: «Η κατάργηση των μετρητών και οι συνέπειές της» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμη βιβλίο του ιδίου, με τίτλο Okonomie 2.0 έγινε μπεστ σέλερ και βραβεύθηκε ως το καλύτερο οικονομικό βιβλίο για το 2007. Το 2014 ο κ. Χέρινγκ διακρίθηκε με το βραβείο Keynes-Gesellschaft για την οικονομική αρθρογραφία. Είναι συνιδρυτής του WorldEconomics Association του μεγαλύτερου συνδέσμου οικονομολόγων παγκοσμίως που αριθμεί 12.000 μέλη, ενώ μεγάλη επισκεψιμότητα έχει το δίγλωσσο (γερμανικά και αγγλικά) μπλογκ Nobert haring Gelt und mehr. http://norberthaering.de/en/
Μιλησαμε μαζί του για το θέμα αυτό και οι απόψεις του προβληματίζουν.
Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά.
«Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά. Δεν πρόκειται για κάποιο απόφθεγμα των σοφών του παρελθόντος που αρνούνται να προσαρμοστούν στον σύγχρονο κόσμο καθώς τα μετρητά είναι χειροπιαστά και μετρήσιμα. Βοηθούν να κρατάμε κάθε έλεγχο στα έξοδά μας. Τα μετρητά είναι κανονικό χρήμα, υποστηριζόμενο από το κράτος. Αντίθετα από το λογιστικό χρήμα των τραπεζών κρύβεται μια υπόσχεση σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2008 και έπειτα έχουμε αρχίσει και πάλι να το αντιλαμβανόμαστε...Με το χρήμα που διακινούν οι τράπεζες κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι τραπεζίτες» έτσι ξεκινάει το βιβλίου του και μας εισάγει όλους σε ένα εφιαλτικό σενάριο στο οποίο συμμετέχουμε, άβουλα, όλοι μας. Όπως ο ίδιος εξηγεί, ένας τραπεζικός λογαριασμός στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια υπόσχεση για χρήμα. Όμως οι τράπεζες δημιουργώντας λογιστικό χρήμα έχουν απόλυτο έλεγχο στις συναλλαγές μας και μάλιστα έχουν και το δικαίωμα να αρνηθούν την όποια συναλλαγή εάν αυτές κρίνουν σκόπιμο. Όσον αφορά στα επιχειρήματα κατά των μετρητών, αυτά έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της φοροδιαφυγής.
«Ο κίνδυνος της παράνομης χρηματοδότησης των κομμάτων δεν αναφέρεται τόσο συχνά, παρόλο που θα συνιστούσε ισχυρό επιχείρημα. Θα μπορούσε να εκληφθεί ότι παραπέμπει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών» γράφει ο Χέρινγκ στο βιβλίο του και υπενθυμίζει ότι ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2000 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα αξιώματά του τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα λόγω χρηματικής δωρεάς αξίας 100.000 μάρκων που έλαβε από έναν έμπορο όπλων και η οποία δεν καταχωρίστηκε σωστά στις οικονομικές καταστάσεις. Ο κ. Χέρινγκ είναι «καταπέλτης». Υποστηρίζει πως το επιχείρημα ότι η παρακολούθηση των πληρωμών διευκολύνει την πάταξη της εγκληματικότητας είναι παρατραβηγμένο και παράλογο και δεν δικαιολογεί την κατάλυση του τελευταίου ψήγματος προσωπικού ελέγχουν των πληροφοριών και ατομικής ελευθερίας.
«Παραβλέπεται το γεγονός ότι οι μεγάλες πολυεθνικές “εξοικονομούν” δισεκατομμύρια σε φόρους νόμιμα, ημινόμιμα ή εντελώς παράνομα μέσω της μεταφοράς ηλεκτρονικού χρήματος. Οι εφοριακοί της δίωξης οικονομικού εγκλήματος που ερευνούν τέτοιου είδους πρακτικές κατηγορούνται ως τρελοί και απομακρύνονται από τις υπηρεσίες τους» γράφει στο βιβλίο «Η Κατάργηση των Μετρητών και οι συνέπειές της» και φέρνει ως παράδειγμα το περιστατικό ενός τέτοιου υπαλλήλου που κατηγόρησε μια τράπεζα για φοροδιαφυγή και τον έκλεισαν σε ψυχιατρείο. Ο κ. Χέρινγκ δεν «μασάει» τα λόγια του και μιλά με στοιχεία για μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Deutsche Bank και της Commerzabank οι οποίες αναγκάστηκαν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα για χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα χρήματος. Κάποια από αυτές θεωρείται ως η κατεξοχήν τράπεζα των μεγάλων εμπόρων ναρκωτικών και όσων επιδίδονται σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Επίσης υπογραμμίζει πως «εάν εκλείψουν τα μετρητά αποφεύγονται οι μαζικές εκροές καταθέσεων σε περίπτωση που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να παραιτούνται από τα χρήματά τους προκειμένου τα τραπεζικά ιδρύματα να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους και τη φερεγγυότητά τους».
«Εάν λοιπόν είμαστε όλοι δέσμιοι είτε επειδή έχουν καταργηθεί τα μετρητά, είτε επειδή δεν μπορούμε πλέον να τα αποσύρουμε από την τράπεζα, η σταδιακή υφαρπαγή των μετρητών εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων γίνεται ανεμπόδιστα» Κάνει αναφορά σε ένα από τους πρωτοστάτες της καταπολέμησης των μετρητών, τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, τον Κεν Ρόγκοφ (Ken Rogoff ). Ο Ρόγκοφ αλλά και η λογική πίσω από την κατάργηση των μετρητών βασίζεται στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα εργαλείο των κεντρικών τραπεζών για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Εάν λοιπόν είμαστε όλοι δέσμιοι είτε επειδή έχουν καταργηθεί τα μετρητά, είτε επειδή δεν μπορούμε πλέον να τα αποσύρουμε από την τράπεζα, η σταδιακή υφαρπαγή των μετρητών εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων γίνεται ανεμπόδιστα, υποστηρίζει ο κ. Χέρινγκ επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια νομισματική πολιτική υπέρ των πλουσίων, καθώς ωθεί προς τα άνω την αξία των μετοχών, των εταιρικών συμμετοχών και των ακινήτων που διακρατούν οι εύποροι.
Όσο υπάρχουν μετρητά σε φυσική μορφή και σε κυκλοφορία κανείς δεν πρόκειται να τα αφήσει σε τραπεζικούς λογαριασμούς με αρνητικά επιτόκια που χρόνο με τον χρόνο θα χάνουν την αρχική τους αξία. Ο εγκλωβισμός των αποταμιεύσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς με αρνητικά επιτόκια είναι καταλήστευση των αποταμιεύσεων των πολιτών από το κράτος και τις τράπεζες. Αυτό είναι γνωστό σε τράπεζες και κράτος και πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουν την μόνη άμυνα που έχει ο κόσμος και δεν είναι άλλη από την μαζική απόσυρση των καταθέσεων (bank run).
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολέμιοι των μετρητών χρησιμοποιούν τον όρο «αποθησαυρισμός» (μια λέξη αρνητικά χρωματισμένη) όταν κάποιος φυλάει τα χρήματά του με τη μορφή μετρητών ή χρυσού. Ωστόσο, χρησιμοποιούν τον όρο «αποταμίευση» για όλους αυτούς που κάνουν μια εγγραφή στα ηλεκτρονικά βιβλία μιας εμπορικής τράπεζας. Στην Ελλάδα πλέον δεν έχουμε αυτή την επιλογή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υποστηρικτές της κατάργησης των μετρητών, χρησιμοποιούν συγκεκριμένη φρασεολογία και κάθε μέσο πλύσης εγκεφάλου για να πείσουν τους πολίτες για τα «οφέλη» μια κοινωνίας χωρίς μετρητά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολέμιοι των μετρητών χρησιμοποιούν τον όρο «αποθησαυρισμός» (μια λέξη αρνητικά χρωματισμένη) όταν κάποιος φυλάει τα χρήματά του με τη μορφή μετρητών ή χρυσού. Ωστόσο, χρησιμοποιούν τον όρο «αποταμίευση» για όλους αυτούς που κάνουν μια εγγραφή στα ηλεκτρονικά βιβλία μιας εμπορικής τράπεζας.
Στη χώρα μας προσπαθούν να μας πείσουν για τα οφέλη των συναλλαγών χωρίς μετρητά, το αποδεικνύει άλλωστε ο βομβαρδισμός διαφημίσεων με τα χαρούμενα πρόσωπα που πλέουν σε πελάγη ευτυχίας γιατί πληρώνουν με κάρτα, καθώς χαρτονομίσματα και κέρματα τους είναι βάρος στην τσέπη και τους μπερδεύουν στην πληρωμή του λογαριασμού τους. Η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται μοριοδότηση με κλήρωση πλούσιων δώρων σε όσους κάνουν τις πληρωμές τους με κάρτες, ενώ παρανομεί με το να μη δέχεται «χτίσιμο» του αφορολόγητου με τις αποδείξεις που οι πολίτες συγκεντρώνουν από τις αγορές τους με πραγματικά χρήματα, τραπεζογραμμάτια με την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι, του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΕ.
- Γιατί οι τράπεζες προτιμούν το λογιστικό χρήμα έναντι των μετρητών;
- Οι τράπεζες έχουν το ισχυρότερο συμφέρον να ξεφορτωθούν τα μετρητά. Είναι ανταγωνιστικά στο χρήμα που μπορούν να δημιουργήσουν μόνες τους (λογιστικό χρήμα) και από το οποίο μπορούν βγάλουν και κέρδος. Επίσης εάν δεν κυκλοφορούν μετρητά, οι πολίτες δεν θα μπορούν πλέον να πάρουν τα μετρητά τους από τις τράπεζες για να τα σώσουν. Τα χαρτονομίσματα είναι ένας τίτλος που είτε τον έχεις, είτε δεν τον έχεις. Μόνο ασυνείδητες και απολυταρχικές κυβερνήσεις , όπως αυτή της Ινδίας, η οποία είναι διατεθειμένη να εξαπατήσει τους πολίτες της και να κηρύξει τα χαρτονομίσματά τους άκυρα, μπορεί να αφαιρέσει αυτούς τους τίτλους από τον κόσμο. Το λογιστικό χρήμα των τραπεζών είναι απλά μια εγγραφή στα συστήματα των τραπεζών και ο όποιος περιορισμός στη χρήση τους ή στην αξία τους μπορεί και έχει γίνει άλλωστε, με μεγάλη ευκολία».
- Υπάρχουν αρκετά χρήματα στις τράπεζες;
- Όχι, δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στις τράπεζες για να πληρώσουν τον καθένα τα λεφτά που του έχουν υποσχεθεί εάν τα ζητήσουν όλοι μαζί ταυτόχρονα. Δεν είναι αρκετά τα χρήματα ακόμη και με συντελεστή το δέκα. Γι΄αυτό οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρειάζονται ένα σύστημα που επιβάλλει απαγόρευση στην εκταμίευση μετρητών. Ο χρυσός από μόνος του θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική για κάποιο διάστημα. Όμως εάν αρχίσει και χρησιμοποιείται πολύ, τότε θα υπάρξει κάποια νομοθεσία που θα καθιστά παράνομη την κατοχή του.
- Η πράξη σας είναι μια μορφή αντίστασης και ενθαρρύνετε τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση. Τι ακριβώς του προτείνετε να κάνει;
- Πρέπει οπωσδήποτε κάποιος στην Ελλάδα δημόσια να παραβεί τις αμφιλεγόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαγορεύουν την πληρωμή μεγάλων ποσών με μετρητά. Επίσης, αυτός ή αυτοί που θα προβούν σε αυτή την ενέργεια, να αρνηθούν να πληρώσουν και το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί και στη συνέχεια να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου. Το άρθρο 128 της Συνθήκης της ΕΕ ορίζει κατηγορηματικά ότι τα χαρτονομίσματα του ευρώ είναι νόμιμοι τίτλοι και πρέπει να γίνονται δεκτοί. Μια εθνική κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να πράξει διαφορετικά και να απαγορεύσει στους πολίτες της τη χρήση αυτών των νόμιμων τίτλων. Ακόμη θα πρέπει όλοι να πληρώνουν όσο γίνεται πιο συχνά και περισσότερο τοις μετρητοίς έτσι ώστε να καταστήσουν δυσκολότερο να χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι οι πολίτες που κάνουν χρήση μετρητών.
- Όμως μιλώντας για αντίσταση, όπως γνωρίζετε η χρήση μετρητών στην Ελλαδα έχει περιοριστεί και καθίσταται σταδιακά απαγορευτική. Οι πολίτες εν πολλοίς έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους, η φτωχοποίηση είναι γενικευμένη, οι εκ των Βρυξελλών εντολές υπερβαίνουν το εθνικό δίκαιο σε βαθμό απολυταρχίας, κάνοντας την Ελλαδα να μοιάζει με αποικία. Πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζονται όλα αυτά;
- Φοβάμαι πως είναι πολύ, πάρα πολύ δύσκολο. Η Ελλάδα είναι ανίσχυρη όσο χρησιμοποιείται ως αποτρεπτικός παράγοντας από αυτούς που θέλουν να περάσουν το μήνυμα που λέει “κοίτα τι θα συμβεί εάν δεν είσαι υπάκουος”. Ενδεχομένως η χώρα σας να καταφέρει να εξέλθει από αυτή τη δυσχερή θέση όταν όλο το οικοδόμημα καταρρεύσει και επικρατήσει ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
---------------------------------------------------------------------------------
Δείτε πως κατάντησαν τα γερμανικά σχολεία με τα "προσφυγόπουλα"
«Τους κλωτσαμε, τους χτυπαμε, μονο για πλακα»
Δείτε πως κατάντησαν η πολυπολιτισμικότητα με την ένταξη στα σχολεία τους λαθροπρόσφυγες. Καμία αφομοίωση δεν επετεύχθε και ένταξη στο δικό μας πολιτισμό Το αντίθετο έγινε, είναι εχθρικοί απέναντι στους μη μουσουλμάνους συμμαθητές τους.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=P8zo0NfsoT4
-------------------------------------------------------------------------------
Καλώς τον συριζαιο!!!!
Δεν θα επιμείνω τόσο στο ότι ο Λαπαβίτσας θα επιτρέψει παράλληλη κυκλοφορία νομισμάτων έως ότου ή δραχμή θεωρηθεί αξιόπιστη από το μέσο πολίτη. Θα μείνω περισσότερο στο θέμα της υποτίμησης.
Ο Λαπαβίτσας θέλει τη δραχμή πάση θυσία εντός χρηματαγορών γνωρίζοντας πως θα είναι στόχος κερδοσκοπίας. Ποτέ βέβαια δε εξηγεί πως προκύπτει ότι η υποτίμηση θα έχει ένα όριο της τάξης του 30%. Γιατί ας πούμε να μην είναι μεγαλύτερη όπως αυτή της αγγλικής λίρας όταν κερδοσκοπουσε εις βάρος της ο Σορος. Γιατί θα πρέπει να αποδεχόμαστε τις ατεκμηριωτες προβλεψεις του; επειδή κάνει χρήση λεξιλογίου δημοφιλούς σε αριστεριζοντα ακροατήρια αποσπώντας χαζοπαλαμακια;; Γιατί πέραν τουτου η θεωρία του είναι άκρως φιλελεύθερη. Επίσης όσο αφορά τα αποθεματικά θεωρεί "πατριωτικό" καθήκον το χέρι σε ταμεία αντί να τα πάρει από τα αποθεματικά ασφαλείας των τραπεζών. Επίσης δεν κάνει κουβέντα για σεισάχθεια υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Δεν προτίθεται να πτωχεύσει τις τράπεζες και να δημιουργήσει νέες αυστηρά ελεγχόμενες από το κράτος. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η διαγραφή του χρέους θα αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης και όχι μονομερούς ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Όσο για την ανάκαμψη παράλληλα με τους περιορισμούς της ΕΕ, θεωρηστε το ως πετυχημένο ανέκδοτο των καιρών....
---------------------------------------------------------------------------------
Οι νέοι αλχημιστές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο μετατρέπουν το άσπρο σε μαύρο, αλλά προσπαθούν να ασκήσουν εξουσία επί της νοημοσύνης του λαού μας, νομίζοντας ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους!
Μετά το σκίσιμο των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο, μετά τα νταούλια και τους ζουρνάδες που θα χόρευαν οι δανειστές, μετά το τέρμα στην τρόικα που έγινε θεσμοί, ήρθε το νέο προϊόν της ΣΥΡΙΖΑίικης αλχημείας για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού.
Στη ναρκοθετημένη επόμενη μέρα μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Γιούρογκρουπ, με μνημόνια διαρκείας, με μέτρα που συνθέτουν σκηνικό έντασης της εργασιακής εκμετάλλευσης για τα λαϊκά στρώματα, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους και τις νέες της χώρας μας. Στο φόντο των νέων μέτρων που έχουν να κάνουν με τον «κόφτη» σε αφορολόγητο, στις συντάξεις και στις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, αλλά και στις αναδιαρθρώσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, να τη πετιέται η νέα ΣΥΡΙΖΑίικη αλχημεία: «Κάθε ευρώ που θα χάνουν οι εργαζόμενοι, θα αντικαθίσταται από ένα άλλο».
Τα λένε αυτά στους εργαζόμενους που με τη νέα μείωση του αφορολόγητου, θα δουν ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα στο εισόδημά τους, στους μισθούς και στις συντάξεις τους. Τα λένε στους συνταξιούχους που με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» θα δουν τις συντάξεις τους πετσοκομμένες ακόμη μία φορά. Λογαριάζουν , όμως, «χωρίς το ξενοδόχο» όταν πιστεύουν ότι οι αλχημείες «καλά κρατούν» και ο ελληνικός λαός θα μένει αγανακτισμένος, απογοητευμένος αλλά «ήσυχος» χορταίνοντας με την ελπίδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης!
------------------------------------------------------------------------------------
Independent: H πληγή που άνοιξε το ελληνικό χρέος δεν είναι μόνο οικονομική...
27/2/2017 11.30
Η πληγή που άνοιξε το ελληνικό χρέος δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και ανθρωπιστική, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Independent. Ο πόνος λόγω της κρίσης χρέους γίνεται αισθητός από τις πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Όλα μετράνε, αλλά ένα πράγμα μετράει περισσότερο και αυτό είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα για τους Έλληνες που είναι αντιμέτωποι με μια κοινωνική και ανθρώπινη καταστροφή, επισημαίνει η εφημερίδα. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο την τελευταία δεκαετία. Ο πόνος της κρίσης είναι αρκετά εμφανής, αλλά δεν κατανέμεται εξίσου. Οι συνταξιούχοι βλέπουν το εισόδημά τους να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο. Οι ιατρικές υπηρεσίες τελούν υπό τεράστια πίεση, με ορισμένα φάρμακα να μην είναι πλέον διαθέσιμα. Η ανεργία επίσημα είναι 23% και η ανεργία των νέων αγγίζει το διπλάσιο ποσοστό. Για τους τυχερούς και μορφωμένους νέους, η διαφυγή είναι να μεταναστεύσουν στη Βρετανία ή στη Γερμανία, όπου υπάρχουν δουλειές.
Για τους μεγαλύτερους και λιγότερο τυχερούς δεν υπάρχει διαφυγή εκτός από το να τα βγάζουν πέρα, στηριζόμενοι συχνά στη φιλανθρωπία. Φυσικά υπήρχε μεγάλη κακοδιαχείριση της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτοί που την κακοδιαχειρίστηκαν δεν είναι αυτοί που πλήττονται τώρα. Το τραγικό είναι ότι υπάρχει μια πεπατημένη την οποία χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μπορούν να ακολουθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας τους. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει τρία πράγματα: ελάφρυνση του χρέους, υποτίμηση του νομίσματος και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά οι δύο πρώτες επιλογές δεν είναι διαθέσιμες. Σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να γίνει μια ελάφρυνση του χρέους και πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει και υποτίμηση.
Η αγωνία στην Ελλάδα παρατείνεται, όπως υπενθύμισε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, που θεωρεί πιθανή μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔNT) που να μην απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε οι πιστωτές να μην έχουν απώλειες για τα δάνειά τους, όπως είπε. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτό. Το θέμα δεν είναι μόνο τεχνικό, σε σχέση με την καταλληλότερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Ούτε είναι θέμα που έχει να κάνει με τη δίκαιη αντιμετώπιση διαφορετικών κρατών- μελών της ευρωζώνης. Ούτε καν είναι ένα θέμα για το μέλλον της ευρωζώνης ή ακόμη και για την οικονομία γενικά.
Στο μεταξύ, η αγωνία συνεχίζεται, πληγώνοντας περισσότερο εκείνους που είναι λιγότερο δυνατοί να το αντέξουν, τονίζει ο αρθρογράφος.
---------------------------------------------------------------------------------
Αεροπλάνο στο Πακισταν έκανε διεθνή πτήση με υπεραριθμους επιβάτες
26/2/2017 13.30
Σε εξέλιξη είναι έρευνα τις τελευταίες μέρες σχετικά με αεροπλάνο του εθνικού αερομεταφορέα του Πακιστάν, το οποίο έκανε διεθνή πτήση με επιβάτες να είναι όρθιοι στον διάδρομο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dawn, στην εν λόγω πτήση της Pakistan International Airlines (PIA) με Boeing 777 από το Καράτσι στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας στα τέλη Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε με επτά επιβάτες περισσότερους, που διέθεταν χειρόγραφες κάρτες επιβίβασης. Πιο συγκεκριμένα, το αεροπλάνο έπρεπε να μεταφέρει έως 409 άτομα και το συγκεκριμένο είχε 416.
Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους δήλωσε στην εφημερίδα ότι ενημερώθηκε για τους επιπλέον επιβάτες μετά την απογείωση και δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω, καθώς για να μπορέσει να προσγειώσει με ασφάλεια το αεροπλάνο, θα έπρεπε να αδειάσει καύσιμα.
"Είχε αποχωρήσει και ο αξιωματούχος υπεύθυνος για τον θάλαμο των επιβατών, ο οποίος δεν είχε επισημάνει, πριν το κλείσιμο της πόρτας, ότι υπήρχαν επιπλέον άτομα. Ως εκ τούτου, μετά την απογείωση, η άμεση προσγείωση πίσω στο Καράτσι, ήταν αδύνατη", είπε ο κυβερνήτης. Και πρόσθεσε: "Να σημειωθεί ότι η άμεση προσγείωση στο Καράτσι μετά την απογείωση απαιτούσε το άδειασμα πολλών καυσίμων, κάτι που δεν ήταν προς το συμφέρον της εταιρίας".
Τα τελευταία χρόνια η PIA αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, με χρέη, γήρανση του στόλου και μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς. Οι απώλειες της φτάνουν τα 3 δισ. δολάρια ενώ το 2013 πιλότος της εταιρίας συνελήφθη στη Βρετανία καθώς επρόκειτο να πετάξει με 180 επιβάτες, όντας υπό την επήρεια αλκοόλ. Πέρσι τον Δεκέμβριο αεροπλάνο της PIA συνετρίβη στο βορειοανατολικό Πακιστάν, με νεκρούς και τους 47 επιβάτες.
----------------------------------------------------------------------------------
Κολομβία: Φυλακισμένα μέλη της FARC ξεκίνησαν απεργία πείνας
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017, 01:30
Σχεδόν 100 φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) γνωστοποίησαν το Σάββατο πως ξεκινούν απεργία πείνας, με αίτημα να τους δοθεί αμνηστία στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψαν οι αντάρτες και η κυβέρνηση. «Ξεκινάμε απεργία πείνας επ' αόριστον», διευκρίνισαν οι 97 φυλακισμένοι σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των FARC, της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της Κολομβίας, με την οποία η Μπογοτά υπέγραψε μια συμφωνία ειρήνης την 24η Νοεμβρίου.
Έπειτα από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας το κοινοβούλιο της Κολομβίας ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου νόμο που προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας ή χάριτος σε μέλη των FARC που κατηγορούνται για πολιτικά εγκλήματα. Στο κείμενό τους, οι φυλακισμένοι, που κρατούνται στο Ποπαγιάν, στο νότιο τμήμα της χώρας, απευθύνονται στην κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και της ζητούν να πάψει να «καθυστερεί (...) την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και να φροντίσει «ο νόμος περί αμνηστίας να γίνει πραγματικότητα».
Οι έγκλειστοι τονίζουν πως στη φυλακή Σαν Ισίδρο, όπου κρατούνται, οι ιατρικές υπηρεσίες είναι επικίνδυνα ελλιπείς καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα, ούτε ειδικευμένοι γιατροί. Η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν η οργάνωση FARC και η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη των τελευταίων 52 ετών και προβλέπει τον αφοπλισμό των ανταρτών και τη μετατροπή της οργάνωσής τους σε πολιτικό κίνημα.
----------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού η πόλη Ταντέφ
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017, 01:01
Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε και απελευθερωσε την Κυριακή την πόλη Ταντέφ, που βρίσκεται στα νότια της αλ-Μπαμπ, μετά την αποχώρηση του ISIS από αυτήν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας. Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του προωθούνται αιφνιδιαστικά κατά το τελευταίο 24ωρο, στις περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμοφασιστικό Κράτος στα βορειοδυτικά της Συρίας, σύμφωνα με το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια, που έχει την έδρα του στη Βρετανία.
Η προέλαση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων γίνεται ανατολικά και νοτίως της αλ-Μπαμπ, επεκτείνοντας τον έλεγχο τους σε 14 χωριά, σε απόσταση 25 χλμ., από την Λίμνη Άσαντ, όπου συγκεντρώνονται τα νερά του Ευφράτη ποταμού, πάνω από το φράγμα Τάμπκα. Οι περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙSIS, στα βορειοδυτικά της Συρίας, έχουν μειωθεί ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες, μετά την επιτυχή προέλαση τριών στρατιωτικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται εναντίον τους. Τις ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, τους ένοπλους ισλαμοφασιστες που δρουν με την υποστήριξη της Τουρκίας, αλλά και τον συριακό στρατό.
Με την κατάληψη περιοχών που είχε υπό τον έλεγχό του το ISIS, νοτίως της αλ-Μπαμπ, ο στρατός της Συρίας αποτρέπει κάθε πιθανή κίνηση της Τουρκίας και των ένοπλων ισλαμοφασιστικων ομάδων που υποστηρίζει προς τις νότιες περιοχές της πόλης. Παράλληλα, με την ίδια αμυντική τακτική οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας, πλησιάζουν πιο κοντά στην ανακατάληψη και τον έλεγχο των υδατικών πόρων του Χαλεπίου. Οι μάχες στις αναφερόμενες παραπάνω περιοχές συνεχίζονται, καθώς ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του, προελαύνουν σύμφωνα με το αποικιακο παρατηρητήριο.
------------------------------------------------------------------------------------
Το σάιτ των Σκοπιανών τονίζει ακόμη πως: Από την ίδρυση της νεοναζιστικής οργάνωσης, τον Ιούλιο του 2016, ο ηγέτης της, Tahir Veliu, προωθεί ενεργά τον αντι-ελληνισμό και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Ο Veliu ενθαρρύνει ανοιχτά και στρατολογεί νεαρούς αλβανούς στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο για την δημιουργία μιας ομάδας πολιτικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα απαιτεί όλοι οι Αλβανοί να κάνουν δωρεές για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της οργάνωσης.
Σάλος με σκίτσο που δείχνει τους Κολοκοτρώνη και Μπότσαρη να σχηματίζουν τον αλβανικό αετό
Αναστάτωση έχει προκαλέσει ένα σκίτσο που έχει αναρτηθεί στα Social Media και δείχνει τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Μάρκο Μπότσαρη να σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό. Η οργάνωση macedonianleague.org αναφέρει πως μια «νεοσυσταθείσα αλβανική, νεοναζιστική οργάνωση», με την ονομασία «Lëvizja për Shqipëri të Bashkuar» (Κινημα για Ενωμενη Αλβανια), έχει δημιουργήσει το εν λόγω σκίτσο. Το σάιτ των Σκοπιανών τονίζει ακόμη πως: Από την ίδρυση της νεοναζιστικής οργάνωσης, τον Ιούλιο του 2016, ο ηγέτης της, Tahir Veliu, προωθεί ενεργά τον αντι-ελληνισμό και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Ο Veliu ενθαρρύνει ανοιχτά και στρατολογεί νεαρούς αλβανούς στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και ολόκληρο τον κόσμο για την δημιουργία μιας ομάδας πολιτικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα απαιτεί όλοι οι Αλβανοί να κάνουν δωρεές για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της οργάνωσης.
http://anemosanatropis.blogspot.gr/2017/02/blog-post_810.html
---------------------------------------------------------------------------------
Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης καταγγέλλει τη «δημοσιογραφική "σιωπή" που έχει επιβληθεί στην "Αλκυονίδα" και το "Studio"» και τον πόλεμο που στοχεύει «στην εξαφάνιση των αιθουσών με "ενοχλητική" άποψη»...
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Ανοιχτό κάλεσμα στους φίλους και τις φίλες του ποιοτικού κινηματογράφου της «Αλκυονίδας» και του «Studio» απευθύνει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, υπεύθυνος της «New Star», με αφορμή την ανύπαρκτη προβολή από τα Μέσα Ενημέρωσης στο κινηματογραφικό αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση.
Σε αυτό αναφέρει ανάμεσα σε άλλα (Από τον Ριζοσπάστη): «Η κινηματογραφική χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη, μας εξέπληξε δυσάρεστα: Τόσο οι προβολές μας, όσο και το μεγάλο, πολύπτυχο αφιέρωμα που διοργανώνουμε με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 100 χρόνων από την Επανάσταση του Οχτώβρη, απουσιάζουν σχεδόν εντελώς από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ακόμη και ως στοιχειώδης πληροφορία! Ακόμη και ως αναγγελτικό εβδομαδιαίας προβολής! Ακόμη κι αν πρόκειται για πρώτη ελληνική προβολή! Μόνο αποσπασματικές αναφορές σε Μέσα άποψης και θεματικές ιστοσελίδες απλώς επιβεβαιώνουν, ως φωτεινές εξαιρέσεις, έναν, κατά τα άλλα, πολύ "σκοτεινό" κανόνα.
Πρόκειται για ξαφνική και, γι' αυτό, δύσκολα εξηγήσιμη κατάσταση. Είναι όμως ενδεικτική των εξαιρετικά περιορισμένων ορίων κάθε έννοιας "αντικειμενικότητας" που "ευαγγελίζονται" τα μεγάλα, από άποψη ποσοτικής παρέμβασης, ΜΜΕ. (...) Η δημοσιογραφική "σιωπή" που έχει επιβληθεί στην "Αλκυονίδα" και το "Studio", απλώς επιβεβαιώνει ότι ο ανελέητος μονοπωλιακός ανταγωνισμός στην παραγωγή, διανομή και προβολή του κινηματογράφου, δεν έχει μόνο θύματα τις μονές αίθουσες γενικώς και αορίστως, προς όφελος των multiplex, αλλά στοχεύει και στην εξαφάνιση των αιθουσών με "ενοχλητική" άποψη. Ακόμη κι αν είχαμε τα μέσα - που δεν τα έχουμε - για διαφημιστική καμπάνια, γνωρίζουμε ότι και πάλι, ο ουσιαστικός "πρεσβευτής" μας είσαστε εσείς. Γι' αυτό και σας καλούμε να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα της πληροφόρησης!».
---------------------------------------------------------------------------------------
Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται...
της Αθανασίας Πέτσα*
Συνεχίζονται κάθε εβδομάδα οι πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας. Η συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων αφορά μόνο κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και χρέη στους δήμους. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε να βγαίνουν στο σφυρί γραφεία, αγροτεμάχια, επαγγελματικοί χώροι, βιομηχανικοί χώροι και διάφορα άλλα ακίνητα. Επιχειρήσεις που, λόγω της κρίσης, έβαλαν λουκέτο ξεπουλιούνται όσο-όσο, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Βέβαια, το ότι οι τράπεζες έχουν πάρει δισεκατομμύρια στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει (χωρίς κανέναν έλεγχο για το πού πήγαν τα λεφτά) και τώρα αρπάζουν και τα ακίνητα, αυτό κανείς δεν το συζητά. Οι συμβολαιογράφοι ενδιαφέρονται προσχηματικά μόνο για τις κατοικίες, περιμένοντας πώς και πώς να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τη «δουλειά» τους, αλλά ακόμα και ένα μέρος του «κινήματος κατά των πλειστηριασμών» γυρίζει την πλάτη του σε εκποιήσεις βιομηχανικών και βιοτεχνικών χώρων, καθώς θεωρούν ότι αυτοί δεν αποτελούν «λαϊκή περιουσία».
Το ΕΠΑΜ βρίσκεται κάθε Τετάρτη στις αίθουσες των ειρηνοδικείων, παλεύοντας ενάντια στους πλειστηριασμούς, χωρίς να κάνει διαχωρισμούς περιπτώσεων και διακρίσεις. Θέση του ΕΠΑΜ είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, κανένας πλειστηριασμός δεν πρέπει να γίνεται, εκτός αν αφορά σε καθαρά ιδιωτική διαφορά (πχ απόδοση διατροφής) ή διεκδίκηση δεδουλευμένων και εργατικών αποζημιώσεων. Ακόμα και στην περίπτωση ενός επιχειρηματία «λαμόγιου» ή φοροφυγά, δεν αποδίδεται κανενός είδους δικαιοσύνη με το να του «φάει» το ακίνητο η τράπεζα. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να επιληφθεί η δικαιοσύνη και, εφόσον κριθεί ένοχος, η περιουσία του να δημευθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να υπάρχει κράτος δικαίου και όχι το σημερινό καθεστώς ανομίας, όπου όλα λειτουργούν για τα συμφέροντα των τραπεζών και των «δανειστών».
Αποτελεί πάγια θέση και δέσμευση του ΕΠΑΜ ότι όταν αποκατασταθεί η νομιμότητα στη χώρα, όλες οι περιουσίες που άλλαξαν χέρια στο πλαίσιο των μνημονιακών νόμων θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και όσοι κερδοσκόπησαν σε βάρος του ελληνικού λαού θα δοκιμάσουν τις συνέπειες του νόμου (και) με δήμευση της περιουσίας τους. Μέχρι τότε, ο αγώνας για ματαίωση των πλειστηριασμών θα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
*Η Αθανασία Πέτσα είναι μέλος του ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσσαλονίκης
----------------------------------------------------------------------------------
"Αραβική Άνοιξη"... εναντίον του "αιμοσταγούς δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ"!
Οι "εξεγερμένοι" εκδημοκρατιστές της Συρίας (πρασινοαπρομαυρη σημαία με 3 κόκκινα αστέρια: η σημαία των Γάλλων αποικιοκρατών στη Συρία), με τη στήριξη της "πολιτισμένης δύσης... δεν τα κατάφεραν! Εναντιον κοκκινοαπρομαυρης με 2 κοκκινα αστερια σημαιας της Συριακης Δημοκρατιας! Τώρα κατάλαβες τι συμβαίνει στη Συρία;
-----------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΔΕΧΤΗΚΑΜΕ
Εκει που νομιζαμε ότι ειχαμε γλιτωσει από τους Καλυμνιους «πειρατες της θαλασσας» νατους και ενεφανισυησαν ξανα στην Ναουσα της Παρου και αυτή τη φορα περισσοτεροι και πιο καλα οργανωμενοι.
Σχολιο.- Τι συμβαίνει ακριβώς με τους Καλύμνιους....
Σχολιο.- Απο οπου περασουν - δεν υπαρχει μετα - για κανα χρονο - ψαρι μεγαλυτερο του κιλου ........
Σχολιο.- Με παράνομους τρόπους αλιείας εννοείς;
Σχολιο.- Δεν αδειαζει η θαλασσα με νομιμους τροπους . Η νομοθεσια εχει προβλεψει , να ειναι ενα μερος της τυχης με το μερος των ψαριων - για να επιβιωνουν και να διαιωνιζονται . Παραδειγμα : απαγορευεται το ριξιμο δυχτιου κολυμπητα - γιατι με μια μασκα βλεπεις και κλεινεις ολες τις πιθανες διεξοδους διαφυγης των ψαριων - μην αφηνοντας τους καμια πιθανοτητα σωτηριας - εστω και σε ενα ατομο του κοπαδιου . Στο νησι αυτο - που εχει τον μεγαλυτερο αλιευτικο στολο της Μεσσογειου - βρισκονται οι πιο δουλευταραδες ψαραδες - ισως του κοσμου . Εικοσιτετραωρη δουλεια με βαρδιες - ακομα και οταν τα μπωφορ κανουν ολους τους αλλους ψαραδες να ειναι δεμενοι στα λιμανια . Αναμεσα τους ειναι και νομιμοι και παρανομοι . Οι δευτεροι - εχουν " γδαρει " μια ολοκληρη χωρα - απο Αλεξανδρουπολη μεχρι ....Λιβυη .
----------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΥ: Πρέπει να αναπτυχθούν κατεπειγόντως νέα αντιβιοτικά
Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ. Προειδοποιεί ότι πρέπει να αναπτυχθούν κατεπειγόντως νέα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση 12 πολυανθεκτικών βακτηρίων
Φεβρουαρίου 27 2017 18:35
Νέα αντιβιοτικά θα πρέπει να παραχθούν επειγόντως για να καταπολεμηθούν 12 είδη βακτηρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιώντας ότι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ανθρώπων.
Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι πολλά από αυτά τα βακτήρια έχουν ήδη εξελιχθεί σε θανατηφόρους οργανισμούς, ανθεκτικούς στα περισσότερα αντιβιοτικά φάρμακα. Τα βακτήρια "έχουν την ικανότητα να βρίσκουν νέους τρόπους για να ανθίστανται στη θεραπεία" τόνισε ο οργανισμός. Για τον σκοπό αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. "Η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται και εξαντλούμε πάρα πολύ γρήγορα τις θεραπευτικές επιλογές μας" σημείωσε η Μαρί-Πολ Κίνι, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τον τομέα των συστημάτων υγείας και της καινοτομίας. "Αν βασιστούμε στις δυνάμεις της αγοράς και μόνο, τα νέα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε κατεπειγόντως δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως", υποστήριξε.
Τις τελευταίες δεκαετίες τα πολυανθεκτικά βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) ή το κλωστηρίδιο το δύσκολο έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Για ορισμένα στελέχη πολυανθεκτικών βακτηρίων, όπως της φυματίωσης ή της γονόρροιας δεν υπάρχουν πλέον θεραπείες. Ο ΠΟΥ έχει προειδοποίησε ότι πολλά αντιβιοτικά μπορεί να καταστούν άχρηστα αυτόν τον αιώνα. Οι ασθενείς θα μείνουν εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες μολύνσεις και θα απειληθεί ο μέλλον της ιατρικής. Ο κίνδυνος θεωρείται "κρίσιμος" για τρεις οικογένειες βακτηρίων: τα ακινετοβακτήρια, τις ψευδομονάδες και τα εντεροβακτήρια που ανθίστανται ακόμη και στα πιο σύγχρονα αντιβιοτικά και στα οποία οφείλονται οι περισσότερες λοιμώξεις στο νοσοκομειακό περιβάλλον.
----------------------------------------------------------------------------------
Σάλος με σκίτσο που δείχνει Κολοκοτρώνη και Μπότσαρη να σχηματίζουν τον αλβανικό αετό
26/02/2017 7:27 μμ
Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα σκίτσο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και απεικονίζει τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Κολοκοτρώνη να σχηματίζουν τον Αλβανικό Αετό με τα χέρια τους. Το σκίτσο προέρχεται από την ακραία εθνικιστική οργάνωση της Αλβανίας «Το Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία» που επισημοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου του 2016 και κατά καιρούς στοχοποιεί τις ελληνικές μειονότητες στην χώρα. Το σκίτσο έχει περισσότερα από 200 likes στο Facebook, αν και έχει δεχτεί επικρίσεις από μια μεγάλη μερίδα του αλβανικού πληθυσμού. Υπενθυμίζουμε ότι ελληνικές μειονότητες στην Αλβανία έχουν δεχτεί επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.
----------------------------------------------------------------------------------
Ξενοφοβική βία στο Γιοχάνεσμπουργκ
Ταραχές στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου διαδηλωτές έσπασαν καταστήματα αλλοδαπών, σε ένα νέο κύμα ξενοφοβικής βίας
Φεβρουαρίου 27 2017 20:14
Περίπου 100 ταραξίες λεηλάτησαν καταστήματα μεταναστών στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο κύμα των ταραχών που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλήθος έσπασε πόρτες και παράθυρα στα καταστήματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μετανάστες στο Τζέπεσταουν, μια περιοχή στο κέντρο της πόλης. "Κλειστήκαμε μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία", είπε ο Αμπντούλ Εμπραχίμ, ένας Σομαλός καταστηματάρχης. Άλλοι συνάδελφοί του είχαν επίσης κρυφτεί μέσα στα μαγαζιά τους. "Κανείς δεν μας είπε τι ήθελαν", πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο το πλήθος επιτέθηκε στο κατάστημά του. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη ενώ η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ματαπέλο Πέτερς είπε ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Η Πέτερς διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει την υπηκοότητα των καταστηματαρχών και η αστυνομία αναμένει να εμφανιστούν και να κάνουν καταγγελίες ώστε οι αρχές να ξεκινήσουν έρευνες για τις ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτησίες τους.
Παρόμοια επεισόδια έχουν σημειωθεί και στην Πρετόρια αλλά οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τις επιθέσεις αυτές ξενοφοβικές. Η βία κατά των μεταναστών αναζωπυρώνεται κατά περιόδους στη Νότια Αφρική, με φόντο την ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αλλοδαποί κατηγορούνται συχνά για εγκληματική δραστηριότητα και ότι παίρνουν τις θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μαλούσι Γκιγκάμπα παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει ενταθεί η βία σε βάρος των αλλοδαπών λέγοντας ότι "δυστυχώς η ξενοφοβική βία δεν είναι κάτι καινούριο για τη Νότια Αφρική". Την Παρασκευή η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει μια διαδήλωση κατά των μεταναστών στην Πρετόρια, αφού το πλήθος λεηλάτησε καταστήματα αλλοδαπών. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.
-----------------------------------------------------------------------------------
Η πολύπαθη ιστορία της φέτας. Πώς η CΕΤΑ επηρεάζει την 'καταγωγή' της
Φεβρουαρίου 23 2017 16:57
Τι αλλαγές φέρνει η εμπορική συμφωνία Ευρώπης-Καναδά και τι θέση παίρνουν οι Έλληνες παραγωγοί και ευρωβουλευτές;
Η περίπτωση της φέτας και ο μακρύς αγώνας για την κατοχύρωσή της ως προϊόν Π.Ο.Π.. Η φέτα αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα χαρακτηριστικότερα προϊόντα που παράγει η χώρα μας. Ένα σήμα κατατεθέν της ελληνικής υπαίθρου ιδιαίτερα γνωστό σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται με κάθε τρόπο στο ελληνικό τραπέζι. Ποια είναι όμως η ιστορία της, ο μοναδικός τρόπος παραγωγής της, γιατί αποτέλεσε σημείο τριβής εδώ και πολλά χρόνια στους κόλπους της ΕΕ, και τι πρόκειται να αλλάξει μετά την ψήφιση της CETA, της εμπορικής συμφωνίας δηλαδή ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά;
Αρχικά, η ψήφιση της CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν λίγα 24ωρα στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μάλλον θα αποτελούσε μια είδηση η οποία θα πέρναγε στα ψιλά χωρίς κανείς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στα τεράστια οικονομικά μεγέθη που περιλαμβάνει και στις αλλαγές που επρόκειτο να φέρει στην αγορά ολόκληρης της Ευρώπης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συνέβη, καθώς αυτή η συμφωνία έθιξε ένα ευαίσθητο θέμα, που δεν είναι άλλο από την παραγωγή της ελληνικής φέτας και την κατοχύρωσή της. Οι κτηνοτρόφοι θορυβήθηκαν, οι γαλακτοβιομηχανίες το ίδιο, οι ευρωβουλευτές διχάστηκαν, ενώ κάποιοι έσπευσαν να κατηγορήσουν για "προδοσία" όσους τόλμησαν να την ψηφίσουν. Τι πραγματικά αλλάζει η CETA Ας δούμε όμως τι προβλέπει η συμφωνία για τη φέτα, η οποία αριθμεί 1200 σελίδες και είναι αποτέλεσμα συνομιλιών των τελευταίων εφτά ετών μεταξύ της Κομισιόν και των καναδικών αρχών. Ξεκίνησε συγκεκριμένα στη σύνοδο ΕΕ-Καναδά στην Πράγα το 2009 ως μια προσπάθεια να εμβαθύνουν οι εμπορικές σχέσεις με μια από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου.
Ειδικότερα, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δίνει τη δυνατότητα σε όσους παραγωγούς στον Καναδά παρήγαγαν τυρί με την ονομασία "φέτα" και είχαν κατοχυρώσει αυτό το δικαίωμα στην καναδική αγορά μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2013 να συνεχίσουν να το κάνουν κανονικά. Μάλιστα, οι περισσότεροι τέτοιοι παραγωγοί είναι ελληνικής καταγωγής και άσκησαν τις ανάλογες πιέσεις. Όσοι παραγωγοί μετά το 2013 ξεκίνησαν να παράγουν φέτα ή όσοι νέοι θέλουν να μπουν τώρα στην παραγωγή της, οφείλουν να αναγράφουν ρητά στις συσκευασίες των προϊόντων τους, πως δεν πρόκειται για τη γνήσια φέτα (που παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο γεωγραφικό μέρος και με συγκεκριμένη αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος) αλλά για ένα τυρί απομίμησης της φέτας. Αυτό τωρα καταργήθηκε με την CETA. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες δεν θα πρεπει να αναγράφουν επεξηγηματικές εκφράσεις προς το καταναλωτικό κοινό όπως , "τύπου φέτας", "στυλ φέτας", και "είδος φέτας" τωρα με την CETA.
"Η Ελλάδα παρότι εδώ και χρόνια ήταν γνωστή η σχετική απαίτηση του Καναδά δεν διατύπωσε ποτέ έντονες διαφωνίες και ενστάσεις και άφησε την Κομισιόν να συνεχίσει να συνδιαλέγεται πάνω σε ένα κείμενο συμφωνίας που έθιγε τη φέτα και τα συμφέροντά μας " σημειώνει, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, τεκμηριώνοντας την αντίθεσή του με την εμπορική συμφωνία CETA. "Υπάρχουν κάποια θέματα που δε μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν αποτιμώνται. Αυτά τα θέματα είναι οι παραδόσεις μας και η κληρονομιά των μοναδικών προϊόντων μας που περνάει από γενιά σε γενιά. Η CETA στερεί από τη φέτα τη μοναδικότητα της, η οποία είναι εκείνη που ,με δεδομένη τη ζήτηση, δίνει αξία στο προϊόν μας. Το branding είναι αυτό που φέρνει κέρδη και πωλήσεις και τώρα μας στερούν αυτό το πλεονέκτημα" μας λέει κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη συμφωνία.
"Η CETA δεν καθορίζει με σαφήνεια αν η καναδική φέτα μπορεί να εισαχθεί στην Ευρώπη ή όχι. Ωστόσο, ο στόχος των Καναδών παραγωγών δεν είναι η Ευρωπαϊκή αγορά αλλά εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Καναδική φέτα δε θα φτάσει στην Ευρώπη πόσο μάλλον στην Ελλάδα" υπογραμμίζει με βεβαιότητα o κ.Αποστολόπουλος. "Η CETA θα αποτελέσει ένα προηγούμενο και θα είναι παράδειγμα για τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες που θα συνάψει η Ε.Ε. και με άλλες χώρες. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο" δηλώνει κατηγορηματικά ο κ.Αποστολόπουλος, ενώ με την ίδια άποψη φαίνεται να συμφωνεί και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που καταψήφισε τη CETA. " Η CETA δημιουργεί τετελεσμένα και αποτελεί το Δούρειο Ίππο της TTIP" μας λέει.
"Αυτές που θα βγουν κερδισμένες είναι οι μεγάλες πολυεθνικές έναντι των μικρών και μεσαίων παραγωγών που δε θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, ενώ μελέτες που μας έχουν παρουσιαστεί δείχνουν πως η ανεργία την Ευρώπη θα αυξηθεί. Έχουμε μια σειρά από διαφωνίες όπως είναι επίσης τα μεταλλαγμένα προϊόντα και η αρχή της προφύλαξης που δεν ισχύει στις ΗΠΑ. Αυτά είναι ζητήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας όταν έρθει η TTIP " τονίζει ο κ. Κούλογλου.
Το 1992 όταν δημοσιεύτηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός θεσμοθέτησης των προϊόντων ΠΟΠ, η Ελλάδα υπέβαλε σχετικό φάκελο για την εγγραφή της φέτας στα σχετικά μητρώα. Η κατοχύρωση της φέτας ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης έγινε για πρώτη φορά τέσσερα χρόνια αργότερα το 1996, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διάταξη όριζε πως μόνο συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, με γάλα από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων και με συγκεκριμένη μεθοδολογία και σύσταση (καλής ποιότητας πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου με κατσικίσιο σε μέγιστη ποσότητα κατσικίσιου 30%) μπορούσαν να παράγουν προϊόν με την ετικέτα "φέτα". Ωστόσο, η κατοχύρωση της φέτας στην πράξη δεν αποδείχθηκε μια απλή διαδικασία. Χώρες που μέχρι τότε είχαν μεγάλες παραγωγές τυριού τύπου φέτας, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία βλέποντας τα συμφέροντά τους να θίγονται προσέφυγαν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταφέροντας την ακύρωση της απόφασης το Μάρτιο του 1999 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε έρευνα γνώμης των Ευρωπαίων καταναλωτών μέσω δομημένου ερωτηματολογίου και την ίδια χρονιά της ακύρωσης του κανονισμού κατοχύρωσης της φέτας ως ΠΟΠ προϊόντος, συγκροτήθηκε το Θεσσαλικό Δίκτυο Φορέων για την υπεράσπιση της..
Νέα τεκμηριωμένη έρευνα της Επιτροπής επανέφερε τη φέτα στα προϊόντα Π.Ο.Π. το 2002 ,και οι όποιες ενστάσεις διατυπώθηκαν εκ νέου, απορρίφθηκαν οριστικά το 2005. Έτσι με το δικαστικό και γραφειοκρατικό "σήριαλ" να λαμβάνει τέλος, φέτα μπορούν να παράγουν αποκλειστικά και μόνο οι παραγωγοί της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου και από την νησιωτική χώρα μόνο εκείνοι της Λέσβου. Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της φέτας και άλλα ελληνικά τυριά είναι Π.Ο.Π. μεταξύ των οποίων η Γραβιέρα Κρήτης, η Γραβιέρα Νάξου, το Κατίκι Δομοκού, το Καλαθάκι Λήμνου, η Σφέλα, το Μανούρι, το Κασέρι και το Λαδοτύρι Μυτιλήνης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του IRI Worldwide και του περιοδικού "Τρόφιμα και Ποτά 2014", για την παρασκευή φέτας στη χώρα μας απασχολούνται 100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατα και 300.000 εργαζόμενοι συνολικά στην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση και υπηρεσίες και παράγουν 120.000 τόνους ετησίως σε 400 τυροκομεία. Οι ετήσιες εξαγωγές της χώρας μας, συνεχώς αυξανόμενες, ανέρχονται σε 45.000 τόνους και 260 εκατ. ευρώ τζίρο ετησίως με διανομή σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους. H Ελλάδα παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με την ονομασία φέτα. Γεγονός που δείχνει ότι ένα 72% της παγκόσμιας κατανάλωσης αφορά μαζική παραγωγή και εμπορία προϊόντων απομίμησης φέτας κυρίως αγελαδινών λευκών τυριών από ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική, Κίνα κ.λπ.
Σχολιο.- Αυτό που λες ότι η ελληνικη φετα παραγετε με γαλα προβειο εισαγωγης είναι ανακριβές και συνωμοσιολογικό. Η Ελλάδα δεν εισάγει πρόβειο γάλα και η φέτα παράγεται αποκλειστικά και μόνο από πρόβειο. Η Δωδώνη δεν έχει αλλάξει καμια διαδικασία παραγωγής. Τι ακριβώς εννοείς με αυτό; Αν χρησιμοποιούσαμε γάλα από άλλη χώρα για ΠΟΠ προιόν τότε θα μας την είχαν πάρει την φέτα εδώ και πολλά χρόνια... Ειδικά σε ένα προιόν που το εξάγουμε!
Σχολιο.- Η δικτατορία τών πολυεθνικών πού θέλουν να ταίζουν σκουπίδια καί να θησαυρίζουν απλά!!!!!!
Σχολιο.- Δεν μπορει να χαρακτηριστει η «φετα» του Καναδα απλως σαν αμυλώδες υποκατάστατο. Σαν να τρως ασβέστη είναι! Εκτός αυτού, στον καναδά φτιάχνουν "φέτα" από αγελαδινό γάλα! Και αυτό το τυρί το ονομάζουν φέτα! Δεν είναι καν όπως τα λευκά τυριά που έρχονται στην Ελλάδα από Βουλγαρία και Ρουμανία, που τα ονομάζουν "τύπου φέτας", και είναι σαν ασβέστης, αλλά τουλάχιστον είναι από πρόβειο γάλα! Αυτή η "φέτα" του Καναδά, απο αγελαδινό γάλα, που είναι σαν ασβέστης, κυκλοφορεί εκεί τόσα χρόνια τώρα, και κανένας δεν έχει πει ότι η ελληνική φέτα είναι καλύτερη. Αντίθετα, όλοι νομίζουν ότι αυτός ο ασβέστης που τον ονομάζουν "φέτα", είναι η πραγματική! Και τι εννοούμε ότι η Ελλάδα παρήγαγε κιτρινα τυριά? Ποτέ η Ελλάδα δεν παρήγαγε κίτρινα τυριά! Εκτός αν εννοούμε κίτρινα τυρια το κεφαλοτύρι και την γραβιέρα...
-------------------------------------------------------------------------------
Δημήτρης Καζάκης: «Η Ελλάδα θα σηκώσει κεφάλι μόνο αν φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ»!
Στα πλαίσια των δράσεων του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.), για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την πρόταση του μετώπου για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας μας, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης, βρέθηκε στην Τρίπολη, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017.
«Η Ελλάδα θα σηκώσει κεφάλι μόνο αν φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ»! και «Ο κόσμος έχει μπαϊλντίσει με τόσα χρόνια σε μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του, λίγο πριν την ομιλία που έκανε σε κατάστημα της Πλατείας Άρεως όπου υπήρχε αρκετός κόσμος που ήταν εκεί για να ακούσει τον κ. Καζάκη. Μίλησε για εναλλακτική λύση που προβλέπει έξοδο από την ευρωπαϊκή ένωση και το ευρώ, για να διαγραφεί το χρέος, να χρηματοδοτηθεί η Ελληνική οικονομικά, με δικά μας μέσα και να ελέγξουμε την παραγωγή μας.
------------------------------------------------------------------------------------
Πήγαν οι άλλοι, οι κλινικά ηλίθιοι, κι εκαναν τρομοκρατική επίθεση κι εριξαν βομβες μολοτωφ στα θεμέλια του καπιταλισμού, ήτοι στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, σε ένα γραφείο όπου γίνονται οι παραγγελίες των αρχαιολογικών βιβλίων μιας παλαιάς βιβλιοθήκης στην οποία μελετούν έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Η χώρα πλεει σε πελάγη βλακείας και παρακμής.
Πολιτιστικά κέντρα και βιβλία καίνε -ιστορικά και σήμερα- οι φασίστες. Ενίοτε και κάποιοι ανεγκέφαλοι, που νομίζουν πως καίγοντας το Γαλλικό Ινστιτούτο εκφράζουν την αντίθεσή τους προς τους μπάτσους της Γαλλίας. Να είναι βέβαιοι ότι όσοι απ' αυτούς (και είναι πολλοί) είναι φασίστες θα ήθελαν κι αυτοί να κάψουν κάνα τέτοιο πολιτιστικό κέντρο και κάμποσα βιβλία.
----------------------------------------------------------------------------------
Μέρα που είναι σήμερα θα σας πω μια ιστορία που μου μετέφερε ο αείμνηστος πεθερός μου …. Ήταν, μου έλεγε, αρχές Δεκέμβρη του 44 όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου έκανε το ΝΑΙ του ΟΧΙ και ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει για ένα συλλαλητήριο του ΕΑΜ ενώ παράλληλα έδωσε και εντολή επίθεσης της αστυνομίας και του παρακράτους εναντίον των άοπλων διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασής ήταν 24 νεκροί και 160 τραυματίες άοπλου πλήθους.
Οι Άγγλοι επικυρίαρχοι τρομάζουν και αρχίζουν ένα άγριο κι εκτεταμένο πογκρόμ συλλήψεων. Νέοι, γέροι και παιδιά, ανεξαρτήτου μόρφωσης και πολιτικών πεποιθήσεων, συλλαμβάνονται και οδηγούνται αρχικά στο Γουδί μετά στο Χασάνι το οποίο είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταλήγουν εξόριστοι στην Ελ Ντάμπα.
Στην Ελ Ντάμπα (Τόπος μέσα στα αφρικανικά χώματα. Εκατόν πενήντα χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια) κατέληξαν περίπου από 10.000 Έλληνες μεταξύ αυτών πολλοί φίλοι και γείτονές του πεθερού μου όπως και ο αείμνηστος ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Όλα τα παραπάνω τα έμαθα μια Καθαρά Δευτέρα και η αιτία ήταν η απόφαση μου να κατασκευάσω γρήγορα και με πολύ πρόχειρα υλικά ένα χαρταετό. Έτσι σαν σήμερα. Έτσι λοιπόν ο Κυρ Γιάννης μου μίλησε για την Ελ Ντάμπα, μου τραγούδησε μάλιστα το ρεμπέτικο άσμα για να εκφράσει την απορία του. Σας την μεταφέρω : Τα εξόριστα Ελληνόπουλα τα βρίσκει η Καθαρά Δευτέρα του 45 στην Ελ Ντάμπα και θέλουν να κρατήσουν τις παραδώσεις τους, από την παραμονή βρήκαν τα υλικά και κατασκεύασαν πρόχειρα εκατοντάδες χαρταετούς.
Το πρώτο φως της ημέρας αναδεικνύει την αγέρωχη πτήση εκατοντάδων χαρταετών πάνω από το στρατόπεδο, οι «αραπάδες» δεσμοφύλακες… ( Συγνώμη για το αραπάδες) τρομοκρατημένοι σήκωσαν τα όπλα και άρχισαν να πυροβολούν τους χαρταετούς… Λογική αντίδραση αφού δεν γνώριζαν ούτε τον Αίολο ούτε τον Ίκαρο… Τελικά ήθελαν δεν ήθελαν τους έμαθαν…. Καλή Σαρακοστή σε όλους…
-------------------------------------------------------------------------------------
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 - 15:05
Χαμός για ένα πιάτο φασολάδα στην Τούμπα
Mαζική προσέλευση του κόσμου, ωστόσο, δημιούργησε δυσάρεστες καταστάσεις με ηλικιωμένους δημότες να αλληλοσπρώχνονται για μια θέση στην ουρά. Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς στήθηκαν στις ουρές για να παραλάβουν έναν δίσκο με φασολάδα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα.
Το Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας γέμισε από κόσμο που θέλησε να γιορτάσει τα Κούλουμα. Η μαζική προσέλευση του κόσμου, ωστόσο, δημιούργησε δυσάρεστες καταστάσεις με ηλικιωμένους δημότες να αλληλοσπρώχνονται για μια θέση στην ουρά. Κατά τα λοιπά, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε μεριμνήσει προκειμένου οι δημότες να απολαύσουν χορό και τραγούδι από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της περιοχής. Τέλος, όσα παιδιά βρέθηκαν εκεί είχαν τα ευκαιρία να επιλέξουν και να πάρουν δωρεάν έναν από τους 300 χρωματιστούς χαρταετούς, μια δωρεά της ''Μασούτης'' στο δήμο.