Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Κυριακη 7 Ιανουαριου 2018


Ιστορική ανατροπή και στην πολιτική επιστήμη, καθώς έχουμε "μια κυβέρνηση, η οποία, ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές, ποτέ δεν έχασε την εμπιστοσύνη της προς τον λαό".
Να! Το είπε κι αυτό, το θηρίο, ο Τζιφρας, αλλάζοντας πλήρως τους όρους των σχέσεων κυβερνώντων-κυβερνωμένων, όπως τους ξέραμε επί αιώνες.
Το ζήτημα δεν είναι να εμπιστεύεται ο λαός την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση τον λαό!
Το έγραφε ειρωνικά ο Μπρεχτ και πού να 'ξερε πως κάποιος θα το πει και σοβαρά:: Αν η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη της στον λαό, ας τον διαλύσει κι ας εκλέξει έναν καινούργιο!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018
Ο άνδρας με τα σκούρα γυαλιά που κοιτάει ψηλά: Τον λένε Ντομίνγκο και τον λένε Ραούλ
Ο Ντίας Αργουέγιες ήταν στην Αφρική, στη Γουινέα. Αλλά γύρω από το πρόσωπό του κυκλοφορεί επίσης ένας θρύλος. Λέγεται ότι ήταν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών, στα Υψίπεδα του Γκολάν, διοικώντας μια μικρή κουβανική μονάδα που δεν έχει υπάρξει ποτέ επίσημα, στο πλευρό του στρατού της Συρίας, και ότι αυτός και οι αόρατοι «τεθωρακισμένοι» του που είχαν αποβιβαστεί λίγες μέρες πριν στη Λαττάκεια, σταμάτησαν τα υποτίθεται ανίκητα ισραηλινά τανκς. 
Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, Αρχάγγελοι

Ραούλ Ντίας Αργουέγιες
Ο Ραούλ Ντίας Αργουέγιες Γκαρσία γεννήθηκε το 1936 στην Αβάνα από εύπορη οικογένεια, κάτι που του επιτρέψει να σπουδάσει στη στρατιωτική ακαδημίαRiverside στο Τεννεσί των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα επιστρέψει στην Κούβα για να συνεχίσει με σπουδές Πολιτικού Μηχανικού στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Είναι τα σκληρά χρόνια της δικτατορίας του Μπατίστα. Έχει προηγηθεί η επίθεση του Φιντέλ και των συντρόφων του Κινήματος 26ης Ιούλη στο στρατώνα Μονκάδα του Σαντιάγο, ενώ σημαντική αντιδικτατορική δράση έχει και το Επαναστατικό Διευθυντήριο (DR), στο οποίο εντάσσεται ο νεαρός Ραούλ. Στις 13 Μάρτη 1957 αποτυγχάνει επίθεση τουDR κατά του προεδρικού μεγάρου του Μπατίστα και σκοτώνονται οι γνωστοί ηγέτες του, όπως ο Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία και ο Φρουκτουόσο Ροντρίγκες.
Η οργάνωση διώκεται και πολλά στελέχη της αναγκάζονται να διαφύγουν στο εξωτερικό ή να ενσωματωθούν στα αντάρτικα της Σιέρα Μαέστρα και του Εσκαμπράι. Ο Ραούλ Ντίας Αργουέγιες, μετά από κάποιους μήνες εξορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστρέφει και ανεβαίνει στο Εσκαμπράι, όπου στις 10 Δεκέμβρη 1958 η ομάδα του τίθεται υπό τις διαταγές του κομαντάντε Τσε Γκεβάρα της 8ηςΦάλαγγας του Επαναστατικού Στρατού. Συμμετέχει στις μάχες που οδηγούν στη Σάντα Κλάρα και μπαίνει νικητής στην Αβάνα στις  2 Γενάρη 1959, με το βαθμό του λοχαγού.
Μετά την επανάσταση αξιοποιείται σε διάφορα πόστα, και τελικά σε διεύθυνση του Υπουργείου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (MINFAR) αρμόδια για τη συνεργασία με επαναστατικά κινήματα σε άλλες χώρες. Πρώτη του αποστολή στη Γουινέα-Μπισάου, μικρή αφρικανική χώρα που μάχεται για την ανεξαρτησία από την Πορτογαλία και το πετυχαίνει το 1974.
Επόμενος προορισμός είναι η Αγκόλα, η οποία μετά από πολυετή αγώνα θα πετύχει κι αυτή την ανεξαρτησία της το 1975. Πρόκειται για μια χώρα όπου παρόλο τον τεράστιο ορυκτό πλούτο, το προσδόκιμο ζωής είναι τα 35 χρόνια και το 90% του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι. Ωστόσο, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει την ανεξαρτησία της στις 11 Νοέμβρη, στρατεύματα του Ζαΐρ και της Νότιας Αφρικής του απαρτχάιντ καραδοκούν στα βόρεια και νότια σύνορα αντίστοιχα, μαζί με ντόπιες αντίπαλες ένοπλες ομάδες.
Ντομίνγκος ντα Σίλβα
Ο Ντίας Αργούεγιες θα φτάσει στις αρχές Αυγούστου του 75 στην πρωτεύουσα Λουάντα, με το πορτογαλικό ψευδώνυμο Ντομίνγκος ντα Σίλβα. Οι Κουβανοί δεν θέλουν να παραδεχτούν επισήμως ότι στέλνουν στρατιωτικούς συμβούλους στην Αφρική, λόγω των λεπτών ισορροπιών του Ψυχρού Πολέμου αλλά και ενόψει του 1ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς.
Ο Αγκοστίνιο Νέτο, ηγέτης του MPLA –της μαζικότερης οργάνωσης  που πολέμησε για την ανεξαρτησία– που θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Αγκόλας, ζητάει 100 περίπου στρατιωτικούς εκπαιδευτές από την Κούβα ενόψει του επικείμενου πολέμου. Το αίτημα μεταφέρεται στον Φιντέλ μέσω του συνταγματάρχη Ντίας Αργουέγιες και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα σταλούν 480 εκπαιδευτές, για να στελεχώνουν 4 σχολές εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.
Αυτό όμως δεν θα είναι αρκετό γιατί στα τέλη Οκτώβρη η Αγκόλα θα δεχτεί συνδυασμένη εισβολή από Βορρά και Νότο. Η Κούβα δε θα διστάσει και θα ξεκινήσει αστραπιαία τη λεγόμενη Επιχείρηση Καρλότακαι μέσα σε λίγες μέρες θα μεταφέρει χιλιάδες στρατευμάτων μαζί με βαρέα όπλα για να βοηθήσει στην άμυνα της αφρικανικής χώρας. Ο Ντίας Αργουέγιες (ή Ντομίνγκος ντα Σίλβα) θα είναι ο πρώτος αρχηγός της κουβανικής στρατιωτικής αποστολής και έχει ήδη αποκτήσει τη φήμη ότι μπορεί βρίσκεται σε περισσότερα από ένα σημεία ταυτόχρονα στην αχανή χώρα της Αφρικής.
Στις 23 Νοέμβρη κερδίζεται η κρίσιμη μάχη του Έβο στο νότιο μέτωπο. Οι Νοτιοαφρικανοί υποχωρούν. Παίρνουν μαζί τους μόνο τις σωρούς των λευκών στρατιωτών, όχι των μαύρων… Το απαρτχάιντ ισχύει και για τους νεκρούς. Στις 11 Δεκέμβρη η τεθωρακισμένη φάλαγγα που διοικεί ο Ντομίνγκο ντα Σίλβα καταδιώκει τους Νοτιοαφρικανούς κοντά στο Ένγκο. Για να κερδίσει χρόνο περνάει πάνω από ναρκοθετημένη περιοχή. Τα τεσσερα πρώτα οχήματα περνούν αλώβητα, αλλά στο πέμπτο στο οποίο επιβαίνει ο διοικητής σκάει η νάρκη. Ο Ντίας Αργουέγιες τραυματίζεται σοβαρά και λίγες ώρες μετά αφήνει την τελευταία του πνοή. Λέγεται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν: «Να πείτε αυτό που έχουμε κάνει». Στο σακίδιό του βρέθηκε μια βιογραφία του Μασέο, μοναδική υλική κληρονομιά που άφησε πίσω.

Ο Ντίας Αργουέγιες ήταν 39 ετών, όπως ο Τσε στη Βολιβία μερικά χρόνια πριν. Πρόλαβε να γίνει συνταγματάρχης του Κουβανικού Στρατού. Μετά θάνατον θα του αποδοθεί τιμητικά ο βαθμός του Ταξίαρχου και του Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας.
Συνολικά στον πόλεμο της Αγκόλας (1975-1991) συμμετείχαν πάνω από 400.000 Κουβανοί εθελοντές, στρατιωτικοί στην πλειοψηφία τους αλλά και αρκετοί τεχνικοί, γιατροί και δάσκαλοι. 2.100 από αυτούς δεν επέστρεψαν, για να επαληθεύσουν τα λόγια του Αμίλκαρ Καμπράλ, ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος στη Γουινέα-Μπισάου, ότι οι Κουβανοί δεν πήραν τίποτα από την Αφρική παρά μόνο τις σωρούς των νεκρών συντρόφων τους. Το ένα τέταρτο περίπου από αυτούς ήταν αξιωματικοί.
Ο άνδρας με τα σκούρα γυαλιά
Στη πιο γνωστή φωτογραφία του, ο Ντίας Αργουέγιες φοράει στολή παραλλαγής και μαύρα γυαλιά και κοιτάει ψηλά. Αποτελεί λεπτομέρεια μεγαλύτερης φωτογραφίας στην οποία πλαισιώνεται από ομάδα Κουβανών στρατιωτών.

Σχετικά με το μύθο για τη συμμετοχή του σε πόλεμο στη Συρία, δεν μπόρεσα να το επαληθεύσω στο διαδίκτυο. Το 1967 φαίνεται ότι ο Ντίας Αργουέγιες υπηρετούσε ακόμα σε στρατιωτικές θέσεις στην Κούβα. Επιπλέον ο Πόλεμος των Έξι Ημερών είχε ως αποτέλεσμα συντριπτική νίκη των Ισραηλινών σε όλα τα μέτωπα. Βρήκα μόνο σε μια ιστοσελίδα ενός Κουβανού καθηγητή σε κολέγιο των ΗΠΑ –προφανώς αντικυβερνητικού– μια αναφορά για φημολογούμενη συμμετοχή Κουβανών στρατιωτικών στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να είναι εφικτό, γιατί το 1973 ο Ντίας Αργουέγιες ήταν όντως στην Αφρική και τις πρώτες μέρες του πολέμου οι Σύριοι, με μεγάλη αριθμητική υπεροχή στα Υψίπεδα του Γκολάν –στη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρμάτων μάχης μετά τη μάχη του Κουρσκ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο–, είχαν το πάνω χέρι.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στη Λωρίδα της Γάζας ένα κομμάτι γης, μήκους μικρότερου των 40 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων, μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου, στοιβάζονται δύο εκατομμύρια ψυχές.
Σ’ αυτή τη γωνιά της γης, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, εξαιτίας του φονικού αποκλεισμού του Ισραήλ, η κατάσταση ίσως να είναι ήδη «μη βιώσιμη» είχε προειδοποιήσει με έκθεση του ο ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι (Gaza- 10 years later).
Σύμφωνα με την έκθεση όλοι οι βασικοί δείκτες, όπως τα εισοδήματα, η υγεία, η εκπαίδευση και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν επιδεινωθεί.
Παράλληλα η μόνη πηγή πόσιμου νερού στη Γάζα προβλέπεται να έχει στερέψει εντελώς έως το 2020, αν δεν ληφθεί αμέσως δράση.
Τα νοσοκομεία στη Γάζα απειλούνται από πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, προειδοποίησε προχθές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν.
Η κρίση στην ηλεκτροδότηση που ήδη μαστίζει το υγειονομικό σύστημα και τα νοσοκομεία της Γάζας ήδη έχει «επιβάλλει» η ηλεκτροδότηση των νοσοκομείων να βασίζεται σε γεννήτριες για 20 ώρες το 24ωρο.
Η οικονομία έχει καταρρεύσει, Στο 42% η ανεργία, εξαγωγές πλέον σχεδόν μηδενικές, και οι άλλοτε κραταιοί τομείς, όπως αγροτική παραγωγή, επιπλοβιομηχανία και κλωστοϋφαντουργία έχουν καταρρεύσει.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η σουνίτικη Χαμάς τα βρήκε με την σιίτικη Χεζμπολλα και από κοινού για πρώτη φορά θα κάνουν μέτωπο κατά του Ισραήλ. Οπότε το ISIS στράφηκε εναντίον της......
*Επισης το ISIS κρατάει ακόμη έναν μικρό θύλακα με καμιά ντουζίνα χωριά στα σύνορα με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν, όχι μόνο δεν έχουν ανταλλάξει πυρά αλλά και κάθε που ο στρατός του Ασαντ πλησιάζει να τους διώξει το Ισραήλ βομβαρδίζει τον στρατό του Άσαντ.
Μάλιστα σε κάποια μάχη πριν 4-5 μήνες μεταξύ ISIS-Άσαντ μια ρουκέτα των τζιχαντιστων προσγειώθηκε κατά λάθος στο Γκολάν και το ISIS έβγαλε ανακοίνωση με την οποία έλεγε ότι έκανε λάθος....
*πραγματι το ΙΣΙΣ δεν επιτέθηκε ούτε σε ένα φυλάκιο του Ισραήλ όταν είχε στα χέρια του τη μισή Συρία,ουτε αλλωστε το Ισραήλ χτυπησε τους μισητούς του σαλαφιστές..
αντιθετως τους περιθαλπει στα νοσοκομεια του (ενω αφηνει τους Παλαιστινιους αμαχους να πεθαινουν αβοηθητοι



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΝΤΟΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ BANDA BASSOTTI
Είμαστε οι Banda Bassotti και με περηφάνια ανακοινώνουμε ότι το αντιφασιστικό καραβάνι των Banda Bassotti θα βρίσκεται στο Ντονμπάς για τους εορτασμούς την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στις 9 Μαΐου του 2018.
Θα επισκεφτούμε πόλεις, νοσοκομεία, σχολεία και θα μεταφέρουμε τα χρήματα που έχουνε μαζευτεί για την καμπάνια για τα παιδιά του Ντονμπάς στα 3 ορφανοτροφεία.
Θα φέρουμε φάρμακα, παιχνίδια για τα παιδιά και σχολικά είδη.Ευρωβουλευτές/τριες και σύντροφοι/ισσες από διάφορες χώρες θα ενωθούν με το αντιφασιστικό καραβάνι.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι οι υπαίτιοι, πρωταγωνιστές και υποστηρικτές της σφαγής στην Οδησσό στο Κτίριο των Συνδικάτων την 2 Μαίου του 2014 είναι ακόμη ελεύθεροι, όπως επίσης και εκείνοι που έκαναν το Ευρωμαϊντάν, οδήγησαν στο πραξικόπημα στην Ουκρανία, στην εσωτερική καταπίεση και στον εμφύλιο πόλεμο στο Ντονμπάς.
Πολλοί απ’ αυτούς τους εγκληματίες βρίσκονται στην κυβέρνηση του Κιέβου και στις κυβερνήσεις άλλων χωρών.
Είμαστε αντιφασίστες/στριες και αντιμπεριαλιστές/στριες και συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το λαό που υφίσταται αυτή την καταπίεση από τους εγκληματίες.
Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν και να υποστηρίξουν το αντιφασιστικό καραβάνι.
Banda Bassotti, Ιανουάριος 2018, Περούντζια
Πλανήτης Γη – NO PASSARAN.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Χ.ΞΗΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
(Ο Χριστόδουλος Ξηρος βρισκεται στη φυλακή Διαβατών και βρισκεται σε απομονωση εδω και ... 3 χρόνια(με ανώτατο νόμιμο χρόνο απομόνωσης τις 10 μέρες)...ο Χ.Ξ δεν είναι πολιτικά υποστηρίξιμος απο κανεναν χωρο οποτε επικρατει κινηματικη σιωπη )
*ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Χ. ΞΗΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
Για τρία χρόνια, από το Γενάρη του 15 , κρατούμαι σε διάφορες φυλακές, σε απόλυτη απομόνωση – ο μόνος κρατούμενος στη χώρα χωρίς κανένα δικαίωμα. Τα τελευταία 2 από αυτά κρατούμαι στο πειθαρχείο των φυλακών Διαβατών.
Το πειθαρχείο δεν είναι χώρος έκτισης της ποινής αλλά τιμωρίας και ο νόμος απαγορεύει ρητά την κράτηση σε αυτό για πάνω από 10 ημέρες.
Αφού επι 2 χρόνια εξάντλησα όλα τα μέσα , αιτήσεις, αναφορές κ.λπ., και συνάντησα παντού τείχος άρνησης , στις 23-12-17 έβαλα φωτιά στο κελί μου διαμαρτυρόμενος έμπρακτα για τη συνεχιζόμενη απάνθρωπη μεταχείριση.
Μόλις συνέβη αυτό ο αρχιφύλακας Κ. Βαρσάμης μου επιτέθηκε, με ξυλοφόρτωσε (δεν ήταν πρώτη φορά που δέχτηκα επίθεση από αυτόν) και στη συνέχεια με κλείδωσε για 15 ημέρες στο ακριβώς διπλανό κελί χωρίς θέρμανση , μόνο με ένα στρώμα, μια κουβέρτα και ένα μπουκάλι νερό.
Επίσης με 24ωρη παρακολούθηση και συνεχώς αναμμένα φώτα. Μου απαγόρευσε δε – παράνομα φυσικά- κάθε επικοινωνία με συγγενείς και συνηγόρους.
- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ για όλα αυτά την ίδια ημέρα 23-12-17 ξεκίνησα απεργία πείνας με μοναδικό αίτημα την απομάκρυνσή μου από τα χέρια του βασανιστή .
Επειδή πλέον δεν μιλάμε απλά για βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση αλλά για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης, ρωτάμε τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ανέχεται αυτήν την συμπεριφορά του φασίστα – βασανιστή αρχιφύλακα Κ. Βαρσαμη (με ιστορικό στους βασανισμούς).
Μήπως τον εξυπηρετεί να κάνει τη βρώμικη δουλειά ο νέος Γκοτζαμάνης;
Θεσσαλονίκη 6 – 1 - 18
Χ, ΞΗΡΟΣ

06/1/2018
γραφει η δικηγορος E.K
''Κάτι έγινε χθες στις φυλακές Διαβατών, μάλλον θα τσιμπήθηκαν από κάποια μύγα (ενδέχεται ευρωπαϊκού είδους), και μετέφεραν τον Χριστόδουλο Ξηρό στο Νοσοκομείο (με επικεφαλής της συνοδείας... στρατηγό), ενώ σήμερα του επέτρεψαν να τηλεφωνήσει.
Ναι, υπέστη και σωματική βία από τον φυλάκτη του σωφρονιστικό υπάλληλο. Ναι, πέρασε και πειθαρχική και ποινική διαδικασία χωρίς να του επιτρέπεται να επικοινωνήσει με δικηγόρο. Ναι, τέθηκε σε συνθήκες βασανιστικές. Βρίσκεται σε απεργία πείνας 2 εβδομάδες ήδη, με βασικό αίτημα να απομακρυνθεί επιτέλους από τον υπάλληλο που έχει πολλάκις αποκαλέσει βασανιστή του. Θ' ακολουθήσει Δήλωσή του που θα δημοσιοποιηθεί.''

23 Δεκεμβρίου 2017
Η δικηγορος E.K γραφει
''Σελίδες από την τελευταία (προ μερικών ημερών) διαμαρτυρία του Χριστόδουλου Ξηρού στη φυλακή Διαβατών.
Το ότι σ' αυτό το παράλληλο σύμπαν ανεχόμαστε να απομονώνουν άνθρωπο για... 3 χρόνια, με ανώτατο νόμιμο χρόνο απομόνωσης τις 10 μέρες, και πληθώρα Αρχών (συμπεριλαμβανομένης της Εισαγγελικής) να θεωρούν τέτοιο βασανισμό "οκ", και μάλιστα να δίνουν την κυνική αιτιολογία ότι λαμβάνει χώρα "για την ασφάλειά του" (του βασανιζόμενου) θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά για το πού πραγματικά ζούμε.
Παρεμπιπτόντως, δεν του έχει επιτραπεί ακόμα να επικοινωνήσει με δικηγόρο.''
*23 Δεκεμβρίου 2017: ΑΚΟΜΑ στην απομόνωση ο Ξηρός, επί 3 και πλέον χρόνια!!!
Ξαναβάζει φωτιά στο (χωρίς παράθυρο) κελί του.
Στα Διαβατά πλέον, ημέρα γιορτής και εκδηλώσεων στη φυλακή, στην οποία ο ίδιος δεν μπορεί να συμμετάσχει, λόγω του "ειδικού καθεστώτος" στο οποίο παρανόμως έχει τεθεί.
Όπως απ' την αρχή το "έθετε" η πολιτεία, τέθηκε και παραμένει επί χρόνια στην απομόνωση, όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά "για την ασφάλειά του" (χωρίς όμως να επικαλείται τι ακριβώς θεωρεί ότι θα τον "έβλαπτε" εκτός απομόνωσης, κι ενόσω ο ίδιος ο Ξηρός τονίζει ότι κανένα θέμα δεν έχει με συγκρατουμένους του). Πολλοί θ' αναρωτιόνταν πώς μπορεί ακόμα, μετά από τόσο διάστημα σε απομόνωση, να είναι "λειτουργικός".
Ή ακόμα και να ζει...
Κατά τα λοιπά, η τοποθέτηση σε "ειδικό χώρο" επιτρέπεται από το Σωφρονιστικό Κώδικα μόνο ως πειθαρχική ποινή και για 10 μέρες κατ' ανώτατο όριο.
Πρόκειται για απροκάλυπτο βασανισμό, για τον οποίο είναι βέβαιο ότι η χώρα θα καταδικαστεί.
Ο Χριστόδουλος ήδη έχει προσφύγει στο ΕΔΔΑ σχετικά με τη μεταχείρισή του.
Στο βίντεο - 30 Ιουλίου 2015: Ο Χριστόδουλος Ξηρός ήδη διαμαρτυρόταν ότι ήταν 8 μήνες στην απομόνωση.
Όταν του αρνήθηκαν και το επισκεπτήριο με τ' αδέλφια του και τους έδιωξαν, παρότι είχαν φτάσει στη.. Νιγρίτα, έβαλε φωτιά στο κελί του, με κίνδυνο να γίνει παρανάλωμα.
Έτσι κι αλλιώς, σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την πτέρυγα, ήταν ο μόνο ένοικος.
Αναγκαζόταν, όπως λέει στο βίντεο ο αδελφός του, να κλείνει τις κάμερες, "για να δει άνθρωπο" (εννοώντας κάποιον που ερχόταν για ν' αποκαταστήσει τη βιντεοσκόπηση).




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



νέο βίντεο η στιγμή που ο Θεόφιλος δέχεται παπούτσια αυγά κλπ συναφή προιόντα από τους παλαιστίνιους χριστιανούς που είναι εξοργισμένοι από την πώληση της ιερας γης ....
Διαδήλωση κινητοποιήσεις, επεισόδια  σάλος στη Βηθλεέμ καθώς παλαιστίνιοι χριστιανοί επιχείρησαν να εμποδίσουν το πατριάρχη Θεόφιλο να φτάσει στο ναό της Γέννησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Υπό αυστηρή προστασία κινήθηκε η συνοδεία του. Οι διαδηλωτές που κρατούσαν πανό και φώαναζαν συνθήματα τον κατηγορούν ότι ξεπουλά την ιερή γη. » Η ιερά γη δεν είναι για πούλημα έγραφε ένα πανό ».Του πέταξαν αυγά και παπούτσια στο αυτοκίνητό του.
Ο δήμος της Βηθλεέμ και κάποιοι γειτονικοί όπως των Beit Sahour και Beit Jala, όλοι στη Δυτική όχθη κάλεσαν σε μπουκοτάζ των εορτασμών των Χριστουγέννων. Συγκρούσεις διεξήχθησαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών της Παλαιστίνης αλλά τελικά ο Θεόφιλος κατόρθωσε να φθάσει στο ναό της Γέννησης. (AFP)
Το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων επικαλούμενο χρέη πούλησε και νοίκιασε γη του σε ξένες εταιρείες που όλες ελέγχονται από εβραίους επενδυτές είχαν δηλώσει προσωπικότητες σε πρώτο πλάνο του της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Times of Israël. Πηγές από το εσωτερικό της εκκλησίας αρνήθηκαν ότι η ιερά γη πουλήθηκε σε τιμή ευκαιρίας.Ο επενδυτής κλειδίπίσω από από πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι ο  David Sofer, ισραηλινός επιχειρηματίας που ζει στο Λονδίνο.
Είναι ο αρχικός επενδυτής της Kronty Investments Ltd, που αγόρασε ακίνητα του πατριαρχείου αρχικά στην Ιερουσαλήμ.
Στην Ιερουσαλήμ ακίνητα της εκκλησίας είναι και στις συνοικίες  Givat Oranim (που τώρα κατέχει η Oranim Ltd.), Abu Tor (Kronty Investments Ltd.), και στην Talbieh, Rehavia και  Nayot (τώρα υπό την κατοχή της Nayot Komemiyut Investments, στην οποία δεν ενέχονται οι Sofer και Steinhardt).Σε αυτό το έδαφος 1 500 ιδιοκτήτες σπιτιών νοικιάζουν τη γη όπου χτίστηκαν τα σπίτια τους. Τώρα που αυτή αλλάζει χέρια νιώθουν ανασφάλεια.Το πατριαρχείο είναι ο β΄πιο σημαντικός ιδιοκτήτης στο Ισραήλ και κατέχει περί το 20 % της γης στην παλιά πόλης της Ιερουσαλήμ.
Οι παλαιστίνιοι τον κατηγορούν ότι πούλησε ιερή γη σε ανώνυμες εταιρείες εξωτερικού και για ακίνητα που μεταβιβάζει η εκκλησία στην εταιρεία Ateret Cohanim, με σκοπό η τελευταία να εγκαταστήσει εβραίους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.Μεταξύ των ακινήτων που πουλήθηκαν ήταν ξενοδοχεία στην πύλη Jaffa στην καρδιά της χριστιανικής συνοικίας.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ
Απεργία Πείνας Φοιτητή/Κρατούμενου για τα Αυτονόητα !!!
Σήμερα 4/1/ 2018 ανακοινώθηκε στο συμφοιτητή και συγκρατούμενό μας Σ.Π. οτι μεταγεται για τη φυλακή Μαλανδρίνου παρότι είναι φοιτητής στο ΕΚΠΑ (πολιτικό Νομικής) και παρότι έχει ενεργή δήλωση 6 μαθημάτων , τα οποία σε ένα μήνα εξετάζονται !
Σημειωτέον , ότι ο συγκρατούμενός μας , δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά και όλη αυτή η βιάση της μεταγωγής του , ερχεται αντί απάντησης στη διαμαρτυρία του , που απευθύνθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Συνήγορο του Πολίτη, απ' όπου προέρχεται και ο Γ.Γ.", κατά την προσφιλή πρόσφατη πρακτική του Υπουργείου να θυματοποιεί άμεσα όποιον τολμά να διαμαρτύρεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας το συγκρατούμενό και συμφοιτητή μας Σ. Π , που στο πρόσωπο του βρίσκει χείριστη εφαρμογή ενας αρνητικά πολυσυζητημένος σωφρονιστικός κώδικας , φασιστικού περιεχομένου , ο οποίος δεν έχει καν ψηφιστεί και εφαρμοζεται ήδη !
Ζητούμε την άμεση επίλυση του θέματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης , αλλιώς θα πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε το αναφαίρετο και συνταγματικα κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην εκπαίδευση
!ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εδω ο Ραβινος Yaakov Shapiro δεν δεχεται οτι υπηρξε η οτι υπαρχει μια ''πρωτευουσα για τους Εβραιους''και δεν δεχεται την Ιερουσαλημ ως ''εβραικη πρωτευουσα''διοτι λεει οτι υπαρχει πρωτευουσα κρατους αλλα οχι πρωτευουσα ''εβραικοτητας''που ειναι μια θρησκεια και οχι ενα κρατος ..το Ισραηλ λεει ΔΕΝ αντιπροσωπευει τους Εβραιους της γης



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ρωταει ο Ισραηλινος Μίκο Πέλεντ:''αν η κριτικη της ισραηλινης πολιτικης θεωρειται αντισημιτισμος,τοτε πως ονομαζουμε αυτους που στηριζουν την πολιτικη βιαιας εθνοκαθαρσης του κρατους του Ισραηλ εδω και 7 δεκαετιες ?''
*Ο Μίκο Πέλεντ, είναι γιος του στρατηγού Μάτι Πελεντ που πολέμησε στον πόλεμο των έξι ημερών αλλά μετά έγινε υπερασπιστής της ειρήνης. Ο Μίκο Πέλεντ επίσης υπηρέτησε στις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής αλλά μετά έγινε ακτιβιστής για την ειρήνη.
Το 1997 η 13χρονη ανιψιά του σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου. Αλλά παρόλα αυτά συνέχισε να τάσσεται κατά της κατοχής και υπέρ της ειρήνης, και υποστηρίζει το κίνημα για Μποϊκοτάζ – Απόσυρση Επενδύσεων – Κυρώσεις (BDS).



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



*Σημαντικό ντοκυμαντέρ της αυστραλιανής τηλεόρασης, για τον τρόπο με τον οποίο ισραηλινοί στρατιώτες απαγάγουν παιδιά νύχτα απ' τα κρεββάτια τους, και εμποδίζοντάς τους περαιτέρω την επαφή με γονείς ή δικηγόρους, τα περνούν ανάκριση και τα στέλνουν στο στρατοδικείο, με κατηγορίες τύπου, κάποιος σε είδε να πετάς πέτρα.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



'' Eπειδη διαφορος κοσμος στοχοποιηθηκε αδικως κι επιλεκτικα απο δημοσια σελιδα για την αναρτηση της ξεφτιλας του ΑΒ, να βαλουμε τα πραγματα στη θεση τους : Στον Βολο το περιστατικο ελαβε δημοσιοτητα απο διαφορα τοπικα ΜΜΕ, δύο τοπικοι δημοσιογραφοι off the record επιβεβαιωσαν οτι προκειται για το σουπερμαρκετ ΑΒ Βασιλοπουλος,οργανωθηκε χλιαρη διαμαρτυρια εξω απο το υποκαταστημα, η εταιρεια δημοσια και ιδιωτικα ως απαντηση σε μνμ καταναλωτων αρνηθηκε την μηνυση αλλα ΔΕΝ σχολιασε την εγκληση, με χαρακτηριστικη αργοπορια και μετα απο οργανωμενες οχλησεις εξεδωσε ΔΤ, πλεον οι δημοσιογραφοι- αρχικες πηγες τα...μασανε και επι λεξει δηλωνουν "οτι η υποθεση εληξε, δεν θα ασκηθει διωξη", η αστυνομια ΔΕΝ επιβεβαιωνει ΟΥΤΕ διαψευδει, τα ellinika hoaxes - πλεον υποκαταστημα της athens voice - παραθετουν μονο τη θεση ΑΒ...
Πηγη των ανθρωπων που αντεδρασαν ημαστε ατομα απο τον Βολο μεταξυ αυτων κι εγω που αναλαμβανω την ευθυνη πληρως για οσα μεταφερω κι εδω.
Δυστυχως, ουδεις αυτοπτης βγηκε μπροστα μετα την κατακραυγη οτι ολοι ολιγωρησαν οταν ελαβε χωρα το περιστατικο και κανενας δεν αντεδρασε. Το ολο θεμα, βεβαια, θυμιζει και το "βιντεο δεν υπαρχει αρα δεν ισχυει"

Λοιπον εγω να προσθεσω
Οτι το σημαντικο ειναι οτι υπηρξε αντιδραση απο τον κοσμο και απο κει και περα θα το σκεφτονται πριν καλεσουν την αστυνομια
Παραμενει βεβαια επιτακτικη η αναγκη δομης νομικης στηριξης για τετοιες περιπτωσεις οπως φυσικα ολο και περισοτερες δομες αλληλοστηριξης μεταξυ μας



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Η Ελλάδα έχασε τη δύναμή της, επειδή δεν μπορούσε να τυπώσει χρήματα. Αν οι Έλληνες τύπωναν δραχμές, θα είχαν, βέβαια, άλλα προβλήματα, αλλά δεν θα είχαν χρέος».
«Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τυπώνουμε τα δικά μας χρήματα, αυτό είναι το κλειδί. Και οι 17 χώρες της Ευρωζώνης μπορούσαν παλιά να τυπώσουν χρήματα, αλλά τώρα έχουν παραδώσει στην Ε.Ε. αυτό τους το δικαίωμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμείς δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να τυπώνουμε, οπότε η πίστωση είναι καλό πράγμα».
Warren Buffett, γατάκια!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παρακαλουμε χρησιμοποιηστε χαρτινη η πανινη σακουλα για να μεταφερεται τις πλαστικες συσκευασιες μας. Πραστατεψτε το περιβαλλον.
Τελικα ποιος δουλευει ποιον?



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


σε ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στο Ιράν μπορούμε όλοι να βάλουμε φωτό προφίλ τον Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί (γνωστό και ως Σάχη) για την ανατροπή του οποίου κλαίγαν και οδύρονταν...ΔΙΑΔΩΣΤΕ!  χαχαχαχα




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ονδούρα: Μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της επανεκλογής του προέδρου Ερνάντες
Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018, 10:45
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο (χθες) στην Ονδούρα σε μια πορεία διαμαρτυρίας κατά της ανακοίνωσης της επανεκλογής του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες και υπέρ της ανακήρυξης της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.
Κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Πέδρο Σούλα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι διαδηλωτές ζήτησαν να αναγνωριστεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Σαλβαδόρ Νασράλα, ως ο αληθινός νικητής των προεδρικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος των οποίων διεξήχθη στις 26 Νοεμβρίου, και να αναλάβει την εξουσία στις 27 Ιανουαρίου.
Περισσότεροι από 80.000 υποστηρικτές της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας, ενός συνασπισμού της αριστεράς, συμμετείχαν στην πορεία αυτή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο λαός δεν θα δεχθεί να του επιβάλουν τη διατήρηση του δικτάτορα», είπε ο Νασράλα, ένας δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής, 64 ετών, ο οποίος απευθύνθηκε στο πλήθος από μία εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Σαν Πέδρο Σούλα.

«Δεν θα σταματήσουμε»
«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να διώξουμε τους διεφθαρμένους της εξουσίας», υποσχέθηκε ο Νασράλα.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Η εκλογική νοθεία δεν θα περάσει», «Περισσότερες στοχευμένες δολοφονίες» ή «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».
Το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), που κατηγορείται ότι παίρνει εντολές από την κυβέρνηση, ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον Ερνάντες, έναν 49χρονο δικηγόρο, που διεκδίκησε την επανεκλογή του για το δεξιό Εθνικό Κόμμα (PN).
Το TSE χρειάστηκε περισσότερες από τρεις εβδομάδες προκειμένου να ανακηρύξει επίσημα τον νικητή, εν μέσω μιας εκστρατείας διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και βίαιας καταστολης τους.
Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 συνελήφθησαν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία και από τον στρατό.
Την Παρασκευή το TSE απέρριψε, επικαλούμενο έλλειψη αποδείξεων, την προσφυγή για ακύρωση των εκλογών λόγω νοθείας που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της επανεκλογής του Ερνάντες.
Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το TSE την ημέρα του δεύτερου γύρου, με καταμετρημένο το 57% των ψήφων, έδιναν προβάδισμα πέντε μονάδων στον Νασράλα.
Το σύστημα καταμέτρησης υπέστη στη συνέχεια πολλές βλάβες και διακοπές. Το TSE ανακήρυξε τελικά νικητή τον Ερνάντες.
«Οδεύουμε προς γενική απεργία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μανουέλ Σελάγια, πρώην πρόεδρος της χώρας και συντονιστής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.
Ανακοίνωσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, «αποκλεισμό όλων των βασικών δημοσίων οδών, δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση».

«Πολιτική ανυπακοή»
Η Συμμαχία της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας κάλεσε σε «πολιτική ανυπακοή» και σε «μποϊκοτάζ» της ορκωμοσίας του Ερνάντες.
Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο Σελάγια εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Λουίς Αλμάγκρο πρότεινε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα αφού η αποστολή παρατηρητών του οργανισμού εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποιος από τους δύο υποψηφίους κέρδισε στις 26 Νοεμβρίου.
«Δεν πιστεύω τον ΟΑΚ, αλλά αν έλθει να παραδώσει την εξουσία στον Νασράλα, θα είναι καλοδεχούμενος», δήλωσε ο Σελάγια. «Δεν πιστεύω τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αν αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον Σαλβαδόρ Νασράλα, θα είναι καλοδεχούμενες.»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις 20 χώρες που αναγνώρισαν την επανεκλογή του Ερνάντες.
Ο Σελάγια απέρριψε, τέλος, οποιαδήποτε συμμετοχή της αντιπολίτευσης στον διάλογο τον οποίο ξεκίνησε ο Ερνάντες με κοινωνικούς εταίρους, αλλά δεν απέκλεισε μια διαμεσολάβηση.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν
 Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018, 05:40
Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Ιράν πραγματοποίησαν το Σάββατο διαδηλώσεις για τέταρτη μέρα ως αντίδραση απέναντι στις πολυπληθείς διαμαρτυρίες, τις οποίες το θεοκρατικό καθεστώς αποδίδει στους εχθρούς της χώρας.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με διαδηλώσεις από τις πόλεις Αμόλ, Σεμνάν και Σαντεγκάν με πολίτες να κουνάνε σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα όπως "Θάνατος στην Αμερική", "Θάνατος στο Ισραήλ" και "Θάνατος στη Βρετανία".
Οι διαδηλώσεις πραγμαποιήθηκαν μια μέρα μετά τη δήλωση του Iρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να φέρει το θέμα των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι "άλλη μια γκάφα".
Ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής Μασχάντ, απ΄όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, δήλωσε το Σάββατο ότι το 85% των συλληφθέντων αφέθηκαν ελεύθεροι αφού υπέγραψαν δήλωση με την οποία δεσμεύονται να μη διαπράξουν ξανά αξιόποινη πράξη.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ανεπιθύμητος από τους Χριστιανούς ο σιωνιστής λαθρέμπορος Θεόφιλος!
Η οργή εναντίον του όνειδος της Ορθοδοξίας στην Ιερουσαλήμ δεν περιγράφεται...
Ο πουλητής της περιουσίας του Πατραρχείου στους σιωνιστές δέχεται σε κάθε προσπάθεια να επισκεφθεί τις εκκλησίες μας λαϊκή οργή. Αυγά, ντομάτες κι ότι βρεθεί μπροστά του του πετούν οι πιστοί. Οι κραυγές απατεώνα, προδότη, πουλημένε κ.α.π. είναι το λιγότερο. Κινείται -όταν μπορεί- με την προστασία του ισραηλινού στρατού, της αστυνομίας και της Μοσάντ.
Ότι καλύτερο να χάσει η Ορθοδοξία ότι κατέχει ακόμη στην Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη, μιας κι οι άλλες χριστιανικές εκκλησίες -κυρίως οι καθολικοί- έχουν κάθε λόγο να διατυμπανίζουν πως αυτοί μπορούν να προστατεύσουν τον Χριστιανισμό από κλέφτες κι απατεώνες!
Κανένας δεν μιλάει για τον "έμπορα", το πουλητάρι της περιουσίας της Εκκλησίας στους σιωνιστές!
Σε λίγο θα έχει έδρα τα γραφεία της Μοσάντ ο ξεδιάντροπος Θεόφιλος!
Το πλήγμα που δέχεται η Ορθοδοξία από αυτό το υποκείμενο δεν υπολογίζει κανένας;
Με πόσο χρήμα εξαγοράζεται η ένοχη σιωπή των αρμοδίων;



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γιουσουφάκια του 4ου Ράιχ, νεοταξίτες Τσίπρα, Κοτζιά, Γεννηματά, Γιωργάκη και Cia... ΟΥΤΕ Μακεδονία, ΟΥΤΕ Ματσεντονία, ΟΥΤΕ τίποτα που ξεπουλάει πατρίδα!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ : ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΛΑΣΗ
Ο Συριακός στρατός προχωρεί στη νότιο- ανατολική περιοχή της περιφέρειας του Ιντλίμπ. Έχει περάσει τους λόφους και μπήκε σε ευνοϊκό πεδινό έδαφος. Οι τζιχαντιστές δεν φαίνεται να μπορούν να αναχαιτίσουν τους τίγρεις της Συρίας που προχωρούν προς την πόλη Αμπού αλ Ντουχούρ, που δεσπόζει της ανατολικής περιοχής που κατέχει στα βόρεια της χώρα η αλ Νούσρα και οι σύμμαχοί της. Ανατολικά από την πόλη αυτή υπάρχει και σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Υπολογίζω ότι ως το τέλος του μήνα - ενδεχομένως και νωρίτερα- θα έχει απελευθερωθεί.
Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. α) Οι τζιχαντιστές ανατολικά της πόλης θα βρεθούν άμεσα σε κίνδυνο περικύκλωσης και ή θα υποχωρήσουν δυτικά ή θα κυκλωθούν -
με μια ακόμα επίθεση που θα συνδέσει την πόλη με το μέτωπο νότια από το Χαλέπι- οπότε θα καταστραφούν. β) Η εξέλιξη αυτή μειώνει κατά το 1/3 την περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην ΒΔ Συρία. γ) όχι μόνο θα τεθεί εκτός βολής η βασική αρτηρία οδικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Χαλέπι και Δαμασκό (Σαλαμίγια- Ίτρια- Κανάσερ ) αλλά θα ανοίξει η σιδηροδρομική σύνδεση με το Χαλέπι (η προέλαση γίνεται κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής). δ) το μέτωπο θα είναι δίπλα στην κεντρική οδική αρτηρία του αυτοκινητόδρομου Μ5 που συνδέει (σε ευθεία) Δαμασκό και Χαλέπι, ακριβώς στα ανατολικά της. Πράγμα που σημαίνει ότι η Νούσρα θα έχει όλες τις σημαντικές πόλεις εκτεθειμένες σε επίθεση, την ώρα που αδυνατίζει όλο και περισσότερο και αρχίζει να έχει και εσωτερική αμφισβήτηση..
Είναι επόμενο ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν άμεσες πολιτικές συνέπειες και μέσα στη Συρία και στις διεθνείς σχέσεις σχετικά με αυτήν.
Ήδη νότια της Δαμασκού, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Γιαρμούκ και όπου ισχύει ανακωχή, (Μπαμπίλα, Μπέιτ Σαμ και Αγκραμπα), οι κάτοικοι διαδηλώνουν με αίτημα να φύγουν οι τζιχαντιστές και να εγκατασταθούν οι νόμιμες αρχές της Συρίας, με νέους από τις συνοικίες αυτές να διαφεύγουν και να κατατάσσονται στο στρατό. Οι ένοπλοι της αραβικής άνοιξης χτύπησαν παιδιά με ...πολυβόλα Λέγεται ότι οι τζιχαντιστές που αντιδρούν είναι αλλοδαποί,



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ
Διάρκεια:
2 hours 10 minutes
Διασκευή:
Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνικά:
Γιώργος Χατζηνικολάου
Κοστούμια:
Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθέτες:
Ελένη Σκότη - Γιώργος Χατζηνικολάου
Ηθοποιοί:
Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Χρήστος Σαπουντζής, Θανάσης Χαλκιάς, Αθηνά Αλεξοπούλου, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθανασία Κουρκάκη, Μαρία Προιστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου
Μουσική:
Γιώργος Παπαγεωργίου, Βαλέρια Δημητριάδου
«Η δύναμη του σκότους»
του Λέοντος Τολστόι, από την Ομάδα Νάμα
στο Σύγχρονο Θέατρο
Από 7/10 έως 14/1/2018 κάθε Σάββατο, Κυριακή και Τετάρτη
Μια παραγωγή της Ομάδας Νάμα του θεάτρου Επί Κολωνώ στο Σύγχρονο Θέατρο.
Η Ομάδα Νάμα θα συνεχίσει για 2η σεζόν το αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι Η δύναμη του σκότους, που θα ξεκινήσει από 7 Οκτωβρίου 2017 στο Σύγχρονο Θέατρο, από έναν εξαιρετικό θίασο.
Το 1880, ένας μουζίκος ομολόγησε δημόσια, στο γάμο της πρόγονής του, πως είχε κάνει παιδί μαζί της, το σκότωσε αμέσως μετά. Λίγα χρόνια μετά, με αφορμή αυτό το ανατριχιαστικό έγκλημα, γράφεται η δύναμη του σκότους. Ένα έργο που το αβυσσαλέο σκοτάδι του θυμίζει τον Μάκβεθ του Σαίξπηρ και την Κόλαση του Δάντη.
Ο Τολστόι έχει ως ήρωές του όχι πρόσωπα της «καλής κοινωνίας», που έτσι και αλλιώς την κατακρίνει και την αρνιέται, μα απλούς μουζίκους – «αγνούς», «καλούς» χωρικούς θα λέγαμε αφελώς – κοντά στους οποίους προσπαθεί να ζήσει γαλήνια και ειρηνικά. Κι όμως συμβαίνουν και εδώ πράγματα φρικαλέα.
Τα συμπεράσματα του Τολστόι για την ίδια την ανθρώπινη φύση, εν τέλει, είναι σκοτεινά, ζοφερά, δυσβάστακτα. Τη λύση, για την ηθική εξαχρείωση, ως γνωστών, την αναζητά στην χριστιανική ηθική, και στον ουμανισμό, και γιαυτό έχει χαρακτηριστεί ως προάγγελος της σοσιαλιστικής θεωρίας.
Δεν αποκλείει όμως ο Τολοστόι, ύστερα από την πτώση – όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή -, την τελική εξύψωση, τη μετάνοια, την πραγματική, ολοκληρωτική «εκ των ένδον» αλλαγή, όσο δύσκολη – σχεδόν αδύνατη – και εάν φαίνεται.

Διανομή
Ματριόνα: Αγορίτσα Οικονόμου
Νικήτας: Γιώργος Παπαγεωργίου
Ανίσια: Πέγκυ Τρικαλιώτη
Μίτριτς: Γιώργος Ζιόβας
Ακίμ:  Θανάσης Χαλκιάς
Μαύρα: Αθηνά Αλεξοπούλου
Πιοτρ: Μιχαήλ Γιαννικάκης
Ακουλίνα: Αθανασία Κουρκάκη
Ανιούτκα: Μαρία Προϊστάκη
Μαρίνα: Βαλέρια Δημητριάδου

Τελευταία παράσταση: Tετάρτη 14 Ιανουαρίου 2018
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:            Τετάρτη στις 20:00μμ
Σάββατο στις 6:30μμ
Κυριακή στις 6:00μμ
Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη
Κανονικό 15€
Φοιτητικό/ Άνω των 65 & Ανέργων 10€
Σάββατο/Κυριακή/Αργίες
Κανονικό 17€, Φοιτητικό, Άνω των 65 & Ανέργων 12€
Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο
Διεύθυνση: Ευμολπιδών 45, Γκάζι
Στάση Μετρό: Κεραμεικός

 Το έργο μιλάει για την εξαθλίωση της αγροτικής τάξης, την απουσία ηθικών κανόνων εξαιτίας της φτώχειας και της αμορφωσιάς, αλλά και τη διαβρωτική επίδραση του χρήματος.
Η συγγραφή του εμπνεύστηκε από αληθινό περιστατικό, την ομολογία ενός μουζίκου ότι δολοφόνησε το παιδί που είχε αποκτήσει με την προγονή του. Στο έργο, ο Νικήτας έχει δεσμό με τη γυναίκα του αφέντη του, την Ανίσια, ενώ παράλληλα ερωτοτροπεί και με την κόρη του, την Ακουλίνα. Η Ανίσια θα σκοτώσει τελικά τον άντρα της, με την καθοριστική συμβολή της μητέρας του Νικήτα, της Ματριόνα. Έτσι, η Ανίσια και ο Νικήτας θα παντρευτούν, μόνο που εκείνος θα αποδειχθεί δύστροπος και αδιάφορος, αλλαγμένος και λόγω της περιουσίας που έχει έρθει στα χέρια του, ενώ η παράλληλη σχέση του με την Ακουλίνα θα καταλήξει σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η Ανίσια, θέλοντας να αποφύγει το σκάνδαλο, θα πιέσει, πάλι με τη βοήθεια της Ματριόνα, τον Νικήτα να θάψει το νεογέννητο και θα προχωρήσει σε έναν όπως όπως γάμο της Ακουλίνα με κάποιον γείτονα. Ο Νικήτας, συντετριμμένος, θα διακόψει το γαμήλιο γλέντι για να ομολογήσει τα γεγονότα.
Η σκηνή καθορίζεται μονάχα από ένα σύνολο μαύρων γεωμετρικών όγκων που διαμορφώνουν τους χώρους και τα σκηνικά αντικείμενα. Η μουσική παίζεται από τους ηθοποιούς και έχει ενεργητική συμμετοχή, κάποτε υπακούοντας τις ανάγκες της δράσης και σε άλλες στιγμές λειτουργώντας αποστασιοποιημένα ή σχολιαστικά προς τα δρώμενα. Οι στιγμές της πολυφωνίας και η ομαδικότητα από την οποία γεννιέται η δράση είναι από τα ωραία στοιχεία της παράστασης, όπως και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, π.χ. τα κοστούμια που, χωρίς να είναι εποχής, φέρουν ρωσικά φολκλόρ στοιχεία.
Χαρακτηριστική η σκηνή με τη συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα, που αν και απολύτως καίρια, ακούγεται απολύτως σημερινή, παρότι το έργο είναι δυο αιώνων πριν.
Οι ερμηνείες, ακολουθώντας τη σκηνοθετική γραμμή, υιοθετούν ένα ύφος μεταξύ θεατρικότητας και ταύτισης. Η Αγορίτσα Οικονόμου στο ρόλο της –απολύτως χειριστικής– Ματριόνα και ο Γιώργος Παπαγεωργίου (Νικήτας) είναι απολαυστικοί και επιδεικνύουν σημαντική εκφραστική γκάμα, εκείνος όμως που ξεχωρίζει με την βαθιά εκφραστική φωνή του είναι ο Μιχαήλ Γιαννικάκης θυμίζοντας αρχαίο ελληνικό θέατρο (τσιφλικάς Πιότρ), όμως και οι υπόλοιποι καταλήγουν σε καλές ερμηνείες. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη (Ανίσια) με τη δραματικότητά της ξεχωρίζει.