Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Τριτη 25 Ιουλιου 2017





Τα Παράπονα στο Δήμαρχο - καλοκαιρινή ταινία
Καθώς ένα οικονομικό σκάνδαλο ξεσπάει παραμονές των εκλογών, οι δημότες ενός μικρού χωριού της Σικελίας κάνουν την υπέρβαση και δεν ψηφίζουν τον διεφθαρμένο, παλαιοκομματικό πρώην δήμαρχο, αλλά έναν ιδεαλιστή δάσκαλο που υπόσχεται ισονομία και πάταξη της διαφθοράς. Όταν όμως αρχίζει να εφαρμόζει τις εξαγγελίες του, οι κάτοικοι ξεσηκώνονται, γιατί εφαρμόζει το πρόγραμμά του, που λέει κατεδάφιση αυθαιρέτων, οι δημόσιοι υπάλληλοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους, κ.τ.λ……
Ο Σάλβο Φικάρα και ο Βαλεντίνο Πικόνε είναι δύο κωμικοί γεννημένοι στο Παλέρμο, οι οποίοι ξεκίνησαν από stand up παραστάσεις, πέρασαν στο θέατρο και κατόπιν στον κινηματογράφο, γράφοντας και σκηνοθετώντας οι ίδιοι τον εαυτό τους, ως Φικάρα & Πικόνε, σε μια σειρά από εμπορικές επιτυχίες. Όπως και τα φετινά «Παράπονα στο Δήμαρχο», στα οποία υποδύονται δύο συγγενείς ενός καθηγητή, ο οποίος αποφασίζει, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, να κατεβεί για δήμαρχος μιας μικρής κωμόπολης της Σικελίας. Υπόσχεται ισονομία, εφαρμογή της τάξης και πάταξη της διαφθοράς, καταφέρνοντας τελικά να εκθρονίσει τον παλαιοκομματικό και κομπιναδόρο πρώην δημοτικό άρχοντα.
Η αλλαγή μοιάζει καλοδεχούμενη, μέχρι που ο καινούργιος δήμαρχος αρχίζει να εφαρμόζει όλα όσα υπόσχεται, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την άτακτη, ημιπαράνομη και «νοτιο¬ευρωπαϊκή» καθημερινότητα στην οποία είχαν όλοι βολευτεί. Με  φαρσικό χιούμορ, που με το ένα πόδι πατάει στη (γραφική ) πραγματικότητα και με το άλλο στην εύκολη υπερβολή, τα «Παράπονα…» γαργαλάνε τον θεατή με γνώριμες καταστάσεις που διογκώνονται μέχρι το ξεχειλωμένο άκρο τους. Είναι¬ αλήθεια πως οι σκηνές βγάζουν γέλιο, οι περισσότερες μετατρέπονται σε τηλεοπτικής λογικής αφέλειες.
Μια  φαρσική, αλλά  αστεία κωμωδία, αντιδραστική ιδεολογικά, γιατί θεωρεί όλο τον κόσμο συνένοχο για τις ευθύνες των πολιτικών. Αλλά βγάζει γέλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=Nn3CK38GnjA



Τραβηγμένη και πεζά σκηνοθετημένη, αλλά κωμικοτραγικά οικεία για μας τους Έλληνες, η ταινία κανιβαλίζει την προσπάθεια ενός πρωτοεμφανιζόμενου ηθικού και δουλευταρά δημάρχου να βάλει τάξη σε σικελικό χωριό.
Λαοφιλές κωμικό δίδυμο στην πατρίδα τους, οι Φικάρα και Πικόνεάρχισαν να γυρίζουν ταινίες το 2001 μετά από πολύχρονη πορεία στο θέατρο, την κωμωδία stand up, και την τηλεόραση. Η νέα τους ταινία, χωρίς να είναι τίποτα σπουδαίο, συνεχίζει την παράδοση της εξωφρενικής ιταλιάνικης κωμωδίας, βλέπεται ευχάριστα, και, πάνω απ’ όλα, μιλάει ντουγρού στην ψυχή του Νεοέλληνα. Διότι όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο σικελικό χωριό του φιλμ είναι, ωιμέ, οδυνηρά οικεία σε μας εδώ, τους… επίγονους του Περικλή, του Μεγαλέξαντρου και του Πλάτωνα –τρομάρα μας! Στο παραθαλάσσιο σικελικό χωριό Πιετραμάρε, που λέτε, όλα λειτουργούν με τον γνωστό… νεοελληνικό χαοτικό τρόπο: τα σκουπίδια ξεχειλίζουν γύρω απ’ τους κάδους, ο καθείς παρκάρει όπου γουστάρει, η αστυνομία και οι δημοτικές αρχές, όταν δεν αράζουν για καφέ, κάνουν τα στραβά μάτια σε κάθε λογής παρατυπία ή παρανομία, το βύσμα και οι «εξαιρέσεις» πάνε σύννεφο… Μέχρι που στις δημοτικές εκλογές, ο ηθικότατος, χαμηλότονος και νομοταγής καθηγητής λυκείου, Πιερπάολο Νατόλι (Αμάτο) –που αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα, ίσα για να δώσει στην 20χρονη κόρη του (Ντε Λούκα) και τους εναλλακτικούς φίλους της μια ανάσα ελπίδας– εκλέγεται ανέλπιστα εκτοπίζοντας τον μπερλουσκονικών προδιαγραφών «ισόβιο» δήμαρχο (Σπεράντεο).
Η εκλογή του Νατόλι θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή των Πιετραμαριτών. Από τους ποδηλατόδρομους, το λουλουδικό, και την ανακύκλωση (χαρακτηριστική η σκηνή, όπου ο Φικάρα κάθεται αποσβολωμένος μπροστά στους διαφορετικού χρώματος κάδους και μη ξέροντας πού να ρίξει τις φλούδες του καρπουζιού, απλά… τις τρώει), έως τα καθημερινά πρόστιμα, και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, οι κάτοικοι ζουν αίφνης έναν εφιάλτη. Ειδικά ο Σάλβο (Φικάρα) και ο Βαλεντίνο (Πικόνε), ιδιοκτήτες κεντρικής καφετέριας, που ως κουνιάδοι του νέου δημάρχου περιμένουν φυσικά… ειδική μεταχείριση και παράκαμψη της νομιμότητας, όταν, ας πούμε, θέλουν να στήσουν αυθαίρετο αρχαιοπρεπές περίπτερο στο πεζοδρόμιο με τα τραπεζοκαθίσματά τους… Η ταινία είναι γεμάτη από κωμικοτραγικές καταστάσεις, αλλά η κορυφαία, νομίζω, προκύπτει, όταν οι ίδιοι οι πολίτες που περιμένουν στην ουρά για να εκφράσουν τα παράπονά τους στον δήμαρχο, εξανίστανται επειδή οι υπάλληλοι δεν επιτρέπουν στους δυο κουνιάδους να παρακάμψουν την ουρά και να μπουν πρώτοι στο γραφείο! Ωραία πινελιά, επίσης, ο ρόλος της εκκλησίας στο μπάχαλο ανομίας στο Πιετραμάρε. Το φινάλε καταλήγει με την κυνική παραδοχή της ταινίας πως τα πράματα δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν ποτέ.





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Κοντογιώργη Ελένη, Αντιπρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Πειραιώς. Οφειλές από μη απόδοση εισπραχθέντων τελών άνω των 400.000 ευρώ. Απαλλάχτηκε πρόσφατα από πειθαρχική κατηγορία λόγω παραγραφής. Επίσης έχει τεράστιες οφειλές και στην Δ.Ο.Υ.
Οικονομοπούλου- Ζαφειροπούλου, Συμβολαιογράφος. Οφειλές άνω των 600.000 ευρώ από μη απόδοση εισπραχθέντων τελών σε συμβόλαια
Φραγκάκης Γεώργιος, συνταξιούχος Συμβολαιογράφος, Οφειλές άνω του 1.100.000 ευρώ από μη απόδοση εισπραχθέντων τελών σε συμβόλαια
Παναγιώτης Καραμπούλιας, δικηγόρος Αγρινίου, Σύμβουλος υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, οφειλές άνω των 150.000 ευρώ στο Ταμείο Νομικών, νύν ΕΦΚΑ…. (ίδε Εφ.Συν. 11 Ιουλίου)
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑ. ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ ΕΛΕΝΗ….. Μήπως η απαλλαγή της από την πειθαρχική κατηγορία για την υπεξαίρεση των ποσών που είχε εισπράξει, έχει καμία σχέση με το ότι υπερψήφισε την ρύθμιση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους οποίους παρά την Λαική κατακραυγή έχει λυσσάξει να περάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης….
Ο Λαός ΑΠΑΙΤΕΙ να μάθει γιατί δεν κυνηγιέται η πλουτοκρατία, αλλά κυνηγάει το κράτος τους φουκαράδες στα πανηγύρια……
Θα συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε τα ονόματα αυτών που σας κλέβουν την ίδια ώρα που σας κουνάνε το δάχτυλο και σας κατηγορούν ότι καταστρέψατε την χώρα με την συνταξούλα των 300 ευρώ που παίρνετε…




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΟΑΕΔ Αγίας Παρασκευής, 7.50 π.μ. Πανω από 40 άτομα ήδη στην ουρά, μερικοί καθηγητες φροντιστηρίων και η πλειοψηφία μεταξυ 25 και 40 ετων. Για πάνω από 20 λεπτά δεν άνοιξε κανεις το στομα του, προσωπα σφιγμενα. Μια (αριθμός 1) υπάλληλος μόνο και μια μαθητευόμενη με τα 8μηνα για να εξυπηρετήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, καθε χρονο οι υπάλληλοι λιγοστεύουν, ηταν θεμα χρονου να ξεσπάσει η οργή. Γρήγορα ξεμπερδέψαμε με εναν δυο ηλίθιους που τους έφταιγαν οι..."δημοσιοι υπάλληλοι", στη συνεχεια της συζήτησης ξανα σιωπη. Τα κεφάλια χαμηλα και σιωπή, ωραια τα λέγαμε αλλα η απόγνωση γινόταν τοίχος. Η κανονικότητα της ανεργιας, της φτωχειας, του "δόξα τω θεω, πηραμε το επίδομα -ψιχουλο", είναι εδώ και είναι μεγάλος, ύπουλος εχθρός...
υ.γ. παραδόξως, κανείς δεν εδειχνε χαρούμενος που "βγήκαμε στις αγορές"! δεν το ανέφερε και κανείς, ίσως γιατι θα έτρωγε πολύ ξύλο...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Νικος Σακελαριου, Προεδρος του ΣτΕ.
Οι Δικαστες δεν δεχονται οδηγιες από τις άλλες δυο εξουσιες.
Ναι, βεβαια. Μονο από τις τραπεζες παιρνουν οδηγιες.
Όταν την Δικαιοσύνη δεν την σέβονται οι ίδιοι οι λειτουργοί της, δεν θα την σεβαστούν ποτέ, ούτε η εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε φυσικά οι Πολίτες, που δηλώνουν ευθαρσώς, σε ποσοστό πανω από  50%, ότι δεν την εμπιστεύονται !!!
Σχολιο.-  Αυτός ο καλοταισμενος μπάρμπας θα είναι στις λίστες της Ν.Δ........και στοίχημα με όποιον θέλει...




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------




.Ενας από τους υπουργούς του Γ’ Ράιχ, υπεύθυνος για τη «Γεωργία και Διατροφή» και από τους σκληρούς θεωρητικούς τού «Γη και Αίμα» (θεωρία και της Χ.Α.) και υπεύθυνος για τις λιμοκτονίες, ο Βάλτερ Νταρέ, καταδικάστηκε για ληστείες και λεηλασίες, αλλά όχι για λιμοκτονία. Πήρε εφτά χρονάκια -τα μισά από όσα πήραν η Ηριάννα και ο Περικλής- και σε δύο χρόνια βγήκε από τη φυλακή και συνέχισε την καριέρα του..."
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ "Η λιμοκτονία ως γενοκτονία"




----------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ισπανικός Εμφύλιος και Αναρχία
Αναρχικοί-Ισπανία. Πολλές φορές συμβαίνει η αναφορά της μιας να οδηγεί συνειρμικά στους άλλους και αντίστροφα. Γιατί; Για τη μεγάλη παράδοση και τους αγώνες που είχαν αναπτύξει οι αναρχικοί στην Ισπανία; Για τη μεγάλη δύναμη και επιρροή που είχαν; Για τον, έτσι ή αλλιώς, σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στη διάρκεια του εμφυλίου; Οπωσδήποτε και για όλα αυτά. Από τη μεριά μας, ωστόσο, θα θέλαμε καταρχήν να σταθούμε σε ένα πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, ζήτημα. Νομίζουμε ότι η έκρηξη του εμφυλίου στην Ισπανία σήμανε, ανάμεσα στα άλλα, και την κρίσιμη ώρα του αναρχισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν η "ιστορική ευκαιρία". Τέτοια που ποτέ προηγουμένως, ούτε μετά, και πιστεύουμε πως ούτε και στο μέλλον πρόκειται να του ξαναδοθεί.
Ας εξηγηθούμε. Όταν αναφερόμαστε στους αναρχικούς της Ισπανίας, ας έχουμε υπόψη μας ότι μιλάμε για ένα κίνημα με μακροχρόνια παράδοση, με βαθιούς και ισχυρούς δεσμούς με τις λαϊκές μάζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αναρχικοί την περίοδο εκείνη υπολογίζονται γύρω στα δυο εκατομμύρια, εκ των οποίων ο "σκληρός οργανωμένος πυρήνας" μετριέται σε επίπεδα κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων. Αυτό, λοιπόν, το κίνημα βρέθηκε μπροστά σε μια κατάσταση άκρως ευνοϊκή. Ήδη πριν το πραξικόπημα, οι ταξικές αντιθέσεις στην Ισπανία είχαν οξυνθεί στο έπακρο και η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Το φασιστικό πραξικόπημα συνέγειρε τον ισπανικό λαό και τον συσπείρωσε σε αντιφασιστική δημοκρατική βάση, τον αγωνιστικοποίησε και γενικότερα δημιούργησε μια κατάσταση όπου οι επαναστατικές ιδέες έβρισκαν το πιο γόνιμο έδαφος. Αυτήν, λοιπόν, την άκρως ευνοϊκή συγκυρία, το αναρχικό κίνημα δεν στάθηκε ικανό να την αξιοποιήσει. Έτσι, για να πάρουμε μια ιδέα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, οι μπολσεβίκοι το ’17 είχαν πολύ μικρότερες δυνάμεις, όταν δημιούργησαν το Μεγάλο Οκτώβρη. Είχαν βέβαια κάποια άλλα πράγματα. Αυτά ακριβώς που έλειπαν από τους αναρχικούς και την αναρχική ιδεολογία. Η αναρχική ιδεολογία, η αναρχική αντίληψη των πραγμάτων υπήρξε ουτοπική, αντιεπιστημονική, ιδεαλιστική -και σε τελευταία ανάλυση- απλοϊκή. Σε μια τέτοια βάση, ούτε πραγματικό πρόγραμμα μπορούσαν να έχουν, ούτε στόχους και τελικά ούτε θέληση να τους πραγματοποιήσουν.
Ένα αδρό διάγραμμα της "κοινής" αναρχικής αντίληψης μας δίνει την εικόνα μιας επανάστασης που θα εκδηλωθεί, θα ανατρέψει και θα καταστρέψει τα πάντα και που, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα ολοκληρωθεί «εφάπαξ». Θα καταργηθεί το κράτος, θα καθιερωθεί η κοινοκτημοσύνη και όλα θα είναι καλά. Ελα όμως που στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν είναι έτσι! Και επειδή δεν είναι έτσι, η ζωή πραγματικά έβγαλε στον αφρό όλες τις αντιφάσεις της αναρχικής ιδεολογίας για να την οδηγήσει στα αδιέξοδά της και τελικά στον εκφυλισμό. Ήδη πριν ακόμη το πραξικόπημα, και επειδή τα πράγματα φανερά εγκυμονούσαν σημαντικές εξελίξεις, κάποιες πρώτες αντιφάσεις άρχισαν να βγαίνουν. Στις εκλογές του '36 οι αναρχικοί δεν συμμετέχουν, ενθαρρύνονται ωστόσο από τους ηγέτες τους να ψηφίσουν το Λαϊκό Μέτωπο. Οι αντιφάσεις συνέχισαν να χαρακτηρίζουν τη στάση τους και μετά, ζήτημα που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το συνέδριο της Βαρκελώνης το Μάη του ’36, που το κύριο που κατόρθωσε είναι μια ορισμένη διευθέτηση σχέσεων ανάμεσα σε τάσεις και κλάδους των αναρχικών και κύρια ανάμεσα σε GNT-FAI.
Η εκδήλωση του φασιστικού πραξικοπήματος έδωσε μια ηρωική αλλά προσωρινή διέξοδο στις αντιφάσεις του αναρχισμού. Η αντίσταση στο πραξικόπημα υπήρξε ό,τι καλύτερο έχει δώσει σε μαζική κλίμακα ο αναρχισμός στη διάρκεια της ιστορίας του. Η αντίσταση στο πραξικόπημα υπήρξε υπόθεση που την πήραν συνολικά στα χέρια τους οι ισπανοί αντιφασίστες. Σημαντικός υπήρξε ο ρόλος και άλλων δυνάμεων. Θα πρέπει να αναγνωριστεί ωστόσο ότι οι μάζες των αναρχικών εργατών (που έτσι ή αλλιώς αποτελούσαν την πλειοψηφία τη στιγμή εκείνη στη μαχητική αριστερά) έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην απόκρουση του φασιστικού πραξικοπήματος στις περιοχές που αυτό έγινε κατορθωτό. Τόσο σ' αυτές όσο και στις περιοχές που τελικά επικράτησαν οι φασίστες, οι αναρχικοί εργάτες μαζί με τους άλλους αντιφασίστες αγωνίστηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία, προσφέροντας τη ζωή τους με αυταπάρνηση που αξίζει και πρέπει να μνημονεύεται στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Στη Βαρκελώνη (όπου στην έφοδο στους στρατώνες σκοτώθηκε και ο αναρχικός ηγέτης Ασκάσο), στη Μαδρίτη, στη Βαλέντσια, τη Σεβίλη, παντού.
Οι αντιφάσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Πολύ σύντομα αναδεικνύεται αυτό που σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου θα αποτελεί το κύριο πρόβλημα των αναρχικών. Το πρόβλημα γραμμής. Αδυνατούν να "χωνέψουν" αυτό που ήδη είναι λυμένο από καιρό για τους κομμουνιστές. Ότι δεν υπάρχει "μια και μόνη γραμμή" εκτός τόπου και χρόνου. Ότι η σωστή επαναστατική γραμμή προϋποθέτει συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης.
Στους αναρχικούς κυριαρχούσε η τάση διαχωρισμού αυτού που αντιλαμβάνονταν σαν επανάσταση από τον πόλεμο, ενώ το πρόβλημα ήταν η "συγχώνευση" τους. Ιδιαίτερη αμηχανία τους δημιουργούσε το πρόβλημα των συμμαχιών. Συμμαχίες με ποιον και γιατί; Βλέπεις, οι συμμαχίες έχουν κατά κανόνα πολλές παρενέργειες. Η αγνόησή τους έχει μόνο μία. Μόνο που αυτή είναι η συνολική ήττα. Η πίεση των πραγμάτων ωστόσο είναι υπαρκτή και για τους αναρχικούς. Έτσι, "αναγκάζονται"(;) να κάνουν κάποιες κινήσεις οι οποίες δεν ταιριάζουν με ό,τι πίστευαν μέχρι τότε και για τις οποίες ποτέ δεν απόκτησαν ξεκάθαρη άποψη. Στην Καταλονία αφήνουν στη θέση του (πρόεδρος) τον Κομπανύς και στις 26-9-1936 μπαίνουν στην κυβέρνηση της Καταλονίας, την οποία έκτοτε ονομάζουν Τοπικό Συμβούλιο Αμύνης. Στις 26-7-36 η GΝΤ Καταλονίας έδωσε επίσημα οδηγίες στους οπαδούς της να μην αποβλέπουν πουθενά αλλού παρά μόνο στη συντριβή του φασισμού. Συμφώνησε μάλιστα στη διοργάνωση της "περιπολίας ελέγχου", που αποτελούνταν από αναρχικούς, μέλη της Escera (αυτονομιστές), σοσιαλιστές, κομμουνιστές, μέλη του ΡΟUΜ, και με στόχο την αποτροπή αυθαίρετων ενεργειών που ήδη εκδηλώνονταν. Στον ανασχηματισμό της ισπανικής δημοκρατικής κυβέρνησης, στα τέλη του '36, μπαίνουν οι αναρχικοί υπουργοί Γκαρθία Ολιβερ, Χουάν Πεϊρό, Χουάν Λόπεθ Σάντσεθ και Φεντερίκο Μοντσένι. Την ίδια μέρα η Σολιδάδ Ομπρέρα υπερακόντιζε γράφοντας πως "είναι η πιο αποφασιστική μέρα στην ιστορία της χώρας... η κυβέρνηση έπαψε πια να είναι ο καταπιεστής της εργατικής τάξης"!
Η ίδια αμηχανία και ανάλογες αντιφάσεις χαρακτηρίζουν την πολιτική τους και στο επίπεδο της οικονομίας, των σχέσεων που προωθούν σε επίπεδο παραγωγής-διανομής. Έτσι, έχουμε από τη μια μεριά την προώθηση ακραίων "κομμουνιστικών" μορφών και από την άλλη προσαρμογή σε ανάγκες της στιγμής, χωρίς μια ενιαία λογική να χαρακτηρίζει τις ενέργειές τους. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο αδυνατούν να προωθήσουν το βασικό καθήκον της "συγχώνευσης" της επαναστατικής διαδικασίας με τις ανάγκες του αντιφασιστικού πολέμου (πράγμα έτσι κι αλλιώς δύσκολο) αλλά μήτε καν αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα. Οι ίδιοι οι αναρχικοί παραδέχονται ότι η επανάσταση είχε δημιουργήσει προβλήματα που ούτε καν τα είχαν υποπτευθεί. Ο ηγέτης της FΑΙ, Ντιέγκο Αρμάντες ντε Σαντιλιάν, έγραφε: "Τον ένα ιδιοκτήτη τον αντικαταστήσαμε με μισή ντουζίνα καινούριους, οι οποίοι θεωρούν το εργοστάσιο, τα μεταφορικά μέσα που έχουν κάτω από τον έλεγχο τους σαν ιδιοκτησία τους, με τη διαφορά ότι δεν είναι τόσο καλοί οργανωτές και διευθυντές όσο οι παλιοί".
Εργοστάσια και αγροτικές περιοχές οργανώνονται σε βάση πλήρους κοινοκτημοσύνης και όλα είναι "καλά", μέχρι που αρχίζει να μπαίνει το πρόβλημα των σχέσεων των επιχειρήσεων μεταξύ τους, της προμήθειας πρώτων υλών, της διάθεσης των προϊόντων. Οι προσπάθειες συντονισμού μέσω επιτροπών δημιουργούν μικρούς τοπικούς ηγετίσκους που αυθαιρετούν κατά βούληση, οι προμήθειες πρώτων υλών δημιουργούν "ενδιάμεσους" διαφόρων ειδών και τύπων, ενώ όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων συμβαίνουν ορισμένα περίεργα και ιδιαίτερα όσον αφορά αυτό που αποτελεί το κύριο ζήτημα της περιόδου. Τρόφιμα και άλλα προϊόντα για το μέτωπο ή δεν φτάνουν καθόλου ή φτάνουν εκτός τόπου και χρόνου και κατά κανόνα όχι στις προβλεπόμενες ποσότητες, με συνέπειες φυσικά στην αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων.
Στο ίδιο διάστημα έχουμε αντιφατικές πολιτικές, που όχι μόνο δεν υπάγονται σε μια ενιαία αντίληψη αλλά βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση μεταξύ τους. Έτσι, ενώ η προώθηση κολεκτίβων σε ορισμένες περιοχές προωθείται με τρόπο που οδηγεί σε σύγκρουση με τους μικροϊδιοκτήτες, στη Βαρκελώνη οι αναρχικοί συμφωνούν στη διακήρυξη των κοινών στόχων της 22-10-36. Έτσι, τα μεγάλα κεφάλαια έπρεπε να απαλλοτριωθούν χωρίς αποζημίωση, ενώ οι μικροί ιδιοκτήτες δεν έπρεπε να ενοχληθούν γιατί τα εργοστάσια τους ήταν απαραίτητα στην πολεμική παραγωγή και στην περίπτωση αυτή (όπως όλες οι ξένες επιχειρήσεις) φυσικά θα αμείβονταν.
Οι πιο δραματικές επιπτώσεις της αδυναμίας του αναρχισμού να απαντήσει στα προβλήματα της συγκυρίας υπήρξαν στον πιο κρίσιμο τομέα. Στο μέτωπο. Τον ηρωισμό της πρώτης περιόδου διαδέχτηκε η παθητικότητα. Αυτή οδήγησε σε άρνηση των αναρχικών (όχι όλων) να πολεμήσουν και με τη σειρά της οδήγησε στον εκφυλισμό και τελικά στην προδοσία. Η αντιφατικότητα της στάσης τους μπορεί να ιδωθεί λ.χ. στα εξής: Κάποιοι αναρχικοί ηγέτες (Ντουρούτι, Φ. Μοντσένι) βλέπουν την αναγκαιότητα να τεθούν στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες του μετώπου. Άλλοι, όπως η "Ακραθιόν" απαντούν γράφοντας πως: "Δεν κάνουμε πόλεμο αλλά επανάσταση". Το αποτέλεσμα ήταν να μην κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ο συμβιβασμός στο ζήτημα της δημιουργίας ενιαίου στρατού (μετά από απαίτηση των αναρχικών) που οδηγεί στη συγκρότηση ξεχωριστών μονάδων αναρχικών, στην πραγματικότητα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μονάδων αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Ας δούμε κάποια παραδείγματα. Στη μάχη της Μαδρίτης καταφθάνει ο Ντουρούτι για ενίσχυση με 3.000 αναρχικούς. Απαιτεί να τους δοθεί ξεχωριστός τομέας του μετώπου. Ο Ντουρούτι παίρνει την εντολή να επιτεθεί στις 15-11 ενισχυμένος απ' όλο το πυροβολικό και όλη την αεροπορία της δημοκρατίας. Οταν όμως έρχεται η ώρα, οι αναρχικοί αρνούνται να πολεμήσουν. Οργισμένος ο Ντουρούτι υποσχέθηκε να επιτεθεί την επομένη. Το ίδιο βράδυ (χαράματα) ωστόσο εκδηλώνεται η προέλαση των εθνικιστών, που όταν φτάνουν στις θέσεις των αναρχικών διαπιστώνουν ότι αυτοί έχουν ...φύγει! Το κενό καλύπτεται εσπευσμένα από τις Διεθνείς Ταξιαρχίες, με επακόλουθο την περίφημη και πολύνεκρη μάχη της Πανεπιστημιούπολης. Στην ίδια μάχη σκοτώνεται ο Ντουρούτι και κατά μια εκδοχή από "αχαλιναγώγητους" αναρχικούς που αντιτίθονταν στην καινούρια τακτική της "πειθαρχίας της απειθαρχίας", που με επιμονή κήρυττε από τον Αύγουστο ο Ντουρούτι.
Για τις μάχες στην περιοχή των Βάσκων αναφέρεται (Χ.Τ.) "οι Βάσκοι απέκρουσαν με επιτυχία την επίθεση. Τα δυο τάγματα όμως της GΝΤ (αναρχικοί) αποσύρθηκαν από το μέτωπο, ασκώντας προφανώς εκβιασμό στους Βάσκους για να πετύχουν μια θέση στην κυβέρνηση. Αυτή η αποστασία οδήγησε στην κατάρρευση του μετώπου". Υπήρξαν επανειλημμένα φαινόμενα φυγής ομάδων αναρχικών από το μέτωπο με πρόσχημα την άρνηση του αστικού(;) στρατού και της πειθαρχίας, για να πάνε, λέει, να υπερασπίσουν τις κολεκτίβες στην Αραγονία κ.ά. Τώρα βέβαια, αν έσπαγε το μέτωπο, το τι διάολο θα υπεράσπιζαν καλύτερα να μην το πούμε. Καλύτερα ας το δούμε. Όταν το 1938 αρχίζει η εθνικιστική επίθεση στην Αραγονία, όλα τα γνωστά οχυρά έπεσαν σε μια μέρα, οι εθνικιστές προέλασαν παντού και μόνο ο Ελ Καμπεσίνο με τη μονάδα του (κομμουνιστών) προέβαλε επίμονη αντίσταση επί μια βδομάδα, για να αναγκαστεί τελικά απομονωμένος να υποχωρήσει. Ανάλογη (και πιο σημαντική) κατάρρευση υπήρξε και στην Καταλονία. "Πάνω από τη Βαρκελώνη πλανιόταν το μαύρο σύννεφο της ήττας. Στρατιώτες αστοί το ίδιο και αναρχικοί είχαν μια και μόνη σκέψη. Με ποιο τρόπο θα έφευγαν στη Γαλλία... η κομμουνιστική απαίτηση ότι ο Λομπραγιάτ θα έπρεπε να γίνει Μανθανάρις της Καταλονίας δεν εκπληρώθηκε" (Χ.Τ.). Μόνο το 5ο σώμα (το παλιό 5ο Σύνταγμα) προέβαλε αντίσταση, μόνο που στη Βαρκελώνη ο συσχετισμός για το ΚΚΙ δεν ήταν αυτός που ήταν το '36 στην Μαδρίτη. Τέλος, στην ίδια τη Μαδρίτη οι αναρχικοί φτάνουν στην ανοιχτή προδοσία. Πώς αλήθεια, μπορεί να εξηγηθεί μια τέτοια εξέλιξη; Πώς από τον ηρωισμό της πρώτης φάσης οι αναρχικοί οδηγούνται σε τέτοιο κατάντημα; Νομίζουμε ότι οι εξηγήσεις δεν βρίσκονται πουθενά αλλού παρά μόνο στο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο. Οι αναρχικοί ήταν "προετοιμασμένοι" για μια επανάσταση που υπήρχε μόνο στον ιδεαλιστικό τρόπο σκέπης και τη μεταφυσική των αντιλήψεων τους. Η πραγματική επαναστατική διαδικασία, που φυσικά δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί "εφάπαξ", υπήρξε -όπως είναι φυσικό- περίπλοκη και όχι στα μέτρα τους. Δεν ήταν έτοιμοι, δεν μπορούσαν και τελικά δεν θέλησαν να την αντιμετωπίσουν. Μην έχοντας πραγματικό πρόγραμμα, βρέθηκαν και χωρίς πραγματικούς στόχους. Μοιραία, λοιπόν, τα όσα ακολούθησαν, μοιραίος ο εκφυλισμός, μοιραίο και το τέλος του αναρχισμού σαν μαζικό κίνημα με απήχηση στο προλεταριάτο.
Όπως ήταν επόμενο, την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι σχέσεις τους με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το πρώτο διάστημα, παρά τις οξύτατες αντιθέσεις τους με το ΚΚΙ, εκείνο που "μετρούσε" ήταν ότι μαζί έδιναν τις μάχες και δίπλα-δίπλα έπεφταν στα οδοφράγματα. Στη Μαδρίτη, μάζες κομμουνιστών και αναρχικών εργατών μαζί με άλλους αντιφασίστες, άοπλοι οι περισσότεροι, φράσουν με τον όγκο τους τις πύλες του οχυρού Μοντάνια, εμποδίζοντας τη φρουρά να βγει στους δρόμους και στη συνέχεια επιτίθενται και το καταλαμβάνουν. Στη Βαρκελώνη, ανάμεσα σε άλλους, έπεσαν στις μάχες δίπλα-δίπλα οι γραμματείς της Ενωμένης Σοσιαλιστικής (κομμουνιστών-σοσιαλιστών) Νεολαίας της πόλης και της αναρχικής νεολαίας. Στην πορεία τα πράγματα αλλάζουν.
 Όσο περισσότερα αδιέξοδα αντιμετωπίζει ο αναρχισμός τόσο περισσότερο στρέφεται στη συνεργασία με τους ρεφορμιστές και συνθηκολόγους, με τους σοσιαλιστές, το ΡΟUΜ, τους αστούς, και τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στην πιο συνεπή δύναμη, και εκείνη που μέσα στην πάλη αναδεικνύεται σαν το ακρογωνιαίο αγκωνάρι της αντίστασης μέχρι τέλους, το ΚΚΙ. Παρ' όλο που το ΚΚΙ τους τείνει συντροφικά το χέρι και ζητάει συζήτηση μαζί τους για το σύνολο των προβλημάτων, η πρόταση του απορρίπτεται.
Το γεγονός ότι χιλιάδες αναρχικοί αγωνιστές προσχωρούν στο ΚΚΙ (τη μόνη διέξοδο που βλέπουν για να συνεχίσουν τον αγώνα) αντί να οδηγήσει τους αναρχικούς ηγέτες στο να δουν τις πραγματικές αιτίες, τους οδηγεί σε μεγαλύτερη εχθρότητα προς το ΚΚΙ. Μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα:
Η Πασιονάρια, πηγαίνοντας στη Γαλλία για να φροντίσει για την προμήθεια όπλων, κρατήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα στη Βαρκελώνη από τον εκεί αρχηγό της FΑΙ Εσκόρθα. Συμμετέχουν στα μαγειρέματα Λάργκο Καμπαλέρο-Αθάνια για παραμερισμό των κομμουνιστών. Στην επιμονή του Λ. Καμπαλέρο να κρατήσει τσιφλίκι του το υπουργείο πολέμου (με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα πεδία), οι αναρχικοί συναινούν και τον υπερασπίζουν στην αντίθεσή του με τους κομμουνιστές. Την ίδια στάση κρατούν απέναντι στην ολέθρια τακτική του Πριέτο, τον οποίο στηρίζουν στην προσπάθεια εξουδετέρωσης του ρόλου των κομμουνιστών, ενώ είναι ολοφάνερο ότι ο Πριέτο προετοίμαζε έτσι τους όρους της συνθηκολόγησης. Δίνουν στήριξη και συμμετέχουν στους τυχοδιωκτισμούς του ΡΟUΜ στη Βαρκελώνη. Αρχίζουν να συνεργάζονται ανοιχτά σε ενέργειες που σε όλους είναι πια γνωστό πού στοχεύουν. Αλλά είναι που οι ίδιοι προσανατολίζονται πια στον ίδιο "στόχο". Ενώ ο αγώνας ενάντια στο φασισμό συνεχίζεται ακόμη, ενώ χιλιάδες αγωνιστές (μαζί και αναρχικοί) συνεχίζουν να χύνουν το αίμα τους, "από τη Γαλλία όπου βρισκόταν (πλέον) το μεγαλύτερο ποσοστό της παλιάς φρουράς (της ηγεσίας) έφθασαν οδηγίες να βρεθούν τρόποι για την ασφαλή απομάκρυνση και των άλλων αναρχικών ηγετών από την Κεντρική Ισπανία". Κάπως έτσι οδηγήθηκαν στην απογοήτευση και κάποιοι αναρχικοί που ήθελαν να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με τους κομμουνιστές, κάπως έτσι προετοιμάστηκε το έδαφος για τον επαίσχυντο ρόλο του Θιπριάνο Μέρα κ.α. στο πραξικόπημα του Κασάδο.
Κάπως έτσι γράφτηκε και το τέλος του αναρχισμού.

https://antigeitonies.blogspot.gr/2017/07/blog-post_84.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook






---------------------------------------------------------------------------------------------------------




Μεταπολίτευση
Γράφω τούτο το σημείωμα γιατί και τότε Νοέμβρης ήτανε. Του 1974. Κι έβρεχε τους σκοτωμού, καλή ώρα. Είχε συντελεστεί η τραγωδία της Κύπρου, είχε πέσει η Χούντα, είχε έλθει ο σωτήρας Καραμανλής. Δεν θυμάμαι αν είχαν γίνει εκλογές ακόμα ή όχι. Στο σπίτι μας ήρθε ο Γ.Β. περαστικός από το νησί για κάτι κληρονομικά, τον φιλοξενούσαμε. Αδερφικός φίλος του πατέρα μου. Εγώ ως επταετής πιτσιρίκος δεν τον είχα ξαναδεί. Όλα εκείνα τα χρόνια  έλειπε. Αργότερα έμαθα ότι ήταν στην αρχή εξορία και μετά στο εξωτερικό. «Παραθέριζα νεαρέ» μου έλεγε και γελούσε με την καρδιά του. Στρώθηκε τραπέζι, σιγά σιγά άρχιζαν να έρχονται φίλοι και γείτονες, έγινε γλέντι. Κουβέντιαζαν ακόμα και για το δημοψήφισμα που θα ακολουθούσε για τη μοναρχία. «Θα πάρει πόδι ο Κοκός» έλεγαν. Αυτό που ακόμα θυμάμαι είναι τα τραγούδια στο μαγνητόφωνο Telefunken. Που τα τραγουδούσαν όλοι. Που στην ευχή είχαν βρεθεί οι μπομπίνες με τον απαγορευμένο Θεοδωράκη μου λες;
Τα γράφω αυτά γιατί τόσα χρόνια, από διάφορους κήνσορες που κουνάν το δαχτυλάκι τους επί παντός, ακούμε αφορισμούς και κατάρες για τη «Μεταπολίτευση» την κουλτούρα της και τα δεινά της που τάχα ακόμα κουβαλάμε. Ε… για μένα λοιπόν, αυτό ήταν μεταπολίτευση:  φίλοι που ανταμώνουν, στρωμένα γιορτινά τραπέζια, τραγούδια που έπαψαν να είναι απαγορευμένα.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δεν είναι έτσι : ξεχνάτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, ναι, αυτήν, που πλήρωνε για να σπάνε τα καϊκια;;; Διέλυσαν ολόκληρο τον αλιευτικό στόλο. Σε πλερώνω και σε αυτώνω... Μένουμε Ευρώπη...

Εισαγωγής το 80% των ψαριών της Ελληνικής αγοράς!!

Έχει πει προ πολλού η ομοσπονδία παράκτιων αλιέων τα ψάρια εισαγωγής υποχρεωτικά να έχουν διαφορά από τα ντόπια,κόβοντας τους ολόκληρο ή τμήμα από το πλαϊνό πτερύγιο τους,κάτι τόσο ασήμαντο που δεν θα επηρεάζει ούτε καν την εμφάνιση τους!!
Αλλά μάτην, δεν έχει εισακουστεί από καμιά από όλες τις έως τώρα κυβερνήσεις!!
ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΟΚΑΑ (οργανισμός κεντρικών αγορών αλιείας) ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!!
Προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις των ψαράδων, καθώς περίπου το 80% των ψαριών που πωλούν τα ιχθυοπωλεία στους καταναλωτές, είναι εισαγόμενα από χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης αλλά και από την Τουρκία. Ευθύνες αποδίδονται στην κάθε έως τώρα κυβέρνηση, ενώ πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για ψάρια τα οποία είναι ακόμα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.
Τα ψάρια που πωλούν τα ιχθυοπωλεία σε πανελλαδικό επίπεδο είναι εισαγόμενα σε ένα ποσοστό 80%. Οι μεγάλοι εισαγωγείς προμηθεύουν τα ιχθυοπωλεία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά ακόμη περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα με ψάρια που αλιεύονται σε άλλα κράτη, όπως είναι το Μαρόκο, η Σενεγάλη, η Τυνησία, χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, ενώ το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους έχουν κάνει και ψάρια από την Αλβανία και την Τουρκία.
Πρόκειται για ψάρια τα οποία ουσιαστικά φαίνονται φρέσκα και πολλές φορές ακόμα και οι ψαράδες ξεγιελούνται και δεν καταλαβαίνουν ότι είναι εισαγόμενα με αποτέλεσμα να σερβίρονται στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.
Η διαμορφωμένη κατάσταση οφείλεται στο γεγονός πως οι έλεγχοι είναι ελλιπείς και θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, αλλά.
«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Φέρνουν εισαγόμενα ψάρια, από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο, την Τουρκία και την Ευρώπη. Είναι μπαρμπούνια, λιθρίνια, ψάρια τα οποία είναι ακριβά. Τα εμπορεύονται τα φέρνουν εδώ, χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα, με παράνομες δραστηριότητες, και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει έλεγχος ώστε και εκεί που υπάρχουν τιμολόγια "ΝΑ"αναγράφεται ότι πρόκειται για εισαγόμενο ψάρι»!!




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Εκτινάχθηκε το ροκ τραγούδι των απεργών της Coca Cola

22/07/2017
Από το 2013 στην Θεσσαλονίκη διεξάγεται ένας ιδιότυπος επικοινωνιακός πόλεμος ανάμεσα στην αμερικανική πολυεθνική Coca Cola και τους απολυμένους-απεργούς, οι οποίοι με επιμονή και υπομονή συνεχίζουν να διεκδικούν την εργασία τους, καλώντας τους καταναλωτές της πόλης και, μέσω των ανακοινώσεών τους στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλης της Ελλάδος να μην αγοράζουν προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας. Κύριο σύνθημα του μποϊκοτάζ – υπάρχουν και άλλες παραλλαγές – είναι η εξής φράση: “Ούτε γουλιά Coca Cola  μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο”.
Αναφορικώς με το ιστορικό της υπόθεσης: εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχουν προειδοποιηθεί ανακοινώθηκε με δικαστικούς κλητήρες στους εργαζόμενους – μάλιστα στις περισσότερες φορές όχι στους ίδιους, αλλά στις συζύγους τους  – ότι απολύονται. Ήταν η τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου 2013 και πρώτη ημέρα της εβδομάδας: η πολυεθνική “τυπική”, δεν απέλυσε τους εργαζόμενους στο τέλος της εβδομάδας, αλλά περίμενε να συμπληρωθεί ο μήνας. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των απολύσεων οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στο χώρο της πύλης του εργοστασίου γενική συνέλευση και αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας με στόχο την ανάκληση των απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών ξεκίνησε μια διαδικασία προσφυγών στην δικαιοσύνη, οι μεν εργαζόμενοι να πετύχουν ανάκληση των απολύσεων, η δε αμερικανική πολυεθνική για να κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν, ευθύς εξ αρχής, η Ομοσπονδία του κλάδου και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας τους απεργούς και καλύπτοντας τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων, γεγονός που ανάγκασε την Coca Cola να εγκαταλείψει την προσπάθεια της να ποινικοποιήσει την απεργιακή σύγκρουση. Συγχρόνως, αυτές τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, ωρίμαζε μεταξύ των απεργών η ιδέα ότι χρειάζεται κάτι διαφορετικό και όχι ένας τυπικός παραδοσιακός εργατικός αγώνας για να καμφθεί η αμερικανική πολυεθνική. Μια από τις επιλογές ήταν και η κήρυξη μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Coca Cola. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, διότι έπρεπε να καμφθούν διάφορες αντιρρήσεις, τόσο μεταξύ των απεργών, όσο και συνδικαλιστικών στελεχών από άλλους χώρους του κλάδου, που στη συνέχεια θα έπρεπε να στηρίξουν έναν τέτοιο χρονοβόρο και δύσκολο αγώνα. Πολύ σύντομα, ωστόσο, ερρίφθη ο κύβος και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε ως κοινό παρονομαστή του αγώνα, το σύνθημα “Κόκκινη κάρτα στην Coca Cola”. Η τριβή και η εμπειρία που αποκτούσαν οι απεργοί, οδήγησε πολύ σύντομα στη χρήση, σε μεγαλύτερη έκταση, του συνθήματος “Ούτε γουλιά Coca Cola μέχρι να επαναλειτουργήσει του εργοστάσιο” ή η πιο σύντομη μορφή του μέσω της οποίας έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα “Ούτε γουλιά Coca Cola”.
Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ήταν ένα από τα οκτώ εργοστάσια που έκλεισε συνολικώς στη χώρα μας η Coca Cola βάση ενός σχεδίου μεταφοράς όλης της παραγωγικής δραστηριότητας στην Βουλγαρία και την εισαγωγή από εκεί των προϊόντων της στην Ελλάδα. [Βλ. για το σχέδιο σχετικώς το άρθρο στο Διαδίκτυο, Όμηρος Ταχμαζίδης, Έτσι ύπουλα φεύγει η Coca Cola για τη Βουλγαρία] Η Coca Cola έκλεισε σε μια πρώτη φάση τα εργοστάσια της Κέρκυρας, του Μεσολογγίου, της Ρόδου, της Αθήνας και σε μια δεύτερη, των Μαλλίων Κρήτης, της Πάτρας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.
Από τις πρώτες μέρες των κινητοποιήσεών τους και της κήρυξης του μποϊκοτάζ οι απεργοί χρησιμοποιούσαν παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές αγώνα: από τη μία ανακοινώσεις, ψηφίσματα σωματείων, φυλλάδια, “τρικάκια”, αυτοκόλλητα, τηλεβόες, μεγάφωνα στα αυτοκίνητα, από την άλλη το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και ο τύπος τους είχαν, προφανώς κατ΄ εντολήν της Coca Cola, αποκλεισμένους από τη δημοσιότητα. Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ο συνδυασμός του “παλιού” με το “καινούργιο” στην προώθηση των μηνυμάτων των απεργών ήταν  παραγωγικότατος σε αποτέλεσμα.
Ένα μόνο σύγχρονο μέσο φάνηκε ευθύς εξ αρχής να μην ημπορεί να “συμβαδίσει” με τον αγώνα: το you tube. Και αυτό διότι τα μηνύματα σε αυτό το μέσο “απαρχαιώνονται” με μεγάλη ταχύτητα και δεν ημπορούν να συμβάλλουν στην επικοινωνιακή ενίσχυση των μορφών της απεργιακής κινητοποίησης, σε αυτή την περίπτωση της ενημέρωσης των καταναλωτών. Διό και εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα ως πεδίο σύγκρουσης και αγώνα από τους απεργούς. Στο you tube, ωστόσο, τα μηνύματα ληθαργούν, αλλά δε χάνονται. Δύνανται να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον για αυτά. Κάποιες αναρτήσεις και το περιεχόμενό τους έχει “απαρχαιωθεί” σε μεγάλο βαθμό και μόνο ως υλικό για τον ερευνητή ιστορικό, ή όποιον άλλον επιστήμονα, μπορούν να χρησιμεύσουν. Αλλά διακρίνεται μια ανάρτηση, η οποία φαίνεται να “επιπλέει” και να κεντρίζει ακόμη και τώρα, ίσως τώρα περισσότερο, το ενδιαφέρον των πλοηγών στον ωκεανό του you tube.
Πρόκειται για ένα βίντεο κλιπ που, καθ΄ ολοκληρίαν, δημιούργησαν οι απεργοί τις πρώτες εβδομάδες μετά την κήρυξη του μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Coca Cola: μουσική, στίχοι, ηχοληψία, εικόνες, δημιουργία του βίντεο-κλιπ έχουν γίνει από μια ομάδα απεργών, οι οποίοι συνεργάστηκαν βάζοντας ο καθένας τις δικές του γνώσεις και το δικό του ταλέντο στη κοινή προσπάθειά τους – στον αγώνα τους. Παρότι έχει αναρτηθεί ικανό υλικό στο you tube από τις κινητοποιήσεις των απεργών ή από δηλώσεις τους σε επαρχιακούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς χαμηλής τηλεθέασης καμία ανάρτηση δεν παρουσιάζει ανάλογη επισκεψιμότητα με εκείνη του rock song των απεργών. [Αναρτήθηκε στις 22 Νοεμρίου 2013 με τον τίτλο coca cola workers rock song – boycott coca cola]] Και το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις αυξάνονται σε σταθερή βάση και αρχίζουν να σχηματίζονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που οδηγούν στη μεγάλη “σταδιοδρομία” στο you tube, δηλαδή να γίνει κάποια στιγμή  και το rock song των απεργών της Coca Cola viral. Απέχει ακόμη, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται. Αν μάλιστα αναλογισθούμε, ότι πριν τρεις μήνες ο σχετικός δείκτης στην οθόνη του υπολογιστή δήλωνε κάτι παραπάνω από  επτά χιλιάδες επισκέψεις και τώρα έχει “σκαρφαλώσει” πάνω από τις δέκα χιλιάδες, θα πρέπει να υπολογίζουμε και σε εκπλήξεις: ποιου μεγέθους δεν ημπορούμε να το προεξοφλήσουμε – ήδη και ο τωρινός αριθμός επισκέψεων θα πρέπει να θεωρείται σχετικώς υψηλός…
Εξάλλου η Θεσσαλονίκη, εδώ και καιρό, ροκάρει και μποϊκοτάρει, διότι, όπως τονίζει και το τραγούδι των απεργών: “.. το εργοστάσιο δεν έπρεπε να κλείσει”.
Ακούστε το τραγούδι υπό την ονομασία: coca cola workers rock song – boycott coca cola
https://www.youtube.com/watch?v=26XZTmv1G1I




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ποσες ΜΚΟ πηγαν στη Λεσβο και στην Κω για να βοηθησουν τους σεισμοπαθεις? ?? Καμια ε!!! Τι δεν καταλαβαινεις???




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ιερουσαλήμ
**Αλληλεγγυη /Ο 34χρονος Ολλανδος τουριστας δειχνει αλληλεγγυη στους Παλαιστινιους διαδηλωτες μπροστα στο Τέμενος Αλ Ακσα
*Ιερουσαλήμ :Τέμενος Αλ Ακσα και το αίμα των Μουσουλμάνων
Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και ένας τρίτος έπεσε επίσης νεκρός από σφαίρες στην Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν γύρω από την Παλιά Πόλη αφού οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν στους Παλαιστίνιους άνδρες κάτω των 50 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμένων τον τρίτο ιερότερο χώρο για τους μουσουλμάνους.
Συγκρούσεις για τα μέτρα στο Αλ Ακσα
Τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες
Από τις συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη
Εκρηκτική ήταν αυτες τις μερες η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, μετά τα μέτρα ασφαλείας και την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων από τις ισραηλινές αρχές στην πλατεία των Τεμενών και το τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ύστερα από την ένοπλη επίθεση με αποτέλεσμα δύο νεκρούς Ισραηλινούς αστυνομικούς, την περασμένη βδομάδα.
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ακόμα χτες, αυξάνοντας την οργή των Παλαιστινίων, ότι απαγορεύει στους άνδρες κάτω των 50 ετών την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «η είσοδος στην Παλιά Πόλη και το Ορος του Ναού (η πλατεία των Τεμενών για τους μουσουλμάνους) επιτρέπεται στους άνδρες άνω των 50 ετών. Δεκτές θα γίνονται οι γυναίκες όλων των ηλικιών». Ετσι, χτες το μεσημέρι, μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, ξέσπασαν επεισόδια γύρω από την περιοχή της πλατείας των Τεμενών και, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, υπήρξαν 3 νεκροί (ο ένας 17χρονος), 41 νοσηλεύονται και πάνω από 150 δέχτηκαν πρώτες βοήθειες χτυπημένοι από δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, πάνω από 3.000 διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορα σημεία σε όλη τη Δυτική Οχθη.
Τα νέα μέτρα ασφαλείας αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο της πλατείας των Τεμενών, τρίτο πιο ιερό τόπο για το Ισλάμ.

*Θόλος του Βράχου
Ο Θόλος ή Τρούλος του Βράχου είναι μουσουλμανικό ιερό το οποίο βρίσκεται στο όρος του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ), στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Ο Θόλος του Βράχου είναι μέρος ενός συμπλέγματος θρησκευτικής σημασίας για τους Μουσουλμάνους, που περιλαμβάνει επίσης το τέμενος Αλ Ακσά, και δευτερεύοντα θρησκευτικά κτίσματα. Η θολωτή κατασκευή είναι εμπνευσμένη από το χριστιανικό Ναό της Αναστάσεως. Ολοκληρώθηκε το 692, γεγονός που καθιστά το Θόλο του Βράχο ένα από τα παλαιότερα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου, 1898, οι ΗΠΑ εισέβαλαν και κατέλαβαν το Πουέρτο Ρίκο. Ζήτω το ελεύθερο Πουέρτο Ρίκο! ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και αποζημίωση τώρα!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------




και 7 νεκροί Παλαιστίνιοι το τελευταίο 10ήμερο κατά τις διαμαρτυρίες ενάντια στη σιωνιστική καταστολή και την προσπάθεια μεταβολής του στάτους κβο στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσά
#Hands_off_Al_Aqsa
#Freedom_to_Palestine



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κεα. Απιστευτο! Ο δημαρχος μαζευει τα σκουπιδια μονο από τους κεντρικους δρομους.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Μαδούρο, η CIA και το σενάριο ανατροπής
25.07.2017, 11:04
Τη στιγμή που η κατάσταση στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται και η αντιπολίτευση αυξάνει την πίεσή της με κινητοποιήσεις και απεργίες, η κυβέρνηση Μαδούρο καταγγέλλει προσπάθεια ανατροπής της και επικαλείται δηλώσεις του διευθυντή της CIA, ο οποίος φέρεται να είναι σε ανοιχτή γραμμή με Μεξικό και Κολομβία.
Ο Νίκολας Μαδούρο ζήτησε εξηγήσεις από Ουάσινγκτον, Μεξικό και Μπογκοτά σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή τους σε μια συνωμοσία, όπως την ονομάζει.
«Ζητώ από τον (Αμερικανό) πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ να ξεκαθαρίσει τις προσβλητικές, παρεμβατικές δηλώσεις του διευθυντή της CIA, ο οποίος πιστεύει ότι είναι ο κυβερνήτης του κόσμου», δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Μάικ Πομπέο, διευθυντή της CIA, ότι γνωστοποίησε πως η Ουάσινγκτον «συνεργάζεται άμεσα με τη μεξικανική και κολομβιανή κυβέρνηση για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».
Σύμφωνα με τα όσα ανέβασε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο διευθυντής της CIA φέρεται να τοποθετήθηκε για την προσπάθεια πολιτικής αλλαγής στη χώρα. Ο Μάικλ Πομπέο, μιλώντας σε φόρουμ ασφαλείας στο Άσπεν των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε « Ήμουν στην Μπογκοτά και το Μεξικό πριν δύο εβδομάδες και αναφέρθηκα συγκεκριμένα σε αυτό το ζήτημα (μια πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα) προσπαθώντας να τους βοηθήσω να κατανοήσουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε αυτή τη γωνιά του κόσμου».
«Απαιτώ από τη μεξικανική και την κολομβιανή κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις για αυτές τις δηλώσεις του διευθυντή της CIA και να επιβάλουν πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις ανάλογες με αυτή την προσβολή», τόνισε ο Μαδούρο.
Λίγες ώρες αργότερα κυκλοφόρησε ένα κείμενο – απομαγνητοφώνηση στα social media σύμφωνα με το οποίο ο Πομπέο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε τα εξής «Όταν έχεις μια χώρα τόσο μεγάλη και με τέτοιες οικονομικές δυνατότητες όπως η Βενεζουέλα, η Αμερική έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εξασφαλίσει ότι είνα σταθερή και όσο δημοκρατική γίνεται. Και για αυτό εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι πάντα προσεκτικός όταν μιλάμε για τη Νότια και Κεντρική Αμερική και τη CIA, υπάρχουν πολλές ιστορίες. Θέλω να είμαι προσεκτικός, αλλά ξεκάθαρος. Ελπίζουμε πως μπορεί να υπάρξει μια μετάβαση στη Βενεζουέλα και εμείς ως CIA κάνουμε το καλύτερο για να αντιληφθούμε τη δυναμική της κατάστασης, ώστε να επικοινωνήσουμε στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλους. Οι Κολομβιανοί, ήμουν στην Πόλη του Μεξικού και τη Μπογκοτά πριν από μία εβδομάδα συζητώντας για αυτό το θέμα και προσπαθώντας να τους κάνω να καταλάβουν τα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουμε ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη δική τους και τη δική μας πλευρά».
Από την πλευρά της Κολομβίας, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει επέμβει ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ενώ και το Μεξικό απέρριψε τα όσα καταγγέλλει ο Μαδούρο.
Τις επόμενες ημέρες, και μέχρι τις εκλογές της 30 Ιουλίου, η κυβέρνηση Μαδούρο θα βρεθεί αντιμέτωπη με απεργίες και πολλές διαδηλώσεις τις οποίες καλεί και οργανώνει η συντηρητική αντιπολίτευση της χώρας.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Εκδηλωσεις του Συνδεσμου Φυλακισθεντων και Εξορισθεντων.
Τιμησαν την ιστορια της αντιστασης στη χουντα.
Στο Επταπυργιο της Θεσσαλονικης και στο Παρκο Ελευθεριας στην Αθηνα πραγματοποιηθηκαν οι εκδηλωσεις των αντιστασιακων στα χρονια της χουντας με αφορμη την πτωση της επταχρονης δικτατοριας.  Γιατι οι ιδιοι οι αντιστασιακοι λενε πως δεν δεχονται τον ορο περι αποκαταστασης της δημοκρατιας, γιατι κατι τετοιο δεν συνεβη συμφωνα με τα ονειρα τους . Το μονο που συνεβη ηταν η πτωση της επταχρονης δικτατοριας.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



Διασπαση των Δικαστων. Ξεσπασε εμφυλιος.  Χθες που η Ενωση Δικαστων και Εισαγγελεων επιτεθηκε στην κυβερνηση αντισυνταγματικα και παραβιαζοντας τους νομους του κρατους όπως συνηθιζουν οι δικαστες, πεντε μελη της διαχωρισαν τη θεση τους με επιστολη τους στον Τυπο.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ρωσια και ΕΕ επικρινουν την αμερικανικη αποφαση για νεες κυρωσεις κατά της Ρωσιας.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΔΥΕΘ
Συγκέντρωση για την όξυνση της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού
Τρίτη 25/07/2017 - 11:43
Εκδήλωση - καθιστική διαμαρτυρία για τη νέα όξυνση της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη 25 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ σημειώνει:
«Συνεχίζεται το έγκλημα διαρκείας στην Παλαιστίνη με την κλιμάκωση της καταστολής του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και την καταπάτηση - μαζί με την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του - βασικών του ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις τελευταίες μέρες η νέα ένταση της ισραηλινής καταστολής ενάντια στις μαζικές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων έχει ως αποτέλεσμα πολλούς δολοφονημένους και εκατοντάδες τραυματίες. Σε μία νέα επίδειξη αστυνομικής και στρατιωτικής πυγμής οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν στους Παλαιστίνιους άνδρες κάτω των 50 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. Οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι τυχαίοι, στοχεύουν στην αλλαγή του καθεστώς σε ιστορικούς - θρησκευτικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται διαρκώς οι εποικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.
Η νέα όξυνση γίνεται ταυτόχρονα με τη επικίνδυνη κλιμάκωση των ανταγωνισμών για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων της περιοχής. Αντιθέσεις κι ανταγωνισμοί που, για μια ακόμα φορά, θα πληρώσουν με το αίμα τους οι λαοί. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν συγκεντρωθεί στρατιωτικές δυνάμεις πολλών χωρών, που ως μισθοφόροι προσέτρεξαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων. Στα πλαίσια αυτά η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη κι επικίνδυνη για το παλαιστινιακό λαό και για τους λαούς όλης της περιοχής. Αποδεικνύεται περίτρανα, για μια φορά ακόμη, ότι όσο τα ιδιωτικά συμφέροντα θα νέμονται - παράνομα και άδικα - τα πλούτη των λαών, τόσο η εκμετάλλευση, ο πόλεμος και ο ξεριζωμός θα είναι η θλιβερή τους μοίρα.
Καταγγέλλουμε την εγκληματική δράσης του ισραηλινού κράτους, το οποίο στηρίζεται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με σκοπό την επιβολή των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή και για τον έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Καταγγέλλουμε και τον επικίνδυνο ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βαθαίνει κι αναβαθμίζει την οικονομική, εμπορική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, παριστάνοντας κυνικά ότι αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, ενώ στην πραγματικότητα πράττει το ακριβώς αντίθετο. Καταδεικνύουμε την υποκρισία και την ένοχη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα, που παζαρεύει "γεωστρατηγικά οφέλη" με το αίμα του λαού μας, για να πλασάρει καλύτερα τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους στην καταλήστευση του πλούτου των λαών της περιοχής, που εμπλέκει τη χώρα μας ολοένα και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Σήμερα, που το Ισραήλ - το κράτος δολοφόνος, επεκτείνει τους εποικισμούς, τρομοκρατεί και δολοφονεί καθημερινά τον αγωνιζόμενο λαό και τα παιδιά της Παλαιστίνης, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ άλλοτε να εκφραστεί η διεθνιστική μας αλληλεγγύη, να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.
Απαιτούμε:
Να σταματήσει άμεσα η δολοφονική πολιτική ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.
Να αποχωρήσει άμεσα ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.
Ανεξάρτητο, βιώσιμο, πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο λαός μας, μαζί με όλους τους λαούς της περιοχής, θα πρέπει να εκφράσει την αντίθεσή του και να οργανώσει την αντίδρασή του στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τους σχεδιασμούς! Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους φορείς και το λαό της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν μαζικά την αντίθεσή τους στο νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας! Να τερματιστεί τώρα το μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού!».




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Επίδομα λάσπης!
Τα... έγκυρα μέσα, η στήλη «ΒΗΜΑτοδότης», το protothema.gr, το eleftherostypos.gr, η Athens Voice Online και το iefimerida.gr, αναπαράγουν είδηση από το «Βατράχι»
15:42 | 25.07.2017
Η πολιτική της φθοράς με fake news παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές
Σύμφωνα με το δημοσίευμα από το «Βατράχι», «σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη να συμπεριλάβει επίδομα χειρισμού σφραγίδας για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, σε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή».
Το χιουμοριστικό σάιτ επικαλείται πηγές του υπουργείου και αναφέρει ότι «το μέτρο αποσκοπεί στην ανακούφιση των υπαλλήλων, ειδικά των Εφοριών, που κάνουν χρόνια χρήση σφραγίδας, ενώ προβλέπει μάλιστα και ειδικό κονδύλι για την παροχή ιατροφαρμκευτικής περίθαλψης και φυσικοθεραπείας για όσους πάσχουν από προβλήματα από τη χρήση της, όπως τενοντίτιδα και το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα»...
Τα... έγκυρα μέσα, η στήλη «ΒΗΜΑτοδότης», το protothema.gr, το eleftherostypos.gr, η Athens Voice Online, το iefimerida.gr και πλείστα άλλα έσπευσαν να αναπαραγάγουν την «είδηση», αναζητώντας για ακόμα μία φορά την ευκαιρία να κάνουν αντιπολίτευση με κάθε μέσο... Γιατί όχι και με λάσπη!
Γράφει μια τρολιά το vatraxi.gr ότι "η Γεροβασίλη αποφάσισε να δώσει επίδομα σφραγίδας", το παίρνει το "Βήμα" και το αναπαράγει ως κανονική είδηση, από κει το παίρνουν το "Πρώτο θέμα" και το "iefimerida" και αναφέρουν ως έγκυρη πηγή το "Βήμα".
Είναι εμφανές ότι σε πολλά ελληνικά μέσα "διασταύρωση" είναι απλώς το σημείο όπου συναντώνται δύο δρόμοι και τίποτε άλλο. Yolo!
Είναι πλεον ξεκαθαρο γιατι ο κοσμος τους φτυνει και τους λεει αλητες ρουφιανους δημοσιογραφους.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αυτοί οι «πούστηδες» σκοτώνουν φασίστες
25 Jul, 2017
Η πρώτη ένοπλη ομάδα ΛΟΑΤ που μάχεται το ισλαμικό Κράτος στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας είναι γεγονός. Και ακούει στο όνομα The Queer Insurrection and Liberation Army (Ο εξεγερτικός και απελευθερωτικός στρατός των Queer) ή εν συντομία TQILA.
Η TQILA εντάσσεται στις δυνάμεις των εθελοντών από όλο τον κόσμο που ταξίδεψαν μέχρι τη Συρία για να πολεμήσουν το σκοταδιστικό καθεστώς που επιχειρούν να επιβάλλουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές – που μέχρι πρότινος χρηματοδοτούνταν από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ.
Στην πρώτη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι επιθέσεις εναντίον των γυναικών αλλά και των ΛΟΑΤ δεν πραγματοποιούν μόνο οι φανατικοί ισλαμιστές αλλά και χριστιανοί, που στόχο έχουν να τους κάνουν να σιωπήσουν. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η ομοφοβία, η τρανσφοβία και η φοβία των Queer δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο του Ισλαμισμού ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας.
Στελέχη των TQILA που μίλησαν στο Newsweek υπό καθεστώς ανωνυμίας απέφυγαν να αναφέρουν πόσα άτομα απαρτίζουν τις δυνάμεις τους, οι οποίες μάχονται ήδη στη Ράκα – το προπύργιο του ISIS στη βόρεια Συρία.
Οι Τεκίλα (όπως θέλουν να προφέρεται το όνομά τους) έχουν για σήμα ένα καλάσνικοφ σε ροζ φόντο και από πανω ένα Α σε κυκλο, το οποίο ύψωσαν στη Ράκα μαζί με ένα πανό που γράφει «αυτοί οι πούστηδες σκοτώνουν φασίστες».
Τη δημιουργία της ομάδας ανακοίνωσαν οι Διεθνείς Επαναστατικές Λαϊκές Αντάρτικες Δυνάμεις (IRPGF) που παρουσιάζονται ως «μια μαχητική ένοπλη αυτο-οργανωμένη και οριζόντια συλλογική εργασία για την υπεράσπιση των κοινωνικών επαναστάσεων σε όλο τον κόσμο, την άμεση αντιμετώπιση του κεφαλαίου και του κράτους, και την προώθηση του αναρχισμού».
Η απόφαση για τη δημιουργία της TQILA πιστεύεται ότι ελήφθη μετά τη δολοφονική επίθεση στο Ορλάντο και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς βρίσκεται στον αντίποδα του «δικαιωματικού» πολιτικά ορθά λόγου. Αντίθετα οι μαχητές της οργάνωσης έλκουν την καταγωγή τους από τις πιο μαχητικές στιγμές του κινήματος των ΛΟΑΤ και συγκεκριμένα από την εξέγερση του Stonewall.





-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Καταγγελια βομβα στην Εισαγγελια Θεσσαλονικης.  Την αναφορα εκανε ο ιδιος ο γενικος γραμματεας Μεταφορων  Αθανασιος Βουρδας.
Εξαφανιζουν κουτες με τα οικονομικα του ΟΑΣΘ. Πηγες του υπουργειου διερρεαν ότι η μεταφορα γινεται εξαιτιας της επερχομενης κρατικοποιησης.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------



3.000 Ρεθυμνιωτες βιωνουν ακραια φτωχεια. Χτυπα την πορτα των Κρητικων η ανεχεια.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Κατασταση πολιορκιας ξανα στην παραλιακη της Πατρας τους τελευταιους μηνες. Πυκνωνουν οι εφοδοι μεταναστων στα φορτηγα, φουντωνει η οργη των μεταφορεων. Ο κοσμος του λιμανιου της Πατρας απαιτει περιφρουριση, ενώ εντεινονται τα φαινομενα αυτοδικιας.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η παραχωρηση ακινητων στις τραπεζες αλλκαζει τον ιδιοκτησιακο χαρτη. Εθελοντικη… κατασχεση μεσω «κοκκινων» δανειων. Προεδρος της Ενωσης Καταναλωτων Καβαλας καερινα Γεροστεργιου. «Ο Ελληνας εχει αρχισει και αλλαζει την αποψη που ειχε ότι πρεπει οπωσδηποτε να εχει πρωτη κατοικια».


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Επικυρωθηκε η μεταβιβαση του ΔΟΛ στον Μαρινακη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



... fake news - που κατάντησε και ο "Βηματοδότης" …
Ελληνική
έγκριτη δημοσιογραφία
για τα βατράχια
Μία αστεία είδηση από τις γνωστές που ανεβάζει το σατιρικό site «Το Βατράχι», έγινεσοβαρή είδηση σε μία σειρά από... έγκριτα κι... έγκυρα μεγάλα sites.
«Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη να συμπεριλάβει επίδομα χειρισμού σφραγίδας για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, σε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή» έγραψε το Βατράχι καλή ώρα και ήρθαν ο Βηματοδότης στο Βήμα, η Athens Voice, η Iefimerida, τοΠρώτο Θέμα και άλλοι και το έκαναν μέγα ζήτημα.
Θέλεις η παθογένεια του ελληνικού internet με τα copy paste, θέλεις το μένος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που τυφλώνει και ιδού πως αναπαράγεται μία ψεύτικη είδηση.
Φυσικά λίγο μετά την κατέβασαν την είδηση όλοι τους, την εξαφάνισαν, χωρίς να ζητήσουν μία συγγνώμη από τους αναγνώστες τους. Τόσο τους σέβονται!
Ο Βηματοδότης μάλιστα στο ΒΗΜΑ έγραψε πως το είδε με τα μάτια του σε...νομοσχέδιο και δεν το πίστευε αυτό που έβλεπε! Το έσβησε και αυτός αλλά έμειναν τασχόλια από κάτω, σχόλια αναγνωστών, να μιλούν για το επίδομα σφραγίδας!
Ξέρετε ποιο είναι το ακόμα χειρότερο; Το Βατράχι ανέβασε τη συγκεκριμένη «είδηση» στις 17 Ιανουαρίου. Αλλά τώρα την ανακάλυψαν οι φωστήρες της ελληνικής δημοσιογραφίας. Στο τσεπάκι το έχουν το βραβείο Πούλιτζερ από τώρα, ας μην κουράζονται οι... συνάδελφοι στους New York Times.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ακούμε από διάφορους να μας λένε με πόνο ψυχής ότι ο Βαρουφάκης βρίσκεται λέει σε πόλεμο με τον παλιό του σύντροφο και πρωθυπουργό του Αλέξη Τσίπρα και αισθάνομαι ότι μερικοί είτε έχουν πολύ κοντή μνήμη, είτε μας περνάνε εντελώς για ηλίθιους.
Ο Βαρουφάκης, μαζί με την Κωνσταντοπούλου, τη Βαλαβάνη, το Λαφαζάνη, και άλλους που διαφωνούσαν μέσα στην κυβέρνηση υπέστησαν το μεγαλύτερο εξευτελισμό και διασυρμό με ψέμματα, συκοφαντίες και άλλα σχετικά, όσο ακόμα ήταν μέλη της κυβέρνησης της πρώτης περιόδου. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα δημοσιεύματα του periodista, του Κουρή για να μαζέψει ο άντρας της την Κωνσταντοπούλου, την αθλιότητα εναντίον της Βαλαβάνη για τα λεφτά της μάνας της, ή τα άθλια δημοσιεύματα για τον Λαφαζάνη και την υποτιθέμενη εισβολή που ετοίμαζε στο Νομισματοκοπείο;
Επιλογή του Τσίπρα και της ομάδας του ήταν η αποδόμηση δια της μεθόδου του άθλιου γκεμπελίστικου διασυρμού με ψέμματα, όλων όσοι έπρεπε να φαγωθούν για να προχωρήσουν τα πράγματα καταπώς ήθελε η ηγετική ομάδα. Τα ίδια είχε υποστεί παλαιότερα και ο Γιάννης Μηλιός. Επειδή ήταν επιλογή, κανείς δεν έβγαινε να μιλήσει ανοιχτά προς υπεράσπιση των διαπομπευομένων και συκοφαντευομένων και αυτό προκάλεσε όχι μόνο ερωτηματικά, αλλά και την αντίδραση των ιδίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση της Νάντιας Βαλαβάνη στην κεντρική επιτροπή του Ιουλίου του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ όπου κατήγγειλε ότι κανείς δεν την υπερασπίστηκε στην άθλια επίθεση που δέχτηκε. Ίσως όμως το πιο χαρακτηριστικό είναι η ομιλία της Κωνσταντοπούλου στη βουλή το πρωινό της 14ης Αυγούστου, λίγο πριν ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο, και ενώ ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο σε μια πρωτοφανή χειρονομία απαξίωσης αποχώρησε επιδεικτικά την ώρα που εκείνη ανέβηκε στο βήμα, όπου είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πετάξει τους συντρόφους του στα σκυλιά». Αυτή η φράση, ωμή και κυνική αλλά πέρα για πέρα αληθινή, είναι και η πολιτική παρακαταθήκη εκείνης της περιόδου, όσον αφορά τα πεπραγμένα του πρωθυπουργού και το ποιόν του.
Μην κλαίτε λοιπόν επειδή οι παλιοί σύντροφοι έχουν γίνει πολέμιοι. Αυτός που οδήγησε τα πράγματα εκεί δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Τσίπρα και την ομάδα του, που εσείς υπερασπίζεστε.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Έξω ο ρώσικος ιμπεργιαλισμός από την Υεμένη λει η νατοικη αριστερα!
[Ας είναι ευλογημένο το όνομα τού Χουσσεΐν, η Υεμένη θα πάψει πια να είναι στα αζήτητα. Ο κόσμος θα μάθει επιτέλους για τα φριχτά δεινά τού υεμενίτικου λαού, που περιλαμβάνουν βόμβες, λιμό και μια ασύλληπτων διαστάσεων επιδημία χολέρας. Οι χιούμαν ράιτς άκτιβιστς θα ασχοληθούν επιτέλους με το θέμα - για να καταδικάσουν την εμπλοκή τής Ρωσίας.]

Εμείς και το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνουμε όπλα στη Σαουδική Αραβία που βόμβες και λιμοκτονεί στην υεμένη.
Η Ρωσία έστειλε 23 τόνους τροφίμων και φαρμάκων στην υεμένη σήμερα.
Υστερική mainstream media: Σταματήστε τη Ρωσία τώρα!




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Jeremy Corbyn: "Η μαζική μετανάστευση χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τις κοινωνικές συνθήκες των Άγγλων Εργαζομένων"
ο Jeremy Corbyn, απλώς αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις πολιτικές των "Radical chic" (ιμπεριαλιστική αριστερά)  κι επιστρέφει στις μαρξιστικές αναλύσεις (Oι κλασικοί του Mαρξισμού, εκτός από "ομοφοβικoί" ήταν και "ρατσιστές-ξενόφοβοι"... oπως τους κατηγορει η ΝΑΤΟικη αριστερα).
Να σημειωθεί πως προσφάτως εγκατέλειψε και την πολιτική του "Να φύγει ο Άσαντ"... Μπροστά στην ήττα των ιμπεριαλιστών στη Συρία και το τέλος της "αραβικής άνοιξης" πολλές νέες "αλλαγές" θα εμφανιστούν...




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΑΝΑΑ.-- Η επιδημία χολέρας στην Υεμένη, που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους αμάχων (ανάμεσά τους πολλών βρεφών και παιδιών), μπορεί να ξεπεράσει το κατώφλι των 600.000 κρουσμάτων το 2017, προειδοποίησε χτες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ο λαός της Υεμένης βρίσκεται σε δραματική κατάσταση μετά τη διάλυση σχεδόν όλων των υποδομών της χώρας από την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη του 2015.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«48ωρη γενική απεργία» ενόψει εκλογής την Κυριακή
Στην τελική ευθεία για τη διενέργεια εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιούλη μπήκε η Βενεζουέλα, μια βδομάδα που αναμένεται να κλιμακωθούν οι προσπάθειες της φασιστικής αντιπολίτευσης, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), να ματαιώσουν αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, που ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούροεμφανίζει ως απαρχή «της συμφωνίας ειρήνης και εθνικής συμφιλίωσης». Χτες, η φασιστικη αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα «γενική απεργία», αυτή τη φορά 48ωρη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, και σε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Για το σκοπό αυτό ανακοίνωσε ότι 350 συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και οι Συνομοσπονδίες που ελέγχουν με εργοδοτικό προσανατολισμό, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT), η Συνομοσπονδία των Αυτόνομων Συνδικάτων (CODESA), η Εθνική Ενωση των Εργαζομένων (Unete) και η Συνομοσπονδία των Εργατών της Βενεζουέλας (CTV), αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία. Στις 20 του μήνα, θυμίζουμε, είχε γίνει άλλη μία «γενική απεργία», όπου η συμμετοχή ήταν χαμηλή και περιορίστηκε σε κάποιες επιχειρήσεις του Εμπορίου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μαδούρο, σε εκπομπή του στην κρατική τηλεόραση από την πλατεία Μπολίβαρ του Καράκας, ανακοίνωσε ότι στις 30 Ιούλη θα λειτουργούν δωρεάν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να διευκολυνθεί ο κόσμος να συμμετάσχει στην εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης. Επίσης διαμήνυσε πως «ούτε ο οικονομικός πόλεμος, ούτε ο ψυχολογικός, ούτε οι βίαιες ενέργειες μπορούν να αποτρέψουν το λαό να εκφραστεί και να καταγάγει μία ακόμα νίκη».
Ακόμα δήλωσε πως ό,τι και να γίνει στις 6 Αυγούστου, θα αρχίσει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές για κυβερνήτες, που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Δεκέμβρη φέτος.
Το ΚΚ Βενεζουέλας καταγγέλλει την προετοιμασία ενδεχόμενης ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και ταυτόχρονα καλεί σε ενίσχυση της ταξικής πάλης για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στις τάσεις συμβιβασμού, ώστε να μπορέσει να ανοίξει μια πραγματικά σοσιαλιστική προοπτική. Ετσι, την Κυριακή συμμετέχει με δική του πλατφόρμα με άλλες δυνάμεις στην εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανακαταλήψεις εδαφών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Συγκρούσεις σε προάστια της Δαμασκού, στη νότια και βόρεια Συρία και στη μεθόριο της χώρας με το Λίβανο σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ρωσία, σε συνεργασία με Ιράν και Τουρκία, προωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία των λεγόμενων τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε περιοχές της πρωτεύουσας, της νότιας επαρχίας Ντεράα, της βόρειας επαρχίας Ιντλίμπ και της κεντρικής επαρχίας Χομς.
Ειδικότερα, ο συριακός στρατός, σε συνεργασία με μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», συνέχισε το τελευταίο τριήμερο τις σημαντικές ανακαταλήψεις εδαφών στη μεθόριο της Συρίας με το Λίβανο, εκδιώκοντας από την περιοχή τζιχαντοφασιστες συμμοριων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα». Μετά από μάχες όπου φέρονται να σκοτώθηκαν 90 γουρουνια τζιχαντοφασιστες και 13 μέλη της «Χεζμπολάχ», έχουν καταληφθεί οι λόφοι μεταξύ της λιβανέζικης μεθοριακής πόλης Αρσάλ και του συριακού μεθοριακού χωριού Φλίτα.
Παράλληλα, η γενική διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου τέθηκε σε ισχύ συμφωνία παύσης πυρός σε περιοχές της Ανατολικής Γκούτα (προαστίου της Δαμασκού που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο ισλαμοφασιστών των αμερικανοευρωπαιων αποικιοκρατων), μετά από συμφωνία που ανακοίνωσε η Ρωσία πως επήλθε στο Κάιρο, στη διάρκεια πρόσφατων διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους ισλαμοφασιστών των αμερικανοευρωπαιων αποικιοκρατων.
Το ίδιο διάστημα, στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες γουρουνια τζιχαντοφασιστες από συμμοριες της «Αλ Κάιντα» με «μήλο της Εριδος» το στρατηγικό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, που οδηγεί από τη Συρία στην Τουρκία. Πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» ανέφεραν πως «νικητές» των συγκρούσεων αναδείχθηκαν οι τζιχαντοφασιστες της συμμοριας «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS) και ηττημένοι οι τζιχαντοφασιστες της συμμοριας «Αχράρ αλ Σαμ» (επίσης παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα»).
Νέα σφαγή αμάχων από βομβαρδισμό των ΗΠΑ
Μέσα σε όλα αυτά, και λίγα 24ωρα αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή αφενός πως έχουν συμφωνηθεί οι παράμετροι για τη δημιουργία των τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» και αφετέρου πως η παρουσία των ΗΠΑ στην εμπόλεμη χώρα «δεν έχει καμία νομική βάση», ανακοινώθηκε νέα σφαγή αμάχων στη διάρκεια βομβαρδισμού αεροσκαφών που συμμετέχουν στον συνασπισμό των ΗΠΑ. Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε χτες πως αεροπλάνα του συνασπισμού των ΗΠΑ διέπραξαν «νέα σφαγή, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων» στην πόλη Αλ Μαγιαντίν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σε ώρα υψηλής κίνησης. Στους ίδιους βομβαρδισμούς αναφέρθηκε πως σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε «νευραλγικές» υποδομές της πόλης.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ο ισραηλινοναζιστικός στρατός δολοφονεί
Υποκριτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ και ΕΕ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ- ΡΑΜΑΛΑ.--
Ο Παλαιστινιακός λαός πληρώνει για άλλη μια φορά με το αίμα του την ισραηλινή κατοχή. Μετά την ισραηλινή ανακοίνωση από την περασμένη Παρασκευή για κάμερες ασφαλείας και ανιχνευτές μετάλλου στην πλατεία των Τεμενών, την πρόσβαση άδειας επίσκεψης του Αλ Ακσα μόνο σε άνδρες άνω των 50 χρόνων και απώτερο στόχο την αλλαγή του καθεστώτος που επικρατεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έως χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και ένα 17χρονος έφηβος) ενώ σε επίθεση 20χρονου Παλαιστινίου στον εποικισμό Χαλαμίς σκοτώθηκαν 3 Ισραηλινοί έποικοι.
Παράλληλα, με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη δύο ρουκετών από τα Παλαιστινιακά εδάφη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ισραηλινά άρματα μάχης έριξαν χτες τα ξημερώματα βολές κατά στόχων της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δίχως να καταφέρουν άμεσα σοβαρές ζημιές ή θύματα. Ταυτόχρονα επιχείρησαν κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων που εμφανίζονται ως «τρομοκράτες».
Την ίδια ώρα, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν την επιθετική προκλητικότητα του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, εμφανίστηκαν αυτές τις μέρες ως δήθεν μεσολαβητές για να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνη ένταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, μετά την απόφαση του Ισραήλ να περιορίσει την πρόσβαση στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με πρόσχημα την ασφάλεια. Πρόκειται για υποκρισία που σχετίζεται με την προώθηση των ευρύτερων σχεδιασμών τους στη γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Απεσταλμένος του Τραμπ στο Ισραήλ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που τους τελευταίους μήνες βολιδοσκοπεί και παζαρεύει τα περιθώρια επανέναρξης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου με «σημαδεμένα χαρτιά» υπέρ της ισραηλινής κυβέρνησης, έστειλε χτες εκτάκτως τον απεσταλμένο του για το Παλαιστινιακό, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Ισχυρίστηκε πως προτίθεται μέσω του Γκρίνμπλατ να κατευνάσει την ένταση που κλιμακώνεται με επίκεντρο την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Παράλληλα, εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάλεσε το Ισραήλ και την Ιορδανία (που είναι ο τοποτηρητής των ιερών μουσουλμανικών χώρων στην Ιερουσαλήμ) «να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων για τη διατήρηση της ασφάλειας για όλους».
Αντιπρόσωποι του «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) κάλεσαν όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση» της βίας. Σημείωσαν μάλιστα τις «διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ πως το "στάτους κβο" στους ιερούς τόπους θα παραμείνει αμετάβλητο και θα τύχει σεβασμού».
Παράλληλα, αξιωματούχοι σε Ιορδανία και Τουρκία απαίτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση την άμεση απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλου από το χώρο γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα.
Επιπροσθέτως, αργότερα χτες προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα της Γαλλίας.
Πριν από τις αντιδράσεις αυτές, χρειάστηκε (το απόγευμα της Παρασκευής) να αποφασίσει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάςτη διακοπή των σχέσεων με τις ισραηλινές αρχές,συμπεριλαμβανομένου και του συντονισμού δράσεων στον τομέα ασφαλείας.

Επίθεση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν
Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε υπό ασαφείς συνθήκες φονικό στο Αμμάν, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία, με πρωταγωνιστή Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιορδανικές πηγές, ο Ισραηλινός φρουρός πυροβόλησε και σκότωσε για προσωπικούς λόγους δύο νεαρούς εργάτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν 17χρονος παλαιστινιακής καταγωγής, και τραυμάτισε άλλα δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας Ισραηλινός.Ιορδανικές και παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν πως ο Ισραηλινός φρουρός χρωστούσε χρήματα για την αγορά επίπλων και πως διαφώνησε ή αρνήθηκε να τα καταβάλει στους νεαρούς εργάτες που τα διεκδίκησαν.
Ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από την ισραηλινή πρεσβεία στο δυτικό Αμάν, ισχυρίζονται ότι ο Ισραηλινός φρουρός πυροβόλησε σε αυτοάμυνα, επειδή φέρεται πως δέχθηκε «δολοφονική» επίθεση με κατσαβίδι από τον νεαρό παλαιστινιακής καταγωγής.
Αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι ιορδανικές αρχές μπλοκάρισαν τις εισόδους και εξόδους ατόμων στην ισραηλινή πρεσβεία, απαιτώντας να ανακρίνουν τον Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΠΑΤΜΟΣ: ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΕΦΟΡΙΑΚΟ – »ΔΕΝ ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΝΙΞΩ»
– Αμετανόητος ο επιχειρηματίας που επιτέθηκε και ξυλοφόρτωσε τον εφοριακό που επιχείρησε να τον ελέγξει
– »Αν ήξερα νωρίτερα πως ήταν εφοριακός θα τον έπνιγα στη θάλασσα – Αυτοί μας έχουν κάψει τη γούνα»
– Το κλιμάκιο των εφοριακών περιγράφει την περιπέτεια – »Τρέχαμε να σωθούμε και φωνάζαμε βοήθεια»
– Το καμουφλάζ των εφοριακών σε παγκάκι, οι αποδείξεις του τσιπουpάδικου και ο διάλογος που άναψε φωτιές
Όλα έγιναν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Ένας καταστηματάρχης της Πάτμου συνελήφθη διότι στη μέση του δρόμου – όπως υποστηρίζουν οι εφοριακοί – γρονθοκόπησε στο κεφάλι ελεγκτή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος μαζί με δύο συναδέλφους του, είχαν πάει από τη Λέρο στο «Νησί της Αποκάλυψης» για ελέγχους σε επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκαλυφθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις περιγραφές του επιχειρηματια, ενώ καθοταν και επινε το καφε του σε καφετερεια κοντά στο λιμάνι, ο εφοριακος τον πλησίασε, και χωρις να του πει αν είναι εφοριακοί, τραβηξε την αποδειξη κατω από το φλιτζανι χυνοντας του τον καφε, και εφυγε χωρις να πει τιποτε. Πηγε και καθησε σε ένα παγκακι διπλα στο λιμανι και ελεγχε τις αποδειξεις. Τοτε ο επιχειρηματιας εξοργισμενος τον πλησιασε και άρχισε – δίχως να ειπωθεί κάτι παραπάνω – να τον γρονθοκοπεί στο κεφάλι και να τον χαστουκίζει. Ο ιδιος ο επιχειρηματιας ειπε ότι αν ηξερε ότι είναι εφοριακος θα τον επνιγε στην θαλασσα. Και φυσικα λεει ότι δεν ζηταει καμια συγνωμη από τον αληταρα εφοριακο.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------




«Ιδιώνυμο»: η πρώτη ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών στην Ελλάδα
25/07/2016

Ποινικοποιούσε τις “ανατρεπτικές ιδέες”
«Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» ή αλλιώς όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά «Ιδιώνυμο». Υπήρξε ο νόμος που εφαρμόστηκε στις 25 Ιουλίου του 1929 και ο οποίος ποινικοποιούσε τις «ανατρεπτικές» ιδέες. Στόχος ήταν η δίωξη των κομμουνιστών και των αναρχικών και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Ο νόμος του οποίου κύριος εκφραστής ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτέλεσε την αρχή για τους μετέπειτα βασανισμούς, εξορίες, φυλακίσεις αριστερών.
«Πάσα απόπειρα διαταράξεως ή βιαίας ανατροπής του αστικού καθεστώτος, του οποίου στερεά θεμέλια είνε η πατρίς, η οικογένεια, η ιδιοκτησία θα εύρη αντιμέτωπον την πυγμήν του Κράτους. Είμεθα αποφασισμένοι να εξοπλίσωμεν το κράτος και τας αρχάς του διά τας αναγκαίας νομοθεσίας, όπως καταστή δυνατή η αποτελεσματική κοινωνική άμυνα κατά των απροκάλυπτων ανατρεπικών ενεργειών των εχθρών του κοινωνικού καθεστώτος»ήταν τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1928 σε προεκλογική του συγκέντρωση. Λόγια τα οποία κι έκανε πράξη ένα χρόνο αργότερα με την εκλογή του.
Ήταν η εποχή των διεκδικητικών αγώνων των εργατών και της ανόδου της κομμουνιστική ιδεολογίας. Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, που ακολουθούσε τις ανάλογες τάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με την εξάπλωση των ριζοσπαστικών/κομμουνιστικών ιδεολογιών, η Μικρασιατική Καταστροφή με την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση των ιδεολογιών αυτών. Η γενικότερη κακή κατάσταση της χώρας αλλά και της οικονομίας λόγω του πολέμου και της πολιτικής αστάθειας των χρόνων εκείνων, οδήγησαν στην ψήφιση του νόμου.
Ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια των ισχύοντων θεσμών να διατηρήσουν τα κατεστημένα τους μπροστά στο φόβο της εξάπλωσης των νέων ιδεών.
Ο νόμος προέβλεπε ποινή φυλάκισης πάνω από έξι μήνες για όποιον, κατά το άρθρο 1, «επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της επικράτειας ή ενέργεια υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμού».
Οι αντιδράσεις αρχικά δεν ήταν πολλές, μόνο της τότε αντιπολίτευσης με επικεφαλής τους Αλέξανδρο Παπαναστασίου, Γεώργιο Παπανδρέου και Γεώργιο Καφαντάρη, η οποία πρότεινε στον Βενιζέλο να διώκονται και οι φασίστες με το ίδιο νόμο. Ο Βενιζέλος αρνήθηκε.
Το νομοσχέδιο τελικά ψηφίζεται στις 15 Ιουλίου και τίθεται σε εφαρμογή στις 25 Ιουλίου.
«Το νομοσχέδιον δεν επιδιώκει να διώξη τον κομμουνισμόν ως ιδέαν, αλλά τη Γ’ Διεθνή και τας μπολσεβικικάς αρχάς αυτής, αίτινες απέχουν πολύ του ιδεώδους κομμουνισμού. Το νομοσχέδιον επιδιώκει τη δίωξιν των οπαδών της Γ’ Διεθνούς. Δε δυνάμεθα να διώξωμεν τον κομμουνισμόν, διότι και ο Χριστός υπήρξε κήρυξ της ιδέας αυτής. Ο Χριστός διεκήρυξε πρώτος τον κομμουνισμόν, αλλά από την υψηλήν ιδεολογίαν του κομμουνισμού μέχρι των ανατρεπτικών ενεργειών των ανθρώπων της Μόσχας, υπάρχει διαφορά» είχε πει στην Βουλή ο Βενιζέλος.
Ο νόμος αργότερα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο νομικός κόσμος της χώρας με αρθρογραφία στα περιοδικά «Θέμις» και «Δικαιοσύνη».
Φωνή διαμαρτυρίας ύψωσαν διανοούμενοι, όπως ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Γεώργιος Νιρβάνας, ο Κωνσταντίνος Άμαντος, ο Δημήτρης Γληνός, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο Ανρί Μπαρμπίς.
Από το 1929 έως το 1936 όπου και εφαρμόστηκε περίπου 16.500 πολίτες συνελήφθησαν. Από αυτούς 3031 καταδικάσθηκαν και εξορίστηκαν στα νησιά Φολέγανδρο, Ανάφη, Αμοργό και Σκύρο.
Με δικαστικές αποφάσεις διαλύθηκαν πολλές οργανώσεις και σωματεία, που επηρεάζονταν από το ΚΚΕ. Στον νόμο αυτό εξάλλου στηρίχτηκαν και οι μετέπειτα αυστηρότεροι νόμοι όπως από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------




Εγκαταλείπει η CIA τους μισθοφόρους της στη Συρία

24/07/2017
Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και διεθνώς δημιουργεί η απόφαση των ΗΠΑ,  όπως περιγράφτηκε σε ρεπορτάζ της Washington Post, να διακόψει η CIA το πρόγραμμα στήριξης των ισλαμοφασιστών στη Συρία που πολεμούσαν εναντίον του Άσαντ.
Η απόφαση του Τραμπ, που δεν ανακοινώθηκε επίσημα αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί το 2013 όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεκινήσει την υλική στήριξη των ισλαμοφασιστών, ερμηνεύτηκε ως μια ακόμη εξυπηρέτηση προς τον ρώσο πρόεδρο. Και η αλήθεια είναι πως ο χρόνος που επιλέγηκε, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Αμβούργο στο πλαίσιο της συνόδου των 20 ισχυρότερων χωρών, επέτρεπε τέτοιες ερμηνείες. Ωστόσο, η Ρωσία δε χρειάζεται πλέον καμία «πάσα» εκ μέρους των ΗΠΑ. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε ξεκίνησε η άμεση εμπλοκή της στη Συρία, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ, είναι τόσο καταιγιστική η αλλαγή του συσχετισμού ώστε η διακοπή της χρηματοδότησης από τη CIA στους ισλαμοφασιστες ήρθε απλώς να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα. Κι όχι να κρίνει τις περαιτέρω εξελίξεις καθώς αυτές έχουν κριθεί και είναι υπέρ της Ρωσίας. Η νίκη της Μόσχας, που βρήκε σημεία επαφής και εξέφρασε το λαϊκό αντιιμπεριαλισμό ακόμη και μέσω επιλεκτικών συμμαχιών όπως έπραξε ενδεικτικά με την ηρωική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, βάζει ένα προσωρινό φραγμό στα επεκτατικά σχέδια των ΗΠΑ. Περισσότερα από 16 χρόνια μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν και το ξεδίπλωμα του σχεδίου ανακατάληψης της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ βρήκε το πρώτο της εμπόδιο.
Το «άδειασμα» των ισλαμοφασιστών των αμερικανοευρωπαιων αποικιοκρατων, που εγκαταλείπονται πλέον στην τύχη τους, δε σηματοδοτεί προφανώς την απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή ή πολύ περισσότερο την στήριξή τους στον Άσαντ. Ο από θαλάσσης βομβαρδισμός της Συρίας πριν 3 μήνες μπορεί να θεωρηθεί κι ένα σήμα των ΗΠΑ ότι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες, αν κι εκ του μακρόθεν, στις συριακές εξελίξεις.
Η διακοπή της χρηματοδότησης της CIA αποκάλυψε ωστόσο το βαθμό της παρέμβασης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στις συριακές εξελίξεις. Μια παρέμβαση που έφτασε στον πλήρη διχασμό το 2016 όταν η CIA χρηματοδοτούσε τους μισούς ισλαμοφασιστες (υποτίθεται τους πιο μετριοπαθείς (παροτι και αυτοι εσφαζαν και αποκεφαλιζαν όπως οι αλλοι ισλαμοφασιστες) που πολεμούσαν κάτω από την ομπρέλα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού) και ο αμερικανικός στρατός επιχειρούσε εναντίον των άλλων μισών ισλαμοφασιστών (υποτίθεται τους σκληροπυρηνικούς τζιχαντοφασίστες που πολεμούσαν για το Ισλαμοφασιστικό Κράτος και το ισλαμοφασιστικο Μέτωπο Νούσρα). Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα δεν έλειψαν και απότομες διακοπές, όπως συνέβη το Φεβρουάριο, της αμερικανικής βοήθειας στο «καλό» κομμάτι των ισλαμοφασιστών όταν διαπίστωναν πως το πολεμικό υλικό των ΗΠΑ είχε καταλήξει στους «κακούς»…