Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Σαββατο 23 Απριλιου 2022


Η ΕΕ συμμορφώνεται στην ρωσική εντολή πληρωμής του φ.α. σε ρούβλια

23/04/2022

Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας ουσιαστικά μετατρέπουν τις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία σε κυρώσεις της Δύσης στους… πολίτες της καθώς όπως όλα δείχνουν οι χώρες της ΕΕ θα δεχθούν την ρωσική απαίτηση και θα ξεκινήσουν σε πληρωμές σε ρούβλια.

Τελικά τα λόγια των ευρωπαίων ηγετών ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν σε ρούβλια και “αν αρέσει στον Β.Πούτιν” ορισμένων αποδεικνύονται “νεκρό γράμμα” και έτσι όλοι στοιχίζονται στις ρωσικές τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να μην κλείσει η στρόφιγγα. 

Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι σε θέση να συμμορφωθούν με το προτεινόμενο από τη Ρωσία σύστημα πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις του μπλοκ κατά της Μόσχας, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Μόσχα εξέδωσε τον Μάρτιο διάταγμα με το οποίο πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Το εν λόγω διάταγμα δεν εμποδίζει κατ’ ανάγκη μια διαδικασία πληρωμών που θα συμμορφωνόταν με το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ, ανέφερε η Κομισιόν σε έγγραφο που εστάλη στα κράτη μέλη της ΕΕ και δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Bloomberg, το έγγραφο ανέφερε ότι το πεδίο εφαρμογής των εξαιρέσεων δεν είναι ακόμη σαφές και ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ.

Η Κομισιόν συμβούλεψε τις εταιρείες να ζητήσουν επιβεβαίωση από τη Μόσχα ότι αυτό είναι δυνατό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της Ρωσίας για να πληρώνουν οι ξένες εταιρείες το φυσικό αέριο σε ρούβλια, μετά την απόφαση της Βρετανίας να χορηγήσει στην Gazprombank άδεια για πληρωμές φυσικού αερίου μέχρι το τέλος Μαΐου.

Τη Δευτέρα ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τις λεγόμενες “μη φιλικές” χώρες, να στραφούν στις πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια που λήγουν τον Μάιο.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στην Gazprombank τον περασμένο μήνα, δίνοντας προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να τερματίσουν τις συναλλαγές τους με τον δανειστή, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους διαύλους πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Επιτρέπει ενέργειες όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών για την πραγματοποίηση τέτοιων πληρωμών, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν συζητήσει επίσημα τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ως μέρος των μέτρων που λαμβάνουν κατά της Μόσχας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεδομένης της εξάρτησης του μπλοκ από αυτές.

“Φαίνεται να είναι μια οπισθοχώρηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε η Ana Stanic, δικηγόρος στον τομέα της ενέργειας στην εταιρεία EA Law.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παιδιά δεν το πιστεύω, Ο Μπάιντεν λέει στον πάπα ότι είναι διάσημος Αφροαμερικανός παίκτης του baseball μήπως κάτι έχει ο άνθρωπος? Το ύφος του πάπα όλα τα λεφτά!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Να είναι κανείς :

γενναίος ή δειλός;

ελεύθερος ή δούλος;

άνθρωπος ή συσκευή; (ούτε καν ζώο)

Αυτοί, σαν τον Σβαμπ και τον Χαριρι,  με το άρρωστο εγώ θεωρούν ότι τους ανήκουμε.

Μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν κερδίσει αυτό που θέλουν.

Εκτός κι αν απαντήσουμε διαφορετικά από αυτό που έχουν υπολογίσει.

Για να δώσουμε όμως διαφορετική απάντηση χρειάζεται να τα έχουμε και τετρακόσια.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η πλάκα είναι πως μέχρι χτες- προχτές τα δυτικόπνευστα μέσα - και η Εφ. τ. Συν - έγραφαν γιά "πολιορκούμενη από τους Ρώσους μαρτυρική Μαριούπολη" , ενώ μόνο το Αζοφστάλ ήταν και είναι πολιορκούμενο. Η υπόλοιπη Μαριούπολη είχε απελευθερωθεί.

Δεν μπορούσαν να το αμφισβητήσουν βέβαια από τη στιγμή που ο ναζιστής δήμαρχος της που είχε εκλεγεί με βία και τρομοκρατία ( ο οποίος όμως την έχει εγκαταλείψει προ πολλού ), βγήκε και εκλιπάρησε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι γιά να φύγει ΟΛΟΣ ο πληθυσμός της πόλης. Ποιός ;

Αυτός ο πληθυσμός που υποδέχτηκε τους Ρώσους σαν απελευθερωτές , και δέχεται ανθρωπιστική και διατροφική βοήθεια από τον ρωσικό στρατό;;

Ο πρώην ναζιστής δήμαρχος μήπως θέλει να δημιουργήσει νέα πλήθη ομήρων και ανθρώπινων ασπίδων γιά τον ουκρανικό στρατό που βρίσκεται βορειότερα στο Ντονμπας ;;

Εκτός αν εννοεί τους υποτιθέμενους 1000 αμάχους που μόλις πριν τρεις μέρες μας πληροφόρησαν οι Ουκρανοί πως βρίσκονται τάχα στα υπόγεια του Αζοφστάλ. Αυτοί όμως ,αν όντως υπάρχουν, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημσ , αρκεί να υψώσουν λευκή σημαία όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός. Το ίδιο ισχύει και γιά τους Ουκρανούς στρατιώτες , αν και δεν δεν ξέρω αν θα ισχύσει και γιά τους Ουκραναζί. Όσοι από αυτούς βαρύνονται με εγκλήματα πολέμου υποθέτω πως θα δικαστούν.

Εντωμεταξύ ένα νέο τροπάρι άρχισε : " Οι μουσουλμάνοι Τσετσένοι πανηγυρίζουν μέσα στην ορθόδοξη Μαριούπολη την πόλη που κτίστηκε από τους Έλληνες το 1779 , και φωνάζουν Αλλαχού Ακμπαρ ". Μά τον Θεό ευχαριστούν. Ένας είναι ο θεός γιά τις μονοθειστικές θρησκείες. Και κρατούν σημαίες ,τις δικές τους , της Λ.Δ. του Ντονέτσκ , και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (της οποίας ομόσπονδο μέλος είναι και η Τσετσενία) . Είναι η μόνη φορά που ακούσαμε αυτή τη  φράση και ευχαριστηθήκαμε γιατί δεν προέρχεται από γουρούνια ισλαμοφασίστες πράκτορες της CIA.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ντομινίκ Στρος Καν . Τον θυμάστε? Διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.

Υπουργός οικονομικών της Γαλλίας και φαβορί για τη Γαλλική Προεδρία.

Ο πρώτος που ψέλλισε ότι το δολάρια έχει μεγάλο πρόβλημα.

Αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί σε σεξομανή (ΜΑΛΛΙΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΨΩΛΗ ΑΤΣΑΛΈΝΙΑ) καθώς σε ηλικία 62 ετών ομηξε να βιάσει 32χρονη γεροδεμένη έγχρωμη καμαριέρα πάρα φύση.

Αυτός παραιτήθηκε η καμαριέρα πήρε 

1,5 μύρια. Σήμερα το δολάριο έφτασε στο Τέλος.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έληξαν την απεργία πείνας μετά από 33 μέρες οι υγειονομικοί σε αναστολή θα παραμείνουν στο υπουργείο υγείας απαιτώντας τα αυτονόητα.
Αυτή η απεργία πείνας αφορούσε όλα μας, ήταν ενάντια στους αποκλεισμούς, τις απολύσεις και τους εκβιασμούς, τους διαχωρισμούς, την εξουσία πάνω στα σώματα μας και τις ζωές μας. την διάλυση του ΕΣΥ. Ήταν ένας αγώνας από τα κάτω με τα λάθη του και τα σωστά του. Όσα το συνειδητοποίησαν παράκαμψαν τις τεχνητές αγκυλώσεις και στάθηκαν όπως μπορούσαν δίπλα τους. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά την παρανοϊκή και ακατανόητη στάση για τους 7.500 υγειονομικούς που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Η προσωρινή αναστολή των ελέγχων και των social credits είναι ένα μικρό διάλειμμα στην κανονικότητα που μας έχουν επιβάλλει. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επανέρχεται με κάθε ευκαιρία και οποιοδήποτε πρόσχημα, προκειμένου να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους, για αυτους είμαστε πράγματα αναλώσιμα με ημερομηνία λήξης.
Τίποτα δεν τέλειωσε όλα συνεχίζονται. Δεν θα γίνουμε κρεας για τις μηχανές τους,



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Leon Panetta*
"Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τον Πούτιν αυτή τη στιγμή είναι να διπλασιαζόμαστε. Πράγμα που σημαίνει να παράσχουμε όση στρατιωτική βοήθεια χρειάζεται στους Ουκρανούς, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη μάχη εναντίον των Ρώσων.… 
Έχουμε εμπλακεί σε μια σύγκρουση εδώ. Είναι ένας πόλεμος αντιπροσώπων με τη Ρωσία είτε το λέμε είτε όχι. Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει. Και για αυτόν τον λόγο, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα.… 
Μην κάνετε λάθος, η διπλωματία δεν οδηγεί πουθενά αν δεν έχουμε μόχλευση. Και ο τρόπος με τον οποίο αποκτάς μόχλευση είναι να μπαίνεις ειλικρινά και να σκοτώνεις Ρώσους. Αυτό πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί. Πρέπει να συνεχίσουμε την πολεμική προσπάθεια… Γιατί αυτό είναι ένα παιχνίδι εξουσίας."
(“U.S. Is in a Proxy War with Russia,” Bloomberg, March 17, 2022)
Με απλά λόγια οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πολεμησουν την Ρωσία μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό! 
*Ο Leon Panetta διορίστηκε επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα ως διευθυντής της CIA, όπου επέβλεπε την επιχείρηση για τον εντοπισμό και την προσαγωγή του διεθνούς τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν. Εχει ιδρύσει δικό του "φιλανθρωπικό" Ινστιτούτο και είναι αναμεμειγμένος σε διάφορες επιτροπές, ( περιβαλλοντικές, διατροφικές, και Αμυντικές), ενώ έχει σχέσεις και με το λεγόμενο βαθύ κράτος των ΗΠΑ, υπεράνω κομμάτων.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νάτα μας πάλι τα Ατλαντο-φασισταριά.
Όπως γράφει το Children's Defence του Ρόμπερτ Κένεντυ , ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ροντ Άιλαντ Bill Would , αποφάσισε να επιβάλει μηνιαίο πρόστιμο και διπλάσια φορολογία στους ανεμβολίαστους !! ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Από την άλλη μεριά όμως η υπηρεσία επειγόντων περιστατικών της Γερμανίας , όπως γράφει το Reseau International , προτείνει στην κυβέρνηση να πάψει η συνταγογράφηση των αντι-κόβιντ εμβολίων λόγω των πολλών και επικίνδυνων παρενεργειών που έχουν αυτά. Θυμίζω εδώ πως το γερμανικό κοινοβούλιο έχει απιρρίψει την πρόταση γιά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Και μιά και μιλάμε γιά Γερμανία , ο καγγελάριος Όλαφ Σόλτς σε συνέντευξη του αρνήθηκε κατηγορηματικά την χορήγηση βαρέων όπλων στην Ουκρανία γιά να αποτρέψει έτσι έναν Γ' παγκόσμιο πόλεμο. Αρνήθηκε επίσης να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου γιατί αυτό θα προκαλέσει άνοδο των τιμών , κλείσιμο εργοστασίων και εκτεταμένη ανεργία.
Στη Γερμανία υπάρχει και μεγάλη λαική πίεση από κάτω γιά όλα αυτά......και ο απόηχος των Γαλλικών εκλογών. Όσο κι αν τα συστημικά μέσα έχουν ανακηρύξει φαβορί τον Μακρόν , δεν το θεωρώ καθόλου σίγουρο . Υπάρχει βουβή αγανάκτηση που εκφράζεται μόνο στις κάλπες......




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σαν σήμερα το 1941 ο Τσολάκογλου υπέγραφε την παράδοση στους Γερμανούς ναζί



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σερβία: Κατά της ένταξης στην ΕΕ η πλειοψηφία των πολιτών
21/4/2022 
Σε ιστορικό χαμηλό έπεσε το ποσοστό των πολιτών της Σερβίας που υποστηρίζει την  ευρωπαϊκή    ολοκλήρωση   της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos που διενεργήθηκε στις αρχές Απριλίου,  μόνο το 34,9%  του δείγματος δήλωσε υπέρ της ένταξης στην Ευρω Ένωση. 
 Παράλληλα αυξήθηκε και το ποσοστό των πολιτών που  αντιτίθενται   στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με το  43,8%  να δηλώνει ότι θα ψήφιζε κατά της ένταξης στην ΕΕ εάν γινόταν δημοψήφισμα. Το 21% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να πάρει θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε κάποια δημοσκόπηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας υπερισχύουν οι αντιευρωπαϊστές. «Από τον Μάρτιο άρχισε να αυξάνεται απότομα το ποσοστό των αντιευρωπαϊστών και να υποχωρεί σταδιακά το ποσοστό των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η τάση αυτή συνεχίζεται και παρατηρείται μεγάλη υποχώρηση στο ποσοστό των ευρωπαϊστών» αναφέρει ο διευθυντής της Ipsos Μάρκο Ουλιάρεβιτς. 
Εκτιμά δε ότι οι αλλαγές αυτές οφείλονται  Εκτιμά δε ότι οι αλλαγές αυτές οφείλονται   στο πόλεμο της Ουκρανίας   και κυρίως στο γεγονός ότι από την ΕΕ ασκούνται έντονες πιέσεις στην Σερβία για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 
 Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας  Αλεξάνταρ    Βούτσιτς   επανέλαβε σήμερα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ότι η Σερβία,  παρά   τις πιέσεις των Βρυξελλών, δεν προτίθεται να συνταχθεί με την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Μας λένε να επιλέξουμε πλευρά. Ε όχι, εμείς έχουμε την δική μας πλευρά που είναι το συμφέρον της Σερβίας. […] Μπορείτε να ασκείτε πιέσεις και καταναγκασμούς αλλά αυτή είναι η ειλικρινής μας θέση» δήλωσε στους FT ο Βούτσιτς. 
 Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται ψήφισμα με το οποίο θα καλείται η Σερβία να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται ψήφισμα με το οποίο θα καλείται η Σερβία να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει   κυρώσεις  στην Ρωσία. 



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι Ρώσοι πολίτες εγκρίνουν τον πόλεμο του Πούτιν (δημοσκόπηση)
22/4/2022
Παρά τις ελπίδες της Δύσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγούσε στη μείωση της επιρροής του Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας, η απελευθέρωση της Ουκρανίας από το ναζιστικό ζυγό φαίνεται να ενίσχυσε τη θέση του Ρώσου προέδρου. 
 Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας δεδομένων RIWI του Αμερικανού οικονομολόγου Ντέιβιντ Γού, δείχνει ότι το 80% των Ρώσων πιστεύει πώς η Μόσχα θα έχει το πάνω χέρι στη νέα «παγκόσμια μάχη εξουσίας». 
 «Οι Ρώσοι παραμένουν άκριτα πιστοί στον Πούτιν, καθώς σχεδόν οι μισοί (48%) συμφωνούν ότι οι άνθρωποι πρέπει να υποστηρίζουν τη χώρα τους», σύμφωνα με τον Γου, που ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of America/Merrill Lynch μέχρι το 2021, όταν ίδρυσε τη δική του εταιρεία. 
 Επιπλέον, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι είναι πιο σίγουροι από τους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι η χώρα τους θα είχε το «πάνω χέρι» σε έναν «παγκόσμιο αγώνα εξουσίας». Τα τέσσερα πέμπτα των Ρώσων πιστεύουν ότι η χώρα τους θα επικρατούσε. Σε σύγκριση, το 64% των Κινέζων και το 72% των Αμερικανών, θεωρούν ότι οι χώρες τους θα επικρατούσαν. 
 Το RIWI διεξήγαγε αυτή τη δημοσκόπηση στο πλαίσιο του προγράμματος Ψυχρού Πολέμου Δείκτη II. Ισχυρίζεται ότι η μέθοδος δημοσκόπησής του προσφέρει λιγότερη προκατάληψη από τις συμβατικές έρευνες, προσφέροντας ανωνυμία στους χρήστες του Διαδικτύου που απαντούν ανώνυμα σε τυχαίες ερωτήσεις. Αυτό που ονομάζει η RIWI ως δημοσκόπηση "Random Domain Intercept" έχει σχεδιαστεί για να «ελαχιστοποιεί την προκατάληψη και να παρέχει πιο αξιόπιστα στοιχεία» ισχυρίζεται η εταιρεία. 
 Τα δεδομένα σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν ανώνυμα από περισσότερους από 1.300 Ρώσους, 1.600 Αμερικανούς και 2.200 Κινέζους,μεταξύ 30 Μαρτίου και 18 Απριλίου. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που συλλέγει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από Ρώσους, Αμερικανούς και Κινέζους πολίτες σχετικά με την παγκόσμια γεωπολιτική αναδιάταξη. 
 Το αποτέλεσμα του RIWI είναι συνεπές με τα δεδομένα ανεξάρτητων δημοσκοπήσεων από το Levada Center, έναν οργανισμό ερευνών που θεωρείται ευρέως ανεξάρτητος από τους δυτικούς αναλυτές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Levada στις 31 Μαρτίου, το 83% των Ρώσων υποστήριξε τον Πούτιν, σε σύγκριση με το 71% στις αρχές Φεβρουαρίου πριν από τον πόλεμο για την απελευθέρωση της Ουκρανίας. 
 Οι αναλυτές αποδίδουν επίσης τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατάφερε να σταθεροποιήσει το ρούβλι, το οποίο επέστρεψε στη συναλλαγματική ισοτιμία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο ρυθμός πληθωρισμού των καταναλωτών στη Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει επίσης υποχωρήσει στα προπολεμικά επίπεδα, καθώς το νόμισμα ενισχύεται και οι χαλαροί συναλλαγματικοί έλεγχοι κατέστειλαν τις αγορές πανικού. «Τα καταστήματα είναι, ως επί το πλείστον, καλά εφοδιασμένα, τα εστιατόρια είναι ανοιχτά και η δραστηριότητα των καταναλωτών είναι ως επί το πλείστον φυσιολογική» γράφει η ιστοσελίδα Asia Times. 



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



23 Απριλίου 2022
Οι "κυρώσεις της κατσαρόλας"
Πήραμε καινούργια κατσαρόλα ! 
 Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να την πάρουμε μαζί σε
Κούβα, Ιράν, Bόρεια Κορέα, Συρία και Κριμαία.  
Λόγω των κυρώσεων.
Αυτή η αυτοκρατορία είναι για τα πανηγύρια ...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



- Θα πηγαίνατε ως «ασπίδα προστασίας» για τους αμάχους στην Ουκρανία όπως είχατε πάει στο Βελιγράδι επί νατοϊκών βομβαρδισμών;
- Όχι. Γίνεται εμφύλιος πόλεμος εκεί, τα «προεόρτια» του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αλλά να πάω γιατί; Για τα δύο καθίκια φασίστες από το Τάγμα Αζόφ που έβγαλε ο Ζελένσκι;
Δημήτρης Παπαχρήστος. Ο εκφωνητής του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου το 1973, που δεν υπέκυψε. Δεν εξαργύρωσε:
- «Ο αγώνας συνεχίζεται με τα όπλα που διαθέτει ο καθένας από εδώ και πέρα», ήταν τα τελευταία λόγια που είπα στον σταθμό του Πολυτεχνείου. Το «από εδώ και πέρα» ισχύει και για σήμερα.
Το βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου Αχ! Μουρλοσκοτωμένο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.
https://poli-k.net/dimitris-papachristos-protimo/?fbclid=IwAR3hBpJevYvDB38mkfvNr_jz8am3jzHCxtsJI2RbLUWGPdiAVUq8b-9_uK4



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1944. ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΜΟΥΖΑΚΑΤΑ
Κάστρο του εθνικοαπελευθερωτικού κι αντιφασιστικού κινήματος του ΕΑΜ, έδρα του ΕΛΑΣ της Κεφαλονιάς, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Γρηγοράτο - Αστραπόγιαννο, που έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Αντίστασης στο νησί των μεγάλων επαναστατικών παραδόσεων των Ριζοσπαστών και του Μαρίνου Αντύπα, το μικρό ορεινό χωριό της Σάμης, Μουζακάτα, καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους, στις 23 Απριλίου 1944.
Οι φασίστες έκαψαν ολοσχερώς το χωριό. Τα σπίτια, το σχολείο, την εκκλησία. 
Ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού πρόλαβαν να καταφύγουν στο βουνό, οι φασίστες συνέλαβαν τέσσερις και τους εκτέλεσαν στο Αργοστόλι λίγες μέρες μετά. Την Πρωτομαγιά. 
Τα Μουζακάτα δεν θα καταφέρουν να ξαναχτιστούν. Τη φασιστική Κατοχή ακολούθησε ο Εμφύλιος και οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953, ενώ στο κλίμα της αντικομμουνιστικής υστερίας και τρομοκρατίας των μετεμφυλιακών χρόνων οι κάτοικοί τους ήταν αδύνατο να ξαναγυρίσουν στον τόπο τους.
Κανένας δεν ξεχνάει! Τίποτα δεν ξεχνιέται!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μην ανησυχείς! Δεν είναι ο Πούτιν που στήνει αγάλματα του Λένιν και υψώνει σοβιετικές σημαίες στις απελευθερωμένες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Έργο των κομμουνιστών είναι, στρατιωτικών και πολιτών. Που δεν παρεμποδίζονται από τον Πούτιν, ακριβώς γιατί γνωρίζει πολύ καλά την απήχηση που 'χουν τα σύμβολα της ΕΣΣΔ σε μεγάλα τμήματα του ρωσικού και του ουκρανικού λαού. 
Το πρόβλημα, βέβαια, των κομμουνιστών εκεί πάνω είναι πως δεν έχουν δώσει εξετάσεις στους δυτικούς μπαναστάτες σχετικά με την ιδεολογική τους ταυτότητα. 
Μπορεί, ρε φίλε, ο μπαναστάτης της Αθήνας και του Λονδίνου, που τσακίζει υποτίθεται τον φασισμό όπως τον έχει μέσα στο άδειο του μυαλό, με διαδηλώσεις σε κάθε αντιφα πορεία, αλλά να μη τον γουστάρει τον άλλον που πολεμάει τον φασισμό με το όπλο στο χέρι στο Ντονμπάς επί οχτώ χρόνια.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Διαβάζω πως ο αρχιξευτίλας Νίκος Παππάς του ΤΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη νέα σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την εταιρία που στήθηκε τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τους ελληνικούς σιδηροδρόμους στο ιταλικό δημόσιο. 
Σκέφτομαι πως δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για Το ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού.
Και η μεν και η δε, ως κυβέρνηση, ξεπουλάνε τον δημόσιο πλούτο. Όταν το κάνει η Κεντροαριστερά, η Κεντροδεξιά συναινεί και σωπαίνει. Ποτέ της δεν έκρυψε πως είναι υπέρ του ξεπουλήματος. Όταν το κάνει μια κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς, ποιος είδε την Κεντροαριστερά και δεν τη φοβήθηκε!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Διάβασα το άρθρο τού ΚΚΕ για το ΚΚΡΟ και βγάζω καπνούς από τα αφτιά με αυτούς τούς αλήτες τούς Ρώσους. Επειδή έχω μεγάλη καρδιά, μέχρι τώρα ήμουν έτοιμος να κατανοήσω το ότι το κόμμα αυτό "με τη στάση του στέκεται στο πλευρό των ρωσικών και κινεζικών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό τους με τα δυτικά κ.ά., που όλα μαζί έχουν μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε «σάκο του μποξ»", και όλα αυτά για να του πάρουν το σιτάρι του και τους αγωγούς του (αν αναρωτιέστε "διάολε, και να τους πάρουν τους αγωγούς του, τι σκατά θα τους κάνουν;" έχετε ήδη προδώσει την ταξική ανεξαρτησία τού προλεταριάτου και έχετε διαλέξει ληστή).
Αλλά αυτό που ξεπερνάει τις ανοχές μου είναι το ακόλουθο: "Σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚΡΟ προσπάθησε να παραπλανήσει τον ρωσικό λαό και για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία."
Ε τους άθλιους, να κάνουν τέτοιο πράγμα! Μιλάμε για απύθμενη, ανείπωτη αθλιότητα και αλητεία χωρίς όρια. Να περιμένει όλος ο ρωσικός λαός πώς και πώς πότε θα έρθει η γραμμή από την Αθήνα για να ξεστραβωθεί, και όταν αυτή έρχεται οι απατεώνες τού ΚΚΡΟ να την παραποιούν!! Αυτό σηκώνει όχι απλά καταγγελία, αλλά πόλεμο κανονικό. (Κι αν δε μπορούμε να τον διεξάγουμε εμείς, ας τον διεξάγει το ΝΑΤΟ, δε θα τα χαλάσουμε εκεί.)
Σχολιο.- Μόνο λύπη προκαλούν πια... Δεν αντέχω να διαβάσω πέρα από μια παράγραφο... Επιπλέον, ΔΕΝ είναι μόνο το ΚΚΡΟ που στηρίζει τον πόλεμο υπεράσπισης του Ντομπάς, αλλά και το ΚΕΚΡ, επί 30 χρόνια αντικείμενο λατρείας του ΚΚΕ! 
Σχολιο.- Η καταστολή και φίμωση που υφίστανται οι κομμουνιστές από τους πουτινικούς στην Ελλάδα δε θα περάσει!! Όλοι στη διαδήλωση στη ρώσικη πρεσβεία
Σχολιο.- Κομμουνισμός είναι μόνο ότι διατάξει ο Βαρδής. Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να λέμε
Σχολιο.- Εσύ είσαι από τους αδιαλακτους που δεν θέλουν οι Κομμουνιστες ούτε καλημέρα να λένε στους Αστούς..
Σχολιο.- εγώ υπερασπίζομαι τον Επαναστατικό Μαρξισμό-Λενινισμό.
Και σε αυτόν δεν χωράνε, ούτε η Σοσιαλοδημοκρατία, ούτε ο Ευρωκομμουνισμός αλλά ούτε ο Τροτσκισμός.
Σχολιο.- Το ΚΚΕ είναι είναι Ευρώ κομμουνιστικό αντεπαναστατικό Αστικό Κόμμα που ελέγχεται απόλυτα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Είναι για την ακρίβεια ένα από τα πιο σημαντικά συστημικά γρανάζια, το οποίο έχει μετατρέψει τους Κομμουνιστές σε αγωνιστές για την σωστή λειτουργία του Καπιταλισμού, που υποτίθεται είναι ο δρόμος για την επίτευξη της Επανάστασης και όχι ότι είναι πραγματικά. Δηλαδή ένα πολύ σημαντικό ανάχωμα που εμποδίζει την επίτευξη της.
Σχολιο.- Το σημείο 5 είναι για να μη σου μείνει άντερο από τα γέλια... "όχι, όχι κε Πρέσβυ, εμείς δεν είμαστε φιλορώσοι!!! Οι αλήτες του Ζιουγκάνωφ μας συκοφαντούν και μας εκθέτουν!!! Αλλά εμείς, εκεί, ακλόνητοι (στη ΝΑΤΟική μας στάση)!!!" χχαχαχαχαχα



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αντιπροσωπεία ΛΔ Ντόνετσκ- Representative Office DNR
22/4/2022 στις 16:01 μ.μ.  
Με αντιναζιστικές προκηρύξεις "βομβαρδίζουν" τις γραμμές του ουκρανικού στρατού οι λαικές πολιτοφυλακές της ΛΔ Λουγκάνσκ. Οι προκηρύξεις έχουν αντιναζιστικό πόστερ του Μεγάλου Π. Πολέμου και έκκληση για παράδοση και εξασφαλιση αμνηστείας.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σαν σήμερα ο εφιάλτης Τσολάκογλου το 1941 υπέγραφε την παράδοση του ελληνικού στρατού στους ΝΑΖΙ .
Το 3 κατά σειρά πρωτόκολλο παράδωσης στους ΝΑΖΙφασίστες στα προάστια της Θεσσαλονίκης (κολέγιο Ανατόλια - ελαιώνα )
Σχολιο.- αυτή είναι η υπογραφή του πρώτου πρωτόκολλου συνθηκολόγησης σε ένα χωριό του Μετσόβου
Σχολιο.- Και στη συνέχεια ο Τσολάκογλου δέχθηκε να σχηματίσει την πρώτη κατοχική κυβέρνηση και να αναλάβει την πρωθυπουργία. Έτσι απλά...!!!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όταν ακούμε " επιχειρηματίες" να κλαίγονται γιατί " δεν βρίσκουν εργαζόμενους", ας αναρωτηθούμε γιατί κανείς δημοσιογράφος δεν κάνει απλές ερωτήσεις:
- με τι μισθό;
- με τι ωράριο;
- με τι ασφάλιση;
- Τηρούνται τα νόμιμα;
Απλές απορίες...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Για τους βιγκαν: σημερα η σογια που τρωτε ειναι απο γενετικα τροποποιημενους σπορους και η μαζικη παραγωγη κινοα στηριζεται στην καταναγκαστικη παιδικη εργασια με 3 δολαρια τη μερα..Εστιαστε σε οσα παραγει ο τοπος μας.
Σχολιο.- ο Χιτλερ ηταν φυτοφαγος και μεγαλο ρευμα της οικολογιας σημερα στη Δυση εχει φασιστικά χαρακτηριστικα σε σχεση με την υποχρεωτικοτητα του εμβολιασμου για κοβιντ



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υγεια, παιδεια, συγκοινωνίες, οικία, ρευμα και νερο πρεπει να ειναι δημοσια κοινωνικα αγαθα.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΘΑ ΤΟΥΣ Γ…. Ε ,ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ!
Tέσσερα χρόνια οι εργάτες του εργοστασίου κινητήρων αεροπλάνων της Rolls Royce στο Kilbride αρνιόντουσαν να πιάσουν στα χέρια τους, τους κινητήρες των αεροπλάνων του Πινοσέτ, αφήνοντας την αεροπορία του καθεστώτος της Χιλής στα κρύα του λουτρού
Οι πρώτοι που ξεκίνησαν ήταν ο Bob Fulton, ο Robert Somerville, ο John Heenan και ο Stuart Barrie. Αρνήθηκαν να επισκευάσουν τους κινητήρες της Chilean Aviation, που μόλις είχαν φτάσει στο εργοστάσιό τους: τη Rolls Royce του Ανατολικού Kilbride.
Μετά ακολούθησαν όλοι οι άλλοι . Κανείς δεν θα έπιανε στα χέρια του αυτά τα πράγματα, κανείς δεν θα επέτρεπε σε αυτούς τους κινητήρες να καταστήσουν τα αεροπλάνα λειτουργικά και η δικτατορία του Πινοσέτ να συνεχίσει να σκοτώνει και να καταπιέζει το λαό της Χιλής.
Ο Bob, μόλις είδε τα έγγραφα μεταφοράς, στις 22 Μαρτίου 1974, πήγε στους άλλους και τους είπε τι συνέβαινε. Ο Stuart άρχισε να ουρλιάζει: "Υπάρχουν κινητήρες της Χιλής εδώ!" . Θα τους γ.....ε αυτούς τους μαλάκες!"
Ήταν όλοι τους συνδικαλισμένοι, τότε που τα Σκωτσέζικα Συνδικάτα ήταν ακόμα ο φόβος και ο τρόμος της κυβέρνησης και είχαν ήδη καταδικάσει το δικτατορικό καθεστώς της Χιλής που δολοφονούσε εργαζόμενους και ακτιβιστές όπως αυτοί. Έτσι, συνεπείς με τα πιστεύω τους πήραν τους κινητήρες και τους έβγαλαν έξω από το εργοστάσιο.
Και εκεί παρέμειναν σκουριάζοντας για τέσσερα χρόνια, μέχρι που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τους οποίους επισκέφτηκε και ευχαρίστησε η χήρα του Αλιέντε, αυτές που τους εξαφάνισαν ήταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς ήταν δύσκολο για τη βρετανική κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτή τη διαμαρτυρία.
Χρόνια αργότερα ο Fernando Vender, διοικητής της Chilean Aviation την εποχή του Πινοσέτ, θα πει ότι οι εργαζόμενοι του Kilbrade, πριν σπεύσουν να συνδράμουν το δικτατορικό καθεστώς η Νότια Αφρική, η Ινδία και το Ισραήλ, αρνήθηκαν να βάλουν χέρι στους κινητήρες 29 Hawker της πολεμικής αεροπορίας .
Στους εργάτες αυτούς είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ "NAE Pasaran!" 



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



21 Απριλίου
#Παλαιστίνη #Ιερουσαλήμ Ισραηλινοί στρατιώτες επιτίθενται βάναυσα σε μια Παλαιστίνια κοντά στο Bab Al Amud στην Παλιά Πόλη, και τρομοκρατούν τους ανθρώπους παντού γύρω.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μικρό απόσπασμα με στρατιώτη του DPR στη Μαριούπολη να μιλάει για το πώς οι ουκρανικές δυνάμεις έκλεψαν αμάχους.
Μεγαλύτερο απόσπασμα με τον Σεργκέι, στρατιώτη του DPR, μιλώντας για το πώς οι πολίτες στη Μαριούπολη αρχικά δυσπιστούσαν τις δυνάμεις του DPR και νομίζοντας ότι θα συμπεριφερθούν τόσο εγκληματικά όσο οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά τους εμπιστεύτηκαν αφού οι δυνάμεις του DPD μοιράστηκαν όλα όσα είχαν με τον πολίτη Ίλιανς.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Μέσα από τη ναζιστική λυρική σκηνή της ουκρανίας με τα ρεσιτάλ ερμηνείας δε θα έλειπε φυσικά και η ζωοφιλική βιτρίνα. Μπορεί οι ουκρανοναζί να δένουν ανθρώπους με τα σελοτέιπ σε κολώνες και να σταυρώνουν με μπρόκες τους ρωσόφωνους όμως με τα ζωάκια δε παίζουμε. 
ΥΓ: Πιθανότατα συμβουλές απευθείας από τη CIA, να ανεβαίνουν τέτοια βίντεο που συγκινούν τη βίγκαν ηλιθιότητα των δυτικών που όλη μέρα σκούζουν για τα γατάκια τους."



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δε νομίζω να ονειρευτηκαμε μια ζωή δουλου κομπάρσου σαν λαός στη υπηρεσία λαμόγιων.
Την ώρα που η ΔΕΗ κλείνει σπίτι με τους λογαριασμούς που στέλνει στον λαό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος με μισθό 360χιλ ευρώ ετήσιος ( golden boy φυτευτό του Μητσοτάκη) Γιώργος Στάσης χτιζει σαν σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα πολυτελή έπαυλη ανάκτορο 759τ.μ. στη Τζιά.
ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΕΞΟΧΙΚΟ από τον Γιώργο Στάσση στην Τζια!- Προκαλούν τους πολίτες που υποφέρουν, ως άλλες Αντουανέτες – Οι άδειες για τα υπόσκαφα και τις πισίνες σε φιλέτο 8 στρεμμάτων στο στολίδι των Κυκλάδων βγήκαν τρεις μήνες μετά τις εκλογές του ’19 – Πάρτι χρήματος και χλιδής από τον μάνατζερ που δίνει μπόνους στον εαυτό του και καταδίκασε την κοινωνία στην ανέχεια με τους ληστρικούς λογαριασμούς ρεύματος.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι New York Times αποκαλύπτουν γιατί οι Ουκρανοί έριξαν βόμβες διασποράς σε δικές τους πόλεις
Αποκαλυπτική μαρτυρία από έναν χωρικό: «Oι βόμβες διασποράς δεν προήλθαν από τις ρωσικές δυνάμεις»



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γάζα χτες το βράδυ 
Βομβαρδισμός από τους συμμάχους μας τους Ισραηλινούς

Ισραηλινοί στρατιώτες κατοχής επιτίθενται και ξυλοκόπησαν απομονωμένο νεαρό στις πλατείες του Τζαμιού Al-Aqsa



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Για την Ιστορία. 
Ριξατε δυο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία ,καψατε χιλιάδες κόσμο,που υποφέρει μέχρι σήμερα, μόνο και μόνο για να δείξετε στην τότε Σοβιετική ένωση ότι έχετε πυρηνικά και πρέπει να το βουλώσει.
Στο Βιετνάμ καιγατε τον κόσμο με τις βόμβες ναπάλμ,τα δάση τις υποδομές ενος ολοκλήρου κράτους ,δεν αφήσατε τίποτα όρθιο,ρίχνατε τις βόμβες μέσα στις πόλεις και τα χωριά διαλύοντας τα πάντα.
Διαλύσατε την Γιουγκοσλαβια βομβαρδιζοντας το ίδιο το Βελιγράδι, ρίχνοντας βόμβες στα σπίτια , τα νοσοκομεία,χωρίς να υπολογίζετε τίποτα.
Δικάσατε τον Μιλόσεβιτς σαν εγκληματία στην Χάγη με δίκη παρωδία και τον σκοτώσατε, αφήνοντας τους ουτσεκαδες να βαφτίζουν το Κόσοβο (αλβανικό),επειδή έτσι γουστάρατε.
Βάλατε τους Τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο, ανεξάρτητο κράτος, και ακόμα 50 χρόνια τώρα, δεν βρίσκουμε ούτε τα κοκκαλα των αγνοουμένων βάζοντας εμάς να διαπραγματευομαστε μέχρι σήμερα, με τον σφαγέα μας δήθεν για να λυθεί το κυπριακό, ενώ μια χαρά σας βολεύει η κατάσταση.
Αφήνετε τους Τούρκους να αλωνίζουν το Αιγαίο, να αμφισβητούν,τα νησιά και μας λέτε "βρειτε τα μεταξύ σας" ενώ ξέρετε καλά τι συμβαίνει,και ποιος απειλεί ποιον.
Διαλύσατε την Λιβύη ,μαζί με τους φίλους σας τους Ευρωπαίους επειδή δεν σας άρεσε ο Καντάφι ,και δεν σας έδινε το πετρέλαιο στην τιμή τζαμπα.
Κάνατε 6 ολόκληρα χρόνια εμφύλιο πόλεμο στην Συρια επειδή δεν γουστάρατε τον Ασσαντ, και σας πείραζε η ναυτική βάση την Ρώσων στην Συρία και ο Ασσαντ σας έβγαινε πολύ Ρωσόφιλος.
Εισβαλατε στο Ιράκ δήθεν για να βρείτε τα πυρηνικά ,και στο Αυγανισταν, για να βρείτε δήθεν τον πρώην φίλο σας Μπιλαντεν και διαλύσατε και τις δυο χώρες ,βομβαρδιζοντας ανεξέλεγκτα πόλεις και χωριά διαλύοντας τα πάντα ,στέλνοντας στην Βαγδάτη πυραύλους Κρουζ από τα κολοπλοια σας που έσκαγαν μέσα στα καταφύγια ,σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη την νύχτα.
Εσείς μιλάτε για δημοκρατία ?
Εσείς που φτιάξατε το τελειότερο κέντρο σωματικών και ψυχικών βασανιστηριων στο Γκουανταναμο.?
Εσείς που κρεμάσατε τον Χουσειν χωρίς δίκη που ελάχιστα χρόνια πριν ήταν ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος σας ?
Εσεις με τους πολέμους και τις πολιτικές σας εσείς που δημιουργησατε τον ISIS και τους Ταλιμπαν.
Εσείς που ανατρέψατε με το πιο αιματηρό πραξικόπημα τον Σαλβαδόρ Αλιέντε στην Χιλή, έναν ψηφισμένο δημοκρατικό πρόεδρο, σκοτώνοντας τον μέσα στο προεδρικό μέγαρο,και εγκαθιστοντας την πιο στυγνή δικτατορία του Πινοσετ.
Εσείς που όταν έπεσε το τοίχος του Βερολίνου, υποσχεθήκατε στην Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ούτε μια ίντσα και το φτάσατε μέχρι μέσα στα σκέλια της Ρωσίας , παρά τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες σας.
Εσείς μιλάτε για Δημοκρατία , ειρήνη ,και εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας ?
Γεμίσατε όλη την Ευρώπη πυραύλους Περσινκ και κρουζ περικυκλωνοντας την Ρωσία η οποία δεν σας πείραζε.
Δεν τηρήσατε ούτε έναν όρο από την συμφωνία του Μινσκ, ενώ αντίθετα η Ρωσία τους τήρησε όλους.
Μια ζωή υποκριτές.
Ακόμα και τον Χίτλερ ,οι δικές σας πολυεθνικές τον χρηματοδοτησαν και τον έκαναν θηρίο.
Μονο η Ουκρανία λοιπόν σας έλειπε από το παζλ ,για να ολοκληρωθεί η θηλιά του ΝΑΤΟ γύρω από την Ρωσία να την πνιξη.
Από το 2009 σας προειδοποιεί ο Πουτιν ότι η Ουκρανία είναι κόκκινη γραμμή.
Το 2014 με το πραξικόπημα που εσείς υποδαυλίσατε,Ριξατε τον Γιανουκοβιτς ,εκλεγμένο πρόεδρο, χρησημοποιωντας τα ναζιστικά και φασιστικά τάγματα σφάζοντας τον κόσμο,και εγκαταστησατε κυβέρνηση μαριονέτα που είχε σκοπό να προετοιμάσει την χώρα για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ενώ ξέρατε ότι είναι κόκκινη γραμμή για την Ρωσία.
Εσείς μιλάτε για δημοκρατία και εισβολές σε ανεξάρτητα κράτη ?
Η σημερινή Ρωσία, αν ήθελε, μέσα σε μισή μέρα,έκανε ολόκληρη την Ουκρανία ,χλοοτάπητα. Όμως δεν το κάνει.
Δεν θέλει να σκοτώσει απλό κόσμο. Οι Ουκρανοί με τους Ρώσους είναι αδελφοί λαοί. Και αυτό είναι τελικά το τραγικό.
Μέχρι και σήμερα, δεν λέτε την αλήθεια ,ψεύτες ελεεινοί.
Εκμεταλευεστε τον πόνο του Ουκρανικού, αλλά και του Ρώσικου λαού και παραπλανάτε τον κόσμο.
Ναι. Η Ρωσία έχει δίκιο. Αυτη είναι η αλήθεια. 
Προειδοποιησε , φώναξε, σας ζήτησε να μην σφιξετε άλλο την θηλιά γύρω από τον λαιμό της. Όταν έχεις όμως να κανεις με Εγληματιες ,δημιουργούς και σκηνοθέτες όλων των πολέμων πάνω στην γη ,δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος.
Η Ρωσία δεν είναι Ιράκ, ούτε Συρία. Την παραπειραξατε και τώρα μάλλον θα σας πηδήξει. Εύχομαι αφ ενός να τελειώσει γρήγορα , και αφ ετέρου να μην βάλει βαθιά τον ..πύραυλο, γιατί θα πονέσει ο κώλος όλου του πλανήτη και δυστυχώς όχι μόνο ο δικός σας.
Αυτά ψεύτες ,φαρισαίοι υποκριτές.!!!!!!!!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Valerie, μια γυναίκα που συνάντησα χθες στη Μαριούπολη, μιλάει για την κατάληψη κτιρίων κατοικιών του Αζόφ & τους βομβαρδίζει.
"Η γη μας πρέπει να καθαριστεί από τρελούς ανθρώπους. Κάποιοι τους λένε ναζιστες, νομίζω μόνο αυτή τη λέξη μπορείς να πεις, ναζι. "



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αθάνατη Ελληνική δικαιοσύνη.
Οι δικαστές σταυρώσαν τον νεκρό εργάτη Φώτη Γριβάκη που βρήκε τραγικό θάνατο από διαρροή και έκρηξη στα καζάνια του εργοστασίου της ΕΛΒΙΖ στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου και εκτελούνταν εργασίες συντήρησης.
Μετά από τεσσεράμισι χρόνια, με απανωτές αναβολές και «έκτακτες» διακοπές συνεδριάσεων, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης με σημερινή του απόφαση (20/4/2022) έκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ ότι η εταιρία της ΕΛΒΙΖ είναι ΑΘΩΑ για το θάνατο του εργάτη Φώτη Γριβάκη το 2017. Ένας θάνατος που προκλήθηκε από διαρροή και έκρηξη στα καζάνια του εργοστασίου της στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου και εκτελούνταν εργασίες συντήρησης. Με την κατάπτυστη αυτή απόφαση, ουσιαστικά η «δικαιοσύνη» ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά στον αδικοχαμένο Φώτη και την «κακιά στιγμή». Την ίδια ώρα μάλιστα που τα «ατυχήματα»-εγκλήματα της εργοδοσίας συνεχίζουν να συμβαίνουν στον ίδιο χώρο, όπου άλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2020.
Τόσο συγκινήθηκε η κατά τ’ άλλα «αμερόληπτη» δικαιοσύνη, η οποία δίχως αμφιβολία και με ομόφωνη απόφαση επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά με ποιανού το μέρος τάσσεται.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Είμαι πολύ σκληρή μου λέει ένας καλός χριστιανός...Γιατί μπορεί να είναι ναζί αλλά έχουν οικογένειες και έμμεσα εύχομαι να μείνουν ορφανά τα παιδιά τους...
Λοιπόν...,παιδιά που μεγαλώνουν έτσι...σαν χιτλεράκια να χαιρετάνε ναζιστικά τη σβάστικα, με το ιδανικό να σφάζουν και να σκοτώνουν ρώσους… με συγχωρείτε αλλά είναι προτιμότερο...αναγκαίο θα έλεγα...να συνεχίσουν χωρίς βιολογικούς γονείς!
Όταν η πατρική φιγούρα έχει ταυτιστεί με τη σβάστικα και το αρρωστημένο μισος για ένα λαο...το μόνο που μπορώ να ευχηθώ συνειδητά από ενδιαφέρον για αυτά τα παιδιά είναι ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο της σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατιώτες προς Συρία! Γιατί τώρα……Έγινε νέα συμφωνία Τουρκίας-Μπάιντεν να πάρει η Τουρκία τον Κούρδικο θύλακα στη Συρία. Ανοίγει και το Κουρδικό.
23/04/2022
Η Τουρκία έκλεισε τον εσωτερικό χώρο της στα πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη της Ρωσίας που μεταφέρουν στρατιώτες προς τη Συρία αφότου πληροφόρησε σχετικά η Ρωσία αναφέρει στο TRT. Την δήλωση έκανε ο ΥΠΕΞ Τουρκίας Τσαβούσογλου. Αυτό μεταδίδει το TASS επικαλούμενο την εφημερίδα Sabah.
Σημειολογικά η Τουρκία επιτίθεται.. στη Ρωσία καθώς η πρώτη γιορτάζει την Ημέρα της Εθνικής Κυριαρχίας.
Έγινε νέα συμφωνία Τουρκίας-Μπάιντεν να πάρει η Τουρκία τον Κούρδικο Θύλακα στη Συρία. Ανοίγει και το Κουρδίκο. Αυτό είναι το παζάρι . Η Τουρκία άμεσα κινητοποιήθηκε να διεκδικήσει αυτό που τις παραχωρεί ο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία στη ρωσοΝΑΤΟική σύγκρουση και τις δίνουν ό,τι ζητήσει….
Εδώ και μέρες διακινείται αυτή η πληροφορία από τη συριακή πλευρά . Αναμενόμενη η πρόκληση όπως περίμεναν κι αναζωπύρωση των τρομοκρατικών επιθέσεων.
« κλείνει τον εσωτερικό χώρο για ρωσικά στρατιωτικά και ακόμη και πολιτικά αεροσκάφη που πετούν προς τη Συρία. Εκδάμε [κάθε φορά] άδεια για τρεις μήνες. Η άδεια λήγει τον Απρίλιο. Ο Πρόεδρός μας [ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] το είπε επίσης στον Πούτιν στον Ρώσο Πρόεδρο. Μετά από αυτή υπάρχει αναστολή των πτήσεων», είπε ο Τσαβούσογλου.
Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, έχει κλείσει τα Στενά Βοσπόρου επικαλούμενη τη Συνθήκη Μοντρέ μέτρο που πλήττει κυρίως τη Ρωσία και τώρα κλείνει και τον άλλον της στη Ρωσία.. Επιχειρείται αποκοπή Ρωσίας -Συρίας ( ρώσικες βάσεις εκεί) ή έστω σημαντική παρεμπόδιση … ΝΑΤΟ..
Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα βρίσκονται σε διάλογο για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Σύμβασης του Μονρέ που επηρεάζει τη ναυτιλία στα στενά της Μαύρης Θάλασσας.
«Είμαστε μια χώρα που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Εάν μια εταιρεία [από τη Ρωσική Ομοσπονδία] θέλει να δραστηριοποιηθεί, πρέπει να συμμορφωθεί με τους νόμους μας και τις διεθνές δίκαιο», τόνισε ο υπουργός.
Δεν λαμβάνει οικονομικά μέτρα άλλοι και είναι πολλοί αυτοί ανέλαβαν να τρέξουν αυτό το κομμάτι ωστόσο η Τουρκία ανάλαβε τον πιο ζωτικό αντιρωσικό ρόλο να χτυπήσει γεωστρατηγικά στρατηγικά. Θέλουν μια Ρωσία περίκλειστη…
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Άγκυρα θα προσχωρήσει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας μόνο εάν εγκριθεί από τον ΟΗΕ.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καταστρέφονται μυστηριωδώς η μια μετά την άλλη οι μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής τροφίμων στις ΗΠΑ
23.04.2022 | 15:56
Έχουν χαθεί πάνω από 20 εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων
Ενός κακού μύρια έπονται λένε. Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή καθώς πλέον περίεργα περιστατικά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο με τις απώλειες τροφίμων ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ να παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας.
Τα περιστατικά χαρακτηρίζονται περίεργα καθώς μιλάμε πλέον για απώλειες που αγγίζουν το 11% της επεξεργασίας του βόειου κρέατος και η επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών που οδήγησε σε εκατομμύρια θανατώσεις πουλερικών.
Έτσι εν έτει 2022 είναι πλέον γεγονός ότι κλονίζεται η ίδια η επισιτιστική επισφάλεια και μάλιστα όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω αυτών των ανεξήγητων φαινομένων  στις ίδιες τις ΗΠΑ και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις προεκτάσεις που μπορεί να έχουν τόσο στο εσωτερικό τη χώρας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Έτσι το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ πολλές μονάδες επεξεργασίας τροφίμων έχουν καταστραφεί. Είτε καίγονται, είτε ανατινάσσονται σε όλη τη χώρα με τις απώλειές που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής να είναι 20 εργοστάσια! Αυτά συμβαίνουν τους τελευταίους έξι μήνες ενώ το πιο περίεργο είναι ότι την τελευταία περίοδο έχουν ενταθεί.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μια σειρά από εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων πυρπολήθηκαν σε ολόκληρη την χώρα τους τελευταίους έξι μήνες εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και του ιστορικού πληθωρισμού.
Τα δημοσιεύματα είναι χαρακτηριστικά των όσων έχουν γίνει και με τις επιπτώσεις να είναι πλέον ανυπολόγιστες:
Στις 11 Αυγούστου 2021, το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος της Tyson Foods Inc TSN.N στο Κάνσας έπιασε φωτιά προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Στη συνέχεια, το εργοστάσιο έκλεισε επ’ αόριστον παρά το γεγονός ότι παρείχε περίπου το 6% του βοείου κρέατος της αλυσίδας εφοδιασμού των ΗΠΑ. Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι το κλείσιμο της εγκατάστασης θα επηρέαζε καταστροφικά τις τιμές της αγοράς σε εθνικό επίπεδο.
Μέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου, η Patak Meat Products, μια εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στην κομητεία Cobb της Τζόρτζια πυρπολήθηκε. Το προσωρινό κλείσιμο της εγκατάστασης, μιας οικογενειακής επιχείρησης είχε ελάχιστο αντίκτυπο στην εθνική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ένα τρίτο εργοστάσιο τροφίμων πυρπολήθηκε. Το εργοστάσιο παραγωγής βοείου κρέατος JBS στο Grand Island της Νεμπράσκα, το οποίο επεξεργάζεται το 5% του βόειου κρέατος της χώρας, φλεγόταν για σχεδόν 15 ώρες. Οι πυροσβέστες κατέφυγαν στη χρήση εναέριων μέσων.
Στις 22 Φεβρουαρίου, το εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων της Shearer στο Hermiston του Όρεγκον, το οποίο προμηθεύει μεγάλο μέρος των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών με πατατάκια, κάηκε.
Στις 16 Μαρτίου, εγκατάσταση Walmart στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα πυρπολήθηκε. Η Εθνική Ομάδα Αντίδρασης του Γραφείου Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών φέρεται να ερευνά την αιτία και την προέλευση της πυρκαγιάς.
Στις 11 Απριλίου, μια πυρκαγιά κατέστρεψε το East Conway Beef & Pork. Μόλις δύο αγελάδες σκοτώθηκαν. Οι πυροσβέστες πέρασαν 16 ώρες για να σβήσουν τις φλόγες στα ερείπια, αναφέρει η Conway Daily Sun.
Στις 13 Απριλίου, μια τεράστια πυρκαγιά στο Talyor Farms Processing Facility στη Σαλίνα της Καλιφόρνια άναψε, καίγοντας σχεδόν το 85 τοις εκατό του κτιρίου των 225.000 τετραγωνικών ποδιών. Η γεωργική εταιρεία της Καλιφόρνια προμηθεύει κιτ σαλάτας σε παντοπωλεία σε όλη τη χώρα.
Στις 15 Απριλίου, η κινεζική εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος, Smithfield Foods, έκλεισε τις δραστηριότητές της στη Νότια Ντακότα. Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του εργοστασίου Wan Long, ισχυρίστηκε ότι η εγκατάσταση στις ΗΠΑ δικαιολογεί το κλείσιμο εν μέσω των απειλών που παρουσιάζει ο COVID-19.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στις 19 Απριλίου, μια πυρκαγιά κατέστρεψε τα κεντρικά γραφεία της Azure Standard, του κύριου προμηθευτή βιολογικών και υγιεινών τροφίμων της χώρας. Η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει αδιευκρίνιστη.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ρωσικά ΜΜΕ: «Η Βρετανία έστειλε ομάδες δολιοφθορών για να στηρίξει την Ουκρανία»
23.04.2022 | 13:29
Μονάδες των SAS στο πλευρό του ουκρανικού στρατού
Τουλάχιστον δύο ομάδες περίπου 20 ειδικών σε σαμποτάζ και ανταρτοπόλεμο από την Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας (Special Air Service – SAS) εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Λβιβ – στη θέση της αεροπορικής ταξιαρχίας της στρατιωτικής αεροπορίας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε στο RIA Novosti Ρώσος αστυνομικός, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από πηγές του Ουκρανικού Στρατού.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, τουλάχιστον δύο ομάδες στρατιωτών αναπτύχθηκαν στον οικισμό Μπρόντι, στην περιοχή Λβιβ, στην περιοχή της 16ης χωριστής ταξιαρχίας της στρατιωτικής αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την πόλη Χέρεφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται η έδρα της SAS.  Η σύνθεση κάθε ομάδας περιλαμβάνει  8-10 άτομα», είπε η πηγή.
Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ειδικούς στον τομέα των σαμποτάζ και των κομματικών δραστηριοτήτων, καθώς και στον τομέα της στρατολόγησης και εκπαίδευσης πρακτόρων για κατασκοπεία σε εχθρικό έδαφος.
Οι ομάδες αυτές θεωρούνται από τις πιο εξειδικευμένες στον κόσμο στον τομέα της οργάνωσης πραξικοπημάτων, μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, δολοφονιών επί πληρωμή πολιτικών προσώπων, στρατολόγησης πρακτόρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας και προετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένες ειδικές δυνάμεις, αυτοί είναι διανοούμενοι, σε κάθε ομάδα υπάρχει πάντα ένας ιδεολόγος, θα έλεγε κανείς, ένας καθηγητής, και οι υπόλοιποι είναι εξειδικευμένοι ειδικοί», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματικός επιβολής του νόμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ζώνες μάχης, οι ειδικοί της SAS αποστέλλονται σε υπηρεσία υπό την κάλυψη ιατρών των Λευκών Κρανών και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.
«Με μεγάλο βαθμό πιθανότητας, αυτοί οι ειδικοί έφτασαν για να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την αποτελεσματικότητα των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών ενώ συντονίζουν τις δραστηριότητες ομάδων δολιοφθοράς στα εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα», ανέφερε η πηγή.
Η Βρετανική Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία , που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι γνωστή για τη συμμετοχή σε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Κορέας, της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία , της σύγκρουσης με την Αργεντινή για τα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες), τους Πολέμους του Περσικού Κόλπου, η εισβολή του ΝΑΤΟ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη Γιουγκοσλαβία , ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, γράφει το Ria Novosti.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ! ΙΚΕΑ και Zara προσπαθούν να επιστρέψουν στην Ρωσία...
Πίσω ολοταχώς από μεγάλες εταιρείες που λόγω κυρώσεων τα μάζεψαν και έφυγαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 
 Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yevtukhov, η σουηδική εταιρεία επίπλων ΙΚΕΑ θέλει να ξαναρχίσει τις εργασίες στην ρωσική αγορά.
 Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τα καταστήματα της Inditex, στην οποία ανήκουν οι μάρκες Zara, Pull & Bear και Bershka. «Ακόμη και εκείνες οι εταιρείες που ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητές τους είπαν ότι η αναστολή δεν σχετίζεται με την ειδική επιχείρηση, αλλά με το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα με τον εφοδιασμό», είπε ο Yevtukhov. 
Υπενθυμίζεται πως η ισπανική εταιρεία πώλησης ειδών μόδας Inditex ανέστειλε τις εμπορικές συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις από τις 5 Μαρτίου.
 «Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Zara σε ανακοίνωσή της.
 Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου EBIT (σ.σ. κέρδη προ τόκων και φόρων) του ομίλου, πρόσθεσε η Inditex.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΕΡΕΥΝΕΣ υδρογονανθράκων! META την Total, φεύγει και η ExxonMobil...
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η αποχώρηση της TotalEnergies από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη. Ούτε και της ExxonMobil που ακολουθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται σύντομα και η δική της επίσημη ανακοίνωση.  
Η έκπληξη ήταν ότι η ανακοίνωση της TotalEnergies ήρθε μόλις δέκα ημέρες μετά τις επίσημες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι επιταχύνονται πλέον η έρευνα και η παραγωγή υδρογονανθράκων. Γεγονός που ερμηνεύεται από πηγές με άριστη γνώση των τεκταινομένων ως δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Πώς να εμπιστευτείς μία κυβέρνηση που δείχνει ευκαιριακό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες;
Όχι άδικα. Από το 2019 η κοινοπραξία, με operator την TotalEnergies, που είχε αναλάβει τις δύο περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στην πολλά υποσχόμενη Μεγαλόνησο, έχοντας στα χέρια της τις πρώτες ενδείξεις από τις γεωφυσικές έρευνες που είχε κάνει το 2012-2013 η Νορβηγική PGS. Άλλωστε, η κοινοπραξία ήταν αυτή που αιτήθηκε το 2017 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προκήρυξη των συγκεκριμένων περιοχών.
Πρώτα ήρθε, τον Ιούνιο του 2019, η προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ, που κατάφεραν έτσι να μπλοκάρουν τις έρευνες. Το ΣτΕ αντί να εκδικάσει άμεσα την υπόθεση, την πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Η τελευταία (και τέταρτη) δόθηκε φέτος τον Φεβρουάριο για τις 5 Οκτωβρίου.
Από τα τέλη του 2019 η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υιοθετεί με ενθουσιασμό το green deal και ξεχνά οριστικά τον τομέα των υδρογονανθράκων. Δεν ήταν πια της μόδας.
Ένα ακριβώς χρόνο πριν, στις 22 Απριλίου 2021, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βάζει την ταφόπλακα, με τις γνωστές δηλώσεις του στο Arab News. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν θα μετατρέψουμε το Αιγαίο σε Κόλπο του Μεξικού».
Δύο μήνες μετά, στις 2 Ιουνίου 2021, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη έρχεται να συντονιστεί με τον ΥΠΕΞ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» δηλώνει απερίφραστα ότι το θέμα των υδρογονανθράκων «έρχεται πάρα, μα πάρα πολύ χαμηλά. Κινούμαστε σε διαφορετικές μορφές ενέργειας».
Αυτό το αρνητικό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εισέπρατταν οι εταιρείες και στις επαφές και συζητήσεις που είχαν με όλη την κλίμακα των κυβερνητικών αξιωματούχων όλο τον προηγούμενο καιρό. Δυσφορώντας, γιατί είχαν προγραμματίσει επενδυτικά κεφάλαια για το ελληνικό upstream.
Και μετά ήρθε η ουκρανική κρίση και η επείγουσα ανάγκη να αξιοποιηθούν και οι εγχώριοι πόροι, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Και έγινε η κυβερνητική στροφή των 180 μοιρών. Μόνον που είχε χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος.
«Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις εταιρίες αυτού του μεγέθους σαν να είναι μαγαζάκια της γειτονιάς», σχολίασε δεικτικά πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Και βέβαια το πρόβλημα της κυβερνητικής συμπεριφοράς στον τομέα αυτό, συνδυαστικά, με όλες τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της διοικητικής μηχανής, δεν αφορά μόνον στις ξένες εταιρίες που ήρθαν πρόθυμα στην Ελλάδα για να ερευνήσουν και να αξιοποιήσουν πιθανά ελληνικά κοιτάσματα. Αφορά και στην ΕΛ.ΠΕ. καθώς και την Energean Oil & Gas, που έχουν ιδία γνώση για τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις.
Η TotalEnergies είναι η δεύτερη ξένη εταιρία, μετά την ισπανική Repsol, που αποχωρεί από τη χώρα μας. Όπως όλα δείχνουν, η τρίτη θα είναι η ExxonMobil.
Επίσημα, η γαλλική εταιρία αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ΑΠΕ στη χώρα μας, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να συνιστά αλλαγή στρατηγικής υπέρ της πράσινης ενέργειας. Η TotalEnergies συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το upstream, αφού διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της τα υποσχόμενα κοιτάσματα που «χτύπησε» στο Σουρινάμ και τη Ναμίμπια, όπως και στο Ιράκ.
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι Total και ExxonMobil συμμετέχουν στις έρευνες σε θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κύπρου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα αλλαγής στρατηγικής, αλλά είναι πασιφανές ότι η απόφαση της Total έχει άλλα ερείσματα.