Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τεταρτη 29 Μαρτιου 2017


29/3/2012
Αφησαν το κεντρο της Αθηνας να ρημαξει, εγκατελειψαν τους κατοικους στο ελεος συμμοριων ημεδαπων και αλλοδαπων και ανελαβαν ρολο "πολιτοφυλακης" τα Χρυσαβγοπουλα...ΤΙΠΟΤΕ δεν ειναι τοσο αθωο ή ηλιθιο οσο δειχνει!
-----------------------------------------------------------------------------------
"Ο ηγέτης του κινήματος της Υεμένης, sayyed houthi abdul-Μαλίκ badreddin houthi, είπε σε μια ομιλία σηματοδοτώντας τη δεύτερη επέτειο της επιθεσης απο την Σαουδικη Αραβια (που υποστηριζουν οι ΗΠΑ)- ότι η επιθεση που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής είναι μια αποτυχία.
Τόνισε ότι ενώ η Σαουδική Αραβία έχει αδυσώπητα επιτεθει στην χώρα, το βασίλειο των Σαουδ δεν έχει φτάσει στους στόχους του. Η ρίζα της επιθετικότητας, είπε, είναι η Σαουδική Αραβία που εξυπηρετει τα συμφέροντα του Ισραήλ, καθώς και η αμερικανική ηγεμονία στην περιοχή.
Οι άνθρωποι της Υεμένης απορρίπτουν την ηγεμονία των ΗΠΑ,επισης δείχνουν εχθρότητα προς την σιωνιστική οντότητα και εκφράζουν την στήριξη τους προς την παλαιστινιακή αντισταση " δήλωσε ο sayyed houthiσε τηλεοπτική ομιλία του το Σάββατο." *Η Υεμένη βομβαρδίζεται από τον Μάρτη του 2015 (εδώ και 2 χρονια)από μια συμμαχία χωρών του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ. Τα εγκλήματα πολέμου της συμμαχίας αυτής περιλαμβανουν βομβαρδισμους κατοικημένων περιοχών, λαικων αγορων, τζαμιων, σχολείων, νοσοκομείων.. Νίκη στα όπλα των Χούτι
Με μια ματιά στο χάρτη μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει τη γεωπολιτική σημασία της Υεμένης, που αποτελεί τη μία από τις δύο πύλες της Ερυθράς Θάλασσας και σημαντικότατο κόμβο στη μεταφορά πετρελαίου. Από εκεί μπορεί και να καταλάβει τη φύση της σύγκρουσης. Επαναλαμβάνουμε πως ο πόλεμος που διεξάγει η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία με τις ευλογίες των ΗΠΑ έχει ως στόχο την παλινόρθωση του προηγούμενου φιλοϊμπεριαλιστικού καθεστώτος του Χάντι, που ανατράπηκε από τους Χούτι. Από τη μεριά των Σαούδ και των ΗΠΑ πρόκειται πόλεμο με μόνο στόχο τη συντριβή κάθε αμφισβήτησης της ηγεμονίας του ιμπεριαλισμού στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μέσης Ανατολής
Οι Χούτι είναι μια σιιτική ισλαμική οργάνωση που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Χεζμπολλά και το Ιράν, ενώ στηρίζει και την Παλαιστινιακή αντίσταση. Ο πόλεμος που διεξάγουν οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους από τη στιγμή που μπούκαραν οι Σαούδ είναι ένας δίκαιος πόλεμος. Ευχόμαστε τη στρατιωτική νίκη τους σε όλα τα μέτωπα του πολέμου.
---------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΚΡΑΝΙΑ /μετα την ναζιστικη ''επανασταση''της CIA στο Μαινταν 80 % των Ουκρανων ζουνε τωρα στα ορια της φτωχειας μα τι αχαριστοι! ειναι στην Ευρωπη ,τι αλλο θελουνε ?
80% των Ουκρανών ζουν σε συνθήκες φτώχειας, χάρη στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ «επανάσταση της αξιοπρέπειας»
Δημοσιευτηκε από τον J. Arnoldski Fort Russ
Παρ, 15 Ιούλη 2016 11:12
Δύο χρόνια μετά τη νίκη της euromaidan, το 80% του πληθυσμού της Ουκρανίας έχει γίνει φτωχο σύμφωνα με τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών με τη λήψη λιγότερο από 5 $ την ημέρα εισοδήματος. Αυτές οι θλιβερές στατιστικές παρουσιάστηκαν από τον οικονομολόγο Aleksey Plotnikov σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο .... «Το ελάχιστο (κάθε μήνα) μισθό το Μάιο του είναι $ 60 και η κατώτατη σύνταξη είναι $ 47. Αυτό σημαίνει ότι το 80% των πολιτών είναι κάτω από το όριο της γραμμής της φτώχειας σύμφωνα με τα επίσημα κριτήρια του ΟΗΕ,» σημείωσε Plotnikov.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «μετα-Μαϊντάν» δεν ασχολήθηκε με τους ανθρώπους και ούτε καν προσπάθησε να τους βοηθήσει να επιβιώσουν αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους. «Πίσω στο 2002, η Ουκρανία ενέκρινε νόμο για τα κοινωνικά πρότυπα και τις κοινωνικές νόρμες. Δεν έχει όντως πραγματοποιηθεί. Κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια, η κατάσταση έχει“ξεχαστει”για το δείκτη. Όταν το εθνικο νομισμα υποτιμήθηκε τρεις φορές, τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά το ήμισυ και η συνταγματική διάταξη για τις συντάξεις είναι στο ευρετηριο και για τους μισθούς απορρίφθηκε «, δήλωσε.
----------------------------------------------------------------------------------
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Ο κουκουές: Ο Μπελογιάννης υπήρξε ηρωική μορφή του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, πιστό στέλεχος του κόμματος που επί έναν αιώνα γεννάει μπελογιάννηδες.
Ο μ-λ: Ο Μπελογιάννης υπήρξε ηρωική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος, συνεπές στέλεχος του κόμματος που διέλυσαν οι χρουστσοφικοί ρεβιζιονιστές το 1956.
Ο τροτσκιστής: Ο Μπελογιάννης υπήρξε στέλεχος του σταλινισμού και είχε κι αυτός ευθύνη για τις ήττες του κινήματος. Υπήρξε όμως και ήρωας του εργατικού κινήματος.
Ο συριζάς: Από Αμαλιάδα ε; Και με Μουσείο τώρα... Κάτσε να δω μη γίνει κάτι για τον ανιψιό μου από τα Λεχαινά!
---------------------------------------------------------------------------------------
Απεργοί πείνας έως θανάτου στην Τουρκία , σιγή ιχθύος από παντού!
Στο παρακάτω μήνυμα αναφέρονται οι πόλεις κι οι μέρες όπου περισσότεροι από 60 Κούρδοι κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας ζητώντας :
1. Να σταματήσει η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κι οι τακτικές του τουρκικού κράτους 2. Να αλλάξουν οι συνθήκες κράτησης 3. Λευτεριά στον Οτσαλάν
Επίσης στο μήνυμα ζητούν να δημοσιοποιήσουμε το θέμα και να σπάσουμε την σιωπή , λέγοντας ότι «η σιωπή είναι θάνατος !»
------------------------------------------------------------------------------
Ο Σημίτης του χρηματιστηρίου, των πλαστών στοιχείων για να μας βάλει με το ζόρι στο ευρώ, της ολυμπιάδας και της κατασπατάλησης των χρημάτων, των Ιμίων... Ο Σημίτης που επρεπε να είναι κατηγορούμενος για μίζες, έχει το θράσος και κάνει υποδείξεις...
------------------------------------------------------------------------------
Στις 3 Οκτώβρη του 1980, με βάση την κατάδοση ενός "μετανοημένου" οι καραμπινιέροι εισβάλλουν στο σπίτι της 72χρονης κομμουνίστριας Caterina "Rina" Picasso, στο προάστιο Rivarolo της Γένοβας η οποία και από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της δηλώνει πολιτική κρατούμενη. Τα αστικά ΜΜΕ θα την βαφτίσουν "γιαγιάκα των Ερυθρών Ταξιαρχιών [Brigate Rosse]" και η ίδια στην "απολογία" της θα δηλώσει:
"Ήμουν Ταξιαρχίτισσα πριν μπω στην Οργάνωση. Έχω πάει μέχρι τη Β' Δημοτικού, επομένως τους δύσκολους πολιτικούς συλλογισμούς δεν ξέρω να τους κάνω, όμως πάντοτε ήξερα από ποιά πλευρά να σταθώ. Στη ζωή μου έχω υποστεί πολλές ταπεινώσεις. Το Κράτος με κακοκοποίησε και εγώ τάχθηκα εναντίον του Κράτους. Έγω ήμουν για τους Ταξιαρχίτες η μάνα τους, έπλενα τα πιάτα, καμια φορά έβγαινα μαζί τους. Ήμασταν σαν μια οικογένεια. Με αγαπούσαν και τους αγαπούσα. Ο πιο τρυφερός ήταν ο Roberto ( "παράνομο" όνομα του Riccardo Dura). Μ' έκανε να χορεύω, μου έφερνε καραμέλες, καμια φορά μου έφερνε τριαντάφυλλα. Μου έλεγε ότι με αγαπάει σαν μάνα του".
Η Caterina "Rina" Picasso θα καταδικαστεί πρωτόδικα σε 4 χρόνια και στο Εφετείο σε 5 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξης. Έξω από το κελί της κρεμόταν μια χειροποίητη κόκκινη σημαία, ραμμένη με διάφορα υφασμάτινα κομμάτια. Θ' αποφυλακιστεί το 1985 και τον Αύγουστο του 2006, στα 89 της χρόνια θα φύγει από τη ζωή. Αθάνατη!
----------------------------------------------------------------------------------------
Φίλοι του ΚΚΕ=φίδια. Προτιμούν το πουγγί του Σόρος, εξακριβωμένο αυτό. Δεν υπάρχει ούτε μία επιλογή των παγκοσμιοποιητών που να μην ακολουθούν. Άλλες ευθέως άλλες καλυμμένα.
--------------------------------------------------------------------------------
Λαβρόφ: Διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ μόνο σε ισότιμη βάση
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017, 17:49
Στην εξυγίανση των σχέσεων Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών «μόνο σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αντιμετωπίσει την Μόσχα ως ισότιμο εταίρο» εστίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Argumenti i fakti» τόνισε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εξυγιάνουμε τις σχέσεις μας. Ωστόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η Ουάσιγκτον λάβει πραγματικά υπ’ όψιν της τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και θεωρήσει την Ρωσία ισότιμο εταίρο», ενώ εστιάζοντας στο σύνθημα «Θα κάνουμε και πάλι μεγάλη την Αμερική» το οποίο χρησιμοποιούσε ο Τράμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, είπε, «δεν έχουμε καμία αντίρρηση με αυτό το σύνθημα, εφόσον ως στόχος που τίθεται, δεν προϋποθέτει ότι θα πληγούν τα συμφέροντα άλλων χωρών».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση, πως μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ «είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος πάνω σε όλα τα διεθνή ζητήματα, εάν γίνει σε ισότιμη βάση, είναι αμοιβαία επωφελής, εάν ο καθένας σέβεται και λαμβάνει υπ όψιν τα συμφέροντα του άλλου, χωρίς να επιχειρεί να τον εκβιάσει και να του επιβάλλει την βούληση του. Μόνον σ’ αυτή την βάση μπορεί να βελτιωθεί το κλίμα και η ποιότητα των διμερών σχέσεων, ώστε να τις θέσουμε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης», αναγνωρίζοντας ότι «αυτό δεν είναι κάτι εύκολο».
------------------------------------------------------------------------------------
Βίαιες διαδηλώσεις στο Παρίσι
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017, 15:27
Η αστυνομία στο Παρίσι συγκρούστηκε με διαδηλωτές από την ασιατική κοινότητα μπροστά σε αστυνομικό σταθμό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το φόνο από αστυνομικούς 56χρονου το Σάββατο. Εκατοντάδες μέκλη της ασιατικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί τη Δευτέρα μπροστά σε αστυνομικο σταθμό του 19ου διαμερίσματος, και είχαν ανάψει κεριά στη μνήμη του Shaoyo Liu που είχε φονευθεί από αστυνομικό σε επιδρομή που είχε κάνει η αστυνομία στην κατοικία του. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό αυτοκίνητο και πέταξαν διάφορα αντικείμενα εναντίον του αστυνομικού σταθμού. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο συνάδελφός τους πυροβόλησε τον Λιου κατά την επιδρομή επειδή εκείνος κρατούσε ένα ψαλίδι. Η οικογένεια του φονευθέντος υποστηρίζει ότι εκείνη την στιγμή καθάριζε ψάρια.
---------------------------------------------------------------------------------
Eνεργοποιήθηκε το άρθρο 50 με το οποίο η Βρετανία υλοποιεί την απόφαση του δημοψηφίσματος κι αποχωρεί από τη "μεγάλη δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια"...
Εμείς ευτυχώς που ο Τσίπρας μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφισμάτος σε ΝΑΙ κι έτσι έχουμε Ευρώπη και φυσικά ευρώ! Τι ευτυχία... εμάς μας έσωσαν!
--------------------------------------------------------------------------------
Ουρά συμπολιτών μας στη Σταυρουπολη Θεσσαλονικης για τρόφιμα από το πρόγραμμα «Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής- Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους". Κατά τ' άλλα: "Με εμάς δεν πεινάνε" όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
-----------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΔΟΣ AIPAC Στην επιφάνεια συγκλίσεις και κόντρες ΗΠΑ - Ισραήλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με φόντο τις συγκλίσεις αλλά και τις αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ σε διάφορα πεδία, ξεκίνησε η σύνοδος του μεγαλύτερου ισραηλινού λόμπι των ΗΠΑ, της «Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων» (AIPAC), στην Ουάσιγκτον. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε πως θα συνεργαστεί «στενά» με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο επανέναρξης των «ειρηνευτικών» προσπαθειών με τους Παλαιστίνιους και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, αποφεύγοντας αναφορές σε θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες με την κυβέρνηση Τραμπ.
Απευθυνόμενη στη σύνοδο η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τόνισε ότι «ο διασυρμός» του εβραϊκού κράτους στον διεθνή οργανισμό «τελείωσε», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα παρακολουθεί «σαν γεράκι» το Ιράν για να βεβαιωθεί ότι τηρεί τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Να σημειωθεί πως σε προχτεσινό πάνελ της συνόδου συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμα ευρωπαϊκές χώρες και η ευρύτερη περιοχή. Ο Ν. Παππάς έσπευσε να τονίσει τον «σταθεροποιητικό» ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Α. Μεσογείου και να αναδείξει τη σημασία που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην τριμερή συνεργασία (ενεργειακή, στρατιωτική κ.ά.) Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Ξεκινά σήμερα στην Ιορδανία η 28η Σύνοδος Κορυφής ηγετών αραβικών χωρών με βασικά θέματα το Παλαιστινιακό, τον πόλεμο στη Συρία και στην Υεμένη.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Συγκρούσεις στην Τάμπκα και παζάρια στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.-- Εντείνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, με επίκεντρο τα περίχωρα της Ράκα, αλλά και τα παζάρια που συνεχίζονται στη Γενεύη της Ελβετίας. Χτες, δυνάμεις Κούρδων και Αράβων μαχητών των δυνάμεων SDF, υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν σημαντικές περιοχές, μεταξύ των οποίων το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Τάμπκα που απέχει λίγες δεκάδες χλμ. από την Ράκα («προπύργιο» του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία).
Ωστόσο, νωρίτερα ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες πάνω από τον Ευφράτη ποταμό στη Συρία και το δυτικό τμήμα του φράγματος Τάμπκα. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να πλήξουν όσες περισσότερες υποδομές της Συρίας μπορούν, ώστε να δυσκολέψουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, μετά το τέλος του πολέμου...
Στη Γενεύη, έγινε συνάντηση της συριακής αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για «την πολιτική μετάβαση και την κατάσταση ασφαλείας» στη Συρία. Τον Μιστούρα συνάντησε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ, σχολιάζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τα έως τώρα «αποτελέσματα» των διαβουλεύσεων.
---------------------------------------------------------------------------------
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ «Εφυγε» ο Αχμέντ Καθράντα
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εξέπνευσε χτες σε ηλικία 87 ετών σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ μετά από επιπλοκές στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση θρόμβου στον εγκέφαλο ο παλαίμαχος αγωνιστής κατά του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ Αχμέντ Καθράντα. Ο Καθράντα, γνωστός ως «Κάθι», παιδί Ινδών μεταναστών, γεννήθηκε στη μικρή πόλη Σβάιτσερ - Ρένεκε στην επαρχία Νορθ Γουέστ το 1929, στα 12 χρόνια του συνδέθηκε με μια αντιρατσιστική οργάνωση που είχε δημιουργήσει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Νότιας Αφρικής. Πάλεψε ενάντια στο καθεστώτος των διακρίσεων και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και υπέστη πολλές διώξεις.
Καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και καταναγκαστικά έργα το 1964 μαζί με άλλες μορφές του ANC όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Ουόλτερ Σισούλου και ο Γκόβαν Μπέκι έπειτα από την καταδικαστική ετυμηγορία κατά τη διάρκεια της δίκης για την κατασκευασμένη υπόθεση της «προδοσίας της Ριβόνια». Φυλακίστηκε σε ηλικία 34 ετών και πέρασε τα επόμενα 18 χρόνια στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας της πιο γνωστής φυλακής του απαρτχάιντ, στη Νήσο Ρόμπεν, λίγα μίλια από τις ακτές του Κέιπ Τάουν. Το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ και αποφυλακίστηκε στις 15 Οκτώβρη 1989 σε ηλικία 60 ετών, έχοντας περάσει 26 χρόνια κρατούμενος.
Από το 1990, με τη νομιμοποίηση του ANC διατέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Νοτιοαφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και έγινε και σύμβουλος του Προέδρου Μαντέλα, ενώ του αποδόθηκαν για τους αγώνες του πολλές τιμές και μετάλλια στη Νότια Αφρική και την Ινδία, αλλά και πολλές αναγνωρίσεις από πανεπιστήμια.
---------------------------------------------------------------------------------
Απεβίωσε ο βετεράνος ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ Αχμέντ Κατράντα
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017, 09:22
O βετεράνος Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ Αχμέντ Κατράντα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για προδοσία μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα, απεβίωσε σήμερα έπειτα από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν ύστερα από χειρουργική επέμβαση, ανακοίνωσε μέσω Twitter το ίδρυμά του.
«Ο Αχμέντ Κατράντα απεβίωσε. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες» ανέφερε το Ίδρυμα Κατράντα λίγο πριν από τις 04.00 GMT. Γνωστός ως «Θείος Κάτι», ο 87χρονος είχε εισαχθεί νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο στο νοσοκομείο έπειτα από επέμβαση για την αφαίρεση θρόμβου στον εγκέφαλο. Τη Δευτέρα το ίδρυμα ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία και ήταν «κρίσιμη», καθώς ο Κατράντα είχε πνευμονία, η οποία είχε πλήξει και τους δύο πνεύμονες.
Ο Κατράντα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη κατά της αδικίας εις βάρος της λευκής μειονότητας, ήταν ένας από τους παλαιότερους ηγέτες του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο), του ιστορικού κόμματος του Μαντέλα, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στον πρόεδρο Τζέικομπ Ζουμ, καθώς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας οι κατηγορίες για κυβερνητική διαφθορά και κακοδιοίκηση.
Τον περασμένο χρόνο ο Κατράντα έγραψε μια ανοιχτή επιστολή, με την οποία καλούσε τον Ζούμα να παραιτηθεί εξαιτίας μιας σειράς σκανδάλων --από χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για την ανακαίνιση της εξοχικής του κατοικίας μέχρι την καθαίρεση με συνοπτικές διαδικασίες του πρώην υπουργού Οικονομικών Νχλάνχλα Νένε το 2015-- που συγκλόνισαν την πιο βιομηχανοποιημένη οικονομία της Αφρικής. «Δεν είμαι πολιτικός αναλυτής, αλλά είμαι αποφασισμένος να ρωτήσω: "Αγαπητέ Σύντροφε Πρόεδρε, δεν νομίζεις ότι η συνεχιζόμενη παραμονή σου στην προεδρία θα χρησιμεύσει μόνο στο να ενισχύσει την κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτής της χώρας”» έγραφε στην επιστολή του.
Ο Κατράντα γεννήθηκε στη μικρή πόλη Σβάιτσερ-Ρένεκε στην επαρχία Νορθ Γουεστ λίγο πριν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση το 1929. Ενεπλάκη στην πολιτική από τα 12 χρόνια του, όταν άρχισε να μοιράζει φυλλάδια του κομμουνιστικού Συνδέσμου Νεολαίας της Νότιας Αφρικής. Έπειτα από δεκαετίες ακτιβισμού ο Κατράντα καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και καταναγκαστικά έργα το 1964 μαζί με άλλες επτά μορφές του ANC, όπως ο Μαντέλα, ο Ουόλτερ Σισούλου και ο Γκόβαν Μπέκι, ύστερα από την καταδικαστική ετυμηγορία κατά τη διάρκεια της δίκης για προδοσία της Ριβόνια.
Φυλακίστηκε σε ηλικία 34 ετών και πέρασε τα επόμενα 18 χρόνια στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας της διαβόητης φυλακής του απαρτχάιντ, στη Νήσο Ρόμπεν, λίγα μίλια από τις ακτές του Κέιπ Τάουν. Το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ και αποφυλακίστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1989 σε ηλικία 60 ετών, έχοντας περάσει 26 χρόνια κρατούμενος λόγω του αγώνα του κατά του απαρτχάιντ.
------------------------------------------------------------------------------
Στην Τουρκία αύριο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
...ενώ συνεχίζονται οι «τριβές» Αγκυρας - Βρυξελλών
ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι εξελίξεις γύρω από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ειδικότερα οι επιχειρήσεις στη Ράκα, όπως και διμερή ζητήματα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει αύριο στην τουρκική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Ορισμένα ρεπορτάζ περιελάμβαναν και το Κυπριακό στην «ατζέντα».
Η αντιπαράθεση Τουρκίας - ΕΕ αποτυπώθηκε και σε νέες δηλώσεις Γερμανών αστών πολιτικών. Ενδεικτικά, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της «Αριστεράς» (Die Linke), Σάρα Βάγκενκνεχτ, χαρακτήρισε «υποκίνηση σε τρομοκρατία» τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους, και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο «νονό της τρομοκρατίας», ζητώντας ξανά την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ακόμα, ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ), Νόρμπερτ Λάμπερτ, χαρακτήρισε το τουρκικό δημοψήφισμα που θα γίνει στις 16 Απρίλη «προσπάθεια πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας», ενώ το ηγετικό στέλεχος των «Πρασίνων» Τσεμ Εζντεμίρ σημείωσε ότι «εάν κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα, θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια απέραντη φυλακή, στην οποία κανένας δεν θα μπορεί να πει τη γνώμη του».
Στο μεταξύ, χτες, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας «κατ' αγνώστων», αντιδρώντας στις καταγγελίες για κατασκοπεία εντός του γερμανικού εδάφους από την Τουρκία, ενώ διάφοροι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν την τέτοια δράση των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας «παρανοϊκή». Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αναλύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, μεταξύ άλλων και για την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, κάτι που θα επηρεάσει τη δραστηριότητα πολλών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», δήλωσε προχτές ότι οι σχέσεις Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών «θα εξομαλυνθούν σχετικά», μετά τη διενέργεια των εκλογών που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τους επόμενους μήνες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να υποστηρίζει κανείς πως «όλα τα μέλη της ΕΕ είναι ενάντια στην Τουρκία».
--------------------------------------------------------------------------------
ΡΩΣΙΑ Ζηταει «πολυκεντρική διεθνή τάξη»
Με αφορμή τόσο τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα με τη Ρωσία, αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης, προβάλλουν την ανάγκη «οι Δυτικοί εταίροι να αποδεχτούν τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας». Αυτό εκφράστηκε το περασμένο Σάββατο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις στη Στρατιωτική Ακαδημία. Εκεί ξεκαθάρισε, κάνοντας μια αναδρομή στην εξωτερική πολιτική, μπλέκοντας την τσαρική εποχή, την εποχή της ΕΣΣΔ και της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, ότι «δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σταθερές οικονομίες στον κόσμο, ότι παίζει κομβικό ρόλο σε διάφορους τομείς όπως η Ενέργεια, περιλαμβανομένης και της πυρηνικής» και «επίσης έχει ισχυρή στρατιωτική δύναμη». Αναφέρθηκε στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση και τις μακραίωνες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, τις «καλές σχέσεις που θέλει να έχει με γείτονες», την Ουκρανία, που δεν προχωράει η «συμφωνία ειρήνευσης» με ευθύνη της κυβέρνησής της και τη στήριξη των «Δυτικών εταίρων». Αξιοποιώντας ακόμα και τον πρωτομάστορα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ, Χένρι Κίσινγκερ, «ως μαχητή της ελευθερίας», έκανε λόγο για ηγέτες των ΗΠΑ που «διψούσαν για ιμπεριαλιστική επέκταση». Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, υπερασπίστηκε μια «πολυκεντρική διεθνή τάξη», που θα υπάρχει σεβασμός των «συμφερόντων όλων των πλευρών».
Επίσης, ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αργκουμέντι ι φάκτι», σημείωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να εξυγιάνουμε τις σχέσεις μας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η Ουάσιγκτον λάβει πραγματικά υπόψιν της τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και θεωρήσει τη Ρωσία ισότιμο εταίρο».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τους «28» ομολόγους του στη λυκοσυμμαχία, στο πλαίσιο του «Συμβουλίου NATO - Ρωσίας», που δημιουργήθηκε το 2002 και συνεδρίαζε τακτικά μέχρι το 2014, αλλά η λειτουργία του ανεστάλη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επίσης, ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βίκτορ Ποζνίκιρ, μιλώντας σε Διάσκεψη για τον αφοπλισμό στην Ελβετία, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκαλεί στη χώρα του η επέκταση των περιοχών που καλύπτουν τα διάφορα αντιπυραυλικά αντιβαλλιστικά συστήματα που στήνουν ανά τον κόσμο οι ΗΠΑ σε Αλάσκα, Ρουμανία, Νότια Κορέα, καθώς και σε πλοία σε ωκεανούς. Είπε ότι στοχεύουν πρωτίστως τη Ρωσία και την Κίνα και αποτελούν προσπάθεια να ανατραπεί η στρατιωτική ισορροπία. Ακόμη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι θεωρεί ότι οι αμερικανικές ναυτικές περίπολοι στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλειά της, επειδή δεν είναι σαφές τι είδους πυραύλους φέρουν τα πλοία.
Συνάντηση Λαβρόφ με τον Ιταλό ΥΠΕΞ
Τη Δευτέρα, επίσης, έγινε συνάντηση στη Μόσχα του Λαβρόφ με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, όπου συζητήθηκαν όλα τα διεθνή ζητήματα, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι είναι ώρα η Ρωσία να επιστρέφει στη «G7». Πάντως, τα ενεργειακά θέματα και η συμμετοχή της Ιταλίας σε έργα κατασκευής κεντρικών αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυριάρχησαν στις συνομιλίες.
--------------------------------------------------------------------------------
Η κοινή δράση και οι κοινές δυσκολίες της (σχόλιο με αφορμή τη διαδήλωση ενάντια στην Ε.Ε.)
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 18:13
Επιτέλους η Αριστερά, έστω τμήματά της, καταφέρνει να διοργανώσει μια κοινή διαδήλωση για ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Μπορεί να άργησε αλλά τα κατάφερε.
Συγκέντρωση και πορεία χθες για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ, με περιεχόμενο ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ. Η πορεία στην Αθήνα διοργανώθηκε από κοινού από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, το ΕΕΚ, το Δίκτυο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, την ΛΑΕ και την ΟΚΔΕ. Συμμετείχε και η Κίνηση Κομμουνιστών - Εργατικός Αγώνας. Είναι ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί και να χαιρετιστεί το ότι η συμφωνία έγινε ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο βασικών οργανώσεων, όπως άλλωστε είναι αναγκαίο σε τέτοιες περιπτώσεις, σπάζοντας κατά έναν τρόπο το πνεύμα της περιχαράκωσης και της δυσπιστίας.
Η διαδήλωση δεν ήταν από τις πιο μαζικές. Φαίνεται πως ο καιρός έχει πολύ περισσότερες δυσκολίες από εκείνες που παραδεχόμαστε ότι έχει. Οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν βαθύτερα για κάθε πολιτική πράξη προκειμένου να βγουν από την απογοήτευση τους και την αδράνεια που την ακολουθεί. Πολύ περισσότερο που δεν βλέπουν να υπάρχει όντως η πραγματική διάθεση για την αναγκαία συμπαράταξη μάχης και τα αναγκαία μέτωπα στα οποία όλοι (αν και με διαφορετικό τρόπο) αναφέρονται.
Ας δούμε κάποια στοιχεία από την πορεία, αλλά και πριν από αυτήν, που σε κάνουν να πιστεύεις ότι δυστυχώς τα λόγια δεν εννοούνται (ή έστω πως η ενωτική κατάκτηση απειλείται συνεχώς και χρειάζεται συνειδητή και συστηματική περιφρούρηση).
1) Κοινή διοργάνωση για την πορεία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αλλά δεν υπήρξε ούτε ένα τυπωμένο κοινό υλικό ή μια κοινή εξόρμηση. 2) Χαρακτηριστικό της σημασίας που έδωσαν κάποιες από τις δυνάμεις της συνδιοργάνωσης, ιδιαίτερα οι πιο “μεγάλες”, είναι ότι στα σάϊτ τους το κάλεσμα για τη συγκέντρωση έπρεπε να ψάξεις καλά για να το βρεις. 3) Ακόμα και η ίδια η διάταξη της πορείας έδειχνε πολλά για την διάθεση κοινής δράσης. Πολύ ενθαρρυντικό το κοινό πανό των διοργανωτών, αλλά από εκεί και ύστερα τίποτα άλλο κοινό.
Μάλλον φαίνεται ότι ακόμα απέχουμε από το να καταλάβουμε την πραγματική αναγκαιότητα για κοινή δράση και πάλη, καθώς ο καθένας μάλλον την εννοεί γύρω από τον εαυτό του και ως "πίεση" προς τους άλλους. Ενώ όταν πραγματοποιείται ουσιαστικά απλώς δεν υπηρετείται, αν δεν υπονομεύεται. Ωστόσο, οι “υπονομεύσεις” δεν πρέπει να μας κάνουν να χάσουμε το κύριο, δηλαδή το μεγάλο βήμα που έγινε. Απλώς, πρέπει να μας κάνουν να δούμε πως χρειάζεται μεγάλη και συνεχής προσπάθεια για να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί μια τέτοια ενωτική δράση που θα ξαναφέρει την ελπίδα.
----------------------------------------------------------------------------------
Αν δεν προλάβει ο λαός να οργανωθεί και να πετάξει στα μπουντρούμια τους πολιτικούς, να αποδεσμευτεί από την Ναζιστική Ευρώπη, και να πάρει την τύχη του στα χέρια του, πολύ φοβάμαι ότι οι εικόνες της Συρίας, δεν θα είναι μόνο εικόνες αλλά η πραγματικότητα μας.
Κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν την προσπάθεια. Πρέπει να παραμερίσουμε κάθε έχθρα για προηγούμενες λάθος επιλογές. Αν θέλουμε να πετύχει αυτός ο αγώνας κάθε δημοκράτης πολίτης είναι εν δυνάμει σύμμαχος. Όποιος έχει την εντύπωση ότι αυτός και η κομματική παρέα του θα την γλυτώσουν επειδή είναι έξυπνοι και καταλαβαίνουν, απλά είναι βαθειά νυχτωμένος. Είναι απαράδεκτο να βρίζουμε ο ένας τον άλλο για τις πολιτικές του επιλογές, όταν όλοι λίγο ως πολύ, έχουμε εξαπατηθεί από τους ψεύτες πολιτικάντηδες.
Την λύση θα την δώσει μόνο ο ενωμένος λαός.
Ο αγώνας αφορά την ζωή μας, την ζωή της οικογένειας μας, την ζωή του λαού και της πατρίδας μας. Δεν είναι μια ιδέα, είναι η ίδια η επιβίωση μας! Ποτέ δεν είχαμε περισσότερο ανάγκη ο ένας τον άλλο. «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών» τώρα, όσο ποτέ άλλοτε! περισσότερα....

1 σχόλιο:

e-h είπε...



La revista de cultura cubana La Jiribilla nos propone esta semana un
dossier sobre los treinta años de creación de la Facultad de Arte
Danzario del ISA. Testimonios y vivencias de algunos de sus fundadores y
docentes, nos acercan a la enseñanza de esta disciplina en la Isla y su
influencia en la formación de las nuevas generaciones de bailarines
cubanos. Destacan en este dossier un análisis sobre los aportes de los
estudios universitarios a la escuela cubana de ballet; un artículo
dedicado a la creación coreográfica y sus desafíos; así como entrevistas
a la profesora Silvia Rodríguez y a Alfredo O’Farril, Jefe del
Departamento de Danza Folclórica. En su edición 820 La Jiribilla también
incluye un análisis sobre el programa televisivo Bailando en Cuba, y un
diálogo con Isabel Bustos, directora de la compañía Danza Retazos.
Completan esta entrega una semblanza que aborda la trayectoria del
Premio Nobel de Literatura Derek Walcott, fallecido recientemente; una
aproximación al Festival de la Trova Pepe Sánchez en Santiago de Cuba, y
un intercambio con el periodista, poeta y promotor cultural Reinaldo
Cedeño, a propósito de la publicación de su libro en formato digital Ser
periodista, Ser Quijote.
A todos estos contenidos usted puede acceder desde intranet e internet,
mediante el sitio web www.lajiribilla.cu


Tης Κούβας περιοδικό πολιτισμού La Jiribilla μας προσφέρει αυτή την εβδομάδα, ένα
φάκελο για τα τριάντα χρόνια της δημιουργίας της Σχολής Καλών Τεχνών
Danzario το ISA. Μαρτυρίες και εμπειρίες κάποιων από τους ιδρυτές της και
δάσκαλοι, μας φέρνουν πιο κοντά στη διδασκαλία αυτής της πειθαρχίας στο νησί και την
επιρροή του στη διαμόρφωση της νέας γενιάς χορευτών
Κουβανών. Τονίζεται σε αυτό το φάκελο ανάλυση των συνεισφορών του
κολέγιου της Κούβας σχολείο μπαλέτου, ένα άρθρο
αφιερωμένο στην χορογραφική δημιουργία και προκλήσεις, και συνεντεύξεις
από τους δάσκαλους Silvia Rodríguez και Alfredo O'Farrill, επικεφαλής του
Τμήματος Λαογραφικού χορού. Στο τεύχος του 820 του Jiribilla
Περιλαμβάνει μια ανάλυση σχετικά με το χορό στο τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Κούβα, και
διάλογο με την Isabel Bustos, διευθυντρια του χορού εταιρείας Retazos.
Αυτό παρέχει ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα που να αντιμετωπίζει την τροχιά
Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του Derek Walcott, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, μια
προσέγγιση στο Festival de la Τροβά Pepe Sánchez στο Santiago de Cuba, και
μια ανταλλαγή με τον δημοσιογράφο, ποιητή και Πολιτιστικό υποστηρικτή Reinaldo
Cedeño, σχετικά με τη δημοσίευση του βιβλίου του σε ψηφιακή μορφή Ser
δημοσιογράφος, Ser Κιχώτη.
Όλοι μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο από το intranet και internet,
μέσω της ιστοσελίδας www.lajiribilla.cu