Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Τριτη 24 Δεκεμβριου 2019


Άλλο ένα "επαναστατικό δρώμενο" του μαγαζιού του Σόρος..."Ο βιαστής είσαι εσύ" μας λένε τα μίσθαρνα των ΜΚΟ. Ενοχοποίηση του φύλου-αν αυτό δεν είναι ορισμός του φασισμού τότε τι είναι? Μήπως ν'αλλάξουμε και φύλο? Βέβαια για να τα λέμε όλα, ο σύγχρονος φασισμός όπως έχουν πει άλλοι, δεκαετίες πριν, έρχεται με το πρόσωπο του αντιφασισμού. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να ξεμυτίσει από την τρύπα του, με τόσο βεβαρημένο παρελθόν. Ο δικαιωματισμός των event και των χιπστεράδικων μεταμοντέρνων σκουπιδιών, δεν δίνει δεκάρα για τα μείζονα (φτώχεια, δημοκρατία, ιμπεριαλισμός, ανεργία κτλ) αλλά ετσιθελικά μας βαπτίζει όλους μας εν δυνάμει βιαστές, εθνικιστές, ομοφοβικούς, ισλαμοφοβικούς κτλ κτλ. Ο στόχος? να καταργήσουμε κάθε ταυτότητα: ιδεολογική, εθνική, πολιτιστική, φυλετική, σεξουαλική,θρησκευτική κτλ -να είμαστε όλοι τα πάντα, ή να μην είναι κανείς μας τίποτα. Παρά μόνο φυσικά καταναλωτικά όντα των προϊόντων μιας υπερεθνικής ελίτ που ολοένα και περισσότερο καταργεί πάσης φύσεως όρια και φραγμούς. Τον νου σας ρεμάλια και καλές γιορτές....
ΥΓ-παρατηρήστε πόσο "εκπαιδευμένοι" είναι οι διαδηλωτές. Τυχαίο? δεν νομίζω...
ΥΓ-πρώτα "τα φάγαμε μαζί", μετά "μην διαμαρτύρεστε, τίποτα ψεκασμένοι λαϊκιστές είστε?" και τώρα "είμαστε και βιαστές". Βγάλτε το σκασμό επιτέλους...

Σχολιο.-  παραστρατιωτικά εκπαιδευμένες γυναίκες σε παράταξη παρέλασης , που θα ζήλευαν ακόμα και οι γυναικείες οργανώσεις των SS!
Σχολιο.-  Όσο χυδαίο θα ήταν να γίνει μια διαμαρτυρία αλληλεγγύης μόνο στους άντρες θύματα καταστολής τόσο είναι και αυτό που γίνεται μόνο για τις γυναίκες. Όταν πυροβολάνε έναν άνθρωπο στο μάτι, όταν ταπεινώνουν ένα άνθρωπο που διαδηλώνει τότε δεν ρωτάς να μάθεις αν είναι γυναίκα ή άντρας, δεν ρωτάς να μάθεις τι γλώσσα μιλάει και σε πια θρησκεία πιστεύει, δεν σε ενδιαφέρει το χρώμα τους δέρματος του. Διότι αν το κάνεις είσαι υπέρ των διακρίσεων. Πόσο μάλλον αν διαμαρτύρεσαι μόνο για τους μεν και οχι για τους δε. Αλίμονο αν ο καθένας διαμαρτύρεται μόνο για τη φατρία του.
Σχολιο.- τι ζόρι τραβάνε ιδίως αριστεροί δεν καταλαβαίνω..το δικαιωματικό κίνημα εχει άλλα κι άλλα να του προσάψει κανείς και στρατηγικά και επίκαιρα ..εκείνοι οι Κρητικοί εχουν πρόβλημα τελικά εχουν παραξει σειρά εγκλημάτων τετοιας φύσης ..η ολη ματσίλα και φολκλόρ προβατίλα εχει καποιες ρωγμές..Γιακουμάκης - η γυναίκα με το δίκανο - ο ψυχάκιας που τραυματιζε ή σκότωνε με το αμάξι και βίαζε ή και αποτελείωνε τα θυματα - ο βιασμένος με σκουπόξυλο γιατί πήγε με την κόρη του αλλου 18 άρης ...ατελείωτες οι υποθεσεις των συντεκνων
Σχολιο.- Σεβαστή η άποψη, όμως εμείς (ccna) υποστηρίξαμε μια δράση αλληλεγγύης , που ξεκίνησε από τη Χιλή και γίνεται σε όλο τον κόσμο. Ακόμα περισσότερο που στην εκδήλωση αυτή στην Ελλάδα έλαβαν μέρος χιλιανές, βενεζουελάνες, περουάνες, λατίνες που ζουν εδώ και συναντηθήκαμε στις διαμαρτυρίες τους για την καταστολή στη Χιλή. Υπάρχει θέμα γυναικοκτονίας και βιασμών (και) στη ΛΑ και υπήρξαν βιασμοί (γυναικών) από τους μπάτσους στη Χιλή. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο διαμαρτύρονται άνδρες και γυναίκες στη Χιλή και παντού, όμως γυναίκες βιάζονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αντίστοιχα κινήματα στην ευρώπη ξεφεύγουν από την γενικότερη κατάσταση (σεχταρισμού κ.α) του τσακισμένου κινήματος των "μητροπόλεων".




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Έχουμε επιβεβαιώσει τη δολοφονία 32 ατόμων με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, περισσότερους από 800 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού. Υπήρξαν αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς και κάψιμο σπιτιών, βασανιστήρια και δημόσιες παρενοχλήσεις», δήλωσε η Μερτσάν. [...] η δικαστική εξουσία δεν εγγυήθηκε «ούτε εγγυάται τα βασικότερα δικαιώματα στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα στη Βολιβία αυτές τις στιγμές, παραμένουν περισσότερα από χίλια άτομα υπό κράτηση, 54 άτομα χωρίς υπεράσπιση ούτε δίκαιη δίκη».

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019
Το PARLASUR καταγγέλει 32 δολοφονίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βολιβία

Μια αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Mercosur (Parlasur) διαπίστωσε στη Βολιβία τη δολοφονία 32 ατόμων και τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την de facto κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε μετά το πραξικόπημα κατά του προέδρου Έβο Μοράλες στις 10 Νοεμβρίου.
Σε μια σύνοδο του Parlasur, με έδρα στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του περιφερειακού οργανισμού, Σεσίλια Μερτσάν, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση των δραστηριοτήτων που πραγματοποίησε η επιτροπή κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βολιβία στις 27 και 28 Νοεμβρίου.

"Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής για την Ιθαγένεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έθεσε ευρεία ατζέντα στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2019 στο έδαφος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας μετά τα γεγονότα που αποτέλεσαν πολιτικοστρατιωτικό πραξικόπημα και σύμφωνα με την εντολή που εγκρίθηκε στη Δήλωση 64/2019 από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου του MERCOSUR ", δήλωσε η αξιωματούχος.
Εξήγησε ότι έλαβαν χώρα συναντήσεις με όλες τις πολιτικές παρατάξεις, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη, που έλαβε το μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών και διατηρούσε άμεση επαφή με τις μαρτυρίες των θυμάτων.
«Έχουμε επιβεβαιώσει τη δολοφονία 32 ατόμων με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, περισσότερους από 800 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού. Υπήρξαν αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς και κάψιμο σπιτιών, βασανιστήρια και δημόσιες παρενοχλήσεις», δήλωσε η Μερτσάν.
Σημείωσε ότι η δικαστική εξουσία δεν εγγυήθηκε «ούτε εγγυάται τα βασικότερα δικαιώματα στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα στη Βολιβία αυτές τις στιγμές, παραμένουν περισσότερα από χίλια άτομα υπό κράτηση, 54 άτομα χωρίς υπεράσπιση ούτε δίκαιη δίκη».
Η Μερτσάν τόνισε ότι «πρέπει να απαιτήσουμε ένα νόμο συνταγματικών εγγυήσεων ώστε όλοι να μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανοικοδόμησης, επανέναρξης μιας δημοκρατικής ζωής".
Ζήτησε επίσης την παρουσία διεθνών οργανισμών που να μπορούν να διασφαλίσουν τη σωστή διεξαγωγή της επόμενης εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



... σε ένα παραλήρημα αυτοκρατορικής αλαζονείας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ προτίθεται, μέσω αυτής της νομοθετικής πράξης, να επικαλεστεί το δικαίωμα τιμωρίας των χωρών που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019
Η Βενεζουέλα απορρίπτει νέο νόμο των ΗΠΑ

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας απορρίπτει κατηγορηματικά τη νέα παρεμβατική επίθεση της κυρίαρχης ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία αυτή τη φορά επιδιώκει να εγκρίνει νομοθεσία που βαπτίστηκε ειρωνικά Νόμος Έκτακτης Βοήθειας και Υποστήριξης της Δημοκρατίας και Ανάπτυξης στη Βενεζουέλα, και στόχο έχει την εμβάθυνση των επιθέσεων εναντίον του λαού της Βενεζουέλας, την αγνόηση της κυριαρχίας της και της εσωτερικής συνταγματικής της τάξης.
Πίσω από αυτή την αλυσίδα ευφημισμών, κρύβεται ένα όργανο που στοχεύει να επιτείνει την εφαρμογή μονομερών μέτρων επιβολής, τα οποία είναι παράνομα και παραβιάζουν παράλληλα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα 30 εκατομμύρια Βενεζουελανών.
Επιπλέον, σε ένα παραλήρημα αυτοκρατορικής αλαζονείας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ προτίθεται, μέσω αυτής της νομοθετικής πράξης, να επικαλεστεί το δικαίωμα τιμωρίας των χωρών που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η αριστερά δεν έχει σχέση με τους μπάχαλους!
Η Αριστερά, σήμερα αντιμάχεται την αδικία, τις βαθιές ανισότητες και τις διακρίσεις που απορρέουν από την ταξική δομή της καπιταλιστικής κοινωνίας,
Η αριστερά προωθεί την κοινωνική ισότητα, την αδελφοσύνη την ελευθερία την φιλία και την συνεργασία ανάμεσα στα έθνη και τους λαούς, με σεβασμό στην κουλτούρα κάθε λαού! Η αριστερά αγωνίζεται για ουσιαστική παιδεία και μόρφωση για όλα τα μέλη της κοινωνίας,
Η αριστερά είναι πολιτική δύναμη, εναντίον βίας , του σκοταδισμού είτε εθνικισμού, της τρομοκρατίας!
Μην συγχέουμε και μην ταυτίζουμε την αριστερά με 100 μπάχαλους που φορούν κουκούλες και  σπάνε τζαμαρίες από καφετέριες, αμάξια με βαριοπούλες και αδειάζουν πυροσβεστήρες! Δεν ειναι αριστεροί όλοι αυτοί! Ειναι βάνδαλοι και συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε προχωρημένη μετ εφηβική ηλικία στην όποια αρέσκονται να παίζουν κρυφτοκυνηγητο με την αστυνομία.
Προφανώς όταν κάποιος άνθρωπος συλλαμβάνεται ή/και βασανίζεται
η Αριστερά όπως και όλη η κοινωνία θα αντιδράσει.
Είτε αυτός ο άνθρωπος προσδιορίζεται ως αντι εξουσιαστής, είτε αναρχικός, είτε ομοφυλόφιλος είτε ειναι ο δεξιος, είτε ο Ινδαρες είτε η κυρία με ειδικές αναγκες στο ΑΤ της Ομόνοιας.
Αυτό ειναι άλλο πράγμα από την ταύτιση της αριστεράς και της κοινωνιας με τους μπάχαλους
Χρειάζεται σταθερή -και μονότονη ίσως- αποσαφήνιση! Ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ότι η Αριστερά και οι μπάχαλοι και οι καταστροφές σχετίζονται!
Αυτή άλλωστε η κυρίαρχη προπαγάνδα από το σύστημα και έχει στοιχίσει στην αριστερά πολύ ακριβά.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πολεμώντας τη Δεξιά δεν θα θεωρήσουμε ούτε στιγμή εχθρό μας τα τρικάκια των (κατά Τσίπρα) "καταδρομέων" του Ρουβίκωνα.
Παρά τις όποιες διαφωνίες μας, επιμένουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με όποιον βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρατική καταστολή.
Για να ξέρουμε, δηλαδή, ποιος είναι με ποιον.
Από τη στιγμή που εχθρός μας είναι η δεξιά, εχθρός μας είναι και ο σύριζα.
Η πολιτική του σύριζα είναι δεξιά και φιλελεύθερη.
Και από κυνηγητό και ξύλο από τα φασιστικά ματ επί σύριζα... Νομίζουν κάποιοι ότι ξεχνάμε αλλά δεν τους κάνουμε τη χάρη.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πήγε ο γιος του Άδωνι να πει τα κάλαντα στα αρχαία Ελληνικά στο Μητσοτάκη,
κι ο Κυριάκος του έδωσε ένα Τάλαντο, απ' τη συλλογή του πατέρα του.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έρχεται με ένα ξύλινο κουτί στα χέρια, με φιλάει και μου λέει ‘’Μακάρι να μπορούσα να σου πάρω κάτι καλυτερο’’, βεγγαλικά έχουν αρχίσει να σκάνε στα μάτια μου, έχω διαλέξει μέχρι και το χρώμα, θεε μου μου πήρε αυτοκίνητο λέω, ανοίγω το κουτί και είχε μέσα ένα μελομακάρονο....




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το νού σας στα φιλελέδια(ευρωπαϊστές και λοιπούς μκο τρεφόμενους) που "παλεύουν"..για την .."εγκληματική"αλλαγή....




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Πανεπιστήμιο της Μπολόνια: Κλιματικός φασισμός εναντίον Έλληνα Καθηγητή του Εθν. Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το 2011 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα διοργανώθηκε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Το κλίμα της γης αλλάζει ή το αλλάζουμε;", ανάμεσα στον καθηγητή στην Υδρολογία και Ανάλυση Συστημάτων Υδραυλικών Έργων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Δημ. Κουτσογιάννη και τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής 20-20-20 καθηγητή Δημ. Λάλα. Όπως μπορεί κάποιος να δει στο σχετικό βίντεο αναπτύχθηκε ένας πολιτισμένος διάλογος και ξεδιπλώθηκαν επιχειρήματα κι απ' τις δυο πλευρές. Κανείς δεν διανοήθηκε να επιβάλει μονομερώς τις προδήλως αντιεπιστημονικές απόψεις πως "η επιστήμη έχει καταλήξει" ή "το 97% των επιστημόνων συμφωνεί".
Στις 26/11/2019 ο καθηγητής Δημ. Κουτσογιάννης είχε προσκληθεί στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια για να δώσει διάλεξη με θέμα "Το κλίμα αλλάζει ... εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια". Η πρόσκληση προκάλεσε τη μήνι Ιταλών Κλιματικών Σταυροφόρων, που ούτε λίγο ούτε πολύ ανάγκασαν τον Πρύτανη να ματαιώσει τη διάλεξη! Ούτε λόγος για διάλογο κι ανταλλαγή επιχειρημάτων!
Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια "πράσινου" ολοκληρωτισμού, που έρχεται να συμπληρώσει όσα ανέφερα στις αρχές του μήνα: Καλωσορίσατε στο Νέο Μεσαίωνα! Πληθαίνουν τα περιστατικά εκφοβισμού και παρεμπόδισης επιστημόνων. Όταν έγραφα την ανάρτηση εκείνη το περιστατικό της Μπολόνια ήταν ήδη γνωστό, από απανωτά δημοσιεύματα στη ...
La Repubblica, που εμφάνιζαν τον Έλληνα καθηγητή ως "prof negazionista": αν ζητήσετε μετάφραση απ' τη Google θα σας δώσει "αρνητής του Ολοκαυτώματος".
Ο καθηγητής Δημ. Κουτσογιάννης δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη και ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη παρουσίαση του ιστορικού ματαίωσης της διάλεξης, που μπορείτε να δείτε ολόκληρη είτε στο Researchgate είτε στον ιστότοπο της ερευνητικής ομάδας Ιτιά του ΕΜΠ, απ' όπου και η εικόνα με την ακύρωση της διάλεξης.
Το κυνήγι μαγισσών έχει ξεκινήσει, η νέα Ιερά Εξέταση στήνεται απ' άκρου σ' άκρο του πλανήτη, ο Κλιματικός Φασισμός δεν χτυπά απλά την πόρτα, είναι ήδη μέσα στο παγκόσμιο σπίτι. Η στάση των Ιταλών αποτελεί προσβολή προς ολόκληρο τον Ελληνικό Ακαδημαϊκό κόσμο και θα στιγματίζει για τα επόμενα πολλά χρόνια αυτούς που, αντί να παραθέσουν τα δικά τους επιχειρήματα, μετέτρεψαν το χώρο ελεύθερης έκφρασης σε χώρο ολοκληρωτικής μονομέρειας.
Τα περιστατικά αυτά αποδεικνύουν περίτρανα αυτό που έγραφα στις 28 Οκτωβρίου, πως Το νέο ΟΧΙ πρέπει να είναι ενάντια στη Φασιστική Κλιματική Υστερία και τον Περιβαλλοντικό Λαϊκισμό! Θυμίζω πως απ' την Αρχαία Ελλάδα και την Αθηναϊκή Δημοκρατία μας έρχεται το "Πάταξον μεν, άκουσον δε!", ενώ απ' την Ευρώπη του Διαφωτισμού μας έρχεται το "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες".
Σημειώνω τέλος πως το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια είναι το παλαιότερο σε λειτουργία πανεπιστήμιο του κόσμου και το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ιταλία. Ήταν μάλλον το πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο δυτικό κόσμο, καθώς η ίδρυσή του τοποθετείται στο τέλος του 11ου αιώνα. Σύμβολό του έχει το "Alma Mater Studiorum", μια λατινική φράση που σ' ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "Καλλιεργώντας τη μητέρα των σπουδών" και ως τέτοιο πέρασε απ' την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό, αλλά πλέον επικράτησε ο σκοταδισμός. Εκατοντάδες -ή ίσως χιλιάδες- Έλληνες φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, αλλά δυστυχώς η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν μένει πια εκεί!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΑΥΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΔΩΝΙΣ....
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ Η ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΟΥ.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Τουρκία κάνει ελέγχους σε ξένα πλοία μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και για τα ελληνικά ΜΜΕ αυτή η είδηση δεν υπάρχει καν.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ορθόδοξος επίσκοπος Atallah Hanna: το Ισραήλ ευθύνεται για τη χημική επίθεση εναντίον μου..
23/12/2019
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επίσκοπος Σεβάστειας Παλαιστίνης Atallah Hanna από νοσοκομείο στο Amman Ιορδανίας όπου νοσηλεύεται καταγγέλει το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη χημική επίθεση που υπέστη μεταφέρει το Al-Mayadeen.
Επιβεβαιώνει, κατά την άφιξή του στην Ιορδανία για θεραπεία, ότι η κατοχή είναι υπεύθυνη για τη δηλητηρίασή του και μια ιατρική πηγή στην Ιορδανία λέει ότι «υποπτεύοντια ποιο είναι το δηλητήριό».
“Θεωρώ ότι οι κατοχικές δυνάμεις ευθύνονται για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μου προκλήθηκαν από εκείνη την ημέρα.”
Είπε ότι “δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι το Ισραήλ είναι πίσω από αυτό το επεισόδιο αλλά οι ενδείξεις είναι ότι αυτό είναι πίσω από αυτό το γεγονός..Πιστεύω ότι αν το Ισραήλ ενέχεται σκοπός του ήταν όχι μια δολοφονία αλλά μια απόπειρα να με βλάψει.”Λέει ότι δυσκολεύεται να μιλήσει….
Ο Ορθόδοξος επίσκοπος Atallah Hanna, επιβεβαίωσε ότι το κατοχικό καθεστώς είναι υπεύθυνο για τη δηλητηρίασή του με ψεκασμό επικίνδυνων τοξικών χημικών ουσιών κοντά στην έδρα του στην Ιερουσαλήμ.
Σήμερα, ο Hanna είπε στον al-Mayadeen: «Δεν δέχτηκα να λάβω θεραπεία στα ισραηλινά νοσοκομεία γιατί δεν τους εμπιστεύομαι», τονίζοντας ότι «η ισραηλινή κατοχή δεν θα μπορέσει να γονατίσει τον παλαιστινιακό λαό».
Ιορδανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο επίσκοπος Hanna Rais μεταφέρθηκε τη Δευτέρα από την Ιερουσαλήμ στην Ιορδανία για θεραπεία, ύστερα από υποψία ότι έχει δηλητηριαστεί από το Ισραήλ.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιορδανικού Νοσοκομείου Αμπντουλάχ Αλ Μπασίρ λέει στα μίντια ότι ο επίσκοπος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Ιορδανία, όπου «υποπτέυονται για ποιο δηλητήριο πρόκειται».
Ο επίσκοπος Hanna επιβεβαίωσε στον Al-Mayadeen νωρίτερα σήμερα την Κυριακή ότι θα μεταβεί στην Ιορδανία για να λάβει θεραπεία επειδή η κατάσταση υγείας του δεν επιδέχεται αναβολή.
Ενώ ο πολιτικός εμπειρογνώμονας Elif Sabbagh ανακοίνωσε ότι υπάρχουν υπόνοιες σχετικά με απόπειρα δολοφονίας του Atallah Hanna μέσω του υλικού με το οποίο ψεκάστηκε ο χώρος κοντά στην έδρα του.
Είπε σε συνέντευξή του στον Al-Mayadeen ότι η τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε κοντά στην έδρα του επισκόπου Hanna απαγορεύεται διεθνώς, και πλήττει το νευρικό σύστημα του σώματος.
Ο επίσκοπος εκδήλωσε πρόβλημα υγείας αφού δηλητηριάστηκε μετά την εισπνοή χημικών ουσιών και ως αποτέλεσμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ.
Εξήγησε ότι υπέστη δηλητηρίαση ως αποτέλεσμα του ψεκασμού χημικών παρασιτοκτόνων, τοξικών αερίων και άλλων ουσιών των οποίων η φύση δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.
“Κανένας συνωμότης ή επιτιθέμενος δεν θα μπορέσει να υπονομεύσει την παρουσία μας και το μήνυμά μας”, είπε.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



23/12/2019
O Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας επιβεβαίωσε την
παρουσία μεγάλου αμερικανικού υποβρυχίου νοτίως της Κρήτης λέγοντας πως «ότι εγγυάται την σταθερότητα, οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή, τη χαιρετίζουμε».




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Συμφωνία Τουρκίας/GNA για μεταφορά τρομοκρατών του FSA από Ιντλίμπ στη Λιβύη.
24/12/2019
Η Τουρκία προτίθεται να μεταφέρει πιστούς της ”μαχητές” από τη Συρία στα μέτωπα στη Λιβύη…
Η Τουρκία σκοπεύει να στείλει μεγάλες παρτίδες ένοπλων πιστών της από την Συρία στα μέτωπα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τις τάξεις των δυνάμεων της GNA.
Aρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας πραγματοποίησαν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Al-Wefaq στη Λιβύη κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, όπου συμφωνήθηκε ότι η Τουρκία θα στείλει υποστήριξη στο “Al-Wefaq” από ”μαχητές” του λεγόμενου “FSA” που υποστηρίζεται από αυτήν και που έχει αναπτυχθεί μέσα στα σφαίρα τουρκικής επιρροής στη βόρεια Συρίας.
Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λιβύη ακολουθήθηκαν από άλλες συναντήσεις στα τουρκικά εδάφη, οι οποίες συγκέντρωσαν διάφορους διευθύνοντες των φραξιών που πρόσκεινται στην Άγκυρα με αξιωματούχους της ΜΙΤ για να θέσουν σε εφαρμογή τους άξονες της συμφωνίας που έλαβε χώρα στη Λιβύη .
Λίγο μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, η Τουρκία έστειλε προσκλήσεις στους ηγέτες των ”μαχητών” του «FSA*» (που για 8 χρόνια κατ΄επιταγή της Ουάσιγκτον ελληνική πολιτική και ΜΜΕ υποστήριζαν με πάθος έναντι Άσαντ/συριακού στρατού) για να εκκινήσουν τη διαδικασία και να κάνουν καταλόγους εγγραφής σ’ όσους μαχητές θέλουν να καταγράψουν τα ονόματά τους για την μετάβασή τους στη Λιβύη.Ως αντάλλαγμα τους υποσχέθηκαν υπέρογκα χρηματικά ποσά. Ο μηνιαίος μισθός που υποσχέθηκε η Τουρκία σε τρομοκράτες του “FSA” ανέρχεται σε 2000 / USD.
Τις τελευταίες ώρες έχει ήδη εγγραφή μεγάλος αριθμός ”μαχητών” του “FSA” για να μεταβούν στη Λιβύη….
H Τουρκία στοχεύει, μέσω αυτής της κίνησης μ΄ένα σμπάρο 2 τρυγόνια. Αποστέλλοντας ένοπλους μαχητές, η Τουρκία θα υποστηρίξει τον σύμμαχό της στη Λιβύη, την κυβέρνηση GNA.Την ίδια στιγμή θ΄ αποφύγει το ζήτημα της στήριξης των ”φατριών” στα μέτωπα του Idlib έναντι συριακού στρατού,κι έτσι θα καλύψει την επερχόμενη τεράστια απώλεια της Τουρκίας στη βόρεια Συρία ενώ αυτή η κίνηση θα της επιτρέψει ν’ απαλλαγεί από κάποιους από τους αρχηγούς των ”μαχητών” που έχουν αρχίσει πρόσφατα την ανυπακοή στα τουρκικές εντολές στο συριακό βορρά.
O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να επιδιώκει αυξημένη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, γράφει ο αναλυτής Ethan Chorin στο περιοδικό Forbes την Δευτέρα.Η Τουρκία και o GNA υπέγραψαν τον περασμένο μήνα δύο συμφωνίες, μια συμφωνία θαλάσσιων συνόρων που αγνοεί τα χωρικά ύδατα της Eλλάδας χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θέτει εν αμφιβόλω την κυπριακή, αιγυπτιακή και ισραηλινή ελεύθερη πλοήγηση και μια στρατιωτική συμφωνία που επιτρέπει στην Άγκυρα να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατεύματα στη Λιβύη.
Η ισραηλινή κυβέρνηση οριοθέτησε την εμπλοκή της σε πιθανή κρίση στην Αν Μεσόγειο.Από τη μια εναντιώνεται στη συμφωνία GNA/Τουρκία ενώ από την άλλη η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε χθες Δευτέρα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς. «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα στείλουμε πολεμικά πλοία για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία», δήλωσε.. «Δεν έχουμε καμία [τέτοια] επιθυμία, ούτε η Τουρκία έχει επιθυμία να αναμετρηθεί με το Ισραήλ», τόνισε.
*τους υποστήριζε η ελληνική πολιτική 8 χρόνια στη Συρία κατά Άσαντ τώρα θα τους βρει μπροστά της και στη Λιβύη…




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



YΠΕΞ Συρίας: oι ΗΠΑ επιτέθηκαν με drones στα διυλιστήρια στη Χομς..
24/12/2019
Ο ΥΠΕΞ Συρίας Walid Muallem στη συνάντησή του με το Λαβρόφ στη Μόσχα κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ με drones επιτέθηκαν σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Χομς.
Κατήγγειλε: ”Οι ΗΠΑ διατηρούν παράνομη στρατιωτική βάση στην al Tanf από εκεί στέλνουν drones που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Χομς στην υποδομή διυλιστηρίου αυτό έγινε πριν 4 μέρες.” Tόνισε ο Mouallem : η αμερικανο-τουρκο-ισραηλινή συνωμοσία κατά της Συρίας συνεχίζεται για να εμποδίσει τις προσπάθειές της στη μάχη κατά τρομοκρατίας. Ο Mouallem ανέφερε πως η Συρία είναι το αντικείμενο μιας διαρκούς επίθεσης τουρκικής fκατά της ενότητάς της και εθνικής κυριαρχίας της στη Β Συρία, αλλά και μια οργανωμένης κλοπής του πετρελαϊκού πλούτου του λαού από τις ΗΠΑ. « Αυτή η πτήση κι αυτή η τουρκική επίθεση διαπράχθηκαν με τη κλαγγή των όπλων»,πρόσθεσε.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Μήνυμα του Πρέσβη της Παλαιστίνης για τα Χριστούγεννα: «Από τη Βηθλεέμ στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα».
 Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 16:56
Ακολουθεί το μήνυμα των Χριστουγέννων από τον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα προς τον ελληνικό λαό με θέμα: «Από τη Βηθλεέμ στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα».
«Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Είναι η εποχή του χρόνου που η Παλαιστίνη γιορτάζει τα Χριστούγεννα με τον κόσμο, την ημέρα κατά την οποία ο λαός μας γιορτάζει τη γέννηση του αγγελιοφόρου της αγάπης και της ειρήνης. Παρ 'όλες τις προκλήσεις που έχει περάσει η Παλαιστίνη, είδαμε πολλές παλαιστινιακές πόλεις και χωριά να υψώνουν τη σημαία μας, φωτίζοντας τα δέντρα, με χορωδίες που τραγουδούν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, στη Βηθλεέμ, στην Ιερουσαλήμ, σε όλες τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις και χωριά. Αυτά τα Χριστούγεννα, όπως κάθε Χριστούγεννα, ο λαός μας με τον κόσμο βλέπει την αναγγελία, τους τρεις σοφούς και το Σπήλαιο.
Όπως κάθε χρόνο, ο Πρόεδρός μας η Α.Ε. κ. Μαχμούντ Αμπάς θα είναι παρών με τους πιστούς στην Εκκλησία Γεννήσεως που γιορτάζουν με εκατομμύρια ανθρώπους τη Μεταμεσονύκτια Θεία Λειτουργία. Ελπίζουμε ότι το 2020 θα είναι το έτος τερματισμού της κατοχής και της επίτευξης των εθνικών μας προσδοκιών ως Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμβιώνοντας με τους γείτονές μας.
Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε όλους τους πιστούς και τους ανθρώπους με καλή θέληση στον κόσμο να προσεύχονται και να εργάζονται για δικαιοσύνη, ειρήνη, αγάπη και ισότητα μεταξύ όλων, ειδικά για τους ανθρώπους μας οι οποίοι στερούνται τα δικαιώματά τους για ελευθερία και αξιοπρέπεια εδώ και δεκαετίες. Είναι η θέληση μας να ζήσουμε με ειρήνη και αξιοπρέπεια στην πατρίδα μας. Από την άλλη πλευρά, παρακολουθούμε μια κλιμάκωση των ισραηλινών ρατσιστικών πολιτικών και των αποικιοκρατικών δραστηριοτήτων ιδίως στην Ιερουσαλήμ, μέσω των συστηματικών διαδικασιών για την αλλαγή των χαρακτηριστικών, της ταυτότητας και του πολιτιστικού τους μηνύματος.
Θέλουμε να είναι μια ανοιχτή πόλη λατρείας για όλους τους πιστούς και τους οπαδούς των μονοθεϊστικών θρησκειών, ώστε ο λαός μας να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του για ελευθερία λατρείας στις χριστιανικούς και ισλαμικούς τόπους λατρείας, οι οποίες μας στερήθηκαν ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μέσω της πάγιας πολιτικής του Ισραήλ να αποδυναμώσει την παλαιστινιακή παρουσία στους Αγίους Τόπους, είδαμε το κλείσιμο του Πανάγιου Τάφου και άλλων χριστιανικών και μουσουλμανικών Ιερών Τοποθεσιών.
Αυτές οι συστηματικές πολιτικές περιλαμβάνουν την κατάσχεση εκκλησιαστικών εκτάσεων και την προώθηση της νομοθεσίας μέσω του ισραηλινού κοινοβουλίου για τη δήμευση των εκτάσεων και των ιδιοκτησιών των εκκλησιών, την επέκταση των οικισμών, την κατεδάφιση των σπιτιών, την ανάκληση των δελτίων ταυτότητας των οικογενειών που κατοικούν στην Ιερουσαλήμ και την αποστέρηση επανένωσής τους. Όλες αυτές οι πολιτικές πρέπει να ληφθούν ως προειδοποίηση από τους ελεύθερους ανθρώπους στον κόσμο μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Έλληνες φίλους για την αμέριστη υποστήριξή τους προς τους Παλαιστινίους και το αναφαίρετο δικαίωμα τους για αυτοπροσδιορισμό, για την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα προ της 4ης Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και κατάργηση κάθε είδους φυλετικής διάκρισης και απαρτχάιντ.
Προσβλέπουμε στο νέο έτος 2020 για να ενισχύσουμε περαιτέρω τους ιστορικούς μας δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης, διευρύνοντας τους ορίζοντες της διμερούς συνεργασίας που θα ωφελήσουν τόσο τους λαούς όσο και τις χώρες μας, ευχόμενοι στον ελληνικό λαό περισσότερη ευημερία. Ας εργαστούμε μαζί για να αναμεταδόσουμε το μήνυμα της ελπίδας που προέκυψε από ένα ταπεινό Σπήλαιο στη Βηθλεέμ και να εργαστούμε για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, έτσι ώστε να επικρατήσει η σοφία προκειμένου να επιτύχουμε τελικά την Ειρήνη στη γη της Ειρήνης. "Δόξα στον Ύψιστο Θεό και επί γης ειρήνη σε όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους”.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καμπανια Αλληλεγγυης στην Παλαιστινη (Βρετανια)
Το μόνο που θέλουμε για τα Χριστούγεννα είναι μια ελεύθερη Παλαιστίνη! Αλλά γνωρίζουμε ότι η επιθυμία για αυτό δεν είναι αρκετό ... πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό.
Κάθε χρόνο η προσοχή του κόσμου στρέφεται σύντομα στην Παλαιστίνη - το σπίτι των Χριστουγέννων - αλλά σπάνια καταγράφει την εξαντλητική πραγματικότητα της ζωής κάτω από την ισραηλινή κατοχή.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα στερηθούν τη δυνατότητα να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους φέτος και το Ισραήλ έχει απορρίψει  όλες τις  ταξιδιωτικές αιτήσεις από χριστιανούς στη Γάζα που επιθυμούν να κάνουν προσκύνημα στη Βηθλεέμ.
Η Εκκλησία της Γεννήσεως βρίσκεται περίφημα στη Βηθλεέμ. Αλλά οι προσκυνητές που επισκέπτονται τη γενέτειρα του Ιησού θα γίνουν μάρτυρες ενός από τα πιο εντυπωσιακά σύμβολα της ισραηλινής καταπίεσης - το τείχος του Απαρτχάιντ.
Παρά το γεγονός ότι το διεθνές δικαστήριο έχει εκδοθεί παράνομο πριν από 15 χρόνια, αυτό το τερατώδες εξακολουθεί να τρέχει μέσω της Βηθλεέμ.
Καθώς απομακρύνει τις παλαιστινιακές κοινότητες μεταξύ τους και την πρωτεύουσά τους στην Ιερουσαλήμ, το τείχος έχει γίνει καμβάς για τέχνη διαμαρτυρίας και αντίσταση. Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν στο Walled Off Hotel του Banksy - το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για τη "χειρότερη θέα στον κόσμο" - αλλά για πολλούς Παλαιστίνιους απλά δεν είναι δυνατόν να φτάσετε εκεί.
Έτσι, ενώ σας εύχομαι ευπρόσδεκτες τις εποχές μας από όλους μας στην PSC, σας ζητάμε να συνεχίσετε την φανταστική σας υποστήριξη και να συμμετάσχετε μαζί μας στο νέο έτος που αγωνίζεται για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα.
Σε αλληλεγγύη,
Καμπανια Αλληλεγγυης στην Παλαιστινη



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σήμερα τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης κάνουν το ετήσιο προσκύνημα στη Βηθλεέμ - ενώ μόλις 24 μίλια μακριά μια πιο επείγουσα ιστορία FAR χρειάζεται την προσοχή μας:
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ορίσει μια επταήμερη προθεσμία για τον δήμο της Χεβρώνας να «συμμορφωθεί» με το σχέδιό τους να επιτύχουν την ιστορική παλαιστινιακή αγορά στην οδό Shuhada για να χτίσουν μια νέα εβραϊκή γειτονιά - ή να χάσουν το δικαίωμα να λειτουργούν καταστήματα στη δική τους κοινότητα.
Ενώ πολλές οικογένειες ξοδεύουν αυτές τις μέρες γιορτάζοντας μαζί, οι παλαιστινιακές οικογένειες στη Χεβρώνα αγωνίζονται για να σταματήσουν την καταστροφή της καρδιάς της πόλης τους. Με αυτή την κρίσιμη προθεσμία κατεδάφισης μόλις 7 ημέρες μακριά, να αντισταθουμε επειγόντως.
Εβραικη Φωνη για την Ειρηνη (ΗΠΑ)




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δυνάμεις της Συριακης Δημοκρατιας  περικύκλωσαν τουρκικό κατοχικο φυλάκιο στην Ιντλίμπ
 Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, 22:39
Οι δυνάμεις της συριακης δημοκρατιας περικύκλωσαν σήμερα τουρκικό κατοχικο φυλάκιο στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, αφού ανέκτησαν εδάφη από τους τζιχαντοφασιστες και τους ισλαμοφασιστες των δυτικων αποικιοκρατων στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.
Οι δυνάμεις της Συριακης Δημοκρατιας του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ "περικύκλωσαν το τουρκικό κατοχικο φυλάκιο του Αλ Σουρμάν, αφού ανακατέλαβαν πολλές πόλεις και χωριά" κοντά στην πόλη-κλειδί Μααρέτ αλ Νουμάν, στη νοτιοανατολική Ιντλίμπ.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βενεζουέλα: Συλλήψεις για την επίθεση σε στρατιωτική βάση
 Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 09:50
Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν συλλάβει 11 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για την έφοδο σε απομακρυσμένη στρατιωτική βάση στη νότια επαρχία Μπολίβαρ.
Το Καράκας κατηγορεί τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Περού - τρεις χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων είναι τσουτσεκια των ΗΠΑ και αντίπαλες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης - για συνέργεια στην επίθεση, στην οποία έχασε τη ζωή του ένας στρατιώτης. Φυσικα οι αλητικες φασιστικες Μπραζίλια, Μπογοτά και Λίμα αρχισαν ως συνηθως τα φασιστικα ψεματα και αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη.
Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση, ο Μαδούρο προέτρεψε τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας να συνεργαστεί στην έρευνα.
«Πιάστε τους δράστες της επίθεσης που βρίσκονται στο έδαφος της Βραζιλίας και επιστρέψτε τα όπλα στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας», είπε ο Μαδούρο.
Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή πρόεδρο, στους 11 υπόπτους που έχουν συλληφθεί συγκαταλέγονται τόσο στρατιωτικοί όσο και χαφιεδες πολίτες στην υπηρεσια των ΗΠΑ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ανάμεσα στους δράστες που έχουν συλληφθεί είναι τουλάχιστον ένας στρατιώτης ο οποίος λιποτάκτησε.
Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε «εξτρεμιστικούς τομείς της αμερικανοπληρωμενης αντιπολίτευσης» για την επίθεση.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Χιλή: «Κατάφωρες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων
 Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 05:58
Διαπράχθηκαν «κατάφωρες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν από τη 18η Οκτωβρίου τη Χιλή, στηλιτεύει το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ), ανεξάρτητος οργανισμός, σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα και ακολουθεί άλλες έρευνες που κατέληξαν σε πανομοιότυπες διαπιστώσεις.
«Σημειώθηκαν κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων στη ζωή και στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα», τονίζεται στην έκθεση του Ινστιτούτου. «Σημειώθηκαν επανειλημμένα συμπεριφορές όπως η χρήση πυροβόλων όπλων αδιακρίτως, τα γδυσίματα προσαχθέντων μέσα σε αστυνομικά τμήματα, η χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταρρύθμισης και η καταφυγή στη βία αδιακρίτως εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», προστίθεται.
Αυτό εξηγείται, σύμφωνα με το ΕΙΑΔ, από την «αδικαιολόγητη αυτονομία» της οποίας χαίρει η αστυνομία μετά την επάνοδο της λατινοαμερικάνικης χώρας στη δημοκρατία το 1990.
Στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που άρχισαν τη 18η Οκτωβρίου στη Χιλή έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι κατά την εισαγγελία — τουλάχιστον 28 κατ’ άλλες πηγές — καθώς σημειώθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία, λεηλασίες, εμπρησμοί και επιθέσεις εναντίον ιδίως εμπορικών καταστημάτων αλλά και άλλων τομέων δραστηριότητας.
Το ΕΙΑΔ επισημαίνει ότι «ο υψηλότερος αριθμός θανάτων και των οφθαλμικών και άλλων τραυματισμών» σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί για εννέα ημέρες αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας.
Η άνοδος της τιμής του μετρό τις ώρες αιχμής στην πρωτεύουσα ήταν ο πυροκροτητής αυτού του χωρίς προηγούμενο ξεσπάσματος της κοινωνικής δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Παρά την ακύρωση του μέτρου, το κίνημα γιγαντώθηκε, τροφοδοτημένο από την αγανάκτηση για τις κοινωνικές ανισότητες.
Η έκθεση του ΕΙΑΔ συνάδει με αυτές που έδωσαν στη δημοσιότητα και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου: η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την 30ή Νοεμβρίου, το ΕΙΑΔ ανακοίνωνε ότι υπέβαλε 476 καταγγελίες εξ ονόματος 586 θυμάτων που κατηγορούν στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης για βασανιστήριο και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση. Εξ αυτών, 433 στρέφονται εναντίον στελεχών της αστυνομίας, 33 εναντίον στελεχών του στρατού και 10 εναντίον της ασφάλειας.
Η αστυνομία της Χιλής από την πλευρά της παραδέχεται μεν ότι διαπράχθηκαν «σφάλματα» στις προσπάθειές της να ελέγξει τις διαδηλώσεις, ωστόσο αντιτείνει πως πολλά δικά της στελέχη έγιναν θύματα βιαιοτήτων από πλευράς διαδηλωτών.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ιταλία: Στην φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας Caritas τα έσοδα από τη Φοντάνα ντι Τρέβι, όπως πριν
 Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 05:30
Το ποσό που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο από τα νομίσματα που «αλιεύονται» από το διάσημο συντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και σχεδόν φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά παραδοσιακά διατίθενται για κοινωφελή έργα και αγαθοεργίες προς ωφέλειαν των αναξιοπαθούντων της ιταλικής πρωτεύουσας.
Εντούτοις, τα τελευταία δύο χρόνια, το ποιος θα διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα αποτελούσε το μήλον της Έριδος ανάμεσα στη δημαρχία της Αιώνιας Πόλης και την επισκοπή της, στην οποία ανήκει και η γνωστή ανθρωπιστική οργάνωση Caritas της Καθολικής Εκκλησίας, στην οποία πιστώνονταν τα ποσά που συλλέγονταν από τα νομίσματα που συνηθίζουν, για γούρι, να πετούν οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι.
Πριν δύο χρόνια, η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι είχε αποφασίσει τα χρήματα που συλλέγονται από τη λεκάνη της Φοντάνα ντι Τρέβι να παραμένουν στον δήμο, ο οποίος -βάζοντας επιπλέον 200.000 ευρώ από τα ταμεία του-θα ήταν εκείνος που θα αποφάσιζε για τις αγαθοεργίες και τη βοήθεια προς τους φτωχούς, προς τις οποίες θα κατευθύνονταν. Απόφαση που προκάλεσε τη μήνιν της Caritas και ψύχρανε τις σχέσεις του δήμου με την Εκκλησία.
Έπειτα από πολλές διαφωνίες με την επισκοπή της Ρώμης, προ ολίγων μηνών, στις αρχές του 2019 η Ράτζι έβαλε «νερό στο κρασί της» αποφασίζοντας ότι κάποια από τα έσοδα αυτά θα πήγαιναν και στην Caritas. Και πάλι όμως, η σολομώντεια αυτή λύση δεν ικανοποίησε τις εκκλησιαστικές αρχές.
Ωστόσο, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Καπιτώλιο, έδρα της δημαρχίας, η δήμαρχος υπαναχώρησε από την αρχική της απόφαση να κρατά το Λογιστικό Ταμείο του δήμου της Ρώμης ολόκληρο το ποσόν από τα νομίσματα της Φοντάνα ντι Τρέβι.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Το Μεξικό κατηγορεί τη χουντα της Βολιβία για εκφοβισμό των διπλωματών του
 Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 02:25
Η διπλωματία του Μεξικού κατηγόρησε τη Δευτέρα τη φασιστικη χουντα της Βολιβίας ότι εκφοβίζει Μεξικανούς διπλωμάτες, ενώ από την άλλη η Λα Πας κατήγγειλε ότι η μεξικανική κυβέρνηση κάνει πειρατεία στη σύνοδο περιφερειακού οργανισμού και κωλυσιεργεί διότι δεν θέλει να αναγνωρίσει το νέο, χουντικο δικτατορικό κυβερνητικό σχήμα της χώρας των Άνδεων.
Το μεξικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χθες ότι του προκαλεί «βαθιά ανησυχία» η «υπερβολή» της παρακολούθησης της κατοικίας του Μεξικανού πρέσβη στη Βολιβία από 150 στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας.
Σύμφωνα με τη μεξικανική διπλωματία, οι νέες Χουντικες αρχές της Βολιβίας «εκφοβίζουν» στελέχη του διπλωματικού προσωπικού της και αποπειράθηκαν να «ερευνήσουν» το αυτοκίνητο του πρέσβη χθες Δευτέρα.
Στη Βολιβία ασκεί την εξουσία χουντικη φασιστικη δικτατορική κυβέρνηση που έκανε στροφή προς τα ακροδεξιά μετά το πραξικοπημα τον Νοέμβριο εναντιον του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, υπό την ασφυκτική φασιστικη πίεση του στρατού που είναι σκυλακι των ΗΠΑ — ο ίδιος καταγγέλλει το πραξικόπημα — μετά τις βιαιοτητες και ταραχες ορισμενων αληταραδων φασιστων, οι οποιες δεν αντιμετωπιστηκαν από την φασιστικη αστυνομια που συμμετειχε στο φασιστικο πραξικοπημα. Στις Προεδρικες εκλογές, που εγιναν τον Νοεμβριο,  νικητής αναδείχθηκε ο Μοράλες με 47% ενώ οι φασιστες των αμερικανων πηραν 36%.
Δικτατορισα της Βολιβίας αυτοανακηρύχθηκε τον Νοέμβριο η πρωην πορνοσταρ και γερουσιαστης της φασιστικης δεξιας Τζανίνε Άνιες, πρώην γερουσιαστής φασιστικού κόμματος και πολέμια του Μοράλες, σε βάρος του οποίου η φασιστικη χουντα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Ο αριστερός σοσιαλδημοκρατης πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ παραχώρησε άσυλο στον Μοράλες. Ο σοσιαλιστής πολιτικός βρίσκεται πλέον στην Αργεντινή, όπου η νέα κυβέρνηση του περονιστή αριστερού σοσιαλδημοκρατη προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες έχει αφήσει να γίνει σαφές πως επίσης σκοπεύει να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο.
Χθες Δευτέρα, το φασιστικο υπουργείο Εξωτερικών της χουντας της Βολιβίας γνωστοποίησε ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) καθώς το Μεξικό, η χώρα που θα προεδρεύει το 2020 στον οργανισμό, προγραμμάτισε εφέτος, κατά τη διάρκεια της προεδρίας που ασκούσε η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βολιβίας, μια σύνοδο στις αρχές Ιανουαρίου.
Η χουντα της Λα Πας κατηγόρησε επίσης τη μεξικανική κυβέρνηση για «μη φιλική συμπεριφορά» και ότι «διστάζει» να αναγνωρίσει την προεδρία της Άνιες.
Η φασιστο υπουργός Εξωτερικών της χουντας της Βολιβίας Κάρεν Λονγκαρίτς δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να πάρει μέρος στη σύνοδο της 8ης Ιανουαρίου στο Μεξικό. «Θα δούμε εάν θα παραμείνουμε κράτος μέλος της CELAC ή όχι», είπε η χουντικια ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λα Πας.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Αλγερία: Πέθανε ο αρχηγός του επιτελείου στρατού Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ
 Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, 23:18
Ο στρατηγός Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ, ο ισχυρός αρχηγός του αλγερινού επιτελείου στρατού, πυλώνα της Δημοκρατιας της Αλγεριας από το 1962, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 79 ετών από καρδιακή προσβολή, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.
Στο προσκήνιο αφότου εξασφάλισε τον Απρίλιο την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υπό την πίεση των καθημερινών ισλαμοφασιστικων ταραχων στους δρόμους, πληρωμενων καθαρματων της CIA και ηλιθιων που τους ακολουθουν, ο στρατηγός Γκάιντ Σάλαχ ήταν το πρόσωπο της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης που ανέλαβε εν τοις πράγμασι την εξουσία μέχρι την εκλογή στις 12 Δεκεμβρίου του Αμπντελματζιντ Τεμπούν ως αρχηγού του κράτους.
«Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού πέθανε σήμερα το πρωί από καρδιακή προσβολή», ανακοίνωσε η παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης Algerie 3, διαβάζοντας μια ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος Τεμπούν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανέθεσε στον στρατηγό Σαΐντ Σενγκριχά, διοικητή του στρατού ξηράς, να αναλάβει προσωρινά επικεφαλής του στρατού, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.
Γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1940, και από την ηλικία των 17 ετών, ενταγμένος στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ALN) που αγωνίστηκε κατά τις γαλλικής αποικιοκρατικής δύναμης, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, ο Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους στο στρατό των πρώην μαχητών του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ένα παρελθόν από το οποίο οι Αλγερινοί ηγέτες αντλούσαν επί μακρόν τη δυναμη τους.
Ορίστηκε αρχηγός του επιτελείου στρατού το 2004 από τον πρόεδρο Μπουτεφλίκα και κατείχε το ρεκόρ παραμονής στη θέση αυτή.
Υπήρξε ακατάλυτος υποστηρικτής του Μπουτεφλίκα καθ΄ολη τη διάρκεια της προεδρίας του, προτού εξασφαλίσει την παραίτησή του τον Απρίλιο στην προσπάθεια να κατευναστεί το ισλαμοφασιστικο κίνημα της CIA ("Hirak") που εναντιοθηκε στην  επιθυμία του απερχόμενου προέδρου να επιδιώξει πέμπτη θητεία.
Όμως ο στρατηγός Γκάιντ Σάλαχ εμφανιζόμενος ως ο εγγυητής της επιβίωσης του Δημοκρατιας που κυβερνά την Αλγερία από το 1962 και του οποίου το ισλαμοφασιστικο κινημα  των αμερικανων "Hirak" φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την κατεδάφιση.
Ο θάνατός του συμβαίνει 11 ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές που είχε αναλάβει να διοργανώσει στις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να εκλεγεί ο διάδοχος του Μπουτεφλίκα παρά τη σφοδρή εναντίωση των ισλαμοφασιστων και των αφεντικων τους στην Ουασινγκτον  που έβλεπε τη ψηφοφορία αυτή ως έναν ελιγμό για την αναπαραγωγή της Δημοκρατιας.
Ο στρατηγός Γκάιντ Σάλαχ ήταν παρών την περασμένη Πέμπτη στην ανάληψη των καθηκόντων του Τεμπούν ως νέου προέδρου της Δημοκρατίας.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίθεση μισθοφόρων σε στρατόπεδο με έναν νεκρό
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας από εγκληματικές ομάδες από το εξωτερικό με τη στήριξη της ντόπιας αντίδρασης, των αντιδραστικών κυβερνήσεων της περιοχής και των ΗΠΑ. Την Κυριακή τα ξημερώματα εκδηλώθηκε επίθεση σε στρατόπεδο στα νότια της χώρας στην περιοχή Γκραν Σαβάνα, στην επαρχία του Μπολίβαρ, που συνορεύει με τη Βραζιλία. Ενα στέλεχος των Ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας (το όνομά του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα) σκοτώθηκε από ομάδα - σε τοπικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για 12 - που άρπαξε όπλα και ακολούθησε συμπλοκή. Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, 6 άτομα έχουν συλληφθεί με την εξουδετέρωση της επίθεσης και ανακρίνονται, ενώ αναζητούνται και άλλοι ύποπτοι που κατάφεραν να διαφύγουν.
Την καταγγελία της επίθεσης έκανε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Βλαντίμιρ Παντρίνο, ανακοινώνοντας τις συλλήψεις και ότι ο οπλισμός που εκλάπη ανακτήθηκε από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες σημείωσε ότι πρόκειται για «εξτρεμιστές» υποστηριζόμενους από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Είπε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι τρομοκράτες είχαν «εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα παραστρατιωτικών που έχουν εντοπιστεί στην Κολομβία».
Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, δηλώνοντας τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στην οικογένεια του στρατιώτη που έπεσε στην επίθεση της Κυριακής, σημείωσε ότι η ομάδα των μισθοφόρων πέρασε στη Βενεζουέλα από την Κολομβία, προερχόμενη από βάση επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο Περού. Επίσης, κατήγγειλε ότι «η πραξικοπηματική στρατηγική καθοδηγείται από το τρίγωνο των κυβερνήσεων (Περού, Κολομβίας, Βραζιλίας) του καρτέλ της Λίμα (της λεγόμενης Ομάδας της Λίμας, αντιδραστικών κυβερνήσεων συμμάχων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική) με στόχο βίαιες ενέργειες, θανάτους και την πολιτική αποσταθεροποίηση στη Βενεζουέλα». Κατέληξε λέγοντας ότι «καταδικάζουμε σε όλο τον κόσμο τις ενέργειες αυτές και δηλώνουμε ότι δεν θα περάσουν».
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδικάζει τις δηλώσεις Μπορέλ και Μπατσελέτ
Επίσης, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, και της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Αφορμή η άρση ασυλίας σε 4 βουλευτές της αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες «της προδοσίας της πατρίδας, της εξέγερσης, της εγκληματικής δράσης, της κατάχρησης εξουσίας και συνεχούς παραβίασης των νόμων και της καλλιέργειας μίσους», που αξιοποιούν οι δύο οργανισμοί θέτοντας ζητήματα «δημοκρατίας και κράτους δικαίου και διαλόγου, για δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές». Στην κυβερνητική ανακοίνωση τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι «η εμμονή των δύο διεθνών οργανισμών σε σχέση με τη Βενεζουέλα αντικατοπτρίζει μια άνευ προηγουμένου μεροληψία και μια προφανή έλλειψη διπλωματικής και επαγγελματικής αυστηρότητας. Μέσω των θέσεων παρεμβολής, όπως οι τελευταίες, οι οργανισμοί αυτοί σκοπεύουν να παρέμβουν στις διαδικασίες που προωθεί το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας για τη διασφάλιση δημοκρατικών θεσμών και κοινωνικής ειρήνης». Και συνεχίζει: «Οι πολιτικές απόψεις που προωθούν, αποτελούν απαράδεκτες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, αντιπροσωπεύουν μια έκκληση να παραβούν τους νόμους και τους κανόνες του νομικού συστήματος της Βενεζουέλας και τελικά μεταφράζονται σε υπόγεια στήριξη για βίαιους πολιτικούς ηγέτες που έχουν επιχειρήσει κατά της σταθερότητας και της δημοκρατίας της Βενεζουέλας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2019».
Καταλήγει με την προτροπή προς τους δύο διπλωμάτες «να αντιμετωπίσουν σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή, όπως η πολιτική δίωξη κατά του Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, η καταστολή και οι προφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά τόσο στη Βολιβία όσο και στη Χιλή και την Κολομβία».




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις και νέες δολοφονίες αγωνιστών
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας της Κολομβίας (συσπείρωση εκατοντάδων εργατικών, αγροτικών, ιθαγένικων και φοιτητικών οργανώσεων) ανακοίνωσε ότι μέσα στις γιορτές θα συνεχιστούν με δημιουργικές μορφές οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φασιστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που αρνείται να ακούσει τα αιτήματα των μαζικών διαδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν με τη μεγαλειώδη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη και να καθίσει στο τραπέζι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Η Επιτροπή, που συναντήθηκε 4 φορές με κυβερνητικά κλιμάκια, αντιδρά και στην ψήφιση του φορολογικού νόμου στις 20 Δεκέμβρη, από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και ως «καρότο» κάποια λίγα ψίχουλα για τα λαϊκά στρώματα. Με την ατζέντα των 13 σημείων τα οποία προτάσσουν οι λαϊκές δυνάμεις που κινητοποιούνται, ζητούν να σταματήσουν τα σχέδια για ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, να μη γίνει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, να υπάρχουν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία - Πρόνοια, δημόσιες υποδομές και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, ζητάνε να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016, να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN, και να σταματήσουν οι καθημερινές δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών. Βασικό επίσης αίτημα είναι να διαλυθούν οι φονικές αστυνομικές «μονάδες αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), που ήδη έχουν δολοφονήσει 5 ανθρώπους (ανάμεσα στους οποίους τον 18χρονο Ντίλαν Κρους από σκάγια φυσιγγίου αστυνομικής καραμπίνας). Τελευταίος σοβαρά τραυματισμένος είναι ο 26χρονος φοιτητής Κριστιάν Ροντόλφο Ροντρίγκες που χτυπήθηκε από βομβίδα κρότου - λάμψης της αστυνομίας στο μάτι, σε διαδήλωση στις 16 Δεκέμβρη.
Επίσης, 16 διαδηλωτές έχουν χτυπήματα στα μάτια και καταγγέλλονται πάνω από 400 περιπτώσεις επιθέσεων και παράτυπων κρατήσεων από τις δυνάμεις καταστολής σε κυρίως νέους ανθρώπους.
Την ίδια ώρα μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των λαϊκών αγωνιστών που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι ηγέτες των ιθαγένικων κοινοτήτων, με τελευταίο νεκρό, την Κυριακή, τον Χάιρο Ορτίς, στη Χούιλα, ο οποίος εκτελέστηκε από δύο ενόπλους. Την Παρασκευή επίσης εκτελέστηκε στο Νόρτε δε Σανταντέρ ο πρώην αντάρτης των FARC Εδερ Ελίας Ραβέλο. Μέσα σε τρία χρόνια οι δολοφονημένοι αγωνιστές έχουν φτάσει τους 777, ανάμεσά τους και 137 πρώην αντάρτες.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΛΙΒΙΑΣ
Ενταξη στη συμμαχία των ΗΠΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Βολιβίας της Γιανίνε Ανιες, από την φασιστική αντιπολίτευση που ανέτρεψε στις 10 Νοέμβρη τον εκλεγμένο Πρόεδρο Εβο Μοράλες, ο οποίος διέφυγε στο Μεξικό και στη συνέχεια στην Αργεντινή, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα εντάχθηκε στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας (όπου συμμετέχουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή) και επίσης ότι θα συμμετάσχει στις δήθεν προσπάθειες εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην κρίση στη Βενεζουέλα.
Η Ομάδα της Λίμας τσουτσεκια της Ουασινγκτον έχει πρωτοστατήσει στην ανατροπή του αριστερου σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο και έχει αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, γαλοιο ανθρωποειδε Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί από τον περασμένο Φλεβάρη.
Η φασιστική δικτατορικη κυβέρνηση της Βολιβίας, η οποία έχει πετύχει συμβιβασμό με το κόμμα του Μοράλες «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020, δεν μένει μόνο στο ρόλο της «υπηρεσιακής κυβέρνησης», αλλά χτίζει συμμαχίες με τον αμερικανικό παράγοντα για λογαριασμό της αστικής τάξης.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του πραξικοπήματος, με διακύβευμα τον σημαντικό ορυκτό πλούτο της χώρας (φυσικό αέριο, διάφορα μεταλλεύματα και ειδικά αυτά του λιθίου, που απαιτείται για την κατασκευή μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση, τομέα σημαντικό για το μέλλον).
Ταυτόχρονα, αναμένεται σε λίγες μέρες να ανακοινωθεί από τη νέα ανώτατη εκλογική επιτροπή η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών. Ο πρόεδρός της ορίστηκε από την αντιπολίτευση ενώ έχουν εκλεγεί και οι περιφερειακές εκλογικές επιτροπές.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ανακοινώθηκε «στάση πληρωμών»
Τη διαπίστωση ότι η Αργεντινή βρίσκεται «ουσιαστικά σε στάση πληρωμών» επιβεβαίωσε την Κυριακή ο νεοεκλεγείς αριστερος σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρός της, Αλμπέρτο Φερνάντες, δυο μέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του Δημοσίου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης «Fitch» και «Standard and Poor's» στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Ο περονιστής πολιτικός διαχειριστής απέδωσε την εξέλιξη στην «καμένη γη» που ανέλαβε από τον προηγούμενο, νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο Μ. Μάκρι και ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως το 2001, λέγοντας: «Τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%. Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε πτώχευση, σήμερα είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών».
Ετσι η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέβαλε για τον Αύγουστο την εξόφληση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σε δολάρια, αξιογράφων αξίας 9 δισ. δολαρίων. «Fitch» και «Standard and Poor's» αντέδρασαν υποβαθμίζοντας τη χώρα στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (RD και SD αντίστοιχα). Στη φρασεολογία των οίκων αξιολόγησης, «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η κατάσταση στην οποία ένα κράτος - οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσεις του ως προς μέρος του δανεισμού του, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για άλλα είδη χορηγήσεων. Πρόκειται για το προτελευταίο στάδιο στην κλίμακα πριν από τη χρεοκοπία («D»).
Το Σάββατο το Κογκρέσο της Αργεντινής ψήφισε νόμο με τον οποίο κηρύσσεται «οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τη μεσαία και την ανώτερη τάξη, των επιδομάτων για τους μη προνομιούχους, καθώς και φόρο 30% στις αγορές συναλλάγματος και στις δαπάνες με συνάλλαγμα.
Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ανέρχεται σε 330 δισ. δολάρια ή σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΡΩΣΙΑ
Παρέμβαση Λαβρόφ κατά της έκδοσης του «Mr Bitcoin»
ΜΟΣΧΑ.--
Την άμεση επανεξέταση των νέων δεδομένων που έχουν παρουσιαστεί στην υπόθεση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, που είναι γνωστός ως Mr Bitcoin και ζητείται για έκδοση σε ΗΠΑ και Γαλλία, απαίτησε χτες με παρέμβασή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Θυμίζουμε ότι ο Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 και κρατείται στην Ελλάδα, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin. Στις 19/12 ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρας, υπέγραψε απόφαση για έκδοση του Βίνικ αρχικά στη Γαλλία, με δεύτερο προορισμό τις ΗΠΑ και τρίτο τη Ρωσία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας που επικαλείται «σαφή παραβίαση του διεθνούς δημόσιου δικαίου», αφού προτεραιότητα για έκδοση έχει πάντοτε η χώρα της ιθαγένειας, εν προκειμένω η Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως η Μόσχα παραμένει «σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ». Σε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει «εντελώς μη αποδεκτή την προσέγγιση εκ μέρους των Ελλήνων συναδέλφων, οι οποίοι υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν στα πρόσθετα στοιχεία που παρουσιάσαμε».
Νωρίτερα χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, εξαιτίας της επιδείνωσης που παρουσιάζει η υγεία του, λόγω απεργίας πείνας.