Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Παρασκευη 15 Ιουνιου 2012

Ιούνιος. Σηματοδοτεί την αρχή του «Άρη Βελουχιώτη» αλλά και το τραγικό τέλος του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ. Στις 7 Ιουνίου του 1942, μετά από μεγάλες δυσκολίες και πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία των πρώτων ανταρτοομάδων, ο Θανάσης Κλάρας κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του σαν Άρης Βελουχιώτης. Στο χωριό Δομνίτσα της Ευρυτανίας όπου μπήκε με τους αντάρτες του.
Τρία χρόνια αργότερα, στις 16 Ιούνη του 1945, στο φαράγγι του Φάγγου της Μεσούντας, γράφεται ο τραγικός επίλογος και το τέλος.
Κυνηγημένος από τους παρακρατικούς του οπλαρχηγού του Ζέρβα Βόιδαρου και από ‘Εθνοφύλακες’, θέτει τέλος στη ζωή του. Το κεφάλι του, μαζί με του Τζαβέλα, υποχρεώθηκε να το αποκόψει ο αιχμάλωτος αντάρτης Δράκος. Αφού το περιφέρανε σαν τρόπαιο με πίπιζες νταούλια και ζουρνάδες οι κανίβαλοι της εποχής εκείνης, κρεμάστηκε στον φανοστάτη των Τρικάλων, στην κεντρική πλατεία Ρήγα Φεραίου. Παρέμεινε εκεί κρεμασμένο επί δύο μέρες περίπου. Στο ενδιάμεσο βέβαια αυτών των δύο ημερομηνιών, γράφτηκε η πιο δυνατή ιστορία αγώνα και ταξικής πάλης που ανέβασε τον θρυλικό «Καπετάνιο Άρη» στο πάνθεο των ηρώων του λαού. Του λαού που τον τραγούδησε, τον πένθησε και βέβαια δεν περίμενε καμιά επίσημη «αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης» αλλά και καμιά μισή και ‘μίζερη’ αποκατάσταση.
Άλλες εποχές, σίγουρα. Άλλες εποχές, άλλα διλήμματα. Σήμερα τα διλήμματα τα κανοναρχούνε ο Ψυχάρης και η Μέρκελ. «ΕΕ ή Επανάσταση» από το πρωτοσέλιδο του ΒΗΜΑτος ο ένας, για να στηρίξει την πρώτη και να ξορκίσει τη δεύτερη. «Ευρώ ή χάος» η άλλη, μαζί με την αστική τάξη και το κεφάλαιο. Στις αρχές της η ταινία παρουσιάζει το Διάγγελμα του σφαγέα του ελληνικού λαού Στρατηγού Σκόμπι:
«ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΩ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΙΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΜΟΥ (δηλαδή τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, το τσάκισμα του εαμικού κινήματος και τη διάλυση του ΚΚΕ). ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ, ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΝ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΑΦΕΙ. Στρατηγός Σκόμπι».
Επίκαιρο ακούγεται… Όχι τυχαία άλλωστε, λίγες μέρες πριν την αυριανή ‘επέτειο’, άγνωστοι αφαίρεσαν ‘για δεύτερη φορά’ το κεφάλι του από το μνημείο στη Μεσούντα. Τα διλήμματα που τέθηκαν τότε στο επαναστατικό κίνημα, σίγουρα δεν ήταν πλαστά, ‘ψευτοδιλήμματα’. Κι όμως, στο βάθος, τότε και σήμερα το δίλημμα είναι το ίδιο, καπιταλισμός ή επανάσταση. Ειρηνικός δρόμος και κοινοβουλευτική ενσωμάτωση ή ένοπλη πάλη μέχρι την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας; Τις απαντήσεις που δόθηκαν τότε, τις ξέρουμε. Το ίδιο ξέρουμε και τις επιπτώσεις τους.
------------------------------------------------------------------------
Δήλωση στήριξης του Ανδρ. Ανδριανόπουλου στη ΔΗΜΑΡ
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012, 22:27
Την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου προβλέπει με δήλωση που έκανε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, και γιαυτο κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν με την ψήφο τους τη «συνετή φωνή» του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, γιατι δεδομενης της μη αυτοδυναμιας του ΣΥΡΙΖΑ, και συμμετοχης της ΔΗΜΑΡ στην συμμαχικη κυβερνηση, "θα αναγκασει τους ακραιους να βαλουν νερο στο κρασι τους".
--------------------------------------------------------------------
Αυστραλία: Ηλικιωμένοι πεθαίνουν από ασιτία και αφυδάτωση
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012, 08:55
Στην «ευημερούσα» Αυστραλία εκατοντάδες ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία πεθαίνουν από ασιτία και αφυδάτωση. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Herald Sun», τα τελευταία τέσσερα χρόνια 722 ασθενείς απεβίωσαν από ασιτία ή αφυδάτωση, αριθμός συγκλονιστικός, που εγείρει καίρια ερωτήματα για το είδος της περίθαλψης που προσφέρουν τα νοσοκομεία. Η εφημερίδα καταγγέλλει ότι πέρυσι πέθαναν 83 άτομα από αφυδάτωση, 48 από ασιτία, ενώ η ασιτία και η αφυδάτωση προκάλεσαν τον θάνατο άλλων 27 νοσηλευομένων σε νοσοκομεία. Ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, David Davis, υπόσχεται τη διενέργεια έρευνας: «Θα ζητήσω αμέσως πληροφορίες και θα συγκαλέσω αμέσως σύσκεψη ειδικών». Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Δράσης κατά Ιατρικών λαθών, Lorraine Long, σχολιάζει ότι δεν επιτρέπεται να πεθαίνουν άνθρωποι από πείνα ή αφυδάτωση στα σύγχρονα νοσοκομεία μας: «Είμαστε, υποτίθεται, μία πλούσια χώρα με όλα τα μέσα και επιτρέπουμε να πεθαίνουν άνθρωποι από ασιτία, απαράδεκτο».
---------------------------------------------------------------------------
ΡΩΣΙΑ Στο στόχαστρο το όριο συνταξιοδότησης
Στο στόχαστρο του ΔΝΤ, αλλά και του ρωσικού κεφαλαίου βρίσκεται μια από τις τελευταίες κατακτήσεις της σοσιαλιστικής περιόδου, που έχουν οι εργαζόμενοι στη Ρωσία. Πρόκειται για το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης. Ακόμη και σήμερα στη Ρωσία οι άνδρες βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και οι γυναίκες στα 55. Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΝΤ, είναι ο πιο χαμηλός δείκτης ορίων συνταξιοδότησης στον κόσμο! Ετσι, σύμφωνα με το «Bloomberg», ο Αντόνιο Σπιλιμπέργο, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως μέχρι το 2030 όλοι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να βγαίνουν σε σύνταξη στα 63 τους χρόνια, ενώ μέχρι το 2050 στα 65. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, ο όγκος των δαπανών για συντάξεις προς το ΑΕΠ θα αλλάξει κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών. Με βάση αυτές τις μελέτες, το ΔΝΤ προτείνει στη Ρωσία να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης το ΔΝΤ συνιστά στις ρωσικές αρχές να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια χορήγησης της πρόωρης συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί πως στα τέλη του Μάη ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, δηλώνοντας την ανάγκη της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Οπως υποστήριξε ο ίδιος, «οι γυναίκες ζουν περισσότερο, όμως βγαίνουν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα». Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πρότεινε στον Πρόεδρο της χώρας να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τις γυναίκες έως τα 63. Προβλέπεται πως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα ξεκινήσει από το 2015. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά, προσθέτοντας ανά τρεις μήνες το χρόνο για τους άνδρες και ανά έξι μήνες για τις γυναίκες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται, ωστόσο, σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Β. Πούτιν. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, τόνιζε επανειλημμένα πως είναι απαράδεκτο να αυξηθούν τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Ρωσία, κυρίως εξαιτίας του χαμηλού προσδόκιμου ζωής που υπάρχει στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.
--------------------------------------------------------------------------
ΛΕΤΟΝΙΑ Νέα αντιλαϊκά μέτρα
ΡΙΓΑ.-- Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια αποφάσισε χτες το κοινοβούλιο της Λετονίας με 49 ψήφους υπέρ, 39 κατά και μία αποχή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «BNS». Σε ισχύ θα τεθεί ο συγκεκριμένος νόμος με αύξηση κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο από τις αρχές του 2014 και έως το 2025, στο όνομα του γνωστού σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο προσχήματος, της «διάσωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος». Η Λετονία αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του πώς βιώνει ο λαός τη βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση με τη σφοδρή λιτότητα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της ανατροπής του σοσιαλισμού που έφερε και την καπιταλιστική παλινόρθωση. Μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2004 και εν μέσω βαθιάς κρίσης το 2008, το ΔΝΤ και η ΕΕ προσέτρεξαν με δάνεια 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακολούθησε σκληρή πολιτική λιτότητας.
--------------------------------------------------------------------------
ΙΣΠΑΝΙΑ Συνεχίζουν οι ανθρακωρύχοι
ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πάνω από 8.000 ανθρακωρύχοι στην Αστούριας της Ισπανίας συνεχίζουν την απεργία τους από την 1η Ιούνη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, που θα φέρει το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων και απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας. Αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμό δρόμων, συζητήσεις, συγκεντρώσεις, πολλές φορές ερχόμενοι αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους διασπάσουν. Οι ηγεσίες των συνδικάτων «Εργατικές Επιτροπές» και «Γενική Ενωση Εργατών» κηρύξαν γενική απεργία, αλλά μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο για τις 18 Ιούνη. Δίπλα στον αγώνα των ανθρακωρύχων βρίσκονται αυτές τις μέρες και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην Αστούριας και στη Λεόν, οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στην αύξηση των ωρών εργασίας κατά 300 ετησίως, «πάγωμα» των μισθών τους για τέσσερα χρόνια και την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
------------------------------------------------------------------------
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Διαμαρτυρία ανθρωπιστικων οργανωσεων κατά του αποκλεισμού της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν πενήντα ανθρωπιστικές οργανώσεις και διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού πρόκειται για συλλογική τιμωρία. Ο Φίλιπο Γκράντι, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που έχει, εδώ και χρόνια, παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη και ιδιαίτερα στη Γάζα, τόνισε ότι ο αποκλεισμός έχει οδηγήσει στην ανεργία το 1/3 του εργατικού δυναμικού της Λωρίδας, με ποσοστό που φθάνει το 51% στις νεαρότερες ηλικίες, ότι ουσιαστικά έχει προκαλέσει διάλυση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της περιοχής να βρίσκονται μόλις στο 5% του επιπέδου του 2007 και ότι είναι ο κύριος λόγος της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής κάθε υποδομής. Από την πλευρά τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «Save the Children» και «Medical Aid for Palestinians», που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, επισήμαιναν πως το εμπάργκο είναι ο κύριος λόγος που έχουν πενταπλασιαστεί τα κρούσματα παιδικής διάρροιας καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία υποδομής στο κατεστραμμένο αποχετευτικό και υδροδοτικό δίκτυο, αλλά και στην υποδομή της λίπανσης των καλλιεργημένων εκτάσεων. Ο Γκράντι υποστήριξε ότι η μοναδική πραγματική λύση για τους Παλαιστινίους της Γάζας θα ήταν να έχουν οικονομική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Εντούτοις, συμπλήρωσε, όλες οι οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν διαρκώς βοήθεια ελεημοσύνης προκειμένου απλώς να διασφαλίσουν την επιβίωση ενός ολοένα μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού που εξαρτάται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια. Αποποιούμενες κάθε ευθύνη, όπως συνηθίζουν να κάνουν, αντέδρασαν οι ισραηλινές αρχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρκ Ρεγκέβ υποστήριξε ότι για το εμπάργκο «φταίει η Χαμάς» που επιμένει στις θέσεις της να μιλά για καταστροφή του Ισραήλ καθώς και όσες οργανώσεις πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
-------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας
ΠΑΡΙΣΙ.-- Συμφωνία ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς και πτυχές υπέγραψαν χτες στη γαλλική πρωτεύουσα αντιπροσωπείες της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφο και διαρροές που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», γιατί δεν έγιναν καθόλου επίσημες ανακοινώσεις, προβλέπει περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών σε ποικιλία τομέων από την κατασκευή δορυφόρων μέχρι την κατασκευή αμυντικών πυραύλων, αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Γερμανία και Γαλλία θα εξετάσουν, σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς», προτάσεις που θα καταθέσουν επιτροπές εργασίας που συστήνονται, για την ενοποίηση και αφομοίωση σχεδίων για την κατασκευή, για παράδειγμα, των ελικοπτέρων Tiger και NH-90. Επίσης, εξετάζονται σχέδια συντονισμού ως προς την αγορά αμυντικού εξοπλισμού που μπορεί σταδιακά να συμμετάσχει και η Ιταλία, ενώ οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας φέρονται έτοιμες να εξετάσουν την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους.
-----------------------------------------------------------------------
ΗΠΑ - ΑΦΡΙΚΗ Δίκτυο στρατιωτικών βάσεων
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο αμερικανικός στρατός διευρύνει ένα μυστικό δίκτυο αεροπορικών βάσεων σε χώρες της Αφρικής με πρόσχημα την παρακολούθηση (και όχι μόνο...) της δράσης της «Αλ Κάιντα» και ισλαμιστικών και άλλων οργανώσεων, όπως ο LRA του Τζόζεφ Κόνι στην κεντρική Αφρική, αναφέρει χτεσινό εκτενέστατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Το δίκτυο μυστικών αεροπορικών βάσεων φέρεται πως ξεκίνησε από το 2007 με την κατασκευή μίας πρώτης τέτοιας μυστικής στρατιωτικής βάσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσας της δυτικοαφρικανικής Μπουρκίνα Φάσο και επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια σε δυτική, κεντρική και ανατολική Αφρική, όπου υπάρχει και η πρώτη μόνιμη αμερικανική βάση των ΗΠΑ στο στρατόπεδο Λεμονιέ του Τζιμπουτί... Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων κατασκοπείας χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον επανδρωμένα αεροσκάφη που μοιάζουν με ιδιωτικά τζετ, τα οποία δε φέρουν οπλισμό αλλά εξοπλισμό συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, αισθητήρες κίνησης και καταγραφής δεδομένων με βάση τις εναλλαγές στη θερμοκρασία κ.λπ. Σημειώνεται πως πέρα από τις βάσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και στη Μαυριτανία, που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της «Αλ Κάιντα» του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM), υπάρχουν και βάσεις ή αεροδιάδρομοι που έχουν φτιαχτεί σε απομονωμένες περιοχές μέσα σε ζούγκλες της Ουγκάντα, όπου δρουν και δεκάδες Αμερικανοί κομάντος που έχουν σταλεί από το τέλος του 2011 με υποτιθέμενο στόχο την πάταξη της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης LRA και τη σύλληψη του αρχηγού της, Τζόζεφ Κόνι, που ευθύνεται για σφαγές, βιασμούς, ακρωτηριασμούς, βασανισμούς και εξανδραποδισμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων μέσα στις τελευταίες 2,5 δεκαετίες. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται σχέδια για τη δημιουργία παρόμοιας βάσης και στην περιοχή Εντζάρα του Νότιου Σουδάν.
-----------------------------------------------------------------------------
ΛΙΜΑ.-- Απεργιακή κινητοποίηση, 48ωρη, πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι του Περού με αίτημα την αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση, και την αύξηση των μισθών τους που παραμένουν «παγωμένοι» από το 2006 και ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Ογιάντα Ουμάλα δεν έχει κάνει τίποτα παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
--------------------------------------------------------------------------
ΙΤΑΛΙΑ Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Ρωμη από εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ανέργους και φοιτητές που διαμαρτύρονται ενάντια στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και τη λιτότητα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τη Βουλή και οι συγκεντρωμένοι δέχθηκαν επίθεση όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν.
-------------------------------------------------------------------------
ΑΙΓΥΠΤΟΣ «Παράνομο» το 1/3 των κοινοβουλευτικών εδρών
KΑΪΡΟ.-- Στο χείλος ενός νέου γύρου γενικότερης κοινωνικής αναταραχής και ευρύτερης πολιτικής αστάθειας βρέθηκε, αιφνιδιαστικά, και πάλι η αιγυπτιακή πολιτική σκηνή, που ούτως ή άλλως, κλυδωνιζόταν, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε ως «παράνομη» την εκλογή του 1/3 των εδρών του νέου κοινοβουλίου, κάτι που καθιστά «παράνομη» όλη τη σύνθεσή του και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οδηγεί τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές είτε γενικές είτε μόνο για τις συγκεκριμένες έδρες. Και όλα αυτά, μόνο δύο 24ωρα πριν από το διήμερο β' γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 16 - 17 Ιουνίου, στις οποίες το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να συμμετάσχει ο πρώην αρχηγός αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός επί Μουμπάρακ, για λίγες εβδομάδες, Αχμάντ Σαφίκ. Τον αποκλεισμό του είχαν ζητήσει οι ισλαμοφασιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» των οποίων ο υποψήφιος Μουχάμαντ αλ Μόρσι θα είναι ο αντίπαλος του Σαφίκ στο δεύτερο γύρο. Επισήμως, το σκεπτικό του Συνταγματικού δικαστηρίου είναι ότι με γνώμονα τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου που ίσχυσε για την κοινοβουλευτική αναμέτρηση είναι ότι το 1/3 των εδρών καταλαμβάνεται από «ανεξάρτητους» υποψηφίους κάτι που δεν έγινε, αφού η πλειοψηφία των «ανεξάρτητων» αποτελούν είτε μέλη είτε συνεργάτες των ισλαμοφασιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά και τη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στη διαπάλη εξουσίας που γίνεται μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ. Πάντως, αυτό που οι ιμπεριαλιστές ονόμασαν «Αραβική Ανοιξη» και υποβοήθησαν ακόμα και με τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη φαίνεται ότι εξελίζεται σε μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ αστικών δυνάμεων και ισλαμοφασιστων. Οι λαοί η πιο συγκεκριμενα το τμημα τους που δεν ηταν παρασυρμενο απο τους αποικιοκρατες και δεν προδιδαν τη χωρα τους, και που αυτα τα τμηματα των αραβικων λαων δικαιολογημένα αντέδρασαν στα αντιλαϊκά καθεστώτα εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες και να βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις.