Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Δευτερα 25 Ιουλιου 2016


Ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυτζανόπουλος, διοικητής του «1ου Συντάγματος Ευζώνων Αθηνών» (επίσημη ονομασία των Γερμανοτσολιάδων), όταν τον συναντά ο συγγραφέας του βιβλίου βρίσκεται «φυλακισμένος» και περιμένει τη «δίκη» του μαζί με άλλους δοσίλογους. Τον Μάρτη του 1947 το Γ΄ Δικαστήριο δωσιλόγων θα τον αθωώσει μαζί με άλλους προδότες και εγκληματίες και στη συνέχεια θα προαχθεί για τις υπηρεσίες του σε υποστράτηγο του κυβερνητικού στρατού. Θα τιμηθεί και επί χούντας που, εκτός των άλλων τιμών… θα διορίσει και τον ανιψιό του Νίκο δήμαρχο στην Κοκκινιά!
Ο ταγματασφαλίτης διοικητής Πλυτζανόπουλος περιγράφει τη μάχη της Καλλιθέας (23-24 Ιούλη 1944)
Στις 23 Ιούλη του 1944 μηχανοκίνητα του ταγματασφαλίτη Μπουραντά με ισχυρές δυνάμεις Γερμανών και διοίκηση χιτλερικών αξιωματικών, κυκλώνουν την Καλλιθέα, με σκοπό να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή και να μαζέψουν εργάτες για τα εργοστάσια της χιτλερικής Γερμανίας. Μετά από πολύωρη μάχη και σοβαρές απώλειες αποκρούονται από τμήματα του 1ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Την επόμενη μέρα περίπου 1500 Γερμανοτσολιάδες επιστρέφουν και ξανακυκλώνουν την Καλλιθέα. Στην Καλλιθέα και στις γύρω περιοχές ακολουθεί παλλαϊκός συναγερμός. Κηρύσσεται γενική απεργία. Ο λαός σπεύδει με κάθε τρόπο να ενισχύσει τον ΕΛΑΣ. Στη διάρκεια της μάχης ένα μικρό σπιτάκι στην οδό Μπιζανίου 10 γίνεται κάστρο-σύμβολο ηρωισμού της ματωμένης θυσίας του λαού μας στον πόλεμο κατά του φασισμού. Το σπιτάκι έπεσε, μα οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για να τελειώσουν με τη νίκη των τμημάτων του ΕΛΑΣ, που απέτρεψαν τα σχέδια των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους για επιστράτευση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΦΙΑ. Πληρωνουν ακριβα και αυτοι που ειχαν εκπτωση. Βαρυς ο λογαριασμος του ΕΝΦΙΑ για 700.000 φορολογουμενους που θα κληθουν να πληρωσουν αυξημενο φορο για την ακινητη περιουσια τους. Απωλεια των εκπτωσεων που προβλεποταν μεχρι περυσι για ανεργους, αναπηρους, πολυτεκνους. Στο στοχαστρο και τα κενα μη ρευματοδοτουμενα ακινητα. Καταργηθηκε η εκπτωση φορου 20%.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΦΙΑ θανατηφορος για πολύ φτωχους. Αποζημιωσεις απο απολυσεις και επιδοματα κοβουν την εκπτωση. Ανεργοι, τυφλοι, τριτεκνοι πολυτεκνοι, ατομα με αναπηρια 80% και ανω, στο αποσπασμα της Γενικης γραμματειας Εσοδων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνυπολογιζουν στο εισοδημα αποζημιωσεις απολυσεων και επιδοματα ανεργιας, τεκνων, τυφλων, κινητικα αναπηρων, και ΕΚΑΣ!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκκαθαριστικα – σοκ για οσους κατεχουν αγροτεμαχια. Θα πληρωσουν φετος βαρυτερο φορο μεσω του ΕΝΦΙΑ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Το παραμύθι της χούντας για την οικονομία τέλειωσε! Τι χρέος παρέδωσαν με στοιχεία
30.12.2013
Κοντά 40 χρόνια το παραμύθι του “οικονομικού θαύματος” της χούντας που δήθεν παρέδωσε στη Δημοκρατία μια ακμάζουσα οικονομία μεταδίδεται από φιλοχουντικούς σε χρυσαυγίτες. Κι επειδή καλό είναι τα παραμύθια κάποια στιγμή να τελειώνουν αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και στην πραγματικότα. Οι χουντικοί όχι μόνο δεν παρέδωσαν τη χώρα χωρίς κανένα χρέος αλλά τα είχαν κάνει ...μπάχαλο.
Στο Ποντίκι δημοσιεύθηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για την ...ανάπτυξη της χούντας. Η οποία επί της ουσίας δεν υπήρξε. “Εκτός κι αν µπορεί να θεωρηθεί επίτευγµα το (απογοητευτικό) +0,9%, τη στιγµή που όλη η Αθήνα χτιζόταν, οι Έλληνες µετανάστες και οι ναυτικοί τόνωναν τις καταθέσεις µε δεκάδες χιλιάδες εµβάσµατα από το εξωτερικό, ενώ η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 προσπαθούσε να σηκώσει για πρώτη φορά κεφάλι, ύστερα από την Κατοχή, τον Εµφύλιο και την κατάµαυρη δεκαετία του ’50. Μόνο οι υπερεργολάβοι και οι ρουφιάνοι πλούτισαν, λοιπόν, στην οδυνηρή εφταετία σκανδάλων”, σημειώνει το Ποντίκι. Στη συνέχεια παρουσιάζει μια σειρά από δημοσιεύματα από τη περίοδο της χούντας. Διαβάστε: “Σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, το 1974 το δηµόσιο χρέος είχε ανέβει στο 20,8% επί του ΑΕΠ, στα 114 δισ. δρχ. εκείνη τη χρονιά, µε τον εσωτερικό κι εξωτερικό δανεισµό να γιγαντώνονται. Το χρέος ξεκίνησε από 37,8 δισ. δρχ. το 1967, ενώ το 1973 ήταν ήδη στα 87 δισ., µε το έλλειµµα στο εµπορικό ισοζύγιο να είναι 4,5 φορές ψηλότερο και τις καταθέσεις, παρά τις διαρκείς τονωτικές ενέσεις των Ελλήνων µεταναστών, να µειώνονται δραµατικά µετά το 1970. Ο πληθωρισµός κάλπαζε, το πραγµατικό εισόδηµα µειωνόταν, οι φόροι έκαναν επέλαση, το ίδιο και η ακρίβεια.
Τζάµπα… εργολάβοι
Ακόµα και µια ελαφριά µείωση του εξωτερικού δανεισµού ήταν τεχνητή, αφού οι εργοληπτικές εταιρείες έπαιρναν τα δάνεια από το εξωτερικό µε εγγύηση ελληνικού ∆ηµοσίου και στη συνέχεια γίνονταν ανάδοχες των δηµόσιων έργων, µε παραχώρηση των δανείων στο ελληνικό κράτος. ∆εκάδες τέτοια δάνεια - συµβάσεις έγιναν και µ’ αυτήν την πατέντα - µετατροπή και το χρέος φαινόταν ως «εσωτερικό». Καραµπινάτη δηµιουργική λογιστική, δηλαδή, του «µυστράκια» Παττακού και τον οµοϊδεατών του. Από το 1971, λοιπόν, η κατάσταση στην οικονοµία δεν µπορούσε να κρυφτεί άλλο. ∆εν θα ήταν, µάλιστα, υπερβολή να πούµε ότι τότε άρχιζε να χτίζεται πια για τα καλά η λερναία ύδρα του χρέους. Στις 6.4.1971 οι εφηµερίδες δηµοσιεύουν: «Αύξηση κατά 23,5% σηµείωσε το δηµόσιο χρέος εντός του πρώτου 5µήνου του 1970, έναντι του 1969, κι έφθασε τα 58,3 δισεκατοµµύρια δρχ. τον Μάιο του περασµένου έτους, έναντι 47,2 που ήταν τον Μάιο του 1969, σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΣΥΕ». Στις 22.9.1971 υπάρχει στα «Νέα» οικονοµική ανάλυση του Κωνσταντίνου Κόλµερ, όπου διαβάζουµε ότι «ναι µεν σηµειώθηκε το 1970 µια επιβράδυνση στην αύξηση του ρυθµού αυξήσεως του χρέους στο 12% έναντι 25% του 1969 (σ.σ.: πάλι επί χούντας είχε εκτιναχθεί, δηλαδή), όµως σηµειώθηκε µια ουσιώδης αύξηση του κρατικού δανεισµού µε έντοκα γραµµάτια και διπλασιασµός του δανεισµού σε συνάλλαγµα». Παρατίθενται, µάλιστα, και αποκαλυπτικά στοιχεία για το δηµόσιο χρέος από το 1958, µε πηγή πάντα τη στατιστική υπηρεσία:
∆ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΣΕ ∆ΙΣ. ∆ΡΧ. 1958........................................................3,5 1959........................................................8,0 1960........................................................9,7 1961......................................................11,6 1962......................................................13,1 1963......................................................17,6 1964......................................................21,4 1965......................................................25,4 1966......................................................32,0 1967......................................................37,8 1968......................................................45,3 1969......................................................56,7 1970......................................................63,7
Από το 1966, δηλαδή, που το χρέος ήταν 32 δισ., διπλασιάστηκε µέχρι το 1970 στα 63,7 δισ. Σύµφωνα, εξάλλου, µε στοιχεία του ∆εκεµβρίου του 1971, υπήρξε «αύξηση των εισαγωγών µ’ έναν ρυθµό 15% περίπου, µε ταυτόχρονη µείωση των εξαγωγών κατά 5%, διαφορά που διεύρυνε το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου». Πάτωναν οι εξαγωγές, θέριευαν οι εισαγωγές… Το 1972 ο Τύπος βοούσε πια για την τραγική κατάσταση της οικονοµίας. Στις 13.9.1972 τα «Νέα» έγραφαν στον τίτλο του ρεπορτάζ τους: «Κατά 7,7 δισ. αυξήθηκε το 1971 το δηµόσιο χρέος». Και συνέχιζαν: «Αυξήθηκε κατά 7,7 δισεκατοµµύρια δραχµές το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 1971. Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία του τελευταίου τεύχους του ∆ελτίου Στατιστικής ∆ηµοσίων Οικονοµικών, κατά το τέλος του 1971 το συνολικό δηµόσιο χρέος ανήλθε σε 71,4 δισ. δραχµές». Από 63,7 που ήταν το 1970! Με τη σηµείωση ότι µειώθηκε κατά 600 εκατ. δρχ. το χρέος σε ξένο νόµισµα και αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. το χρέος σε εγχώριο νόµισµα. Με την πατέντα, που λέγαµε. Στον «Οικονοµικό Ταχυδρόµο», στις 15.2.1973, τα σηµάδια κατρακύλας της οικονοµίας συνεχίζονται: «Μεταξύ Μαΐου 1971 και 1972 το δηµόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 7.118 εκατ. δρχ. ή σε ποσοστό 10% κι έφθασε στο ύψος των 73.806 εκατ. δρχ.».
«Θυσίες και κόστος»
Το πιο ενδιαφέρον άρθρο όλης εκείνης της εποχής το ξετρυπώσαµε στο «Βήµα». Στις 20.10.1973 υπήρχε πρωτοσέλιδη ανάλυση µε τίτλο «Ο απολογισµός µιας εξαετίας, θυσίες και κόστος». Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα περί «µηδενικών χρεών» δεν µπορούν να λέγονται ούτε γι’ αστείο. Πιο τρανταχτή διαπίστωση; Ότι στην εξαετία της δικτατορίας το εξωτερικό χρέος έγινε 1,5 φορά µεγαλύτερο απ’ όσο είχε φθάσει σε διάστηµα 145 χρόνων. Από καταβολής ελληνικού κράτους! Ιδού τα σηµαντικότερα αποσπάσµατα: ♦ «∆ιαπιστώθηκε στο προηγούµενο σηµείωµα ότι από τα προβαλλόµενα σαν επιτεύγµατα της οικονοµικής της εξαετίας, η µεν οικονοµική σταθερότητα όχι µόνο δεν εξασφαλίστηκε, αλλά αντίθετα διαταράχθηκε κατά τρόπο επικίνδυνο, η αύξηση του συναλλαγµατικού αποθέµατος είναι εικονική και οφείλεται στο δανεισµό από το εξωτερικό, ο δε ρυθµός αναδιάρθρωσης της οικονοµίας υπήρξε κατώτερος των δαπανών και δυσαναλόγως µικρότερος σε σχέση µε το παρελθόν». ♦ «Η µόνη διαφορά έναντι του παρελθόντος είναι η αποκληθείσα µε µετριοφροσύνη «ταχύρρυθµη ανάπτυξη», δηλαδή η επίτευξη πρόσθετου ρυθµού ανάπτυξης έναντι του παρελθόντος κατά 0,9% τον χρόνο, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία. Ποιες όµως υπήρξαν οι θυσίες για να καταλήξουµε σ’ αυτό το ασήµαντο ποσοτικά και ανεπαρκές ποιοτικά ποσοστό ετήσιας αύξησης του εισοδήµατος;». ♦ «Μια από τις σπουδαιότερες θυσίες της εξαετούς περιόδου που προορίζεται να επηρεάσει δυσµενώς τις εξελίξεις της οικονοµίας στο µέλλον είναι η αύξηση του εξωτερικού χρέους της οικονοµίας. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας όπως είχε διαµορφωθεί µε τις ρυθµίσεις των προπολεµικών χρεών ανερχόταν από το 1821 µέχρι και το 1966 σε 1.110 εκατ. δολάρια περίπου». ♦ «Μέσα σε έξι χρόνια το χρέος αυτό ξεπέρασε τα 2.700 εκατ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι καταθέσεις σε συνάλλαγµα από το εξωτερικό. Ήρκεσαν, δηλαδή, έξι χρόνια για να γίνει το εξωτερικό χρέος της χώρας 1,5 φορά µεγαλύτερο απ’ όσο είχε φθάσει σε διάστηµα 145 χρόνων. Και αυτό για έναν πρόσθετο ρυθµό ετήσιας αύξησης 0,9%». ♦ «Ακόµα και το δηµόσιο εξωτερικό χρέος που από την εθνική ανεξαρτησία ως το 1966 δεν ξεπερνούσε τα 300 εκατοµµύρια δολάρια έφθασε κατά την τελευταία εξαετία τα 700 εκατ. δολάρια, το δε εσωτερικό δηµόσιο χρέος από 32 δισ. δρχ. φθάνει τώρα περίπου τα 80 δισ. Ας σηµειωθεί ότι τώρα µέρος των δανείων του κεντρικού προϋπολογισµού πραγµατοποιείται µέσω Τραπέζης Ελλάδος και δεν εµφανίζεται στους λογαριασµούς του δηµόσιου χρέους»!
Οι πλούσιοι, πλουσιότεροι
Και συνέχιζε η εφηµερίδα στον απολογισµό που έκανε τον Οκτώβριο του 1973 µε το εµπορικό ισοζύγιο: «Η δεύτερη µεγάλη θυσία της ελληνικής οικονοµίας κατά την περίοδο αυτήν υπήρξε η θεαµατική διόγκωση του εµπορικού ισοζυγίου. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου από 745 εκατ. δολάρια προβλέπεται ότι θα φτάσει τελικά το τέλος του 1973 τα 2.600 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου θα τετραπλασιασθεί. Εκείνο πάντως που είναι άκρως ανησυχητικό είναι η αλµατική αύξηση των εισαγωγών που από 1.150 δισ. το 1966 προβλέπεται να φθάσει τα 3.500 τουλάχιστον το 1973. Η αύξηση αυτή των εισαγωγών αντανακλά αφενός µεν τον χαµηλό βαθµό ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας, αφετέρου δε την ανεπάρκεια της εγχώριας παραγωγής».
Στη συνέχεια διαβάζουµε ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι: «Ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της οικονοµίας περιορίστηκε. Τα συµπτώµατα κερδοσκοπίας εντάθηκαν. Έχει ήδη σηµειωθεί ένταση στην ανισοκατανοµή µε την αύξηση της µερίδας των κερδών έναντι της µερίδας των µισθών στο εθνικό εισόδηµα. Πρέπει να προστεθεί ότι η τελευταία πληθωριστική διαδικασία δεν έθιξε τα υπέρογκα κέρδη της περιόδου αυτής». Μόλις λίγες εβδοµάδες µετά την πτώση της χούντας, ο οικονοµολόγος Αδαµάντιος Πεπελάσης δηµοσιεύει άρθρο του (2.8.1974), στο οποίο κάνει λόγο για ξεπούληµα της Ελλάδας στα ξένα κεφάλαια από τους Συνταγµατάρχες:
«Η ανάπτυξη της επταετίας είχε αντιλαϊκό χαρακτήρα. Η µεγάλη µάζα δηλαδή επωµίσθηκε το βάρος της ανάπτυξης, καρπώθηκε τα λιγότερα ωφελήµατα κι έφερε το κόστος των διάφορων αντιφατικών και συγκυριακών µέτρων για την προσπάθεια επαναφοράς της οικονοµίας σε σχετική σταθερότητα και ισορροπία. Ιδιαίτερα τα µέτρα των τελευταίων 12 µηνών ήταν εξοντωτικά για τα µικρά εισοδήµατα. Η άνοδος των τιµών κατά 40%-45% το 1973 (και κατά 9% για το πρώτο εξάµηνο του 1974) υπερκάλυψε την αύξηση των αστικών εισοδηµάτων ενώ το αγροτι κό εισόδηµα άρχισε να συρρικνώνεται σηµαντικά. Οι ξένες παραγωγικές επενδύσεις µειώνονται εντυπωσιακά. Ενώ στην περίοδο 1965-66 εισάγονται 200 εκατ. δολάρια για παραγωγικές επενδύσεις, σ’ όλη την επταετία 1967-1973 εισάγεται πραγµατικά το µισό περίπου της προηγούµενης επταετίας. Τα άλλα ξένα κεφάλαια που εισέρρευσαν ήταν ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ - αγορά γης, οικοπέδων και παρόµοια». Τελικά, αυτά τα περί «οικονοµικού θαύµατος της χούντας» δεν είναι απλά παραµύθια της Χαλιµάς, αλλά όσοι τα λένε προσπαθούν να βγάλουν λάδι, γκεµπελικά και προκλητικά, µια καταστροφική οικονοµική περίοδο που βάλτωσε τη χώρα σε όλα τα επίπεδα… Και το ότι κάποιοι θέλουνε να ξεχνάνε τόσο εύκολα, είτε επειδή είναι ωφεληµένοι από σκοτεινές περιόδους σαν την εφταετία είτε επειδή έστω είναι ανιστόρητοι, δεν πάει να πει ότι όλοι έχουµε πάθει µαζικό Αλτσχάιµερ και οµαδική τύφλωση…
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων
25/7/2016 12.00
Εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων εξέδωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου πογκρόμ που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης. Η γνωστή σχολιαστής και πρώην βουλευτής Ναζλί Ιλιτσάκ περιλαμβάνεται μεταξύ των 42 δημοσιογράφων. Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερα από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
«ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΟΙ 8 ΗΤΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ
Κοτζιάς: Πραξικοπηματίες που σκότωσαν και βομβαρδισαν το Κοινοβουλιο δεν δικαιούνται την αλληλεγγύη μας
24|07|2016 13:11
Η Τουρκία πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε μία Τουρκία εκδίκησης, διάσπασης και αποσταθεροποίησης». Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην Real κάλεσε σε προσοχή, νηφαλιότητα και ηρεμία, για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων Τουρκίας δεν πρέπει να διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα παραδώσει τους 8 στρατιωτικούς, που ζήτησαν άσυλο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι αρχές και οι αρμόδιες αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος. Δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές. Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας», πρόσθεσε. Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ακόμη πως, τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανά να μειωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν. Αναφερόμενος στον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και αν θα πρέπει να επανεξεταστεί, ο κ. Κοτζιάς αφού εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, «εκείνες που γίνονται για να γονατίσουν τον αντίπαλο, από χέρι ατελέσφορες, και εκείνες για να τον φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε πως κατά κανόνα οι κυρώσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα. «Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το φθινόπωρο στην ΕΕ προς τι και γιατί επιθυμεί και αν επιθυμεί η ΕΕ την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Πρέπει να γίνει μια τέτοια ειλικρινής συζήτηση. Οι αυτοματισμοί ποτέ δεν βοήθησαν» σημείωσε.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και βιασμοί στα κέντρα κράτησης της Τουρκίας
Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016, 20:58
Η διεθνής οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει «αξιόπιστα στοιχεία» για περιπτώσεις βασανιστηρίων κατά κρατουμένων στα κέντρα κράτησης στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού, καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων. «Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος», δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν. Δύο δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από την αστυνομία. Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης». Οι καταγγελίες της οργάνωσης διαψεύσθηκαν από ανώτατο τούρκο αξιωματούχο. «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σέβεται τον νόμο είναι παράλογη(...)», είπε. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν αντικειμενικές αναφορές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, περισσότερα από 13.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτησιν μετά τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου και περισσότερα από 5.800 κρατούνται, ανάμεσά τους 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η άλλη κοσμικη Συρία του Προεδρου Ασαντ και της Δημοκρατιας: Διασκέδαση και χορός στην παραλία
Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016, 18:57
Σε τίποτα δεν θυμίζουν οι παρακάτω εικόνες από τη Συρία, αυτές που έρχονται τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι γεμάτες συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς, νεκρούς και πόνο που εχουν προξενησει οι δυτικοι αποικιοκρατες με τους ισλαμοφασιστες τους. Σε αυτές νεαροί άνδρες και γυναίκες χορεύουν στην παραλία Wadi Qandeel ενώ ο ήλιος βασιλεύει, ξεχνωντας τον πολεμο των δυτικων αποικιοκρατων. Ανάμεσα στα σώματα τους που κινούνται υπό τους ήχους της μουσικής φαίνονται διάσπαρτα φώτα. Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται 110 μίλια μακριά από το Χαλέπι, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι υπό πολιορκία καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις της Δημοκρατιας της Συριας έχουν αποκόψει τη μόνη διαδρομή ανεφοδιασμού που είχε απομείνει στους ισλαμοφασιστες αποκεφαλιστες των δυτικων αποικιοκρατων.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Το προλεταριάτο πρέπει να συνταχθεί σε έθνος Ή η «αριστερή» αλλοίωση του Μαρξισμού
Οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες και οι αριστερίστικες σέχτες έχουν σήμερα μεταλλαχτεί σε χρήσιμα εργαλεία της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης. Ο κόμβος των «αριστερών» και «αριστερίστικων» προκαταλήψεων είναι ο εθνικισμός και ο ρατσισμός. Τις προκαταλήψεις αυτές τις έχει κάνει σημαία ο πολυπολιτισμικός κοσμοπολιτισμός, με σημαιοφόρους τους «εκσυγχρονιστές», τους νεοφιλελεύθερους και τις σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες. Έτσι η νέα πλανητική αποικιοκρατία με λάβαρο τον αντιεθνικισμό και τον αντιρατσισμό παγιδεύει και... ενσωματώνει στην πολιτική της μεγάλες μερίδες αριστερών αγωνιστών.
Φυσικά εδώ ξεχνάμε ή θέλουμε να αγνοούμε ότι τόσο οι εθνικιστικές ιδεολογίες, όσο και οι αντιεθνικιστικές ήταν και είναι πάντα ιδεολογίες των κυρίαρχων αστικών τάξεων και μεταβάλλονται, όπως έχει δείξει η ιστορία, ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η «κατεργασία» του μαρξισμού έχει προσλάβει αποκρουστικές μορφές. Το καθηγητικό κατεστημένο και τα «αριστερά» κοσμικά Ιερατεία έχουν αφηνιάσει. Πλαστογραφούν αγρίως κάθε επαναστατική ιδέα. Χρησιμοποιούν μόνο το όνομα του Μαρξ και αριστερούς ήχους για να εξαπατήσουν τους λαούς. Δεν κάνουν κριτική, αλλά πλαστογραφούν.
Έχει γεμίσει ο τόπος από «αριστερές» καθεστωτικές (κομματικές, δημοσιογραφικές και πνευματικές) «εστίες», οι οποίες στο όνομα του μαρξισμού και της αριστεράς, σε διατεταγμένη υπηρεσία, επιχειρούν να μας πείσουν ότι το έθνος και ό,τι αυτό συνεπάγεται και κάθε έννοια γύρω από αυτά πρέπει να αφανιστούν διότι είναι «εθνικισμός»! Ο «εθνικισμός» και ο «ρατσισμός» έχουν ανακηρυχτεί, στο όνομα του μαρξισμού, οι μέγιστοι εχθροί, ο εφιάλτης της ανθρωπότητας. Και ακόμα αυτοί οι «μαρξιστές» των πλανητικών ελίτ εξουσίας μας διδάσκουν ότι «διεθνισμός» είναι ο κοσμοπολιτισμός, δηλαδή η έννοια του προλεταριακού διεθνισμού ταυτίζεται με το «διεθνισμό» του χρηματιστηριακού κεφαλαίου! Για το διεθνισμό έχουμε γράψει σε προηγούμενα τεύχη, όπως και για τη διαλεκτική σχέση του «εθνικού» με το «διεθνικό». Εδώ θα καταπιαστούμε αποκλειστικά με την έννοια του έθνους, που τόσο ανελέητα πλαστογραφείται από τα «αριστερά» φερέφωνα της Νέας Τάξης.
Κομμουνιστικό Μανιφέστο
Γράφει ο Καρλ Μαρξ, στο κομμουνιστικό Μανιφέστο:
«Οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα. Δεν μπορεί κανένας να τους πάρει εκείνο που δεν έχουν. Κι όμως, μια που το προλεταριάτο πρέπει πριν από όλα να πάρει την πολιτική εξουσία, να υψωθεί σε ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΞΗ και να ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ακόμα σε ΕΘΝΟΣ,μένει και το ίδιο ακόμα ΕΘΝΙΚΟ, όχι βέβαια και με το νόημα που δίνει στη λέξη η αστική τάξη… Το προλεταριάτο με την κατάληψη της εξουσίας θα εξαφανίσει ακόμα πιο πολύ (τις εθνικές αντιθέσεις)… Με την κατάργηση της εκμετάλλευσης του ενός ανθρώπου από τον άνθρωπο, θα λείψει και η εκμετάλλευση του ενός Έθνους από το άλλο Έθνος. Άμα λείψει η πάλη των τάξεων μέσα στους κόρφους του Έθνους, θα λείψει και η ΕΧΘΡΙΚΗ στάση που παίρνει το ένα έθνος απέναντι στο άλλο» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
O Μαρξ ηταν αρκετα σκληρός και σαφέστατος: Το προλεταριάτο πρέπει να υψωθεί σε εθνική τάξη και να συνταχθεί σε έθνος.
Έρχονται λοιπόν σήμερα οι επιδοτούμενοι «μαρξιστές» ακαδημαϊκοί, οι «αριστεροί» δωσίλογοι τύπου «Ιών», «αριστερό-νεοφιλελεύθεροι» (ΣΥΝ) και κάποιοι «αριστεριστές» που έχουν ασπαστεί με τον ένθερμο ζήλο της αμάθειας το «διεθνισμό» του κεφαλαίου να συνταχθούν όχι με τη σκέψη του Μαρξ, αλλά με τα αυτοκρατορικά ιδεολογήματα για την κατάργηση των Εθνών.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γιατί έχει γίνει άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία...
Στα κάγκελα είναι τις τελευταίες ημέρες οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΕΝΓΕ γιατί χρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδία τους το ΠΑΜΕ για οργάνωση κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών. Όταν όμως πριν από μερικούς μήνες οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕΔΗΝ έπαιρναν από την ομοσπονδία χρηματοδότηση για να κάνουν το τραπέζι στα μέλη της παράταξης από την επαρχία και πήγαιναν το ίδιο βράδυ σε τραπέζωμα με τον αν. Υπουργό Υγείας Π. Πολάκη στο Θησείο, τότε ο κ. Βαρνάβας και η παρέα του έκαναν "τουμπεκί". Εμ πως να το κάνουμε! Άλλο είναι οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και άλλο τα τραπεζώματα ημετέρων υπουργών...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας... επισκέφθηκαν τον Προεδρο Ασαντ της Δημοκρατιας της Συριας...
Κι αφού ο τουρκόδουλος αξιωματικός του τουρκικού στρατού (ο παπικός Βαρθολομαίος), μαζί με τονΜΚΟάρχη των κονδυλίων "προσφύγων-μεταναστών" Ιερώνυμο, έχουν ταχθεί υπέρ της εξόντωσης των περισσότερων των 2.000.000 εκατομμυρίων Ελληνορθόδοξων (Λακέδες... τώρα, απλώς θα μετράτε πτώματα!), που υπερασπίζεται Ο Προεδρος της Δημοκρατιας της Συριας Άσαντ", οι Μουσουλμάνοι Μαχητές της Χεζμπολά κι η Παλαιστινιακή "Ταξιαρχία Ιερουσαλήμ"... ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επισκέφθηκε το μαρτυρικό Πατριαρχείο Αντιοχείας και το Λιοντάρι της Συρίας, τον "δικτάτορα" Άσαντ, υποστηρίζοντας τον μεγαλειώδη αγώνα του λαού της Συρίας!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Διωγμοι των Χριστιανων στην Αιγυπτο.
Οχλος ισλαμιστων λιθοβολει οικιες χριστιανων κοπτων στην Αιγυπτο
Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube στις 22 Ιούλη και που διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει ένα όχλο μουσουλμάνων να λιθοβολεί χριστιανικές οικογένειες κοπτών και σπίτια στο χωριό Saft Al-Kharsa στο κυβερνείο της Beni Suef Το video γυρίστηκε από ένα μπαλκόνι μιας οικογένειες κοπτών.
Σύμφωνα με αναφορές οι επιθέσεις έγιναν μετά την προσευχή και τα κηρύγματα της Παρασκευής και τροφοδοτήθηκαν από φήμες ότι οι κόπτες είχαν μετατρέψει τα σπίτια τους σε εκκλησίες.Το .albawaba.com μετέφερε ότι η ένταση ξεκίνησε όταν οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν έναν κόπτη τον Ishaq Fahim, που χρησιμοποίησε το σπίτι του ως ναό, ενώ υπάρχει μια εκκλησία σε άλλο χωριό σε απόσταση 10 km. Οι δυνάμεις της τάξης προειδοποίησαν τον Fahim για την χρήση του σπιτιού του σε εκκλησία.Μετά τα επεισόδια ο Fahim συνελήφθηκε όπως και ταραξίες και οι αρχές ζήτησαν από τον κόπτη να δεσμευθεί εγγράφως πως δεν θα μετατρέψει την οικία του σε ναό.
-Mαμά φοβάμαι. -Μην φοβάσαι -Πρόσεχε.Μπες μέσα κορίτσι μου μπες μέσα…Διάλογος μάνας και κόρης που παρακολουθεί από το μπαλκόνι τον όχλο να πετροβολεί.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο πολίτης και η περιουσία του έρμαιο της οργανωμένης μνημονιακής μαφίας
25/7/2016
του Δημήτρη Καζάκη
Κάθε Τετάρτη αυτή την εποχή στα ειρηνοδικεία της χώρας έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου. Αλλάζει ιδιοκτησία η χώρα. Οι τράπεζες βγάζουν, με την κάλυψη του μνημονιακού καθεστώτος, κάθε λογής ακίνητη περιουσία στο σφυρί. Ένα ολόκληρο κύκλωμα κορακιών οργανώνεται για να επωφεληθεί. Ειδικά μετά το φθινόπωρο, όταν η αξιολόγηση και η νέα δόση για να πληρωθεί το δημόσιο χρέος θα έχουν ως προϋπόθεση να βγει μαζικά η ιδιωτική περιουσία όσων χρωστούν στις τράπεζες, τις εφορίες και τα ταμεία στον πλειστηριασμό. Το κύκλωμα των κορακιών δείχνει ήδη τις διαθέσεις του και φυσικά τα δόντια του. Και σ' αυτό μετέχουν πολλοί. Θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αντιληφθούμε όλοι τι γίνεται και κυρίως τι πρόκειται να γίνει στο εγγύς μέλλον.
Στις 13 Ιουλίου 2016 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, υπήρχαν εγγεγραμμένοι στο πινάκιο 28 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 15 αφορούσαν πλειστηριασμούς από τραπεζικά ιδρύματα ενάντια σε ιδιώτες, στοχεύοντας κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις. Το ΕΠΑΜ πράττοντας αυτό που πράττει εδώ και 3 χρόνια, απέτρεψε τους εν λόγω πλειστηριασμούς. Ο λόγος είναι απλός. Η αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας υπό συνθήκες δημευτικής φορολογίας και άγριας περικοπής εισοδήματος, υπό καθεστώς μνημονιακής κατοχής της χώρας, δεν συνιστά μόνο... παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, (όπως το άρθρο 17) αλλά προσβάλλει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, μαζί και τα αποκαλούμενα "χρηστά ήθη" που θέλουν πρωτίστως να προέχει το συμφέρον του αδύναμου. Τα οποία φυσικά οφείλει να προστατεύει η δικαιοσύνη και το κράτος. Με άλλα λόγια είναι αδιανόητο να διασπαθίζεται η ιδιωτική περιουσία επειδή η πλειοψηφία ενός λαού οδηγείται - χωρίς δική της ευθύνη - σε βιοτικό αδιέξοδο.
Θυμίζουμε ότι το ίδιο έγινε και την περίοδο της παλιάς ναζιστικής κατοχής. Μετά την απελευθέρωση υπήρξε έντονο και παλλαϊκό το αίτημα της αποκατάστασης των αδικιών με την επιστροφή των ιδιοκτησιών, που άρπαξαν κοράκια και μαυραγορίτες, στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Στη δεκαετία του '50 οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις ενέδωσαν στην πίεση και με νόμους επέστρεψαν κάποια ακίνητα. Ένα μικρό ποσοστό απ' αυτά που χάθηκαν κατά την κατοχή. Ο λόγος είναι απλός. Τα παλιά κοράκια, οι μαυραγορίτες και οι οικονομικοί δοσίλογοι της κατοχής, είχαν την εξουσία στην μετεμφυλιακή Ελλάδα κι έτσι καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να τους ενοχλήσει. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατάσταση. Και το ΕΠΑΜ βρίσκεται στα ειρηνοδικεία όχι μόνο απλά για να υπερασπιστεί -στο μέτρο των συσχετισμών και των δυνάμεών του- τα αυτονόητα, αλλά και γιατί έχει σαφή προγραμματική θέση ότι όσα ακίνητα έχουν πλειστηριαστεί τα χρόνια του μνημονίου από τράπεζες, funds, ταμεία, εφορία, πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να επιστρέψουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα αυτή η προγραμματική θέση του ΕΠΑΜ περιλαμβάνεται και στη Νομική Δέσμευση προς τους έλληνες πολίτες, που ψηφίστηκε από το πρόσφατο 5ο συνέδριό του.
Όμως, την Τετάρτη 13/7 τα μέλη και οι φίλοι του ΕΠΑΜ, μαζί με απλούς πολίτες και ενδιαφερόμενους, που βρέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθήνας στο καθιερωμένο τους ραντεβού με σκοπό να αποτρέψουν κοράκια και κυκλώματα να λυμαίνονται την ιδιωτική περιουσία, βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση, που φανερώνει πόσο βαθιά είναι η διαπλοκή. Πρόκειται για την περίπτωση του ξενοδοχείου Athens Ledra, το οποίο έβγαζε στο σφυρί η Alpha με τιμή εκκίνησης 48 εκατ. ευρώ. Η περίπτωση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είναι χαρακτηριστική δόλιας πτώχευσης και λεηλασίας των ταμείων της από τους ιδιοκτήτες της. Κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο στις μέρες μας. Οι εργαζόμενοι στο δρόμο και με δεδουλευμένα απλήρωτα. Για κάποιον περίεργο και για μένα αδιανόητο λόγο, οι επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων φαίνεται ότι πείστηκαν πώς αν πλειστηριαστεί το ξενοδοχείο, οι εργαζόμενοι υποτίθεται ότι θα πάρουν έστω μέρος των απλήρωτων δεδουλευμένων τους. Όποιος έχει εμπειρία από ανάλογες διαδικασίες, γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ή τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες.
Με τον πλειστηριασμό ο μόνος που δεν χάνει είναι η τράπεζα και οι ιδιοκτήτες. Ειδικά, αν έχουν λεηλατήσει την επιχείρηση ταμειακά, την έχουν φορτώσει χρέη και σκοπεύουν κατόπιν να την ξαναπάρουν στα χέρια τους με μηδαμινό αντίτιμο. Πώς στήνεται συνήθως η δουλειά; Απλά οδηγείται το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο σε μια σειρά άκαρπους πλειστηριασμούς, όπου δεν εμφανίζεται κανένας για να κάνει προσφορά μόνο και μόνο για να πέσει το απαιτούμενο αντίτιμο εκπλειστηριάσματος. Όταν η τιμή εκκίνησης έχει πέσει πολύ χαμηλά, τότε εμφανίζεται το κοράκι και αγοράζει πάμφθηνα. Συχνά οι παλιοί ιδιοκτήτες εμφανιζόμενοι ενίοτε υπό νέο επενδυτικό σχήμα. Αυτό το κόλπο φαίνεται ότι έχει στηθεί και για το ξενοδοχείο Athens Ledra. Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί -απ' αυτούς που θέλουν να το πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί- να είναι άκαρπος, δηλαδή χωρίς προσφορές. Έτσι ώστε η τράπεζα στον επόμενο πλειστηριασμό να χαμηλώσει το αντίτιμο. Έλα όμως που ο πλειστηριασμός ακυρώθηκε από την παρουσία των μελών, φίλων του ΕΠΑΜ, αλλά και άλλων πολιτών. Αυτό έθιξε τα συμφέροντα των κορακιών, γιατί στην επανάληψη του πλειστηριασμού η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να χαμηλώσει το αντίτιμο. Όπως ήταν φυσικό τα κανάλια των διαπλεκόμενων φρύαξαν εναντίον του ΕΠΑΜ. Όχι μόνο χάλασε τη μπίζνα, αλλά με τον τρόπο αυτό χαλάει την πιάτσα.
Αυτό που προσωπικά μας έκανε εντύπωση δεν ήταν η οργή της διαπλεκόμενης δημοσιογραφίας, αλλά η οργισμένη αντίδραση του ίδιου του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων. Ο συγκεκριμένος ανήκει στο ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) κι αυτό λέει πολλά. Ενώ όφειλε να ξέρει πολύ καλά την κομπίνα που είχε στηθεί, αυτός προτίμησε να επιτεθεί στους παρευρισκόμενους πολίτες που είχαν ακυρώσει τον πλειστηριασμό. Τους κατηγόρησε μάλιστα ότι δουλεύουν για τους ξενοδόχους! Άγνοια, ή ο εν λόγω συνδικαλιστής -όπως συνηθίζεται- τα έχει βρει με τα κοράκια και εξοργίστηκε επειδή το ΕΠΑΜ και οι πολίτες τους χάλασαν την μπίζνα; Δεν το γνωρίζουμε. Ούτε γνωρίζουμε γιατί επιμένει να παραμυθιάζει τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί ότι με τον πλειστηριασμό δήθεν θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Απλά το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει πόσο βαθιά είναι η διαπλοκή και η διαφθορά που οδήγησε τη χώρα μας στην χρεοκοπία και την κατοχή από τους δανειστές. Γι' αυτό και όλοι μέσα στη Βουλή -μηδενός εξαιρουμένου- έχουν φαγωθεί να μας πείσουν ότι η Ελλάδα και ο λαός της δεν έχει τεθεί υπό κατοχή και τέλος πάντων δεν συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο, που έχει χαθεί η εθνική κυριαρχία της χώρας. Εκτός από την ανοησία, πάντα υπάρχει και η ιδιοτέλεια.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
"...Όποιος αυτή τη στιγμή μιλά για ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, παίζει – συνειδητά – το παιγνίδι των κατακτητών και μπαίνει πιο βαθιά στο λάκκο της εσχάτης προδοσίας ! Γιατί αν αυτή τη στιγμή υπάρχει – έστω και "στα χαρτιά", έστω και μέσα απ` αυτό το μισερό σύνταγμα - ένα αποκούμπι για τον Έλληνα πολίτη και ένα νομικό έρεισμα για κάποιους ταπεινούς, αλλά τίμιους δικαστές, που παλεύουν να δικαιώσουν και να σώσουν από τα κοράκια τους συμπολίτες μας, αύριο θα βρεθούν όλοι μπροστά στη ....... "συνταγματική νομιμότητα" των Βρυξελλών και του ΔΝΤ ! Καμιά συνταγματική αναθεώρηση, πριν την απελευθέρωση της χώρας !! Μόνο ελεύθεροι λαοί μπορούν να αποφασίζουν για το σύνταγμα της χώρας τους!! ..."
ΕΠΑΜ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τιμώρησε τους Έλληνα, μην υποκύπτεις στο πλύσιμο εγκεφάλου που σου κάνουν με τις διαφημίσεις.
Ουτε γουλεια Heineken! Προκλητικη δηλωση του προεδρου της εταιρειας για την Ελλαδα.
Η Νιγηρια ασφαλεστερη χωρα από την Ελλαδα για την εταιρεια μας. Αυτοι είναι οι Αποικιοκρατες. Το ότι η Νιγηρια κατασφαζεται από τους ισλαμιστες, φυσικα δεν ενοχλει τις πολυεθνικες! Οι αποικιοκρατες Ολλανδοι της Heineken δεν θα αλλαξουν ποτε, ουτε τα παρακλαδια τους όπως είναι στην Ελλαδα η Αθηναικη Ζυθοποιια. Μας κατατασουν στον τριτο κοσμο, πινοντας οι ιδιοι στην υγεια των…. Κοροιδων!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αλέξης, ο «αριστερός» στρατιώτης του ΝΑΤΟ…
του Νίκου Μπογιόπουλου
Τέτοιο… «αριστερό» πρωθυπουργό σαν τον Τσίπρα είχανε καιρό να δούνε στο ΝΑΤΟ. Είναι αλήθεια βέβαια πως του είχαν προετοιμάσει άριστα το έδαφος οι υπουργοί του. Ο ένας είναι ο Καμμένος που ήδη από την πρώτη κιόλας περίοδο της «πρώτη φορά Αριστεράς» είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Ελλάδα, στην Κάρπαθο. Σημείωση: Τέτοιο πράγμα, νέα ΝΑΤΟική βάση στην Ελλάδα δηλαδή, δεν είχε τολμήσει να το σκεφτεί – όχι να το ξεστομίσει κιόλας – καμία κυβέρνηση από το 1974. Ε, το έκανε η «πρώτη φορά Αριστερά»…
Εκείνος, όμως, που εκπροσώπησε παραπάνω κι από επάξια μέχρι τώρα τον Τσίπρα στο ΝΑΤΟ, ώσπου να πάρει ο ίδιος τα ηνία στα χέρια του, είναι ο Κοτζιάς. Και τίποτα άλλο να μην είχε κάνει ο εν λόγω από όσα έχει κάνει τεμενάδες στον Κέρι όταν ήρθε στην Αθήνα, αγκαλιές και φιλιά με το Ισραήλ, μας φτύνουνε και κάνουμε ότι βρέχει με τους Τσάμηδες στην Αλβανία, εμπάργκο στην Ρωσία με αφορμή την Ουκρανία μέχρι και κινήσεις αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου(!) θα αρκούσαν τα πεπραγμένα του πέρσι στην Αττάλεια.
Τώρα, μετά τον Κοτζιά, είναι ο ίδιος ο Τσίπρας πρώτο τραπέζι πίστα στο ΝΑΤΟικό συνδικάτο του εγκλήματος. Και πολύ λογικό. Αυτός άλλωστε ηγείται μιας «αριστερής» κυβέρνησης που: Έχει προσκαλέσει και έχει υποδεχτεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σαν τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας! Παρουσιάζει έναν εγκληματικό μηχανισμό σαν «ανθρωπιστική» ΜΚΟ! "... Ο «αριστερός» αυτός κύριος που έχει το θράσος να λέει στον ελληνικό λαό: Ξεχάστε την θηριωδία των 5.000 νεκρών, των «παράπλευρων απωλειών», των ΝΑΤΟικών «λαθών», των εκτελέσεων αμάχων, του βομβαρδισμού νοσοκομείων, σχολείων, ΜΜΕ και νεκροταφείων (!), από το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ξεχάστε τα 12 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας που ζουν σε απελπιστική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας ή έχουν διασκορπιστεί ως προσφυγόπουλα στο Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία και σε άλλες χώρες, επειδή οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι και οι υπόλοιποι του ΝΑΤΟ έχουν βαλθεί να αποκαταστήσουν τη… δημοκρατία στη χώρα τους. Ξεχάστε το 1,3 εκατομμύρια νεκρούς που το ΝΑΤΟ έχει αφήσει με το πέρασμά του από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη στο πόλεμο των συμμάχων κατά της… τρομοκρατίας.
Ξεχάστε τα παιδιά της Παλαιστίνης, ξεχάστε και την Ιστορία αφού οι υπουργοί του ΝΑΤΟ τραγουδούν «Θα δημιουργήσουμε μια φωτεινότερη μέρα»… Ξεχάστε τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ: Από την Κορέα μέχρι την Αίγυπτο, από την Τυνησία και το Μαρόκο μέχρι τη Νικαράγουα, από τη Γουατεμάλα μέχρι το Κογκό κι από το Βιετνάμ μέχρι τον Παναμά. Ξεχάστε τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού με στρατιωτικό βραχίονα το ΝΑΤΟ, από τη Χιλή μέχρι τη Γρανάδα κι από την Αϊτή μέχρι την Σομαλία. Ξεχάστε ακόμα και το ρόλο του ΝΑΤΟ εδώ στην Ελλάδα. Το ρόλο του στην «Κόκκινη Προβιά». Το ρόλο του στην Κύπρο. Το ρόλο του στη χούντα των συνταγματαρχών. Τη στάση του στα Ίμια και στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου..." "... Όσο κι αν πολλές φορές γίνεται λόγος για τους «ανίκανους» πολιτικούς, εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν χειρότεροι από τους «ανίκανους». Αυτοί που είναι ικανοί για όλα…
Ο «ικανός για όλα», λοιπόν, ο Τσίπρας, μέχρι τώρα ξέπλενε Μνημόνια. Τώρα ξεπλένει και τους ΝΑΤΟικούς γκάνγκστερ. Στην προχτεσινή 27η Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, πέρα από τα λόγια, έβαλε υπογραφή για μετατόπιση της «δομής άμυνας» της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά, ενταση του ΝΑΤΟικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία που σημαίνει από πυραυλική ασπίδα μέχρι ναυτική παρουσία από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ – ΕΕ που υπερθεμάτισε να οικοδομηθεί σε… σωστή βάση, και ούτε λίγο ούτε πολύ έσπρωξε ακόμα βαθύτερα την Ελλάδα της Σούδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στο ναρκοπέδιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με τη συμμετοχή της χώρας σε 23 ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων...." Κάποιοι, με όλα αυτά, ίσως οδηγηθούν στη σκέψη πως ο «αριστερός» κύριος Τσίπρας – που επί των ημερών του η Ελλάδα παραμένει 2η σε αμυντικές δαπάνες χώρα του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ – είναι ένας πολιτικός ξεφτίλας.
Εμείς προτιμούμε μια πιο πολιτική προσέγγιση. Ο κύριος Τσίπρας είναι απλώς «αριστερός» σε εισαγωγικά. Και μάλιστα η «ξεφτίλα» του, παρά το «ποιοτικό» της βάθος, δεν είναι καθόλου πρωτότυπη. Εξίσου «αριστεροί» σε εισαγωγικά – σαν τον Τσίπρα – ήταν ο Σολάνα, που έφτασε να γίνει και γραμματέας του ΝΑΤΟ, ή ο Γιόσκα Φίσερ, εκείνη η νυφίτσα της επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας… Υπ’ αυτή την έννοια, τελικά, ίσως το «αριστερός» (σε εισαγωγικά) να ισοδυναμεί πολιτικά με το «ξεφτίλας». Δεν αποκλείεται…
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Λαϊκή Δημοκρατία Ντονιέτσκ: Μια ιδιόμορφη «αποκομμουνιστικοποίηση»
Οψεις της ταξικής διαπάλης στο Ντονμπάς, με φόντο τον συνεχιζόμενο εμφύλιο
25/7/2016
Η ταξική και ιδεολογικοπολιτική διαπάλη η οποία ουδέποτε σταμάτησε στις Λαϊκές Δημοκρατίες τουΝτονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ) και η οποία αφορά στην κοινωνική και οικονομική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να προσανατολιστεί το μέλλον τους, λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά ανοιχτής σύγκρουσης, όπως προκύπτει από το πρόσφατο (16 Ιούλη) 3ο έκτακτο συνέδριο τουΚομμουνιστικού Κόμματος της ΛΔ του Ντονιέτσκ.
Οσο και αν ακούγεται «περίεργο», οι αρχές της ΛΔ του Ντονιέτσκ προχωρούν σε λανθάνουσα μεν, συστηματική δε, διαδικασία «αποκομμουνιστικοποίησης» των νεοσύστατων κρατικών δομών, με ανάλογο, του καθεστώτος του Κιέβου, στόχο, αν και με διαφορετικές, φυσικά, αιτιάσεις: Την πλήρη, αν είναι δυνατόν, παρεμπόδιση της δράσης ή ακόμη και της λειτουργίας του οργανωμένου κομμουνιστικού κινήματος, το οποίο πρωτοστάτησε και εξακολουθεί να δίνει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου, τόσο με ένοπλα μέσα, με την συμμετοχή μαχητών του στις λαϊκές πολιτοφυλακές, όσο και με ενεργή συμμετοχή του στην οργάνωση των πολιτικών και κοινωνικών δομών στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία από τον Φλεβάρη του 2014 και την επικράτηση των αντιδραστικών δυνάμεων του «Μαϊντάν», αλλά και με τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, έχει φέρει τους κομμουνιστές της χώρας μπροστά σε ιδιαίτερα πολύπλοκα, σύνθετα και ιδιαίτερα ευαίσθητα καθήκοντα, τα οποία προσπαθούν να τα φέρουν σε πέρας μέσα σε κυριολεκτικά συνθήκες μάχης. Οι εκτιμήσεις, ακόμη και οι εύλογες – δεδομένου των πρωτόγνωρων συνθηκών – διαφορετικές οπτικές στο εσωτερικό των κομμουνιστικών κομμάτων των ΛΔ, της Ουκρανίας, της Ρωσίας αλλά και διεθνώς σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα, είναι αντικειμενικά δύσκολο να καταγραφούν χωρίς να ρισκάρουν σοβαρά την δημιουργία λανθασμένων εκτιμήσεων. Η κατάσταση είναι ρευστή και το κομμουνιστικό κίνημα στην Ουκρανία – με όλες τις θεωρητικές αδυναμίες ή ακόμη και τις αυταπάτες του – που παλεύει και με το όπλο στο χέρι για την επιβίωσή του, έχει αυτή την στιγμή ανάγκη από την αλληλεγγύη μας και όχι από «κούνημα του δάχτυλου». Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι «απαγορεύεται» η κριτική προσέγγιση και ανάλυση. Κάθε άλλο! Αυτά όμως προϋποθέτουν γνώση και, καταρχήν, πληροφόρηση. Ανεξάρτητα, όμως, από το τί συμβαίνει στο εσωτερικό του κομμουνιστικού κινήματος στην Ουκρανία, οι κομμουνιστές στα δυτικά και ανατολικά της χώρας, αποτελούν κοινό στόχο των τμημάτων της αστικής τάξης που τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται είτε από την σύνδεση με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και το ΝΑΤΟ, είτε με την Ρωσία.
Στο Ντονμπάς, η έκφραση αυτής της τακτικής έναντι των κομμουνιστών δεν μπορεί, αντικειμενικά, να έχει την μορφή που φέρει στο Κίεβο, αφού οι δεσμοί τους με τον λαό της περιοχής είναι ιδιαίτερα ισχυροί από την αρχή της διάλυσης της ΕΣΣΔ και την καπιταλιστική παλινόρθωση που ακολούθησε και οι οποίοι ενισχύθηκαν από την στάση τους έναντι του «Μαϊντάν» και την ενεργή συμμετοχή τους με κάθε τρόπο στην στήριξη και υπεράσπιση των Λαϊκών Δημοκρατιών. Επιπλέον, ακριβώς αυτή η αυταπάρνηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ολιγαρχία του Ντονμπάς, όσο διαρκεί ο πόλεμος και κινδυνεύει και αυτή από μια πιθανή ήττα στο μέτωπο. Το πρόβλημα – για την ντόπια ολιγαρχία – όμως είναι, ότι οι κομμουνιστές στο Ντομπάς δείχνουν να έχουν πολύ ξεκάθαρο το γεγονός, ότι τέτοιου είδους αντικειμενικές «συμμαχίες» ή εκατέρωθεν «ανοχή», είναι εξαιρετικά αδύναμες και περιορισμένες, τόσο χρονικά, όσο και σε περιεχόμενο. ‘Εστω και αν ο τρόπος που αντιδρούν σε αυτό που δείχνουν να κατανοούν, προκαλεί, όπως θα δούμε στην συνέχεια, την κριτική άλλων κομμουνιστικών δυνάμεων.
Παρά την συμμετοχή του στις νεοσύστατες κρατικές και κυβερνητικές δομές, ακόμη και την τακτική του – όπως την εμφανίζει το ίδιο – εκλογική ένταξη στην πολιτική πλατφόρμα που κέρδισε τις τοπικές εκλογές και την στήριξη του επικεφαλής της ΛΔ του Ντονιέτσκ, Ζαχαρτσένκο, το ΚΚ της ΛΔ του Ντονιέτσκ δείχνει να έχει πλήρη συνείδηση της ανάγκης οργανωτικής και ιδεολογικοπολιτικής αυτοτέλειας, γεγονός το οποίο υπερασπίζεται με κάθε ευκαιρία. Ως προς αυτό, ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ της ΛΔ Ντονιέτσκ,Μπορίς Λιτβίνοφ, σημείωσε τα εξής στην ομιλία του στο συνέδριο:
«Στις νόμιμες* γενικές εκλογές τον Νοέμβρη του 2014, το ΚΚ της ΛΔ Ντονιέτσκ** υποστήριξε την υποψηφιότητα για την θέση του επικεφαλής της Δημοκρατίας τον Α. Β. Ζαχαρτσένκο και με βάση τις τότε επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, έλαβε μια αντιφατική για το ίδιο, αλλά εκείνη τη στιγμή συμβιβαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία, στην βουλή, οι υποψήφιοι του ΚΚ θα εντάσσονταν στο μπλοκ του κοινωνικού κινήματος “Δημοκρατία του Ντονιέτσκ”. Ετσι, στην βουλή μπήκαν τρεις κομμουνιστές, αν και προηγούμενος λόγος γινόταν για πέντε εντολές. Ενας από τους λαϊκούς βουλευτές, ο Βαντίμ Γιάκοβλεβιτς Ζάιμπερτ, σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος υπεράσπισης της πατρίδας. »Φυσικά, στο κοινοβούλιο, οι κομμουνιστές ενταχθήκαμε στην κοινοβουλευτική ομάδα της “Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ”. Στις συνεδριάσεις και συζητήσεις στα διάφορα νομοθετικά όργανα, οι κομμουνιστές βουλευτές εκφράζαμε την άποψή μας, η οποία ήταν συχνά διαφορετική από την γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Για παράδειγμα, δεν υποστηρίξαμε την απόφαση της βεβιασμένης αλλαγής του επικεφαλής της Λαϊκής Επιτροπής, Α. Ε. Πούργκιν, ή της αμφίβολης, κατά την γνώμη μας, εξαίρεσης από την ΚΟ και άρσης της βουλευτικής εντολής από μια σειρά άλλους βουλευτές.
»Στις συνελεύσεις της ΚΟ και στις συνεδριάσεις της βουλής εκφράζαμε την άποψή μας, η οποία δεν συνέπιπτε πάντα με την πλειοψηφία της ΚΟ, αλλά προέκυπτε εύλογα από τις κομματικές μας αποφάσεις. Ολο αυτό εντασσόταν, σύμφωνα με την αντίληψή μας, στην κανονικότητα της κοινοβουλευτικής δουλειάς. Αλλά στην αντίληψη της καθοδήγησης του κοινοβουλίου, η οποία ήταν και η καθοδήγηση της οργάνωσης “Δημοκρατία του Ντονιέτσκ”, η ιδιαίτερη γνώμη των δικών μας, των κομμουνιστών, πάνω σε ορισμένα ζητήματα, έδωσε την αφορμή για διαγραφή των κομμουνιστών βουλευτών, Λιτβίνοφ και Ραγκόζιν από την ΚΟ και αμέσως μετά την άρση των βουλευτικών εντολών τους. Τυπικά, αυτή η άρση δεν έγινε σε κομμουνιστές, αλλά σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας “Δημοκρατία του Ντονιέτσκ”, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Λαϊκής Επιτροπής “περί απώλειας εμπιστοσύνης”. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω διαδικασία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την νομοθεσία της ΛΔ του Ντονιέτσκ. »(…) Θέλω να υπογραμμίσω εδώ, ότι η απουσία κομμουνιστών στην Λαϊκή Επιτροπή, περιπλέκει το έργο της υπεράσπισης των συμφερόντων των υποστηρικτών μας. Αλλά το γεγονός αυτό δεν μας σταματά από το έργο μας και αποτελεί ένα πικρό παράδειγμα για το μέλλον σε ζητήματα πολιτικών συμβιβασμών (…)».
Η διαγραφή των κομμουνιστών βουλευτών από την ΚΟ της «Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» και η άρση της βουλευτικής τους ιδιότητας συνέβησαν τον περασμένο Μάη. Δεν ήταν όμως η μοναδική σύγκρουση. Ανταποκριτής του ρωσικού ιστότοπου gazeta.ru έγινε μάρτυρας μιας άγριας κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης τον Νοέμβρη του 2015, με ορισμένους βουλευτές να απαιτούν την απαγόρευση της διαδήλωσης που οργάνωνε το ΚΚ για τις 7 Νοέμβρη, επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι κομμουνιστές διαδήλωσαν κανονικά. Τα πράγματα αγρίεψαν περισσότερο στις 11 Μάη, οπότε γιορτάζεται η «Ημέρα της Δημοκρατίας». Τότε, κομμουνιστές κατήγγειλαν σε δημοσιογράφους, ότι υπήρχε ανεπίσημη «γραμμή» από τις αρχές της ΛΔ του Ντονιέτσκ – κάποιοι μάλιστα είπαν ότι η «γραμμή» ερχόταν από Μόσχα – να μην υπάρχουν κόκκινες σημαίες στις παρελάσεις και διαδηλώσεις εκείνη την μέρα, εκτός από τα επίσημα κρατικά σύμβολα. Πάντως, όπως και νά’ χει κόκκινες σημαίες παρέλασαν.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, αυτές οι πιέσεις προς το κομμουνιστικό κίνημα δικαιολογούνται ως «αναγκαστική» «τακτική» στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων που απαιτούνται στις συνομιλίες στο Μινσκ. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι πολύ βαθύτερο και δεν αφορά καν στο ότι οι κομμουνιστές λένε την γνώμη τους. Το θέμα είναι το ποια γνώμη είναι αυτή… ‘Οπως το θέτει στην δική της εκτίμηση η Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΕΚΡ (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας) πρόκειται για «απροκάλυπτα στοχευμένη πολιτική των αρχών της ΛΔ του Ντονιέτσκ για την “εκκαθάριση” των κομμουνιστών από την ηγεσία της ΛΔ του Ντονιέτσκ και από τις ένοπλες δυνάμεις της, τον περιορισμό της επιρροής και των δυνατοτήτων τους». Γιατί συμβαίνει αυτό; «Οι κομμουνιστές αντιλαμβάνονται πλήρως τον λόγο για τον οποίο θέλουν αυτή την στιγμή να τους απωθήσουν από την πολιτική ζωή της Δημοκρατίας. Στον χάρτη τέθηκε “το πιο ιερό”: Η ιδιοκτησία. Μπροστά πλέον τίθεται το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Ιδιωτική ή κρατική θα κυριαρχεί στην Δημοκρατία; Είναι από καιρό καθαρό. Υπάρχουν δύο τάσεις: Υπέρ του σοσιαλισμού και υπέρ του “δικού μας”, “πατριωτικού καπιταλισμού”.
»Στα κυβερνητικά όργανα της ΛΔ του Ντονιέτσκ υπάρχουν “αρπακτικά” τα οποία θέλουν να λεηλατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πλούτο και εξουσία. Και καταλαβαίνουν ότι στα θολά νερά πιάνονται ευκολότερα τα ψάρια. Γι’ αυτό και τους χρειάζονται τα θολά νερά. Ακριβώς αυτοί αποτελούν ντε φάκτο την εξουσία των “λαϊκών” δημοκρατιών του Ντονμπάς. Εννοείται, ότι αυτή την τάση υποστηρίζει το Κρεμλίνο». Στην συνέχεια το ΚΕΚΡ ασκεί σκληρή κριτική στο ΚΚ της ΛΔ του Ντονιέτσκ αναφορικά με την απόφαση του τελευταίου να αντιδράσει δια της δικαστική οδού στην δίωξη των κομμουνιστών βουλευτών από το κοινοβούλιο. Παραθέτουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα ως μια ελάχιστη συμβολή στην πληροφόρηση για τις ζυμώσεις στο κομμουνιστικό κίνημα στις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και στην γενικότερη συζήτηση και διαπάλη για την σχέση στρατηγικής και τακτικής. «Δεν νομίζετε σύντροφοι ότι επαναλαμβάνετε τον δρόμο του ΚΚ Ουκρανίας, το οποίο για καιρό προσπαθούσε ειρηνικά να συνυπάρξει και να συνεργαστεί με την μπουρζουαζία; Σε δίκη θα πάτε; Πιστεύετε στην αστική δικαιοσύνη; Δεν είναι σωστότερο να περάσετε στην ταξική επίθεση και μπροστά σε όλο το λαό να καταγγείλετε εκείνους τους ανθρώπους της εξουσίας οι οποίοι είναι εχθροί της κόκκινης σημαίας, οι οποίοι, από κάθε ταξική οπτική, είναι το ίδιο αντικομμουνιστές και αντισοβιετικοί με τον Ποροσένκο; Τον Μοζγκοβόι ποιος τον σκότωσε;.
»Αυτή η θέση σε τίποτα δεν εμποδίζει την κοινή πάλη εναντίον των μπαντερικών φασιστών. Στην δύσκολη στιγμή, στο μέτωπο, πρέπει να στεκόμαστε με το όπλο στο χέρι, μπορούμε και πρέπει μαζί με την εξουσία να δώσουμε αποφασιστικό χτύπημα στην χούντα του Κιέβου και τους μπαντερικούς. Μόνο που και εδώ πρέπει να είμαστε περισσότερο με τους ανθρακωρύχους και τους τρακτερίστες, παρά με τους αμφίβολης πολιτικής καταγωγής καθοδηγητές. »Ομως, στην εσωτερική πολιτική, οι κομμουνιστές πρέπει να είναι περισσότερο σκληροί από ό,τι στους ειρηνικούς καιρούς, να στέκονται στις ταξικές θέσεις. Ο συμβιβασμός, ο οποίος φτάνει, όπως δείχνει η ιστορία πολλών κάποτε ένδοξων κομμάτων, στην δουλοπρέπεια, είναι καταστροφικός και εγκληματικός. Οδηγεί στην ήττα και την προδοσία του λαού. Στην εδραίωση της εξουσίας του κεφαλαίου. Η “παρηγοριά” ότι είναι “πατριωτικό”, είναι αδύναμη και παραπλανητική για τους ανθρακωρύχους και τους τρακτερίστες».
* Ο όρος εδώ χρησιμοποιείται με πολιτικό περιεχόμενο ως αντιπαράθεση με την ρητορική του Κιέβου περί «παράνομης ύπαρξης των ΛΔ εν γένει.
** Το ΚΚ της ΛΔ του Ντονιέτσκ είναι το μοναδικό νόμιμο κόμμα της Δημοκρατίας, αφού, από τις πρώτες αποφάσεις τον Μάη του 2014 ήταν και η απαγόρευση εντός της επικράτειας της νεοσύστατης Δημοκρατίας όλων των ουκρανικών κομμάτων πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι υπόλοιποι πολιτικού σχηματισμοί δρουν με την μορφή οργανώσεων, κινημάτων, συλλόγων κλπ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣ ΑΡΤΙΝΟΥΣ-ΕΣ!
Επείγον για Ειρηνοδικείο Άρτας!
Μόλις μου τηλεφώνησε μια συμπολίτισσά μας από την Άρτα. Ήταν απελπισμένη και σε κάκιστη ψυχολογική κατάσταση. Της εκπλειστηριάζει αυτή την Τετάρτη η Τράπεζα Πειραιώς την επιχείρηση (ένα μικρό ξενοδοχείο) που διατηρούσε σε χωριό της Άρτας. Εξοργιστικό το γεγονός ότι η Πειραιώς δεν πραγματοποιούσε όλο το προηγούμενο διάστημα διακανονισμό μαζί της διότι όπως καταγγέλλει η ίδια, στέλεχος της Τράπεζας-κοράκι από την περιοχή, θέλει να το αποκτήσει για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε να πραγματοποιηθούν τα βρώμικα σχέδιά τους. Όσοι μπορούν να βρίσκονται την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 4μμ στο Ειρηνοδικείο Άρτας για να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό.