Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Σαββατο 20 Μαιου 2017




Χτυπημα: Δυνάμεις της Υεμένης χτυπησαν Σαουδική πρωτεύουσα με βαλλιστικούς πυραύλους πριν από Trump επίσκεψη
19/5/2017
Sana'a, Υεμένη (22:20) - Οι δυνάμεις της Υεμένης πιστοί στο κίνημα Houthi και στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ ξεκίνησαν χτυπηματα πυραύλων στη Σαουδική πρωτεύουσα του Ριάντ.
Σύμφωνα με τις αναδυόμενες εκθέσεις, πυραύλων παραταξη του στρατού της Υεμένης πυροδοτησαν «Burkan-2» επιφανείας-επιφανείας βαλλιστικών πυραύλων.
Λίγα λεπτά μετά τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah ανέφερε το χτυπημα,  Σαουδικα μαχητικά αεροσκάφη είχαν ακούστει σε βούισμα στον ουρανό πάνω από Σαναά.
Οι κάτοικοι είπαν Al-Masdar News ότι δύο αεροπορικές επιδρομές εγιναν στο βουνό Attan σε Υεμένης πρωτεύουσα.
Χούθι και τους συμμάχους τους που χρησιμοποιούνται στο παρελθόν αυτή την περιοχη για την αποθήκευση πυραύλων, καθιστώντας  στόχο  το Σαουδικο συνασπισμο που έπληξε το βουνό με πυραύλους cruise στις αρχές του 2015, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Υεμένης.
Τοπική στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα Σαουδικα χτυπηματα αντίποινα για Σαναά της Υεμένης δείχνουν ότι πυραύλοι δεν είχαν αποτυχει και  χτυπήσαν το στόχο με επιτυχία.




-----------------------------------------------------------------------------------------




Ελευθερος Πουέρτο Ρίκο πολιτικός κρατούμενος Τηλεφώνησε Maduro, υπερ της Βενεζουέλας Κυριαρχία

Καράκας, 18 Μαΐου 2017 ( venezuelanalysis.com ) - Πρόσφατα κυκλοφόρησε ελευθερος Πουέρτο Ρίκο πολιτικός κρατούμενος Oscar Lopez Rivera πραγματοποιησε μια τηλεοπτική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro Τετάρτη στο οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τη χώρα της Νότιας Αμερικής.
«Για πολλους Puerto Ricans, το μέλλον της Βενεζουέλας έχει αποφασιστεί από τον λαό της Βενεζουέλας και όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιαδήποτε άλλη εξουσία,» είπε ο Lopez στον ηγέτη της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής στην λατινοαμερικανική multi-κατάσταση του δικτύου του Λατινικου Telesur.
Η 74-year-old Πουέρτο Ρίκο μαχητής ανεξαρτησίας απελευθερώθηκε νωρίς την Τετάρτη αφού εξέτισε 35 χρόνια στην φυλακή των ΗΠΑ για την αμφίβολη ανατρεπτική κατηγορία για συνωμοσία πάνω  στους δεσμούς του με τα Πουέρτο Ρίκο Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης (FALN).
70 χρόνια ποινή του μετατράπηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο ως απάντηση σε ένα χείμαρρο των προσφυγών από κοινωνικά κινήματα και διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Πάπας Φραγκίσκος και ο πρόεδρος Maduro, μεταξύ άλλων.
Μετά την απελευθέρωση του Lopez, ο Βενεζουέλας αρχηγός του κράτους έγινε ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που μιλήσε με τον δια βίου επαναστατη.
«Ζήτω το ελεύθερο Πουέρτο Ρίκο!» Αναφώνησε Maduro. «Ζήτω η Βενεζουέλα! Ζήτω ο Πρόεδρος Maduro!»Lopez απάντησε.
Εκτός εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του βλέποντας Lopez  ελεύθερο, ο ηγέτης της Βενεζουέλας προσέφερε διπλωματική στήριξη της χώρας του προς την αιτία του Πουέρτο Ρίκο ανεξαρτησίας.
«Να είστε βέβαιοι ότι από όλα τα χαρακώματα, από το Κίνημα των Αδεσμεύτων και της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την αποαποικιοποίηση που εμείς [και στα  δύο] προεδρεύουμε, είμαστε στην υπηρεσία του για αξιοπρέπεια και για το μέλλον του Πουέρτο Ρίκο,» Maduro ορκίστηκε.
Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει αγωνιστεί ενεργά για την απελευθέρωση του Lopez μαζί με άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις και λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο.
Το 2015, Maduro προσφέρεται να απελευθερώσει φυλακισμενο ακροδεξιο ηγέτη της αντιπολίτευσης Leopoldo Lopez - καταδικάστηκε σε πάνω από 13 χρόνια για των ξένων βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων 2014 - αν ο πρόεδρος Ομπάμα χορηγησει  ελευθερία του Πουέρτο Ρίκο ακτιβιστή για την ανεξαρτησία του.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Lopez Rivera οργάνωσε μια συνέντευξη τύπου στην οποία ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την απελευθέρωση του, μεταξύ των οποίων ο Πάπας Francis, μητέρες της Αργεντινής από την Plaza de Mayo, της Ουρουγουάης πρώην Πρόεδρος Jose «Pepe» Mujica, καθώς και τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας , τη Νικαράγουα, και η Κούβα.
Εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη με τη Βενεζουέλα, καθώς και «εκείνους που υπερασπίζονται την Μπολιβαριανή Επανάσταση» και προέτρεψε για τέλος στην επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
«Ζητώ από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στη Βενεζουέλα, να σταματήσουν να χρησιμοποιουν τους ανθρώπους και τις δομές για την επίτευξη χώρου και να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον με τη βία», δήλωσε.
Μετά από μια επίσκεψη στο Σικάγο, όπου πέρασε με μέρος της νεολαίας του, Λόπεζ σχεδιάζει να επιστρέψει στο Πουέρτο Ρίκο, όπου σκοπεύει να περιοδεύσει 78 δήμους του νησιού και να θέσει τις ικανότητές του να χρησιμοποιηθεί ως οργανωτής.





---------------------------------------------------------------------------------------




Ρωσικέ ιμπεργιαλισμέ, κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!
H Ρωσία σε πλοίο 60.000 τόνους σιτάρι στη Βενεζουέλα σε σημαντική συμφωνία
19/5/2017
Σε αντάλλαγμα για τις εισαγωγές, πέντε νέες εταιρείες  θα δημιουργηθούν στη Βενεζουέλα για την κατασκευή  ρωσικών βιομηχανικών οχημάτων.
Βενεζουέλα είναι έτοιμη να εισάγει μεγάλες ποσότητες ρωσικού σιταριού, Πρόεδρος Nicolas Maduro ανακοίνωσε την Πέμπτη μετά από ένα τηλεφώνημα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Είμαστε έτοιμοι, όλες οι εμπορικές συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί και πολύ σύντομα η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Βενεζουέλα με 60.000 τόνους σιταριού ανά μήνα σε σταθερή βάση, αρχής γενομένης από αυτό το έτος», δήλωσε ο Maduro, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων AVN.
Η σημαντική συμφωνία για την παροχή πρώτων υλών για αρτοποιεία της χώρας θα χορηγήσει μια σημαντικη γραμμή υποστήριξης για τη χώρα της Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά όργανα, Βενεζουέλα βασίζεται στις εισαγωγές σιτηρών και έχει αγοράσει μεγάλες ποσότητες γενετικά τροποποιημένων, ή ΓΤΟ,  σιτάρι από τη γεωπολιτική αντίπαλος της, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα έχει απαγορεύσει τις καλλιέργειες ΓΤΟ.
Σε αντάλλαγμα για τις εισαγωγές, πέντε νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν στη Βενεζουέλα για την κατασκευή  ρωσικων βιομηχανικών οχημάτων.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχήθηκε στην κυβέρνηση επιτυχία της Βενεζουέλας στις προσπάθειές της να επιστρέψει την κατάσταση στη χώρα στα φυσιολογικά επίπεδα και τόνισε τη σημασία της επίλυσης των σημερινών προβλημάτων, ενεργώντας στα πλαίσια του νόμου και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βενεζουέλας», δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του Τύπου μετά την κλήση.
«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τρέχοντα θέματα που αφορούν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την εφαρμογή των αμοιβαίως επωφελών έργων σε διάφορους τομείς.»
Maduro περιέγραψε τη συμφωνία ως μια «win-win», με βοήθεια της Ρωσίας και δηλώνοντας ότι θα ωφελήσει την οικονομική δύναμη του Μπολιβαριανου κράτους. Η Βενεζουέλα έχει εργαστεί μαζί με τη Ρωσία από την εποχή του αείμνηστου Προέδρου Ούγο Τσάβες, που φθάνουν σε πάνω από 250 συμφωνίες στη στρατιωτικό-τεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, τη στέγαση, την περιβαλλοντική, πετροχημικών και τεχνολογικούς τομείς.
Σε αντίθεση με τις χώρες εντός των ΗΠΑ τροχιά, η Ρωσία έχει σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας. Της Νότιας Αμερικής έθνος έχει υποβληθεί σε εναν ιμπεριαλιστικό  οικονομικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, καθώς και εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης της δεξιάς που όλο και περισσότερο βυθίζεται στο επίπεδο των βίαιων ταραχών.




--------------------------------------------------------------------------------------




Ασάνζ μετά τη δικαίωσή του: «Δεν συγχωρώ, δεν ξεχνώ όσους μου στέρησαν την ελευθερία»
19/5/2017
Δήλωση του ιδρυτή του Wikilieaks
O ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ διαμήνυσε σήμερα ότι «δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρήσει» όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του επί επτά χρόνια – τα πέντε από τα οποία μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο – και τον εμπόδισαν να βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του και να τα δει να μεγαλώνουν.
Ο 45χρονος Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία. Οι σουηδικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του με την κατηγορία του βιασμού, έπειτα από καταγγελίες μιας γυναίκας, κάτι που ο ίδιος αρνείτο κατηγορηματικά. Νωρίτερα σήμερα οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο.
«Κρατήθηκα επί επτά χρόνια χωρίς (να απαγγελθεί) κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωναν και το όνομά μου σύρθηκε στη λάσπη. Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ασάνζ.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισημερινού, της χώρας που έχει παραχωρήσει άσυλο στον Ασάνζ, χαιρέτισε την απόφαση της Στοκχόλμης και κάλεσε τη Βρετανία να του παράσχει μια «ασφαλή έξοδο».
«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν ισχύει πλέον. Η Βρετανία πρέπει να παράσχει ασφαλή έξοδο στον κ. Ασάνζ» ανέφερε, επίσης στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Γκιγιόμ Λονγκ.
Αν και όλοι περίμεναν πως μετά την ανακοίνωση των Σουηδικών αρχών να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο,  ο Ασάνζ θα εγκατέλειπε την πρεσβεία του Ισημερινού, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα συλληφθεί αν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ και η Τερέζα Μέι δήλωσε πως είναι θέμα της βρετανικής αστυνομίας.




---------------------------------------------------------------------------------------




Μια εντελως ειλικρινης και καλοποροαίρετη ερώτηση.Αν οι κουκουλοφόροι αρχίσουν και πετάνε μολότωφ,η αστυνομία τί πρέπει να κάνει κατα την γνώμη σου;

Σχολιο.-   Η Αστυνομία θα πρέπει να κάνει ντου και να συλλάβει αυτούς που πετάνε μολότωφ και όχι να ρίχνει χημικά στους απέναντι που καμμιά σχέση δεν έχουν με μολότωφ. Παραδόξως, όσες φορές έχω φάει χημικά στη μούρη ποτέ δεν είμουνα κοντά σε αυτούς που έριχναν μολότωφ... Το δε περίεργο είναι πως ποτέ δεν έχει επέμβει η αστυνομία προληπτικά, όταν δηλαδή περνάνε από μπροστά της με τις κουκούλες και τα ρόπαλα, πριν αρχίσουν να σπάνε ή να καίνε αλλά περιμένει ν'' αρχίσουν τα τραγούδια για ν' αρχίσει να ρίχνει χημικά "στους απέναντι".




--------------------------------------------------------------------------------------------




Το Υπουργείο Παιδείας τα δύο τελευταία χρόνια επέβαλε στα σχολεία να αφιερώσουν διδακτικές ώρες για να τιμήσουν το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Για την σημερινή Μνήμη του δικού μας ολοκαυτώματος των Ποντιων ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ. Πέρασε η σημερινή μέρα στα σχολεία, χωρίς τα παιδιά να πάρουν είδηση... Χωρίς ένα μήνυμα από τον Υπουργό. Χωρίς εντολή για αφιέρωση έστω μιας διδακτικής ώρας. Το ίδιο θα περάσει και η 29η Μαΐου, η ημέρα της ΑΛΩΣΗΣ.
Η μνήμη όμως, δεν συντηρείται μόνη της. Την συντηρούμε εμείς. Και πρωτίστως το Σχολείο. Αυτό σημαίνει Παιδεία, που σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει σκοπό την καλλιέργεια ΕΘΝΙΚΗΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ συνείδησης στους Έλληνες μαθητές.
Ωστόσο, ήδη, τη λέξη "ΕΘΝΙΚΗΣ" την έχουν απαλείψει από την ονομασία του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, και σκοπεύουν να την απαλείψουν και απ' το Σύνταγμα, στην αναθεώρηση που μαγειρεύουν... Θα το επιτρέψει αυτό ο ελληνικός λαός;;




-----------------------------------------------------------------------------------



Οι Τούρκοι δέσμευσαν για άσκηση το αεροδρόμιο της Ρόδου
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 17:38
Με επιστολή του προς τις χώρες που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης ΝΤΕΝΙΖ ΓΚΟΡΝΤΟΥ («Θαλασσόλυκος») ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, τις καλεί να μη στείλουν εκπροσώπους τους, γιατί «η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου».

«Το γεγονός αυτό» υπογραμμίζει, «πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

Την επιστολή Λουκάκη αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα YENI SAFAK, που γράφει: «Η άσκηση DENIZ KURDU, η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανησύχησε τους Έλληνες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες, προτρέποντάς τις να μη συμμετέχουν».

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρέσβης έστειλε επιστολές στις χώρες που έχουν προσκληθεί να στείλουν παρατηρητές στην τελική φάση της άσκησης, στις 22 Μαΐου, λέγοντας: «Η άσκηση, η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές, περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

Πρόκειται, σαφώς, για άλλη μία προκλητική κίνηση από την Τουρκία, που δοκιμάζει τα όρια των αντοχών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα εκδίδει τη μία NAVTEX μετά την άλλη και δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις.




--------------------------------------------------------------------------------------




Εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων - Πορεία στην τουρκική πρεσβεία
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 18:07

Κορυφώθηκαν σήμερα Παρασκευη, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, οι εκδηλώσεις μνήμης στην πλατεία Συντάγματος, που διοργανώνονται στην Αθήνα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας ενώ θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 21 Μαΐου.

Η κεντρική εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:00 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου έγινε η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με Ευζώνους που φορούν τη στολή του Πόντιου Αντάρτη. Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών, Άντριου Γούλφορντ. Στις 19:45 τεκλεστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Λίγο πριν τις 21:00 ξεκίνησε πορεία με προορισμό την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της πορείας κάποιοι νεαροί, παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών να μην προβούν σε καμία τέτοια ενέργεια, έκαψαν μια σημαία της Τουρκίας.
Στην πλατεία Συντάγματος υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα από τα σωματεία του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ. Εκεί, με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα, προβάλλονται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία.

Εκδηλώσεις και στον Πειραιά
Την Κυριακή 21 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας. Στις 11:30 άφιξη λιτανευτικής πομπής Ιεράς εικόνας Παναγίας Σουμελά στην πλατεία Αλεξάνδρας. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στις 12:00 ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Γιώργος Παρχαρίδης, θα κάνει ιστορική αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Στις 12:15 θα πραγματοποιηθεί τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου Γενοκτονίας. Πυρρίχιος χορός από τον ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ και κατάθεση στεφάνων.




---------------------------------------------------------------------------------------




Για να μην μπορεί κανένας να καπηλεύεται την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων! Το παρασκήνιο και η ψήφιση της 19ης Μάη ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων...

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών, παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα το ιστορικό της αναγνώρισης από τη Βουλή των Ελλήνων, της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Γνώστης των περιστατικών που μεσολάβησαν από τον Μάιο του 1991 μέχρι την 24η Φεβρουαρίου 1994, στα πλαίσια των προσπαθειών για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας, ο Γιώργος Αναστόπουλος, που μετείχε ενεργά σε όλες τις φάσεις των σχετικών εξελίξεων και μας διηγήθηκε αναλυτικά όλα τα γεγονότα.
Τα ιστορικά δεδομένα της Γενοκτονίας των Ποντίων έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα την...
δεκαετία του ’80, με άρθρα και άλλα κείμενα με σχετικές τεκμηριώσεις από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, το Μιχάλη Χαραλαμπίδη και άλλους μελετητές.
Η πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας προβλήθηκε από διάφορες πλευρές και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το αίτημα ωρίμασε και ως εθνική απαίτηση πλέον έφθασε και στη Βουλή.
Στις 17 Μαΐου 1991, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Λευτέρης Κωνσταντινίδης, (ύστερα από πρόταση του Γιώργου Αναστόπουλου) επέδωσε στον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου επιστολή 16 ποντιακής καταγωγής βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με εισήγηση να καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) του Κινήματος «Πρόταση Νόμου», κατά τον κανονισμό της Βουλής, για την επίσημη αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία, του ολοκαυτώματος των 353.000 ελλήνων του Πόντου.
Η εισήγηση αυτή (το πρωτότυπο βρίσκεται στο Αρχείο Αναστόπουλου) ανακοινώθηκε αυθημερόν από τον Ανδρέα Παπανδρέου στην συνεδρίαση της Κ.Ο. που την αποδέχθηκε ομόφωνα.
Στις 4-11-91 κατατέθηκε από 46 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επερώτηση, κατά τη συζήτηση της οποίας στις 30 Μαρτίου του 1992 στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να δεσμευθεί για οτιδήποτε συγκεκριμένο σχετικά με την 19 Μαΐου.
Γι’ αυτό την 1η Απριλίου 1992, ο Λ. Κωνσταντνίδης ανέλαβε και πάλι πρωτοβουλία, συνέλεξε και τις υπογραφές των 21 Ποντίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και με ημερομηνία σύνταξης 30 Μαρτίου 1992, κατέθεσε την Πρόταση Νόμου για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Επί έναν ολόκληρο χρόνο και παρά τον Κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε το παραμικρό για την προώθηση της πρότασης.
Έτσι ο Λ. Κωνσταντινίδης και μαζί του 4 άλλοι βουλευτές υπέβαλαν στις 23-3-93 σχετική ερώτηση στην Κυβέρνηση, ενώ στις 9-4-93 ο Λ. Κωνσταντινίδης έστειλε και επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Αθ. Τσαλδάρη θυμίζοντας ότι εκκρεμεί η πρόταση νόμου, αλλά ουδεμία ουσιαστική απάντηση υπήρξε.
Στις 5-5-93 ο Λ. Κωνσταντνίδης και άλλοι 12 βουλευτές ασκούν νέα πίεση καταθέτοντας ερώτηση με την οποία ζητούσαν να αφιερωθεί μια ημέρα για συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του σώματος και μάλιστα ενόψει της 19ης Μαΐου 1993.
Και πάλι, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδεμία ενέργεια έγινε και ουδεμία απάντηση δόθηκε.
Μετά τις εκλογές της 10-10-93 και την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, ο Λ. Κωνσταντινίδης επανακατέθεσε στις 9-12-93 την Πρόταση Νόμου, η οποία και συζητήθηκε στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης τον Ιανουάριο του ’94 με αρμόδιο υφυπουργό τον Γιώργο Δασκαλάκη.
Έγιναν δυο συνεδριάσεις, στις οποίες κλήθηκαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων των Ποντίων, καθώς και ειδικοί επιστήμονες
Η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση, την τελική εισηγητική έκθεση υπέγραψε και ο υπουργός Εσωτερικών Άκης Τσοχατζόπουλος και στις 24 Φεβρουαρίου 1994, σε μια ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας, η Βουλή των Ελλήνων συζήτησε πανηγυρικά και ψήφισε ομόφωνα τον Νόμο που καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η συζήτηση μάλιστα, για να λάβει περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα, είχε αρχικά αποφασισθεί να γίνει σε δυο συνεδριάσεις, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1994.
Κατά τη διάρκεια όμως της πρώτης συνεδρίασης, την οποία παρακολουθούσαν από το Διπλωματικό Θεωρείο ο πρεσβευτής της Τουρκίας και άλλοι ξένοι πρέσβεις, ασκήθηκαν ισχυρότατες πιέσεις μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό, για ματαίωση της ψήφισης, με το αιτιολογικό ότι έθιγε την Τουρκία και τις «μεγάλες δυνάμεις» που ανέχθηκαν και βοήθησαν την Τουρκία να εκτελέσει τη γενοκτονία.
Ο αείμνηστος Εθνικός Ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου, διαβλέποντας τους κινδύνους που περιείχε μια διακοπή της συζήτησης για τον επόμενο μήνα, έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της βουλής να ολοκληρωθεί αμέσως η ψήφιση του νόμου.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης ανέβηκε αμέσως στο προεδρείο, όπου καθήκοντα προέδρου ασκούσε ο πόντιος αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σγουρίδης και παρά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών που δεν είχαν ακόμα λάβει το λόγο, αλλά και δεν γνώριζαν τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο, επέβαλε την περαίωση της συζήτησης λέγοντας (σελίδα 2872 των Πρακτικών της Βουλής): «Για να κάνω αυτή την πρόταση, σημαίνει ότι υπάρχει λόγος», εννοώντας την απόφαση του Ανδρέα να αγνοήσει τις αφόρητες πιέσεις και να κάνει πράξη ένα εθνικό αίτημα 75 ετών.
Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και παρουσιάζεται εδώ συνοπτικά -για όλους οικονομίας χώρου - σύμφωνα με την περιγραφή του αφηγητή μας, ο οποίος έχει καταγράψει λεπτομερώς όλα όσα διαδραματίστηκαν κατά την ιστορική πορεία προς την κοινοβουλευτική αναγνώριση της Γενοκτονίας και θα τα δημοσιεύσει προσεχώς μαζί με όλα τα σχετικά ντοκουμέντα που έχει στο αρχείο του.
«Η άμεση εμπλοκή μου στην όλη εξέλιξη αυτής της εθνικής υπόθεσης μου επιτρέπει πρωτογενή γνώση των γεγονότων και παράλληλα με υποχρεώνει σε μια δικαιωματική συμμετοχή στην ιστοριογραφική προσπάθεια», σημειώνει ο Γιώργος Αναστόπουλος, που είχε και την ιδέα για την κοινοβουλευτική προώθηση του θέματος με την επιστολή προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ συνέταξε το κείμενο της Εισηγητικής Έκθεσης και τη σχετική νομοθετική διάταξη και συντόνιζε τις σχετικές ενέργειες, ως συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Διευθυντής του Γραφείου του Λ. Κωνσταντινίδη.
«Προς αποφυγή αμφισβητήσεων, αλλά και για την Ιστορία, πρέπει να αναφέρω και το εξής: Ίσως και από υποσυνείδητη συναίσθηση της ιστορικότητας της όλης διαδικασίας, τις δυο τελευταίες αράδες του άρθρου 2 της Πρότασης τις κατέγραψα - κάτω από το δακτυλογραφημένο κείμενό μου - με το χέρι και με αυτή την μορφή βρίσκεται το πρωτότυπο στο αρχείο της Βουλής», μας λέει ο Γ. Αναστόπουλος.
Η ΜΝΗΜΗ ΔΕΝ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ!
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2017/05/19_19.html#more




-------------------------------------------------------------------------------------------




34η μέρα απεργίας πείνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης... όλοι σιωπούν... Αλληλεγγύη στην Επανάσταση μέχρι τη Νίκη!




----------------------------------------------------------------------------------------




Υποκρισία της νεοναζιστικής Ευρώπης...
Διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία για τη "δημοκρατία" τους...
Αριστερά, σημερινή αφίσα στην Κροατία του 2017...
Δεξιά, ναζιστικη αφίσα στην Κροατία του 1938...
Εκεί ακόμη δεν εφεύραν το φάντασμα ακροδεξιά, γιατί το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό...




-------------------------------------------------------------------------------------




Πολλοί «ελληνες» Ξημερώθηκαν σήμερα βλέποντας Τούρκους και «ελληνες» να χαριεντίζονται στο (Τουρκικής παραγωγής) survivor με έπαθλο διακοπές στο Bodrum δηλαδή στην Αλικαρνασσό, καθ ην στιγμήν Τουρκικά πολεμικά θα οργώσουν πάλι το Αιγαίο, τα αεροπλάνα τους θα κάνουν Υπερπτήσεις στα νησιά μας και κάποιος Τούρκος επίσημος και σήμερα θα κάνει επιθετική δήλωση.
Έτσι κατανοούν αυτοι οι «ελληνες» την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.





-------------------------------------------------------------------------------------





Οργισμένη η Μόσχα για την παραβίαση της συριακής εκεχειρίας από τις ΗΠΑ
 Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 20:36
Στην παραβίαση της εκεχειρίας στη Συρία εστιάζει η Μόσχα η οποία εκφράζει τον εκνευρισμό της κατά των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στρατιωτικό κονβόι του συριακού στρατού το οποίο βρίσκονταν στα σύνορα με το Ιράκ την Πέμπτη.

Όπως υπογραμμίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο σε σχετική του ανακοίνωση «η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να προστατευθούν τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη βάση αλ Τανφ, στη νοτιοανατολική Συρία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις τόνισε «πρόκειται για σαφή παραβίαση της συριακής εκεχειρίας» και πρόσθεσε «κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία, επηρεάζει σαφώς την πολιτική κατάσταση. Δράσεις όπως αυτή που εκδηλώθηκε κατά του συριακού στρατού είναι εντελώς απαράδεκτες».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, από την πλευρά του αρνήθηκε πως τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν στόχο τον συριακό στρατό και είπε «δεν διεκδικούμε την αλλαγή του ρόλου μας στην περιοχή και στον εμφύλιο της Συρίας. Όμως θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας».




--------------------------------------------------------------------------------------




Θα συλλαβουμε  τον Ασαντζ αμεσως μολις  εγκαταλειψει την πρεσβεια
20/5/2017
Ανοιχτό αφήνει ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το καταφύγιό του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012 για να αποφύγει έκδοσή του στη Σουηδία, αλλά ίσως και στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή του θανάτου για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.
Χθες πάντως οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τον συλλάβουν αμέσως σε περίπτωση που φύγει από την πρεσβεία.
Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο ελληνικής καταγωγής ποινικολόγος Νικόλαος Γαζέας εξήγησε με ποια αιτιολογία οι βρετανικές αρχές προτίθενται να συλλάβουν τον ιδρυτή της Wikileaks:
«Η βρετανική δικαιοσύνη έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης, βασιζόμενη στην κατηγορία ότι ο κ. Ασάνζ δεν παρουσιάστηκε στις 29 Ιουνίου του 2012 στην αστυνομία, όπως είχε ορίσει δικαστήριο του Λονδίνου. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, αυτό συνιστά στη Βρετανία αξιόποινη πράξη. Και βάσει αυτής της πράξης η αστυνομία θα συλλάβει τον Ασάνζ μόλις εγκαταλείψει την πρεσβεία. Κατά τη γνώμη μου το ένταλμα σύλληψης κατά του ιδρυτή της Wikileaks παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, μιας και το βρετανικό ποινικό δίκαιο προβλέπει για τέτοιες πράξεις χρηματικό πρόστιμο ή κράτηση το πολύ 12 μηνών. Επιπλέον ο Ασάνζ δεν έχει διαπράξει αξιόποινες πράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζει τα τελευταία χρόνια υπό πολύ δύσκολες συνθήκες».
Από την πλευρά των ΗΠΑ δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, επίσημα αίτημα έκδοσης προς τις βρετανικές αρχές. Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι μόλις τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε αποκαλέσει την πλατφόρμα Wikileaks «μη κυβερνητική εχθρική μυστική υπηρεσία».
Ο ποινικολόγος Νικόλαος Γαζέας αναφέρθηκε στα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική δικαιοσύνη για να προβεί κατά του Ασάνζ:
«Δεν γνωρίζουμε αν οι ΗΠΑ προετοιμάζουν αγωγή κατά του Ασάνζ. Δεν θα αποτελούσε ωστόσο έκπληξη από τη στιγμή που ο Αμερικανικός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει ορίσει ως προτεραιότητα τη σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks. Από το 2006 υπάρχει διμερής συμφωνία εκατέρωθεν εκδόσεων μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον. Πρώτα όμως θα πρέπει να υπάρξει κατηγορητήριο στις ΗΠΑ εις βάρος του Ασάνζ. Υπάρχει όμως και μια διμερής συμφωνία για την αποκαλούμενη "προσωρινή κράτηση", μέχρι να αποσταλεί και τυπικά αίτημα έκδοσης. Είμαι πεπεισμένος ότι αν ο Ασάνζ εγκαταλείψει την πρεσβεία, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την προσωρινή κράτησή του. Γι' αυτήν δεν απαιτείται καν επίσημο έγγραφο. Αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βρετανίας».




---------------------------------------------------------------------------------------




Τη ρήψη χημικών στο Σύνταγμα, "τα οποία βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές", καταδικάζει ο ΙΣΑ
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 16:13

«Τη χρησιμοποίηση επικίνδυνων χημικών ουσιών από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη χθεσινή διαδήλωση εναντίον του μνημονίου», καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), αναφέροντας ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των διαδηλωτών που ήρθαν σε επαφή με τα χημικά παρουσίασε προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και στην όραση».

Ο ΙΣΑ «προειδοποιεί, για μία ακόμα φορά, την επίσημη πολιτεία και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν τέλος στη χρήση χημικών ουσιών κατά των διαδηλωτών που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία». «Η όποια μορφή καταστολής όταν υπάρχει ανάγκη θα πρέπει να γίνεται μέσα από ασφαλείς και δημοκρατικές διαδικασίες, που δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά». προσθέτει.




----------------------------------------------------------------------------------------



Βενεζουέλα: Οξύτατη αντίδραση του Καράκας στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Σάββατο, 20 Μαΐου 2017, 02:52
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον, κλιμακώνοντας εκ νέου τις εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή κυρώσεων ενάντια στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας και σε ακόμη επτά μέλη του για την απόφαση που έλαβε νωρίτερα φέτος να αφαιρέσει από το Κογκρέσο – όπου η αντιπολίτευση κατέχει την πλειοψηφία - τις νομοθετικές του αρμοδιότητες.

Το νέο πακέτο κυρώσεων στοχεύει να εντείνει την πίεση στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των πιστών της συμμάχων, καθώς στο κύμα των βίαιων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου σε ολόκληρη την Βενεζουέλα έχουν επισήμως καταγραφεί 43 θάνατοι.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μαδούρο στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το πώς η κάποτε ακμάζουσα Βενεζουέλα έχει διολισθήσει σήμερα στην φτώχεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «απίστευτα ανεπαρκή διοίκηση» της χώρας, χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση «ντροπή για την ανθρωπότητα».

Η κυβέρνηση Μαδούρο, που είχε καλέσει την διεθνή κοινότητα να δώσει μια ευκαιρία στον Τραμπ έπειτα από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, εξέφρασε την εντονότερη έως σήμερα αποδοκιμασία της στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Κάτω τα χέρια σας από εδώ Ντόναλντ Τραμπ, πηγαίνετε σπίτι σας, αρκετά με αυτήν την παρεμβατικότητα, η Βενεζουέλα έχει την υπερηφάνεια της» δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ήδη από την Πέμπτη το βράδυ, η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες με ανάρτησή της στο Twitter έκανε λόγο για «πρωτοφανείς και απαράδεκτες» κυρώσεις που η «Ουάσιγκτον επιβάλει σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη δημόσια αρχή, σε παράβαση του διεθνού δικαίου».

«Οι επιθετικές ενέργειες του προέδρου Τραμπ προς τον λαό της Βενεζουέλας, την κυβέρνησή της και τους θεσμούς της ξεπέρασαν κάθε όριο», τόνισε ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιγιέγκας με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας και ότι υποκινεί ξένη επέμβαση.

Ο Βιγιέγκας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενώ αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εντός των ΗΠΑ, όπως την εισοδηµατική ανισότητα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι ακραίες θέσεις μιας κυβέρνησης που μόλις άρχισε την θητεία της απλά επιβεβαίωσαν τον προκατειλημμένο, ρατσιστικό, ξενοφοβικό και γενοκτονικό χαρακτήρα των ελίτ των ΗΠΑ ενάντια στην ανθρωπότητα και του ίδιου της του λαού...», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Στην λίστα των ατόμων που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις βρίσκεται ο Μάικελ Μορένο, σύμμαχος του Μαδούρο, που διορίστηκε πρόεδρος του 32μελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε για λήψη περαιτέρω ενεργειών ενάντια σε «κακούς φορείς», αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην χώρα.

Εντούτοις οι κυρώσεις δεν έχουν πλήξει τον τομέα πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία αποτελεί μια από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου των ΗΠΑ.




-------------------------------------------------------------------------------------




Υεμένη: Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του Ριάντ
 Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 22:50
Το ένοπλο σιιτικό κίνημα των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, λίγες ώρες πριν αρχίσει η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα αυτή.

Οι Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, εκτόξευσαν έναν πύραυλο τύπου Burkan-1, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πύραυλος είχε στόχο το Ριάντ. Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για σχόλια.





----------------------------------------------------------------------------------------




Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις διαδηλωτών με τις ισραηλινές δυνάμεις σε Δυτική Όχθη και Γάζα
 Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 19:29
Δεκάδες Παλαιστίνιοι που διαδήλωναν την υποστήριξή τους στους κρατούμενους απεργούς πείνας στο Ισραήλ τραυματίστηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Οι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά και πλαστικές σφαίρες αλλά και από τα δακρυγόνα, διευκρίνισαν η Ερυθρά Ημισέληνος και το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης καθώς και κοντά στον φράχτη ασφαλείας που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος τους ήταν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους εκατοντάδες κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 17 Απριλίου ζητώντας να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής τους.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, έκαναν πορεία μέχρι τον φράχτη και άρχισαν να πετούν πέτρες ενώ έβαλαν φωτιά και σε λάστιχα. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες ενώ άλλοι 30 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.

Περίπου 1.500 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά των παλαιστινιακών εδαφών.




-----------------------------------------------------------------------------------------




Ασάνζ: "Σημαντική νίκη, αλλά ο πόλεμος μόλις τώρα ξεκινάει"
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, 19:19
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου παραμένει τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδότησε μια "σημαντική νίκη" για τον ίδιο, καθώς νωρίτερα οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας έβαλαν στο αρχείο την έρευνα που αφορούσε τον βιασμό μιας 30χρονης γυναίκας.

Ο Ασάνζ ευχαρίστησε τον Ισημερινό, μια χώρα η οποία στάθηκε στο πλευρό του παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε. Σημείωσε επίσης ότι παρά αυτή τη "σημαντική νίκη" ο αγώνας του όχι μόνο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά "ο καθαυτό πόλεμος μόλις τώρα ξεκινάει". Διαμήνυσε επίσης ότι ο ιστότοπός του θα συνεχίσει να αποκαλύπτει έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα.

"Έχω δικαίωμα στο άσυλο" τόνισε, μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας. Υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός της βρετανικής αστυνομίας ότι μπορεί να τον συλλάβει επειδή ζήτησε άσυλο είναι αβάσιμος και είπε πως ελπίζει να ξεκινήσει ένας "διάλογος" με τις βρετανικές αρχές για το μέλλον του. Υπενθύμισε όμως ότι το Λονδίνο αρνείται μέχρι τώρα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν έχει λάβει κάποιο αίτημα για την έκδοσή του σε άλλη χώρα.

Ο Ασάνζ είπε επίσης ότι ευχαρίστως θα συζητούσε και με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.




-------------------------------------------------------------------------------------




Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή καπιταλιστική χώρα (όχι ιμπεριαλιστική), αλλά σε αυτό δε χρειάζεται να συμφωνήσουμε για να πω πως ο παραλληλισμός σου είναι λανθασμένος.
H Αμερική είχε βγει από τον Β' ΠΠ με ένα γιγαντιαίο αέπ και πλημμυρισμένη από κεφάλαιο που έψαχνε να βρει διάδρομο για να κερδοφορήσει και με ένα σχέδιο να οικοδομήσει ένα παγκόσμιο σύστημα υπό την ηγεμονία της, με την Ευρώπη να είναι σε μεγάλο μέρος της ένα μάτσο ερείπια. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση, σόρι.

ΞΑΝΑ ΠΕΡΙ «ΡΩΣΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΥΘΙΚΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ
19/12/2015
https://avantgarde2009.wordpress.com/2015/12/19/rwsikos_imperialismos_kai_alla_mythika_plasmata/



--------------------------------------------------------------------------------------------



Ρεκορ αφιξεων φετος για την «βαρια βιομηχανια»
Ανοιξη για τον τουρισμο, χειμωνας για τους εργαζομενους
Το μεσο ετησιο εισοδημα των ξενοδοχουπαλληλων είναι 3.000 ευρω.
  Τουριστική βιομηχανία, οι χρυσές μπίζνες και οι «σκλάβοι»
Πενιχρές αμοιβές, απλήρωτες υπερωρίες, μαύρη ή ψευδώς δηλωμένη εργασία, άθλιες συνθήκες διαμονής για τους εποχικούς απασχολούμενους είναι η... πίσω πλευρά του τουριστικού «θαύματος» που ζει η χώρα. Η πραγματικότητα πίσω από τις πισίνες, τις σεζλόνγκ και τις γαλάζιες ακρογιαλιές είναι «μαύρη» για τους εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό.




--------------------------------------------------------------------------------------



Πιερ Λοραν, εθνικος γραμματεας του Γαλλικου Κομμουνιστικου Κομματος. «Λυπαμαι για τη σταση του Ζ-Λ Μελανσον»



---------------------------------------------------------------------------------------



7 κατηγοριες δικαιουχων για επιδοτηση εως 70%. Ξεκινα νέο «εξοικονομω κατ οικον» για 40.000 νοικοκυρια.




-----------------------------------------------------------------------------------------




Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται ο Τραμπ, λίγο καιρό αφότου την είχε επισκεφτεί και η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Τη χώρα με το πιο σκοταδιστικό ισλαμικό καθεστώς.
Τη χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών, είναι αδιανόητα.
Τη χώρα που εξοπλίζει τους εγκληματίες τζιχαντιστές του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Αυτούς τους ίδιους που πραγματοποιούν και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση.
Τη χώρα που επί χρόνια μακελεύει τον γειτονικό λαό της Υεμένης.
Δεν έχω δει μέχρι στιγμής κάποια ανακοίνωση αποδοκιμασίας της επίσκεψης Τραμπ από την ευρωπαϊκή Αριστερά, που δεν χάνει ευκαιρία να καταγγείλει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.
Επιλεκτικές ευαισθησίες!



---------------------------------------------------------------------------------------


Η Αγκυρα ηθελε να δεσμευσει το αεροδρομιο της Ροδου.



-----------------------------------------------------------------------------------


Η ΔΕΗ κυνηγα  παραγωγο με αναπηρια 67% που δεν καλλιεργει από το 1995.



-------------------------------------------------------------------------------------



40.120 δεν πληρωνουν τα τελη κυκλοφοριας τα τελευταια 5 χρονια.



---------------------------------------------------------------------------------------




Επιθεση του Αμερικανικου Κογκρεσου στο ΔΝΤ, «αποτυχατε παταγωδος στην Ελλαδα». Τομσεν τα εκανες θαλασσα. Ζητει να μην συμμετασχει το Ταμειο στο επομενο προγραμμα, απειλει τη Λαγκαρντ με αυστηρους ελεγχους, και διαπιστωνει ότι η (λαθος) συνταγη εφερε ανεργια και φτωχεια. 



----------------------------------------------------------------------------------------



Σάββατο, 20 Μαΐου 2017
O OHE καταδικάζει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αργεντινή

O OHE ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι να επαναβεβαιώσει“απερίφραστα την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων”.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια (CAT, από τα αρχικά της στα αγγλικά) δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία θέτει ζήτημα για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αργεντινή, μετά την 60η Σύνοδο στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά την οποία η νοτιοαμερικάνικη χώρα παρουσίασε τις εκθέσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων σχετικά με αυτό το θέμα.

Η CAT επικρίνει ιδιαίτερα την κατάσταση βασανιστηρίων στα κρατητήρια, την αστυνομική βία, τις αυθαίρετες κρατήσεις, την έλλειψη προστασίας, τις διακρίσεις κατά των μεταναστών στη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς και την φυλετική βία και τις δολοφονίες γυναικών στη χώρα.


Όσον αφορά τα βασανιστήρια και την αστυνομική βία στα κρατητήρια, η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την βία και αυθαιρεσία των ομοσπονδιακών και επαρχιακών δυνάμεων ασφαλείας και ζήτησε την τιμωρία των υπεύθυνων καθώς και την επαρκή αποζημίωση των θυμάτων.
“Σε αυτές τις παραβιάσεις περιλαμβάνεται η κακομεταχείριση και ο βασανισμός κρατουμένων, όπως στην περίπτωση του Λούκας Καμπέγιο, εξαφανίσεις καθώς και βασανιστήρια κρατουμένων, όπως οι περιπτώσεις τωνΑζεκιέλ Βιγιανουέβα και Ιβάν Ναβάρο, 15 και 18 ετών,αντίστοιχα”, επισημαίνει η επιτροπή.

Η CAT εκφράζει επίσης την ανησυχία της για “την καθυστέρηση στην διεκπεραίωση δικαστικών υποθέσεων που ακόμα εκκρεμούν” και για την αποδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις έρευνες για αυτές τις υποθέσεις” στην Αργεντινή.

Τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να επισπευσθούν οι διώξεις και οι δίκες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικοπολιτικής δικτατορίας.

Σε σχέση με τις παραβιάσεις ενάντια σε μετανάστες, ο ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του για την αναγκαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα του Διατάγματος του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, “για την κατάργηση μέρους των εγγυήσεων που έθετε ο νόμος 25871 περί μετανάστευσης”, το οποίο εισάγει την διαδικασία της απέλασης με συνοπτικές διαδικασίες, μειώνοντας δραματικά τα χρονικά όρια για την υποβολή έφεσης.

Στη διάρκεια του 2016, υποβλήθηκαν 3.470 καταγγελίες για διακρίσεις, διπλάσιος αριθμός από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όσον αφορά τη φυλετική βία , η επιτροπή θεωρεί ότι είναι ανησυχητικός ο αριθμός της δολοφονίας γυναικών, και η αυξανόμενη άσκηση σωματικής βίας κατά των γυναικών που βρίσκονται κρατούμενες υπό ομοσπονδιακή δικαιοδοσία.

http://prensa-rebelde.blogspot.gr/2017/05/o-ohe.html?spref=fb





------------------------------------------------------------------------------------------




19 Μαΐου 2017
“NeuroEpo” το κουβανικό φάρμακο για την επιβράδυνση του Αλχσχάιμερ βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών
Η Κούβα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής τουNeuroEpo, ενός φαρμάκου που στοχεύει στην επιβράδυνση της νόσου Αλσχάιμερ για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια, με σκοπό της επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής θεραπείας.

Το φάρμακο είναι 100% κουβανικής παραγωγής, δεδομένου ότι δημιουργήθηκε από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) που βρίσκεται στην Αβάνα και έχει επιδείξει μια νευροπροστατευτική επίδραση στη φάση της πειραματικής χρήσης. Θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους και γι αυτό δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα που θα έχει σε κάθε έναν από τους ασθενείς.

Όπως επεσήμανε η Λέσλιε Πέρες, ερευνήτρια του CIM, η χορήγηση του NeuroEpo θα ξεκινήσει σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου. Και παρ όλο που το φάρμακο “δεν αποτρέπει ούτε εξαλείφει το Αλσχάιμερ”, μπορεί να αναμένονται θετικά αποτελέσματα λόγω των καλών αποτελεσμάτων που είχε στο πειραματικό στάδιο.


Υπενθυμίζεται ότι το Αλσχάιμερ είναι μία νευροεκφυλιστική ασθένεια που δεν έχει θεραπεία, γι αυτό η ερευνήτρια τόνισε ότι στόχος της θεραπείας είναι “η επιβράδυνση της εκφυλιστικής διαδικασίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτού του ασθενούς και της οικογένειάς του”.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ερευνητών, στο σύνολο της επικράτειας της Κούβας, υπάρχουν περίπου 160.000 άνθρωποι με αυτήν την ασθένεια και μέχρι το 2040 αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,3 φορές και να φτάσουν στο 2,7% του συνολικού πληθυσμού του νησιού.

Σήμερα το Αλσχάιμερ, στα άτομα άνω των 60 ετών, είναι η έκτη αιτία θανάτου στην Κούβα και το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει στο 10,2 για κάθε 100 ασθενείς.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 η Κούβα θα είναι η 9η χώρα στον κόσμο με τον γηραιότερο πληθυσμό. Επειδή αυτό συνδέεται με τους γνωστούς παράγοντες ανάπτυξης της ασθένειας, η δημιουργία μιας θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, είναι ένα σημαντικό έργο.

http://cubaniagriega.blogspot.gr/2017/05/neuroepo.html?spref=fb




---------------------------------------------------------------------------------------




Μια χαρα κατοχύρωση, με το νέο τροπο υπολογισμού των συντάξεων , μείον 25% οι αναπηρικές συντάξεις...απο μια άποψη σωστό , ισότητα αλλά προς τα κάτω, να μου ζήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Κατοχυρώνονται τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
Ριζική αλλαγή αντίληψης με μετάβαση από το «ιατροκεντρικό» στο κοινωνικό μοντέλο πολιτικής για την αναπηρία – Υπουργος Επικρατεις, Χρ. Βερναρδάκης: Τώρα έχουμε χώρο για την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους: «Περισσότερη ισότητα, λιγότερες ιδιωτικοποιήσεις» - Κων. Κούνεβα: «Θέλουμε η κυβέρνηση να πρωτοπορήσει στην πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης- Άμεση προτεραιότητα η μέριμνα για τους ανάπηρους πρόσφυγες»



---------------------------------------------------------------------------------------



ΙΡΑΝ
Στις κάλπες για προεδρικές και τοπικές εκλογές
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Το παράνομο Τουντέχ (Κόμμα των λαϊκών μαζών του Ιράν, που συμμετέχει στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων) κάλεσε σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών ενάντια στο «σόου του θεοκρατικού καθεστώτος».



--------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις από τη νέα επίθεση των ΗΠΑ στο συριακό στρατό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--
«Δεν εντείνουμε το ρόλο μας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο αλλά υπερασπιζόμαστε τα στρατεύματά μας», είπε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, στο Πεντάγωνο, όταν ρωτήθηκε για την προχτεσινή αεροπορική επιδρομή μαχητικών της χώρας του σε δυνάμεις του συριακού στρατού και των συμμάχων τους στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Ιράκ, κοντά στην πόλη αλ Τανφ.
Πληροφορίες ορισμένων αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη κατασκευάσει στην περιοχή αλ Τανφ στρατιωτική βάση και πως πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη επίθεση επειδή θεώρησαν ότι «απορρέουν κίνδυνοι» για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους από τις κινήσεις των συριακών στρατευμάτων και των ανδρών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε ότι αρχικά Αμερικανοί στρατιωτικοί επικοινώνησαν με τους Ρώσους ζητώντας τους να πιέσουν το συριακό στρατό να απομακρυνθεί από μία σημαντική, στρατηγικά, περιοχή της νοτιοανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, η οποία συμπτωματικά φέρεται να είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που προωθούν Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που ανακοίνωσαν πριν από λίγες βδομάδες στην Αστάνα του Καζακστάν... Οταν οι ρωσικές πιέσεις δεν έπιασαν τόπο, οι Αμερικανοί έστειλαν μαχητικά που έριξαν προειδοποιητικές βολές κοντά σε θέσεις του συριακού στρατού. Οι συριακές δυνάμεις δεν υποχώρησαν και ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί από αμερικανικά μαχητικά.

Αντιδράσεις σε Μόσχα και Δαμασκό
Η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στις 18 Μάη, που φέρεται πως προκάλεσε το θάνατο αρκετών Σύρων στρατιωτών και καταστροφές σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, δεν πέρασε ασφαλώς απαρατήρητη από τη Ρωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της οποίας, Γκενάντι Μπογκντάνοφ, τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», κατάφωρη παραβίαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Η επιδρομή αυτή δεν σχετίζεται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε.
Επιπλέον, Σύρος στρατιωτικός διοικητής, που δεν κατονομάζεται αλλά τον επικαλέστηκε σε σχετικό ρεπορτάζ η συριακή δημόσια τηλεόραση, αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ πως χτύπησαν συριακά στρατεύματα «που είναι η μόνη νόμιμη δύναμη καταπολέμησης των τρομοκρατικών ομάδων στο συριακό έδαφος».





---------------------------------------------------------------------------------------




ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολύμορφες απεργιακές κινητοποιήσεις

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει όλη τη βδομάδα χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους σε όλη την Κολομβία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την υποχρηματοδότηση πολλών τομέων, τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές, ενώ πολλά συνδικάτα καλούν σε κλιμάκωση με γενική πανεθνική απεργία στις 23 Μάη. Στην απεργία στην πρωτεύουσα Μπογκοτά συμμετείχαν προχτές οι εκπαιδευτικοί, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, και δημόσιοι υπάλληλοι από άλλους κλάδους, που αντιδρούν σε νέες περικοπές μισθών. Καθολική είναι η συμμετοχή στις επαρχίες Τσοκό και στην Μπουεναβεντούρα (κεντρικό λιμάνι στον Ειρηνικό), όπου οι εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εργάτες γης, λιμενεργάτες, μικροί ψαράδες έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, ικανοποίηση των στοιχειωδών βασικών τους αναγκών, όπως πόσιμο νερό όλη τη μέρα, την τήρηση ανεκπλήρωτων υποσχέσεων της κυβέρνησης Μ. Σάντος από προηγούμενη απεργία διαρκείας και την αντιμετώπιση της δράσης παραστρατιωτικών ομάδων και εγκληματικών συμμοριών, που έχουν γίνει πιο επιθετικές μετά την αποχώρηση των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - ΕP) από την περιοχή, με την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Χαρακτηριστικό επίσης του δίκαιου της διεκδίκησης να λυθούν στοιχειώδη ζητήματα υποδομών - όπως η αντιπλημμυρική προστασία - σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι το γεγονός ότι από τις αρχές Φλεβάρη, ως αποτέλεσμα πλημμυρών σε φτωχογειτονιές διαφόρων πόλεων, συνήθως δίπλα σε ποτάμια, έχουν βρει το θάνατο 389 άνθρωποι και πάνω από 24.000 έχουν ξεσπιτωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία που δόθηκαν προχτές στην δημοσιότητα.
Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει εμπόδια στην ειρηνευτική συμφωνία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Πέμπτη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που ελέγχεται από δικαστές που σχετίζονται με τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε, μεγαλύτερο πολέμιο της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες των FARC - EP, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν 2 σημεία της συμφωνίας αυτής. Πρόκειται για τη δυνατότητα γρήγορης νομοθέτησης στη Βουλή νόμων που πρέπει να προωθηθούν και τη μείωση των σωματοφυλάκων των 60 στελεχών των ανταρτών, που μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα για την υλοποίηση της συμφωνίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, που θεωρείται ότι θέτει εμπόδια στην έως τώρα υλοποίηση της συμφωνίας, η ηγεσία των ανταρτών έδωσε διαταγή στις μονάδες που βρίσκονται στις λεγόμενες Προσωρινές Ζώνες να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.
Ταυτόχρονα, χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σάντος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όπου όπως ανακοινώθηκε συζήτησαν τη διμερή συνεργασία για την «καταπολέμηση των ναρκωτικών», αλλά και την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Για το πρώτο ζήτημα ο Τραμπ επέμεινε στην πρόταση της οικοδόμησης τείχους στο Μεξικό ως «μέτρου προστασίας», ενώ για το δεύτερο, με το πρόσχημα της «υπεράσπισης της δημοκρατίας», ουσιαστικά προετοιμάζει μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Επίσης επιβεβαιώθηκε η «εταιρική» σχέση των δύο χωρών, ενώ ο Σάντος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ομόλογό του, για τη στήριξη των ΗΠΑ στο λεγόμενο «Σχέδιο Κολομβία», που αιματοκύλισε στην πραγματικότητα τον κολομβιανό λαό.




--------------------------------------------------------------------------------------





«Κοινωνικός εταιρισμός» κορυφής
«Νέους κανόνες» για μια «δίκαιη παγκοσμιοποίηση» και «για την εργασία στην εποχή της ψηφιοποίησης» ζητούν από τους ηγέτες των χωρών της G20 εκπρόσωποι του διεθνούς εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού («Labour 20»), που συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο. Πρόκειται για συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις που στέκονται στο πλευρό των εργοδοτών, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τους οποίους θεωρούν «εταίρους» τους. Είναι εχθροί των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και υπέρμαχοι της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC), τη βρετανική Συνομοσπονδία «Συνέδριο Εργατικών Συνδικάτων» (TUC), τη γαλλική τριτοβάθμια οργάνωση «Force Ouvrier» (τροτσκιστικές και άλλες «αριστερίστικες» συνδικαλιστικές οργανώσεις) και από συνδικάτα των χωρών της G20 συζητούν τις «προτάσεις» που θα κάνουν στους ηγέτες των G20, οι οποίοι θα συναντηθούν τον Ιούλη στο Αμβούργο.




----------------------------------------------------------------------------------------




ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης»
ΑΓΚΥΡΑ.--
«Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης τη συγκεκριμένη στιγμή αποτελεί ένα βήμα που βοηθά όλα να γίνουν στην Τουρκία με έναν υγιέστερο τρόπο», υποστήριξε ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, χαιρετίζοντας τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου της TUSIAD (Τουρκική Βιομηχανική και Επιχειρηματική Ενωση), μιας από τις σημαντικότερες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας.
Πάντως, ο επικεφαλής της TUSIAD Ερόλ Μπιλετσίκ μετέφερε τους προβληματισμούς μεγάλης μερίδας του τουρκικού κεφαλαίου, σχολιάζοντας τη «σημασία του τερματισμού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, όπως και της ελευθερίας και αμεροληψίας του δικαστικού σώματος, της προώθησης μεταρρυθμίσεων στους εκλογικούς νόμους, την αξιοκρατία στη διακυβέρνηση, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, ώστε να βελτιωθεί στην Τουρκία ένα πνεύμα κοινωνικής ελευθερίας και πλουραλισμού».
Στο μεταξύ, χτεσινό μεγάλο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής διαδικτυακής «Σαμπάχ» αναφέρεται στην πρόοδο που έχει κάνει η στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, έχοντας επιτύχει «ένα αξιοσημείωτο άλμα μπροστά με καινοτόμες κινήσεις, βελτιωμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και άρματα μάχης και αποφασιστική αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών». Επίσης αναφέρεται σε ανάπτυξη βάσεων στο εξωτερικό σε Κατάρ και Σομαλία «για εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων» και «δύο βάσεις σε Αζάζ και αλ - Μπαμπ (σ.σ. Βόρεια Συρία) που είναι υπό ανέγερση».