Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Τριτη 10 Δεκεμβριου 2019


Δεν υπάρχουν μόνο Δαμανάκη και Λαλιώτης......
«Έφυγε» και ο Βασίλης Λυραντζάκης
Αποχαιρετισμός σε ένα σύντροφο και φίλο από «Τα Παιδιά του Φλεβάρη»
9 Δεκεμβρίου 2019
Πάει κι ο Βασίλης. Από προχτές, Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019, «έφυγε»- για το μεγάλο και χωρίς επιστροφή ταξίδι- και ο σύντροφος και φίλος Βασίλης Λυραντζάκης. Αν και έδωσε παλληκαρήσια και με αξιοπρέπεια τη μάχη με την οξεία λευχαιμία- που το «χτύπησε» ξαφνικά το καλοκαίρι του 2018- τελικά δεν τα κατάφερε. Ο θάνατος βγήκε νικητής, στερώντας μας τον σύντροφο, τον φίλο, τον κοινωνικό αγωνιστή και πάνω απ’ όλα άνθρωπο Βασίλη Λυραντζάκη.
Στην περίοδο 1967- 1974, ο Βασίλης αγωνίστηκε για την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών και μια καλύτερη Ελλάδα, μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Ως φοιτητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πήρε ενεργά μέρος το Νοέμβρη του 1973 και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για την δράση του αυτή συνελήφθη το Φλεβάρη του 1974 και βασανίστηκε απάνθρωπα στην Ασφάλεια και το Μπογιάτι, όπου παρέμεινε κρατούμενος μέχρι τις 26 Ιούλη1974, όταν και απελευθερώθηκε- μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενος- από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο Βασίλης ήταν ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου, που δεν έγιναν διάσημοι. Δεν έγινε υπουργός ή υφυπουργός κάποιου υπουργείου, γιατί ήξερε τι ήθελε και τι δεν ήθελε. Αρνήθηκε να εξαργυρώσει όπως ορισμένοι άλλοι- ευτυχώς λίγοι- τις περγαμηνές της αντιδικτατορικής του δράσης με υπουργικούς θώκους και οφίτσια. Ανήκει στην κατηγορία εκείνων των αγωνιστών που έλεγαν ότι στην περίοδο της χούντας, «έκανα απλά το καθήκον μου και τίποτα παραπάνω».
Καθώς ο κάθε νεκρός διεκδικεί, με τη σιωπή του, από κείνους που έμειναν πίσω έστω μια ανθεκτική αλήθεια, πιστεύω ότι για τον Βασίλη μπορούμε να κρατήσουμε ως απόσταγμα της ζωής και δράσης του, την εμμονή του, την υπομονή του και την επιμονή του. Και επειδή συχνά γίνεται λόγος για τη γενιά που είδε με τα μάτια της το θηρίο χωρίς να το βάλει στα πόδια, καλό είναι να θυμηθούμε, επί τη ευκαιρία: Χωρίς τη σπορά των αγωνιστών της γενιάς του Πολυτεχνείου, η σοδειά της εποχής που ονομάστηκε μεταπολίτευση θα ήταν πολύ πιο σκοτεινή. Και όσα ορισμένοι υποτιμούν σήμερα ως αυτονόητα θα έμεναν γράμματα ανεκπλήρωτα.
Ο Θάνατός του Βασίλη Λυραντζάκη, έκανε φτωχότερη την οικογένειά του αλλά και την ευρύτερη οικογένεια «Τα παιδιά του Φλεβάρη», που δεν είναι άλλοι παρά οι αγωνιστές κατά της δικτατορίας με τους οποίους ήταν συγκρατούμενος στην Ασφάλεια, στο Μπογιάτι και τις φυλακές Κορυδαλλού από το Φλεβάρη μέχρι τις 26 Ιούλη 1974.
Η κηδεία του, θα γίνει την Τρίτη 10 Δεκέμβρη και ώρα 14:00 στο Α’ Νεκροταφείο στο Ιερό ναό Αγίων  Θεοδώρων.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κάτι απορίες που έχω κι εγώ...

Ηθελα  ναξερα,  αυτοι οι Γαλλοι που διαδηλωνουν, δεν σκεφτονται πως πληττεται η εμπορικη κινηση και ο τουρισμος ειδικα εν οψη των εορτων? Τι διαολο ρε σεις, δεν πιανει στο Παρισι ο ΣΚΑΙ?
Σχολιο.- ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΡΙΑ : ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ;;;;;
Σχολιο.- 613 χ.λ.μ.το μποτιλιαρισμα χθες στο Παρισι .....λογω απεργιας !!!! αλλα ειναι λαος με συνειδηση και οχι το οτι ναναι!!!




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



10 Δεκεμβρίου 2019
Η Δική μας Αμερική μπροστά στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και των ολιγαρχιών – Δήλωση του Υπ Εξ της Κούβας

Τα πιο πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή επιβεβαιώνουν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τις αντιδραστικές ολιγαρχίες ως κύριο υπεύθυνο για την επικίνδυνη αναταραχή και την πολιτική και κοινωνική αστάθεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Όπως επεσήμανε την 1η Ιανουαρίου 2019, ο Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρουζ:
"Εκείνοι που αυταπατώνται για την αποκατάσταση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στην περιοχή μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν αλλάξει και ο κόσμος επίσης [...] Η περιοχή μοιάζει με λιβάδι σε περίοδο ξηρασίας. Μια σπίθα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που θα έβλαπτε τα εθνικά συμφέροντα όλων ".
O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διακηρύσσει την ισχύ του Δόγματος Μονρόε και καταφεύγει στο μακαρθισμό για να διατηρήσει την ιμπεριαλιστική κυριαρχία πάνω στους φυσικούς πόρους της περιοχής, να αποτρέψει την άσκηση εθνικής κυριαρχίας και τις φιλοδοξίες για περιφερειακή ολοκλήρωση και συνεργασία. Επιχειρεί να αποκαταστήσει την μονοπολική ηγεμονία του σε παγκόσμια και ημισφαιρική κλίμακα, να εξαλείψει τα προοδευτικά, επαναστατικά και εναλλακτικά στον άγριο καπιταλισμό μοντέλα, να αντιστρέψει τις πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις και να επιβάλλει νεοφιλελεύθερα μοντέλα, πέρα από το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες παιχνιδιού της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, το περιβάλλον και την ευημερία των λαών.
Αυτή τη Δευτέρα, 2 Δεκέμβρη, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε  απειλητικά την Κούβα και τη Βενεζουέλα ότι επιχειρούν να επωφεληθούν και υποστηρίζουν την αύξηση της αναταραχής στις χώρες της περιοχής. Παραπλανά και χειραγωγεί την πραγματικότητα και αποκρύπτει τη μόνιμη παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ως κεντρικό στοιχείο της περιφερειακής αστάθειας.
Οι νόμιμες διαδηλώσεις και οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις που έχουν καταγραφεί στην ήπειρο, ιδίως στο πολυεθνικό κράτος της Βολιβίας, στη Χιλή, στην Κολομβία, στο Εκουαδόρ και στη Βραζιλία, οφείλονται στη φτώχεια και στην αυξανόμενη ανισότητα στη διανομή του πλούτου. Στην πεποίθηση ότι οι νεοφιλελεύθερες  φόρμουλες του αποκλεισμού επιδεινώνουν την μη βιώσιμη κοινωνική κατάσταση.  Στην απουσία ή επισφάλεια των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής ασφάλισης. Στις καταχρήσεις κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην ανεργία, στην περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο υψηλό κόστος και στον περιορισμό των κοινωφελών υπηρεσιών και στην αύξηση της ανασφάλειας των πολιτών.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν την κρίση των πολιτικών συστημάτων, την έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας, τη δυσπιστία απέναντι στα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα, τη διαμαρτυρία ενάντια στην τυπική ιστορική διαφθορά που είναι χαρακτηριστικό των στρατιωτικών δικτατοριών και των δεξιών κυβερνήσεων, την μείωση της λαϊκής υποστήριξης προς τις επίσημες αρχές και τη δυσπιστία στα θεσμικά όργανα και στο δικαστικό σύστημα.
Κατά τον ίδιο τρόπο, διαδηλώνουν ενάντια στην βίαιη αστυνομική καταστολή και την στρατιωτικοποίησή της με το πρόσχημα της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας, ενάντια στην απαλλαγή από ποινικές ευθύνες των οργάνων καταστολής, στην χρήση πολεμικών όπλων και μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που προκαλούν θανάτους, σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων νέων με μη ανατρέψιμες βλάβες στα μάτια από τη χρήση πλαστικών σφαιρών. Ενάντια στην ποινικοποίηση των διαδηλώσεων,  στους βιασμούς, ξυλοδαρμούς και της βίας κατά των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων• και ακόμη τη δολοφονία κοινωνικών ηγετών, αποστρατευμένων ανταρτών και δημοσιογράφων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται και υποστηρίζουν την καταπίεση κατά των διαδηλωτών υπό το πρόσχημα της διαφύλαξης της δήθεν «δημοκρατικής τάξης». Η σιωπή συγκάλυψης από πολλές κυβερνήσεις, θεσμούς και προσωπικότητες, που έχουν εμφανιστεί πολύ κριτικοί και δραστήριοι εναντίον της αριστεράς είναι ντροπή. Η συνενοχή των μεγάλων ΜΜΕ είναι επαίσχυντη.
Οι λαοί βάσιμα αναρωτιούνται πού είναι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, που είναι οι οργανισμοί που υποτίθεται ότι υπάρχουν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πού είναι το σύστημα δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία του οποίου διακηρύσσεται;



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019
Εξάντληση των αποθεμάτων δακρυγόνων στη Χιλή και αγορά από τη Βραζιλία

Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης τους εναντίον των κοινωνικών κινημάτων από τις 18 Οκτώβρη, οι χιλιανές αστυνομικές δυνάμεις σήμερα έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα δακρυγόνα και χρειάστηκε να αγοράσουν νέες ποσότητες στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera, οι αστυνομικές δυνάμεις (carabineros) έχουν λάβει οδηγίες να τα χρησιμοποιήσουν «με αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχουν τον θεμιτό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διάλυση των εκδηλώσεων που δεν είναι ειρηνικές και την αναλογικότητα ως πρωτόκολλο για τη χρήση βίας».

Προσθέτει ότι η διεύθυνση επιμελητείας της υπηρεσίας αποφάσισε να «βάλει δελτίο» στη χρήση δακρυγόνων.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σώμα των Carabineros προέβη σε περιορισμένη αγορά φυσιγγίων εκτοξευτήρων αερίων από την βραζιλιάνικη εταιρεία Condor, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τη διαταγή περί βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητάς τους και όχι σπατάλης τους.
Η χρήση των δακρυγόνων αυξήθηκε επίσης αφού η ανώτατη διοίκηση των Carabineros ανέστειλε προσωρινά τη χρήση τυφεκίων κατά των ταραχών λόγω των σοβαρών τραυματισμών που προκλήθηκαν από τα σφαιρίδια σε εκατοντάδες άτομα, πολλά από αυτά με μη αναστρέψιμες βλάβες στα μάτια.
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασιάστηκαν επίσης οι καταγγελίες ανθρώπων που τραυματίστηκαν σοβαρά από την άμεση επαφή με δακρυγόνα.
Η πιο ατυχής περίπτωση είναι αυτή της Φρανσίσκα Καμπιλάι, 36 ετών, που χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο που της προκάλεσε απώλεια όρασης και στα δύο μάτια.
Η επίθεση στη γυναίκα συνέβη ενώ περίμενε λεωφορείο για να πάει στη νυχτερινή βάρδια στο χώρο εργασίας της. Δεν συμμετείχε σε καμία διαδήλωση και δέχθηκε άγρια επίθεση από την αστυνομία.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Είμαι 80 χρονών και σκεφτόμουν πως θα πεθάνω χωρίς να δω το λαό μου να ξυπνά.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΟΛΟΜΒΙΑ.
Συνεχίζουμε τη Γενική Απεργία".
https://twitter.com/jerojasrodrigue/status/1204124849553235971?s=20&fbclid=IwAR0zm6iWTU9V06v74OweC9MWxKfvWC0n1rtpx7qreYODkquomGyAba6Vmdg




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



81% δεν θα δουν αλλαγή στην φορολογία το 2020
Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα στην βουλή από την ΝΔ και την Ελ.Λύση
Για όσους έχουν από μηδενικά εισοδήματα έως ετήσιο εισόδημα έως 9.000€, που αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου των φορολογουμένων (από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ) δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη φορολογία. Αυτό που αλλάζει, είναι πως για την κατοχύρωση του “κυμαινόμενου” αυτού αφορολόγητου θα απαιτείται πλέον το 20% του εισοδήματος σε ηλεκτρονικές αγορές από το 10% που ισχύει σήμερα.
Η μεγαλύτερη και πιο διαφημισμένη, προεκλογικά, μείωση φόρου από το 22% στο 9% αφορά στα εισοδήματα από 9.000€ έως 10.000€. Αυτό αγγίζει περίπου το 3% του συνόλου των φορολογουμένων που αντιστοιχούν στην κλίμακα αυτή.
Για τους φορολογούμενους της κλίμακας 10.000€ με 20.000€ ετήσιου εισοδήματος που είναι το 25% των φορολογουμενων δεν προβλέπεται κάποια μείωση στη φορολογία, ενώ στην κλίμακα αυτή ανήκει 1 στους 4 φορολογούμενους.
Έτσι για το 81% των φορολογούμενων δεν προβλέπεται καμιά μείωση φόρων με βάση τις αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το 2020!
Οι μειώσεις ξεκινάνε και πάλι στα ανώτερα κλιμάκια εισοδήματος. Έτσι για τα εισοδήματα από 20.000€ μέχρι 30.000€ – το 9% των φορολογούμενων – θα υπάρξει μείωση φόρου από το 29% στο 28%.
Για τα εισοδήματα από 30.000€ – 40.000€ – το 4% των φορολογούμενων – θα υπάρξει μείωση φόρου από 37% σε 36%. Και για την ανώτερη κλίμακα των 40.000€ ετήσιο εισόδημα και άνω θα υπάρξει μείωση φόρου από 45% σε 44%.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το βιβλίο της ιστορίας Κατεύθυνσης της Γ λυκείου είναι ένα ατελείωτο, ανερμάτιστο κι ανιστορητο υμνολόγιο  στον Τρικούπη...
Σαν σήμερα λοιπόν το 1893 ο "αναμορφωτής" Τρικούπης ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής τη χρεοκοπία της Ελλάδας και η πιο συνηθισμένη απορία των μαθητών είναι...η προφανής:
" αφού ήταν αναμορφωτής, με τόσο σπουδαία και μεγαλεπήβολα σχέδια, με οράματα κλπ κλπ...γιατί χρεοκοπήσαμε;"
Οπότε, κάνουμε παρένθεση κι εξηγούμε τα " καλά" που έκανε ο " αναμορφωτής", τους αβάσταχτους φόρους στο λαό, τα "κίνητρα" στην ιδιωτική πρωτοβουλία ( δηλαδή στο Συγγρο και τους άλλους ευεργέτας...), το ξεπούλημα των τσιφλικιών της Θεσσαλίας στους Έλληνες της "διασποράς".
Εξηγούμε επίσης πως καμία Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, πληρώναμε κανονικά τους ξένους τοκογλύφους. Οι Έλληνες χρεοκόπησαν...
Και, φυσικά, οι μαθητές κάνουν εξαιρετικούς συνειρμούς και γοητευτικά άλματα στο χρόνο και ευφάνταστες ταυτίσεις προσώπων και καταστάσεων...




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Coca-Cola χορηγεί τον αντιχριστιανικό "φωτισμό" και τα LidI στις διαφημίσεις τους αφαιρούν τους Σταυρούς από τις Εκκλησιές!
Δεν χρειάζεται να είσαι θρήσκος για να υπερασπιστείς τις παραδόσεις των συμπατριωτών σου από την άλωση των πολυεθνικών-ληστών!
Ο Αρχι(δια)επίσκοπος κουβέντα που μας αλλάζουν τα χριστουγεννιάτικα- και τα φώτα γενικά... Μούγκα και οι "εικαστικοί φορείς"!
Με την ακαλαίσθητη και αντιχριστιανική φωταγώγηση, μας επιβάλουν την "πολυπολιτισμική" και οικονομική Βαβέλ!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Στα 13 χρόνια συνειδητοποίησα ότι η μητέρα μου δεν είχε υποστεί ποτέ πόνο στο στομάχι. Δεν είχε ποτέ πόνο στο στομάχι, απλώς ήθελε να φάμε. Κάθε φορά που έβγαινε το φαγητό, θα έλεγε «το στομάχι μου πονάει». Τι ψέμα! Ήταν επειδή δεν ήταν αρκετό για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που αγαπώ την παλιά μου κυρία τόσο πολύ."
~ Ντιέγκο Μαραντόνα



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΣΙΠΡΑΣ Νο2
Για νά μην ξεχνάει ο κοσμος ποιός ανέστησε τό Πασόκ καί τό εκανε
συριζα, καί ποιός ανέστησε τήν ΝΔ καί την εκανε κυβερνηση..[2]
(Ξου ρε,ε,ε,ε απατεωνα)..

ΤΣΙΠΡΑΣ Νο1
Για νά μην ξεχνάει ο κοσμος ποιός ανέστησε τό Πασόκ καί τό εκανε συριζα,
καί ποιός ανέστησε τήν ΝΔ καί την εκανε κυβερνηση..[1]
(Ξου ρε,ε,ε,ε απατεωνα)..Τσίπρας «Ναί σέ ολα»(Βιντεο 2.12'')καί αλλα ομορφα οπου διαψεύδει συνεχώς τόν εαυτό του

https://www.youtube.com/watch?v=4eeRxf2XInY&feature=youtu.be&t=12&fbclid=IwAR0LY5ie_y03meD4kCQ3JZKQ5Oq0Qe3U9iwRRkgips5hMsIBztvfrXRPGfs



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η αξιοποίηση του όπλου της πολιτιστικής και, κατά συνέπεια, ιδεολογικής κυριαρχίας είναι μάθημα που οι κυρίαρχες τάξεις σε όλον τον κόσμο έμαθαν καλά...
Το κείμενο  ξεδιπλώνει με στοιχεία αυτά που μπορεί ανερματιστα να φανταζόμαστε. Ίλιγγος και μόνο στη σκέψη της αντίστοιχης βιομηχανίας των ΗΠΑ και του ρόλου της...

Ο αραβοτουρκικός πόλεμος των σίριαλ
Μετά από 15 χρόνια κυριαρχίας των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών που προπαγανδίζουν μια αναβαθμισμένη εικόνα της χώρας και της ιστορίας της, η Σαουδική Αραβία αντεπιτίθεται με τα ίδια όπλα. Διότι όποιος ζει με το σπαθί, θα πάει από σπαθί – έστω και τηλεοπτικό.
Η απάντηση της Σαουδικής Αραβίας λέγεται Mamalek el-Nar, ήτοι Βασίλεια της φωτιάςMamalek el-Nar | IMDb, μια τηλεοπτική σειρά 15 επεισοδίων που μεταδίδεται από τις 17 Νοεμβρίου από το σαουδαραβικών συμφερόντων ιδιωτικό δορυφορικό δίκτυο Middle East Broadcasting Centre (MBCMiddle East Broadcasting Center), το οποίο εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι το μεγαλύτερο μη συνδρομητικό στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Σκοπός της σειράς είναι να διορθώσει την πρόσληψη του ιστορικού παρελθόντος της οθωμανικής κυριαρχίας στα αραβικά εδάφη, εν προκειμένω.να αποκαλύψει «την τυραννία των Οθωμανών και την αιματοβαμμένη ιστορία τους»MBC to air biggest drama exposing Ottoman tyranny | Saudi Gazette.
Οι σχέσεις του MBC με την Τουρκία από καιρό δεν είναι αγαθές. Ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το δίκτυο έπαψε τη μετάδοση τουρκικών τηλεοπτικών σειρών.
Αίμα και δολερές συνωμοσίες
Με προϋπολογισμό 40 εκατ. δολαρίων, σκηνοθέτη τον Βρετανό Πίτερ ΓουέμπερPeter Webber | IMDb (των ταινιών Girl with a Pearl Earring, Emperor, Hannibal Rising), σεναριογράφο τον Αιγύπτιο συγγραφέα Μοχάμαντ Σολαϊμάν Αμπντούλ ΜαλέκTo βιογραφικό του, art director τον Λουίτζι ΜαρκιόνιLuigi Marchione | IMDb (συνεργάτη των Τζουζέπε Τορνατόρε και Ρίντλεϊ Σκοτ) και καστ γνωστών Αράβων ηθοποιών (Σύρων, Αιγύπτιων κ.λπ.), τα Βασίλεια της Φωτιάς φιλοδοξούν να έχουν διεθνή εμβέλεια και να ανταγωνιστούν τις τουρκικές σειρές σε ό,τι αφορά την αρτιότητα της παραγωγής και το θεαματικό οπτικό αποτέλεσμα.
Κατά τον παραγωγό της, η σειρά ελπίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ να εγκαινιάσει «μια νέα εποχή» στο αραβικό τηλεοπτικό τοπίο. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη σύγκρουση του Οθωμανού σουλτάνου Σελίμ Α’Σελίμ Α΄, κατακτητή το 1517 του Λεβάντε, της Αιγύπτου και της Χετζάζης, με τον τελευταίο των Μαμελούκων ηγεμόνων της Μέσης Ανατολής Τουμάν ΜπέηTuman bay II, αλλά υπό μία οπτική ολότελα χρωματισμένη από αντιπαραθέσεις των ημερών μας.
«Η σειρά, ένα από τα πιο πρόσφατα μεγάλα έργα τέχνης, εικονογραφεί την αιματηρή ιστορία των Οθωμανών και την επιθετικότητά τους έναντι των Αράβων, την τυραννικότητα, την εγκληματικότητα τους και την από μέρους τους κλοπή της αραβικής Ιστορίας» διαπίστωσε χωρίς καμία αναστολή η Saudi GazetteMBC to air biggest drama exposing Ottoman tyranny | Saudi Gazette. «Αποκαλύπτει πώς οι Τούρκοι αποκρύπτουν την ιστορία τους που είναι γεμάτη αίμα και δολερές συνωμοσίες» προσθέτει εξίσου γλαφυρά η Egypt Today.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εικόνα της Τουρκίας πλήττεται στην κατεξοχήν προνομιακή για αυτήν αγορά των τηλεοπτικών σειρών. Το 2016, στον απόηχο της κατάρριψης μαχητικού αεροσκάφους της Ρωσίας από τουρκικές δυνάμεις στην μεθόριο της Συρίας, το ρωσικό σίριαλ Ανατολή/ΔύσηΣτο youtebem.com περιέγραφε τα δεινά μιας Ρωσίδας, η οποία, όπως και τόσες συμπατριώτισσες της στην πραγματική ζωή, επισκέπτεται κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Τουρκία για να καταλήξει καταπιεσμένη δεύτερη σύζυγος του θεράποντος ιατρού της.
Όμως τα Βασίλεια της Φωτιάς αφορούν μια σχέση πολύ βαθύτερη, αντιφατικότερη και κρισιμότερη από τη ρωσο-τουρκική.
Ανακαλύπτοντας τους γείτονες
Η διακυβέρνηση της Τουρκίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Έρντογαν τα τελευταία 17 χρόνια έφερε σημαντική ανατροπή στο πώς οι Τούρκοι έβλεπαν τους Άραβες γείτονες και ομοθρήσκους τους. Μέχρι τότε, στη συνείδηση του μέσου Τούρκου, γαλουχημένου από το εκσυγχρονιστικό όραμα του κεμαλισμού, οτιδήποτε το αραβικό ταυτιζόταν με την οπισθοδρόμηση. Άλλωστε, μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές παρακαταθήκες του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν η αποχή από τις περιπέτειες της Μέσης Ανατολής και οι όποιες συμμαχίες στην περιοχή αφορούσαν μη αραβικά κράτη: το Ιράν του Σάχη Ρεζά Παχλεβί και το Ισραήλ.
Επί Έρντογαν, η εικόνα αντιστράφηκε, τόσο πολιτικά όσο και πολιτιστικάAnti-Ottoman TV show just another chink in Erdogan’s armor | Τhe Jerusalem Post. Οι νέοι ηγέτες της Τουρκίας επαίρονταν να πραγματοποιούν συχνά το προσκύνημα στη Μέκκα και να προβάλλουν τη χώρα τους ως τον μεγάλο υπερασπιστή των δικαίων του μουσουλμανικού κόσμου στη διεθνή σκηνή. Η κοινή ισλαμική πίστη αντιμετωπίστηκε ως μοχλός όχι μόνο για την υπέρβαση των εσωτερικών διαιρέσεων της Τουρκίας (π.χ. με τους Κούρδους), αλλά και για τη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου σε όλη τη Μέση Ανατολή – και πέρα από αυτήν. Η εκμάθηση της αραβικής άρχισε να προσδίδει κύρος, την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Έρντογαν κατακτούσε πρωτοφανή δημοφιλία στους αραβικούς πληθυσμούς, κατακεραυνώνοντας στο Φόρουμ του Νταβός τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμόν Πέρες για τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας και ενθαρρύνοντας τη δράση της ισλαμιστικής οργάνωσης αρωγής ΙΗΗΗ ακραία ισλαμιστική ΜΚΟ ΙΗΗ δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή; | Via Diplomacy από τη Σομαλία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, όπου και παίχτηκε το δράμα του πλοίου Mavi MarmaraMV Mavi Marmara.
Η θεματολογία της τούρκικης σαπουνόπερας άρχισε σταδιακά να εξερευνά το ένδοξο, εννοείται, παρελθόν της οθωμανικής κυριαρχίας, που είχαν κοινό οι λαοί της Μέσης Ανατολής
Παράλληλα, η άνθηση του κλάδου των τουρκικών τηλεοπτικών παραγωγών και η ευρεία διάδοση των προϊόντων του (αρχικά στη συγγενέστερη Μέση Ανατολή, κατόπιν στα Βαλκάνια και εντέλει μέχρι τα πέρατα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής) καλλιεργούσε την εικόνα μιας ΤουρκίαςΤουρκική διπλωματία μέσω σαπουνόπερας | inside story που μπορούσε να συμφιλιώνει ακομπλεξάριστα την ισλαμική ταυτότητά της με τη σύγχρονη ζωή ή ακόμη και να λειτουργεί ως πρότυπο γυναικείας ενδυνάμωσης. Εξωραϊσμένη, αλλά λιγότερο συμβατική και λογοκριμένη σε σχέση με ό,τι προσέφερε η αραβική τηλεόραση, αυτή η εικόνα έπειθε όλο και περισσότερους τηλεθεατές ότι η Τουρκία αποτελούσε «πιλότο» για όλη την ευρύτερη γειτονιά της. Και από τα μικροδράματα της σύγχρονης ζωής, η θεματολογία της τούρκικης σαπουνόπερας άρχισε σταδιακά να εξερευνά το ένδοξο, εννοείται, παρελθόν της οθωμανικής κυριαρχίας, που είχαν κοινό οι λαοί της περιοχής.
Κριός στο εγχείρημα ο Σουλεϊμάν ο ΜεγαλοπρεπήςΣουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (σειρά), το εξαιρετικά επιτυχημένο σίριαλ για τη ζωή του σουλτάνου Σουλεϊμάν A’Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής που προέκυψε από 130μελή ομάδα παραγωγής.
Ο «Σουλεϊμάν ο ΜεγαλοπρεπήςΣουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (σειρά)» (στα τουρκικά ο τίτλος είναι «Ο μεγαλοπρεπής αιώνας») ήταν το πρώτο από τα τουρκικά σίριαλ που καταπιάστηκαν με ιστορικά θέματα.
Τα τουρκικά στούντιο συνέχισαν ακάθεκτα με μεγαλοπρεπείς ιστορικές παραγωγές: Ο Τελευταίος ΑυτοκράτοραςPayitaht: Abdülhamid για τον προσφιλή στους ερντογανιστές Αμπντούλ Χαμίτ Β’Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, Ερτογρούλ: Η ΑνάστασηDiriliş: Ertuğrul με θέμα τον ιδρυτή της Οθωμανικής δυναστείαςErtuğrul, FilintaFilinta, που χαρακτηρίζεται ως το οθωμανικό Downton Abbey, κ.ο.κ.
Ανταγωνισμοί και αντισυσπειρώσεις
Όμως οι εθνικές διαιρέσεις δεν εξαλείφονται εύκολα και οι μεγάλες φιλοδοξίες φέρνουν και ισχυρές αντισυσπειρώσεις. Σημείο καμπής στις αραβοτουρκικές σχέσεις ήταν η Αραβική Άνοιξη του 2011. Η αντικατάσταση του Χόσνι Μουμπάρακ στην ηγεσία της Αιγύπτου από τον Μοχάμαντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με τις ευλογίες της Τουρκίας, του Κατάρ και εν μέρει τότε και των ΗΠΑ, αποτέλεσε για τον ισχυρότερο παίκτη της περιοχής, τον Οίκο των Σαούντ, πραγματικό σοκ – που έμελλε βέβαια να θεραπευτεί δύο χρόνια αργότερα με την αφειδή οικονομική και πολιτική στήριξη του Ριάντ στο πραξικόπημα του Αιγύπτιου στρατάρχη Σίσι. Για τους Σαούντ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή, καθώς αμφισβητούσε την απόλυτη μοναρχία με ιδέες αντιπροσωπευτικότητας, έστω και ισλαμιστικής κοπής.
Το δε Κατάρ, που συστηματικά ενισχύει την Αδελφότητα, δεν ήταν παρά ένας ενοχλητικός τοπικός ανταγωνιστής, με φιλοδοξίες αναντίστοιχες προς το μικρό του μέγεθος. Η προσθήκη στο μείγμα της «σκληρής» και «μαλακής» ισχύος της Τουρκίας το καθιστούσε πραγματικά εκρηκτικό. Επί Έρντογαν η Τουρκία έχει φροντίσει να περικυκλώσει στρατιωτικά την Αραβική Χερσόνησο,  δημιουργώντας βάσεις στο Σουδάν, τη Σομαλία και βέβαια το Κατάρ βάσεις που λειτουργούν ως ασπίδα για το απομονωμένο από τους γείτονές του εμιράτο.
Παράλληλα, εντός Τουρκίας δεν λείπουν οι καταγγελίες για τον ρόλο που φέρεται να έπαιξαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 κατά του Έρντογαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Ο διάδοχος των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ θεωρείται δεινός τακτικιστής και οιονεί μέντορας του διαδόχου και ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντοτε πιο εύκολο για τους καθοδηγητές της κοινής γνώμης να στοχοποιούν τον Μοχάμαντ μπιν Ζάγεντ, παραπέμποντας μετωνυμικά στον ισχυρότερο συνονόματό του, την ώρα που φαινομενικά τον αφήνουν στο απυρόβλητο.
Κάποτε όμως και αυτός ο κανόνας παραβιάζεται, όπως έδειξε η υπόθεση της δολοφονίας εντός του σαουδαραβικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης του προσκείμενου στη Μουσουλμανική Αδελφότητα εξόριστου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ελέγχοντας μεθοδικά τη διαρκή διαρροή φρικτών λεπτομερειών του εγκλήματος και απαιτώντας σε υψηλούς τόνους τη διαλεύκανση του, η Άγκυρα έφερε τον Σαουδάραβα διάδοχο σε θέση αμυνόμενου ως πιθανότερο εντολέα της δολοφονίας και κατέστρεψε την εικόνα του «τολμηρού μεταρρυθμιστή» που εκείνος προωθούσε στη Δύση.
Θα έλεγε κανείς ότι το επεισόδιο σηματοδότησε το ναδίρ των αραβοτουρκικών σχέσεων, αν δεν υπήρχαν τόσα και τόσα άλλα μέτωπα όπου κονταροχτυπιούνται οι άξονες Τουρκίας-Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας-ΗΑΕ-Αιγύπτου. Η κρίση της Λιβύης, όπου η μία πλευρά εξοπλίζει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σαράζ στην Τρίπολη ενώ η άλλη στηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ και το κοινοβούλιο της Βεγγάζης, είναι χαρακτηριστική. Όπως ήταν η ηχηρή καταδίκηΑραβικός Σύνδεσμος: Εισβολή η τουρκική επιχείρηση στη Συρία - Απειλή για κυρώσεις | ΣΚΑΪ της πρόσφατης στρατιωτικής επιχείρησης Πηγή Ειρήνης«Πηγή Ειρήνης» το όνομα της τουρκικής εισβολής στη Συρία | Το Βήμα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία από τον Αραβικό Σύνδεσμο (με την εξαίρεση, βέβαια, του Κατάρ).
Η αξιοποίηση του τηλεοπτικού χαρτιού σε αυτό τον πόλεμο δεν μπορούσε παρά να έρθει ως φυσική συνέπεια, με πρώτη την αποκαθήλωση της οθωμανικής κυριαρχίας επί των αραβικών γαιών.
Ανακόπτεται η απογείωση;
Για το Ριάντ και τους φίλους του ίσως βέβαια είναι ήδη αργά, αφού ο κλάδος των τουρκικών έχει κυριολεκτικά απογειωθεί. Ούτε καν η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος έναντι της Τουρκίας στις αραβικές χώρες δεν μοιάζει ικανή να ανακόψει την διείσδυση του τηλεοπτικού της προϊόντος στις αγορές όλου του πλανήτη (με την πεισματική εξαίρεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας).
Πρόσφατο εκτενές άρθρο του Guardian είχε τίτλο «Πώς η τουρκική TV κατακυριεύει τον κόσμοHow Turkish TV is taking over the world | The Guardian». Οι αριθμοί το πιστοποιούν: Μόνο οι ΗΠΑ ξεπερνούν πλέον την Τουρκία σε όγκο τηλεοπτικών εξαγωγών. Με μια διαφορά: τα αμερικανικά στούντιο παράγουν 10 επεισόδια των 45-50 λεπτών ετησίως, ενώ τα τουρκικά μεγαλύτερης διάρκειας επεισόδια με εντατικότερο ρυθμό γυρισμάτων. Περισσότερα από 150 σίριαλ προβάλλονται ή έχουν προβληθεί σε 146 διαφορετικές χώρεςTurkish TV series attract audience from 146 countries | Hurriyet Daily News, φθάνοντας σε ένα ακροατήριο 700 εκατομμυρίων ανθρώπων και αποφέροντας, με μέση τιμή 400.000 δολάρια ανά επεισόδιο, έσοδα 500 εκατ. δολαρίων (έναντι 150 εκατ. το 2013, 350 εκατ. το 2017) με προοπτική για 1 δισ. δολάρια το 2023.
Το ευρύτερο όφελος δεν αποτιμάται μόνο σε τηλεοπτικά δικαιώματα. Η δημοφιλία των τουρκικών σίριαλ αναβαθμίζει συνολικά το brand «Τουρκία», ενισχύει το τουριστικό ρεύμα προς την χώρα (με αύξηση π.χ. κατά 46% των Λατινοαμερικανών επισκεπτών πέρσι), δίνει κίνητρα για διάδοση της τουρκομάθειας, αντανακλάται στη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες της Τουρκίας.
Οι Ιρανοί τηλεθεατές (πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τουρκόφωνες μειονότητες) ανακαλύπτουν ότι οι γείτονές τους έχουν κάτι να προσφέρουν τόσο σε μεγάλους όσο και σε μικρούς, όπως το τουρκικό παιδικό κανάλι TRT CocukTRT Çocuk.
Οι Πακιστανοί ιθύνοντες χαίρονται που το τουρκικό τηλεοπτικό προϊόν συμπιέζει το μερίδιο αγοράς των παραγωγών της παραδοσιακά εχθράς Ινδίας και ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν παρήγγειλε να μεταγλωτιστούν στα Ούρντου και οι πέντε σεζόν της σειράς ΕρτογρούλDiriliş: Ertuğrul. Άλλωστε Τουρκία, Πακιστάν και Μαλαισία αποφάσισαν να συνιδρύσουν τηλεοπτικό κανάλι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας.
Panipat: H ταινία που προκάλεσε ένταση ανάμεσα σε Αφγανιστάν και Ινδία
Δεν είναι μόνο τηλεοπτικές και δεν είναι μόνο μεσανατολικές οι μάχες που διεξάγονται με το όπλο της μαζικής κουλτούρας για την οικειοποίηση του ιστορικού παρελθόντος. Το μαρτυρεί ο σάλος που ξεσήκωσεPanipat: The Bollywood battle over an 18th Century war | ΒΒC η κυκλοφορία την περασμένη εβδομάδα της ινδικής κινηματογραφικής υπερπαραγωγής Panipat που αφηγείται την ομώνυμη μάχη του 1761Third Battle of Panipat βορείως του Δελχί ανάμεσα στον εθνικό ήρωα των Αφγανών Αχμάντ Σαχ Αμπνταλί και την ινδική αυτοκρατορία των ΜαράθαMaratha Empire. Πρωταγωνιστής, ο βετεράνος του Bollywood Σαντζάι Ντατ, ο οποίος κατηγορείται από Aφγανούς θεατές ότι έχει μετατρέψει τον Αμπνταλί σε μια βίαιη καρικατούρα που θυμίζει περισσότερο Άραβα παρά Αφγανό. Το αφγανικό προξενείο της Βομβάης είχε ζητήσει να παρακολουθήσει τα γυρίσματα της ταινίας, αλλά το αίτημα δεν είχε γίνει δεκτό.
Παρότι οι Αφγανοί αποτελούν σταθερή πελατεία του Bollywood, παρόμοιες αντιδράσεις είχαν ξεσηκώσει οι ταινίες εποχής Padmaavat το 2018 και Kesari το 2019, καθώς φέρονται να δαιμονοποιούν τους χαρακτήρες μουσουλμανικής ταυτότητας, σε συμφωνία με τον ινδουιστικό εθνικισμό του κυβερνώντος κόμματος της Ινδίας Bharatiya Janata.
Στο Αφγανιστάν, τούρκικα σίριαλ μεταγλωτισμένα στα φαρσί και τα πάστο προβάλλονται σε 50 τοπικά ή εθνικά κανάλια και οι αρχές με ικανοποίηση ανακαλύπτουν ότι η συγκεκριμένη μορφή λαϊκής ψυχαγωγίας δεν αποξενώνει τους Ταλιμπάν και δεν εξοργίζει το θρησκευτικό κατεστημένο.
Οι Χίλιες και Μία ΝύχτεςBinbir Gece | IMDb σημείωσαν απόλυτο ρεκόρ τηλεθέασης στην Ιορδανία, το Ιράκ, το Κατάρ, το Μαρόκο και την Ιορδανία. Ρεκόρ κάνουν και στο ΑζερμπαϊτζάνAzerbaijanis in love with historical Turkish TV series | Αnadolu Agency οι τουρκικές ιστορικές σειρές: το ΕρτογρούλDiriliş: Ertuğrul φιλοξένησε ως γκεστ σταρ τον δημοφιλή τραγουδιστή Σαμιστάν Αλιζαμανλί, ενώ ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας Ζεϊναλαμπντίν Ταγκίγιεφ συμμετείχε στον Τελευταίο ΑυτοκράτοραPayitaht: Abdülhamid.
Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ επισκέφθηκε τα γυρίσματα του ΕρτογρούλDiriliş: Ertuğrul και εξασφάλισε στον μικρότερο του γιο ένα ρολάκι στο τελευταίο επεισόδιοChechen leader Kadyrov’s son plays in Turkish TV series ‘Resurrection’ | Ahval News.
Στη Βόρεια Μακεδονία, μόνο το δελτίο ειδήσεων ξεπερνά σε τηλεθέαση τα τούρκικα σίριαλ. Στο Μαυροβούνιο έχουν εκτοπίσει τις λατινομαερικάνικες σαπουνόπερες από το πρόγραμμα.
Λίγο πιο μακριά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δηλώνει φανατικός του ΕρτογρούλDiriliş: Ertuğrul, ενώ ο Αργεντίνος Λιονέλ Μέσι παρακολουθεί το αστυνομικο Kara Para AşkΣτο Netflix.
Ακόμη και στη ρημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Σομαλία, οι θρησκευτικοί ηγέτες αισθάνθηκαν την ανάγκη να προειδοποιήσουν ότι τα τούρκικα σίριαλ εκπαιδεύουν τις γυναίκες στο ψεύδος και την απειθαρχία.
«Θα εμφανιστεί ένας νέος Σελίμ»
Η απήχηση αυτή δεν επιτρέπει παρ’ όλα αυτά στους θιασώτες του Ταγίπ Έρντογαν να υποτιμούν την απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να παίξει στο γήπεδο της τηλεοπτικής προπαγάνδας. Άλλωστε το πολιτικό τάιμινγκ δικαιολογεί την καχυποψία.
«Ήταν φανερό από την πρώτη μέρα ότι μια Σαουδο-εμιρατιανή συμπαραγωγή με Αιγύπτιο σεναριογράφο και Βρετανό σκηνοθέτη πολύ θα απείχε από το να αποτελεί απλώς ένα καλλιτεχνικό έργο» σημείωσε η Yeni Safak για τα Βασίλεια της φωτιάς. Κατά αρθογράφοSaudi, UAE TV series attempts to portray Ottoman Empire, Turkey as invaders of Arab region | Yeni Safak της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, «στόχος είναι να παρουσιαστούν οι Οθωμανοί ως εισβολείς στην αραβική επικράτεια, με το υπονοούμενο ότι και της σύγχρονης Τουρκίας οι πολιτικές συνιστούν κάτι παρόμοιο».
Επίσης στη Yeni Safak, ο μονίμως γλαφυρός αρθρογράφος-βεντέτα Ιμπραχίμ Καραγκιούλ γράφειΗ στήλη του: «Το ότι η συγκεκριμένη σειρά εγκαινιάστηκε ακριβώς μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης«Πηγή Ειρήνης» το όνομα της τουρκικής εισβολής στη Συρία | Το Βήμα [στη βόρεια Συρία], αποτελεί καθαρή ένδειξη των στόχων που εξυπηρετούνται». Πρόσθεσε απειλητικά προς την κατεύθυνση του Περσικού Κόλπου: «Αν συνεχίσετε έτσι, θα εμφανιστεί ένας νέοςσουλτάνος ΣελίμΣελίμ Α΄ και θα ξαναζήσετε το 1517. Η θέση σας είναι πιο αδύναμη από της δυναστείας των Αββασιδών».
Είναι βέβαιο ότι τα Βασίλεια της Φωτιάς δεν θα μείνουν χωρίς συνέχεια. Άλλωστε ο Σαουδάραβας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν είχε από το 2015 ενδιαφερθεί να αγοράσει το MBC έναντι 3 δισ. δολαρίων, χωρίς να τα καταφέρει. Όμως μετά την 83ήμερη αιχμαλωσία και ανάκριση του καναλάρχη Ουαλίντ μπιν Ιμπραχίμ αλ Ιμπραχίμ στο ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ το 2017-8, μαζί με δεκάδες άλλους Σαουδάραβες επιφανείς, αορίστως κατηγορούμενους για διαφθορά, το MBC βρέθηκε με νέο, μη κατονομαζόμενο βασικό μέτοχο, πρώτη κίνηση του οποίου ήταν η κατάργηση των τουρκικών σίριαλ από το πρόγραμμα.
Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ίσως οι τουρκικές σαπουνόπερες να μην βρίσκονταν εκεί που είναι σήμερα, αν δεν είχε αποφασίσει το MBC το 2007 να μεταγλωττίσει μία από αυτές στα αραβικά. Και σίγουρα δεν θα είχαν κατακτήσει το αραβικό κοινό, αν δεν είχε μεσολαβήσει η Αραβική Άνοιξη και η συριακή κρίση που ξεθεμελίωσε τον τηλεοπτικό κλάδο της Συρίας που κρατούσε από τη δεκαετία του ’90 τα αδιαμφισβήτητα πρωτεία.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εντάξει έχουν δίκιο οι ματατζήδες...
Εδώ έχουν να κάνουν με αλήτες, διαδηλωτές, μπαχαλάκηδες, αριστερούς....
δεν έχουν να κάνουν με κομματικά στελέχη παιδεραστές, καταχραστές δημοσίου χρήματος...
Επιτέλους αν δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι ας μη μιλάνε...



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Γιαγιά .... οι Τούρκοι θύμωσαν
Έχω πολλά να σου γράψω γιαγιά μου .....
Σου είχα υποσχεθεί μεσα στα δάκρυα μου κάποτε ότι όταν μεγαλώσω θα σε βάλω στην πρώτη σειρά
γιατί μου ξεσκιζε την καρδιά η εικόνα σου έτσι μόνη και διαφορετική εκεί στην τελευταία σειρά που σε έβαλαν να κάτσεις γιατί ήσουν διαφορετική και τους χαλούσες την εικόνα .
Γιαγιά το καταφέραμε
Γιαγιά είναι ένας χρόνος τώρα που όλοι οι διανοούμενοι οι πολιτικοί οι επιστήμονες οι ιστορικοί όλος ο κόσμος μιλάει για εσένα
Στην πρώτη γραμμή γιαγιά
Εσυ και όλα τα θύματα της γενοκτονιας .
Και το καταφέραμε εγώ και όλα τα εγγόνια σας και τα δισέγγονα σας και δεν θα σταματήσουμε γιαγιά μέχρι να πάρουμε την συγνώμη από την Τουρκία .
Θύμωσε η Τουρκία γιατί είχαμε συνέδριο για εσένα γιαγιά για την γενοκτονια που διέπραξαν οι Τούρκοι και πεισματικά την αρνούνται και ήρθαν όλοι γιαγιά και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος και οι επιστήμονες και μίλησαν για εσένα για τον τρόμο στα μάτια σου όταν μικρό κοριτσάκι διέσχιζε ποταμούς κινηγημένη γιατί ήσουν Ελληνίδα και Χριστιανη .
Και θύμωσαν οι Τούρκοι και είπαν ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εμείς οι Έλληνες το γεγονός ότι μας έριξαν στην θάλασσα τότε .
Για αυτούς είναι ένα γεγονός για εμάς είναι τα τρομαγμένα σου μάτια .
Κάθε φορά που το επίσημο Τουρκικό κράτος λέει με καμάρι ότι μας έριξαν στο Αιγαίο θυμάμαι εσένα όταν περιέγραφες την σκηνή που περιμένατε να σας σώσουν τα καράβια που είχαν διαταγή να μην σας δεχτούν και από πίσω σας ήταν οι δολοφόνοι διψασμένοι για αίμα .
Θυμάμαι εκείνο το βλέμα σου το γεμάτο τρόμο , οίκτο , παράπονο και ένα μεγάλο γιατί .
Αμέτρητες φορές διηγήθηκες εκεινην την σκηνή και άλλες τόσες φορές σου έδωσα τον λόγο μου πως δεν θα ξεχάσω .
Η Τουρκία θύμωσε γιατί μιλάμε για τα λάθη της αλλά συγχρόνως υπερηφανεύεται για αυτά .
Σας ρίξαμε στην θάλασσα ,λένε , γιατί έκανε αγριότητες ο ελληνικός στρατός στον πόλεμο ,λένε.
Τι αθώοι που είναι οι Τούρκοι πολιτικοί γιαγιά !!!!!
Δεν ξέρουνε ότι ο πόλεμος είναι άγριος .
Αυτοί που λάτρεψαν και ύμνησαν τον πόλεμο κατηγορούν τον εχθρό για βιαιότητες .
Νομίζουν ακόμα οτι η βία είναι μόνο “προνόμιο “ του δικού τους “ πεντάστερου” στρατού .
Έχουν την απαίτηση από τους άλλους λαούς να τους σέβονται όταν αυτοί σκορπάνε τον θάνατο .
Τουρκία ούτε ένας Έλληνας στρατιώτης δεν πάτησε το πόδι του στον Πόντο δεν έχεις ούτε αυτήν την δικαιολογία για την γενοκτονια που διέπραξες.-
Γιαγιά ημέρα μνήμης των θυμάτων των γενοκτονιών σήμερα και σκύβω το κεφάλι και γονατίζω στην δύναμη σου και στην ομορφιά της ψυχής σου που την κράτησες αγνή και πανέμορφη ενώ έζησες τόση βία και τόσο άδικο .
Ακόμα και εσεις που επιζησατε την γενοκτονια είσαστε θύματα της και εμείς δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την αλήθεια σας .
Δεν μπορούμε .... δεν θελουμε
Ημέρα μνήμης των θυμάτων των γενοκτονιών σήμερα




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Ανδρέου: Τι σημαίνει έθνος και πώς διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση; ο μεγάλος άνθρωπος,καλλιτέχνης και Έλληνας Γιάννης Βογιατζής απάντησε:
Στο σχολείο είχαμε έναν Ιταλό καθηγητή, με λατρεία στην ελληνική παιδεία, τον Κάρλο Μπρικέλι. Μας έκανε ιταλικά και μας μάθαινε να λέμε ότι στο αίμα μας ρέει αίμα ιταλικό. Τότε όλα τα παιδιά και χωρίς να συνεννοηθούμε -αυτή είναι η πιο δυνατή μου ανάμνηση, που με κάνει και κλαίω όταν θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια- φωνάζαμε: «Στο αίμα μας ρέει αίμα ελληνικό»! Οι κατακτητές πιστεύουν ότι με την προπαγάνδα μπορούν να αλλάξουν οι λαοί. Η συνείδηση ενός έθνους φτιάχνεται από την κοινή γλώσσα, την ιστορία και τη γνώση του ποιος είσαι. Το κράτος δεν έχει την ίδια ισχύ με το έθνος. Κράτος φτιάχνεις με τη μείξη πολλών εθνοτήτων. Αυτά τα κράτη συνήθως είναι σκληρά απέναντι στους πολίτες τους. Η ελευθερία δεν παρέχεται αφειδώς στις εθνότητες, για να μην μπορούν να ξεσηκωθούν και το κράτος διαλυθεί. Δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία. Ενώ στο έθνος υπάρχει ο άγραφος νόμος των εθίμων, των κοινών αγώνων και καημών, του πολιτισμού, της θρησκείας, των παρόμοιων χαρακτηριστικών. Για αυτό είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που δεν χάθηκε ποτέ το εθνικό της DNA, ακόμη και με τετρακόσια χρόνια τουρκικής σκλαβιάς.
....κι όμως έχει χαθεί προ πολλού αγαπητέ κ.Βογιατζή και στους πολιτικούς της, και στους οικονομικούς ολιγάρχες της και σε μεγάλο μέρος της νεολαίας της εξαιτίας των πρώτων




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Δασκάλα στην Αγγλία ξέσπασε σε λυγμούς όταν μαθητές της εμφανίστηκαν χωρίς παλτό και με λιωμένα παπούτσια
09-12-2019
Οι γονείς των παιδιών αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν ζεστά ρούχα και παπούτσια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, προσθέτει η δασκάλα, δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε επαρκές φαγητό στα παιδιά.
Σκηνές που μοιάζουν βγαλμένες από τον “Όλιβερ Τουίστ” και τη βικτωριανή εποχή διαδραματίζονται σε δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Η κορυφή του παγόβουνου φαίνεται να είναι περιστατικό στο Λίκολνσαϊρ, όπου δασκάλα δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάμα μέσα στην τάξη, όταν διαπίστωσε πως μαθητές της έρχονται στην τάξη χωρίς παλτό και κατάλληλα παπούτσια. Η εκπαιδευτικός, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη και διδάσκει σε δημοτικό της περιοχής, αποκάλυψε σε ΜΜΕ της χώρας της πως πολλοί μαθητές της καταφτάνουν “τρέμοντας από το κρύο και με μουσκεμένα πόδια”, λόγω ακατάλληλης ένδυσης και υπόδυσης. Οι γονείς των παιδιών αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν ζεστά ρούχα και παπούτσια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, προσθέτει η δασκάλα, δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε επαρκές φαγητό στα παιδιά. Η ίδια μάλιστα, πολλές φορές δίνει “μυστικά σνακ” στα πεινασμένα παιδιά, όπως μήλα, μπανάνες και μπάρες δημητριακών.
“Eίναι τόσο ανησυχητικό πως σήμερα σε αυτή την εποχή υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιες κακουχίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως σχολείο, αλλά αυτό λύνει τα προβλήματα μόνο σε επιφανειακό επίπεδο”, δηλώνει η δασκάλα, προσθέτοντας πως το σχολείο δίνει υφασμάτινα παπούτσια όταν βλέπει παιδιά με βρεγμένες κάλτσες ή πόδια. “Είναι σπαραχτικό να ακούω ότι ένα από τα παιδιά μου δεν είχε τσάι και πρωινό επειδή οι γονείς του δεν ψώνισαν τρόφιμα”, συνεχίζει η εκπαιδευτικός, τονίζοντας πως “και μόνο ένα παιδί που πεινάει είναι πολύ”.
Στην πραγματικότητα, τα πεινασμένα παιδιά είναι πολύ περισσότερα, καθώς μόνο για το 2018, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, 4 εκ. παιδιά ζουν στη φτώχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών το διάστημα 2017 – 2018 παρέμεινε στάσιμο, 30% των παιδιών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 70% αυτών των παιδιών προέρχεται από οικογένειες που έχουν κάποιο εργαζόμενο στην οικογένεια. H όξυνση του προβλήματος αποδίδεται στην περικοπή των επιδομάτων για τα παιδιά, αλλά και τη συγχώνευση επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας σε ένα εδώ και μερικά χρόνια, με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή τους και περικοπές, ειδικά σε ό,τι αφορά τις οικογένειες με παιδιά.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σάμπρα - Σατίλα: Η Γκουέρνικα της Βηρυτού
19 Σεπτεμβρίου 1982: Η μαρτυρία του Ζενέ: «Διέκρινα μόνο το μίσος και τη χαρά των φονιάδων»
«Είχα την εντύπωση πως βρίσκομαι στο κέντρο μιας πυξίδας που οι ακτίνες της ήταν εκατοντάδες νεκροί» έγραψε ο Ζαν Ζενέ όταν κατόρθωσε να μπει στη Σατίλα, εκείνο το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, μόλις 24 ώρες μετά το τέλος της σφαγής.
Ο «Άγιος Ζενέ» όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ζαν Πωλ Σάρτρ, ο Γάλλος πεζογράφος και δραματουργός, έφτασε στη Βηρυτό λίγο πριν τη σφαγή στη Σάμπρα και Σατίλα, συνοδευόμενος από τη φίλη του Λαϊλά Σαχίντ, υπεύθυνη της «Επιθεώρησης παλαιστινιακών μελετών» («Revue d’études Palestiniennes»). Επέστρεφε στη Μέση Ανατολή μετά από μία δεκαετία, αφού από τον Οκτώβριο του 1970 ως τον Απρίλιο του 1971,  έζησε με τους Παλαιστίνιους φενταγίν στα βουνά της Ιορδανίας. Τον Μάιο του 1972, ο Ζενέ πήγε στα στρατόπεδα των Παλαιστινίων, όπου έμεινε μέχρι το τέλος του Αυγούστου και ξαναβρήκε τον παλιό του γνώριμο Αμπού Ομάρ που συναντάμε στον «Αιχμάλωτο του έρωτα».
Δέκα χρόνια μετά, μην έχοντας γράψει αράδα  από το 1977, εξουθενωμένος από τη θεραπεία με κοβάλτιο για τον καρκίνο και με βαριά κατάθλιψη έφτασε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή.
«Πώς θα μιλήσεις στους δικούς τους που έφυγαν με τον Αραφάτ, πιστεύοντας στις υποσχέσεις του Ρέιγκαν, του Μιτεράν και του Περτίνι, οι οποίοι τους είχαν διαβεβαιώσει ότι κανένας δεν θα πειράξει τον άμαχο πληθυσμό των καταυλισμών;»

"Τρεις νύχτες και δύο ημέρες έσφαζαν ακροδεξιοί Λιβανέζοι χριστιανοφαλαγγίτες κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους Παλαιστινίους που είχαν εγκλωβιστεί στους καταυλισμούς της Σάμπρα, της Σατίλα και του Μπουρτζ Μπαρανζέ, στη Δυτική Βηρυτό. Πυροβολούν ό,τι κινείται, εισβάλουν σε σπίτια, εκτελούν εν ψυχρώ οικογένειες ολόκληρες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους, βιάζουν κατ’ εξακολούθηση γυναίκες, ακρωτηριάζουν για πλάκα ή για λάφυρα, και.. πίνουν και γλεντούν παράλληλα. Δολοφονούν χριστιανούς και μουσουλμάνους, Παλαιστινίους και Λιβανέζους υπηκόους".




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών: Χημειοθεραπεία… κομμένη!
10 ΔΕΚ, 2019 - 9:32
Απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά διακόπηκαν οι χημειοθεραπείες σε ασθενείς Ογκολογικής Μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο.
Καρκινοπαθείς κατήγγειλαν ότι το πρόγραμμα χημειοθεραπειών σταμάτησε αιφνιδιαστικά και εντελώς απροειδοποίητα, με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς όχι μόνο να ειδοποιηθούν τελευταία στιγμή πως ακυρώθηκε το προγραμματισμένο ραντεβού τους, αλλά να μην είναι σε θέση κανείς να τους απαντήσει και πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία του προγράμματος.
«Πήγε η μητέρα μου το πρωί να κάνει την προγραμματισμένη χημειοθεραπεία στο Ρίον όπως και πάρα πολλοί άλλοι καρκινοπαθείς. Μέχρι τις 12 τουλάχιστον το μεσημέρι που περίμενε, δεν υπήρχε φάρμακο χημειοθεραπείας. Μετά έφυγε γιατί δεν άντεχε άλλο να περιμένει», αναφέρει η κόρη μιας ασθενούς.
Ανασφάλεια για το αύριο, φόβος, ταλαιπωρία και απαξίωση συνθέτουν το σκηνικό που έζησαν για ακόμη μια φορά δεκάδες καρκινοπαθείς από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι είχε προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται με τον τρόπο αυτό.
Τα τελευταία χρόνια είναι επαναλαμβανόμενα τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς δεν υπήρχαν τα φάρμακα που απαιτούνται για την δημιουργία των σχημάτων, τα οποία δίνονται στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΑΝΖ
10/12/2019
Τις υπογραφές εκατοντάδων δημοσιογράφων κι εργαζομένων στα ΜΜΕ από όλο τον κόσμο έχει συγκεντρώσει μια ανοιχτή επιστολή που απαιτεί την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ και την παύση των διώξεων εναντίον του για τις αποκαλύψεις εγκλημάτων πολέμου.
Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, η επιστολή έχει φτάσει τις 566 υπογραφές, μεταξύ των οποίων αυτή της αρχισυντάκτη του WikiLeaks Kristinn Hrafnsson, του ερευνητικού δημοσιογράφου John Pilger και του πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος των Pentagon Papers, Daniel Ellsberg, που είχε αποκαλύψει την πλήρη εγκληματικότητα του πολέμου του Βιετνάμ.
Οι δημοσιογράφοι στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν την φυλάκιση του Ασάνζ ως ευθεία επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα έκδοσής του στις ΗΠΑ και την φυλάκισή του εκεί με κατηγορίες κατασκοπίας.
Οι αποκαλύψεις για εγκλήματα πολέμου και βασανισμούς που έκανε ο Ασάνζ και για τις οποίες κατηγορείται από τις ΗΠΑ, είναι σύμφωνα με τους δημοσιογράφους ο κεντρικός ρόλος του Τύπου σε μια δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, ο συνθέτης Brian Eno έχει ξεκινήσει τη δική του καμπάνια για την απελευθέρωση του Ασάνζ, με τη δημιουργία μιας Χριστουγεννιάτικης κάρτας με το μήνυμα «Αυτά τα Χριστούγεννα δικάζεται η δημοσιογραφία. Μην εκδώσετε τον Ασάνζ».
Η ψηφιακή Χριστουγεννιάτικη κάρτα, επενδυμένη με μουσική από τον Brian Eno, παρουσιάστηκε έξω από τα γραφεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών στις 3 Δεκεμβρίου, με το κοινό να μπορεί να προσθέσει το δικό του μήνυμα
Η κάρτα και τα μηνύματα θα αποσταλούν σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, και ιδιαίτερα σε αυτόν της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, στις 19 Δεκεμβρίου, ημερομηνία της επόμενης εμφάνισης του Ασάνζ στο δικαστήριο.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γαλλία ..η BAC (μοναδα δράσης της αστυνομίας γνωστή για την βαρβαρότητα της)επιτίθεται σε διαδηλωτές αλλά και σε πυροσβέστες που μπήκανε στην μέση για να προστατέψουν τους διαδηλωτές



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πυροβόλησαν νεαρη γυναίκα στο πρόσωπο οι ισραηλινες δυνάμεις κατοχής ανοιξαν  πυρ στη Γαζα στις 6 Δεκεμβριου, και τραυμάτισαν άλλους 37 διαδηλωτές μεταξύ τους 10 παιδιά και ένας νοσοκόμος
Κατεχομενη Παλαιστινη ..μονο μεσα στον μηνα νοεμβριο το Ισραηλ φυλακισε 374 Παλαιστινιους,απο αυτους 66 παιδια και 6 γυναικες
Παλαιστινιοι ανηλικοι κρατουντα σε φριχτες συνθηκες στις ισραηλινες φυλακες οπου τους κλεβουν και τους δερνουν



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στο Νομό Λασιθίου τις προάλλες ένας αγρότης βρήκε νεκρά δύο σκυλιά και δύο γάτες,τα οποία είχε στο χωράφι του σε ειδικά διαμορφωμένο σπιτάκι.Κάποιος είχε ρίξει φόλες σε διάφορα σημεία της περιφραγμένης έκτασης με αποτέλεσμα τα ζώα να πεθάνουν.Ο αγρότης βρήκε τις φόλες και παραλίγο να πεθάνει και αυτός.Έκανε αιμόπτυση και αισθανόταν να καίει ολόκληρος.Ευτυχώς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έμεινε για αρκετές ώρες.
Πάει κάπου το μυαλό μου είπε υπονοώντας δύο επιχειρηματίες της περιοχής:''ακόμη δεν έχω συνέλθει με αυτό που εισέπνευσα.Μου κάνουν πόλεμο επειδή ταϊζω τα αδέσποτα και τα βάζω στο χώρο μου.Προσπαθούμε κάποιοι άνθρωποι να δώσουμε λύση στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων.Τα εμβολίασα,τα στείρωσα και προσπαθούμε κάποιοι λίγοι να κάνουμε κάποιες ενέργειες για την προστασία τους και τη σωτηρία τους.Δεν είναι ούτε για να τα φολιάζεις ούτε για να τα κρεμάς και για να τους βγάζεις τα μάτια.Δυστυχώς κάποιοι το ζήτημα των αδέσποτων το λύνουν με φόλες ή με τεμαχισμούς και κρεμάλες.Βρίσκουν και τα κάνουν.Βέβαια από ανθρωπους που βρίζουν εργαζομένους τους και τους χρησιμοποιούν σαν σάκους του μπόξ δεν περιμένω καλύτερη αντιμετώπιση.Αυτοί οι ίδιοι μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να σκοτώνουν σκυλιά και γάτες''.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



9 Δεκ: Το 1946 ξεκινούν οι «συμπληρωματικές» δίκες της Νυρεμβέργης, για τους συνεργάτες των Ναζί
Μια Νυρεμβέργη για δημοσιογράφους και επιχειρηματίες
Μόνο ο όχλος και οι ελίτ προσελκύονται από τον απολυταρχισμό. Για τον υπόλοιπο κόσμο χρειάζεται προπαγάνδα.
Το 1961 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ η ταινία «Η δίκη της Νυρεμβέργης» του Στάνλεϊ Κράμερ. Σε αντίθεση με την κοινή μέχρι τότε πρακτική ο κινηματογραφικός φακός απομακρύνεται από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο, που καταδίκασε τα ανώτατα στελέχη του ναζιστικού κόμματος, και αναζητά την ιστορία μιας παράλληλης διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα, στα ίδια ίδια δικαστικά έδρανα αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.
Η ταινία περιγράφει τις λεγόμενες 12 «επακόλουθες δίκες της Νυρεμβέργης» που έφεραν στο εδώλιο ορισμένους από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες που στήριξαν και επωφελήθηκαν από την άνοδο του Χίτλερ – όπως ο Φρίντριχ Φλικ, ο Άλφρεντ Κρουπ και τα στελέχη της εταιρείας IG Farben. Όλες οι επιχειρήσεις κατηγορήθηκαν για τη χρήση αιχμαλώτων πολέμου σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας αλλά και για την οικονομική στήριξη της ναζιστικής θηριωδίας. Συγκεκριμένα ο Φλικ ανήκε στον βασικό πυρήνα των βιομηχάνων που χρηματοδότησαν το κόμμα του Χίτλερ για να καταλάβει την εξουσία.
Τα διευθυντικά στελέχη της IG Farben, του μεγαλύτερου ομίλου χημικών στον πλανήτη, κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων για την παρασκευή της της ουσίας Zyklon B που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων – αν και είχε δοκιμαστεί αρχικά στις ΗΠΑ για την απολύμανση τρένων που μετέφεραν μετανάστες από το Μεξικό. Όσο για τον Άλφρεντ Κρουπ, κατηγορήθηκε για τη στήριξη που παρείχε στην πολεμική βιομηχανία των ναζί πριν ξεκινήσει την προσπάθεια κατάληψης της Ευρώπης.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η ισχυρή σε κάποια Αριστερά άποψη ότι η διαμάχη Ελλάδας - Τουρκίας για το Αιγαίο είναι απλώς η διαμάχη δύο ιμπεριαλιστικών αστικών τάξεων για τους υδρογονάνθρακες η ακόμη χειρότερα η πίεση πάνω στην άμοιρη Τουρκία από τον συνασπισμό Ελλάδας - Αιγυπτου- Κυπρου- Ισραήλ  είναι λάθος και είναι και ώθηση της σκέψης μας σε μια εικονική πραγματικότητα.Περα από τη διαμάχη για τα πετρέλαια,που συνδέεται και με πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης, αλλά και με πραγματικά υλικά συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων,υπάρχει και μια σοβαρή γεωπολιτική διαμάχη.Η Τουρκια ως καθεστώς θέλει όχι απλά την συνεκμετάλλευση των πετρελαίων ( το θέλει κι αυτό) αλλά την ριζική αλλαγή γεωπολιτικών συσχετισμών στο Αιγαίο,την αλλαγή των ισχυουσών κατά το διεθνές δίκαιο ρυθμίσεων για ΑΟΖ ,υφαλοκρηπίδα,αιγιαλίτιδα κλπ,την άρση της συνθήκης της Λωζάννης,την γκριζοποιηση του Αιγαίου,την σταδιακή κατάληψη μικρών νησιών και προοπτικα και την κατάληψη μεγαλύτερων νησιών ,( βλέπε Καστελλόριζο κλπ),την πλήρη αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας στην περιοχή. Στην κόντρα αυτήν,που σχετίζεται και με την ανάδειξη της Τουρκία ς σε περιφερειακό ισχυρό παίκτη,απέναντι στους γείτονες της και ειδικά απέναντι σε μια καπιταλιστική Ελλάδα που διαρκώς υποβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα,η Τουρκία,ως καθεστώς πάντοτε,προσέρχεται με μια σκληρά επιθετική και ιμπεριαλιστική ιδεολογία : στις 29/10 σε μια καθαρά θρησκευτική γιορτή,ο Ερντογάν είπε ότι ο Αλλάχ δίνει το πράσινο φως στους πιστούς να εξοντώσουν τους άπιστους ( καφιρ).Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε ,αν ένας Έλληνας πρωθυπουργός και αρχηγός κράτους της ΕΕ έλεγε ότι πεπρωμένο της βυζαντινής Ορθοδοξίας ,της κρατούσας κατά το Σύνταγμα Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και του γνήσιου ελληνοχριστιανισμού είναι να σφάξουμε τους άπιστους μουσουλμάνους και να πάμε την Ελλάδα στην Κόκκινη Μηλιά και το αίμα των αλλοπιστων να τρέξει αυλάκι .Δεν θα κατεβαίναμε όλοι αμέσως σε διαδήλωση ,ζητώντας άμεσα την παραίτηση αυτού του φασίστα πολιτικού; Ίσως αυτό να λέει κατι,στην γείτονα χώρα καμία κοινωνία και καμία Αριστερά και κανένα συνδικαλιστικό κίνημα δεν ζήτησε την παραίτηση Ερντογάν για αυτό το ρεσιτάλ ρατσισμου κατά των μη πιστών,αυτών που δεν ανήκουν στην Ούμα,την κοινότητα των πιστών.Εδω φαινεται και πόσο ασύμμετρη είναι η σύγκρουση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και πόσο νούμερα είναι οι τύποι τύπου Αντιφα η οποίοι άλλοι παρουσιάζουν τη σύγκρουση πάντοτε,αδιαλείπτως,από την σκοπιά της Άγκυρας ,ως δήθεν αδικημενης πλευράς . Και πόσο ο μαρξιζων οικονομισμος δεν απαντά σε όλα τα θέματα των εθνοκρατικων συγκρουσεων. Η έστω εμφανίζεται η σύγκρουση ως ισοβαθμης ευθύνης σύγκρουση δύο ισοδυνάμων καπιταλιστικών κρατών.Η ευθύνη δεν είναι ισόβαθμη.Ο ανταγωνισμός είναι ασύμμετρος και υπάρχει σαφής επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος.Το ελληνικό καθέστως απαντά με αμηχανία και με χρονική μετάθεση του προβλήματος .Έχει μια πολιτική κατευνασμού,χωρίς σχεδιασμό για το τι θα γίνει αν ο κατευνασμός αποτύχει.Τσαμπερλαιν φθινόπωρο του 1938. Καπως έτσι .Βέβαια,ίσως οι αντιφα κάτι παραπάνω να ξέρουν και να μην μπορεί αυτό το εθνικό κράτος να επιβιώσει Αν είναι έτσι ,να ανοίξουμε όλοι τα χαρτιά μας και να μην συζητάμε με επιχειρήματα του Μαρξ από την εποχή του πολέμου της Κριμαίας αλλά με ειλικρινή επιχειρήματα του 2019.Μπορουμε άραγε;



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



O Yπουργός Εσωτερικών της πραξικοπηματικής νεοφιλελεύθερης και χουντικής κυβέρνησης της Βολιβίας ζήτησε τη βοήθεια του Σιωνιστικού κράτους offshore-τρομοκράτη του Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τους ''αριστερούς τρομοκράτες''του ΜAS που ανασυγκροτείται και των ιθαγενικών κινημάτων.
Οι Ισραηλινοί πυροβολούν στα μάτια των Παλαιστινίων.Το ίδιο κάνουν και οι μπάτσοι του Μακρόν-Ρόθτσιλντ,το ιδιο και αλήτες του Πινιέρα στη Χιλή.
Μια αναρχοτροτσκίστρια και vegan φεμινίστρια στη Βολιβία που υποστήριζε την ανατροπή Μοράλες απεδείχθη έμμισθη του Ισραήλ με την οποία είχε αναπτύξει μια άριστη σχέση,καθώς δήλωνε το παρόν σε κάθε ετήσιο pride στο Τελ Αβίβ.
Η εργαλειοποιηση της σεξουαλικότητας των ανθρώπων για να δικαιολογηθούν γενοκτονίες και απαρτχάιντ καθεστώτα είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να τσακιστεί.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



06.12.2019 08:11
ΗΠΑ, χώρα της παράνοιας και της κτηνωδίας. Δύο ένοπλοι ληστεύουν ένα κοσμηματοπωλείο στο Μαϊάμι. Φεύγοντας κλέβουν ένα φορτηγάκι της UPS (εταιρία μεταφορών) μαζί με τον οδηγό του κρατώντας τον όμηρο και οδηγούν σε εθνική οδό γεμάτη αυτοκίνητα. Από πίσω τους καμιά 100 περιπολικά ενώ φιλμάρουν την καταδίωξη ελικόπτερα ιδιωτικών σταθμών τηλεόρασης, που ειδικεύονται σε εκπομπές με καταδιώξεις και με τεράστια θεαματικότητα (σε βαθμό που πιστεύω ότι οι μπάτσοι τα παίρνουν από τα κανάλια για να τις κάνουν θεαματικότερες). Το φορτηγάκι μετά από πολλά χιλιόμετρα ακινητοποιείται σε ανάμεσα σε ΙΧ λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης. Δεκάδες μπάτσοι βγαίνουν έξω και ξεκινούν πιστολίδι με τους ληστές ανάμεσα στο κόσμο. Αποτέλεσμα, νεκροί οι δύο ληστές, ο όμηρος οδηγός και ένας περαστικός. Μπράβο! O νόμος και η τάξη τηρήθηκαν.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μπακογιάννη: Αν γίνει πόλεμος θα είμαστε μόνοι μας.!
ε ! τότενες γιατί πληρώνουμε το ΝΑΤΟ και το ΕυρωΕνωσίτικο Ρά'ι'χ ????



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νικη Κεραμεως. Επανερχεται η αποτυχημενη Τραπεζα Θεματων στης εξετασεις.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



4ετη αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε αθλητική δραστηριότητα αποφάσισε ο ( ελεγχόμενος οπλήρως από τους Αμερικανούς) παγκόσμιος οργανισμός αντινοπινγκ (WADA).
Οι Ρώσοι, ως γνωστόν, είναι οι μόνοι αθλητές που ντοπαρονται, όλοι οι άλλοι ( οι αστέρες του NBA π.χ.) τρέφονται με ξερά σύκα, πορτοκαλια και απαχο κρέας!
Το αποκορύφωμα της υποκρισίας: οι Ρώσοι αθλητές επιτρέπεται να συμμετέχουν αλλά " κατά μόνας"!!! Όχι με τη φανέλα της Ρωσίας! Κατά μόνας προφανώς δε θα ντοπαρονται...
Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι...
Υ.γ. αυτό το "κατά μονας" θυμίζει στρατό και τη μάχη της εφημερίδας...
Υ.γ. 2 οι Έλληνες επίσης δεν ντοπαρονται ποτέ! Απλά, κάποιοι είχαν αυξημένη τεστοστερόνη, ε Θοδωρε;
Υ.γ. 3  Οι Ρώσοι ουσιαστικά δεν αποδέχονται τη δικαιοδοσία, ξέρουν ότι αυτούς θα τους βγάζουν στη σέντρα και τους άλλους κοκοκο...( Εννοείται ότι κι οι Ρώσοι ντοπαρονται, μην τρελαθουμε)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ...!
τα τελευταία χρόνια, η παρουσία μιας ιδιωτικής επιχείρησης στη Βενεζουέλα καθίσταται όλο και δυσκολότερη, ιδίως μετά την ψήφιση νόμου ο οποίος επιτρέπει στο κράτος την κατάσχεση επιχειρήσεων, εφόσον η παραγωγή τους, ή η εν γένει δραστηριότητά τους, υποχωρήσει στο 20% της ετήσιας δυναμικότητάς τους, κάτι σχεδόν βέβαιο, μετά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Ηδη, περίπου το 96% των ιδιωτικών ομίλων έχει πλέον κρατικοποιηθεί.
(και φυσικά, ούτε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δεν με αφήνει το FB να ποστάρω από τη σελίδα του Todos Somos Venezuela GR)

Η επανεμφάνιση Δουζόγλου μετά τις περιπέτειες στη Βενεζουέλα
Μόνιμος κάτοικος Ελλάδας είναι πλέον ο κ. Θεόδωρος Δουζόγλου, καθώς τα γεγονότα στη Βενεζουέλα, όπου γεννήθηκε και ανάπτυξε τον οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων που ίδρυσε ο πατέρας του Σπύρος, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέστησαν σχεδόν υποχρεωτική τη «μετανάστευση» στην πατρίδα της μητέρας του. Η οικογένεια Δουζόγλου δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον τομέα των τροφίμων, με αντιπροσώπευση μεγάλων αμερικανικών και άλλων πολυεθνικών ομίλων, τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε γειτονικές της χώρες. Ο όμιλος Δουζόγλου, που περιλαμβάνει και ένα εκτεταμένο δίκτυο σούπερ μάρκετ, απασχολεί πάνω από 10.000 ανθρώπους.
Ο δεσμός με την Ελλάδα παραμένει όμως. Ο «πατριάρχης» της οικογένειας, Σπ. Δουζόγλου, είναι από τους πρώτους αντιπροσώπους της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκτός Ελλάδος. Το 1986, τα ηνία του ομίλου αναλαμβάνει ο υιός του, Θεόδωρος, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση των δεσμών με την Ελλάδα και ήδη από τη δεκαετία του ’90 πραγματοποιεί τις πρώτες αγορές ακινήτων. Με την έλευση του προέδρου Τσάβεζ στην εξουσία, ο όμιλος Δουζόγλου ανθεί, καθώς επιχειρείται η ενίσχυση εταιρειών που μέχρι τότε δεν είχαν συνδεθεί με τις κυβερνήσεις που είχαν προηγηθεί. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και επί Μαδούρο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η παρουσία μιας ιδιωτικής επιχείρησης στη Βενεζουέλα καθίσταται όλο και δυσκολότερη, ιδίως μετά την ψήφιση νόμου ο οποίος επιτρέπει στο κράτος την κατάσχεση επιχειρήσεων, εφόσον η παραγωγή τους, ή η εν γένει δραστηριότητά τους, υποχωρήσει στο 20% της ετήσιας δυναμικότητάς τους, κάτι σχεδόν βέβαιο, μετά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Ηδη, περίπου το 96% των ιδιωτικών ομίλων έχει πλέον κρατικοποιηθεί.
Διαβλέποντας την τάση αυτή, ο κ. Δουζόγλου ξεκινάει το 2015 να επενδύει μέρος της οικογενειακής περιουσίας στην Ελλάδα. Παρότι δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα αποτελεί το ιδανικότερο περιβάλλον για κάτι τέτοιο, εντοπίζει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων και δη εκείνη των ξενοδοχειακών/τουριστικών ακινήτων. Η αρχή γίνεται από το ξενοδοχείο Πεντελικόν, στο Κεφαλάρι, πλειοδοτώντας σε σχετικό πλειστηριασμό της Alpha Bank. Ενα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2016, ο κ. Δουζόγλου αποκτά το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο, καταβάλλοντας 17 εκατ. ευρώ, σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Λίγους μήνες αργότερα, ο κ. Δουζόγλου αγόρασε από τον ΟΤΕ κτίριο 1.400 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου 15 και Ανθίμου Γαζή, πλησίον της Παλαιάς Βουλής. Το τίμημα εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι το ανεβάζουν στα 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο των αρχών της δεκαετίας του ’30, σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο. Η πιο πρόσφατη κίνηση του κ. Δουζόγλου πραγματοποιήθηκε το 2017 και αφορά ένα ακόμα ξενοδοχειακό ακίνητο, το Mistral, τριών αστέρων και δυναμικότητας 74 δωματίων, στην περιοχή της Καστέλλας, έναντι 6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το 2017 αγοράζει και το συγκρότημα των οκτώ βιλών που κατασκεύασαν στη Μύκονο ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, όπως επίσης και μια αδειοδοτημένη έκταση στην Ελιά, με το τίμημα να εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 40 εκατ. ευρώ. Πλέον, έχοντας επενδύσει κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, η παρουσία στην Ελλάδα περνάει στο επόμενο στάδιο. Τον Μάιο αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στην Ελλάδα ο κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, προσωπικός φίλος του κ. Δουζόγλου.
Το πλάνο που έχει εκπονηθεί προβλέπει επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ, καθώς πολλά από τα ακίνητα απαιτούν εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής, ενώ άλλα, όπως π.χ. το ακίνητο στην Ελιά της Μυκόνου, θα απαιτήσουν κεφάλαια της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη περίπου 140 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Πρώτο χρονικά θα είναι το ξενοδοχείο Mistral στο Μικρολίμανο, που θα ανακαινιστεί αντί ποσού της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται για το 2020. Αυτή την περίοδο, ο όμιλος Δουζόγλου βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με δύο διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, από την πορεία των οποίων θα εξαρτηθεί και το μοντέλο λειτουργίας των ξενοδοχείων, καθώς ενδέχεται ένας όμιλος να αναλάβει το Πεντελικόν και το ακίνητο της Σταδίου, όσο και το Mistral.
Ανω των 300 εκατ. η αξία του χαρτοφυλακίου
Το χαρτοφυλάκιο Δουζόγλου στην Ελλάδα περιλαμβάνει πάνω από 70 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιμερίζεται σε πέντε βασικές κατηγορίες. Εκτός από τα ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται επίσης κτίρια γραφείων, τα οποία παράγουν ετήσιο εισόδημα τριών εκατ. ευρώ και είναι μισθωμένα σε ποσοστό 95%, αποθήκες με μισθωτές όπως ο όμιλος Σκλαβενίτη, κατοικίες (π.χ. σε Ψυχικό), αλλά και σημαντικές εκτάσεις, τόσο εντός Αττικής (π.χ. νότια προάστια, Αγ. Παρασκευή κ.τ.λ.), όσο και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.
Για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου ανάπτυξης των ακινήτων που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, ο όμιλος Δουζόγλου αναμένεται πλέον να αντλήσει και τραπεζική χρηματοδότηση. Ηδη έχει ληφθεί δάνειο 15 εκατ. ευρώ από την Optima Bank, ενώ ένα ακόμη δάνειο θα ληφθεί τις προσεχείς ημέρες και από την Aegean Baltic. Επίσης ετοιμάζεται και μία ακόμη δανειακή σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αξιοποιηθεί και για νέες αγορές ακινήτων.
Παράλληλα, στα άμεσα πλάνα του ομίλου για το 2020 βρίσκεται και η εισαγωγή της μητρικής εταιρείας συμμετοχών SCD Ltd, στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του ομίλου, στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η κίνηση αυτή θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου. Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας του ομίλου. Επίσης, σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι πιθανόν να γίνουν και κάποιες πωλήσεις, ώστε να εγγραφούν κεφαλαιακά κέρδη, στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο, κατά τον κ. Αλβέρτη, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Κάτι τέτοιο θα επιδιωχθεί μελλοντικά, εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη σύσταση αυτόνομης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Δεν αποκλείεται, βέβαια, το σχέδιο αυτό να επισπευσθεί, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συζητήσεις με μη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ευρωπαϊκή «σοσιαλδημοκρατία»...
αυτή η αιωνόβια πλέον γάγγραινα...που δείχνει υστερικά αυτή που βαπτίζει αυθαίρετα ως ακροδεξια...η οποία κείται πολυ αριστερότερα της...!!!
Για οσους τουλάχιστον είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι η αριστερα δεν είναι χωροταξικός προσανατολισμός αλλά κοινωνικού περιεχομένου αναφορά !!!
Κάντε λοιπόν στην πάντα...ταξιθέτες,ταξινομοι,χωροθετες,ανάδοχοι-ταμπελοποιοι,ιδεολογικοί τοπογράφοι κλπ κουμανταδόροι...!!!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στον ομορφότερο δρόμο της Αθήνας, στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη, μπροστά από το θέατρο του Διονύσου, η Αριστεία έκανε ξανά το θαύμα της με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό...
Είναι αστέρια, αλλά πόσο απειλητικά!
Αστέρια Ρόμποκοπ!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Ερντογάν απαγόρευσε Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Ντάριο Φο
14:25 | 09 Σεπ. 2016
Ντάριο Φό:''όσο οι μάζες δεν διαβάζουν τόσο θα εδραιώνεται η κυριαρχία των αφεντάδων''.
O γενικός διευθυντής των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας, Νεγιάτ Μπιρετσίκ, ανακοίνωσε προ ημερών: «Ανοίγουμε τα θέατρα μόνο με τοπικά έργα, γραμμένα από Τούρκους συγγραφείς και μόνον από συγγραφείς που εκλαμβάνονται ως πατριώτες», αφήνοντας άφωνη την καλλιτεχνική κοινότητα της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν απαγορεύει τις παραστάσεις κλασικών έργων ξένων συγγραφέων στις Κρατικές Σκηνές της Τουρκίας προκειμένου «να ενισχυθεί το εθνικό-πατριωτικό αίσθημα του λαού».
Σύμφωνα με το www.turkishminute.com, το οποίο επικαλείται δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, προγραμματισμένες παραγωγές, όπως οι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Άμλετ», «Μάκβεθ» και άλλες, ματαιώνονται.
Μετά την απαγόρευση από τον Ταγίπ Ερντογάν των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Μπρεχτ, του Κάρλο Γκολντόνι, και του Ντάριο Φο, ο μόνος εν ζωή, από τους απαγορευμένους πλέον, συγγραφείς, δήλωσε: «Είναι υπέροχο να είσαι στη συντροφιά αυτών των μεγάλων συγγραφέων και να σκέφτεσαι ότι εμείς οι τέσσερις είμαστε η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία!».
Ο Ντάριο Φο θεωρεί ότι η απαγόρευση των έργων του είναι για εκείνον ένα δεύτερο Νόμπελ, ενώ σχολίασε πως «η καταστολή στο θέατρο είναι ένα τρομερό σημάδι, γιατί η τάση να μπλοκάρεις όποιον δεν βρίσκεται εντός γραμμής είναι φασισμός».
Τα πράγματα στην Τουρκία δυσκολεύουν καθημερινά. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρατηρούν ενεοί τις εξελίξεις, που επιβεβαιώνουν τα πλέον εφιαλτικά σενάρια.
Γνωστοί καλλιτέχνες και συγγραφείς που είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά του Ερντογάν, τώρα εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου.
Ενώ όσοι αντιστάθηκαν κι αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, είδαν τις παραγωγές τους να ακυρώνονται και να την καριέρα τους να καταστρέφεται σε μια νύχτα.
Ο Τούρκος ηθοποιός Ορχάν Αϊντίν δήλωσε στο T24.com ότι, η νέα διεύθυνση έχει ήδη λίστα εκατοντάδων ηθοποιών προς απόλυση από τις κρατικές σκηνές της χώρας.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις ρουκέτες έπεσαν χτες σε στρατιωτική βάση δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας τον τραυματισμό έξι Ιρακινών μελών των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΕΓΙΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟ! ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ σε Πανεπιστήμιο η Περιστέρα Μπαζιάνα...
Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα Περιστέρα Μπαζιάνα γίνεται Καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο. Αυτό αποκαλύπτει στο φύλλο της Τρίτης η εφημερίδα "Τα Νέα".
Η κ. Μπαζιάνα ανήκει στο μόνιμο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από τον Απρίλιο του 2018. Ως το καλοκαίρι του 2016, η οργανική θέση της στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα ήταν δασκάλα πληροφορικής σε Δημοτικό Σχολείο. Ακολούθησε η απόσπασή της στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Οσο δίδασκε στην Κοζάνη, το υπουργείο Παιδείας προωθούσε ειδική ρύθμιση η οποία άνοιγε τον δρόμο σε μόνιμους εκπαιδευτικούς «ιδιαίτερα αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων» να μεταταγούν σε θέση κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) στα ΑΕΙ.
Η κυρία Μπαζιάνα αποσπασμένη ούσα στο ΕΜΠ, τον Ιούνιο του 2017 έκανε αίτηση να διοριστεί στο μόνιμο διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος. Και με το ΦΕΚ 496/30-5-2017 όντως διορίστηκε μόνιμη. Και 10 μήνες μετά, με νέο ΦΕΚ επισημοποιήθηκε η μετατροπή της θέσης και από μόνιμη διοικητική υπάλληλος του ΕΜΠ, έγινε μέλος του Ε.ΔΙ.Π. στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών του Πολυτεχνείου.
Με τροπολογία του υπουργού Παιδείας, οι αποσπασμένοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, στους οποίους έχει ανατεθεί διδακτικό έργο οποιασδήποτε μορφής, απέκτησαν τη δυνατότητα να ενταχθούν μετά από αίτησή τους, στην κατηγορία εκπαιδευτικού προσωπικού των Τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων «ΕΔΙΤ», κατηγορία που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανέλιξη τους εκ των έσω σε «Καθηγητές».
Απαραίτητη προϋπόθεση,  να έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία δύο ετών στην παροχή διδακτικού έργου στο ίδρυμα που κλήθηκαν να διδάξουν…



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



"Αυτοί που υπερασπίζονται το Έθνος δολοφονούνται ή εξορίζονται. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο απαιτεί διεθνοποίηση της ιστορίας, απαιτεί διαγραφή της εθνικής ιστορίας και μετατροπή της σε διεθνή...
Μια επαναστατική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με την ανάκτηση των ιδεών του Έθνους και της Πατρίδας"
Subcomandante Marcos