Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τεταρτη 25 Νοεμβριου 2020

 

Η τέλεια δικτατορία θα έχει την εμφάνιση της δημοκρατίας. Μια φυλακή χωρίς τοίχους…

Στην οποία οι κρατούμενοι δεν θα ονειρεύονται να δραπετεύσουν.

Ένα σύστημα δουλείας όπου χάρη στην  κατανάλωση και τη διασκέδαση, οι δούλοι θα αγαπήσουν  τη δουλεία τους.

Aldous Huxley

Σχολιο.- Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι το παραπάνω γράφτηκε σε βιβλίο του 1932

Σχολιο.- τίτλος του βιβλίου;

Σχολιο.- Ο γενναίος νέος κόσμος



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ουρουγουάη: Αγωνίστριες που βιάστηκαν στα μπουντρούμια της χούντας ζητούν δικαιοσύνη

 25/11/2020

Όταν η Άνα Αμορός φυλακίστηκε από τους στρατιωτικούς, λίγο καιρό μετά την επιβολή της δικτατορίας στην Ουρουγουάη (1973-1985), οι δεσμοφύλακές της την ανάγκασαν να γδυθεί και την απείλησαν με μαστίγιο, προτού τη βιάσουν μερικές ημέρες αργότερα.

Η Άνα, η Μπρέντα Σόσα, η Ιβόν Κλίνγκλερ, η Λους Μενέντες και η Αναχίτ Αχαρονιάν δεν ήταν παρά είκοσι ετών όταν υπέστησαν βασανιστήρια και κάθε λογής σεξουαλική βία στα μπουντρούμια της χούντας.

Και οι τρεις τους ανήκουν σε μια ομάδα 28 γυναικών που φυλακίσθηκαν για για πολιτικούς λόγους και που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη το 2011, καταγγέλλοντας περίπου 100 άνδρες, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς, για τα βασανιστήρια, τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1973-1985).

Αντιμέτωπες με τη βραδύτητα της ουρουγουανής δικαιοσύνης, αποφάσισαν να απευθυνθούν στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έχει προγραμματίσει την πρώτη ακρόασή τους τον Μάρτιο του 2021, δήλωσε η δικηγόρος τους Φλορ ντε Μαρία Μέσα στο AFP.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους βιαστές-στρατιωτικούς δεν απάντησαν σε αίτημα του AFP για όσα κατηγορούνται ότι διέπραξαν.

Σημειώνεται ότι στη δεκαετία 1960-1970 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, στη Λατινική Αμερική επιβλήθηκε μια σειρά από δικτατορίες που στην πλειοψηφία τους υποστηρίχθηκαν από την Ουάσινγκτον.

Μία από αυτές ήταν η χούντα της Ουρουγουάης που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 1973 και η οποία διήρκεσε μέχρι το 1985. Το πρόσχημα που επικαλέστηκε ο στρατός και οι πολίτες που την στήριξαν ήταν “ο κίνδυνος” που αποτελούσαν για τη δημοκρατία τα αντάρτικα κινήματα της αριστεράς, διασημότερο των οποίων ήταν το MLN, το οποίο είχε ήδη ηττηθεί, ενώ οι ηγέτες του φυλακίστηκαν ή σκοτώθηκαν.

Οι μηνύσεις των 28 γυναικών φέρνουν στο φως ανατριχιαστικές υποθέσεις που παρέμεναν θαμμένες για χρόνια. Το 2019, το Γαλλικό Πρακτορείο άρχισε να συγκεντρώνει τις μαρτυρίες αυτών των γυναικών, μέρος των οποίων παραθέτουμε.


Νόμιζα πως θα μπορούσα να αμυνθώ

Η Αμορός, μέλος της Λαϊκής Επαναστατικής Οργάνωσης-33 Ανατολικοί (Organización Popular Revolucionaria-33 Orientales), συνελήφθη στα τέλη του 1972, ενώ βρισκόταν στην έδρα της Οργάνωσης στο Μοντεβιδέο.

Αφού τη μετέφεραν στο στρατόπεδο, την ανάγκασαν να γδυθεί. “Πέρασαν πάνω στο σώμα μου ένα μαστίγιο, από αυτά που είχαν για να χτυπάνε άλογα. Μου είχαν σφαλίσει τα μάτια αλλά ήξερα ότι υπήρχαν πολλοί άντρες γύρω μου”, αναφέρει.

Μερικές ημέρες αργότερα, οδηγήθηκε μπροστά στον συνταγματάρχη Χιλμπέρτο Βάσκες, που τη βίασε για πρώτη φορά.

“Νόμιζα πως όταν μου συνέβαινε, θα δάγκωνα, θα έγδερνα, θα του χτύπαγα τα γεννητικά όργανα. Νόμιζα πως θα μπορούσα να αμυνθώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου… Δεν έκανα τίποτα”, λέει με πικρία η 72χρονη συγγραφέας και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο, ο Χιλμπέρτο Βάσκες, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατέθεσε το 2006 ενώπιον στρατοδικείου τα εξής: “εκτελέσαμε, δεν δολοφονήσαμε — αυτά είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Δεν βασανίσαμε, ασκήσαμε πίεση, ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να αποσπάσουμε την αλήθεια”.


Τα μπουντρούμια της τρέλας

Τη νύχτα της σύλληψής της η Μπρέντα Σόσα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο βορειοανατολικά της πρωτεύουσας όπου την ανέκριναν υποβάλλοντάς την σε βασανιστήρια όπως πνιγμό και ηλεκτροσόκ στους μαστούς και στα γεννητικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις ατελείωτες ανακρίσεις στις οποίες υποβαλλόταν, την έφεραν πρόσωπο με πρόσωπο με έναν από τους συντρόφους της: “Τον έφεραν για να δει πώς με βασάνιζαν για να σπάσει, να μιλήσει” αποκαλύπτει.

Η Λους Μενέντες, 66 ετών σήμερα, μητέρα δυο κορών, συνελήφθη το 1987. Θυμάται ακόμα το ξύλο, αλλά και τα λόγια του βασανιστή της, Χόρχε Σιλβέιρα, συνταγματάρχη του στρατού ξηράς, φυλακισμένου σήμερα για άλλα εγκλήματα: “‘Όχι, αγαπητή μου, μην ανησυχείς, θα βγεις από εδώ ζωντανή. Σου το υπόσχομαι. Όμως, παρότι κομμουνίστρια, θα προσευχηθείς στον Θεό να πέθαινες, διότι θα σε κάνω να γνωρίσεις τα όρια της τρέλας”.

Μόλις έγινε γνωστή η επιβολή του πραξικοπήματος, την 27η Ιουνίου 1973, η Ιβόν Κλίνγκλερ, φοιτήτρια ιατρικής, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, έτρεξε στο πανεπιστήμιο για να οργανώσει την αντίσταση στη δικτατορία.

Η αντίσταση δεν κράτησε παρά μερικές εβδομάδες. Η Ιβόν, όπως αναρίθμητοι άλλοι, απέκτησε φάκελο. Έπειτα από χρόνια στην παρανομία, συνελήφθη το 1982, φυλακίστηκε και βιάστηκε.

“Με έβαζαν να κάνω ντους ενώ άκουγα τις συζητήσεις ανδρών γύρω μου, στρατιωτών που μίλαγαν για το τι θα μου έκαναν”, αφηγείται η Ιβόν, πάνω από εβδομήντα ετών σήμερα, μητέρα δυο γιών.

“Οι γυναίκες υποβάλλονταν σε διπλή τιμωρία, αφενός διότι τόλμησαν να κάνουν κάτι που δεν ήταν πρέπον για το φύλο τους και αφετέρου διότι αντιστάθηκαν στους χουντικούς”, τονίζει.

“Μου έλεγαν: ‘στην πραγματικότητα, αυτό ήθελες να σου κάνουμε’”, αναφέρει, αποκαλύπτοντας τον εφιάλτη της.

Πάει, δεν μιλάμε πια γι’ αυτό, τέλος

Αντιμέτωπες με τη δυσπιστία των οικογενειών και του κοινωνικούη περιβάλλοντός τους, πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν μίλησαν ποτέ για τους βιασμούς και τα βασανιστήρια που υπέστησαν.

“Μπορούσα να μιλήσω; Πώς μπορούσα να μιλήσω; Και αν μιλούσα — θα με καταλάβαιναν;” λεέι η Ιβόν Κλίνγκλερ, αποκαλύπτοντας το ψυχολογικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

“Και ποιος θα σε άκουγε;” συμπληρώνει η Αναχίτ Αχαρονιάν, άλλοτε μέλος του MLN, δασκάλα, 71 ετών σήμερα.

Ωστόσο, ακόμη και μετά το τέλος της δικτατορίας, οι πλειοψηφία των ανδρών προσπάθησε να πείσει τις γυναίκες που υπέφεραν να αφήσουν στην άκρη τα ψυχικά τραύματά τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους:

“‘Πάει. Επιζήσαμε, δεν μιλάμε πια γι’ αυτό, τέλος” τις παρότρυναν, αποκαλύπτει με πικρία η Αχαρονιάν.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Φαήλος Κρανιδιώτης  που έκανε την μηνυτήρια αναφορά για να προστρέξει αμέσως μετά η Εισαγγελία δίνοντας εντολή για έρευνα - την οποία θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια - αν κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τον Κουτσούμπα, τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, είναι το ίδιο πρόσωπο που κατήλθε στις ευρωεκλογες του 2019 έχοντας την στήριξη του επιφανούς δημοσιολογούντα πρώην ποδοσφαιριστή Τσιάρτα και έλαβε το ιλιγγιώδες ποσοστό του 0,66% των ψήφων του εκλογικού σώματος. 

Είναι ο ίδιος, Φαήλος Κρανιδιώτης, επίσης, πολιτικός γίγαντας που, παρατρεχάμενο τότε του Αντ.Σαμαρά στη ΝΔ, και μετά από τις απανωτές αποτυχίες να εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2012 (όσο και κατόπιν του 2015), ισχυριζόταν (εφημ."Δημοκρατία", 3012/2012) ότι οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής ήταν τέτοιοι (εγκληματίες και δολοφόνοι, δηλαδή) μόνο στην "ευφάνταστη και βλακώδη προπαγάνδα της «προοδευτικιάς» δημοσιογραφίας..." . 

Εγραφε, συγκεκριμένα: «Η Χρυσή Αυγή, στη χειρότερη περίπτωση, κάνει αντιποίηση αρχής, ενίοτε πέφτει και καμιά ψιλή, ήτοι έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες. Οι εκατόμβες των μαχαιρωμένων αλλοδαπών υπάρχουν στην ευφάνταστη και βλακώδη προπαγάνδα της «προοδευτικιάς» δημοσιογραφίας...". 

Βλέπετε, ο ιός της ακροδεξιίλας είναι πολύ ευαίσθητος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ισως όχι από τον ιό του ναζισμού, αλλα από τον ιό της πανδημίας, σίγουρα. Σε σημείο, μάλιστα, που "βλέπει" τον κορωνοίο ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει - όπως στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο. Εν αντιθέσει με τον ιό του ναζισμού που η "δημοκρατικιά" ακροδεξιίλα δεν τον βλέπει. Η' κι όταν τον βλέπει, μας τον συστήνει σαν ιό - πλημμεληματάκι που, έλα μωρέ 'νταξει, "ενίοτε ρίχνει και καμιά ψιλή"...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οσμή σκανδάλου και με τις επιτάξεις: Γιατί επιλέχθηκαν δύο κλινικές με οικονομικά προβλήματα;

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με την πραγματική κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών, τις οποίες επίταξε έναντι αποζημίωσης η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν επώνυμες αναφορές δικηγόρων που ανοίγουν ζήτημα σκοπιμοτήτων πίσω από την επίταξη «πτωχευμένων κλινικών» στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια των κυβερνητικών επιλογών αφήνοντας αιχμές για συμφωνίες πάνω αλλά και κάτω από το τραπέζι. 

Σημειώνεται πως και οι δύο κλινικές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Για την κλινική Σαραφιανός, μόλις πριν από μερικές ημέρες καταγγέλθηκε από το Σύλλογο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών πως οι εργαζόμενοι της παραμένουν απλήρωτοι όλο το 2020. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με πλειστηριασμούς περιουσίας, ενώ και οι δομές της είναι «ημίκλειστες». 

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, επισημαίνουν πως σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η Euromedicα, η οποία είναι η δεύτερη «επιταγμένη» κλινική και η οποία αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται πως σε βάρος της, τους προηγούμενους μήνες, έχουν κατατεθεί αιτήσεις πτώχευσης.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του δικηγόρου Μάριου Μαρινάκου, ο οποίος θέτει: «Ποιος θα ικανοποιηθεί από τα κρατικά νοσήλια που θα καταβληθούν διπλασιασμένα; Ποιος γιατρός θα λειτουργήσει τις ημίκλειστες δομές των κλινικών αυτών;». Ο ίδιος συνεχίζει διερωτώμενος  «που θα βρεθούν νοσηλευτές για τις κλινικές αυτές, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι επί μήνες δεν πλήρωναν ούτε τους νοσηλευτές τους και η κυβέρνηση δεν προσέλαβε όσους νοσηλευτές χρειαζόταν ήδη το σύστημα;». Και καταλήγει: «Αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, γιατί δεν κάνει επίταξη στο Διαβαλκανικό και στον Άγιο Λουκά αλλά πάει και δήθεν επιτάσσει τα κουφάρια;;;».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τελικά με γκλοπ και με πρόστιμα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα........ Γι' αυτό και η "συμβολική" επίσκεψη του Χρυσοχοϊδη στη Θεσσαλονίκη και η απόφαση Τζιτζικώστα για διάθεση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 60 οχήματα και άλλο εξοπλισμό......

Εξωπραγματικό;;;; Σουρεαλιστικό μήπως το να ενισχύεται αυτές τις δύσκολες στιγμές η αστυνομία και όχι το Ε.Σ.Υ;;

Σίγουρα ναι.....τόσο ξεκάθαρα μάλιστα που ακόμα και τα ellinika Hoaxes την πάτησαν και πριν λίγες μέρες βγήκαν...να διαψεύσουν!

Ωστόσο τα "καημένα" τα ellinika Hoaxes έγιναν τόσο πολύ "ρόμπες" που μέχρι και γέλια μέχρι δακρύων προκαλούν με τη βιασύνη τους......

Γιατί εντάξει..... το να είναι κανείς φιλοκυβερνητικός το καταλαβαίνουμε...... αλλά το να μην αντιλαμβάνεται πόσο ανερμάτιστοι και καθίκια είναι αυτοί που υπηρετεί, όχι....αυτό ειλικρινά δηλώνουμε αδυναμία να το καταλάβουμε...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Προτοσαλτες και ο Ευαγγελάτος είναι για πολλές κλωτσιές.

Ο Χίτλερ ξαναζεί μέσα από αυτούς

«Με το ζόρι, στην σειρά και ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ» Άρης Προτοσαλτε στον ΣΚΑΙ στην εκπομπη του Καμπουράκη

Σχολιο.- Αυτός είναι ναζιστοσμενος από την γέννα του...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όπως καταγγέλλει ο φίλος και σύντροφος 

Γιώργος Κολλιάς

, το tvxs διέγραψε σχόλιό του σε άρθρο για τον Γοργοπόταμο, μη επιτρέποντας την έκφραση διαφορετικής γνώμης. Παραθέτω την καταγγελία: 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Οι κύριοι του TVXS λογόκριναν απαράδεκτα σχόλιο μου, το οποίο και διέγραψαν, σε μια αναδημοσίευσή τους από την εφημερίδα Καθημερινή του 2010, για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Ντροπή τους. Παραθέτω το σχόλιο στην συνέχεια που συνοδευει την ανάρτηση. 

"Προφανώς το αξιακό φορτίο του κάθε ερευνητή επηρεάζει και την ιστορική αξιολόγηση ή και ερμηνεία των γεγονότων όπως αυτό της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Αυτό όμως δεν πρέπει να γινεται παρά και ενάντια στον σεβασμό της ιστορίας. Γιατί με την ιστορία πρέπει εκτός από αντικειμενικοί να είμαστε και τίμιοι, τεκμηριώνοντας ισχυρισμούς όπως: "ο Ζέρβας είχε προσέλθει αδελφικώς για την επιτυχία ενός κοινού σκοπού, ενώ η εισόρμηση του Αρη σκόπευε στην εξάρθρωση του ΕΔΕΣ." Και ένας ιστορικός όταν δεν τεκμηριώνει αυτό που ισχυρίζεται, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά φτηνή προπαγάνδα, βιάζοντας την ιστορική αλήθεια".

Να και η δικαιολογία της διαγραφής " Το σχόλιό σας παραβιάζει τους Όρους της κοινότητάς μας σχετικά με το σπαμ

Κανείς άλλος δεν μπορεί να δει το σχόλιό σας.

Έχουμε θεσπίσει αυτούς τους όρους για να αποτρέπουμε, μεταξύ άλλων, την προβολή ψευδών διαφημίσεων, την απάτη και παραβιάσεις ασφάλειας.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η αυριανή, 25η Νοεμβρίου.

Με τόσο τραγικά επίκαιρο το ζήτημα, που 'χει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην περίοδο της καραντίνας. 



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βία στη Γυναίκα είναι να την κλείνεις Κρατητήριο και να την οδηγείς στο Αυτόφωρο γιατί τόλμησε να Τιμήσει την 28η Οκτωβρίου!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Βολιβία: Πολίτες εμπόδισαν την Τζανίνε Άνιες να διαφύγει στη Βραζιλία

 25/11/2020

Η πρώην de facto δικτατορισα της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες επιχείρησε να φύγει από τη χώρα αλλά μια ομάδα πολιτών εμπόδισε την επιβίβασή της στο αεροπλάνο που θα την οδηγούσε στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κοινωνικά δίκτυα της Μπένι (περιφέρεια στο βόρειο τμήμα της χώρας), η Άνιες συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τρινιντάντ: “Την εντοπίσαμε τη στιγμή που επιχειρούσε να δραπετεύσει στη Βραζιλία. Τη συλλάβαμε και τώρα βρίσκεται κλειδωμένη σε ένα διαμέρισμα. Πρέπει να λογοδοτήσει για τις δολοφονιές στη Σενκάτα και τη Σακάμπα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών που συνέλαβαν την Άνιες σε βίντεο που τις τελευταίες ώρες αναδημοσιεύεται μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη εβδομάδα δύο πρώην υπουργοί της Άνιες διέφυγαν στο εξωτερικό, ο Αρτούρο Μουρίγιο στον Παναμά και ο Φερνάντο Λόπες στη Βραζιλία. Τρεις αξιωματούχοι της μεταναστευτικής υπηρεσίας της Βολιβίας συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για συνέργεια στην απόδραση των δύο φυγάδων.

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Λουίς Άρσε, 24 υποθέσεις διαφθοράς εναντίον αξιωματούχων της ντε φάκτο κυβέρνησης της Άνιες έχουν ήδη πάρει τη δικαστική οδό. Η ίδια η Άνιες κατηγορείται ως υπεύθυνη για τις σφαγές στη Σακάμπα, την Κοτσαμπάμπα, τη Σενκάτα και το Ελ Αλτο, τον Νοέμβριο του 2019, την περίοδο του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Έβο Μοράλες.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι "κομμουνισταί" μας έβαλαν τα γυαλιά – Οι Κουβανοί τα καταφέρνουν καλά με τον Covid-19

24 Νοεμβρίου 2020

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο εκρηκτικά ζητήματα: Εάν επίκειται προεδρικό πραξικόπημα από τον Τραμπ και πως θα αμυνθούν στον κορονοϊό. Το ισχυρότερο κράτος στην υφήλιο έχει ζητήματα πολιτικά και υγειονομικά. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι μια Πολιτεία "αποσκίρτησε": Η Καλιφόρνια ζητάει βοήθεια εν μέσω πανδημίας από την… Κούβα! Φαίνεται ότι οι "κομμουνισταί" του χθες προετοιμάστηκαν για τον covid-19 ήδη από το 1959.

Όταν άρχισαν να έρχονται κακά μαντάτα από την Κίνα στα τέλη του 2019 και όταν έβλεπαν την εξάπλωση του κορονοϊού με το νέο έτος, στην Αβάνα είχαν πρωτίστως δυνατό Plan A. Οι Κουβανοί δεν έχασαν καθόλου χρόνο. Βασιζόμενοι στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, εκπόνησαν ένα "σχέδιο πρόληψης και ελέγχου" ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, δίχως να περιμένουν τον ιό να χτυπήσει την πόρτα της χώρας.

Όταν λοιπόν αναφέρθηκαν στην Κούβα τα τρία πρώτα κρούσματα εφαρμόστηκαν ρυθμίσεις για τον εντοπισμό και την απομόνωση των επαφών: κινητοποίησαν φοιτητές ιατρικής ώστε να κάνουν έρευνα πόρτα-πόρτα σε όλη την επικράτεια. Έτσι εντόπισαν τα άτομα που ήταν ευάλωτα –άρρωστοι, έγκυες γυναίκες- τους έλεγξαν για συμπτώματα και ξεκίνησε άμεσα ένα πρόγραμμα δοκιμών.

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει τα αποτελέσματα της αντίδρασης από την αρχή της πανδημίας στην Κούβα μέχρι τον Νοέμβριο, καθώς οι Κουβανοί μετράνε μόνο 133 νεκρούς! Αυτό το παρατήρησαν κάποιοι Αμερικανοί πολιτικοί που έβλεπαν τους δημότες τους να υποφέρουν και το σύστημά τους να παραλύει. Αν και αμερικανικά ΜΜΕ δεν το ανέδειξαν, άρχισαν αρκετές να ζητάνε βοήθεια από την Αβάνα! Πόλεις της Καλιφόρνια, της πιο πυκνοκατοικημένης Πολιτείας των ΗΠΑ, όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Μπέρκλεϋ, το Όκλαντ, έχουν εγκρίνει ψηφίσματα που υποστηρίζουν ιατρική και επιστημονική συνεργασία με τη σοσιαλιστική Κούβα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Τον Οκτώβριο, το Όκλαντ πέρασε ομόφωνα σχετική πρόταση, ενώ τον Νοέμβριο, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Καλιφόρνιας, Σακραμέντο, ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι προτείνοντας με ψήφισμα στον Τραμπ και το Κογκρέσο να άρουν το εμπάργκο στην Κούβα για ιατρικούς λόγους. Η αναπαραγωγή της είδησης στο τουίτερ του Κουβανού πρέσβη στις ΗΠΑ Χοσέ Ραμόν Καμπάνιας μάλλον δεν άρεσε στους σκληροπυρηνικούς στην Ουάσιγκτον.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές στον κόσμο και με την επένδυση δισεκατομμυρίων στην υγεία βλέπει δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Αμερικανικού Ονείρου να πεθαίνουν και άλλοι να φτωχοποιούνται.  Ακόμα και στον Καναδά, που θεωρείται για πολλούς στη Δύση χώρα πρότυπο, η βουλευτής Niki Ashton δήλωσε ότι «ο Καναδάς έχει να μάθει πολλά από την Κούβα».

Όταν οι κουβανικές αρχές επιβεβαίωσαν στις 20 Μαρτίου 21 περιστατικά, είπανε τέλος στους τουρίστες! Αν και ο τουρισμός αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για τους Κουβανούς, η κυβέρνηση ήξερε τι έκανε. Προχώρησε στην απομόνωση των ευάλωτων συνανθρώπων, προέβλεψε να δουλεύει ο κόσμος από τα σπίτια τους, μετέθεσε εργαζόμενους σε τομείς που είχαν προτεραιότητα και φυσικά προστάτεψε την εργασία παρέχοντας κοινωνική ενίσχυση.

Ενώ στην Ελλάδα, υπουργοί κάθε μέρα βγαίνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λέγοντας πολλές φορές αντικρουόμενα, όπως ο κ. Πέτσας, οι Κουβανοί ανταποκρίνονταν στην πράξη. Για παράδειγμα, όταν είδαν ότι οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις ήταν ανίσχυρες λόγω του συνωστισμού των μέσων μαζικής μεταφοράς, προσελήφθησαν οδηγοί και επιτάχθηκαν οχήματα –ακόμα και ιδιωτικά- ώστε να μετακινήσουν ασθενείς, αλλά και σημαντικοί εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, η κυβέρνηση για μήνες δεν κατάφερε να βρει λύση στα λεωφορεία, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι δημότες βιώνουν ένα δράμα με τον προβληματικό ΟΑΣΘ.

Βέβαια, η Κούβα δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην διεξαγωγή τεστ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 62η θέση, ενώ η Κούβα στην 107η, ανάμεσα σε 220 χώρες. Ήδη στο πρώτο κύμα οι καθηγητές Έμιλι Μόρις και Ιλάν Κέλμαν έλεγαν πως «εάν το σύστημα ανίχνευσης επαφών και δοκιμών της Κούβας θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια, η εμπειρία της μπορεί να προσφέρει μαθήματα για τον έλεγχο της πανδημίας και περισσότεροι από τους γιατρούς τους θα είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας στο εξωτερικό». Φαίνεται όμως ότι τα πήγαν καλά.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ με τα απίθανα ποσά που διαθέτει δεν κατάφερε ούτε να προλάβει τον ιό, αλλά ούτε και να τον αντιμετωπίσει. Στην Κούβα επενδυτής και εγγυητής είναι το κράτος, ενώ στη ΕΕ τα λεφτά τα βάζουν κυρίως οι εταιρείες. Όταν λοιπόν στην ΕΕ τα λεφτά τα βάζουν οι εταιρείες -όχι μόνο στην υγεία, αλλά γενικότερα-, η στρατηγική επιλογή των ερευνών (συν;)διαμορφώνεται από τις εταιρείες που συνάπτουν συμφωνίες με τους γραφειοκράτες που δημοσίως διατυμπανίζουν "αλληλεγγύη". Την ίδια στιγμή οι Κουβανοί έχουν βιώσει έναν στυγνό οικονομικό στραγγαλισμό από τη Δύση, αλλά τα καταφέρνουν υποδειγματικά δίχως να ζητιανεύουν κονδύλια από ένα Κέντρο.

Προτού οι ΗΠΑ -ίσως- προσγειώσουν τα McDonald's στην Αβάνα και οι Ευρωπαίοι τους ουρανοκατέβατους κανόνες της ελεύθερης αγοράς τους, οι Κουβανοί έχουν προσφέρει κάτι πολύ πιο σπουδαίο: το μήνυμα ότι διεθνισμός δεν είναι -τόσο- να ταξιδεύεις άνετα και φτηνά είτε για ψυχαγωγία είτε για εκπαίδευση, αλλά να ταξιδεύεις για να προσφέρεις.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αγαπούσε και θαύμαζε ο ένας τον άλλον. Σαν σήμερα έφυγε ο Φιντέλ. Σήμερα έφυγε και ο Ντιέγκο.


Μαραντόνα: Παγκόσμιο σοκ, έφυγε ο «Θεός της μπάλας»!

Σοκ στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών έπειτα από καρδιακή ανακοπή

Δεν είναι ψέμα, ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θρηνεί τον θάνατο του κορυφαίου, του θεού του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα. Θλίψη και ανατριχίλα, αφού ο Ντιεγκίτο άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών.

Την είδηση αυτή μετέδωσαν Clarin και Οle τονίζοντας πως ο Μαραντόνα υπέστη ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στο Τίγκρε, εκεί όπου βρισκόταν για την ανάρρωση έπειτα από τη σοβαρή επέμβαση που είχε υποβληθεί πριν λίγες ημέρες.

Οι γιατροί που έφτασαν στο σπίτι του δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή. 


Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020  - 18:24

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η είδηση ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το πιο έγκυρο αθλητικό μέσο ενημέρωσης από την Αργεντινή και σε λίγα δευτερόλεπτα έκανε τον γύρο του κόσμου. Δεκάδες φίλαθλοι που λάτρευαν τον θεό του ποδοσφαίρου έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Νοεμβρίου, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, μετά από εμφάνιση αιματώματος.

Σχολιο.- ΚΙ Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΗΤΑΝ ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΚΑΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΚΩΛΟΠΑΙΔΙ



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πυρ στην Αλαμάνα και φωτιά στο Γοργοπόταμο!

25 Νοεμβρίου 2020

«Θάνατος, μαύρος αδερφός.

Θάνατος, θα γίνω αθάνατος,

πυρ στην Αλαμάνα

και φωτιά στο Γοργοπόταμο

και φωτιά στο Γοργοπόταμο»…

Το συγκεκριμένο αντάρτικο τραγούδι μέσα σε ένα στίχο περιγράφει τα κατορθώματα του «αντάρτη, κλέφτη, παλικάρι»… Από τη μάχη της Αλαμάνας μέχρι την ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμου πάντα ήταν ο ίδιος λαός πρωταγωνιστής, ήρωας στον αγώνα για τη λευτεριά.

Έτσι έγινε και εκείνη τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη του 1942. Η ανατίναξη της γέφυρα του Γοργοπόταμου ήταν ένα ισχυρό πλήγμα απέναντι στους κατακτητές. Ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή η σημαντικότερη και πιο εντυπωσιακή αντιστασιακή πράξη σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Αποτέλεσε ταυτόχρονα τη «σπίθα» που ξεσήκωσε μαζικά το λαό και γέμισε τα βουνά της χώρας με νέους μαχητές του αντάρτικου στρατού… 

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε τέσσερις μέρες νωρίτερα, στο χωριό Καστριώτισσα. Εκεί συναντήθηκαν και συσκέφτηκαν οι αρχηγοί του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης και του ΕΔΕΣ, Ναπολέων Ζέρβας με τους Άγγλους σαμποτέρ, προκειμένου να καταστρωθεί το σχέδιο της επιχείρησης. 

Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Αγγλοι σαμποτέρ επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετέρωσαν την εχθρική δύναμη και ανατίναξαν τη γέφυρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο επιχείρησης, τμήμα του ΕΛΑΣ με 65 άνδρες ανέλαβε να εξουδετερώσει το νότιο βάθρο της γέφυρας, που φρουρούνταν από 80 Ιταλούς και ήταν αμυντικά οργανωμένο με συρματοπλέγματα, χαρακώματα και πολυβολεία από μπετόν αρμέ. Τμήμα του ΕΔΕΣ με 45 άνδρες ανέλαβε να εξουδετερώσει το βόρειο βάθρο, που φρουρούνταν από 30 άνδρες, χωρίς σημαντική αμυντική οργάνωση (η οργάνωση αυτή είχε μόλις αρχίσει). Δύο τμήματα του ΕΛΑΣ με 15 άνδρες το καθένα και με έναν Βρετανό σαμποτέρ ανέλαβαν να καταλάβουν θέσεις στη σιδηροδρομική γραμμή, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τη νότια και βόρεια πλευρά της γέφυρας, για να εμποδίσουν την προσέγγιση εχθρικών ενισχύσεων.

Ενα τμήμα του ΕΛΑΣ από 30 άνδρες παρέμεινε ως εφεδρεία, ένα άλλο με 15 άνδρες είχε προορισμό να καταλάβει την ξύλινη οδική γέφυρα του Σπερχειού στη θέση Φραντζή και, τέλος, ένα τμήμα σαμποτέρ από 4-5 Αγγλους, 8 άνδρες του ΕΛΑΣ και 4 του ΕΔΕΣ ανέλαβε την ανατίναξη της γέφυρας. Η επιχείρηση άρχισε στις 23.05 τη νύχτα.

Η επιχείρηση

Το βόρειο φυλάκιο, το οποίο φρουρούσαν 30 Ιταλοί, δεν ήταν τόσο βαριά οχυρωμένο. Είχε όμως δυο δίδυμα αντιαεροπορικά στραμμένα στο έδαφος για επίγειους στόχους, που μπορούσαν να λιανίσουν τα πάντα. Εκεί πήραν θέσεις για να το εξουδετερώσουν 40 ΕΔΕΣίτες με επικεφαλής τον μόνιμο ανθυπολοχαγό Σωτήρη Παπαχρήστου. Ταυτόχρονα δυο ομάδες των 15 ανταρτών του ΕΛΑΣ θα έκοβαν τις ράγες και δεν θα επέτρεπαν να έρθουν σιδηροδρομικώς ενισχύσεις. Η κάθε ομάδα είχε μαζί της από έναν Άγγλο σαμποτέρ, ο οποίος, όταν θα ξεκινούσε η μάχη, θα υπονόμευε με εκρηκτικά τη σιδηροδρομική γραμμή. Ένα χιλιόμετρο βόρεια και ένα χιλιόμετρο νότια. Μια τρίτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ θα κατέστρεφε την ξύλινη οδική γέφυρα προκειμένου να κόψει το δρόμο στις όποιες ενισχύσεις θα έρχονταν από τη Λαμία. Το κυρίως έργο της υπονόμευσης και ανατίναξης της γέφυρας το ανέλαβαν Άγγλοι σαμποτέρ και μια χούφτα ΕΛΑΣίτες και ΕΔΕΣίτες αντάρτες που είχαν εκπαιδευτεί για αυτό. Ο Άρης κράτησε πίσω, για κάθε ενδεχόμενο, μια εφεδρεία 30 ΕΛΑΣιτών με αρχηγό τον Νικηφόρο. Μια ευφυής κίνηση, όπως θα αποδεικνυόταν. 

Δεν είχαν περάσει έξι λεπτά μετά τις έντεκα όταν στην κοιλάδα του Γοργοπόταμου άρχισαν οι πυροβολισμοί. Στα δυο φυλάκια τα όπλα ξερνούσαν φωτιά. Στο νότιο φυλάκιο οι Ιταλοί αιφνιδιάζονται πλήρως. Μέσα στο σκοτάδι προσπαθούν να ανάψουν τους προβολείς για να δουν που κρύβεται ο εχθρός. Μάταια. Οι σφαίρες σφυρίζουν δαιμονισμένα δίπλα τους και τους καθηλώνουν. Μια – μια οι θέσεις τους πέφτουν στα χέρια των ανταρτών. Οι Ιταλοί παραδίδονται σε λίγα λεπτά. 

Μόνο ένα μπετονένιο τετράγωνο κουβούκλιο μέσα σε αυτόν τον λαβύρινθο οχυρώσεων παραμένει ανέπαφο και θερίζει τα πάντα. Στη βάση του ανάμεσα στα πουρνάρια ο «Κεραυνός» πετάγεται και ορμάει ακάλυπτος. Σπάει με μια κλωτσιά την πόρτα και εισβάλλει. Δεν προλαβαίνει να τραβήξει τη σκανδάλη. Ένας υποκόπανος τον χτυπάει στο πρόσωπο. Τα δόντια του διαλύονται. Το στόμα του γίνεται μια ματωμένη άμορφη μάζα. Κλονίζεται, αλλά δεν πέφτει. Καταφέρνει να θερίσει όλους τους Ιταλούς. 

Από το αρχηγείο βλέπουν την πρώτη φωτοβολίδα στα νότια, σημάδι ότι το φυλάκιο έπεσε. Στο βορινό όμως φυλάκιο δεν φαίνεται καμία φωτοβολίδα. Μόνον πυροβολισμοί. Τα λεπτά περνάνε επικίνδυνα. Σε λίγο φτάνει τρέχοντας ο ανθυπολοχαγός Σωτήρης Παπαχρήστου: «Αποτύχαμε. Δεν τους αιφνιδιάσαμε» ενημερώνει και οι Μάγιερς, Γουντχάουζ, Ζέρβας, Πυρομάγλου, πετάγονται. Χλωμιάζουν, τα χάνουν. Ο Άρης σηκώνεται ψύχραιμα και φωνάζει τον Νικηφόρο: «Μάχη δεν ήθελες; Πάρε την εφεδρεία και σε 20 λεπτά να έχεις τελειώσει. Αλλιώς να μη γυρίσετε. Περικλή, Πελοπίδα, Θάνο, και σεις μαζί του». Με τους ΕΛΑΣίτες πηγαίνει πάλι ο Παπαχρήστου, αλλά και ο Κομνηνός Πυρομάγλου. 

Ο Βελουχιώτης, σίγουρος ότι η εφεδρεία θα τα καταφέρει, απευθύνεται στους Άγγλους δυναμιτιστές: «Πηγαίνετε να κάνετε τη δουλειά σας και μη δίνετε σημασία στις τουφεκιές. Μην περιμένετε τη φωτοβολίδα». Σε 17 λεπτά έπεσε και το βόρειο φυλάκιο. Δεν είχαν προλάβει να περάσουν τα 20 λεπτά όταν την κοιλάδα συγκλόνισαν δυο ισχυρότατες εκρήξεις που ακουστήκανε μέχρι τη Λαμία. Τα σίδερα από τις ράγες έλιωσαν, τα ξύλα διαλύθηκαν και η γέφυρα σωριάστηκε…

Η στρατιωτική ιδιοφυία του Άρη έσωσε την επιχείρηση.  Το σχεδιάγραμμα της επίθεσης, το οποίο είχε ο Νικηφόρος στην τσέπη του και αποτύπωνε τις κινήσεις του Άρη, χρόνια μετά θα διδασκόταν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Σαμποτάζ τεράστιας σημασίας

Με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου διακόπηκε για έξι βδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω της οποίας το χιτλερικό επιτελείο εφοδίαζε τα στρατεύματα του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της επιχείρησης. Δόθηκε έτσι πολύτιμη βοήθεια στα αγγλικά στρατεύματα, που διεξήγαν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των χιτλερικών και ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.

Το λαμπρό αυτό κατόρθωμα, που συνέπεσε χρονικά με τη μεγαλειώδη αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Στάλινγκραντ, είχε σοβαρή απήχηση στον ελληνικό λαό, ανέβασε το αγωνιστικό του φρόνημα και συντέλεσε στην παραπέρα γοργή ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασής του.

Τα αντίποινα

Δυο μέρες μετά την ανατίναξη της γέφυρας οι Ιταλοί, σε αντίποινα, παίρνουν από τις φυλακές της Λαμίας 14 πατριώτες από τους οποίους 7 θα εκτελέσουν μπροστά στην γκρεμισμένη γέφυρα.

Τους υπόλοιπους θα τους εκτελέσουν στα Καστέλλια της Παρνασίδας, μαζί με άλλους 10 κατοίκους.

Προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας

Μεταπολεμικά σχετικά με την επιχείρηση, ο Ζέρβας, σε διάφορα γραπτά του υποστηρίζει πως ούτε λίγο ούτε πολύ εκβίασε τον Αρη κι έτσι συμμετείχε ο ΕΛΑΣ στην επιχείρηση. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινούνται και οι μαρτυρίες των Εγγλέζων, αν και ο Κρις Γουντχάουζ προσπαθεί να ευτελίσει τη συμμετοχή του ΕΛΑΣ στην επιχείρηση. «Οταν ο Αρης κατάλαβε – γράφει – ότι η επίθεση θα γινόταν, έστω και χωρίς τις δικές του δυνάμεις, δε διακινδύνευσε ν’ αφήσει το Ζέρβα να πάρει όλη τη δόξα: προσφέρθηκε αμέσως να συνεργαστεί».

Η πραγματικότητα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική. Ο Σπ. Μπέκιος – Λάμπρος, που συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, αναφέρει με στοιχεία πως ο ΕΛΑΣ συνεργαζόταν με τους Εγγλέζους για την επιτυχία της επιχείρησης πολύ πριν συναντηθεί ο Αρης με τον Ζέρβα. Ετσι όλα αυτά που αναφέρουν οι αντίπαλοι του ΕΑΜ έγιναν για παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας ότι ο ΕΛΑΣ σήκωσε το κύριο βάρος της επιχείρησης, γιατί αυτό αξίωνε η προπαγάνδα του κατεστημένου, προκειμένου να ξεριζώσει από τις λαϊκές συνειδήσεις το ρόλο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση. Αλλά η Ιστορία δεν παραγράφεται.

Χαρακτηριστική του διχαστικού ρόλου των Εγγλέζων ήταν ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στις αγγλικές εφημερίδες, στην οποία αποσιωπόταν ο ρόλος του ΕΛΑΣ και αναφερόταν ότι τη γέφυρα ανατίναξαν “τμήμα Βρετανών σαμποτέρ σε συνεργασία με αντάρτικο τμήμα του ΕΔΕΣ”.

Χρόνια μετά, ο Γουντχάουζ παραδέχτηκε: «Άρης για εμάς δεν έπρεπε να υπάρχει πουθενά. Το BBC είχε εντολές να αναφέρει μόνο τον Ζέρβα». Βέβαια ο ίδιος δεν μπορούσε να κρύψει την ιστορική αλήθεια και παραδέχθηκε αργότερα ότι ο Γοργοπόταμος «χωρίς τον Ζέρβα ανατίναξη Γοργοποτάμου δεν θα γινόταν, χωρίς τον Άρη δεν θα πετύχαινε».

Ο έτερος βρετανός αξιωματικός Μάγερς στο βιβλίο του «Report on SOE activities in Greece αναφέρει: «Ο ΕΛΑΣ πολέμησε πολύ καλύτερα από τους άνδρες του Ζέρβα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο Άρης ήταν κατά πολύ ψυχραιμότερος».

Μετά την επιχείρηση του Γοργοπόταμου φάνηκε σαφέστατα ότι ο σκοπός της βρετανικής αποστολής στα βουνά της Ελλάδας, στη διάρκεια της Κατοχής, δεν ήταν καθόλου στρατιωτικός, αλλά καθαρά πολιτικός. Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τις μετέπειτα εξελίξεις, με κορυφαία το Δεκέμβρη του ’44. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, οι οποίες σε κάθε αναφορά τους στον Γοργοπόταμο μιλούσαν μόνο για τους άνδρες του ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και αργότερα, ΕΛΑΣίτες αντάρτες που πήραν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας σύρθηκαν στα δικαστήρια από τους εθνικόφρονες με την κατηγορία της «φθοράς ξένης περιουσίας»…



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ 25/11/1942  

Συγκεντρωθήκαμε χώρια το κάθε τμήμα. Άρχισε σε μας ο Άρης να μας εξηγεί το σχέδιο, να το καταλάβουν όλοι, γιατί τη νύχτα ο κάθε μαχητής γίνεται ο ίδιος στρατηγός. Τι περίεργο μ’ αυτόν τον άνθρωπο. Οι οδηγίες του, σα να έκοβαν ένα-ένα όλα τα εμπόδια και τη θεωρούσες τελειωμένη τη δουλειά. Τον άκουγες κι αισθανόσουν να σε πλημμυρίζει άνεση κι ευγνωμοσύνη, που τις βρίσκει και σου τις ξυπνάει μέσα σου τόσες πηγές δύναμη και ετοιμότητα; Υστερα προχώρησε να χωρίσει τις ομάδες για την κάθε αποστολή. Στον Κωστούλα έδωσε τις ομάδες που ήσαν ο Νικηταράς, ο Κεραυνός, ο Καραλίβανος, ο Φυσέκης κι ο Θεοχάρης. Βόρεια απ’ τη γέφυρα τον Πάνο, το Μενέλαο, νότια το Διαμαντή. Στην εφεδρεία όρισε τις ομάδες του Φίλιππου και δε θυμάμαι ποια άλλη. Κρατούσε ακόμα κοντά του από στελέχη τον Περικλή, τον Θάνο, τον Πελοπίδα. Κάθε ομάδα, μόλις άκουγαν την αποστολή τους, άρχιζαν την ξαναμμένη προετοιμασία. Συγκεντρώνονταν γύρω στους ομαδάρχες τους, άκουγες βιαστικές μετακινήσεις μέσα στα πουρνάρια, σιγανές, ζεστές συνεννοήσεις. Απλωνότανε σιγά-σιγά έξαψη και ανακατωσούρα.

Μια στιγμή φώναξε ξανά ο Αρης κι έγινε αμέσως ησυχία. Ρώτησε αν υπάρχουν άλλες απορίες. Υστερα είπε: «Συναγωνιστές! Τον ακούγαμε αχνά – Συναγωνιστές…Σε λιγάκι ξεκινάμε. Η δουλειά που κατεβαίνουμε είναι βέβαια δύσκολη. Αν όμως κάμει ο καθένας ό,τι του ανατέθηκε, γίνεται εύκολη για όλους και θα τελειώσει γρήγορα και καλά. Θέλω το πρωί που θ’ ανηφορίζουμε ξανά αυτή την πλαγιά, να ‘χουμε όλοι το κεφάλι μας ψηλά. Μου δίνετε το λόγο σας;». Ένα σκίρτημα μας τίναξε. Βγήκε μια κραυγή κι από τα 150 στόματα, η υπόσχεση που γύρευε ο καπετάνιος μας. Σείστηκε ολάξαφνα η πλαγιά κι ήτανε εξαίσιο κι αυτό. Είχανε ξεχειλίσει κατακαλά οι καρδιές μας δύναμη κι ενθουσιασμένη, αδερφική συνοχή...

Νικηφόρου "ΑΝΤΑΡΤΗΣ στα Βουνά της Ρούμελης" Β΄ τόμος



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γοργοπόταμος, 25 Νοεμβρίου 1942. Εκεί που γράφτηκε ιστορία.

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για τον Γοργοπόταμο. Συντελεστές, σχέδια, η μάχη, η ανατίναξη...

Σήμερα όμως θα έλεγα μόνο το εξής: Να μιλήσουμε γι' αυτόν στα παιδιά μας, να ακούσουν λέξεις και ονόματα που σπάνια θα ακούσουν στα σχολεία ή στην δημόσια συζήτηση.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μεταναστευτικό : Επισήμως, το 25% των κατοίκων της Αθήνας είναι αλλοδαποί, όπως γράφει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ.

Όσες προσπάθειες αποσιώπησης, εξωραϊσμού και υποβάθμισης να γίνουν από την κυβέρνηση για τη «βραδυφλεγή βόμβα» του μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ που επικαλείται απόρρητη έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας : «… σήμερα το 25% των κατοίκων της Αθήνας είναι αλλοδαποί, νόμιμοι και παράνομοι. Σε ορισμένες μάλιστα συνοικίες όπως τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμων, ο Άγιος Παύλος, η Πλατεία Βικτωρίας κ.α. που βρίσκονται κοντά στα όρια του κέντρου, η μεταβολή είναι τόσο ραγδαία, ώστε είναι θέμα χρόνου συμφώνως προς την ίδια έκθεση (της ΕΛ. ΑΣ.) οι αλλοδαποί να αποτελέσουν την πλειονότητα του πληθυσμού». Σήμερα «το ποσοστό των αλλοδαπών σε αυτές τις συνοικίες φτάνει το 40-45% ανά περιοχή.» Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση ότι η κατάσταση στο μέλλον θα επιδεινωθεί «λόγω της ιδιορρύθμου μεταναστευτικής πολιτικής που υιοθετεί ο αρμόδιος Υπουργός Νότης Μυταράκης». Συμπέρασμα : Ο δεδηλωμένος θαυμασμός για τον πολυπολιτισμό (μέσω εποικισμού) του κου Μητσοτάκη, του κου Τσίπρα, του κου Μπακογιάννη κ. α. τώρα δικαιώνεται, σιωπηλά και απόκρυφα ….. και ο νοών νοήτω !



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Νικος Πλουμπίδης συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές στις 25 Νοεμβρίου 1952, επί κυβερνήσεως Α. Παπάγου

«1. Εγώ και όχι ο Μπελογιάννης είμαι υπεύθυνος για την παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ.

Κατά συνέπεια ευθύνομαι για όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες αυτής της οργάνωσης.

2. Δεν έχω σκοπό να παραστήσω τον γενναιόψυχο εκ του ασφαλούς.

Δεσμεύομαι να παραδοθώ στις

Αρχές για να δικαστώ, ευθύς μόλις η καταδίκη του φίλου μου και συντρόφου Μπελογιάνη ακυρωθεί.

Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Υ.Γ. Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν τον γραφικό μου χαρακτήρα.

Εν τούτοις για το γνήσιο

της επιστολής, προσθέτω τα δακτυλικά μου αποτυπώματα. Αθήνα 12-3-1952.»

Όταν η επιστολή αυτή έγινε γνωστή στον Ν. Μπελογιάννη που ανέμενε στη φυλακή την απόφαση του Συμβουλίου Χαρίτων, φέρεται να δήλωσε στο συνήγορό του Μηνά Γαλέο, που τον επισκέφτηκε,

«ο Νίκος Πλουμπίδης σε καμιά περίπτωση δεν ήταν όργανο της ασφάλειας».

Αντίθετα όμως, στο παρασκήνιο, το ΚΚΕ είχε ήδη αρχίσει να διαδίδει στις οργανώσεις του ότι ο Πλουμπίδης είναι «χαφιές».

Τελικά η επιστολή αυτή ως ομολογία παράνομης πράξης, αν και κρίθηκε επίσημα γνήσια, εντούτοις δεν λήφθηκε υπόψη, παρότι συνιστούσε σοβαρό λόγο αναψηλάφησης, ή τουλάχιστον αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, κατά σαφή παράβαση της Ποινικής Δικονομίας.

Το γεγονός αυτό συνέτεινε ώστε πολλοί δημοσιογράφοι, ερευνητές, πολιτικοί αναλυτές κ.λπ., να θεωρήσουν και να συνεχίζουν να θεωρούν, ανεξάρτητα πολιτικού χώρου, την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη ως δολοφονία.

Τελικά ο Πλουμπίδης συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές στις 25 Νοεμβρίου 1952, επί κυβερνήσεως Α. Παπάγου, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, στο κρυσφήγετό του στη συνοικία Κολωνό (Αθήνα), σε πολύ προχωρημένο στάδιο φυματίωσης

Επτά μήνες αργότερα τον Ιούλιο του 1953, το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών τον καταδίκασε "δις εις θάνατο".

Μετά την καταδικαστική απόφαση παρέμεινε για μισό περίπου μήνα στο παράρτημα-φυλακή του σανατορίου "Σωτηρία".

Tην αυγή της 14ης Αυγούστου του 1954 μεταφέρθηκε στο δάσος του Δαφνιού όπου και εκτελέστηκε επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη καρτερικότητα, ακλόνητη αφοσίωση στο κόμμα και τις ιδέες του αρνούμενος θεία μετάληψη και κάλυψη των ματιών του, τραγουδώντας την "Διεθνή"



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ: 

Όταν στην επίσημη ομολογία του Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την χρεοκοπία της Ελλάδας, ότι έγινε για να μην χρεοκοπήσουν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, δεν έχει συλληφθεί όλο το κοινοβούλιο - σε πρώτη φάση - μην περιμένετε τίποτε "πχιά". Έχει σαπίσει όλο το δικαστικό σώμα - ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!! 



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πέθανε ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ (Ίδια μέρα με τον Φιντέλ)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Απλά ρωτάω..

Δηλαδή φοράω μάσκα για να προστατεύσω τα 2,5 εκατομμύρια που είδαν big brother?



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Είναι η Σαβίνα Ορεγιανο, στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Κομποζινα, των αυτοχθόνων γυναικών της Βολιβίας.

Είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού της Βολιβίας, η ακριβής ονομασία: " Πολιτισμού, Αποαποικιοποιησης και Αποπατριαρχιοποιησης"! Μεγάλος τίτλος από κάθε άποψη.

Το υπουργείο είχε καταργηθεί από τους φασίστες που είχαν πραξικοπηματικά καταλάβει την εξουσία. Λογικό, μισούν τον Πολιτισμό...

Σχολιο.- Η συγκίνηση μου μεγάλη !! Η ελπίδα έρχεται από την μακρινή Βολιβία !! Στην Ευρώπη οπισθοδρόμηση



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σωστή η επισήμανση φίλων...

Το 1982, με τον νόμο 1285, η σημερινή μέρα καθιερώθηκε ως επίσημη εορτή του κράτους, ημέρα της Εθνικής Αντίστασης...

Λογικά, με βάση όσα έγιναν την 21 Νοέμβρη, το βράδυ στη Βουλή θα δούμε την εικόνα του Βελουχιώτη, του Νικηφόρου και των άλλων πρωταγωνιστών της Ανατίναξης!

Αν δεν συμβεί, όσοι θεώρησαν " κανονικότητα" το βίντεο του ΓΕΕΘΑ στις 21/11 είναι βέβαιο πως θα διαμαρτυρηθούν έντονα! Βέβαιο...



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



25/11 Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών- απάνθρωπο κ κτηνώδες .Stop. 

Καμιά ανοχή καμιά δικαιολογία.Καταγγελία.

Οποιος απλώσει μια φορά χέρι θα το ξανακάνει ,

ο θύτης ειναι προβληματικό άτομο,με συμπλέγματα, καμια δικαιολογία, καμιά ανοχή -καμιά συγχώρεση.

Οχι στη βια.

Αμεση καταγγελία και φυγή.

Σχολιο.- Άντρας είναι αυτός που σέβεται.. Αυτός που αγαπά.. Αυτός που ξέρει να προστατεύσει...

Σχολιο.- Επισης μπορουμε να ''συγχωρουμε'' αλλα οχι να ξανα-ανεχτουμε !!! Αν παμε εμεις σε μια διαδικασια ''θεραπειας'' και αυτοσυνειδητοποιησης με ειδικο, θα βοηθησουμε και τον ''θυτη'' ο οποιος ειναι κι αυτος ''θυμα'' μιας κοινωνικο-ψυχικης καταστασης !!!

Αλλα ποτε διπλα του και μαζι του στον ιδιο χωρο ! θα ακολουθησουμε την συμβουλη του ειδικου ψυχολογου και του δικηγορου μας !



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αδιανόητο: Θα αγοράσουν νέες «φρεγάτες» με τα ίδια όπλα που φέρουν οι ηλικίας 30 ετών ΜΕΚΟ-200ΗΝ;

25/11/2020 - 17:06

Προβληματισμό μέχρι επιπέδου... υποψίας πρόθεσης υπονόμευσης της εθνικής άμυνας προκαλεί η διαφαινόμενη παραγγελία των Παράκτιων Σκαφών Μάχης (LCS ή ΜΜSC-(Multi-Mission Surface Combatant) έναντι ενός δισεκατομμυρίου $ ανά σκάφος,  (4,322 δισ.$ συνολικά) από την αμερικανική Lockheed Martin, καθώς αποκαλύπτεται από τα στοιχεία Τιμής και Διαθεσιμότητας (P&A: Price and Availability) που είχαν στείλει οι Αμερικανοί ότι το πλοίο έχει τις δυνατότητες, σε ότι αφορά το οπλικό του φορτίο που έχουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ-200ΗΝ και τίποτα παραπάνω!

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, τα στελέχη του ΠΝ, κατόπιν παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας, έστω και της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ, να «δέσουν» την ελληνική ναυτική ισχύ με ικανότητες δεκαετίας... '90 (!) σε ότι αφορά τα όπλα που θα μεταφέρει.

Και αυτό δεν αφορά μόνο το «σβήσιμο» των βλημάτων cruise SCALP Naval των φρεγατών Belharra που θα έφερναν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε άλλο επίπεδο, αλλά «σβήνουν» ακόμα και την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής από τις δυνατότητες του νέου πλοίου του ΠΝ!

Η ΜΜSC δεν θα μεταφέρει τίποτα περισσότερο από βλήματα επιφανείας – αέρος RIM-162 ESSM (Evolved Seasparrow Missile)! Και μόνο! Βλήματα με ακτίνα δράσης μόλις 50 χλμ. έναντι των 120 χλμ. που έχουν οι ASTER 30 των γαλλικών Behh@rra ή και των FREMM!

Δηλαδή πάνε πάλι να φτιάξουν «Ναυτικό Αιγαίου» και όχι «Ναυτικό Ανατολικής Μεσογείου», με μικρές δυνατότητες επιβίωσης έναντι των βλημάτων ναυτικής κρούσης αέρος-επιφανείας AGM-84K SLAM-ER με ακτίνα δράσης 250 χλμ. ή ακόμα και το εγχώριας κατασκευής τουρκικό SOM-Α ακτίνας δράσης 250 χλμ.!

Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν από τους φόρους τους για να λαμβάνονται αποφάσεις που προάγουν την εθνική άμυνα, όχι που προάγουν τα προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα ορισμένων. Αυτό το πληρώσαμε επί κυβερνήσεων Σημίτη και το πληρώνουμε πολύ ακριβά...

Η ουσία είναι ότι «για πολιτικούς λόγους» (μόνο;) η Ελλάδα θα δεσμευθεί σε αντιαεροπορική άμυνα του Στόλου για τα επόμενα 40 χρόνια με πλοία που μεταφέρουν όπλα της δεκαετία του '90!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το γράφω και να δεις που θα πεταχτεί κανένας/καμία "δικαιωματικός/α”  και θα μας κατακεραυνώσει που δεν πάμε με χαρά να γίνουμε πειραματόζωα να εμβολιαστουμε με την pfizer ..έχουν γίνει χειρότεροι από φασίστες κάποιοι "δικαιωματικοί "

*Εσείς πιστεύετε ότι το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό ε??? 

Εγώ πάλι λέω ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό θα πηγαίνεις αυτοβούλως να το κάνεις απλά με ένα πολύ μαγικό και εύκολο τρόπο Και ποιος είναι αυτός??

1 να ταξιδεύεις αεροπορικώς θα πρέπει να δείχνεις ότι έχεις εμβολιαστεί

2 για να ταξιδέψεις ακτοπλοϊκώς θα πρέπει να δείχνεις ότι έχεις εμβολιαστεί

3 για να μπει στα εμπορικά κέντρα θα πρέπει να δείχνεις ότι έχεις εμβολιαστεί

Και για να μη μακρηγορώ η λίστα οπουδήποτε για να μπαίνεις θα πρέπει να τη δείχνεις την ταυτότητά ότι είσαι εμβολιασμένος.και θα μου πεις τώρα καλά ακόμα και στα καφέ στα μπαρ και στα εστιατόρια και θα σου πω όχι... Απλά αυτοί που θα δουλεύουν για να δουλέψουν θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.... 

Και για να στο πάω και παρακάτω επειδή ο εργοδότης δεν θα μπορεί να σε υποχρεώσει το κράτος θα δίνει φοροαπαλλαγές ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο εργαλείο για τον εργοδότη ώστε να παίρνει εμβολιασμένους στη δουλειά του... 

Μην το ψάχνετε όλοι θα το κάνουμε θέλοντας και μη αν θέλουμε να ζούμε με τους υπόλοιπους αν όχι μπορούμε να πάμε να κάτσουμε πάνω σε ένα βουνό ωραία θα είναι και εκεί δεν λέω....!!!!

ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ ΤΑ ΛΌΓΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΈΝΑ ΧΡΌΝΟ ΑΠΌ ΤΏΡΑ ΊΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΌΤΕΡΟ...



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σαν θρίλερ: Αναδύονται από τους τάφους τους τα νεκρά μινκ στη Δανία

Κάλυψαν τα νεκρά ζώα με ασβέστη και τα έθαψαν σε ρηχούς λάκκους

 25/11/2020 | 15:12

Οι δανέζικες αρχές είχαν προβεί νωρίτερα τον Νοέμβριο σε μαζικές σφαγές των μινκ, μετά την ανακάλυψη ότι μεταδίδουν μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Μετά τη μαζική θανάτωση, τα πτώματα των μινκ είχαν ασβεστωθεί για να μειωθεί η μυρωδιά και θάφτηκαν σε ρηχούς λάκκους, ωστόσο, φαίνεται πως τα υπολείμματα που αποσυντίθενται, γεμίζουν με αέριο και αναδύονται έτσι στην επιφάνεια.

Η τοπική αστυνομία τονίζει ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες, ενώ σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το πρόβλημα οφείλεται στο ότι μερικά πτώματα, δεν θάφτηκαν αρκετά μέτρα κάτω από το χώμα.

Δεκαεπτά εκατομμύρια βιζόν θανατώθηκαν από τις αρχές της Δανίας και με την βοήθεια φορτηγών, μεταφέρθηκαν σε μαζικούς τάφους, στις αρχές τυου Νοεμβρίου.

Eν μέσω φόβων ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ανιχνεύτηκε στα ζώα θα μπορούσε να βάλει φρένο στην αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου των Pfizer και Biontech, οι αρχές προχώρησαν στην θανάτωση των ζώων.

Η νέα παραλλαγή Covid 19 που ονομάζεται «Cluster 5», έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και συναγερμό λόγω της μετάλλαξης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Οι φωτογραφίες από τη Δανία που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου δείχνουν εκσκαφείς και φορτηγά να μεταφέρουν χιλιάδες κουφάρια ζώων σε τάφους.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



26/11/2018 Θάνατος του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, και η ΕΡΤ2 έχει δύο από τις υπέροχες ταινίες του. Στις 22 :00 το «Τσάι στη Σαχάρα» και στις 00:30 τον «Κονφορμίστα»

Φασίστας ναι μεν, αλλά υπέροχος σκηνοθέτης.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Εξαλλος με την Γερμανία ο Όρμπαν, θέλει αργότερα συζήτηση για το κράτος αποικιοκρατικού δικαίου

Ο Βίκτορ Ορμπαν ρίχνει στη γερμανική προεδρία την ευθύνη για το γεγονός ότι έχουν "κολλήσει" οι διαδικασίες για το χρηματοδοτικό σχέδιο της ΕΕ για την πανδημία.

25 Νοεμβρίου 2020 22:39

Στο θέμα της διαμάχης για το χρηματοδοτικό σχέδιο της Ευρω Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προτείνει την ανεξάρτητη εξέταση του θέματος του κράτους αποικιοκρατικού δικαίου.

«Οι χώρες που έχουν βρεθεί σε μεγάλη ανάγκη (λόγω της κρίσης του κορονοϊού) θέλουν χρήματα γρήγορα - ας δώσουμε (λοιπόν) τα χρήματα. Άλλες χώρες θέλουν νέους κανόνες για το κράτος αποικιοκρατικου δικαίου - εντάξει, ας το συζητήσουμε. Το πρώτο πρέπει να το κάνουμε αμέσως, το δεύτερο είναι λιγότερο επείγον. Oι ρυθμίσεις για το κράτος αποικιοκρατικού δικαίου μπορούν να περιμένουν μερικούς μήνες», τόνισε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».

Στην γερμανική επιμονή να διατηρηθεί η ρήτρα ελέγχου των αρχών του κράτους αποικιοκρατικού δικαίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός βλέπει «ένα είδος διανοητικής αδιαφορίας. Το Βερολίνο δεν έχει την αίσθηση του τι υπερβαίνει την καθημερινή επικαιρότητα», είπε και πρόσθεσε πως «η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα του Ευρω Συμβουλίου, είναι υπεύθυνη για το μπλοκάρισμα της εκταμίευσης των κονδυλίων βοήθειας για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού».

Γι αυτό προέτρεψε τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να διαχωρίσει τα δύο θέματα, το οικονομικό από το νομικό: «Η μικρή μου χειροβομβίδα (το βέτο) δεν είναι αρκετή, αλλά οι Γερμανοί θα μπορούσαν να διαχωρίσουν τη διαχείριση κρίσεων από τη συζήτηση για το κράτος δικαίου. Κατά τη δική μας ερμηνεία η γερμανική Προεδρία του Ευρω Συμβουλίου αποφάσισε να παρεκκλίνει από την απόφαση του Ευρω Συμβουλίου τον Ιούλιο υπέρ των όψιμων επιθυμιών του Ευρω Κοινοβουλίου. Ο νέος μηχανισμός για το κράτος αποικιοκρατικού δικαίου, ο οποίος αποφασίστηκε παρά την θέληση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, είναι μια «υφέρπουσα αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ», τόνισε.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ: Πρόστιμο 15.000 δολαρίων θα επιβληθεί σε συναγωγή έπειτα από γάμο χασιδιστών Εβραίων με χιλιάδες συμμετέχοντες

 Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020, 11:25

Πρόστιμο 15.000 δολαρίων ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ότι θα επιβληθεί σε μια συναγωγή η οποία κατηγορείται ότι καταπάτησε τους υγειονομικούς κανόνες σε γάμο χασιδιστών (ειρηνιστές Εβραίοι που αρνούνται το σιωναζισμό και το ισραηλινοναζιστικο καθεστως στη Παλαιστίνη) ) στο Μπρούκλιν, στον οποίο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς να φορούν προστατευτικές μάσκες, την ώρα που η πόλη των ΗΠΑ αγωνίζεται να αναχαιτίσει ένα νέο, δριμύτερο κύμα της επιδημίας της COVID-19.

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο από την εφημερίδα New York Post δείχνουν τους μετέχοντες να τραγουδούν και να χορεύουν στον γάμο, ο οποίος τελέστηκε στις 8 Νοεμβρίου. Την Τρίτη ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο επιβεβαίωσε ότι ο δήμος θα επιβάλει «πολύ βαρύ πρόστιμο» -15.000 δολαρίων- στη συναγωγή Γετέβ Λεβ της συνοικίας του Γουίλιαμσμπεργκ, όπως και ότι θα εκδώσει προειδοποίηση για κλείσιμο του κτηρίου.

«Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων» που παρευρέθηκαν στον γάμο, αλλά «αυτό για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι ότι υπήρχε υπερβολικός κόσμος», σημείωσε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Φαίνεται ότι έγινε μια πολύ σκόπιμη προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος, πράγμα το οποίο καθιστά ακόμα πιο απαράδεκτη την όλη κατάσταση» πρόσθεσε.

«Είναι απαράδεκτο να μπορούν να διοργανώσουν οι άνθρωποι μια τόσο μεγάλη εκδήλωση την ώρα που γνωρίζουμε ότι έτσι ευνοούν την μετάδοση» του νέου κορωνοϊού, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Νέας Υόρκης.

Την Κυριακή ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είχε επίσης ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας γι' αυτή τη συνάθροιση που διοργανώθηκε «περιφρονώντας κατάφωρα» τον νόμο.

Οι Αρχές φαίνεται ωστόσο ότι θέλησαν να αποφύγουν να κατηγορήσουν την κοινότητα αυτή.

Η πανδημία της COVID-19 τροφοδοτεί έντονες εντάσεις μεταξύ του Δημοκρατικού δημάρχου της Νέας Υόρκης και της κοινότητας αυτής, η οποία κατηγορείται ότι δεν σέβεται τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού και η οποία αριθμεί πολλούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εντάσεις ήταν έντονες τον Οκτώβριο, όταν σε πολλές συνοικίες του Μπρούκλιν με μεγάλο πληθυσμό της εβραϊκής αυτής κοινότητας καταγραφόταν μια έντονη εξέλιξη της επιδημίας.

Ο κυβερνήτης είχε επιβάλει περιορισμούς, μεταξύ των οποίων όριο 10 ατόμων στους χώρους λατρείας και το κλείσιμο των μη απαραίτητων εμπορικών καταστημάτων, προκαλώντας διαμαρτυρίες, ορισμένες φορές βίαιες, και κατηγορίες για αντισημιτισμό από την πλευρά της κοινότητας αυτής.

Έκτοτε οι Αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις προληπτικές δράσεις στις συνοικίες αυτές και το ποσοστό των θετικών τεστ δείχνει να έχει επανέλθει συνολικά στον μέσο όρο.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ελβετία: Η αστυνομία ταυτοποίησε ως τζιχαντίστρια τη δράστρια της επίθεσης σε πολυκατάστημα του Λουγκάνο

 Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020, 10:20

Η αστυνομία στην Ελβετία ταυτοποίησε τη νεαρή Ελβετίδα, αραβικής καταγωγής, ως τζιχαντοφασίστρια, η οποία την Τρίτη άρπαξε από τον λαιμό μία γυναίκα και τραυμάτισε μία δεύτερη με ένα μαχαίρι σε πολυκατάστημα της πόλης Λουγκάνο, ως μια γνωστή τζιχαντοφασίστρια.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του ιταλόφωνου, νότιου καντονιού Τιτσίνο έχουν χαρακτηρίσει το περιστατικό ισλαμοφασιστικη τρομοκρατική επίθεση και έχουν αναλάβει τη διερεύνησή του.

«Η δράστρια είναι γνωστή στη Fedpol από έρευνες που διεξήγαγε η αστυνομία το 2017 σε τζιχαντοφασιστικούς κύκλους» επισήμανε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Ελβετίας στο Twitter.

Η 28χρονη δράστρια, που ζει στην περιοχή, βρίσκεται υπό κράτηση, αφού ένας περαστικός κατάφερε να την ακινητοποιήσει μέχρι να φτάσει στο σημείο της επίθεσης η αστυνομία. Ελβετικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσαν ότι η γυναίκα φώναξε ότι ανήκει στο Ισλαμοφασιστικό Κράτος στη διάρκεια της επίθεσης.

Το ένα από τα θύματα φέρει βαριά τραύματα, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του. Η δεύτερη γυναίκα έχει τραυματιστεί ελαφρά.

Ο Νόρμαν Γκόμπι, ο πρόεδρος της κυβέρνησης του Τιτσίνο, τόνισε ότι η Ελβετία είναι μια ειρηνική χώρα και το καντόνι μια ασφαλής περιοχή. «Ένας παραπάνω λόγος για να καταδικάσουμε αυτή την παράλογη βία, που υποκινείται από τον εξτρεμισμό και δεν έχει θέση στην κοινότητά μας» πρόσθεσε.

Η Ελβετία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από μεγάλες τζιχαντοφασιστικές επιθέσεις, όπως αυτές που ώθησαν τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτό τον μήνα να ζητήσουν πιο αυστηρά σύνορα στην Ε.Ε., αφού ισλαμοφασιστικά καθυστερημένα γουρούνια σκότωσαν οκτώ ανθρώπους στο Παρίσι, τη Νίκαια και τη Βιέννη σε διάστημα ενός μήνα.

Ωστόσο στη χώρα έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες άτομα που θεωρείται ότι αποτελούν απειλή και άλλα που έχουν ταξιδέψει σε εμπόλεμες χώρες.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στην πόλη Βίντερτουρ, κοντά στη Ζυρίχη, αυτό τον μήνα για φερόμενους δεσμούς με τον δράστη της τζιχαντοφασιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου στη Βιέννη και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να είχαν επισκεφτεί τον δράστη της επίθεσης τον Ιούλιο.

Τον Σεπτέμβριο ένας άνδρας, τον οποίο τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «Εμίρη του Βίντερτουρ» και ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ένας από τους επικεφαλής τζιχαντοφασίστες που ζουν στην Ελβετία, καταδικάστηκε σε 50 μήνες φυλάκιση για τους δεσμούς του με το Ισλαμοφασιστικό Κράτος.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν επίσης ανακοινώσει ότι εξετάζουν αν είχε ισλαμοφασιστικα «τρομοκρατικά κίνητρα» η επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε εναντίον ενός Πορτογάλου τον Σεπτέμβριο στην πόλη Μόργκες, στη δυτική Ελβετία.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ινδία: Γυναίκες της κατώτερης κάστας υφίστανται βιασμούς για να «μπουν στη θέση τους»

 Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020, 10:05

Γυναίκες που ανήκουν στην κατώτερη κάστα, γνωστή με τον μειωτικό χαρακτηρισμό Νταλίτ (οι Ανέγγιχτοι) στη βόρεια Ινδία, γίνονται συχνά στόχος βιασμού από μέλη ανώτερων καστών, που πολύ συχνά δεν αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια από πλευράς της δικαιοσύνης διότι τα θύματα υποκύπτουν στην πίεση και αποσύρουν τις μηνύσεις, στηλίτευσαν σήμερα δύο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μόλις στο 10% των υποθέσεων βιασμών με θύματα γυναίκες και κορίτσια Νταλίτ στο ομόσπονδο κράτος Χαριάνα υπήρξαν καταδίκες όλων των εναγομένων. Σε κάποιες από τις υποθέσεις αυτές, τα θύματα, ηλικίας ακόμη και κάτω των έξι ετών, δολοφονήθηκαν, σημείωσαν οι δύο ΜΚΟ, η Equality Now και η Swabhiman Society.

Σχεδόν στο 60% των περιπτώσεων, οι επιζήσασες απέσυραν τις μηνύσεις τους και αποδέχθηκαν «συμβιβασμό» εξωδικαστικά, συνήθως έπειτα από παρέμβαση ανεπίσημων συμβουλίων των χωριών τους που τους άσκησαν πίεση, εξήγησαν οι οργανώσεις.

«Οι επιζήσασες αντιμετωπίζουν απειλές, βία, οι οικογένειές τους εξοστρακίζονται, ασκείται ακραία πίεση για να σωπάσουν» εξήγησε η Μανίσα Μασάλ, ιδρύτρια της Swabhiman Society, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Νταλίτ, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

«Για να αποδοθεί δικαιοσύνη, οι επιζήσασες είναι αναγκασμένες να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους» πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας του Χαριάνα, ο Μανότζ Γιαντάβα, είπε πως δεν είναι ενήμερος για το περιεχόμενο της έκθεσης των δύο ΜΚΟ. Επισήμανε πάντως ότι η αστυνομία εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής ανοχής» όσον αφορά τα εγκλήματα με θύματα γυναίκες.

Οι δύο οργανώσεις εξήγησαν πως άνδρες από υψηλότερες κάστες συχνά χρησιμοποιούν τη σεξουαλική βία ως όπλο για να επιβάλλουν τις ιεραρχίες των καστών και του φύλου.

Με βάση την αρχαϊκή ιεραρχία στην Ινδία, οι Νταλίτ (200 εκατ.) αποτελούν το κατώτερο κοινωνικό στρώμα.

Η έκθεση υπογραμμίζει πόσο μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την κάστα όταν ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη, παρά την αυστηρότερη νομοθεσία όσον αφορά τους βιασμούς, η οποία καταρτίστηκε έπειτα από μια ανατριχιαστική υπόθεση ομαδικού βιασμού και δολοφονίας του θύματος το 2012.

Τον περασμένο μήνα, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα μετά την καταγγελία του βιασμού μιας έφηβης Νταλίτ, η οποία λίγο καιρό αργότερα πέθανε.

«Τα σώματα των γυναικών της κάστας Νταλίτ χρησιμοποιούνται για να επαναβεβαιώνεται η υπεροχή των ανώτερων καστών και να μπαίνουν οι γυναίκες ''στη θέση τους''» τόνισε η Τζάκι Χαντ, διευθύντρια του τμήματος της οργάνωσης Ισότητα Τώρα, που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της Ευρασίας.

«Οι δράστες από κυρίαρχες κάστες γνωρίζουν πως είναι πιθανό να παραμείνουν ατιμώρητοι, διότι κάθε κλάδος και κάθε επίπεδο του συστήματος έχει φτιαχτεί για να τους ευνοεί κι αυτή η ατιμωρησία για τους βιασμούς δημιουργεί περιβάλλον που επιτρέπει και γεννά περισσότερες κακοποιήσεις» πρόσθεσε.

Σε σχεδόν το 90% των υποθέσεων που εξέτασαν οι ΜΚΟ, τουλάχιστον ένας από τους κατηγορούμενους ανήκε σε κυρίαρχη κάστα. Σύμφωνα με την έρευνα, άνδρες σχηματίζουν συχνά ομάδες που βιάζουν και δολοφονούν.

«Η μητέρα μου κλαίει κάθε μέρα από τον φόβο»

Η αστυνομία συχνά ούτε καταγράφει, ούτε διενεργεί έρευνες για εγκλήματα αυτής της φύσης όταν της καταγγέλλονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στρέφεται εναντίον των θυμάτων, ασκεί πίεση στις επιζήσασες να μην κάνουν μηνύσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν τις ενημερώνει όπως θα έπρεπε για τα νομικά δικαιώματά τους.

Ο Γιαντάβα, ο διευθυντής αστυνομίας στο Χαριάνα, διαβεβαίωσε αντίθετα πως «όλες οι καταγγελίες που γίνονται στην αστυνομία καταγράφονται και γίνονται έρευνες», πράγμα το οποίο «μπορεί να εγγυηθεί».

«Έχουμε 32 τμήματα στα οποία υπηρετούν αστυνομικίνες και ειδική γραμμή βοήθειας για γυναίκες. Δεν αποκρύπτουμε υποθέσεις όταν γίνονται καταγγελίες σε εμάς, ούτε τις βάζουμε κάτω από το χαλάκι. Είμαστε υπερήφανοι για το ιστορικό της δράσης μας όσον αφορά αυτά τα εγκλήματα» πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα και γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης για να αντιμετωπιστεί.

Αλλά μια 28χρονη επιζήσασα λέει πως η οικογένειά της εκφοβίζεται από τον άνθρωπο που τη βίασε το 2018 αφού απέρριψε τις προτάσεις του. «Πριν καν μπορέσω να ξεπεράσω το τραύμα (...) η οικογένειά του και άλλοι άνδρες από ανώτερες κάστες βρίσκονταν στην πόρτα μας. Εξαναγκάστηκα να παντρευτώ τον βιαστή μου και η οικογένειά του άρχισε να με βασανίζει».

«Το έσκασα, αποφάσισα να προσφύγω στη δικαιοσύνη. Αλλά κάθε μέρα εμφανίζονται και μας απειλούν, η μητέρα μου κλαίει κάθε μέρα από τον φόβο. Ελπίζω να αποδοθεί δικαιοσύνη, ελπίζω ότι το τραύμα αυτό επιτέλους θα κλείσει» προσθέτει η ίδια.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία

 Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020, 05:23

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για δύο ισραηλινές «επιθέσεις» που εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τρίτης, μία στο νότιο τμήμα της Συρίας και μία κοντά στη Δαμασκό.

Οι «επιθέσεις» αυτές, όρος με τον οποίο οι συριακές αρχές γενικά αναφέρονται σε αεροπορικές επιδρομές, έγιναν κοντά στο χωριό Ρουιχίνα, στην επαρχία Κουνέιτρα (νότια) και στην περιοχή Τζάμπαλ αλ Μανέα, στην επαρχία της Δαμασκού, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Δεν έχει γίνει λόγος για θύματα μέχρι στιγμής.

Το SANA λίγο αργότερα μετέδωσε δηλώσεις πηγής προσκείμενης στον στρατό κατά την οποία «ο σιωνιστικός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα από τον εναέριο χώρο στο κατεχόμενο συριακό υψίπεδο του Γκολάν εναντίον περιοχής στα νότια της Δαμασκού».

Η πηγή αυτή είπε ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα ως τώρα.

Μέρος του συριακού Υψιπέδου του Γκολάν, ζώνης στρατηγικής σημασίας, είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών (1967).

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικά πλήγματα στη Συρία από το ξέσπασμα του πολέμου, βάζοντας στο στόχαστρο δυνάμεις του Ιράν, της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και της Συριακής Δημοκρατίας.

Την περασμένη Τετάρτη, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν από αέρος θέσεις του Ιράν και της Συρίας, ενέργεια που ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε αντίποινα μετά την ανακάλυψη αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών κοντά σε μια από τις βάσεις του στο Υψίπεδο του Γκολάν.

Το SANA μετέδωσε εκείνη την ημέρα ότι τρία στελέχη των συριακών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλο ένα τραυματίστηκε



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ρωσία: Ο Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στον εμβολιασμό ως εθελοντής

 Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020, 02:24

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όντας αρχηγός του κράτους, δεν μπορεί να είναι μεταξύ των εθελοντών που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού χωρίς να περιμένει πότε θα ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο πρόεδρος δεν έχει εμβολιασθεί μέχρι σήμερα.

Ο Πεσκόφ έδωσε έμφαση στο ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει χρήση ενός εμβολίου που δεν έχει πιστοποιηθεί». «Τώρα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και στη συνέχεια, εάν ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, θα το ανακοινώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τεχνητή μείωση του πληθυσμού της Γης συνυπέγραψαν Έλληνες επιστήμονες

9 Νοεμβρίου 2019

Δυστυχώς δεν πρόκειται ούτε για fake news ούτε για συνωμοσιολογία. 11.258 άτομα, μεταξύ αυτών Ελληνίδες και Έλληνες, συνυπέγραψαν μία πολιτική, και όχι επιστημονική διακήρυξη, η οποία ρητώς περιλαμβάνει ως μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής την τεχνητή μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, την τεχνητή μείωση της ανθρώπινης γονιμότητας και τον οικογενειακό σχεδιασμό.

Η διακήρυξη σαφώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονική καθώς αυτή συν-υπογράφηκε από άτομα των οποίων οι ειδικότητες δεν συνάδουν με τον τομέα της φυσικής, της χημείας και των μαθηματικών (δειγματοληπτικά: μουσειολόγοι, οικονομολόγοι, δικηγόροι, οδοντίατροι, παθολόγοι, γλωσσολόγοι, νοσοκόμοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, μουσικολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες κ.λπ). Τι ακριβώς εννοούν;

Επειδή στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, είχαν κατατεθεί περίεργες προτάσεις για δημιουργία πράσινου κυβερνητικού καθεστώτος (regime), μέχρι και κανιβαλισμού, προκειμένου να αποφευχθεί η παντελώς αμφισβητούμενη ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, τα άτομα τα οποία συνυπέγραψαν τη συγκεκριμένη διακήρυξη οφείλουν να εξηγήσουν τί ακριβώς εννοούν. Ειδικότερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που τη συνυπέγραψαν.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Αυτές οι προτάσεις ούτε ως τρελή επιστημονική φαντασία τύπου Matrix δεν θα μπορούσαν να νοηθούν. Ας επαναληφθεί ακόμη μία φορά: δεν πρόκειται ούτε για fake news, ούτε για συνωμοσιολογία. Αποτελεί ξεκάθαρη επίσημη πολιτική διακήρυξη κατατεθειμένη δημοσίως στην παγκόσμια κοινότητα.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις από επιστήμονες προερχόμενους από αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες μάλιστα παρουσιάσθηκαν όχι από τυχαία ιστοσελίδα, αλλά από την επίσημη ιστοσελίδα του κορυφαίου παγκοσμίως ακαδημαϊκού ιδρύματος: του ΜΙΤ.

Ο λόγος; Στη Δύση, η μείωση του πληθυσμού παρατηρείται ήδη, συνεπώς, ποιες χώρες αφορά η συγκεκριμένη πρόταση περί τεχνητής μείωσης του πληθυσμού, τεχνητής μείωσης της ανθρώπινης γονιμότητας και οικογενειακού σχεδιασμού; Προφανώς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Δικαιολογημένα ίσως, ορισμένα από τα πιο σπουδαία ονόματα στον τομέα της κλιματολογίας, δεν συνυπέγραψαν τη διακήρυξη αυτή. Ποιό είναι το ανησυχητικό φαινόμενο;

Τι λένε τα κόμματα;

Δεδομένου του γεγονότος ότι τη συγκεκριμένη διακήρυξη τη συνυπέγραψε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα κλιματικής αλλαγής του κ. Χρήστος Ζερεφός, διερωτάται κανείς, συμφωνεί με αυτές τις προτάσεις ο κ. πρωθυπουργός; Τα γνωρίζει αυτά; Αυτές τις απόψεις προωθεί η ΝΔ στο κυβερνητικό της πρόγραμμα περί κλιματικής αλλαγής;

Το παρόν άρθρο δεν κρίνει ανθρώπους και επιστήμονες των οποίων το επιστημονικό έργο σέβεται απόλυτα. Το παρόν άρθρο ασκεί κριτική σε απόψεις. Ας σημειωθεί, ότι την πράσινη ιδεολογία έχει υιοθετήσει το ΜΕΡΑ25, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως όλα αυτά αφορούν τα παιδιά μας.

Όταν πρόκειται για τα παιδιά μας δεν χωρεί καμία κομματικοποίηση, καμία αριστερο-δεξιά ιδεολογία και ουδεμία υποχώρηση. Τα παιδιά μας δεν θα ζήσουν σε ένα κόσμο τύπου Matrix, χάριν ορισμένων ξεπερασμένων πολιτικών σχηματισμών.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Οι Ρομά δεν συμπληρώνουν τις βεβαιώσεις κίνησης γιατί είναι αγράμματοι….. αλλά σε περίπτωση επιδόματος γίνονται λέκτορες….



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Δεκάδες τραυματίες από επίθεση σε διαδήλωση

Στυγνή βία σε βάρος εκατοντάδων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την πρόσφατη ισοπέδωση χωριού στη βόρεια Κοιλάδα του Ιορδάνη άσκησαν, χτες το απόγευμα, δεκάδες ισραηλινοναζιστες στρατιώτες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό από σφαίρες καουτσούκ τουλάχιστον 21 διαδηλωτών και φωτορεπόρτερ.

Η κινητοποίηση έγινε στο Χιρμπέτ Χούμσα αλ Φάουκα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ισοπεδώθηκε από τις μπουλντόζες του ισραηλινοναζιστικού στρατού στις αρχές του μήνα.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι περίπου το 30% της Δυτικής Οχθης και από το 1967 είναι κατεχόμενη από τον ισραηλινοναζιστικό στρατό που επέτρεψε την εγκατάσταση τουλάχιστον 11.000 σιωναζι εποίκων στο πλαίσιο καταπάτησης της Παλαιστινιακής γης.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΛΗΤΕΣ! ΕΓΚΛΗΜΑ! Το (παγκοσμίως δυσεύρετο) νικέλιο το έχει η ΛΑΡΚΟ και εμείς θα το... χαρίσουμε!

Πάρε κόσμε! Το σπάνιο μετάλλευμα, νικέλιο, που είναι παγκοσμίως δυσεύρετο και το έχει η ΛΑΡΚΟ εμείς θα το χαρίσουμε, πάω στοίχημα, σε ξένο ιδιώτη!!!

Αυτοί οι άνθρωποι, ήρθαν για να καταστρέψουν την Ελλάδα!!!

Το ορυκτό του μέλλοντος

Τέλος εποχής για τη ΛΑΡΚΟ, που ίδρυσε το 1963 ο βιομήχανος Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης αλλά και της βιομηχανίας που ετέθη σε εκκαθάριση το 1989 με τη δημιουργία της νέας ΛΑΡΚΟ. Ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ εκκινούν τους διαγωνισμούς πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου, μετά τη νέα εκκαθάριση, της χρεοκοπημένης εταιρίας.

Η ΛΑΡΚΟ όμως στα μεταλλεία της, σύμφωνα με ειδικούς, έχει κρυμμένο έναν θησαυρό…

Το νικέλιο περιέχει το κοβάλτιο το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών. Τα επόμενα 20 χρόνια είναι τα χρόνια της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα και η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές καθώς και η αποθήκευση ενέργειας είναι δραστηριότητες οι οποίες θα γνωρίσουν ραγδαία ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών η Ε.Ε. έως το 2025 έχει ανάγκη από 53.000 τόνους σε κοβάλτιο. Από τα κράτη – μέλη της, μόνο η Φιλανδία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 2.300 τόνους. Οι υπόλοιπες ποσότητες εισάγονται από τη Ρωσία και το Κονγκό.

Η ΛΑΡΚΟ παράγει το σιδηρονικέλιο. Ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα διαχωρισμού του κοβαλτίου. Ειδικοί εξηγούν πως μόνο με επένδυση στην υδρομεταλλουργία θα μπορέσει να εκτελεί κι αυτήν την επεξεργασία. Αν αυτό συνέβαινε τότε θα παρήγαγε περί τους 2.000 με 3.000 τόνους συμβάλλοντας στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών σε κοβάλτιο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με σημερινές τιμές η βιομηχανία της Λάρυμνας χάνει περί τα 70 με 100 εκ. δολ. από τις εξαγωγές κοβαλτίου. Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο υλικό, η Ε.Ε. το έχει χαρακτηρίσει ως στρατηγικό υλικό. Άρα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και άλλους κοινοτικούς πόρους.

Οι εκτιμήσεις θέλουν πως τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ κρύβουν 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, συνεπώς η εκμετάλλευση τους με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορούν να δίνουν το πολύτιμο υλικό, το κοβάλτιο, της ενεργειακής μετάβασης.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Αρχηγός μας ο Πρωτο-Καπετάνιος!

“Ένα μεγάλο κόκκινο άλογο, ένας αητός με μια σημαία, ένα άστρο αληθινό, πολλή ζέστα -αυτός είναι ο Άρης των παιδιών και των μεγάλων.

Και γω που δυο φορές όλο-όλο τον αντάμωσα, έτσι σαν τα παιδιά και γω, έτσι τον βλέπω και τον τραγουδάω τον ΑΡΗ”

Γιάννης Ρίτσος

Το Νοέμβρη του '42 συμμετέχει στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, μιας επιχείρησης δολιοφθοράς από τις μεγαλύτερες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου...

Απ' το χέρι του Άρη γράφεται ο όρκος του ΕΛΑΣ, ο όρκος της πρώτης αντάρτικης ομάδας στη Ρούμελη που δόθηκε το 1942 στη Γραμμένη Οξιά:

«Εγώ παιδί του Ελληνικού Λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ πιστά από τις... τάξεις του ΕΛΑΣ, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, σαν γνήσιος πατριώτης για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του Λαού μας, κι ακόμα να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη.

Δέχομαι προκαταβολικά την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Έθνους και του Λαού και υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω αν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου και δε γίνει ο Λαός νοικοκύρης στον τόπο του».



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



25 Νοέμβρη 1942... Η ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο!

25 Νοέμβρη 1942... Ο Γοργοπόταμος διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για Λευτεριά!