Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Τεταρτη 29 Αυγουστου 2018


H Ναυμαχία του Γέροντα το 1824, μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του 21
 Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018, 13:54
Σαν σήμερα στις 29 Αυγούστου 1824, έγινε η Ναυμαχία του Γέροντα, μία από τις σημαντικότερες ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του ’21, στην οποία έλαβαν μέρος 250 Τουρκικά Αιγυπτιακά Αλγερινά και Τυνησιακά πλοία εναντίον 70 περίπου ελληνικών πλοίων. Ο Ισλαμικός στόλος συνετρίβη και μάλιστα συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας.
Η ναυμαχία διεξήχθη στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Ποσείδιο ή Γέροντας της Μικράς Ασίας (νυν Didim Τουρκίας), απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος της Δωδεκανήσου. Αντιμέτωποι τέθηκαν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, που αριθμούσε γύρω στα 70 πλοία και ο υπέρτερος (τεχνολογικά και ποσοτικά) τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό τους πασάδες Χοσρέφ και Ιμπραήμ, με πάνω από 250 πλοία.
Μετά την καταστροφή της Κάσου (29 Μαΐου 1824) και των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), το ηθικό του ελληνικού ναυτικού είχε καταπέσει. Η βοήθεια που παρείχε ο χεβίδης της Αιγύπτου Μοχάμετ Άλι στον Σουλτάνο Μαχμούτ έθετε σε κίνδυνο την Ελληνική Επανάσταση. Στόχος του Μοχάμετ Άλι ήταν να συντρίψει το ελληνικό ναυτικό για να μπορέσει ο γιος του Ιμπραήμ Πασάς να αποβιβασθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στην Πελοπόννησο και να καταστείλει την ελληνική επανάσταση. Άλλωστε, το έπαθλο για τον πανέξυπνο Αλβανό εκ Καβάλας ήταν μεγάλο. Αν επιτύγχανε τον στόχο του, ο σουλτάνος θα τον επιβράβευε με την παραχώρηση της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο του κοινού τουρκοαιγυπτιακού σχεδίου, ο Τούρκος ναύαρχος Χοσρέφ Πασάς επιχείρησε στις αρχές Αυγούστου του 1824 να καταλάβει τη Σάμο. Ο ελληνικός στόλος, που αποτελείτο από υδραίικα, σπετσιώτικα και λίγα ψαριανά πλοία, τον εμπόδισε να πλησιάσει το νησί με μια σειρά συγκρούσεων, που κράτησαν περίπου μία εβδομάδα. Ο Χοσρέφ δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει με τον στόλο του ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό και να περιμένει ενισχύσεις από τον στόλο του Ιμπραήμ, που κατέφθασε στην περιοχή στις 19 Αυγούστου.
Πέντε ημέρες αργότερα έγιναν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των δύο στόλων, οι οποίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Η αποφασιστική ναυμαχία δόθηκε στις 29 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή. Τα εχθρικά πλοία προσπάθησαν να κυκλώσουν τα ελληνικά, αλλά ο Μιαούλης με εννέα πλοία και δύο πυρπολικά προχώρησε προς τον κόλπο του Γέροντα. Τα αιγυπτιακά πλοία, που κάλυπταν το δεξιό άκρο του εχθρικού στόλου, αποφάσισαν να τα χτυπήσουν, καθώς ήταν απομονωμένα. Ο Παπανικολής προσπάθησε να τα εμποδίσει να πλησιάσουν τα πλοία του Μιαούλη, αλλά δέχθηκε ομαδικό πυρ και αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αφού έκαψε πρώτα το πυρπολικό του. Η νηνεμία που επικρατούσε στη θάλασσα δεν επέτρεψε τη δράση των πυρπολικών του Ματρόζου, του Πιπίνου και του Νικόδημου.
Η κατάσταση μεταβλήθηκε γύρω στο μεσημέρι, όταν ο άνεμος έγινε ευνοϊκός για τον ελληνικό στόλο. Τα ελληνικά πλοία διείσδυσαν ανάμεσα στα εχθρικά, με αποτέλεσμα να μην πρόκειται πλέον για ναυμαχία εκ παρατάξεως (θα ήταν χαμένη υπόθεση για τον ελληνικό στόλο, λόγω της ποιοτικής και ποσοτικής υπεροχής του εχθρού), αλλά για μια σύγκρουση, όπου όλα μαζί τα πλοία μάχονταν ανακατεμένα. Η κίνηση τακτικής του Μιαούλη ευνοούσε τα πυρπολικά, που ανέλαβαν δράση, κρίνοντας την έκβαση της ναυμαχίας.
Ο Σπετσιώτης μπουρλοτιέρης Λάζαρος Μουσούς κατόρθωσε να προσκολλήσει το πυρπολικό του σ' ένα αιγυπτιακό μπρίκι. Έντρομοι οι 300 άνδρες που αποτελούσαν το πλήρωμά του έπεσαν στη θάλασσα και το μπρίκι ακυβέρνητο παρασύρθηκε από το ρεύμα και λίγο πιο κάτω ανατινάχθηκε. Δύο πυρπολικά υπό τους Παπαντώνη και Βατικιώτη κατόρθωσαν να κολλήσουν σε μια μεγάλη αιγυπτιακή φρεγάτα με 44 κανόνια, η οποία κάηκε μέσα σε λίγα λεπτά, παρασύροντας στον βυθό τους περισσότερους από τους 1.100 άνδρες του πληρώματός της.
Μετά τη δυσμενή γι’ αυτόν εξέλιξη, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος άρχισε να υποχωρεί προς την Κω, ενώ ο ελληνικός αγκυροβόλησε και πάλι στον Γέροντα. Η επιτυχία αυτή του ελληνικού ναυτικού αναπτέρωσε το ηθικό των ανδρών του, διέσωσε τη Σάμο και καθυστέρησε την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.

Η ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του '21. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο πολύ άνισες, που η θετική έκβαση της ναυμαχίας για τους Έλληνες προκάλεσε τον θαυμασμό των ξένων. Ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ (1812-1892), αναφερόμενος στη ναυμαχία του Γέροντα, παρατηρεί: «Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό».



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μαρόκο: 12 συλλήψεις για τον ομαδικό βιασμό και τα βασανιστήρια εναντίον 17χρονης
 Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018, 12:11
Δώδεκα Μαροκινοί ηλικίας 18 με 27 ετών προφυλακίστηκαν καθώς κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό και τον βασανισμό επί δύο μήνες μιας 17χρονης κοπέλας, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Η Χαντίζα Οκάρου κατήγγειλε ότι δεκαπέντε άνδρες την απήγαγαν τον Ιούνιο και επί δύο μήνες την κρατούσαν στο χωριό Ούλαντ Αγιάντ όπου τη βίαζαν και την βασάνιζαν.
«Δεν θα τους συγχωρήσω ποτέ, με κατέστρεψαν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Chouf TV. Μάλιστα η νεαρή έδειξε τα σημάδια από εγκαύματα από τσιγάρα που έχει στο σώμα της, αλλά και τα τατουάζ με σβάστικες που της έκαναν οι άνδρες.
Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει αγανάκτηση στο Μαρόκο αλλά και στην έναρξη μιας διαδικτυακής εκστρατείας για να βοηθήσουν την Χαντίζα.
Ο γενικός εισαγγελέας της Μπένι Μελάλ ερευνά την υπόθεση και έχει θέσει υπό κράτηση δώδεκα υπόπτους.
Ο βασικός ύποπτος, ένας άνδρας 20 ετών, κατηγορείται για βιασμό, βασανιστήρια, απαγωγή, σύσταση συμμορίας και απειλές κατά της ζωής, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Τρεις ακόμη ύποπτοι διαφεύγουν της σύλληψης.
Η Χαντίζα «είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ αν και προσπαθεί να φανεί δυνατή, τα χέρια της τρέμουν όταν μιλά», δήλωσε η Λούμπνα ελ Τζουντ, μέλος της ένωσης NSAT του Μαρακές που προσφέρει βοήθεια σε γυναίκες θύματα βίας.
«Πολλοί εθελοντές γιατροί έχουν προσφερθεί να αφαιρέσουν τα τατουάζ», πρόσθεσε.
«Προσπάθησα να ξεφύγω πολλές φορές, όμως με έπιασαν και με χτύπησαν», δήλωσε η Χαντίζα. «Με βασάνιζαν, δεν μου έδιναν νερό και τροφή, δεν με άφηναν καν να κάνω ντους».
Μετά την τηλεοπτική συνέντευξη της νεαρής χιλιάδες υπέγραψαν διαδικτυακή αίτηση χρησιμοποιώντας το hashtag #ΔικαιοσύνηΓιαΤη Χαντίζα.
Ωστόσο και οι συγγενείς των φερόμενων δραστών έχουν αντιδράσει κατηγορώντας τη Χαντίζα ότι λέει ψέματα και ότι ζει «έκλυτη» ζωή.
Πολλές γυναίκες στο Μαρόκο πέφτουν θύματα βίας σε αυτή τη βαθιά συντηρητική κοινωνία, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Περισσότερο από το 20% των γυναικών στη χώρα έχουν υποστεί σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, είχε αναφέρει το 2015 σε έκθεσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκο.
Εξάλλου το 2014 τροποποιήθηκε από το κοινοβούλιο άρθρο του ποινικού κώδικα που επέτρεπε στους δράστες βιασμών να αποφεύγουν τη δίωξη εφόσον παντρευτούν το θύμα τους.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ: Πρώην αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για τον φόνο άοπλου 15χρονου μαθητή
 Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018, 02:10
Λευκός πρώην αστυνομικός κρίθηκε ένοχος την Τρίτη από δικαστήριο του Τέξας για τη δολοφονία ενός άοπλου, ανήλικου μαύρου μαθητή το 2017 — μια μάλλον σπάνια ετυμηγορία για μία από τις υποθέσεις μοιραίων σφαλμάτων και δυσανάλογης βίας από πλευράς αστυνομικών οι οποίες έχουν συγκλονίσει το τελευταίο διάστημα τις ΗΠΑ.
Ο λευκος Ρόι Όλιβερ είχε πυροβολήσει επανειλημμένα με καραμπίνα εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν πέντε νεαροί, κοντά στο Ντάλας. Μία από τις σφαίρες πέτυχε στο κεφάλι έναν από τους επιβαίνοντες, τον αφροαμερικανο Τζόρνταν Έντουαρντς, 15 ετών.
Ο Όλιβερ, ο οποίος έκτοτε αποτάχθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με ΜΜΕ, είχε κληθεί μαζί με έναν συνάδελφό του να πάει σε σημείο όπου ανήλικοι φέρονταν να είχαν αγοράσει και να κατανάλωναν αλκοόλ, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι. Οι αστυνομικοί άκουσαν πυρά όταν έφθασαν. Ταυτόχρονα, ο Έντουαρντς και οι άλλοι νεαροί επιβιβάζονταν στο αυτοκίνητο για να φύγουν από τη γιορτή διότι φοβήθηκαν όταν άκουσαν πυρά, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.
Ο αστυνομικός τότε πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου, πετυχαίνοντας τον 15χρονο.
Η αστυνομία αρχικά είχε διαβεβαιώσει ότι ο Όλιβερ άνοιξε πυρ για να αμυνθεί και να προστατεύσει τον συνάδελφό του, διότι το αυτοκίνητο έκανε όπισθεν πλησιάζοντάς τους επικίνδυνα. Όμως τα πλάνα από την κάμερα που είχε προσαρμοσμένη στη στολή του αποκάλυψαν το αντίθετο: το αυτοκίνητο απομακρυνόταν όταν ο αστυνομικός άνοιξε πυρ.
Η έρευνα που διενεργήθηκε έδειξε ότι ο Ρόι Όλιβερ «είχε πρόθεση να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες» και να «διαπράξει μια ενέργεια που έθεσε όπως έδειξαν τα αποδεικτικά στοιχεία σε κίνδυνο τη ζωή άλλων και προκάλεσαν έναν θάνατο», είχε τονίσει λίγο καιρό μετά το επεισόδιο η αστυνομία της Κομητείας του Ντάλας.
Αρχικά η αστυνομία είχε υπερασπιστεί τις ενέργειες του Όλιβερ, όμως η στάση της άλλαξε όταν εξετάστηκε το μαγνητοσκοπημένο υλικό από την κάμερα που φόραγε.
Το σώμα των ενόρκων συνεδρίαζε για δύο ημέρες πριν καταλήξει στην ετυμηγορία της ενοχής του κατηγορουμένου.
Αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι σπάνιες στις ΗΠΑ. Πολλές αμερικανικές πόλεις έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια σφάλματα και κρούσματα χρήσης δυσανάλογης βίας από μέρους αστυνομικών με θύματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων Αφροαμερικανούς, που πυροδότησαν διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια και ανακίνησαν το ζήτημα του συστημικού ρατσισμού στις τάξεις της αστυνομίας.
Στις περισσότερες τέτοιες υποθέσεις, οι δράστες υφίστανται συνήθως πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά αθωώνονται στις περιπτώσεις που προσάγονται σε δίκες.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Με αφορμή το καθεστώς τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει αυτή την στιγμή οι μηχανισμοί του κράτους απέναντι σε μέλος του Ρουβίκωνα για την προχθεσινή παρέμβαση στο Υπ. Εξωτερικών.
Γιωργος Καλα'ι'τζιδης
21.45 ώρα
Τις τελευταίες περίπου 40 ώρες η μισή κρατική ασφάλεια μαζί με άντρες της ομάδας δίας έχουν περικυκλώσει το σπίτι μου με προφανή σκοπό να με συλλάβουν μόλις βγω απο αυτό.Υποθέτω πως με "αναγνώρισαν" για την( τελευταία) παρέμβαση στο υπουργείο εξωτερικών.Δεν μου κάνει εντύπωση βέβαια γενικώς με "αναγνωρίζουν" κάθε τρεις και λίγο.Επέλεξα να μην φύγω απο το σπίτι μέχρι στιγμής.Θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ώρες...
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ενώ η ιταλική "κεντροαριστερά" εκθειάζει τον McCain, ο Αντάρτης Pepe (πρόεδρος Josè Mujica) είναι καλεσμένος...
..ο Δήμαρχος του Λιβόρνο και στέλεχος του Κινήματος 5 αστέρων (κυβερνητικό κόμμα σήμερα) Filippo Nogarin τα λέει με τον Επαναστάτη πρόεδρο των φτωχών
Κατόπιν αναρωτιούνται και κλαψουρίζουν οι σαλονάτοι "κεντροαριστεροί" του Σόρος, γιατί ο κόσμος τους φτύνει!