Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Τεταρτη 1 Μαιου 2019


Περίστροφο των 38 χιλιοστών, πιθανόν «Μάγκνουμ 357», έδειξε η βαλλιστική εξέταση στη σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι η 8χρονη το Πάσχα
Προσήχθη ύποπτος για τον τραυματισμό της 8χρονης
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 11.45
Τρεις ξεχασμένοι κάλυκες φαίνεται πως πρόδωσαν τον άνδρα που πυροβόλησε στον αέρα το Πάσχα σε χωριό της Βοιωτίας, με αποτέλεσμα μια σφαίρα να πετύχει ένα 8χρονο κορίτσι στο διπλανό χωριό και να το τραυματίσει πολύ σοβαρά στο κεφάλι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, οι αστυνομικές έρευνες που γίνονται εντατικά τις τελευταίες ώρες από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών φαίνεται πως έφεραν αποτέλεσμα, όταν αστυνομικοί βρέθηκαν για κατ’ οίκον έρευνα σε ένα σπίτι στο Λεοντάρι Βοιωτίας, το διπλανό χωριό από τις Θεσπιές όπου τραυματίστηκε το κοριτσάκι. Ήδη από χθες οι αξιωματικοί εκτιμούσαν πως ο μοιραίος πυροβολισμός έγινε σε αυτό το χωριό.
Στο συγκεκριμένο σπίτι, από τα πολλά που έλεγξαν, αρχικά δεν εντόπισαν τίποτα το ύποπτο, μέχρι τη στιγμή που η ματιά ενός αστυνομικού έπεσε σε μία γλάστρα στην αυλή: Μέσα στη γλάστρα, είδε τρεις κάλυκες. Προφανώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, οι υπόλοιποι είχαν μαζευτεί, και οι συγκεκριμένοι είχαν ξεχαστεί από τον άνδρα που πιθανότατα ήταν αυτός που πυροβόλησε εκείνη τη μοιραία στιγμή, τραυματίζοντας άθελά του το κοριτσάκι του διπλανού χωριού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες,  αμέσως μετά την ανεύρεση αυτού του στοιχείου, ο κάτοχος του όπλου, 54 ετών, ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι αυτός πυροβολούσε στον αέρα το μεσημέρι της Κυριακής, λέγοντας ότι σκόπευε και ο ίδιος να παραδοθεί πολύ σύντομα.
Το δε όπλο, το οποίο όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το κατείχε παράνομα, έχει μεγάλο δραστικό βεληνεκές, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να πετύχει στόχο ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων.
Οι αστυνομικοί τον προσήγαγαν και αυτή την ώρα ο άνδρας κρατείται στο Α.Τ. Λιβαδειάς, ενώ ερευνάται αν από το συγκεκριμένο όπλο προέρχεται το βλήμα το οποίο χτύπησε την 8χρονη στο κεφάλι.
Εφόσον αυτό αποδειχτεί, τότε αναμένεται η προσαγωγή να μετατραπεί σε σύλληψη και να του απαγγελθούν ποινικές διώξεις, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
Ο 54χρονος είναι κάτοικος Αθήνας, στο Περιστερι συγκεκριμενα, εχει βεντζιναδικο στον Αγιο Στεφανο, το οπλο δηλωσε ότι το ειχε χωρις αδεια για προστασια από τους κλεφτες στη δουλεια του,  και το σπίτι στο οποίο βρέθηκε στο Λεοντάρι είναι φίλων του, τους οποίους επισκέφτηκε για να περάσει το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες  Για αυτόν τον λόγο προφανώς, η Αστυνομία πραγματοποιεί από το βράδυ της Τρίτης έρευνες και στην οικία του στο Περιστερι. Το οπλο το ειχε κρυμενο σε μια κρυπτη, και ο ιδιος μετα από πολυωρη ανακριση δηλωσε ότι παρακολουθουσε με αγωνια τα δελτια ειδησεων, και ότι πυροβολισε κι αυτος όπως και πολλοι αλλοι στο χωριο.
Σημειώνεται πως η 8χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, ενώ οι γιατροί διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Απετυχε το πραξικοπημα οπερετα των γιανκιδων στο Καράκας
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 09:26
«Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε»
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης (το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.
Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα - επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα - ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».
Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες από πραξικοπηματιες  που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».
Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, εκεινοι που παρισταναν τους στρατιωτικους  συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».
Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και όλα τα στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.
Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην ειρήνη», συνέχισε.
Κατά τον αρχηγό του κράτους, διεκδικητή της πολιτικής κληρονομιάς του θανόντα προκατόχου του Ούγο Τσάβες (1999-2003), οι γελοιοι πραξικοπιματιες που ντυθηκαν με στρατιωτικα είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».
«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», είπε ο Μαδούρο.
Ο Νικολάς Μαδούρο εξάλλου αντιμετώπισε ειρωνικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.
«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο χαμός του Αλεκου (Αλεξανδρος) Παναγούλη πάγωσε την Πρωτομαγιά του 1976.Την 1η Μαϊου 1976, σκοτώνεται σε ηλικία 36 ετών σε ένα περίεργο τροχαίο, λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). Μετά τον θάνατό του, η αποκάλυψη των φακέλων δεν έγινε ποτέ.
Δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Παγκόσμια γνωστός, ιδιαίτερα για την θαρραλέα του πράξη, την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την...αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν.
Έτσι ..για να μη ξεχνάμε. Γιατί πρωτομαγιά, δεν είναι μόνο ανθισμένα λουλούδια, αλλά και ματωμένα κορμιά και ιστορία που γράφτηκε με αίμα!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Στην Αλβανία τώρα λένε ότι ο ζωγράφος Εγγονόπουλος ήταν… Αλβανός
1 Μαΐου 2019, 06:52
Στην Αλβανία μπορεί να μην έχουνε στον ήλιο μοίρα αλλά συνεχίζουν να παίζουν με τη φωτιά του εθνικισμού.
Η νέα πρόκληση αφορά άρθρο για τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο.
Η κυριακάτικη εφημερίδα Shqiptarja.com, σε άρθρο της με τίτλο «Εγγονόπουλος, ένα μεγάλο όνομα που ενώνει δύο λαούς», επιχειρεί να εμφανίσει τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο ως… αλβανικής καταγωγής.
Το εθνικιστικό κόμπλεξ στην Αλβανία
Οι κομπλεξικοί και δίχως ταυτότητα Αλβανοί εθνικιστές αγωνίζονται να δώσουν κάποια «αίγλη» στη φάρα τους.
Για να το πετύχουν αυτό σφετερίζονται σπουδαίους Έλληνες. Ακόμα και σύγχρονους.
Ο Εγγονόπουλος, ο σπουδαγμένος στα Παρίσια, προφανώς και θα θεωρούσε εξωφρενικά κακόγουστη την αλβανοποίησή του.
Το άρθρο
Η κυριακάτικη φιλοκυβερνητική Shqiptarja.com, αφιέρωσε άρθρο στο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, γραμμένο από το συνεργάτη της Μιχαλάκη Κιλέρη.
Αυτός ο Μιχαλάκης Κιλέρης, με το ελληνικό όνομα, καλό είναι να μας μιλήσει για τη δική του καταγωγή αντί του Εγγονόπουλου.
Ο Έλληνας καλλιτέχνης, ποιητής και ζωγράφος, γράφει η εφημερίδα, είναι από τους πιο επώνυμους της τέχνης και των γραμμάτων του 20ου αιώνα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Ο αρθρογράφος για το άρθρο του, επικαλείται το έργο «Έλληνες ζωγράφοι» του Στέφανου Μπουλανίκιου, που εξέδωσε η «Μέλισσα».
Ο Εγγονόπουλος, σύμφωνα με το άρθρο, «έχει ελληνο-γερμανο-αρβανίτικη καταγωγή».
Φιλοτέχνησε, συνεχίζει, ένα σουρεαλιστικό πορτραίτο του Σκεντέρμπεη, έχει και άλλα έργα όπως πορτραίτο για τον αρβανίτη Μερκούρη Μπούα, «Μέγας Αλέξανδρος και Έλληνες Λακεδαιμόνιοι» κ.ά.
Σκεντέρμπεης
Ο Εγγονόπουλος φιλοτέχνησε τον Σκεντέρμπεη επειδή τον θεωρούσε Έλληνα ήρωα. Όχι Αλβανό.
Πολλοί πριν οι Σκοπιανοί σφετεριστούν τον Μέγα Αλέξανδρο, οι Αλβανοί σφετερίστηκαν τον «Αλέξανδρο Μπέη» (αυτό σημαίνει Σκεντέρμπεης) όπως αποκαλούνταν ο Γεώργιος Καστριώτης.
Η Ελλάδα δεν αντέδρασε ποτέ σε αυτή την καπήλευση. Επέτρεψε στην Αλβανία να πάρει τον Σκεντέρμπεη.
Ο Γεώργιος Καστριώτης ήταν Ηπειρώτης Έλληνας, όπως αδιάψευστα διακηρύσσουν οι ακόλουθες ιστορικές πηγές, που αποτελούν μνημειώδη ντοκουμέντα:
Ο Marini Barletii, πρώτος του Βιογράφος από την Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αι.), τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών», ενώ ολόκληρη η βιογραφία αναφέρεται μόνο σε Ηπειρώτες και καθόλου σε Αλβανούς.
Ο ίδιος ο Σκεντέρμπεης απευθυνόμενος προς τον ηγεμόνα του Τάραντα Ιωάννη Αντώνιο και προδίδοντας έτσι την καταγωγή και τα αληθινά του αισθήματα, γράφει:
«Οι προπάτορες ημών ήσαν Ηπειρώτες, εκ των οποίων ηγέρθη εκείνος ο Πύρρος του οποίου την ορμήν μόλις οι Ρωμαίοι ηδυνήθησαν να αντικρούσουν».
Παρομοίως ως απόγονος των Ηπειρωτών και όχι των Ιλλυριών αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460.
Ακόμη προς τον Βασιλιά Αλφόνσον, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει:
«Τω λαμπροτάτω και κραταιώ Βασιλεί Αλφόνσω, Μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας, Σκεντέρμπεης Πρίγκιψ των Ηπειρωτών χαίρειν τε και ευ πράττειν».
Τι είπε στον Πάπα
Ομιλώντας ενώπιον του Πάπα Παύλου Β’ τονίζει:
«Μετά την υποδούλωσιν της Ασίας και της Ελλάδος, μετά την σφαγήν των ηγεμονικών γόνων της Κων/πόλεως, της Τραπεζούντος… και την ερήμωσιν μεγίστου μέρους της Μακεδονίας και της Ηπείρου, απέναντι του αγρίου κατακτητού του αγωνιζομένου να συντρίψη τον σταυρόν, να ανυψώση επί του Καπιτωλίου την ημισέληνον και να πληρώση δούλων τον κόσμον όλον …
»Μόνος εγώ ίσταμαι μετά των λειψάνων των στρατιωτών μου και μετά της μικράς μου επικρατείας…».
Θεωρούνταν Έλληνας
Υπήρξε κάτοχος της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας, αφού από το μετερίζι του στέλνονταν έγγραφα γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα.
Επιπλέον ο Τούρκος βιογράφος του Αλή Πασά, Αχμέτ Μουφίτ, γράφει για τον Καστριώτη:
«Το έτος 1443 δραπέτευσε από το οθωμανικό στρατόπεδο του Μοράβα ο Έλληνας ηγεμόνας Καστριώτης και πήγε στην έδρα των προγόνων του, την Κρόια».
Ιταλικές, Αγγλικές και Σουηδικές αναφορές θεωρούν τον Σκεντέρμπεη Έλληνα.
Έτσι ο Ιταλός A. Salvi στην τραγωδία του (1718) τον αναφέρει ως Έλληνα (Greco).
Ο Άγγλος C. Randall το 1810 τον αποκαλεί Έλληνα Ήρωα (Grecian Hero) και οι Σουηδοί Barrau αρχικά και Rudbeck αργότερα (1835) θεωρούν τον Γ. Καστριώτη Έλληνα.
Η Ιστορία του Γάλλου ιστορικού Παγανέλ (Paganel: Histoire de Scanderbey), που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1855 τον αναφέρει ξεκάθαρα ως Έλληνα.
Ο Δανός Φραντς Ντε Ζεσσέν, στρατιωτικός ανταποκριτής της εφημερίδος «Le Temps» των Παρισίων, αμφιβάλλει για την αλβανική καταγωγή του Καστριώτου, τονίζοντας σε διάλεξή του:
«Ζήτημα δεν είναι, εάν και αυτός ο Σκεντέρμπεης δύναται να θεωρηθή Αλβανός, αφού ήτο υιός του Έλληνος μεγιστάνος Ιωάννου Καστριώτου και Σερβίδος πριγκιπίσσης».
Τι σημαίνει Σκεντέρμπεης
Ο Γεώργιος Καστριώτης (1405 – 17 Ιανουαρίου 1468) το 1423 δόθηκε ως όμηρος στους Οθωμανούς Τούρκους, εξισλαμίστηκε και μορφώθηκε στην Εντιρνέ (Αδριανούπολη).
Του δόθηκε, από τον σουλτάνο Μουράτ Β’ το όνομα Ισκεντέρ, από τον Μ. Αλέξανδρο, και το αξίωμα του μπέη (απ’ όπου και το δεύτερο συνθετικό του ονόματος Σκεντέρμπεης).
Μερκούριος Μπούας
Ο Μερκούριος Μπούας υπήρξε μια σπουδαία πολεμική μορφή της Αναγέννησης.
Ήταν Έλληνας ιππότης και οπλαρχηγός των «Στρατιώτι».
Μια νεκροκεφαλή «κρυμμένη» δίπλα στο χέρι του Μερκούριου Μπούα, ένα σύμβολο των μυημένων στον Ορθό Λόγο πλατωνικών.
«Στρατιώτι» ονομάζονταν οι Έλληνες ιππότες στη Αναγέννησης του ελαφρού ιππικού. Αυτούς που ξέρουμε και ως «Ακρίτες».
Στρατιώτες αποκαλούνταν οι έφιπποι και όχι οι πεζικάριοι, όπως εννοούμε τη λέξη σήμερα.
Μετά την κατάλυση της Πόλης και του Μυστρά, χιλιάδες «Στρατιώτι» πέρασαν στην Ιταλία ως μισθοφόροι.
Ένα τάγμα τους έφτασε να υπηρετεί και τον Ερρίκο τον 8ο της Αγγλίας. Έφτασαν και μέχρι τη Σκωτία.
Αυτοί διέσωσαν πολλά από τα αρχαία ελληνικά βιβλία φυγαδεύοντάς τα στην Ιταλία.
Δεν ήταν απλοί πολεμιστές. Ήταν μυημένοι σε Τάγματα του ριζοσπαστικού πλατωνισμού αφοσιωμένα στην παλινόρθωση του Ελληνισμού.
Ο ίδιος ο Μπούας ήταν πλατωνικός, μυημένος στο πλατωνικό Τάγμα του Πλήθωνα Γεμιστού.
Αυτός ήταν που διέσωσε τους «Νόμους» του Πλήθωνα από την πυρά.
Οι «Στρατιώτι» τίμησαν παντού το όνομα των Ελλήνων.
Στην Αλβανία, αναζητώντας κάποιοι «ευγενική καταγωγή», σφετερίζονται και τους «Στρατιώτι».
Στην Ελλάδα, επειδή οι «Στρατιώτι» δεν ήταν και τόσο… χριστιανοί, τους έχουν «απαγορευμένους» από τα βιβλία ιστορίας.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να τους καπηλεύεται η Αλβανία, επειδή ορισμένοι «Στρατιώτι» είχαν αρβανίτικη καταγωγή.
Διότι οι Αρβανίτες είναι Έλληνες και όχι Αλβανοί και επίσης οι ίδιοι οι «Στρατιώτι» δεν δήλωσαν ποτέ Αλβανοί. Δήλωναν μόνο Έλληνες.
Η σημαία του Μερκούριου Μπούα. Δικέφαλος αετός, τα τέσσερα Β των Παλαιολόγων, δάκρυα, και ο σταυρός «Χ» του Αγίου Ανδρέα. Οι μυημένοι στον Ελευθεροτεκτονισμό αναγνωρίζουν τα σύμβολα. Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα -που έχουν και οι Σκώτοι στη σημαία τους- παραπέμπει στο σύμβολο «Χ» του Αήττητου Ήλιου Απόλλωνα Μίθρα των Ρωμαϊκών Λεγεώνων. Μόνο με την Αλβανία δεν έχουν σχέση όλα αυτά.
Σπουδαίους «Στρατιώτι» δεν έβγαζε μόνο η Βόρεια Ήπειρος αλλά και τα Επτάνησα, η Πελοπόννησος, η Μακεδονία και η Κύπρος.
Έλληνες φοβεροί ανίκητοι πολεμιστές
Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για το όνομά του Μερκούριου Μπούα μετά τη συμμετοχή του στην μάχη του Φόρνοβο το 1495 στην Ιταλική χερσόνησο.
Σε αυτή διακρίθηκε ως επικεφαλής σώματος Ελλήνων αρκεβουζιοφόρων και αργουλέτων.
Σύμφωνα με τον ιστορικό της εποχής Ενετό Μαρίνο Σανούτο, αλλά και σύγχρονους, όπως ο Κωνσταντίνος Σάθας, ο Μερκούριος Μπούας επιτέθηκε κατά του ιδίου του Γάλλου βασιλιά Καρόλου, τον οποίο και τραυμάτισε στο πρόσωπο.
Μετά την μάχη του Φόρνοβο η συμμαχία των ιταλικών κρατών διαλύθηκε.
Μόνο οι Ενετοί επέμεναν στον κατά της Γαλλίας πόλεμο, στέλνοντας μάλιστα τους Έλληνες μισθοφόρους να καταδιώξουν τους βαριά θωρακισμένους Γάλλους ιππείς μέχρι την έξοδο από το ιταλικό έδαφος.
Ο Ενετός ιστορικός Σανούτος μετά τη μάχη του Φόρνοβο σε έκθεσή του προς τις Αρχές της Ενετικής Δημοκρατίας αναφέρει:
«Οι Έλληνες στρατιώτες μόνοι, χωρίς την βοήθεια των πεζών, κέρδισαν την νίκη έναντι ισχυρών γαλλικών δυνάμεων».
Έλληνες «Στρατιώτι», με τα χαρακτηριστικά ημίψηλα καπέλα τους, εφορμούν ενάντια στους εχθρούς. Το ημίψηλο καπέλο, αναγνωριστικό του ελεύθερου ανθρώπου, θα εισαχθεί στη Δύση από τους Έλληνες ιππείς.
Ακόμη, ο δούκας του Μιλάνου έστειλε ευχαριστήριο επιστολή προς την Ενετική Γερουσία, ευγνωμονώντας για την αποστολή των Ελλήνων και αναφέροντας ότι «… οίτινες αποκλείσαντες τον εχθρό έσωσαν την χώρα».
Τελικά όταν, μετά τη μάχη του Φόρνοβο, έφτασαν στη Νοβάρρα και τα υπόλοιπα τμήματα των Ελλήνων στρατιωτών υπό τον Μερκούριο Μπούα, τα οποία κατεδίωκαν τον υποχωρούντα γαλλικό στρατό, οι αποκλεισμένοι στην Νοβάρρα Γάλλοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν.
Επρόκειτο για την μεγαλύτερη νίκη που είχε πετύχει ποτέ τμήμα ιππικού σε πολιορκητική επιχείρηση.
Στη μάχη αυτή οι Γάλλοι υπέστησαν τουλάχιστον 800 απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους.
Ελληνική Αδελφότητα Βενετίας
Ο Μερκούριος Μπούας πολέμησε αρχικά στο πλευρό των Ενετών, από τους οποίους έλαβε πολλά χρήματα και γαίες.
Έπειτα πολέμησε στο πλευρό του Γερμανού αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού.
Αυτός του επέτρεψε να φέρει κατά τις μάχες δική του πολεμική σημαία.
Από τον εν λόγω αυτοκράτορα ονομάστηκε στρατηγός της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.
Επίσης του αποδόθηκε ο τίτλος ευγενείας του πρίγκιπα του Λίχτενμπεργκ.
Επίσης χρίστηκε κόμης του Ιλαζ, της Σουαβίας, αλλά και κόμης της Γαλλίας, τόσο από τον Γερμανό αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό όσο και από τον Γάλλο βασιλέα Λουδοβίκο ΙΒ΄ για της προσφερόμενες σε αυτούς υπηρεσίες του.
Πρωτοστάτησε μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες αρχηγούς σωμάτων στρατιωτών στην ίδρυση της Ελληνικής Αδελφότητας στη Βενετία της Ιταλίας.
Επίσης, στην ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας, που αποτέλεσε έκτοτε σημείο αναφοράς των Ελλήνων.
Ο Ιωάννης Κορωναίος, πρωτοπαλίκαρο του Μπούα, λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και της Ιλιάδας, συνέγραψε τα κατορθώματα του Μερκούριου Μπούα σε έμμετρο λόγο σε ένα μακροσκελές ομοιοκατάληκτο ποίημα με τον τίτλο Μερκουρίου ανδραγαθήματα.
Έτσι έφτασαν έως τις ημέρες μας σημαντικές πληροφορίες για την δράση του.
Ο Κορωναίος έγραψε και ένα μικρότερο ποίημα το οποίο απέστειλε στον Μ. Μπούα, επίσης σε ελληνική γλώσσα.
Από το γεγονός αυτό, καθώς και από ένα στίχο που λέει ότι τον Μπούα πολλοί τον νομίζουν ξένο, αλλά και από λατινικά κείμενα που αναφέρονται στα στρατιωτικά τμήματα του Μπούα ως Graeci.
Ο Μερκούριος Μπούας πέθανε το 1560 στην Ιταλία όπου και ετάφη κατόπιν δικής του επιθυμίας.
O τάφος του βρίσκεται στο Τρεβίζο, όπου υπηρέτησε ως διοικητής στρατιωτικής μονάδος. Το ταφικό του μνημείο φέρει την επιγραφή:
«Mercurio Bua Comiti E. Principibus Peloponnesi Epirotarum Equitum Ductori, Anno Salu. MDCXXXVII».
«Στον Κόμη Μερκούριο Μπούα, πρίγκιπα της Πελοποννήσου, διοικητή των Ηπειρωτών ιππέων».
Η οικογένεια των Μπούα ακόμα ζει στη Χειμάρρα ως υπερήφανοι Έλληνες.
Στην κεντρική εικόνα, ο Νίκος Εγγονόπουλος (αριστερά) και δεξιά ο πίνακας «Μερκούριος Μπούας», 1971 Λάδι σε καμβά, 55 x 45 εκ.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το δράμα της Βενεζουέλας θα παραταθεί

Τετάρτη, 01-Μαϊ-2019 10:15
Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο ισχυρίστηκε ψευδεστατα ως συνηθως ότι οι κυριότεροι στρατιωτικοί ηγέτες της Βενεζουέλας αναζητούν το "χρυσό εισιτήριο” που θα τους επιτρέψει να βγούν από το κάδρο της διακυβέρνησης Μαδούρο πριν να είναι πια αργά.
Ο ίδιος προειδοποίησε ευθέως την Κούβα και εμμέσως όσες άλλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Τουρκία) στηρίζουν την νομιμη κυβερνηση  της Βενεζουέλας να αλλάξουν στάση, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους μετά την προεξοφλούμενη πτώση του Νικολάς Μαδούρο.
Όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, η κυβέρνηση Τραμπ μοιάζει να θεωρεί την διατύπωση των επιθυμιών της αρκετή, χωρίς, κατά τις ενδείξεις, να επεξεργάζεται τα ενδιάμεσα βήματα που υπολείπονται για την υλοποίησή τους.
Το αποτέλεσμα είναι να δρομολογούνται εξελίξεις χαοτικές, καθώς η αρχική ισχυρή και δημόσια πολιτική επένδυση της Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει απεμπλοκή. Όμως οι αντίπαλοι, από την πλευρά τους, δεν πείθονται να υποχωρήσουν.
Στην περίπτωση της Βενεζουέλας η αναζήτηση "στρατηγικής εξόδου” μοιάζει να αφορά πολλές πλευρές – τουλάχιστον αν δώσουμε βάση στο αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο ο Έρικ Πρινς (ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater και αδελφός της υπουργού Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι ντε Βος) προωθεί την ιδέα της αποστολής 5.000 ενόπλων στη Βενεζουέλα προκειμένου να υπάρξει μια θεαματική τομή στο τοπίο στασιμότητας που ο ίδιος εκτιμά ότι επικρατεί μετά τον Ιανουάριο, οπότε ο επικεφαλής της ελεγχόμενης από την βενεζολάνικη αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γουαιδό ανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος, καταγγέλλοντας ως νόθες τις εκλογές συμφωνα με τις εντολες που ειχε παρει από τους αφεντες του της Ουασιγκτον, που εξασφάλισαν την επανεκλογή Μαδούρο. Το Reuters προσθέτει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να μην εγκρίνει το σχέδιο Πρινς.
Η "θεαματική τομή” έμελλε να έρθει την Τρίτη με την δραπετευση (που τον φυλαγαν ανδρες της αστυνομιας) του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος τελούσε σε κατ' οίκον περιορισμό, και την εμφάνισή του στο πλευρό του Γουαιδό έξω από την στρατιωτική βάση Λα Καρλότα στο ανατολικό Καράκας. Περιστοιχιζόμενοι από ντυμενους σαν στρατιώτες και αλλους χαφιεδες της CIA οι δύο πολιτικοί διακήρυξαν ότι θέτουν σε εφαρμογή το τελικό στάδιο της "Επιχείρησης Ελευθερία” για την ανατροπή του Μαδούρο με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων.
Αποδείχθηκε ωστόσο ότι επρόκειτο για κίνηση περισσότερο επικοινωνιακή παρά ουσιαστική. Η αναταραχή έμεινε εστιασμένη στην προνομιούχο συνοικία της Αλταμίρα, πλάι στη βάση Λα Καρλότα, ενώ οι συγκρούσεις υπήρξαν, με τα μέτρα της καθημερινά μαστιζόμενη από την (πολιτική και μη) βία βενεζολάνικης κοινωνίας, περιορισμένες.
Η νομιμη κυβερνηση αντέδρασε γρήγορα, με τη στρατιωτική ηγεσία να διακηρύσσει τη νομιμοφροσύνη της στο Συνταγμα και την Δημοκρατια, τα πλήθη των τσαβιστών να συγκεντρώνονται έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, το μετρό και το διαδίκτυο να τίθενται εκτός λειτουργίας.
Ο Λόπες κατέφυγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Χιλής και κατόπιν της Ισπανίας, ενώ ο Γουαιδό (που φέρεται να κρύβεται στην πρεσβεία της Κολομβίας) με νέο μήνυμά του καλεί σε μαζική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, όπως όμως θα πράξει, κατά το σύνηθες, και το αντίπαλο στρατόπεδο. Το αν θα ξεσπάσει βία με ανεξέλεγκτους πυροβολισμούς των χαφιεδων της CIA που θα σπείρουν το χάος σε αυτές τις συγκεντρώσεις των χαφιεδων και των αλητων, και που θελει να το φτασει η Ουασιγκτον,  αποτελεί το κρισιμότερο ερώτημα της ημέρας.
Με νεώτερες δηλώσεις του ο αληταρας ναζιστης Πομπέο ξαναισχυριστηκε ψευδεστατα παροτι τα γεγονοτα τον διαψευσαν ότι τρεις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ηγέτες ήταν έτοιμοι να ανατρέψουν τον Μαδούρο, αλλά υπαναχώρησαν την τελευταία στιγμή. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε μέσω Twitter την κουβανική στρατιωτική παρουσία στη Βενεζουέλα.
Στην πραγματικότητα, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αποσταθεροποιούν ολοένα και περισσότερο την Βενεζουέλα ως χώρα, όμως όχι απαραίτητα και τη μπολιβαριανή λαικη νομιμη κυβερνηση.
Η νομιμη δημοκρατικη κυβέρνηση Μαδούρο άρχισε να δυσκολευεται όταν διαμορφώθηκε στην κοινωνία μία ευρεία "γκρίζα ζώνη” απογοητευμένων από την κατάρρευση της οικονομίας λογω του εμπαργκο των αμερικανων ιμπεριαλιστων. Όμως, δεν είναι δυνατόν αυτοί να έχουν ρόλο, όταν σε πολιτικό επίπεδο την πρωτοβουλία των κινήσεων ανέλαβε, από όλο το στερέωμα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, η "Λαϊκή Θέληση” των Λόπες και Γουαιδό, η οποία επενδύει αποκλειστικά σε μία βίαιη ανατροπή "επαναστατικώ δικαίω” και ουσιαστικά εναποθέτει τις ελπίδες της σε ρήγματα στον στρατό και στον διεθνή παράγοντα. Στις συνθήκες πόλωσης της βενεζολάνικης κοινωνίας αυτό αποτελεί απλώς συνταγή συσπείρωσης των μπολιβαριανών δυνάμεων και των λαϊκών τους στηριγμάτων.
Με αυτή την έννοια το δράμα της Βενεζουέλας αναμένεται να είναι μακρόσυρτο. Η οικονομική ασφυξία θα συνεχιστεί, ενώ οι δυνατότητες να επιλυθεί η κρίση ενδογενώς θα εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος της Βενεζουέλας ως πεδίου γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δυτικους αποικιοκρατες και τις ευρασιατικές δυνάμεις.
Υ.γ. μια λεπτομέρεια, οι "ηγέτες" Γκουαιδο και Λόπες καλούν τους υποστηρικτές τους να βγουν στο δρόμο κρυμμένοι ο ένας στην πρεσβεία της Κολομβίας κι ο άλλος της Χιλής... Παλικάρια!




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Βρόμικη και ύπουλη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Βενεζουέλα και η πολιτική απατεωνιά σε μια από τις καλύτερες στιγμές της.
Αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι το πραξικόπημα απέτυχε, το καταδίκασαν, υιοθετώντας, εντούτοις, την κύρια πρόταση της Δεξιάς και των ιμπεριαλιστών, για διενέργεια προεδρικών εκλογών. Αμφισβητώντας, έτσι, τη νομιμότητα του εκλεγμένου προέδρου Μαδούρο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν των όποιων άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των ιμπεριαλιστικών κέντρων των ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, η αποφυγή μιας τοποθέτησης ξεκάθαρης υπέρ της δημοκρατίας και των ελευθεριών του λαού της Βενεζουέλας προκύπτει και από τις σχέσεις με τη διαβόητη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η Διεθνής των σοσιαλδημοκρατών -που επιδιώκεται να αποτελέσουν τον κορμό της “προοδευτικής συμμαχίας” που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ– και της οποίας προεδρεύει ο ανεκδιήγητος Γιώργος Παπανδρέου, καλύπτει πλήρως τις απόπειρες αντιδημοκρατικής εκτροπής στη Βενεζουέλα. Άλλωστε, μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι και το κόμμα “Λαϊκή Θέληση” του ανδρείκελου των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό!




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Προοδευτική συμμαχία και με τον Μίχαλο; Με πόσο μίσος προς τον κόσμο του μόχθου και της ανάγκης ανατράφηκε αυτή η κυρία, για να καμαρώνει δίπλα στον γιο του χουντικού υπουργού, που οι φασίζουσες και νεοφιλελεύθερες απόψεις του προκαλούν την ίδια αηδία που προκαλεί κι αυτή η φωτογραφία;
Σχολιο.- Ποιος ξέρει πόσα θαλασσοδάνεια να έχει πάρει κάτω από το τραπέζι ο Μίχαλος.Οχι ?
Σχολιο.- Γιατί η Παπακώστα και ή Κουντουρά είναι καλύτερες; Ό πατέρας Κουντουράς ξέρεις ποιος ήταν.
Σχολιο.- Μίχαλος, Κουντουρά και ...Δημητράς είναι τα παιδιά υπουργών της Χούντας που εμφανίζονται στα κοινά. Εφαψίες (τουλάχιστον) του ΣΥΡΙΖΑ



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες συρρέουν από τις λαϊκές γειτονιές του Καράκας προς το προεδρικό μέγαρο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου Μαδούρο, καλοντυμένοι λελέδες από το Κολωνάκι και την Εκάλη της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, επιδίδονται σε χορευτικές φιγούρες, δηθεν πετωντας με το χερι τα δακρυγονα της αστυνομιας πισω,  κουστουμαρισμενοι, με κίνδυνο να τους φύγει και κάνα κουμπί! Πού πας με την κουστουμιά, ρε Ρούλη;



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Ο Γκουαϊδό νομιμοποιείται να ηγηθεί του μετασχηματισμού στη Βενεζουέλα".
Σαφέστατη η τοποθέτηση της ισπανικής κυβέρνησης, που μόλις προχθές το πρωθυπουργικό κνώδαλο στην Ελλάδα και οι φίλαθλοι που το ακολουθούν, θριαμβολογούσαν για την εκλογική της νίκη. Τη νίκη της προόδου, όπως έλεγαν.
Ανατριχιαστική αυτή η πρόοδος με τους υποστηριχτές στρατιωτικών πραξικοπημάτων, αλλά τι ζόρι τραβάει το κνώδαλο; Εδώ δεν τραβάει ζόρι όταν χαριεντίζεται στο Ισραήλ με τον Νετανιάχου, ενώ δίπλα του δολοφονούνται παιδιά!
Όσο για τους οπαδούς του, σωπαίνουν για τόσα και τόσα εγκλήματα. Η προετοιμαζόμενη σφαγή του λαού της Βενεζουέλας θα τους ενοχλήσει; Με ένα ΤΙΝΑ θα τη δικαιολογήσουν κι αυτήν. Αρκεί να πέφτει ο μισθουδάκος.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όταν η Ε.Ε στηρίζει Πινοσέτ
30/04/2019
Και ενώ εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος για την ανατροπή του νόμιμου πρόεδρου της Βενεζουέλας και την εγκατάσταση στην εξουσία του ανδρείκελου των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό, την υποστήριξή του προς τους πραξικοπηματίες έσπευσε να εκφράσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι!
Ναι! Με το που άρχισαν οι διαδικασίες βίαιης στέρησης των ελευθεριών του λαού της Βενεζουέλας και μετατροπής της σε νέα Χιλή, κατά το πρότυπο του Πινοσέτ του 1973, ο Ταγιάνι, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωβουλής, έσπευσε να δηλώσει ότι η σημερινή μέρα “σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε”.
Αν και είναι πολύ πιθανό το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα να έχει την τύχη ανάλογων παλιότερων προσπαθειών των δυνάμεων της αντίδρασης και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό, με αποκορύφωμα εκείνη του 2002, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο παρά ποτέ άλλοτε είναι η πλήρης διάσταση της Ευρώπης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, του νεοφιλελευθερισμού και της ιμπεριαλιστικής λεηλασίας μεγάλων περιοχών του πλανήτη, με τη δημοκρατία.
Ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. παίρνουν θέση κατά της δημοκρατίας και υπέρ των στρατιωτικών παρεμβάσεων και της επιβολής καθεστώτων δικτατορικών. Και θα ήταν ανοησία να θεωρήσει κάποιος ότι αυτό αφορά μόνο τη στάση της έναντι της Βενεζουέλας.
Η απειλή κατά της δημοκρατίας που αντιπροσωπεύει πλέον η Ε.Ε., αφορά πρωτίστως τους ευρωπαϊκούς λαούς. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θυμούνται οι πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Πριν να είναι πια πολύ αργά…
Σχολιο.- Κούνια που τους κούναγε!!! Όσο ο στρατός στηρίζει τον νόμιμο πρόεδρο δεν υπάρχει ζήτημα!! Δεν θα τους περάσει!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το ακούσαμε κι αυτό από εκπρόσωπο της ΝΔ,έναν Ρωμανό!
Η Πρωτομαγιά, λέει, συμβολίζει ότι εργαζόμενοι κι εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα....
Τόσο κοινά που στην πρωτομαγιά τα αφεντικά θαψαν 3 μέτρα κάτω από τη Γη τους απεργούς που ήθελαν 8ωρο.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δεν ειναι αργια ειναι απεργια,, παλευει η εργατια!!
Συγκεντρωσεις, πορειες, συνθηματα, εργατες που κατεβαινουν στον δρομο με υψωμενες γροθιες, με φωνες δυνατες.
Η 1η Μαιου ειναι η μερα των εργατων, των αγωνων, των διεκδικησεων.
Το 1886 στο Σικαγο εγιναν οι μεγαλες διαδηλωσεις με αιτημα τα 3 οχταρια.
Οχτω ωρες εργασιας, οχτω ωρες αναπαυσης και οχτω ωρες υπνου.
Στην Ελλαδα η απεργια των καπνεργατων το 1936 στην θεσσαλονικη βαφτηκε με αιμα (16 νεκροι, δεκαδες τραυματιες) και καταγραφηκε στις εφημεριδες της αλλης μερας με μια χαρακτηριστικη φωτογραφια η οποια εδειχνε μια μαννα να οδυρεται πανω απο το σκοτωμενο της παιδι.!
Η φωτογραφια εκεινη ενεπνευσε τον
Γ. Ριτσο να γραψει τον "Επιταφιο
Μερα Μαγιου μου μισεψες/μερα Μαγιου σε χανω."




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το ΕΠΑΜ καταδικάζει και καταγγέλλει το πραξικόπημα που σχεδιάζει η μαριονέτα των ΗΠΑ και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία!




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα
1 ΜΑΪΟΥ 2019
Ο αυτοανακηρυγμένος «πρόεδρος» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην τελική φάση ανατροπής του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας, Νίκολας Μαδούρο. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι «σύμμαχες» χώρες της ΕΕ, έσπευσαν να δηλώσουν υποστήριξη στο ανοιχτό πραξικόπημα, με προκλητικές δηλώσεις ότι με αυτόν τον τρόπο «προστατεύουν το Σύνταγμα» και τον λαό της Βενεζουέλας. Τα κυρίαρχα δυτικά ΜΜΕ παπαγαλίζουν την προπαγάνδα που τους υπαγορεύεται από τις πρεσβείες και τα υπουργεία εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει από πείρα ποιες είναι οι συνέπειες όταν κάποιος «προστατεύει το Σύνταγμα» παραβιάζοντάς το και στέκεται αλληλέγγυος στον λαό της Βενεζουέλας ενάντια στην ωμή επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων, με στόχο την αποικιοποίηση της χώρας, την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών και την περαιτέρω φτωχοποίηση των κατοίκων.
Το ΕΠΑΜ, με ανακοίνωσή του της 25ης Ιανουαρίου, καταδίκασε την ανακήρυξη του Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας και την άμεση αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι, ανεξαρτήτως των διαφωνιών που μπορεί να έχει κανείς με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης Μαδούρο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αυτή είναι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, είναι η κυβέρνηση που ο λαός επέλεξε με την ψήφο του στις εκλογές. Κανένας άλλος, εκτός από τον λαό της κάθε χώρας, δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει είτε για τη διατήρηση είτε για την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης κυρίαρχου κράτους.
Το ΕΠΑΜ καταδικάζει και καταγγέλλει το πραξικόπημα που σχεδιάζει η μαριονέτα των ΗΠΑ και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία!
Αθήνα, 1 Μαΐου 2019
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
Πρωτομαγιά 1944: Οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές της Καισαριανής
Στο Πάνθεον των ηρώων και των μαρτύρων της παγκόσμιας εργατικής τάξης, που έπεσαν «σ’ άνιση μάχη κι αγώνα» για ν’ ανατείλει η νέα ζωή, λαμπρή θέση θα κατέχουν για πάντα οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές της Καισαριανής. Μέλη και στελέχη του ηρωικού ΚΚΕ, γαλουχημένοι με τα μεγάλα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος, ατσαλωμένοι στο καμίνι του αγώνα, ανυπότακτοι, γεμάτοι αφοσίωση και πίστη στη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού. Εκτελέστηκαν από τους γερμανοφασίστες κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944. Αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά του λαού.
Στη διάρκεια του B’ παγκοσμίου πολέμου στις κατεχόμενες χώρες από τους ναζί-φασίστες κατακτητές οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί. Ξεχωριστό στοιχείο γιορτασμού της Πρωτομαγιάς είναι το 1943 οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στη Bουλγαρία. Όμως στην Eλλάδα οι Γερμανοί κατακτητές επέλεξαν την Πρωτομαγιά του ’44 να διαπράξουν το ανουσιούργημά τους: την εκτέλεση των 200 παλικαριών από το Xαϊδάρι. Oι 200 της Kαισαριανής είναι από τους αγωνιστές που η πορεία τους ξεκίνησε με τη σύλληψή τους από το φασιστικό καθεστώς της 4ης Aυγούστου, στάλθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες και ένα χρόνο μετά κλείστηκαν στο κάτεργο της Aκροναυπλίας. Aυτούς η συνθηκολόγα 5η φάλαγγα παρέδωσε στους ναζί και κατέληξαν στο στρατόπεδο Xαϊδαρίου.
Πλησιάζει το τέλος της Kατοχής, η ανακοίνωση όμως του Γερμανού Στρατιωτικού διοικητή της νότιας Eλλάδας ήταν σαφής: «Διέταξα να εκτελούνται επί τόπου όσοι ευρεθούν σήμερον επί της οδού από Σπάρτης έως Mολάους. Eπίσης διέταξα την εκτέλεσιν δι’ αύριον πρώτην Mαΐου διακοσίων κομμουνιστών εκ των εις τας ενταύθα φυλακάς κρατουμένων» σαν αντίποινα για την εκτέλεση του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή Πελοποννήσου έξω από τη Σπάρτη στις 29 Aπρίλη του ’44 από «αναρχικά στοιχεία».
Όσο πλησιάζει η ήττα του ναζιφασίστα κατακτητή τόσο οι στρατιωτικές αρχές εντείνουν την τρομοκρατία. H προσπάθεια της εφαρμογής του χιτλερικής επινόησης μέτρου της συλλογικής ευθύνης με τη χρησιμοποίηση χιλιάδων κρατουμένων σαν όμηρους για αντίποινα σε κάθε αντιστασιακή δράση δεν απέδωσε. Kι αυτό γιατί οι κρατούμενοι, με πυρήνα τους Aκροναυπλιώτες κομμουνιστές κράτησαν ακμαίο το φρόνημά τους, αντιμετωπίζοντας με θάρρος τα βασανιστήρια και το απόσπασμα. Oι κρατούμενοι στο στρατόπεδο – φυλακή του Xαϊδαρίου υποδέχτηκαν την απόφαση της εκτέλεσης με τραγούδια. O δεσμοφύλακας την ώρα του προσκλητήριου ανακοίνωσε τα 200 ονόματα των κρατουμένων. H νύχτα τους κυλάει με τραγούδια, σκετς και το θούριο. Tο ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς 10 καμιόνια μπαίνουν στο προαύλιο της φυλακής, φορτώνουν τους κρατούμενους και τους οδηγούν στο σκοπευτήριο της Kαισαριανής. Tους πολυβολούσαν κατά ομάδες των 20 από τις 10 το πρωί μέχρι τις δύο. Έπεσαν όλοι ηρωϊκά, χορεύοντας, τραγουδώντας και ζητωκραυγάζοντας για την πατρίδα και τη λευτεριά, αφήνοντας άναυδους τους δήμιους του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Να πώς περιγράφει το «Βδομαδιάτικο Δελτίο της Σκλαβιάς και Πάλης της Αθήνας» (που κυκλοφόρησε μετά την εκτέλεσή τους) τη θυσία τους:
«1η του Μάη 1944:
Διακόσια παλληκάρια έδωσαν τη ζωή τους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στην Καισαριανή. Ήταν τα θύματα της 4ης Αυγούστου. Oι Ακροναυπλιώτες. Τους είχε παραδόσει στους γερμανούς ο βασιλιάς, φεύγοντας από την Ελλάδα. Δεν μπόρεσε να μην κάνει κι αυτή την προδοσία.
Πέθαναν με τον ίδιο ηρωισμό, με την ίδια αυταπάρνηση που αντιμετώπισαν τα 8 χρόνια της φυλακής τους. Πέθαναν ζητωκραυγάζοντας για τη λευτεριά και για την πατρίδα. Με τραγούδια πέρασαν την τελευταία τους νύχτα ανάμεσα στους άλλους κρατούμενους που τους θαύμαζαν και τους αγαπούσαν. Με τραγούδια αποχαιρέτησαν τα αδέλφια τους στο Χαϊδάρι. Τραγουδώντας πέρασαν απ’ τους δρόμους της Αθήνας ως την Καισαριανή.
Σημειώματα πετούσαν από τα αυτοκίνητα για τους δικούς τους. Τα τελευταία λόγια ήταν για την πατρίδα και τη λευτεριά. Δίνανε κουράγιο και δύναμη σε κείνους που μένανε.
«Αγαπημένη μου γυναικούλα και αγαπητά μου παιδιά, όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Σας στέλνω τα τελευταία μου θερμά φιλιά που με τη φωτιά τους θα φυτρώσουν τα δέντρα της Λευτεριάς. Τα παιδιά να τελειώσουν το σχολείο. Να είστε υπερήφανοι» γράφει ένας από τους ήρωες.
Όσοι τους έβλεπαν νόμιζαν πως πάνε σε πανηγύρι. Το μίσος για τους δολοφόνους, ο θαυμασμός για τα παλληκάρια αυτά ανακατεύονταν με την απέραντη θλίψη για τον πρόωρο χαμό τους στην ψυχή του λαού της Αθήνας. Όσοι τους παρακολούθησαν ως την τελευταία τους στιγμή είδαν τους ανθρώπους με την απέραντη πίστη στα ιδανικά της Λευτεριάς που θυσιάζονται γι’ αυτά με την πεποίθηση πως η θυσία τους θα στεριώσει και τους άλλους.
Τους έφεραν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τους χώρισαν σε εικοσάδες. Μια πίσω από την άλλη. Τα αυτοκίνητα περίμεναν πλάι να πάρουν τα πτώματά τους. Oι πρώτοι πήρανε τις θέσεις τους. O διερμηνέας, ο θρυλικός Ναπολέων Σουκατζίδης που από την 4η Αυγούστου βρίσκεται μαζί τους, διατάχθηκε:
«Ρώτησέ τους αν έχουν τίποτα να πούνε». Είχαν:
Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Λευτεριά.
Τίποτα άλλο;
Όχι! Τίποτα άλλο.
Το σύνθημα δόθηκε. Είκοσι παλληκάρια θερίζονται με μιας…
Η δεύτερη εικοσάδα να προχωρήσει, μεταφράζει ο διερμηνέας και, γυρίζοντας δακρυσμένος προς το μέρος τους, τους λέει γλυκά, μαλακά σαν για να τους χαϊδέψει τελευταία φορά.
Εσείς φίλοι είναι η διαταγή να φορτώσετε τα πτώματα σε τούτο το αυτοκίνητο.
Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους. Η ματιά τους είχε μια λάμψη… Σιμώνουν στα πεσμένα κορμιά που σπαράζουν ζωντανά ακόμα τα περισσότερα. Γονατίζουν. Στοργικά παίρνουν το κεφάλι τους στα δυο τους χέρια, το προσκυνούν, το χαϊδεύουνε και μ’ όλη την προσοχή και την προφύλαξη τους μεταφέρουνε σαν αρρώστους στο τελευταίο τους κρεβάτι».
Κώστα Βάρναλη
Ήτανε πρώτη του Μαγιού, φως όλα μέσα κι έξω
(έξω τα χρυσολούλουδα και μέσα η καλοσύνη)
που αράδιασε πα στο σοβά, πιστάγκωνα δεμένους
και θέρισε με μπαταριές οχτρός ελληνομάχος,
όχι, έναν, όχι δυο και τρεις, διακόσια παλληκάρια.
Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα,
μον’ ήρθανε μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι.
Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνου απ’ όλους
κι από το χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος.
Κ’ είναι από τότες Μάης εδώ, φως όλα μέσα κι έξω.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Εκείνο το βράδυ, ο λοχίας Μιχαήλ Πέτροβιτς Μίνιν αισθάνθηκε ως ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου. Λίγο νωρίτερα, είχε στείλει μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το τέρας είχε πλέον ξεψυχήσει. Ο ίδιος του είχε καρφώσει για τελευταία φορά την καρδιά. Με μια κόκκινη σημαία.
Βερολίνο, 30 Απριλίου 1945. Νυχτώνει. Ανάμεσα στα ερείπια της γερμανικής πρωτεύουσας, οι υπερασπιστές τού πιο απάνθρωπου καθεστώτος που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, δίνουν τις τελευταίες απέλπιδες μάχες τους στο όνομα του ηγέτη τους, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Μια χούφτα από δαύτους έχουν ταμπουρωθεί εδώ και μέρες στο κτήριο-σύμβολο της χιτλερικής εξουσίας, το Ράιχσταγκ. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ ακόμη αλλά η εντολή ήταν σαφής: πολεμάμε μέχρι να νικήσουμε ή μέχρι να πεθάνουμε. Τελικά, αποδεκατισμένοι και απογοητευμένοι, αποφασίζουν να παραδοθούν.
Πλησιάζουν μεσάνυχτα. Με την διαφορά τής ώρας, στην Μόσχα έχει ήδη μπει η Πρωτομαγιά. Ο Μιχαήλ Πέτροβιτς έχει μια ιδέα ριζωμένη στο μυαλό του. Με άλλους τρεις συντρόφους του λοχίες παίρνουν μια σημαία και χυμάνε στο κατεστραμμένο κτήριο. Ανεβαίνουν στην στέγη. Βγάζουν όλοι τις ζώνες τους και τις δίνουν στον Μίνιν καθώς τον σηκώνουν στους ώμους τους για να φτάσει στο ψηλότερο σημείο. Εκεί, ο Μιχαήλ Πέτροβιτς καρφώνει το κοντάρι και το στερεώνει με τις τέσσερις ζώνες. Η σημαία των νικητών ανεμίζει πια στον ουρανό τής χιτλερικής πρωτεύουσας. Είναι μια κόκκινη σημαία, με ένα σφυροδρέπανο στην μια άκρη της. Μια κόκκινη σημαία που στέλνει το μήνυμά της στα πέρατα του κόσμου: το τέρας πέθανε.
Πανευτυχείς, οι τέσσερις άνδρες κατεβαίνουν από την στέγη. Ο Μίνιν σπεύδει να αναφέρει το γεγονός στον στρατηγό Κουζνετσόφ, ο οποίος ήταν επί κεφαλής τής επιχείρησης κατάληψης του Ράιχσταγκ. Αμέσως ο Κουζνετσόφ ενημερώνει τον στρατάρχη Ζούκοφ κι εκείνος τηλεφωνεί στον Στάλιν για να τον ενημερώσει πως το όνειρό του πραγματοποιήθηκε: η σημερινή Πρωτομαγιά θα ήταν διπλή γιορτή. Μαζί με την δική τους γιορτή, οι εργάτες όλου του κόσμου θα γιόρταζαν και την νίκη κατά του φασισμού.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πρωτομαγιά!
Οι νεκροί εργάτες και οι εκτελεσθέντες της πλατείας Haymarket του Σικάγου το 1886
Οι δολοφονημένοι καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη το 1936
Οι 200 φυλακισμένοι κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής το 1944
Πάντα θα τους τιμάμε!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η σύζυγος του Κουλη Μητσοτακουλα, Μαρεβα, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, πανηγυρίζει στο twiter για στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίων εκλεγμένης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα. Στα αγγλικα.
Δεν είναι ότι πέφτουμε και από τα σύννεφα, αλλά είναι σοκαριστικός ο αντιδημοκρατικός κυνισμός και το θράσος τους.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.
Η δολοφονία ενός αγωνιστή κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
Ο Αλέκος Παναγούλης, ο άντρας, ο ήρωας, ο Έλληνας που πρέπει να αποτελεί το υπόδειγμα καθενός που μιλάει ελληνικά...
Ο φόβος του Αβέρωφ, που από το 1973 προετοίμαζε την Κύπρο του 1974...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Από τήν πρώτη Ιουλίου οι Δήμοι θα καταθέτουν τά ταμειακά τους Διαθέσιμα στήν ΑΑΔΕ.

Η επικείμενη αρπαγή των Δημοτικών ταμείων από την ΑΑΔΕ
https://www.epamhellas.gr/epikeimeni-arpagi-ton-dimotikon-tameion-tin-aade/



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΕΠΑΘΑΝ ΚΘΑΦΝΙΚΑ ΘΑΝΤΣΕΘ!
Είπα, αφότου έλαβα `Αγια Φώτιση από Bic Αναπτήρα που είχα αφήσει από βραδύς πάνω στο "Τι να κάνουμε" του Λένιν, να περιορίσω πλέον αισθητά την ενασχόλησή μου με το αντιπαθές υποείδος του εφαρμοσμένου σουρεαλισμού των συριζακίων... αλλά βλέποντάς τα να παθαίνουν ξαφνικά Θάντσεθ οφείλω να ανακράξω σοι: ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΖΑΤΕ τότε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα Ισπανίας ήταν ο ορισμός της διαπλοκής και της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας σαν το σημιτικό Πασοκ, ρεεε;;..ΤΙ ΠΑ ΝΑ ΠΕΙ ΕΧΑΣΕ Η ΔΕΞΙΑ ΡΕ;; ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΕΔΩ ΞΑΝΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΔΕΞΙΑ;;(στην νέα της εκδοχή) Βρε Οοουυουστ!




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αποσύρθηκαν οι τούρκοι αξιωματικοι του στρατού από τα σημεία επιτήρησης στη Β Χάμα υπό τα χτυπήματα της συριακής αεροπορίας.
30/4/2019
Αποσύρθηκε ο τουρκικός στρατός από τα σημεία επιτήρησης στη βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας Χάμα κάτω από τα χτυπήματα των συριακών πολεμικών αεροπλάνων.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



TA ΚΤΗΝΗ ΤΟΥ MACRON πέταξαν τα μυαλά έξω 19χρονης διαδηλώτριας. Ενώ είχε τραυματιστεί από (LBD) την χτυπούσαν με κλωτσιές και γκλομπ στο κεφάλι.
30/4/2019
H 19χρονη κατέθεσε μήνυση την Τρίτη στην εισαγγελία της Μασσαλίας για απόπειρα ανθρωποκτονίας,σοβαρή άσκηση βίας από πρόθεση και εγκατάλειψη θύματος σε κίνδυνο. Στις 8 Δεκέμβρη 2018 στο περιθώριο μιας διαδήλωσης των « gilets jaunes », αυτή δέχθηκε κλωτσιές και χτυπήθηκε με τα γκλομπ των αστυνομικών. Κυρίως υπέστη βλάβη ο εγκέφαλος της.
Στις 8 /12/2018, στη Marseille, η 19χρονη Maria, τραυματίστηκε σοβαρά από τις δυνάμεις της τάξης. Αρχικά την χτύπησε μια flashball (LBD) στο μηρό και όταν η νεραή έπεσε στη γη εκ προθέσεων την χτύπησαν με γκλομπ και κλωτσιές αστυνομικοί στο κεφάλι.mediapart 30.4.19
Υποβλήθηκε σε εγχείρηση…..



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



BENEZOYEΛΑ: Aπέτυχε απόπειρα αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος μικρής στρατιωτικής ομάδας στασιαστών υπό τον Juan Guaidó.
30/4/2019
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ Guaidó.
Ο υφυπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας ο Jorge Rodriguez, πληροφορεί πως απενεργοποιεί μια μικρή στρατιωτική ομάδα που προσπάθησε να προωθήσει πραξικόπημα. Προσθέτει :  »Σε αυτήν την προσπάθεια προστέθηκε το
ακροδεξιά το πραξικόπημα και ο δολοφόνος.. Καλούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση, μαζί με τις ένδοξες Fuerza Armada Nacional Bolivariana, να νικήσουν την προσπάθεια πραξικοπήματος »….
Ο Juan Guaidó, με τον Leopoldo Lopez και κάποιους στασιαστές στρατιώτες ήταν στην La Carlota ..O αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος κάλεσε μέσω twitter το λαό του Καράκας να τον στηρίξει να πάει μαζικά στην La Carlota…..Ο Juan Guaido και ο Leopoldo Lopez είναι στη στρατιωτική βάση La Carlota στο Καράκας και ζητούν από το στρατό να «σταματήσει τη σφετερισμό» (media). Yπάρχει σύγκρουση καθώς το πραξικόπημα είναι σε φάση καταστολής..
Σε παρέμβασή του ο Υπ. Άμυνας
Ο υπουργός Άμυνας Vladimir Ρadrino αναφέρει
 »Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος που στοχεύει να γεμίσει τη χώρα με βία. Οι ψευδο-πολιτικοί ηγέτες που έχουν τοποθετηθεί στο προσκήνιο αυτού του ανατρεπτικού κινήματος έχουν χρησιμοποιήσει στρατεύματα και αστυνομία με όπλα πολέμου σε δημόσιο δρόμο στην πόλη για να δημιουργήσουν άγχος και τρόμο. »
Πιθανόν ο Guaido έκανε σήμερα το μοιραίο λάθος….
O Juan Guaido είπε την Τρίτη πως άρχισε « την τελική φάση »του σχεδίου του για ανατροπή του Προέδρου Nicolas Maduro, και κάλεσε τους Βενεζουελιανούςκαι το στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στο σφετερισμό του Maduro.
Δημοσιογράφος του Reuters είδε αργότερα τον Guaido κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota στο Caracas εν μέσω ανδρών με στρατιωτικές στολές.
Ο Υπ. Πληροφοριών Jorge Rodriguez μίλησε για μικρή ομάδα « προδοτών του στρατού ».
« Οι Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν τη σωστή απόφαση και βασίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας, » είπε ο Guaido . Πηγές από Βενεζουέλα αναφέρουν πως οι στασιαστές ήταν έξω από την αεροπορική βάση και δεν εισήλθαν ποτέ σε αυτή .
O Πρόεδρος της Βουλής της Venezuela δήλωσε: η κατάσταση επανήλθε στην κανονικότητα σε όλη τη χώρα…
Yψηλά ιστάμενος του στρατοπέδου του Nicolas Maduro κάλεσε την Τρίτη σε συγκέντρωση μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο Miraflores στο Caracas, μετά τις δηλώσεις Juan Guaido ότι έχει την υποστήριξη « γενναίων στρατιωτών ».
« Δεν θα φθάσουν εκεί. Αναπτυχθήκαμε ή δη και καλούμε όλο το λαό του Caracas : ελάτε στο Miraflores. Θα δούμε αυτό που είναι ικανοί να κάνουν κατά του λαού μας », δήλωσε ο Diosdado Cabello, πρόεδρος της συντακτικής βουλής στη δημόσια τηλεόραση VTV αναφέρει το AFP.
Tελευταίες πληροφορίες από τα κρατικά μέσα της χώρας αναφέρουν πως μικρή ομάδα αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας επιχειρεί πραξικόπημα στον αυτοκινητόδρομο Altamira, αλλά η κατάληψη της αεροπορικής βάσης La Carlota έχει αποθαρρυνθεί.
‘‘Καταγγέλλουμε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την υποστήριξη της κολομβιανής κυβέρνησης σε αυτή τη νέα προσπάθεια πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Από την Ουάσιγκτον και την Μπογκοτά έχουν προγραμματιστεί όλες οι ανεπιτυχείς αντισυνταγματικές ενέργειες των τελευταίων μηνών στη Βενεζουέλα. » teleSUR
Ο Vladimir Padrino Υπ. ‘Αμυνας του Μαδούρο:  »Είναι δειλοί! Θα σταθούμε σταθεροί στην υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης και της ειρήνης της Δημοκρατίας,στηριζόμαστε στο νόμο, τη λογική και την ιστορία. Πιστοί πάντα, προδότες ποτέ! »
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συντακτικής Βουλής, Diosdado Cabello, οι στασιαστές είναι μια «ομάδα περί τους 60 στρατιωτικούς», όσο και μέλη της ασφάλειας του κράτους (Sebin).
Αρνήθηκε ότι η βάση καταλήφθηκε και είπε ότι οι στασιαστές είναι μαζεμένοι στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Francisco Fajardo.Ως τώρα η Κολομβία μόνο δήλωσε πως υποστηρίζει τους επίδοξους πραξικοπηματίες.
Η α΄αντίδραση Μαδούρο:
Nεύρα από ατσάλι! Μίλησα με τους διοικητές όλων των REDIs και ZODI της χώρας, οι οποίοι εξέφρασαν την απόλυτη αφοσίωσή τους στο λαό, στο Σύνταγμα και στην πατρίδα. Καλώ για μέγιστη λαική κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε!
Οι στασιαστές κατάφεραν να γκρεμίσουν τους φράχτες ασφαλείας στην αεροπορική βάση La Carlota. Ο Υπουργός Αμύνης vladimir padrino: έχουμε την ευθύνη για όλες τις βιαιοπραγίες και την αιματοχυσία που διαπράττονται από τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος και αντιπολίτευση. Απαιτούμε να σταματήσετε κάθε βίαιη πρακτική.
»Καταγγέλλω τη βίαιη επιθετικότητα της οποίας θύμα ήταν ο στρατηγός Υerzon Jimenez Baez, επικεφαλής των επιχειρήσεων της CZGNB-43, που πυροβολήθηκε στο λαιμό στον αυτοκινητόδρομο Francisco Fajardo. Αυτή τη στιγμή εισέρχεται στο χειρουργείο.Υπεύθυνη είναι η πολιτική ηγεσία της αντιπολίτευσης. »( Vladimir Padrino Υπ. Άμυνας.)
Nα ο αποκλειστικά υπεύθυνος της αιματοχυσίας στη Βενεζουέλα ο τ. αρχηγός της CIA o Pompeo.Έγραφε ως υποκινητής νωρίτερα στο twitter
» Σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος Juan Guaido ανακοίνωσε την αρχή της Operación Libertad. Η αμερικάνικη κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή τους της ελευθερίας και δημοκρατίας. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί ». Είναι τα ίδια συνθήματα με τα οποία οι ΗΠΑ αιματοκύλισαν τη Λιβύη, τη Συρία το Ιράκ την Υεμένη…
O Yπ. Άμυνας της Βενεζουέλα Vladimir Padrino ανακοινώνει την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος χαρακτηρίζοντάς το « αστείο » (δηλώσεις στην τηλεόραση) Πρόσθεσε:
O Υπ. Άμυνας: Το 80% των δύο δεκάδων αξιωματικών και στρατιωτών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εξαπατήθηκαν και επέστρεψαν στις αντίστοιχες δυνάμεις τους. Το πλάνο ήταν απογοητευτικό και ο ένοχος πρέπει να πληρώσει για αυτό. Υπάρχει ηρεμία σε όλη τη χώρα, όλο το στράτευμα είναι σε αυστηρή προσήλωση στο Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, στις νόμιμες αρχές της στον Πρόεδρο, Νικόλα Μαδούρο … Ζήτω η Μπολιβαριανή επανάσταση !!, Ζήτω ο Τσάβες,να ζήσει ο Μαδούρο !!




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




 Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε Όλοι Βενεζουέλα»
Πρωτομαγία 2019: Όχι στο εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζουέλα
Στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, υποκινείται τις τελευταίες ώρες από τον αυτο-ανακηρυσσόμενος επίδοξο δικτάτορα Χουάν Γκουαϊδό και τη δεξιά αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα. Ο Γουαϊδό εμφανίστηκε σε βίντεο - διάγγελμα τριών λεπτών που βιντεοσκοπήθηκε πριν από το ξημέρωμα κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota στο Καράκας να αναγγέλλει την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία», περιστοιχισμένος από ομάδα στρατιωτικών, ενώ στο πλευρό του βρισκόταν ο καταδικασμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ.
Υπενθυμίζουμε ότι:
• Ο Γουαϊδο είναι μέλος της «Γενιάς του 2007» που εκπαιδεύτηκε από το Κέντρο Εφαρμοσμένων Μη Βίαιων Δράσεων και Στρατηγικών (CANVAS), μιας οργάνωσης με έδρα το Βελιγράδι που χρηματοδοτείται από το αμερικάνικο NED(Εθνικό Ταμείο για την Δημοκρατία). O CANVAS είναι παρακλάδι της σέρβικης ομάδας Otpor, που συνεργάστηκε με ομάδες υποκινούμενες από τις ΗΠΑ, με στόχο την ανατροπή του Σέρβου προέδρου Μιλόσεβιτς.
• Ο Λόπεζ είναι γόνος δυναστείας πολιτικών της Βενεζουέλας και πό το 1996- έως το 1999 ήταν σύμβουλος της εταιρείας πετρελαίου PDVSA από την οποία απομακρύνθηκε όταν κατηγορήθηκε ότι διασπάθιζε χρήματα με τα οποία χρηματοδοτούσε το πολιτικό του κόμμα «Δικαιοσύνη Πρώτα», το οποίο χρηματοδοτούνταν επίσης από το αμερικάνικο NED. Ο ίδιος είχε πάρει μέρος στην εισβολή στην κουβανική πρεσβεία κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα των ολιγαρχών των ΜΜΕ κατά του Ούγκο Τσάβες το 2002.
Πρόκειται για δύο πρόσωπα-μαριονέτες των ολιγαρχών της Βενεζουέλας και των αμερικάνων ιμπεριαλιστών να βάλουν και πάλι στο χέρι το πετρέλαιο της χώρας, το οποίο εθνικοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσάβες. Ξέρουμε ότι ειδικά ο πολυεθνικός όμιλος Κοχ εποφθαλμιά τα πετρέλαια της Βενεζουέλας. Ο Μ. Πενς (αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) και ο Μ. Πομπέο (υπουργός εξωτερικών) είναι μεγαλομέτοχοι του ομίλου. Αν επικρατήσουν οι ευνοούμενοι των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, θα ιδιωτικοποιηθεί ο πετρελαϊκός τομέας, θα γίνει πλιάτσικο κυριολεκτικά, θα επανέλθει το ΔΝΤ και θα βυθιστεί σε μόνιμη φτώχεια ο λαός. Όπως μάλιστα διαβάζουμε, οι πραξικοπηματίες δεν διστάζουν να βυθίσουν στο αίμα τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καλώντας σε πραξικοπηματικές κινητοποιήσεις.
Η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε Όλοι Βενεζουέλα» καταδικάζει το εν εξελίξει πραξικόπημα ενάντια στο λαό και την νόμιμη κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας και καλεί κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε φίλος της ειρήνης, καθένα και καθεμία που σέβεται τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας των λαών να συμπαρασταθεί στη Βενεζουέλα. Καταγγέλλουμε τα ελληνικά αστικά πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ για την κάλυψη που παρέχουν στο πραξικόπημα, παρουσιάζοντας ως «στρατιωτική εξέγερση». Καταγγέλλουμε ακόμα, την διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης που προ¬α¬νάγ¬γει¬λε την υπο¬δο¬χή εκ¬προ¬σώπου του Γκουαϊδό στην Αθή¬να, κρατώντας ίσες αποστάσεις απέναντι στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τους πραξικοπηματίες.
Η Επιτροπή θα συμμετέχει και φέτος στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με παρέμβαση ενημέρωσης και αλληλεγγύης στην πλατεία Συντάγματος, από τις 10πμ.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γιατί συμπαραστεκόμαστε στη Βενεζουέλα;
Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος, κάθε φίλος της ειρήνης, καθένας και καθεμία που σέβεται τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας των λαών πρέπει να συμπαρασταθεί στη Βενεζουέλα επειδή:
Έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ οι οποίες, κατά παραβίαση όλων των αρχών του ΟΗΕ, οργανώνουν πραξικόπημα, εξαπολύουν σαμποτάζ, προετοιμάζουν επέμβαση. Απειλούν ανοιχτά ότι θα έχει το μέλλον της Συρίας και της Λιβύης. Απειλούν το λαό με εμφύλιο πόλεμο και τον Πρόεδρο της χώρας με δολοφονία.
Η Βενεζουέλα έχει πρόσφατα (πριν ένα χρόνο) εκλεγμένο πρόεδρο τον Ν. Μαδούρο με ποσοστό 67% έναντι 21% του βασικού αντιπάλου του. Η εκλογική διαδικασία, όπως και όλες των προηγούμενων χρόνων, διεξήχθη ομαλά. Κανείς διεθνής παρατηρητής δεν διετύπωσε σοβαρές αποδείξεις (ούτε κάν ενδείξεις) για το αντίθετο.
Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας είναι ιδιαίτερα δημοκρατικό. Δίνει τη δυνατότητα στο λαό να ανακαλέσει τους αντιπροσώπους του, πριν τη λήξη της θητείας τους, αν δεν είναι ικανοποιημένος από αυτούς. Έχει επίσης το συνταγματικό δικαίωμα και τη δυνατότητα να ανακαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.
Η αυτοανακήρυξη του Γουαϊδό είναι πραξικοπηματική ενέργεια, παραβίαση του Συντάγματος και του ποινικού νόμου. Είναι σαν να αναγορευτεί ξαφνικά πρωθυπουργός της Ελλάδας ο πρόεδρος της Βουλής.
Επιπλέον, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό και στη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας επειδή:
Γνωρίζουμε ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να βάλουν και πάλι στο χέρι το πετρέλαιο της χώρας, το οποίο εθνικοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσάβες. Μέσω της εθνικοποίησης, η φτώχεια στη χώρα, μπορεί να μην εξαλείφθηκε, αλλά έχει μειωθεί στο μισό, όπως λένε τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.
Ξέρουμε ότι ειδικά ο πολυεθνικός όμιλος Κοχ εποφθαλμιά τα πετρέλαια της Βενεζουέλας. Ο Μ. Πενς (αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) και ο Μ. Πομπέο (υπουργός εξωτερικών) είναι μεγαλομέτοχοι του ομίλου.
Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει έναν βρώμικο οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Βενεζουέλας.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν επικρατήσουν οι ευνοούμενοι των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, θα ιδιωτικοποιηθεί ο πετρελαϊκός τομέας, θα γίνει πλιάτσικο κυριολεκτικά, θα επανέλθει το ΔΝΤ και θα βυθιστεί σε μόνιμη φτώχεια ο λαός.
somosvenezuelagr.blogspot.gr



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στην Βενεζουέλα η μαριονέτα της CIA ποζάρει δίπλα σε άντρες με στρατιωτικά ρούχα δήθεν οτι τον στηρίζει ο στρατός ..δεν πα να ποζάρει με ότι θέλει ,ο στρατός μένει πιστός στον Μαδουρο..ναι περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ φυσικα (η μεγάλη τσατσά ),έχουν αναγνωρίσει την μαριονέτα Γκουαϊδό ως "προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας"..δεν αρκεί μαγκες ,οσα tweet και "ανθρωπιστική βοήθεια " και να στέλνετε ..
Κοίτα βρε παιδιά λύσσα που τους εχει πιάσει τους "ηγέτες" της "πολιτισμενης" αποικιοκρατιας(καπιταλισμος)να βάλουν χέρι στα πετρέλαια της Βενεζουέλας




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 15:17
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα σε όλη τη Γαλλία για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά και στο Παρίσι σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των αντιεξουσιαστών «Black Blocs» και της αστυνομίας.
Η πορεία των συνδικάτων στο Παρίσι επρόκειτο να ξεκινήσει γύρω στις 14.30, όμως από τις 10.00 το πρωί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Μονπαρνάς μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων», στην κεφαλή της πορείας που πρόκειται να κατευθυνθεί στην Πλας ντ' Ιταλί.
Γύρω στο μεσημέρι, μερικές εκατοντάδες αντιεξουσιαστές διαδηλωτές, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και ήταν ντυμένοι στα μαύρα, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «όλοι σιχαίνονται την αστυνομία» και στη συνέχεια εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με βομβίδες κρότου-λάμψης και με δακρυγόνα. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι.
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο Φιλιπ Μαρτινέ, ο γενικός γραμματέας του αριστερου συνδικάτου CGT, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μπλοκ του οποίου ήταν επικεφαλής, αφού δέχτηκε επίθεση από κάποιους ακραίους αντιεξουσιαστες. Ένα μέλος του CGT που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου είπε ότι ακριβώς πριν ξεκινήσει η πορεία ο συνδικαλιστής βρέθηκε εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ των «Black Blocs» και των δυνάμεων ασφαλείας. Κατάφερε να υποχωρήσει σε ένα γειτονικό δρόμο όπου όμως «μια ομάδα ατόμων» άρχισε να εκτοξεύει μπουκάλια εναντίον του.
Οι Αρχές είχαν δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της περιοχής. Ένταση επικρατούσε κυρίως γύρω από το εστιατόριο La Rotonde, που είχε αποκλειστεί για να μην έχει την τύχη του Fouquet το οποίο πυρπολήθηκε στις 16 Μαρτίου. Το La Rotonde έχει συνδεθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν γιατί εκεί είχε γιορτάσει το γεγονός ότι πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από δύο χρόνια.
Μέχρι το μεσημέρι οι αρχές είχαν προχωρήσει σε 9.016 ελέγχους και έκαναν 165 προσαγωγές.
Εκτός από το Παρίσι, σε πολλές άλλες πόλεις (Μονπελιέ, Μπεζανσόν, Νάντη, Στρασβούργο, Μπορντό κ.α.) οργανώθηκαν διαδηλώσεις, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στη Λιόν, οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις πορείες στο κέντρο. «Ευχαριστούμε για τη Νοτρ Νταμ, αλλά δώστε κάτι και στους Άθλιους», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι στη Λιλ.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εργατική Πρωτομαγιά
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 13:23
Κάλεσμα για μαζικές συγκεντρώσεις απηύθυναν σήμερα, Πρωτομαγιά, συνδικάτα, οργανώσεις, του ΠΑΜΕ, στη πλατεια Συνταγματος, αριστεριστές στο Μουσειο στην Πατησιων, με συνθήματα υπέρ των εργαζομένων και κατά των απολύσεων και των περικοπών. Τα ξεπουλημενα καθικια προδοτης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν τολμησανε να μαζευτουνε και οι 50 στο Πεδιο του Αρεως όπως εκαναν
Οι καρεκλοκενταυροι προδοτες, τα καθικια της ΓΣΕΕ κάλεσαν σε συγκέντρωση  στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ωστόσο η προσέλευση ήταν πολύ μικρή.
Το ΠΑΜΕ κάλεσε σε συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στο Μουσείο (Πατησίων & Τοσίτσα) συγκεντρώθηκαν αριστεριστες και αντιεξουσιαστές.
Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ  ολοκληρώθηκε στις 12.30 περίπου ενώ μία ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε και η προγραμματισμένη πορεία των αριστεριστικων δευτεροβάθμιων σωματείων.
Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του ηλεκτρικού (πρώην ΗΣΑΠ), ο προαστιακος, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, αλλά και ο σιδηρόδρομος, λόγω 24ωρης απεργίας που προκηρυξαν οι δεξιοι και πασοκοι συνδικαλιστες, σε μια προσπαθεια τους να μην συμμετασχει ο κοσμος στις συγκεντρωσεις της Πρωτομαγιας.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ  έγινε στο Σύνταγμα ενώ προσυγκεντρώσεις είχαν οριστεί νωρίτερα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.
Δήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό, για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας. Και βεβαίως για την κατάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης, μέσα από την κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για το σοσιαλισμό.
Καλή Πρωτομαγιά, Χρόνια Πολλά, καλή δύναμη σε όλους και όλες».
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Πέρρος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Στο Σύνταγμα, στο χώρο της κεντρικής πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, κατευθύνθηκαν οι μαζικές προσυγκεντρώσεις Ομοσπονδιών, Συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών.
Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων ξεκίνησαν από την Πλατεία Κάνιγγος, την Παλιά Βουλή, το Μετρό «Ευαγγελισμός» και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Με πανό, που στέλνουν τα μηνύματα της σημερινής μέρας, πορεύτηκαν στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να συγκλίνουν μαζικά στο χώρο της συγκέντρωσης.
Πορεία του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Πορεία για να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το ΠΑΜΕ.
Η πορεία κινήθηκε στις οδούς Εγνατία, Αγία Σοφίας Τσιμισκή, και κατέληξε στη συμβολή των οδών με Εγνατία και Βενιζέλου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο καπνεργάτη.Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων σε Ουκρανούς πολίτες
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 17:44
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια, με συνοπτικές διαδικασίες, οι Ουκρανοί πολίτες οι οποίοι ζουν σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αντιφασιστες αντάρτες.
Το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα μια μακρά λίστα των πολιτών που δικαιούνται να λάβουν αυτά τα ρωσικά διαβατήρια. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι ζουν στα «ορισμένα εδάφη» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η διαδικασία για την απόκτηση των διαβατηρίων θα διαρκεί τρεις μήνες.
Ο νόμος αυτός τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Μαΐου.
Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στη χαλάρωση των κανόνων για την απόκτηση ρωσικών διαβατηρίων από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Βενεζουέλα: Με το πραξικόπημα των ΗΠΑ συντάσσονται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή
1 Μαιου 2019
Με διαφοροποιήσεις στη ρητορική τους αλλά κοινή στρατηγική υπέρ του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα έχουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Σε ωμή παραδοχή ότι η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται με τις θέσεις του ακροδεξιού πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό προχώρησε, από το Κατάρ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που έγραψε στο twitter: «Στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ Φ. Μογκερίνι τις οποίες συνδιαμόρφωσε. Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποια πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών».
«Χθες η δημοκρατική Ευρώπη τοποθετήθηκε με σαφήνεια κι ευθύνη. Ζήτησε ξανά λύση μόνο με ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα, εκλογές, να αποφευχθεί η αιματοχυσία» σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος δίνοντας το στίγμα της ταύτισης των θέσεων της κυβέρνησης με αυτές των ιμπεριαλιστών και της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.
Από την πλευρά της, χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, η ΝΔ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του πραξικοπήματος των ΗΠΑ στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έγραψε στο twitter: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις, να συνταχθεί με τις θέσεις της δημοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Δεν έχουν δικαίωμα με τις ιδεοληψίες τους να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας».
Ανάλογες δηλώσεις υπέρ του ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος έκαναν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή αποκάλεσε το νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, “τύρρανο και δικτάτορα”.
Τη γραμμή της ΝΔ, έστω και σε ηπιότερους λεκτικούς τόνους, ακολουθεί και το ΚΙΝΑΛ που έχει, εδώ και μήνες, ταχθεί υπέρ των αμερικανοευρωπαϊκών σχεδίων για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Μαδούρο.
Τέλος, η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο των υποστηρικτών του ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος. Παρά το γεγονός ότι η φασιστική οργάνωση δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, στις ιστοσελίδες της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρουσιάζεται ως “δικτατορικό καθεστώς” – οι ναζί βαφτίζουν μάλιστα ως… “κομμουνιστή” το Μαδούρο – ενώ αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στην ανάμειξη των ΗΠΑ-ΕΕ στη χώρα.
Ανακοίνωση ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου σχετικά με τη Βενεζουέλα
Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με τη Βενεζουέλα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:
«Μετά από ένα 24ωρο εκκωφαντικής σιωπής, σχετικά με το εξελισσόμενο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, ήρθαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου να επιβεβαιώσουν το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως “μεντεσέ” των Αμερικάνων και της ΕΕ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καταδικάζει την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και του βενεζουελάνικου λαού, αλλά υιοθετεί κι όλους τους στόχους της λεγόμενης “αντιπολίτευσης”, συντασσόμενη ανοιχτά με τις θέσεις της ΕΕ που παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα “ήπιο πραξικόπημα” στη Βενεζουέλα. Άλλωστε οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ -δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές- έχουν ήδη αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των Αμερικάνων, Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
Τόσο οι θέσεις της ΝΔ, όσο κι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος του βενεζουελάνικου λαού, αλλά και κάθε λαού, να αποφασίζει χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.
Ο ελληνικός λαός, όπως πολλές φορές έχει κάνει στο παρελθόν, χρειάζεται και τώρα να καταδικάσει την επέμβαση των ΗΠΑ – ΕΕ στη Βενεζουέλα, μαζί και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, που παίζουν το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών».




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τουρκία: Αποκλεισμένη η πλατεία Ταξίμ για την Πρωτομαγιά - Δεκάδες συλλήψεις
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 15:38
Αρκετές δεκάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σήμερα συνελήφθησαν από τις αρχές που είχαν αναπτύξει ισχυρά μέτρα ασφαλείας και είχαν αποκλείσει πολλές συνοικίες της πόλης.
Περισσότεροι από 80 άνθρωποι που ήθελαν να πάνε στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ - όπου εδώ και αρκετά χρόνια απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις - συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν να συλλαμβάνονται άνθρωποι και να οδηγούνται σε κλούβες της αστυνομίας στη συνοικία Μπεσίκτας.
Η πλατεία Ταξίμ ήταν πλήρως αποκλεισμένη και πολλοί δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν, όπως η λεωφόρος Ιστικλάλ, είχε αποκλειστεί με μεταλλικές μπάρες και οχήματα της αστυνομίας.
Οι αρχές επέτρεψαν να γίνει μια διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στη συνοικία Μπακίρκιοϊ. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι και η προσέλευση των μπλοκ των συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζεται.
Διαδηλώσεις, με την έγκριση των αρχών, έγιναν επίσης στην Άγκυρα και στη Σμύρνη. Στη Σανλιούρφα, στα νοτιοανατολικά, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα με ένα μίνι-μπας το ποίο μετέφερε διαδηλωτές.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο αληταρας νεοναζι Πομπέο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Βενεζουέλα
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 15:22
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο Fox Business Network.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σρι Λάνκα: Χωρίς υπαίθριες συγκεντρώσεις γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 12:59
Χωρίς υπαίθριες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά τα κυριότερα πολιτικά κόμματα στη Σρι Λάνκα, σεβόμενα την έκκληση των αρχών να μην πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις για λόγους ασφαλείας, μετά τις επιθέσεις, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών που στοίχισαν τη ζωή σε 253 ανθρώπους.
Τα κόμματα οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, με τη συμμετοχή μόνο μελών τους, αντί για τις παραδοσιακές, μεγάλες διαδηλώσεις στις οποίες κάθε χρόνο κατεβαίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Αρχικά σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν πολύ μεγάλες διαδηλώσεις για να επιδείξουν τη δύναμή τους, ενόψει και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.
Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε παρέστησαν σε μια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του πρώην προέδρου Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα που σκοτώθηκε την Πρωτομαγιά του 1993, σε επίθεση αυτοκτονίας των αυτονομιστών ανταρτών Τάμιλ.
Στην πρωτεύουσα Κολόμπο τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια και η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες σε όλη τη χώρα, αναζητώντας υπόπτους που εμπλέκονται στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων και εκκλησιών. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και κρατούνται περισσότεροι από 250 άνθρωποι, εκ των οποίων ορισμένοι διατηρούσαν δεσμούς με τις δύο ισλαμοφασιστικές οργανώσεις που κατηγορούνται για το μακελειό.
Στις έρευνές τους οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει εκρηκτικές ύλες, πυρομαχικά και προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμοφασιστικού Κράτους.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αργεντινή: Η χώρα παρέλυσε εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν τα συνδικάτα
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 09:01
Η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την οποία προκήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η ακροδεξια νεοφιλελε κυβέρνηση του αληταρα προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι παρέλυσε τη χώρα χθες Τρίτη, με τις αεροπορικές εταιρείες μεταξύ άλλων να ακυρώνουν περίπου 600 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις.
Η κινητοποίηση, εξαιτίας της οποίας δεν λειτούργησαν οι δημόσιες συγκοινωνίες οι τράπεζες και τα σχολεία, είχε σκοπό να καταγγελθούν τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων και ιδίως οι περικοπές που πλήττουν τα νοικοκυριά -- τα οποία ήδη δυσκολεύονται εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της ύφεσης της οικονομίας.
Σήμερα, τα συνδικάτα προγραμματίζουν να γίνει πορεία προς το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες.
Ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 51,3% το τελευταίο δωδεκάμηνο σε ετήσια βάση, το ποσοστό του ενεργού εργατικού δυναμικού που πλήττεται από την ανεργία έχει επισήμως αυξηθεί στο 9,1%, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2018.
Ο Μάκρι δεν φάνηκε να πτοείται από τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων. «Συνεχίζουμε το έργο μας, ακόμη και καθώς κάποιοι παραλύουν τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές», είπε.
Η εντεινόμενη δυσαρέσκεια εγείρει ολοένα περισσότερες αμφιβολίες για τις πιθανότητες του αληταρα νεοφιλελευθερου ακροδεξιου Μάκρι να διατηρηθεί στην προεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
 O αληταρας Μάκρι, που ανέλαβε την προεδρία το 2015 υποσχόμενος ψευτιες ότι θα «εξομαλύνει» την οικονομική πολιτική, θα «εξορθολογίσει» την οικονομία, βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, την άνοδο των τιμών, τις περικοπές των επιδοτήσεων σε αγαθά κοινής ωφέλειας - το ρεύμα, το φυσικό αέριο κ.ά. - εντός των ορίων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για να εκμηδενιστεί το έλλειμμα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αυτός ο πρόεδρος είναι επικίνδυνος», υποστήριξε ο Πάμπλο Μικέλι, πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων CTA, απευθυνόμενος στη θάλασσα των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στην Πλατεία του Μαΐου. «Πρέπει να κάνουμε κι άλλες απεργίες και πορείες, για να εμποδίσουμε αυτούς τους τύπους να μας πάρουν κι άλλα», πρόσθεσε.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ: Η FAA απαγορεύει όλες τις πτήσεις που διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας σε ύψος κατώτερο των 26.000 ποδών
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 06:51
Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απαγόρευσε την Τρίτη (το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν δρομολόγια που διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας σε ύψος κατώτερο των 26.000 ποδών μέχρι νεοτέρας, επικαλούμενη την «αυξανόμενη πολιτική αστάθεια και τις ταραχές» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.
Σε ανακοίνωση της, η FAA αναφέρει επίσης ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς και από τη Βενεζουέλα -- συμπεριλαμβανομένων εταιρειών με μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη -- ή δρομολόγια που περνούν από τον εναέριο χώρο της πρέπει να φύγουν από τη χώρα ή να αναστείλουν τις πτήσεις αυτές μέσα σε 48 ώρες.
Τον Μάρτιο, ο όμιλος American Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επ' αόριστον τις πτήσεις του προς και από τη Βενεζουέλα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Μαδούρο συγχαίρει τον στρατό που υπεραμύνθηκε στο πραξικόπημα
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 05:00
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο έδωσε συγχαρητήρια στο στράτευμα της χώρας που υπεραμύνθηκε και διέλυσε το πραξικόπημα, μετά από μία ημέρα γεμάτη βία. Ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε ότι «ένα μικρό γκρουπ προσπάθησε να γεμίσει βία την χώρα. Ο αυτοανακηρυγμένος Χουάν Γκουαϊδό και ο Λεοπόλντο Λόπες οδήγησαν το πραξικόπημα».
Παράλληλα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι τρεις ειδικοί εισαγγελείς θα εξετάσουν τις εγκληματικές πράξεις των αντιπάλων και επεσήμανε: «έχουμε συνταγματάρχες τραυματισμένους από σφαίρες που χρειάζονται αυξημένη ιατρική περίθαλψη».



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Αβάνα επαναλαμβάνει ότι δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Βενεζουέλα
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 03:33
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες επανέλαβε ότι η Αβάνα δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Βενεζουέλα, αντιδρώντας στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να γενικεύσει το αμερικανικό εμπάργκο και να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις στην πολιτική ηγεσία της νήσου της Καραϊβικής, εξαιτίας της στήριξης της κυβέρνησης της Κουβας στον νομιμο δημοκρατικο  πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Ο Ροδρίγκες εξάλλου επανέλαβε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, είναι «παθολογικός ψεύτης», κρίνοντας πως «παραπληροφορεί» τον Τραμπ.
«Δεν υπάρχουν στρατεύματα της Κούβας στη Βενεζουέλα• ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε Κουβανός που να συμμετέχει σε επιχειρήσεις του στρατού ή των σωμάτων ασφαλείας εκεί. Μόνο ιατρικό προσωπικό, που βρίσκεται σε ανθρωπιστική αποστολή», ανέφερε ο Ροδρίγκες μέσω Twitter.
Νωρίτερα, ο καθυσταρημενος αληταρας ναζιστης Τραμπ απείλησε να γενικεύσει το αμερικανικό εμπάργκο και να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη Κουβα εάν δεν αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις που λεει για να δικαιολογησει τη ναζιστικη του αποικιοκρατικη τρομοκρατια  ότι δηθεν έχει αναπτύξει η Αβάνα στη σύμμαχό της χώρα σε κρίση.
Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «απορρίπτει σθεναρά» την απειλή του Τραμπ περί «ολοκληρωτικού» εμπάργκο στην Κουβα.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ουκρανία: Πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό στο Ρίβνε - Δεν παρατηρήθηκε αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή
 Τρίτη, 30 Απριλίου 2019, 21:04
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε έναν πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία ενός αντιδραστήρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι μετά το ατύχημα αυτό το επίπεδο της ραδιενέργειας στην περιοχή δεν παρουσιάζει επικίνδυνη αύξηση.
Η πυρκαγιά κατασβέστηκε μέσα σε μία ώρα. Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον πυρηνικό σταθμό του Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από το Κίεβο.
Μία εκπρόσωπος της δημόσιας υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Energoatom είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν μετασχηματιστή και αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας των αντιδραστήρων. «Ο τρίτος αντιδραστήρας σταμάτησε. Το επίπεδο ραδιενέργειας δεν αυξήθηκε», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε κανείς.
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσουν τα αίτια του ατυχήματος.
Ο τρίτος αντιδραστήρας του Ρίβνε - συνολικά έχει τέσσερις - παρέμεινε εκτός λειτουργίας και σήμερα, λόγω των εργασιών που ήταν σε εξέλιξη για την αντικατάσταση του μετασχηματιστή.
Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί, με 15 αντιδραστήρες συνολικά. Η πυρηνική ενέργεια που παράγεται καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της χώρας.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γαλλία: Στους δρόμους 7.400 αληταραδες αστυνομικοί για τις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς
 Τρίτη, 30 Απριλίου 2019, 20:41
Περισσότεροι από 7.400 αληταραδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν αύριο Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να χτυπησουν τις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου αναμένονται «1.000-2.000 εξτρεμιστές ακτιβιστές», οι οποίοι απηύθυναν κάλεσμα να μετατραπεί το Παρίσι «σε πρωτεύουσα των ταραχών».
Ο αληταρας παλιοπουστας νεοφιλελε αποικιοκρατης πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν είπε σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του νεοφιλελε αποικιοκρατικου υπουργικού συμβουλίου, ότι η απάντηση σε αυτά τα «black blocs» θα είναι «εξαιρετικά σθεναρή» στην περίπτωση που ξεσπάσουν βία επεισόδια στις διαδηλώσεις, είπε η αλητισα σκατοπουτανα εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ.
«Δεν πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση, πρέπει να προειδοποιούμε (…) Αύριο, υπάρχει κίνδυνος» υπογράμμισε ο γαμιμενος αληαταρας υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, 1.000-2.000 ακραίοι ακτιβιστές, που θα έχουν την ενίσχυση προσώπων από το εξωτερικό, ενδέχεται να επιχειρήσουν να σπείρουν την αταξία και τη βία» διευκρίνισε ο υπουργός. Αυτοί θα μπορούσαν να ενωθούν με τα χιλιάδες «ακραία «κίτρινα γιλέκα», τα μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» που έχουν αρχίσει να ριζοσπαστικοποιούνται» ειπε ο αληαταρς καριολης Καστανέρ.
Μπροστά στο κάλεσμα να μετατραπεί το Παρίσι σε «πρωτεύουσα των ταραχών», που απηύθυναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «κίτρινα γιλέκα» και «black blocs», ριζοσπαστικοποιημένοι και βίαιοι διαδηλωτές, ο αληταρας Καστανέρ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ισχυρές ναζιστικες δυνάμεις με «περισσότερους από 7.400 αληταραδες καριολες σκατομπατσους μπασκινες αστυνομικούς».
Επιπλέον, ντρόουν θα επιτηρούν τις κινητοποιήσεις από ψηλά, σύμφωνα με το γαλλικο ναζιστικο αποικιοκρατικο υπουργείο.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βενεζουέλα: Τραυματισμός αξιωματικού από σφαίρα έξω από τη βάση Λα Καρλότα
 Τρίτη, 30 Απριλίου 2019, 20:36
Ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τραυματίστηκε από σφαίρα σήμερα, κατά τη διάρκεια των ταραχών με τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο.
«Καταγγέλλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες (...) 0 οποίος τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο», απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός.
Ο Παντρίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνους «τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Λαβρόφ προς Πομπέο: «Καταστροφική η επιρροή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα»
 Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019, 21:03
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για τη Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΥΠΕΞ Bενεζουέλας: Η απόπειρα πραξικοπήματος σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ
Τρίτη, 30 Απριλίου 2019, 20:03
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο "στρατιωτικό πραξικόπημα" για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ' εντολή της Ουάσινγκτον.
"Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον", τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.
"Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό", πρόσθεσε.
Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε "ασήμαντη" και "μικρού μεγέθους".
Ο στρατός έδωσε "άμεση απάντηση" σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο. Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα "εξαπατήθηκαν" και αποσύρθηκαν κατ' εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υπ. Άμυνας της Βενεζουέλας: Yπεύθυνη η αντιπολίτευση για ένα «ενδεχόμενο λουτρό αίματος» στο Καράκας
 Τρίτη, 30 Απριλίου 2019, 19:47
Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος» στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι Ρώσοι ελεύθεροι σκοπευτές είναι έτοιμοι στο Ιντλίμπ...
Κι οι ανησυχούντες για τον "αυθεντικό τους σοσιαλισμό" ας μιλούν για ιμπεριαλισμό της Ρωσίας με επεμβάσεις στην Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας κι όπου χρειάζεται...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Θερμά συλλυπητήρια στις ηγεσίες του συριζα, της δεξιάς κι ακροδεξιάς, στη νέα δεξιά (κιναλ και σια) και με θέρμη στους αμερικανοτσολιάδες Γιωργάκη σοσιαΛΗΣΤΗ, Δουζίνα-Σόρος και να μην μας διαφεύγει ο κύριος Βατικιώτης (μπορούσε ν' απουσιάζει η ιμπεριαλιστρική "αριστερά" από το πανηγύρι;) που εσχάτως ανακάλυψε τα "στραβά" της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας...



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στην πρεσβεία της Ισπανίας κατέφυγε ο πραξικοπηματίας Λεοπόλδο Λόπεζ
O Λεοπόλδο Λόπεζ
Στην πρεσβεία της Ισπανίας κατέφυγε ο Λεοπόλδο Λόπεζ, που προβάλλονταν ως ο υπαρχηγός του πραξικοπηματία αχυράνθρωπου των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊδό, ο οποίος χθες το βράδυ, εισήλθε στην πρεσβεία της Χιλής.
Η Μαδρίτη επιβεβαίωσε το γεγονός, ότι ο Λόπεζ, μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του βρίσκονται στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, να δηλώνει ότι μέσα στην ημέρα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
(Πηγή: «Telesur»)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ένα εισιτήριο business class για τον Γκουαιδο στην επόμενη πτήση για Μαϊάμι;
Ξέμεινε από "εξεγερμένους" η πόρνη της Cia Γκουαιδο...
Εθεάθη στα σύνορα με την Βραζιλία, πριν καταφυγει στην πρεσβεια της Ισπανιας, μετά από το αποτυχημένο του πραξικόπημα, για να μην συλληφθεί.
Αυτή είναι η "αντιπολίτευση" της Βενεζουέλας με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Μαδούρο να συνεργαστεί!!!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Nicolás Maduro: Μην αφήσετε την πατρίδα μου να γίνει ένα νέο Βιετνάμ...  (2 Φεβ 2019)
https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=5PVN13hp9eA
(ελληνικοί υπότιτλοι)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το ΚΚΕ, με εξαίρεση ΜΙΑ συγκέντρωση που διοργάνωσε κατά του πολέμου, τι άλλο έκανε αυτά τα οκτώ χρόνια υπέρ της Συρίας; Δεν είναι μόνο η, κατά Fusaro, φούξια "αριστερά" το πρόβλημα, αλλά και η κατ'όνομα ορθόδοξη, η οποία αποτελεί light εκδοχή της πρώτης.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έρχεται η ώρα για το Ιντλίμπ!
Κάθε σπιθαμή Συριακής γης θ' απελευθερωθεί!
Το απαιτούν οι 250.000 Μάρτυρες της Πατρίδας και της Λευτεριάς!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



1η Μάη 2019... κι ακόμη κυκλοφορούν ελεύθερα τα αμερικανοτσογλάνια των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ!