Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Σαββατο 11 Μαιου 2019


ΟΤΑΝ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Ο ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑΣ
Θόρυβο προκάλεσε το προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που μεταξύ των εθνικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας συμπεριλάμβανε και τον Μεταξά, και φυσικά αποσύρθηκε.
Είναι φασίστες και κρύβονται; Απλώς, δεν πρόσεξαν και τους ξέφυγε;
Σχολιο.- Μεταξύ άλλων στο ίδιο σποτ διέκρινα και τον Χάρι Κλυν, που αν δεν με απατά η μνήμη μου ήταν πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ...
Σχολιο.-  Όταν η επικοινωνιακή πολιτική φεύγει από την όποια πολιτική οργάνωση και περνάει σε τεχνοκράτες επικοινωνιολόγους, τότε θα έχουμε και τέτοια "φάουλ".
Σχολιο.- Διαφημιστές, που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν τον Μεταξά απ΄ τον Ζαχαριάδη και τον Βελουχιώτη από μια σερβιέτα...



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παιδιά μπουμπούκια οι επίγονοι της ΕΟΚΑ Β! Σαν δυο σταγόνες νερό με τους Ελλαδίτες χρυσαυγίτες!
Κύπρος: Συνελήφθη στέλεχος του ναζιστικού ΕΛΑΜ με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών
Ακόμη ένα στέλεχος του ΕΛΑΜ, του ναζιστικού κόμματος που αποτελεί παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, φαίνεται να εμπλέκεται σε υπό διερεύνηση αστυνομικές υποθέσεις που αφορούν σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στέλεχος του ΕΛΑΜ, το οποίο διαμένει σε προάστιο της Λευκωσίας, συνελήφθη για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, στις 7 Απριλίου αστυνομικοί, στην επαρχία Πάφου, έθεσαν υπό παρακολούθηση αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ένας 44χρονος και ένας 40χρονος. Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει για έλεγχο, ωστόσο τράπηκε σε φυγή. Ακολούθησε καταδίωξη των υπόπτων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ύποπτοι εθεάθησαν να ρίχνουν από το παράθυρο διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα κοκαΐνης, βάρους ενός κιλού και 100 γραμμαρίων περίπου. Οι ύποπτοι διέφυγαν, ωστόσο συνελήφθησαν την επομένη το πρωί.
Ο ένας απ’ τους συλληφθέντες είναι ο Ι.Π, άλλως «Κερτίκκης», ο οποίος προφυλακίστηκε για οκτώ μέρες και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη διεξαγωγή δίκης. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν τη συνωμοσία διάπραξης κακουργήματος, παράνομη κατοχή ναρκωτικών και παράνομη κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια. Πρόκειται για τον Ιάκωβο Πέτρου, ο οποίος είναι τοπικό στέλεχος του ΕΛΑΜ και έχει επαφές με την ηγεσία του ΕΛΑΜ. Στη φωτογραφία παρουσιάζεται αγκαλιά με τον αρχηγό του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, και τον επαρχιακό του ΕΛΑΜ Λευκωσίας, Γιώργο Χατζηιωάννου (Sifoy), ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου.
Εν τω μεταξύ, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δύο από τα αδέλφια του ήταν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΕΛΑΜ. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό στέλεχος του ΕΛΑΜ, στη Λάρνακα, συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απαίτηση περιουσίας με απειλές, εκβίαση, απειλή βιαιοπραγίας και παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου κατηγορίας β.
Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ το ΕΛΑΜ κλήθηκε επανειλημμένα να τοποθετηθεί για τις σχέσεις που διατηρεί με το εν λόγω πρόσωπο, δεν υπήρξε καμία αντίδραση με την οποία να διαχωρίζει τη θέση του.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



11 Μαΐου 1958. Η ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση
2014-05-11 12:18
Επρόκειτο για ένα ξάφνιασμα. Ούτε δέκα χρόνια δεν είχαν περάσει από την πολιτικο-στρατιωτική συντριβή του 1949 και τον τερματισμό του Εμφυλίου. Κι όμως, η διωκόμενη και καθημαγμένη Αριστερά φαινόταν όχι μόνο να έχει ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, αλλά και να αναδεικνύεται στην κύρια έκφραση της λαϊκής αντίθεσης στο «κράτος της Δεξιάς» και το καθεστώς της αμερικανοκρατίας.
Συσπειρωμένες στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, την ΕΔΑ, από το 1951, οι δυνάμεις του παράνομου ΚΚΕ, σε συνεργασία με άλλους αριστερούς δημοκράτες και σοσιαλιστές, υπό την ηγεσία του σοσιαλιστή Γιάννη Πασαλίδη, είχαν σπάσει ήδη την πολιτική απομόνωση των πρώτων χρόνων, όταν οι κεντρώοι εκβίαζαν για τη στήριξή τους από τον αριστερό κόσμο προκειμένου «να μη βγει η Δεξιά», αρνούμενες, εντούτοις, την όποια συνεργασία με την ΕΔΑ. Καθώς στις δημοτικές εκλογές του 1954 είχε επιτευχθεί πετυχημένη συνεργασία μεταξύ ΕΔΑ και κεντροαριστερών δυνάμεων (κυρίως του Δημοκρατικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού –ΔΚΕΛ- των Αλέξανδρου Σβώλου και Γεώργιου Καρτάλη, ενώ τον επόμενο χρόνο επιτεύχθηκε η ενότητα των συνδικαλιστικών δυνάμεων της Αριστεράς με σοσιαλιστές συνδικαλιστές, που αποτυπώθηκε στην ίδρυση του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, η ΕΔΑ επιδίωκε τη συγκρότηση «Πανδημοκρατικού Μετώπου», με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Δεξιάς (του Αλέξανδρου Παπάγου ώς το 1955, του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατόπιν), για τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής του τόπου, την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της εμφυλιοπολεμικής περιόδου, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και την απελευθέρωση των φυλακισμένων και εξορίστων αγωνιστών, αλλά και για την εγκατάλειψη της πολιτικής της πρόσδεσης της Ελλάδας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τη στήριξη του αγώνα του κυπριακού λαού για κατάργηση της βρετανικής κατοχής και για αυτοδιάθεση, όπως και τον περιορισμό της ασυδοσίας του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου, και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με την αναγνώριση της δημοτικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας κ.λπ.
Ενώ οι δυνάμεις που κινούνταν μεταξύ της ΕΡΕ (του κόμματος που ίδρυσε ο Καραμανλής, ως διαδόχου σχήματος του Ελληνικού Συναγερμού του Παπάγου) και της ΕΔΑ απέρριπταν, σχεδόν στο σύνολό τους (με εξαίρεση το ΔΚΕΛ και κάποιες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς, συνήθως εαμικής προέλευσης), την πρόταση συγκρότησης «Πανδημοκρατικού Μετώπου», επιλέγοντας την πολιτική του «διμέτωπου αγώνα κατά της ΕΡΕ και της ΕΔΑ», η εξαγγελία των εκλογών του Μαρτίου 1956 τις υποχρέωσε σε συνεργασία με την Αριστερά. Αιτία υπήρξε το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που απέκλειε τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε κεντρώο κόμμα να διεκδικήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η Δημοκρατική Ένωση, το 1956, ο συνασπισμός κεντρώων κομμάτων και ΕΔΑ, που συγκροτήθηκε το 1956, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή της εκλογικής νίκης της ΕΡΕ, μπορεί να κέρδισε την πλειοψηφία στις ψήφους (48,15%, έναντι 47,38% της ΕΡΕ), αλλά λόγω εκλογικού συστήματος πήρε 132 έδρες, έναντι 165 που πήρε η Δεξιά! Από τις έδρες της Δημοκρατικής Ένωσης οι 19 κερδήθηκαν από την ΕΔΑ –όσοι και οι υποψήφιοί της- με σταυρούς που θα της επέτρεπαν να εκλέξει πολύ περισσότερους βουλευτές.
Οι εκλογές του Μαΐου 1958 έγιναν σε συνθήκες που αναμφίβολα ευνοούσαν την Αριστερά. Η λαϊκή αντίδραση κατά του μετεμφυλιακού καθεστώτος και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων, συναντούσε την αντίθεση στην εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που συνιστούσαν κίνδυνο ζωτικής σημασίας σε περίπτωση θερμού πολέμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αλλά και με την παλλαϊκή οργή για την πολιτική των νατοϊκών συμμάχων (Μ. Βρετανίας, Τουρκίας και ΗΠΑ) στην Κύπρο, όπου συνεχιζόταν ο αγώνας κατά της βρετανικής κατοχής.
Πριν τις εκλογές εντάθηκε από την πλευρά της ΕΔΑ η προσπάθεια συγκρότησης του «Πανδημοκρατικού Μετώπου», αν και χωρίς ανταπόκριση από τους κομματικούς σχηματισμούς του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Η πρόταση απορρίφτηκε ακόμη και από το ΔΚΕΛ, στην ηγεσία του οποίου είχε ανέλθει ο Στέλιος Αλαμανής, μετά τον θάνατο των Σβώλου και Καρτάλη. Εντούτοις, στο κάλεσμα της ΕΔΑ ανταποκρίθηκε πλήθος προσώπων από αυτούς τους χώρους, κυρίως άτομα που είχαν συμμετάσχει στο ΕΑΜ, αλλά όχι μόνο. Τη συνεργασία με την ΕΔΑ αποδέχτηκαν προσωπικότητες όπως ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ επί Κατοχής Κομνηνός Πυρομάγλου, ο προερχόμενος από τη Δεξιά Σταμάτης Μερκούρης κ.ά.
Οι δυνάμεις του Κέντρου συμμετείχαν στις εκλογές του 1958 με δύο σχηματισμούς. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων υπό την ηγεσία των Σοφοκλή Βενιζέλου και Γεώργιου Παπανδρέου, και την Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωση (ΠΑΔΕ) που συγκρότησαν το ΔΚΕΛ, η ΕΠΕΚ του Σάββα Παπαπολίτη (ό,τι απέμεινε από το κόμμα του Πλαστήρα μετά τον θάνατό του το 1953), το Κόμμα Αγροτών Εργαζομένων του Αλέξανδρου Μπαλτατζή και το δεξιάς προέλευσης Κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη. Στις εκλογές συμμετείχε και η Ένωση Λαϊκών, που συγκροτήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα (απομεινάρι του παλιού μεγάλου κόμματος της Δεξιάς, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη) και  το Λαϊκό Κοινωνικό Κόμμα του Στέφανου Στεφανόπουλου.  Υπήρχαν επίσης και μικρότεροι σχηματισμοί, κυρίως από τον χώρο της Δεξιάς.
Προεκλογικά το 1958 θεωρούνταν βέβαιο πως η εκλογική δύναμη της ΕΡΕ θα υποχωρήσει κατά πολύ, ενώ δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο να αναδειχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το Κόμμα Φιλελευθέρων με την ενδεχόμενη στήριξη της ΠΑΔΕ. Άλλωστε, ήταν δεδομένο πως πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι (κυρίως στην επαρχία) θα απέφευγαν να ψηφίσουν ΕΔΑ, λόγω της τρομοκρατίας από την αστυνομία και τα ΤΕΑ.
Οι εκλογές του 1958 ανέτρεψαν κάθε προεκλογική πρόβλεψη, με εξαίρεση την υποχώρηση της εκλογικής επιρροής της ΕΡΕ. Τα εκλογικά αποτελέσματα προκάλεσαν σοκ στον αστικό πολιτικό κόσμο, στην άρχουσα τάξη και στους δυτικούς συμμάχους της.
Η ΕΡΕ έπεφτε στο 41,16%, αν και διατηρούσε λόγω εκλογικού συστήματος την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 171 έδρες, έναντι 165 που είχε πάρει με το 47,37% του 1956. Και μόνο αυτή η αύξηση της κοινοβουλευτικής της εκπροσώπησης με μικρότερο ποσοστό ψήφων φανερώνει το αλλοπρόσαλλο και αντιδημοκρατικό των εκλογικών συστημάτων εκείνων των χρόνων.
Προεκλογικά είχε υπάρξει συναίνεση μεταξύ ΕΡΕ και Φιλελευθέρων (με την παρότρυνση και της αμερικανικής πρεσβείας), για την ενίσχυση του δεύτερου κόμματος, με το εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε να υπάρξει ισχυρή «εθνικόφρων» αντιπολίτευση. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν διαπιστώθηκε ότι δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε η ΕΔΑ!
Υπολογίζεται ότι με βάση τη σταυροδοσία του 1956 η ΕΔΑ πρέπει να είχε τότε γύρω στο 18%. Η ένταξη στα ψηφοδέλτιά της προσωπικοτήτων ευρύτερης αποδοχής το 1958, αλλά κυρίως η συνεπής πολιτική στάση της, είχε ως αποτέλεσμα την υπερψήφισή της από το 24,42% του ελληνικού λαού. Εκλέχτηκαν 79 βουλευτές, εκ των οποίων οι 19 ήταν συνεργαζόμενοι. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων περιορίστηκε στο 20,67% (με μόλις 36 έδρες, καθώς το εκλογικό σύστημα στο οποίο είχε συναινέσει προέβλεπε το ψαλίδισμα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του τρίτου κόμματος, όντας βέβαιοι πως αυτό θα ήταν η ΕΔΑ), η ΠΑΔΕ πήρε 10,62% (10 έδρες) και η Ένωση Λαϊκών 2,95% και 4 έδρες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατανομή της εκλογικής δύναμης της ΕΔΑ. Ξεπέρασε το 50% σε όλες τις παραδοσιακά αριστερές περιφέρειες της υπαίθρου (Θεσσαλία, Λέσβος, Σάμος, νησιά του Ιονίου), καθώς και στις εργατικές-λαϊκές συνοικίες του λεκανοπεδίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων. Στις πόλεις αυτές έγινε σαφέστατα διακριτή η ταξική-κοινωνική σύνθεση του αριστερού εκλογικού σώματος: Ενώ στις εργατικές-λαϊκές συνοικίες ΕΔΑ ψήφισε κατά μέσο όρο το 60%, στις μικροαστικές-λαϊκές ψήφισε το 40%, στις μικροαστικές-μεσοαστικές το 20% και στις καθαυτό αστικές λιγότερο από το 10%.
Η μεγάλη εκλογική επιτυχία της ΕΔΑ το 1958 θα προκαλέσει τεράστια ανησυχία στο καθεστώς. Θα ακολουθήσει η ένταση της αστυνομοκρατίας και των διώξεων κατά των αριστερών, θα ανασυγκροτηθούν οι παρακρατικές δυνάμεις με τη μορφή «εθνικοφρόνων» τρομοκρατικών οργανώσεων, θα φτάσει σε παροξυσμό η αντικομμουνιστική προπαγάνδα από το ραδιόφωνο, τον Τύπο, τα σχολεία, την Εκκλησία, τον στρατό κ.λπ. Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του κινδύνου που αντιπροσώπευε η άνοδος της Αριστεράς θα ενταθούν και οι διαδικασίες που οδήγησαν το 1961 στη συγκρότηση ισχυρού αστικού κόμματος αντιπολίτευσης, της Ένωσης Κέντρου. Στην οποία θα προσχωρήσουν και πολλοί από τους συνεργαζόμενους με την ΕΔΑ του 1958 (Ηλίας Τσιριμώκος κ.ά.). Οι εκλογές βίας και νοθείας του 1961 οπου ψηφιζαν τα δεντρα και οι πεθαμενοι θα περιορίσουν το εκλογικό ποσοστό της ΕΔΑ στο 14%.
Παρόλη την ένταση της τρομοκρατίας και τη συστηματική προσπάθεια περιορισμού της επιρροής της ΕΔΑ, η εκλογική επιτυχία του Μαΐου 1958 έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση στον αριστερό και λαϊκό κόσμο που μόλις πριν λίγα χρόνια το 1949 είχε δει να συντρίβονται οι ελπίδες και τα όνειρά του στις βουνοκορφές του Γράμμου. Κυρίως, εντάθηκαν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης και κυρίως αντεπίθεσης του μαζικού λαϊκού κινήματος, που εκδηλώθηκε ορμητικά από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, με τους μεγαλειώδεις αγώνες του οικοδομικού κλάδου, τη συγκρότηση του συντονισμού των 115 σωματείων, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το συγκλονιστικό νεολαιίστικο κίνημα του 15% για την παιδεία και των αγώνων για τη δημοκρατία που συνδέθηκαν με την προβολή του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος, του 114: «Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Και ενώ ο Πάνος Λάμπρου εξαργύρωσε τους αγώνες για τα δικαιώματα των κρατουμένων με παχυλό μισθό και συναγελάζεται με την ακροδεξιά Κουντουρά και τον μαφιόζο ολιγάρχη Κόκκαλη, ο ΟΗΕ παρεμβαίνει για την απαράδεκτη κατάσταση στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Για την οποία τέσσερα χρόνια τώρα δεν έβγαλε τσιμουδιά ο... "δικαιωματικός"!
Φυλακές Ελαιώνα: «Παρέμβαση» της Επιτροπης Ανθρωπινων Δικαιωματων του ΟΗΕ για τον αποχωρισμό κρατούμενης από την 3χρονη κόρη της




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Η μαρτυρία για τον πατέρα και τον θείο του Τσίπρα από τον Φοίβο Ιωαννίδη, τον ιδρυτή του Δημοκρατικού Ελληνικού Κινήματος Αντίστασης (ΔΕΚΑ), που πιάστηκε και φυλακίστηκε επί Χούντας.
Σύμφωνα με τον Κρητικό αντιστασιακό που τους γνώρισε πολύ καλά, επρόκειτο για μεγαλοεργολάβους που για μικρό διάστημα σχετίστηκαν με την Αντίσταση, για να συνεργαστούν κατόπιν με τη Χούντα από την οποία έπαιρναν δουλειές.

Πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ: Αυτή είναι η αλήθεια για τον πατέρα του Τσίπρα
Στον πατέρα και στον θείο του Αλέξη Τσίπρα και στις κατηγορίες για σχέσεις τους με την χούντα αναφέρεται σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρώην βουλευτής και υπουργός Φοίβος Ιωαννίδης.
Ο Φοίβος Ιωαννίδης, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε στενές σχέσεις με τον πατέρα και τον θείο του πρωθυπουργού, παραθέτει όπως λέει την αλήθεια για τα γεγονότα.
Σε άρθρο του με τίτλο «Αυτή είναι η αλήθεια», ο Φοίβος Ιωαννίδης γράφει:
«Κανένας γιος δεν φταίει για όσα έκανε ο πατέρας του ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς του, ιδίως μάλιστα πριν γεννηθεί. Κανένας είτε είναι πολιτικός, είτε όχι, είτε λέγεται Αλέξης Τσίπρας, είτε Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλάω για αυτά τα θέματα όσο μπορώ λιγότερο και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Έχω αναφερθεί δημόσια, ερωτώμενος, στον ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα θείου του πρωθυπουργού, επί δικτατορίας.
Εν συντομία, συμμετείχε στη δράση της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης που είχα ιδρύσει μαζί με άλλους αγωνιστές, διέφυγε τη σύλληψη, απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό, καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε παρανόμως αναστολή, δοθέντος, ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνα η κάθε μία.
Μαζί με τον αδερφό του, Παύλο Τσίπρα (σσ: πατέρας του πρωθυπουργού) που είχε συλληφθεί για λίγο διάστημα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, πράγματι από εκείνο τη σημείο και μετά ανελάμβαναν δημόσια έργα στην Κρήτη, πιθανόν και αλλού.
Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι ωραιοποιήσεις ή υπερβολές.
Στα 83 μου χρόνια, δεν δικαιούμαι να υποτιμώ την αξία του παρελθόντος και της ιστορίας. Αλλά η ζωή, η πολιτική και η δημοκρατία, βρίσκουν ή χάνουν στις ιδέες που υπηρετούμε ή προδίδουμε σήμερα και κάθε μέρα».




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μετά από το ισραηλινό κίνημα queer που κάλεσε σε μποϊκοτάζ της Eurovision στο Τελ Αβίβ, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, κινητοποίηση και στη Βαρκελώνη.
Έχουν χάσει τη λαλιά τους οι ακροδεξιοι, που ήταν απολύτως βέβαιοι ότι τα κινήματα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και της σεξουαλικής διαφορετικότητας είναι καθοδηγούμενα από τον Σόρος και τον διεθνή σιωνισμό.
Μεγάλη απογοήτευση, ε; Δεν πρόλαβε κι ο Χίτλερ να ξεπαστρέψει όλους τους πούστηδες να μη μας μπερδεύουν τώρα!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εν τω μεταξύ, με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος του Κουφοντίνα για άδεια, οπαδοί του πρωθυπουργικού φλουφλη Τζιφρα θυμήθηκαν τους κακούς Αμερικάνους, που κάνουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.
Αυτοί οι ίδιοι που βαράνε παλαμάκια στο φλουφλη Τζιφρα, όταν οι Αμερικάνοι τον επευφημούν ως τον πιο φιλικό απ' όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς.
Αυτοί που μας χαρακτηρίζουν γραφικά απολιθώματα και εθνικιστές, επειδή τιμάμε το "Έξω το ΝΑΤΟ! Έξω οι ΗΠΑ!" του Νοέμβρη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η βασιλοχουντικιά Ελενα Κουντουρα, ο μαφιόζος Πετρος Κοκκαλης και ο... "δικαιωματικός" Πανος Λαμπρου θα κανουν κοινη πολιτικη εκδηλωση του ΣΥΡΙΖΑ οπου θα είναι οι κεντρικοι ομιλιτες. Που τέσσερα χρόνια τώρα ο Πανος Λαμπρου δεν έχει βγάλει τσιμουδιά για το μακέλεμα κόσμου και κοσμάκη από τα ΜΑΤ. Ούτε για τα βασανιστήρια σε κρατητήρια και φυλακές.
Γιατί, ως γνωστόν, όταν τρώνε δεν μιλάνε. Πόσο μάλλον, όταν κάνουν παρέα και με βασιλοχουντικούς και μαφιόζους.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΤΣΙΠΡΑ!
"Η ιστορία του παππού μου, του οποίου έχω την τιμή να φέρω το όνομα, δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω τη συνεργασία με έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζει Σιδηρούν Παραπέτασμα τις χώρες που φιλοξένησαν τον παππού μου και δεκάδες χιλιάδες άλλους αγωνιστές μετά την ήττα του ΔΣΕ. Εγώ με τον αντικομμουνιστή Τσίπρα δεν έχω καμιά δουλειά".
Με τη δήλωση αυτή γνωστοποίησε την απόφασή του να αποσυρθεί από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Κόκκαλης, αμέσως μόλις έμαθε ότι ο Τσίπρας υπέγραψε την αντικομμουνιστική Διακήρυξη της Ε.Ε. στη Ρουμανία.
Πλακιτσα είναι. Μη το παρει κανεις σοβαρα. Αν και μ όλα αυτά που γινονται…



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ήθελα να ήξερα, αυτός που έβαλε το ζ δίπλα από το χ στο πληκτρολόγιο δεν σκέφτηκε πως κάποτε θα στέλναμε ευχές (να σας ζήσει, να ζήσεις κτλ) από μικρά πληκτρολόγια κινητών;;;;



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σύλληψη οικογένειας Παλαιστινίων μέσα στο δρόμο, από Ισραηλινούς στρατιώτες. Παρατηρήστε τους οπλισμένους εβραίους εποίκους που κάνουν την ίδια δουλειά με τον ισραηλινό στρατό. Οι έποικοι δεν είναι εκεί ως πολίτες. Είναι κι αυτοί στρατιώτες της κατοχής και εκπαιδεύονται μαζί με τον ισραηλινό στρατό. Οι Παλαιστίνιοι ζουν ένα φριχτό δράμα, που ούτε εφιάλτης δεν το χωράει.
Σήμερα, όταν οι σιωνιστές στρατιώτες και οι άποικοι επιτέθηκαν βάναυσα και απήγαγαν τον φίλο μου emad abu shamsyah, τη γυναίκα του και τα παιδιά του στη γειτονιά ταλ errumaidah στην καρδιά της παλιάς πόλης της πόλης alkhalil (χεβρώνα), κατεχόμενη Παλαιστίνη, 10 Μαΐου 2019.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Λένε πως πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα υπάρχει πάντα μια μεγάλη γυναίκα! Στην περίπτωση του Mίκη Θεοδωράκη αυτό είναι γεγονός. Mια μεγάλη αλήθεια με το όνομα Mυρτώ Aλτίνογλου.
__Tο κορίτσι εκείνο με το «γλυκό χαμόγελο, τα παιδιάστικα μάτια με τις αιφνίδιες λάμψεις... με τη μεγαλύτερη φινέτσα και χάρη...» «Mια μορφή φαντασίας και ονείρου που είχε έρθει περήφανα και ξαφνικά να κατακτήσει την ύπαρξή μου όμοια με τα παράξενα κι ανεξήγητα στοιχειά της Φύσης, σαν Φως και σαν Xαρά...» Tο κορίτσι το προικισμένο και με σπάνια χαρίσματα, φιλομάθεια, εργατικότητα, οργανωτικότητα, πειθαρχία, δυναμισμό, επιμονή, υπομονή – κληρονομιά από το λίκνο του πολιτισμού, τη Mικρασία, πατρίδα των γονιών της. Tο τέλειο συμπλήρωμά του. Έτσι, με τη βαθιά της αγάπη και αφοσίωση θα σταθεί ο στυλοβάτης του στη μακριά, επίπονη οδύσσεια από απίθανα, τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη ζωή του στο ξεκίνημά της, μέχρι τον πολυπόθητο γάμο τους.
Mια πραγματική, απίστευτη ιστορία, βγαλμένη από τη νεανική, ερωτική αλληλογραφία του ζευγαριού.
__«...Δεν μπορώ πια να ζήσω μακριά σου. Η μόνη παρηγοριά είναι το γράμμα σου. Η έγνοια μήπως σου συμβαίνει τίποτα με σκοτώνει... Κάθε στιγμή σε θυμάμαι και ανησυχώ. (...) Ελπίζω πια αυτός να είναι ο τελευταίος μας χωρισμός και πως, όταν συναντηθούμε, θα παντρευτούμε! Όλες οι μέρες μου περνούν με τη σκέψη τη δική σου. Όλες τις νύχτες είμαστε πάντα μαζί! Δε συλλογίζομαι τίποτε άλλο παρά πότε θα γυρίσεις. Τότε μόνο θ’ αρχίσω πάλι να ζω πραγματικά. Μη με ξεχνάς• θέλω να ’σαι σίγουρος για μένα και να με θυμάσαι όπως και εγώ».
__(απ΄το βιβλίο της Μαργαρίτας Ισιγόνη «Πολυαγαπημένη μου Μυρτώ»



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Kανεις δεν κατηγόρησε τον Τζίφρα επειδή έκανε διακοπές,αλλά επειδή έκανε εκείνες τις διακοπές που πρώτος κατηγορούσε στους άλλους!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα
12:33 | 10.05.2019
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρενέβη στην υπόθεση της απόρριψης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας - «Συνεχίζω μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος» η δήλωση του Δημ, Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 2/5 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Βόλου
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρενέβη στην υπόθεση της απόρριψης του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα, για χορήγηση άδειας.
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου, με ομόφωνο βούλευμά του, απέρριψε τη νέα αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση νέας άδειας.Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 93/2019 βούλευμα το αίτημα, του καταδικασθέντος 11 φορές σε ισόβια Δημήτρη Κουφοντίνα, απορρίφθηκε ομόφωνα διότι οι δικαστές έκριναν ότι μπορεί να πληροί τις τυπικές, αλλά «δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις» που ορίζει ο νόμος.
Κατόπιν αυτού, η κ. Δημητρίου ζήτησε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Βόλου καθώς και τον ιατρικό φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως και την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, προκειμένου να τα μελετήσει.
Ακόμη, ζήτησε και το τελευταίο ιατρικό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο του Βόλου, όπου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και, όπως έχει δηλώσει, δεν προτίθεται να σταματήσει.
Σε περίπτωση κατά την οποία η κ. Δημητρίου έχει διαφορετική άποψη από την κρίση του Δικαστικού Συμβούλιου έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αναίρεση του βουλεύματος.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Σημειώνεται, ότι η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα δεν χορηγήθηκε καθώς η διευθύντρια και η κοινωνική λειτουργός της Αγροτικής Φυλακής Κασσαβέτειας τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης της άδειας, ενώ αντίθετα ο εισαγγελέας του Συμβουλίου Φυλακής μειοψήφησε, με αποτέλεσμα το ζήτημα να οδηγηθεί προς επίλυση στο  Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου, που έλαβε το πρωί της Παρασκευής την απόφαση που αναφέρεται παραπάνω, συντασσόμενο με τον εισαγγελέα.
Ο εισαγγελέας της φυλακής είχε εκφράσει τη θέση ότι υφίσταται κίνδυνος φυγής και διάπραξης άλλων εγκλημάτων από τη χορήγηση της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, επικαλούμενος τη φράση που έχει πει, ότι «ξαναπιάνει το κόκκινο νήμα των αγώνων».
Όπως είναι γνωστό, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και 25χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε ισάριθμες δολοφονίες στο πλαίσιο της δράσης του ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.
Η Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, κατάθεσε χθες στο δικαστήριο πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο αρχικά επισημαίνει ότι και στις 6 άδειες που έχει λάβει μέχρι σήμερα, έχει κάνει ορθή χρήση αυτών. Παράλληλα, αναφέρει ότι στις αγροτικές φυλακές του Βόλου «τρεις φορές, τρεις διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν, ότι συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας.
Ακόμη, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων αδειών που του χορηγήθηκαν, «τηρηθήκαν ανελλιπώς όλοι οι όροι που τέθηκαν και καμία αντίθετη άποψη δεν διατυπώθηκε από την πλευρά των αρμοδίων για την χορήγηση οργάνων, καθώς επέδειξε τον οφειλόμενο σεβασμό στην άσκηση του δικαιώματος που του αναγνωρίστηκε». (αναλυτικότερα εδώ)
Ο Κουφοντίνας νοσηλεύεται από την περασμένη Δευτέρα στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία την τέταρτη ημέρα αφ' ότου άρχισε απεργία πείνας, επειδή του αρνήθηκαν την έβδομη κατά σειρά άδεια που είχε αιτηθεί (σημειώνεται ότι έχει λάβει ως τώρα 6 άδειες τα τελευταία δύο χρόνια, τηρώντας τους σχετικούς όρους).
Ο Δημ. Κουφοντίνας που μεταφέρθηκε προληπτικά στα επείγοντα του νοσοκομείου, εξετάστηκε από τους γιατρούς και διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Έκτοτε κρατείται φρουρούμενος σε ειδικό χώρο, σε υπόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδρασή του, καθώς θεωρεί τις συνθήκες κράτησής του «απάνθρωπες και βάναυσες».
Αρνείται να δεχτεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να δεχτεί τροφή και νερό σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τη διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» νοσοκομείου, όπου αναμένουν την επίσημη δικαστική απόφαση για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα και θα ενεργήσουν αναλόγως για τη μεταφορά του στις φυλακές Κασσαβετείας Βόλου ή για τη συνέχιση της παραμονής του στο νοσοκομείο.
Δ. Κουφοντίνας: Συνεχίζω μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος
Η δήλωση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως τη διαμήνυσε στη συνήγορό του, Ιωάννα Κούρτοβικ, μετά τη δημοσιοποίηση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου Βόλου:
«Δεν λειτούργησαν ως δικαστές δημοκρατίας, αλλά ως πρωτοδίκες εμφυλίου. Ανέλαβαν, ως απρόσωπος κρατικός μηχανισμός, την εκτέλεση της εντολής από την κυβέρνηση, τη γνωστή οικογένεια και την πρεσβεία που διαφεντεύει τη χώρα.
Το θέμα δεν αφορά πια μια ατομική άδεια, αλλά την επίθεση στο δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης, στα δικαιώματα του κρατούμενου, στα δικαιώματα του λαού. Πέραν αυτών, είναι και ζήτημα αγωνιστικής αξιοπρέπειας.
Η απεργία πείνας είναι ύστατο μέσο πάλης, είναι το μέσο που τίμησαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους τόσοι και τόσοι αγωνιστές, παλεύοντας μέχρι το τέλος. Θα ήμουν πολύ μικρός αν δεν ακολουθούσα μέχρι το τέλος αυτόν τον μεγάλο δρόμο.
Γι’ αυτό συνεχίζω την απεργία πείνας, μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος. Αρνούμαι κάθε ιατρική βοήθεια και απαλλάσσω τους αγαπημένους μου από την ευθύνη της απόφασης να με επαναφέρουν οι γιατροί σε περίπτωση που χάσω τη συνείδηση.
Ευχαριστώ τις συντρόφισσες και τους συντρόφους και κάθε προοδευτικό άνθρωπο που στέκεται κοντά όχι σε εμένα αλλά σε μια δίκαιη υπόθεση. Δημήτρης Κουφοντίνας
2ο υπόγειο Νοσοκομείου Βόλου
10 Μάη του 2019».
Η διαμαρτυρία του Δημ. Κουφοντίνα επειδή νοσηλεύεται στο 2ο υπόγειο του νοσοκομείου Βόλου
Σε επιστολή του προς τον διευθυντή του νοσοκομείου χθες, Πέμπτη, ο Δ. Κουφοντίνας - που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 2/5, διαμαρτύρεται για τις συνθήκες διαμονής του στο 2ο υπόγειο του νοσοκομείου, «δίπλα από το νεκροτομείο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι συνθήκες διαμονής μου εδώ, στην αποθήκη του 2ου υπογείου του κτιρίου του νοσοκομείου, δίπλα από το νεκροτομείο, συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση και βασανισμό. Γι΄αυτό ζητώ να μεταφερθώ άμεσα σε κατάλληλη κλινική του νοσοκομείου, ώστε να υπάρχει παρουσία νοσηλευτών υποβοήθησης στην κάλυψη των στοιχειωδών ατομικών αναγκών».
Αλλιώς, προσθέτει, «δηλώνω ότι δεν θέλω να παραμείνω άλλο στο νοσοκομείο σας και δηλώνω και υπογράφω με κάθε ευθύνη μου ότι θέλω να επιστρέψω άμεσα στην ΕΑΚΝ Κασσαβέτειας, στο χώρο κράτησης μου και όπου θα συνεχίσω την απεργία πείνας», ενώ προσθέτει ότι μέχρι τότε δεν θα δεχθεί «καμία επίσκεψη και παρακολούθηση από οποιονδήποτε γιατρό ή νοσηλευτή του νοσοκομείου σας, που θεωρώ εκ των προτέρων προσχηματική και προσβλητική και δηλώνω ότι κάθε τέτοια προσπάθεια συνιστά βίαιη και αναγκαστική νοσηλεία η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη θέλησή μου, στην οποία δεν συναινώ».




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι τρομοκράτες αποπειράθηκαν να χτυπήσουν το κομβόι του Maher al Assad που είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης στη Χάμα. Ο SAA κατέλαβε παρατηρητήριο του τούρκικου στρατού.
11/5/2019
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι τρομοκράτες επιχείρησαν να χτυπήσουν το κομβόι του Maher al Assad στην Βόρεια επαρχία της Χάμα που προΐσταται στην επιχείρηση Αυγή του Ιντλίμπ.
O SAA απελευθέρωσε και διασφάλισε al-Arimah,al-Sharia,Bab al-Taqa και Maydan Ghazal στο βορρά της Hama και νότο Ιντλίμπ. Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ συριακού στρατού και τρομοκρατών στο μέτωπο του al-Kirkat. Οι μονάδες του SAA προελαύνουν προς το βορρά της πεδιάδας al Ghab και έφθασαν στο παρατηρητήριο του τούρκικου στρατού ο οποίος από εκεί αποσύρθηκε. O στρατός εισήλθε από το νότο στα διοικητικά όρια του Ιντλίμπ και απελευθέρωσε 2 χωριά τα  al-Arimah και Maydan Ghazal.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υεμένη: Οι Υεμενιτικες πατριωτικες δυνάμεις των Χούτι ξεκινούν να αποσύρονται από λιμάνια της Χοντέιντα
 Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, 14:45
Οι Υεμενιτες πατριωτες σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη ξεκίνησαν σήμερα να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το λιμάνι Σάλιφ στην επαρχία της Χοντέιντα σύμφωνα με την «ειρηνευτική» συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των ξεφτιλισμενων αμερικανοελεγχομενων Ηνωμένων Εθνών και η οποία είχε καθυστερήσει επί μήνες, είπε το Reuters.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα Ξεφτιλισμενο Αμερικανοελεγχομενο ΟΗΕ, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη τον περασμένο χρόνο από την κατοχικη σουνιτοφασιστικη βρωμιαρα Σαουδική Αραβία με τους τζουτζεδες της και τους Υεμενιτες πατριωτες Χούτι και προβλέπει εκεχειρία και απόσυρση των στρατευμάτων από την Χοντέιντα, στο πλαίσιο των δυτικών αποικιοκρατικων προσπαθειών για τον τερματισμό της τετραετούς ένοπλης σύγκρουσης με ηττα της Υεμενης.
Ομάδες του αποικιοκρατικου ξεφτιλο ΟΗΕ επιβλέπουν την αναδίπλωση των δυνάμεων των Χούτι στο Σάλιφ, ενώ άλλες κατευθύνονται στο δεύτερο λιμάνι του Ρας Ίσα για να ξεκινήσει η απόσυρση των δυνάμεων των Χούτι από εκεί, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα.
«Η ακτοφυλακή έχει αναλάβει τον έλεγχο στο Σάλιφ», είπε το χαφιεδικο Reuter που βρισκόταν στο λιμάνι.
Νωρίτερα η αρμόδια επιτροπή του αποικιοκρατικου ξεφτιλοΟΗΕ για τον συντονισμό της αναδίπλωσης σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι Χούτι θα κάνουν μια "αρχική μονομερή αναδίπλωση" μεταξύ 11 και 14 Μαϊου από το Σάλιφ και το Ρας Ίσα καθώς και από το βασικό λιμάνι της χώρας, στην πόλη Χοντέιντα.
Επιπλέον η ανακοίνωση αναφέρει ότι η αναδίπλωση θα επιτρέψει στον αποικιοκρατικο ξεφτιλοΟΗΕ να αναλάβει έναν "ηγετικό ρόλο" στην υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένων της Ερυθράς Θάλασσας ως προς την διαχείριση των λιμανιών και την ενίσχυση των ελέγχων από τον ξεφτιλοΟΗΕ επί των εμπορευματικών πλοίων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από την πλευρά της υπό την σιχαμενη ουαχαμπιτικοναζιστικη Σαουδική Αραβία σουνιτοφασιστικής στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις έξω από την Χοντέιντα, που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο των εισαγωγών και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την χώρα.
Η Χοντέιντα έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου από τον περασμένο χρόνο όταν η σιχαμενη σουνιτοφασιστικη συμμαχία επιχείρησε δύο φορές να καταλάβει το λιμάνι της ώστε να αποκόψει την βασική γραμμή προμήθειας των Υεμενιτων.
Η ειρηνευτική συμφωνία έχει παγώσει από τον Ιανουάριο εν μέσω της έντονης δυσπιστίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε μια σύγκρουση κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Υεμενιτες από τους σιχαμενους σουνιτοφασιστες που υποστηριζονται από τους αμερικανους και τον ξεφτιλοΟΗΕ τους και η χώρα αυτή της αραβικής χερσονήπου οδηγήθηκε στο χείλος του λιμού.
Η συμφωνία καλεί τις δυνάμεις του σουνιτοφασιστικου συνασπισμού να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από τα προάστια της Χοντέιντα στην αρχική αναδίπλωση προτού ακολουθήσει μια δεύτερη φάση στην οποία θα αποσυρθούν περαιτέρω και οι δύο πλευρές.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



SPIEGEL : Οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν, απειλή για την Ευρώπη
 Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, 12:15
Τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης για την ματαίωση του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Βερολίνο, επισημαίνει  άρθρο του DER SPIEGEL, με τίτλο «Η κλιμακούμενη ένταση του Τραμπ προς το Ιράν απειλή για την Γερμανία».
Οι ΗΠΑ υπό τον Donald Trump επιδεινώνουν τις εντάσεις με το Ιράν, οδηγώντας πολλούς να φοβούνται ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι πολύ κοντά.
 Οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση θα είχε επιζήμιες συνέπειες για την Ευρώπη, αλλά οι Αμερικανοί παραμένουν αμετακίνητοι. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «είχε μεταξύ άλλων, αρκετά να εξηγήσει καθώς  βρισκόταν καθ΄οδόν προς τη Βαγδάτη, με στόχο την ενσωμάτωση του ιρακινού καθεστώτος στη στρατηγική της Ουάσιγκτον εναντίον του Ιράν».
Ο βετεράνος Jürgen Tritten, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου με το Κόμμα των Πρασίνων που είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι βλέπει έναν "τεράστιο κίνδυνο κλιμάκωσης" στην περιοχή. «Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αναζητούν ένα πρόσχημα για να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με το Ιράν», υποστήριξε.
 «Ο ισχυρισμός ότι το Ιράν σχεδιάζει επίθεση εναντίον των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ, θυμίζει το προβοκατόρικο συμβάν του κόλπου Τονκίνο", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μικρή αντιπαράθεση που είχε γινει το πρόσχημα στο οποίο οι ΗΠΑ αύξησαν τον ρόλο τους στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Οι Αμερικανοί κλιμακώνουν προς το παρόν τη σύγκρουση με την Τεχεράνη - με απρόβλεπτες συνέπειες για τους συμμάχους τους στην Ευρώπη. Στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου, αυξάνονται ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική απειλή του πολέμου.
Οι έμπειροι διπλωμάτες υπενθυμίζονται την περίοδο που ξεκίνησε  η  αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Και πηγές μέσα στη γερμανική κυβέρνηση πιστεύουν ότι η απειλή του πολέμου είναι μεγαλύτερη από ό, τι υπήρξε σε οποιαδήποτε στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες.
"Βλέπουμε αυξανόμενη αντιπαράθεση παντού στην περιοχή", δήλωσε ο Volker Perthes, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP). Πιστεύει ότι υπάρχει «επικίνδυνη συνύπαρξη συγκρούσεων και πάρα πολλοί φορείς που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους και δεν μιλούν ο ένας με τον άλλον».
Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να γονατίσει το Ιράν χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό οικονομικού πολέμου και στρατιωτικών απειλών. Και εάν οι Η.Π.Α. επιδιώκουν τον στόχο αλλαγής καθεστώτος στην Τεχεράνη, αυτό δεν βρίσκεται στο περιθώριο του ζητήματος. Επειδή όποιος βγάζει την ασφάλεια από την μπαρουτοθήκη για να πει «ας δούμε μόνο τι θα συμβεί», διακινδυνεύει ήδη από την έκρηξη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον πρώην διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών Sabin για συνεργασία με την CIA
 Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, 10:49
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε χθες Παρασκευή τον πρώην διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας Sebin, τον Μανουέλ Ρικάρντο Κρίστοφερ Φιγκέρα, ότι συνεργαζόταν με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA.
Ο Μαδούρο κατονόμασε επίσης τον Φιγκέρα ως έναν από τους διοργανωτές της, όπως την ονόμασε, απόπειρας πραξικοπήματος από την αμερικανοπουλημενη αντιπολίτευση την 30η Απριλίου.
«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι ο Κρίστοφερ Φιγκέρα στρατολογήθηκε από την CIA πριν από περισσότερο από έναν χρόνο και ότι εργαζόταν ως προδότης, ως χαφιές, ως μυστικός πράκτορας από την κορυφή της Sebin», δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε αποδείξεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Φιγκέρα «συντόνισε το πραξικόπημα» που απέτυχε, το οποίο είχε ζητήσει να γίνει ο επικεφαλής της αμερικανοπληρωμενης αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό το πρωί της 30ης Απριλίου.
Ο στρατηγός Φιγκέρα έχει έκτοτε αποσκιρτήσει, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ωστόσο "σύντομα, η δικαιοσύνη θα τον πιάσει και θα πληρώσει το τίμημα της προδοσίας του", διαβεβαίωσε επίσης ο Μαδούρο.
Κατά το αποτυχημένο αυτο πραξικοπημα, ο Φιγκέρα φέρεται επίσης ότι βοήθησε ηγετικό στέλεχος της αμερικανοπουλημενης αντιπολίτευσης, τον Λεοπόλντο Λόπες, να δραπετεύσει ενώ βρισκόταν σε κατ'οίκον περιορισμό.
Οι κατηγορίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι αρχές της Βενεζουέλας κατά των «προδοτών» που ευθύνονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μαδούρο, για το αποτυχημένο πραξικοπημα της 30ης Απριλίου.
Το αποτυχημένο αυτο πραξικοπημα από τον γελοιο ηγέτη της αμερικανοπληρωμενης αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος είναι ο «πρόεδρος» του προηγουμενου «κοινοβουλίου» της χώρας, οδήγησε διάφορους προδοτες βουλευτές της αμερικανοπληρωμενης αντιπολίτευσης να καταφύγουν σε ξένες πρεσβείες στην πρωτεύουσα Καράκας ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σε δικαστικό επίπεδο, οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες για "ύψιστη προδοσία" και "συνωμοσία" σε δέκα προδοτες βουλευτές που κατηγορούνται αποδεδειγμενα ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικοπημα της 30ής Απριλίου εναντίον της Δημοκρατιας και του προεδρου Μαδούρο.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του καταργημενου κοινοβουλίου Έντγκαρ Σαμπράνο, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε στο Καράκας, ενώ άλλοι τρεις προδοτες βουλευτές έχουν καταφύγει σε διπλωματικές αντιπροσωπείες άλλων δυτικοδουλων χωρών και ένας τέταρτος, ο Λουίς Φλορίδο, ανακοίνωσε σε βίντεο ότι εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα και κατέφυγε στην Κολομβία για να "προστατευθεί από μια δημοκρατια που προτίθεται να φυλακίσει προδοτες αληταραδες βουλευτές".
Το πραξικοπημα  της 30ης Απριλίου απέτυχε καθώς δεν υποστηρίχθηκε από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γάζα: Νεκρός 24χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινοναζιστικά πυρά
 Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, 03:30
Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινοναζιστικά πυρά χθες Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων κατά μήκος των συνόρων με το ισραηλινοναζιστικο αποικιοκρατικο καθεστως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γαζας όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Ο Αμπντάλα Αμπντ αλ Άαλ, 24 ετών, χτυπήθηκε στην κοιλιακή χώρα από σφαίρα στην πρώτη κινητοποίηση μετά την ανάφλεξη της βίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Άλλοι 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινοναζιστικά πυρά, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά κι ένας τραυματιοφορέας.
Κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώνονται κατά μήκος του τείχους στα σύνορα κάθε Παρασκευή, γιαυτο και  η συμμετοχή στη χθεσινή διαδήλωση.
Η Λωρίδα της Γάζας, που δοκιμάζετε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινοναζιστικό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους. Η κινητοποίηση έχει κεντρικό αίτημα την άρση του αποκλεισμού που επιβάλλει το ισραηλινοναζιστικο καθεστως επί δέκα χρόνια και πλέον.
Οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπομένουν ελλείψεις πόσιμου νερού και ηλεκτροδότησης, μεταξύ πολλών άλλων.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Euronews
Μετανάστευσαν 500χιλ Ούγγροι (ίσως και περισσότεροι το 5% του πληθυσμό 10εκ ) εξ αιτίας της ακροδεξιάς πολιτικής του Όρμπαν στην Χώρα, λέει το Euronews, και όχι εξ αιτίας της φτωχειας που γεννάει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός.
Οι 700χιλ Έλληνες (σίγουρα περισσότεροι 7% 11 εκ ), που μεταναστευσαν από την Ελλάδα την τελευταία 8ετία έφυγαν , γιατί έφυγαν ??? τουρισμό διαρκείας ??
Σχολιο.- Ισως και λογω κλιματικης αλλαγης...




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υεμένη: Ένα τσουτσεκι-χαφιες  απέρριψε την απόσυρση των δυνάμεων των Υεμενιτων από την Χοντέιντα
 Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, 17:53
Ένα τσουτσεκι-χαφιες των κατοχικων της Υεμένης, οι οποίοι κατοχικοι είναι απο τη Σαουδική Αραβία, απέρριψε σήμερα την απόσυρση των δυνάμεων των Υεμενιτων Πατριωτων Χούτι από την πόλη-λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, την Χοντέιντα, χαρακτηρίζοντάς την «σόου» που στοχεύει να «παραπληροφορήσει την δυτική αποικιοκρατικη  κοινότητα».
«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα ξεδιάντροπο σόου, μια ομάδα από πολιτοφύλακες Χούτι εγκατέλειψαν την πόλη και αντικαταστάθηκαν από άλλους που φορούσαν στολές της ακτοφυλακής», δήλωσε στο Reuters ο χαφιες προδοτης αληταρας  Μουάμαρ αλ-Ιριάνι.
Οι Υεμενιτες Πατριωτες Χούτι ξεκίνησαν σήμερα να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το λιμάνι Σάλιφ της Χοντέιντα με βάση την συμφωνία που συνήφθη υπό την αιγίδα του ξεφτιλοΟΗΕ και η οποία είχε «παγώσει» επί μήνες, όπως δήλωσε χαφιες  στο Reuters γεννώντας ελπίδες στους αποικιοκρατες για τερματισμό του τετραετούς πολέμου με ηττα των Υεμενιτων.
«Είναι μια απόπειρα παραπληροφόρησης της δυτικης αποικιοκρατικης  κοινότητας», είπε ο προδοτης χαφιες αληταρας Αλ-Ιριάνι.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αλγερία: Νέες διαδηλώσεις ισλαμοφασιστων της CIA κατά της Δημοκρατιας
Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, 03:46
Για δωδέκατη συνεχόμενη Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες ισλαμοφασιστες της  CIA συγκεντρώθηκαν στο Αλγέρι και με συνθήματα ζήτησαν την αποχώρηση της δημοκρατικης πολιτικής και επιχειρηματικής εξουσιας από την εξουσία.
Εν όψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Ιουλίου, οι ισλαμοφασιστες διαδηλωτές της CIA  ζήτησαν βαθιές ισλαμοφασιστικες νεοφιλελε μεταρρυθμίσεις, τη διεξαγωγή ερευνών για διαφθορά κατά της δημοκρατιας και των στελεχών του προεδρου Μπουτεφλίκα, αλλά και την παραίτηση του προέδρου της Άνω Βουλής Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, ο οποίος ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας.
Η πρώτη διαδήλωση των γουρουνιων ισλαμοφασιστων μετά την έναρξη του Ιερού Μήνα του Ραμαζανιού ήταν ειρηνική και, αν και πολυπληθής, σημαντικά μικρότερη από εκείνες που συγκλόνισαν τη χώρα και προκάλεσαν την παραίτηση του προεδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Λούλα ντα Σίλβα: Ο Μπολσονάρου είναι ένας «άρρωστος» που πιστεύει ότι το πρόβλημα της χώρας «λύνεται με τα όπλα»
 Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, 07:00
Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι «ένας άρρωστος που πιστεύει ότι το πρόβλημα της Βραζιλίας λύνεται με τα όπλα», καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα Σάββατο από το BBC.
«Το πρόβλημα της Βραζιλίας λύνεται με βιβλία και με σχολεία», εκτιμά ο άλλοτε συνδικαλιστής και ιστορικός ηγέτης της κεντροαριστεράς της λατινοαμερικάνικης χώρας, που εκτίει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και δέκα μηνών.
Διάταγμα που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Μπολσονάρου, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο και υποσχόταν προεκλογικά να πατάξει την ενδημική βία στη Βραζιλία, θα επιτρέψει σε χιλιάδες πολίτες να οπλοφορούν στους δρόμους ή στη δουλειά τους.
Αιρετοί, λειτουργοί του δικαστικού συστήματος, οδηγοί, δικηγόροι, ακόμη και ορισμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν πλέον δικαίωμα να φέρουν όπλα. Οι επικριτές του μέτρου το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και τονίζουν πως θα επιδεινώσει τη βία στη Βραζιλία.
Ο Λούλα, φυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2018, έλαβε άδεια τον περασμένο μήνα από τη δικαιοσύνη να μιλά στον Τύπο. Στην πρώτη του συνέντευξη, την 26η Απριλίου, είχε δηλώσει στις εφημερίδες «El País» και «Folha de S.Paulo» ότι τη διακυβέρνηση της Βραζιλίας πλέον έχει αναλάβει μια «συμμορία» που αποτελείται από «παλαβούς».
Ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) καταδικάστηκε σε μια υπόθεση που συνδεόταν με την έρευνα «Πλύσιμο Αυτοκινήτου-Εξπρές», για το γιγαντιαίο σκάνδαλο γύρω από τις προμήθειες της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras. Δηλώνει πάντα αθώος και θύμα ενός πολιτικού διωγμού με αληθινό στόχο να εμποδιστεί η βραζιλιάνικη κεντροαριστερά να ανακτήσει την εξουσία.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Συρία: Ισλαμοφασιστες της CIA αντεπιτίθενται στις δημοκρατικες κυβερνητικές δυνάμεις
 Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, 02:57
Ισλαμοφασιστες γνωστοποίησαν χθες Παρασκευή ότι εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν περιοχές της κεντρικής Συρίας που κυρίευσαν δημοκρατικες κυβερνητικές δυνάμεις το τελευταίο διήμερο σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με την υποστήριξη της Ρωσίας.
«Οι μαχητές μας εξαπέλυσαν [αντ]επίθεση κι εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες μέσα στην [πόλη] Κφαρ Ναμπουντέχ», δήλωσε ο Μουστάφα Μααράτι, εκπρόσωπος της Τζάις Αλ Έζα, συμμοριας ισλαμοφασιστών στην επαρχία Χάμα.
«Οι μαχητές μας διαπέρασαν τις πρώτες γραμμές των δυνάμεων του δημοκρατιας», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια.
Αντιδρώντας δημοκρατικα κυβερνητικά στρατεύματα και ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με αεροπορικές επιδρομές και μπαράζ πυροβολικού τις πόλεις Χαν Σεϊχούν και Κφαρ Νάμπουλ στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνγια τη Συρια.
Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με αυτή τη αποικιοκρατικη ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία. Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν στους 102 τον αριθμό των άμαχων που έχουν σκοτωθεί στη Χάμα και την Ιντλίμπ από την 30ή Απριλίου, όταν οι δημοκρατικες δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους άρχισαν νέα επιχείρηση στην περιοχή, πάντα κατά το Αποικιακό Παρατηρητήριο. Ανάμεσα στα θύματα είναι 14 παιδιά.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι οι δημοκρατικες κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επίθεση των ισλαμοφασιστών στην Κφαρ Ναμπουντέχ.
Σύμφωνα με το Αποικιακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρια, της αντεπίθεσης ηγείται η Χαγιάτ Ταχρίρ Ας Σαμ (ΧΤΣ), ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Τις προηγούμενες 48 ώρες, οι ισλαμοφασιστες έχασαν δύο σημαντικά οχυρά τους, την Κφαρ Ναμπουντέχ και την Αλ Μάντικ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χάμας.
Κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι, ηγετικό στέλεχος της ΧΤΣ, συναντήθηκε με αξιωματικούς συμμοριων ισλαμοφασιστών και τους είπε πως η συμμορια είναι έτοιμη να αποκρούσει την προέλαση των δημοκρατικων κυβερνητικών δυνάμεων.
Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη, 11 από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, δημοσιοποίησαν -- κάτι εξαιρετικά σπάνιο -- ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούν πως θα προκληθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» εάν η Δαμασκός εξαπολύσει έφοδο στην Ιντλίμπ.
Ρωσία, Κίνα, Ινδονησία (προεδρεύει στο ΣΑ τον Μάιο) και Νότια Αφρική δεν ενέκριναν το κείμενο.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΕΡΤ1 – «Να πεθαίνεις στα 30»: Ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στο Μάη του ΄68 12.05.2019
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68
«Να πεθαίνεις στα 30»
(Mourir a trente ans / Half a life)
Ημερομηνία μετάδοσης: ΕΡΤ1, Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στις 00:05
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 1982.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ρομάν Γκουπίλ.
Διάρκεια: 95΄
Κινηματογραφική βιογραφία του Μισέλ Ρεκανατί, ηγέτη του μαθητικού κινήματος το Μάη του ’68 και στη συνέχεια επικεφαλής των «ομάδων περιφρούρησης» της τροτσκιστικής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (JCR), ο οποιος κατηντησε μετα από δεκαετιες να υποστηριζει την εισβολη των αμερικανων στο Ιρακ.
Ο Ρομάν Γκουπίλ, στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου τότε, έζησε τα γεγονότα του Γαλλικού Μάη «από μέσα», όντας οργισμένος ακτιβιστής, σε πεζοδρόμια και οδοφράγματα. Πάντα μαζί του μια οχτάρα κάμερα, καθώς από τα μικρά του κιόλας χρόνια, προτιμούσε να κινηματογραφεί παρά να μιλάει. Πολιτικός του μέντορας, αλλά και κολλητός του, τότε, ο Μισέλ Ρεκανατί, ταγμένος επαναστάτης, παρών σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε σύγκρουση, σε δεκάδες συζητήσεις για το μέλλον και την κατεύθυνση της επανάστασης, ταυτόχρονα, ένα παιδί με ένα διαρκές τραύμα μετά την ανακάλυψη πως ήταν υιοθετημένος.
Στην πορεία, ο Ρομάν Γκουπίλ μπλέχτηκε για τα καλά με το σινεμά, ενώ ο Μισέλ αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στις καινούργιες εποχές. Δεν το κατάφερε ποτέ. Το 1978, πριν κλείσει τα τριάντα του, έδωσε τέλος στη ζωή του.
Ο Ρομάν Γκουπίλ, συγκεντρώνει το υλικό που τραβούσε τις μέρες της εξέγερσης και αποχαιρετά τον αγαπημένο του φίλο και μαζί του και τις μέρες της αθωότητας.
Η ταινία κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών 1982 και στη συνέχεια το Βραβείο Σεζάρ (Best First Work) 1983.
Σχολιο.- Απλά καταπληκτική ταινία!
Σχολιο.- Η καλυτερη ταινια για το Μαη του '68.
Σχολιο.- epos. apo tis pio endiaferouses katagrafes tou mai 68



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Το ΚΚ Σουηδίας μαχητικά και με ταξικές θέσεις στις ευρωεκλογές
Αυτές τις μέρες στη χώρα μας και αλλού κάνει το «γύρο του διαδικτύου» άλλη μια ψευδής είδηση με σαφή σκοπιμότητα: Οτι δήθεν «το ΚΚ Σουηδίας δεν συμμετέχει στις ευρωεκλογές και καλεί τους εργαζόμενους να τις αγνοήσουν και να μείνουν σπίτι τους για να κάνουν ...έρωτα». Αφορμή, το σχετικό σποτάκι του λεγόμενου «Κομμουνιστικού Κόμματος», ενός κόμματος με μαοϊκές καταβολές, που δρα στη Σουηδία. Μάλιστα, αυτή η είδηση εμφανίζει το «Κομμουνιστικό Κόμμα» να έχει σχέσεις τάχα με το ΚΚΕ και να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι ακριβώς η αντίθετη. Το μαοϊκό «Κομμουνιστικό Κόμμα» δεν έχει σχέσεις με το ΚΚΕ, ούτε συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία. Το ΚΚ Σουηδίας είναι αυτό που έχει σχέσεις με το ΚΚΕ και συμμετέχει μαχητικά τόσο στις εκλογές όσο και στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, μαζί με άλλα 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου, της φτώχειας, των πολέμων.
Συμμετέχει μάλιστα στις εκλογές και με τον Ελληνα κομμουνιστή συνδικαλιστή Γ. Κωνστάντη στο ψηφοδέλτιό του, για να ενημερώνει τους εργαζόμενους για ό,τι αντιλαϊκό μέτρο τούς ετοιμάζουν μαζί οι νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και ακροδεξιοί διαχειριστές του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, και για να οργανώνει την πάλη τους για την ανατροπή του. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η δύναμη της πλύσης εγκεφάλων: έρευνα στη Γαλλία.
ΕΡΩΤΗΜΑ: "Ποιο έθνος συνέβαλε, κατά τη γνώμη σας, περισσότερο στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 45".
Απίστευτο!
Το 1945 το 20% απαντούσε οι... ΗΠΑ, το 58% η ΕΣΣΔ και το 12% η Αγγλία.
Σήμερα, στο ίδιο ερώτημα, το 54% απαντάει οι ΗΠΑ, 23% η ΕΣΣΔ και 18% η Αγγλία!




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Ρωσία έθεσε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τις "ανησυχίες" για την Ιντλίμπ...
..όπου ο Αραβικός στρατός της Συρίας προχωράι και καθαρίζει την περιοχή από τα ανθρωπόμορφα ισλαμοφασιστικα κτήνη του "ελεύθερου συριακού στρατού" του ισλαμοφασίστα Ερντογάν!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Εθνικά συμφερόντα" και "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική" του κωλου! Ιδού η αποκάλυψη της ΕΕ-ΝΑΤΟ σκατοψυχης απάτης! Άθλια παραβίαση κάθε ρήτρας για τους S-300, σε πλήρη συνέργεια με το σιωνιστικό κράτος δολοφόνο: «το Ισραήλ έχει ήδη δοκιμάσει σιωπηρά τρόπους να νικήσει τα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμμετέχοντας σε αρκετές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πάνω από το νησί της Κρήτης όπου βρίσκεται... σταθμευμένο ένα σύστημα. Οι στρατιωτικές ασκήσεις φέρονται να έχουν επιτρέψει σε ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το πώς το προηγμένο σύστημα μπορεί να τυφλωθεί ή να ξεγελαστεί». Και ύστερα εξανίστανται τα γιουσουφάκια του άξονα που το παίζουν "πατέρες του έθνους" για την απόκτηση S-400 από την σύμμαχο εν ΝΑΤΟ Τουρκία! Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Κώστας Ήσυχος,  δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για για την απόκτηση πληροφοριών εκ μέρους του Ισραήλ επί των ρωσικών S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης. Η στάση αυτή είναι δηλωτική του ποιος ελέγχει την εξουσία, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της διπλωματίας, αλλά και της αθλιότητας-υποκρισίας ή/και ηλιθιότητας του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης που αναλαμβάνει "θητείες" σε ρόλους "πολιτικής ηγεσίας" στο καθεστώς της. «Δεν αποκλείω, πιθανά, οι Ισραηλινοί και οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, να μπόρεσαν να αποκτήσουν και να σπάσουν τους κωδικούς των ελληνικών S-300, με σκοπό το Ισραήλ να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες σε βάρος των αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής — σοβιετικής προέλευσης, είτε των S-300 είτε παλαιότερων μοντέλων, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράν» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Ήσυχος, μιλώντας στο Sputnik.
Και πρόσθεσε: «Και αυτό το λέω γιατί εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή του Γεώργιου Παπανδρέου, το Ισραήλ απέκτησε τη δυνατότητα πολλών στρατιωτικών συμφωνιών με την Ελλάδα, οι οποίες σε αριθμό ξεπερνούν τις 50, παρότι οι περισσότερες δεν έχουν δημοσιευθεί και δεν έχουν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Με φωτογραφία του 2015 η φασιστική "Αυγή" για τον φλουφλη  Τζιφρα στην Άρτα... Εγραφε στη λεζαντα για τον χαμο που εγινε από χιλιαδες κοσμο στην υποδοχη του Τζιφρα στην Αρτα…



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ευρωεκλογές...
Από τον Γλέζο στην Κουντουρά, μία Συριζοξευτύλα δρόμος.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το σπότ του ΣυΡιζΑ έπρεπε να ολοκληρώνεται με την φράση "κοιμόμασταν με τις πόρτες ξεκλείδωτες"...
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού την ημέρα τς αντιφασιστικής νίκης των λαών υπέγραψε με τους φασίστες, τους ακροδεξιούς κ.α της Ε.Ε κείμενο ενάντια σε όσους έδωσαν την ζωή τους στο πόλεμο κατά του φασισμού, τώρα έβγαλε και spot που προβάλλει και τον φασίστα δικτάτορα Μεταξά, τον φίλο του Γκέμπελς.
Καλά, οι συνοδοί των Αμερικανών διαφημιστών που έχει προσλάβει ο Αλέξης είναι παντελώς δεξιοί, όπως αυτοί του πατροκτόνου Γιωργάκη;
Πλήρωνε μαλάκα Έλληνα τις "γκάφες" των image makers στο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μα τον Γιαννάκη Μεταξά...
Ή μήπως δεν ήταν γκάφα αλλά...
άνοιγμα στην Κουντουρά και σια;




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έχει αφηνιάσει η πολιτισμένη Δύση με αυτούς τους Νοτιοαμερικάνους που παρ' όλη τη φτώχεια τους δέν εμπιστεύονται τους κοινοβουλευτικούς πρακτορίσκους των Αμερικάνων
Ανάμεσα σ' αυτούς τους παθιασμένους εραστές των δημοκρατικών ελευθεριών (για τη πάρτη τους ) είναι και οι «άκακοι» κι αθόρυβοι Βέλγοι που εξόντωσαν εκατομμύρια Κογκολέζους
Η χώρα ήταν ατομική, ναι ατομική, ιδιοκτησία του Βέλγου βασιλιά έως το 1908! Σ’ αυτόν τον τόπο, 76 φορές μεγαλύτερο από το Βέλγιο, ο χριστιανός άναξ ακρωτηρίαζε χιλιάδες ιθαγενείς κάθε μέρα, γιατί δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί στη δουλειά τους!
Ο βελγικός σιδηρόδρομος είναι «έργο» του κογκολέζικου καουτσούκ, την εκμετάλλευση του οποίου ο Λεοπόλδος είχε αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες υπεργολαβικές της δικής του, με τον όρο να του τον φτιάξουν, αν ήθελαν να είναι συνεταίροι…» :
Τι νά τρεχε στο μυαλουδάκι του 7χρονου Κογκολέζου της φωτογραφίας την στιγμή που οι άποικοι τον κρεμάνε επειδή ο πατέρας του δεν συνέλεξε αρκετό καουτσούκ.
Ίσως να νόμιζε ότι ήταν κι αυτό ένα παιγχνίδι των άσπρων ανθρώπων που του τύλιξαν ένα σχοινί στο λαιμό ενώ διαβάζαν κάποιες ψαλμωδίες στους δικούς τους εκδικητικούς θεούς …
Έρχουνται στο μυαλό τα λόγια του έλληνα διανοητή Βασίλη Ραφαηλίδη :
- Η ευτυχία μας είναι η συνέπεια μιας απέραντης δυστυχίας των " άλλων"
Σωρευμένης μέσα στους αιώνες ....
Απέραντης γαρνιρισμένης με ψαλμωδίες στην ομαδική φονταμενταλιστική τύφλωση των θρησκευτικών προλήψεων..





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Διαβάζω ότι σήμερα είναι γιορτή της Ευρώπης, όταν στις 9 Μαΐου το 1950 ο τότε ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε ένα μοντέλο συνεργασίας που θα απέκλειε τους πολέμους μεταξύ των ευρωπαίων...
Πολύ καλό αυτό!!!
Μόνο που ο Γάλλος ΥΠΕΞ δε μας είπε τι έκανε η ηγεσία της χώρας του το 1940;
Μόνο που οι ευρωπαίοι «ξέχασαν» την 9η ΜΑΗ του 1945 και το μαχητή-απελευθερωτή ολόκληρης της Ευρώπης. Τη Σοβιετικη Ενωση!! Αυτόν τον στρατιωτη της που- δεν τους είναι εύκολο να το χωνέψουν- ύψωσε το κόκκινο λάβαρο της νίκης στο Ράιχσταγκ... Αχ, Ευρώπη, αγνώμονη...




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Στάθης
Η εκδημία του Γιάννη Ιωάννου είναι μεγάλη απώλεια (διότι μπροστά του είχε σπουδαίο έργο να δώσει ακόμα) – είναι μεγάλη απώλεια για τη γελοιογραφία, τη δημοσιογραφία και τα ελληνικά γράμματα.
  Διότι, όταν έρθει η ευλογημένη ώρα να ασχοληθεί το ρωμαίικο των νεοελλήνων με τη μνημείωση του...
σύγχρονου πολιτισμού μας, ο Γιάννης Ιωάννου θα κατέχει στα ελληνικά γράμματα περίοπτη θέση, αυτήν που ήδη κατέχει στο οιονεί Πάνθεον των διεθνικών δημιουργών της χώρας μας.
  Ο Γιάννης Ιωάννου υπήρξε ο μεγαλύτερος  γελοιογράφος της γενιάς του. Η εμφάνισή του στις αρχές της Μεταπολίτευσης δημιούργησε τομή στην ελληνική γελοιογραφία. Στο έως τότε λαϊκό κυρίως χιούμορ που χαρακτήριζε την πολιτική (και την κοινωνική) γελοιογραφία, ο Ιωάννου έφερε μια αύρα απ’ το γαλλικό πνεύμα, από την Ιταλία, συνολικά από μια Ευρώπη όπου τότε έβραζαν η πολιτική και οι προσδοκίες.
  Με μόνη εξαίρεση τον Γιάννη Καλαϊτζή, ο οποίος υπήρξε ο σκαπανέας αυτής της «σχολής», ο Γιάννης Ιωάννου επηρέασε όλους τους μεταγενέστερους και πολλούς προγενέστερους. Εισήγαγε στην ελληνική γελοιογραφία το γκαγκ, το εύρημα, και την έβγαλε από την εύθυμη μεν, πνευματώδη συχνά, αλλά απεικόνιση συνήθως των γεγονότων και των καταστάσεων.
  Με τους μεγάλους έλληνες γελοιογράφους που ήδη απ’ τις προηγούμενες δεκαετίες η δουλειά τους ήταν θρυλική, ο Ιωάννου και πλήθος νεότερων που εμφανίσθηκαν κατ’ ακολουθίαν δημιούργησαν την εποποιία της ελληνικής γελοιογραφίας, επί τριακονταετίαν, ώσπου ο Τύπος να φθηνύνει και να εκπέσει στα χάλια που είναι σήμερα.
  Η γελοιογραφία του Ιωάννου μεγαλούργησε στον «Σχολιαστή», την «Ελευθεροτυπία», το «Ποντίκι», το «Αντί» και πλήθος άλλων εντύπων, δημιουργώντας έναν κόσμο ολόκληρο. Σ’ αυτόν τον χάρτινο κόσμο ο πραγματικός κόσμος έβρισκε τον μάστορή του. Ανηλεής προς πάσαν παθογένεια ο Ιωάννου ενίοτε στερούσε από τα σκίτσα του το στοιχείο της αγάπης προκειμένου να φθάσει ως τη ρίζα του κακού.
  Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί κυνισμός, αλλά δεν ήταν, διότι ο Γιάννης δεν στάθηκε ποτέ με την πλευρά της εξουσίας, με το «δίκιο των Δυνατών». Ο Γιάννης ήταν αριστερός. Πρωταγωνιστές στα σκίτσα του ήταν η αναζήτηση της αλήθειας και η αφύπνιση της κριτικής σκέψης και στάσης, όσον και τα παθήματα του καθημερινού ανθρώπου.
  Ο Ιωάννου ενθουσίασε το κοινό του. Η ανάγνωση του έργου του ήταν προτεραιότητα για χιλιάδες κόσμου, όταν άγγιζαν την εφημερίδα ή όποιο άλλο έντυπο στο οποίο εργαζόταν. Κατέκτησε μια δόξα δύσκολη και αθάνατη, κέντησε το χρονικό της εποχής μας με την ακρίβεια ενός ντετέκτιβ που ιχνηλατούσε τα ανθρώπινα σε πολλαπλά επίπεδα – η πολιτική, η τέχνη, η φιλοσοφία, οι μεταξύ μας σχέσεις, έγιναν στα χέρια του Γιάννη Ιωάννου η εικονογράφηση της Ποικίλης Στοάς των καιρών μας.
  Οι άνθρωποι αποδελτίωναν τα σκίτσα του και τα κρατούσαν ως μνήμη και απόλαυση. Το κιτρινισμένο χαρτί της εφημερίδας με το σκίτσο του Γιάννη τυπωμένο πάνω του γινόταν χρυσάφι. Έβρισκες σκίτσα του παντού, στα δημοσιογραφικά γραφεία, στα κουρεία, στους τοίχους των σπιτιών, παντού. Μέγας.
  Ελπίζω στην παρακαταθήκη του – που σήμερα απαντάται μόνον σε λίγες εφημερίδες, όπου ακμάζουν σπουδαίοι σκιτσογράφοι. Ελπίζω στην ημέρα που τα καλά ελληνικά, η ανεξάρτητη έρευνα και η πολιτική εντιμότητα θα βρουν το μέσο ενημέρωσης όπου θα ανθήσουν και πάλι χάριν των πολιτών επηρεάζοντας και τα άλλα μέσα.
  Προσωπικώς έμαθα απ’ τον Γιάννη Ιωάννου πολλά, όπως απ’ τους Μητρόπουλους, τον ΚΥΡ, τον Αρχέλαο, τον Χριστοδούλου, το ίδιο (εξακολουθώ να) μαθαίνω και από τους νεότερους, τρέχοντες, πολύ καλούς συναδέλφους. Με τον Ιωάννου όμως η μάθηση άγγιξε μίμηση. Κανείς μας (πλην ίσως του Μποστ) ούτε έπεσε, ούτε πέφτει απ’ τον ουρανό. Η σχολή του Ιωάννου έχει δημιουργήσει προηγούμενο για το επόμενο. Vitabrevis, arslonga – ο χάρτινος βίος του κορυφαίου γελοιογράφου θα είναι μακρύς και θα επηρεάζει τα ελληνικά γράμματα γόνιμα και εις βάθος.
  Για τη χαρά της απόλαυσης που έδωσες σε χιλιάδες αναγνώστες, για την οξεία κριτική σκέψη που προσέφερες, για την αγάπη σου προς την ελευθερία, στα Ηλύσια και σε τόπους φωτεινούς, ταξίδευε…