Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Σαββατο 1 Απριλιου 2017


Δολοφονική επίθεση του τάγματος φύλαξης των Γραφείων της Χρυσής Αυγής σε βάρος σπουδαστή
Ο σπουδαστής Αλέξιος Λαζάρης, όπως ο ίδιος μας δήλωσε, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που φύλαγε τα Κεντρικά Γραφεία στη Μεσογείων, την Παρασκευή 31 Μάρτη. Ο ίδιος κατοικεί στην περιοχή όπου δέχτηκε την επίθεση. Βρέθηκε κοντά στα Γραφεία της Χρυσής Αυγής, έχοντας ολοκληρώσει μια πολύπλοκη φωτογράφηση κτιρίου του Στρατού στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας που οφείλει να παραδώσει για να αποκτήσει το δίπλωμα του! Είχε μάλιστα μαζί του μια επαγγελματική μηχανή, την οποία οι φασίστες που του επιτέθηκαν έκλεψαν μαζί με το κινητό του.
Έξι άτομα που βρίσκονταν στην είσοδο των Κεντρικών Γραφείων των νεοναζί, ακριβώς μπροστά από το φυλάκιο του αστυνομικού άρχισαν να του κάνουν, χωρίς κανένα λόγο, απειλητικές χειρονομίες, καλώντας τον να πλησιάσει. Ο ίδιος άρχισε να απομακρύνεται, στρίβοντας στα στενά για να κατευθυνθεί προς το σπίτι του ενώ αυτοί τον πήραν όμως στο κατόπι. Στη διαδρομή δέχτηκε νέες απειλές και προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας αλλά τον πρόλαβε ένα άτομο, που συχνάζει στο γνωστό στέκι των νεοναζί, το μαγαζί Μπρίστολ. Η καταδίωξη έγινε από τέσσερις, ο ένας από αυτούς που τον χτυπούσαν φορούσε κουκούλα. Τρεις τον χτυπούσαν στο κεφάλι και στο σώμα με μπουνιές και κλωτσιές, ενώ όταν συνήλθε από τα χτυπήματα του επιτέθηκε άλλος ένας. Οι φωνές γειτόνων τους σταμάτησαν και τότε τρεις καβάλησαν ένα μηχανάκι και απομακρύνθηκαν. Όταν έφτασε η Αστυνομία για να ελέγξει το περιστατικό ήταν παρών χρυσαυγίτης που μάλιστα τον ρώτησε ενώ ήταν αιμόφυρτος «Είσαι έλληνας;»
Θα είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και συγκάλυψη χειρίστου είδους αν η Αστυνομία δεν εντοπίσει την εξάδα που βρίσκονταν έξω από τα Γραφεία των φασιστών και από αυτούς την τετράδα που επιτέθηκε στον σπουδαστή. Οι χρυσαυγίτες παρίσταναν τα θύματα για τέσσερις ώρες στα ΜΜΕ για την επίθεση, που δέχτηκαν νωρίτερα από μία ομάδα, έδειξαν όμως το πραγματικό δολοφονικό τους πρόσωπο με την επίθεση στο σπουδαστή, με ορμητήριο τα Κεντρικά τους Γραφεία.
Η θέση των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν είναι να βρεθούν για πάντα στη φυλακή και όχι να έχουν Γραφεία για να σχεδιάζουν και να εκτελούν νέες επιθέσεις, όπως αυτή σε βάρος του σπουδαστή. Απαιτούμε να προχωρήσει η Αστυνομία σε άμεση σύλληψη των γνωστών στις αρχές δραστών νεοναζί. Βρίσκονταν άλλωστε και οι έξι δίπλα σε εντεταλμένο αστυνομικό όργανο, που φύλαγε τα Γραφεία της Χρυσής Αυγής. Είναι ώρα να κλείσουν τα Γραφεία-ορμητήρια της Κομαντατούρ της Χρυσής Αυγής και τα στέκια-βιτρίνα της υπόδικης εγκληματικής συμμορίας των νεοναζί.
----------------------------------------------------------------------------------
Φέρεται να βγήκαν από το γνωστό φασιστομπάρ Bristol στον Ερυθρό.
Μέλη της ναζιστικής Χ.Α. οι οποίοι βρίσκονταν σε γνωστό τους στέκι στη συμβολή των οδών Σεβαστουπόλεως και Δαβάκη επιτέθηκαν στον 20χρονο φοιτητή Αλέξιο Λάζαρη
Μέλη της ναζιστικής Χ.Α. οι οποίοι βρίσκονταν σε γνωστό τους στέκι στη συμβολή των οδών Σεβαστουπόλεως και Δαβάκη επιτέθηκαν στον 20χρονο φοιτητή Αλέξιο Λάζαρη, ο οποίος επέστρεφε από το Πανεπιστήμιο στην περιοχή των Ελληνορώσων, όπου και μένει. Το σακίδιο πλάτης του 20χρονου ήταν ο λόγος που παρακίνησε τους χρυσαυγίτες να του επιτεθούν με ακατονόμαστες φράσεις και να τον χτυπήσουν μέχρι λιποθυμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες τον χτύπησαν άγρια επειδή τον πέρασαν για μέλος του Ρουβίκωνα. Νωρίτερα τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων είχαν δεχτεί επίθεση από αγνώστους, και έχουν υποστεί μικρές υλικές ζημιές. Το θύμα μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο και νοσηλεύεται.
--------------------------------------------------------------------------------
- Μ' αυτόν που σκοτώνει δικτάτορα. - Μ' αυτόν που σκοτώνει εκμεταλλευτή της εργασίας του ή και τσιράκι του εκμεταλλευτή του. - Μ' αυτόν που σκοτώνει στρατιώτη των κατακτητών της πατρίδας του. - Μ' αυτόν που σκοτώνει βασανιστή. - Μ' αυτόν που σκοτώνει φασίστα - ρατσιστή δολοφόνο. - Μ' αυτόν που σκοτώνει βιαστή.
- Μ' αυτόν που διακινδυνεύει την ίδια του τη ζωή για το δίκιο, είμαι μαζί του!
Εγώ ανθρωπάκι των ίσων αποστάσεων και σκουλήκι της λάσπης που "καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται", ούτε ήμουν ούτε είμαι και ελπίζω να παραμείνω έτσι μέχρι το τέλος της ζωής μου.
-----------------------------------------------------------------------------------
ΜΑ, ΝΑ "ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ" ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ;
Η 1η Απριλίου 1955 ήταν η μέρα έναρξης του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα κατά της βρετανικής κατοχής στην Κύπρο. Ανεξαρτήτως των διαφορετικών εκτιμήσεων και των απόψεων που μπορεί να έχουμε για την ΕΟΚΑ, τη στάση του ΑΚΕΛ, τους όρους που επέτρεψαν να κατακτήσει η Δεξιά την ηγεμονία στον κυπριακό αντιαποικιακό αγώνα κ.λπ., είναι άθλια η όποια προσπάθεια να εμφανιστούν ως εγκληματικές ενέργειες οι εκτελέσεις κατακτητών. Κι όμως, μια τέτοια προσπάθεια γίνεται πρωί-πρωί σήμερα από κύπριο "αντιεθνικιστή" που με τα γραφόμενά του ουσιαστικά ακυρώνει κάθε ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό -και κατ' επέκταση και αντιδικτατορικό και ταξικό- αγώνα, που διεξάγεται με τη μορφή αντάρτικου των πόλεων. Σύμφωνα με τον κύριο αυτόν, "ελάχιστοι είναι οι Βρετανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους αντάρτες της ΕΟΚΑ. Οι πλείστοι σκοτώθηκαν σε ενέδρες, δολοφονίες ή ατυχήματα". Κοίτα να δεις! Μα, να "δολοφονούν" βρετανούς στρατιώτες σε ενέδρες; Αφού δεν ντρέπεται! Το δημοσίευμα του Μάριου Θρασυβούλου.
Σχολιο.- ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΟΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ..,,,.ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΙΣΩ...... ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΧΙΤΗ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΗ ΓΡΙΒΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ;;;
Σχολιο.- Οι από δω τον έστειλαν; Δηλαδή να υποθέσουμε ότι τα πάντα τότε είχαν ξεκινήσει από δώ; Δηλαδή οι Κύπριοι δεν ήθελαν την ανεξαρτησία τους; Για πέστε μου γιατί εγώ δεν τα έζησα εκείνα τα γεγονότα.. Και απ' ότι διαβάζω σε πολλές αναρτήσεις φαίνεται σαν οι Κύπριοι να ήθελαν να παραμείνουν αποικία.. Είναι έτσι; Σχολιο.- Το σωστό είναι ο αδύναμος να πολεμάει με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βολεύουν τον δυνατό για να μην υπάρχει περίπτωση ο δυνατός να χάσει.
Σχολιο.- Ακριβώς αυτά που λένε και οι ακροδεξιοί για τον ΕΛΑΣ, όταν σκότωνε Γερμανούς εκτός μάχης! Σχολιο.- Το politically correct είναι υπεράνω και του πολέμου!! Για παράδειγμα απαγορεύονται οι ενέδρες! Μόνο κατά μέτωπον πρέπει να αντιμετωπίζεις τον εχθρό.. Αυτό έλειπε τώρα να θεωρούμε ήρωες αυτούς που περίμεναν στα Ταμπούρια τα υποχωρούντα στρατεύματα του Δράμαλη προς την Πάτρα και τα λιάνισαν! Κατσαπλιάδες ήσαν!
Σχολιο.- Μήπως οι ελασίτες που σκότωναν σε ενέδρα τρεις Γερμανούς, με συνέπεια να καίγονται τα χωριά μας; Μήπως η ΟΠΛΑ που έστηνε ενέδρες και σκότωνε νοικοκυραίους με μόνο επιβαρυντικό το ότι δεν άφηναν τις οικογένειές τους να πεινάσουν και αναγκαστικά πήγαιναν με τους Γερμανούς και κατέδιδαν και κάνα κομμούνι; Σχολιο.- Ποιος ειναι αυτος ο «αντιεθνικιστης»??? Κι οταν οι Αγγλοι βασανιζαν και οδηγουσαν στην αγχονη μαθητες, αυτο πώς σε ποιο δικαιο στηριζονταν ??? Καποιο Ριχτερ μου θυμιζει...και πληθαινουν τα κρουσματα....
---------------------------------------------------------------------------------
Ποιος είναι ο τρομοκρατης?
«Αφρούς απ το στόμα βγάζει ο Ερντογαν και οι οπαδοί του, επειδή δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι, όπου ανάμεσα τους μερικοί κρατούν φωτογραφίες του Οτσαλαν, μπορούν στην Γερμανία α να διαδηλώνουν νόμιμα και ειρηνικά ενάντια στην κατάλυση της τουρκικής δημοκρατίας που έχει βάλει σκοπό ο Ερντογαν. Για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης καταγγέλλουν λοιπόν οι Τούρκοι την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, μόνο που η ερώτηση εδω είναι ποιος πραγματικά και ουσιαστικά είναι ο τρομοκράτης.
Πρέπει να θεωρείται τρομοκράτης ο Οτσαλαν που βρίσκεται εδω και 18 χρόνια φυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ιμραλι ή ο πρόεδρος Ερντογάν που έχει διατάξει το κυνήγι και τις φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτικών του αντιπάλων μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι νόμιμα εκλεγμένοι βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP;
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΔΩ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ;
Είναι τρομοκράτης ο άντρας που αν και φυλακισμένος έχει ανακοινώσει εδω και χρόνια την ανακωχή των πολεμικών συγκρούσεων και τον τερματισμό κάθε τρομοκρατικής επίθεσης απ την πλευρά του PKK ή είναι τρομοκράτης ο πρόεδρος της Τουρκίας που έχει διατάξει έναν φονικό πόλεμο στις κουρδικές περιοχές χωρίς καμία διάκριση και προστασία για τους αμάχους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ από τον Ιούλιο 2015 ο τουρκικός στρατός έχει εκδιώξει πάνω από 300 χιλιάδες κατοίκους από τα χωριά τους και έχει καταστρέψει ολοσχερώς τα σπίτια τους , χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί καθώς και χιλιάδες γυναίκες έχουν βασανιστεί και βιαστεί.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΔΩ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ;
Σίγουρα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε το PKK για αγγελούδια της ειρήνης εφόσον έχει βάψει τα χέρια του στο αίμα, όμως δεν γίνεται συζήτηση πια για το PKK αλλά για ολόκληρη την αντιπολίτευση…. Δάσκαλοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι όπως για παράδειγμα ο Ντενιζ Γιουτσελ κατηγορούνται για τρομοκρατία, μόνο και μονο γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να βουλώσουν το στόμα τους παρακολουθώντας σιωπηλά την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα.
Γι αυτό το λόγο είναι καιρός η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας να πει ξεκάθαρα στην Τουρκία πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας υπαγορεύει ποιος πρέπει να θεωρείται εδω στην Γερμανία σαν τρομοκράτης. Σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρεί την Γερμανία ηθικό αυτουργό και πνευματικά συνένοχο ενός καθεστώτος που πατάει επί πτωμάτων με στόχο να επιβάλει την αποκλειστική του εξουσία..» Σχόλιο Το ερώτημα που ουσιαστικά πρέπει να τεθεί είναι ,γιατί το ΡΚΚ είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας τρομοκρατικών επιθέσεων της Ε.Ε. , ενώ οι στόχοι του ήταν πάντα και μόνο στρατιωτικοί και καταδικάζει τα τυφλά κτυπήματα εναντίων πολιτών ;
Επίσης γιατί ενώ το ΡΚΚ ενώ πολεμά ξεκάθαρα το ΙSIS στην Συρία και παντού , τόσο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. το θεωρούν επισήμως τρομοκράτη οργάνωση ,ενώ δεν κινδυνεύουν ,ούτε ποτέ κινδύνεψαν από αυτό οι λαοί τους ; Η απάντηση είναι προφανής ! Αυτό συμβαίνει ,διότι το ΡΚΚ υπερασπίζεται μια αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία ,οπού οι άνθρωποι συνεργάζονται ελεύθερα ως ίσοι . Αυτό μπορεί να επιτευχτεί δίνοντας τον άμεσο έλεγχο των μέσων παραγωγής και την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων στην εργατική τάξη ή ευρύτερα στην κοινωνία με αμεσοδημοκτρατικές διεργασίες . Ο τρόπος που λειτουργούν τα κουρδικά καντόνια στην Συρία , καθώς και η διάθεση των Κούρδων δημάρχων μέσα στην Τουρκία για αμεσοδημοκτρατικές διεργασίες δεν ήταν μόνο κόντρα στο φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν ,αλλά και κακό σπυρί στην μούρη του καπιταλισμού
Στην Ελλάδα η δήθεν αριστερή κυβέρνηση όχι μόνο σιώπησε τραγικά στα εγκλήματα κατά του κουρδικού λαού τα τελευταία χρόνια , αλλά υπέγραψε το «ασφαλής χώρα η Τουρκία» με επιπτώσεις τραγικές και για τους πρόσφυγες αλλά και για κάθε φωνή λογικής στην Μ. Ανατολή . Ουσιαστικά το ΡΚΚ θεωρείται «τρομοκράτης» ,διότι μέσα από τις απόψεις και τις τακτικές του ,μάχεται όχι μόνο τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό αλλά και την υποδούλωση των λαών της Μ. Ανατολής σε ντόπιους και ξένους δυνάστες. Θα έπρεπε να είναι λοιπόν αίτημα κάθε διεθνιστικής αριστεράς κι απαίτηση να μην θεωρείται το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση ! Ένα άλλο λοιπόν ερώτημα είναι «το αν είναι» κι αν δεν είναι «Γιατί ;»
--------------------------------------------------------------------------------
Για μια σπασμένη τζαμαρία σε μαγαζί των ναζί ο Τόσκας προσήγαγε έντεκα "ύποπτους" πιασμένους στον σωρό. Για το παλικάρι που οι ναζί έστειλαν στο νοσοκομείο δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή. Σαν να βρωμάει πολύ το πράγμα...
--------------------------------------------------------------------------------
Βρε τι τραβάμε με τον κάθε άσχετο κακόψυχο!
Γράφει ο άλλος πως δεν μπορεί κάποιος να είναι και αναρχικός και κομμουνιστής. Είδε σχετική αφίσα, λέει, για συμπαράσταση σε κάποιον στα Εξάρχεια κ.λπ. Και ακολουθούν σχόλια του τύπου "μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά" κ.λπ. Του γράφω πως υπάρχει ιστορικό ρεύμα (Κροπότκιν κ.ά.) που αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχοκομμουνιστικό και πως είναι άσχημο, επιπλέον, να ανοίγει τέτοια κουβέντα, βρίζοντας έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε 25 χρόνια και τώρα η υπόθεσή του εκδικάζεται στο Εφετείο. Παρεξηγήθηκε! Με ποιο δικαίωμα σχολίασα στον προφίλ του; Το οποίο βέβαια είναι ανοιχτό, αλλά όπως φαίνεται μόνο σε όσους συμφωνούν μαζί του! Και δεν τον νοιάζει αυτόν αν ο άλλος διώκεται! Μιλάμε για τελειωμένα συμπλέγματα και αβυσσαλέα παλιανθρωπιά!
---------------------------------------------------------------------------------------
Στις 31 Μαρτίου 1946 έγιναν οι εκλογές βίας, νοθείας και αίματος, που απέβλεπαν στη νομιμοποίηση του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος της λευκής τρομοκρατίας.
Από την εκλογική αυτή παρωδία απείχε το σύνολο των αριστερών δυνάμεων: Το ΕΑΜ (ΚΚΕ, Αγροτικό Κόμμα, Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, του Μιχάλη Κύρκου, Σοσιαλιστικό Κόμμα, του Πασαλίδη), οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι που συνεργάζονταν με το ΕΑΜ, το ΣΚ-ΕΛΔ, των Σβώλου-Τσιριμώκου, αλλά και η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών του Σοφιανόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία στη Βάρκιζα. Απείχε ακόμη και η Σοσιαλιστική Ομοσπονδία, που αποτελούνταν από αντικομμουνιστικές σοσιαλδημοκρατικές οργανώσεις, όπως και το κεντρώο κόμμα του Καφαντάρη. Το βράδυ τη ίδιας μέρας ομάδα καταδιωκόμενων πρώην ελασιτών του Ολύμπου επιτέθηκε στον Σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο. Τώρα, πια, ο εμφύλιος δεν γινόταν μονομερώς. Ο κόσμος της Αριστεράς και της Αντίστασης δήλωνε εμπράκτως πως δεν θα συνέχιζε να υπομένει τις διώξεις και τις σφαγές.
----------------------------------------------------------------------------------------
Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε το 75% των εδαφών που είχε απωλέσει από τους τρομοκράτες στη Χάμα.
Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του ανακατέλαβαν το σημαντικότερο τμήμα από το έδαφος που είχαν απωλέσει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης τζιχαντοφασιστών και ισλαμοφασιστών των αποικιοκρατων στην κεντρική επαρχία της Hama, μετέφερε την Παρασκευή το φιλοισλαμοφασιστικο (OSDH). « Το καθεστώς ανακατέλαβε το 75% των εδαφών που είχε απωλέσει στην επαρχία της Hama », ανέφερε το OSDH. Οι οργανώσεις των τρομοκρατών διευθυνόμενες από την Tahrir al-Cham –συμμαχία που κυριαρχείται από την Fateh al-Cham την τ. Αλ Νούσρα παρακλάδι της Al-Qaïda– εξαπέλυσαν μια επίθεση αιφνιδιαστική στις 21 Μάρτη σε αυτήν την επαρχία.. Tο sputnik χθες ανέφερε ότι ο συριακός στρατός απελευθέρωσε 16 χωριά το τελευταίο 24ωρο στη Χάμα.
----------------------------------------------------------------------------------
Συνελήφθη και η πολιτευτής της Χρυσής Αυγής Θέμις Σκορδέλη
Βίος και πολιτεία ο συλληφθείς πρώην διοικητής Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα
02/10/2013 09:08
«Δουλειές» με όπλα, διακίνηση προϊόντων-μαϊμού, εκμετάλλευση αλλοδαπών, εκβιασμοί σε καταστήματα και «προστασία» σε παράνομες λέσχες στην Αθήνα, με συνεργάτες ανθρώπους της Χρυσής Αυγής, είναι μερικά μόνο από τα όσα προσάπτουν οι «Αδιάφθοροι»της ΕΛ.ΑΣ στον 54χρονο αστυνομικό υποδιευθυντή Θανάση Σκάρα, που επί επτά χρόνια ήταν διοικητής Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα.
Ο ανώτερος αξιωματικός -ο οποίος κατηγορείται μέχρι και για αγορά και κατοχή ναρκωτικών- συνελήφθη τη Δευτέρα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας που αφορούσε μίζες που έπαιρνε από παράνομες λέσχες. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής φαίνεται πως είχε συστήσει κανονική συμμορία, με «ταμία» της επιχείρησης τον 60χρονο συνταξιούχο αρχιφύλακα Γιάννη Σταθόπουλο, ο οποίος υπηρετούσε μαζί του στον Αγιο Παντελεήμονα μέχρι που πήρε σύνταξη, την 52χρονη σύζυγο του τελευταίου και την 50χρονη, πολιτευτή και στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Θέμιδα Σκορδέλη ενώ εξετάζεται πιθανή συνεργασία σε παράνομες δραστηριότητες και με άλλο στέλεχος του κόμματος.
Μετά τον Αγιο Παντελεήμονα, το 2011, ο Σκάρας μετατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, απ' όπου εξακολουθούσε να ελέγχει την περιοχή των παράνομων συμφερόντων του, με 36 κινητά τηλέφωνα, που είχε στην κατοχή του! Μαζί με τον αστυνομικό υποδιευθυντή συνελήφθη και η 52χρονη σύζυγος του συνταξιούχου αρχιφύλακα (όχι όμως ο ίδιος ο οποίος και καταζητείται) ενώ το βράδυ της Τετάρτης, συνελήφθη και η 50χρονη στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Από τα ευρήματα κατά την έρευνα στους χώρους ιδιοκτησίας των εμπλεκομένων στην υπόθεση, ενδιαφέρον παρουσιάζει λίστα με ονόματα, διευθύνσεις και σχεδιαγράμματα σπιτιών αλλοδαπών, που βρέθηκε στην οικία της 50χρονης και εξετάζεται για ποιο σκοπό την κατείχε.
Σημειώνεται ότι σε βάρος της Σκορδέλη εκκρεμεί ποινική δίκη καθώς κατηγορείται για τη συμμετοχή της στο μαχαίρωμα Αφγανών μεταναστών. Το δικαστήριο όμως έχει ήδη αναβληθεί οκτώ φορές! Στις τελευταίες αναβολές, η υποψήφια της Χρυσής Αυγής στην Α΄Αθήνας επικαλέστηκε λόγους υγείας καθώς -σύμφωνα με καταγγελίες- παρουσίασε βεβαιώσεις ότι πάσχει από «κατάθλιψη και τάσεις αυτοκαταστροφής» υπογεγραμμένες από τον ψυχίατρο-διευθυντή του ΨΝΑ, Κώστα Παρασχάκη, επίσης πολιτευτή της Χρυσής Αυγής στην περιφέρεια Λασιθίου. Ο 54χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής κατηγορείται ακόμα και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού βρέθηκαν συνολικά στην κατοχή του, περισσότερα από 160.000 ευρώ, σε καταθέσεις και μετρητά, που δεν είχε δηλώσει και δεν δικαιολογούνται από την εργασία του στην Αστυνομία.
---------------------------------------------------------------------------------------
1/4/2017 13.00
Λοιπον ο Χρυσαυγιτης που συνεληφθη για τον ξυλοδαρμο του φοιτητη ειναι μετακλητος υπαλληλος στο γραφειο του Μιχαλολιακου στη Βουλη και υπευθυνος ασφαλειας των κεντρικων γραφειων της ΧΑ στη Μεσογειων. Επισης πληροφοριες αναφερουν οτι ο φοιτητης ακουσε παραγγελμα πριν δεχθει την επιθεση.
-------------------------------------------------------------------------------
Σχεδόν 6 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν αυτό το πρωί της Παρασκευης στο πέμπτο διεθνή μαραθώνιο της #Παλαιστίνη #Βηθλεέμ, στη διαδρομή του μαραθώνιου που τρέχει κατά μήκος του τείχους της ντροπής και του ισραηλινού απαρτχάιντ.
---------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΒΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ??
Βλέπω ότι από το 20ο έως το 21ο Συνέδριο θα κάνετε γιορτουλες, εκδηλωσουλες και θα "οργώσετε" την Ελλάδα, θα κάνετε μαθηματάκια στις ΚΟΒες , θα μάθετε και τη νέα Ιστορία του ΚΚΕ.. θα μάθετε "επαναστατικη στρατηγική" και αφου αποκτησετε επιστημονική γνώση θα γεννηθεί η ακλόνητη πίστη σας για το σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.. Σωστή μέθοδος δημιουργίας "πιστών". Στο Αφγανισταν καθάρησαν τα πανεπιστημια και δημιούργησαν τους Μεντρεσέδες.. ΥΓ.1 (Κάτι για ταξικη πάλη λέγανε ο Μαρξ ο Ένγκελς και ο Λένιν)
Σχολιο.- Ο τροτσκισμός δεν έχει ''πάτο '' Σχολιο.- Ο Τροτσκισμος τουλάχιστον δεν κοροϊδευει Σχολιο.- βρε κατι ελεγε ο βλαδιηρος για τους υπερεπαναστατες αριστερους ...
--------------------------------------------------------------------------------
ΑΙΣΧΟΣ Πάγκαλου σε ζωντανή μετάδοση: «Στ' αρχίδια του κόσμου ο Μπελογιάννης. Ο Ιησούς Χριστός είναι;»
28/3/17
«Στ' αρχίδια του κόσμου ο Μπελογιάννης. Ο Ιησούς Χριστός είναι;». Τάδε έφη ο ανεκδιήγητος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος κατέφυγε για πολλοστή φορά σε αντικομμουνιστική υστερία από τη συχνότητα του ΒΗΜΑΤΟΣ αυτή τη φορά. Ο Θεόδωρος Πάγαγκαλος, ο οποίος ξέχασε την εποχή που ήταν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είπε φοβερά και τρομερά πράγματα. Χωρίς περισσότερα σχόλια ακούστε τον Θεόδωρο Πάγκαλο, που έχει ξεχάσει το παρελθόν του και έχει βρει στέγη στη Δεξιά, στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί. Το επόμενο βήμα θα είναι να κατηγορήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου που αναγνώρισε την εθνική αντίσταση και να καθαγιάσει τα εγκλήματα των γερμανοτσολιάδων.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=8jlxCteEYJA
-------------------------------------------------------------------------------
Μετακλητός υπάλληλος της Βουλής ο μπράβος του Μιχαλολιάκου
Σάββατο, 1 Απριλίου 2017, 11:45
Στη σύλληψη ενός 42χρονου, μέλους της Χρυσής Αυγής, προχώρησε η αστυνομία σε συνέχεια των ερευνών της για την επίθεση σε βάρος φοιτητή χθες το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους. Ο 42χρονος συνελήφθη στις 08:30 στους Αμπελόκηπους και έχει αναγνωριστεί από αυτόπτη μάρτυρα της επίθεσης. Ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του στην επίθεση. Ο συλληφθείς είναι ιδιοκτήτης της καφετέριας «Bristol» στους Αμπελόκηπους, που αποτελεί στέκι μελών της Χρυσής Αυγής και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μετακλητό υπάλληλο της Βουλής που εργάζεται στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ είναι και υπεύθυνος ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Οι έρευνες συνεχίζονται για τη σύλληψη και των υπόλοιπων δραστών.
Το χρονικό της επίθεσης
Ο 20χρονος φοιτητής ξυλοκοπήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής λίγο μετά από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος που βρίσκονται στη Μεσογείων το πρωί της Παρασκευής. (Στόχος επίθεσης έγιναν τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, το πρωι της Παρασκευης, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 131. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ομάδα ατόμων, με κράνη και κουκούλες, εισέβαλε στο βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου και με βαριοπούλες έσπασαν τζαμαρίες και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, ενώ πέταξαν και μπογιές. Η Αστυνομία προχώρησε σε έντεκα προσαγωγές. Το μεσημέρι, πάντως, όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.)
Ο φοιτητής ο οποίος ονομάζεται Αλέξιος Λάζαρης δέχτηκε επίθεση ενώ επέστρεφε από το Πανεπιστήμιο στο σπίτι του. Το συμβάν σημειώθηκε στην οδό Παπαδά και συγκεκριμένα όταν ο νεαρός περνούσε μπροστά από ομάδα χρυσαυγιτών. Τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος λόγω του παρουσιαστικού του και της τσάντας που κρατούσε, του επιτέθηκε, αρχικά φραστικά κατηγορώντας τον πως σχετίζεται με τον Ρουβίκωνα. Αφού τον κυνήγησαν τον χτύπησαν ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Ο φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μετά ενημερώθηκε η αστυνομία. Οι αρχές αναμένουν να συνέλθει ο άτυχος νεαρός έτσι ώστε να του πάρουν δηλώσεις σχετικά με το συμβάν.
--------------------------------------------------------------------------------------
Πορείες διαμαρτυρίας των Κούρδων στην Αθήνα για τα δικαιώματα των φυλακισμένων της Τουρκίας
Σάββατο, 1 Απριλίου 2017, 10:06
Σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην τουρκική πρεσβεία καλεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν, σε σειρά εκδηλώσεων από τις 5 έως τις 7 Απριλίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται απεργίες πείνας σε πολλές τουρκικές φυλακές για τα δικαιώματα των φυλακισμένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών της Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Εμείς, σε ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας απέναντι στην φασιστική κυβέρνηση του Ερντογάν θα πραγματοποιήσουμε μοιράσματα ενημερωτικών κειμένων στην Πλατεία Συντάγματος την Τετάρτη 5 Απριλίου 13:00 έως 21:00, την Πέμπτη 6 Απριλίου 13:00 έως 21:00 και την Παρασκευή 7 Απριλίου από 13:00 θα είμαστε συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα, ενώ στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί Πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Καλούμε όλους και όλες να συμπαρασταθούν στον αγώνα για την δημοκρατία και την ελευθερία των λαών.
Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν».
----------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Σταμάτησε την απεργία πείνας ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP
Σάββατο, 1 Απριλίου 2017, 10:58
Τον τερματισμό της απεργίας πείνας, στην οποία προχώρησε χθες το πρωί, ανακοίνωσε ο φυλακισμένος ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αντιδρούσε στις «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησης. Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος βρίσκεται υπό κράτηση από τον περασμένο Νοέμβριο και ξεκίνησε απεργία πείνας για να «καταγγείλει τις παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές στη φυλακή». Η κινητοποίηση διήρκησε μία ημέρα, καθώς η διοίκηση του σωφρονιστικού συστήματος αποδέχτηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία ενός διαλόγου, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Ο Ντεμιρτάς δήλωσε «ευτυχής» για την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η διαμαρτυρία είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν «αμοιβαίες δεσμεύσεις με καλές προθέσεις».
----------------------------------------------------------------------------------------
Βενεζουέλα: Προς επίλυση η πολιτική κρίση έπειτα από συμφωνία κοινοβουλίου και ανώτατου δικαστηρίου
Σάββατο, 1 Απριλίου 2017, 10:38
Το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας θα αναθεωρήσει δύο αποφάσεις που έλαβε με τις οποίες ανέλαβε το ίδιο τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου και ήρε την ασυλία των μελών του, μετά από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κορυφαίων θεσμών της χώρας. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, συναντήθηκαν στο πλαίσιο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και αποφάσισαν «να ενθαρρύνουν το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, προκειμένου να διατηρηθεί η θεσμική σταθερότητα και η ισορροπία των δυνάμεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της συμφωνίας. Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συνεκλήθη επειγόντως από τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πιστεύει «στον διάλογο και στην διευθέτηση των διαφωνιών μέσω του Συντάγματος» και ήταν αυτός που ανακοίνωσε πρώτος ότι υπάρχει συμφωνία κι ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα.
----------------------------------------------------------------------------------
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Κογκρέσο της Παραγουάης
Σάββατο, 1 Απριλίου 2017, 09:47
Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κογκρέσο της Παραγουάης και έβαλαν φωτιά στο κτήριο, λίγη ώρα αφού η Γερουσία ενέκρινε, σε μια ψηφοφορία που έγινε μυστικά, μια αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Οράσιο Καρτές να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο.
Το Σύνταγμα της χώρας απαγόρευε ο πρόεδρος να επανεκλέγεται στο αξίωμα αφότου υπερψηφίστηκε, το 1992, μετά την πτώση της δικτατορίας το 1989. «Διαπράχθηκε ένα πραξικόπημα. Θα αντισταθούμε και θα καλέσουμε τον λαό να αντισταθεί μαζί μας» δήλωσε η γερουσιάστρια Ντεσιρέ Μάσι του αντιπολιτευόμενου Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος. Άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο λίγη ώρα αφού οι διαδηλωτές βγήκαν από το κτίριο του Κογκρέσου, αργά το βράδυ της Παρασκευής (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας). Οι διαδηλώσεις όμως συνεχίζονται σε άλλες περιοχές στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν και σε διάφορες πόλεις, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, διαπέρασαν μέρος των φρακτών γύρω από το κτίριο, έσπασαν πόρτες και παράθυρα, ενώ αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί. Αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, μετέδωσαν ΜΜΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ταντέο Ρόχας δήλωσε ότι πολλοί αστυνομικοί έχουν υποστεί τραυματισμούς. Ένα μέλος της κάτω Βουλής, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις, χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα από καουτσούκ. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών δεν είναι ακόμη σαφής: πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου τριάντα, ανάμεσά τους τρία μέλη του Κογκρέσου.
Ο πρόεδρος Καρτές κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια σε μια ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter. "Η δημοκρατία δεν κατακτιέται ούτε προστατεύεται διά της βίας και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της τάξης (...) Δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους βάρβαρους να πλήξουν την ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία του λαού της Παραγουάης". Τα σοβαρά επεισόδια συμπίπτουν με μια σπάνια εκδήλωση διεθνούς οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Χιλιάδες επιχειρηματίες και αξιωματούχοι μετέβησαν στην Ασουνσιόν αυτή την εβδομάδα για την ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.
Αν και η Παραγουάη αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρά προβλήματα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, η χώρα, που εξάγει σόγια και βοδινό, προσελκύει επενδύσεις στον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα και στις κατασκευές τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Καρτές προσέφερε φοροαπαλλαγές για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ωστόσο η αστάθεια στη χώρα των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων ανησυχεί τους πολύ μεγαλύτερους γείτονές της, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.
Η Γερουσία ενέκρινε χθες, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης σε μια κλειστή αίθουσα, και όχι στην κεντρική αίθουσα. Είκοσι πέντε γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης, δύο περισσότεροι από τους 23 που απαιτούνταν στο 45μελές σώμα. Οι επικριτές του μέτρου –που θεωρούν ότι αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Παραγουάης– τονίζουν πως η ψηφοφορία ήταν παράνομη. Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή, όπου μοιάζει να έχει μεγάλη υποστήριξη. Η ψηφοφορία, που αναμενόταν να γίνει πριν από λίγο, αναβλήθηκε μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Ούγο Βελάσκες.
Το μέτρο θα ισχύσει πέραν του Καρτές, ενός μεγιστάνα της ποτοποιίας και της βιομηχανίας του καπνού που εξελέγη πρόεδρος το 2013, και για τους διαδόχους του. Θα μπορούσε επίσης να ισχύσει για τον πρώην πρόεδρο Φερνάντο Λούγο, που οι υποστηρικτές του θέλουν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Λούγο το 2012 για παράβαση καθήκοντος διότι δεν επέβαλε την τάξη έπειτα από μια αιματηρή επιχείρηση απομάκρυνσης καταληψιών, κατά παραβαση του Συνταγματος, κανοντας ένα ακομα πραξικοπημα υπερ του ακροδεξιου νεοφιλελευθερισμου στη Λατινοαμερικανικη χωρα. Η απομάκρυνσή του από το αξίωμα με συνοπτικές διαδικασίες είχε επικριθεί έντονα, ιδιαίτερα από τους αριστερούς συμμάχους του.
---------------------------------------------------------------------------------
Παραμένουν επ' αόριστον τα τούρκικα στρατεύματα στη Συρία
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 19:02
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, δεν θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βόρεια Συρία ακόμα κι αν ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσαν πριν έξι μήνες. «Τα στρατεύματα της Τουρκίας θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο να αποτρέψουν την δημιουργία οποιουδήποτε ανεπιθύμητου σχηματισμού στη Συρία» ανακοίνωσε την Παρασκευή τουρκικός στρατός. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα πως «η Τουρκία δεν θα παραμείνει αδιάφορη απέναντι σε κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια στην Συρία»
---------------------------------------------------------------------------------
Περισσοτεροι από τους μισους αστυνομικους που υπηρετουν στις «μαχιμες» μοναδες της ΕΛΑΣ, απασχολουνται όχι στην αντιμετωπιση του εγκληματος αλλα στην φρουριση προσωπων.
----------------------------------------------------------------------------------
Οι ξενοι τοκογλυφοι και το τσουτσεκι τους ο Στουρναρας απαιτουν να ζουμε χωρις συνταξεις και περιθαλψη να δουλευουμε μεχρι να πεθανουμε και με μισθους 300 νευρω το μηνα! Θελουν να μετατρεψουν σε Μανωλαδα ολη την Ελλαδα οι ξενοι τοκογλυφοι και η προδοτικη κυβερνηση υπακουει. Να σταματησει η λεηλασια δημοσιας και ιδιωτικης περιουσιας.
----------------------------------------------------------------------------------------
Σιωπηρη σταση πληρωμων από το Δημοσιο. Και κανεις δε μιλαει.
------------------------------------------------------------------------------------
Συνεντευξη στην εφημεριδα Δρομο της Αριστερας. Γιωργος Κασιματης. Σε συνθηκες υποδουλωσης δεν γινεται αναθεωρηση του Συνταγματος.
--------------------------------------------------------------------------------------
«Εκρηξη» ΜΚΟ και μαζικη στρατολογηση επιστημονων.
------------------------------------------------------------------------------------
«Τη χωρα μου για μια καρεκλα». Το Μαξιμου του Τσιπρα «διαπραγματευεται» την παραδοση των .. αμνων για νεα σφαγη – Πετσοκοβονται αφορολογιτο και συνταξεις, ερχεται εκποιηση ενεργιακων υποδομων.
----------------------------------------------------------------------------------
Εμετικος φασισμος και αυριανισμός απο τον Καρτερό της Αυγιανής,εναντίον του Γιώργου Μαργαρίτη,με αθλια κατασυκοφάντηση επιπεδου Στόχου .. Για το αρθρο του που εγραψε στην Εφημεριδα των Συντακτων στις 30/3 με τιτλο «Περι της Ουτοπιας». Ο αληταρας σκατοχαφιες Βρωμερος-Καρτερος, προσπαθει ο ξεφτυλας γλυφτης να απαντησει από το βοθρο σαιτ TVXS.GR. με εμεσμα με τιτλο «Ηθος Μαργαριτη». Ο Μαργαρίτης ειναι από τους σημαντικότερους Ιστορικούς του τόπου.. Στον επόμενο τόνο η γκαιμπελίστικη προπαγάνδα της Αυγιανής θα ζητά να κάψουν και τα βιβλία του? Μουσσολινισμός το ανώτατο στάδιο του συριζαυγιτισμού Ο Καρτερός, πιάνει στο στόμα του έναν απο τους σημαντικότερους ιστορικούς,με όρους που θυμίζουν Μανιαδάκη
Σχολιο.- Προσέξτε τη 2η και την 3η παράγραφο του Βρωμερου-Καρτερου στο βοθροtvxs.. Σαν να είναι γραμμένη για τον Τσίπρα (αν αντικατασταθεί το 'πανεπιστημιακός' με το 'πολιτικός')... Άσε ρε Καρτερέ τον Μαργαρίτη, μίλα για τον Τσίπρα που καταστρέφει ολόκληρη χώρα και τον έχεις και δίπλα σου... Σχολιο.- Δεν μας λεει ο Καρτερος το δικό του βιογραφικό καλύτερα ? Και να αφησει τα ναζιστικα γκεμπελιστικα ψεματα που λεει ο αληταρας για τον Μαργαριτη.
Σχολιο.- Ειναι ξεφτιλας ο Βρωμερος και μονον στο οτι επιτιθεται προσωπικα με υπονοουμενα που μονον φασιστες χρησιμοποιουν αυτη τη μεθοδο επειδη του εθιξαν τον Τσιπρα Σχολιο.- Μα πολυ καιρο τωρα λες και εχει βγει απο τις πιο βρωμικες εποχες του Μανιαδάκη Σχολιο.- Έχουμε ένα κείμενο του Καρτερου στο οποίο ο συντάκτης ξεκινά με τη φράση: "Μη μου φορτώσετε το ρυπαρό ήθος αυτού του σημειώματος". Από αυτήν την πρώτη κιόλας φράση καρφώνεται... Και ως προς την "αξιοπιστία" και ως προς το "ήθος"...
Σχολιο.- Είχα την τύχη στο πρώτο έτος σπουδών μου στο ΕΑΠ, στον ελληνικό πολιτισμό, το βιβλίο της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, να το έχουν συγγραψει δύο κορυφαίοι ιστορικοί επιστήμονες. Ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Σπύρος Μσρκέτος. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ στο σπουδαίο επιστημονικό έργο και των δύο. Πχ η ιστορία του ελληνικού εμφυλίου, του Μαργαρίτη,δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πληρέστερη. Το περιττώμα που λέγεται Καρτερός όχι τον Γιώργο Μαργαρίτη δεν δικαιούται να πιάνει στο βρωμοστόμα του, αλλά ούτε τον Μαργαρίτη τον τραγουδιστή. Κανένας και ειδικά κάτι ανθρωπάρια τύπου Καρτερού που πουλάνε την μάνα τους για ένα πιτόγυρο, δεν έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν την επιστημονική αξία και το ήθος ανθρώπων σαν τον Γιώργο Μαργαρίτη.
Σχολιο.- Βόθρος Καρτερού Σχολιο.- Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια που κάναμε εξόρμηση με τον Μαργαρίτη ως υποψήφιος σε εκλογές του ΚΚΕ και είχαμε κατέβει στα δεύτερα υπόγεια δημόσιου κτιρίου για να μιλήσει στις καθαρίστριες, πετώντας από πάνω του όλη την ακαδημαϊκή χρυσόσκονη. Ας μας πει ο Καρτερός - Βρωμερός εάν έχει ποτέ ξεκουνήσει από τα ρετιρέ της Αυγιανής για να συναντήσει εργάτες/τριες.
---------------------------------------------------------------------------------
Ρωσία Κλήτευσε τον Ισραηλινό απεσταλμένο Κατά τη διάρκεια στη Συρία αεροπορικές επιδρομές: Πείτε στον πρωθυπουργός σας μπορεί να πάει στην κόλαση μαζί με τους τρομοκράτες του ISIS, θα κάνω τη Συρία το «Big Στάλινγκραντ» για αυτόν
Η Ρωσία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στη Μόσχα την Παρασκευή μετά που ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας και πραγματοποίησαν μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Gary Koren κλήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να δικαιολογήσει του Ισραήλ αεροπορικές επιδρομές στη Syria. Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε συνάντηση Koren με τους Ρώσους, μόλις μία ημέρα μετά που ο πρέσβης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Putin. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπασε τα αποδεκτά διπλωματικά πρωτόκολλα και έχει καλέσει τον ισραηλινό απεσταλμένο στη Μόσχα, και τον προειδοποίησε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις αμέσως εκτός εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταματήσει την υποστήριξη του ISIS μισθοφορυς στη Συρία »..μετα ειπε ο πρόεδρος δικτάτορα σας μπορεί να πάει στην κόλαση μαζί με το ISIS και τους τρομοκρατες του και θα κάνω τη Συρία τίποτα αλλο, παρα ένα“Big Στάλινγκραντ”, για την Νετανιάχου
Εν τω μεταξύ την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν απείλησε δημοσίως να καταστρέψει Συρίας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μετά την πυροδοτηση εδάφους-αέρος πυραύλους στα ισραηλινά αερομαχητικα που ειχαν σταλει για τη διεξαγωγή των χτυπηματων. Press: Νωρίτερα την Παρασκευή, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σε δήλωσή του ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ειχαν «διεισδύσει» στον εναέριο χώρο της Συρίας μέσω από έδαφος του Λιβάνου και «χτύπησαν ένα στρατιωτικό στόχο στο δρόμο για την Παλμύρα» εν μία νυκτί. Η δήλωση πρόσθεσε ότι η αεράμυνας του στρατού καταρριψε ένα από τα αεροσκάφη και χτυπησε αλλο. Israel έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας, με βάση τους στόχους σε πολλές περιπτώσεις, αλλά σπάνια αναγνωρίζει τις επιθέσεις. Την Παρασκευή, όμως, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι αεροσκάφη του βομβάρδισαν διάφορους στόχους στη Συρία.
Σε μια δήλωση για να δικαιολογήσει την προκλητική λειτουργία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε στόχο έναν κομβόι του Λιβανικου κινήματος αντίστασης, Χεζμπολάχ, της Συρίας «Όταν εντοπίζουμε προσπάθειες για τη μεταφορά προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ -. Όταν έχουμε την επιχειρησιακή ικανότητα - να δράσουμε για να το αποτρέψουμε. Έτσι έχουμε ενεργήσει και πώς θα συνεχίσουμε να δρουμε και ο καθένας πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός αυτό «, δήλωσε ο Νετανιάχου την Παρασκευη.
Το αντιστασιακό κίνημα του οποίου οι μαχητές έχουν απέκρουσε πολλές Daesh επιθέσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου, κατηγορεί το Ισραήλ για την υποστήριξη takfiri τρομοκρατών που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ έχει επίσης την παροχή βοήθειας στο συριακό στρατό δυνάμεις στον αγώνα τους ενάντια στο Daesh και άλλες ξένες-μισθοφορικες τρομοκρατικές ομάδες στη Syria. Οι ισραηλινές επιδρομές εκαναν «μια απελπισμένη προσπάθεια να αυξήσουν (των τρομοκρατών Daesh) την επιδείνωση του ηθικού του και να εκτρέψουν την προσοχή από τις νίκες που ο συριακός Αραβικός στρατός επιτυγχάνει εναντιον των τρομοκρατικών οργανώσεων «, ανέφερε.
--------------------------------------------------------------------------------------
Συνέντευξη με τον Αλεξέι Άλμπου
01/04/2017
Στις 11 Μάρτη ο Αλεξέϊ Άλμπου παραχώρησε συνέντευξη στον Λ.Κ. από την Αντιφασιστική Καμπάνια Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και το Ντονμπάς, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αθήνα και μία μέρα μετά την μαζική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πολυτεχνείο η οργάνωση «Ταξική Αντεπίθεση». Ο Αλεξέϊ Άλμπου είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Οδησσού και συντονιστής της οργάνωσης «Μπορότμπα»[1] στην περιοχή της Οδησσού. Ήταν ως το 2011 επικεφαλής της περιφερειακής οργάνωσης της Ουκρανικής Κομσομόλ και στέλεχος του Κ.Κ. Ουκρανίας, από όπου διαγράφτηκε λόγω διαφωνιών με την ηγεσία. Από το 2011 είναι στέλεχος της «Μποροτμπά». Ιδρυτικό μέλος του αντιφασιστικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος στην Οδησσό. Ένας από τους επιζώντες της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων στις 2 Μάη, όπου οι φασίστες δολοφόνησαν τουλάχιστον 48 ακτιβιστές της αντίστασης της Οδησσού.
Καμπάνια: Πόσο ισχυρό ήταν το αντιφασιστικό κίνημα στην Οδησσό πριν τα αιματηρά γεγονότα της δεύτερης Μαΐου του 2014; Μετά πραξικόπημα του Μαϊντάν, κλιμακώθηκε η βία κατά των αντιφασιστών στην Οδησσό, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα. Όμως, παρά την καταστολή, η αντίσταση της Οδησσού κατάφερε να οργανώσει μια μαζική διαδήλωση την Πρωτομαγιά. Ωστόσο, όταν η επόμενη μέρα ήρθαν οργανωμένες φασιστικές ομάδες του «Δεξιού Τομέα», της λεγόμενης «αυτοάμυνας» του Ευρωμαϊντάν και των ποδοσφαιρικών κλαμπ, πολύ λίγοι αντιφασίστες ήταν διατεθειμένοι να αντισταθούν. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι η δική μας πλευρά νικήθηκε εύκολα, σε αντίθεση με το Ντονμπάς, όπου το αντιμαϊντάν κίνημα νίκησε. Ποιες ήταν οι αδυναμίες των αντιφασιστών στην Οδησσό και ποιοι είναι οι λόγοι της επιτυχίας στо Ντονμπάς;
А. Άλμπου: Η μεγάλη πλειοψηφία στην Οδησσό και στα νοτιοανατολικά πήρε από την πρώτη στιγμή θέση ενάντια στο νέο καθεστώς νεοφιλελεύθερων εθνικιστών, ακροδεξιών και φασιστών που εγκαθιδρύθηκε στο Κίεβο μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν. Η λαϊκή θέληση εκφράστηκε και στους δρόμους με μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ήδη από τον Μάρτιο. Όμως υπήρχε σοβαρό πρόβλημα συντονισμού των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν. Αυτό δημιουργούσε κατάσταση αποδιοργάνωσης. Επίσης, το κίνημα αυτό περιορίστηκε στην ειρηνική διαμαρτυρία και δεν εξέτασε σοβαρά την οργάνωση της δυναμικής αντιπαράθεσης με το καθεστώς και τους φασίστες που έπαιζαν το ρόλο της δύναμης κρούσης εκεί που η επίσημη εξουσία δεν μπορούσε να το κάνει. Έτσι, στις 2 Μάη 2014, όταν 2.500 περίπου εθνικιστές και φασίστες κατέφτασαν στην Οδησσό από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας για μια υποτίθεται «πορεία για την ενότητα της Ουκρανίας», οι περισσότεροι που διαδήλωναν την προηγούμενη μέρα επέλεξαν είτε να φύγουν από το κέντρο της πόλης ή απλώς να μην εμφανιστούν στους δρόμους, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια δυναμική αντιπαράθεση, αλλά ούτε και περίμεναν να συμβεί αυτό που θα ακολουθούσε. Στην εθνικιστική διαδήλωση που εξελίχθηκε σε πογκρόμ αντιφρονούντων και στη σφαγή που ακολούθησε συμμετείχαν μαχητές του «Δεξιού Τομέα», της «Αυτοάμυνας του Ευρωμαϊντάν», καθώς και μέλη ποδοσφαιρικών κλαμπ που στην πλειονότητά τους ελέγχονται από τους νεοναζί. Ήταν καλά προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι. Στόχος τους ήταν η φυσική εξόντωση του κινήματος αντίστασης της Οδησσού.
Εγώ μαζί με άλλους συντρόφους βρισκόμουν στην κατασκήνωση του κινήματος αντίστασης της Οδησσού στο Κουλίκοβο Πόλιε, έξω από το Σπίτι των Συνδικάτων, καθώς υπήρχαν φήμες ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι η κατασκήνωση θα δεχτεί επίθεση. Στο κέντρο της πόλης, μετά από μια προβοκάτσια με πυροβολισμούς από τις γραμμές των φασιστών προς τους αντιδιαδηλωτές, ακολούθησαν συγκρούσεις. Αμέσως μετά, η εθνικιστική πορεία καθοδηγούμενη από τα προπορευόμενα ένοπλα τμήματα των νεοναζί κατευθύνθηκε προς το Κουλίκοβο. Βλέποντας τους αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στο Σπίτι των Συνδικάτων καθώς δεν υπήρχε άλλη οδός διαφυγής. Εκεί περικυκλωθήκαμε από το μαινόμενο πλήθος των εθνικιστών και φασιστών. Οι νεοναζί, που διέθεταν εκτός από ασπίδες και ρόπαλα και πυροβόλα όπλα, έριξαν δεκάδες μολότοφ στο κτίριο και τελικά κατόρθωσαν να εισβάλουν στο εσωτερικό, καθώς δεν είχαμε τα μέσα να τους αποκρούσουμε. Μερικοί καταφέραμε να διαφύγουμε πηδώντας από τα παράθυρα και από μια πλαϊνή σκάλα, όπου κατά την έξοδο δεχτήκαμε επίθεση και υπεστήκαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Δυστυχώς πολλοί δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Τα θύματα των φασιστών δεν πέθαναν μόνο από της φλόγες και τους καπνούς. Πολλοί δολοφονήθηκαν εντός του κτιρίου ή καθώς πηδούσαν από το κτίριο για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Έτσι σκότωσαν και τον σύντροφό μου, μέλος της «Μποροτμπά» Αντρέι Μπραζέφσκι. Στο Ντονμπάς η κατάσταση εξελίχθηκε τελείως διαφορετικά. Εκεί το κίνημα αντίστασης κατέλαβε από την αρχή στρατηγικής σημασίας δημόσια κτίρια και εισέβαλε σε αστυνομικά τμήματα και στρατώνες παίρνοντας οπλισμό. Έτσι, περιορίστηκαν οι δυνατότητες της κυβέρνησης και των φασιστικών ταγμάτων που είχαν αρχίσει ήδη να συγκροτούνται να αντεπιτεθούν και να καταπνίξουν την αντίσταση εν τη γενέσει.
Καμπάνια: Ποια είναι η αντίκτυπος των φασιστών στο κράτος και στην κοινωνία; Ποιες είναι οι σχέσεις τους με τις επίσημες αρχές; Στόχος είναι να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ποροσένκο; Φαίνεται ότι ο φασίστας βουλευτής και πρώην αρχηγός του «Δεξιού Τομέα» [2] Γιάρος διαφωνεί με κάτι τέτοιο και πέρσι, είπε ότι δημιουργεί μια νέα οργάνωση, γιατί, «ο Δεξιός Τομέας έχει εκπληρώσει την αποστολή του, και ο ουκρανικός εθνικισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε μια νέα φάση, ένα νέο κίνημα που να είναι αντίθετο εφικτή μια αιματηρή – και καταδικασμένη σε αποτυχία – εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης».
А. Άλμπου: Οι φασίστες έχουν λάβει πολύ μεγάλη υποστήριξη μετά το πραξικόπημα. Δυνάμωσαν τις οργανώσεις τους, εφοδιάστηκαν με όπλα, απόκτησαν πολεμική εμπειρία και, το σημαντικότερο, απόκτησαν οικονομική υποστήριξη, καθώς και την υποστήριξη των οργάνων της τάξης, τμήμα των οποίων αποτελούν και οι ίδιοι. Έγιναν μέλη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, έχουν τις δικές τους πολιτοφυλακές, έχουν μέλη στην SBU (Υπηρεσία Πληροφοριών), στην Εισαγγελία και σε άλλα κρατικά όργανα. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σοβαρή ενίσχυση των φασιστικών δυνάμεων. Η ενίσχυση των φασιστών δεν είναι προς όφελος της επίσημης εξουσίας, η οποία [σ.τ.μ. τότε ως αντιπολίτευση] τους χρησιμοποίησε το 2014 για την ανατροπή των προκατόχων της. Η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί για να συντρίψει την εξέγερση στα νότιο-ανατολικά της χώρας, αλλά σήμερα δεν ξέρει τι να κάνει, όταν [οι φασίστες] υπαγορεύουν τους όρους τους. Οι φασίστες έχουν γίνει ισχυρότεροι από ό,τι πριν. Ο Ποροσένκο γνωρίζει πολύ καλά ότι μερικές από τις ολιγαρχικές φατρίες προσπαθούν να τους χρησιμοποιήσουν για το δικό τους συμφέρον. Για παράδειγμα, ο Αβακόφ, ο οποίος είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, ελέγχει το [ναζιστικό σύνταγμα] «Αζόφ»,[3] ο ολιγάρχης Κολομόϊσκι ελέγχει τμήμα του «Δεξιού Τομέα», το «Σβομπόντα» [4] καθώς και άλλες οργανώσεις βρίσκονται κάτω από την επιρροή άλλων ολιγαρχικών ομάδων, οι οποίες στον αγώνα αναμεταξύ τους χρησιμοποιούν τους νεοναζί. Κατά συνέπεια, σήμερα, οι διάφορες εθνικιστικές οργανώσεις κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση Ποροσένκο. Δεν μπορώ να πω ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είναι σοβαρές, αλλά δεν μπορώ να πω επίσης, ότι αποτελούν σοβαρή απειλή. Μάλλον, καθιστούν σαφές στην κυβέρνηση, ότι αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη δύναμη και απαιτούν η κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτούς και τα συμφέροντά τους.
Καμπάνια: Οι φασίστες έχουν σχέσεις με τα συνδικάτα; Πρόσφατα το λεγόμενο «Πολιτικό Σώμα του Αζόφ» συμμετείχε σε συλλαλητήριο για την υποστήριξη αιτημάτων των εργαζομένων.
А. Άλμπου: Μερικές φασιστικές οργανώσεις προσπαθούν να σπεκουλάρουν σχετικά με το θέμα των εργατικών αγώνων. Κατά κανόνα, οδηγούν πάντα τον αγώνα προς το συμφέρον των ολιγαρχικών ομάδων που τους ελέγχουν. Δηλαδή προσπαθούν να χρησιμοποιούν τους εργαζομένους στον αγώνα μεταξύ των ολιγαρχών, στον αγώνα για την αναδιανομή της επιρροής τους. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ναζί προσπαθούν με ένα τρόπο να τεστάρουν την δυνατότητα πρόσβασής τους στα συνδικάτα. Αλλά τα συνδικάτα δεν αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ουκρανία καμία δύναμη, γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ουκρανία έχει μια παράδοση, η οποία διαφέρει από την παράδοση στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα συνδικάτα της Ουκρανίας προέρχονται από τα συνδικάτα της σοβιετικής εποχής, τα οποίο δεν είχαν ως στόχο να παλέψουν για την βελτίωση της ζωής του εργαζόμενου λαού. Ασχολούνταν με τις λειτουργίες της κοινωνικής πρόνοιας. Μάζευαν χρήματα από τους εργαζόμενους για όσους είχαν ανάγκη, διένειμαν τα εισιτήρια σε διάφορα θέρετρα, αλλά δεν συμμετέχουν στον αγώνα και δεν οργάνωναν τους εργάτες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Σήμερα, το 99% των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία είναι, αυτό που λέμε, «κίτρινες», επειδή ελέγχονται απόλυτα από τη διοίκηση της επιχείρησης ή την περιφερειακή διοίκηση.
Καμπάνια: Ποια είναι η στρατιωτική κατάσταση σήμερα στο Ντονμπάς; Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας επίθεσης του ουκρανικού στρατού μπορούν οι δυνάμεις του Ντονμπάς να αποκρούσουν αποτελεσματικά τον εχθρό;
А. Άλμπου: Η κατάσταση στη Λαϊκές Δημοκρατίες έχει αλλάξει και τώρα τον ουκρανικό στρατό και τα εθελοντικά εθνικιστικά τάγματα τα αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι κατακερματισμένες ομάδες των λαϊκών πολιτοφυλακών, αλλά τακτικός στρατός, ο οποίος εκπαιδεύεται συνεχώς, έχει τη δική του δομή, ενότητα διοίκησης και εμπειρία. Κατά συνέπεια, είμαι βέβαιος μια επίθεση του ουκρανικού στρατού θα λάβει την κατάλληλη απάντηση και θα αποκρουστεί.
Καμπάνια: Η ταξιαρχία «Πρίζρακ»[5] έγινε μέρος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής και η διεθνιστική κομμουνιστική μονάδα «InterUnit» έφυγε από το Ντονμπάς. Πώς το εκτιμάτε αυτό;
А. Άλμπου: Η ταξιαρχία «Πρίζρακ» έγινε μέρος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, επειδή διαμορφώθηκε μια κοινή στρατιωτική δύναμη. Δηλαδή ήρθε η ώρα να περάσει από το ερασιτεχνικό επίπεδο στον τακτικό στρατό. Πιστεύω ότι η κίνηση είναι σωστή. Όσο για την «Interunit», είμαστε ευγνώμονες στους συντρόφους, για τον ανιδιοτελή αγώνα τους, για το γεγονός ότι άφησαν τις οικογένειές τους, εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να έρθουν να βοηθήσουν τον εξεγερμένο λαό του Ντονμπάς. Αλλά λόγω των συμφωνιών του Μινσκ, οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί και οι ακτιβιστές της «Interunit» δεν εμπλέκονταν πλέον σε πολεμικές επιχειρήσεις, επειδή ουσιαστικά δεν υπάρχει πόλεμος. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να μην χάνουν χρόνο στο Ντονμπάς, και να ασχοληθούν με άλλες υποθέσεις. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το «Interunit» έγινε ένα καλό κέντρο για τη δημιουργία επαφών μεταξύ των κομμουνιστικών, αριστερών και αντιφασιστικών ομάδων, οι οποίες ήθελαν να πολεμήσουν με το όπλο στο χέρι. Αποτέλεσε μια καλή πλατφόρμα συνάντησης νέων επαφών, εκπαίδευσης και εμπειρίας. Είναι μια καλή πρακτική που εμείς χαιρετίζουμε.
Καμπάνια: Ποια είναι η οικονομική κατάσταση στο Ντονμπάς; Ποια είναι η κατάσταση του πληθυσμού;
А. Άλμπου: Δεν έχουμε αυταπάτες ότι στο Ντονμπάς διατηρούνται οι καπιταλιστικές σχέσεις και η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Όμως υπάρχουν ορισμένες υγιείς τάσεις, που στοχεύουν στον έλεγχο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία των κατεστραμμένων εργοστασίων, στην βελτίωση της ζωής του εργαζόμενου λαού. Τα συνδικάτα έχουν περισσότερα δικαιώματα από ό,τι είχαν πριν στην Ουκρανία και οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη προστασία. Όμως, η οικονομική κατάσταση στις Λαϊκές Δημοκρατίες εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, επειδή η Ουκρανία εμποδίζει την εισαγωγή αγαθών στο έδαφος των Λαϊκών Δημοκρατιών και οι τελευταίες καλύπτουν το έλλειμμα των εισαγωγών με εισαγωγές από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και ορισμένες άλλες χώρες. Φυσικά, η επιμήκυνση του εφοδιασμού επηρεάζει αλυσιδωτά το στάδιο της παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, τα εν λόγω προϊόντα, τα οποία κατασκευάζονται στη Ρωσία, είναι φθηνότερα στις Λαϊκές Δημοκρατίες από ό, τι στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, η βενζίνη είναι πολύ φθηνότερη και η τιμή της βενζίνης επιδρά στην τιμή των διαφόρων προϊόντων. Κατά συνέπεια, έχει θετική επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών. Τα περισσότερα από τα προϊόντα στις Λαϊκές Δημοκρατίες είναι φθηνότερα από ό,τι στην Ουκρανία, αλλά, για παράδειγμα, η τιμή του κρέατος παραμένει υψηλή. Οι υπηρεσίες στις Λαϊκές Δημοκρατίες είναι πολύ φθηνότερες. Για παράδειγμα, έχει γίνει μελέτη, με σύγκριση του μέσου κόστους ενοικίου για διαμονή σε διαμέρισμα τριών δωματίων στο Λουγκάνσκ, και το ανάλογο κόστος στην πόλη της Οδησσού. Είναι το 1/12. Στο Λουγκάνσκ ο εργαζόμενος πληρώνει 12 φορές μικρότερο ενοίκιο από ό,τι στην Οδησσό. Γενικότερα, στην Ουκρανία οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας είναι στα ύψη σημαντικά. Αυτό οφείλεται στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παρέχει πιστώσεις με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές αλλαγές.
Καμπάνια: Πως πιστεύει η «Μπορότμπα» ότι οι επαναστάτες μπορούν να πολεμήσουν τους φασίστες στο Κίεβο και τη Δυτική Ουκρανία;
А. Άλμπου: Θεωρώ, ότι στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στην δυτική Ουκρανία και σε άλλες περιοχές, υπάρχει δυνατότητα αντίστασης, αλλά σήμερα στην Ουκρανία δεν υπάρχει καμία πραγματική δύναμη, η οποία θα την οργανώσει. Η οργάνωση «Μποροτμπά» έχει στην πραγματικότητα μεταναστεύσει. Μας είναι πολύ δύσκολο να οργανώσουμε αντίσταση, όταν δεν βρισκόμαστε στις περιοχές όπου θα πρέπει να οργανωθεί. Το πρόβλημα είναι επίσης ότι τα υπόγεια δίχτυα αντίστασης είναι πολύ δαπανηρά. Υπάρχουν άνθρωποι που περνάνε στην παρανομία και πρέπει να έχουν πόρους για να νοικιάσουν ένα ασφαλές σπίτι, να έχουν ασφαλείς διασυνδέσεις, να αγοράσουν όπλα ή ότι μέσα χρειάζονται. Σήμερα καμιά από τις οργανώσεις στην Ουκρανία δεν διαθέτει επαρκείς πόρους. Και όταν μας κατηγορούν σε σχέση με τη Ρωσία, ότι η Ρωσία μας βοηθάει, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι αν η Ρωσία μας βοηθούσε με όπλα και χρήματα, θα είχαμε εδώ και πολύ καιρό οργανώσει μια τέτοια αντίσταση. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει.
Καμπάνια: Ποια είναι η γνώμη σας για τον κίνδυνο του φασισμού στην Ευρώπη, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα και τις επερχόμενες εκλογές στην ΕΕ;
А. Άλμπου: Σήμερα, αναλύοντας την οικονομική κατάσταση στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η διαδικασία της καπιταλιστικής κρίσης επιταχύνεται, ότι η άρχουσα τάξη δεν βλέπει διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο και δεν έχει σαφείς απαντήσεις ως προς την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων. Είναι γνωστό ότι η οικονομική βάση επιδρά στο πολιτικό εποικοδόμημα. Δηλαδή, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε επιδείνωση των αντιθέσεων στην κορυφή της άρχουσας τάξης. Θα οδηγήσει επίσης σε επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της άρχουσας τάξης και της κοινωνίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, για να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους, την περιουσία τους, τις επιχειρήσεις τους, οι καπιταλιστές αναμφίβολα καταφεύγουν στη χρήση των ακροδεξιών δυνάμεων. Η ευρωπαϊκή κοινωνία πρέπει να κατανοήσει ότι το ουκρανικό σενάριο είναι δυνατό στην Ευρώπη. Βλέπουμε σήμερα την ανάπτυξη ακροδεξιών διαθέσεων, βλέπουμε ότι αυξάνεται η υποστήριξη οργανώσεων όπως το «Jobbik»[σ.τ.μ. ουγγρικό φασιστικό κόμμα], η «Χρυσή Αυγή» το κόμμα της Λεπέν, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»[AfD] και άλλες δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Είναι μια καπιταλιστική απάντηση στην καπιταλιστική κρίση. Ως εκ τούτου, η αριστερά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του φασισμού δεν βρίσκεται στα χαρτιά, ούτε μέσα στα κεφάλια κάποιων. Βρίσκεται εδώ, στους δρόμους των πόλεών μας και οι δυνάμεις της αριστεράς πρέπει να ενωθούν προκειμένου να αποτραπεί ο φασισμός στην Ευρώπη. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σήμερα.
Καμπάνια: Τι πιστεύετε για την εκλογή Τραμπ;
А. Άλμπου: Νομίζω ότι είναι, επίσης, μια αντίδραση του καπιταλισμού προς την οικονομική κρίση. Μερικές οικονομικές ομάδες συνειδητοποιούν ότι η καπιταλιστική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και θέλουν να απαλλαγούν από τα κοινωνικά βάρη που έχουν σήμερα. Αν όμως αποφορτιστούν από αυτές τις κοινωνικές παροχές υπέρ των εργαζομένων, αυτό θα προκαλέσει αναμφισβήτητα διαμαρτυρίες. Ως εκ τούτου, το καπιταλιστικό σύστημα αντιδρά σε αυτή την κατάσταση, και αντιδρά με την ανάπτυξη της ακροδεξιάς. Η νίκη του Τραμπ, κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Επειδή, με τη νίκη του Τραμπ οι δεξιές ομάδες θα έχουν τεράστια υποστήριξη. Για αυτό το επαναλαμβάνω, ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ επικίνδυνη.
Καμπάνια: Φαίνεται, ότι ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα αλλάξει κάπως την πολιτική των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
А. Άλμπου: Δυστυχώς, είναι αλήθεια. Πολλοί άνθρωποι, πολλοί αναλυτές και ειδικοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα βελτιωθούν μετά την εκλογή του Τραμπ. Αυτή η άποψη είναι εντελώς εσφαλμένη. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνουν πολύ τεταμένες και ψυχρές, επειδή η πολιτική ελίτ των ΗΠΑ θα βλέπει πάντα την καπιταλιστική Ρωσία ως ανταγωνιστή και θα προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της εντός της Ρωσίας. Είμαι 100% σίγουρος ότι η Αμερική δεν θα υποχωρήσει σε σχέση με την Ουκρανία και τη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Μπορεί να αλλάξουν λίγο ρητορική, αλλά η πολιτική κατεύθυνση δεν πρόκειται να αλλάξει.
Καμπάνια: Ποιες είναι οι διεθνείς σχέσεις και επαφές της «Μπορότμπα» σήμερα, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες; А. Άλμπου: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας και να αναζητήσουμε νέες επαφές με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε μια σειρά ζητήματα. Αυτό κάποιες φορές λειτουργεί και κάποιες όχι, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει κάποια πρόοδος σήμερα. Η «Μπορότμπα» είναι μέλος του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, το οποίο οργάνωσε το Λαϊκό Μέτωπο της Τουρκίας και προσπαθούμε να δράσουμε στο πλαίσιο αυτού του μετώπου. Είμαστε επίσης ανοικτοί για συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη δημιουργία νέων επαφών.
Καμπάνια: Τι πιστεύετε για τη θέση των αριστερών δυνάμεων και πώς μπορούμε να κάνουμε ένα ισχυρό κίνημα για την ήττα του φασισμού και την επαναστατική προοπτική στην Ευρώπη ;
А. Άλμπου: Κατά τη γνώμη μου, οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη πολύ συχνά παίρνουν μια ρεφορμιστική θέση. Αυτό που λέω δεν ισχύει για όλους, αλλά για ορισμένες οργανώσεις και κόμματα. Πρέπει να πάψουν να φλερτάρουν με τις άρχουσες ελίτ και να συμμετέχουν σε αστικούς θεσμούς. Σήμερα, η νέα εποχή υπαγορεύει νέες προκλήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι χωρίς ένα επαναστατικό μετασχηματισμό, είναι αδύνατο να νικήσουμε. Ελπίζω ότι το κίνημα της αριστεράς στην Ευρώπη θα γίνει πιο ριζοσπαστικό και μια τέτοια αριστερά στην Ευρώπη θα γίνει το παράδειγμα για την αριστερά σε όλο τον κόσμο, για το πως πρέπει να αγωνιζόμαστε. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον αγώνα αυτό, μέχρι την νίκη.
Σημειώσεις:
[1] Η «Ένωση «Μποροτμπά» (στα ουκρανικά «Αγώνας») ιδρύθηκε το 2011 από μέλη αριστερών οργανώσεων, όπως της Οργάνωσης Μαρξιστών, μιας ομάδας πρώην μελών της Κομσομόλ και του Κ.Κ. Ουκρανίας, της λέσχης «Ίσκρα», της «Πανουκρανικής Ένωσης Εργαζομένων», της «’Ενωσης Νεολαίας «Τσε Γκεβάρα», καθώς και από μεμονωμένους ακτιβιστές. Στο μανιφέστο του ιδρυτικού συνεδρίου της τονίζεται ότι στόχος είναι «η δημιουργία μιας νέας πολιτικής οργάνωσης, η οποία προβάλλει μια εναλλακτική λύση στην κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και τον συμβιβασμό των παλιών αριστερών κομμάτων» και επέκρινε τα επίσημα αριστερά κόμματα, γιατί «δεν προβάλλουν τη σοσιαλιστική εναλλακτική λύση» και «έπαψαν να αγωνίζονται ακόμη και για μερική βελτίωση στα πλαίσια του καπιταλισμού», ενώ έχουν γίνει «εταίροι σε κυβερνήσεις των κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου» Η «Μποροτμπά» άσκησε σκληρή κριτική στο Μαϊντάν και τις κυρίαρχες σε αυτό ιδέες περί ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εξύμνησης των Ουκρανών συνεργατών του Χίτλερ. Μετά τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας στο Κίεβο από τη συμμαχία νεοφιλελεύθερων υπερεθνικιστών, ακροδεξιών και φασιστών, η «Μποροτμπά» συμμετείχε ενεργά στο κίνημα εναντίον του νέου καθεστώτος.
[2,3,4] Πράβυ Σέκτορ («Δεξιός Τομέας»), μέτωπο φασιστικών οργανώσεων που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μαϊντάν, στη σφαγή στην Οδησσό και την καταστολή των διαδηλώσεων ενάντια στο νέο ακροδεξιό καθεστώς του Κιέβου, καθώς και στη συγκρότηση των φασιστικών ταγμάτων. Δημιουργήθηκε γιατί οι σκληροπυρηνικές φασιστικές οργανώσεις που τον συγκρότησαν δεν ήθελαν να ενσωματωθούν στο Σβομπόντα (μετεξέλιξη του Σοσιαλ-Εθνικού Κόμματος), το οποίο θεωρούσαν ότι έχει προσαρμοστεί στα κοινοβουλευτικά πρότυπα. Μετά τη νίκη του Μαϊντάν, οι δυνάμεις του «Δεξιού Τομέα» έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σύσταση της Εθνοφρουράς και των εθνικιστικών και φασιστικών ταγμάτων (που αργότερα εντάχθηκαν επίσημα στις δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών). Πέρα την συμμετοχή των μελών του στα διάφορα φασιστικά τάγματα, όπως το «Azov», που έχει οργανώσει μια άλλη οργάνωση του «Δεξιού Τομέα», ο «Πατριώτης της Ουκρανίας», ο «Δεξιός Τομέας» έχει οργανώσει και το δικό του τάγμα.
[5] Η ταξιαρχία «Πρίζρακ» (Φάντασμα) συγκροτήθηκε στην αρχή ως Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ, με επικεφαλής τον Αλεξέϊ Μοζγκοβόϊ (Απρίλιος 2014). Το καλοκαίρι του 2014 έγινε τάγμα, ενώ στα τέλη Αυγούστου ο αριθμός των μαχητών έφτασε στα επίπεδα ταξιαρχίας. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην συντριβή των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού και των φασιστικών ταγμάτων στο Ντελμάτσεβο (Ιανουάριος 2015). Ήταν το μόνο ένοπλο σώμα στο Ντονμπάς με διττό ρόλο, στρατιωτικό και πολιτικοκοινωνικό και για αυτό το λόγω εντάχθηκαν στις τάξεις της οι περισσότεροι κομμουνιστές μαχητές, όπως και η διεθνιστική μονάδα ξένων εθελοντών «InterUnit». Advertisements
---------------------------------------------------------------------------------
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Κλιμακώνει την επίθεση η αντιδραστική δεξια πουλημενη προδοτικη αντιπολίτευση
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου της χώρας (όπου η αντιδραστική δεξια προδοτικη ξεπουλημενη αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία από τις εκλογές του Δεκέμβρη του 2015) γιατί αυτό αρνείται να τηρήσει το κράτος δικαίου. Το Κοινοβούλιο έχει κηρυχθεί από τις 6/1/16 παράνομο γιατί έχει νομιμοποιήσει 3 βουλευτές της δεξιας προδοτικης αντιπολίτευσης από την περιοχή Αμαζόνας που ελέγχονται για εκλογικές παρατυπίες, νοθεία κ.λπ. Αρνείται να τους απομακρύνει, ενώ συνεχώς παρεμποδίζει το κυβερνητικό έργο του Νικολάς Μαδούρο, όπως πρόσφατα αρνήθηκε να εγκρίνει την απόφαση ίδρυσης μεικτών επιχειρήσεων, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος για τους υδρογονάνθρακες.
Η αντιδραστική αντιπολίτευση αξιοποιεί αυτή την κατάσταση και κάνει λόγο για «πραξικόπημα του Μαδούρο», με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Χούλιο Μπόρχες, να έχει καλέσει για σήμερα κινητοποίηση στους δρόμους αλλά και παρέμβαση του στρατού. Την αντιπολίτευση συνδράμουν ο αληταρας γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, τσουτσεκι και λακες των ΗΠΑ, που ειχε το θρασσος να μιλήσει το τομαρι για «κατάλυση της δημοκρατίας» και προωθεί διεθνή παρέμβαση και αντιδραστικές κυβερνήσεις της περιοχής, όπως του Περού (που μάλιστα ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Βενεζουέλα), της Κολομβίας, της Χιλής.
Οι κινήσεις αυτές κλιμακώνουν τις πιέσεις στη κυβέρνηση Μαδούρο, που αντιμετωπίζει και οργανωμένο σαμποτάζ (με τεχνητές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης) και την προσπάθεια αποσταθεροποίησης από δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, όμως, η όλη κατάσταση «πατάει» στα προβληματα που αντιμετωπιζει η οικονομια που το προβλημα επιταχύνθηκε και με τη ραγδαία πτώση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.
------------------------------------------------------------------------------
ΣΕΡΒΙΑ Προεδρικές εκλογές
BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή περίπου 6.700.000 Σέρβοι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας ανάμεσα σε 11 υποψήφιους, εκ των οποίων προβάλλει ως «φαβορί» ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς από το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα», με ποσοστά δημοτικότητας στο 53%, και έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ο 25χρονος ανεξάρτητος υποψήφιος - φοιτητής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Λούκα Μαξίμοβιτς, με 11%. Μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο αρχηγός του εθνικιστικού «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» Βόισλαβ Σέσελι, που είχε δικαστεί και αθωωθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για «εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».
Ο απερχόμενος εθνικιστής Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, του Σερβικου Προοδευτικου Κομματος, που είναι διασπαση του Ριζοσπαστικου Κομματος όταν ο Σεσελι πηγε στη φυλακη, που πραγματοποιεί από την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, επέλεξε να μη διεκδικήσει δεύτερη φορά πενταετή προεδρική θητεία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλ. Βούτσιτς, από την άλλη, που έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του από τον πρώτο εκλογικό γύρο, ώστε να αποτρέψει τυχόν συσπείρωση των κατακερματισμένων δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε πιθανό δεύτερο εκλογικό γύρο που, εάν χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απρίλη. Από την εκλογική νομοθεσία ευνοούνται οι υποψήφιοι της αστικής τάξης, καθώς μπαίνουν όροι για συμμετοχή που απαιτούν τη συγκέντρωση αρκετών χιλιάδων υπογραφών αλλά και σημαντικών ποσών ως εγγύηση στην αρμόδια εκλογική επιτροπή.
-----------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΡΑΗΛ Προωθεί νέο μεγάλο εποικισμό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ειρήνη Τώρα!» η νέα, προκλητική απόφαση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επιτρέψει την ανέγερση νέου εβραϊκού εποικισμού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για την ανέγερση του νέου οικισμού Εβραίων εποίκων αργά το βράδυ της Πέμπτης, παρά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τις πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να παγώσει τα σχέδια πολλαπλασιασμού νέων εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να επιτραπεί αργότερα η επανάληψη της διπλωματικής ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης.
Ο νέος εποικισμός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Σίλο, που βρίσκεται κοντά στον εποικισμό Αμόνα (βόρεια της Ραμάλας) που γκρεμίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη μετά από απόφαση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πρόκειται για την πρώτη ανέγερση εβραϊκού οικισμού στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές από το 1991, δηλαδή πριν από τη συμφωνία του Οσλο, εκτός της αναγνώρισης από το Ισραήλ το 2012 τριών οικισμών που υπήρχαν ήδη, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ειρήνη Τώρα». «Ο Νετανιάχου είναι όμηρος των εποίκων και θέτει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ. Υποκύπτοντας στις πιέσεις των εποίκων, ο Νετανιάχου οδηγεί τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους κατευθείαν προς μια πραγματικότητα ενός μόνο κράτους, συνώνυμου του απαρτχάιντ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή οργάνωση.
Παράλληλα, η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κατηγόρησε τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του πως «επιμένουν στις πολιτικές του εποικισμού, του απαρτχάιντ και της εθνοκάθαρσης, επιδεικνύοντας κατάφωρη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων».
--------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αύριο ο δεύτερος γύρος
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό πραγματοποιείται αύριο. Οι δύο υποψήφιοι είναι ο Λένιν Μορένο, έως τώρα αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, από το σοσιαλιστικό κόμμα «Συμμαχία για τη Χώρα», το οποίο έχει σχηματίσει την εκλογική συμμαχία «Μέτωπο Ενωμένοι», μαζί με άλλες σοσιαλδημοκρατικές κεντροαριστερές δυνάμεις από τη μια και του ΚΚ Ισημερινου από την άλλη. Ο Μορένο είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο 39,28%, ενώ ο δεύτερος υποψήφιος είναι ο νεοφιλελευθερος ακροδεξιός τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, με το κόμμα «Δημιουργώντας Ευκαιρίες» που είχε πάρει 28,10%. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μορένο προηγείται του Λάσο με ποσοστό 45% - 48% έναντι 35% - 38%, με τους αναποφάσιστους να καταλαμβάνουν το υπόλοιπο ποσοστό (11% - 14%). Ο Μορένο προβάλλει τη λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών», που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία από τον Ρ. Κορέα, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παραλλαγή διαχείρισης, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα». Του εγχειρήματος που, «πατώντας» στη λαϊκή δυσαρέσκεια από την προηγούμενη διακυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στον Ισημερινό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έκανε μια σχετική ανακατανομή πλούτου προς τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού, αξιοποιώντας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας και έδωσε νέα ώθηση στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Στον Ισημερινό εξακολούθησε να είναι εθνικό νόμισμα το δολάριο, ενώ τη δεκαετία που οι ρυθμοί ανάπτυξης «έτρεχαν» με 4%, οι κεφαλαιοκράτες τριπλασίασαν τα κέρδη τους.
Ο Λάσο, όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, εκφράζει την τάση αναπροσανατολισμού του μείγματος οικονομικής πολιτικής προς περιοριστικά μέτρα, αυξηση της λιτοτητας για τον λαο, επαναφορα της φτωχειας και της εξαθλιωσης για τα λαικα στρωματα. Ταυτόχρονα, εκφράζει την τάση σε τμήματα του κεφαλαίου για ενίσχυση συμμαχιών με πιο παραδοσιακούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ.
Το ΚΚ Ισημερινού στηρίζει τον υποψήφιο της σοσιαλδημοκρατικής κυβερνητικής συμμαχίας, στο όνομα της αντιμετώπισης του νεοφιλελευθερισμού. Η Οργάνωση της Περιοχής Πιτσίντσα του Κόμματος, στην πρωτεύουσα της χώρας Κίτο, διαφώνησε με την απόφαση αυτή, καταγγέλλοντας και την κυβέρνηση Κορέα ως διαχειριστική, που χτύπησε δικαιώματα της εργατικής τάξης, έθεσε σε κίνδυνο την Κοινωνική Ασφάλιση, ποινικοποίησε την κοινωνική διαμαρτυρία.