Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Παρασκευη 19 Μαιου 2017


Ένα στα δύο παιδιά στη χώρα μας στερείται ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά.




-----------------------------------------------------------------------------------




Χτυπησαν το συλλαλητηριο, εσπρωχναν στις σκαλες με τα δακρυγονα ηλικιωμενους ανθρωπους, εριξαν χημικα ακομα και στην εξεδρα με τους μουσικους της ορχηστρας "Μικης Θεοδωρακης". Θα ερθει η ωρα σας και τοτε θα θυμηθουμε τον τιτλο ενος εργου του Μ. Βιαν...




----------------------------------------------------------------------------------




Γιώργος Τυρίκος-Εργάς
Έκκληση προς ειδικούς γύρω από τον εγκέφαλο και το κρανίο, ΩΡΛ, νευροχειρούργους κτλ. Χρειαζόμαστε για παιδί Ρομά να μάθουμε που στην Ευρώπη υπάρχει αξιόπιστο κέντρο για να ερευνήσουμε μια υπόθεση απώλειας εγκεφαλικού υγρού από τη μύτη και τα αυτιά. Είναι επείγον. Στην Ελλάδα έχουν γίνει όλες οι εξετάσεις και πραγματικά δεν έχει βρεθεί άκρη. Παρακαλώ ας απαντήσουν όσοι κατέχουν και όχι απαντήσεις-google
(απαντηστε στον τοιχο του στο facebook)




--------------------------------------------------------------------------------------




Μια νέα τηλεφωνική γραμμή για την αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας είναι σε ισχύ μέσα από την συνεργασία πολλών φορέων που έχουν ως στόχο να βρίσκονται δίπλα στους συμπολίτες μας, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και συμβάλλοντας αποφασιστικά μέσα από την εμπειρία τους στην αποτροπή της οποιαδήποτε αυτοκτονικής τάσης.
Η συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ», όπως ονομάζεται, με αριθμό 26340-20091, απευθύνεται σε όποιον νιώθει την ανάγκη να μιλήσει με επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα του αφιερώσει επαρκή χρόνο και θα του υποδείξει ένα βασικό κύκλο με 3 δωρεάν συνεδρίες με ειδικό.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», η οποία ως γνωστόν έχει ιδρυθεί το 2010 από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο VINCI, ως προς την προμήθεια του κατάλληλου ως προς τις προδιαγραφές τηλεφωνικού κέντρου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ναυπακτίας που παρέχει τον χώρο εγκατάστασής του και τα λειτουργικά έξοδα της γραμμής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Πώς λειτουργεί το 26340-20091
Στις κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή 26340-20091 απαντούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές. Η γραμμή καλύπτει τις περιοχές Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.
Κλήσεις γίνονται δεκτές από 10 π.μ. έως 10 μ.μ. σε καθημερινή βάση.
Ο μέγιστος χρόνος συνομιλίας είναι 30 λεπτά.
Το απόρρητο της συνομιλίας είναι εξασφαλισμένο.
Μετά την συνομιλία κανονίζεται ραντεβού με ειδικό ψυχικής υγείας.
Μέσα από 3 δωρεάν συνεδρίες προσφέρονται κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ανθρώπινου αδιεξόδου.




-----------------------------------------------------------------------------------------



Στις προσπάθειές της να σταματήσει την πρόοδο του Alzheimer και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο, η Κούβα ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο με το φάρμακο NeuroEpo.

Μπραβο Κουβα! το νέο φάρμακο για την καταπολέμηση του #Αλτσχάιμερ...Στην Κούβα η γήρανση του πληθυσμού θα εχει ολοένα και πιο μεγαλη επίδραση στο πληθυσμο της.
Κουβανεζικος σοσιαλιστικός σχεδιασμός στη βιοτεχνολογία: να βρεθουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμος σου.




--------------------------------------------------------------------------------------




Μάλιστα, κ. Τσακαλώτε, ο λαός πάλι φταίει που παρακολουθεί Survivor, ενώ εσείς με τους ομοίους σας προσπαθούσατε να... ανατρέψετε τους συσχετισμούς ψηφίζοντας Μνημόνια εδώ παρακάτω!

Σχολιο.- Άθλιοι..και δολοφονικοί .οι άθλοι του Αμερικανόδουλου θείου Τσακαλώτου .Μεκέλεψε με τις βόμβες Ναπάλμ .που για πρώτη φορά δοκιμάστηκαν .τους μαχητές του Δημοκρατικού στρατού .
Άθλιος και ο ανηψιός Τσακαλώτος που έτρεμε ,,,το ανθρωπάκι τους διαδηλωτές της Πλ Συντάγματος

Σχολιο.-  Ο θείος ήταν αυτός που τσάκισε με τα βρετανικά όπλα το κίνημα της Μέσης Ανατολής, με τους χιλιάδες αξιωματικούς και στρατιώτες να δολοφονούνται ή να κλείνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην έρημο. Ήταν ο επικεφαλής των "πραιτωριανών" (όπως τους χαρακτήρισε ο κεντρώος δημοκράτης Καφαντάρης) στα Δεκεμβριανά. Και η "δόξα" του έφτασε στο απόγειό της όταν αιματοκυλούσε την Ελλάδα κατά τον Εμφύλιο.




----------------------------------------------------------------------------------------




Βεβαίως, σήμερα, που υπήρχε λαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, η... Φρουρά ήταν εκεί!
Σχολιο.- Όχι απλώς ήταν εκεί, ήταν και σε πλήρη ετοιμότητα, ήξερε το μάθημα "απέξω κι ανακατωτά", που λένε!




----------------------------------------------------------------------------------------




Μια συγνώμη δεν είναι αρκετή, η pizza hut πρέπει να κάνει  δημόσια δήλωση,

Οι παλαιστίνιοι και οι ακτιβιστές που καλουν για μποϊκοτάζ της πίτσα χατ μετά αφοτου έβαλε μια αγγελία κοροϊδευτική για τον ηγέτη  μιας μαζικής απεργίας πείνας που λαμβάνει μέρος στις φυλακές του Ισραήλ,
Το εστιατόριο είναι ισραηλινο πάραρτημα δημοσίευσε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την ισραηλινή αστυνομία που φέρεται να δείχνει τον κρατούμενο  marwan barhgouti  οτι έσπασε γρήγορα τρώγοντας μια σοκολάτα.
Στα εβραϊκά παραλληλα με την εικόνα, στο Ισραήλ η pizza hut έγραψε: " Barghouti, αν πρόκειται να σπάσεις μια απεργία, γιατί όχι με πίτσα?"
Η αλυσίδα με photoshop, επίσης, εβαλε ένα κουτί από πίτσα στο πάτωμα από το κελί της φυλακής μαζί με ένα κομμάτι πίτσα στο νεροχύτη.

Διαμαρτυρίες από ακτιβιστές σε όλο το κόσμο καλούν για ενα παγκόσμιο μποϊκοτάζ της pizza hut,
Εδώ είναι ένα παράδειγμα του μια διαμαρτυρία ενάντια στην ισραηλινή εταιρεία που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, που είναι έκφραση αλληλεγγύης προς την παλαιστινιακή πολιτική hungerstikers (απεργιας πεινας).




--------------------------------------------------------------------------------------




Δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να προστατεύσεις.

Πατρίδα δεν είναι το κράτος! (του ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών και συμφερόντων
Το κράτος πιθανόν να είναι δίκαιο ή άδικο, ικανό ή ανίκανο, αφερέγγυο, αυταρχικό και σπανίως στοργικό να δέρνει τους συνταξιούχους, να μη σέβεται ζώντες και τεθνεώτες, να μεροληπτεί, να ψεύδεται, να εξαπατά, να χρηματίζεται, να τρομοκρατεί.
Η πατρίδα είναι κάτι ακλόνητο, βαθύ και καθοριστικό για τον άνθρωπο.

Ένα γεγονός που έχει επιμελώς αποσιωπηθεί είναι ότι στις 16 Νοεμβρίου 1967 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.
Στα σύνορα του Έβρου η απέναντι όχθη πλημμύρισε με τουρκικά άρματα μάχης, που μάρσαραν νυχθημερόν εκφοβιστικά και πανέτοιμα να περάσουν το ποτάμι. Στη δική μας πλευρά ο αριθμός των αρμάτων ήταν ασήμαντος σε σχέση με των Τούρκων και αρχίσαμε τα «κολοκοτρωναίικα» τα κάναμε κυκλικές βόλτες μέσα από δάση και χωριά για να φαίνονται περισσότερα. (Εικόνα τρομακτικής ανισότητας, που θα έπρεπε να την έχουν αντικρίσει όσοι με ασυγχώρητη ανευθυνότητα μιλάνε για μείωση των εξοπλισμών.)
Ο ίλαρχος Ν.Μ., διοικητής μιας Ίλης Αναγνωρίσεως, διέθετε στον τομέα ευθύνης του πλάι στο ποτάμι 4 έφεδρους αξιωματικούς και 144 στρατιώτες, συν 2 «βοηθητικούς» που δεν έφεραν όπλο.
Εκείνες τις κρίσιμες στιγμές έλαβε μια επείγουσα διαταγή από τη Μεραρχία και κάλεσε προσκλητήριο στη μονάδα του. Ανέλυσε στους συγκεντρωμένους την κατάσταση, μίλησε για την τουρκική υπεροπλία και ζήτησε από τους στρατιώτες του 30 εθελοντές να περάσουν την ίδια νύχτα το ποτάμι, με επικεφαλής τον ίδιο και τους 4 έφεδρους αξιωματικούς τους, για δολιοφθορά στα εχθρικά τανκς. Οι πιθανότητες να γυρίσουν ζωντανοί ήταν μηδαμινές, είτε πετύχαινε η αποστολή τους είτε όχι γι’ αυτό τούς έδωσε είκοσι λεπτά προθεσμία να συζητήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν μόνοι τους ποιοι θα συμμετείχαν εθελοντικά. Μάλιστα προέτρεψε όσους ήταν παντρεμένοι ή είχαν προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους να μη συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Στην ουσία ο ίλαρχος Ν.Μ. απάλλαξε τους στρατιώτες του από κάθε όρκο και υποχρέωση και τους έδωσε το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.
Ο Έβρος ήταν ανέκαθεν για τον στρατό ο κάλαθος των «αχρήστων». Ήταν μία χρόνια πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην οποία η δικτατορία είχε προσδώσει διαστάσεις τιμωρίας. Στον Έβρο έστελναν όλους τους παρίες, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα για καλύτερη μετάθεση, τους κοινωνικά απροσάρμοστους και κυρίως τους αντίθετους στο καθεστώς, στους οποίους μάλιστα επιφύλασσε και την ανάλογη περιποίηση.
Αυτή πάνω κάτω ήταν η κοινωνική σύνθεση και της μονάδας του Ν.Μ., που οι οπλίτες της συσκέπτονταν μεταξύ τους για είκοσι λεπτά και συγκεντρώθηκαν πάλι με τον ήχο της σάλπιγγας. Ο ίλαρχος διέταξε οι 30 εθελοντές να κάνουν ένα βήμα μπροστά για να αποσπαστούν από τους υπόλοιπους. Τότε ένα βήμα μπροστά δεν έκαναν μόνο 30 άντρες, αλλά αυτομάτως και οι 144, μαζί τους και οι 2 «βοηθητικοί».
Αυτά τα παιδιά ήταν απλοί στρατιώτες.
Δεν είχαν την ψυχοτεχνική εκπαίδευση για καταδρομικές επιχειρήσεις ούτε τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την ανάλογη υποστήριξη, εύλογα θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή την αποστολή θανάτου. Όμως αποφάσισαν να υπερβάλουν εαυτόν, διέγραψαν τις ταλαιπωρίες που τους υπέβαλλε το ανελεύθερο καθεστώς και ήταν έτοιμα να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα, όπως ακριβώς οι πατέρες τους πολέμησαν τους Ιταλούς υπό τη μεταξική δικτατορία: η αντίθεσή τους στο δικτατορικό καθεστώς δεν επηρέασε σε τίποτα τη φιλοπατρία τους.
Ένιωθαν ως το κύτταρό τους, χωρίς να χρειαστεί να τους το πει κανείς, ότι η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών, συμφερόντων κ.λπ.
Γιατί το κράτος δεν είναι πατρίδα.
Το κράτος είναι απλώς ένα σύστημα διαχείρισης της κοινωνίας που αλλάζει ανάλογα με τα πρόσωπα τα οποία εντελώς πρόσκαιρα και συγκυριακά το στελεχώνουν. Το κράτος πιθανόν να είναι δίκαιο ή άδικο, ικανό ή ανίκανο, αφερέγγυο, αυταρχικό και σπανίως στοργικό να δέρνει τους συνταξιούχους, να μη σέβεται ζώντες και τεθνεώτες, να μεροληπτεί, να ψεύδεται, να εξαπατά, να χρηματίζεται, να τρομοκρατεί.
Η πατρίδα είναι κάτι ακλόνητο, βαθύ και καθοριστικό για τον άνθρωπο.
Η πατρίδα είναι η πανάρχαιη γειτονιά μας στον κόσμο.
Αυτή μας προσδιορίζει και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας. Επειδή είμαστε πρόσωπα, και όχι τυχαία άτομα, υπάρχουμε εν χώρω και χρόνω με δικό μας ήθος και έθος. Άλλωστε η ανθρώπινη ποικιλία τρόπων, αισθημάτων, εμπειριών και έκφρασης συνιστά τη διαφορετικότητα, που είναι ζωή και ευλογία, δίνει μορφή και περιεχόμενο στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Τελικώς η σύγκρουση τότε με την Τουρκία αποσοβήθηκε με οδυνηρές υποχωρήσεις εκ μέρους μας, μία από αυτές ήταν η επαίσχυντη απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974.
Και από τότε, χωρίς να γίνει πόλεμος, επί 40 ολόκληρα χρόνια χάνουμε σταθερά ανθρώπους και δικαιώματα.
Ιδίως από το 1996 και μετά έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση «φινλανδοποίησης» έναντι της Τουρκίας, η οποία συνεχώς διατυπώνει νέες απειλές και νέες απαιτήσεις: Ίμια, γκρίζες ζώνες, S-300, υφαλοκρηπίδα, Θράκη, casus belli για τα 12 μίλια, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (για να ακολουθήσουν τη μοίρα της Κύπρου), διχοτόμηση του Αιγαίου και ίσως άλλα που δεν τα γνωρίζουμε. Και, επειδή «τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάτι άλλο δεν υποχωρήσει», εμείς τα τελευταία δέκα χρόνια, άτολμοι και περιδεείς, γλείφουμε για «ελληνοτουρκική φιλία», μεταμφιέζουμε τον τρόμο μας σε «σωφροσύνη» και σκιζόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους απέναντι σε ό,τι θέλουν: υποστήριξη στην Ευρώπη, τερατούργημα Ανάν, οικονομικά ανοίγματα και διάφορα άλλα αναξιοπρεπή, ενώ ο κατάλογος των πεσόντων μας μεγαλώνει ασταμάτητα: Σιαλμάς, Βλαχάκος, Γιαλοψός, Καραθανάσης, Ηλιάκης.
Όμως όλα έχουν ένα όριο.
Η πορεία ενός έθνους δεν καθορίζεται από ευκαιριακά συμφέροντα και ανεπαρκείς ηγεσίες. Περιλαμβάνεται στις θυσίες των νεκρών μας, στο παρόν το δικό μας και στο μέλλον αυτών που έρχονται. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορεί να τα χάσουμε μόνο μετά από στρατιωτική ήττα, ουδείς από τους κρατούντες νομιμοποιείται να τα παραχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.
Όποιος μιλάει για ελευθερία και ανεξαρτησία χωρίς να είναι έτοιμος να ματώσει είναι απατεώνας. Ούτε το δικαστήριο της Χάγης ούτε οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός μπορεί να αποφανθεί αν επιτρέπεται να αναπνέουμε ακόμη τον αέρα της πατρίδας μας ή αν η Θράκη, η Κύπρος και τα νησιά είναι δικά μας.
Η αλήθεια είναι μία και πανάρχαιη:
Δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να προστατεύσεις.
* Απόσπασμα από το βιβλίο του, «Ημών των Ιδίων».




---------------------------------------------------------------------------------------




Απόψε στο Σύνταγμα,
από 30.000  "διαδηλωτές" του κώλου,
βγήκαμε μπροστά καμιά 30ριά νοματαίοι (απο το ΕΠΑΜ το Κινημα Αλανια και τη Ραχηλ Μακρη) που κάναμε ντου στο περιστύλιο της βουλής με ελληνικές σημαίες.
Οι υπόλοιποι εκεί κάτω, ένα ξυπόλυτο τάγμα!, ...να φαντάζονται ταξικούς κ' εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες με μπροστάρηδες το πάμε, τη λαε, τη γσεε, κ' τους μπαχαλάκηδες!!!
Οι αραχτοί στα σπίτια σας, θα συνεχίσετε να βλέπετε το θλιβερό σαρβάϊβορ της ζωής σας,
κατασχέσεις, ανεργία, πείνα, τη γυναίκα σας να γίνεται πουτάνα και τα παιδιά σας σκλάβοι.
Από αύριο θα σκούζετε στον παπαδάκη στο λιάτσο και στον αυτιά.




----------------------------------------------------------------------------------------------



"Η επανάσταση είναι αιματηρή, είναι εχθρική, δεν ξέρει συμβιβασμό.
Η επανάσταση ισοπεδώνει και καταστρέφει οτιδήποτε μπει στο δρόμο της."
Μάλκομ Χ!
γεννήθηκε 19 Μαϊου 1925 στην Ομαχα
δολοφονήθηκε 21 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη
Σε ζαλίζει η ζωή του-Σε συναρπάζει ο λόγος και η φωνή του





-------------------------------------------------------------------------------------------




Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017
Σαν σήμερα, 19 Μάη του 1960 : Επιχείρηση εξόντωσης του ΚΚΕ, τα στρατοδικεία σε δράση...

Είμαστε στο 1960. Η άρχουσα τάξη, το Παλάτι και τα «μεγάλα αφεντικά», οι Αμερικανοί δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη τη μεγάλη εκλογική έκπληξη του 1958, όταν η ΕΔΑ με κορμό και καθοδηγητή το ΚΚΕ πήρε το 25% των ψήφων και αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα. Μια εξέλιξη που έδειχνε ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου και παρά το όργιο βίας, τρομοκρατίας, εκτελέσεων, φυλακίσεων και εκτοπισμών που ακολούθησε, οι δεσμοί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με τις πλατιές λαϊκές μάζες παραμένουν ακατάλυτοι.

Με την καθοδήγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες είχαν αναλάβει αποκλειστικά το έργο του συντονισμού των επιχειρήσεων για τη δίωξη και την εξόντωση
του ΚΚΕ, η κυβέρνηση Καραμανλή στήνει σειρά δικών στα έκτακτα στρατοδικεία με κατηγορούμενους στελέχη του Κόμματος.
Σκοπός της κυβέρνησης και των Αμερικανών ήταν να ενισχύσουν τα ψυχροπολεμικά ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην περιοχή, να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για το ξεπούλημα της Κύπρου με τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου και να δικαιολογήσουν
τις σχεδιαζόμενες αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Μια από τις σημαντικότερες δίκες εκείνης της περιόδου άρχισε στις 26 Απριλίου 1960.
Στο εδώλιο του Στρατοδικείου κάθονται στελέχη και μέλη του ΚΚΕ με την κατηγορία ότι «δραπετεύσαντες εις το σιδηρούν παραπέτασμα επεδίδοντο εις τη συγκέντρωσιν πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως και τη δι' ασυρμάτων μετάδοσιν τους εις την ηγεσίαν
του ΚΚΕ και τη βουλγαρικήν υπηρεσία πληροφοριών». Ανάμεσα στους κατηγορούμε-
νους και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

«Θα ήτο ευχής έργον εάν πολλούς από τους κατηγορουμένους είχε παραδώσει
η Αστυνομία εις τους Γερμανούς», δηλώνει ένας αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της εποχής ζητά την κεφαλή των κατηγορουμένων. «Όλοι οι κομμουνισταί είναι πράκτορες της Σοβιετικής Ενώσεως» γράφει στον τίτλο της μια εφημερίδα.
Ο βασιλικός επίτροπος ζητεί την ποινή του θανάτου για 5 απ' τους κατηγορουμένους και ισόβια για άλλους 14.

Τη νύχτα της 19ης προς την 20η Μάη το στρατοδικείο καταδικάζει σε ισόβια
τους Χ. Φλωράκη, Κ. Λουλέ, Κ. Τσακίρη, Δ. Δάλλα, Γ. Κοτροκόη και την Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.




--------------------------------------------------------------------------------------




ΤΕΛΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
Ενοχλούνται κάποιοι συριζαίοι, γιατί γράφω συχνά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάσσεται στην Αριστερά. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, σταλινική αυτή την άποψη, με την έννοια της αντιδημοκρατικότητας.
Ας ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει κάποιος ιστορικά κοινά αποδεκτός ορισμός για την Αριστερά. Όπως κανένας δεν είναι ό,τι δηλώνει, έτσι και στην Αριστερά δεν εντάσσεται, σώνει και καλά, όποιος φορέας αυτοπροσδιορίζεται σαν αριστερός. Και θα ήταν αντιδημοκρατικό να απαιτήσει κάποιος να αποδεχτούν οι άλλοι αυτό που ο ίδιος εμφανίζει ως αλήθεια.
Καθώς το ζήτημα με απασχόλησε έντονα κατά τη δεκαετια του 1950, το αντιμετώπισα εντάσσοντας εκείνους τους πολιτικούς φορείς που αναφερόμενοι στο σοσιαλιστικό ή το κομμουνιστικό κίνημα ή στην ευρύτερη δημοκρατική Αριστερά, πολιτεύονταν σε μια κατεύθυνση μεταρρυθμιστική ή επαναστατική, σε αντίθεση με τις εκάστοτε κυρίαρχες επιλογές του αστισμού.
Έτσι, ενέταξα το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, την ΕΛΔ, το ΣΚ-ΕΛΔ, την Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών του Σοφιανόπουλου, το μεταδικτατορικό ΑΣΚΕ του Καργόπουλου κ.λπ. Όχι όμως και τη Δημοκρατική Ένωση του Παπαναστασίου, το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου ή το μεταπολιτευτικό ΚΟΔΗΣΟ.




-------------------------------------------------------------------------------------------





Ισπανικός κομμουνιστικός εμφύλιος με διαιτητή το… ΚΚΕ!

Διεθνείς διαστάσεις με έντονο ελληνικό χρώμα έχει πάρει η διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας (PCPE). Πρόσφατα η 41μελής ΚΕ του PCPE συνεδρίασε και διέγραψε 15 μέλη της τα οποία χαρακτήρισε φραξιονιστές και διασπαστές. Η διαγραμμένη ομάδα πραγματοποίησε «ολομέλεια της ΚΕ» και εξέλεξε νέο Γραμματέα διατηρώντας το όνομα και τα σύμβολα του PCPE. Πλέον στην Ισπανία υπάρχουν δυο PCPE: εκείνο που ιδρύθηκε το 1984 και έχει ΓΓ τον Καρμέλο Σουάρεθ κι εκείνο που προέκυψε προ ημερών από την ολομέλεια των διαγραφέντων με ΓΓ τον Άστορ Γκαρσία (ούτε καν ένα προσωνύμιο δεν τα ξεχωρίζει όπως πχ το αλήστου μνήμης «εσωτερικού» που είχε προσδώσει στον εαυτό της η μειοψηφία της ΚΕ του ΚΚΕ όταν διαγράφτηκε το 1968).

Κάπου εδώ, μια εσωτερική διαμάχη των ισπανών κομμουνιστών άρχισε να διεθνοποιείται καθώς διάφορα ΚΚ πήραν θέση στον ισπανικό «εμφύλιο». Στο επίκεντρο βρέθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του PCPE (του Σουάρεθ) ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας επιχείρησε να αναγνωρίσει de facto το PCPE (του Γκαρσία) καλώντας και τα δυο PCPE.

Μετά τις καταγγελίες αυτές, το ΚΚΕ άσκησε έντονη πολεμική στο PCPE (του Σουάρεθ) κατηγορώντας το ως… τροτσκιστικό και πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του PCPE (του Γκαρσία). Συγκεκριμένα το ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

«Η θέση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE)
Το ΚΚΕ ενημερώνεται και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE). Γνωρίζουμε ότι σήμερα ασκείται έντονη πίεση στο κομμουνιστικό κίνημα, σε κάθε ΚΚ, σε συνθήκες αρνητικού διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, με στόχο να εγκαταλείψουν (αυτά) την επαναστατική στρατηγική, να ενσωματωθούν στο καπιταλιστικό σύστημα και να γίνουν μια δύναμη που διαχειρίζεται το σύστημα.

Αυτό δεν είναι κάτι νέο στην Ισπανία, που είδε το ισχυρό οπορτουνιστικό ρεύμα του ευρωκομμουνισμού στις τάξεις του ΚΚ της Ισπανίας. Το PCPE, το οποίο αναδείχθηκε ως η δύναμη που αντιμετώπισε το ρεύμα του Ευρωκομμουνισμού, έχει αναπτύξει μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με το ΚΚΕ, το οποίο διεξήγαγε μια σημαντική πολιτική πάλη ενάντια στο αντίστοιχο οπορτουνιστικό ρεύμα στη χώρα μας. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από αυτό το οπορτουνιστικό ρεύμα και αργότερα συγκέντρωσε όλα τα σάπια στοιχεία που παρείχε το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, το κόμμα μας, το οποίο ξεκίνησε τις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το 1999 στην Αθήνα, οι οποίες εδραιώθηκαν με την υποστήριξη και άλλων ΚΚ ως σημαντική εκδήλωση για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, είχε προτείνει και είχε αγωνιστεί για να συμπεριληφθεί και το PCPE στον κατάλογο των κομμάτων που καλούνται σε αυτές, γνωστή ως λίστα Solidnet. Αργότερα, όταν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού στην Ευρώπη καθιέρωσαν το δικό τους κέντρο, ενισχύθηκε το λεγόμενο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και η ανάγκη σχηματισμού ενός κομμουνιστικού πόλου, που θα υπερασπίζεται τον μαρξισμό-λενινισμό, την αναγκαιότητα της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, ιδρύθηκε η «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ICR) ως μια πρώτη προσπάθεια να διαμορφωθεί αυτός ο πόλος.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια το ΚΚΕ αγωνίστηκε μαζί με το PCPE, όπως έκανε και στη νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης (Κομμουνιστική Πρωτοβουλία), η οποία βασίζεται σε μια κοινή ιδρυτική διακήρυξη και μάχεται με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού στην Ευρώπη .

Επιπλέον, το ΚΚΕ, αναπτύσσοντας στενές και συντροφικές σχέσεις με το PCPE, επισκέφθηκε επανειλημμένα την Ισπανία και προσκάλεσε στελέχη του κόμματος στην Ελλάδα. Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ συμμετείχαν σε πολυήμερες επισκέψεις σε χώρους δουλειάς σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, υποστηρίζοντας επίσης τις εκλογικές μάχες και άλλες δραστηριότητες του PCPE μιλώντας σε συγκεντρώσεις και συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας, γνωρίσαμε καλύτερα το PCPE, τα στελέχη και τα μέλη του, τους μαχητές που υποστηρίζουν το PCPE και τις «Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών» που έχουν αναπτύξει σημαντικές, διεθνιστικές σχέσεις με την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος (ΚΝΕ) .

Στις συνθήκες που προέκυψαν από την εσωτερική κομματική κρίση του PCPE, το κόμμα μας θα επιδιώξει να έχει σχέσεις με αυτό το κόμμα, με το οποίο θεωρεί ότι υπάρχει εγγύτητα στις πολιτικές θέσεις ή προσέγγιση από πλευράς στόχων και προτεραιοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγώνα και την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Από αυτή τη σκοπιά, το κόμμα μας από τώρα και στο εξής θα αναπτύξει διμερείς σχέσεις με το PCPE με τον Γενικό Γραμματέα του, Άστορ Γκαρσία, κρίνοντας ότι οι θέσεις που εκφράζει αυτό το κόμμα αντιστοιχούν στις μακροχρόνιες συντροφικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους συντρόφους του PCPE.

Ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πορεία της ομάδας των συντρόφων Καρμέλο Σουάρες-Χούλιο Ντίας προκαλεί μια αρνητική εντύπωση, όπως εξηγείται από το κείμενο που εξέδωσε πρόσφατα η «Πολιτική Γραμματεία» με τίτλο: «Μερικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν το PCPE ως μέρος της στρατηγικής τους για να σπάσει το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (ICM)». Σε αυτό το κείμενο και σε άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί πλήρως η πραγματικότητα. Έτσι τα κόμματα που επιδιώκουν να σχηματίσουν έναν πόλο για να υπερασπιστούν τον μαρξισμό-λενινισμό και έχουν αφιερώσει τις δυνάμεις τους για την ανασύνταξη και την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, κατηγορούνται για τη διάσπαση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος κι όχι τα κόμματα που είναι κατ’ όνομα ΚΚ, που συνεργάζονται ανοιχτά με την αστική τάξη, με το κεφάλαιο, που συμμετέχουν στις αστικές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σχημάτισαν το οπορτουνιστικό κέντρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (PEL) στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η δημοσίευση των τροτσκιστικών θέσεων στην εφημερίδα Unidad y Lucha καθώς και οι επαφές και οι κοινές εκδηλώσεις που ξεκίνησε αυτή η ομάδα με το οπορτουνιστικό ΚΚ Ισπανίας, το οποίο στήριξε και στηρίζει την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και αγωνίζεται εναντίον του ΚΚΕ, δεν έχουν καμία σχέση με το PCPE που το κόμμα μας ήξερε και αγωνίστηκε στο πλευρό του.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την προετοιμασία του 7ου τεύχους της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ICR), το οποίο είναι αφιερωμένο στην 100η επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οκτώβρη, η ομάδα αυτή υπέβαλε ένα άρθρο με ορισμένες ασυνήθιστες θέσεις, όπως για παράδειγμα, ότι η σοσιαλιστική επανάσταση ... ήταν αστική ως προς το περιεχόμενο ή με άλλες θέσεις που υποβάθμισαν τη σημασία της μαρξιστικής-λενινιστικής κοσμοθεωρίας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, την λανθασμένη στρατηγική των σταδίων προς τον σοσιαλισμό κλπ. Αυτές οι θέσεις βρίσκονταν στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησαν στο ΚΚΕ, καθώς και σε άλλα κόμματα κατά τη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής, καθώς και μετά. Η πρόθεση του ΚΚΕ και άλλων ΚΚ, όπως το ΚΚ του Μεξικού, να πάρουν δημόσια θέση στο «Χώρο Συζήτησης» της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ICR) εναντίον αυτών των θέσεων, οδήγησε την ομάδα των Καρμέλο Σουάρες-Χούλιο Ντίας να αποσύρει το άρθρο τους ώστε να μην υπάρξει καμία κριτική, αποκρύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις απαράδεκτες θέσεις που υποστηρίζονται στο άρθρο τους από τα μέλη και τα στελέχη του PCPE.

Μετά από όλα αυτά και άλλα πράγματα που συνέβησαν στην Ισπανία, τα οποία γνωρίζουμε, όσον αφορά το ρόλο αυτής της ομάδας, μετά την προκλητική επίθεση εναντίον του ΚΚ Μεξικού, το οποίο στάθηκε στο πλευρό του PCPE σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μετά τις συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ από στελέχη αυτής της ομάδας και την εχθρότητα εναντίον του κόμματος μας και των διεθνών κοινών πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει και στις οποίες συμμετέχουν τα δύο κόμματα, θέλουμε να τονίσουμε ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις με το PCPE που ξέραμε, που αγωνιστήκαμε μαζί του ενάντια στον οπορτουνισμό και για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και αυτό, κατά την κρίση μας, εκφράζεται από το PCPE υπό την ηγεσία του Άστορ Γκαρσία και των άλλων συντρόφων που έχουν πάρει τα ηνία του PCPE σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ
04.05.2017»

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση του ΚΚΕ με τα δυο PCPE γίνεται στις ιστοσελίδες των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ υπάρχουν δυο ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του στα αγγλικά και τα ισπανικά αλλά όχι στα ελληνικά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απουσία ανακοινώσεων γι’ αυτό το θέμα στην ιστοσελίδα Solidnet που αποτελεί το επίσημο bulletin πολλών ΚΚ.

Μετά από αυτό το δικό μας εισαγωγικό, ο αναγνώστης θα πάρει πιο σφαιρική πληροφόρηση από το αναλυτικό ρεπορτάζ του Ν. Σβέρκου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18/5/20127. Το παραθέτουμε αυτούσιο:


ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Συντροφικά... αλληλομαχαιρώματα

Του Νίκου Σβέρκου.
Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και στο υπό διάσπαση Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, ύστερα από την απόφαση του Περισσού να στηρίξει τον «φραξιονιστή» Άστορ Γκαρσία, εκφραστή της «ανταρσίας» που οδήγησε το κόμμα σε διάσπαση - Το ΚΚΕ παράλληλα κατήγγειλε την παραδοσιακή ηγεσία του PCPE υπό τον Καρμέλο Σουάρεθ, ο οποίος απάντησε σε εξίσου καταγγελτικό ύφος.


Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του έζησε συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, διασπάσεις. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το ΚΚΕ πρωταγωνίστησε σε προσπάθειες διεθνούς δικτύωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων, με τα οποία μοιράζεται την ίδια πολιτική και ιδεολογική θεώρηση. Ωστόσο, οι σχέσεις του με άλλα κομμουνιστικά κόμματα διαταράχθηκαν αρκετές φορές, με πιο χαρακτηριστικές την ανταλλαγή άκρως επικριτικών επιστολών με το πορτογαλικό Κ.Κ. στις αρχές του 2014, τις σφοδρές κατηγορίες επί ιδεολογικών θεμάτων με το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας τον Σεπτέμβριο του 2015 και τη διάσταση απόψεων ΚΚΕ και ΑΚΕΛ για το Κυπριακό τον περασμένο Νοέμβριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες μια νέα σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει, αυτή τη φορά με το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE). Μια αντιπαράθεση που στηρίζεται σε πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα, ενώ περιπλέκεται λόγω της διένεξης για ένα κείμενο για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Στις 25 Απριλίου η Πολιτική Γραμματεία του PCPE με γ.γ. τον Καρμέλο Σουάρεθ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου, διέγραψε 15 στελέχη (σε σύνολο 41) της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με την κατηγορία του φραξιονισμού και της απόπειρας διάλυσής του. Ανάμεσα στα στελέχη που διαγράφηκαν ήταν και ο Άστορ Γκαρσία.

Παράλληλα, οι φερόμενοι ως φραξιονιστές προχώρησαν στη διοργάνωση της «5ης Ολομέλειας της Κ.Ε.», όπου ανακήρυξαν «νέο γ.γ. του κόμματος» τον 40άρη εκπαιδευτικό Γκαρσία, προς αντικατάσταση του «βετεράνου» Καρμέλο Σουάρεθ. Δημιούργησαν δική τους ιστοσελίδα και έκτοτε χρησιμοποιούν το όνομα του PCPE.
Η διάσπαση στο PCPE έλαβε διεθνείς διαστάσεις όταν διάφορα Κομμουνιστικά Κόμματα τοποθετήθηκαν επί της διένεξης. Η παλαιά ηγεσία του Σουάρεθ έσπευσε να δημοσιοποιήσει ότι διατηρεί σχέσεις με το Κ.Κ. Κούβας, ενώ επισκέφθηκε την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη. Αντίστοιχα, τον Γκαρσία στήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού και το ΚΚΕ.

Η στήριξη του ΚΚΕ στον «φραξιονιστή» Γκαρσία προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις με το PCPE που γνωρίσαμε [...], που εκφράζεται από την ηγεσία του Αστορ Γκαρσία» ανέφερε σε δήλωσή του στις 4 Μαΐου το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ. Ο Περισσός άσκησε κριτική στην ηγεσία του Σουάρεθ, κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να στραφεί εναντίον «μόνο κατ’ όνομα Κομμουνιστικών Κομμάτων, που συνεργάζονται ανοιχτά με την αστική τάξη», ότι υποστηρίζει «τη λανθασμένη στρατηγική των σταδίων προς τον σοσιαλισμό», πως προβαίνει σε «δημοσίευση τροτσκιστικών θέσεων στην εφημερίδα Unidad y Lucha» και πως διατηρεί επαφές με το Κ.Κ. Ισπανίας που «στηρίζει την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα». Εστιάζοντας δε σε ένα θεωρητικό κείμενο-συμβολή του PCPE στην υπό έκδοση «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση», το ΚΚΕ κατηγόρησε το ισπανικό κόμμα ότι θεωρεί πως «η σοσιαλιστική επανάσταση ήταν αστική».

Την ίδια ημέρα το PCPE του Καρμέλο Σουάρεθ απάντησε με ανοιχτή επιστολή επικεντρώνοντας στις κινήσεις του ΚΚΕ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι, χωρίς να έχει τη δικαιοδοσία, παρείχε νομιμοποίηση στη «φράξια» του Γκαρσία και συνέκρινε το ΚΚΕ με το ΚΚΣΕ, λέγοντας πως το ελληνικό κόμμα «σήμερα δεν έχει παρόμοια εξουσία και νομιμοποίηση να παίζει τον ρόλο του ηγέτη του διεθνούς επαναστατικού κινήματος». «Το PCPE σε καμία περίπτωση δεν δέχεται τη χειραγώγηση, ούτε απαράδεκτες επιθέσεις στην κυριαρχία του κόμματός μας, ούτε παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας ζητήματα. Το PCPE απορρίπτει αυτήν την εκβιαστική πράξη», επισήμανε.

Η αντιπαράθεση δεν έληξε εκεί. Το ΚΚΕ στις 5 Μαΐου έστειλε νέα επιστολή στα κόμματα της Πρωτοβουλίας, που δημοσιοποιήθηκε από το φερόμενο ως «φραξιονιστικό» PCPE του Γκαρσία, στην οποία κατηγορούσε το PCPE του Σουάρεθ ότι προβαίνει σε «συκοφαντίες» αναφορικά με τις εσωτερικές διαδικασίες για την έκδοση της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Το ΚΚΕ σημείωνε δε πως στην τελευταία εκδοχή του επίμαχου κειμένου για την Οκτωβριανή Επανάσταση «δεν υπήρχαν ουσιαστικές αλλαγές» και πως οι Ισπανοί έθεσαν εμπόδια στην έκδοση της Επιθεώρησης.

«Πολιτικός ελιγμός του ΚΚΕ»
«Το κείμενο αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι το προσχέδιο του κειμένου μας χρησιμοποιήθηκε για τον πολιτικό ελιγμό, που ενορχηστρώθηκε από το ΚΚΕ υπό την καθοδήγηση του Κ.Κ. Μεξικού, προκειμένου να υποστηριχτεί η φράξια» απάντησε το PCPE του Σουάρεθ μέσω της εφημερίδας Unidad y Lucha, κατηγορώντας το ΚΚΕ για «σχηματικά και δογματικά» διδάγματα που αντλεί από τον Οκτώβρη.

Το δε ΚΚΕ στις 12 Μαΐου εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Οι συκοφαντίες δεν θα πετύχουν», στην οποία επαναλάμβανε ότι το PCPE υπό τον Σουάρεθ κάνει «προκλητική προσπάθεια να συνδέσει το ΚΚΕ με τη διάσπαση» στο κόμμα και πως «προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες του ευθύνες για τη διαλυτική κατάσταση που προκάλεσε στο εσωτερικό του PCPE, επιχειρεί έναν αντιπερισπασμό και καταφεύγει σε παράλογες “αναλύσεις” για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναμασά θέσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του οπορτουνιστικού ρεύματος γενικά, τροτσκιστικών και άλλων περιθωριακών ομάδων χωρίς κύρος και παρουσία στη χώρα μας, με στόχο να μειώσει τον πολυμέτωπο αγώνα του ΚΚΕ και της επαναστατικής του πολιτικής γραμμής, που επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο 20ό Συνέδριό του».

Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και το PCPE, οι δύο ομάδες στην Ισπανία οργανώνονται. Το μεν PCPE υπό τον Σουάρεθ οργανώνει καμπάνια για την ανασυγκρότηση του κόμματος και της νεολαίας με τίτλο «Ενάντια στη Φράξια, Ενισχύουμε το Κόμμα». Το δε PCPE υπό τον Γκαρσία δημοσιοποίησε λίστα 220 στελεχών που παρέχουν τη στήριξη στη συγκεκριμένη ηγεσία.

ΤΟ PCPE ιδρύθηκε στη Μαδρίτη τον Ιανουάριο του 1984 μετά το Συνέδριο της Κομμουνιστικής Ενότητας. Προέκυψε ως συνένωση διαφόρων ομάδων και οργανώσεων που αποσχίστηκαν από το ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (PCE), κατηγορώντας την ηγεσία του Σαντιάγο Καρίγιο για ευρωκομμουνιστική στροφή. Συμμετείχε για λίγο καιρό στην Ενωμένη Αριστερά, ενώ για κάποια χρόνια εντάχθηκαν στο PCPE τα εναπομείναντα μέλη του Ισπανικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, του εμβληματικού κομμουνιστή και στρατιωτικού του ισπανικού εμφυλίου, Ενρίκε Λίστερ. Στις εκλογές του 2016 τo PCPE έλαβε 26.627 ψήφους (0,11%).





--------------------------------------------------------------------------------------------




Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017
Ο Έβο Μοράλες αμφισβητεί τον ΟΑΚ για την υπόθεση των 9 Βολιβιάνων που κρατούνται φυλακισμένοι στη Χιλή

O Βολιβιάνος πρόεδρος ρωτά για τις ενέργειες του Λουίς Αλμάγρο σε σχέση με τη σύλληψη 9 Βολιβιάνων που κρατούνται σε φυλακή της Χιλής από τις 19 Μάρτη.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες αμφισβήτησε το έργο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγρο σε σχέση με την σύλληψη εννέα Βολιβιάνων στη Χιλή.

Μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ο Μοράλες αναρωτήθηκε για τις ενέργειες του Αλμάγρο για τους δύο στρατιωτικούς και τους επτά πολίτες που βρίσκονται φυλακισμένοι και για την “πολιτική, οικονομική, διπλωματική και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, επιθετικότητα της Χιλής”.


Στις 19 Μάρτη συνελήφθησαν εννέα Βολιβιάνοι στα σύνορα με τη Χιλή, που συμμετείχαν σε μια επιχείρηση ενάντια στο λαθρεμπόριο στο έδαφός της Βολιβίας, ενώ η Χιλή ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε δικό της έδαφος.

Οι Βολιβιάνοι κατηγορούνται για την κλοπή κάποιων φορτηγών και για οπλοφορία.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ο ΟΑΚ δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό, παρά την διεθνή εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Βολιβίας.




-------------------------------------------------------------------------------------------




Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017
Καταδρομικό ντου στο κοινοβούλιο από μέλη του κινήματος ΑΛ.ΑΝΥ.Α και του Μετώπου Νίκης της Ραχηλ Μακρη.
Εισβολή στο κοινοβούλιο επιχείρησαν σήμερα κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, μέλη του κινήματος ΑΛ.ΑΝΥ.Α και του Μετώπου Νίκης της Ραχηλ Μακρη.
Επικράτησε πανζουρλισμός αφού αυτή τη φορά Η ΦΡΟΥΡΑ εμφανίστηκε αμέσως και μεσα σε λίγα λεπτά έπνιξε στα χημικά τον χώρο μπροστά από το κοινοβούλιο.
Όπως λενε οι ιδιοι
ΑΛ.ΑΝΥ.Α.(ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΥΠΑΚΟΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ): τα ασυμβίβαστα στοιχεία του πάλαι ποτέ πολιτικού και όχι κομματικού κινήματος "Δεν Πληρώνω, Δεν πληρώνουμε την κρίση σας"(www.oxidiodia.gr).

Που αποχωρήσαμε σύσσωμοι όταν μια μικρή αυταρχική μειοψηφία, με ιδιοκτησιακή αντίληψη επί του κινήματος, επιχειρούσε και συνεχίζει να επιχειρεί, μέσα από αδιαφανείς μεθοδεύσεις και κρυφές ατζέντες, να σύρει το κίνημα στο χορό των επερχόμενων εκλογών ως κόμμα(!).





-------------------------------------------------------------------------------------




Υπερψηφίστηκε το 4ο Μνημόνιο
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 00:21
Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα και αντίμετρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.


Σύμφωνα με την ψηφοφορία, ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές. Επί της Αρχής 153 βουλευτές ψήφισαν «ΝΑΙ» και 128 ψήφισαν «ΟΧΙ». «Παρών» στο άρθρο 56 δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εκτός από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, από τη διαδικασία έλλειπαν οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σ.σ. με επιστολή ενημέρωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο εκτός από τα άρθρα 70 και 71).

Επί των άρθρων το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και την εξομοίωση της φορολογίας της βουλευτικής αποζημίωσης με τα εισοδήματα των υπόλοιπων φυσικών προσώπων.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι με απόφαση της ολομέλειας αποβλήθηκαν από τη διαδικασία λόγω του βίαιου περιστατικού με τον Ηλία Κασιδιάρη να σπρώχνει τον Νίκο Δένδια, απέστειλαν σφραγισμένους φακέλους με κείμενο στο οποίο σημειώνεται ότι δεν έχουν καμία διάθεση να νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία που τη κρίνουν παράνομη και αντισυνταγματική και πως καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο. Στη διαδικασία όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θεωρήθηκαν απόντες.

Όσον αφορά στα όσα έγιναν στη Βουλή, υπήρξε έντονη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια διαμάχη η οποία κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια με εκατέρωθεν εκτοξεύσεις κατηγοριών. Ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης «αιφνιδίασαν» με κάποια καινοτόμα παρέμβαση. Αντιθέτως και παρά την επικοινωνιακή προετοιμασία της κόντρας που παρακολουθήσαμε εδώ και λίγα 24ωρα, η αντιπαράθεση στη Βουλή δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες εκείνων που περίμεναν την όξυνση των πολιτικών παθών.

Επεισόδια εκτός Βουλής

Γύρω γύρω στις 20.45 τα πνεύματα άρχισαν να  οξύνονται στο συλλαλητήριο που  βρισκόταν σε εξέλιξη έξω από τη Βουλή μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ της ΛΑΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΠΑΜ.

Νεαροί αντιεξουσιαστες διαδηλωτές με κοκτέιλ μολότοφ επιτέθηκαν κατά του φυλακίου των ευζώνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, στη συνέχεια απωθήθηκαν με χημικά από τα ΜΑΤ και κάπως έτσι άρχισε ένα κυνηγητό μεταξύ αστυνομικών και ολων των διαδηλωτών που διήρκεσε με εξάρσεις για αρκετές ώρες.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κυρίως στη γωνία Αμαλίας, Βασιλίσης Σοφίας και Βασιλέως Γεωργίου με πετροπόλεμο, ρίψεις φωτοβολίδων και μολότοφ από τη μια και χρήση χημικών από την άλλη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα ΜΑΤ προέβησαν σε μία τουλάχιστον σύλληψη διαδηλωτή, ενώ ομάδα περίπου δέκα αντιεξουσιαστων κουκουλοφόρων χτύπησαν έναν δημοσιογράφο που κάλυπτε το συλλαλητήριο για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού.
Ο κόσμος είχε απωθηθεί για να αποφύγει τα χημικά προς όλες τις κατευθύνσεις γύρω από την πλατεία Συντάγματος αναμένοντας την εξέλιξη.




--------------------------------------------------------------------------------------------




Λύνεται η απεργία της ΠΝΟ - Από τα μεσάνυχτα ξεκινούν δρομολόγια τα πλοία
 Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 13:06

Η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε πριν λίγο να μην συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Έτσι από τα μεσάνυχτα της Παρασκευή όταν και λήγει η 48ωρη πανελλαδική απεργία η οποία είχε λάβει παράταση από την Τετάρτη, τα πλοία θα μπορούν να εκτελέσουν και πάλι κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Τα αιτήματα της ΠΝΟ:

Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς και πλήρη εξαίρεση από τον «κοινωνιοκτόνο Ν. 4387/16».

Άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες και καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας.

Αναστολή του Άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας.
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2017.
Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας.
Αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών.

Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες.

Άμεση υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, και γενικότερα των πλοίων της ακτοπλοΐας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, ο υπουργός Ναυτιλία Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος σε συνάντηση με εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων, διαβεβαίωσαν τους ναυτικούς ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για το θέμα των συντάξεων, το εργασιακό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.





-----------------------------------------------------------------------------------------




Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη - Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η απεργία
 Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 13:20
Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στη Θεσσαλονίκη με τους εργαζομένους των αστικών συγκοινωνιών να μην πηγαίνουν για πέμπτη ημέρα στη δουλειά τους.

Αυτό γιατί ούτε την Πέμπτη υπήρξε θετική εξέλιξη στο ζήτημα με την πληρωμή τους.

Σύμφωνα με το thestival.gr παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ βρίσκεται σε επαφές για την εξασφάλιση δανειοδότησης, δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως και σήμερα πρόκειται να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία, προκειμένου να επανεξεταστεί το αίτημά της.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού έχει ζητήσει επίσης από το αρμόδιο υπουργείο προείσπραξη της αντισταθμιστικής καταβολής του Ιουνίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή του μισθού Απριλίου στους εργαζόμενους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει θετική απάντηση επί του θέματος.

Τέλος, σημειώνεται πως αν καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν αποδώσει, η πόλη θα παραμείνει χωρίς λεωφορεία και το σαββατοκύριακο.


Συνεχίζουν και τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ την επίσχεση εργασίας.

Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου τους Δημήτρης Τσερμενίδης, «αφού η διοίκηση του οργανισμού δεν έκανε καμία κίνηση μέχρι αυτήν την ώρα, δεν πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μας τα δεδουλευμένα μηνών Μαρτίου - Απριλίου και να εξοφληθούμε το δώρο του Πάσχα, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ».

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν καταβολή όλων των δεδουλευμένων μας και όχι μέρους αυτού, εκτιμώντας πως δεν έμεινε πλέον χρόνος ώστε η Εθνική Τράπεζα να δώσει το δάνειο στον ΟΑΣΘ και να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη, οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα το μεσημέρι, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.




-----------------------------------------------------------------------------------------




WikiLeaks: Η σουηδική εισαγγελία απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ
 Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 12:58
Η σουηδική εισαγγελία απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ και θα επανεξετάσει το ένταλμα σύλληψής του, ανακοίνωσε το WikiLeaks.

H απόφαση ελήφθη από την επικεφαλής της σουηδικής εισαγγελίας. Όπως ανακοινώθηκε, σταματά η έρευνα εναντίον του συνιδρυτή του WikiLeaks.
Η γενική εισαγγελία Marianne Ny ανακοίνωσε σήμερα πως «αποφασίσθηκε να σταματήσει η προκαταρκτική έρευνα για την καταγγελθείσα υπόθεση βιασμού με κατηγορούμενο τον Julian Assange», μετέδωσε το Reuters.

Η απόφαση για την παύση της έρευνας για την υπόθεση βιασμού που είχε καταγγελθεί πριν από επτά χρόνια αναμένεται να επηρεάσει τη διαμονή του Ασάνζ που έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαντόρ στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του από το 2012, παρόλο που ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Η απόφαση της σουηδικής εισαγγελίας ακολουθεί την προσφυγή του Σουηδού δικηγόρου του Ασάνζ με την οποία ζητούσε να αρθεί το ένταλμα σύλληψης. Ένας από τους λόγους που επικαλέσθηκε ο δικηγόρος του Ασάνζ είναι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Jeff Sessions τον Απρίλιο, ότι «η σύλληψη του συνιδρυτή του WikiLeaks αποτελεί ''άμεση προτεραιότητα''».




----------------------------------------------------------------------------------------




To NATO «θέλει το Μαυροβούνιο για τη στρατιωτικοποίηση των Βαλκανίων»
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 11:48
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νεοεισερχόμενο μέλος της -το Μαυροβούνιο (Montenegro)- στα σχέδια στρατιωτικοποίησης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Την καταγγελία κάνει το σερβικό κίνημα «Αντίσταση στην Απελπισία», μέσω του ρωσικού πρακτορείου «Sputnik».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σερβικού κινήματος, «το ΝΑΤΟ εξαπλώνεται συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο για να δείξει ειδικά στη Σερβία πόσο ισχυρό είναι».

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, βόμβες είχαν δεχθεί και περιοχές του Μαυροβουνίου, που τότε ακόμη συμμετείχε στην αλήστου μνήμης Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Ποντγκόριτσα προχώρησε στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να ερωτηθεί ο πληθυσμός που κατά πλειοψηφία είναι αντίθετος».

Το σερβικό αυτό κίνημα (που περιλαμβάνει και Σέρβους κατοίκους στο Μαυροβούνιο) υποστηρίζει πως η χάρτα αυτή θα είναι η πρώτη που θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, μόλις αλλάξει η αμφιλεγόμενη ηγεσία της, εναντίον της οποίας υπάρχουν πλείστες κατηγορίες για πολλαπλά αδικήματα.

«Θα πρέπει να τονισθεί πως η απόφαση να ενταχθεί το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ ελήφθη από την εγκληματική ηγεσία της χώρας χωρίς τη λαϊκή έγκριση, όπως αποδεικνύει σχετική έρευνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν την ένταξη του Μαυροβούνιου στη Συμμαχία και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο που θα γίνεις τις 24-25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε καταγγείλει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να προηγηθεί δημοψήφισμα.




---------------------------------------------------------------------------------------



Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στην Κορεατική Χερσόνησο
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 10:51
Τo «USS Ronald Reagan» είναι το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο που αποστέλλεται να πλεύσει προς την Κορεατική Χερσόνησο, μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Η ανακοίνωση έγινε από πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου στα ΜΜΕ της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, με την άφιξή του στην περιοχή, το αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρέιγκαν» θα αντικαταστήσει το «USS Carl Vinson» που είχε αποσταλεί εκεί τον περασμένο μήνα σε επίδειξη ισχύος, καθώς είχε αρχίσει να αυξάνεται η ένταση με την ανταλλαγή απειλών από τη Β. Κορέα και τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το CNN.

Πριν γίνει η «αλλαγή βάρδιας», τα δύο αεροπλανοφόρα θα πάρουν μέρος σε κοινά «πολεμικά γυμνάσια».

Το «Ronald Reagan» απέπλευσε από τα ιαπωνικά ύδατα την Τρίτη, αφού είχε υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης στα ναυπηγεία της Γιοκοσούτα.

Η πλέον πρόσφατη πυραυλική δοκιμή από τη Β. Κορέα έγινε την Κυριακή. Εκτοξεύθηκε πύραυλος μέσου βεληνεκούς (από εκείνους που αποκαλούνται εδάφους-εδάφους) και τελικά κατέληξε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Την επομένη της πυραυλικής δοκιμής η βορειοκορεατική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι «η δοκιμή ήταν απόλυτα επιτυχής».




--------------------------------------------------------------------------------------------




Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 06:46
Οι κάλπες άνοιξαν στο Ιράν για τη σημερινή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός μεταξύ του προέδρου Χασάν Ρουχανί και του υποψηφίου των σκληροπυρηνικών, Ιμπραχίμ Ραϊσί.

«Όλοι πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές..., ψηφίστε νωρίς» δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αφού πρώτα ψήφισε.




-----------------------------------------------------------------------------------------





ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Οχι άλλες θυσίες στο βωμό της κερδοφορίας των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων»

Ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή που συνέβη το τραγικό δυστύχημα στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Με το σιδηροδρομικό ατύχημα στο Αδενδρο το Σάββατο 13 Μάη, συνεχίζονται τα τραγικά ατυχήματα με θύματα επιβάτες και εργαζόμενους. Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ότι η πολιτική που έχει κριτήριο το κέρδος - η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, οι δραστικές μειώσεις σε εργατικό δυναμικό, οι μεγάλες ελλείψεις στη συντήρηση, επισκευή του δικτύου και των συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας, οδηγούν σε αιματηρά δυστυχήματα όπως αυτό του Αδενδρου.
Κριτήριο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και των διοικήσεων των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Κατάργησαν δίκτυα γραμμών, έκλεισαν σταθμούς, έδιωξαν προσωπικό, υποβάθμισαν τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας. Τα τελευταία 10 - 11 χρόνια η κυκλοφορία των τρένων στο συγκεκριμένο σταθμό (αλλά και σε άλλους), λόγω της μη ολοκλήρωσης και παράδοσης των έργων "τηλεδιοίκησης", γίνεται από τις παρακαμπτήριες γραμμές, αντί να γίνεται από τις κύριες σιδηροδρομικές γραμμές, για συνεχίσουν το δρομολόγιό τους.
Στα τρένα δεν λειτουργεί το σύστημα ασφαλείας που εξασφαλίζει την ακινητοποίησή τους με βάση τις ενδείξεις των φαναριών, αλλά και επιπρόσθετα ότι στο συγκεκριμένο σταθμό δεν λειτουργούσαν.
Οχι άλλες θυσίες, όχι άλλο αίμα στο βωμό της κερδοφορίας των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Μόνο όταν ο εργαζόμενος λαός θα πάρει την εξουσία, ο σιδηρόδρομος μπορεί ν' αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, να γίνει ασφαλές, φθηνό, αξιόπιστο μέσο μεταφοράς για τις λαϊκές οικογένειες, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο και γενικότερα της εργατικής τάξης.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, συναδέλφων και επιβατών, που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα στο Αδενδρο».





----------------------------------------------------------------------------------------




Αυτή η «νεκρή φάλαινα» θα σας πείσει να σταματήσετε να πετατε σκουπίδια μια για πάντα
11 Μαΐου 2017
http://www.spot.ph/arts-culture/art-exhibits/70126/greenpeace-philippines-whale-installation-a00171-20170511




-------------------------------------------------------------------------------------



Νοσοκομειο Σαμου. Επιστροφη στο Μεσαιωνα από αντιρρησιες αμβλωσεων.





Αντιδράσεις για την απόφαση των γιατρών της Σάμου να μην συμμετέχουν σε διαδικασία διακοπής κύησης
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 15:36
Συντηρητισμός και οπισθοδρόμηση ή απαράβατη ηθική και συνειδησιακή αντίθεση σε μία ιατρική πράξη που κρύβεται συνήθως κάτω από πέπλο μυστικότητας και ενοχής; Στην Ελλάδα της κρίσης όπου ακόμη και τα στατιστικά στοιχεία δυσκολεύονται να αποτυπώσουν με ακρίβεια την μεγάλη αύξηση των αμβλώσεων ως μία από τις συνέπειες της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης των ζευγαριών αλλά και των ίδιων των γυναικών που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας ή της κακοπληρωμένης εργασίας, κάνει την εμφάνισή του ένα φαινόμενο που προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό τόσο για τις αιτίες που το δημιούργησαν όσο και για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να έχει.

Η άρνηση των αναισθησιολόγων του Κρατικού Νοσοκομείου της Σάμου να συμμετέχουν σε διαδικασία διακοπής κύησης, επικαλούμενοι λόγους προσωπικής ηθικής φέρνει στην επιφάνεια αντιλήψεις και στερεότυπα που έμοιαζαν ξεχασμένα στο παρελθόν.

Το θέμα πήρε διαστάσεις από το γ.γ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Βαρνάβα ο οποίος αποκάλυψε πως οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου «Άγιος Παντελεήμονας» της Σάμου αρνούνται να χορηγούν αναισθησία στις γυναίκες που προχωρούν στη διακοπή μίας ανεπιθύμητης κύησης εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Η απόφαση τους αυτή μάλιστα κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται λόγους συνείδησης και ισχυρίζονται πως τους καλύπτει νόμος που ψηφίστηκε το 2005, σύμφωνα με τον οποίο «ο ιατρός, επικαλούμενος λόγους συνείδησης, έχει δικαίωμα να μη μετέχει σε νόμιμες ιατρικές επεμβάσεις στις οποίες αντιτίθεται συνειδησιακά, εκτός από επείγουσες περιπτώσεις» (άρθρο 2 παρ. 5 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, Ν.3418/2005).

Αποτέλεσμα της άρνησης των αναισθησιολόγων στο μοναδικό νοσοκομείο της Σάμου να «συνεργήσουν» στη διακοπή μίας ανεπιθύμητης κύησης, είναι οι γυναίκες να αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή να μετέρχονται αυτοσχέδιες μεθόδους, τις οποίες η ανθρωπότητα και η ιατρική κατάφεραν με πολλούς κόπους να απωθήσουν στη μνήμη τους ως σκοτεινό και εφιαλτικό παρελθόν.

Αν και η απόφαση αυτή των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου της Σάμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεμονωμένη περίπτωση άρνησης ιατρικής σύμπραξης σε αμβλώσεις, εν τούτοις έρχεται να αναδείξει το κορυφαίο και θεμελιώδες, σύμφωνα με το νομικό μας πολιτισμό, δικαίωμα των γυναικών, να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους! Κάθε γυναίκα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα του ελέγχου του σώματος της και της ελεύθερης επιλογής στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή της. Πρόκειται για μία κατάκτηση της κοινωνίας, μέσα από τους αιώνες.

Σ’ αυτή την πορεία για την αναγνώριση των αυτονόητων σήμερα δικαιωμάτων των γυναικών πολύτιμος σύμμαχος αναδεικνύεται η Δικαιοσύνη η οποία διασφαλίζει το ανθρώπινο δικαίωμά τους για το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής (αρ. 6 της ΕΣΔΑ).



Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου για την απόφαση των αναισθησιολόγων να απέχουν από τις εκτρώσεις
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 13:33
Σε προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του αναισθησιολογικού και γυναικολογικού τμήματος του Νοσοκομείου της Σάμου, που όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν από τον περασμένο Φεβρουάριο, αποδίδει με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου την απόφαση των αναισθησιολόγων του νησιού να μη χορηγούν για λόγους ηθικής συνείδησης αναισθησία σε διακοπή κύησης.

«Προβλήματα που προϋπήρχαν και είχαν καταγγελθεί από την διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος από τον Ιούνιο του 2016 και γνώριζαν χωρίς να επιλύουν ως όφειλαν τόσο η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ.

Χωρίς να τοποθετούνται στην ουσία του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου διερωτάται «για τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης του προβλήματος στα ΜΜΕ σ' αυτή τη χρονική στιγμή» ενώ σημειώνει ότι «οι αναισθησιολόγοι και μετά από την άρνηση τους έχουν πάρει μέρος σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία».

Τέλος, ο ιατρικός Σύλλογος Σάμου απαντά σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Βαρνάβα που τοποθετήθηκε στο όλο θέμα χαρακτηρίζοντας τη στάση του «ανάρμοστη, αντιδεοντολογική και αντιθεσμική, διότι επικαλείται την ιδιότητα του και χωρίς να έρθει σε επαφή με τον ιατρικό Σύλλογο Σάμου ως όφειλε, αναπαράγει ειδήσεις των ΜΜΕ εξυπηρετώντας εξωθεσμικές σκοπιμότητες».

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε έγγραφα στη διοίκηση του νοσοκομείου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Η απόφαση των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου της Σάμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις και κόμματα.




----------------------------------------------------------------------------------------



Λεφτα υπαρχουν! Ο Τσεχος επικεφαλης του ΤΧΣ (Ταμειου Χρηματοπιστωτικης Σταθεροτητας) θα παιρνει 270.000 ευρω το χρονο!



----------------------------------------------------------------------------------------




Οι Νεότουρκοι επωφελούνται από το ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις ήταν απασχολημένες με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ελλάδα με το «Κρητικό ζήτημα», και ξεκίνησαν την πρώτη φάση της εθνικιστικής τους πρακτικής με τους ελληνικούς και χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής. Τους εκδίωξαν, τους ανάγκασαν να αλλαξοπιστήσουν, με λίγα λόγια ή τους έδιωξαν ή προσπάθησαν να τους «τουρκέψουν».
Λίγα χρόνια μετά την έναρξη του 20ου αιώνα, η περιοχή του Πόντου, ήταν μια περιοχή ευμάρειας με πλούσιο εμπόριο και 700.000 Έλληνες κατοίκους που ζούσαν στην περιοχή για αιώνες. Τα ελληνικά σχολεία έφταναν τα 1401 και οι Έλληνες είχαν φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ αποτελούσαν το 40% του πληθυσμού.
Ο σουλτάνος ανατράπηκε το 1908 από το κίνημα των Νεότουρκών. Αυτό αρχικά έφερε αισιοδοξία και ελπίδα στις μειονότητες. Γιατί θεώρησαν πως το κοσμικό κράτος που υποστήριζαν, δεν θα ήταν τόσο προσκολλημένο στην θρησκεία και θα είχαν έναν πιο «δυτικό» αέρα, πράγμα που ίσως έδινε άλλη πνοή στην χώρα και το εμπόριο με το εξωτερικό. Όμως έκαναν λάθος. Και έμελλε να ανακαλύψουν πολύ σύντομα το σκληρό πρόσωπο του κινήματος των Νεότουρκων, που έφερε μαζί με τον «δυτικό» αέρα και ένα βίαιο κύμα εθνικισμού.

Οι Τούρκοι εγκαινίασαν τα «Τάγματα εργασίας» με κύριο πρόσχημα την ασφάλεια της χώρας. Έστελναν τους ελληνοπόντιους στην ασιατική ενδοχώρα, όπου δουλεύαν κάτω από τραγικές συνθήκες, σε λατομεία και ορυχεία. Οι Πόντιοι αντέδρασαν, ανέβηκαν στα βουνά και έγιναν αντάρτες μαζί με τους Αρμένιους.
Ακολούθησε η γενοκτονία των Αρμενίων το 1916 και ο δρόμος εξολόθρευσης των Ποντίων είχε ανοίξει για τα εθνικιστικά σχέδια του Κεμάλ Ατατούρκ. Η τραγωδία δεν άργησε να γίνει. Τρία χρόνια αργότερα, Ο Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και ξεκινά την γενοκτονία των Ποντίων. Ήταν 19 Μαΐου του 1919.
Ήταν 19 Μαΐου του 1919. Καθοδηγούμενος από τους Γερμανούς και του Σοβιετικούς συμβούλους του, κατέσφαξε κυριολεκτικά τον Ποντιακό ελληνισμό. Μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή, τα θύματα της γενοκτονίας έφτασαν τις 200.000. Μερικοί ιστορικοί μιλούν για πάνω από 300.000 θύματα. Οι πόντιοι που γλίτωσαν, κατέφυγαν στην Ρωσία και στην Ελλάδα, βοηθώντας και αυτοί στην αναζωογόνηση του ελληνικού κράτους.

Στην Τουρκία η 19η Μαΐου είναι εθνική εορτή. Εκτός από τα γενέθλια του Κεμάλ (επειδή δεν γνωρίζουν ακριβώς την ημερομηνία γέννησής του στην Θεσσαλονίκη), οι Τούρκοι γιορτάζουν την συγκεκριμένη αργία «για την ιδρυτική πράξη της εποποιίας του Ατατούρκ, την πράξη της ρήξης με την οθωμανική εξουσία, η οποία κατηγορείται το 1919 από τους Τούρκους εθνικιστές ως υπεύθυνης της ήττας».
Η ελληνική κυβέρνηση σε μια ακόμα επίδειξη καθυστέρησης, τραγικής στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανέδειξε το 1994 την 19η Μαΐου ως «Ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».




--------------------------------------------------------------------------------------




Η φρίκη της αποικιοκρατίας σε μια φωτογραφία. Ο τραγικός πατέρας αντικρύζει τα κομμένα μέλη της 5χρονης κόρης του. Αυτή ήταν η τιμωρία του γιατί δεν μάζεψε αρκετό καουτσούκ για τον βασιλιά Λεοπόλδο του Βελγίου...

Eνας πατέρας κοιτάζει με απόγνωση τα κομμένα μέλη του παιδιού του! Η συγκλονιστική  φωτογραφία είναι της αγγλίδας φωτογράφου και ιεραπόστολου Alice Seeley Harris και τραβήχτηκε το 1904 στο Κονγκό. Το παιδί ήταν ένα ακόμα θύμα του παραλογισμού και της βαναυσότητας του «σφαγέα του Κονγκό». Έτσι έμεινε γνωστός ο βασιλιάς του Βελγίου, Λεοπόλδος Β’
Ο δύστυχος πατέρας ονομάζεται Nsala και έχει μείνει αποσβολωμένος μπροστά στο φρικτό θέαμα. Κοιτάζει το χέρι και το πόδι της μόλις πέντε χρόνων κόρης του της Boali. Στο πρόσωπό του είναι χαραγμένη η απελπισία. Το κοριτσάκι τιμωρήθηκε με ακρωτηριασμό από τους μισθοφόρους του Λεοπόλδου επειδή ο πατέρας της δεν κατάφερε να συλλέξει την ποσότητα καουτσούκ που του αναλογούσε....

Η μικρή Boali είναι ακόμη ένα θύμα ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια Αφρικανούς που θανατώθηκαν από τους μισθοφόρους. Πλήρωσε το «λάθος» του πατέρα της. Μαζί της «τιμωρήθηκαν», η μητέρα κι ο αδερφός της. Οι μισθοφόροι αρχικά έκοψαν το πόδι και το χέρι του παιδιού. Μετά το σκότωσαν. Αλλά η τιμωρία του Nsala δεν ήταν αρκετή, ούτε τόσο σκληρή όπως θα ήθελαν. Σκότωσαν τον γιο και τη γυναίκα του. Μετά του παρέδωσαν τα κομμάτια της κόρης του. Η ζωή του είχε πια τελειώσει…
Ο Λεοπόλδος «απέκτησε»το Κονγκό στη διάσκεψη του Βερολίνου το 1885, όχι ως αποικία αλλά ως ατομική ιδιοκτησία. Η περιοχή, 76 φορές μεγαλύτερη από το Βέλγιο, ήταν πλούσια σε κοιτάσματα καουτσούκ, ένα περιζήτητο υλικό της εποχής. Ο Λεοπόλδος διατήρησε την κυριαρχία του στη περιοχή μέχρι το 1908. Στο διάστημα αυτό εξάντλησε κάθε όριο βαναυσότητας απέναντι στους ιθαγενείς εργάτες. Όποιος δεν ήταν παραγωγικός στη δουλειά του ακρωτηριαζόταν ή μαστιγωνόταν, πολλές φορές μέχρι θανάτου.
Συνολικά περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ιθαγενείς θανατώθηκαν έχοντας υποστεί σκληρά βασανιστήρια.
Οι απάνθρωπες τακτικές του έγιναν σταδιακά γνωστές στη Δύση από τους ιεραπόστολους, όπως η Alice Seeley Harris. Μέσω των φωτογραφιών της η παγκόσμια κατακραυγή κατά του Λεοπόλδου δεν άργησε να έρθει στις αρχές του 20ου αιώνα....




------------------------------------------------------------------------------------------




Νόαμ Τσόμσκι : H Eλλάδα θα διαλυθεί! - Επανέρχεται ο Νόαμ Τσόμσκι και με δηλώσεις του σε Ρώσικα μέσα ενημέρωσης λέει κάτι ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ


Εάν θα πρέπει αυτές οι δηλώσεις – εκτιμήσεις να μας προβληματίσουν και να αφυπνιστούμε θα το κρίνεται εσείς διαβάζοντας και αξιολογώντας τις δηλώσεις του μεγάλου φιλοσόφου.
«Η Ευρωπαϊκή Eνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ασχολούνται με το να καταστρέψουν την Ελλάδα και υπάρχει σχέδιο για αυτό.
Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, και η Ελλάδα από μόνη της έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Αυτά που προτείνει η τρόικα, όμως, κάνει αυτά τα προβλήματα πολύ χειρότερα και αδύνατον να λυθούν. Σχεδιάζουν και προτείνουν πολιτικές οι οποίες δεν οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη λύση του προβλήματος και γι’ αυτό όσο προχωρούν τα μέτρα θα φέρνουν λιγότερη ελπίδα και άραμεγαλύτερη απελπισία στον κόσμο» επισημαίνει ο κορυφαίος αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι.
Η συνέντευξη του πριν λίγα χρόνια στο ΒΗΜΑ ήταν αποκαλυπτική ενώ οι δηλώσεις του στα Ρωσικά μέσα πριν λίγα 24ωρα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τα συνολικά σχέδια της Δύσης.«Αυτό που ονομάζουν “αγορές”, δεν είναι κάτι ακαθόριστο. Είναι οι μεγάλες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο. Γερμανικές, γαλλικές και εμμέσως αμερικανικές τράπεζες. Η τραπεζική κοινότητα, λοιπόν, είναι   αυτή που θέλει να αποπληρωθεί. Δεν τους ενδιαφέρει το τίμημα».
Έπαιρναν πάντα και παίρνουν ακόμη αυτό που θέλουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Η κατάσταση δεν είναι ανάλογη, αλλά υπάρχουν δύο παραδείγματα χωρών, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία, που δεν υπάκουσαν και πλέον πηγαίνουν καλά. Ωστόσο αυτές οι δύο χώρες είχαν το δικό τους νόμισμα, μπορούσαν να πουν “δεν δεχόμαστε τους νόμους του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος” και είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αλλιώς.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, αφού δεν έχει το δικό της νόμισμα» τονίζει ο διανοητής και εκφράζει την ανησυχία του «Είναι το οικονομικό σύστημα “στυγνή ληστεία».«Οι οίκοι αξιολόγησης συμπληρώνουν ιδανικά το “γκανγκστερικό σύστημα”, αφού έχουν συνυπολογίσει, πριν από κάθε επένδυση, ότι αν κάτι δεν πάει καλά στη χώρα στην οποία γίνονται επενδύσεις, τότε θα αναλάβει τα χρέη η εκεί κυβέρνηση, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Δηλαδή κάτι το οποίο αποτελεί σκάνδαλο, αυτοί το έχουν συμπεριλάβει στους υπολογισμούς τους! Γι’ αυτό και κάποιοι, πολύ λίγοι, ακόμη και μέσα σε αυτήν την κρίση, τα καταφέρνουν μια χαρά. O ρόλος των οίκων αξιολόγησης ενισχύθηκε από τη δεκαετία του ’70 και μετά, όταν το σύστημα πραγματικά απογειώθηκε και συγκεντρώθηκε τεράστιος πλούτος στα χέρια πολύ λίγων. Ολοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα ανισοτήτων, αλλά αυτό που ίσως δεν είναι αντιληπτό είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ανισότητας προέρχεται από το ένα τοις χιλίοις του πληθυσμού»

«Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα παιχνίδι υπερβολικής σπατάλης για όπλα και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα, αφού ο προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο θα μπορούσε να αντέξει η οικονομία σας. Σκεφτείτε λίγο πρακτικά.
Στην ακραία περίπτωση σοβαρής εμπλοκής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί όλος αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός και να φέρει αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενική.
Διότι απλώς η δύναμη της Τουρκίας είναι πολλαπλάσια ποσοτικά. Το λατρεύουν αυτό οι ΗΠΑ. Σχεδόν όλη η οικονομία των ΗΠΑ  στηρίζεται στους εξοπλισμούς. Σκεφτείτε ότι επί Μπιλ Κλίντον η Τουρκία έγινε αναλογικά ο υπ’ αριθμόν ένα αγοραστής όπλων στον κόσμο μαζί με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτός είναι και ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο εξοπλίζουμε το Ισραήλ.
Εκτός από το ότι το κάνουμε για να ευχαριστήσουμε το ισραηλινό λόμπι, τους εξοπλίζουμε για να τoυς χρησιμoποιήσουμε και ως “διαφημιστικό”, ως “teaser” για άλλες χώρες.
Τα όπλα που αγοράζει το Ισραήλ δεν είναι καμία σοβαρή ποσότητα, αλλά μετά έρχεται η Σαουδική Αραβία και λέει ότι θέλει εκατονταπλάσια ποσότητα από τα ίδια όπλα. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δεν το κάνουν μόνο οι ΗΠΑ. Το κάνει και η Βρετανία».
«Οι φρικαλεότητες της Τουρκίας έχουν γίνει και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτές που διέπραξε τη δεκαετία του ’90 στο νοτιοανατολικό της τμήμα εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι είναι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Μετά η Τουρκία πήρε μέρος και στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας»».
Ο διανοητής στρέφει τα πυρά του και στην ΕΚΤ λέγοντας «Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να εκπροσωπεί το συμβούλιο των προέδρων των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες δίνουν δάνεια σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τις ελληνικές υποδομές που θα ξεπουληθούν.
Ετσι, η ΕΚΤ προσπαθεί να δημιουργήσει μια αγορά για τους πελάτες της. Είναι ο μόνος κοινός ευρωπαϊκός οικονομικός οργανισμός. Δεν υπάρχει άλλος κοινός νομοθετικός ή φορολογικός οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. διοικείται από τους τραπεζίτες. Περνάει η δική τους αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία.» και προσθέτει «Πιστεύουν ότι το όποιο δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί μόνο κόβοντας τους μισθούς.
Αυτό κάνουν και στην Ελλάδα και έτσι ενισχύουν τη μετανάστευση. Είναι η ίδια πολιτική που ακολουθήθηκε και τη δεκαετία του 1920 και οι θεωρίες που απορρίφθηκαν από τον Τζον Μέιναρντ Κέινς. Ολα σήμερα υποτάσσονται στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών».
«Η ΕΚΤ έχει τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της μείωσης των μισθών για την αποπληρωμή των χρεών και της αύξησης των επιτοκίων, ώστε αυτά να γίνεται αδύνατο να αποπληρωθούν. Και όλο αυτό μέχρι να αναγκαστούν οι Ελληνες να δουλεύουν σχεδόν τσάμπα, άρα να μην μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος.» λέει ο Τσόμσκι και δηλώνει απαισιόδοξος στη περίπτωση κάποια χώρα να καταφέρει να επανακτήσει τον έλεγχο απο το χρηματοπιστωτικό σύστημα λέγοντας «για παράδειγμα, οι πολιτικοί των Βαλτικών Χωρών έχουν μεταφέρει τις προεκλογικές συζητήσεις από τα οικονομικά θέματα στις εθνικιστικές ταυτότητες.
Εχουν στρέψει τους Λιθουανούς ή τους Λετονούς και τους Εσθονούς εναντίον των Ρώσων.
Ετσι, οι λαοί δεν ασχολούνται με τον νεοφιλελευθερισμό και δεν αντιλαμβάνονται τι φταίει για τη μετανάστευση.».
«Μοιάζει σαν η Ελλάδα να παραδόθηκε έπειτα από μια στρατιωτική επέμβαση, η οποία έχει στόχο τα εδάφη σας, τα «ασημικά» σας, αλλά και τον δημόσιο τομέα. Το δίλημμα ήταν «παραδοθείτε τώρα, διότι αργότερα θα είναι χειρότερα». Ετσι, ο Τσίπρας παραδόθηκε ολοκληρωτικά.
Ωστόσο, όπως του έλεγαν ο Βαρουφάκης και ο Αμερικανός σύμβουλός του, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, δεν ήταν τόσο δύσκολο να βγείτε από το ευρώ. Θα υπήρχε μια μεταβατική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει τον έλεγχο των τραπεζών που θα κατέρρεαν. Η ανάληψη αυτού του ελέγχου δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.
Εάν η κυβέρνηση το είχε κάνει και τις είχε εθνικοποιήσει, τότε θα είχε εξασφαλίσει τα μέσα πληρωμής κατά τη διάρκεια μετάβασης και έτσι θα έσωζε τον δημόσιο τομέα, τις συντάξεις και την περιουσία της χώρας. Επρεπε να πει «εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα αποκηρύξουμε το χρέος προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την τρόικα.»
Το κόστος ζωής θα αυξηθεί για τους Έλληνες περί το 30%, οι φόροι θα αυξηθούν επιπλέον γύρω στο 20% και το στύψιμο αυτό θα αναγκάσει σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού να μεταναστεύσει πολύ γρήγορα.
Πρόθεση της Ευρώπης είναι να συντρίψει παντελώς την Ελλάδα. Ισως και ένα εκατομμύριο Έλληνες εργάτες θα αναγκαστούν να πάνε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες και θα συμβάλουν στην πτώση των μισθών πανευρωπαϊκά. Είναι ένας ταξικός πόλεμος ενάντια στους εργαζόμενους της Ευρώπης.»

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο http://litlepost.blogspot.com/




-------------------------------------------------------------------------------------




ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ισραηλινοι ασφαλιτες χρησιμοποιουν την φανελλα της Μπαρτσελόνα και μεταμφιεζονται σε Παλαιστινιους διαδηλωτες ωστε να συλλαβουν τους νεαρους που πετανε πετρες




-----------------------------------------------------------------------------------------




" Το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» βρήκε θερμότατη υποστήριξη από τη γερμανική πολιτική. Οι Έλληνες υπήρξαν τα πρώτα θύματα και οι Αρμένιοι τα τραγικότερα θύματα αυτής της πολιτικής και του τουρκικού εθνικισμού. Από το 1913 έως το 1924, με την ένοχη ανοχή των ευρωπαϊκών κρατών και των Η.Π.Α., περίπου 2.500.000 Έλληνες και Αρμένιοι εξοντώθηκαν και άλλα 2.000.000 εκδιώχθηκαν από τις προαιώνιες πατρογονικές εστίες τους, για να γίνει η Τουρκία εθνικό κράτος.
– Στα 1913-1914 η Γερμανία ετοιμαζόταν για την τελική αναμέτρησή της με την Αντάντ. Η γερμανική πολιτική στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε θριαμβεύσει. Οι Γερμανοί, στο πλαίσιο της «πολιτικής προς ανατολάς» (Drang nach Osten), είχαν διεισδύσει τόσο πολύ στην Τουρκία, ώστε την είχαν μεταβάλει σε προτεκτοράτο τους. Οι Νεότουρκοι είχαν περίπου παραχωρήσει τη διοίκηση στους Γερμανούς και ο σουλτάνος είχε υποκύψει στην πολιτική βούληση του κάιζερ Γουλιέλμου, ο οποίος, μέσω του Γερμανού πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Βανγκενχάιμ, προωθούσε την πλήρη υποταγή της Τουρκίας και την εξυπηρέτηση των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών βλέψεων της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Έτσι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε καταντήσει λεία της γερμανικής πολιτικής και δέσμια των κοσμοκρατορικών απόψεων του Παγγερμανισμού."





--------------------------------------------------------------------------------------




Ημέρα Μνήμης: Η σφαγή των νηπίων της Σάντας

«Έναν μαύρον ημέραν εκούιξεν εις απες σο σπέλ’: Οι μανάδες ντο έχ’νε μικρά μωρά να εβγαίνε οξιοκά ασο σπέλ’». Μία μάνα διηγείται ότι μια μαύρη μέρα ένας φώναξε όσες είχαν μικρά παιδιά να βγουν έξω από τη σπηλιά…
Έτσι ξεκινάει η Ελένη Νυμφοπούλου-Παυλίδου να ντύνει με λόγια μία από τις πιο τραγικές στιγμές της Γενοκτονίας των Ποντίων. Συμπρωταγωνιστής στην αφήγηση ο οπλαρχηγός Ευκλείδης. Ο αδερφός του, Κώστας Κουρτίδης, θα γράψει στο ημερολόγιό του για την νύχτα της 10ης προς 11η Σεπτεμβρίου 1921: «… Πολλά παιδιά τότες, επειδή αι γυναίκες των δεν μπορούσαν να σταματήσουν τας φωνάς των παιδιών τους, και μη θέλοντας να χωρισθούν εξ ημών, τα σκότωσαν και τα άφησαν επί τόπου».

Η Σφαγή των παιδιών

Η σφαγή των νηπίων αποτελεί μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στο δράμα που έζησαν οι Έλληνες της Ανατολής, όταν μητέρες αναγκάστηκαν να θυσιάσουν ότι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους, τα ίδια τα μικρά τους, για να σωθούν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι οικογένειες τους. Ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν κι από άλλες περιοχές και με μεγαλύτερα παιδιά όπου η επιλογή του θανάτου από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων-ειδικά τα μικρά κορίτσια όπου πολλαπλώς βιαζόταν πριν ξεψυχήσουν- γινόταν δύσβατος μονόδρομος που έπρεπε οι δόλιες οι μάνες να τον περάσουν ολομόναχες αλλά και να τον πληρώσουν με αβάσταχτο πένθος για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στο ημερολόγιο του ο Κώστας Κουρτίδης γράφει για το σχετικό περιστατικό:
«Η νύχτα αυτή ήταν η πιο τρομακτική νύχτα που έζησα στη ζωή μου. Κάνοντας πρόχειρα προχώματα παραταχτήκαμε για μάχη. Γυναίκες και παιδιά (τριακόσιοι περίπου) μαζεύτηκαν λίγο πιο πάνω μέσα σε μια σπηλιά, τους οποίους φυλούσαν περίπου εκατόν είκοσι νέοι άοπλοι.
Επί εννιά ώρες αγωνιζόμασταν ενάντια στον τουρκικό στρατό, που μας περικύκλωσε από παντού, εκτός από μια δίοδο προς το δάσος Βαϊβάτερε, για να έχουμε διέξοδο την τελευταία στιγμή».
Τα μεσάνυχτα σταμάτησε το πανδαιμόνιο των πυροβολισμών και οι αντάρτες και τα γυναικόπαιδα αποσύρθηκαν στη θέση Μερτζάν Λιθάρ. Τότε έπρεπε, πριν ξημερώσει, να βρεθεί μια λύση: ν’ απομακρύνονταν εντελώς αθόρυβα από εκείνη τη θέση, γιατί αλλιώς θα γινόταν ο τάφος μικρών και μεγάλων, ενόπλων και αμάχων. Εκείνες τις τραγικές ώρες, μοιραίες, απελπισμένες μάνες αναγκάστηκαν να θανατώσουν βρέφη και μικρά παιδιά που έκλαιγαν, για να μην προδώσουν τις θέσεις τους.
Όταν ξημέρωσε και οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, αντίκρισαν επτά βρέφη σφαγμένα! Τότε ο ίδιος ο μέραρχος επικεφαλής έδωσε διαταγή στον τουρκικό στρατό να γυρίσει πίσω στη Σάντα λέγοντας: άνθρωποι που σκότωσαν τα παιδιά τους είναι αδύνατον να πιαστούν και άρα είναι περιττό να μείνουμε άλλο εδώ»
Την ιστορία των νηπίων που θυσιάστηκαν από τις ίδιες τους τις μάνες ώστε μη μαρτυρήσουν άθελά τους το σημείο όπου κρύβονταν περίπου 300 Σανταίοι, αφηγείται ο Τάκης Βαμβακίδης. Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Πιπερίδης, ο οποίος παίζει και λύρα.




-----------------------------------------------------------------------------------------



Ο Μαρινακης αγορασε την ποδοσφαιρικη ομαδα Νοτιγχαμ  στην Αγγλια με 50 εκατομμυρια.



--------------------------------------------------------------------------------


Αποχωρει ο Γιανης Αλαφουζος από τον Παναθηναικο.



--------------------------------------------------------------------------------


Κατηγορειται για σεξουαλικη εκμεταλλευση διεθνης ΜΚΟ για τους προσφυγες που δραστηριοποιειται στην Ελλαδα.



----------------------------------------------------------------------------------



Ριζικα αντιθετοι οι φιλολογοι για τις αλλαγες στην Ιστορια.



-------------------------------------------------------------------------------------



Η Βρετανη πρωθυπουργος Μαιη ανακοινωσε ότι διωχνει 173.000 μεταναστες που προερχονται από χωρες εκτος ΕΕ. Διπλασιαζει σε 2.000 λιρες το χρονο εισφορα από τις επιχειρησεις που προσλαμβανουν εργαζομενο εκτος ΕΕ. Οσον αφορα τους φοιτητες, θα γινουν πιο απαιτητικοι οι οροι για την βιζα, και θα πρεπει να ποχωρουν από την Βρετανια μετα την ολοκληρωση των σπουδων τους. Για να παραμεινουν και να  εργαστουν θα πρεπει πλεον να πληρουν καποια νεα ανωτερα κριτηρια.





--------------------------------------------------------------------------------------




ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ο Παπαηλιού (του ΣΥΡΙΖΑ) που κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ...
Ό Παπαηλιου του ΣΥΡΙΖΑ που λέει στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα ήταν υποψήφιος με ΠΑΣΟΚ το 1989, 1990, 2000, 2004, 2007.
Γελαει ο κόσμος.
Φυσικά μόνο με ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκλεγεί.




-----------------------------------------------------------------------------------



"Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο πολύτιμο, από την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία"
Ho Chi Minh
19 Μάη 1890... γεννήθηκε ο Χο Τσι Μινχ... ο θείος Χο, όπως τον αποκαλούσε και τον αποκαλεί ως σήμερα ο λαός του Βιετνάμ!



----------------------------------------------------------------------------------------



ΣΥΡΙΑ
Χτες βράδυ, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως αμερικανικά αεροσκάφη χτύπησαν στη διάρκεια επιδρομής συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε περιοχή της νότιας Συρίας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, που θεωρείται πως εμπίπτει σε μία από τις λεγόμενες τέσσερις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που συμφώνησαν πριν από λίγες βδομάδες στην Αστάνα του Καζακστάν Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν την καταστροφή ενός άρματος μάχης και μίας μπουλντόζας, χωρίς να γίνει γνωστό εάν τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν άτομα.
Τα παζάρια στη Γενεύη
Οι δυνατότητες κατάρτισης ενός νέου συριακού Συντάγματος, στο πλαίσιο της απόφασης 1254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, φάνηκε χτες να τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε με ειδικούς του ΟΗΕ ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζααφάρι, στις ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη. Ωστόσο, ο Τζααφάρι υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα έγιναν με πρωτοβουλία της δικής του πλευράς και ότι η Δαμασκός δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση παρεμβάσεις τρίτων στον τρόπο διαμόρφωσης του νέου Συντάγματος.




-----------------------------------------------------------------------------------------




Την ανεξέλεγκτη δράση Σαουδαράβων και Τούρκων ισλαμιστών στο Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την ισλαμοποίηση του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου καταγράφει μερίδα του γερμανικού Τύπου. Χαρακτηριστικό δημοσίευμα εμφανίζει τον «πόλεμο μεταξύ του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρ. Τ. Ερντογάν και του Κινήματος του Φ. Γκιουλέν έχει μεταφερθεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Μακεδονία (ΠΓΔΜ) και το Κόσσοβο».




----------------------------------------------------------------------------------------



ΙΡΑΝ
Στις κάλπες για την εκλογή Προέδρου
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Στις κάλπες καλούνται σήμερα 56,4 εκατομμύρια Ιρανοί ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, μεταξύ πέντε τελικά αντί έξι υποψηφίων, μετά την αποχώρηση του πρώτου αντιπροέδρου Εσχάντ Τζαχανγκίρι την περασμένη Δευτέρα, ώστε να ενισχυθεί η υποψηφιότητα του απερχόμενου «μεταρρυθμιστή» Προέδρου Χασάν Ροχανί, που θεωρείται άνθρωπος της αστικής τάξης, των βιομηχάνων και των μεγάλων εταιρειών.
Ο ισχυρότερος αντίπαλος του 68χρονου Ροχανί είναι ο 56χρονος «συντηρητικός» ανώτερος ιερωμένος Εμπραχίμ Ραϊσί, που θεωρείται ευνοούμενος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και υπόσχεται ενίσχυση των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων, μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Δύση και αύξηση της αυτάρκειας της ιρανικής οικονομίας.
Γεγονός είναι πάντως ότι φέτος οι ιρανικές προεδρικές εκλογές γίνονται με φόντο τις διεργασίες σε ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, και ενώ η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα του 2015 οδήγησε σε «ξεπάγωμα» των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών και αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη χώρα, και βέβαια την ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ισχυρά μονοπώλια.




-------------------------------------------------------------------------------------




ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νεκρός 23χρονος Παλαιστίνιος από πυρά σιωναζι εποίκου
ΡΑΜΑΛΑ.--
Σιωναζι έποικος άνοιξε πυρ χτες το απόγευμα κατά νεαρών Παλαιστινίων έξω από την πόλη Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Οχθης που διαδήλωναν σε ένδειξη αλληλεγγύης για την απεργία πείνας εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που συνεχίζεται από τις 17 Απρίλη, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης στις ισραηλινές φυλακές. Θανάσιμα στο κεφάλι τραυματίστηκε ο 23χρονος Μουατάζ Χουσεΐν Χιλάλ Μπάνι Σάμσα, που υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα. Από τις αρχές του χρόνου έχουν σκοτωθεί από πυρά στρατού ή εποίκων 23 άνθρωποι. Τραυματίστηκαν επίσης ένας 19χρονος και ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ΑΡ και της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ Μάζντι Μοχάμεντ».




----------------------------------------------------------------------------------------




ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι με «άτυπες μορφές εργασίας»
Ξεπέρασαν τα 7,5 εκατομμύρια οι εργαζόμενοι με χαμηλά αμειβόμενη (της τάξης των 450 ευρώ) και βραχυπρόθεσμη εργασία, οι λεγόμενοι mini jobbers, στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) του συνδικαλιστικού Ιδρύματος «Χανς Μπόκλερ» για το 2016. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 5 εκατ. εργαζόμενοι απασχολούνται αποκλειστικά σε «μίνι τζομπς» και πάνω από 2,5 εκατ. συμπληρωματικά, επειδή ο μισθός τους από την «κύρια απασχόληση» δεν αρκεί για να ζήσουν. Να σημειωθεί ότι συχνά αυτές οι θέσεις εργασίας είναι χωρίς Ασφάλιση.
Συνολικά οι «άτυπες μορφές εργασίας», δηλαδή η μερική απασχόληση, οι προσωρινοί ή έκτακτοι εργαζόμενοι και τα «μίνι τζομπς» αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών θέσεων εργασίας (χωρίς τους δημόσιους υπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους), ξεπερνώντας τα 14 εκατ. και καταγράφοντας ανοδική τάση. Αν υπολογιστούν και αυτοί που εξαναγκάζονται σε «μίνι τζομπ» ως «δεύτερη δουλειά» για να καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδα του μήνα, τότε ο αριθμός των «άτυπα απασχολούμενων» αγγίζει τα 16,5 εκατομμύρια.
Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας που φανερώνουν μια «ανάπτυξη άνευ προηγουμένου». Ως στοιχείο αυτής της «αλματώδους ανάπτυξης», που κατατάσσει τη Γερμανία τέταρτη πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία μετά τις ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, αναφέρεται και η αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας με ασφαλιστικά δικαιώματα. Ωστόσο, τονίζει η έρευνα του WSI, ακόμη περισσότερο αυξήθηκαν το 2016 αυτές οι «άτυπες μορφές εργασίας». Μπορεί η γερμανική οικονομία να χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους σαν μια «ατέλειωτη επιτυχία» με «ρεκόρ ευημερίας», όμως αυτοί οι χαρακτηρισμοί αφορούν κυρίως τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων. Το καλύτερο που μπορεί να επιδείξει η «ατμομηχανή της Ευρώπης», είναι εκατομμύρια κακοπληρωμένοι, «ευέλικτοι» εργαζόμενοι και ημιαπασχολούμενοι, εκατομμύρια άνεργοι, εκατομμύρια συνταξιούχοι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Κι έπονται χειρότερα, αφού οι οικονομολόγοι προβληματίζονται για τη διάρκεια αυτής της οικονομικής ανάπτυξης και ζητούν - ανάμεσα σε άλλα - διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα.



----------------------------------------------------------------------------------------




ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υποσχέσεις Συντηρητικών για σκληρό Brexit και μείωση της μετανάστευσης...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
«Νέο συμβόλαιο» μεταξύ κυβέρνησης - λαού και μονοπωλίων διαβεβαίωσε χτες πως θα συνάψει η Βρετανίδα πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Τερέζα Μέι, παρουσιάζοντας το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της στο Χάλιφαξ της βόρειας Αγγλίας, που θεωρείται ένα από τα «προπύργια» των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το «μανιφέστο» των Συντηρητικών ονομάζεται: «Εμπρός μαζί: Το σχέδιό μας για ισχυρότερη Βρετανία και ελπιδοφόρο μέλλον που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, πέρα από το Brexit» σημειώνοντας ότι η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μια «κακή» συμφωνία. Διαβεβαιώνει πως θα πάρει μέτρα με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ετησίως, υποχρεώνοντας τους μετανάστες να καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απώτερος στόχος αυτής της υπόσχεσης είναι η «ρυμούλκηση» ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο περσινό δημοψήφισμα, επειδή δυσφορούσαν για την παρουσία μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αφησε, παράλληλα, ανοικτή την αύξηση του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας μόνον ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι θα αντιμετωπιστούν «επίμονες» κοινωνικές ανισότητες, υποσχέθηκε αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια στερλίνες την επόμενη πενταετία, αύξηση των δαπανών για τα σχολεία της Αγγλίας έως το 2022, αλλά τερματισμό της δωρεάν σίτισης σε μικρούς μαθητές.
Μερίδα του αστικού Τύπου στη Βρετανία, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση του προγράμματος που παρουσίασε η Μέι διέκρινε μικρή «στροφή» προς το κέντρο, πιθανολογώντας πως η πρωθυπουργός επιδιώκει να αυξήσει τις πιθανότητες «αλίευσης» ψήφων από ψηφοφόρους των Εργατικών που μπορεί να «δυσαρεστηθούν» από το δήθεν «αριστερό» πρόγραμμα του Κόρμπιν.




--------------------------------------------------------------------------------------



ΜΑΪΟΣ 19, 2017
24ωρο αποκλεισμό επέβαλε το Facebook στο JoDi λογοκρίνοντας εικόνα του Τσίπρα με γραβάτα

Κρούσμα λογοκρισίας στα κοινωνικά δίκτυα  υπέρ Τσίπρα

Λογοκρισία που θυμίζει αυτή στην Τουρκία του Ερντογαν είχαμε πριν λίγη ώρα. Το  Facebook βρήκε πως το πολιτικό σχόλιο κατά του Τσίπρα της  φωτογραφίας, που δειχνει τον Τσιπρα κρεμασμενο από μια γραβατα και από κατω γραφει φορα την και κρεμασου,  παραβιάζει του κανόνες του.
Ετσι επέβαλε 24ωρο αποκλεισμό στο JoDi  λογοκρίνοντας την παραπάνω εικόνα του Πρωθυπουργού με την γραβάτα  και παρεμβάλλοντας άμεσα στην πολιτική ζωή της χώρας.



----------------------------------------------------------------------------------------




Ho Chi Minh-Ο δρόμος που με οδήγησε στο Λενινισμό

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, έβγαζα τα προς το ζην στο Παρίσι, αρχικά ως ρετουσαριστής σε φωτογραφείο, μετά ως ζωγράφος "κινέζικων αρχαιοτήτων" (που φτιαχνόντουσαν στη Γαλλία!). Μοίραζα φυλλάδια που καταδίκαζαν τα εγκλήματα των Γάλλων αποικιοκρατών στο Βιετνάμ.
Τον καιρό εκείνο, η υποστήριξή μου στην Οκτωβριανή επανάσταση ήταν μόνο θέμα διαίσθησης. Δεν είχα ακόμα κατανοήσει εντελώς την πλήρη ιστορική της σημασία. Αγαπούσα και θαύμαζα τον Λένιν γιατί ήταν ένας μεγάλος πατριώτης που ελευθέρωσε τους συμπατριώτες του. Μέχρι τότε, δεν είχα διαβάσει κανένα βιβλίο του.

Ο λόγος που έγινα μέλος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν πως αυτοί "οι κυρίες και κύριοι", όπως αποκαλούσα τότε τους συντρόφους μου, είχαν δείξει συμπάθεια για μένα, για την πάλη των καταπιεσμένων λαών. Αλλά δεν καταλάβαινα ούτε τι είναι ένα κόμμα, ένα συνδικάτο, ούτε τι ήταν ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός.
Έλαβαν χώρα έντονες συζητήσεις εκείνο τον καιρό στα παρακλάδια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με θέμα το αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να παραμείνει στη Δεύτερη Διεθνή, αν έπρεπε να ιδρυθεί μια Δεύτερη και μισό Διεθνής ή αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να εισέλθει στην Τρίτη Διεθνή του Λένιν. Πήγαινα τακτικά στις συνελεύσεις, δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, και άκουγα τις συζητήσεις προσεκτικά. Στην αρχή, δεν καταλάβαινα καλά. Γιατί υπήρχε τόση ένταση στις συζητήσεις; Μπορούσε να γίνει επανάσταση είτε με Δεύτερη, είτε με Δεύτερη και μισό, είτε με Τρίτη Διεθνή. Τι νόημα είχε να μαλώνουμε λοιπόν; Όσο για την Πρώτη Διεθνή, τι είχε απογίνει;
Αυτό που περισσότερο ήθελα να μάθω, και αυτό ακριβώς δεν συζητιόταν στις συνελεύσεις, ήταν: ποια Διεθνής είναι με το μέρος των λαών των αποικιοκρατούμενων χωρών;
Έθεσα αυτό το ερώτημα, το πιο σημαντικό κατά την κρίση μου, σε μια συνέλευση. Κάποιοι σύντροφοι απάντησαν: Η Τρίτη και όχι η Δεύτερη Διεθνής. Κι ένας σύντροφος μου έδωσε τις "Θέσεις για το εθνικό και το αποικιακό ζήτημα" του Λένιν, που είχε δημοσιεύσει η Humanité, να τις διαβάσω.
Οι θέσεις περιείχαν πολιτικούς όρους που ήταν δύσκολο να κατανοήσω. Αλλά διαβάζοντάς το ξανά και ξανά, μπόρεσα επιτέλους να συλλάβω το βασικό μέρος. Τι συναίσθημα, ενθουσιασμό, διαύγεια και αυτοπεποίθηση μου χάρισαν! Με έπιασαν δάκρυα χαράς. Αν και καθόμουν μόνος μου στο δωμάτιό μου, φώναξα σαν να μιλούσα σε μεγάλα πλήθη: "Συμπατριώτες, αγαπημένοι μάρτυρες! Αυτό χρειαζόμαστε, αυτός είναι ο δρόμος για την λευτεριά μας!"
Μετά απ' αυτό είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στον Λένιν, στην Τρίτη Διεθνή.
Παλιότερα, όταν γινόταν συνελεύσεις στην Κομματική Οργάνωση, άκουγα μονάχα τη συζήτηση. Είχα μια ασαφή πίστη ότι όλοι ήταν λογικοί, και δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιοι είχαν δίκαιο και ποιοι άδικο. Αλλά από τότε, μπήκα και εγώ με ορμή στις συζητήσεις και μιλούσα με πάθος. Αν και μου έλειπε το γαλλικό λεξιλόγιο για να εκφράσω όλες μου τις σκέψεις, συνέτριψα τις κατηγόριες ενάντια στον Λένιν και την Τρίτη Διεθνή με μεγάλο σθένος. Το μόνο μου επιχείρημα ήταν: "Αν δεν καταδικάζετε την αποικιοκρατία, αν δεν παίρνετε το μέρος των αποικιοκρατούμενων, τι είδος επανάσταση κάνετε;"
Δεν έπαιρνα απλώς μέρος στις συνελεύσεις της Κομματικής μου Οργάνωσης, πήγα και σε άλλες Κομματικές Οργανώσεις για να θέσω υπόψη τη "θέση μου." Πρέπει να πω και πάλι ότι οι σύντροφοι Marcel Cachin, Vaillant Couturier, Monmousseau και πολλοί άλλοι με βοήθησαν να διευρύνω τις γνώσεις μου. Τέλος, στο Συνέδριο της Τουρ, ψήφισα μαζί τους για να μπούμε στην Τρίτη Διεθνή.
Στην αρχή ήταν ο πατριωτισμός, όχι ακόμα ο κομμουνισμός που με οδήγησε να έχω εμπιστοσύνη στον Λένιν, στην Τρίτη Διεθνή. Βήμα-βήμα, μέσα από την πάλη, μελετώντας τον Μαρξισμό-Λενινισμό μαζί με τη συμμετοχή στις πρακτικές δράσεις, ανακάλυψα σταδιακά ότι μονάχα ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός μπορούν να λευτερώσουν τα καταπιεσμένα έθνη και τους εργάτες όλου του κόσμου απ' τη δουλεία.
Υπάρχει ένας μύθος στη χώρα μας όπως και στην Κίνα, για το θαυματουργό "Βιβλίο των σοφών." Όταν αντιμετωπίζει κάποιος μεγάλες δυσκολίες, το ανοίγει για να βρει διέξοδο. Ο Λενινισμός δεν είναι απλώς ένα θαυματουργό "βιβλίο των σοφών", μια πυξίδα για τους Βιετναμέζους επαναστάτες και το λαό μας. Είναι επίσης ο φωτεινός ήλιος που μας οδηγεί στην τελική νίκη, στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

(1960)