Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Τεταρτη 17 Απριλιου 2019


Οι πραγματικοί λόγοι για την προδοσία Ασάνζ… δεν ήταν οι κάλτσες του
15/04/2019
Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιείται μια συντονισμένη προσπάθεια αμερικανικών, βρετανικών αλλά και ελληνικών μέσων ενημέρωσης να συνδέσουν τη σύλληψη του συν-δημιουργού των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με την μη κόσμια συμπεριφορά του στο εσωτερικό της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Αυτοαποκαλούμενοι δημοσιογράφοι αρθρογραφούν για το αν ο Ασάνζ είχε καθαρές κάλτσες, αν έπλενε τα πιάτα, αν τάιζε τη γάτα του και (αν είναι δυνατόν) γιατί είχε ένα σκέιτμπορντ στο εσωτερικό της πρεσβείας. Προφανώς, για αυτούς, ένας άνθρωπος κλεισμένος για σχεδόν επτά χρόνια σε μερικά δωμάτια έπρεπε να κάθεται ακίνητος σε μια καρέκλα φορώντας το κουστούμι του – έτσι κάθονται μάλλον και αυτά τα ιερά τέρατα της ελληνικής δημοσιογραφίας όταν δεν τους βλέπει κανείς στα σπίτια τους.
Η επιχείρηση λάσπης εναντίον του Ασάνζ πραγματοποιείται και με εντολή της κυβέρνησης του Ισημερινού, που δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από την προσωπική ζωή του Ασάνζ, προσπαθώντας να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι για λόγους υγιεινής αναγκάστηκε να άρει το άσυλό του και να τον παραδώσει στους δήμιους του – όπου σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστίαμπορεί να αντιμετωπίσει βασανιστήρια ή ακόμη και εκτέλεση.
Προφανώς ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο (ο μεγαλύτερος προδότης στην ιστορία της Λ.Αμερικής, όπως τον αποκάλεσε ο προκάτοχός του), έχει πολλούς άλλους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του. Αναδημοσιεύουμε για αυτό, αποσπάσματα από άρθρο στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μαξ Μπλούμενθαλ, για το παρασκήνιο της προδοσίας.
Πηγή: The Grayzone
Ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Χοσέ Βαλένσια, δήλωσε πως η απέλαση του Ασάνζ σχετίζεται με την «αγένεια» του ίδιου, είναι σαφές ότι η πράξη αυτή σχετίζεται άμεσα με τις δεξιές πολιτικές του προέδρου Μορένο.
Το WikiLeaks αποφάσισε να αναδημοσιεύσει τις λεπτομέρειες για την χρήση από τον Μορένο υπεράκτιων τραπεζικών λογαριασμών στον Παναμά, με τον τίτλο ΙΝΑ Papers. Το όνομα προέρχεται την εικονική εταιρεία στο επίκεντρο του σκανδάλου (ΙΝΑ Investment Corporation). Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος της απόφασης του προέδρου Μορένο να απελάσει τον Ασάνζ από την πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο.
Το Σκάνδαλο
Το σκάνδαλο για τα ΙΝΑ Papers έχει δημιουργήσει σκιά στην διακυβέρνηση του Μορένο, ο οποίος υπόσχονταν να πατάξει τη διαφθορά των θεσμών στη χώρα του. Το σκάνδαλο αποκάλυψε ότι στενός συνεργάτης του Μορένο, ο Χαβιέρ Μασίας, πίεσε ώστε η κινεζική κρατική κατασκευαστική εταιρία Sinohydro να αναλάβει έργο για τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού εργοστάσιου Coca Codo Sinclair (αξίας 2,8$ δις δολαρίων) και του εργοστασίου ZAMORA 3000 MW.
Οι εκλογές
Το σκάνδαλο διαφθοράς ήρθε εν μέσω ενός αριθμού άλλων πασίγνωστων κρίσεων που αναστάτωσαν την κυβέρνηση του Μορένο, καθώς και την οικονομία του Εκουαδόρ. Οι εκλογές της 24ης Μαρτίου είχαν συνδεθεί με σειρά από διαμάχες αναφορικά με την καταμέτρηση των ψήφων και κατηγοριών για νοθεία, σχετικά με την ακύρωση ψήφων, καθώς και τον αποκλεισμό από την ψηφοφορία και την πολιτική κηλίδωση υποψήφιων που πρόσκεινται στον τέως πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα. Η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας τονίστηκε σε μία έκθεση της αποστολής εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Εθνών.
Το ΔΝΤ (παραρτημα των ΗΠΑ)
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του Συμβουλίου των Διοικητών του ΔΝΤ, (το οποιο ΔΝΤ είναι παραρτημα των ΗΠΑ), ο οικονομικός οργανισμός έκανε δεκτή τη χορήγηση δανείου ύψους 4,2 δις δολαρίων στην κυβέρνηση του Λένιν Μορένο με δικαιολογία «πιο δυναμική, αειφόρο και συμπεριληπτική οικονομία προς όφελος του λαού του Εκουαδόρ». Η συμφωνία συνέπεσε με τις απολύσεις πάνω από 10.000 εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό με την πολιτική περικοπών στις δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες, την μείωση του κατώτατου μισθού και την έλλειψη εργατικής ασφάλισης που σηματοδότησαν την νεοφιλελεύθερη στροφή της κυβέρνησης του Εκουαδόρ υπό τον Μορένο.
Οι επαφές με τον φασίστα Μπολσονάρο και τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό
Με έναν παρόμοιο τρόπο με αυτόν του Φρανσίσκο Σανταντέρ και του προγράμματος της Μεγάλης Κολομβίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1820, ο Μορένο υποστηρίζει μια εξωτερική πολιτική υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ, καθώς και εμπορικών σχέσεων που βασίζονται στην ελεύθερη αγορά και τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Ακολουθεί επίσης το μονοπάτι που έχουν χαράξει οι υπόλοιποι δεξιοί ηγέτες της περιοχής όπως ο Ζαίρ Μπολσονάρο και ο Μαουρίσιο Μακρί που επισήμως αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό σαν πρόεδρο της Βενεζουέλας.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μην ξεχνάμε να εξάγουμε την μιζέρια της αποτυχίας του ΚΚΕ, στους λαούς που με τα όρια και τις αντιφάσεις τους προχωρούν το δικό τους δρόμο της απελευθέρωσης από τον ιμπεριαλισμό. Πάντα, εννοείται, από την άνεση της ιδεολογικής καθαρότητας του ΚΚΕ, που τους προσφέρει η ειρηνική συνύπαρξη με το σύστημα και φυσικά το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους. Αναδημοσιεύω το πολύ εύστοχο σχόλιο
"Σε αυτές τις εικόνες από τις συγκεντρώσεις του μαχόμενου μπολιβαριάνου και τσαβίστα λαού της Βενεζουέλας, κάποιοι επιμένουν να βλέπουν -μέσα από τα σπασμένα "ταξικά γυαλιά τους" - την "σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα". Εμείς επιμένουμε να βλέπουμε στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων εικόνες από το ελπιδοφόρο μέλλον που κρατιέται ζωντανό στην αμερικάνικη ήπειρο και κοιτάει απειλητικά την γερασμένη μητρόπολη της Ευρώπης. Δεν πειράζει, αλληλεγγύη σημαίνει "όλοι μαζί μπορούμε", τουλάχιστον αν θέλουμε να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, είμαστε πλέον πιο έμπειροι και θα είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν μπορέσουμε να διακρίνουμε την «πέμπτη φάλαγγα»".



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο άλλος είναι βέβαιος πως μόνο αυτός σκέφτεται τα παιδιά της Υεμένης.
Τώρα, το ότι εγώ, που στενοχωρήθηκα για την Παναγία των Παρισίων, δεν τον έχω δει, τον φιλαράκο, σε καμιά κινητοποίηση για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, δεν σημαίνει και τίποτα.
Έχει μεγάλο πόνο και ντέρτι για τα παιδάκια ο άνθρωπος. Κι εκεί που κάθεται στον καναπέ του, εξοργίζεται, γιατί υπάρχει κόσμος που λυπάται ακόμη και για την καταστροφή ενός πίνακα ζωγραφικής.
Σχολιο.- Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή την λογική (;;;) του συμψηφισμού, που διαβάζω σε πολλά σχόλια αναρτήσεων! Δηλαδή, για να καταλάβω..... όποιος θρηνεί για την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων, είναι εξ ορισμού αδιάφορος για "τα πεινασμενα παιδακια της Σομαλιας κ της Υεμενης";;;; Αν ναι, θα ήθελα να ξέρω, από που προκύπτει αυτή η βεβαιότητα;;; Αν όχι, τότε προς τι, αυτού του είδους η επισήμανση;;; Εκτός κι αν το νόημα αυτών των σχολίων, είναι ότι για να ενδιαφέρεται κανείς για "τα πεινασμενα παιδακια της Σομαλιας κ της Υεμενης", θα πρέπει ν' αδιαφορεί για τις καταστροφές των μνημείων του ανθρώπινου πολιτισμού!!! Σε αυτή την περίπτωση, πιθανόν κακώς θρηνούμε για την καταστροφική πυρκαγιά στην Notre Dame ή για εκείνη που πριν λίγο καιρό κατέστρεψε το Μουσείο του Ρίο στην Βραζιλία, αλλά φαντάζομαι ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, θα έχουν ανάλογη στάση, αν για κάποιο λόγο, καταστραφεί αύριο, μεθαύριο π.χ. η Αγιά Σοφιά!!!
Πάντως, νομίζω ότι το τραγικότερο απ' όλα, είναι το γεγονός ότι καθιερώνεται στον δημόσιο διάλογο και στον τρόπο σκέψης, μια λογική (;;;) συμψηφισμού και συγκρίσεων, που με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί σε μια ολοκληρωτική, φασιστική θα έλεγα αντίληψη των πραγμάτων! Και το δυστύχημα είναι πως εκτός από τους συνήθεις ύποπτους (ακροδεξιούς, φιλελέρες κλπ.), που είναι φορείς τέτοιων αντιλήψεων, με αφορμή την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων, κατέφυγαν σε αυτού του είδους τις σκέψεις και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, αριστεροί κλπ. Πόση διαφορά μπορεί να έχει στον τρόπο σκέψης εκείνο το "Ναι αλλά για την Marfin δεν λέτε τίποτα.....", απ' το "Ναι αλλά για τα παιδάκια της Σομαλίας και της Υεμένης, δεν νοιάζεται κανείς";;;;



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων και πρόσφερε αμερικανική βοήθεια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού.
«Η Παναγία των Παρισίων θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σύμβολο της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας και της δημοκρατίας. Θυμόμαστε με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη το χτύπημα των καμπανών της Παναγίας των Παρισίων την 12η Σεπτεμβρίου 2001, στην αναγνώριση των τραγικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου σε αμερικανικό έδαφος. Αυτές οι καμπάνες θα ηχήσουν ξανά.»
Εδώ βλέπουμε Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής το μακρινό 2003 να ποζάρουν ανέμελοι έξω από το μισογκρεμισμένο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη, από το οποίο αποσπάστηκαν, καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν 15.000 θησαυροί των Αρχαίων Σουμερίων.
Τι κρίμα που δεν το έμαθαν ποτέ οι δισεκατομμυριούχοι για να το ξαναφτιάξουν, αντί να αγοράζουν τα κειμήλια στη μαύρη αγορά για τις συλλογές τους.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Και για να επανέλθουμε στην θλιβερή πραγματικότητα της κατοχικής πολιτικής του ακροδεξιού "στρατηγικού συμμάχου" μας Ισραήλ, ιδού η χυδαιότητα και ατιμία του εναντίον του Παλαιστινιακού λαού....
ξυλο,εξωσεις με το ζορι,κατεδαφισεις σπιτιων ,βρισιες ,τραυματισμοι,τραμπουκισμοι,συλληψεις παιδιων στα σχολεια,εξορμησεις στρατου στα σπιτια τα μεσανυχτα,οι τραμπουκισμοι των αποικων στα ΠΑΡΑΝΟΜΑ Κατεχομενα,οι δολοφονιες,οι τραυματισμοι,οι ακρωτηριασμοι,η γκετοποιηση της Γαζας κτλ κτλ



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υεμένη: Με γαλλικά όπλα πολεμούν οι σαουδαραβες τους πατριωτες Υεμενιτες  σιίτες αντάρτες Χούτι
(μουγγα ο Μακρον ,α ναι ξεχασα,κλαιει για την Νοτρ Νταμ)



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τουρκία: Τραυματίστηκε βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος σε διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ
 Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 19:46
Μια βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) τραυματίστηκε σήμερα σε μια διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενάντια στην απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) που στερεί τη θητεία από ορισμένους από τους υποψηφίους που κέρδισαν στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην επαρχία Μπαγκλάρ, στο Ντιγιάρμπακιρ, για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή να ακυρώσει την εκλογή ορισμένων δημάρχων που ήταν υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.
Σύμφωνα με το HDP η απόφαση της YSK αφορά πολλές περιοχές όπου οι υποψήφιοι του κόμματος κέρδισαν με μεγάλη διαφορά τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα, στο Μπαγκλάρ ο Ζεγιάτ Τζεϊλάν απέσπασε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ωστόσο δήμαρχος θα ανακηρυχθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP, που ήρθε δεύτερος με ποσοστό 25%.
Όταν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλοί βουλευτές του HDP, θέλησαν να διαβάσουν μια ανακοίνωση, η αστυνομία επενέβη, διαλύοντας το συγκεντρωμένο πλήθος κάνοντας χρήση ενός κανονιού νερού.
Η Ρεμζιγιέ Τοσούν έπεσε σε μια τσιμεντένια πλάκα και λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η βουλευτής ανέκτησε γρήγορα τις αισθήσεις της, αλλά οι γιατροί βρήκαν ότι υπέστη κάταγμα στην πλάτη.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του φιλοκουρδικού κόμματος τόνισε ότι το κόμμα ζήτησε την ανατροπή της απόφασης του YSK σε έξι επαρχίες, όπου υποψήφιοι του κόμματος κέρδισαν, ανάμεσα τους και το Μπαγκλάρ.
Διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά στην επαρχία αυτή ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής, καθώς ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP, που βγήκε δεύτερος στις εκλογές, θα ανακηρυχθεί νικητής.
Μετά το στημενο «αποτυχημένο πραξικόπημα» του Ερντογαν  του Ιουλίου του 2016 δεκάδες φιλοκούρδοι δήμαρχοι καθαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους, διορισμένους από το υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων απολύθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους θεσμούς περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι ενώ πολλά στελέχη του HDP έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι σχετίζονται με Κούρδους «τρομοκράτες», δηλαδή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υπό τον φόβο του θανάτου, δύο αδελφές από τη Σαουδική Αραβία κάνουν έκκληση για βοήθεια
 Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 16:26
Δύο αδελφές από τη Σαουδική Αραβία προσέφυγαν σήμερα στο Twitter ζητώντας διεθνή βοήθεια και ένα ασφαλές καταφύγιο, λέγοντας ότι η ζωή τους θα κινδυνεύσει εάν επιστρέψουν στο συντηρητικό βασίλειο.
Οι δύο νεαρές είπαν ότι έφθασαν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας και ότι χρειάζονται βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για να βρουν μια νέα χώρα που θα μπορούν να χαρακτηρίζουν πατρίδα τους.
«Κινδυνεύουμε. Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας για να ακουστεί η φωνή μας. Θέλουμε προστασία. Θέλουμε μια χώρα…που θα μας καλωσορίσει και θα προστατεύει τα δικαιώματά μας. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας», έγραψαν οι δύο κοπέλες σε κοινό λογαριασμό τους στο Twitter με το όνομα GeorgiaSisters.
Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση που στρέφει την προσοχή στους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες της Σαουδικής Αραβίας, που αναγκάζουν τις γυναίκες να χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα «κηδεμόνα» εάν θέλουν να εργαστούν, να παντρευτούν ή να ταξιδέψουν.
Οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να παγιδεύσει γυναίκες και κορίτσια φυλακίζοντάς τες σε βίαιες οικογένειες, και οι δύο αδελφές δεν είναι οι πρώτες Σαουδαράβισσες που ζητούν επειγόντως καταφύγιο έξω από την πατρίδα τους.
Οι αδελφές, που παρουσιάζονται ως Μάχα αλ-Σουμπάϊε, 28 ετών, και Γουάφα αλ-Σουμπάϊε, 25 ετών, ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα διαβατήριά τους στο διαδίκτυο, δήλωσαν ότι ζητούν την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Αρχικά είπαν ότι βρέθηκαν αποκλεισμένες στη Γεωργία αφού η σαουδαραβική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ των διαβατηρίων τους και ότι μέλη της οικογένειάς τους τις αναζήτησαν, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν αυτή την εκδοχή των γεγονότων. «Είμαστε μπερδεμένες» έγραψαν. «Είμαστε τρομοκρατημένες όσο ποτέ πριν. Κλαίμε όλη την ώρα γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά. Δεν νιώθουμε ασφαλείς», ανέφεραν σε ένα tweet που στη συνέχεια ακυρώθηκε.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε ότι οι αδελφές δεν έχουν ζητήσει άσυλο ούτε βοήθεια. Η Νίνο Κατζάια, εκπρόσωπος της UNHRC στη Γεωργία, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να συζητήσει μεμονωμένες υποθέσεις λόγω εμπιστευτικότητας. Η σαουδαραβική πρεσβεία στο Τμπιλίσι δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Νωρίτερα φέτος, μια νεαρή Σαουδαράβισσα, που είχε κρυφτεί σε ξενοδοχείο σε αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης για να ξεφύγει από την οικογένειά της, εξασφάλισε άσυλο στον Καναδά. Το 2017, μια Σαουδαράβισσα που είχε ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία λέγοντας ότι φοβόταν βίαιη αντίδραση από τους συγγενείς της, συνελήφθη στις Φιλιππίνες και επέστρεψε στο Ριάντ.
ΠΟΛΙΤΕΣ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Σε μια άλλη υπόθεση, δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας ανέβαλε σήμερα την ακροαματική διαδικασία στη δίκη αρκετών ακτιβιστριών που είχαν κάνει εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος να οδηγούν και υπέρ του τερματισμού του συστήματος κηδεμονίας. Λίγο μετά την εκστρατεία τους, το βασίλειο ήρε την απαγόρευση για την οδήγηση σε μια κίνηση για την οποία υπήρξαν διεθνώς θετικές αντιδράσεις. Ωστόσο κάποιες από τις γυναίκες που είχαν παλέψει για αυτό το δικαίωμα δήλωσαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια κατά την κράτησή τους, ηλεκτρικά σοκ, μαστίγωση ή σεξουαλική επίθεση – κάτι που οι αρχές αρνούνται.
Η Σουάντ Αμπού-Νταγιέ, σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στην οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now, δήλωσε ότι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζονται ως ανήλικες και πολίτες Β’ κατηγορίας λόγω του συστήματος κηδεμονίας. «Αυτό δημιουργεί μια καταπιεστική κατάσταση μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και μέσα στη χώρα συνολικά, άρα είναι κατανοητό που πολλές γυναίκες και κορίτσια θέλουν να δραπετεύσουν», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation. «Τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να πιέσουν περισσότερο την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για να δώσει στις γυναίκες και τα παιδιά την ελευθερία να ασκούν ελεύθερα τα ατομικά τους δικαιώματα στη δική τους χώρα και χωρίς διώξεις».
Η άρση της απαγόρευσης της οδήγησης, που για χρόνια καταδίκαζε η διεθνής κοινότητα, έχει γίνει δεκτή με θετικό τρόπο από τη Δύση ως ένδειξη μιας νέας προοδευτικής τάση στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο έχει συνοδευθεί από καταστολή των διαφωνούντων και πολλοί Σαουδάραβες φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από τους θρησκευόμενους συντηρητικούς.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μπαχρέιν: Δικαστήριο αφαίρεσε την υπηκοότητα από 138 αντιφρονούντες
 Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 11:00
Δικαστήριο στο Μπαχρέιν καταδίκασε την Τρίτη 138 ανθρώπους σε ποινές από τρία χρόνια φυλάκιση έως ισόβια με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» και τους αφαίρεσε την υπηκοότητα, έπειτα από μία μαζική δίκη, την οποία κατήγγειλαν η αντιπολίτευση και η Διεθνής Αμνηστία.
Οι καταδικασθέντες -σιίτες πολίτες του Μπαχρέιν, σύμφωνα με δικαστική πηγή- ανήκαν σε ομάδα 169 ανθρώπων που δικάζονταν με την κατηγορία «της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης» και σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που καταδικάζονται και τους αφαιρείται η υπηκοότητα σε μία και μόνο δίκη από την αρχή των δικαστικών προσφυγών εναντίον των σιιτών αντιφρονούντων μετά το κίνημα αμφισβήτησης του 2011, σύμφωνα με την ομάδα αντιφρονούντων Ινστιτούτο του Μπαχρέιν για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία (BIRD).
Οι καταδικασθέντες προσπάθησαν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του βασιλείου Άχμαντ αλ Χαμάντι, να σχηματίσουν στο Μπαχρέιν μια «Χεζμπολάχ» στο πρότυπο του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος.
Συνολικά 69 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 39 άλλοι σε 10 χρόνια κάθειρξη. Άλλα μέλη της ομάδας καταδικάστηκαν σε ποινές από τρία έως επτά χρόνια κάθειρξη, ενώ μόνο από έναν δεν αφαιρέθηκε η υπηκοότητα. Τριάντα κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
«Πρόκειται για μια μαζική, αυθαίρετη αφαίρεση υπηκοότητας» κατήγγειλε ο Ντέβιν Κένι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή του Κόλπου, προσθέτοντας ότι «η προσφυγή σε μαζικές δίκες είναι μια τάση που ενισχύεται» στο Μπαχρέιν.
Λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε «τη διακωμώδηση της Δικαιοσύνης» και κάλεσε τις Αρχές του Μπαχρέιν να σταματήσουν να αφαιρούν την υπηκοότητα από πολίτες τους, χαρακτηρίζοντάς το «τιμωρητικό μέτρο».
Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες κρατούνται στο Μπαχρέιν, όμως κάποιοι έχουν φύγει από τη χώρα και καταδικάστηκαν ερήμην τους, επεσήμανε το BIRD, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.
«Το να καθιστά κάποιος τους ανθρώπους απάτριδες αποτελεί προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Σάγεντ Άχμεντ Αλουαντέι, υπεύθυνος του BIRD.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Δικαιοσύνη στο Μπαχρέιν έχει αρχίσει να αφαιρεί την υπηκοότητα από αντιφρονούντες από το 2012. Έκτοτε ο αριθμός των πολιτών της χώρας που έχουν χάσει την υπηκοότητά τους έχει φτάσει τους 990, εκ των οποίων οι 180 το 2019.
Το Μπαχρέιν κυβερνάται επί δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία, αν και οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι σιίτες. Οι Αρχές αρνούνται ότι κάνουν διακρίσεις εις βάρος των σιιτών και ισχυρίζονται ότι είναι αντιμέτωπες με βίαιες οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν, το οποίο με τη σειρά του διαψεύδει τις κατηγορίες της Μανάμα.
Από το 2011 έχουν αυξηθεί οι δίκες αντιφρονούντων και εκατοντάδες εξ αυτών έχουν φυλακιστεί.
Η Δικαιοσύνη έχει διαλύσει το βασικό σιιτικό κίνημα, το αλ Ουέφακ, όπως και το κίνημα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, το Ουάαντ.
Το ανώτατο δικαστήριο του Μπαχρέιν επικύρωσε στα τέλη Ιανουαρίου την ισόβια κάθειρξη που έχει επιβληθεί στον επικεφαλής του αλ Ουέφακ, τον σεΐχη Άλι Σαλμάν.
Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Νάμπιλ Ραζάμπ, εκτίει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για tweets που ανήρτησε και στα οποία κατήγγειλε τον πόλεμο στην Υεμένη αλλά και τα βασανιστήρια στις φυλακές του Μπαχρέιν.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



βέτο του Τραμπ στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την Υεμένη
 Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 05:24
 απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει βέτο σε απόφαση του Κογκρέσουπου προέβλεπε να τερματιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στη σουνιτοφασιστικη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της σιχαμενης Σαουδικής Αραβίας που έχει εισβαλλει από το 2015 με πόλεμο στην Υεμένη.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Τραμπ άσκησε βέτο στην απόφαση του Κογκρέσου, την οποία χαρακτήρισε τόσο «ανώφελη» όσο και «επικίνδυνη».


Βέτο από Τραμπ στο ψήφισμα που τερματίζει τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης
 Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 04:09
Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την εφαρμογή ψηφίσματος του αμερικανικού Κογκρέσου που αξίωνε η Ουάσινγκτον να πάψει να προσφέρει υποστήριξη στη σουνιτοφασιστικη αποικιοκρατικη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της βρωμιαρας σιχαμενης Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εισβαλλει από το 2015 με πόλεμο στην Υεμένη.
Ο ναζιστης μασονος Τραμπ, επιμένοντας πως η στρατηγική συμμαχία με το σιχαμενο Ριάντ πρέπει να παραμείνει αλώβητη παρά την εισβολη του βασιλείου με  καταστροφική σύρραξη στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου αλλά και τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείτο σχεδόν δεδομένο πως θα ασκούσε το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει.
Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «ανώφελη» και «επικίνδυνη» απόπειρα να «αποδυναμωθούν οι εξουσίες που μου παραχωρούνται από το Σύνταγμα» των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών πολιτών και γενναίων στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων, σήμερα όσο και στο μέλλον».
Με δεδομένες τις ισορροπίες ισχύος στο αμερικανικό Κογκρέσο, το βέτο του Τραμπ δεν αναμένεται να ανατραπεί.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ισραηλινοναζιστικο καθεστως: Σιωναζιστικο δικαστήριο ενέκρινε την απέλαση του διευθυντή του παραρτήματος του HRW
 Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 04:40
Ισραηλινοναζιστικό δικαστήριο επικύρωσε την Τρίτη απόφαση του Σιωναζιστικου Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την απέλαση του διευθυντή του παραρτήματος στη χώρα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), που κατηγορήθηκε ότι «υποστήριξε το μποϊκοτάζ από τα κρατη των σιωναζι του ισραήλ».
Το Σιωναζιστικο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έδωσε στον Όμαρ Σακίρ, Aμερικανό υπήκοο, προθεσμία έως την 1η Μαΐου για να εγκαταλείψει την επικράτεια, απορρίπτοντας την προσφυγή του εναντίον της απόφασης απέλασης. Μπορεί, ωστόσο, να ασκήσει έφεση στο Σιωναζιστικο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η ισραηλινή Δικαιοσύνη είχε αναβάλει την εφαρμογή της εντολής απέλασής του τον Μάιο του 2018, έπειτα από προσφυγή της ΜΚΟ εναντίον της απόφασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όμως, σε ανακοίνωσή του την Τρίτη το δικαστήριο επεσήμανε πως «αποδείχθηκε» πως ο Σακίρ «συνεχίζει να καλεί δημόσια σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ και ταυτόχρονα απαιτεί [το Κράτος αυτό] να του ανοίγει την πόρτα».
Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γκιλάντ Ερντάν χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, διευκρινίζοντας ότι οι δικές του υπηρεσίες έδωσαν στοιχεία που ενοχοποιούσαν τον διευθυντή του παραρτήματος του HRW στο Ισραήλ εισηγούμενες να προχωρήσει η απέλασή του.
«Οι ακτιβιστές του BDS πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχει τίμημα η δραστηριότητά τους εναντίον του Ισραήλ και των πολιτών του» πρόσθεσε ο υπουργός.
Οι ισραηλινές Αρχές είχαν υποστηρίξει το 2018 πως ο Σακίρ ήταν επί χρόνια ακτιβιστής του κινήματος BDS, που υποστηρίζει το ενεργό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Το κίνημα BDS (αρκτικόλεξο των λέξεων Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις) είναι «μαύρο πρόβατο» για τις ισραηλινές Αρχές, καθώς καλεί να υπάρξει παγκόσμιο οικονομικό, πολιτισμικό και επιστημονικό μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ για να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών.
Το 2017, η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε διά νόμου σε κάθε ακτιβιστή του BDS την είσοδο στη χώρα και το απαγόρευσε. Διεξάγει διεθνή εκστρατεία για να πιέσει κι άλλες χώρες να μιμηθούν αυτήν την κίνηση.
Το HRW διαψεύδει ότι ο διευθυντής του ισραηλινού παραρτήματός του έχει υποστηρίξει το BDS, προσθέτοντας πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, διείδε μια «νέα και επικίνδυνη ερμηνεία του νόμου», που εξισώνει την κριτική σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα με υποκίνηση σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΙΣΡΑΗΛ
Πολιτικές ζυμώσεις ενόψει αμερικανικού σχεδίου
Η Παλαιστινιακή Κυβερνηση ζήτησε έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛA.--
Τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη, που επιβεβαίωσαν τη διατήρηση της πολιτικής ισχύος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παίρνει σήμερα από την Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ ο Πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν.
Τα νέα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες στερούν μία έδρα από το κυβερνών δεξιό κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου, το οποίο πλέον καταλαμβάνει 35 έδρες αντί για 36 στη νέα 120μελή Βουλή - τη μία παραπάνω έδρα την παίρνει το ακροδεξιό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων «Ενιαία Τορρά - Ιουδαϊσμός», φτάνοντας έτσι τους 8 βουλευτές. Το «Μπλε και Λευκό»εκλογικό μπλοκ του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντζ καταλαμβάνει επίσης 35 έδρες, το πιθανότερο όμως είναι ο Ριβλίν να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρώτα στον Νετανιάχου, καθώς έχει την υποστήριξη συνολικά 65 βουλευτών: Των 35 του «Λικούντ», 8 του ακροδεξιού κόμματος Shas, 8 από «Ενιαία Τορά», 5 από την «Ενωση Δεξιών Κομμάτων», 4 από το «κεντρώο» Kulanu και 5 από άλλο ένα ακροδεξιό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων, το «Ισραήλ το Σπίτι μας».
Εκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου
Η Παλαιστινιακή Κυβερνηση ζήτησε χτες εκτάκτως για το θέμα τη σύγκληση συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, την ερχόμενη Κυριακή στο Κάιρο. Με φόντο τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, εντείνονται οι πρακτικές κλιμάκωσης της βίας των κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Χτες, οι κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν περιοχή 51 τ. χλμ. στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Οχθη, έκλεψαν αγροτικά μηχανήματα και φωτοβολταϊκά πάνελ Παλαιστινίων αγροτών, απέκλεισαν πέντε παλαιστινιακά χωριά της περιοχής και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλα τα πηγάδια και τις πηγές νερού.
Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ο τερματισμός της απεργίας πείνας που είχαν ξεκινήσει πριν από μερικές μέρες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, μετά από την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων τους.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 ΚΙΤΟ.-- Πάνω από 40.000.000 κυβερνοεπιθέσεις έχουν δεχτεί ιστοσελίδες υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών του Εκουαδόρ, μεταξύ τους αυτές των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών και της Κεντρικής Τράπεζας, μετά από τη σύλληψη του Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, στις 11/4.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Καταμεσήμερο. Ώρα 2 το μεσημέρι.
Μετά το φαγητό, η επιθυμία ενός καφέ έντονη.
Καταφεύγω σε μια καφετέρια.
Ένας συμπαθής νεαρός σερβιτόρος, με πλησιάζει και με ένα χαμόγελο με καλησπερίζει, ρωτώντας με παράλληλα τί θα... πάρω.
Τον κοιτάζω απορημένος και τον ρωτάω, εάν φύγω σε μία ώρα θα μου πει καληνύχτα;
Σαστίζει, καταλαβαίνω ότι νιώθει αμήχανα, μπορεί και να σκέφτεται ότι έχει μπλέξει με κάποιον περίεργο «κωλόγερο».
Δράττομαι της ευκαιρίας και τον ρωτάω εάν γνωρίζει τί σημαίνει εσπέρας, εσπερινός, όχι εσπερία και αποσπερίτης δεν τον ρώτησα.
Συνέρχεται από την στιγμιαία αμηχανία, μου δηλώνει πως δεν ξέρει τί σημαίνει εσπέρας -από το ύφος του καταλαβαίνω ότι δεν τον ενδιαφέρει που το αγνοεί, αλλά ούτε και νοιάζεται να το γνωρίζει - και μου σκάει το «μυστικό».
Στα «σεμινάρια» που κάνανε για την άσκηση του επαγγέλματός τους, τους «δίδαξαν», πως από τις 12 το μεσημέρι και μετά, θα πρέπει να απευθύνονται στους πελάτες, λέγοντάς τους Καλησπέρα!!!
Κούνησα με συγκατάβαση το κεφάλι, παράγγειλα καφέ, σκεπτόμενος ότι ο νεαρός ακολουθεί με «θρησκευτική» ευλάβεια, τις «Ντιρεκτίβες» κάποιων σύγχρονων «Γκουρού» του Marketing.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 17 Απρίλη 1946... Η Συρία απόκτησε την Ανεξαρτησία της από τους Γάλλους αποικιοκράτες
Ήταν 17 Απρίλη 1946 όταν εκδιώχθηκαν οι Γάλλοι αποικιοκράτες, που σήμερα θέλουν να επιστρέψουν και διατηρούν στρατεύματα στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας μαζί με τους Αμερικανούς και τους Τσέτες (Κούρδους) λακέδες των ιμπεριαλιστών.
Η Αραβική εξέγερση στη Συρία ανακήρυξε την Ανεξαρτησία το 1920, αλλά οι Γάλλοι αποικιοκράτες εισβάλουν με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις και η "ανθρωπιστική" τους επέμβαση συνοδεύεται με την παρουσίαση ενός σχεδίου διαμελισμού της κατεχόμενης περιοχής στην "Κοινωνία των Εθνών", τον μετέπειτα και σημερινό ΟΗΕ.
Πρόκειται για το πανομοιότυπο σχέδιο της "αραβικής άνοιξης made in USA" και τα 9 χρόνια ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της Συρίας.
Συνοπτικά:
Στη Διάσκεψη του... Σαν Ρέμο (Ιταλία, 19 - 26 Απρίλη 1920) οι εκπρόσωποι των τεσσάρων νικήτριων χωρών του Α' παγκοσμίου πολέμου (ο Βρετανός πρωθυπουργός David Lloyd George, ο Γάλλος πρωθυπουργός Alexandre Millerand, ο Ιταλός πρωθυπουργός Francesco Nitti κι ο Γιαπωνέζος πρέσβης Keishirō Matsui)... αποφάσισαν: Τα βιλαέτια (Χαλέπι, Βηρυτός, Δαμασκός και Ντειρ Ελ Ζορ) υπό την βίαια κατοχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας για περισσότερα από 400 χρόνια παραχωρούνται στη Γαλλία.
Αραβική εξέγερση, αγώνες για ανεξαρτησία αναγκάζουν τη Γαλλία να επαναφέρει κατακτητή την ηττημένη Τουρκία και κάνει ένα πρωτοφανή δώρο με την παραχώρηση της Αλεξανδρέττας, πόλη της επαρχίας της Αντιόχειας (γι' αυτό το λόγο το ιστορικό Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιόχειας έχει την έδρα του στη φιλόξενη Συρία κι αρνείται πεισματικά να επιστρέψει υπό κατοχή παρά τις διεθνείς πιέσεις, ακόμη κι από τον Βαρθολομαίο), ενός ζωτικού ιστορικό-γεωγραφικού χώρου που σήμερα οι Τούρκοι έχουν "βαπτίσει" Ισκεντερούν. Ακόμη και σήμερα οι 200.000 Σύροι κάτοικοι της περιοχής, Άραβες που μιλούν της αραβική γλώσσα και την διδάσκονται σε "κρυφά σχολειά", παραμένουν κάτω από τη μπότα του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος.
Η Συρία θα απελευθερωθεί από τη γαλλική αποικιοκρατία το 1946, μετά σκληρούς αγώνες που στοίχισαν καταστροφές, νεκρούς και δυστυχίες.
Στη σημερινή επέτειο της Ανεξαρτησίας ο λαός της Συρίας φέρνει στη μνήμη του τους αγώνες και τον ηρωισμό του λαού για 25 ολόκληρα χρόνια εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, την Αντίσταση, τις θυσίες των προγόνων τους για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Ενότητα της Πατρίδας.
Σήμερα ο λαός της Συρίας κέρδισε τη μεγαλύτερη μάχη στην παγκόσμια ιστορία, για τη διατήρηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας. Η Συρία μετατράπηκε σε τάφο για τους ιμπεριαλιστές και τους λακέδες τους και θα απελευθερώσει ακόμη και την τελευταία σπιθαμή Συριακής γης υπό κατοχή!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



17 Απρίλη 1961! Οι αμερικανοί εισβάλουν στην Κούβα... στον Κόλπο των χοίρων
Η ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού…
1500 αντεπαναστάτες πιάστηκαν όμηροι, πολλοί Αμερικανοί πέθαναν, ενώ ο Κάστρο κράτησε κάποια αμερικανικά πολεμικά πλοία σαν απόδειξη της αμερικανικής επέμβασης.