Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Τριτη 10 Νοεμβριου 2020

 

Εξαιρετικά ελπιδοφόρο το πρόωρο εμβόλιο της Pfizer, με ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξης του 90%!

Μόνο ένας στους δέκα πεθαίνει.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εγκάρσια μυελίτιδα έπαθε ο εθελοντής που έκανε το εμβόλιο για κορωνοϊό της AstraZeneca

9 Σεπτεμβρίου 2020

Αποτελεί φλεγμονή στο νωτιαίο μυελό – Ποια είναι τα συμπτώματά της

Εγκάρσια μυελίτιδα είναι σύμφωνα με τους New York Times το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε εθελοντής στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με αποτέλεσμα να σταματήσουν μέχρι νεωτέρας οι κλινικές δοκιμές.

Ο όρος μυελίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, ενώ ο όρος εγκάρσια στην κατανομή των βλαβών.

Η φλεγμονή στο νωτιαίο μυελό διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών ινών ανάμεσα στο νωτιαίο μυελό και τον υπόλοιπο οργανισμό, επηρεάζοντας την αισθητικότητα και τη νευρική σηματοδότηση κάτω από το σημείο της βλάβης.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άλγος, αισθητικά προβλήματα, αδυναμία στα κάτω και άνω άκρα, καθώς και προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και το έντερο.

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή φυλής. Δεν παρουσιάζει κληρονομικότητα και οι περισσότερες διαγνώσεις της νόσου γίνονται στις ηλικίες 10-19 και 30-39 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Εγκάρσιας Μυελίτιδας;

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία (εμφανίζεται σε ώρες ή ημέρες) είτε υποξεία (εμφανίζεται σε διάστημα 1-4 εβδομάδων).

Τέσσερα κλασικά συμπτώματα της εγκάρσιας μυελίτιδας είναι:

Αδυναμία στα Χέρια και τα Πόδια

Οι ασθενείς με εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν αδυναμία στα κάτω άκρα που επιδεινώνεται ταχέως. Αν η μυελίτιδα επηρεάζει το άνω τμήμα του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και στα άνω άκρα. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης παραπάρεση που εξελίσσεται σε παραπληγία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πρέπει να χρησιμοποιήσει αναπηρικό καροτσάκι.

Άλγος

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως άλγος στη μέση ή ένα οξύ αίσθημα που επεκτείνεται προς τα κάτω ή τα άνω άκρα και τον κορμό.

Αισθητικά Συμπτώματα

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραισθησίες στα κάτω άκρα, καθώς και απώλεια της αισθητικότητας. Συχνά επηρεάζεται η αισθητικότητα στον κορμό καθώς και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να παρουσιαστούν επίσης συμπτώματα κατά την πρόσθια κάμψη της κεφαλής τα οποία υποχωρούν όταν η κεφαλή επανέλθει στη φυσιολογική θέση (σημείο Lhermitte).

Συμπτώματα από το Έντερο και την Ουροδόχο Κύστη

Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη τάση για ούρηση, ακράτεια, δυσκολία στην κένωση της κύστης και δυσκοιλιότητα.

Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν επίσης μυϊκούς σπασμούς, ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας, κεφαλαλγία, πυρετό και απώλεια της όρεξης, ενώ άλλοι παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, σεξουαλική δυσλειτουργία, κατάθλιψη και άγχος που προκαλούνται από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, το στρες και το χρόνιο πόνο.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η μάσκα υπάρχει ως φίμωτρο για τους σκλάβους της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όχι για προστασία

Υπ. Υγείας: Οι ασπίδες προσώπου δεν υποκαθιστούν την μάσκα – προστιμα για όσους την φορούν

 9 Νοέμβριος, 20208:10 μμ

Πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όσα άτομα φοράνε ασπίδα προσώπου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ασπίδα προσώπου δεν θεωρείται μάσκα και όσοι την φοράνε κινδυνεύον με πρόστιμο, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε το νέο μέτρο κατά την συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο την μάσκα και ότι δεν θεωρείται μάσκα και υπόκειται στην περίπτωση του προστίμου

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πως ορισμένα άτομα γλιτώνουν το πρόστιμο, ή τουλάχιστον στην περίπτωση τους θα υπάρξει επιείκεια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικής σε περίπτωση που κάποιος έχει χρόνιο νόσημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπουργείο Υγείας: Οι ασπίδες προσώπου δεν υποκαθιστούν την μάσκα



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Και ενώ το σύστημα τηλεκπαίδευσης δεν τραβάει και για δεύτερη μέρα έχουν λυθεί στα γέλια όλοι οι πιτσιρικάδες ανά την επικράτεια, υπεύθυναν διαση τα τα απαιτώμαι αληθή ρετά το Γενικόχρωμα χρώματα. Των εκάστοτε χρόνος τα ταλέλεχθέντα τα ορι διαθεση την εκάστοτε χρόνο τα ορι δωμάτια.

Σαφές! Σαφέστατο! Ου να μου χαθείτε, γαμώ την αριστεία σας και τους ντενεκέδες του παππού σας του λαδέμπορα! Τσάμπα τα λεφτά για τα κολέγια και τα ακριβά πανεπιστήμια! 



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καθώς πλησιάζει η επέτειος της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 και ο Χρυσοχουντίδης επιμένει στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων, ας έχουμε υπόψη μας ότι ο Χρήστος Παππάς δεν είναι ο μόνος ναζί που μπόρεσε να διαφύγει τη σύλληψη και τη φυλάκιση. 

Ο Χρυσοχουντίδης έκανε και συνεχίζει να κάνει πλάτες και σε δυο άλλους καταδικασθέντες εγκληματίες, πρωτοπαλίκαρα της ναζιστικής συμμορίας. Τον Σωτήρη Δεβελέκο και τον Άκη Θεοδώρου. 

Και οι δυο τους παραμένουν ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η ΕΛ.ΑΣ. του Χρυσοχουντίδη που τους άφησε να διαφύγουν συνεχίζει να τους προστατεύει από πιθανή σύλληψη. Ενώ, ταυτόχρονα, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και κοινό εξάμηνο σχέδιο προτείνει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη.

Μην πάει χαμένη και η τεχνογνωσία που απέκτησαν όταν ψήφιζαν μαζί το 3ο Μνημόνιο! Που, επιπλέον, δεν ήταν μόνο για έξι μήνες, αλλά θα καθορίζει τη ζωή αυτού του λαού για πολλές δεκαετίες.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πάντως και ν' αποκατασταθεί η σύνδεση, για κάμποσες περιοχές της Αθήνας μόνο για αύριο Τριτη θα είναι.

Την Τετάρτη θα ΄χουμε, λέει, διακοπή ρεύματος, γιατί, λέει, θα κάνουν τεχνικές εργασίες. Μεταξύ 8 π.μ. και 2 μ.μ. Τις ώρες της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας! 

Βρε σεις, βάλτε σε καμιά θέση και κάναν άνθρωπο που να νογάει από ζωή, δουλειά και κοινωνία! Με μόνα προσόντα τον παππού κατοχικό λαδέμπορα, τα επί πληρωμή πτυχία από τα ξένα πανεπιστήμια και τα κολλητηλίκια στην Ψαρρού, την Αράχωβα και το Ecali Club, δεν γίνεται δουλειά!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Κι εκεί που πάει το yolo σύννεφο από την πιτσιρικάδα με τη νέα επιτυχία της Κεραμέως, να σου τον και τον υπουργό του Τσίπρα σε νέες περιπέτειες!

Παυλος Χαϊκάλης. «Η ευχη μου είναι καποια στιγμη η αστρολογια να μπορουσε να μπει στα σχολεια»



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Φταίει η εταιρία που 'χει, μάλιστα, πρόβλημα πανευρωπαϊκό, λέει το υπουργείο, που 'χε κατευξελιστεί και την άλλη φορά με τις μάσκες για μοσχάρια που έδωσε στα παιδιά. 

Θυμάστε; Και τότε η εταιρία έφταιγε!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



#ΡΑΓΔΑΙΕΣ_ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ #ΑΡΜΕΝΙΑ...

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ. ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΕΒΆΝ & ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ #ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ_ΝΕΟΛΑΙΑΣ_ΕΛΛΑΔΟΣ ( AYF-GREECE ) πρίν από λίγο: 

Μαύρη μέρα για την Αρμενία.

Πριν από λίγο, την ώρα που ο ηρωικός στρατός μας υπερασπιζόταν το Σουσί και τις υπόλοιπες πόλεις του Αρτσάχ, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νιγκόλ Πασινιάν υπέγραφε ανακωχή με βαρύτατους όρους σε βάρος του Αρτσάχ, παραδίδοντας μεγάλο μέρος του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) στους Αζέρους. 

Η οργή του αρμενικού λαού είναι ασυγκράτητη γι’αυτήν την προδοσία. Η οργή του αρμενικού λαού είναι εκκωφαντική αυτή τη στιγμή σε όλες τις γωνίες της υφηλίου. Γενιές ολόκληρες χαθήκανε, τόσο αίμα χύθηκε για το τίποτα; Όχι! Αυτό είναι ανεπίτρεπτο! Αυτή τη στιγμή, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αρμενία και το Αρτσάχ. Ο λαός αντιδρά. Ο λαός αντιστέκεται. Δεν παραδινόμαστε έτσι εύκολα για τα πολιτικά παιχνίδια κανενός!

#ArtsakhStrong


Πριν από λίγες στιγμές, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας #Pashinyan δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τους προέδρους του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στο Artsakh.

Αγαπητοί συμπατριώτες, αδελφές και αδελφοί.

Έχω πάρει μια δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τον εαυτό μου και για όλους μας.

Έχω υπογράψει δήλωση με τους Προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου του Καραμπάχ στις 01:00.

Το κείμενο της δήλωσης που έχει ήδη δημοσιευτεί είναι απερίγραπτα οδυνηρό για μένα προσωπικά και για τους ανθρώπους μας.

Έλαβα αυτήν την απόφαση ως αποτέλεσμα μιας σε βάθος ανάλυσης της στρατιωτικής κατάστασης και της αξιολόγησης των ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση. Βασίζεται επίσης στην πεποίθηση ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την τρέχουσα κατάσταση. Θα δώσω ένα λεπτομερές μήνυμα για όλα αυτά τις επόμενες ημέρες.

Αυτό δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα έως ότου νικηθείτε. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τους εαυτούς μας ως ηττημένους και αυτό θα πρέπει να είναι η αρχή της εποχής μας εθνικής ενοποίησης και αναγέννησης.

Πρέπει να αναλύσουμε τα χρόνια της ανεξαρτησίας μας προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Γονατίζω ενώπιον όλων των μαρτύρων μας. Υποκλίνομαι σε όλους τους στρατιώτες μας, αξιωματικούς, στρατηγούς, εθελοντές που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την πατρίδα με τη ζωή τους. Έσωσαν ανιδιοτελώς τους Αρμένιους του Artsakh.

Παλέψαμε μέχρι το τέλος. Και θα κερδίσουμε!

Ζήτω η Αρμενία! Ζήτω το Artsakh!

Σχολιο.- Κάποιο λάκκο έχει η "φάβα"...Δεν είναι σοβαρά αυτά .#Πουλημένοι εντελώς  είναι ύποπτος πολύ ο ρόλος της Ρωσίας και του.#ντίλερ Πούτιν...

Σχολιο.- Πάντα οι μικροί λαοί πληρώνουν το τίμημα ,των σχεδίων των μεγάλων.

Αυτό συμβαίνει τώρα στο Καραμπάχ.

Σχολιο.- Αντί της απαίτησης του να ενωθουν από την επάνω πλευρά οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, ενώθηκε το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν. Μια εξήγηση μπορεί να είναι, πως τώρα από το Αζερμπαϊτζάν (Μπακού) μπορεί να τρέξει ένας αγωγός προς το Ναχιτσεβάν και να μπει στην Τουρκία, οπότε ο υπάρχων αγωγός του Αζερμπαϊτζάν από το Μπακού (που παρακάμπτει από επάνω το Ν.Κ. και την Αρμενία) πηγαίνοντας στη Γεωργία (τυφλίδα) και μετά κατεβαίνει στο Σεΐχάν (Τουρκία), τώρα μπορεί από τη Γεωργία να παίρνει και από τη Ρωσία καύσιμα για την Ε.Ε.

σχολιο.- Ο χάρτης δεν είναι ακριβής. Οι Αζέροι έχουν καταλάβει το νότιο μέρος του Καραμπάχ καθώς και τις νοτιες περιοχές των Αζέρων που είχαν καταλάβει οι Αρμενιοι για να στηρίζουν το Καραμπάχ για να μην τους περικυκλώσουν. Το βόρειο γκρίζο μέρος πάνω από το Λάτσίν και το Στεπανακέρτ παραμένουν στους Αρμένιους. Όλα τα γκρίζα μέρη είναι εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι για να μην τους πλαγιοκοπήσουν οι Αζέροι. Διώχνοντας από εκεί τους Αζέρους που κατοικούσαν από αιώνες, προκαλώντας τεράστιο κύμα προσφύγων στο Αζερμπαϊτζάν από τους Αζέρους που κατοικούσαν εκεί.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Προσοχή! Ενημέρωση Από την "Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των Καταστροφικών για τον Ελληνικό Λαό- μέτρων Καραντίνας":

"Συνεχίζοντας με μεγαλύτερο πάθος τον Αγώνα που αναλάβαμε από την αρχή για την Λευτεριά του Ελληνικού Λαού και των παιδιών μας Προειδοποιούμε Ότι θα ξεδοντιάσουμε κάθε Κυβερνητικό Προβοκάτορα αλλά και κάθε Ανεύθυνο που κάνει (από το γραφείο του Χρυσοχοϊδη ή από το σαλονάκι του) «καλέσματα συγκεντρώσεων» με ασήμαντη συμμετοχή (όπως της προηγούμενης Κυριακής) για να καταλήγουν κάποιοι στα Αυτόφωρα- ενώ αυτός που αρχικά έκανε το κάλεσμα θα βλέπει από τα Μ.Μ. Εξαπάτησης τα… κατόρθωμα του Να Σέρνονται άλλοι στο αυτόφωρο και όχι η αφεντιά του! 

Μια τέτοια περίπτωση «Συγκέντρωσης» είναι και το «Κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 14 Νοέμβρη» σε αντίθεση με το Κάλεσμα Όλων των Ομάδων για Συγκέντρωση στο Σύνταγμα την 17η Νοεμβρίου. 

Για να καταλάβουμε όλοι αξίζει να διαβάσουμε την- διά μηνημάτων- Συνομιλία του Γιώργου Λούκα με τον... Προβοκατοράκο ή Ανεύθυνούλη που ξεκίνησε το «Κάλεσμα» και το συνέχισαν κάποιοι χωρίς να γνωρίζουν: 

Γιώργος Λούκας: «Γιατί ενεργείτε μόνοι σας και όχι συλλογικά με τις ομάδες που ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα; Δεν ενδιαφέρεστε για την σύγκληση των ομάδων; 

Gregory Chatzidakis: Ειμαι σε αρκετες ομαδες στο φ/β και δεν ειδα πουθενα καποια ανακοινωση για 17. Γενικα δεν ειδα κανεναν να λεει "παιδια, ξεσηκωθειτε ολοι την ταδε μερα". Οποτε πηρα κι εγω πρωτοβουλια να επιλεξω μια μερα και να στειλω το μηνυμα παντου.

Γιωργος Λούκας: Το θέμα είναι να το καταλάβετε και να αποδεχτείτε την πλειοψηφία που και στη Σελίδα Σας Ψηφίζει (με μεγάλη διαφορά) υπέρ του να γίνει η συγκέντρωση όχι στις 14 αλλά στις 17 Νοέμβρη.

Gregory Chatzidakis: Αυτη τη στιγμη 1500 ατομα γνωριζουν για 14/11. Αν το αλλαξουμε, θα μπερδευτει ολο το θεμα…. Απλα παμε 14 να δωσουμε ενα μηνυμα στους υπολοιπους ελληνες. Δεν παμε να ριξουμε καποια κυβερνηση.

Γιώργος Λούκας: Μπορούμε να συναποφασίζουμε και όχι να ρίχνουν κάποιοι ένα "κάλεσμα" στον αέρα και να τρέχουμε εμείς να βγάζουμε τους ανθρώπους από τα κρατητήρια. και τα αυτόφωρα.

Gregory Chatzidakis: Μονο οι διοργανωτες συλλαμβανονται κι εγω εδω το προφιλ μου ειναι ψευτικο. 

Γιώργος Λούκας: Ααααα… και δεν σε ενδιαφέρει αν συληφθούν αυτοί που καλείς;

Gregory Chatzidakis: Λοιπον, για να τελειωνουμε. Εγω εδωσα ενα μηνυμα στο διαδικτυο για ξεσηκωμο με οργανωση. Οποιοι θελουν κατεβαινουν 14, οποιοι θελουν 17 και οποιοι θελουν και τις 2 μερες. Δεν ειμαι υπευθυνος για τιποτα... 

Κατόπιν τούτων, Συναγωνιστές, ο καθένας πρέπει να απορρίψει το Προβοκατόρικο "Κάλεσμα Συγκέντρωση στις 14 Νοέμβρη" και να συμμετέχει Αποκλειστικά στην Κοινής μας Συγκέντρωσης στις 17 Νοέμβρη στην Πλατεία Συντάγματος. Να την περιφρουρήσει αλλά και να την διαδώσει. 

Η ώρα και τα συνθήματα της Συγκέντρωσης θα ανακοινωθούν εγκαίρως. Κάντε και ο καθένας σας τις προτάσεις σας! Δημιουργούμε Κίνημα Λαού και Όχι Ψηφοθηρίας και Βολέματος!»

ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Χαρδαλιάς. Τον Μαρτιο του 2020 του διεγραψαν χαριστικα τα προστιμα υψους 800.000 ευρω. Σας ζηταει να πειθαρχησετε.

Ποιος είναι αυτος που σας ζηταει να πειθαρχησετε??



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αλήθεια τώρα όλοι εσείς που σας βλέπω καιρό τώρα να'χετε φάει αμάσητο το κουτόχορτο του αφηγήματος της "πανδημίας" και φοράτε μασκούλα ακόμα και μέσα στο σπίτι σας, δεν έχετε απολύτως κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεστε για τον επερχόμενο οικονομικό Αρμαγεδδών...Ότι σπείρατε, θερίζετε. Ούτε αυτό το καταλαβαίνετε? Εμείς οι λίγοι, οι ελάχιστοι ουρλιάζαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν καταλαβαίνετε (ούτε τώρα?) ότι όταν κλέβεις από κάποιον το βιβλίο του δεν μπορείς μετά να τον κατηγορείς ως αδιάβαστο?



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όλο και συχνότερα πια, κάθε φορά που έχουμε ισλαμικές φρικωδίες, το δάχτυλο της κριτικής δείχνει τον κύριο ηθικό συνεργό των δολοφόνων: όλες αυτές τις αυτοκτονικές ιδεοληψίες περί πολυπολιτισμικότητας και περί ανοιχτών συνόρων, και βεβαίως τα πολύ απτά υλικά συμφέροντα που τα κονομάνε από αυτές, το κύκλωμα των προσφυγοπατέρων και των ψευτοανθρωπιστών ιδίως. Η τελευταία παρέμβαση της Σώτης Τριανταφύλλου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα θαρραλέας κριτικής.

Ωστόσο η σιωπή των υποτιθέμενων ταγών της χριστιανοσύνης απέναντι στα ανείπωτα εγκλήματα πρώτο θύμα των οποίων είναι οι ίδιοι οι πιστοί τους είναι εκκωφαντική. Σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε τους τζιχαντιστές να εξαλείφουν τις τελευταίες χριστιανικές κοινότητες στη Συρία, να βιάζουν και να εκπορνεύουν χριστιανές, να αποκεφαλίζουν ιερείς, βλέπουν τον Ερντογάν να βεβηλώνει την Αγία του Θεού Σοφία, βλέπουμε λεηλατημένες εκκλησίες στα ελληνικά νησιά, βλέπουμε στη Λευκωσία (!) επιθέσεις του μουσουλμανικού όχλου κατά της γαλλικής πρεσβείας. 

Και τι κάνουν οι χριστιανοί ιεράρχες; Κηρύγματα υπέρ του... διαλόγου. Η περίπτωση αυτού του απίθανου πάπα Φραγκίσκου που έφτασε να διορίζει τους καρδιναλίους του με κριτήριο τον ...φιλομουσουλμανισμό τους, όπως προ ημερών, είναι ενδεικτική. Για να μη μιλήσουμε για τους δικούς μας, κάτι Βαρθολομαίους κλπ. 

Τις φεμινίστριες που κόπτονται για την πατριαρχία στη Δύση αλλά δεν βγάζουν άχνα για την τρισχειρότερη μοίρα των γυναικών στον μωαμεθανικό κόσμο, τις έχουν πει ειρωνικά ισλαμοφεμινιστρίες. Νά που υπάρχουν όμως και ισλαμοπατριάρχες και ισλαμοχριστιανοί καταπώς φαίνεται...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα κανονικό lockdown, κι όχι γιαλαντζι.

Κλειστά και τα τζαμιά, κλειστά τα σύνορα. Καραντίνα 1 μήνα για να περάσεις νόμιμα. Όποιος τα παραβιάζει τυφεκισμο...

Όλοι πρόστιμο, ή φυλακή, ή απέλαση. Δεν έχει υγειονομικά νόημα να επιβάλλεται lockdown ΜΌΝΟ στους Έλληνες.

Διαφορετικά, ας το ρίξουμε στο Σουηδικό μοντέλο. Ατομική ευθύνη, κι Άγιος ο Θεός...

Στην τελική κι αυτοί (για αναπτυγμένη χώρα) μια χαρά τα πήγαν. Οι υπόλοιποι αναπτυγμένοι που πήραν μέτρα, τα πήγαν πολύ χειρότερα από αυτούς.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβαλλουν οικονομικη εξαθλιωση με προσχημα τον έλεγχο του COVID-19, η εξέγερση πλανιέται στον αέρα

Οι φόβοι για δημόσιες αναταραχές σε όλη την ήπειρο αυξάνονται, καθώς ο κόσμος λέει ότι δεν μπορεί πια να εμπιστευθεί τους ηγέτες του για να τον προστατέψουν κατά την κρίση της δημόσιας υγείας και της οικονομίας την οποία προκάλεσαν οι κυβερνήσεις με το προσχημα του  Covid-19

Καθώς το δεύτερο κύμα της μόλυνσης του Covid-19 κατά τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να γεμίζει τα νοσοκομεία σ’ όλη την Ευρώπη, και οι χώρες προχωρούν σε διάφορους βαθμούς γενικού απαγορευτικού (lockdown), τα τηλεοπτικά προγράμματα άλλαξαν για να επιτραπεί στους ηγέτες να απευθυνθούν στους κουρασμένους και απηβδησμενους από την οικονομικη εξαθλιωση λαούς.

Στο ύφος και στο πνεύμα, τα μηνύματα αντηχούσαν εκείνα που διακηρύχθηκαν τον Μάρτιο, όταν το σοκ και ο φόβος οδήγησε τους πληθυσμούς να συσπειρωθούν υπό τους ηγέτες τους και να συναινέσουν σε περιορισμούς άγνωστους για μη πολεμική περίοδο.

Οκτώ μήνες αργότερα, αυτού του είδους η εμπιστοσύνη και καλή θέληση σπανίζουν.

Καθώς η απελπιστικά αναγκαία οικονομική βοήθεια δεν υλοποιείται, και τα συστήματα παρακολούθησης και εντοπισμού αποτυγχάνουν να τα βγάλουν πέρα με το κύμα, υπάρχει δημόσια αγανάκτηση και, σε μερικές περιπτώσεις, ανοικτή εξέγερση.

Στη Φλωρεντία, οι διαδηλωτές της περασμένης Παρασκευής πέταξαν μολότωφ  κατά της αστυνομίας, κατά το πιο πρόσφατο ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής το οποίο ακολούθησε μετά τους νέους κανονισμούς του Conte.

Ο Pino Esposito, ένας ναπολιτάνος κουρέας, είναι ένας από αυτούς που έχασε την πίστη του στις άνωθεν διαταγές.

Στην πόλη του, ο Esposito ηγείται μιας ομάδας ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, σε μια εκστρατεία ενάντια στους νέους περιορισμούς.

 «Διαμαρτυρόμαστε, γιατί όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η δική μας, βρέθηκαν απροετοίμαστες για το δεύτερο κύμα», είπε ό Esposito. «Από το Μάρτιο, λένε ότι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο το δεύτερο κύμα θα έρθει και ότι θα είναι σοβαρότερο».

 «Ωστόσο δεν έγινε καμιά προετοιμασία για τα σχολεία μας, το σύστημα υγείας, τις δουλειές ή την παροχή απολαβών. Και δεν έχουμε πρόσβαση στην οικονομική βοήθεια που μας υποσχέθηκαν. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις πρέπει να την έχουν εάν πρέπει να παραμείνουν κλειστές, και το προσωπικό χρειάζεται επειγόντως το επίδομα ανεργίας», είπε.

Σε όλη την ήπειρο, υπάρχουν παρόμοιες ενδείξεις για κόσμο που αντιμετωπίζει δύσκολα οικονομικά προβλήματα και ψυχική εξάντληση.

Ο αλητικος παντελως πλεον αναξιοπιστος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατά τον τελευταίο μήνα ανέφερε γενικευμένη απάθεια και μειωμένη ύπαρξη κινήτρων για την συμμόρφωση με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.

Το συναισθηματικό κόστος του κορωνοϊού χειροτέρευσε λόγω του αυξανόμενου σκεπτικισμού όσον αφορά την ικανότητα των κυβερνήσεων να υπερνικήσουν μια κρίση που καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων και απειλεί την υγεία τους.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η μερική οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης κατά το καλοκαίρι και τις αρχές φθινοπώρου ήταν «άνιση, αβέβαιη και ημιτελής».

Καθώς το δεύτερο κύμα ξεσπά, «υπάρχει κίνδυνος η ανάκαμψη να εξαφανιστεί», είπε η Λαγκάρντ.

Από το Μιλάνο στο Μάντσεστερ και από τη Μασσαλία στη Μαδρίτη, η προοπτική αυτή έδωσε ώθηση σε κύμα εξεγέρσεων. Μετά τον μετριασμό του ανοιξιάτικου απαγορευτικού, το επακόλουθο πλέγμα κανονισμών και απαγορεύσεων χτύπησε μερικούς εργαζόμενους και περιοχές πολύ σκληρότερα από ό,τι άλλες.

Η Μαδρίτη διαδήλωσε κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ., κι αυτό οδήγησε την ισπανική κυβέρνηση να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα.

Οι δήμαρχοι εννέα πόλεων, μεταξύ άλλων, της Βαρκελώνης, της Λισαβώνας, της Πράγας και του Μιλάνου, παρέκαμψαν τις εθνικές κυβερνήσεις τους, απευθύνθηκαν κατ’ ευθείαν στον πρόεδρο του Ευρω Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και απαίτησαν την πρόσβαση στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του ταμείου ανασυγκρότησης της Ε.Ε.

Στη Γερμανία, όπου ένα μερικό απαγορευτικό άρχισε τη Δευτέρα, χιλιάδες εργαζόμενων και εργοδοτών στον καλλιτεχνικό τομέα και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο και απαίτησαν μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σ’ όλη την Ευρώπη αγνοήθηκαν από την κρατική βοήθεια προς όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν.

Στην Ιταλία, το σημείο καμπής φαίνεται να είναι ανησυχητικά κοντά.

Άγριες διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Νάπολι, μετά την επιβολή τοπικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 24 Οκτωβρίου. Τις διαμαρτυρίες ακολούθησαν αναταραχές στο Μιλάνο και το Τορίνο, όπου πολυτελή καταστήματα λεηλατήθηκαν.

«Νομίζω ότι αυτά είναι μόνο η αρχή», είπε ο Ιταλός δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο. «Στο πρώτο απαγορευτικό, οι Ιταλοί ενώθηκαν υπό την ιδέα ότι αυτή ήταν μια εντελώς καινούργια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια κατάσταση που κάθε κυβέρνηση θα έβρισκε δυσκολία να την αντιμετωπίσει. Τώρα, νιώθουν εξαπατημένοι»

 «Τους είπαν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, ότι κερδίζουμε. Αλλά οι αποταμιεύσεις τους τελείωσαν, βλέπουν τα προβλήματα σε ένα σύστημα ελέγχου που δεν δουλεύει, και υπάρχει σύγχυση και διαφωνία μεταξύ των γιατρών. Ο κόσμος άρχισε να χάνει την πίστη του στην δυνατότητα των θεσμών να τον σώσουν», είπε.

Μια δημοσκόπηση μετά τις ταραχές του προηγούμενου μήνα έδειξε ότι πάνω από τρία τέταρτα των Ιταλών πιστεύουν ότι θα υπάρξει περισσότερη βία στους δρόμους στο χειμώνα αυτόν.

 «Θα υπάρξουν αναταραχές και σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Σαβιάνο. «Θα συμβούν με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικά αίτια, αλλά θα γίνουν γιατί το κέντρο δεν βαστά άλλο».

 «Είμαστε σε έναν κόσμο μακριά από τη διάθεση του Μαρτίου, όπου ίσχυε το “Πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας ειδάλλως θα χαθούμε”. Τώρα μερικοί άνθρωποι σκέφτονται: Λοιπόν, θα χρεοκοπήσω εάν δεν μπορέσω να επιβιώσω οικονομικά», είπε.

Ο Κριστόφ Γκιλουί, γεωγράφος του οποίου τα βιβλία καταγράφουν τις αυξανόμενες κοινωνικές διαιρέσεις μεταξύ της επαρχιακής και μητροπολιτικής Γαλλίας, είναι παρομοίως απαισιόδοξος σχετικά με τη διατήρηση της διάθεσης για ενότητα.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι τοπικοί άρχοντες στη Μασσαλία παραπονέθηκαν έντονα ότι η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και οι κανόνες για τη μάσκα επιβλήθηκαν από το Παρίσι χωρίς τη δέουσα διαβούλευση.

Η κίνηση του Μακρόν, να επιβάλει ένα νέο απαγορευτικό, ήδη προκάλεσε νέες διαιρέσεις, καθώς εκείνοι που είχαν τα κατάλληλα μέσα, προστατεύουν τους εαυτούς τους από τα χειρότερα που έρχονται, είπε ο Guilluy.

Την περασμένη Πέμπτη, δημιουργήθηκε τεράστιο μποτιλιάρισμα καθώς οι Παριζιάνοι επιχείρησαν να διαφύγουν από την πρωτεύουσα και να πάνε στα εξοχικά τους πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 μ.μ.

«Υπάρχει κίνδυνος ότι οι Παριζιάνοι που κατέφυγαν στις εξοχικές τους κατοικίες θα μολύνουν τους κατοίκους των επαρχιακών και αγροτικών περιοχών. Μάλλον θα έτυχαν πολύ κακής υποδοχής», είπε ο Γκιλουί.

 «Οι ανισότητες μεταξύ των τάξεων και των περιοχών έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία. Πράγματι, οι κοινωνικές και πολιτισμικές εντάσεις σπάνια ήταν τόσο οξείες στη Γαλλία, αλλά οι πολιτικοί προσπαθούν να τις κρύψουν με έκκληση σε μια αίσθηση δημοκρατικής ενότητας», είπε.

Οι πολιτικές αντιμαχίες και φιλοδοξίες που προϋπήρχαν της πανδημίας επίσης καθιστούν πολύπλοκη την αντίδραση στο δεύτερο κύμα.

Στο Βέλγιο –όπου τα γεμάτα νοσοκομεία στη Λιέγη ζήτησαν ιατρικό προσωπικό μολυσμένο με κορωνοϊό προκειμένου να συνεχίσουν τη δουλειά τους–  η συντονισμένη δράση παρακωλύθηκε από διενέξεις μεταξύ πολιτικών του φλαμανδόφωνου βορρά και του γαλλόφωνου νότου.

Η χώρα τώρα έχει μπει σε απαγορευτικό μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, αλλά ο ηγέτης της φλαμανδικής κυβέρνησης Jan Jambon προηγουμένως ισχυρίστηκε ότι σκληρή δράση ήταν απαραίτητη μόνο στη Βαλλωνία.

 «Από το Μάιο έως τον Ιούνιο και έως πολύ πρόσφατα, παρατηρούσαμε μια αυξανόμενη πόλωση απόψεων στο δημόσιο διάλογο», είπε ο Dave Sinardet, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Saint-Louis των Βρυξελλών.

«Οι ιολόγοι θα πίεζαν για σκληρότερα μέτρα, αλλά υπάρχει ένα ενισχυόμενο λόμπυ υπέρ της  διατήρησης της οικονομίας σε λειτουργία η. Έτσι, το Σεπτέμβριο, όταν ο ρυθμός μόλυνσης αυξανόταν απότομα, υπήρχε ακόμη ένα μειωμένο επίπεδο απαγορεύσεων. Ασκείται μεγάλη κριτική σε όσους έδωσαν αυτή τη συμβουλή», είπε.

Η ολοφάνερη αποτυχία του συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού επιτείνει μια αίσθηση διάψευσης των προσδοκιών για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Υπάρχει αγανάκτηση, και μια αίσθηση ότι οι επιχειρήσεις όπως καφέ και εστιατόρια έκαναν πολλά αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά», είπε ο Sinardet.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson προσέθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που έβαλαν λουκέτο για δεύτερη φορά.

 «Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της αλήθειας», είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομίας Olaf Scholz.

Οι δείκτες λένε ότι ο αγώνας μπορεί να έχει διάφορα αποτελέσματα. Ο ρυθμός και η ένταση του κύματος των μολύνσεων αιφνιδίασε τις κυβερνήσεις και τις άφησε να φαίνονται απροετοίμαστες.  

Σε στήλη της ιταλικής εφημερίδας La Stampa την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώην δήμαρχος της Βενετίας Massimo Cacciari, που διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele του Μιλάνου, έγραψε: «Στην κρίση της δημόσιας υγείας προστέθηκε η κοινωνική κρίση. Δημιουργεί διαφορές στο εισόδημα και στις συνθήκες ζωής, που είναι τελείως ασύμβατες με ό,τι εννοούμε με τη λέξη “δημοκρατία”. Το καταλαβαίνουμε αυτό;  Ως τώρα, δεν το νομίζω. Αλλά δεν πρέπει να χάσουμε λεπτό».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το προμελετημένο σχέδιο Ντούγκιν – Λαβρόφ για παράδοση του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Πολλοί Έλληνες ένιωσαν έκπληξη στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όταν η Ρωσία, παρότι συνδεδεμένη με στρατιωτική συμμαχία με την Αρμενία δεν εκανε τιποτε (κοινως ξεπουλησε κατά το συνηθειο της)  καθώς, οι δυνάμεις των Αζέρων σε συνεργασία με την (συμμαχο της Ρωσιας) Τουρκία επιτέθηκαν στους Αρμένιους. Η έκπληξη έγινε ενόχληση από την συμφωνία ανακωχής που ανάγκασε η Ρωσία την Αρμενία να υπογράψει. Η συμφωνία αναφέρει ότι η δημοκρατία του Αρτσάχ χάνει την ζώνη ασφαλείας γύρω από τα εδάφη της και ότι θα αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις για την τήρηση της ανακωχής. Η πλευρά του Αζέρου προέδρου, Αλίεφ ισχυρίζεται ότι συμφωνήθηκε στις δυνάμεις τήρησης της ανακωχής θα συμπεριληφθούν και τουρκικές δυνάμεις! Αυτό θα σημαινει ότι έχουμε την πλήρη επιστροφή της Τουρκίας στην περιοχή του Καυκάσου και οι Αρμένιοι θα επιστρέψουν στον εφιάλτη των αρχών του περασμένου αιώνα.

Η συνέντευξη του διεθνες φασιστομουτρου Αλεξάντερ Ντούγκιν, ειδικου συμβουλου του τσαρου Πουτιν, στον Αζέρο δημοσιογράφο Φουαντ Μουχτάρχ σε ανύποπτο χρόνο, τον Απρίλιο του 2019, ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα για την στάση της Ρωσίας. Να σημειώσουμε πάντως πως ο ακροδεξιος φασιστας Ντούγκιν στον Ευρασιατικό του σχεδιασμό δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο των Αζέρων, τόσο για τη στρατηγική τους θέση, όσο και γιατί αποτελούν έναν ισχυρό σύνδεσμο τόσο με την Τουρκία, ως Τουρκόφωνοι, όσο και το Ιράν ως σιίτες. Γι’ αυτό και οι επισκέψεις του στο Μπακού είναι ιδιαίτερα συχνές. Το σχέδιο Πούτιν – Λαβρόφ, όπως παρουσιάζεται από τον φασιστα Ντούγκιν, δηλαδή να αναγκαστούν οι Αρμένιοι να απελευθέρωσουν πέντε από τις επτά κατεχόμενες περιοχές της ζώνης ασφαλείας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται πλήρως.

 Ο Ντούγκιν

O ειδικός σύμβουλος του Κρεμλίνου και ηγέτης του Διεθνούς Φασιστικου Ευρασιατικού Κινήματος, το γουρουνι Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος συχνά προβάλλεται ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του τσαρου Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει πως «το σχέδιο του Λαβρόφ για το Καραμπάχ δεν είναι κάτι νέο. Οι θέσεις που συζητήθηκαν σήμερα στις διαπραγματεύσεις είχαν τεθεί στα δύο μέρη ήδη πριν από αρκετά χρόνια».

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο του φασιστα, το οποίο, όπως είπε, υποστηρίζεται από τον Ρώσο τσαρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, η Αρμενία θα πρέπει να απελευθερώσει πέντε από τις επτά κατεχόμενες περιοχές, και μετά θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο μοντέλο σχέσης. Διατηρείται η οικονομική ένταξη της Αρμενίας, ενώ η αζερικη αισχρη μειοψηφια του 5%  του Καραμπάχ επιστρέφει στη γη του ενώ φεύγει ο Αρμένικος πληθυσμός που είναι το 95% του Καραμπαχ και πηγαινει στην Αρμενια.

«Τώρα και οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση αντιπαράθεσης, δεν υπάρχουν ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για το Καραμπάχ και ο πόλεμος συνεχίζεται. Από τη μία πλευρά, η Ρωσία αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, και από την άλλη, συνεργάζεται με την Αρμενία. Στο πλαίσιο των ταχέως αναπτυσσόμενων σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας, η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι επωφελής για τη Ρωσία. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για το Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η αντιπαράθεση ωφελεί βραχυπρόθεσμα μόνο την Αρμενία, αλλά και εκεί δεν υπάρχουν προοπτικές.

Καθώς καμία χώρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία, ούτε την ανεξαρτησία της «Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», λέει ο Ντούγκιν. Η Αρμενία δεν έχει βρει ούτε θα βρει καμία τέτοια συμμαχική χώρα ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή. Παρόμοιες εθνοκαθάρσεις έχουν πραγματοποιηθεί και αλλού στον κόσμο, νέες περιοχές κατακτήθηκαν, στις οποίες δημιουργήθηκαν νέα κράτη. Ένα παράδειγμα είναι η πρώην Γιουγκοσλαβία. Εκείνη την εποχή, ορισμένα κράτη βοήθησαν τους Κροάτες που διεξήγαγαν εθνοκάθαρση εναντίον των Σέρβων. Ωστόσο, πίσω τους ήταν μια τεράστια δύναμη. Μαζί με το ΝΑΤΟ, η φιλοδυτική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης που κατέρρεε υπερασπίστηκε τους Κροάτες και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου αναγνώρισαν το κράτος που δημιουργήθηκε στη ζώνη των συγκρούσεων».

Σύμφωνα με τον φασιστα ειδικό του τσάρου και θιασώτη της Ευρασίας, εάν η Ρωσία υποστήριζε την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ή εάν η Δύση υποστήριζε την εθνοκάθαρση και τη δημιουργία ενός νέου κράτους στα κατεχόμενα εδάφη, όπως στο Κοσσυφοπέδιο, τότε η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, ο Ντούγκιν σημειώνει ότι, η Αρμενία επεξέτεινε την κατοχή πέρα από τα σύνορα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης:

Η Αρμενία ήλπιζε ότι η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν, όπως έγινε με τη Γεωργία και την Ουκρανία, γεγονός που θα οδηγούσε τη Μόσχα να αλλάξει τη θέση της για το Καραμπάχ. Αλλά αυτό το σχέδιο δεν λειτούργησε στο Καραμπάχ, όπως στην περίπτωση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και η διεθνής θέση του Αζερμπαϊτζάν ενισχύθηκε χάρις στην υποστηριξη από τον σουλτανο Ερντογαν στον υποκομο του «προέδρο» Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος κυβερνά αυταρχικα τη χώρα. Ενίσχυσε τη θέση του, με μισθοφορους ισλαμοφασιστες από την Συρια τους οποιους πληρωνε ο σουλτανος Ερντογαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ηγέτες της Αρμενίας άλλαζαν, και ο καθένας από αυτούς έφευγε από την εξουσία αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Παρόλο που η Αρμενία διαμαρτύρονταν για τις θέσεις του Κρεμλίνου όλα αυτά τα χρόνια, στην πραγματικότητα ζούσε εις βάρος της Ρωσίας, και δεν δίσταζε να την εκβιάσει. Εξαρτάται απόλυτα από εμάς, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό.»

Κατά τη γνώμη του Ντούγκιν, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν είναι προς το παρόν πιο λογικές και συνεπείς, διότι οι θέσεις του Πούτιν και του Αλίγιεφ σε πολλά θέματα συμπίπτουν. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι φίλοι, αλλά λόγω των ορθολογικών προσεγγίσεων, προσθέτει ο Ντούγκιν.

«Ο Αλίγιεφ και ο Πούτιν είναι πολιτικοί άνδρες της πράξης και όχι της ρητορείας. Έτσι, τα μέρη συγκλίνουν στρατηγικά στο όνομα των εθνικών συμφερόντων, χωρίς να ασκούν πίεση μεταξύ τους. Πριν από λίγο καιρό, πραγματοποιήσαμε ένα συνέδριο λόγω του γεγονότος ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ο κύριος στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο. Επιπλέον, το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε στο Καραμπάχ. Η επιλογή του χώρου των συνεδριάσεων, φυσικά, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Με αυτό τον τρόπο, η Ρωσία έδειξε ανοιχτά την επιθυμία να έρθει πιο κοντά στο Αζερμπαϊτζάν », σημειώνει ο Ντούγκιν.

Σύμφωνα με τον Ντούγκιν, παρά την επιθυμία του Ερεβάν να προσεγγίσει τις Βρυξέλλες, η Δύση δεν στηρίζει την Αρμενία, επειδή παραμένει στρατιωτικός σύμμαχος της Ρωσίας.

«Και εμείς όμως, παρά τη στρατιωτική συμμαχία, δεν στεκόμαστε πίσω από την Αρμενία και δεν την υποστηρίζουμε σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η υποστήριξή μας προς την Αρμενία μειώνεται σταδιακά. Η Ρωσία από την εποχή του Γέλτσιν έχει αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και μέχρι σήμερα την υποστηρίζει. Αν κάποτε ήταν μόνο μια ονομαστική αναγνώριση, σήμερα, αυτή είναι δεν είναι μόνο de jure, αλλά και de facto. 

Ο ιδεολόγος του Κρεμλίνου πιστεύει ότι σήμερα η ισορροπία δυνάμεων γύρω από το Καραμπάχ έχει αλλάξει και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για την επίλυση της σύγκρουσης. Και το σχέδιο Λαβρόφ έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν την περίοδο:

«Από όσο γνωρίζω, πολλοί άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν θεωρούν αυτό το σχέδιο επιβλαβές. Οι Αζέροι λένε αφελώς ότι «ο Λαβρόφ είναι Αρμένιος», προσπαθώντας να υπονομεύσουν την εφαρμογή του σχεδίου. Αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι πολιτικός, κοιτάζει τι συμβαίνει, με βάση την πραγματικότητα. Επιπλέον, αυτό δεν είναι προσωπικό σχέδιο του Λαβρόφ. Είναι σχέδιο της χώρας μας – της Ρωσίας.

Μια τέτοια διευθέτηση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ είναι συνεκτική, και λαμβάνει υπόψιν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε την πολιτική προσέγγισης με το Αζερμπαϊτζάν και τη συμμαχία με την Αρμενία. Οι Αρμένιοι μάταια προσπαθούν να παρουσιάσουν τις φιλικές τους σχέσεις με τη Ρωσία ως ανταγωνιστικές προς το Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο, και τώρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αυτό. Ομοίως, είναι λάθος να εκλαμβάνεται η προσέγγιση Μπακού και Μόσχας σε αντι-αρμενικό πλαίσιο. Είναι επωφελές για τη Ρωσία να πλησιάσει το Αζερμπαϊτζάν χωρίς να χαλάσει τις σχέσεις της με την Αρμενία».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στο όριο της επανάστασης η Αρμενία… μετά τη συμφωνία για το Καραμπάχ! Ρώσοι και Τούρκοι στα σύνορα

Πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε σήμερα στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, καταγγέλλοντας τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που υπεγράφη με το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία και μοιάζει να επικυρώνει τη στρατιωτική επικράτηση των αζερικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα αναπτυχθεί μόνο ρωσική, αλλά και τουρκική ειρηνευτική δύναμη η οποία θα εντέλλεται να επιτηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Πλήθος χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Σημειώνουμε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να αναπτύσσει 1.960 στρατιωτικούς στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ειρηνευτικό ρόλο.

Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται ήδη αεροπορικώς από τη Ρωσία στην εμπόλεμη ζώνη κατόπιν της τριμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Υπεγράφη συμφωνία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενημέρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Σχολιο.- ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, ΟΠΟΥ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ , ΤΩΡΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ . Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ?

Σχολιο.- Αξιοπιστος συμμαχος Ρωσσία δεν υπηρξε σχεδον ποτε ιστορικά...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης που οι λόγοι του Ερντογάν μεταδίδονται καθημερινά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς; 

Φαντάζεστε το 1940 να μετέδιδε συνέχεια τις ομιλίες του Μουσολίνι το ραδιόφωνο; 

Γιατί το επιτρέπει το ΕΣΡ;



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ σε όλη την Λέρο,

αύριο, Τετάρτη,

για την αποτροπή κατασκευής

νέας «δομής εποικων – μεταναστών» 


Ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας εκτελώντας σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, καλεί τους πολίτες και τους φορείς του νησιού σε ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για την κατασκευή νέας δομής Εποικων - Μεταναστών, την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 και ώρα 12.00, στον Ξηρόκαμπο.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας: Από ήρωα, τον θεωρούν «προδότη» -Οργή για τη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν

Οργη στο Ερεβαν για τη συνθηκολογιση με το Αζερμπαϊτζαν

10|11|2020 | 15:33

O Nικόλ Πασινιάν ανήλθε προ διετίας στην εξουσία στην Αρμενία ως επικεφαλής ενός κύματος αντιρωσικών διαδηλώσεων, αλλά τώρα πολλοί συμπατριώτες του αποκαλούν τον πρωθυπουργό της χώρας «προδότη» για την ταπεινωτική, όπως λένε, συνθήκη που υπέγραψε με το Αζερμπαϊτζάν.

Έξι εβδομάδες ανελέητων συγκρούσεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η συνθηκολόγηση που υπέγραψε ο Πασινιάν καθώς προήλαυναν οι δυνάμεις των Αζέρων στάθηκαν αρκετές για να αναμορφώσουν τη φήμη του ανθρώπου που ενσάρκωνε τις ελπίδες του λαού του για τη νεοφιλελευθερη μεταρρύθμιση της Αρμενιας και την αποτυχημενη επιχειρηση στροφης της προς τη Δυση.

Ο Πασινιάν γεννήθηκε το 1975 στο θέρετρο του Ιζεβάν στη Βόρεια Αρμενία. Σπούδασε δημοσιογραφία στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν και εργάστηκε ως δημοσιογράφος, προτού αναμειχθεί με την πολιτική. Ήταν γνωστός παλαιότερα για τον ρόλο του στις ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008, που έφεραν στην εξουσία τον Σαρκισιάν, όταν σκοτώθηκαν δέκα άτομα σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και οπαδών του ηττηθέντος υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες των Αρχών ότι προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία υποκινώντας βίαια επεισόδια και κρύφτηκε μέχρι το 2009 που παραδόθηκε στις Αρχές. Δύο χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε και εξελέγη βουλευτής το 2012.

Η άνοδος του Πασινιάν στην εξουσία

Τον Απρίλιο του 2018 ο 45χρονος πρώην δημοσιογράφος κατάφερε να εκμαιεύσει την επιθυμία των Αρμενίων για αλλαγή σε ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας κατά της υποτιθεμενης διεφθαρμένης ελίτ στην αναγκη για νεοφιλελευθερες αλλαγες. Οργανωσε παρατες οπου χωρικοί των υποδέχονταν ως ήρωα, προσφέροντάς του φρέσκο ψωμί και φρούτα χωρις κανενας να ερευνησει που βρηκε τα χρηματα  για τις παρατες και τα θεατρικα. Ο Πασινιάν διήνυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα πεζή στη χώρα του, κοιμόταν στην ύπαιθρο, σκαρφάλωνε σε παγκάκια και στις στέγες γκαράζ για να εκφωνεί πύρινους λόγους. Οι μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνιζαν επί εβδομάδες την Αρμενία υποχρέωσαν τον Σερζ Σαρκισιάν -μετά από δέκα χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο- να παραιτηθεί και ο Πασινιάν εξελέγη στη θέση του τον Μάιο του 2018.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Πασινιάν εξαπέλυσε εκστρατεία κατά της διαφθοράς, έβαλε στο περιθώριο διεφθαρμένους ολιγάρχες, παραμέρισε τα μονοπώλια και ξεκίνησε σαρωτικές νεοφιλελευθερες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, που έδωσαν, σύμφωνα με αναλυτές, μεγάλη ώθηση στην στροφη προς τη Δυση.

Ο πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αλλά μετά ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού και τον περασμένο Σεπτέμβριο ξέσπασαν νέες συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο της αρμενικης περιοχης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που είχε αποσχιστεί από το Μπακού τη δεκαετία του 1990, σε έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς. Kαι ο πολιτικός με το ντροπαλό χαμόγελο και την απαλή χειραψία μεταμορφώθηκε σε έναν αποφασισμένο αρχηγό στη μάχη κατά του εχθρού, που εκφωνούσε από τηλεοράσεως παθιασμένες ομιλίες καλώντας τους συμπατριώτες του να ενωθούν και «να σπάσουν τη ραχοκοκαλιά» του αντιπάλου, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διπλωματική λύση στη σύρραξη. Η γυναίκα του και ο γιος του πήγαν στο μέτωπο, αλλά μετά από μια σειρά ηττών στα πεδία των μαχών και την απώλεια της στρατηγικής σημασίας πόλης Σούσα ο Πασινιάν συμφώνησε σε μια συνθήκη για την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και την οποία χαρακτήρισε «ανείπωτα οδυνηρή» για τον ίδιο και τον λαό της Αρμενίας.

Η συμφωνία, που προβλέπει ότι οι Αζέροι θα κρατήσουν τα εδάφη που κέρδισαν κατά τον περίπου ενάμιση μήνα των εχθροπραξιών, και αζερικα εδαφη αλλα και το μισό νοτιο Καραμπαχ, προκάλεσε οργή στο Ερεβάν, με εξαγριωμένο πλήθος να κάνει έφοδο στο Κοινοβούλιο και στο αρχηγείο της κυβέρνησης απαιτώντας την παραίτηση του Πασινιάν. «Δεν βλέπω πώς θα επιβιώσει ο Πασινιάν από αυτό που γίνεται», σχολίασε ο Αρμένιος αναλυτής Αρτιόμ Τονιγιάν. Σε αντίθεση με την αιφνίδια άνοδό του στην εξουσία, οι διαδηλωτές, πρόσθεσε, «θέλουν τώρα το κεφάλι του σε πάσσαλο»…

Σχολιο.- Ο Πασινιαν, προσπάθησε να μειώσει τη Ρωσική επιρροή στην Αρμενία, προσδοκόντας στην ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ και τη Δύση.

Θεωρούσε δε πως η ΕΕ θα τον υποστήριζε στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζαν. Πέραν της αποδεδειγμένης όμως διπλωματικής και στρατιωτικής ανυπαρξίας της ΕΕ, η Αρμενία εξακολούθουσε να έχει στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Πράγμα που σημαίνει πως σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι παρά τις προσπάθειες του Μακρόν.

Οι Δε Ρώσοι, που ήθελαν το κεφάλι του Πασινιαν, ενω ταυτόχρονα εχουν αναπτύξει ισχυρές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με το Αζεμπαϊτζαν, δεν δίστασαν να πουλήσουν τους ορθόδοξους Αρμενίους παρά την στρατιωτική συμμαχία τους, για να πετύχουν το στόχο τους.

Σχολιο.- Ξεχνάς πως ο Πασινιάν προέκυψε από πορτοκαλί "επανάσταση".

Γιατί να τον βοηθήσουν οι Ρώσοι αφού ήθελε η Αρμενία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ κορόιδεψε τον Πασινιάν, πουλώντας του φούμαρα, όπως είχε κοροϊδέψει το άλλο σούργελο, τον Γεωργιανό Σαακασβίλι.

Σχολιο.- Δεν θα βοηθούσαν τον Πασινιάν. Θα τηρούσαν την αμυντική συμφωνιά που έχουν υπογράψει και θα ενίσχυαν τη θέση τους εντός της Αρμενίας. Με τους Αρμένιους ευγνώμονες στους "σωτήρες" Ρώσους. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Ρώσων όμως αυτή τη στιγμή ταυτίζονται περισσότερο με του Αζερμμπαϊτζαν. Η παράδοση του Ναγκόρνο Καραμπαχ είχε σχεδιαστεί από τον Λαβροφ εδω και καιρό. Ψάξε βρες τη συνέντευξη του ακροδεξιου και φασιστα συμβουλου του Πουτιν, Αλεξαντερ Ντουγκιν (συμβουλος του κρεμλίνου) πέρυσι αναφορικά με το Ναγκορνο Καραμπαχ. Ειχε προαναγγείλε πέρυσι ακριβώς αυτό που εγινε τώρα. Είναι εντελώς αφερεγγυοι απέναντι στους συμμάχους τους.

Σχολιο.- Ενώ είναι φερέγγυος ο Ντούγκιν, ο υπερδεξιός !

Ο Ντούγκιν είναι κάτι σαν τον Κιτσίκη και δεν είναι σύμβουλος του Πούτιν. Είναι υπέρ της χριστιανομοναρχίας.

Οι προβλέψεις του για την Ελλάδα δεν είναι κολακευτικές.

Σχολιο.- Οι Αρμένιοι για μια ακόμη φορά έγιναν θυσία στα Ρωσικά συμφέροντα , όπως είχε γίνει και το 1915 (με το σχέδιο για την δημιουργία δευτέρου μετώπου στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το πούλημα τους πάλι από τους Ρώσους και την γενοκτονία τους από τους Τούρκους). Εμείς έχουμε πικρή ιστορική εμπειρία από την στάση των Ρώσων ( Ορλωφικά , Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 , 1922 , Κυπριακό και φυσικά το 1946-1949 ).Οπως άφησε την Σερβία να διαμελισθεί , την Συρία να διαλυθεί και την Λιβύη να καταστραφεί έτσι και τώρα αφήνει την Αρμενία να ηττηθεί . Αυτά για να ξέρουμε κι εμείς που μπορούμε να έχουμε κάποιες (μικρές ίσως αλλά υπαρκτές ελπίδες).Δεν υπαρχουν σωτηρες ουτε στη Δυση ουτε στην Ανατολη.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ρωσία για Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Δεν υπάρχει συμφωνία για ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων

Το Κρεμλίνο ανακοινώνει πως δεν υπάρχει συμφωνία για ανάπτυξη τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παραίτηση του γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας του θυλάκου. Η Άγκυρα χαιρετίζει τα κέρδη των Αζέρων.

10 Νοεμβρίου 2020 13:30

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου για τη διατήρηση της ειρήνης, το οποίο θα παρακολουθεί την εκεχειρία που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετέδωσε η υπηρεσία του πρακτορείου Sputnik στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στην περιοχή περίπου 2.000 στρατιώτες που θα επιβλέπουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει συμφωνία για την ανάπτυξη τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο θα βρίσκεται έξω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτελεί αντικείμενο μιας χωριστής συμφωνίας.

Επίσης ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραιτήθηκε από τη θέση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύναψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στο μεταξύ, η Τουρκία χαιρέτισε τα «σημαντικά κέρδη» που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν σε βάρος της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για το τέλος των εχθροπραξιών, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

«Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε σημαντικά κέρδη στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συγχαίρω θερμά γι' αυτή την επιτυχία», έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου υποστηρίζει το Μπακού στη σύγκρουση.

Ο τούρκος υπουργός δήλωσε πως η χώρα του συνεχίζει τις συνομιλίες για το πώς θα επιτηρείται η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκορνο-Καραμπάχ. Διευκρίνισε πως η συμφωνία εξασφαλίζει ότι οι επτά αζερικες περιφέρειες γύρω από το νοτιο Καραμπάχ καθως και το νοτιο Καραμπαχ θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν και υπογράμμισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους αζέρους συμμάχους της.

Ο Τσαβούσογλου και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τηλεφωνικά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε εξάλλου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Στέλνει δυνάμεις η Ρωσία

Στο μεταξύ, η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει περίπου 2.000 στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της και έβαλε τέλος σε έξι εβδομάδες φονικών μαχών.

Η συμφωνία αυτή, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες, Δευτέρα, στις 23:00 (ώρα Ελλάδας), υπογράφηκε από τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ και τον αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, καθώς και από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διευκρίνισε πως οι εμπόλεμοι διατηρούν «τις θέσεις που κατέχουν».

Η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε εκδηλώσεις χαράς στο Αζερμπαϊτζάν και θυμού στην Αρμενία, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν τη νύκτα την έδρα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός έγραψε στο Facebook πως η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «απίστευτα οδυνηρή», πρόσθεσε όμως πως η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη μπροστά στις νίκες που σημείωναν οι Αζέροι.

Ο ίδιος επέμεινε το πρωί πως τη συμφωνία αυτή την απαίτησε ο στρατός, ο οποίος τον ενημέρωσε για «ορισμένα προβλήματα για τα οποία δεν υπήρχε ενόψει καμιά λύση».

Από την πλευρά του, ο αζέρος πρόεδρος δήλωσε στην τηλεόραση πως ο εχθρός «συνθηκολόγησε», αν και οι Αζέροι δεν ανακατέλαβαν όλο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Είχα πει πως θα διώχναμε (τους Αρμενίους) από τα εδάφη μας σαν τα σκυλιά και το κάναμε», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε την απογείωση έξι πρώτων αεροπλάνων Iliouchine 76 που μεταφέρουν τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Συνολικά θα κινητοποιηθούν 1.960 στρατιωτικοί, 90 τεθωρακισμένα και 380 οχήματα.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακτά το νοτιο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Σύμφωνα με τον Αλίεφ, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά τον έλεγχο περιοχών γύρω από το νοτιο καθως και το νοτιο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα είδος ζώνης ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί από τους Αρμενίους πριν από 30 χρόνια, καταλαμβανοντας εδαφη του Αζερμπαϊτζαν όταν είχε αυτονομηθεί η περιοχή. Το Μπακού κατέλαβε επίσης τα νοτια εδαφη της αποσχισθείσας αρμενικης περιοχης.

Τα εδάφη που εξακολουθούν να τελούν υπό αρμενικό έλεγχο, θα παραμείνουν υπό αρμενικό έλεγχο και ένας τεραστιο εδαφος θα τα συνδέει με την Αρμενία.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ένα πλήθος χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μέσα στη νύχτα κοντά στην έδρα της αρμενικής κυβέρνησης και απευθυνόταν στον πρωθυπουργό Πασινιάν φωνάζοντας «προδότες» και «παραίτηση».

Εκατοντάδες διαδηλωτές διείσδυσαν στο κτίριο σπάζοντας τζάμια και λεηλατώντας γραφεία.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα πως υπέστη άλλες 81 απώλειες, οι οποίες αύξησαν σε 1.302 τον συνολικό αριθμό των νεκρών μεταξύ των στρατιωτικών του από την αρχή των εχθροπραξιών στις 27 Σεπτεμβρίου.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: Μέλος της συμμορίας ανηλίκων που έκλεβε και εκβίαζε παιδιά ο 16χρονος

 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 21:25

Μέλος της συμμορίας των ανηλίκων, που εκβίαζαν, λήστευαν και χτυπούσαν παιδιά, φέρεται να είναι ο 16χρονος Γ.Μ. που ομολόγησε ότι εμπλέκεται στην δολοφονία της 50χρονης γυναίκας στην Αγία Βαρβάρα, με συνεργούς την ίδια την 15χρονη κόρη της άτυχης γυναίκας και έναν 17χρονο Ρουμάνο.

Ο 16χρονος Γ.Μ. από το Λουτράκι, είναι γνωστός για την παραβατική συμπεριφορά του και τη δράση του, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο ανήλικος προέρχεται από ήσυχη οικογένεια που δεν έδωσε ποτέ δικαιώματα στο Λουτράκι. Οι γονείς του εργατικοί και ήπιων τόνων άνθρωποι. Είναι οι άνθρωποι που μόλις το παιδί τους, τους αποκάλυψε την αλήθεια, το παρέδωσαν στα χέρια της Αστυνομίας.

Πριν από λίγο καιρό οι άνδρες του ΑΤ Λουτρακίου προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές και  συλλήψεις για ληστεία εις βάρος ανηλίκου στο Λουτράκι, ανάμεσά τους και ο 16χρονος.

Το ίδιο διάστημα συνέλαβαν άλλο ανήλικο της ίδιας παρέας, στου οποίου την κατοχή βρέθηκαν ναρκωτικά και στη συνέχεια συνελήφθη ο έμπορος που τα προμήθευσε.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΥΠΕΞ Γαλλίας: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, στο τραπέζι η επιβολή κυρώσεων

 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 22:39

Την προοπτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Οι 27 είχαν αποφασίσει πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων κυρώσεων, και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» επισήμανε συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση, όπως κάνει γνωστό στην ιστοσελίδα της η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Επίσης, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε την «πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας» και σημείωσε πως περιμένει από την Άγκυρα να ανακαλέσει τις προσβολές της ενάντια στη Γαλλία.

«Έχω ήδη τοποθετηθεί πολλάκις όσον αφορά στην πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε έξι μέτωπα (Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Ελλάδα, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ), στα οποία η χώρα αυτή ακολουθεί μια επικίνδυνη στρατηγική αντιπαράθεσης με ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες. Υπήρξε επιπλέον ένα άλμα κλιμάκωσης από την στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα μίσους κατά της χώρας μας και πρόσβαλε τις ιδρυτικές αξίες του έθνους μας. Περάσαμε σε ένα άλλο επίπεδο, υπήρξε μια μείζων ποιοτική διαφοροποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος σημείωσε το γεγονός ότι υπήρξε πρόσφατα η καταδίκη των επιθέσεων στη Νίκαια και στη Βιέννη εκ μέρους των τουρκικών αρχών, ωστόσο δήλωσε πως αναμένει ακόμη σημαντικές διευκρινίσεις. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πως «περιμένουμε από τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν τα όσα ειπώθηκαν ενάντια στη Γαλλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ισλαμοφοβική χώρα.

Σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σκλήρυνσης των κυρώσεων που πιθανώς υιοθετηθούν εναντίον της.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να συντονίσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 19:47

Οι ευρωπαϊκές χώρες «χρειάζονται μια συντονισμένη και γρήγορη απάντηση» για να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη λήξη της μίνι |Συνόδου, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ηγέτες της ΕΕ, με αφορμή τις επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία.

Για τον Μακρόν, η απάντηση αυτή θα πρέπει να αφορά κατά κύριο λόγο «την ανάπτυξη κοινών βάσεων δεδομένων» αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς επίσης και την «πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων» που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τασσόμενος υπέρ της επανεξέτασης της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν. «Σε όλες τις χώρες μας, παρατηρούμε μια κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου», το οποίο χρησιμοποιείται «από διακινητές», από «δίκτυα» ή από πρόσωπα που «έρχονται από χώρες οι οποίες δεν βρίσκονται σε πόλεμο», εξήγησε.

Στη σύνοδο αυτή συμμετείχαν ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος βρισκόταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με τον Μακρόν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε από τη Χάγη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε «ο αγώνας, με αποφασιστικότητα, εναντίον της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της διασποράς του μίσους στο διαδίκτυο». «Το ίντερνετ είναι ένας χώρος ελευθερίας, τα κοινωνικά δίκτυα επίσης, όμως αυτή η ελευθερία δεν υφίσταται παρά μόνο αν υπάρχει ασφάλεια και δεν γίνεται το καταφύγιο εκείνων που χλευάζουν τις αξίες μας ή επιδιώκουν να κάνουν πλύση εγκεφάλου με θανατηφόρες ιδεολογίες», πρόσθεσε.

Μία από τις προτεραιότητες είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του λεγόμενου μηχανισμού PNR («κατάσταση ονομάτων επιβατών). Ο μηχανισμός αυτός «είναι ουσιαστικής σημασίας να λειτουργήσει πλήρως, με βάσεις δεδομένων που θα συνδέονται μεταξύ τους, επειδή κάθε κενό στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων ή στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών μελών συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια όλων των χωρών μελών», τόνισε ο Μακρόν.

Η βιντεοδιάσκεψη οργανώθηκε μία εβδομάδα μετά την τζιχαντιστική επίθεση στη Βιέννη, την επίθεση στη Νίκαια και τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί στο Παρίσι, τον Οκτώβριο. Ο Μακρόν, που στοχοθετήθηκε και ο ίδιος από τους τζιχαντιστές, θέλει να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και σκοπεύει να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα αυτό στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, με απώτερο στόχο οι 27 να καταλήξουν σε μια απόφαση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν η Γαλλία θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Η καγκελάριος Μέρκελ στη σύνοδο αυτή επέμεινε ότι «δεν πρόκειται για μια μάχη του ισλάμ εναντίον του χριστιανισμού» αλλά ότι είναι αναγκαίο η δημοκρατική κοινωνία «να μάχεται τις τρομοκρατικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στους «χιλιάδες ξένους τρομοκράτες μαχητές που επέζησαν από τις μάχες στη Συρία, το Ιράκ (…) και επέστρεψαν ή εκείνους που δεν έφυγαν ποτέ γιατί συνελήφθησαν».

«Πολλοί από αυτούς είναι στη φυλακή. Ορισμένοι ήδη απελευθερώθηκαν και η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πολλοί θα αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια. Είναι βραδυφλεγείς βόμβες και αν θέλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία μας, πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία αυτών των προσώπων», κατέληξε.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τη συνταγματικότητα του Obamacare

 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 19:22

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να γκρεμίσει τον νόμο-ορόσημο του Μπαράκ Ομπάμα για την ασφάλιση ασθενείας, θα δικαιωθεί, μετά τη λήξη της θητείας του, χάρη στην εκ βάθρων ανανέωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου;

Το Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές, ξεκίνησε σήμερα να ακούει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών σε μια υπόθεση την οποία ξεκίνησαν Πολιτείες οι οποίες κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους και την οποία στηρίζει και η κυβέρνηση Τραμπ, με στόχο να ακυρωθεί στο σύνολό του ο νόμος. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν σταμάτησαν ποτέ, εδώ και μια δεκαετία, να αμφισβητούν στην πολιτική σκηνή αλλά και στα δικαστήρια τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του αποκαλούμενου Obamacare.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από την άνοιξη του 2021. Στην περίπτωση που κάνει δεκτή την προσφυγή των Ρεπουμπλικανικών Πολιτειών, πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες θα μείνουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, εν μέσω της πανδημίας. Εάν δεχτεί να ακυρώσει πλήρως τον νόμο Affordable Care Act, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, αυτό μπορεί να επηρεάσει πάνω από 130 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Διάφορες ενώσεις του τομέα –γιατροί, νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ασθενείς– ζητούν από το Δικαστήριο να διατηρήσει τον νόμο, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει «χάος» αν τον ακυρώσει.

Πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία –διεξάγεται μέσω βιντεοδιάσκεψης, λόγω της Covid-19– διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον «ναό» της δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ιατρική για όλους» και φωνάζοντας «Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

Τα όσα διακυβεύονται με την ακύρωση του νόμου στάθηκαν αφορμή και για την έντονη αντιπαράθεση γύρω από τον διορισμό της συντηρητικής δικαστού Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, ο οποίος εγκρίθηκε με διαδικασίες εξπρές ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η επιλογή της Μπάρετ για να καλύψει τη θέση της εκλιπούσας, προοδευτικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, σήμανε συναγερμό στους Δημοκρατικούς. Και αυτό γιατί η Μπάρετ είχε επικρίνει στο παρελθόν τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο επικύρωσε, με μικρή πλειοψηφία, τον νόμο το 2012 και το 2015.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά την προεκλογική περίοδο, διαβεβαίωνε ότι η Μπάρετ θέλει «να ξεφορτωθεί» το Obamacare. Αναμένεται ότι θα κάνει μια δήλωση για το θέμα αργότερα σήμερα.

«Δεν διάκειμαι εχθρικά» απέναντι σε αυτήν τη μεταρρύθμιση του πρώην προέδρου Ομπάμα, «ούτε είμαι σε αποστολή για να την καταστρέψω», είπε η ίδια στην ακρόασή της στη Γερουσία πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων δεν πείστηκαν: μποϊκοτάρισαν την πρώτη ψηφοφορία για την υποψηφιότητά της και στις κενές καρέκλες τους τοποθέτησαν τεράστιες φωτογραφίες ανθρώπων που ωφελήθηκαν από τον νόμο.

Στην αρχική μορφή του, το Obamacare υποχρέωνε όλους τους Αμερικανούς πολίτες, ακόμη και τους υγιείς, να αποκτήσουν ασφάλιση ασθενείας υπό απειλή προστίμου σε όποιον δεν το έκανε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώθηκαν επίσης να ασφαλίζουν όλους τους πελάτες τους, ανεξαρτήτως του ποια ήταν η κατάσταση της υγείας τους. Η μεταρρύθμιση αυτή βελτίωσε την ασφαλιστική κάλυψη εκατομμυρίων Αμερικανών σε μια χώρα που οι ιατρικές παροχές κοστίζουν πανάκριβα. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι ανέκαθεν θεωρούσαν ότι η υποχρεωτική ασφάλιση συνιστούσε κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να ακυρώσει τον νόμο όμως υπέστη οδυνηρή ήττα στο Κογκρέσο το 2017. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπόρεσαν ωστόσο να τον τροποποιήσουν, καταργώντας την επιβολή προστίμου λόγω έλλειψης ασφάλισης.

Το 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εγκρίνει τον νόμο θεωρώντας ότι τα πρόστιμα θα μπορούσαν να θεωρηθούν «φόροι» και δικαιολογώντας την κρατική παρέμβαση.

Μετά το 2017, πολλές Ρεπουμπλικανικές Πολιτείες προσέφυγαν εκ νέου στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια και τον Δεκέμβριο του 2018 ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας τις δικαίωσε: αφού ο «ακρογωνιαίος λίθος» κατέρρευσε με την τροποποίηση που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι το 2017, έκρινε ότι ο νόμος στο σύνολό του είναι αντισυνταγματικός.

Η απόφαση αυτή, που δεν εφαρμόστηκε μέχρι να εξεταστεί η έφεση, επικυρώθηκε εν μέρει το 2019. Τότε, το Εφετείο έκρινε ότι η υποχρέωση να ασφαλιστεί κανείς είναι όντως παράνομη, όμως άφησε σε άλλο δικαστήριο να αποφανθεί αν ο νόμος είναι αντισυνταγματικός στο σύνολό του.

Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν τότε την παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να μην ακυρωθεί όλος ο νόμος. Την προσφυγή κατέθεσαν 20 Δημοκρατικές Πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια. Επί της ουσίας, οι δικαστές καλούνται να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: ο νόμος μπορεί να σταθεί χωρίς αυτήν την προϋπόθεση; Η κυβέρνηση Τραμπ λέει πως όχι. Όμως το Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο ακύρωσε ένα άλλο, μικρό μέρος του νόμου, χωρίς να τον καταργήσει. Είναι προτιμότερο «να χρησιμοποιούμε νυστέρι παρά μπουλντόζα» για να διορθώνουμε «ένα συνταγματικό πρόβλημα», δικαιολόγησε την απόφαση ο συντηρητικός αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς.

Κατά τη διάρκεια της 80λεπτης ακρόασης, τόσο ο Ρόμπερτς όσο και ο επίσης συντηρητικός Μπρετ Κάβανο (τον οποίο διόρισε στη θέση αυτήν ο Τραμπ) εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το αν θα πρέπει να καταργηθεί ολόκληρος ο νόμος λόγω της αντισυνταγματικότητας ενός άρθρου του.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Έφοδοι και έρευνες εναντίον ακροδεξιών αντιμουσουλμανων εξτρεμιστών σε επτά αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια

 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 18:53

Σε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας σε όλη την Αυστρία, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έλαβε μέτρα κατά της δεξιάς εξτρεμιστικής σκηνής, πραγματοποιώντας σε επτά από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας,11 έρευνες σε κατοικίες με εντολή διαφόρων εισαγγελέων, ανακοίνωσε το απόγευμα το υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη.

Όλοι οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι ενήργησαν κατά παραβίαση του αποκαλούμενου «Νόμου περί απαγόρευσης», έχοντας στην πλειονότητα τους προβεί σε «διάδοση μίσους μέσω του Διαδικτύου».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στο σύνολο των 40 υπόπτων εντοπίστηκαν κινητά τηλέφωνα, φορείς δεδομένων και αντικείμενα που σχετίζονται με τα ποινικά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, όπως ναζιστικά αναμνηστικά και σύμβολα.

Οι 14 από τους 40 είναι νόμιμοι κάτοχοι άδειας οπλοφορίας, εναντίον δύο ισχύει απαγόρευση κατοχής όπλων, τέσσερις είναι ακροδεξιοί εξτρεμιστές με ποινικό μητρώο, ενώ, σε επτά περιπτώσεις, η κατηγορία της διασποράς μέσους ήταν επιπλέον αιτία για τον εντοπισμό τους.

Όπως αναφερόταν σχετικά από το υπουργείο Εσωτερικών, τα περιστατικά έχουν συμβεί σε ομάδες WhatsApp, στο Facebook και σε συζητήσεις κατά τη διάρκεια διαδικτυακού παιχνιδιού, και αυτή την στιγμή συνεχίζονται διάφορες ανακρίσεις των κατηγορουμένων, ενώ θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των κατασχεθέντων κινητών τηλεφώνων και φορέων δεδομένων, καθώς και των εγγράφων και του προπαγανδιστικού υλικού.

Συνολικά, περίπου 150 υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών συμμετείχαν στην επιχείρηση, στην οποία, εκτός από στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, όπως και των εννέα Ομόσπονδων Υπηρεσιών Προστασίας Συντάγματος, πήραν μέρος η Ειδική Ομάδα Cobra, οι αστυνομικές διευθύνσεις και οι εγκληματολογικές υπηρεσίες των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Εναντίον των 40 ατόμων έχει απαγγελθεί κατηγορία για παραβίαση του αποκαλούμενου «Νόμου Απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση, και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που περιλαμβάνεται στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από "απλή" συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε σχέση με τη συζήτηση ως προς την ύπαρξη εύφορου εδάφους για νεοναζιστικές ομάδες στην Αυστρία και ως προς τις διασυνδέσεις προς εκείνες που κατά καιρούς βρίσκονται σε έξαρση στη γειτονική Γερμανία, από το «Αρχείο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης», θεωρείται ότι το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων πυρήνων είναι εύφορο, ενώ δεδομένες είναι και οι άριστες επαφές τους με τους Γερμανούς ομοϊδεάτες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Η Άκρα Δεξιά στην Ευρώπη», τον Χέριμπερτ Σίντελ, συνεργάτη του «Αρχείου», δεν είναι τυχαίο πως, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, Αυστριακοί νεοναζιστές είχαν αναλάβει το έργο της πολιτικής «ανασυγκρότησης» στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Χέριμπερτ Σίντελ, ο οποίος στο βιβλίο του θέτει και το ερώτημα των πηγών χρηματοδότησης των ακροδεξιών και νεοναζιστών στην Ευρώπη, «εάν η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα κάπου στην Ευρώπη, τότε σίγουρα στη νεοναζιστική σκηνή».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Ευρω Ένωση δεν θα συμμετάσχει στην διάσκεψη της Συριακης Δημοκρατιας 

 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 16:33

Η Ευρω Ένωση δεν θα συμμετάσχει στην διάσκεψη της Δαμασκού που οργανώνεται στις 11 και 12 Νοεμβρίου από την Συρία υπό τη αιγίδα της Μόσχας, διότι δεν πληρούνται οι όροι για την συμμετοχή της, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρω διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Συριακή Δημοκρατία προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών μελών της Ευρω Ένωσης να συμμετάσχουν στην διάσκεψη με θέμα την επιστροφή των προσφύγων.

«Η Ευρω Ένωση και τα κράτη μέλη της δεν θα συμμετάσχουν», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρω διπλωματίας.

«Ένα τέτοιο γεγονός είναι πρόωρο», εξήγησε ο εκπρόσωπός του. «Οι προτεραιότητες είναι οι εξής: ασφαλείς, οικειοθελείς και αξιοπρεπείς συνθήκες επιστροφής στους τόπους καταγωγής, σύμφωνα με το διεθνές αποικιοκρατικο δίκαιο και απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων μισθοφορων ισλαμοφασιστών μας στις περιοχές τους στην Συρία», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο.

«Οι σημερινές συνθήκες στην Συρία δεν επιτρέπουν την προώθηση ενός οικειοθελούς επαναπατρισμού σε μεγάλη κλίμακα, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας όπως επιτάσσει το διεθνές αποικιοκρατικο δίκαιο», τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι περιορισμένοι επαναπατρισμοί που πραγματοποιούνται αναδεικνύουν την πληθώρα των εμποδίων και των απειλών που βαρύνουν ακόμη την επιστροφή των εκτοπισμένων ισλαμοφασιστων μας και των προσφύγων ισλαμοφασιστων μας, ιδιαίτερα η αναγκαστική στράτευση, η πρόσβαση στην στέγη, στην γη και στην ιδιοκτησία, καθώς και η ανεπάρκεια ή η απουσία στοιχειωδών παροχών», εξηγεί ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς την Συριακή Δημοκρατία  και τους εντολείς του να δεσμευθούν πλήρως και καλή τη πίστει στις εργασίες της δικης μας Αποικιοκρατικης Συνταγματικής Επιτροπής, καθώς και σε όλα τα άλλα θέματα που μνημονεύονται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του αποικιοκρατικου ξεφτιλοΟΗΕ μας, ειδικότερα την απελευθέρωση των κρατουμένων μισθοφορων ισλαμοφασιστων μας», καταλήγει ο επικεφαλής της ευρω διπλωματίας.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2017 στην Καταλονία

 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 13:32

Στην Ισπανία άρχισε τη Τρίτη 10 Νοεμβρίου η δίκη τριών προσώπων τα οποία κατηγορούνται ότι προσέφεραν βοήθεια στον πυρήνα των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τη διπλή επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017 στη Βαρκελώνη και σε μια άλλη πόλη της Καταλονίας και στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους.

Η δίκη, η οποία διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, άρχισε γύρω στις 10:15 (τοπική ώρα, 11:15 ώρα Ελλάδας) σε δικαστήριο του Σαν Φερνάντο δε Ενάρες, ανατολικού προαστίου της Μαδρίτης. Πρόκειται να διαρκέσει έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Οι επιθέσεις της 17ης και 18ης Αυγούστου 2017, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντοφασιστική συμμορια Ισλαμοφασιστικό Κράτος και οι οποίες προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 140 ανθρώπων, είχαν στόχο την περίφημη λεωφόρο Ράμπλας, στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω στους περαστικούς, καθώς και το θέρετρο Καμπρίλς, 100 χλμ. νοτιότερα.

Καθισμένοι με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους και φορώντας μάσκα, δύο κατηγορούμενοι ως μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα και ένας άνδρας που κατηγορείται ως συνεργός τους βρίσκονται στα εδώλια των κατηγορουμένων.

Οι δράστες της διπλής επίθεσης σκοτώθηκαν από τις σφαίρες της αστυνομίας.

Ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιαακούμπ ήταν αυτός που οδήγησε το μικρό φορτηγό στη λεωφόρο Ράμπλας σκοτώνοντας εκεί 14 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ξένους τουρίστες, και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό. 

Κατά τη διαφυγή του δολοφόνησε άλλον έναν άνθρωπο για να του κλέψει το αυτοκίνητο και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Μερικές ώρες μετά τη σφαγή στη Ράμπλας, πέντε άλλα μέλη του πυρήνα είχαν πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίθεση στην παραλιακή λεωφόρο του Καμπρίλς, χτυπώντας με ένα αυτοκίνητο πολλούς ανθρώπους και μαχαιρώνοντας θανάσιμα μια γυναίκα.

Οι πέντε άνδρες σκοτώθηκαν στη συνέχεια από την αστυνομία, όπως και ο Γιουνές Αμπουγιαακούμπ, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες ημέρες αργότερα σε έναν αμπελώνα κοντά στη Βαρκελώνη.

Ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη είναι ο 23χρονος Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, καθώς και για συνωμοσία για την πρόκληση χάους. 

Το πρωί της Τρίτης 10 Νοεμβρίου απάντησε σε ερωτήσεις του δικαστή.

Η εισαγγελία, που στην Ισπανία κάνει τις προτάσεις της για τις ποινές πριν από τη δίκη, έχει ζητήσει κάθειρξη 41 ετών για τον άνδρα αυτόν, ο οποίος κατάγεται από τον ισπανικό θύλακο Μελίγια στη βόρεια ακτή του Μαρόκου.

Είχε αποκαλύψει στους ανακριτές πως το αρχικό σχέδιο του πυρήνα ήταν να πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις σε αξιοθέατα, όπως η διάσημη βασιλική της Σαγκράδα Φαμίλια, το Καμπ Νου (το γήπεδο της Μπαρτσελόνα), ακόμη και ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο Ντρις Ουκαμπίρ, 31 ετών, ο αδελφός ενός από τους νεκρούς τζιχαντιστές, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 36 ετών, καθώς είχε νοικιάσει το μικρό φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στη Ράμπλας.

Ο τρίτος στα εδώλια των κατηγορουμένων είναι ο 27χρονος Σαΐντι Μπεν Ιάζα, ο οποίος κινδυνεύει με οκτώ χρόνια κάθειρξης επειδή είχε δανείσει ένα όχημα και χαρτιά στους δράστες.

Ωστόσο οι τρεις δεν κατηγορούνται για τις ίδιες τις επιθέσεις, αντίθετα με τις επιθυμίες της πολιτικής αγωγής.

«Το γεγονός ότι τα πρόσωπα αυτά δεν συμμετείχαν εκ των πραγμάτων στους φόνους δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να τα κατηγορήσουμε και να τα καταδικάσουμε» για τρομοκρατικές δολοφονίες, δήλωσε πριν από την έναρξη της δίκης ο Αντόνιο Γκερέρο, δικηγόρος της ένωσης θυμάτων της τρομοκρατίας.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αφγανιστάν: Τη μαχαίρωσαν και την τύφλωσαν κατά εντολη του πατερα της γιατί... έπιασε δουλειά. Σαν αστυνομικος.

 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 11:26

Το τελευταίο πράγμα που είδε η 33χρονη αστυνομικος Χατέρα, λίγο αφότου έφυγε από τη δουλειά της σε ένα αστυνομικό τμήμα της επαρχίας Γκάζνι, ήταν τρεις άνδρες που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα να την πυροβολούν και να τη μαχαιρώνουν στα μάτια. Όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο, όλα ήταν σκοτεινά.

«Ρώτησα τους γιατρούς γιατί δεν βλέπω τίποτα. Μου απάντησαν ότι τα μάτια μου είναι ακόμη δεμένα με επιδέσμους εξαιτίας των τραυμάτων. Αλλά εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι δεν είχα μάτια» λέει η νεαρή γυναίκα.

H ίδια και οι τοπικές αρχές αποδίδουν την επίθεση σε ένοπλους Ταλιμπάν, οι οποίοι όμως αρνούνται κάθε ανάμειξη, και υποστηρίζουν ότι οι δράστες ενήργησαν έπειτα από πληροφορία του πατέρα της, ο οποίος ήταν σφόδρα αντίθετος στο να εργάζεται εκτός σπιτιού η κόρη του.

Για εκείνη η επίθεση δεν της στέρησε μόνο την όραση, αλλά και το όνειρό της το οποίο είχε δώσει αγώνα για να πραγματοποιήσει, να έχει, δηλαδή, μια ανεξάρτητη καριέρα. Είχε ενταχθεί στην αστυνομία της Γκάζνι ως αξιωματικός πριν από λίγους μήνες.

«Μακάρι να είχα υπηρετήσει στην αστυνομία τουλάχιστον έναν χρόνο. Αν μου συνέβαινε αυτό μετά, θα ήταν λιγότερο επώδυνο. Συνέβη τόσο γρήγορα... Πήγα στη δουλειά και έζησα το όνειρό μου μόνο για τρεις μήνες» δήλωσε η νεαρή γυναίκα στο Reuters.

Η επίθεση στη Χατέρα, η οποία χρησιμοποιεί μόνο το όνομά της, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης τάσης, λένε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας έντονης και συχνά βίαιης αντίδρασης εις βάρος των γυναικών που πιάνουν δουλειά, κυρίως μάλιστα στον δημόσιο τομέα.

Στην περίπτωση της Χατέρα, το ότι ήταν αστυνομικός θα μπορούσε να ήταν εκείνο που προκάλεσε την οργή.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι ο συνδυασμός των συντηρητικών κοινωνικών κανόνων του Αφγανιστάν την ώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα οδηγούν στην κλιμάκωση αυτού του φαινομένου.

Επί του παρόντος, οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται στην Ντόχα του Κατάρ με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για μια ειρηνευτική συμφωνία, βάσει της οποίας πολλοί αναμένουν την επίσημη επιστροφή τους στην εξουσία, αλλά η πρόοδος είναι αργή και έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στις επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων και προβεβλημένων γυναικών στη χώρα.

«Παρ΄ ότι η κατάσταση για τις Αφγανές σε δημόσια αξιώματα υπήρξε ανέκαθεν επικίνδυνη, η πρόσφατη αύξηση της βίας σε όλη τη χώρα έχει κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα» λέει η Σαμίρα Χαμίντι, ακτιβίστρια της ΜΚΟ Διεθνούς Αμνησίας για το Αφγανιστάν.

«Τα σημαντικά βήματα που έγιναν για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν εδώ και πάνω από μία δεκαετία δεν θα πρέπει να πέσουν θύμα της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν» λέει η ΜΚΟ.

Χάθηκε το παιδικό όνειρο

Το όνειρο της Χατέρα ως παιδί ήταν να εργαστεί έξω από το σπίτι και έπειτα από μακροχρόνιες προσπάθειες να πείσει τον πατέρα της, που όμως απέβησαν μάταιες, κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του συζύγου της.

Ωστόσο ο πατέρας της, όπως εξηγεί η ίδια, δεν παραιτήθηκε από την άρνησή του. «Πολλές φορές όταν πήγαινα για υπηρεσία έβλεπα τον πατέρα μου να με ακολουθεί... Είχε αρχίσει να επικοινωνεί με τους Ταλιμπάν στη γειτονική περιοχή και τους ζήτησε να με αποτρέψουν από το να πηγαίνω στη δουλειά μου» λέει η Χατέρα.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πατέρας της έδωσε στους Ταλιμπάν ένα αντίγραφο της ταυτότητάς της για να αποδείξει ότι εργάζεται στην αστυνομία και την κάλεσε στο τηλέφωνο την ημέρα της επίθεσης ζητώντας να μάθει πού βρίσκεται.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γκάζνι επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία εκτιμά πως καποιοι Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από την επίθεση και είπε ότι ο πατέρας της Χατέρα βρίσκεται υπό κράτηση. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει απευθείας μαζί του για σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ενήμερη για την υπόθεση, αλλά ότι πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση στην οποία οι Ταλιμπάν δεν εμπλέκονται.

Η Χατέρα και η οικογένειά της, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, κρύβονται σήμερα στην Καμπούλ, όπου η ίδια αναρρώνει και θρηνεί για τη χαμένη της καριέρα. Δυσκολεύεται να κοιμηθεί, πετάγεται κάθε φορά που ακούει τον ήχο μοτοσικλέτας και έχει κόψει κάθε δεσμό με την ευρύτερη οικογένειά της, περιλαμβανομένης και της μητέρας της, που την κατηγορεί ότι ευθύνεται για τη σύλληψη του πατέρα της.

Ελπίζει ότι κάποιος γιατρός στο εξωτερικό πιθανόν να μπορέσει με κάποιο τρόπο να αποκαταστήσει μερικώς την όρασή της.

«Αν είναι εφικτό να αποκτήσω και πάλι την όρασή μου, θα επιστρέψω στη δουλειά μου και θα υπηρετήσω και πάλι στην αστυνομία» λέει και προσθέτει ότι χρειαζόταν να έχει κάποιο εισόδημα για να γλιτώσει από τη φτώχεια. «Αλλά ο κυριότερος λόγος είναι το πάθος μου να κάνω μια δουλειά εκτός σπιτιού» αναφέρει.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



φλΕΡΤ με τη σπατάλη! Αύξηση του κόστους παραγωγής εκπομπής που έχει τηλεθέαση 2%

Πρόκληση! Φλερτ με την υπερβολή και την αμετροέπεια επιχειρούν η ΕΡΤ και το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που έχει συμπαρασύρει σαν τσουνάμι όλους τους Έλληνες εν μέσω πανδημίας.

Ενώ αυτό το διάστημα έχει μπει για χιλιάδες επιχειρήσεις, εργοδότες και εργαζομένους ταφόπλακα λόγω και του δεύτερου lockdown, η δημόσια τηλεόραση σπαταλά αφειδώς -για ένα ψυχαγωγικό μαγκαζίνο που κυμαίνεται από 2% ως 4% στην τηλεθέαση- λεφτά με το τσουβάλι κάνοντας έξαλλους ακόμη και υπαλλήλους που εργάζονται μόνιμα στην κρατική τηλεόραση και αναρωτιούνται γιατί δεν αξιοποιείται το βασικό δυναμικό της και επενδύονται χιλιάδες ευρώ για μεικτές παραγωγές.

Η εταιρία

Με νέα αύξηση στη δαπάνη της μεικτής παραγωγής, μόλις δύο μήνες μετά την αύξηση του κόστους κατά σχεδόν 35%, ανανέωσε το Δ.Σ. της ΕΡΤ την καθημερινή εκπομπή «φλΕΡΤ» με παρουσιάστρια την ηθοποιό από τις σειρές «Κάτω Παρτάλι» και «Πέτα τη φριτέζα» Νάντια Κοντογεώργη. Από τα 161.339 ευρώ (3.226,78 ευρώ ανά εκπομπή) της πρώτης έγκρισης για την εταιρία παραγωγής Arcadia Media A.E. (τον περασμένο Αύγουστο), το κόστος της μεικτής παραγωγής εκτινάχθηκε στα 205.550 ευρώ για 50 εκπομπές (4.111 ευρώ ανά εκπομπή).

Η ΕΡΤ πλήρωσε μάλιστα επιπλέον το νέο σκηνικό της εκπομπής. Αν είναι δυνατόν! Την ώρα που οι τηλεθεατές πληρώνουν αδρά την ΕΡΤ μέσω του ανταποδοτικού τέλους (και) μέσα στην πανδημία… Το «φλΕΡΤ» λοιπόν ανανεώνεται για ακόμη 37 εκπομπές με κόστος 153.735 ευρώ (4.155 ευρώ ανά εκπομπή).

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη αυτή αύξηση στο κόστος παραγωγής οφείλεται στην ένταξη περισσότερων δημοσιογράφων στην παραγωγή. Με λίγα λόγια, μπαίνουν και σκαναδαλωδώς από το παράθυρο και άλλοι δημοσιογράφοι, σαν η ΕΡΤ να μη διαθέτει… Κρίμα να γίνονται όλα αυτά τη στιγμή που ο κόσμος γύρισε το κουμπί στην ΕΡΤ και βλέπει τα ομολογουμένως καλά της σίριαλ. Δεν θα ξεμπερδέψει ποτέ η ΕΡΤ από τον κακό εαυτό της;



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΣΡΑΗΛ 

Ελεύθερος Παλαιστίνιος απεργός πείνας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν πως σταματούν την επιβολή «διοικητικής κράτησης» σε βάρος του Παλαιστίνιου Μάχιρ αλ Ακχράς, μετά από απεργία πείνας 103 ημερών που ολοκλήρωσε την Παρασκευή διαμαρτυρόμενος για την άδικη και παράνομη φυλάκισή του.

Ο 48χρονος Παλαιστίνιος, πατέρας έξι παιδιών, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μετά τις 26 Νοέμβρη καθώς έως τότε θα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κάπλαν του κεντρικού Ισραήλ λόγω προβλημάτων στην υγεία που υπέστη από την πολυήμερη απεργία πείνας.

Ο Ακχράς είχε συλληφθεί και κρατούνταν δίχως απαγγελία κατηγοριών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης». Ο αγώνας του υποστηρίχτηκε από διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ, το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειονότητας στο Ισραήλ, ο Σύνδεσμος Ανταμπίρ για την Υποστήριξη των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων και η Δημόσια Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



31 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η σκληρή πραγματικότητα του καπιταλισμού στις πλάτες των εργαζομένων

Πριν από 31 χρόνια, στις 9 Νοέμβρη 1989, έπεσε το τείχος του Βερολίνου, σηματοδοτώντας την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) μετά από δεκαετίες στοχευμένης ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης. Το γεγονός αυτό γιορτάζεται και μνημονεύεται από τους αστούς πολιτικούς και τα αστικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο ως το «τέλος του σιδηρού παραπετάσματος», ως «νίκη της ελευθερίας» και άλλα βαρύγδουπα. Φέτος βεβαίως, λόγω της πανδημίας που θερίζει και στη Γερμανία, δεν γίνονται φιέστες. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία συνέδεσε το μήνυμά της προς τον επόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπάιντεν με τη συμβολή των ΗΠΑ στην ανατροπή του σοσιαλισμού. Είπε χαρακτηριστικά: «Η γερμανική επανένωση δεν θα επιτυγχάνονταν χωρίς την εμπιστοσύνη ειδικά των Αμερικανών, για αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων».

Η απόσταση του χρόνου, η συλλογική εμπειρία ιδιαίτερα των Γερμανών εργατών της πρώην ΓΛΔ δείχνουν ότι όχι μόνο δεν άνοιξαν οι «λεωφόροι της δημοκρατίας», αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους ορθώθηκαν ψηλότερα ταξικά τείχη. Μάλιστα, μέχρι και αστοί δημοσιολογούντες και πολιτικοί παραδέχονται ότι 31 χρόνια μετά την καπιταλιστική «επανένωση» η ανεργία, η φτώχεια και η εσωτερική μετανάστευση είναι τα «αγαθά» που γεύονται πολλοί εργαζόμενοι και επιστήμονες της πρώην ΓΛΔ, αφού η καπιταλιστική εξουσία φρόντισε να καταστρέψει όποια υποδομή είχε το σοσιαλιστικό γερμανικό κράτος. Μέτα το 1990 εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν ξεκρέμαστοι, χωρίς δουλειά και κοινωνική Ασφάλιση μετά τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια το κλείσιμο επιχειρήσεων. Ακόμα, στα σημερινά «ελεύθερα» ανατολικογερμανικά κρατίδια υπάρχουν συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 11% σε σχέση με τα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, υψηλότερη ανεργία και ανέχεια.

Περσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών «Forsa» αποτύπωνε τις απόψεις Γερμανών πολιτών σχετικά με την επανένωση: Σχεδόν 4 στους 5 (το 78%) θεωρούν ότι τις τελευταίες δεκαετίες «έχουν ιδιωτικοποιηθεί πάρα πολλές δημόσιες υπηρεσίες» στη Γερμανία. Το 74% αξιολογεί αρνητικά τις εκκλήσεις των γερμανικών κυβερνήσεων - τις δεκαετίες '90 και 2000 - για ακόμα περισσότερη «ατομική Πρόνοια» και «προσωπική ευθύνη», που συνόδευσε την περικοπή και ιδιωτικοποίηση των παροχών στην ασφάλιση συντάξεων και Υγείας. Το 87% βλέπει ότι «η άνιση κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα», ενώ το 62% αμφιβάλλει αν «οι πολύ πλούσιοι της χώρας πραγματικά "αξίζουν" τα πλούτη τους». Το 81% θεωρεί μεγαλύτερο τον κίνδυνο «να επιδεινωθεί η κοινωνική του θέση» σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Την ίδια ώρα, η αστική προπαγάνδα συνεχίζει την αντικομμουνιστική υστερία για το τείχος του Βερολίνου, κρύβοντας ότι αυτό ήταν ένα αναγκαστικό μέσο προστασίας στην ασφυκτική πίεση που δεχόταν η ΓΛΔ. Οτι δεν ήταν στα σύνορα Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, αλλά βρισκόταν 187 χλμ. από τα σύνορα, στην «καρδιά» της ΓΛΔ. Οτι χτίστηκε μετά από 12 χρόνια προκλήσεων του ιμπεριαλισμού. Συγκεκριμένα, η ΓΛΔ δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 1949 και το τείχος αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 1961, ως απάντηση στη διαρκή υπονόμευση από τον ιμπεριαλισμό, που στο μεταξύ είχε δημιουργήσει τον στρατιωτικό του βραχίονα, το ΝΑΤΟ, και χρησιμοποιούσε το Δυτικό Βερολίνο ως προκεχωρημένο φυλάκιό του ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αρμενία... ο «μοιραίος» ηγέτης Ν. Πασινιάν... είχε πιστέψει κάποτε ότι θα τον διασώσει το ΝΑΤΟ!

Τα διδάγματα από την αρμενική μερική ήττα στο Καραμπάχ υπό έναν «μοιραίο» ηγέτη, τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, που είχε πιστέψει κάποτε ότι θα τον διασώσει (στον Καύκασο!) το ΝΑΤΟ και δέχθηκε να παίξει το δυτικό ανιστόρητο παιχνίδι υπονόμευσης των σχέσεων με τη Ρωσία, που για την Αρμενία ήταν και είναι όρος επιβίωσης, όπως δείχνει και η ανάπτυξη ρωσικού ειρηνευτικού σώματος, που θα προφυλάσσει στο εξής το τμήμα του Αρτσάχ, που... διασώθηκε.

Συμπέρασμα; Η Αρμενία έπρεπε μάλλον να δεχθεί πολύ νωρίτερα τις ρωσικές προτάσεις για έναν έντιμο συμβιβασμό με το Αζερμπαϊτζαν και να επιστρέψει υπό ρωσική εγγύηση τα εδάφη με αζέρικο πληθυσμό, που είχε καθ’ υπερβολήν καταλάβει απελευθερώνοντας το Αρτσάχ στον εξαετή νικηφόρο τότε πόλεμο 1988-1994.

Δεν θα είχε δώσει αφορμές (την απελευθέρωση των Αζέρων στις επαρχίες περιμετρικά του Καραμπάχ, που καταχρηστικά ή ως διαπραγματευτικό χαρτί κατείχε), θα είχε προλάβει τους εχθρούς της, αν είχε προχωρήσει τις συνεννοήσεις με τη Μόσχα, αντί να κάνει καμώματα.

Είναι κακός σύμβουλος ο μικρομέγαλος εθνικισμός...



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η Αρμενία, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέχρι τώρα, αναγνώρισε την απώλεια μεγάλου τμήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιλαμβανομένης της δεύτερης πόλης του, και περιοχών μεταξύ Καραμπάχ και Αρμενίας και θα δώσει διάδρομο μέσω του εδάφους της για να συνδεθεί το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν (και μέσω αυτού με την Τουρκία). Το Ναχιτσεβάν υπάγεται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε εδαφική επαφή με την κυρίως χώρα. H ρύθμιση αυτή ακυρώνει, τουλάχιστον μερικά, ένα βασικό στρατηγικό μειονέκτημα του Μπακού, την απουσία δηλαδή χερσαίου συνόρου με την Τουρκία και αναβαθμίζει τον ρόλο της τελευταίας στην επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ (κάτι που γίνεται και με πολλούς άλλους τρόπους).

Η Ρωσία επανέρχεται στο προσκήνιο ως ρυθμιστής και εγγυητής της νέας συμφωνίας, με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται ήδη στην περιοχή, αν και βέβαια είμαστε πολύ μακριά από την ελπίδα μιας ομαλής οικονομικής και αμυντικής επανενσωμάτωσης των περισσότερων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, που επιχειρήθηκε με τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης και με την αμυντική συνεργασία μεταξύ τους.

Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ δήλωσε ότι και η Τουρκία θα έχει ρόλο στην αποστολή διατήρησης της ειρήνης. Απομένει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, γιατί, μερικές ώρες αργότερα, ρωσικά δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι μόνο ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν. Αν αναπτυχθούν και τουρκικά στρατεύματα, θα είναι μια ιστορική επιτυχία της Άγκυρας, που πατάει για πρώτη φορά για τα καλά πόδι στον χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου εμφανίστηκαν επίσης και τζιχαντιστές από τη Συρία, δυνάμενοι να χρησιμοποιηθούν σε όλη την περιοχή του Καυκάσου. Ούτως ή άλλως, όμως, η Τουρκία κατήγαγε μια πολύ μεγάλη νίκη. Η επιτυχία αυτή μπορεί να την ενθαρρύνει ασφαλώς να προχωρήσει και αλλού σε τυχοδιωκτισμούς.

Είχε προηγηθεί, πριν από δύο χρόνια, μια “έγχρωμη” φιλοδυτική επανάσταση στην Αρμενία. Η αρμενική κοινή γνώμη είναι βαθιά φιλορωσική (όπως άλλωστε και η ελληνική), από βαθιά ριζωμένο στη δραματική ιστορία της χώρας πηγαίο ένστικτο που συμπυκνώνει τα διδάγματά της. Η άρχουσα τάξη όμως της Αρμενίας, όπως και της Ελλάδας, έχει το βλέμμα της (και την τσέπη της) μονίμως στραμμένο στη Δύση.

Το νέο καθεστώς στην Αρμενία πήρε τις αποστάσεις του από τη Μόσχα (δεν αποδέχθηκε, λέγεται, στο παρελθόν, την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καραμπάχ, που αποδέχτηκε όταν πια ήταν πολύ αργά), άρχισε να φλερτάρει το ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας σε μια άσκηση της “συμμαχίας” στη Γεωργία, αποκατέστησε και αναβάθμισε τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να προκληθεί η μεγαλύτερη ίσως στρατηγική ήττα των Αρμενίων μετά τη γενοκτονία τους από τους Τούρκους πριν από έναν αιώνα. Είναι τόσο συγκλονιστικό αυτό που συνέβη που δεν έχει καν νόημα να το σχολιάσουμε.