Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Δευτερα 15 Ιανουαριου 2018



Ρόζα Λούξεμπουργκ (5 Μαρτίου 1871 - 15 Ιανουαρίου 1919) Καρλ Λίμπκνεχτ (13 Αυγούστου 1871 - 15 Ιανουαρίου 1919)
Σαν σήμερα, στις 15 του Γενάρη του 1919, δολοφονήθηκαν από την αστική τάξη της Γερμανίας και από τα σοσιαλδημοκρατικά εκτελεστικά της όργανα, την κυβέρνηση των «σοσιαλδημοκρατών» Έμπερτ και Σάιντεμαν, η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ.
Σαν σήμερα δολοφονήθηκε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο πραγματικός εμπνευστής του σοσιαλισμού με "ανθρώπινο πρόσωπο", αυτή που έκανε στα ίσα κριτική ακόμα κ στο Λένιν για τη "δικτατορία του προλεταριάτου". Κι από "κουτσή Ρόζα" ανάγκασε όλο τον κόσμο να την αναγνωρίσει ως την "κόκκινη Ρόζα"!

Ρόζα Λούξεμπουργκ: Οι μελλοντικές νίκες ανθίζουν από τις ήττες, αρκεί οι μάζες να είναι στα ύψη
Eμπνευστής του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», σθεναρή κριτικός της «δικτατορίας του προλεταριάτου» του Λένιν και το «καλύτερο μυαλό μετά τον Μαρξ», η Ρόζα Λούξεμπουργκ, 90 χρόνια μετά τη δολοφονία της παραμένει ένα σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία του σοσιαλισμού. Η «Κόκκινη Ρόζα», όπως την αποκαλούν ακόμα και σήμερα, γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1871 στη ρωσοκρατούμενη Πολωνία από μια φτωχική οικογένεια εβραίων εμπόρων. Παρά τη σοβαρή της αναπηρία στο ένα της πόδι, από βαριά ασθένεια στην ηλικία των πέντε ετών, πολιτικοποιήθηκε έντονα, ήδη, από τα γυμνασιακά της χρόνια.
Στην προσπάθειά της να αποφύγει επικείμενη φυλάκισή της το 1889, μεταναστεύει στην Ελβετία, όπου ακολουθεί και τις μετέπειτα σπουδές της στην φιλοσοφία, την ιστορία, την πολιτική, τα οικονομικά και τα μαθηματικά ταυτόχρονα. Πιστή στις επαναστατικές μαρξιστικές αρχές, είχε εκφράσει οξύτατες θεωρητικές διαφωνίες τόσο με το πολωνικό όσο με το ρωσικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η πολωνική αυτοδιάθεση, την οποία υποστήριζαν τα δύο κόμματα, θα εξασθενούσε το παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα και θα ενίσχυε την κυριαρχία της αστικής τάξης. Το 1898 παντρεύεται τον Γκουστάφ Λίμπεκ και λαμβάνει τη γερμανική υπηκοότητα, γεγονός που της επιτρέπει να εισχωρήσει στις τάξεις του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, του ισχυρότερου της Δευτέρας Διεθνούς. Η πολιτική της δράση είναι ιδιαίτερα έντονη. Δύο είναι τα βασικά μέτωπα με τα οποία συγκρούεται ανοιχτά: η αστική τάξη, ο αιώνιος πολιτικός και ταξικός εχθρός όπως την αποκαλεί και οι ομοϊδεάτες της σοσιαλιστές. Διατεινόταν, μάλιστα, ότι η δικτατορία του προλεταριάτου του Λένιν αποτελούσε μάλλον «δικτατορία επί του προλεταριάτου».
Στο έργο της, «Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση;» (1900), εμμένει στη άποψή της ότι η επανάσταση και όχι η κοινοβουλευτική δημοκρατία, αποτελεί τον δρόμο για την απαραίτητη κοινωνική αλλαγή. Στο σημείo αυτό ήρθε σε σκληρή αντιπαράθεση με τον ο Γερμανό σοσιαλδημοκράτης Έντουαρντ Μπερνστάιν, ο οποίος αποτελεί τον πατέρα του ρεβιζιονισμού. Ο Μπερνστάιν αμφισβητούσε την αναγκαιότητα της επανάστασης της μαρξιστικής θεωρίας καθώς και την ριζική αναθεώρηση της και υποστήριζε ότι «κυρίως στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, η επανάσταση ως μέσον για την κοινωνική μεταβολή είχε καταστεί πλέον περιττή και ότι οι σοσιαλιστές όφειλαν να επιδιώξουν την πραγματοποίηση των σκοπών τους από τον δρόμο της κοινοβουλευτικής και της συνδικαλιστικής δράσης». Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έρχεται σε αντιπαράθεση με το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που υποστήριζε τον πόλεμο και ιδρύει μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ την «Λεγεώνα Σπάρτακος», η οποία μετεξελίχτηκε στο Γερμανικό Κομουνιστικό Κόμμα.
Στις 15 Ιανουαρίου του 1919, η Ρόζα Λούξεμπουργκ κι ο Καρλ Λίμκνεχτ δολοφονούνται άγρια από μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η Λούξεμπουργκ σφυροκοπήθηκε μέχρι θανάτου με χτυπήματα τουφεκιών και ρίχτηκε σε ένα κοντινό ποτάμι και ο Λίμπκνεχτ πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και έπειτα τοποθετήθηκε ως άγνωστο σώμα σε κοντινό νεκροφυλάκιο. Τα τελευταία της λόγια, το απόγευμα πριν τη δολοφονία της ήταν αφιερωμένα στην πίστη στις μάζες και το αναπόφευκτο της επανάστασης. «Η ηγεσία απέτυχε. Ακόμα κι έτσι, η ηγεσία πρέπει να ξαναδημιουργηθεί από τις μάζες και μέσα από τις μάζες. Οι μάζες είναι το αποφασιστικό στοιχείο, είναι ο βράχος πάνω στον οποίο θα κτιστεί η τελική νίκη της επανάστασης. Οι μάζες ήταν στα ύψη... ανέπτυξαν την “ήττα” αυτή σε μία από τις ιστορικές ήττες που είναι η τιμή και η δύναμη του διεθνούς σοσιαλισμού. Και γι’ αυτό η μελλοντική νίκη θα ανθίσει από αυτή την ήττα».



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ναζίμ Χικμέτ «Είμαι ένας Κομμουνιστής ποιητής και κάθε μέρα προσπαθώ να γίνω καλύτερος Κομμουνιστής και καλύτερος ποιητής»
Στις 15 Γενάρη 1902 γεννιέται ο Ναζίμ Χικμέτ (Nazim Hikmet) στη Θεσσαλονίκη, που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. H καταγωγή του ήταν αριστοκρατική. Ο πατέρας του, Χικμέτ Ναζίμ Μπέης (Hikmet Nazim Bey), ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, που, αν και γιος του Μεχμέτ Ναζίμ Πασά (Mehmet Nazim Pasha), τελευταίου κυβερνήτη της Θεσσαλονίκης, δεν ήταν πλούσιος και είχε δημοκρατικές αντιλήψεις. Η μητέρα του, Τζελίλ Χανίμ (Celile Hanim), ήταν κόρη του γλωσσολόγου Ενβέρ Τζελαλετίν Πασά (Enver Celalettin Pasha) και είχε Πολωνική καταγωγή. Σαν παιδί περνούσε πολύ χρόνο με τον παππού του Μεχμέτ Ναζίμ Πασά, ο οποίος ήταν και ποιητής, οπαδός της μυστικιστικής παράδοσης των Σούφι. Όταν ο Χικμέτ ήταν τριών χρόνων η οικογένειά του ακολούθησε τον παππού του στο Άλεπ (Aleppo) και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Καντικιόι (Kadikoy) της Κωνσταντινούπολης.
Στα 1922 γίνεται μέλος του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΚΚΤ). Στα 1931,1933, 1934 εξαιτίας του ανατρεπτιού περιεχομένου του έργου και της δράσης του συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για μικρά χρονικά διαστήματα. Στην απολογία του στα 1931 δηλώνει: «Είμαι ένας Κομμουνιστής ποιητής και κάθε μέρα προσπαθώ να γίνω καλύτερος Κομμουνιστής και καλύτερος ποιητής».
Στις 17 Γενάρη 1938 συλλαμβάνεται για να δικαστεί αυτή τη φορά από Στρατοδικείο. Του απαγγέλλεται η κατηγορία περί υποκίνησης των δοκίμων του στρατού σε ανταρσία και του επιβάλλεται η εξοντωτική ποινή των 28 χρόνων και τεσσάρων μηνών φυλάκισης. Λόγω τον προβλημάτων υγείας στο διεθνή Τύπο εμφανίζονται άρθρα που απαιτούν την αποφυλάκισή του. Διανοητές από όλο τον κόσμο όπως οι Πωλ Ελυάρ, Ζολιό Κιουρί, Πάμπλο Νερούντα, Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Πάμπλο Πικάσο, κ.άα. ασκούν πίεση για την απελευθέρωσή του. Υπό την πίεση που ασκείται απ’ όλο τον κόσμο και την απεργάι πείνας του Χικμέτ αποφυλακίζεται το Μάη του 1950. Το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου στη Βαρσοβία του αποδίδεται το Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης μαζί με τους Πικάσο, Ρόμπσον, Γουάντα Τζακουμπόσκα και Νερούντα, παρ’ ότι στον ίδιο απαγορεύεται να παραβρεθεί στην τελετή απονομής.
Τον Ιούνη του 1951 φεύγει παράνομα με ταχύπλοο σκάφος από την Τουρκία και επιβιβάζεται στα διεθνή ύδατα σε ένα περαστικό Ρουμάνικο φορτηγό πλοίο και μετά από μια στάση του στο Βουκουρέστι καταφτάνει στη Μόσχα, όπου τον υποδέχεται η Ένωση Συγγραφέων με τιμές. Στις 25 Ιούλη το Τουρκικό κοινοβούλιο τον ανακηρύσσει προδότη και του αφαιρεί την Τουρκική υπηκοότητα. Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στις 3 Ιουνίου στη Μόσχα. Ο τάφος του βρίσκεται στο διάσημο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι (Novodevichy), όπου είχε ταφεί το 1942 και η κομσομόλα παρτιζάνα Τάνια (Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια – Zoya Kosmodemianskaya) της οποίας την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό είχε υμνήσει στα «Ανθρώπινα Τοπία».
Διεθνιστής και πατριώτης. Στις δύσκολες στιγμές του τόπου η καρδιά του τουφεκίζονταν (και) στην Ελλάδα. Δέθηκε και συνδέθηκε με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όχι μόνο γιατί γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά και γιατί στάθηκε στο πλευρό του λαού σε δύσκολα χρόνια. Έδωσε το «παρών» σε κάθε εκδήλωση διεθνούς αλληλεγγύης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τη γενική αμνηστία, και σε κάθε πρωτοβουλία πνευματική και κοινωνική για την Ελλάδα.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«'Οταν αφήσεις το λαό να πεθαίνει στους δρόμους, να κουρελιαστεί ψυχικά και σωματικά, και λες έπειτα πως θα κάνεις στον κατάλληλο καιρό εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, είσαι ένας συνειδητός απατεώνας και συνεργάτης του εχθρού. Γιατί είναι σα να λες ότι θα βάλεις ένα κουφάρι να πολεμήσει» Δημήτρης Γληνός(«Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», Αθήνα 1944)



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 ΟΛΟΙ στο Σύνταγμα!
14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Κάλεσμα
ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
Να δυναμώσουμε το πιο πλατύ Μέτωπο Κοινωνικών Δυνάμεων απέναντι στην πιο προδοτική κυβέρνηση που είχαμε ποτέ…
Με πραξικοπηματικό τρόπο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει  ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο που αποτελειώνει το σύνολο  του Λαού μας.
Τώρα δεν χρειάζονται λόγια. Η παρουσία και μόνο του κόσμου που βρίσκεται σε απόγνωση, που είναι εξαντλημένος, που έχει προδοθεί και ζει φτωχοποιημένος είναι από μόνη της δυνατή και ικανή για να κουρελιάσει το συνονθύλευμα που λέγεται κυβέρνηση.
Αν δεν τους τελειώσουμε τώρα, θα βρούμε μπροστά μας και πολλά άλλα νομοσχέδια και αποφάσεις, που θα καταληστεύουν ασύστολα  τις περιουσίες  της πατρίδας μας και των πολιτών της.
Τώρα τελειώνουν με τις περιουσίες και αμέσως μετά οριστικοποιούν το εδαφικό ξεκλήρισμα και επέρχεται ο διαμελισμός της Χώρας.
Αν δεν θέλουμε να αισθανόμαστε δούλοι  στην ίδια την Πατρίδα μας, αν δεν θέλουμε να χάσουμε εκτός από την όποια περιουσία μας, την ίδια τη ζωή μας, ακόμη και την πατρίδα μας, τότε οφείλουμε ΤΩΡΑ την ύστατη αυτή ώρα να αντισταθούμε και να τους αναγκάσουμε σε φυγή!
Συνέλληνες , Πατριώτες, Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
Τώρα ο Λαός μας χτυπημένος περισσότερο από ποτέ, έχει καταλάβει και περιμένει να  δει ενωμένους και αποφασισμένους  όλους όσους ενεργά αντιστάθηκαν  στην καταστροφή της Πατρίδας, αυτά τα 8 μαύρα χρόνια των Μνημονίων και της υποτέλειας!
Ας δώσουμε ΤΩΡΑ  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα δυναμικό και ενωτικό παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 15 /1/2018  στην πλατεία Συντάγματος,  δείχνοντας την πλήρη αντίθεσή μας στο  καθεστώς.
Το Ε.ΠΑ.Μ. καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε προσυγκέντρωση τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις 5.30 μμ στη διασταύρωση οδών Κοραή και Σταδίου.
Αθήνα 12-1-2018

https://epamhellas.gr/?p=74940



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι κυβερνήσεις πέφτουνε (Γιωργακης, Παπαδημιος, Αντωνακης Σαμαρας, Τζιφρας), ο Παναγόπουλος (της ΓΣΕΕ ντε)  μένει.
Επι ημερών του χαθηκαν μισθοί δικαιώματα κατακτήσεις .
Ελαστικοποιηθηκαν οι εργασιακές σχέσεις.
Καταργήθηκαν στην πράξη οι συλλογικές συμβάσεις.
Το πιο πιστό σκυλι του συστήματος εξακολουθεί να "προστατεύει" τους εργαζόμενους.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Λαθρομεταναστες με παγκους να πουλανε πραγματα παντου. Στη Λαικη, στους δρομους, στα πανηγυρια …
Χωρίς εφκα, ΦΠΑ, ενφια, φόρο εισοδηματος, τέλος επιτηδεύματος, τέλος αλληλεγγύης, περιβαλλοντικό τέλος, φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, δημοτικά τέλη και φόρους, έξοδα αδειοδότησης, τόκους δανείων κλπ. όλα είναι φτηνότερα...



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Να λάβουμε υπ' όψιν και την FORD, που κατασκεύασε το 1/3 των φορτηγών για τις ανάγκες του πολέμου του Χίτλερ, την Κόκα Κόλα, και την Φάντα που θησαύρισαν σαν επίσημο αναψυκτικό των Γερμανών, και την ΙΒΜ που είχε ''φακελώσει'' όλα τα θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Όλες αυτές οι εταιρίες Αμερικανικών συμφερόντων, πληρώνονταν από τους Γερμανούς και μέσα στην διάρκεια του πολέμου κανονικά.
Έχει κανείς αμφιβολία, ότι κερδισμένα από τον πόλεμο βγήκαν τα μονοπώλια; Νομίζω πως όχι.
Αν ναι,
Δείξτε μου έναν εργάτη που βγήκε κερδισμένος από κάποιο πόλεμο σε άλλη χώρα, να κηρύξω και 'γω έναν δικό μου.
Γι' αυτό.
Κανένας εργάτης, σε κανέναν πόλεμο. Οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι δεν πολεμούν.
Μήπως έτσι μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ειρήνη.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! Δευτέρα 15/1, 18.00, Προπύλαια: Συγκέντρωση και Διαδήλωση στη Βουλή



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πούτιν: Ο ηθικός κώδικας του κομμουνισμού «πρωτόγονο απόσπασμα από την Βίβλο»
 Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, 13:50
Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο στο ότι ο Ρώσος πρόεδρος συνέκρινε την κομμουνιστική ιδεολογία με τον χριστιανισμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου όταν του ζήτησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε θετικά τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν περί ομοιότητας κομμουνισμού και χριστιανισμού ενόψει της προβολής του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βαλαάμ» στο κανάλι «Ρωσία 1».
«Ο Πούτιν είναι αρκετά συνεπής στο ζήτημα αυτό. Επανειλημμένα έχει κάνει δηλώσεις για το θέμα αυτό και δεν βλέπουμε να υπάρχει κάτι το νέο, το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει συζητήσεις» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «εκτός των άλλων, ο πρόεδρος συστηματικά συνδιαλέγεται με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, περιλαμβανομένου και του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, και ως εκ τούτου έχουν την δυνατότητα να ανταλλάσσουν απόψεις πάνω στα πιο διαφορετικά ζητήματα».
Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την διάρκεια τη συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο Αντρέι Κοντρασόφ και δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Βαλαάμ», χαρακτήρισε τον ηθικό κώδικα του κομμουνισμού «πρωτόγονο απόσπασμα από την Βίβλο» , ενώ συνέκρινε την φύλαξη της σορού του Λένιν στο Μαυσωλείο με την χριστιανική παράδοση προσκυνήματος των λειψάνων των αγίων.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σομαλία: Οι ισλαμοφασιστες της σεμπάμπ αναγκάζουν πολίτες να τους παραδίδουν τα παιδιά τους
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, 13:54
Οι Σομαλοί ισλαμοφασιστες ενοπλοι αλητες της σεμπάμπ απειλούν ολοένα και περισσότερο τους αμάχους για να τους αναγκάσουν να τους δώσουν τα μικρά παιδιά τους με στόχο να τα στρατολογήσουν στην οργάνωση, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η εκστρατεία στρατολόγησης ξεκίνησε στα μέσα του 2017 από τους σεμπάμπ, οι οποίοι στη συνέχεια επιδόθηκαν σε αντίποινα εναντίον των κοινοτήτων που αρνήθηκαν να συνεργαστούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το HRW.
Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες παιδιά αναγκάστηκαν έκτοτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συνήθως χωρίς τους γονείς τους, για να αποφύγουν να στρατολογηθούν με τη βία στους σεμπάμπ που έχουν δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα.
«Η ανηλεής εκστρατεία στρατολόγησης των σεμπάμπ συνίσταται στην απαγωγή παιδιών από τους γονείς τους», σχολίασε η Λετίσια Μπάντερ, ειδική ερευνήτρια για την Αφρική του HRW.
Οι πρακτικές αυτές συναντώνται κυρίως σε τρεις περιοχές της επαρχίας Μπέι, στο νότιο τμήμα της Σομαλίας, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους σεμπάμπ.
Σύμφωνα με το HRW, οι τζιχαντοφασιστες έχουν ανοίξει στις περιοχές που ελέγχουν πολλά ισλαμικά θρησκευτικά σχολεία από το 2015, με στόχο να διαδώσουν την ιδεολογία τους.
Φύλαρχοι κοντά στην Μπαϊτνόα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπέι, διηγήθηκαν στο HRW ότι τον Σεπτέμβριο οι σεμπάμπ τους ζήτησαν να τους παραδώσουν δεκάδες παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών,
Όταν αρνήθηκαν, δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.
Τον ίδιο μήνα οι σεμπάμπ απήγαγαν τουλάχιστον 50 αγόρια και κορίτσια από δύο σχολεία και στη συνέχεια τα οδήγησαν στο χωριό Μπούλο Φουλάι, όπου βρίσκονται «πολλά θρησκευτικά σχολεία και ένα μεγάλο κέντρο (στρατιωτικής εκπαίδευσης)», σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Η κυβέρνηση της Σομαλίας έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα σχολεία, όμως το HRW εκτιμά ότι θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ώστε κανένα παιδί «να μην βρίσκεται σε κίνδυνο» και να στηρίξει όσα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πάπας Φραγκίσκος: «Φοβάμαι τον κίνδυνο πολέμου, είμαστε σε οριακή κατάσταση»
 Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, 12:57
«Φοβάμαι πραγματικά τον κίνδυνο πολέμου, είμαστε σε οριακή κατάσταση», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση που τον μεταφέρει στη Χιλή. «Η όλη κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Πρέπει, λοιπόν, να καταστρέψουμε τα όπλα, να δραστηριοποιηθούμε για τον πυρηνικό αφοπλισμό», πρόσθεσε ο ποντίφικας.
Η είδηση μεταδίδεται με ιδιαίτερη έμφαση από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία προσθέτουν ότι ο Φραγκίσκος δεν χάνει καμία ευκαιρία για να υπογραμμίσει ότι η ειρήνη είναι τα πολυτιμότερο αγαθό, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε θυσία. Σήμερα το βράδυ, στις οκτώ τοπική ώρα (στη μία την νύχτα ώρα Ελλάδας) ο πάπας θα προσγειωθεί στη Χιλή όπου και θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη. Στη συνέχεια, ο Αργεντινός ποντίφικας θα επισκεφθεί το Περού από τις 18 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η ισλαμοφασιστικη Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρια δημοσιοποίησε βίντεο από τις μαθήτριες που απήγαγε στο Τσιμπόκ
 Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, 13:51
Η αλητικη ισλαμοφασιστική συμμορια Μπόκο Χαράμ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να εμφανίζονται κάποια από τα κορίτσια που απήγαγε από τη βορειοανατολική πόλη Τσιμπόκ το 2014.
Από τα περίπου 270 κορίτσια που απήχθησαν από το σχολείο τους, περίπου 60 κατάφεραν να διαφύγουν λίγο μετά ενώ άλλα έχουν αφεθεί ελεύθερα έπειτα από διαμεσολάβηση. Περίπου 100 παραμένουν αιχμάλωτα.
Μια ομάδα περίπου 12 κοριτσιών, μερικά από τα οποία κρατάνε μωρά στην αγκαλιά τους, εμφανίζονται στο διάρκειας 21 λεπτών βίντεο.
«Είμαστε τα κορίτσια του Τσιμπόκ. Είμαστε εκείνα από τα οποία ζητάτε να γυρίσουμε πίσω. Με τη χάρη του Θεού, δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω», δήλωσε ένα από τα κορίτσια. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή αν τα κορίτσια που εμφανίζονται στο βίντεο είναι πράγματι εκείνα που απήχθησαν από το Τσιμπόκ.
Ο Αμπουμπάκαρ Σεκάου --ο ηγέτης μίας από τις παρατάξεις της οργάνωσης-- εμφανίζεται επίσης στο βίντεο, το οποίο απέκτησε η δημοσιογραφική ιστοσελίδα, με έδρα τις ΗΠΑ, Sahara Reporters.
Τον περασμένο Μάιο, η Μπόκο Χαράμ αντάλλαξε 82 κορίτσια έπειτα από μεσολάβηση έναντι χρημάτων για τους ενοπλους αλητες και αποφυλάκισης κάποιων από τα ανώτερα στελέχη της. Προηγουμένως, 24 κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα ή εντοπίστηκαν το 2016.
Η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει άλλα δύο εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε μια εξέγερση που ξεκίνησε το 2009 με σκοπό τη δημιουργία ενός ισλαμοφασιστικού χαλιφάτου. Οργανώσεις βοήθειας υποστηρίζουν πως οι ενοπλοι αληταραδες απήγαγαν χιλιάδες ενήλικες και παιδιά και ότι πολλές από τις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Μπούντεσμπανκ αποφάσισε να συμπεριλάβει το κινεζικό νόμισμα στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα
 Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, 11:31
H γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) αποφάσισε να συμπεριλάβει το κινεζικό νόμισμα (γιουάν ή ρενμίνμπι) στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, δήλωσε το μέλος του Συμβουλίου της Αντρέας Ντόμπρετ σήμερα στο Χονγκ Κονγκ.
«Μπορώ να πω σήμερα ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει το ρενμίνμπι στα συναλλαγματικά μας διαθέσιμα», είπε ο Ντόμπρετ σε οικονομικό συνέδριο.
Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετέτρεψε συναλλαγματικά διαθέσιμά της, αξίας 500 εκατ. ευρώ, από δολάρια σε γιουάν, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη χρήση του κινεζικού νομίσματος και τη σημασία της Κίνας ως βασικού εμπορικού εταίρου της Ευρωζώνης.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συρία: Συνοριακή δύναμη 30.000 ανδρών συγκροτεί ο Δυτικος Αποικιοκρατικος Συνασπισμός
 Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, 21:30
Ο Δυτικος Αποικιοκρατικος Συνασπισμός δηθεν κατά του Ισλαμοφασιστικού Κράτους που ιδρυσε αλλα στην ουσια εναντιον της Συριας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκροτήσει συνοριακή δύναμη αποτελούμενη από 30.000 μαχητές στο βόρειο τμήμα της Συρίας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Τουρκίας.
Με την ύφεση της επίθεσης κατά των δυνάμεων του Ισλαμοφασιστικού Κράτους, ο υπό τις ΗΠΑ αποικιοκρατικος συνασπισμός και οι συμμαχικές του Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρια αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος του αποικιοκρατικου συνασπισμού συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.
«Στόχος είναι η συγκρότηση δύναμης 30.000 ανδρών» το ήμισυ της οποίας θα είναι μέλη των Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Συρια, μίας συμμαχίας κούρδων μαχητών, της αιχμής του δόρατος στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμοφασιστικού Κράτους, πρόσθεσε. «Υπάρχουν περί τα 230 άτομα που εκπαιδεύονται», είπε.
Με την αεροπορική και την επιμελητειακή υποστήριξη του αποικιοκρατικου συνασπισμού, οι Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρια κατόρθωσαν να εκδιώξουν τις δυνάμεις των τζιχαντοφασιστών από πολλές περιοχές της βόρειας Συρίας. Τα μέλη τους ελέγχουν περιοχές της συρο-τουρκικής μεθορίου στο βορρά, και της συροϊρακινής μεθορίου , ανατολικά. Δυτικά, οι θέσεις τους συνορεύουν με τις θέσεις της συριακης δημοκρατιας.
Η Αγκυρα δεν άργησε να αντιδράσει ανακοινώνοντας ότι αυτή η δύναμη «θα νομιμοποιούσε μία τρομοκρατική οργάνωση», σε μία αναφορά στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) που κυριαρχούν στις τάξεις των Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Συρια.
Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν «για να νομιμοποιήσουν μία τρομοκρατική οργάνωση και να την διατηρήσουν στην περιοχή είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Εκπρόσωπος των Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Συρια, ο Μουστέφα Μπάλι, επιβεβαίωσε την συγκρότηση της δύναμης συνοριακής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει.
«Βρισκόμαστε στη μετάβαση προς μία νέα φάση συντονισμού ανάμεσα σε εμάς και τον διεθνή συνασπισμό», εξήγησε στο AFP. «Οι τεράστιες ζώνες και οι πόλεις που έχουν απελευθερωθεί χρειάζονται κάποιον για να τις προστατεύει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Κουρδικών Δημοκρατικών δυνάμεων στη Συρια, οι μονάδες θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και στα όρια των εδαφών που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Συριακης Δημοκρατιας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Τουρκία, η οποία έχει κατ΄επανάληψιν βάλει κατά θέσεων των YPG στη βόρεια Συρία απείλησε σήμερα ότι θα επιτεθεί εναντίον της περιοχής του Αφρίν που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις τις προσεχείς ημέρες.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τη συριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δυτικου αποικιοκρατικου συνασπισμού, η νέα δύναμη εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική με στόχο την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμοφασιστικού Κράτους.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πλήθος κόσμου έξω από τη Βουλή ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο – Μικρής έκτασης επεισόδια
15/01/2018
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, έξω από το κτίριο μαζεύτηκε από νωρίς πλήθος κόσμου.
«Κάτω τα χέρια από την απεργία, χέρι δεν θα βάλετε στα σωματεία». Με αυτό το σύνθημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο πραγματοποιεί μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Την ίδια ώρα αρκετοί πολίτες βρίσκονται έξω από τη Βουλή, ενώ δεν έλειψαν μικρής έκτασης επεισόδια.
Ομάδες άγνωστων αναρχικων έριξαν βόμβες μολότοφ, μάρμαρα, μπογιές και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, οι οποίες προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν και λίγο αργότερα, όταν το μπλοκ της ΛΑΕ προσπάθησε να ανέβει από το πλάι της Βουλής, επί της Αμαλίας, και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Το μπλοκ της ΛΑΕ τους πεταξε κοκκινες μπογιες, βαφοντας τις στολες και τις ασπιδες  των ΜΑΤ, μπροστα στον Αγνωστο Στρατιωτη.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έγινε το σαββατοκύριακο
Γιώργος Παπανδρέου, Καρανίκας και Τσιρώνης στην πρώτη έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα
15/01/2018 - 09:57

Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες της βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο σύμβουλος του νυν πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είναι οι επιφανέστεροι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου που επισκέφθηκαν την πρώτη έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα, Athens Cannabis Expo 2018.
Την ώρα που ο Νίκος Καρανίκας δραστηριοποιείται ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ξένων εταιρειών και αγροτών για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στην Ημαθία, στην Αθήνα περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες και διακεκριμένοι ομιλητές της βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης βρέθηκαν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Κορυφαία φυσιογνωμία ανάμεσά τους ο Kαναδός ακτιβιστής Ρικ Σίμπσον, ο άνθρωπος που σύνδεσε το όνομά του με το δικαίωμα στη θεραπεία με ιατρική κάνναβη και φέρεται να αντιμετώπισε με επιτυχία τα συμπτώματα του καρκίνου με το έλαιο κάνναβης, ενώ, διανέμοντας το προϊόν που παράγει, θεωρείται ότι ανακούφισε πάνω από 5.000 ασθενείς.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για άλλου είδους εκμετάλλευση της κάνναβης: είδη ρουχισμού, φαγητά -από πίτσα μέχρι γραβιέρα- , ποτά, καλλυντικά, εκδόσεις, ατμοποιητές, σπόροι, λιπάσματα αλλά και ιατρικά σκευάσματα είναι λίγα μόνο από τα εκθέματα. Μεταξύ των εκθετών υπήρχε και μια έκπληξη. Ο Δημήτρης Βαμβακάρης με το κολονάτο ποτήρι Aperol Spritz, τον οποίο είχε συλλάβει τυχαία ο φακός στη διαδήλωση των «Μένουμε Ευρώπη», εξήγησε πώς τα υπολείμματα του δέντρου κάνναβης με λίγο ασβέστη μπορούν να γίνουν δομικό υλικό!

Ο Νίκος Καρανίκας στην έκθεση για την κάνναβη
Ο κ. Καρανίκας συνομίλησε με πολλούς εκθέτες τους οποίους γνώριζε προσωπικά και δοκίμασε αρκετά από τα τρόφιμα της έκθεσης. Δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο στη σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του επιβεβαίωσε πως το πρότζεκτ της Ημαθίας με την καλλιέργεια κάνναβης, προχωράει κανονικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης. Επιχειρηματολογώντας για τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είπε ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς τεχνικές εταιρείες που ασχολούνται με τα φάρμακα από κάνναβη, «η Ελλάδα έχει το ιδανικό κλίμα» και ότι «ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας». Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη, μίλησε με επιχειρηματίες, παραγωγούς καθώς και ασθενείς. Στους τελευταίους ανέφερε ότι «επί χρόνια αναγκάζονται να εισάγουν ημιπαράνομα νόμιμα φάρμακα για να θεραπεύσουν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, η επιληψία, η σκλήρυνση κατά πλάκας και τώρα έχουν τα φάρμακα που μπορούμε να φτιάξουμε και στην Ελλάδα».
Κούλογλου: «Μέχρι και 7.000 νέες θέσεις εργασίας»
Το βράδυ της Παρασκευής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η αγορά των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD) που αφορά σε φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 700% μέχρι το 2020 φτάνοντας τα 2,1 δισ. δολάρια. Η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή στα 40 εκατ. ευρώ και έχει σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια».

Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας και τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, ο κ. Κούλογλου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει το προσεχές διάστημα επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Οπως είπε, «εκτιμάται πως μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο από τις καλλιέργειες. Οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν στην Ελλάδα ακολουθηθεί η εναλλακτική θεραπευτική αγωγή της κάνναβης για 110.000 ασθενείς θα δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας».

Μίλησε και η εκπρόσωπος της έκθεσης Ελένη Μπέλλου, λέγοντας ότι «έδωσαν το “παρών” εκθέτες από Ισραήλ, Καναδά και ΗΠΑ, χώρες που προΐστανται στην αγορά κάνναβης ενώ υπήρχαν και εταιρείες από Ευρώπη. Η καινοτομία είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε ως χώρα και η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορεί να αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων. Το Ισραήλ, πρώτη χώρα στην κάνναβη, έχει όγκο συναλλαγών 100 εκατ. δολαρίων, ενώ η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης αποτιμάται μέχρι το 2020 σε 250 δισεκατομμύρια. Τη μέγιστη απόδοση την εξασφαλίζει το μεσογειακό κλίμα. Γι αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Εμείς, ως έκθεση, λέμε ότι πρόκειται για το πιο παρεξηγημένο φυτό του κόσμου γιατί, παρά τις μεγάλες εκστρατείες στην Ευρώπη αλλά και ενός μεγάλου κινήματος που εδώ και χρόνια μιλάει για το θέμα, στην Ελλάδα ακόμα υπάρχει ένας ηθικός πανικός».

Αδιαμφισβήτητος σταρ της έκθεσης ήταν ο ακτιβιστής Ρικ Σίμπσον. Τον συναντήσαμε στο περίπτερο που είχε στην έκθεση να ενημερώνει τον κόσμο για τη δική του παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση ελαίου κάνναβης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι στην Ελλάδα. Χθες, μάλιστα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ακρόπολη. Για μένα το φυτό της κάνναβης είναι θεραπευτικό. Είχα καρκίνο του δέρματος σε τρία σημεία, οι γιατροί δεν μου έδιναν πολλές ελπίδες. Είχα διαβάσει πολλά για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης, αλλά όταν αποφάσισα να ακολουθήσω αυτή τη θεραπεία βρήκα απέναντί μου όλο το σύστημα. Την κυβέρνηση, τους πολιτικούς, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους ίδιους τους γιατρούς. Ελάχιστοι γιατροί με βοήθησαν. Θεραπεύτηκα και χαίρομαι που κατάφερα να βοηθήσω χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν από την ασθένεια».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



To 68% διαφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Ε, και; Και το 62% είχε ψηφίσει «Οχι»



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ταράχτηκε το σύμπαν και κουνάει την Ελλάδα με την ψήφιση του αισχρού νομοσχεδίου.
Σεισμός στην Αθήνα, στην Τρίπολη, άντε να δούμε που αλλού! Σημερα 15/1/2018 - 22.25
Μόνο αυτοί δεν ξεκουνιούνται με τους καλοβολεμένους κώλους τους απ τις καρεκλάρες.
Τσακιστείτεεεε ρεεεε!

Πολύ επιφανειακός 4,5 ρίχτερ στην Σταμάτα Αττικής.
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.
Ο σεισμολόγος λέει ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς γι αυτό να ησυχάσουμε.
Είπε ακόμα ότι απόψε θα κουνηθουμε.
Ποιος μπορεί να ησυχάσει τώρα.

Χουλιάρας για σεισμό
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.
Λέκκας: Η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό – Περιμένουμε μετασεισμούς
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), για την ισχυρή δόνηση που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας την Αττική.
Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας γνωστοποίησε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο την Σταμάτα και έγινε αισθητός όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε μια ακτίνα από τη Λαμία μέχρι την Κόρινθο.
Όπως τόνισε, πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Πόσο παρόμοιες και διαφορετικές ήταν οι διαμαρτυρίες του Ιράν το 2018 από τις διαμαρτυρίες της Συρίας το 2011;