Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Τεταρτη 29 Μαιου 2019


Ο κολομβιανός στρατός κατηγορείται ότι διέπραξε έως και πέντε χιλιάδες εκτελέσεις. χωρίς δίκη κατά την ένοπλη σύγκρουση στη χώρα,στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Εκείνη την εποχή, οι στρατιώτες παροτρύνονταν από τους ανώτερους αξιωματικούς να διογκώνουν τον αριθμό των νεκρών και σε μερικές περιπτώσεις να μεταμφιέζουν πολίτες σε αντάρτες, με αντάλλαγμα έξτρα πληρωμή και λοιπές χρηματικές απολαβές.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Ούτε κωλόχαρτο δεν θα χετε, Βενεζουέλα θα γίνετε."2015
"Θα τρώτε πάλι απ τα σκουπίδια και δεν θα σας λυπόμαστε."2019
Βρείτε τις διαφορές.
Έχουν λυσσάξει οι συριζαιοι. Κι όσο λυσσάνε, τόσο θα πέφτει το ποσοστό τους.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όχι δε θα μας λοβοτομησουν...
- "ο Κουλης αν βγει δεν θα μας επιτρέψει να πάρουμε φιλολαϊκά μέτρα"... Να θυμίσω ότι υπάρχει κυβέρνηση και Βουλή. Ποιος εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις προτάσεις π.χ. των συνταξιουχων για τις συντάξεις; Και τον Κούλη θα αναγκάσει να πάρει ( αντιλαϊκή) θέση στη συζήτηση και ας πάει να τον καταργήσει μετά.
- " θα αλλάξει τη δικαιοσύνη"... Όταν πέντε χρόνια κάποιοι φωνάζαμε πως το να χρησιμοποιηθεί με άθλιο τρόπο η δικαιοσύνη ( ακόμα και για πρόσωπα μισητά υπάρχουν δικαιώματα), όταν λέγαμε πως δεν μπορεί οι υπουργοί να εξαγοράσουν μαρτυρίες ενόχων για να κάψουν άλλους, όταν λέγαμε πως δεν μπορείς να στήνεις σκάνδαλα ΠΑΣΟΚ μόνο για όσους πασοκους δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και να βγάζεις αθώες περιστερες τους συριζπαδοκους.... οι Συριζαιοι γελούσαν μες την αλαζονεία τους. Τώρα λοιπόν θα πληρωθούν φυσικά με το ίδιο νόμισμα
- και η ΕΡΤ ξέφευγει τελείως. Ένα ρεπορτάζ για την όντως συγκλονιστική παραστάση " γυναίκες από χώμα" ( η ιστορία των οροθετικών γυναικών που διαπόμπευσαν Λοβέρδος - Μπόλαρης) μετατρέπεται σε χυδαίο προεκλογικό σποτ! Ακόμα κι αυτό. Και φυσικά, απουσίαζει πλήρως το όνομα του υφυπουργού της διαπόμπευσης και νυν στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπόλαρη
Τίποτα, απολύτως τίποτα δεν κατάλαβαν, η μόνη αγωνία τους είναι να μείνουν στην εξουσία...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μια προσπάθεια να προσεγγιστεί το καλάθι της νοικοκυράς” στην Κούβα. Μέσα στα δύσκολα χρόνια του εμπάγκο και της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού κόσμου, το νησί της Επανάστασης κατάφερε να διασφαλίσει δωρεάν για το σύνολο του πληθυσμού σχολεία, νοσοκομεία , είδη πλατιάς λαικής κατανάλωσης, βασικών τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης αντίστοιχη του αριθμού των μελών της οικογένειας.
Για όσους νομίζουν πως η επανάσταση είναι μια διαδικασία που "κάνεις περίπατο" προς τον "σοσιαλιστικό παράδεισο", τους έχουμε νέα: Η πάλη για τον σοσιαλισμό δεν γίνεται με συνταγές μαγειρικής. Η πάλη των λαών να σταθούν ανεξάρτητοι, περήφανοι και όρθιοι, είναι μια διαδικασία άκρως αντιφατική. Έχεις να παλέψεις με τέρατα και ακόμα και όταν καταφέρεις να σταθείς όρθιος, τα σημάδια είναι εμφανή. Μα είναι ένας αγώνας νομοτελής για την επιβίωση του ανθρώπου:
"Mε όλα τα παραπάνω δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι η Κούβα είναι σήμερα ο παγκόσμιος παράδεισος των υλικών απολαβών. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ασέβεια, απέναντι σε έναν λαό που έφτυσε αίμα και υπέφερε τα πάνδεινα, υπερασπιζόμενος αξίες που για κάποιους δεν κοστολογούνται σε χρήμα. Αξίες όπως οι ιδέες, η αξιοπρέπεια, το δικαίωνα να τραβάς τον δρόμο σου και να βγάζεις κοροϊδευτικά την γλώσσα στην αυτοκρατορία απέναντι".




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Πάντως, οι Οθωμανοί στις 29 Μαΐου 1453 κατέλαβαν μια πόλη που εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως έδρα Αυτοκράτορα, αν και η εξουσία του περιοριζόταν εντός των τειχών της.
Η Αυτοκρατορία είχε καταλυθεί ήδη από τις 12 Απριλίου 1204, με την άλωση της Πόλης από τους δυτικούς σταυροφόρους. Μια άλωση που συνοδεύτηκε από σφαγές και λεηλασίες, και κυρίως από την επιβολή ενός σκληρού φεουδαρχικού συστήματος από τους Λατινους, που κατέλυε κάθε μορφή ανεξαρτησίας των παραγωγών του ανατολικού τρόπου παραγωγής.
Οι Οθωμανοί κατέκτησαν μία μετά την άλλη τις περιοχές που είχαν καταλάβει οι Λατίνοι και τα απομεινάρια της Αυτοκρατορίας, συχνά με την παθητική ανοχή ενός πληθυσμού που είχε υποστεί τα πάνδηνα από τους Λατινους επί δυόμισι αιώνες. Και ανασύστησαν τον ανατολικό τρόπο παραγωγής.
Κυρίαρχος τρόπος παραγωγής ο ανατολικός ή ασιατικός, που από τον 11ο αιώνα συναρθρωνόταν με τον φεουδαρχικό που ενισχύθηκε σοβαρά κατά τον 12ο αιώνα, καθώς και την απλή εμπορευματική παραγωγή.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 Νομίζω πως είναι αυτονόητο ότι την ερχόμενη Κυριακή οι αριστεροί δεν επιλέγουμε ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιλέγουμε μεταξύ αυτών που μας τσαλαπάτησαν με τις μνημονιακές πολιτικές.
Όπως είναι ξεκάθαρο ότι ψηφίζουμε τους υποψήφιους του ΚΚΕ.
Καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του για το ΚΚΕ. Κι εγώ του ασκώ κριτική, αλλά όταν είναι αντιμέτωπο με μνημονιακές δυνάμεις είναι αυτονόητο πως το στηρίζω, όπως θα έκανα και με κάθε αριστερή δύναμη.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δίνει και παίρνει ο εξυπνακισμός του κάθε ανιστόρητου, αλλά και του κάθε απατεωνίσκου που ξέρει, αλλά λέει ψέματα μπας και τσιμπήσει κάνας αφελής.
"Δεν ξέρετε τι λέτε!", φωνάζει ο κάθε εξυπνάκιας. "Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε λόγω αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί δεν είχαμε ενίσχυση της Αριστεράς αλλά της Ν.Δ.;"
Γιατί δεν ξέρει ή ξέρει αλλά ψαρεύει στα θολά νερά, ότι σχεδόν παντού και πάντα η απογοήτευση από την αντιλαϊκή πολιτική μιας κυβέρνησης τάχα προοδευτικής, δεν οδηγεί σε ριζοσπαστική μετατόπιση.
Σχεδόν παντού και πάντα, η κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας μετά από εξαπάτηση του λαού, οδηγούσε και οδηγεί σε συντηρητική στροφή της κοινωνίας.
Με κυρίαρχη τη λογική του "όλα είναι μάταια. Τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει".



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τριτη στις 4.00 μ.μ.
Καπάκι στα βρισίδια στον λαό και τις χυδαιότητες που εξαπολύουν οι ΣΥΡΙΖΑιοι προς πάσα κατεύθυνση, άρχισαν οι αισχρότητες των ΝΔούλων που σε κάνουν να ξερνάς ότι έφαγες και πριν την κρίση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μάλαξ της ΝΔ  Κώστας Στεφανίδης, συντονιστής ετεροδημοτών ΝΔ, που θέλει την Κούνεβα να του καθαρίσει το σπίτι.
(Ολοι ξέρετε ότι με την Κούνεβα είμαι έξαλλη λόγω City Plaza αλλά καμμιά χυδαιότητα δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.)
Είναι τόση η μπόχα ένθεν κακείθεν που δεν ξέρω πως θ αντέξουμε.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μεγάλο σοκ η άνοδος της ακροδεξιάς για τους ανθρώπους που επί 4 χρόνια συνεργάζονταν με την ντόπια, την Ισραηλινή και την Αμερικάνικη ακροδεξιά.
Όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να αναθέτουν τις ελπίδες τους σε σωτήρες, τότε θα σταματήσουν και να απογοητεύονται.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ,Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ,ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ
ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΜΕΙΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
Υ.Γ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



'Η Υεμένη πεθαίνει ...
Μπροστά στα μάτια μας η χώρα πεθαίνει από την πείνα. περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα στην Υεμένη βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας !
τινάξτε στα κοινωνικά δίκτυα αυτό το θέμα !!
Γαμήστε την Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, τον ΟΗΕ...''



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τουλάχιστον αυτή η βδομάδα είναι η μόνη που η αριστερά μπορεί ήρεμα να συζητήσει, ήδη στα πραγματικά σχήματα ( και ευτυχώς είναι πολλά) έχουν προγραμματιστεί ολομελειακες διαδικασίες.
Ο β γύρος είναι το μόνο, ίσως, απλό θέμα για την αριστερά. Κανένα δίλημμα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Η αριστερά προφανώς δεν διαλέγει ανάμεσα στον σκληρό νεοφιλελεύθερο Πατούλη που υπόσχεται να ξεπουλήσει τα πάντα σε κλίμα γκλαμουριας και βλαχοδημαρχισμου και στην σκληρή νεοφιλελεύθερη Δούρου που ΗΔΗ συμφώνησε στο ξεπούλημα των πάντων ( Πειραιας, Ελληνικό κλπ) με συνοδεία απίστευτου αμοραλισμού και κυνικοτητας πάνω στο Μάτι και τη Μάνδρα
Η αριστερά προφανώς στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τους υποψηφίους της αριστεράς με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πελετιδη στην Πάτρα. Χωρίς μισολογα και υπεκφυγές. Στην Πάτρα ψηφίζουμε Πελετιδη, θα είναι ανάσα για όλη την αριστερά.
Καθαρές κουβέντες...




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νεοφιλελευθερο κρεσεντο Βρουτση της ΝΔ και του αληταρα Στουρναρα!
Ο τομεαρχης Εργασιας της ΝΔ χαρακτηρισε το μετρο των 120 δοσεων υπονομευτικο για την Οικονομια, την ωρα που ο γνωστος αληταρας των τοκογλυφων ευρωενωσιτων Γιαννης Στουρναρας εξηρε τον ρολο των ιδιωτικων ασφαλιστικων εταιριων στο Ασφαλιστικο και στην Υγεια.
Μητσοτακης και Στουρναρας ετοιμαζονται για «Ασφαλιστικο Πινοσετ»




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Λαβρόφ: «Οι συγκρούσεις στη Μιτρόβιτσα ήταν προβοκάτσια»
 Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019, 17:04
Μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Σλοβένο ομόλογό του Μιροσλάβ Τσέραρ ο ίδιος δήλωσε πως οι συγκρούσεις στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου ήταν μια προβοκάτσια εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν ζώνη απομόνωσης ανάμεσα στη Ρωσία και τα Βαλκάνια.
«Για να το πετύχουν αυτό, είναι αναγκαίο να τραβήξουν όλες τις χώρες της περιοχής στο ΝΑΤΟ, είδατε πως όλα υποτάχθηκαν σε αυτόν το σκοπό κατά τη διαδικασία της λύσης του ζητήματος της κρατικής ονομασίας της ΠΓΔΜ», υποστήριξε ο Λαβρόφ.
«Τώρα πιέζουν με κάθε τρόπο τη Σερβία να αποδεχτεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ νέων εδαφών στα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε ετοιμότητα ο σερβικός στρατός μετά τις συλλήψεις Σέρβων
Εντονες αντιδράσεις από τη Ρωσία και συστάσεις για αυτοσυγκράτηση από ΝΑΤΟ και ΕΕ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Αφορμή για νέα ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου έδωσε χτες η επιχείρηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας των Κοσοβάρων Αλβανών στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στο Ζούπιν Πότοκ και άλλες περιοχές των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, με πρόσχημα επιχείρηση «αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος». Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνέλαβαν 23 Σέρβους και έναν Ρώσο που εργάζεται στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), τον Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, τον οποίο άφησαν ελεύθερο αργότερα χτες το απόγευμα έπειτα από την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του διοικητή της αποστολής του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Ζαχία Τανίν.
Κατά την επιχείρηση σύλληψης σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι από τους συλληφθέντες αντιστάθηκαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων.
Προς αναζήτηση «συμβιβαστικής λύσης»
Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης, που σε πρώτη φάση έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας το στρατό και την αστυνομία, στέλνοντας ορισμένες δυνάμεις κοντά στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προειδοποίησε ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι θα «προστατεύσει» το λαό του στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Κοσοβάρων Αλβανών δεν αποχωρήσουν από τις περιοχές των Σέρβων. Ταυτόχρονα επιχείρησε να αξιοποιήσει τα γεγονότα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, λέγοντας: «Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της "παγωμένης σύγκρουσης" που επικρατεί σήμερα... Η Σερβία πρέπει να επιδιώξει συμβιβαστική λύση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σέρβων, θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και την παραμονή τους στο Κόσοβο, θα εγγυάται τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και παράλληλα θα υπερασπίζεται τα κρατικά συμφέροντα της Σερβίας».
Παράλληλα, ο Σέρβος Πρόεδρος, που αργότερα χτες βράδυ επρόκειτο να απευθυνθεί με νέα ομιλία του στο Κοινοβούλιο, απηύθυνε έκκληση στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) να παρέμβει για να αποκλιμακωθεί η ένταση, με τον συνταγματάρχη Βιτσέντζο Γκράσο(μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ ως εκπρόσωπος της KFOR) να ξεκαθαρίζει ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή «δεν ανακατεύεται» στην αστυνομική επιχείρηση, προσθέτοντας πως «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις και είναι σε επικοινωνία και «συντονισμό» με τις εκεί αρχές. Διευκρίνισε παράλληλα πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «δεν είναι σε κατάσταση ετοιμότητας».
Από την άλλη, εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε «ανοιχτή επικοινωνία» με τις κυβερνήσεις Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, συνιστώντας «αυτοσυγκράτηση». Κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο «να ενισχύσει και όχι να εξασθενίσει» τις προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία.
Ρωσικές αντιδράσεις
Οι εξελίξεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του ως ηθικούς αυτουργούς για τα νέα επεισόδια έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κατηγορώντας τες πως «καλύπτουν την προκλητική στάση» των Κοσσοβάρων Αλβανών σε βάρος των Σέρβων του προτεκτοράτου.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Ρώσου υπαλλήλου στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο «παράνομη» και «προκλητική», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του και «λεπτομερείς εξηγήσεις» από τη διοίκηση του ΟΗΕ για τη σύλληψή του και την παραβίαση της διπλωματικής ασυλίας.
Οι αντιδράσεις αυτές επέφεραν την απελευθέρωση του Ρώσου, που φέρεται πως χτυπήθηκε στη διάρκεια της σύλληψης.
Νέες δηλώσεις Θάτσι για Μεγάλη Αλβανία...
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των συλλήψεων. Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι κάλεσε τους Σέρβους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι, γιατί τάχα είναι αποφασισμένος να κάνει... «αγώνα» κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεχτζέτ Πατσόλι, ανήγγειλε ότι θα γίνουν και άλλες «αστυνομικές επιχειρήσεις» στις περιοχές των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο με πρόσχημα την «καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».
Νωρίτερα, χτες, δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων επικαλούμενα ομιλία του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, με αφορμή την 20ή επέτειο της μάχης του Παστρίκ στο προτεκτοράτο, ανέδειξαν τα σχέδιά του για ένωση με την Αλβανία. «Δημιουργούνται όμως νέες συνθήκες και ως εκ τούτου η καλύτερη λύση θα ήταν τα Κοινοβούλια Κοσόβου και Αλβανίας να υιοθετούσαν τις απαιτούμενες δηλώσεις που θα εξέφραζαν τη βούληση του λαού του Κοσόβου και της Αλβανίας να ζήσουν σε κοινό κράτος, χωρίς σύνορα», είπε ο Θάτσι.
Ορισμένοι Αλβανοί αρθρογράφοι εκτίμησαν ότι οι παραπάνω αναφορές του Θάτσι ήταν έμμεση έκφραση δυσαρέσκειας στην άρνηση της ΕΕ να μην εγκρίνει την κατάργηση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο...



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισπανό πρέσβη στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισπανού ΥΠΕΞ, Χοσέπ Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Ρωσία «παλιό μας εχθρό» που «δηλώνει ξανά "είμαι εδώ" και επέστρεψε ως απειλή». Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα σχόλια του Μπορέλ «βλάπτουν τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Ρωσίας, την αμοιβαία αντίληψη των διμερών σχέσεων ως φιλικών, που βασίζονται στη συνεργασία και στα αμοιβαία οφέλη».