Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Τριτη 25 Αυγουστου 2015


Δήλωση αποχώρησης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Άργους - Μυκηνών
Με κοινή δήλωση, 11 μέλη της Οργάνωσης Μελών και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Άργους – Μυκηνών ανακοινώνουν ότι αποχωρούν από το κόμμα.
Όπως αναφέρουν: Συμμετείχαμε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί η κοινωνική καταστροφή που φέρνουν τα μνημόνια, για να ανατραπεί το παλαιό και σάπιο πολιτικό κατεστημένο, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Παρά τις ελπίδες που γέννησε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη, για την οποία παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις, η συνέχεια ήταν απογοητευτική και η κατάληξή της με την στήριξη ενός τρίτου μνημονίου ακύρωσε όλες μας τις ελπίδες και προσδοκίες. Από το Μαξίμου και την κυβέρνηση διαστρεβλώθηκε η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη και χρειάστηκε η συνεργασία με όσους έφεραν την χώρα στο χείλος της καταστροφής για να ψηφιστεί νέο μνημόνιο και να καταστεί η χώρα αποικία χρέους. Δεν είναι αριστερά, ούτε κυβέρνηση της αριστεράς η αναπαραγωγή του σαθρού ιδεολογήματος "Δεν υπάρχει εναλλακτική", η λοιδορία και συκοφαντία οποιασδήποτε συζήτησης για διαφορετική πορεία, η υιοθέτηση μνημονιακής ρητορικής, η ακύρωση του μεγαλειώδους ΟΧΙ του λαού, η ψήφιση μνημονίου εν μέσω θέρους με εξευτελιστικές διαδικασίες κατεπείγοντος, η προκήρυξη εκλογών έχοντας επιλέξει το ρόλο του διαχειριστή της εκτέλεσης των μνημονιακών επιλογών. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες έχει ακυρωθεί. Με ευθύνη της ηγεσίας και την ανοχή στελεχών του δε λειτουργεί, καταντώντας σιωπηρός επικυρωτής της νέας πορείας. Το κόμμα των μελών κατέληξε κόμμα του Μαξίμου και της εξουσίας, μοιάζοντας ολοένα και περισσότερο σε αντιλήψεις και πρακτικές με το παλαιοκομματικό σύστημα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συμπορευτούμε με το νέο ΣΥΡΙΖΑ του μνημονίου. Παραιτούμαστε από οποιαδήποτε θέση κατέχουμε στα όργανα του κόμματος, δεν παραιτούμαστε όμως από τον αγώνα και τη συλλογικότητα. Ήμασταν και θα είμαστε δίπλα στις προσπάθειες της κοινωνίας να επιβιώσει και να οργανωθεί, στις προσπάθειες για μια χώρα χωρίς μνημόνια και τρόικες, για έναν λαό όρθιο και αξιοπρεπή.
Δήμητρα Τσακίρη, μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άργους Ελένη Πετσιώτη, μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άργους Γιούλα Χρυσού, μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άργους Βαγγέλης Τσακλάνος, μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άργους Στέφανος Χριστόπουλος, μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άργους Αλέξανδρος Τζερεφός, μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άργους Γιάννης Σιώτος, μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άργους Βασίλης Κορομίχης, μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Άργους Τάκης Χρήστου, μέλος ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Άργους Τάκης Παπαϊωάννου, μέλος ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Άργους Πέτρος Μαυρογεώργης, μέλος ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Άργους
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπο διαλυση ο ΣΥΡΙΖΑ Πιεριας - 45 ενεργα μελη του προσχωρουν στη Λαικη Ενοτητα
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
86 ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ»
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21815%3A86-syriza-oxi&catid=83%3Aaristera&Itemid=200
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διαψεύδει τις φήμες ο Δρίτσας πως δεν θα κατέβει στις εκλογές
«Ούτε τέτοια απόφαση έχω πάρει, ούτε έχω ανακοινώσει κάτι τέτοιο, ούτε έχω κάνει καμία τέτοιου είδους διαρροή» απαντάει ο Θοδωρής Δρίτσας αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και αναφέρουν ότι δεν θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ο πρώην υπουργός, σε επικοινωνία με την «ΕΦ.ΣΥΝ.» διαψεύδει τις φήμες αυτές, ενώ, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Στο πνεύμα της αναγκαίας συζήτησης και του προβληματισμού που πρέπει να υπάρξει έχω εκφράσει και εγώ τις δικές μου σκέψεις» Μάλιστα, ο κ. Δρίτσας, αναφορικά με τις «πληροφορίες» ότι την ίδια απόφαση έχει λάβει και η Τασία Χριστοδουλοπούλου σχολίαζε με χιούμορ ότι «δεν είναι και πολύ φεμινιστικό να μας ταυτίζουν με τη σύζυγό μου».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αποχωρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελεχη της ομαδας των «53»
Να αποχωρήσουν άμεσα από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία μετέχουν αποφάσισαν στελέχη της ομάδας «53» στη Θεσσαλονίκη, μετά την παραίτηση του Τάσου Κορωνάκη (που ηταν μελος αυτης της ομαδας στελεχων) από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος. Σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ και της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού πόλου. Υπήρξε και η μειοψηφική άποψη να αποχωρήσουν μεν από τα κομματικά όργανα, αλλά να παραμείνουν για την ώρα στο κόμμα. Διατυπώθηκε, επίσης, η πρόταση για εκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κι εδώ οι απόψεις μοιράστηκαν υπέρ και κατά. Την Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Στη διάρκεια της συνάντησης στελέχη και μέλη που πήραν το λόγο άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και επισήμαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ήξεραν, «έχει τελειώσει».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εμβλημα και κινητικότητα στην "Λαϊκή ενότητα"
Στην διεύθυνση http://laiki-enotita.gr/ κατοχύρωσε την επίσημη ιστοσελίδα της η «Λαϊκή Ενότητα» και αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά στις πρώτες μέρες της βδομάδας. Παράλληλα βλέπουμε και το έμβλημα του νέου κόμματος , ενώ ήδη κλείστηκαν γραφεία -τα οποία διαμορφώνονται τώρα- κοντά στην πλατεία Κάνιγγος. Το ποιο ενδιαφέρον από όλα προβλέπετε η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Σήμερα συναντήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον γνωστό δημοσιογράφο – σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο τον οποίο δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρνουν να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η ομάδα στελεχών της «Λαϊκής Ενότητας», που έχει συσταθεί για στην συγκρότηση ψηφοδελτίων και στην οποία κύριο ρόλο διαδραματίζουν ο Στάθης Λεουτσάκος, και η Σόφη Παπαδογιάννη, φέρεται ότι έχει «κλειδώσει»
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι «λίστες Τσίπρα», ο κρατικός στρατός και η πλήρης αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ
Οι μετασεισμικές δονήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούνται μετά το μεγάλο ρήγμα που προκάλεσε ο κύριος σεισμός της διάσπασης του κόμματος, εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αδυνατεί – προς το παρόν τουλάχιστον-, να δώσει το πολιτικό στίγμα της ανανέωσης του κόμματος που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα μέσω της κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών. Η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να επιλέξει ως ομάδα κρούσης της νέας εκλογικής αντιπαράθεσης κατά κύριο λόγο τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, οι οποίοι υπήρξαν στο παρελθόν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, την οποία έκανε με τον αέρα του νικητή, μακριά από εσωκομματικές ισορροπίες και αντιπαραθέσεις, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα απόλυτης κυριαρχίας. Η τακτική αυτή που λειτουργεί μετά την διάσπαση του κόμματος και την επίσπευση του χρόνου των εκλογών ως λύση ανάγκης, δεν φαίνεται να αποδίδει. Τούτο διότι δημιουργούνται αντίρροπες δυνάμεις στον νέο κομματικό μηχανισμό τον οποίον θέλει να συστήσει, με βάση την εναπομείνασα «προεδρική πλειοψηφία», προκαλώντας νέες αναταράξεις. Υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν ακόμη και υπουργούς να αντιδρούν σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα, γεγονός που εχει ως αποτελεσμα τα περιθώρια να στενευουν. Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ηρώ Διώτη και Κώστας Δερμιτζάκης, ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθεται να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια αναμένεται να οριστούν πολλοί Γενικοί Γραμματείς σε υπουργεία, οι οποίοι απέδωσαν έργο και στήριξαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Μεταξύ αυτών: Ο «εκλογολόγος» Κώστας Πουλάκης, ΓΓ στο υπουργείο Εσωτερικών, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Αλεξίου (Φθιώτιδα), ο δικηγόρος Κώστας Βασιλειάδης, ΓΓ του υπουργείου Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, ο ΓΓ Ενημέρωσης Απόστολος Κρέτσος, ο ΓΓ Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, η Φωτεινή Κούβελα ΓΓ Ισότητας (Β΄ Αθηνών ή Αττική),η ΓΓ Μεταφορών Μπέτυ Πέρκα, ο ΓΓ ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια αναμένεται να τοποθετηθούν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς σύμφωνα με τις πληροφορίες, προορίζεται για υψηλή εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Υποψήφιοι σε εκλόγιμες θέσεις στις περιφέρειες αναμένεται να είναι και οι κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Παναγιώτης Νικολούδης και βεβαίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, αναμένεται να προτείνει εκλόγιμη θέση και στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκο Θεοχαράκη, καθηγητή, γιου του γνωστού επιχειρηματία στο χώρο των αυτοκινήτων. Ο Ν. Θεοχαράκης υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης και προσωπική επιλογή του κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία εποχή, κατά την οποία στην θέση του θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα το οποίο θα κινείται μακριά από την κοινωνική του βάση, και με κίνδυνο να ενσωματωθεί πλήρως στην γραφειοκρατεία της εξουσίας.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βρε να μην προλάβει η κυβέρνηση να περάσει το νόμο για τα ΜΜΕ. Πολύ μεγάλη ατυχία.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΓΩΣΕ Η ΕΥPΩΠΗ «Από τα 250 δις που πήρε η Eλλάδα, τα 220 δις πήγαν σε τοκους…
Ιουλίου 15, 2015
Το άρθρο είναι… αφιερωμένο σε όλους αυτούς που δείχνουν με το δάκτυλο την Ελλάδα. Μια συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, προκάλεσε πανικό στους δανειστές μας. Ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, μιλώντας στη RaiNews24, αποκάλυψε ΚΑΘΑΡΑ, πως τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό τις ιταλικές τράπεζες. «Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο Πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας πως έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά με εντελώς διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος. «Από μία φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, τεράστια ποσά μεταφέρονται σε μία πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μέσω της διαφοράς των επιτοκίων. Η φτωχή χώρα γίνεται όλο και φτωχότερη, η πλούσια χώρα πλουσιότερη» δηλώνει ανοιχτά ο Ντ’ Αλέμα. «Όταν η φτωχή χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη έρχονται οι ευρωπαϊκές βοήθειες. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρό ποσοστό στις ιταλικές. Διακόσια είκοσι δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ βοήθειας πήγαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες» σημειώνει το στέλεχος της ιταλικής κεντροαριστεράς και υπογραμμίζει συγκεκριμένα: «Στην πραγματικότητα, όταν λέγεται ότι εμείς πληρώνουμε τις συντάξεις των Ελλήνων -όχι, εμείς πληρώνουμε τις γερμανικές τράπεζες. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Είναι χρήματα κάνουν έναν κύκλο, αλλά οι Έλληνες δεν οσφραίνονται ούτε καν την μυρωδιά τους».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Να δοθεί απάντηση στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-Ανακοίνωση του Κόκκινου Δικτύου
24.8.2015
Η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών με την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την υπερψήφισή του από τη βουλή, από κοινού με τις μνημονιακές δυνάμεις – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμι, συνιστά πλήρη παραβίαση του πολιτικού και προγραμματικού πλαισίου επί του οποίου συγκροτήθηκε και λειτούργησε πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Απο¬τε¬λεί ευ¬θεία πα¬ρα¬βί¬α¬ση των απο¬φά¬σε¬ων του συ¬νε¬δρί¬ου του ΣΥ¬ΡΙ¬ΖΑ, του προ¬ε¬κλο-γι¬κού προ¬γράμ¬μα¬τος και της λαϊ¬κής εντο¬λής της 25ης Γε¬νά¬ρη, αλλά και της τα¬ξι¬κής νίκης του «ΟΧΙ» της 5ης Ιου¬λί¬ου. Απο¬τε¬λεί επί της ου¬σί¬ας πα¬ρά¬δο¬ση στην πο¬λι¬τι¬κή των τα¬ξι-κών αντι¬πά¬λων, του κε¬φα¬λαί¬ου και των εγ¬χώ¬ριων και διε¬θνών ελίτ, σε ευ¬θεία αντί¬θε¬ση με τα κοι¬νω¬νι¬κά συμ¬φέ¬ρο¬ντα για τα οποία αγω¬νί¬ζε¬ται και εκ¬προ¬σω¬πεί η Αρι¬στε¬ρά. Απο¬τε¬λεί, αντι¬κει¬με¬νι¬κά, την πο¬λι¬τι¬κή των «αφε¬ντι¬κών» για τη διέ¬ξο¬δο από την κα¬πι¬τα¬λι¬στι¬κή κρίση μέσα από τη συ¬ντρι¬βή των δυ¬νά¬με¬ων της ερ¬γα¬σί¬ας και των σύμ¬μα¬χων κοι¬νω¬νι¬κών στρω¬μά¬των. Οι ρα¬γδαί¬ες αυτές πο¬λι¬τι¬κές εξε¬λί¬ξεις των προη¬γού¬με¬νων εβδο¬μά¬δων ακο¬λου¬θούν τη διαρ¬κή και πλήρη απα¬ξί¬ω¬ση κάθε συλ¬λο¬γι¬κής δια¬δι¬κα¬σί¬ας, λει¬τουρ¬γί¬ας των ορ¬γά¬νων και απο¬φά¬σε¬ων του κόμ¬μα¬τος, από τον πρό¬ε¬δρο και την ηγε¬τι¬κή κυ¬βερ¬νη¬τι¬κή ομάδα. Τε¬λευ-ταία εξέ¬λι¬ξη, ου¬σια¬στι¬κής «κα¬τάρ¬γη¬σης» του ΣΥ¬ΡΙ¬ΖΑ, απα¬ξί¬ω¬σης των ορ¬γά¬νων, αλλά και του συ¬νό¬λου των μελών του απο¬τέ¬λε¬σε η αιφ¬νι¬δια¬στι¬κή επι¬λο¬γή προ¬κή¬ρυ¬ξης πρό¬ω-ρων εκλο¬γών, ερή¬μην κάθε ορ¬γά¬νου και απο¬φα¬σι¬στι¬κής δια¬δι¬κα¬σί¬ας, με ταυ¬τό¬χρο¬νη ωμή πα¬ρα¬βί¬α¬ση της πρό¬σφα¬της από¬φα¬σης της Κ.Ε. για έκτα¬κτο συ¬νέ¬δριο, μετά από ει¬σή-γη¬ση του ίδιου του προ¬έ¬δρου. Με απο¬κλει¬στι¬κή ευ¬θύ¬νη της στε¬νής ηγε¬τι¬κής κυ¬βερ¬νη¬τι-κής ομά¬δας και του ίδιου του Α. Τσί¬πρα ο ΣΥ¬ΡΙ¬ΖΑ οδη¬γεί¬ται σε διά¬λυ¬ση, μετά την ακύ-ρω¬ση τόσο του πο¬λι¬τι¬κού του πλαι¬σί¬ου, όσο και της συλ¬λο¬γι¬κής του δη¬μο¬κρα¬τι¬κής λει-τουρ¬γί¬ας, με¬τα¬τρε¬πό¬με¬νος σε ένα αρ¬χη¬γο¬κε¬ντρι¬κό κόμμα για την εφαρ¬μο¬γή του 3ου μνη-μο¬νί¬ου.
Η ριζοσπαστική Αριστερά όμως εξακολουθεί να είναι παρούσα δίνοντας συνέχεια στους αγώνες των προηγούμενων χρόνων, στην πολιτική ανατροπή των εκλογών του Γενάρη και στη συντριπτική ιστορική νίκη του «ΟΧΙ» στα μνημόνια στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Συνέχεια στο δρόμο της ακύρωσης των μνημονίων και του συνολικού καθεστώτος που έχουν εγκαθιδρύσει, στην ανατροπή της λιτότητας και συνολικά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών κοινωνικής εξαθλίωσης που μεταθέτουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην κοινωνική πλειοψηφία των εκμεταλλευόμενων τάξεων.
Πρώτο άμεσο και αναγκαίο βήμα αποτέλεσε, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η συγκρότηση της Κ.Ο. της «Λαϊκής Ενότητας». Κομβικό παράγοντα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ριζοσπαστική Αριστερή πολιτική παρακαταθήκη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα και το ριζοσπαστικό δυναμικό των μελών του σε ολόκληρη τη χώρα. Η Αριστερά και οι αγώνες των εκμεταλλευόμενων τάξεων δεν ηττήθηκαν. Συντριπτική ήττα υπέστη η πολιτική γραμμή και οι πολιτικές επιλογές (πολιτικές συμμαχίες (π.χ. ΑΝΕΛ, ΠτΔ), κυβερνητικές επιλογές κ.λ.π.) της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αγνόησε το πρόγραμμα αλλά και τις προειδοποιήσεις του ίδιου του κόμματος (και ιδιαίτερα της Αριστερής Πλατφόρμας). Συντριπτική ήττα υπέστη η γραμμή του «κυβερνητισμού», του «πάση θυσία ευρώ», της απόρριψης των μονομερών ενεργειών και της καταστροφικής διαπραγμάτευσης για την επίτευξη «συμφωνίας» με τους πολιτικούς εκπροσώπους του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Η στόχευση του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου να αποτελέσουν παρένθεση οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των αγωνιζόμενων αλλά και η Αριστερά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, χώρα -«αδύναμο κρίκο» της διεθνούς κρίσης, πρέπει να διαψευστεί με τον πιο σαφή τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, απέναντι στην απογοήτευση, στην αποστράτευση και στο κλίμα ηττοπάθειας απαιτείται η ανασύνταξη του ριζοσπαστικού δυναμικού, των αγωνιστριών και αγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε Ο.Μ. σε κάθε Ν.Ε., σε κάθε κλαδική και Τμήμα για τη συλλογική υπεράσπιση των αγώνων, των αποφάσεων και του ριζοσπαστικού κεκτημένου του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στην ηγετική ομάδα η οποία αποφάσισε «για εμάς χωρίς εμάς», ανατρέποντας το πολιτικό πλαίσιο και τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τον, την ίδια στιγμή, στη διάλυση και στην αποσύνθεση από τις οθόνες των Μ.Μ.Ε.
Η άμεση απάντηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ να είναι η διεκδίκηση της συνέχειας της ριζοσπαστικής Αριστερής πορείας και η πολιτική έκφραση της εμπιστοσύνης και της στήριξης του κόσμου των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που συντρίβονται, μέσα από ένα ενωτικό μέτωπο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη συσπείρωση του μεγαλύτερου δυνατού συσχετισμού δυνάμεων της Αριστεράς. Ως «Κόκκινο Δίκτυο» σε αυτές τις κρίσιμες και απαιτητικές συνθήκες θα πάρουμε όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για να υποστηρίξουμε τις παραπάνω κατευθύνσεις, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για την προώθηση ανοιχτών διαδικασιών ενεργού συμμετοχής και συλλογικής συστράτευσης του μεγαλύτερου δυνατού δυναμικού προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικών τάσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών της Αριστεράς. Ταυτόχρονα, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς για τη διαμόρφωση ενός ενωτικού μετώπου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα δώσει μαζική πολιτική και εκλογική έκφραση στη συνέχεια του αγώνα για την «ανατροπή» και στην έκφραση των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
24/8/2015
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βασίλης Λεβέντης: Ο "χρήσιμος ηλίθιος" αυτών των εκλογών
Ως "χρήσιμο ηλίθιο", τον έχει το μνημονιακό κατεστημένο της χώρας, που μετά την απαξίωση του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, και αφού δεν θέλουν να φύγουν πολλοί ψήφοι στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, τον προβάλλουν ώστε να κατευθυνθεί εκεί κάποιοι από τους ψήφους διαμαρτυρίας. Δεν έχει καμία πρόταση θα πει κάποιος, αλλά θα θυμίσουμε τις τελευταίες τοποθετήσεις του, υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, υπέρ του "πάση θυσία στο ευρώ", ότι προσφέρει τους βουλευτές του (αν μπει στην Βουλή) στον μνημονιακό Τσίπρα, και ότι φλερτάρει με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ο Βασίλης Λεβέντης, και η "Ένωση Κεντρώων", αποτελεί μία φιλομνημονιακή λύση, έστω και αν είναι στην κατηγορία της "ψήφου για την πλάκα μας"!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τέλος του πολιτικού ειδυλλίου ανάμεσα στον Ζαν-Λικ Μελανσόν και τον Αλέξη Τσίπρα; Το βέβαιο, σύμφωνα με τον Ζερεμί Λαμότ από τη Liberation, είναι πως από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ο πρώην ηγέτης του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τον έλληνα πρωθυπουργό. Όπως αναφέρεται μάλιστα στη γαλλική εφημερίδα, αργότερα το απόγευμα, ο γάλλος ευρωβουλευτής και δύο στελέχη του κόμματός του θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική εφημερίδα Sud-Ouest, ο Μελανσόν κατηγόρησε ανοιχτά τον Α. Τσίπρα ότι υποχώρησε απέναντι στους δανειστές. «Ψηφίζουμε. Αυτό είναι καλό. Η φωνή του λαού είναι πάντα η λύση για τα προβλήματα μιας χώρας. Αλλά πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις ενός λαού. Οι Ελληνες ψήφισαν “όχι” στο ευρωπαϊκό σχέδιο και παρόλ’ αυτά ο Τσίπρας το υπέγραψε», δήλωσε ο Μελανσόν. Ο άλλοτε σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μιλάει πλέον χωρίς περιστροφές για «γαλλική ανεξαρτησία» από το ευρώ, συναντήθηκε την Κυριακή με τον Γιάνη Βαρουφάκη και συμφώνησαν στη διεξαγωγή ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου για το λεγόμενο «Plan B», την έξοδο δηλαδή από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χρυσόγονος στο Τουίτερ 'Οι επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην ψυχική υγεία δεν έχουν ακόμα μελετηθεί'' Ξεπέρασε σε πολιτική αλητεία τον Αδωνι και τον Ψαριανό και όλο το ακραίο κέντρο που ειρωνεύονταν τις καταθλίψεις και τις αυτοκτονίες... Ο 'κοινωνιστικος ΣΥΡΙΖΑ ' είναι ένα νεοθατσερικό μόρφωμα......Ας βγουν να απαντήσουν στον ομοϊδεάτη τους αυτοί που έχουν μείνει και ειδικά εκείνοι που κάνουν 'πολιτικό μασάζ..ότι και καλά θα τον αλλάξουν ,αλλοιώς να σκίσουν όσα έγραφαν για τις αυτοκτονίες και την αύξηση των μειζόνων καταθλίψεων... Αποτελεί ντροπή η συνύπαρξη με τέτοιους πολιτικούς απατεώνες και το αίμα των ανέργων και όσων λόγω της κρίσης αυτοκτόνησαν ή και πέρασαν μεγάλη περίοδο 'αναπηροποίησης' λόγω μείζονος κατάθλιψης στα κεφάλιά τους.. Οι έρευνες και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα είναι σαφέστατες όχι μόνο για τα ψυχικά νοσήματα,αλλά και για την μείωση του προσδόκιμου ζωής σε κοινωνίες που 'πέρασε' το ΔΝΤ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.. Μείνετε να στηρίζετε και καλά τον Βοναπαρτίσκο της πολιτικής εξαπάτησης.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Η φανταστική πεποίθηση ότι ο ασάντ τελικά θα αποσυρθεί στην κυρίως αλαουίτικη παραθαλάσσια λωρίδα και θα δημιουργήσει ένα αλαουίτικο κράτος εκεί συναντήθηκε με ένα μεγάλο γέλιο στη Λαοδίκεια, η οποία μαζί με την Ταρτούς έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για χιλιάδες από τους σουνίτες που δραπετεύουν από την αιματοχυσία από άλλες περιοχές. Ρώτησα της Ταρτούς τον κυβερνήτη safwan abu saadeh πως η πόλη ήταν πριν να αντιμετωπίσουν την εισροή. " Τartus " είχε πληθυσμό 900,000 ο οποίος έχει διπλασιαστεί. Tartus. είναι τώρα μια μικρή συρία," είπε. " Οι άνθρωποι ήρθαν από raqqa, χαλέπι, χομς, deir ez zor-και idlib. Είναι όλοι τους σουνίτες."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους τρομοκράτες και να τους πει για το μέρος με τους πολύτιμους θησαυρους στην Παλμύρα.. Ο ίδιος θυσιαστικε προκειμένου να προστατεύσει τον πολιτισμό της Μεγάλης Συρίας.. Ας διδαχθούμε από αυτόν την αξία της διατήρησης της ιστορίας, σώζοντας τον δικό μας πολιτισμό και υπερασπίζουμαι το θέμα μας.. Ο δρ khaled al-asaad.. Ο μεγάλος συριος αρχαιολόγος και λόγιος.. Αναπαύσου εν ειρήνη σπουδαίε άνθρωπε
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκλογές 2015: Με διεύρυνση θέλει να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ τις απώλειες
25 Αυγούστου 2015 07:28
Γράφουν και σβήνουν ονόματα στις λίστες - Ποιους βολιδοσκοπεί ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των εκλογών Με διεύρυνση προς το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τις –σοβαρές- απώλειες που έχει προς τα αριστερά του, με τις αποχωρήσεις των βουλευτών που συγκρότησαν τη ΛΑΕ, όπως και άλλων που διαφωνούν με τις νέες πολιτικές του Μαξίμου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ήδη οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Παππάς έχουν συζητήσει τις δυνατότητες μιας τέτοιας διεύρυνσης με στελέχη τα οποία προέρχονται απ’ τον παλιότερο ενιαίο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως τη Λούκα Κατσέλη, τον Χρ. Σπίρτζη αλλά και τον Παν. Κουρουμπλή. Και στις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν πιο συγκεκριμένες συζητήσεις που θα αφορούν σε πρόσωπα τα οποία θα περιληφθούν στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών συζητούνται στελέχη της κυβέρνησης τα οποία είναι τώρα εξωκοινοβουλευτικά και τοποθετήθηκαν στην κυβέρνηση ως συνεργαζόμενοι, όπως ο Χρ. Σπίρτζης (συζητείται για την περιφέρεια Αττικής), ο Ν. Κοτζιάς, ο Κ. Μάρδας.
Επίσης έχει συζητηθεί το όνομα της πρώην γραμματέως του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Η Λούκα Κατσέλη θα προτείνει κάποια στελέχη απ’ το κόμμα της, την Κοινωνική Συμφωνία, όπως τον γραμματέα του κόμματος Νικ. Κανάκη, επίσης αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη καθώς και ορισμένους πρώην βουλευτές που είχαν κοπεί στις εκλογές του Γενάρη λόγω αντιδράσεων, κυρίως απ’ την Αριστερή Πλατφόρμα κι όχι μόνο... Υπενθυμίζουμε, ότι τότε δεν περιλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρώην βουλευτές, όπως ο Μ. Μπόλαρης, λόγω αντιδράσεων. Τώρα όλα αυτά επανεξετάζονται. Και είναι πολύ πιθανό να συμφωνηθεί μια διεύρυνση σοβαρή. Ενώ δεν αποκλείεται να δούμε στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου και πρόσωπα-εκπλήξεις, που θα σηματοδοτούν και πολιτικές επιλογές...
σχολιο.- Καλως ηρθες και παλι γιορτινο καρναβαλι. Κυριες και κυριοι, το νέο ΠΑΣΟΚ. Με επικεφαλης τον γελοιο καραγκιοζη βοναπαρτισκο!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Τελειωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ» - Προβληματισμός για νέο πολιτικό σχήμα από την ομάδα των «53»
24 Αυγούστου 2015 23:37
Να αποχωρήσουν άμεσα από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία μετέχουν, αποφάσισαν στελέχη της ομάδας «53» στη Θεσσαλονίκη, μετά την παραίτηση του Τάσου Κορωνάκη από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος – «Τελειωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ». Σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας (24/8) στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι τάχθηκαν μάλιστα υπέρ όχι μόνο της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού πόλου. Υπήρξε πάντως και η μειοψηφική άποψη να αποχωρήσουν μεν από τα κομματικά όργανα, αλλά να παραμείνουν για την ώρα στο κόμμα. Διατυπώθηκε, επίσης, η πρόταση για εκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο και εδώ οι απόψεις μοιράστηκαν υπέρ και κατά. Όπως αποφασίστηκε, έτσι, την Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στελέχη και μέλη που πήραν το λόγο, άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ήξεραν, «έχει τελειώσει».
σχολιο.- Ο κόσμος του ΟΧΙ περιμένει και από τους 53 να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συναθροισθούν στο δημιουργούμενο αντιμνημονιακό, πατριωτικό, δημοκρατικό μέτωπο του ΟΧΙ. Οι ηγεσίες των προοδευτικών πατριωτικών δυνάμεων οφείλουν ν' αφήσουν κατά μέρος όλες τις -καθόλα σεβαστές- διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις και να συμπήξουν έναν -όσο γίνεται πιο ομοιογενές, συνεκτικό και αρραγές- λαϊκό πατριωτικό μέτωπο για την ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεταναστευτικό: Τα νησιά του Β. Αιγαίου εκπέμπουν SOS - Ζητούν την έκτακτη δρομολόγηση πλοίων
20 Αυγούστου 2015 18:10
Διογκώνεται το πρόβλημα στο Β. Αιγαίο με τη συνεχή αύξηση των λαθρομεταναστευτικών ροών, αλλά και την υπερπληρότητα των καραβιών επιστροφής προς τον Πειραιά που δεν καθιστούν δυνατή τη γρήγορη αποχώρηση των λαθρομεταναστών από το νησί. Οι αρχές των νησιών και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου αιτούν ενίσχυση της Αστυνομίας και του Λιμενικού, την αύξηση των μηχανημάτων ταυτοποίησης, ενώ τονίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα με τις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Ειδικά, ο δήμαρχος Σάμου εκφράζει φόβους για εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών κατά των λαθρομετανασων, εξαιτίας της συνεχούς και αυξανόμενης πίεσης των τοπικών κοινωνιών και των πόρων τους.
Σάμος Οπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, «χθες είχαμε στο νησί 1.000 λαθρομετανάστες, που αύριο θα είναι 2.000 και το Σαββατοκύριακο θα φθάσουν τους 3.000- 4.000. Αιτία είναι η υπερπληρότητα των δρομολογημένων πλοίων προς τον Πειραιά, με αποτέλεσμα οι λαθρομεταναστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι και να περιφέρονται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών τους». «Δυστυχώς το νησί δεν αντέχει περισσότερο. Δεν είμαστε FRONTEX, ούτε έχουμε τις δυνατότητες και τους ρόλους της Αστυνομίας και του Λιμενικού» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σάμου και προσθέτει: «Με δική μας πρωτοβουλία και ως βασική χειρονομία υποδοχής, σήμερα εγκαταστήσαμε βρύσες και σύντομα θα τοποθετήσουμε τουαλέτες και άλλα είδη βασικής υγιεινής σε «πράσινα» σημεία που θα οριστούν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για την ανακούφιση όλων αυτών των συνανθρώπων μας». Ο κ. Αγγελόπουλος ανακοινώνει επίσης ότι «ως κίνηση στρατηγικής επιλογής και με την οικονομική συνδρομή του δήμου θα εγκατασταθεί στο νησί το ειδικό μηχάνημα ταυτοποίησης για τους Σύριους τζιχαντιστες λαθρομεταναστες, ενώ για την στελέχωση της αστυνομίας ζητήθηκε η χορήγηση πέντε στελεχών από την Υπηρεσία Ασύλου». Οπως εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος, για την φύλαξη και τη σίτιση των λαθρομεταναστών ευθύνονται η Αστυνομία και το Λιμενικό. Στη σίτιση συνδράμουν ο δήμος και ΜΚΟ του νησιού, ενώ οι Σύριοι από τη στιγμή που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί.
«Το νησί μας όπως και τα άλλα νησιά» επισημαίνει ο κ Αγγελόπουλος «με την υπάρχουσα κοινωνική οργάνωση των δομών για τουριστική αξιοποίηση, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νησιά λαθρομεταναστών. Εκτίμηση για την οποία προειδοποίησα την ΚΕΔΕ αλλά και το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως επικεφαλής της νησιωτικής πολιτικής στην ΚΕΔΕ και των ελληνικών αντιπροσωπειών των Δήμων και των Περιφερειών στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συνάδελφός μου δήμαρχος Λαπεντούζας παραδέχθηκε ήδη ότι το νησί της μετατράπηκε σε νησί λαθρομεταναστών» τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος. Συγχρόνως, εκφράζει φόβους για την δημιουργία ρατσιστικών αντιλήψεων και επεισοδίων ακόμη «σε βάρος των λαθρομεταναστων, εάν συνεχιστεί το πρόβλημα. Ρατσισμός που θα έχει διάφορες αφορμές, όπως την έλλειψη 270.000 ευρώ για την συντήρηση των σχολείων, την έλλειψη 2-3 γιατρών για την φροντίδα των ντόπιων κατοίκων, όταν οι γιατροί αυτοί εργάζονται 9-14 ώρες ημερησίως για την πρόληψη επιδημιών και την κάλυψη των λοιπών αναγκών των λαθρομεταναστών». Ο κ Αγγελόπουλος υπενθυμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με βάση τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την περασμένη εβδομάδα (8 - 14 Αυγούστου) έφτασαν από τα θαλάσσια σύνορα στην χώρα μας συνολικά 20.843 άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί από όσους έφτασαν συνολικά το 2014. Μόνον τον Ιούλιο, έφτασαν περισσότεροι λαθρομετανάστες (50.242) απ’ ότι σε όλο το 2014 (43.500). Η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων αυτής της εβδομάδας ήταν 16.997 Σύριοι, ήτοι το 82% του συνόλου. Κλείνοντας επισημαίνει την αρνητική στάση της Τουρκίας απέναντι στο ζήτημα αλλά και την ασυνέπεια της γειτονικής χώρας, όσον αφορά στη διακρατική Συμφωνία Επανεισδοχής που έχει με την Ελλάδα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πέρσι έγιναν 470 αιτήματα επαναπροώθησης, από τα οποία η Τουρκία αποδέχθηκε μόνο τα 12 αιτήματα. Χαρακτηρίζει τη Συμφωνία «κέλυφος» και ζητά την άμεση παρέμβαση των ευρωπαϊκών και εθνικών Αρχών, καθώς παραμένει ανοικτό το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης, επαναφέρει το θέμα του προληπτικού ελέγχου από τον FRONTEX στο τουρκικό έδαφος και ζητά άμεσα να εφαρμοσθεί το μέτρο.
Λέσβος Τη διευκόλυνση όλων, με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, επιδιώκει ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός. Οπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα στο νησί βρίσκονται 8.000 λαθρομετανάστες από τους οποίους, ακόμη κι αν κατορθώσουν να φύγουν άλλοι 500, θα παραμείνουν αρκετές χιλιάδες. «Καθημερινά» προσθέτει «σπάμε το ρεκόρ εισδοχής, με 2.000 - 2.500 άτομα, που μάλλον προβλέπεται να αυξηθούν με δεδομένο το εμπόριο διακίνησης ανθρώπων που έχει αναπτυχθεί στα τουρκικά παράλια και την ανοικτή προτροπή προς τον κόσμο να ταξιδέψει προς την Ελλάδα, με την ανοχή μάλιστα της τουρκικής κυβέρνησης». Ο Κ. Γαληνός εκφράζει ανακούφιση για την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στο νησί και την υπόσχεσή του για οικονομική ενίσχυση του δήμου, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Χαρακτηρίζει θετική την απόφαση του υπουργού να υπάρξουν παρέμβάσεις ενεργοποίησης στην Ευρωπαική Ενωση, προκειμένου να επιβάλλει σεβασμό των διεθνών συνθηκών για τους πρόσφυγες στην τουρκική πλευρά. Επίσης, χαρακτηρίζει ως απόλυτα θετική την εξέλιξη των διαδικασιών για ναύλωση πλοίων σε έκτακτα δρομολόγια από το υπουργείο Ναυτιλίας, που επιτεύχθηκε με την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Χίος Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καθημερινά εναλλάσσονται στο νησί 300-400 άτομα, αφού λόγω της έλλειψης εισιτηρίων δεν μπορούν να αποχωρήσουν όλα μαζί. Σημειώνει ότι το Κέντρο Υποδοχής στο νησί υπολειτουργεί και ότι ο δήμος προσπαθεί να διευθετήσει το πρόβλημα με καταυλισμό που έχει δημιουργήσει. Αναφερόμενος στην επιστολή, την οποία του απέστειλε η αν.υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η ενεργοποίηση της Γ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας, την οποία προτάσσει η υπουργός. Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία εκφράζει την αγωνία της για την κατάσταση «που επικρατεί τις τελευταίες ώρες» στη Σάμο. Ζητά επειγόντως λύσεις για την αποσυμφόρηση του νησιού, την ενίσχυση των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, την άμεση συνδρομή για εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών και κυρίως την έκτακτη δρομολόγηση πλοίων. Όπως σημειώνει «μεσούσης της παραθεριστικής περιόδου οι μεγάλες πληρότητες των δρομολογημένων πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών που παραμένουν στη Σάμο. Η κοινωνία ενός νησιού, που ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, είναι πλέον ανάστατη». Τέλος, σημειώνει ότι η έκτακτη δρομολόγηση πλοίων κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, όπως και τα παραπάνω αιτήματα, είχαν διατυπωθεί έγκαιρα προς τις αρμόδιες Αρχές και το υπουργείο Μετανάστευσης «χωρίς όμως να γίνει κάτι». Όπως σημειώνει, η μέχρι στιγμής διαχείριση του προβλήματος, που γίνεται «χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ένστολων και της τοπικής κοινωνίας, τείνει πλέον να καταστεί αδύνατη».
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εγκαταλελειμμένα στη... μοίρα τους τα αεροδρόμια της χώρας
25 Αυγούστου 2015 14:20
Εγκαταλειμμένα στη μοίρα τους είναι τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, λίγο πριν ξεπουληθούν στη γερμανική FRAPORT, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών και μάλιστα σε τουριστική περίοδο! Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να... δείξει στον ελληνικο λαο ότι εκανε καλα που τα ξεπουλησε στους γερμανους, θυσιάζεται χωρίς δεύτερη σκέψη η ασφάλεια των πτήσεων στα πιο δημοφιλή αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εδώ και αρκετές εβδομάδες, δεν έχει υπάρξει καθαρισμός από τα κατάλοιπα ελαστικών, στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης των μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας (με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά, Κω), με αποτέλεσμα η ολισθηρότητα να είναι σε οριακά επίπεδα! Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι κυβερνήτες των αεροπλάνων έχουν κάνει δεκάδες αναφορές στα αεροδρόμια για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τονίζοντας παράλληλα ότι αν οι καιρικές συνθήκες αλλάξουν και ειδικά στις πρώτες βροχές, η κατάσταση θα γίνει όχι απλά χειρότερη αλλά δραματική! Είναι προφανές πως η κυβέρνηση... αμέλησε τις εργασίες καθαρισμών και συντήρησης, προκειμένου να αποφύγει έξοδα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, όπως είναι επίσης προφανές ότι θέλει να «φορτώσει» τα συγκεκριμένα έξοδα στον... επόμενο που θα πάρει το αεροδρόμιο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πέραν της ολισθηρότητας των διαδρόμων, υπάρχουν κι άλλα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των... εγκαταλελειμμένων αεροδρομίων, όπως: 1. Δεν έχει αναβαθμιστεί το σύστημα “PALLAS” με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ΟΛΙΚΟ BLACK OUT στην εναέρια κυκλοφορία. 2. Δεν έχουν πληρωθεί οι εταιρείες καθαρισμού κι έτσι τα περιφερειακά αεροδρόμια να θυμίζουν... σκουπιδότοπους. 3. Δεν έχουν πληρωθεί οι εταιρίες security και η φύλαξη των αεροδρομίων στηρίζεται στην ευσυνειδησία των απλήρωτων υπαλλήλων. 4. Υπάρχουν καταγγελίες ότι σε αρκετά αεροδρόμια τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν... μείνει από καύσιμα και παραμένουν ακίνητα στις θέσεις τους εδώ και καιρό. Όπως γίνεται αντιληπτό, μόνο από τύχη, δεν έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα σε μια χώρα καθαρά τουριστική που θα έπρεπε να στηρίζει τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, περισσότερο από κάθε άλλη. Αλλά είπαμε, προέχει στην μνημονιακη κατοχικη κυβερνηση του γελοιου βοναπαρτισκου τζιφρα να δειξει στον ελληνικο λαο ότι καλως επραξε... Και σε αυτό το αμείλικτο σκηνικό που έστησαν οι μνημονιακοί, εντός κι εκτός Ελλάδος, θυσιάζουμε τα πάντα. Ας ελπίσουμε όχι ανθρώπινες ζωές...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκλογές 2015: Λεουτσάκος - Μνημόνιο και Αριστερά είναι έννοιες ασύμβατες
25 Αυγούστου 2015 13:26
Αιχμηρή κριτική για τους χειρισμούς Τσίπρα στην οικονομία αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Μνημόνιο και Αριστερά είναι ασύμβατες έννοιες. Από αυτή την άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εκφράσει τη μαχόμενη Αριστερά», απάντησε στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ερώτημα αν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα ή όχι πια. «Δεν έχει μεγάλη σημασία τι θα πω εγώ. Το θέμα είναι τι θα το θεωρήσει ο ελληνικός λαός, και ο ελληνικός λαός θα θεωρήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ασυνεπή», είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Λεουτσάκος. Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η διάσπαση στην Αριστερά την οδηγεί μακριά από την εξουσία την οποία για πρώτη φορά πέτυχε, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας σημείωσε: «Δεν χρησιμοποιώ την έννοια της διάσπασης. Με ευθύνη του προέδρου καταργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε». Και πρόσθεσε: «Απαξίωσε τα όργανα και χωρίς απόφαση οργάνων ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή 180 μοιρών. Μία μικρή ομάδα στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση οδήγησε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Από αντιμνημονιακό κόμμα σε μνημονιακό. Υπό αυτές τις αλλαγές που έγιναν, δεν μπορεί η Λαϊκή Ενότητα να συνεργαστεί με κανένα μνημονιακό κόμμα».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γερμανία: Φωτιά κατέστρεψε χώρο φιλοξενίας λαθρομεταναστων
25 Αυγούστου 2015 13:16
Ένα γυμνάσιο κοντά στο Βερολίνο όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν λαθρομεταναστες καταστράφηκε χθες βράδυ από φωτιά που προκλήθηκε από ύποπτη αιτία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι πυροσβέστες που κλήθηκαν τη νύχτα δεν μπόρεσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά που είχε ήδη επεκταθεί πολύ γρήγορα στο γυμνάσιο του Νάουεν, μια μικρή πόλη του Βρανδεμβούργου, που βρίσκεται 20 χλμ. βορειοδυτικά της γερμανικής πρωτεύουσας, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Από τη φωτιά δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αν αποδειχθεί από τις έρευνες ότι πρόκειται για ξενοφοβική ενέργεια, η αστυνομία και η δικαιοσύνη του Βρανδεμβούργου θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συλλάβουν τους δράστες και να τους τιμωρήσουν, ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο επικεφαλής του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, Ντίετμαρ Βόιντκε. Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά, οι ερευνητές εκτιμούν πως μπορεί να πρόκειται για εμπρησμό, σύμφωνα με την αστυνομική πηγή που διευκρίνισε ωστόσο ότι καμία άλλη ένδειξη που να ενισχύει τη θέση αυτή δεν έχει βρεθεί επί τόπου. Από τον Σεπτέμβριο το γυμνάσιο αναμένετο να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο επείγουσας υποδοχής περίπου 130 λαθρομεταναστων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και λαθρομεταναστών στο Μιλάνο
24 Αυγούστου 2015 23:53
Εκατοντάδες λαθρομετανάστες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και απέκλεισαν για λίγη ώρα έναν κεντρικό δρόμο στο Μιλάνο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους και για το μεγάλο χρονικό διάστημα που είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι να τους δοθεί η άδεια για να αναζητήσουν δουλειά στην Ιταλία. Φωνάζοντας «έγγραφα, έγγραφα», περίπου 300 λαθρομεταναστες απέκλεισαν έναν δρόμο της πόλης. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κλήθηκαν να τους απωθήσουν και να τους μεταφέρουν πίσω, στον προσωρινό καταυλισμό όπου διαμένουν περιμένοντας να τους καταγράψουν και να τους χορηγηθούν ταυτότητες. Οι λαθρομεταναστες προέρχονταν κυρίως από αφρικανικές χώρες. «Αυτό το σπίτι δεν είναι καλό, δεν είναι καλό», επαναλάμβανε ένας από αυτούς. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών. Μολονότι πολλοί επιδιώκουν να φύγουν για τη βόρεια Ευρώπη, τουλάχιστον 85.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταφύγια ελπίζοντας ότι θα τους δοθούν προσωρινά έγγραφα με τα οποία θα μπορούν να εργαστούν. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο τεράστιος αριθμός των λαθρομεταναστων προκαλεί πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία και μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της απέναντί τους. «Τι στο διάβολο! Είναι φιλοξενούμενοι εδώ, πληρώνουμε για αυτούς και μας δουλεύουν. Θα τους έβαζα στο πρώτο αεροπλάνο και θα τους έστελνα όλους στις πατρίδες τους» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της Λέγκας (Συνδεσμος) του Βορρά.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κατέστρεψαν το Ναό του Δία στην Παλμύρα
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015, 06:22
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ-Δία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε απόψε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας. «Το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ISIS) τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ναό και τον ανατίναξε. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό» είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, και δυστυχώς ίσως η ενέργεια αυτή να αποτελεί προμήνυμα για τα χειρότερα, δηλαδή την ολοκληρωτική καταστροφή των αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλη της ISIS πυροδότησαν μία «μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών» που είχαν τοποθετήσει πέριξ του ναού, από τους καλύτερα διατηρημένους στην αρχαία Παλμύρα, αλλά πλέον σχεδόν ολικά κατεστραμμένος από την έκρηξη, όπως δήλωσε ο Αμντούλ Καρίμ. Η καταστροφή του ναού συνιστά «έγκλημα πολέμου» και «οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» κατήγγειλε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή της. Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και ήταν αφιερωμένος στον Θεό των Φοινίκων Βάαλ, στον οποίο αποδίδονταν χαρακτηριστικά ουράνιας θεότητας (κυρίαρχος του κεραυνού και της καταιγίδας). Σε κείμενα της περιοχής, ο Θεός Βάαλ ταυτίζεται με τον Δία. Ο ναός είχε χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Γνωστή και ως το «μαργαριτάρι της ερήμου», η αρχαία Παλμύρα, που σημαίνει πόλη των Φοινίκων, είναι μία καλά διατηρημένη όαση βορειοανατολικά της Δαμασκού. Πριν από μία βδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Άσαντ, ερευνητή 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από έναν μήνα. Ο ίδιος, έτσι, δεν πρόλαβε να δει το ξεκίνημα των καταστροφών της περιοχής όπου είχε αφιερώσει τη ζωή του... Πριν από την κατάληψη της πόλης, σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν ληστεία, πώληση ή καταστροφή τους.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η υπογεννητικότητα απειλεί σοβαρά την Ευρώπη
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015, 15:06
Στοιχεία - σοκ για την υπογεννητικότητα στην Ευρώπη, δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian η οποία αναφέρει ότι η συνέχιση της κατάστασης αυτής θα σημάνει μια πληθυσμιακή καταστροφή άνευ προηγουμένου η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία, η φθίνουσα πορεία του ρυθμού των γεννήσεων που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, εξελίσσεται σε μεγάλο εφιάλτη για την μελλοντική πορεία της Ε. Ε και την ανάπτυξη. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, αν δεν μπει φρένο σε αυτή την τάση, τότε στο μέλλον οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν.
Πορτογαλία Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, όπου ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς από το 2010. Πολλοί νέοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης για να βρουν εργασία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής προβλέπει ότι ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων μέχρι το 2060 θα έχει μειώσει τον πληθυσμό της χώρας, από 10,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Παράλληλα εκτιμήσεις της Eurostat αναφέρουν ότι, μέχρι το 2050 η Πορτογαλία θα είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό παιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τότε μόλις το 11,5% που πληθυσμού της θα είναι κάτω των 15 ετών.
Ισπανία Σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ισπανία, η οποία παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε με μόλις 1,27 παιδιά να γεννιούνται για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Βέβαια εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι, ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι περίπου 1,55 παιδιά για κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, οπότε οι διαφορές δεν είναι τεράστιες, δηλαδή λίγες οικογένειες κάνουν περισσότερα από 2 παιδιά έτσι ώστε ο μέσος όρος να ανεβαίνει. Όσον αφορά την Ισπανία, οι ειδικοί αναφέρουν στον Guardian, πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση όπως είναι σήμερα, τότε κάθε γενιά Ισπανών θα είναι κατά περίπου 40% μικρότερη από την προηγούμενη.
Ιταλία Η Ιταλία, παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική τάση στον ρυθμό γεννήσεων που παρατηρείται εδώ και περίπου 40 χρόνια. Το 1970 ο ρυθμός γέννησης ήταν 2,37 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία ενώ το 2013 ήταν στο 1,39 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Παράλληλα μόνο πέρυσι περίπου 91.000 Ιταλοί εγκατέλειψαν την Ιταλία για να εργαστούν και να ζήσουν στο εξωτερικό καθώς η ανεργία των νέων έφτασε το 44,2% τον Ιούνιο.
Γερμανία Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Γερμανία, όπου παρά τα ευχάριστα νέα της περασμένης εβδομάδας πως για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση του ρυθμού γεννήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο μέσος όρος του ρυθμού γεννήσεων είναι μόλις 1,4 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Συνολικά ο πληθυσμός μειώθηκε το 2014 κατά περίπου 153.407 άτομα. Οι προβλέψεις των αρμόδιων αρχών εκτιμούν ότι , μέχρι το 2060 ο πληθυσμός της χώρας από τα 81 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα έχει φτάσει στα 67 εκατομμύρια. Η Γερμανία πάντως χρησιμοποιεί για να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό τον τεράστιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φτάνει στη χώρα. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι εισέρχονται στη Γερμανία περίπου 530.000 άνθρωποι από άλλες χώρες, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 800.000.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χειμάρα: Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Έντι Ράμα
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015, 13:14
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα βίαια γεγονότα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Χειμάρας με ανακοίνωση του την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας τη στάση των Αλβανικών Αρχών, ως απαράδεκτη και καταδικαστέα. Την Παρασκευή, η πολεοδομία της Χειμάρας πήγε στις Δρυμμάδες με σκοπό να γκρεμίσει την οροφή της εκκλησίας, λέγοντας πως έχει κατασκευαστεί παράνομα. Η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε την ενέργεια των Αλβανικών αρχών, λέγοντας πως πρόκειται για απόπειρα να καταστραφεί η εκκλησία, ενώ κατήγγειλε ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν βία κατά των κληρικών και των πιστών. Ο Αρτάν Σκρέλι, σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα δήλωσε σχετικά πως η τοπική αστυνομία στη Χειμάρα, επενέβη απλώς για να σταματήσει παράνομες εργασίες στο χώρο, οι οποίες αλλάζαν τη μορφή της εκκλησίας. Τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας σχολίασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ερωτηθείς από πολίτη, μέσω Twitter, για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις και αν τις βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο κ. Ράμα απάντησε: «Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν».
«Μετά τα προ μηνών, σαφή εθνικιστικά υπονοούμενα περί “Μεγάλης Αλβανίας”, μετά τις δηλώσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες της, τώρα ο κ. Ράμα χαρακτηρίζει σαν “γκαράζ” την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες» επισημαίνει το κόμμα της Νεας Δημοκρατιας. «Οι δηλώσεις αυτές του Αλβανού πρωθυπουργού δημιουργούν διαβρωτική ένταση», τονίζει και προσθέτει ότι με τέτοιες δηλώσεις υποσκάπτει ο ίδιος τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας του. Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, η οποία επικαλείται την ιστοσελίδα Balkaneb, ο κ. Ράμα απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τα απαράδεκτα γεγονότα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες ανέφερε : «Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!»
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σοκ τον Αυγουστο. 11.000 λαθρομεταναστες κάθε βδομαδα στη Λεσβο. Περιπου 33.000 λαθρομεταναστες στις ακτες της Λεσβου τον φετινο Αυγουστο συμφωνα με στοιχεια της Διεθνους Αμνηστιας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ο.Η.Ε. λέει εξέφρασε αποτροπιασμό για τις καταστροφές των μνημείων στην Παλμύρα... Ο Ο.Η.Ε. ρε φίλε...ποιός? ο Ο.Η.Ε.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από τη γενοκτονία στην αντίσταση: Οι γυναίκες Γιαζίντι παίρνουν τα όπλα
24 Αυγ 2015 | 12:24
Στις 29 Ιουλίου, γυναίκες όλων των ηλικιών έγραψαν ιστορία με την ίδρυση του αυτόνομου Συμβουλίου Γυναικών της Σενγκάλ, με την υπόσχεση ότι "η οργάνωση των γυναικών Γιαζίντι θα εκδικηθεί για όλες τις σφαγές." Οι γυναίκες αποφάσισαν ότι οι οικογένειες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν όταν οι κοπέλες θέλουν να αγωνιστούν και να συμμετάσχουν στον εκδημοκρατισμό και τη μετατροπή της κοινότητάς τους. Δεν θέλουν απλά να «πάρουν πίσω» τις απαχθείσες γυναίκες, αλλά θέλουν να τις απελευθερώσουν μέσα από την ενεργή κινητοποίηση, καθιερώνοντας μια, όχι μόνο σωματική, αλλά και φιλοσοφική αυτοάμυνα ενάντια σε όλες τις μορφές βίας.
Μετά από μια τραυματική γενοκτονία, οι γυναίκες Γιαζίντι στο όρος Σινζάρ προχώρησαν στην αυτόνομη ένοπλη αντίσταση σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ΡΚΚ.
Το παλιό κουρδικό ρητό, "δεν έχουμε φίλους εκτός από τα βουνά" έγινε πιο επίκαιρο από ποτέ όταν, στις 3 Αυγούστου 2014, η δολοφονική ομάδα Ισλαμικό Κράτος διέπραξε αυτό που αναφέρεται ως η 73η σφαγή των Γιαζίντις στην επίθεση κατά της πόλης Σινζάρ (ή Σενγκάλ στην κουρδική γλώσσα), σφάζοντας χιλιάδες ανθρώπους, βιάζοντας, και απαγάγοντας γυναίκες για να τις πουλήσουν ως σκλάβες του σεξ. Περίπου 10.000 Γιαζίντις κατέφυγαν στα βουνά σε μια πορεία θανάτου στην οποία πολλοί, ιδιαίτερα τα παιδιά, πέθαναν από την πείνα, τη δίψα και την εξάντληση. Φέτος, την ίδια ημέρα, οι Γιαζίντις ανέβηκαν πάλι στα βουνά. Αλλά αυτή τη φορά, ορκίστηκαν ότι τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Πέρυσι, οι ιρακινοί κούρδοι πεσμεργκά του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) υποσχέθηκανε στο λαό ότι εγγυούνται την ασφάλειά του, όμως, όταν το ισλαμικό κράτος επιτέθηκε, έφυγαν χωρίς προειδοποίηση, χωρίς καν να αφήσουν όπλα για να υπερασπιστούν οι ανθρώποι τον εαυτό τους. Αντ 'αυτού, ήταν οι αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), καθώς και οι Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (YPG) και η ταξιαρχία των γυναικών (YPJ) από τη Ροχάβα, που άνοιξαν δίοδο για τη Ροχάβα - αν και ήταν μόνο μια χούφτα μαχητές και κρατούσαν μόνο καλάσνικοφ - σώζοντας 10.000 άτομα. Για έναν ολόκληρο χρόνο, οι γυναίκες Γιαζίντι έχουν παρουσιαστεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αβοήθητα θύματα βιασμού. Σε αμέτρητες συνεντεύξεις τούς έχει επανειλημμένα ζητηθεί να μιλήσουν για το πόσο συχνά βιάστηκαν κάνοντάς τες να ξαναζήσουν το τραύμα για χάρη εντυπωσιασμού των ειδήσεων. Οι γυναίκες Γιαζίντι παρουσιάστηκαν ως η ενσάρκωση του θρήνου και της παθητικά παραδομένης γυναίκας, το απόλυτο θύμα της ομάδας του Ισλαμικού Κράτους, τη θηλυκή λευκή σημαία στην πατριαρχία. Λίγοι γνωρίζουν ότι οι γυναίκες Γιαζίντι πήραν τα όπλα και κινούνται ιδεολογικά, κοινωνικά, πολιτικά και στρατιωτικά σύμφωνα με το πλαίσιο που καθορίζεται από τον Οτσαλάν, ηγέτη του PKK. Το Συμβούλιο της Σενγκάλ, που εγκαθιδρύθηκε τον Ιανουάριο με εκπροσώπους από το βουνό και τα στρατόπεδα προσφύγων, απαίτησε ένα σύστημα αυτονομίας ανεξάρτητο από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ή της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Αρκετές επιτροπές για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την υγεία, την άμυνα, τις γυναίκες, τη νεολαία, την οικονομία άρχισαν να οργανώνουν τα καθημερινά θέματα. Το Συμβούλιο βασίζεται στην δημοκρατική αυτονομία, όπως διατυπώθηκε από τον Οτσαλάν, και έχει αντιμετωπιστεί με σκληρή αντιπολίτευση από το KDP, το ίδιο κόμμα που άφησε τη Σενγκάλ αβοήθητη στη μάχη. Η νεοσύστατες MIS (Μονάδες Αντίστασης της Σενγκάλ), ο γυναικείος στρατός YPJ-Shengal και το PKK χτίζουν εδώ την πρώτη γραμμή κατά της ομάδας του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να έχουν μερίδιο από τα όπλα που παρέχονται στους πεσμεργκά από διεθνείς συμμαχικές δυνάμεις . Αρκετά μέλη του συμβουλίου έχουν συλληφθεί στο ιρακινό Κουρδιστάν Στις 29 Ιουλίου, γυναίκες όλων των ηλικιών έγραψαν ιστορία με την ίδρυση του αυτόνομου Συμβουλίου Γυναικών της Σενγκάλ, με την υπόσχεση ότι "η οργάνωση των γυναικών Γιαζίντι θα εκδικηθεί για όλες τις σφαγές." Οι γυναίκες αποφάσισαν ότι οι οικογένειες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν όταν οι κοπέλες θέλουν να αγωνιστούν και να συμμετάσχουν στον εκδημοκρατισμό και τη μετατροπή της κοινότητάς τους. Δεν θέλουν απλά να «πάρουν πίσω» τις απαχθείσες γυναίκες, αλλά θέλουν να τις απελευθερώσουν μέσα από την ενεργή κινητοποίηση, καθιερώνοντας μια, όχι μόνο σωματική, αλλά και φιλοσοφική αυτοάμυνα ενάντια σε όλες τις μορφές βίας.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΟΔΕΜΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
Τρ. 25/8/15 - 14:15)
ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
H Ιskra παραθέτει ολόκληρο το σχετικό άρθρο στην ισπανική εφημερίδα El Pais το οποίο έχει ως εξής : ''Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά,το κόμμα που αυτοδιαλύθηκε για να ενταχθεί στο Podemos και στο οποίο συμμετέχουν η ηγέτιδα από την Ανδαλουσία Teresa Rodríguez και ο Ευρωβουλευτής Miguel Urbán, ευθυγραμμίζεται με τους ριζοσπάστες αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ηγεσία του Podemos, που επιμένει στην ανεπιφύλακτη υποστήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπος τύπου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, Raúl Camargo, βουλευτής του Podemos στην Βουλή της Μαδρίτης, απεύθυνε κάλεσμα το Σάββατο στην τελευταία συνάντηση του θερινού πανεπιστημίου να «υπερασπιστούν τη Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα που αποκόπηκε από το ΣΥΡΙΖΑ» κόντρα σε ένα Τσίπρα που κατέληξε «να ισχυρίζεται ότι "no se puede" (σ.σ. Δεν γίνεται)». Το ρεύμα αυτό του Podemos ζητά την επιστροφή σε ένα εκλογικό πρόγραμμα όπως αυτό των ευρωεκλογών, περισσότερη δημοκρατία στο κόμμα και θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο ότι «με κανέναν τρόπο δεν θα συγκυβερνήσουμε με το PSOE (σ.σ. σοσιαλδημοκράτες)». Οι δυο «ψυχές» του Podemos εμφανίστηκαν και πάλι με αφορμή της αποφάσεις του αδελφού κόμματός του, του ελληνικού ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε να διασπαστεί στα δυο εξαιτίας της αποδοχής της τελευταίας δανειακής σύμβασης. Το πιο ριζοσπαστικό ρεύμα του κόμματος του Pablo Iglesias, η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, υπερασπίζεται τη «Λαϊκή Ενότητα» και απορρίπτει τις πολιτικές επιλογές του Τσίπρα. Ο εκπρόσωπος τύπου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, Raúl Camargo, βουλευτής του Podemos στην Βουλή της Μαδρίτης, απεύθυνε κάλεσμα το Σάββατο στην τελευταία συνάντηση του θερινού πανεπιστημίου να «υπερασπιστούν τη Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα που αποκόπηκε από το ΣΥΡΙΖΑ» κόντρα σε ένα Τσίπρα που κατέληξε «να ισχυρίζεται ότι "no se puede" (σ.σ. Δεν γίνεται)». Το ρεύμα αυτό του Podemos ζητά την επιστροφή σε ένα εκλογικό πρόγραμμα όπως αυτό των ευρωεκλογών, περισσότερη δημοκρατία στο κόμμα και θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο ότι «με κανέναν τρόπο δεν θα συγκυβερνήσουμε με το PSOE (σ.σ. σοσιαλδημοκράτες)».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τζον Όλιβερ: Ψηφίστε Τσίπρα πριν καταλάβετε τι έκανε
Απολαυστικός και πάλι ο κωμικος Τζον Όλιβερ αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βόμβα Κωνσταντοπούλου για Φλαμπουράρη: "Μου είπε να μην πιέζω τον Στουρνάρα"
Αποκαλύψεις στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: Σχετικά με την κλήση του κ. Στουρνάρα να καταθέσει στην Επιτροπή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε συνομιλία της με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος της είπε «μην τον ζορίζεις». Η απάντηση της Προέδρου της Βουλής, ήταν: «Αυτό που μου λες δεν το άκουσα και δεν μπορείς να μου απευθύνεις τέτοιου είδους παρακλήσεις». «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εξεπλάγη για αυτή την πρόσκληση, να μην ζορίζεται ο κ. Στουρνάρας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσχωρεί στη Λαϊκή Ενότητα αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών
Προϋπόθεση για την ένταξη της Ζωής στο νεοσύστατο κόμμα είναι η διάλυση της Βουλής, η οποία θα επέλθει πιθανότατα έως την Παρασκευή, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, αν βεβαίως δεν υπάρξει κάποιο άλλο τεχνικό η διαδικαστικό εμπόδιο. Ύστερα από τη διάλυση της Βουλής, η πρόεδρός της θα ανοίξει τα χαρτιά της για την επόμενη ημέρα στην πολιτική σκηνή και οι ασφαλείς πληροφορίες μας λένε ότι θα ανακοινώσει πανηγυρικά την προσχώρησή της στη ΛΑΕ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ήρθαν από τη Συρία μετά από πάνω από 100 χρόνια και μιλάνε κρητικά
Το χωριό των κρητικών στη Συρία, το Χαμιντιέ, χτίστηκε το 1897 από Έλληνες Μουσουλμάνους της Κρήτης. Η κρητικής καταγωγής κάτοικοι του χωριού, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, διατηρούν την γλώσσα τους, τα κρητικά ήθη και έθιμα. Σήμερα, η ζωή και οι ανάγκες του έφεραν πάλι πίσω, στη χώρα μας. Πώς Δύο επιβατηγά πλοία με 400 πρόσφυγες έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του βορειανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ένα καράβι έφτασε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με 250 πρόσφυγες από το τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν. Ανάμεσα τους η κάμερα του ALPHA και η Ρένα Κουβελιώτη εντόπισαν και απογόνους Ελλήνων προσφύγων, οι οποίοι μάλιστα μιλούν άψογα Ελληνικά με Κρητική προφορά, αφού όπως είπαν μιλώντας στην κάμερα, διατήρησαν την γλώσσα των προγόνων τους.
H ιστορία των Σύρων μουσουλμάνων κρητικής καταγωγής από την Αλ Χαμιντιά που εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους επειδή πολέμησαν στο πλευρό των Χριστιανών
Στο Ρέθυμνο βρίσκονται δύο οικογένειες από τη Συρία που έχουν Κρητική καταγωγή. Οι πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν αρχικά από τη Χίο και τη Μυτιλήνη μαζί με άλλους 250 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στον Πειραιά, εξέπληξαν όλους όταν μιλώντας έγινε ξεκάθαρο πως μιλούσαν ελληνικά και μάλιστα την κρητική διάλεκτο. Όπως εξήγησαν, πρόκειται για απόγονους κρητικών προσφύγων. Από χθες, βρίσκονται στο Ρέθυμνο, αφού από εκεί είναι η αρχική καταγωγή τους! Πιο εύκολα μπορείς να ακούσεις καθαρά κρητικά στη Μέση Ανατολή, στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, παρά στη σύγχρονη Κρήτη. Η διάσωση της κρητικής στη μακρινή Χαμιντιέ είναι η «ανάγκη να διαφυλάξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Αν δεν τη διατηρούσαν, θα ένιωθαν ότι έχαναν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους», υποστηρίζει η ερευνήτρια κ. Τσοκαλίδου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Δεν είναι επομένως περίεργο ότι στη Συρία και στον Λίβανο η πέμπτη και έκτη γενιά εξισλαμισθέντων μουσουλμάνων κρητικής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν εκεί περίπου το 1897, εκδιωχθέντες από την Κρήτη, μιλούν ελληνικά, αυτοσχεδιάζουν μαντινάδες, κι ας μην έχουν επισκεφθεί ποτέ την Κρήτη, όνειρο ζωής. Κι ας μην έχουν ελληνικό σχολείο, που τόσο επιθυμούν. Τρεις χιλιάδες κάτοικοι της Χαμιντιέ από τους 5.000 της κοινότητας στη Συρία και 7.000 στο Λίβανο («μας χώρισαν μια φορά από τους συγγενείς μας, κι άλλη μία τα σύνορα Λιβάνου – Συρίας», λένε) μεταλαμπαδεύουν τον ελληνικό λόγο αναδεικνύοντας την αλληλεπίδραση γλώσσας, κοινωνίας και ταυτότητας. «Οταν ήρθαν εδώ οι προγονοί μας, δεν ήξεραν άλλη γλώσσα, αλλά μόνο κρητικά», έλεγε ο Ταλμπ, ένας πενηντάχρονος Κρητικός από τον Λίβανο στην κ. Τσοκαλίδου, η οποία, εδώ και μια δεκαετία, διερευνά την ποικιλία των διαλέκτων στις ελληνόφωνες κοινότητες της διασποράς.
Η ιστορία της εκδίωξης Η ύπαρξη των Κρητομουσουλμάνων της Συρίας έγινε ευρύτερα γνωστή για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1983 με το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μανωλεσάκη. Η πόλη χτίστηκε το 1897, με διαταγή του Σουλτάνου Αμντούλ Χαμίτ Β΄, προκειμένου να φιλοξενήσει κρητικούς μουσουλμάνους οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Κρήτη, από τον οποίο έλαβε και η πόλη το όνομά της. Όταν το 1897, μετά τη δολοφονία του Βρετανού προξένου στα Χανιά από τις τουρκικές αρχές, οι στόλοι της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ανάγκασαν τον τουρκικό στρατό να αποχωρήσει από την Κρήτη, οι περισσότεροι Κρητικοί μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να φύγουν από το νησί φοβούμενοι εκδίκηση. Οι χριστιανοί τους θεωρούσαν εξωμότες και κατ’ επέκταση προδότες. Έχει πληθυσμό περίπου 8000 κατοίκων, των οποίων η πλειοψηφία ακόμα μιλάει την κρητική διάλεκτο στην καθημερινότητά τους και διατηρούν τα ήθη και έθιμα της παλαιάς τους πατρίδας.
Εξισλαμισμός και εκτόπιση Η Κρήτη έπεσε στους Τούρκους το 17ο αιώνα, μετά από μακροχρόνια και επίμονη αντίσταση από τους Βενετούς που είχαν κυβερνήσει το νησί μέχρι τότε. Στους επόμενους αιώνες, πολλοί Κρητικοί άλλαξαν θρησκεία, ασπάστηκαν το Ισλάμ και έγιναν Αλεβίτες μουσουλμάνοι, που είναι το κυρίαρχο θρησκευτικό δόγμα των Τούρκων. Το 1866, η τελική επανάσταση ξέσπασε στην Κρήτη, καταλήγοντας τελικά στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Κρητικοί επαναστάτες ήρθαν σε συμπλοκή με τον οθωμανικό στρατό κατοχής και επιδιώξανε την ανεξαρτησία και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι πρώτοι, όταν έγιναν οι διάφορες εξεγέρσεις κατά των Τούρκων το 19οαιώνα, πολέμησαν δίπλα στους Χριστιανούς ενώ οι δεύτεροι χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους για να καταστείλουν τις εξεγέρσεις. Κάποιοι από τους εξισλαμισμένους, οι οποίοι πολέμησαν άγρια τους Τούρκους, γνωστοί με το όνομα «Καλησπεράδες» εξεδιώχθησαν από τις Οθωμανικές Αρχές και αναγκάστηκαν σε βίαιη μετακίνηση προς το Λίβανο και τη Συρία. Αυτοί είναι πρόγονοι των σημερινών Κρητομουσουλμάνων της Χαμιντιέ, καθώς επίσης και των υπολοίπων που ζουν σήμερα στο Λίβανο. Οι κρητομουσουλμάνοι αυτοί προερχόντουσαν από 14 χωριά του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και των Χανίων. Δυστυχώς κανένα ιστορικό κείμενο δεν διεσώθη σχετικό με εκείνες τις διώξεις. Παρά το ότι έχουν περάσει τέσσερεις γενεές έκτοτε, ο επιφανειακός εξισλαμισμός καθώς επίσης και η μετακίνησή τους σε αραβικές περιοχές ανέδειξαν τη γλώσσα ως το κύριο προσδιοριστικό στοιχείο της ταυτότητάς τους.
Ντοκιμαντέρ για τη Χαμιντιέ το κρητικό χωριό της Συρίας Για την ιστορία των Σύρων από την Κρήτη του ελληνόφωνου χωριού Χαμιντιέ ενδιαφέρθηκε και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μανωλεσάκης ο οποίος γύρισε σχετικό ντοκιμαντέρ. Ο Δημήτρης Μανωλεσάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης,σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα . Εδώ και 30 χρόνια περίπου ασχολείται παράλληλα με το σκηνοθετικό του έργο με την ιστορική έρευνα στις χώρες της Μεσογείου,της Ασίας αναζητώντας Ελληνόφωνους. Το 1983 εντόπισε στην Συρία το ελληνόφωνο χωριό Χαμιντιέ,άγνωστο μέχρι τότε στην Ελλάδα,για το συγκεκριμένο χωριό γύρισε δύο ταινίες για την ΕΤ1 (Χαμιντιέ το κρητικό χωριό της Συρίας- και ελληνόφωνοι της Συρίας) Το 1984 ανακαλύπτει δύο επίσης άγνωστα χωριά με ελληνόφωνους κατοίκους,την Ελ Μίνα στο Λίβανο και την Μάρσα Σούσα στην Λιβύη. Εργα του σκηνοθέτη Οι ελληνόφωνοι της Κορσικής,η Ελλάδα της Γαλλίας,η Ελλάδα της Συρίας,Καφίρ Καλλάς αναζητώντας την Ελλάδα στο Πακιστάν Magna Grecia η μεγάλη Ελλάδα της Ιταλίας,η Ελλάδα της Μικράς Ασίας,οι Ελληνικές πόλεις του Ευξείνου Πόντου,η Αγνωστη Ελλάδα της Λιβύης. Τά ντοκιμαντέρ του κατόπιν δικής του πρότασης υλοποιήθηκαν από την ΕΤ1 και την εκπαιδευτική τηλεόραση Αποδείξεις τρανές γιά όσους σήμερα κατηγορούν ώς εισβολείς τους πρόσφυγες από την Συρία,το Πακιστάν κλπ. Σήμερα ο κ.Μανωλεσάκης ζεί και εργάζεται στην Καλλιθέα Αττικής
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ “AΙΜΟΡΑΓΕΙ” ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ…ΝΤΕΡΜΠΥ ΜΕ ΤΗ ΝΔ! ΑΝΕΤΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ…
Δημοσιεύθηκε: 25/08/2015 18:35
Μετά τη δημοσκόπηση της Bild, μια νέα δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας για λογαριασμό του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού “ΒΕΡΓΙΝΑ TV”, που έχει έδρα τις Σέρρες και εκπέμπει στην Β.Ελλάδα. Η πανελλαδική δημοσκόπηση, σύμφωνα πάντα με τον εν λόγω Τ/Σ, δείχνει πτώση στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι με τη ΝΔ, άνετη είσοδο του Β.Λεβέντη και…πολυκομματική βουλή. Να σημειώσουμε ότι το makeleio.gr, δημοσιεύει την εν λόγω δημοσκόπηση, χωρίς να υιοθετεί το αποτέλεσμα της, αφού κατά την πάγια θέση μας, η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται στις κάλπες το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Διαβάστε το σχετικό άρθρο για το εν λόγω γκάλοπ, όπως δημοσιέυθηκε στο ιστολόγιο thestival.gr: Η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση από την εταιρεία INTERVIEW έγινε για λογαριασμό του καναλιού “Βεργίνα” και τα ευρήματά της έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που αποτυπώνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις δυνάμεις του, ενώ στη Βουλή φαίνεται ότι μπαίνει… άνετα το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Το νεοσύστατο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει μέχρι τώρα ποσοστό 4.5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 24%, με την Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 22%. Τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 6% του εκλογικού σώματος, ενώ ακολουθούν Ποτάμι (5,5%), ΚΚΕ (4,5%), ΠΑΣΟΚ (4,5%), Λαϊκή Ενότητα (4,5%), Ένωση Κεντρώων (4%) και οι ΑΝΕΛ (3,5%). Άλλο κομμα 5%, αναποφασιστοι 15%, ακυρα λευκα 1,5%. Σημαντικό στοιχείο είναι και έλλειψη συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται μόλις στο 50%, ενώ αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση παρουσιάζεται στο 70% με ανοδικές τάσεις. Παράλληλα από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι τόσο οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας όσο και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μονόδρομο το ευρώ σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν λάθος την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ ΤΟΥΣ!!ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΑΘΑΝ ΣΟΚ! ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ! ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ …ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ!
Δημοσιεύθηκε: 25/08/2015 08:40
ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ από τους Μουσουλμάνους ΛΑΘΡΟμετανάστες που δεν δέχονται τις προμήθειες από τον Ερυθρό Σταυρό εξαιτίας του σήματος του!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δήλωση παραίτησης 10 μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας του ΣYPIZA
Καλούμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέσα από τις γραμμές της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ''. Τα 10 μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Xείμαρρος οι παραιτήσεις στις οργανώσεις του ΣYPIZA! Παραιτήσεις 16 μελών Ν.Ε. Πρέβεζας και Σ.Ε. της Ο.Μ. Πρέβεζας...
Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε και θα στηρίξουμε, με όποιο τρόπο ο/η καθένας/μία θεωρεί πιο αποτελεσματικό, τη ΝΙΚΗ του ελπιδοφόρου ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Του ΟΧΙ της Αξιοπρέπειας, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Ανατροπής. Καμία ταπείνωση, καμία υποχώρηση, δε μας ταιριάζει, ο αγώνας συνεχίζεται. Χαμένοι είναι μόνο, οι αγώνες που δε δίνονται!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tι siemens, βατοπέδια και Cia... ΒΟΜΒΑ! Μπλεγμένος σε σκάνδαλο εξοπλιστικών ο γιος του Προκόπη Παυλόπουλου...
Βόμβα εξαπέλυσε πριν από λίγα λεπτά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η Ραχήλ Μακρή! Υποστήριξε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ακολουθεί τη συγκεκριμένη στάση το τελευταίο διάστημα διότι ο γιος του εμπλέκεται, ως νομικός σύμβουλος εταιρείας, σε σκάνδαλο με προμήθειες εξοπλιστικών, επικαλούμενη και... παλαιότερη ερώτησή της στη Βουλή...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δήλωση αποχώρησης 11 μελών του ΣΥΡΙΖΑ Άργους - Μυκηνών
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δέκα ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ των οποίων και για την πυρκαγιά σε σπίτι μιας οικογένειας Παλαιστινίων, όπου βρήκαν, τον περασμένο μήνα, το θάνατο ένα βρέφος και ο πατέρας του, δεν φυλακίστηκαν, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά τέθηκαν χτες σε κατ' οίκον περιορισμό.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προφυλάκιση πέντε δημάρχων στην Τουρκια για «διάσπαση εθνικής ενότητας»
Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση πέντε δημάρχων πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Οι δήμαρχοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν «να διασπάσουν την (εθνική) ενότητα», ζητώντας την αυτονόμηση της περιοχής τους.