Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Σαββατο 3 Σεπτεμβριου 2016


Με απεργίες ξεκινά η σχολική χρονιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά
3/9/2016 10.20
Με απεργίες ξεκινάει η σχολική χρονιά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας όπως όλα δείχνουν, μετά την εξαγγελία της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου. Η απεργία αυτή θα είναι ένα πρώτο βήμα αντίδρασης απέναντι στην καταστροφική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης σύμφωνα με την ΔΟΕ. Eπιπλέον από 4 έως 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών όλης της χώρας με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών εν όψει της 24ωρης απεργίας αλλά και τη λήψη αποφάσεων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Μουγκάμπε κάνει πλάκα με τις φήμες: Είναι αλήθεια, πέθανα και αναστήθηκα, όπως πάντα
Μετά από την έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε έφτασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας και έκανε πλάκα στους δημοσιογράφους. «Ναι, πέθανα. Είναι αλήθεια, ήμουν νεκρός. Αναστήθηκα, όπως κάνω πάντα», είπε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μετά από τις φήμες ότι ήταν σοβαρά άρρωστος και είχε πάει στο Ντουμπάι για ιατρική βοήθεια. «Είχα πάει για μία οικογενειακή υπόθεση στο Ντουμπάι, που αφορά ένα από τα παιδιά μου», εξήγησε ο 92χρονος για το ταξίδι του, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την Τρίτη, που είχε φύγει από τη χώρα, ήταν άγνωστο το πού βρίσκεται. Τα δεδομένα πτήσεων, όπως αναφέρει η Telegraph, έδειξαν ότι το αεροσκάφος του είχε πάει στο Ντουμπάι. Ο εκπρόσωπός του είχε διαψεύσει τις φήμες ότι είναι άρρωστος. Πάντως, αυτή η φημολογία έχει γίνει κάτι σύνηθες, σε ό,τι αφορά την υγεία του προέδρου της Ζιμπάμπουε. Στο παρελθόν έχει μεταβή για θεραπείες στη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διευκρινίσεις από ΔΕΗ για τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε ηλικιωμένη στην Πάτρα
Αναφορικά με δημοσιεύματα ότι η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε ηλικιωμένη, κάτοικο Πάτρας που ζει με υποστήριξη μηχανήματος οξυγόνου, η Επιχείρηση επισημαίνει τα ακόλουθα με σημερινή της ανακοίνωση: Η παροχή δεν ήταν στο όνομα του συγκεκριμένου πελάτη. Επίσης τόσο η ίδια όσο και οι στενοί συγγενείς της είχαν αδιαφορήσει να γνωστοποιήσουν στη ΔΕΗ ότι χρήζει μηχανικής υποστήριξης και δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για να ενταχθεί στις ειδικές ρυθμίσεις για τους Ευάλωτους Πελάτες. Καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ξεπεράσει το ποσό των 16.000 ευρώ, η ΔΕΗ έδωσε εντολή αποκοπής της παροχής. Δυστυχώς, παρά την αμέλεια του συγκεκριμένου πελάτη, στενό συγγενικό της πρόσωπο προσήλθε στα γραφεία της ΔΕΗ, επιδεικνύοντας ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά κατά των υπαλλήλων της Επιχείρησης, με αποτέλεσμα την προσαγωγή του στην Αστυνομία. Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ, εξαντλώντας κάθε περιθώριο κοινωνικής ευαισθησίας, προχώρησε σήμερα σε επανασύνδεση της παροχής.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Αλ. Τσίπρας: Στήριξη των ευπαθών ομάδων με τα 246 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 11:41
Σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και τη στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη θα διοχετευθούν τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εγκαινίαση τμημάτων της Ολυμπίας Οδού και πρόσθεσε ότι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Δεσμεύομαι ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ αυτών των χρηματών θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και τη στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα 246 εκατ. ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό, ένα «απροσδόκητα υψηλό τίμημα», που δεν είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση και εξήγησε ότι τα 2/3 αυτού θα μπουν στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του χρόνου και το 1/3 έως το τέλος του 2017.
Σχολιο.- Τωρα βεβαια αν θελουμε τον πιστευουμε τον αληταρα ψευτη Τζιφρα! Γιατι χθες βραδυ Παρασκευης, βγηκε ο άλλος αληταρας «ελληνας» εκπροσωπος της Κομισιον, και ειπε ότι τα λεφτα θα δωθουν σαν πλεονασμα που είναι στους ξενους τοκογλυφους!
«Ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς για την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών καναλιών, είπε ότι το μνημόνιο δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση να εκκινήσει έναν διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.»
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βρεφονηπιακοι σταθμοι. Ο απολυτος εμπαιγμος. Παιρνετε από 600 ευρω το μηνα, δε δεχομαστε το παιδακι σας. 4 στα 10 παιδια απορριπτονται.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνεντευξη Καρλος Λατουφ. «Στη Βραζιλια εγινε κοινοβουλευτικο πραξικοπημα».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Χο Τσι Μινχ: «Αφιέρωσα τη ζωή μου υπηρετώντας την επανάσταση»
Στις 2 Σεπτέμβρη του 1969 έφυγε από τη ζωή ο Νγκουγέν Τατ Θανχ, περισσότερο γνωστός ως Χο Τσι Μινχ, επιφανής προσωπικότητα του βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Γιος οικογένειας κατώτερης κοινωνικής τάξης, γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριουδάκι στις 19 Μάη του 1890.
Μετά από προτροπή του πατέρα του έμαθε γαλλικά. Ο πατέρας του του έλεγε ότι για να φανεί ωφέλιμος στην απελευθέρωση της πατρίδας του έπρεπε να μάθει τη γλώσσα και να γνωρίσει τον πολιτισμό των καταχτητών. Σε νεαρή ηλικία ταξιδεύει στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στην Αμερική και γίνεται μέλος του ΚΚ Γαλλίας. Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ και στο Ινστιτούτο Λένιν. Υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο (1924) και στο 7ο Συνέδριο (1935) της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ενώ διετέλεσε για χρόνια Α΄ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Ο Χο Τσι Μινχ (στα βιετναμέζικα «Εκείνος που φωτίζει») ηγήθηκε του κινήματος κατά της Γαλλικής αποικιοκρατίας και της Ιαπωνικής κατοχής. Στις 2 Σεπτέμβρη του 1945 το Βιετνάμ ανακηρύχτηκε Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ. Υπό την καθοδήγηση του Χο Τσι Μινχ, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε το σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το βιβλίο Χο Τσι Μινχ, εκλεκτά έργα, η διαθήκη του, η βιογραφία του (εκδόσεις Μνήμη).
Αποσπάσματα της διαθήκης του Χο Τσι Μινχ
Οι συμπατριώτες μας στο Νότο και στο Βορρά θα ξανασυγκεντρωθούν κάτου από την ίδια στέγη. Η χώρα μας θα έχει την μεγάλη τιμή να είναι μια μικρή χώρα που σ’ έναν ηρωικό αγώνα νίκησε δυο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις —Γάλλους και Αμερικάνους— και η συνδρομή της στο κίνημα της εθνικής απελευθέρωσης ήταν έξοχη. (…) Αφιέρωσα τη ζωή μου υπηρετώντας την επανάσταση. Και όσο η υπερηφάνεια μου είναι μεγαλύτερη σαν βλέπω την ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τόσο περισσότερο υποφέρω σαν βλέπω τις διχογνωμίες πού διαιρούν αδερφές – πατρίδες. Ελπίζω το Εργατικό μας Κόμμα ακολουθώντας τις απαιτήσεις της καρδιάς και της λογικής, θα κάνει ό,τι το καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ όλων των αδερφών Κομμάτων που βασίζονται πάνου στο Μαρξισμό – Λενισμό και στον προλεταριακό διεθνισμό. (…) Σε ό,τι με αφορά, υπηρέτησα την Πατρίδα μου, την Επανάσταση και το Λαό σε όλη μου τη ζωή, με όλη μου την καρδιά και όλες τις δυνάμεις μου. Τώρα, εάν πρέπει ν’ αφήσω αυτόν τον κόσμο, δεν έχω για τίποτα να κατηγορήσω τον εαυτό μου. Κληροδοτώ μιαν απεριόριστη στοργή σε όλο το λαό, στο Κόμμα, στις ένοπλες δυνάμεις, στ’ ανίψια μου και στις ανιψιάδες μου, στους νέους και στα μικρά παιδιά, και στέλνω αδερφικό χαιρετισμό στους συντρόφους, στους φίλους, στους νέους και στα παιδιά όλου του κόσμου. Η τελευταία μου θέληση είναι: ολόκληρο το Κόμμα και ολόκληρος ο λαός να παραμείνουν στενά ενωμένα στον αγώνα για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού, ενωμένου, ανεξάρτητου, δημοκρατικού και ευημερούντος Βιετνάμ και να συμμετέχουν επάξια στην παγκόσμια επανάσταση.
Χο Τσι Μινχ Ανόι, 10 Μάη 1969
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χο Τσι Μινχ: "Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο πολύτιμο, από την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία"!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο πρώην υπάλληλος του ΓΑΠ Κοτζιας ξανακτυπάει! ΜΕ ΞΑΦΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑ! Αναγνωρίζουν τα διαβατήρια της «Μακεδονίας»...
Φίλες και φίλοι καλησπέρα. Ζητώ συγνώμη αν κάνω «κατάχρηση» του χρόνου σας και του δικαιώματος να αναρτώ στη σελίδα αυτή αλλά θα ήθελα να μοιραστώ κάτι μαζί σας. Μέχρι και σήμερα όλοι οι συνάδελφοι (μάλλον σχεδόν όλοι) που υπηρετούμε σε Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων της Χώρας δεν θεωρούσαμε (σφραγίζαμε) διαβατήρια τρίτων χωρών αν αυτά είχαν σε άλλη ή στην ίδια σελίδα αντίστοιχη σφραγίδα με των γειτόνων μας, με την λέξη «Μακεδονία» και η σχετική σφραγίδα ετίθετο επί... ειδικού λευκού χαρτιού που επισυναπτόταν στο διαβατήριο.
Αυτό από σήμερα άλλαξε, διότι με κατεπείγουσα διαταγή της Δνσης Προστασίας Συνόρων, μας κοινοποιήθηκε η από 22/08/2016 εντολή του Υπ. Εξ. (υπογράφει η Υπουργός κα Βακάλη) σύμφωνα με την οποία πλέον θα θέτουμε την Ελληνική σφραγίδα δίπλα από αυτή της «Μακεδονίας». Η αιτιολογία ήταν ότι είχαν δημιουργηθεί δυσχέρειες στην εφαρμογή. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είχα διαπιστώσει τέτοια λάθη από προξενικές αρχές της χώρας μας και δυστυχώς από συνάδελφους μας που υπηρετούν σε αυτό τον σημαντικό τομέα. Αντί λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο να επιβάλλουμε να τηρείται η αρχική Διαταγη , την καταργήσαμε. Πολύ ωραία! Δηλαδή έχω διαταχθεί και δεν μπορώ να παρ-ακούσω να αναγνωρίσω (εμμέσως πλην σαφώς) την «Μακεδονία»! Πάρα πολύ ωραία. Σε λίγο για πρακτικούς λόγους θα ακολουθήσουμε την ίδια πρακτική και για το ψευδοκράτος και εγώ θα πρέπει να ξαναυπακούσω..... Για την αντιγραφή Δημήτριος Ντούμας Από Ε.Μ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σήμερα, 3η του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, τιμούμε και την Μυρσίνη Λοΐζου, που έφτυσε κατάμουτρα τον πατροκτόνο φραγκοφονιά κι εθνικό ολετήρα τον Ιούνη του 2011: Ο Ήλιος άλλωστε, είναι δικός μας, και όχι δικός σας. Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Και δεν θα μας τον πάρει!
Ιούνης 2011: "Επειδή όπως αποδείχτηκε δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ μέρος αυτού του Λαού, και δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε. Ο Ήλιος άλλωστε, είναι δικός μας, και όχι δικός σας. Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Και δεν θα μας τον πάρει." Μυρσίνη Λοΐζου
Η Μυρσίνη Λοΐζου προς το ΠΑΣΟΚ και τον Πρωθυπουργό Αθήνα 27/6/2011 ΑΠΟ: Μυρσίνη Λοΐζου
ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό, και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Το σύνολο των ΜΜΕ Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, και την... Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ
Γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι αυτή η κίνησή μου είναι συμβολική, εν τούτοις η συνείδησή μου, και η αξιοπρέπειά μου ως ενεργού πολίτη μου επιβάλλει να σας γνωστοποιήσω τα εξής: Ο πατέρας μου Μάνος Λοΐζος αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο, για αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Προσπάθησε να υπηρετήσει μέσω της τέχνης του, τα οράματα και τις αξίες ενός καταπιεζόμενου Λαού, ο οποίος με πολύ κόπο, αίμα και δάκρυα αγωνίστηκε για την Δημοκρατία, την οποία τόσο βάναυσα του την στερούσαν. Αφού αυτός ο Λαός κατοχύρωσε με πολλούς αγώνες τα στοιχειώδη Δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία στην Ευρώπη είχαν κατακτηθεί χρόνια πριν, έρχεστε σήμερα και όπου Δικαιώματα βάζετε ευκαιρίες. Τα Δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την Παιδεία, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τα έχετε κάνει ένα απέραντο fast track έξυπνων επενδύσεων, ξεπουλώντας όχι μόνο τον Δημόσιο πλούτο αυτή της χώρας, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.
Τόσα χρόνια σας ακούω να χρησιμοποιείτε το "Καλημέρα Ήλιε" στις Κομματικές σας συγκεντρώσεις. Παλιότερα, απλά με ενοχλούσε αισθητικά καθώς και με πλήγωνε, εξαιτίας αφενός της υποκρισίας σας, -διότι οι δικές σας αξίες επέβαλαν και έναν βαθιά εξουσιαστικό τρόπο ζωής, και δημιούργησαν σκλάβους αντί για ελεύθερους ανθρώπους, και ενεργούς πολίτες- και αφετέρου διότι οι δικές σας αξίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτό που προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο τραγούδι. Τώρα όμως πλέον εξοργίζομαι, γιατί δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τους αγώνες του Λαού και των εργαζομένων, πράγματα τα οποία ενέπνευσαν τον πατέρα μου, και του έδωσαν και μια αντίστοιχη στάση ζωής στην καθημερινότητά του ως πολίτη, και στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του.
Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου Λαού, για Δημοκρατία και Ελευθερία. Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος. Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά, να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα. Βέβαια ίσως να απαντήσετε ότι το έργο του Μάνου Λοΐζου ανήκει στον Λαό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όμως και η συγκεκριμένη πράξη εκ μέρους μου. Επειδή όπως αποδείχτηκε δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ μέρος αυτού του Λαού, και δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε. Ο Ήλιος άλλωστε, είναι δικός μας, και όχι δικός σας. Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Και δεν θα μας τον πάρει.
Μυρσίνη Λοΐζου
* Η στάση της Μυρσίνης Λοΐζου γεμίζει περηφάνια, εμπνέει, δίνει ελπίδα σ' όλους τους δημοκράτες, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ του Λαού & του σοσιαλισμού!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σήμερα, 3η του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, τιμούμε και τον "απαγορευμένο" μεγάλο Έλληνα συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο, που τόλμησε τον Ιούνη του 2011, να πει το μεγάλο ΟΧΙ στον νεοφιλελευθερισμό!
Μετά την Μυρσίνη Λοΐζου και την απαγόρευση στο ΠΑΣΟΚ να κάνει χρήση του "Καλημέρα Ήλιε", ο Ηλίας Ανδριόπουλοςαπαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ τη χρήση του "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες". Κι όλα αυτά ενώ ο ΓΑΠ και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του εφαρμόζουν τα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα στην ιστορία της Ελλάδας, η αστυνομοκρατία, η βία και η κρατική τρομοκρατία ξεπερνάνε τον Καραμανλισμό της δεκαετίας του ’60, ενώ ο κύριος Καρχιμάκης καλεί σε ανανέωση της κάρτας ΠΑΣΟΚ… Έτσι που πάει το ζήτημα της απαγόρευσης στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί τραγούδια που το σημάδεψαν από την ίδρυσή του, προβλέπουμε την επόμενη προεκλογική περίοδο να έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ ελεύθερο "δικαιωμάτων", μόνο το "Γειά σου ξανθούλα" (Ciao biondina)!
"Απαγορεύω στο σημερινό ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες"! Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του. Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς, στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους... ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων. ΄Εχοντας υπ όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», στίχοι Μ.Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του ’21, τον Μακρυγιάννη.
Ηλίας Ανδριόπουλος
(γράφτηκε το 2011, αλλά είναι διαχρονικά επίκαιρο)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΝΔΙΑ Μεγάλη συμμετοχή στην πανεθνική απεργία
Απεργοί διαδήλωσαν ζητώντας αύξηση του κατώτατου μισθού και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους
Απεργοί διαδηλώνουν στη Χαϊντεραμπάντ (νοτιοανατολικά) πρωτευουσα του Αντρα Πραντες
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν χτες στη γενική πανεθνική απεργία στην Ινδία, την οποία στήριξαν και προετοίμασαν με πολυήμερη παρέμβαση οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις AITUC, CITU, INTUC, HMS, AIUTUC, TUCC, LPF, AICCTU, UTUC και SEWA, με την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις έγιναν σε πολλά αστικά κέντρα, με κυρίαρχα τα αιτήματα που αφορούσαν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ασφάλιση των δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων που δουλεύουν σε θέσεις «μαύρης απασχόλησης» (δηλαδή χωρίς συγκεκριμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα) σε πάρα πολλούς τομείς της ινδικής οικονομίας. Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δε Ιντου», στη νότια πολιτεία Κεράλα η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Μεγάλα ήταν όμως τα ποσοστά συμμετοχής στην πολιτεία Τρίπουρα, όπου στην πρωτεύουσα Αγκαρτάλα μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, γυμνάσια, δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστές. Στην απεργία πήραν μέρος και εργάτες από σημαντικές κρατικές βιομηχανικές μονάδες όπως η χαλυβουργία Vizag (Βιζαγκ) στη νοτιοανατολική πολιτεία Αντρα Πραντές, τα ναυπηγεία Ιντουστάν στην ίδια πολιτεία, αλλά και άλλες βιομηχανίες στην περιοχή Βισακχαπατνάμ. Στην πολιτεία Τελανγκάνα ξεχώρισε η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων. Απέναντι στους απεργούς η κυβέρνηση Μόντι (που επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανέλιξη του ινδικού κεφαλαίου στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα) επιστράτευσε ένα κλίμα συκοφαντίας και καταστολής. Για παράδειγμα, στην Κεράλα, εμφανίστηκαν στο λιμάνι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού για να προσφέρουν «υποστήριξη» στο λιμάνι, κάτι που κατήγγειλαν απεργοί ζητώντας «Navy Go Back» (Ναυτικό φύγε τώρα).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χτεσινή βομβιστική επίθεση σε δικαστήριο χριστιανικής γειτονιάς της πόλης Μαρντάν, στα βορειοδυτικά του Πακιστάν. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμοφασιστικη συμμορια «Τζαμαάτ ουρ Αχράρ», που προέρχεται από τους καθυστερημενους αληταραδες ισλαμοφασιστες Ταλιμπάν, η οποία μάλιστα σε ανακοίνωσή της απείλησε με νέες επιθέσεις όσους δεν απέχουν «από εγκαταστάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης, όπως και των δικαστηρίων που δεν είναι ισλαμοφασιστικά».
ΛΙΜΠΡΒΙΛ.-- Σε πέντε αυξήθηκαν οι νεκροί στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρβίλ, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, όπου φέρεται να επικράτησε ο μέχρι πρότινος ηγέτης της χώρας, Αλί Μπονγκό, με μικρή διαφορά ψήφων. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεγάλη χρήση βίας.
ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι Κούρδοι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση από την τουρκική αστυνομία, κοντά στη μεθόριο και το χωριό Κομπάνι της Συρίας. Οι τουρκικές αρχές διέψευδαν πληροφορίες ότι υπάρχει νεκρός διαδηλωτής.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ «ΧΤΥΠΟΥΣΕ» ΑΠΟ ΤΗΝ Α. ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 15ης ΙΟΥΛΙΟΥ
Όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για το βραδύ του τουρκικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου βγαίνουν στην δημοσιότητα, φωτίζοντας και μια επικίνδυνη πτυχή του που μπορεί να μας έβαζε σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Μια από αυτές τις αποκαλύψεις που αφορούν άμεσα και την χώρα μας, είναι αυτή που έκανε ο συλληφθείς Τούρκος Συνταγματάρχης υποδιοικητής της Πέμπτης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Ανατολικής Θράκης, Uzay Şahin, σύμφωνα με την οποία μια μεγάλη δύναμη αποτελούμενη από 20.000 άντρες ήταν έτοιμη να κινηθεί το βραδύ του πραξικοπήματος, περιμένοντας το μήνυμα που δεν έφτασε ποτέ, γιατί αυτοί που θα το έστελναν είχαν ήδη συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η αποκάλυψη αυτή είχε μεγάλη σημασία γιατί οι δυνάμεις αυτές στάθμευαν ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας και δεν αποκλειστήκαν οι προβοκατόρικες ενέργειες για την δημιουργία ελληνοτουρκικής κρίσης παρασύροντας όλο τον στρατοκρατικό μηχανισμό της Τουρκίας. Μια τέτοια κρίση ειχαν και εχουν εντολη να εκτελεσουν οι τουρκοι καραβαναδες από τους αμερικανους. Μην ξεχνάμε ότι και η κεμαλική στρατιωτική συνωμοσία του Balyoz, πόνταρε σε μια ελληνοτουρκική κρίση για να επικρατήσει στα τουρκικά πράγματα, όπως ειχαν εντολες από τους αφεντες τους αμερικανους. Επίσης έχει μείνει αδιευκρίνιστη η πληροφορία που είχε διαρρεύσει λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα για επικείμενη τουρκική απόβαση στην ελληνική νήσο Ψέριμο, με σκοπό να προκαλέσει μεγάλη ελληνοτουρκική κριση, όπως εχουν διαταγες από την CIA να προκαλεσουν οι τουρκοι στρατιωτικοι.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του συλληφθέντος συνταγματάρχη, εκτός από την δική του μονάδα το σύνθημα της κινητοποίησης περίμεναν και οι εξής μονάδες : Η 54η Ταξιαρχία Μηχανικού του Πεζικού, ( αυτοί δηλαδή που κατασκευάζουν γέφυρες), της οποίας ο διοικητής υποστράτηγος Hidayet Arı συνελήφθηκε, η 55η Ταξιαρχία Μηχανικού του Πεζικού της οποίας ο διοικητής υποστράτηγος Bekir Koçak συνελήφθηκε, η Πρώτη Τεθωρακισμένη ταξιαρχία που εδρεύει στο Babaeski της ανατολικής Θράκης της οποίας ο υποδιοικητής Albay Gündoğdu συνελήφθηκε, καθώς και ο συντονιστής Λοχαγός Murat Çelebioğlu.
Ορισμένες από τις δυνάμεις αυτές που στάθμευαν στο Demirköy της επαρχίας Krıklareli, ( Σαράντα εκκλησιές), όπως επίσης και η 54 η ταξιαρχία του Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη, στις 14 Ιουλίου είχαν τεθεί σε επιφυλακή καθώς περίμεναν μια διαταγή για να αναλάβουν δράση βάσει σχεδίων των πραξικοπηματιών. Όλοι αυτοί οι αξιωματικοί είναι κρατούμενοι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες… Και με τον Ερντογαν βεβαια, είναι θεμα χρονου ποτε θα υπακουσει στους αμερικανους, και θα προκαλεσει ελληνοτουρκικη κριση. Αλλα εάν επικρατουσαν οι τουρκοι πραξικοπηματιες, είναι βεβαιο ότι την άλλη μερα θα ειχαμε ελληνοτουρκικο πολεμο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευθεία απειλή του Β.Πούτιν προς την Λέσχη Bilderberg και την ΝΤΠ: «Αν θέλετε νέα Κρίση της Κούβας θα την έχετε»
Ευθεία επίθεση και απειλή πολέμου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς την Λέσχη Bilderberg και την Νέα Τάξη Πραγμάτων είχαμε χτες με τις φράσεις «Αν θέλετε επανάληψη της Κρίσης της Κούβας θα την έχετε» και «Αν η Αμερική προσπαθήσει να μας ξεφορτωθεί, θα επιβιώσουμε και ποιος ξέρει ποιος θα χάσει τα περισσότερα με μια τέτοια προσέγγιση»… O Β.Πούτιν «έσπασε» το πρωτόκολλο και ρώτησε ευθέως τον εκπρόσωπο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ αν θέλει επανάληψη της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας. Ο John Micklethwait «τα χασε» απάντησε ότι «κανένας δεν το θέλει».
Πιο αναλυτικά, χτες Παρασκευή, ο Β.Πούτιν έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg, και ρωτήθηκε για θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Ο John Micklethwait είναι διευθυντής του Bloomberg και υψηλόβαθμο στέλεχος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ καθώς είναι ένας από τους πολλούς δημοσιογράφους που συμμετέχουν επί χρόνια στις Συνόδους της και εκφράζουν απόψεις της ΝΤΠ. Για το λόγο αυτό ο Β.Πούτιν τον αποκάλεσε «ειδικό» και τον αντιμετώπισε ως πολιτικό και όχι ως δημοσιογράφο. Ο John Micklethwait προχώρησε σε μια πρόκληση ρωτώντας τον Β.Πούτιν αν θα αντάλλαζε τις Κουρίλες νήσους και το Καλίνινγκραντ. Η απάντηση του Β.Πούτιν ήταν άμεση: «Η Ρωσία δεν ανταλλάσει εδάφη αλλά κοιτάει για συμφωνίες που συμφέρουν και τις δυο πλευρές». Ειδικά για το Kaliningrad, ο Β.Πούτιν είπε τα εξής: «Αν κάποιος προσπαθήσει να αναθεωρήσει το αποτέλεσμα του Β Πγκοσμίου Πολέμου και θέσει ζήτημα για τις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας όπου ανήκει το Lvov και τα σύνορα Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Αν κάποιος θέλει να ανοίξει το «κουτί της πανδώρας» τότε να προχωρήσει με τη σημαία στο χέρι. Ο John Micklethwait βιάστηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι πρόκειται για αστείο, αλλά το βίντεο της συνέντευξης έδειξε ότι ο Β.Πούτιν δεν το αξιολόγησε ως «αστείο».
Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η ερώτηση του John Micklethwait για τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, το έλλειμμα και τις τιμές πετρελαίου. Ο Β.Πούτιν απάντησε ότι «έχουμε πολλά αποθέματα και μικρό έλλειμμα». Ο εκπρόσωπος του Bllomberg και της Bilderberg προσπαθούσε συνεχώς να προκαλέσει τον Β.Πούτιν ώστε να πάρει τις απαντήσεις που ήθελε. Προσπάθησε να παρουσιάσει τον Β.Πούτιν ως εχθρό της Ευρώπης που επιθυμεί την κατάρρευση της Ευρωζώνης και του Ευρώ και την διάλυση του Ευρωπαϊκού σχεδίου. Σαφώς ο δημοσιογράφος προχώρησε σε αντιρωσική προπαγάνδα. Ο Β.Πούτιν δεν «τσίμπησε» και ευχήθηκε «καλή τύχη» στους Ευρωπαίους ηγέτες όσο αφορά την καταπολέμηση της κρίσης και τόνισε πως η Ρωσία εύχεται η ευρωπαϊκή οικονομία να βελτιωθεί. Επιπλέον ο Micklethwait προσπάθησε να πάρει απάντηση από τον Β.Πούτιν για το αν υποστηρίζει τον Ν.Τραμπ ή αν η Ρωσία ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στο Δημοκρατικό κόμμα. Ο Β.Πούτιν απάντησε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί με οποιονδήποτε Αμερικανό ηγέτη που θα συμμορφωθεί με τις συνθήκες ενώ τόνισε ότι γνωρίζει γιατί το αμερικανικό κοινό αιφνιδιάστηκε από τις αποκαλύψεις των χάκερ. Σε μετάφραση από την διπλωματική γλώσσα ο Β.Πούτιν του είπε: «Ναι όλοι γνωρίζουν ότι έχετε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, αρκετό για να φτιάξεις μια κωμωδία¨.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ! "Το ΔΝΤ καταστρέφει σκόπιμα την Ελλάδα για να ξεπουληθούν τα κοιτάσματά της"
3/5/2016
Γερμανός ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου Ντιρκ Μιούλερ - γνωστός και ως «Mr.Dax» -, στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν είχε το δικό της νόμισμα ή αν αξιοποιούσε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, καθώς, όπως λέει, «στο ελληνικό υπεδάφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές. Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο κ. Μιούλερ αναλύει την θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στο πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψιν» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο». Ο συγγραφέας αποδίδει ωστόσο τα προβλήματα της Ευρώπης όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικές αιτίες. «Το υψηλό χρέος δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συνολική υπερχρέωση της Ευρώπης είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Από το 2008 όμως οι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης εξελίσσονται στοχευμένα και συντονισμένα», λέει.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ετρεξε σα σκυλακι ο Μπουτάρης για το άγαλμα της βασίλισσας Ολγας
Το άγαλμα το οποίο είναι προσφορά της Πανρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Ενωσης επισήμως, αλλά ανεπισήμως μεν δημοσίως δε μαθαίνουμε ότι χρηματοδοτείται από το «Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ιβάν Σαββίδη»
Με ταχύτητες που θα ζήλευαν και οι ίδιοι οι… τσάροι, η Θεσσαλονίκη απέκτησε ένα νέο άγαλμα. Αυτό της βασίλισσας Oλγας, μέλους της δυναστείας των Ρομανόφ και συζύγου του βασιλιά Γεωργίου Α’, της δυναστείας των Γκλίξμπουργκ, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1913. Τα αποκαλυπτήριά του, αναμένεται να γίνουν το επόμενο Σάββατο. Το άγαλμα είναι προσφορά της Πανρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Ενωσης (ιδρύθηκε το 2013 και τελεί υπό την αιγίδα της ρωσικής κυβέρνησης) η οποία το δωρίζει στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2016 ως έτους Ελλάδας-Ρωσίας ενώ και η φετινή ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στη Ρωσία.
Αυτά επισήμως, διότι ανεπισήμως μεν, δημοσίως δε, σχετικά δημοσιεύματα μας πληροφορούν, προς αποφυγή των παρεξηγήσεων, ότι τη χρηματοδότηση του αγάλματος έχει αναλάβει το «Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ιβάν Σαββίδη». Οσοι ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα στη Θεσσαλονίκη έχουν μείνει πάντως με το στόμα ανοιχτό μπροστά στο ρεκόρ που καταγράφηκε σε ό,τι αφορά την απόκριση και ανταπόκριση του δήμου επί του αιτήματος. Το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη αλληλογραφία, κατατέθηκε στον δήμαρχο στις 5 Αυγούστου και αφού πέρασε, καλοκαιριάτικα, αστραπιαία από την οικονομική επιτροπή, τις τεχνικές υπηρεσίες και τις αντιδημαρχίες, τα πρωτόκολλα, τα τοπογραφικά και τους σχεδιασμούς, ψηφίστηκε κιόλας στις 29 του ίδιου μήνα και από το δημοτικό συμβούλιο. Με εξαίρεση δε τους συμβούλους που προέρχονται κυρίως από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιποι υπερθεμάτισαν σε σημείο που σιώπησε, μέχρις εξαφανίσεως, ακόμη και η ενδοπαραταξιακή αντιπολίτευση Μπουτάρη. Οι τσάροι ενώνουν… Η απόφαση του συμβουλίου ορίζει πως «δεδομένου ότι η χωροθέτηση του μνημείου κρίνεται σκόπιμο να γίνει επί της ομώνυμης οδού (Βασ. Ολγας), η Υπηρεσία Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του δήμου προτείνει ως χώρο υποδοχής του αγάλματος αυτόν που βρίσκεται επί της οδού Βασ. Ολγας 20 και δίπλα στο διατηρητέο κτίριο του πρώην ιταλικού προξενείου, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη θέση δεν εμποδίζει τη διέλευση των πεζών». Στο έγγραφο που έστειλε στον Γ. Μπουτάρη ο γενικός διευθυντής της Ενωσης, Β.Α. Κόνονοβ, αιτιολογούσε το αίτημά του αναφέροντας τον γάμο «της μεγάλης δούκισσας Ολγας Κονσταντίνοβνα με τον βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α’» (27 Οκτωβρίου 1867 στην Αγία Πετρούπολη) ο οποίος «ενίσχυσε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και έφερε κοντά τους δύο βασιλικούς οίκους»! Και κυρίως, όπως αναφέρεται, «έχοντας καταστεί βασίλισσα των Ελλήνων, η Ολγα Κονσταντίνοβνα αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της στις αγαθοεργίες, βοηθούσε τους φτωχούς, έλαβε ενεργό μέρος στη δημιουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου στην Αθήνα, χρηματοδοτούσε την οικοδόμηση και αναπαλαίωση ορθόδοξων εκκλησιών». Αν και δεν υπάρχει κανένα γεγονός που να συνδέει την Ολγα με τη Θεσσαλονίκη –πλην της δολοφονίας του άντρα της και των δύο συνομιλιών της με τον δολοφόνο του στο Διοικητήριο, συμβάντα για τα οποία δεν έχει πει τίποτα (;) και πάντως τίποτα δεν έχει καταγραφεί στην Ιστορία–, αυτό απασχόλησε μόνον αυτούς που είχαν αντίθετη άποψη. Ο ίδιος ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, υποστηρίζοντας την πρότασή του, είπε στο συμβούλιο ότι «υπάρχει μια ιστορική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα υπήρξε βασιλεία και αυτό δεν μπορούμε να το διαγράψουμε. Απαλλαχτήκαμε από τη βασιλεία και τελείωσε η υπόθεση».
Αντιδράσεις από αριστερά
Η απάντηση στην ουσία της δημαρχιακής τοποθέτησης δόθηκε από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Δελή, που σημείωσε σε υψηλούς τόνους πως «εσείς μπορεί να θέλετε και το άγαλμα της Φρειδερίκης. Ολα να τα περιμένει κανείς με τη φόρα που έχετε πάρει», για να συνεχίσει ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης: «Το άγαλμα είναι ανάλογο με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που υπάρχουν στα Σκόπια. Αφού υπερασπίζεστε αυτή τη σαχλαμάρα και την αηδία, αυτά περνάνε στα πρακτικά. Ρωτήθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης πώς θα ήθελε να τιμηθεί η ελληνορωσική φιλία ή ήλθαν, μας δώρισαν ένα καρναβαλίστικο πράγμα κι εμείς απλώς το αποδεχόμαστε;». Οι δύο σύμβουλοι της παράταξης του ΚΚΕ δεν έμειναν εκεί, αλλά εξέδωσαν και ανακοίνωση με την οποία, εκτός από τις αναφορές για «χωροθέτηση ενός ογκώδους, ακαλαίσθητου θα ’λεγαν πολλοί, αγάλματος σε κεντρικό σημείο της πόλης, μιας …»βασίλισσας» η ύπαρξη της οποίας ήταν ούτως ή άλλως υποπαράγραφος στην ελληνική ιστορία», σημειώνουν ότι «υπάρχουν πολλές προσωπικότητες και γεγονότα που μπορούν να συμβολίσουν τις φιλικές σχέσεις ελληνικού και ρωσικού λαού» και αναφέρονται ανάμεσα στα άλλα στον κορυφαίο ποιητή Αλέξανδρο Πούσκιν «που εμπνεύστηκε στο έργο του από την Επανάσταση του ’21 και έγραψε ένθερμα ποιήματα υπέρ του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (και άλλα εναντίον των τσάρων…)». Επιπλέον, καταγγέλλουν «χοντροκομμένο αντικομμουνισμό από κάποιους - κάτι που πάντα ευχαριστεί το «φιλοβασιλικό» κοινό και την Ακροδεξιά, του οποίου τα χειροκροτήματα μάλλον επιδιώκουν». Καταγγέλλουν μάλιστα ότι «εφόσον οι «επενδυτές» θέλουν να τιμούν τους… τσάρους, η επιθυμία τους είναι γι’ αυτούς διαταγή. Αν αύριο θελήσουν να τιμήσουν τη Φρειδερίκη ή τους στρατιώτες του Χίτλερ, μάλλον την ίδια στάση θα πρέπει να αναμένουμε…». Στο δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου έλεγε επίσης πως «δεν είναι απλό θέμα να υπάρχει το άγαλμα, [το οποίο] δεν πρέπει να μείνει στην ιστορία της πόλης». «Οπου μας κάνουν δώρο λέμε ευχαριστούμε και το παίρνουμε;», σημείωνε η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Μαρία Αγαθαγγελίδου, σχολιάζοντας: «Ντρέπομαι να το πω και να το ομολογήσω». «Αυτό που ενοχλεί είναι ότι στο πλαίσιο ενός έτους που έχει ανακηρυχθεί ως έτος ελληνορωσικής φιλίας ήλθε η άλλη πλευρά να μας απασχολήσει με ένα άγαλμα. Μου μοιάζει σαν χάντρες σε ιθαγενείς», έλεγε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς. Ο μοναδικός από την παράταξη Μπουτάρη που διατύπωσε επιφυλάξεις ήταν ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης, που είπε δηκτικά πως «θα πρέπει να το αναβάλουμε και να το σκεφτούμε καλύτερα» καθώς «ένα άγαλμα 3,5 μέτρων στη Βασιλίσσης Ολγας δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο».
Ιστορικός στο πλευρό του Ιβάν
Σε υπεράσπιση της πρότασης έσπευσε ο ιστορικός και συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης (typosthes.gr) είπε ότι η βασίλισσα Ολγα «ήταν ένας άνθρωπος που είχε αναπτύξει μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Βοήθησε στη δημιουργία νοσοκομείων και σχολείων και σε εμπόλεμες περιόδους πήγαινε στα νοσοκομεία και βοηθούσε τραυματίες». Ο ίδιος δίνει και αναλυτικά στοιχεία για τον καλλιτέχνη Αντρέι Κορομποτσόβ και το έργο του, το οποίο «θα είναι φτιαγμένο από ορείχαλκο και στη βάση του θα έχει γρανίτη. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δύο προτομές της βασίλισσας Ολγας. Αυτή τη φορά θα έχουμε ένα άγαλμα με όλη τη μορφή της». Μαθαίνουμε, τέλος, πως ένα ακόμη άγαλμα «έχει ήδη τοποθετηθεί στη Σεβαστούπολη και είναι για την Ελληνική Λεγεώνα που πολέμησε στον Κριμαϊκό Πόλεμο στο πλευρό των Ρώσων (1853-1856)». Στον αντίποδα, η ιστορικός Ολυμπία Σελέκου, η οποία είναι ίσως η μοναδική που έχει κάνει διατριβή για την Ολγα, με δηλώσεις της στην «Εφ.Συν.» τονίζει: «Στον αντίποδα της εξιδανικευτικής, αυλικού –παρωχημένου– τύπου αφήγησης, που επιβιώνει μέχρι και σήμερα και επίμονα καλλιεργεί τον μύθο της λαοπρόβλητης, φιλανθρώπου, αγαθοεργούς και ουδόλως αναμειγνυομένης σε πολιτικά ζητήματα βασίλισσας Ολγας (1851-1926), τα ελληνικά, ρωσικά τεκμήρια (και ιδίως το προσωπικό της αρχείο που ενσωμάτωνε συστηματικά σε εκείνο της οικογένειάς της) αναδεικνύουν μια άλλη πραγματικότητα: »Η βασίλισσα Ολγα υπήρξε και διά βίου παρέμεινε σώμα από το σώμα της οικογενειακής δυναστείας των Ρομανόφ, φυσιογνωμία βαθύτατης απολυταρχικής νοοτροπίας και αντισυνταγματικών πεποιθήσεων, τοποτηρητής των διπλωματικών, πολιτικοϊδεολογικών στοχεύσεων της αυτοκρατορικής πολιτικής, πληροφοριοδότρια της τσαρικής αυλής, άκρως θρησκόληπτη και πρόξενος της σοβαρής πολιτικής κρίσης των Ευαγγελικών. Χρήζει δε υπόμνησης η δίωξη που εξαπέλυσε εναντίον του ποιητή Γ. Σουρή». Ερωτώμενη δε εάν συνέτρεχαν λόγοι για να τοποθετηθεί άγαλμα της Ολγας στη Θεσσαλονίκη, απαντά αρνητικά καθώς «η μνημειακή σήμανση της ιστορικής παρουσίας της Ολγας στον δημόσιο ελλαδικό χώρο υπήρξε και παραμένει υπεραρκετή και εκτεταμένη (οδωνύμια, πλατείες, μαρμάρινες προτομές, πινακοθετήσεις δημόσιων ιδρυμάτων, πολεμικά πλοία και ταφικά μνημεία)». Η ιστορία και η αισθητική ήταν πριν από χρόνια στις προμετωπίδες των εξαγγελιών του δημάρχου και της παράταξής του. Το φίμωτρο που για δεκαετίες απαγόρευε τις αναφορές στους Εβραίους της πόλης σωστά και ευτυχώς αφαιρέθηκε και ο ίδιος ο Γ. Μπουτάρης πλήρωσε τίμημα με τα σχόλια, πολλά υβριστικά, που εκτοξεύονταν εναντίον του. Σε ό,τι αφορά την αισθητική, η κιτς εκδοχή Παπαγεωργόπουλου υποτίθεται θα είχε αντίπαλο την «Πρωτοβουλία». Είναι να απορεί κανείς πώς τώρα η Ιστορία μετατρέπεται απλώς σε ξεφλουδισμένη και απολεπισμένη από οποιαδήποτε ιστορική συνέπεια «πραγματικότητα». Οσο για τη βασιλική αισθητική, το κιτς της μεγαλοπρέπειας παγωνιού, η οποία θα δηλώνει καθημερινά την παρουσία της στην πόλη, παραπέμπει ευθέως στα υμνητικά φυλλάδια κυριών της αυλής που προσπαθούσαν λυσσαλέα κυριολεκτικά να κάνουν ρύθμιση της πραγματικότητας. Μια ματιά στα πονήματα του αείμνηστου, επίλεκτου ιστορικού του ΑΠΘ, Παύλου Πετρίδη, θα έδινε μια πειστική, τουλάχιστον, απάντηση στους φιλίστορες της παράταξης Μπουτάρη.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρέμβαση Μίκη: Είσαι Έλληνας- Πίνεις την προδοσία
3.9.2016
Παρέμβαση στις εξελίξεις πραγαμτοποιεί ο Μίκης Θεοδωράκης για άλλη μια φορά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης όπως αναφέρει εμπνεύστηκε από τη νύχτα της δικτατορίας και λέει χαρακτηριστικά: "Όλα δείχνουν ότι με το φάσμα του Τσαουσέσκου να υπερίπταται της χώρας μας και τα φαντάσματα των «επιφανών» μνηστήρων της ηγεμονίας της Ευρώπης (δηλ. Ναπολέων, Μέτερνιχ, Χίτλερ) μπαίνουμε σε μια νέα αποφασιστική φάση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής ιστορίας που έχει τη μορφή φαρσοκωμωδίας. Για τον λόγο αυτόν, θέλοντας να προσφέρω στους συμπατριώτες μου μια νότα αισιοδοξίας που παράλληλα να περιέχει και τη διάσταση της αυτογνωσίας και αυτοκριτικής που οφείλουμε να έχουμε πάντα ως λαός, θα ήθελα να θυμίσω τα παρακάτω δύο ποιήματα – τραγούδια μου που μου ενέπνευσε η νύχτα της δικτατορίας του 1967 και που δυστυχώς από εντελώς άλλη σκοπιά παραμένουν σήμερα επίκαιρα":
Καιρός να δεις Σου είπαν ψέματα πολλά ψέματα σήμερα σου λένε ξανά κι αύριο ψέματα ξανά θα σου πουν. Ψέματα σου λένε οι εχθροί σου μα κι οι φίλοι σου με ψεύτικες αλήθειες σε κοιμίζουν. Ψεύτικη δόξα σου τάζουν οι ψεύτες μα κι οι φίλοι σου σού κρύβουν την αλήθεια. Πού πας με ψεύτικα όνειρα; Πού πας με ψεύτικα όνειρα; Καιρός να σταματήσεις καιρός να τραγουδήσεις καιρός να κλάψεις και να πονέσεις καιρός να δεις. Είσαι Έλληνας Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά. Πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις. Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος. Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών. Είσαι Έλληνας. Είσαι Έλληνας. Πίνεις την προδοσία με το γάλα. Πίνεις την προδοσία με το κρασί. Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος. Πρέπει να δεις, πρέπει να γίνεις. Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά».