Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Δευτερα 13 Απριλιου 2015


Φινλανδία: Το ιδιο διεθνες παραμυθι. Ακόμα δεν είμαστε Ελλάδα, αλλά κινδυνεύουμε να γίνουμε
Η Φινλανδία οδεύει στις εκλογές της 19ης Απριλίου αντιμετωπίζοντας την πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες: η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση εδώ και τρία χρόνια, η εταιρεία-σύμβολο της χώρας, η Nokia, συρρικνώνεται, τα κόστη της εργασίας αυξάνονται, ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται. Η οικονομική κρίση στη Ρωσία, μια μεγάλη αγορά για τις φινλανδικές εξαγωγές, αποτέλεσε άλλο ένα μεγάλο πλήγμα
Απρίλιος 13 2015 09:47
Όταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Φινλανδίας και επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σιπίλα από το Κομμα του Κεντρου προειδοποίησε ότι η Φινλανδία διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η επόμενη Ελλάδα, δεν χρησιμοποιούσε απλά ένα ρητορικό σχήμα για προεκλογικούς σκοπούς: η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σφοδρή καταιγίδα στο πεδίο της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το γραφείο του Σιπίλα στο Ελσίνκι, στην πόλη Κότκα, ήδη υπάρχουν ενδείξεις για το τι εννοούσε. Σχεδόν ο ένας στους πέντε είναι άνεργος. Καθώς η πόλη επλήγη από το κλείσιμο πολλών μονάδων χαρτοποιίας, οι οποίες ξεπεράστηκαν λόγω της ψηφιακής εποχής, απέχει έτη φωτός από την υπόλοιπη Φινλανδία. “Όταν κλείνει ένα εργοστάσιο χαρτοπολτού, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι 400 άνθρωποι” μένουν άνεργοι, εξήγησε ο Σίρπα Παατέρο, ένας κυβερνητικός υπουργός που μοίραζε προεκλογικά φυλλάδια στην ανεμοδαρμένη πλατεία της πόλης. “Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν απασχολούν έναν, δύο ή τρεις. Αυτό απλά δεν αρκεί”.
Η Φινλανδία οδεύει στις εκλογές της 19ης Απριλίου αντιμετωπίζοντας την πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες: η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση εδώ και τρία χρόνια, η εταιρεία-σύμβολο της χώρας, η Nokia, συρρικνώνεται, τα κόστη της εργασίας αυξάνονται, ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται. Η οικονομική κρίση στη Ρωσία, μια μεγάλη αγορά για τις φινλανδικές εξαγωγές, αποτέλεσε άλλο ένα μεγάλο πλήγμα. Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας ήταν τα τελευταία χρόνια από τους σκληρότερους επικριτές της Ελλάδας και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης στην ευρωζώνη, επιχειρηματολογώντας ότι απέτυχαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Αλλά πλέον στη Φινλανδία, μια χώρα όπου τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, δεν μπορούν να συμφωνήσουν ποιες και πώς πρέπει να εφαρμοστούν. “Γίνονται απολύσεις παντού, νέοι άνθρωποι μένουν άνεργοι αμέσως μετά τη σχολή” τους, σχολίασε η Καρολίνα Καρέστι, η οποία βοηθά τους ανέργους στην Κότκα να αναζητήσουν θέσεις εργασίας.
Καθώς δεν αναμένεται κανένα κόμμα να καταγάγει μια συντριπτική νίκη στις εκλογές, ο επικρατέστερος νικητής της αναμέτρησης, ο Σιπίλα—ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας προεδρος στο Κομμα του Κεντρου ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως τεχνοκράτης—ενδέχεται να κληθεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού στον οποίο θα συμμετεχει και ένα λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα το κομμα των Αληθινων Φιλανδων. Αυτό όμως μοιάζει με συνταγή για ακόμη περισσότερες έριδες και αντεγκλήσεις για τον τρόπο που πρέπει να προχωρήσει η χώρα: κρατικές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, ή περικοπές των δημοσίων δαπανών και μια σύγκρουση με τα συνδικάτα; Τα γεωπολιτικά προβλήματα με τη Ρωσία—η Φινλανδία έχει σύνορα μήκους 1.340 χλμ. με τη Ρωσική Ομοσπονδία—και η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, που πλήττει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, εντείνουν τα προβλήματα σε όλα τα μέτωπα. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε πέρυσι το κρατικό αξιόχρεο της Φινλανδίας σε AA+, επικαλούμενος τα αναπτυξιακά της προβλήματα και την πολιτική αναποφασιστικότητα στη χώρα. Η κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται στον αντίποδα εκείνης στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. “Φοβάμαι πάρα πολύ για την Φινλανδία”, δήλωσε ο Άκι Κανγκασάριου, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Nordea στο Ελσίνκι, εξηγώντας ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να τροφοδοτήσουν έναν εφησυχασμό διότι προστατεύουν την Φινλανδία από τις πιέσεις που συνήθως ασκούν οι αγορές σε κυβερνήσεις που θεωρούν ότι δεν προωθούν μεταρρυθμίσεις. “Το ζήτημα είναι ότι δεν παίρνουμε το μήνυμα από τις αγορές αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε. “Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται, αν και οι πολιτικές μας γίνονται χειρότερες. Αυτό σχετίζεται με την ΕΚΤ, όχι με τις πολιτικές μας”.
Το κόμμα του κεντρου του Σιπίλα συγκεντρώνει περίπου το 25% των προθέσεων ψήφου με βάση τις δημοσκοπήσεις, επομένως ενδέχεται να χρειαστεί να σχηματίσει μια συμμαχία με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών, που αντιτίθεται επίσης στη μετανάστευση. Άλλοι πιθανοί εταίροι του είναι η Εθνική Συμμαχία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ ή οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες. Ο ίδιος ο Σιπίλα είναι μια άγνωστη ποσότητα. Εμπνέει σεβασμό ως επιχειρηματίας του τομέα της τεχνολογίας, αλλά οι ρίζες του κόμματός του είναι συντηρητικές. Ο ίδιος είναι μέλος ενός λουθηρανικού κινήματος.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να προκύψει το σενάριο που ταλάνισε την Φινλανδία τα τελευταία τέσσερα χρόνια—μια συμμαχία ετεροκλητων κομμάτων που δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Στην κυβερνηση συμμετεχουν το Κομμα Εθνικου Συνασπισμου, οι Σοσιαλδημοκρατες, η Αριστερη Συμμαχια, ο Πρασινος Συνδεσμος, το Σουηδικο Λαικο Κομμα, και οι Χριστιανοδημοκρατες. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προωθήσει σχέδια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος πρόνοιας, ούτε να τροποποιήσει τους προϋπολογισμούς της αυτοδιοίκησης, ενώ ακύρωσε ορισμένες περικοπές δαπανών λόγω των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών. Η Φινλανδία όμως δεν θα άντεχε ένα τέτοιο τέλμα. Ο Σουηδός κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, ο οποίος συνέταξε μια έκθεση κατά παραγγελία της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία της Φινλανδίας, υπολόγισε ότι η ανταγωνιστικότητά της σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές έχει μειωθεί κατά περίπου 20% εν σχέσει με την ευρωζώνη από το 2007 ως σήμερα.
Καθώς προσελκύει λιγοστούς μετανάστες, η Φινλανδία αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα της συρρίκνωσης της εργατικής της δύναμης, η οποία σημειώνεται με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να φθάσει ακόμη και το 160% του ΑΕΠ το 2040, από 59% σήμερα, εάν δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις ή περικοπές των δημοσίων δαπανών. “Νομίζω ότι είμαστε πλέον έτοιμοι να δεχθούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολους καιρούς”, σημείωσε ο Σιπίλα, ο οποίος θέλει να παγώσει τους μισθούς και να μειώσει τα προνοιακά επιδόματα μέσω μιας εκτεταμένης συμφωνίας με τα ισχυρά συνδικάτα. “Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη στη Φινλανδία που αυτή είναι η μόνη έξοδος”. Ο Στουμπ επισήμανε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια “χαμένη δεκαετία”. Οικονομολόγοι τονίζουν ότι θα είναι δύσκολο για την επόμενη κυβέρνηση να αποπειραθεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να επιτύχει την έξοδο της Φινλανδίας από την ύφεση. Αν και το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 60% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στο 3,2% του ΑΕΠ, υπερβαίνει δηλαδή το όριο της ΕΕ (3%). Οι δημόσιες δαπάνες ήδη ανέρχονται στο 58% του ΑΕΠ. Καθώς η μεταπολεμική γενιά στη Φινλανδία αρχίζει να συνταξιοδοτείται, χωρίς να υπάρχει ικανός αριθμός Φινλανδών ή μεταναστών εργαζομένων για να τους αντικαταστήσει, το ποσοστό των Φινλανδών σε εργάσιμη ηλικία αναμένεται να μειωθεί από το 65% σήμερα στο 58% περί το 2030. “Δεν είμαστε η Ελλάδα, αλλά οδεύουμε προς το να γίνουμε”, επισήμανε ο Γιούχανα Βαρτιάινεν, επικεφαλής του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κι υποψήφιος με τον Εθνικό Συνασπισμό. “Αυτό είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για μια σκανδιναβική χώρα”, πρόσθεσε.
Σχολιο.- EPEIDH EINAI APO TOYS MPROSTARHDES TWN METRWN LITOTHAS ,NA GINOYN ELLADA NAI NA YPOFEROYN Σχολιο.- Λεγετε καπιταλισμος, και ναι καλιο αργα παρα ποτε θα το καταλαβουν πολλες χωρες οσο μετασχηματιζεται στο επομενο σταδιο του, τον ιμπεριαλισμο. Σχολιο.- Εννοείς πως τώρα μετασχηματίζεται; Δεν έχει γίνει ακόμα; Πάντως, δε λέγεται απλά καπιταλισμός και ξεμπερδέψαμε. Λέγεται ευρώ, ΕΕ, τράπεζες. Και οι τράπεζες έχουν όνομα. Σχολιο.- Αντε τσογλάνια της Μέρκελ να δείτε και εσείς την γλύκα της κρίσης. Σας εύχομαι καλά μνημόνια σκυλάκια των Γερμανών. Σχολιο.- Μα καλά η Φιλανδία πριν λίγο καιρό δεν την παρουσιάζαν ως χώρα πρότυπο, κυρίως λόγω της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού κράτους και της ευημερίας των πολιτών της που την περνούσαν ολοι κοτσάνι; Σχολιο.- Αφού αφελέστατα και αυτοκτονικά υπογράψατε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, τώρα καλά να πάθετε. Κι Ελλάδα φυσικά δεν πρόκειται να γίνετε ποτέ καθώς όσο απαράδεκτοι κι αν είμαστε εμείς οι νεοέλληνες, πάντα υπάρχει πίσω μας η απαράμιλλη πολιτισμική κληρονομιά των πάλαι ποτέ Ελλήνων. Εσείς τι θα έχετε για να σας μείνει πέρα από τη σάουνα; Σχολιο.- Η υφεση ηταν παγκοσμια.. Απλα μερικοι υποκρινονται .. Σχολιο.- Ολοι θα...παρετε, με την σειρα σας,κ.κ. της Ε.Ε.! Σχολιο.- τα ίδια παραμύθια παντού. Σχολιο.- Η Φινλανδία είναι χειρότερα από την Ελλάδα. Απλά την προστατεύουν οι Γερμανοί, κρύβοντας την αθλιότητα της ζωής των κατοίκων της. Το μόνο τους πλεονέκτημα που είναι προτεστάντες. Λαός φιλήσυχος, χωρίς διαμαρτυρίες που υφίσταται τα πάνδεινα και δεν αντιδρά. Οι μόνοι που πληρώνονται καλά είναι οι εκπαιδευτικοί, οι υπόλοιπες τάξεις λιμοκτονούν, με τετράωρες εργασίες και μια εφταήμερη στη Ρόδο. Αν μπεις σε ένα φινλανδικό σπίτι, θα δεις πως όλα είναι μπαλωμένα(ρούχα-σεντόνια-κουβέρτες) και το τραπέζι λιτό(μόνιμη νηστεία), αλλά το ποτό ρέει άφθονο για να μην ξυπνήσουν ποτέ οι Φινλανδοί. Πρώτοι στις αυτοκτονίες, αντικείμενο έρευνας της εγκληματολογίας έχουν γίνει. Κρίμα, αυτόν τον υπέροχο λαό, να τον χρησιμοποιούν έτσι οι ηγέτες της Γερμανίας. Σχολιο.- Αντιμεταναστευτική έξαρση και στη Φιλανδία; τι γίνεται ρε παιδί μου... αντιφατικό το άρθρο, τη μία μας λέτε ότι δεν υπάρχουν δουλειές και την άλλη ότι υπάρχει έλλειψη μεταναστών. Ξεφτίλα να ντρέπονται επειδή θα γίνουν σαν την Ελλάδα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κάνεις 'like' στο Facebook; Τότε, παρακολουθείσαι
Τι δείχνει έρευνα βελγικών πανεπιστημίων για τα όχι και τόσο "αθώα" like του Facebook
Απρίλιος 13 2015 11:13
Σύμφωνα με έρευνα βελγικών πανεπιστημίων ορισμένες από τις πιο γνωστές ρυθμίσεις του facebook, όπως η επιλογή «Like», παρουσιάζουν σημαντικά κενά προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσουμε μέσω facebook; Τι «αποκαλύπτουμε» στην ουσία όταν κάνουμε «Like» σε μια ανάρτηση, μια ιστοσελίδα ή ένα προϊόν; Μπορεί ένα διαρκώς εξελισσόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με εμπορικό χαρακτήρα να μεριμνά παράλληλα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει με αφορμή τις τελευταίες αλλαγές στους νομικούς όρους χρήσης του facebook, του κατεξοχήν παγκοσμιοποιημένου ηλεκτρονικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Στην έρευνα συμμετείχαν το Κέντρο Δικαίου και Ηλεκτρονικών Μέσων του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν μαζί με το Κέντρο Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων και το Τμήμα Πληροφορικής του ίδιου Πανεπιστημίου, όπως και του Κέντρου ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Η μακροσκελής αυτή έρευνα, που καλύπτει τόσο το τεχνικό όσο και το νομικό σκέλος που άπτεται της λειτουργίας ενός αντίστοιχου δικτύου, εστιάζει ειδικότερα στο πώς το facebook τείνει να μετεξελιχθεί από μια «υπηρεσία παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης σε διαφημιστικό δίκτυο». Κενά γύρω από την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων H βελγική έρευνα παρουσιάζει εκτενώς την εξέλιξη του facebook και των υπηρεσιών που προσφέρει καθόλη τη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας του, αναλύοντας τους όρους που αποδέχονται οι χρήστες προκειμένου να ανοίξουν έναν λογαριασμό. Παράλληλα αναλύονται τα κενά στις ρυθμίσεις ασφαλείας αλλά και τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν από τους καταχρηστικούς όρους που θέτει η αμερικανική πλατφόρμα στους χρήστες της. Τίθενται επίσης στο μικροσκόπιο τα «κρυφά συστήματα» παρακολούθησης προσωπικών δεδομένων των χρηστών, τα οποία αν και δεν γίνονται αντιληπτά, λειτουργούν ως καταγραφείς δεδομένων και προτιμήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Βελγικής Υπρεσίας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, πολλές από τις πλέον γνωστές ρυθμίσεις του facebook, όπως η πασίγνωστη επιλογή «Like», λειτουργούν σαν μια αόρατη κάμερα που καταγράφει κάθε διαδικτυακή μας επιλογή. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο τεχνικό κομμάτι της έρευνας, το facebook δεν «παρακολουθεί» μόνο τις προτιμήσεις των ενεργών χρηστών που κάνουν «Like», αλλά διαθέτει και δεδομένα χρηστών που έχουν διαγράψει τον λογαριασμό τους αλλά ακόμη και χρηστών του διαδικτύου που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τις συγκεκριμένες επιλογές του facebook. Από την πλευρά του πάντως το facebook, έχοντας λάβει υπόψη του τη συγκεκριμένη έρευνα, απαντά ότι έχει αποτιμήσει λάθος σε τεχνικό επίπεδο πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο αμερικανικός κολοσσός. Εντούτοις οι βέλγοι ειδικοί επιμένουν ότι παραμένουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία, κυρίως από νομική σκοπιά, αναφορικά με την διακίνηση, αποθήκευση και παρακολούθηση προσωπικών ηλεκτρονικών αρχείων μέσω του facebook μπορούν να έρχονται σε αντίθεση με διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ως πότε θα ντροπιάζεται και η πατρίδα μας; Οι δυνάμεις της Αντίστασης δεν είναι τρομοκράτες!
Η "διεθνής κοινότητα" εξακολουθεί να κάνει την πάπια μπροστά στην τραγωδία των Παλαιστινίων προσφύγων στο Γιαρμούκ, όπου έχουν εισβάλει οι φονιάδες του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, οι "τρομοκράτες" (κατά ΗΠΑ και ΕΕ) του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίινης καλούν σε πανστρατιά τις δυνάμεις της Αντίστασης για την απώθηση των τζιχαντιστών και τη σωτηρία του άμαχου πληθυσμού. Ως πότε η χώρα μας θα συναινεί με τη δυτική υποκρισία και τις τρομολίστες του αίσχους;
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
H Επανάσταση δεν βασίζεται στα Πανεπιστήμια (καθηγητάδες) κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε...
"H Επανάσταση δεν βασίζεται στα Πανεπιστήμια (καθηγητάδες) κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η Επανάσταση βασίζεται στις λαϊκές μάζες... Την Επανάσταση κάνουν οι λαοί... Την Επανάσταση κάνουν κυρίως οι εργαζόμενοι"
Salvador Allende
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γενοκτονία στην Υεμένη... με τη σιωπηλή συμπαράσταση της ναζιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης! Το σιωνιστικό δικτατορικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, εκεί που οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν & να βγαίνουν χωρίς τον σύζυγο από το σπίτι τους, την αδελφή αραβική χώρα του ναζιστικού Ισραήλ που δεν μίλησε για τη σφαγή στη Γάζα, βομβαρδίζουν και δολοφονούν παιδιά!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Έφυγε” ο νομπελίστας Γκύντερ Γκρας
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,”έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Γερμανός συγγραφέας Γκύντερ Γκρας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Γκύντερ Γκρας είχε γεννηθεί το 1927 στο Γκντάνσκ της Πολωνίας, και κέρδισε το 1999 το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΟΚ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ! "Το ΔΝΤ καταστρέφει σκόπιμα την Ελλάδα για να ξεπουληθούν τα κοιτάσματά της"!
Γερμανός ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου Ντιρκ Μιούλερ - γνωστός και ως «Mr. Dax» -, στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη...προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν είχε το δικό της νόμισμα ή αν αξιοποιούσε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, καθώς, όπως λέει, «στο ελληνικό υπεδάφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές.
Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο κ. Μιούλερ αναλύει την θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στο πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψιν» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο». Ο συγγραφέας αποδίδει ωστόσο τα προβλήματα της Ευρώπης όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικές αιτίες. «Το υψηλό χρέος δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συνολική υπερχρέωση της Ευρώπης είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Από το 2008 όμως οι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης εξελίσσονται στοχευμένα και συντονισμένα», λέει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει ο κ. Μιούλερ και την Ελλάδα. «Ακριβώς στην φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και την Γερμανία εναντίον τους. Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μια χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των «τεμπέληδων Ελλήνων», των «ναζί Γερμανών», των «διεφθαρμένων Ιταλών» και των «υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα» ξεκίνησε.
Η Ευρώπη άρχισε να αυτοσπαράσσεται, θέαμα που στο εξωτερικό το παρακολουθούσαν με ικανοποίηση. Εναντίον της Ευρώπης δεν στέλνει κανείς τον έκτο στόλο, αλλά την Γουόλ Στριτ, τις τράπεζές της και τους οίκους αξιολόγησης και τα όπλα της μυστικής διπλωματίας. Τα χτυπήματα εναντίον του ευρώ και των χωρών της Ευρωζώνης ήρθαν με στρατιωτική ακρίβεια και προκαλούνταν πάντα από μελέτες μεγάλων τραπεζών της Γουόλ Στριτ ή των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης. Τα βασικά όμως προβλήματα της Ευρωζώνης ήταν εσωτερικής φύσης. Το να επιβάλλεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους κράτη ένα κοινό νόμισμα οδηγεί εξαρχής σε σημαντικά προβλήματα. Αυτή η αχίλλειος πτέρνα οφείλεται σε εμάς τους ίδιους, αλλά τα βέλη εναντίον της ήρθαν στοχευμένα και με τους ψυχρούς υπολογισμούς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», υποστηρίζεται στο βιβλίο. Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αέριου, στο κεφάλαιο με τον τίτλο: «Οι Έλληνες και το αέριο»: «Τι θα λέγατε αν πρότεινα η Ελλάδα να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μην ανησυχείτε, δεν ήπια πολύ ούζο την ώρα της συγγραφής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν έχει στο υπέδαφός της μόνο μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μιας σειράς σημαντικών ορυκτών.
Μπορεί κάνεις δικαιολογημένα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Την τελική διαβεβαίωση την έλαβα στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 στην διάρκεια μιας έντονης συζήτησης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα αντίστοιχα με αυτά της Λιβύης. Και, τουλάχιστον τώρα, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: τι παιχνίδι παίζεται εδώ; Αφήνουμε την ελληνική οικονομία να εξαντληθεί μέσω δρακόντειων πακέτων λιτότητας και την χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην πληγούν οι παλαιοί δανειστές. Χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά χρήματα για συμφωνίες χωρίς επιστροφή και στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πολλαπλάσια του όγκου του χρέους της». Ο συγγραφέας υποστηρίζει σε αυτό το σημείο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «φαίνεται σαν να ήταν εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» και υποστηρίζει ότι «αποστολή του ήταν να επιφέρει με κάθε τρόπο την ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη», ενώ προσθέτει: «Ο Παπανδρέου το 2009 δήλωνε, "δεν έχουμε πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε βρει ακόμη" και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης τόνιζε, "δεν είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία ούτε Νορβηγία" και τώρα μια έκθεση της Deutsche Bank στο Λονδίνο κάνει λόγο για πιθανά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία, μόνο στην περιοχή νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε λίγα χρόνια σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ερωτώμενος από το Focus γιατί θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Μιούλερ αναφέρει ότι όταν οι Κύπριοι πρότειναν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραχωρήσουν στην Ευρώπη ή να υποθηκεύσουν το 30% των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και διερωτάται για ποιον λόγο. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μιούλερ υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ήθελε την συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, φοβούμενος ότι έτσι θα αυξανόταν η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά επικράτησε η άποψη του οικονομικού συμβούλου της Αγγέλα Μέρκελ, Ότμαρ Ίσινγκ, ο οποίος, επισημαίνει ο συγγραφέας, είναι και σύμβουλος της Goldman Sachs. «Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε ακριβώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρείες έναντι πενιχρού τιμήματος», επισημαίνει. Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ακόμη ότι τα προγράμματα εξυγίανσης που εφαρμόζονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση είναι αναποτελεσματικά. «Τα προγράμματα λιτότητας είναι μια παράνοια», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι το αποτέλεσμα είναι μια εξέλιξη της οικονομίας όπως αυτή με τον Καγκελάριο Μπρούνινγκ. "Τα κράτη εξαντλούνται και η ελληνική οικονομία βυθίζεται στο απύθμενο".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διαλύουν το ΚΚΕ, ζητάνε και τα ρέστα
Γράφει ο Γιώργος Πετρόπουλος
Δεν τους φτάνει ότι διαλύουν το ΚΚΕ, δεν τους αρκεί ότι στο όνομα του κόμματος και της προλεταριακής επανάστασης επιτίθενται στην κομματική ιστορία για να ξεριζώσουν την ιστορική συνείδηση των κομμουνιστών, έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα. Στον πασχαλιάτικο Ριζοσπάστη δημοσιεύτηκε ένα δισέλιδο το οποίο υπογράφει το μέλος του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Σκολαρίκος. Τίτλος του κειμένου του: «Για την έκδοση ‘‘Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41’’- Μια πρώτη απάντηση σε αστικές και οπορτουνιστικές επιθέσεις». Περί τίνος πρόκειται; Περί μιας δήθεν απάντησης η οποία τσουβαλιάζει τα όσα έγραψαν το ΕΘΝΟΣ και η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ για την εν λόγω έκδοση με τα όσα έγραψε ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. Ποιος ο στόχος; Να εμφανιστεί ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ότι ταυτίζεται με τον αστικό Τύπο ή το αντίστροφο που είναι το ίδιο και το αυτό πράγμα. Παλιά η μέθοδος. Την έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον ο ταξικός αντίπαλος και η Ασφάλεια σε βάρος του κόμματος και των κομμουνιστών. Καθείς εφ’ ω ετάχθη…
Με πρόσχημα τον αστικό Τύπο χτυπάνε το ΚΚΕ και το Ν. Ζαχαριάδη
Ας περάσουμε όμως στο προκείμενο. Τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και του ΕΘΝΟΥΣ ανέφεραν ότι η έκδοση του τμήματος ιστορίας της ΚΕ για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο αναιρεί τις παλιότερες εκτιμήσεις του κόμματος για το ιστορικό πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη αναφορικά μ’ εκείνον τον πόλεμο, το οποίο τώρα- από την ηγεσία του ΚΚΕ- θεωρείται ότι ήταν λανθασμένο. Είναι αλήθεια ή ψέματα κάτι τέτοιο; Γράφουν ψέματα οι εν λόγω εφημερίδες ή γράφουν κάτι που είναι γεγονός; Σ’ αυτό το ζήτημα ο Κ. Σκολαρίκος σφυρίζει αδιάφορα. Αντί να απαντήσει ευθέως και να αποδεχτεί το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ αποκηρύσσει το πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη, προτίμησε να μας θυμίζει τι έγραφαν οι συντάκτες του ΕΘΝΟΥΣ και της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π. Τσούτσιας και Φ. Παπούλιας αντίστοιχα) όταν το σημερινό ΚΚΕ αποκαθιστούσε τον Ζαχαριάδη το 2011!!!
Επειδή όμως δεν μπορούσε να αποφύγει μια απάντηση επί της ουσίας, έδωσε την παρακάτω: Οι εν λόγω συντάκτες του ΕΘΝΟΥΣ κα της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ «αποκρύπτουν τις δεκάδες σελίδες της έκδοσης (σ.σ. ‘‘Το ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940- 1941’’) στις οποίες αναλύεται λεπτομερώς ότι ο Ν. Ζαχαριάδης δεν έγραψε ένα αλλά τρία γράμματα για τον ιταλοελληνικό πόλεμο… Αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ν. Ζαχαριάδης, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο, έγραψε ότι χωρίς το σκεπτικό των επόμενων γραμμάτων το Α' γράμμα καταντούσε ένα ‘‘σοσιαλπατριωτικό προδοτικό ντοκουμέντο..». Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ο Κ. Σκολαρίκος μας λέει ότι το πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη δεν έχει καμία αυτοτέλεια από τα άλλα δύο που ακολούθησαν. Ότι αποκομμένο από τα άλλα δύο που ακολούθησαν δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα «σοσιαλπατριωτικό - προδοτικό ντοκουμέντο» κι ότι έτσι το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Ζαχαριάδης!!! Άρα ο Ζαχαριάδης τοποθετήθηκε σοσιαλπατριωτικά και προδοτικά στο πρώτο του γράμμα όταν ακόμα δεν είχε συντάξει τα άλλα δύο (σημειωτέον ότι το δεύτερο γράμμα φέρει ημερομηνία 26/11/1940 και το τρίτο 15/1/1941)
Εδώ τρία πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: Ή ο Κ. Σκολαρίκος και η ηγεσία του σημερινού ΚΚΕ θεωρούν πως απευθύνονται σε ηλίθιους ή οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν και τι γράφουν ή η προβοκάτσια και η πλαστογραφία έχει γίνει δεύτερη φύση τους. Ας διαλέξουν οι ίδιοι τι τους ταιριάζει περισσότερο. Εμείς θα αρκεστούμε στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας την οποία, οι εν λόγω κύριοι, κακοποιούν βάναυσα. Η ιστορική αλήθεια λέει τούτο: Ουδέποτε ο Ζαχαριάδης έγραψε έτσι γενικά και αόριστα- όπως ισχυρίζεται ο Κ. Σκολαρίκος και οι υποβολείς του- ότι «χωρίς το σκεπτικό των επόμενων γραμμάτων το Α' γράμμα καταντούσε ένα ‘‘σοσιαλπατριωτικό προδοτικό ντοκουμέντο’’». Αντίθετα, κατηγόρησε την Προσωρινή Διοίκηση (δηλαδή την χαφιέδικη καθοδήγηση του ΚΚΕ που είχε στήσει ο Μανιαδάκης) ότι χρησιμοποιούσε το πρώτο γράμμα του κατά τέτοιο τρόπο που να καταντάει «σοσιαλπατριωτικό προδοτικό ντοκουμέντο». Ας δούμε πώς ακριβώς είχαν τα ιστορικά γεγονότα.
Το πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη γράφτηκε στις 31/10/1940 και δημοσιεύτηκε στον Τύπο στις 2/11/1940, δηλαδή με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Σ’ εκείνο το γράμμα ο Ζαχαριάδης χαρακτήριζε τον πόλεμο από μεριάς της Ελλάδας εθνικοαπελευθερωτικό και αντιφασιστικό. Γνωρίζοντας όμως πολύ καλά την μαρξιστική θεωρία για τους πολέμους γνώριζε άριστα πως ένας πόλεμος, στην εξέλιξή του, μπορεί να τροποποιηθεί και να αλλάξει χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς συνέβηκε και με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Η ιταλική επίθεση αποκρούστηκε από τον ελληνικό στρατό, αλλά η κυβέρνηση Μεταξά αντί να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου και μια δίκαιη ειρήνη συνέχισε να πολεμά με στόχους εντελώς διαφορετικούς από τους αρχικούς. Η κατάσταση άρχισε να αντιστρέφεται. Τα ελληνικά στρατεύματα προέλαυναν στην Αλβανία και η εθνικιστική και σοβινιστική προπαγάνδα της μεγάλης ιδέας για την μεγάλη Ελλάδα έδιναν κι έπαιρναν στο εσωτερικό της χώρας. Κάποιοι ονειρεύονταν να μπουν στην Ρώμη. Σ’ εκείνες τις συνθήκες (όπου ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος είχε ξεσπάσει) και με τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί (οι περιοχές της Αλβανίας έπεφταν η μία μετά την άλλη στα χέρια του ελληνικού στρατού), ο εθνικισμός και ο σοβινισμός της μεταξικής δικτατορίας δεν εξυπηρετούσε την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του αγγλογαλλικού ιμπεριαλισμού. Ο εθνικοαπελευθερωτικός - αντιφασιστικός πόλεμος του ελληνικού λαού είχε μετατραπεί σε προέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου των αγγλογάλλων.
Ο Ν. Ζαχαριάδης είδε έγκαιρα αυτή την αλλαγή κι έτσι μέσω της Προσωρινής Διοίκησης (την οποία αξιοποιούσε χωρίς να εμπιστεύεται), στις 26-11-1940, έστειλε το δεύτερο γράμμα του το οποίο έλεγε: «Ολόκληρος ο Λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τα σχέδια του φασισμού. Με το αίμα του ο Λαός εξασφάλισε τη Λευτεριά και την Ανεξαρτησία του. Έξω απ’ αυτά η Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία. Αφού ο λαός μας υπεράσπισε αποτελεσματικά την Ανεξαρτησία και την Εθνική Λευτεριά του, σήμερα ένα μονάχα πράμα θέλει, ειρήνη και ουδετερότητα με τούτους τους όρους: 1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 του Οχτώβρη 1940, δίχως καμμιά εδαφική-οικονομική-πολιτική ζημιά σε βάρος της Ελλάδας. 2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας να φύγουν όλες απ’ τα χώματα και τα νερά της Ελλάδας. Με βάση τους δυο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως απ’ την κυβέρνηση της ΕΣΣΔ να μεσολαβήσει για να γίνει ελληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό είνε σήμερα το μοναδικό εθνικολαϊκό συμφέρο. Και η πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον η ΕΣΣΔ σήμερα έσωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας-Βουλγαρίας-Τουρκίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη έντιμη και δίχως κυρώσεις, και για να ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά τόσο τον εθνικό-αμυντικό-απελευθερωτικό χαρακτήρα του πολέμου που κάνουμε, όσο και ότι είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις. Αν σήμερα δεν παλαίψουμε για μια έντιμη ειρήνη, ο πόλεμος θα χάσει για μας τον εθνικό αμυντικό χαρακτήρα του, θα γίνει καταχτητικός, και τότε θάχει αντίθετο το λαό».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ν. Ζαχαριάδης, έστειλε στην Προσωρινή Διοίκηση και ένα σχέδιο πολιτικής απόφασης με την απαίτηση και τα δύο (το δεύτερο γράμμα του και το σχέδιο απόφασης) να δημοσιευτούν. Η Προσωρινή Διοίκηση- όπως ήταν φυσικό αφού ήταν όργανο της Ασφάλειας και της Δικτατορίας του Μεταξά- αποσιώπησε εντελώς τη νέα γραμμή που έβαζε ο Ζαχαριάδης και συνέχισε να προβάλει ως πολιτική του ΚΚΕ το πρώτο γράμμα του ηγέτη του κόμματος. Δηλαδή, στην πράξη, διακήρυσσε πως η πολιτική του κόμματος έπρεπε να είναι ίδια ανεξαρτήτως αν ο ελληνικός στρατός προστάτευε τα σύνορα της χώρας όπως συνέβαινε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ή αν είχε καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της της Αλβανίας, επιδιώκοντας να καταλάβει κόμη περισσότερες, όπως συνέβαινε στις 26 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Μια τέτοια πολιτική πρακτική δεν μπορούσε παρά να βρει αντίθετο τον τότε Γ.Γ. της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος σε γράμμα του προς την Προσωρινή Διοίκηση με ημερομηνία 6-1-1941, έγραψε ανάμεσα σε άλλα: «έχετε υποχρέωση τιμής τη γνώμη μου αυτή, δηλ. το ανοιχτό γράμμα που δεν δημοσιεύσατε, το σχέδιο απόφασης που σας πρότεινα και πιστή απόδοση αυτού εδώ του γράμματος να τα δημοσιεύσετε στο ‘‘Ριζ(οσπάστη)’’ συνοδεύοντάς τα με όλες τις αντιρρήσεις σας κ.τ.λ. αν δεν πειστείτε ότι έχω δίκηο. (Κοκορεύεστε ότι ανακαλύψατε το ‘‘νέο’’, και όμως δεν βλέπετε το ΝΕΟ στην κατάσταση που επιβάλλει τη στροφή που σας προτείνω. Δίχως τη στροφή αυτή και το ‘‘ανοιχτό γράμμα’’ μου της 31.Χ καταντά ένα σοσιαλπατριωτικό προδοτικό ντοκουμέντο. Έχετε υποχρέωση τιμής να κάνετε αμέσως τις δημοσιεύσεις που ζητώ πιο πάνω. Αλλοιώς θα πεισθώ τελειωτικά ότι πίσω απτήν Π.Δ. κρύβεται ύποπτη βρωμοδουλειά του Μανιαδάκη και της ασφάλειας». Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Η σημερινή όμως ηγεσία του ΚΚΕ- μέσω του εντολοδόχου της Κ. Σκολαρίκου- όχι μόνο την αποκρύβει, όχι μόνο την διαστρεβλώνει και την πλαστογραφεί αλλά κάνει και κάτι πολύ χειρότερο. Το ξεσκέπασμα που ο Ν. Ζαχαριάδης κάνει- σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες- στη χαφιέδικη Προσωρινή Διοίκηση, το ξεσκέπασμα που κάνει στη βρωμοδουλειά, σε βάρος του ΚΚΕ, της Ασφάλειας και του Μανιαδάκη το εμφανίζει ως χτύπημα του ίδιου του Ζαχαριάδη στο πρώτο του Γράμμα!!! Αυτό ούτε ο ταξικός εχθρός δεν διανοήθηκε ποτέ να το πράξει.
Η επίθεση κατά του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Όπως αναφέραμε στην αρχή ο Κ. Σκολαρίκος επιτίθεται και στον ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ για τα άρθρα του γράφοντος (Γιώργος Πετρόπουλος- Γ.Π.) που δημοσιευτήκαν στην ιστοσελίδα μας απ’ αφορμή την έκδοση του τμήματος ιστορίας της ΚΕ για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται από το άρθρο του, έχει διαβάσει μόνο το πρώτο άρθρο του γράφοντος για το «Πώς προσδιορίζεται ο χαρακτήρας ενός πολέμου» με βάση τον Μαρξισμό Λενινισμό. Με την ουσία του άρθρου ούτε που καταπιάνεται. Προσπαθεί όμως να απαντήσει στην κατηγορία που απευθύναμε ότι η θεωρία της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ πως ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικός από την αρχή ως το τέλος πηγάζει από το νεοτροτσκισμό. Επειδή, όμως ούτε σ’ αυτό το ζήτημα μπορεί να αντιτάξει το παραμικρό το γυρίζει στον… καλαματιανό. Παρά το γεγονός ότι εμείς καμία αναφορά δεν κάναμε στη σημερινή στρατηγική του ΚΚΕ, γιατί δεν ήταν αυτό το θέμα μας, ο Κ. Σκολαρίκος ισχυρίζεται ότι ως νεοτροτσκισμό περιγράφουμε αυτή τη στρατηγική. Γιατί αναφέρεται σε πράγματα που δεν γράψαμε; Προφανώς θα ξέρει κάτι περισσότερο από εμάς για τις πηγές της σημερινής στρατηγικής του ΚΚΕ.
Εκεί βέβαια που αποθεώνει τον παραλογισμό είναι σε τούτο: «Ο νεοτροτσκισμός- γράφει- βρίσκεται μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους, δυνάμεις με τις οποίες επιδιώκουν συμπράξεις οι του ‘‘Εργατικού Αγώνα’’, ενώ με στελέχη του κάνουν και κοινές εμφανίσεις – ομιλίες». Μάλιστα. Δηλαδή, όποιος μιλάει σε εκδηλώσεις στις οποίες μιλάνε και νεοτροτσιστές, ανεξαρτήτως του τι λέει, είναι περισσότερο ένοχος για προσχώρηση στο νεοτροτσκισμό από την σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ που επιτίθεται στην ιστορία του κόμματος και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος με επιχειρήματα παρμένα κατευθείαν από τα απομνημονεύματα του Άγι Στίνα. Εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά!!! Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στις «Σκολαρίκειες» ανοησίες της σημερινής ηγεσίας του κόμματος. Δεν έχει νόημα. Όταν μας απαντήσουν σ’ αυτά που τους γράφουμε, όταν θα εγκαταλείψουν το «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», τις διαστρεβλώσεις και τις συκοφαντίες θα τους ανταπαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε πάντα: με επιχειρήματα και με ντοκουμέντα.
http://ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/arthra/ideologia/488-dialyoun-to-kke-zitane-kai-ta-resta
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eννάχρονη έμεινε έγκυος μετά από ομηρία ενός χρόνου και βιασμού από τα καθάρματα των "τζιχαντιστών"... των ΝΑΤΟϊκών μισθοφόρων που εξορμούν από Τουρκία και Σαουδική Αραβία...
Μικρά παιδιά Κούρδων που έχουν απελευθερωθεί από στρατόπεδα φυλάκισης (βασανισμών και βισμών) των "τζιχαντιστών"
Το δράμα της μικρής yazida στο Ιράκ, ξεκίνησε γιατί ήταν από οικογένεια χριστιανών... Τα καθάρματα που στηρίζει, εξοπλίζει και χρηματοδοτεί η "πολιτισμένη" δύση για να "εκδημοκρατίσουν" τη Συρία του "δικτάτορα" Άσαντ (αλήθεια, τα καθάρματα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πόσα χρήματα έχουν συνεισφέρει από μυστικά κι άλλα κονδύλια, πόσο στοίχισε -στοιχίζει ακόμη Νίκο Κοτζιά;- η συμμετοχή της χώρας μας στους "Φίλους της Συρίας", με τις αποστολές Αβραμόπουλου-Βενιζέλου;) Η μικρή εννιάχρονη χριστιανή κοπελίτσα, έμεινε όμηρος στα χέρια των δήθεν "μουσουλμάνων" "εκδημοκρατιστών" της Μέσης Ανατολής, για λογαριασμό των νεοαποικιοκρατών της ναζιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και βιάστηκε για ένα ολόκληρο χρόνο από τα ανθρωπόμορφα κτήνη.
Σύμφωνα με τον Yousif Daoud, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που κατόρθωσε να φυγαδεύσει τη μικρή και τώρα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας, οι γιατροί εκτιμούν ότι "είναι πολύ μικρή να αντέξει τοκετό κι ακόμη μια καισαρική... Έχει τραυματιστεί σωματικά και ψυχικά...", /όπως δηλώνει στην καναδική εφημερίδα Toronto Star.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
13/4/2015
Μετά τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα. Νέους δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία ανοίγει η ελληνική κυβέρνηση εγκανιάζοντας μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις. Μετά τις επαφές του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί ταξίδι στη Ρωσία την Τετάρτη. Η επίσκεψη αναμένεται με ενδιαφέρον αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μελος του NATO η οποία διαθέτει σημαντικό αριθμό ρωσικών οπλικών συστημάτων. Γι' αυτά ο Καμμένος έχει πολλά να συζητήσει με τη ρωσική πλευρά.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ
Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/4/2015) οι πρόσφυγες που που ναυάγησαν τη Μεγάλη Πέμπτη, ανοικτά της Γαύδου. Οι 157 αλλοδαποί -μεταξύ αυτών και οι έξι διακινητές τους- είχαν εντοπιστεί τη Μεγάλη Πέμπτη σε παραλία της Γαύδου. Πρόκειται για μετανάστες από την Σομαλία και το Σουδάν, ανμέσα στους οποίους είναι και 41 ασυνόδευτα παιδιά. Όπως μετέδωσε το Mega, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα φιλοξενούνταν σε καταλύματα όταν έφταναν στην Αθήνα αρκετοί από αυτούς αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία Βικτωρίας καθώς δεν είχε βρεθεί χώρος να τους φιλοξενήσει. Αυτά είναι τα αποτελεσματα του κλεισιματος των Κεντρων Κρατησης Αλλοδαπων στην Αμυγδαλεζα και αλλου. Ουτε καν σκεφτηκαν να τα κρατησουν εστω σαν Ανοιχτα Κεντρα Αλλοδαπων. Παρατησαν τους αλλοδαπους στην Βικτωρια, χωρις να νοιαστουν καθολου για τους κατοικους. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, οι κατάλληλες δομές για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες δεν υπάρχουν και τώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες για να βρεθούν καταλύματα, τόσο στα ηπειρωτικά όσο και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι πρόσφυγες βρήκαν τελικά λύση με τη βοήθεια ομοεθνών τους από τις τοπικές κοινότητες που υπάρχουν στην Αθήνα. Στο μεταξύ, οι έξι δουλέμποροι, Αιγυπτιακής καταγωγής, διώχθηκαν για παράνομη μεταφορά μεταναστών, ανήμερα του Πάσχα. Όλοι τους ζήτησαν και πήραν αναβολή και αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή την Τρίτη, στις 11 το πρωί.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΥΤΙΝ: ΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ S-300 ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Διάταγμα με το οποίο αίρεται η απαγόρευση παράδοσης των αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι είχε ακυρώσει τη σύμβαση παράδοσης του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματός της στο Ιράν το 2010, πιεζόμενη από τη Δύση και μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την οποία επέβαλε εμπάργκο στο Ιράν με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμά του. Πλέον όμως, όπως τονίζει η Μόσχα, η διεθνής κοινότητα και η Τεχεράνη έχουν καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και την έναρξη επιθεωρήσεων επαλήθευσης.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΚΙΛΙΤΣΑΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΓΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3.500 ΕΥΡΩ
Το Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, επιβάλλοντάς του να καταβάλει πρόστιμο ύψους 10.000 τουρκικών λιρών, δηλαδή 3.500 ευρώ, ως αποζημίωση στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή τον εξύβρισε, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στην ετυμηγορία του ο δικαστής έκρινε ένοχο τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην κατηγορία ότι εξύβρισε και παραβίασε τα δικαιώματα του Ερντογάν, όταν εκείνος ήταν Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε τον Ιανουάριο του 2013. Στην ομιλία αυτή, ο Κιλιτσντάρογλου είχε αναφερθεί στις σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετώπιζε εκείνην την εποχή ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης, οι συγγενείς του και πολλοί υπουργοί του κόμματος που κυβερνά την χώρα από το 2002. Η δικαιοσύνη έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να δώσει καμία συνέχεια. Στην αγόρευσή του, ο δικηγόρος του Κιλιτσντάρογλου, Τζελάλ Τσελίκ, είχε ζητήσει την απαλλαγή του πελάτη του με το επιχείρημα ότι οι δηλώσεις αυτές βασίζονταν σε «αποδεδειγμένα γεγονότα» και εξυπηρετούσαν «το κοινό συμφέρον». Ο Ερντογάν, που εξελέγη πρόεδρος της χώρας τον περασμένο Αύγουστο, είχε ζητήσει από τον αντίπαλό του ως αποζημίωση το πόσο τω 100.000 τουρκικών λιρών. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2003 ο Ερντογάν έχει εντείνει τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον των πολεμίων του, πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών ή απλών πολιτών.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έφυγε ο φιλέλληνας νομπελίστας
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015, 12:32
Ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκύντερ Γκρας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1999, πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Ο συγγραφέας του «Τενεκεδένιου ταμπούρλου» γεννήθηκε στην Ελεύθερη Πόλη του Ντάντσιχ (το σημερινό Γκντασκ της Πολωνίας) το 1927 και πολλά από τα έργα του διαδραματίζονταν στην πόλη αυτή. Για πολλούς, ο Γκρας ήταν η φωνή της μεταπολεμικής γενιά της Γερμανίας που έφερε το βάρος της ενοχής των προγόνων της για τις ακρότητες που διέπραξαν οι Ναζί στην Ευρώπη. Το 2012 είχε γράψει ποίημα με τίτλο «Η Ντροπή της Ευρώπης» με το οποίο χρησιμοποιώντας τη φόρμα αρχαιοελληνικής ωδής, ο νομπελίστας απευθυνόταν στην Ευρώπη και την προειδοποιούσε ότι κινδυνεύει με πνευματική πενία αν αποπέμψει από τις αγκάλες της τη χώρα που τη δημιούργησε. Συγγραφικό έργο και πολιτική δράση
Ο Γκύντερ Γκρας, για πάνω από μισό αιώνα αποτέλεσε ένα είδος «ηθικής συνείδησης» της Γερμανίας, καθώς με το σύνολο του λογοτεχνικού του έργου και τις δημόσιες παρεμβάσεις του προσπάθησε να εμποδίσει τον εφησυχασμό των συμπατριωτών του που μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήθελαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το παρελθόν, ξεχνώντας τα ναζιστικά εγκλήματα. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το μυθιστόρημα του «Το τενεκεδένιο Ταμπούρλο» που εκδόθηκε το 1959 και έγινε ταινία είκοσι χρόνια αργότερα. Ακολούθησαν το 1961 το «Γάτα και Ποντίκι» και το 1963 το «Σκυλίσια Μέρα» που μαζί με το «Τενεκεδένιο Ταμπούρλο» αποτελούν την Τριλογία του Ντάντσιχ. Άλλα γνωστά του έργα, που μεταφράστηκαν και στα ελληνικά, όπως και η Τριλογία του Ντάντσιχ, είναι: «Η πρόβα της εξέγερσης των πληβείων» (1966), «Ο Μπουτ το ψάρι» (1977), «Δυσοίωνα κοάσματα» (1992), «Γράφοντας μετά το Άουσβιτς» (1993), «Ένα ευρύ πεδίο» (1995), «Ο αιώνας μου» (1999) και «Σαν τον κάβουρα» (2002).
Αν και δεν έγινε μέλος του Σοσιαλοδημοκρατικού Κόμματος, ο Γκύντερ Γκρας τάχθηκε υπέρ της σοσιαλοδημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι μόνο με μεταρρυθμίσεις και όχι με επαναστατική ανατροπή είναι δυνατή η οικονομική και κοινωνική αλλαγή. Έτσι, υποστήριξε την κυβέρνηση του Βίλι Μπραντ, ασκώντας της, όμως, έντονη κριτική. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο Γκρας τάχθηκε ενάντια στην ένωση των δύο Γερμανιών και πρότεινε, για τουλάχιστον μια επταετία, μια Συνομοσπονδία των δύο Γερμανικών κρατών, η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να αποκτήσει την μορφή μιας ένωσης Γερμανικών κρατών. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ρομά, υποστηρίζοντας την ανάγκη χορήγησης σε αυτούς ευρωπαϊκού διαβατηρίου, που θα τους επιτρέπει τη διαμονή σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος. Δημιούργησε στη Ρουμανία ένα ίδρυμα για τους ρομά, με την ονομασία «Εταιρία για τους απειλούμενους λαούς», το οποίο κάθε χρόνο έδινε βραβεία όσους προσπαθούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των ρομά.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015, 18:02
Λίγες ώρες μετά την απώλεια του Γκύντερ Γκράς έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο σε ηλικία 74 ετών. Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο ήταν ένας ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας και μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες τα πιο γνωστά έργα του είναι τα Μνήμες φωτιάς (1986) και Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής (1971), που έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Οι δουλειές του υπερβαίνουν τις ορθόδοξες τεχνοτροπίες, συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ, το μυθιστόρημα, τη δημοσιογραφία, την πολιτική ανάλυση και την ιστορία.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η τραγωδία των Χριστιανών που δεν ξεκίνησε με τους ISIS αλλά πριν 100 χρόνια με τους Τούρκους... The Christian tragedy in the Middle East did not begin with Isis
Displaced people from the minority Yazidi sect, fleeing violence from forces loyal to the Isis in Sinjar town, walk towards the Syrian border, on the outskirts of Sinjar mountain, near the Syrian border town of Elierbeh of Al-Hasakah Governorate One summer's day in 1990, I walked into a beautiful Crusader chapel in Keserwan, a gentle mountainside north of Beirut, where an old Catholic Maronite priest pointed to a Byzantine mosaic of – I think – Saint John. What he wanted to show me was the holy man's eyes. They had been stabbed out of the mosaic by a sword or lance at... some point in antiquity. 'The Muslims did this,' the priest said. His words had added clarity because at that time the Lebanese Christian army General Michel Aoun – who thought he was the president and still, today, dreams of this unlikely investiture – was fighting a hopeless war against Hafez Assad's Syrian army. Daily, I was visiting the homes of dead Christians, killed by Syrian shellfire. The Syrians, in the priest's narrative, were the same ‘Muslims’ who had stabbed out the eyes in the ancient picture. I remember at the time – and often since – I would say to myself that this was nonsense, that you cannot graft ancient history onto the present. (The Maronites, by the way, had supported the earlier Crusaders. The Orthodox of the time stood with the Muslims.) Christian-Muslim enmity on this scale was a tale to frighten schoolchildren. The Pope condemns the world's silence over persecution of Christians And yet only last year, as shells burst above the Syrian town of Yabroud, I walked into the country’s oldest church and found paintings of the saints. All had had their eyes gouged out and been torn into strips. I took one of those strips home to Beirut, the painted eyes of the saints staring at me even as I write this article. This was not the sacrilege of antiquity. It was done by ghoulish men, probably from Iraq, only months ago. Like 9/11 – long after Hollywood had regularly demonised Muslims as barbarian killers who wish to destroy America – it seems that our worst fears turn into reality. The priest in 1990 cannot have lived long enough to know how the new barbarians would strike at the saints in Yabroud. How one Yazidi girl fled the clutches of Isis Isis warns of the 'end of Christian presence' in Middle East Coptic Christians in Egypt beheaded by militants Note how I have not mentioned the enslavement of Christian women in Iraq, the Islamic State’s massacre of Christians and Yazidis, the burning of Mosul's ancient churches or the destruction of the great Armenian church of Deir el-Zour that commemorated the genocide of its people in 1915. Nor the kidnapping of Nigerian schoolgirls. Not even the very latest massacre in Kenya where the numbers of Christian dead and the cruelty of their sectarian killers is, indeed, of epic, Hollywood proportions. Nor have I mentioned the ferocious Sunni-Shia wars that now dwarf the tragedy of the Christians.
Οι εκτοπισμένοι από τη μειονότητα Γεζιτών αίρεση, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βίαιες δυνάμεις πιστές στον Isis στην πόλη Sinjar, με τα πόδια προς τα σύνορα της Συρίας, στις παρυφές του βουνού Sinjar, κοντά στα σύνορα της πόλης της Συρίας Ελισάβετ της Αλ Χασακά Την πρώτη μέρα του καλοκαιριού το 1990, μπήκα σε ένα όμορφο παρεκκλήσι των σταυροφόρων στην Keserwan, δηλαδή μια απαλή πλαγιά βόρεια της Βηρυτού, όπου ένας παλιός ιερέας των Καθολικών Μαρωνιτών επισήμανε σε ένα βυζαντινό ψηφιδωτό του - νομίζω - Αγίου Ιωάννη. Αυτό που ήθελε να μου δείξει ήταν τα μάτια του αγίου ανθρώπου. Θα είχε μαχαιρωθεί στο ψηφιδωτό με ένα σπαθί ή λόγχη στο ... κάποια στιγμή κατά την αρχαιότητα. «Οι μουσουλμάνοι έκαναν αυτό», είπε ο ιερέας. Τα λόγια του είχε προσθέσει σαφήνεια, επειδή εκείνη την εποχή ο λιβανικής χριστιανικής στρατιας Στρατηγος Μισέλ Αούν - που νόμισε ότι ήταν πρόεδρος και ακόμα, σήμερα, τα όνειρα αυτού απίθανα ανάληψης - πάλευε έναν αδιέξοδο πόλεμο εναντίον του συριακού στρατού, του Χαφέζ αλ Άσσαντ. Καθημερινά, ήμουν σε επίσκεψη στα σπίτια των νεκρών Χριστιανών, που σκοτώθηκαν από συριακους βομβαρδισμους. Οι Σύριοι, σε αφήγηση του ιερέα, ήταν οι ίδιοι «μουσουλμάνοι», που είχαν μαχαιρωσεί και βγαλει έξω τα μάτια στην αρχαία εικόνα. Θυμάμαι εκείνη την εποχή - και συχνά επειδή - Θα ήθελα να πω στον εαυτό μου ότι αυτό ήταν ανοησία, ότι δεν μπορείτε να μπολιάζετε την αρχαία ιστορία πάνω στο παρόν. (Οι Μαρωνίτες, μια και τους αναφεραμε, είχαν υποστηρίξει τους προηγούμενους Σταυροφόρους. Η Ορθοδοξια στου χρόνο διαμορφώθηκε μαζι με τους μουσουλμάνους.) Των Χριστιανών-Μουσουλμάνων εχθρότητα της έκτασης αυτής ήταν ένα παραμύθι για να φοβίσουν τους μαθητές. Ο Πάπας καταδικάζει τον κόσμο στη σιωπή πάνω στις διώξεις των Χριστιανών Και όμως μόλις το περασμένο έτος, όπως εσκασε η έκρηξη πάνω από την συριακή πόλη του Yabroud, μπήκα στην παλαιότερη εκκλησία της χώρας και ανακαλυψα τις τοιχογραφίες των αγίων. Όλοι είχαν τα μάτια τους βγαλμενα έξω και ηταν κομμένα σε λωρίδες. Πήρα μία από αυτές τις ταινίες σπίτι στη Βηρυτό, τα ζωγραφισμένα μάτια των αγίων κοιτούσα ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το άρθρο. Αυτή δεν ήταν η ιεροσυλία της αρχαιότητας. Αυτό έγινε απο μακάβριους άνδρες, πιθανότατα από το Ιράκ, λίγους μήνες πριν. Όπως 9/11 - πολύ μετά το Χόλιγουντ είχε τακτικά δαιμονοποιείσει Μουσουλμάνους ως βάρβαρους δολοφόνους που θέλουν να καταστρέψουν την Αμερική - φαίνεται ότι οι χειρότεροι φόβοι μας να μετατραπονται σε πραγματικότητα. Ο ιερέας το 1990 δεν μπορεσε να ζήσει αρκετά για να γνωρίσει πώς οι νέοι βάρβαροι θα χτυπούσε τους αγίους στον Yabroud. Πώς ένα κορίτσι από τους Γεζίτες εγκατέλειψαν στα νύχια της Ίσιδας Το Isis προειδοποιεί για το «τέλος της χριστιανικής παρουσίας» στη Μέση Ανατολή Κόπτες Χριστιανοί στην Αίγυπτο θανατώθηκαν δια αποκεφαλισμού Σημειώστε πως δεν ανέφερα την υποδούλωση των χριστιανών γυναικών στο Ιράκ, τη σφαγή των χριστιανών και των Yazidis, το κάψιμο των αρχαίων ναών της Μοσούλης ή την καταστροφή της μεγάλης αρμενικής εκκλησίας της Ντέιρ ελ-Ζουρ, που τιμησε την γενοκτονία του λαού του του 1915. Επίσης, η απαγωγή στη Νιγηρία σε μαθήτριες. Ούτε καν η ίδια η τελευταία σφαγή στην Κένυα, όπου οι αριθμοί των χριστιανών νεκρών και η σκληρότητα των θρησκευτικων δολοφόνων τους είναι, πράγματι, του έπους, Χόλιγουντ σε αναλογίες. Ούτε ανέφερα τους άγριους σουνιτών-σιιτών πολέμους που ειναι τώρα υπευθυνη για την τραγωδία των χριστιανών.
Soldiers standing over skulls of victims from the Armenian village of Sheyxalan in 1915, believed to be victims of the Armenian Holocaust But the Christian tragedy in the Middle East today needs to be re-thought – as it will be, of course, when Armenians around the world commemorate the 100th anniversary of the genocide of their people by Ottoman Turkey. Perhaps it is time that we acknowledge not only this act of genocide but come to regard it not as just the murder of a minority within the Ottoman Empire, but specifically a Christian minority, killed because they were Armenian but also because they were Christian (many of whom, unfortunately, rather liked the Orthodox, anti-Ottoman Tsar). And their fate bears some uncommon parallels with the Islamic State murderers of today. The Armenian men were massacred. The women were gang-raped or forced to convert or left to die of hunger. Babies were burned alive – after being stacked in piles. Islamic State cruelty is not new, even if the cult’s technology defeats anything its opponents can achieve.
Στρατιώτες στέκονται πάνω από τα κρανία των θυμάτων από το αρμένικο χωριό της Sheyxalan το 1915, και πιστεύεται ότι είναι θύματα του ολοκαυτώματος των Αρμενίων Αλλά η χριστιανική τραγωδία στη Μέση Ανατολή σήμερα πρέπει να είναι εκ νέου σκέψη - όπως θα είναι, φυσικά, όταν οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο στον εορτασμό της 100ης επετείου της γενοκτονίας του λαού τους από την Οθωμανική Τουρκία. Ίσως είναι καιρός να αναγνωρίσουμε όχι μόνο αυτή την πράξη της γενοκτονίας, αλλά έρχονται να την θεωρούν όχι ως απλώς η δολοφονία μιας μειονότητας στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά ειδικά στη χριστιανική μειονότητα, τους σκότωσαν επειδή ήταν Αρμένιοι, αλλά και επειδή ήταν Χριστιανοι (πολλοι εκ των οποίων, δυστυχώς, μάλλον άρεσε ο ορθόδοξος, αντι-οθωμανός Τσάρος). Και η μοίρα τους φέρει κάποιους ασυνήθιστους παραλληλισμούς με τους Ισλαμικου Κράτους δολοφόνους του σήμερα. Οι Αρμένιοι άνδρες σφαγιάστηκαν. Οι γυναίκες σε ομαδικό βιασμό ή αναγκάζονται να μεταστρέψουν ή να αφεθουν να πεθάνουν από την πείνα. Τα μωρά κάηκαν ζωντανα - αφού στοιβάζονται σε σωρούς. Στο Ισλαμικό κράτος η σκληρότητα δεν είναι νέο, ακόμη και αν η τεχνολογία της λατρείας νικά οτιδήποτε αντιπάλους του μπορεί να επιτύχει.
Kuwait last week, a good and thoughtful Muslim, an American university graduate – within the al-Sabah family and prominent in the government – shook his head with disbelief when he spoke of Islamic State. ‘I watched the video of them burning the Jordanian pilot alive,’ he told me. ‘I watched it several times. I had to, because I had to understand their technology. Do you know they used seven camera angles to film this atrocity? We could not compete with this media technology. We have to learn.’ Iraq crisis: Yazidi nightmare on Mount Sinjar And this is true. The West – that amorphous, dangerous expression – has still not understood the use of this technology – especially the use which the cult makes of the internet – nor have the Muslim Arab imams who should be speaking about the fearful acts of Islamic State. But most are not, any more than they denounced the 1980-88 Iran-Iraq war, when around a million Muslims killed each other. Because they were on Saddam’s side in that war. And because the Islamic State’s ideology is too obviously of Wahabi inspiration, and thus too close to some of the Gulf Arab states. The crimes of Islamic State are as brutal as any committed by the German army in the Second World War, but Jews who converted were not spared Hitler’s plan for their extermination. What the Islamic State and the 1915 Ottoman Turks have in common is a cruelty based on ideology – even theology – rather than race hatred, although that is not far away. After the burning of churches and of synagogues, the rubble looks much the same. The tragedy of the Arab world is now on such a literally Biblical scale that we are all demeaned by it. Yet I also think of Lebanon where the old priest showed me his mosaic with the missing eyes and where the Lebanese Christians and Muslims fought each other – with the help of many foreign nations, including Israel, Syria and America – and killed 150,000 of their own people. Yet today, Lebanese Muslims and Christians, though still politically deeply divided, are protecting each other amid the gale-force winds around them. Why? Because they are today a much more educated population. It’s because they value education, reading and books and knowledge. And from education comes justice. Which is why, when compared to Lebanon, the Islamic State is a nation of lost souls.
Robert Fisk "independent"
Στο Κουβέιτ τη περασμένη εβδομάδα, ένας καλός και στοχαστικός μουσουλμάνος, ένας Αμερικανός απόφοιτος πανεπιστημίου - εντός της οικογένειας al-Sabah και εμφανος στην κυβέρνηση - κούνησε το κεφάλι του με δυσπιστία όταν μίλησε για το ισλαμικο κράτος. «Είδα το βίντεο που καίνε τον ιορδανό πιλότο ζωντανό», μου είπε. Την παρακολούθησα την ταινια αρκετές φορές. Έπρεπε, γιατί είχα να κατανοήσω την τεχνολογία τους. Γνωρίζετε ότι χρησιμοποιούνται επτά γωνίες κάμερας στην ταινία αυτής της θηριωδίας; Εμείς δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστουμε με αυτή την τεχνολογία των μέσων ενημέρωσης. Πρέπει να μάθουμε ». Κρίση στο Ιράκ: Γεζίτες σε εφιάλτη στο όρος Sinjar Και αυτό είναι αλήθεια. Η Δύση – αυτή η άμορφα, επικίνδυνη έκφραση - δεν έχει ακόμη κατανοήσει τη χρήση αυτής της τεχνολογίας - ιδιαίτερα από τη χρήση που κάνει η λατρεία του Διαδικτύου - ούτε και οι άραβες μουσουλμάνοι ιμάμηδες οι οποίοι θα πρέπει να μιλάνε για τα εκφοβιστικες πράξεις του ισλαμικού κράτους. Αλλά οι περισσότεροι δεν είναι, περισσότερο από ότι, καταδίκασαν τον πόλεμο 1980-1988 Ιράν-Ιράκ, όταν περίπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι σκότωσαν ο ένας τον άλλο. Επειδή ήταν στο πλευρό του Σαντάμ στον πόλεμο. Και επειδή η ιδεολογία του ισλαμικού κράτους είναι πάρα πολύ προφανώς από τους Wahabi έμπνευση, και ως εκ τούτου πολύ κοντά σε μερικά από τα αραβικά κράτη του Κόλπου. Τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους είναι τόσο ωμα, όπως και αυτά που διαπράττονται από τον γερμανικό στρατό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι Εβραίοι οι οποίοι μεταστράφηκαν δεν γλίτωσαν το σχέδιο του Χίτλερ για την εξόντωση τους. Για το οτι το Ισλαμικό Κράτος και του 1915 Οθωμανοί Τούρκοι έχουν από κοινού είναι μια σκληρότητα που βασίζεται στην ιδεολογία - ακόμη και θεολογία - και όχι φυλετικό μίσος, αν και αυτό δεν είναι πολύ μακριά. Μετά το κάψιμο των εκκλησιών και συναγωγών, τα μπάζα φαίνονται πολύ το ίδιο. Η τραγωδία του αραβικού κόσμου είναι τώρα σε μια τέτοια κυριολεκτικά Βιβλική κλίμακα που όλοι διαμαρτυρονταν για αυτό. Ωστόσο, πιστεύω επίσης από τον Λίβανο, όπου ο παλιός ιερέας μου έδειξε μωσαϊκό του που τους λείπουν τα μάτια και όπου οι Λιβανέζοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολέμησαν ο ένας τον άλλο - με τη βοήθεια πολλών ξένων εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Συρίας και της Αμερικής - και σκότωσαν 150.000 δική τους άνθρωποι. Ωστόσο, σήμερα, του Λιβάνου Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, αν και ακόμα βαθιά διχασμένοι πολιτικά, προστατεύουν ο ένας τον άλλο ανάμεσα στους θυελλώδεις άνεμους γύρω τους. Γιατί; Επειδή είναι σήμερα πολύ πιο μορφωμένος πληθυσμός. Είναι επειδή εκτιμούν την εκπαίδευση, την ανάγνωση και τα βιβλία και τη γνώση. Και από την εκπαίδευση έρχεται δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο λόγος, σε σύγκριση με το Λίβανο, που το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα έθνος των χαμένων ψυχών.
Robert Fisk "independent"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PFLP calls for united Palestinian action against ISIS in Yarmouk PFLP ζητά ενωμένη παλαιστινιακή δράση κατά ISIS στο Yarmouk
Once again, the Yarmouk refugee camp is facing destruction, murder and slaughter at the hands of criminal gangs, following a remarkable development as they have seized the camp and seek to displace our people outside Syria, in order to undermine and attack the right of return. The invasion of the so-called ISIS in complicity with Jabhat al-Nusra to seize the camp and... commit more killings and displacement is a new stage in this crisis, before which all attempts at reconciliation failed. It is critical to take a clear response to this new development in order to stop the suffering of the Palestinian people in the camps. In light of this emerging crisis inside the camp and the failure of all attempts to remove the gunmen inside and the persistence of ISIS and Nusra in the camp, the Popular Front for the Liberation of Palestine calls upon all Palestinian factions to take a serious and responsible stand to confront this emergency and the suffering of our people. There is a clear goal of the liberation of the camp from these criminal gangs and the lifting of the siege, and cutting the road on the project to destroy the camp, the return of displaced persons to their homes inside the camp, and neutralizing it entirely from the Syrian crisis, to preserve the compass of our struggle, towards Palestine. In this context, the PFLP calls for the formation of a joint force of Palestinian factions and the Palestinian Liberation Army to meet this challenge. The Popular Front also emphasizes the need to make this a clear unified Palestinian position, politically and in the battlefield, in order to liberate the camp, expel the criminal gangs, and return our people to their camp.
Για άλλη μια φορά, ο προσφυγικός καταυλισμός Yarmouk αντιμετωπίζει την καταστροφή, τη δολοφονία και τη σφαγή, από τα χέρια εγκληματικών συμμοριών, μετά από μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, δεδομένου ότι έχουν καταλαβει το στρατόπεδο και επιδιώκουν να εκτοπίσουν τους ανθρώπους μας έξω από τη Συρία, προκειμένου να υπονομεύσουν και να επιτεθουν στο δικαίωμα της επιστροφής . Η εισβολή της λεγόμενης ISIS σε συνενοχή με τη Jabhat al-Nusra να καταλαβουν την κατασκήνωση και ... να δεσμευτούν για περισσότερο δολοφονίες και εκτόπιση είναι ένα νέο στάδιο στην παρούσα κρίση, πριν από την οποία όλες οι προσπάθειες συμφιλίωσης απέτυχαν. Είναι κρίσιμης σημασίας να λάβουμε μια σαφή απάντηση σε αυτή τη νέα εξέλιξη, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία του παλαιστινιακού λαού στο στρατόπεδο. Υπό το πρίσμα αυτής της αναδυόμενης κρίσης μέσα στο στρατόπεδο και την αποτυχία όλων των προσπαθειών για την απομάκρυνση των ένοπλων απο μέσα και την επιμονή της ISIS και Nusra στο στρατόπεδο, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης καλεί όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να πάρουν μια σοβαρή και υπεύθυνη σταση για να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή και τα δεινά του λαού μας. Υπάρχει ένας σαφής στόχος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από αυτές τις εγκληματικές συμμορίες και την άρση της πολιορκίας, κόβοντας το δρόμο για το έργο να καταστρέψουν το στρατόπεδο, η επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους στο εσωτερικό του στρατοπέδου, και εξουδετερώνοντας εξ ολοκλήρου τη συριακή κρίση, να διατηρήσει την πυξίδα του αγώνα μας, προς την Παλαιστίνη. Στο πλαίσιο αυτό, το PFLP ζητά το σχηματισμό μιας κοινής δύναμης των παλαιστινιακών παρατάξεων και του Παλαιστινιακου Απελευθερωτικού Στρατού για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Το Λαϊκό Μέτωπο τονίζει επίσης την ανάγκη να κάνουμε αυτό μια σαφή ενιαία παλαιστινιακή θέση, πολιτικά και στο πεδίο της μάχης, προκειμένου να απελευθερώσει το στρατόπεδο, να απομακρύνουμε τις εγκληματικές συμμορίες, και να επιστρέψει ο λαός μας στο στρατόπεδό τους.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ισλαμοφασίστες-σιωνιστές του Αλ Τζαζίρα θέλουν πανελλαδική συχνότητα. Γιατί άραγε… Η πλάκα είναι ότι ο δημοσιογράφος τους στην Αθήνα, το παίζει κομμουνιστής κι επαναστάτης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς! Ελήφθη;
Το αραβικό ενημερωτικό δίκτυο βρίσκεται, μέσω Κύπρου, σε συζητήσεις για την απόκτηση ελληνικού καναλιού εθνικής εμβέλειας! Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και θεωρείται εφικτή η επίτευξη συμφωνίας. Για τον συγκεκριμένο σταθμό είχε υπάρξει ενδιαφέρον και από τις ΗΠΑ. Η μεταβίβαση φαίνεται να είναι σε γνώση της κυβέρνησης, που μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη μίλησε για την... είσοδο ξένων επενδυτών στα ΜΜΕ της Ελλάδας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων εταιρειών επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όταν σε αποκαλούν «ταξιτζή» αυτοί οι χιτλερικοι της Frankfurter Allgemeine που υποστηριζαν το ναζιστικο καθεστως να χαίρεσαι
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για να δούμε πως θα ψηφίσουν, πως θα πράξουν... αν όσα λένε για τη μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ... τι θα ψηφίσουν οι "εθνοπατέρες"! Μήνυση για εσχάτη προδοσία στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου διαβίβασε στο σώμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου...
Το παρακάτω απόσπασμα είναι απο τα επίσημα πρακτικά της βουλής, που βρήκα στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου. Εσχάτη προδοσία; Και δεν λέει κανένας τίποτα; Ποιοί είναι αυτοί; Και τι διέπραξαν; Γιατί κανείς δεν μας ενημέρωσε;Επίσης, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε στη Βουλή στις 23 Μαρτίου του 2015, σύμφωνα με τα... άρθρα 86 του Συντάγματος, 83 παράγραφος 1 του Κανονισμού της Βουλής και 1 και 4 του ν. 3126/2003 που αφορά την «Ποινική ευθύνη των Υπουργών», όπως ισχύει, ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε κατόπιν των από 18-8-2014 «Αναφορών-Καταγγελιών» και των από 5-11-2014 Υπομνημάτων που επέχουν θέση εγκλήσεων των Χαραλάμπους Καλογεράκη του Γεωργίου, του Αντωνίου Σαριδάκη του Μύρωνος, Ηλία-Θεοχάρη Τσικόγια του Γεωργίου και Γεωργίου Ερμή του Κωνσταντίνου, κατοίκων Ρεθύμνου Κρήτης, που αφορά όλα τα μέλη της πρώην Κυβερνήσεως για το φερόμενο ως τελεσθέν αδίκημα της εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 Π.Κ. και 120 του Συντάγματος) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Γερμανοί σχεδιάζουν ήδη τρίτο Μνημόνιο, προβλέποντας ότι η Ελλάδα δεν θα τη βγάλει… Mήπως "πλησιάζει" η ώρα ν' απαλλαγεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το σύνδρομο της δουλοπρεπούς ευρωλαγνείας κι ευρω-λατρείας, που τον κατατρέχει από την εποχή (ευρωκομμουνισμού) του ΚΚΕ εωτερικού;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Συγκινητική η Ανάσταση στη Σμύρνη"λενε τα αρθρα... Ευχαριστώ, δε θα πάρω, θα συγκινηθώ όταν αναστηθούν αυτοί που εσφαξαν οι Τουρκοι το 1922...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πέθανε ο ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο
Πέθανε σήμερα Δευτέρα στο Μοντεβιδέο ο ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο, όπως επιβέβαιωσε ο εκδότης του. Την προηγούμενη Παρασκευή ο 74χρονος Γκαλεάνο είχε εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο εξαιτίας καρκίνου του πνεύμονα. Το εμβληματικό έργο του "Ανοιχτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής", από τη πρώτη έκδοσή του το 1971, έχει γίνει κλασικό στην πολιτική λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής. Το έργο του, στο οποίο ξεχωρίζει επίσης η "Μνήμη της Φωτιάς" (1986), έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες. Πριν εξελιχθεί σε διακεκριμένο διανοούμενο της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, ο Γκαλεάνο εργάστηκε ως εργάτης εργοστασίου, σκιτσογράφος, ζωγράφος, αγγελιοφόρος, μηχανογράφος και ταμίας σε τράπεζα, μεταξύ άλλων επαγγελμάτων.
Οι "Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής" πρωτοδημοσιεύτηκε όταν ο συγγραφέας ήταν 31 ετών και, όπως αναγνώρισε αργότερα ο ίδιος, εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμα την απαραίτητη παιδεία για να ολοκληρώσει το έργο: "[Οι Ανοιχτές Φλέβες] είχαν την πρόθεση να είναι ένα έργο πολιτικής οικονομίας, μόνο που εγώ δεν είχα την απαραίτητη παιδεία", είπε. "Δε μετανιώνω που το έγραψα, αλλά είναι ένα στάδιο που, για μένα, έχει ξεπεραστεί", πρόσθεσε. Το 2009, κατά τη διάρκεια της 5ης Συνόδου των Αμερικών, ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δώρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου του Γκαλεάνο -απαγορευμένου από τη λογοκρισία των δικτατοριών σε Ουρουγουάη, Αργεντινή και Χιλή- στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα. Με αυτή τη συγκυρία, το βιβλίο εκτοξεύτηκε από τη θέση 60.280 της λίστας των πιο ευπώλητων του Amazon στη δέκατη θέση μέσα σε μια μόνο ημέρα! Ο Γκαλεάνο ρωτήθηκε κατόπιν γι' αυτό το επεισόδιο. Απάντησε: "Ούτε ο Ομπάμα ούτε ο Τσάβες θα καταλάβαιναν το κείμενο [...] Ο Τσάβες το έδωσε στον Ομπάμα με την καλύτερη πρόθεση στον κόσμο, αλλά έκανε δώρο στον Ομπάμα ένα βιβλίο σε μια γλώσσα που αυτός δεν γνωρίζει. Επομένως, ήταν μια χειρονομία γενναιόδωρη, αλλά λίγο σκληρή".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο είχε ξεκινήσει να δημοσιεύει πολιτικά σκίτσα σε εφημερίδες από την ηλικία των 14 ετών, ενώ στα 20 του έγινε αρχισυντάκτης στη «La Marcha» και αμέσως μετά διευθυντής στην εφημερίδα «Epoca». Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη το 1973, κατέφυγε στην Αργεντινή και στη συνέχεια στην Ισπανία όπου έζησε εξόριστος για πάνω από δέκα χρόνια, όπου επέστρεψε το 1985. Το βιβλίο του «Οι ανοιχτές πληγές της Λατινικής Αμερικής» λογοκρίθηκε από τα στρατιωτικά δικτατορικά καθεστώτα της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Χιλής. Έζησε στην Αργεντινή όπου ίδρυσε το πολιτιστικό περιοδικό «Κρίσις». Το 1976 προστίθεται στη λίστα αυτών που θα αντιμετώπιζαν το εκτελεστικό απόσπασμα του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, ο οποίος ανέλαβε την κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα. Πηγαίνει στην Ισπανία, όπου γράφει τη διάσημη τριλογία του, «Μνήμες Φωτιάς», το 1984. Στις αρχές του 1985, ο Γκαλεάνο επιστρέφει στο Μοντεβιδέο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ τα πιο γνωστά είναι τα «Μνήμες φωτιάς» (1986) και «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1971), που έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Ο Γκαλεάνο είχε αρνηθεί ότι ήταν ιστορικός συγγραφέας, λέγοντας πως «είμαι ένας συγγραφέας που θα ήθελε να συνεισφέρει στη διάσωση της απηχθείσας μνήμης όλης της Αμερικής, αλλά πάνω από όλα της Λατινικής Αμερικής, πατρίδα περιφρονημένη και αγαπητή». Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για τη Λατινική Αμερική, μεταξύ των οποίων γνωστότερα είναι τα: "Su majestad el futbol" ("Η αυτού μεγαλειότης το ποδόσφαιρο", 1968), "Las venas abiertas de America Latina" ("Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής", 1971, ελλ. εκδ. Θεωρία, 1982• Κουκκίδα, 2008), "Cronicas latinoamericanas" ("Λατινοαμερικανικά χρονικά", 1972), "Dias y noches de amor y de guerra" ("Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου", 1978, ελλ. εκδ. Εξάντας, 1978), "La trilogia, Memoria del fuego" ("Τριλογία: Μνήμες φωτιάς", 1982-1986, ελλ. εκδ. Εξάντας, χ.χ.• Πάπυρος, 2009), "El libro de los abrazos" ("Το βιβλίο των εναγκαλισμών", 1989, ελλ. εκδ. Κέδρος, 2001), "Patas arriba" ("Ένας κόσμος ανάποδα", ελλ. εκδ. Στάχυ, 2000• Πιρόγα, 2008), "El futbol a sol y sombra" ("Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου", 1995, ελλ. εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1998), κ.ά. Το 1975 και το 1978 τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο της Λατινικής Αμερικής, το Casa de las Americas, το 1989 με το American Book Award για τις "Μνήμες φωτιάς" (Washington University, ΗΠΑ) και το 1999 με το Βραβείο Cultural Freedom Award, που του απονεμήθηκε από το Ίδρυμα Lannan Foundation (Σάντα Φε, ΗΠΑ).
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ"
Στα τέλη της χιλιετίας, ο πολυβραβευμένος Ουρουγουανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Εντουάρντο Γκαλεάνο, με την πρωτότυπη όπως πάντα γραφή του και το ιδιαίτερο ύφος του, αποφασίζει να μας ξαναστείλει στο σχολείο. Σε ένα σχολείο που αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και καυστικό χιούμορ την ανεστραμμένη πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου, όπου τα αριστερά βρίσκονται δεξιά, τα πάνω κάτω και τα μπρος πίσω. Αγανακτισμένος από την κατάφωρη κοινωνική αδικία καταγγέλλει τους διεθνείς οργανισμούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καταδικάζει την εκμετάλλευση και την αδικία, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και καλεί τον καθένα μας σε εγρήγορση και δράση, δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. "Το έλεγε ο Γκόγια: 'Η λογική γεννάει τέρατα'. Προσοχή με αυτούς που σκέφτονται μόνο λογικά. Πρέπει να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε. Όταν η λογική χωρίζεται από την καρδιά, να φοβάστε. Αυτά τα άτομα να τα φοβάστε, γιατί θα μας οδηγήσουν στο τέλος της ανθρωπότητας. Εγώ πιστεύω στην αντιφατική, δύσκολη, μα αναγκαία μίξη ανάμεσα σ' αυτό που σκεφτόμαστε και σε αυτό που νιώθουμε. Όταν βλέπω κάποιον που αισθάνεται μόνο, λέω 'είναι γλυκανάλατος'. Όταν βλέπω κάποιον που σκέφτεται μόνο, σκέφτομαι 'τι τρομερό, είναι διανοούμενος'. Εγώ δεν θέλω να είμαι ένα κεφάλι που γυρνάει μόνο του!" (Eduardo Galeano, από συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή, 4/10/2010, σε μετάφραση Ζωής Γιαλιτάκη)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δήλωση-βόμβα: Οι Έλληνες δεν χρωστάνε τίποτα-Το χρέος είναι απάτη
3/3/2015
Ο Lyndon LaRouche είναι Αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής και ιδρυτής του κινήματος LaRouche, ο οποίος μέσα στο άρθρο του αναπτύσσει την άποψη ότι το χρέος της Ελλάδας είναι πλασματικό.
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι ως επί το πλείστον ελληνικό χρέος. Το χρέος το οποίο η Γερμανία και άλλες χώρες απαιτούν να πληρώνεται αφορούν χρήματα που οι Έλληνες δεν πήραν! Έτσι, οι Έλληνες δεν οφείλουν αυτά τα χρήματα. Πρόκειται για απάτη, γιατί οι Έλληνες δεν επιβαρύνονται με το χρέος». Lyndon LaRouche
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι Αμερικανοί για την Ελλάδα και «το χρέος της» είναι πως η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να τη διοικεί μέσω Wall Street-Λονδίνου και να κάνει δυνατή την οικονομική ανάπτυξη και πάλι στην Ευρώπη. Αν αυτό δεν συμβεί, η επιδείνωση και τελικά η πτώχευση του συνόλου του υπερατλαντικού τραπεζικού συστήματος θα συνεχιστεί, όπως και οι αντιπαραθέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας… Και η απειλή του Παγκοσμίου Πολέμου θα γίνει πραγματικότητα…
Η υπόλοιπη Ευρώπη, μέχρι στιγμής, αρνείται να κλείσει η αισχροκερδής Wall Street αισχροκέρδειας και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew υποστηρίζει την άρνηση, μεταξύ άλλων και με απειλητικά τηλεφωνήματα προς τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Τι απαιτούν Ομπάμα, Μέρκελ και λοιποί εξουσιαστές να κάνει η Ελλάδα, αντί για τερματισμό αυτής της πανευρωπαϊκής απάτης από τις τράπεζες; Θέλουν να… τρέξει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 4,5% της ετήσιας οικονομίας της, αποκλειστικά και μόνο για να πληρώσει το «ελληνικό χρέος». Γνωρίζετε τι θα σήμαινε αυτό αν προωθούνταν ως λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Να… τρέξουν ένα φορολογικό πλεόνασμα 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προκειμένουν η κυβέρνηση να πληρώσει το χρέος της. Δεν θα ακούσετε τον Ομπάμα ή τον υποτακτικό του, Lew να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία… Γιατί; ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΊ… Το «ελληνικό χρέος» είναι μια απάτη ίδια με τη διάσωση TARP εδώ στις ΗΠΑ. Γίνεται εκτύπωση των $ 4 τρισεκατομμυρίων σε νέα κεφάλαια για να καλύψουν τα χρέη της Wall Street. Και δράστες είναι οι ίδιες οι συστημικές τράπεζες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγάλες τράπεζες πήραν τα εκατομμύρια και τα μετέτρεψαν σε τοξικά χρεόγραφα που ανατίναξαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το σύνολο της οικονομίας το 2008. Η κυβέρνηση τους γλίτωσε την ίδια ώρα που το βιοτικό επίπεδο των πολιτών βυθίστηκε. Στην Ευρώπη, οι τράπεζες αγόρασαν τα χρεόγραφα ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα έκαναν εκατομμύρια unrepayable subprime δάνεια των δικών τους – όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, αλλά και για τις κυβερνήσεις, χωρίς τα μέσα για να τα εξοφλήσουν, όπως εκείνες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας και άλλων. Μεγάλες τράπεζες της Wall Street είχαν εμπλακεί, ιδίως η Goldman Sachs, η οποία δημιούργησε τα «μαγικά» παράγωγα: Το «Πάρτε ένα τραπεζικό δάνειο για την Ελλάδα», το κάνουν να μοιάζει με ένα απλό «νόμισμα ανταλλαγής» και όχι ένα χρέος – αλλά δέκα χρόνια αργότερα το μετατρέπουν σε ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος.
Η κρίση χρέους στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ξέσπασε το 2009, ένα χρόνο αργότερα από την κρίση που σημειώθηκε στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Τότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες ήταν εξίσου υπερχρεωμένες, δημιούργησαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το αντίστοιχο δηλαδή TARP (Troubled Asset Relief Program), ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Διέσωσαν τους τραπεζικούς κολοσσούς, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας «μόνο» τα 600 δισ. για να πληρώσουν τα ανεξόφλητα χρέη των κυβερνήσεων. Τα 275 δισ. δολάρια καταβλήθηκαν για την αποπληρωμή του «ελληνικού χρέους». Αυτή η τεράστια τραπεζική διάσωση εγκρίθηκε από την ελληνική, την ιρλανδική και άλλες κυβερνήσεις και πέρασε κατευθείαν στις τράπεζες που υπήρξαν οι subprime δανειστές τους. «Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το γεγονός είναι πρωταρχικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Μπορεί να βυθιστεί η Wall Street εξαιτίας του. Αν υποβαθμιστεί η ελληνική απάτη, θα ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση του διεθνούς υπερατλαντικού συστήματος, όπως το σύστημα της Wall Street, το βρετανικό κ.α. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλεται το χρέος και όχι στους Έλληνες»~ Lyndon LaRouche Η απάτη με το ελληνικό χρέος είναι κλασικό κόλπο. Το 2009 το χρέος στην Ελλάδα ήταν 300 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια, η χώρα έλαβε δύο τεράστια πακέτα διάσωσης για το 2010 και το 2012, περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα. Λιγότερο από το 10% των εν λόγω 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων έμεινε στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση. Τουλάχιστον το 90% των χρημάτων αυτών πήγε κατευθείαν και άμεσα στην Deutsche Bank, την HSBC, την JPMorgan Chase, καθώς και στους υπόλοιπους καρχαρίες, ενώ αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου δόθηκαν στα hedge funds.
Η πρώην υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μόνο το 3% των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μόνες τράπεζες που αναγκάστηκαν να διαγράψουν το «ελληνικό χρέος» ήταν οι ελληνικές. Οι τράπεζες της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου διατήρησαν το τοξικό χρέος στο «ενεργητικό» τους, εγγυημένο 100% από την ευρωπαϊκή απάτη διάσωσης. Όλο αυτό οδήγησε στη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να δανειστεί άλλα 50 δισ. δολάρια για να τις διασώσει. Έτσι, αντί να μειώνεται, το ελληνικό χρέος αυξανόταν. Μία απόλυτη απάτη! Στη συνέχεια, από το 2010 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, κλπ υποχρεώθηκαν να πληρώσουν το «λογαριασμό» για τη διάσωση των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επέβαλαν τόσο σκληρά μέτρα λιτότητας που οι πολίτες τους μετανάστευσαν, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν, οι γεννήσεις μειώθηκαν και η αιθαλομίχλη έπνιξε τις πόλεις, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούσαν πλέον να πληρώσουν για τη θέρμανσή τους. Μετά από πέντε χρόνια «τιμωρίας» και αφού 250 δισ. δολάρια δόθηκαν στις τράπεζες, το χρέος της Ελλάδας από τα 300 αυξήθηκε στα 350 δισ…
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εις μνήμην Εδουάρδο Γκαλεάνο.
Και για την Ελλάδα και για την κρίση είχε πει σχεδόν προφητικά: «Η Ελλάδα θα γνωρίσει τώρα αυτό που πάντα γνώριζε η Λατινική Αμερική: ότι ο κόσμος κατευθύνεται από υποτιθέμενους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι ασκούν τη διεθνή δικτατορία τους και κάθε φορά γίνονται όλο και λιγότερο ορατοί. Να ξέρετε, όμως, πως η ελευθερία τού να υπακούς δεν είναι ελευθερία. Το έθνος που υπακούει δεν είναι πια έθνος: είναι η ηχώ ξένων φωνών, είναι η σκιά άλλων σωμάτων».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έτσι...εις μνήμην, γιατί λιγοστεύουν οι ξεχωριστοί.... Τα «απαγορευμένα πουλιά», του Εντουάρντο Γκαλεάνο. "Το 1976, σε μια φυλακή με το όνομα «Ελευθερία»… Οι πολιτικοί κρατούμενοι της Ουρουγουάης δεν μπορούν να μιλούν χωρίς άδεια, να σφυρίζουν, να χαμογελούν, να τραγουδούν, να βαδίζουν γρήγορα ή να χαιρετούν άλλον κρατούμενο. Ούτε μπορούν να ζωγραφίζουν ή να λάμβάνουν ζωγραφιές με εγγύους γυναίκες, ζευγάρια, πεταλούδες, αστέρια ή πουλιά. Ο Ντιντοσκό Πέρες, δάσκαλος, που βασανίστηκε και φυλακίστηκε επειδή είχε «ιδεολογικές ιδέες», δέχεται μια Κυριακή επίσκεψη της κόρης του Μιλάι, πέντε ετών. Το κορίτσι του φέρνει μια ζωγραφιά με πουλιά. Οι λογοκριτές τη σχίζουν στην είσοδο της φυλακής. Την επόμενη Κυριακή, η Μιλάι του φέρνει μια ζωγραφιά με δέντρα. Τα δέντρα δεν απαγορεύονται και η ζωγραφιά περνάει. Ο Ντιντοσκό την παινεύει για το έργο της και την ρωτά για τους μικρούς χρωματιστούς κύκλους που φαίνονται πάνω στα δέντρα, πολλοί μικροί χρωματιστοί κύκλοι ανάμεσα στα κλαδιά: - Είναι πορτοκάλια; Τι φρούτα είναι; Η μικρή τον κάνει να σωπάσει. - Σσσστ. Και συνωμοτικά του εξηγεί: - Χαζούλη, δε βλέπεις ότι είναι μάτια; Τα μάτια των πουλιών που σου έφερα κρυφά." (από τις Μέρες και Νύχτες αγάπης και πολέμου, 1976).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΡΓΙΟ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
Τηλεόραση δεν βλέπω. Δεν έχω καν στο σπίτι, καθώς δεν μου περισσεύει και χρόνος για να της αφιερώνω. Έτυχε να δω, όμως, αυτές τις μέρες ειδήσεις μια-δυο φορές, όπως κι απόψε. Ομολογώ πως δεν φανταζόμουν τέτοιο αντικυβερνητικό μένος από τα κανάλια της διαπλοκής. Ήξερα πως αντιπολιτεύονται. Αλλά τρομοκρατία και ψευδολογία τέτοιας έντασης και έκτασης; Με σαφέστατες και χωρίς ενδοιασμούς επιθέσεις ενάντια σε οποιοδήποτε φιλολαϊκό μέτρο προγραμματίζει η κυβέρνηση. Για κατώτερο μεροκάματο, για συντάξεις, για δημοκρατικά δικαιώματα, για σταμάτημα ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ. Φερέφωνα αφεντικών. Όσο ξύλινο κι αν ακούγεται, απ' όσους έχουν συνηθίσει να μη λένε τα πράγματα με το όνομά τους...