Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Παρασκευη 15 Μαρτιου 2019


Συναντηση Τσιπρα με Εβο Μοραλες
Αλήθεια, τι κοινές αξίες μπορεί να μοιράζεται αυτός που θεωρείται καλύτερος υπάλληλος των ΗΠΑ (έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) όπως ο Τσιπρας με τον Εβο Μοραλες  που αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς της «πίσω αυλης» του αμερικανικού ιμπεριαλισμου μαζί με την Βενεζουέλα, την Κούβα και την Νικαράγουα; Ιδιαίτερα οι αναφορές του κ. Τσίπρα για «τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία» μόνο κλαυσιγελο μπορούν να προκαλέσουν. Σαν τον «σοσιαλισμο μέσα στην ΕΟΚ» του παλιού ΚΚΕ εσωτ. κατά αναλογία. Τι κοινές αξίες μπορεί να μοιραζεται ο Μοραλες που εδιωξε τις βάσεις και την αμερικανική κυριαρχία απ' την πατρίδα του, με τον Τσιπρα που δίνει γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών, και τους καλεί να κάνουν και άλλες βάσεις; Τα ερωτήματα ρητορικά, η πραγματικότητα όμως αμείλικτη. ΥΓ. Όταν είσαι με το ΝΑΤΟ, δεν είσαι με τους λαούς. Ξεκάθαρα πράγματα.
ΥΓ2. Επ' ευκαιρίας, καλο είναι να αντλήσουν οι επαναστάτες της φράσης «κάνα συμπέρασμα» (όπως αρέσκονται να τονίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων) από την Βολιβία του Μοράλες για το πώς πολεμάς έμπρακτα τον ιμπεριαλισμό και τους κατά τοπους λακεδες του.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εντάξει μετά την κατάθεση λέλουδων από την ΠΟΕΔΗΝ στον Δρομεας περιμένω και για τον PHYLAX στη Παλαιο Φαληρο για την αυτανάφλεξη....



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



4 Μαρτίου 2019
Κουβανός Αυτοαπασχολούμενος ή “Nεπμαν”;

Περιέργως, το κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων στην Κούβα προκαλεί μεγαλύτερο φόβο στον αριστερό κουβανοσκεπτικισμό από ότι οι ξένες επενδύσεις. Γίνεται ένας αυθαίρετος παραλληλισμός με την Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) του Λένιν στη νεαρή Σοβιετική Ρωσία και, στη συνέχεια, αυτό τίθεται στο καπιταλιστικό κάδρο των δικών μας κοινωνιών. Τεκμαίρεται ότι η μικρή ιδιοκτησία θα φέρει τον πλουτισμό, ο πλουτισμός τη μεγάλη, και τελικά θα έρθει ο καπιταλισμός ως ώριμο φρούτο.
Αυτός ο συλλογισμός – κατά η γνώμη μας – υποκλίνεται στο καπιταλιστικό δόγμα των ίσων ευκαιριών ότι όλοι ή έστω κάποιοι μπορούν να πλουτίσουν στην ελεύθερη αγορά. Ο δε καπιταλισμός είναι τόσο ακατανίκητος, που αυτό μπορεί να το επιτύχει και σε ένα σοσιαλιστικό κράτος, υπερνικώντας την εξουσία, τον κεντρικό σχεδιασμό και πολλά άλλα.
Το ότι αυτό συνέβη σε όλες σχεδόν της χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου τον 20ο αιώνα είναι άλλο ζήτημα και έχει καταναλωθεί πολύ σκέψη, γραπτό και συζήτηση για το πότε και γιατί χάθηκε ή (εργατική) εξουσία. Η συζήτηση αυτή, αν και κατά κανόνα κατέληξε σε διαφορετικά συμπεράσματα σε κάθε χώρα ή και εντός της ίδιας χώρας, συνεχίζεται και είναι φυσιολογικό. Δυστυχώς δεν έχει καταναλωθεί η ίδια ποσότητα σκέψης, γραπτού και συζήτησης στο γιατί ΔΕΝ χάθηκε η εργατική εξουσία στην Κούβα, παρ’ ότι με οικονομικούς όρους αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί τους πρώτους μήνες μετά την αποσύνθεση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.
Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται όσον αφορά τον αυτοαπασχολούμενο ή Νεπμαν ή μεσαία στρώματα γενικότερα, είναι αν ή σε ποιο βαθμό (σε συνθήκες Κρατικομονοπωλιακού Καπιταλισμού και κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου), οι αυτοαπασχολούμενοι πλουτίζουν ή καταστρέφονται και γίνονται μισοπρολετάριοι και άνεργοι.
Κατά την επίσκεψη στην Κούβα του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, οργανώθηκε στην Αβάνα ένα “επιχειρηματικό φόρουμ”, στο οποίο δεν προσκλήθηκαν κρατικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά μόνο αυτοαπασχολούμενοι. Εκεί ο πρόεδρος ανέπτυξε την θεωρία των ευκαιριών πλουτισμού και των πλεονεκτημάτων της ελεύθερης αγοράς, υποσχόμενος κάθε βοήθεια στον “νεαρό κουβανικό επιχειρηματικό τομέα”. Τότε σηκώθηκε και μίλησε ένας νεαρός κουβανός αυτοαπασχολούμενος και είπε στον πρόεδρο ότι αυτό που βλέπει στις οικονομίες της ελεύθερης αγοράς είναι να καταστρέφονται από τα μονοπώλια και οι αυτοαπασχολούμενοι να μένουν άνεργοι ενώ παραδόξως, στο δικό μας σύστημα που το κράτος καθορίζει τους τομείς και τους όρους άσκησης της οικονομικής μας δραστηριότητας, “έχουμε μεροκάματο”.
Παρ’ όλα αυτά, οι μελέτες και τα στοιχεία που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τα μεσαία στρώματα είναι ένα κομμάτι που αυξάνεται, τόσο στις αναδυόμενες οικονομίες όσο και στις οικονομίες που βιώνουν με οξύ τρόπο την κρίση. Το κομμάτι της αυτοαπασχόλησης, συνορεύει και ανατροφοδοτείται, από την μαύρη εργασία, τα μισοπρολεταριακά στρώματα και τις νέες μορφές απασχόλησης που εμφανίζονται. Αυτό είναι κάτι που ούτε μελετιέται, ούτε απαντιέται εύκολα. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τους αυτοαπαχολούμενους ούτε ως “εν δυνάμει καπιταλιστές”, ούτε ως “εν δυνάμει προλετάριους” και μάλιστα ανάλογα με το κατά πως βολεύει την εκάστοτε πολιτική ανάλυση.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εδώ και 2 μέρες βγαίνουν και λένε ότι οι νεκροί της Μαρφίν ήταν από μολότωφ. Όχι. Ακόμα και μολότωφ να φας πάνω σου, θα έχεις σοβαρά εγκαύματα αλλά δύσκολα θα πεθάνουν τόσα άτομα με μια μολότωφ. Τα άτομα πέθαναν γιατί κάποιοι τα κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο χωρίς τρόπο διαφυγής. Το δικαστήριο έκρινε ΕΝΟΧΟΥΣ τους: Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος (διευθύνων σύμβουλος Marfin) Εμμανουήλ Βελονάκης (υπεύθυνος ασφαλείας κτιρίου), Άννα Βακαλοπούλου (υπεύθυνη καταστήματος). ΟΛΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ. Οι πρώτοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 22 ετών και η διευθύντρια του καταστήματος σε 5 έτη και ένα μήνα, για τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια τριών υπαλλήλων και τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μόσχα: Το μπλακ-άουτ στη Βενεζουέλα προκλήθηκε από το εξωτερικό
12:52 15.03.2019
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα προκλήθηκε από το εξωτερικό, υποστηρίζει η Μόσχα, προσθέτοντας πως «αυτή την εβδομάδα αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα που κόστισε ζωές των πολιτών της χώρας».
Οι διοργανωτές αυτής της εξ αποστάσεως επίθεσης γνώριζαν πώς να χειριστούν τους μηχανισμούς που κατασκευάστηκαν στον Καναδά, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας το μπλακ-άουτ στις επαρχίες της Βενεζουέλας.
«Η Βενεζουέλα αυτή την εβδομάδα αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα που κόστισε ζωές των πολιτών της χώρας. Όπως και η απόλυτη πλειοψηφία των προβλημάτων που αντιμετώπισε η ανεξάρτητη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια, έτσι και αυτό το πρόβλημα προκλήθηκε από το εξωτερικό», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε η κ. Ζαχάροβα, σύμφωνα με τη νόμιμη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νικολάς Μαδούρο, καθώς και σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες αξιόπιστες πηγές, ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας δέχθηκε επίθεση από το εξωτερικό.
«Η συζήτηση αφορά περίπλοκο πλήγμα που έγινε από απόσταση στο σύστημα που ελέγχει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου υπήρχε εξοπλισμός που κατασκευάστηκε σε δυτικό κράτος, όπως το καταλαβαίνω, στον Καναδά», εξήγησε πιο αναλυτικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε σημερινή ενημέρωση, προσθέτοντας ότι όλοι οι αλγόριθμοι, η λειτουργία και τα τρωτά σημεία του εξοπλισμού «ήταν γνωστά στους διοργανωτές της επίθεσης».
Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα ελπίζει ότι σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη συσκότιση στη Βενεζουέλα θα αποδοθούν ευθύνες από κάποιο δικαστήριο.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019
Νέα απόπειρα ενεργειακού σαμποτάζ κατά της Βενεζουέλας

Την προηγούμενη Τετάρτη καταγράφηκε νέα επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής ζώνης του Ορινόκο, του μεγαλύτερου πετρελαϊκού αποθέματος στον πλανήτη, σύμφωνα με τον υπουργό πετρελαίου της χώρας, Μανουέλ Κεβέδο, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Η έκρηξη έγινε στην αυλή των δεξαμενών της εταιρείας Petro San Felix, στο μπλοκ Χουνίν της πετρελαϊκής ζώνης του Ορινόκο στα ανατολικά της χώρας. Οι δεξαμενές που πυρπολήθηκαν είχαν χωρητικότητα 80 χιλιάδες λίτρα. Η επίθεση δεν άφησε ανθρώπινα θύματα.
Ο βενεζουελάνος υπουργός κατηγόρησε για τα γεγονότα τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό.
Από την Πέμπτη 7 Μάρτη, η Βενεζουέλα ήταν ο στόχος μιας σειράς κυβερνο-επιθέσεων στο σύστημα ελέγχου του υδροηλεκτρικού σταθμού Ελ Γκούρι. Η μπολιβαριανή κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτό το σαμποτάζ διεξήχθη με τεχνολογία που μόνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει για να προκαλέσει διακοπή λειτουργίας σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία είχε σκοπό να προκαλέσει αναταραχές και να επιδεινώσει την στάση των βενεζουελάνων απέναντι στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



16.01.2019, 20:29
Εκδοση-ντροπή Ιταλού αιτούντος άσυλο από τη Βολιβία στις ιταλικές αρχές

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βολιβία η απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει στην Ιταλία τον Τσέζαρε Μπατίστι, καταδικασμένο ερήμην από την ιταλική δικαιοσύνη για τρομοκρατία στη διάρκεια των «μολυβένιων χρόνων».

Πολλά από τα κινήματα που μετέχουν στο MAS, το κόμμα του Μοράλες, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του επέκριναν δριμύτατα την κυβέρνηση.
«Παραδίδουμε σαν να ήταν ένα άθλιο εμπόρευμα έναν συλληφθέντα που ζήτησε άσυλο, κι αυτό είναι μια πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες», δήλωσε ο Ραούλ Γαρσία Λινέρα, αδελφός του αντιπροέδρου της χώρας (πρώην μέλη και οι δύο του «τρομοκρατικού», κατά τη Δεξιά, Αντάρτικου Στρατού Τουπάκ Κατάρι (EGTK) και φυλακισμένοι για τη δράση τους τη δεκαετία του 1990). «Για πρώτη φορά νιώθω ντροπιασμένος και απογοητευμένος από τη δράση της κυβέρνησης... Αυτή η πράξη είναι άδικη, δειλή και αντιδραστική».
Ο δε Ρολάντο Κούεγιαρ, ηγέτης της Νεολαίας του MAS στη Σάντα Κρους, όπου και συνελήφθη ο Μπατίστι, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ρομέρο γιατί «λειτουργεί ως επιχειρησιακό όργανο της Δεξιάς» και τον κατηγόρησε: «Είστε ένας Ιούδας στο MAS, είστε ένας προδότης του προέδρου Μοράλες και καμιά από τις οργανώσεις μας δεν σας αναγνωρίζουν».
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Ρομέρο δήλωσε ότι διατάχθηκε η «αναγκαστική έξοδος» του Μπατίστι από τη Βολιβία γιατί είχε μπει παράτυπα στη χώρα και είχε απορριφθεί το αίτημά του για πολιτικό άσυλο, υποστηρίζοντας ότι συνελήφθη έπειτα από τυχαίο έλεγχο στον δρόμο για εξακρίβωση στοιχείων.
Ωστόσο επρόκειτο για επιχείρηση που έκαναν Βολιβιανοί αστυνομικοί της Interpol σε συντονισμό με ομολόγους τους από Βραζιλία και Ιταλία. Ο δε Συνήγορος του Λαού της Βολιβίας, Δαβίδ Τεσάνος, δήλωσε πως ο Μπατίστι «δεν πέρασε από καμία συνέντευξη για το αίτημα ασύλου του, ούτε του γνωστοποιήθηκε κάποια απορριπτική απόφαση, βήματα απαιτούμενα της νόμιμης διαδικασίας... γεγονός που παραβιάζει τις αρχές της χορήγησης πολιτικού ασύλου».
Οι αντιδράσεις πέρασαν τα σύνορα της χώρας. Χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Εργαζομένων (ΡΤ) της Βραζιλίας, Πάουλο Πιμέντα, έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Μοράλες: «Δεν πρόκειται για μια ιδεολογική συζήτηση, αλλά για νομική και συνταγματική. Οταν πολιτικοποιείς τις νομικές αποφάσεις, καθιστάς εύθραυστο το δημοκρατικό κράτος».
Το Μέτωπο της Αριστεράς της Αργεντινής τόνισε πως «με αυτή την απόφαση ο Μοράλες εγκαταλείπει τις αρχές της διεθνούς αλληλεγγύης με αγωνιστές άλλων χωρών του κόσμου».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος βουλευτής Ζοζέ Μποβέ κατήγγειλε τη στάση του Μοράλες και υπέγραψε μαζί με ομάδα Ευρωπαίων βουλευτών και διανοουμένων της Αριστεράς ένα γράμμα ζητώντας του να εξηγήσει την απόφασή του.
Η απόφαση του σοσιαλιστή Μοράλες αποτελεί έκπληξη, πόσο μάλλον όταν άλλοι ηγέτες, όπως ο κάθε άλλο παρά αριστεριστής Γάλλος πρώην πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και ο ουδέποτε προσχωρήσας στα κινήματα του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είχαν προσφέρει στον Μπατίστι προστασία.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τη νύχτα της 15ης προς 16η Μαρτίου 1944 περίπου 2.000 ταγματασφαλίτες και χωροφύλακες επιτέθηκαν στην εργατογειτονιά της Καλογρέζας.
Το Μπλόκο υπήρξε απάντηση της γερμανόδουλης κυβέρνησης Ράλλη στο ισχυρό αντιστασιακό κίνημα των εργατών στα ορυχεία λιγνίτη, και πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή Γερμανών!
Πιάστηκαν περίπου 320 εργάτες, από τους οποίους οι 22 εκτελέστηκαν το πρωί στο ρέμα του Ποδονίφτη. Ανάμεσά τους και ένας Ιταλός αντιφασίστας. Οι υπόλοιποι στάλθηκαν στα γερμανικά κάτεργα.
Η Καλογρέζα στάθηκε κάστρο του αντιφασιστικού αγώνα και πήρε επάξια τη θέση της πλάι στην Κοκκινιά, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, την Καισαριανή, τον Βύρωνα και όλες τις άλλες προλεταριακές προσφυγογειτονιές,




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ηττώνται αυτοί που δίνουν μάχες, κ. Τσακαλώτο! Οι ριψάσπιδες συμβιβάζονται

Αποκαλυπτικά τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μη διστάζοντας να διαστρεβλώσει και τα πραγματικά γεγονότα που καθόρισαν τον επαίσχυντο μνημονιακό συμβιβασμό του 2015 και την πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
“Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε”, είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Σχολή Διεθνών Θεμάτων στο Παρίσι.
Για να τεκμηριώσει τα όσα ισχυρίστηκε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε σχέδιο του Σόιμπλε για Grexit. Εμφανίζοντας ως πραγματική απειλή την ολοφάνερη μπλόφα του βασικού εκπροσώπου της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, που, βέβαια, το μόνο που δεν ήθελε ήταν η αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα είχε αλυσιδωτές ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη συνολική συνοχή όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε.
Δικαιολογεί, έτσι, την εγκατάλειψη ενός ισχυρού όπλου της Ελλάδας, που υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ μπορούσε να ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις, χωρίς να μπλοφάρει.
Και το κάνει για να δικαιολογήσει, στη συνέχεια, το “ηττηθήκαμε”. Σε μια μάχη που δεν δόθηκε, αλλά το πεδίο διεξαγωγής της εγκαταλείφθηκε άτακτα, τότε ακριβώς που η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού διακήρυξε έμπρακτα, με το ιστορικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, την πρόθεσή του να στηρίξει κάθε κίνηση απεμπλοκής από τα μνημονιακά δεσμά. Ακόμη και με ρήξεις με τις δυνάμεις εκείνες που αντιστρατεύονταν αυτό το ΟΧΙ, όσο ισχυρές κι αν ήταν.
Αυτή τη λαϊκή αποφασιστικότητα πρόδωσε το καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του. Και στη βάση αυτής της προδοσίας κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ως υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Που για να δικαιολογήσει την προδοσία, δεν διστάζει ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο της αυτογελοιοποίησης.
Σχολιο.- Ηττηθήκαμε λέει! Ο κόσμος το πλήρωσε το μάρμαρο κ ακόμη το πληρώνει!!! Αυτός η τσέπη του παραφουσκωμενη είναι κάθε μήνα!! Ένα πράγμα που διερωτωμαι είναι πως αυτοί που διετέλεσαν υπουργοί οικονομικών δίδασκαν σε πανεπιστήμια; αποτυχημένοι σε όλα τους! Υποτίθεται είναι γνωστές της οικονομίας... Δεν μπήκε κανένας τους σε ένα σπίτι μικροαστου να δει πως ζει, πως είναι το βιοτικό επίπεδο του!! Όλα τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν πάρει την ανιουσα κ κατά τα άλλα έχουμε ανάπτυξη!




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίθεση και σε εγκαταστάσεις πετρελαίου
Μετά το σχεδόν πενθήμερο μπλακάουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα που ξεπεράστηκε, το οποίο η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούροκατήγγειλε ως αποτέλεσμα σαμποτάζ που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ και την αντιδραστική αντιπολίτευση, χτες καταγγέλθηκε και επίθεση σε εγκαταστάσεις της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (PDVSA) στην κοιλάδα του Ορινόκο στην περιοχή Πετρό Σαν Φελίξ, στο μπλοκ Τζουνίν.
Η επίθεση, που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης, προκάλεσε την καταστροφή δύο δεξαμενών (μιας με χημικά και μιας με αργό πετρέλαιο 80.000 λίτρων η καθεμία) αλλά η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς και σε άλλες εγκαταστάσεις, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά χρειάζεται να εκκενωθεί για κάποιες ώρες ένας παρακείμενος οικισμός.
Οπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Μανουέλ Κεβέδο, πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια» και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ως ηθικό αυτουργό και εκτελεστικά όργανα την αντιδραστική αντιπολίτευση με ηγέτη τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΣΥΡΙΑ
«Ανθρωπιστική βοήθεια» που καταλήγει στα ταμεία των μονοπωλίων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Υποσχέσεις για ανθρωπιστική «βοήθεια» για τους Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους αμάχους έδωσαν χτες στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι δεκάδων χωρών, συμμετέχοντας στην κοινή τριήμερη Σύνοδο ΟΗΕ - ΕΕ. Η ΕΕ, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, υποσχέθηκε να δώσει περίπου 2,1 δισ. ευρώ για Σύρους αμάχους, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ προορίζονται για Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Αλλα 560 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους Σύρους πρόσφυγες σε Ιορδανία και Λίβανο. Σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων προήλθε από τη Γερμανία, που ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει με 1,44 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεισφέρουν με 397 εκατομμύρια δολάρια.
Στην ουσία, τα ποσά αυτά (σημαντικό μέρος των οποίων θα καρπωθούν με διάφορους τρόπους διεθνή μονοπώλια και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής που προκάλεσε από το 2011 η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Σε ομιλία που εκφώνησε νωρίτερα το πρωί η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υποστήριξε πως σκοπός της συνόδου ήταν η υποστήριξη της λεγόμενης «πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ωστόσο, στην πράξη δεν ανακοινώθηκε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα πέρα από μια ρητορική δήλωση υποστήριξης στον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, και την επιθυμία για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γενεύη και τον τερματισμό του πολέμου.
Τέλος, σε βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας, όπως η κωμόπολη αλ Ταμάνα, υπάρχουν τις τελευταίες μέρες νέες πληροφορίες για τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου που, αν και απαγορευμένες (επειδή προκαλούν φρικτά εγκαύματα στον άνθρωπο), χρησιμοποιούνται συχνά κυρίως από τις ΗΠΑ σε «δύσκολα» πεδία συγκρούσεων.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



«Ελεγχόμενα από το Ισραήλ» βαφτίζουν οι ΗΠΑ τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Προεκλογικό «δώρο» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 9 Απρίλη χαρακτήρισαν χτες αρκετές ισραηλινές εφημερίδες την αλλαγή φρασεολογίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς στην τελευταία έκθεσή του για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στο Ισραήλ για πρώτη φορά αναφέρονται τα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν ως «εδάφη υπό ισραηλινή κυριαρχία».
Στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκαν ότι δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής η αντικατάσταση της λέξης «κατεχόμενα» από τη φράση «ελεγχόμενα από το Ισραήλ». Ωστόσο, πληροφορίες ισραηλινών εφημερίδων ανέφεραν πως είναι ένα συμβολικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, που επιτεύχθηκε έπειτα από προσπάθειες του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε άλλο τμήμα της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, επίσης δεν αναφέρονται πουθενά οι όροι «κατεχόμενα» ή «υπό κατοχή» εδάφη. Η «στροφή» στη φρασεολογία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε γίνει από πέρσι, καθώς στην τότε έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα το κεφάλαιο που αναφερόταν στο «Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη» είχε αλλάξει σε «Ισραήλ, Γκολάν, Δυτική Οχθη και Γάζα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της βδομάδας είχε ξεναγηθεί στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Ο Γκρέιαμ μάλιστα είχε παραδεχθεί πως εργάζεται ώστε οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει σημαντικές ποσότητες νερού, κοιτάσματα υδρογονανθράκων και στρατηγική σημασία καθώς εξασφαλίζει «θέα» σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν στον Πόλεμο των Εξι Ημερών, το 1967. Η προσάρτηση της περιοχής το 1981 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Από τεχνική άποψη, το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973. Στη γραμμή της κατάπαυσης του πυρός επικρατούσε για καιρό σχετική ηρεμία, κατάσταση που μεταβλήθηκε άρδην αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, το 2011.